Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Οικονομική ή ιδεολογική κρίση;

Γράφει ο Ευθύλογος

Φίλε Καφετζή διάβασα την σημαντική είδηση,για την συμφωνία των "20"!

Όσο κι αν ήταν σε κάποιο βαθμό προβλέψιμο το αποτέλεσμα (ο φόβος φυλάει τα έρμα και αυτή την εποχή υπάρχει πολύς φόβος στα ψηλά κλιμάκια) η συμφωνία έστω και στα έξι αυτά σημεία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όταν μάλιστα πρόκειται για μια σύνοδο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «χαμηλών προσδοκιών»
Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί έπρεπε να φτάσει «ο κόμπος στο χτένι» για να ληφθούν αυτά τα μέτρα.

Τι θα πει «στο εξής δεν θα αμείβονται οι αποτυχημένοι»;
Δηλαδή μέχρι τώρα γιατί αμείβονταν; Ασφαλώς κάτι εξυπηρετούσε η ύπαρξή τους!
Και που θα τους βρουν τους επιτυχημένους; Ποιος επιτυχημένος δέχεται να γίνει .........

αχυράνθρωπος του κάθε πολιτικού ντενεκέ;

«Θα υπάρξει ρύθμιση για τα Hedge Fonds»
Μα ήδη από το Νοέμβριο του 2008 ο Γιο Λάϊνεν (Γερμανός Ευρωβουλευτής) είχε προαναγγείλει ουσιαστικά τη ρύθμιση για τα Hedge Fonds αλλά και άλλες ρυθμίσεις με τα εξής λόγια.
«Προβλέπω ότι θα έχουμε σύντομα ένα ολόκληρο νομοθετικό πακέτο, το οποίο θα ρυθμίζει τα hedge fonds, θα ελέγχει τις δραστηριότητες των τραπεζών όσον αφορά την παροχή δανείων και ενδεχομένως θα περιορίζει τα μπόνους για τα υψηλόβαθμα στελέχη (…) πιστεύω ότι σε μία τόσο έντονη κρίση χρειαζόμαστε μία νομοθετική ρύθμιση για να αποτρέψουμε λανθασμένα κίνητρα και αλόγιστους κινδύνους».
Δηλαδή μέχρι τώρα δεν ήξεραν το ρόλο των Hedge Fonds; Ούτε τα προκλητικά bonus κάποιων άχρηστων – με κάθε έννοια – στελεχών;

Απλά αφού απέτυχαν οι αγύρτικοι οικονομικοί εγκέφαλοι, βάζουν τώρα τους νομοθέτες να βγάλουν το φίδι από την τρύπα!
Ή μήπως δεν γνώριζαν για τους φορολογικούς παραδείσους;
Αλλά βόλευε και τους ίδιους η ύπαρξή τους..
Όσο για το τραπεζικό απόρρητο, προφανώς δεν προστατεύει τους εργαζόμενους που με το ζόρι μαζεύουν πέντε παράδες.
Όποιος εργάζεται δεν προλαβαίνει να βγάλει λεφτά!
Για άλλους επινοήθηκε το τραπεζικό απόρρητο. Γι αυτό και είμαι περίεργος να δω πως θα εφαρμοστεί.
Αλλά κατά τη γνώμη μου η μεγάλη δυσκολία είναι αλλού.
Πως θα μπορέσουν να βάλουν σε εφαρμογή το καινούριο New Deal (ο ίδιος ο Gordon Brown το χαρακτήρισε έτσι) χωρίς να φανεί ότι ασεβούν προς την παντοδύναμη θεά Αγορά!
Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την ιδεολογική καθαρότητα. Δηλαδή με λίγα λόγια θέλουν, και … και την ψυχή στον παράδεισο!
Χλωμό το βλέπω.

Ευθύλογος

Πηγή: Ελληνικό Καφενείο

Στο μισό τα τέλη ταξινόμησης για ΙΧ -μοτοσυκλέτες

Στο μισό μειώνονται από αύριο και για τέσσερις μήνες τα τέλη ταξινόμησης για καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μειώνοντας από 500 έως και αρκετές χιλιάδες ευρώ τις τιμές των ΙΧ.

Σε νομοσχέδιο - "σκούπα" που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου προβλέπει ότι μειώνονται κατά 50% τα τέλη ταξινόμησης για καινούργια και εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ και μοτοσυκλέτες για τα οποία μέχρι και αύριο έχουν κατατεθεί παραστατικά τελωνισμού και δεν έχουν εκδοθεί αποδεικτικά είσπραξης.

Το μέτρο ισχύει για διάστημα τεσσάρων μηνών, από αύριο έως 7/8, ενώ ...........

έως 31/12 καταργείται ο φόρος μεταβίβασης και το τέλος άδειας οχημάτων για τα μεταχειρισμένα εντός Ελλάδας.

Το τέλος αδείας ανέρχεται σε 75 ευρώ ενώ ο φόρος μεταβίβασης κλιμακώνεται από 30 έως και 250 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Συγκεκριμένα το τέλος αδείας διαμορφώνεται ως εξής:

· 30 ευρώ για 51 έως 400 κυβικά εκατοστά

· 45 ευρώ για 401-800

· 60 ευρώ για 801- 1300

· 90 ευρώ για 1301 έως 1600

· 120 ευρώ για 1601 έως 1900

· 145 ευρώ για 1901 έως 2500 και

· 205 ευρώ για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες άνω των 2501 κυβικών εκατοστών.

Όσον αφορά στο τέλος ταξινόμησης που επιβάλλεται σε όλα τα Ι.Χ., πλην των υβριδικών, υπολογίζεται ως ποσοστό της εργοστασιακής αξίας του Ι.Χ. και κυμαίνεται για τα τελευταίας αντιρρυπαντικής οδηγίας αυτοκίνητα από 5% έως 50%.

Για παράδειγμα σε Ι.Χ 1.300 κυβικών εκατοστών, με τιμή 12.050 ευρώ, η μείωση του τέλους ταξινόμησης κατά 50% φέρνει όφελος 545 ευρώ συμπιέζοντας την τιμή στα 11.505 ευρώ. Στα υψηλότερα βαλάντια το όφελος είναι πολλαπλάσιο.

Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΟ και της αιτιολογικής έκθεσης δημοσιεύονται στο ακόλουθο συνημμένο.

Το σχέδιο νόμου και η αιτιολογική έκθεση για φορολογία, ΙΧ (3/4/2009)

Office 2007 Ultimate μόνο 52 ευρώ!

Οι φοιτητές έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση: η Microsoft τους δίνει τη δυνατότητα να αγοράσουν το Office 2007 Ultimate με 91% έκπτωση, ή αλλιώς 52 ευρώ! Χρησιμοποιώντας το μοτό "the ultimate steal" η Microsoft έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για το Office αλλά και τα Windows Vista. Η προσφορά της Microsoft θα διαρκέσει αρκετό χρόνο (ίσως και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010) και σε πρώτη φάση ισχύει στις ΗΠΑ, Βέλγιο, Καναδά, Φιλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Αυστραλία, Κορέα, Μεξικό, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ταϊβάν.

Αυτή η έκδοση της σουίτας γραφείου της Microsoft περιλαμβάνει τα Excel 2007, Word 2007, Access 2007, PowerPoint 2007, Groove 2007, Publisher 2007, Infopath 2007, Onenote 2007 και Outlook 2007. Υπό κανονικές συνθήκες το Office 2007 Ultimate κοστίζει περί τα 780 ευρώ.

Εκτός από Office 2007 Ultimate, οι φοιτητές θα μπορούν να λαμβάνουν και άλλα προϊόντα της ......

Microsoft σε καταπληκτικές τιμές.
Για παράδειγμα μια έκδοση upgrade τoυ Vista Ultimate κοστίζει περί τα 56 ευρώ και το Microsoft Office Language Pack 2007 (36 γλώσσες) περί τα 12 ευρώ.

Πηγή: PC Magazine

Αρχική σελίδα της
Microsoft

Κίτρινα γλυκά καρπούζια Παράγονται στη Μεσσηνία και προέρχονται από υβρίδια

Την πρώτη φορά που ο κ. Κώστας Μαλάμος από το Αγρίλι Μεσσηνίας προσέφερε στους φίλους ένα κίτρινο καρπούζι από την παραγωγή του, εκείνοι αντέδρασαν θεωρώντας ότι ήταν... άγουρο.
Όταν όμως δοκίμασαν, διαπίστωσαν ότι παρά τη διαφορά στο χρώμα, η γεύση του καρπουζιού ήταν ίδια.

«Στην περιοχή μας, την επαρχία Τριφυλίας Μεσσηνίας βγαίνουν τα πλέον πρώιμα καρπούζια σε ολόκληρη την Ευρώπη», λέει ο 48χρονος αγρότης. «Αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα και να πειραματιστούμε με νέες καλλιέργειες και ποικιλίες, και να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της αγοράς, αφού η παραγωγή μας εξάγεται σχεδόν ολόκληρη στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη».
Οι αγρότες της Τριφυλίας καλλιεργούν τα τελευταία χρόνια άσπερμα καρπούζια, ........

προερχόμενα από υβρίδια: έχουν μεν σπόρους, αλλά χωρίς φύτρο, με αποτέλεσμα να διατηρούνται περισσότερο, αφού η ανάπτυξη του φύτρου στον σπόρο είναι αυτό που προκαλεί το σάπισμα στο φρούτο. «Μέχρι πριν από δύο χρόνια πηγαίναμε στα τυφλά», λέει ο κ. Μαλάμος.
«Τα τελευταία δύο χρόνια κάθε κίνηση γίνεται με πρόγραμμα. Φέτος έβαλα 200 στρέμματα μίνι άσπερμα καρπούζια, τα οποία όταν βγουν στην αγορά, θα ζυγίζουν από 2 έως 3 κιλά. Αυτή είναι η νέα μόδα στην κατανάλωση του καρπουζιού, αφού κυρίως στην Ευρώπη αλλά δειλά δειλά και στη χώρα μας, οι καταναλωτές τα προτιμούν επειδή είναι μικρά και ζυγίζουν λίγο.

Αν ο παραγωγός δεν αντιληφθεί την απαίτηση του καταναλωτή, το έχασε το τρένο», λέει χαμογελώντας. Ο κ. Μαλάμος καλλιεργεί και κίτρινα καρπούζια, τα οποία προέρχονται από υβρίδια.

Οι παραγωγοί πάντως είναι και οικονομικά ωφελημένοι από την καλλιέργεια τόσο των μίνι όσο και των κίτρινων καρπουζιών. Όπως λένε, πέρυσι τα διέθεταν προς 50 λεπτά το κιλό στη χονδρική πώληση και φέτος εκτιμούν ότι θα έχουν την ίδια τιμή, κερδίζουν δηλαδή 10-15 λεπτά περισσότερα από την παραγωγή συμβατικών καρπουζιών.

Διατηρούνται 2 μήνες!

«Τα άσπερμα μίνι καρπούζια κάνουν θραύση στις αγορές της Ευρώπης», λέει ο κ. Δημήτρης Τσίγγανος, παραγωγός από την Τριφυλία. «Το γεγονός ότι δεν έχουν γενετικό υλικό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν να αποθηκευτούν έως και δύο μήνες χωρίς να σαπίσουν».

Εκτός από το γεγονός ότι διατηρούνται για περισσότερο χρόνο, τα καρπούζια της Τριφυλίας που σε λίγες μέρες μπαίνουν στην αγορά, έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα, λέει ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Κυπαρισσίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος.
«Τα συγκεκριμένα φυτά δίνουν καρπούς για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, αφού δεν υπάρχουν οι σπόροι για να δώσουν “εντολή” στο φυτό ότι σταματάει η περίοδος της καρποφορίας».
Οι αγρότες της Τριφυλίας μεταφέρουν στα χωράφια τους τα εργαστηριακά πειράματα του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρίστου Ολύμπιου.

ΤΟ ΧΡΩΜΑ του καρπουζιού, επισημαίνει ο γεωπόνος κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, οφείλεται στις χρωστικές ουσίες του φυτού. Στο κόκκινο καρπούζι «υπερισχύει» το λυκοπένιο, ενώ στο κίτρινο καρπούζι η καροτίνη. Για να κάνουμε λοιπόν ένα υβρίδιο που θα μας δώσει καρπούζι με κίτρινο χρώμα διασταυρώνουμε ποικιλίες ώστε να υπερισχύει το καροτένιο.

Το καρπούζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σακχάρων, ενώ ένα κιλό καρπούζι έχει περίπου 200 θερμίδες.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός περιέχει βιταμίνη Β6, κάλιο, φυτικές ίνες, β-καροτένιο και λυκοπένιο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, το καρπούζι έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών, ενώ το κάλιο βοηθά την καρδιακή λειτουργία.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Συνεδριαζει το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών

Συνεδριάζει την Δευτέρα 6 Απριλίου και ώρα 8 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνεδρίαση είναι 11 είναι τα εξής: .....

1. Ενημέρωση για το έργο της παλετοποίησης στερεών αποβλήτων, κατόπιν αιτήσεως Δημοτών.
2. Επί αιτήσεως Παράσχη Δημητρίου του Γεωργίου, περί παραχώρησης τμήματος της πλατείας για την εγκατάσταση ψυχαγωγικών παιχνιδιών.
3. Επί αιτήσεως Παναγιώτη Λαμπρόπουλου, για την τοποθέτηση μειωτήρων ταχύτητας επί το δρόμου , έμπροσθεν της κατοικίας του στο Τ. Δ. Εξοχικού.
4. Έγκριση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κατ/τος «καφετέριας εντός επιχειρήσεως προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου».
5. Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου «Κατασκευή αγωγού ομβρίων».
6. Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου «Επισκευές σχολείου Πλάτης».
7. Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου «Αποκατάσταση ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες».
8. Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου «Συντήρηση αγροτικών οδών».
9. Έγκριση οικονομικών απολογισμών σχολικών μονάδων έτους 2008.
10. Έγκριση δαπανών Πάσχα 2009.
11. Ορισμός Επιτροπής διεξαγωγής πλειοδοτικού διαγωνισμού συνεκμίσθωσης ακινήτων Δήμου – Ο.Φ.Α.

Ξανά μέσω ΚΕΠ οι άδειες οδήγησης

Την επανενεργοποίηση των διαδικασιών υποβολής αίτησης για την έκδοση αδειών οδήγησης μέσω των ΚΕΠ και σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, προβλέπει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών (ΔΟΛΚΕΠ/Φ15/26/2177/27-3-2009).

Οι άδειες οδήγησης εκδίδονται πλέον από τις υπηρεσίες μεταφορών των Ν.Α. είτε με την υποβολή αίτησης του πολίτη απευθείας στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ν.Α. είτε μέσω της υποβολής αίτησης στα ΚΕΠ.

Οι διαδικασίες που διεκπεραιώνονται μέσω των ΚΕΠ τυποποιούνται και ελέγχονται από το υπουργείο Εσωτερικών και το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών, ώστε να διεκπεραιώνονται ομοιόμορφα από όλα τα ΚΕΠ της χώρας και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι, οι διαδικασίες αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών που .......

αφορούν την υποβολή αίτησης για την έκδοση νέων αδειών οδήγησης, ανεστάλησαν για διεκπεραίωση κατά το μέρος που αφορά τα ΚΕΠ και μόνο, στις 14/01/2009 καθώς έπρεπε να τυποποιηθούν ως προς τα έντυπα και τα δικαιολογητικά τους, δεδομένου ότι από πλευράς υπουργείου Μεταφορών επήλθαν σχετικές τροποποιήσεις (νέα άδεια οδήγησης σε πλαστική μορφή).

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

Οι Ελληνες έφηβοι σαΐνια στο Ιντερνετ

Η μεγαλύτερη άνοδος (17,6%) στη χρήση του Διαδικτύου από τα ελληνικά νοικοκυριά σημειώθηκε την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας μέτρησης του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

Τέσσερα στα δέκα σπίτια είναι πλέον συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο, αν και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής υπάρχει μόνο στο 54% των ελληνικών νοικοκυριών. Κι όμως -σύμφωνα πάντα με τους ίδιους δείκτες- η γενιά των 35-54 εξακολουθεί να υστερεί στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προφανώς, την αύξηση φέρνει -όπως πάντα σχεδόν σε θέματα τεχνολογίας- η νέα γενιά, το ηλικιακό γκρουπ των ......

16-24 δηλαδή, που συμβαδίζει με τους Ευρωπαίους συνομηλίκους της στη χρήση του pc και του Ιnternet.

Ενας στους τρεις Ελληνες πάντως χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του Ιστού εβδομαδιαίως, ενώ και η καθημερινή χρήση αυξήθηκε αρκετά (66% μέσα στο 2008). Το σημαντικό είναι ότι πλέον οι συμπολίτες μας δεν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μόνο για να «γκουγκλάρουν» κάποια απορία τους ή για να στείλουν και να λάβουν e-mails. Το 64% των χρηστών πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις μέσω net, επικοινωνεί μέσω στιγμιαίων μηνυμάτων, ανταλλάσσει απόψεις σε διάφορα ηλεκτρονικά fora και blogs, ένας στους δύο «κατεβάζει» μουσική, ενώ ένας στους πέντε παίζει διαδικτυακά παιχνίδια. Δυστυχώς, όλα αυτά τα ευχάριστα συμβαίνουν κυρίως στις πόλεις, γιατί η ελληνική επαρχία βρίσκεται ακόμη αρκετά πίσω σε ό,τι αφορά στις νέες τεχνολογίες.

Και μπορεί μέσα στις ψηφιακές περιηγήσεις τους οι Ελληνες να ανακαλύπτουν και τις ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη όμως δεν έχουν ούτε καν προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Πάντως, επτά στις είκοσι βασικές δημόσιες υπηρεσίες είναι πλήρως διαθέσιμες ηλεκτρονικά, ενώ μόνο ένας στους πέντε Ελληνες τις χρησιμοποιεί. Από την άλλη πλευρά, το e-banking δεν δείχνει να αξιοποιείται επαρκώς από τους χρήστες. Μόνο το 12% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο στις συναλλαγές του με τις τράπεζες -κυρίως λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης και φόβο για διαρροή προσωπικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα οι κωδικοί των καρτών- σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό 27%. Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι ελληνικές επιχειρήσεις -και ειδικά οι «μεγάλες», αυτές δηλαδή που απασχολούν περισσότερα από δέκα άτομα- διαθέτουν ψηφιακό προφίλ εφάμιλλο των ευρωπαϊκών.

Πηγή: e-tipos.com