Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Ερώτηση Θεοχαρόπουλου για τα κλειστά Δημόσια ΙΕΚ

Ερώτηση κατέθεσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκο Φίλη, με θέμα την λειτουργία των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

Αναλυτικά η ερώτηση:.,....

Τα Δημόσια (Ι.Ε.Κ.) παρέχουν υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους, ως επί τον πλείστον, του δεύτερου κύκλου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε αποφοίτους Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), με στόχο τη βελτίωση και την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων και των δεξιοτήτων τους, προκειμένου να εισέλθουν με επιτυχία στην αγορά εργασίας. Η φοίτηση σε αυτά παρέχεται δωρεάν, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια μεσούσης της οικονομικής κρίσης να παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση και να έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Δυστυχώς, η ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας είχε ως αποτέλεσμα να μην διασφαλιστεί έγκαιρα το απαιτούμενο ποσό, που αγγίζει τα 20.000.000 ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των Ι.Ε.Κ., και κυρίως για την πρόσληψη 8.000 εκπαιδευτών, βάσει των αναγκών διδασκαλίας, και έως σήμερα αυτά να παραμένουν κλειστά. Ισόχρονα, περίπου 8.000 εκπαιδευτές των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. παραμένουν απλήρωτοι, για τις υπηρεσίες που παρείχαν κατά το εαρινό εξάμηνο Φεβρουαρίου 2015-Ιουνίου 2015 και συγκεκριμένα για τους μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Πρόκειται για δεδουλευμένα χρήματα που οφείλει προς τους αυτούς, το Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που βαρύνεται με τη σχετική υποχρέωση.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πότε θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για τη επαναλειτουργία των Ι.Ε.Κ. και την έναρξη του εξαμήνου, η οποία έχει καθυστερήσει ένα και πλέον μήνα;
Πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτών του προηγούμενου εξαμήνου;
Για ποιο λόγο, ενώ τα ετήσια λειτουργικά έξοδα των Ι.Ε.Κ. αγγίζουν το ποσό των 20.000.000 ευρώ, για το έτος 2016 έχουν προβλεφθεί μόλις 4.000.000 ευρώ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.