Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Κρούσμα μικροβιακής μηνιγγίτιδας σε μαθήτρια στο 5ο Γυμνασίου Καλαμάτας. Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου…

Κρούσμα μικροβιακής μηνιγγίτιδας εντοπίσθηκε σε μαθήτρια του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας. Η μαθήτρια την περασμένη Παρασκευή είχε φύγει από το Σχολείο με ισχυρό πονοκέφαλο. Η 15χρονη νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών εκτός κινδύνου, ενώ χθες το πρωί στο Σχολείο έγινε ενημέρωση για τη νόσο από τη διευθύντρια Υγείας, κα Κατερίνα Σπέτζουρα και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γιώργο Σταματόπουλο.

Παράλληλα έγινε και απολύμανση στους χώρους του Σχολείου για προληπτικούς λόγους, αφού ο τύπος της μηνιγγίτιδας που διεγνώσθη στη μαθήτρια του συγκεκριμένου Σχολείου δεν μεταδίδεται.
Κλήθηκαν τα παιδιά του στενού της περιβάλλοντος και τους ζητήθηκε να είναι προσεκτικά και να πάρουν αντιβίωση, αν παρουσιάσουν συμπτώματα.
Τέλος, δύο από τα παιδιά παρουσίασαν πονοκέφαλο, το ένα ..........

του πέρασε αμέσως, ευτυχώς ήταν ένας συνήθης πονοκέφαλος και το άλλο είχε ίωση άλλης μορφής».

Συμπτώματα και τρόποι μετάδοσης της νόσου

Η διευθύντρια Υγείας, κα Κατερίνα Σπέντζουρα, ανέφερε τα ακόλουθα: «Η νόσος μεταδίδεται με τα σταγονίδια, που μπορεί να μεταφερθούν είτε με βήχα, είτε με φτέρνισμα. Εκδηλώνεται τους μήνες της χειμερινής περιόδου σε άτομα εξασθενημένα είτε λόγω στρες, είτε άλλων παραγόντων. Τέλος, τα συμπτώματα είναι: Υψηλός πυρετός, εμετός, έντονος πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία και πολύ σπάνια εξανθήματα και σύγχυση».

Βρίσκεται εκτός κινδύνου

Σε επικοινωνία που είχε η Η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας κα Λ. Παπαγεωργίου με τους γονείς της μαθήτριας, την διαβεβαίωσαν ότι η 15χονη διέφυγε τον κίνδυνο και βρίκσεται κάτω από την κατάλληλη αγωγή.
Σε αυτό βοήθησε πολύ το Νοσοκομείο Καλαμάτας με την έγκαιρη διάγνωση που έγινε, αλλά και η γρήγορη μετάβαση της μαθήτριας στο Γενικό Κρατικό Αθηνών.

«Οραματιζόμαστε τη δικτύωση όλων των πόλεων της Μεσσηνίας»

Επιστολή με τις θέσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό των πόλεων της Μεσσηνίας έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Καραμπάτος, με κύριο αποδέκτη τον δήμαρχο Γαργαλιάνων, Σταύρο Καλοφωλιά κι επιμέρους αποδέκτες τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Νίκο Αγγελόπουλο, τον νομάρχη Μεσσηνίας και πρόεδρο της ΕΝΑΕ, Δημήτρη Δράκο, τον δήμαρχο Καλαμάτας και πρόεδρο της ΤΕΔΚ, Παναγιώτη Νίκα, καθώς και τους δημάρχους και προέδρους του Νομού μας.

Στην επιστολή αναλύονται λεπτομερώς οι βασικοί άξονες στους οποίους προτείνεται να κινηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός και η ανάπτυξη των πόλεων της Μεσσηνίας, ώστε να τεθούν οι βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη με χρονικό ορίζοντα μια εικοσαετία από σήμερα. Σύμφωνα με τις θέσεις του Επιμελητηρίου όπως αυτές εκφράζονται μέσα από .........

την επιστολή, προτεραιότητα έχει η ανάδειξη της μοναδικότητας και της ιδιαιτερότητας της κάθε Μεσσηνιακής πόλης, ώστε να ικανοποιούνται κάτοικοι, τοπικές επιχειρήσεις, επισκέπτες κι επενδυτές, μέσα από καίριες παρεμβάσεις στην αισθητική και αρχιτεκτονική του αστικού σχεδιασμού.
Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή: «Αυτό τις υποχρεώνει να γίνουν ελκυστικοί και δραστήριοι τόποι για επιχειρηματικές, βιομηχανικές και τουριστικές επενδύσεις που θα τους επιτρέπουν να εξασφαλίσουν υψηλούς δείκτες ευημερίας, θέσεις απασχόλησης, πόρους και θα καταστήσουν εφικτή την αξιοποίηση του πολιτισμού που, σε συνδυασμό με άλλες κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές, θα λειτουργήσει ως εργαλείο για την αναζωογόνηση του αστικού τοπίου, την καλλιέργεια της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης.
Σημαντικό όμως ζήτημα σ' ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μιας πόλης είναι η παρουσία ενός ισχυρού "πολιτικού σχεδιασμού" που επιτρέπει να εξασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις αποτελεσματικού τρόπου επικοινωνίας με τον πολίτη - ενεργό δημότη. Εν κατακλείδι εάν ο πολίτης - δημότης δεν αισθανθεί περήφανος για τον τόπο του τότε θα δυσκολευτεί να βοηθήσει στην αναγέννηση της πόλης του και πολύ περισσότερο να κατανοήσει το μερίδιο συλλογικής ηθικής ευθύνης που του αναλογεί».

Στόχος σύμφωνα με τον κ. Καραμπάτο θα πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορική διαχείριση των πόρων. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό κάθε πόλης να ληφθούν υπόψη οι εξής αρχές και παράμετροι: να εντοπιστούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής που έχουν να κάνουν με «τη γεωγραφική θέση, τις συνδυασμένες μεταφορές, τις κλιματολογικές συνθήκες, τους φυσικούς, ενεργειακούς και υδάτινους πόρους, τα υπάρχοντα δίκτυα υποδομής, την πολιτιστική κληρονομιά, την ποιότητα ζωής, το επιχειρηματικό περιβάλλον, το εργατικό δυναμικό, τις επενδυτικές ευκαιρίες».
Εξίσου σημαντικό είναι να εντοπιστούν και οι «αδυναμίες», τα αδύνατα σημεία κάθε περιοχής, να αξιολογηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρει κάθε περιοχή αλλά και οι κίνδυνοι που ενδεχομένως ελλοχεύουν και μπορεί να δυσχεράνουν την ανάπτυξη της περιοχής, ώστε έχοντας επίγνωση αυτών να μπορούν να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα της κάθε περιοχής. Ο κ. Καραμπάτος υποστηρίζει πως καλό είναι να μη δοθεί βάρος μόνο σε έναν τομέα ανάπτυξης «να αποφύγουμε την μονοκαλλιέργεια σε έναν τομέα π.χ. Τουρισμός ή στην καλλιέργεια ενός προϊόντος π.χ. ελιά)» και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οραματιζόμαστε την δικτύωση όλων των πόλεων της Μεσσηνίας.
Οι μικρότερες πρέπει να λειτουργούν δορυφορικά με την Μητρόπολη του Νομού, την Καλαμάτα, ή οποία στο πλαίσιο της μητροπολιτικής της ευθύνης για την ευρύτερη περιοχή και λόγω της γεωγραφικής της θέσης οφείλει να διαδραματίσει τον ρόλο της Νότιας Πύλης της Ελλάδας στη Μεσόγειο και να εξελιχθεί σε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών προσφέροντας μιαν άλλη αναπτυξιακή έξοδο στο σημερινό βραχνά της οικονομικής ύφεσης και της καλπάζουσας ανεργίας στην περιοχή μας.

Κάθε κρίκος αυτής της αλυσίδας θα στηρίζει όλους τους άλλους και όλοι μαζί θα στηρίζουν τον κάθε κρίκο ξεχωριστά, ενώ ο κρίκος της Καλαμάτας ως πιο ισχυρός, θα έχει εξισορροπητικό ρόλο για όλους τους υπόλοιπους (διαχρονικό παράδειγμα προς αποφυγή είναι ο τρόπος που αναπτύχθηκε η Αθήνα). Οι Δήμοι στο σύνολό τους θα συνθέτουν έναν ισχυρό και ανταγωνιστικό πόλο έλξης, ικανό να δράττει τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους εξωγενείς παράγοντες και τις κάθε είδους απειλές και ο κάθε δήμος ξεχωριστά θα είναι μια ψηφίδα ενός πανέμορφου και μοναδικού ψηφιδωτού με ένα πανίσχυρο brand name το «Messinia Mediterranean Greece».

Χωρίς να παραγνωρίζουμε την σημασία των έργων βελτίωσης στην εμφάνιση μιας πόλης π.χ. πλακοστρώσεων και πεζοδρομήσεων, κρίνουμε ότι αυτά δεν επαρκούν για να δημιουργήσουν δείκτες ευημερίας και θέσεις απασχόλησης. Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και με δεδομένη την αυξανόμενη ελλιπή κρατική παρέμβαση και υποστήριξη, θα πρέπει να αναδείξουμε την διαφορετικότητα της Μεσσηνίας στο σύνολό της, την πλούσια ιστορία και την ποικιλότητα της παράδοσης της και να σχεδιάσουμε για την Καλαμάτα και τις Μεσσηνιακές πόλεις έναν ρόλο που θα διευκολύνει την πρόσβασή μας στα παγκόσμια δίκτυα περιαστικών περιοχών ικανά να προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια, τουρισμό.

Μόνο μέσα από τέτοιες στρατηγικές που αξιοποιούν τα τοπικά πολιτισμικά αποθέματα, ενισχύουν νέες δραστηριότητες και ενθαρρύνουν μια νέα σύλληψη του αστικού και περιαστικού χώρου, μόνο μέσα από έναν σχεδιασμό που θα σέβεται και θα ενισχύει τις μικρές πόλεις και τα χωριά δίνοντας στο καθένα απ' αυτά ένα ξεχωριστό ρόλο που θα αλληλοσυμπληρώνεται με αυτούς των άλλων και θα ενισχύει τον Μητροπολιτικό ρόλο της Καλαμάτας, θα γίνει πράξη η ανάπτυξη των πόλεων της Μεσσηνίας».

Ούτε, καν, Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στην Κυπαρισσία!

Χθες το πρωί είχαμε αναρτήσει θέμα για το ότι στην Κυπαρισσία δεν θα γίνουν παρελάσεις αρμάτων για το καρναβάλι.
Απ ότι φαίνεται ΟΥΤΕ κούλουμα θα κάνει η Κυπαρισσία.
Σαν να μην έφτανε το ότι, πάλι φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, δεν θα γίνει Καρναβάλι στην Κυπαρισσία, όπως μάθαμε χθες το μεσημέρι, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε η καθιερωμένη εκδήλωση για τα Κούλουμα στην Παραλία!

Και αν όντως είναι έτσι και δεν έχουμε πέσει θύματα παραπληροφόρησης (που δεν υπάρχει περίπτωση για κάτι τέτοιο), τότε, δυστυχώς, η πόλη με τη δημοτική διοίκηση του κ. Σαμπαζιώτη έχει αγγίξει την απόλυτη «παρακμή»...

Αυτή είναι άραγε... η νέα πορεία της Κυπαρισσίας;
Αυτή είναι η παρουσία της στη σύγχρονη εποχή; Με τέτοιες αποφάσεις, λογικές, νοοτροπίες και πρακτικές θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο; Και δεν είναι μόνο αυτά, αλλά και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης... Αλήθεια, έτσι αντιλαμβάνονται στον Δήμο την πρόοδο; Με πισωγυρίσματα;

Είναι κρίμα πάντως και για την πόλη και για τους πολίτες, παντού από .......

το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο, να γίνονται διάφορες Καρναβαλικές εκδηλώσεις και στην Κυπαρισσία να μη γίνεται τίποτα, παρά μόνο να εξαντλείται ο εορτασμός των Αποκριών σε ένα παιδικό πάρτι της τελευταίας στιγμής (και της κακιάς ώρας, θα προσέθετα, λαμβάνοντας υπόψη το περυσινό φιάσκο)!

Και το κρίμα μεγαλώνει, το παράπονο αυξάνει και η οργή δυναμώνει, όταν σκεφτεί κανείς ότι σε γειτονικές πόλεις, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία, διοργανώνονται Αποκριάτικες εκδηλώσεις και Καρναβάλια με παρελάσεις αρμάτων και γκρουπ, καθώς κι άλλα δρώμενα, που, χρόνο με τον χρόνο, ολοένα και γίνονται καλύτερα προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες!
Ευτυχώς, που, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα καταστήματα, κυρίως καφετέριες και μπαράκια - club, σε αντίθεση με τον Δήμο, κινούνται σε εορταστικούς, Αποκριάτικους ρυθμούς, στολίστηκαν κι ετοιμάζουν πάρτι με εκπλήξεις για το τριήμερο, προσφέροντας στους πολίτες και τους επισκέπτες μέρες και νύχτες ξεγνοιασιάς και διασκέδασης, για να ξεφύγουν έστω και λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να περάσουν καλά!

Εκπτώσεις τέλος

Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου λήγουν οι χειμερινές εκπτώσεις που είχαν ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου. Οι έμποροι δηλώνουν ικανοποιημένοι απο την κίνηση όπως αυτή καταγράφηκε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου υπενθυμίζει σε εμπόρους και στο καταναλωτικό κοινό ότι απο την επομένη της λήξης των εκπτώσεων πρέπει να αφαιρεθούν από παντού όλες οι σχετικές πληροφοριακές επιγραφές κι επίσης στις πινακίδες των τιμών των εμπορευμάτων να αναγράφεται μια μόνο τιμή.

Όμως, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και των προβλημάτων που βιώνουν οι καταναλωτές, προτείνεται όπως, όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, να διατηρήσουν τις χαμηλές τιμές των εκπτώσεων και για το επόμενο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών - πελατών τους.

Με την ευκαιρία εξάλλου του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» στις ...........

8 Μαρτίου και της «Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή» στις 15 Μαρτίου, ο εμπορικός κόσμος αναγνωρίζοντας τη συμβολή των γυναικών στην κατανάλωση και θέλοντας να ενισχύσει τις μεταξύ των δύο μερών της αγοράς σχέσεις εμπιστοσύνης, συμμετέχει έμπρακτα τα τελευταία χρόνια στον εορτασμό των δύο επετείων με σειρά εκδηλώσεων, όπως τριήμερα «χαμηλών τιμών».

«Εκτός των λοιπών εκδηλώσεων, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και τις καταναλωτικές οργανώσεις, θεωρούμε ότι, η προσφορά "χαμηλών τιμών" την περίοδο αυτή (1 - 15/3), εκτός από συμφέρουσα για τους καταναλωτές, θα είναι και μια μικρή ανταπόδοση στις γυναίκες που στηρίζουν την κατανάλωση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Πηγή: Επικαιρότητα

"Το ψάρι με το διάφανο κεφάλι"



"Οι ερευνητές στο ερευνητικό ίδρυμα ενυδρείων κόλπων Monterey έλυσαν πρόσφατα το επί μισό αιώνα παλαιό μυστήριο ενός ψαριού με τα σωληνοειδή μάτια και ένα διαφανές κεφάλι.
Από τα ψάρια "barreleye" το microstoma Macropinna περιγράφηκε αρχικά το 1939, οι θαλάσσιοι βιολόγοι ξέρουν ότι έχει σωληνοειδή μάτια και είναι πολύ καλό στη συλλογή του φωτός.
Ένα νέο έγγραφο από τον Bruce Robison και τον ......

Kim Reisenbichler δείχνει πως αυτά τα ασυνήθιστα μάτια μπορούν να περιστραφούν μέσα σε μια διαφανή ασπίδα που καλύπτει το κεφάλι των ψαριών.
Αυτό επιτρέπει στο barreleye για να κοιτάξει αδιάκριτα επάνω στο πιθανό θήραμα ή να στραφεί προς τα εμπρός για να δει τι τρώει."

Πηγή: http://anopetra-eleos.blogspot.com

Emporiki Bank: Ζημίες ύψους 491,8 εκατ. ευρώ

Ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 491,8 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο σύνολο του 2008 η Emporiki Bank, έναντι κερδών 73,4 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει για το 2007.

Όπως επισημαίνει η τράπεζα σε σημερινή ανακοίνωσή της, τα αποτελέσματα του 2008 επηρεάστηκαν σημαντικά από το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον.

Η Emporiki διατήρησε έντονη εμπορική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2008, παρά τη διαρκή επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, τονίζει η τράπεζα, σημειώνοντας πως το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αυξήθηκε σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, με συνολική ετήσια αύξηση άνω του 21%. Τα υπόλοιπα χορηγήσεων στις 31/12/2008 ανήλθαν σε 24 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 648,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά .......

13,6%, εξαιτίας του εντεινόμενου ανταγωνισμού σε δάνεια και καταθέσεις αλλά και του αυξημένου κόστους άντλησης κεφαλαίων από τις οργανωμένες αγορές.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν κατά 17,3% στα 127,5 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της χαμηλής κινητικότητας των κεφαλαίων υπό διαχείριση και του κόστους των ληφθεισών χρηματοοικονομικών εγγυήσεων.

Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε -19,5 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αρνητικών εσόδων των χαρτοφυλακίων, που επηρεάστηκαν από την κρίση στις αγορές και από τις αποτιμήσεις στην τρέχουσα αξία (mark to market), αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Το σύνολο των εξόδων, εκτός προβλέψεων, εμφανίζει οριακή αύξηση κατά 0,9% και διαμορφώθηκε στα 666,3 εκατ. ευρώ, λόγω εφαρμογής αυστηρής πολιτικής στον τομέα των δαπανών.

Σύμφωνα με την Emporiki, οι συνολικές προβλέψεις ανήλθαν σε 493,3 εκατ. ευρώ, μετά την υιοθέτηση πολιτικής προβλέψεων προσαρμοσμένης στις επιδεινούμενες συνθήκες των αγορών.

«Το ύψος των προβλέψεων αντικατοπτρίζει τη συντηρητική πολιτική της Τράπεζας σε μία περίοδο κατά την οποία ορισμένοι δανειολήπτες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους», υπογραμμίζει η Emporiki.

Οι συνολικές προβλέψεις για Απομειώσεις Δανείων που επιβάρυναν τη χρήση 2008 ανήλθαν σε 474 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να διαμορφωθεί σε 50% και ο συντελεστής κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων2 σε 81% στο τέλος του 2008.

«Η συντηρητική αυτή πολιτική προβλέψεων, σε συνδυασμό με την αναθεωρημένη διαδικασία έγκρισης νέων δανείων που ισχύει ήδη από τα μέσα του 2008, καθιστά την Εμπορική έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανώς δυσμενέστερες συνθήκες το 2009», αναφέρει η τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συνέρχεται σήμερα θα πρέπει να εγκρίνει την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 850 εκατ. ευρώ. Όλοι οι μέτοχοι έχουν δικαίωμα αγοράς 7 νέων μετοχών για κάθε 6 μετοχές που διαθέτουν με τιμή έκδοσης 5,50 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στην ονομαστική αξία της μετοχής.

Πηγή: Ημερησία

Αβραμόπουλος και Βαρβιτσιώτης στους εορτασμούς της 23ης και 25ης Μαρτίου


Κατά τον εορτασμό για την απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 2009 την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κατά τη δοξολογία και την παρέλαση στις 25 Μαρτίου 2009 την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.