Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ηλεκτρονικό φακέλωμα το «γιατρικό» της φοροδιαφυγής

Στη «σέντρα» βγάζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τις φορολογικές αρχές, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ενδιάμεση έκθεση του, χωρίς να διστάσει να αναφέρει ότι οι αδυναμίες του συγκεκριμένου τομέα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στοιχίζουν στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος ακτινογραφεί ........

το σύστημα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι εμφανίζει όλες τις γνωστές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, όπως «έλλειψη επαρκούς οργάνωσης, καθυστερήσεις, λάθη και παραλείψεις, έλλειψη υπευθυνότητας και λογοδοσίας, χαμηλό ηθικό, παθητικότητα, έξωθεν (και άνωθεν) παρεμβάσεις, εξαιρετικά ήπια “πειθαρχική μεταχείριση” από τα πειθαρχικά συμβούλια όσων παραβαίνουν το υπηρεσιακό τους καθήκον κ.λπ.». «Ιδίως οι φορολογικοί έλεγχοι, οι οποίοι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι ανύπαρκτοι και γίνονται με χρονική υστέρηση 5 έως 10 ετών».

Το μεγάλο πρόβλημα, τονίζει, είναι ότι η πιθανότητα αποκάλυψης της φοροδιαφυγής και επιβολής της σχετικής ποινής είναι σχεδόν μηδενική, λόγω της ανεπάρκειας των αρμόδιων υπηρεσιών, της διενέργειας ελάχιστων και ανεπαρκών ελέγχων, αλλά και της πολυπλοκότητας των φορολογικών διατάξεων, η οποία αποτελεί γενεσιουργό αιτία αδιαφανών πρακτικών.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει ο Γ. Προβόπουλος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι το φορολογικό φακέλωμα. Σύμφωνα με τα όσα προτείνει:

- Όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν έναν μοναδικό προσωπικό αριθμό ταυτοποίησης, ο οποίος θα εμφανίζεται σε όλα τα δημόσια έγγραφα που τους αφορούν, σε όλη τους τη ζωή, δηλ. σε τίτλους σπουδών, πιστοποιητικά γέννησης κ.λπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο μοναδικός αυτός αριθμός θα μπορούσε να χρησιμοποιείται παράλληλα με τους υφιστάμενους αριθμούς (π.χ. ΑΔΤ, διαβατηρίου, ΑΜΚΑ κ.λπ.).Θα ήταν έτσι πολύ εύκολο π.χ. να διαπιστωθεί από τις φορολογικές αρχές ότι το εισόδημα που έχει δηλώσει ένας φορολογούμενος την τελευταία δεκαπενταετία δεν επαρκεί για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων που έχει αποκτήσει την ίδια περίοδο κ.ο.κ.

- Οι φορολογικές αρχές να καταρτίσουν έναν μοναδικό ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε φορολογούμενο μετά την ηλικία των 18 ετών (ή σε μικρότερη ηλικία, εάν εργάζεται ή συμμετέχει σε συναλλαγή επί ακίνητης περιουσίας). Επίσης θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθεί ένας μοναδικός ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε μικρή επιχείρηση (ατομική, ΟΕ,ΕΕ κ.λπ., αλλά όχι ΑΕ). Το ηλεκτρονικό αρχείο για κάθε φορολογούμενο θα μπορούσε να περιέχει πληροφορίες για το εισόδημα που δηλώνει κάθε χρόνο, το επάγγελμα, την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και αγαθών μεγάλης αξίας (π.χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.), τις τυχόν επιχειρηματικές δραστηριότητες, την κατοχή μετοχών κ.λπ. Φυσικά, στο αρχείο αυτό θα εμφανίζονταν και όλες οι συναλλαγές με τις φορολογικές αρχές για όλους τους φόρους και για όλα τα έτη, καθώς και οι τυχόν φορολογικές παραβάσεις, ρυθμίσεις και ποινές.

- Ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Θα καταγράφεται όχι μόνο η έκδοση, αλλά και η πληρωμή του τιμολογίου και θα είναι δυνατή η διασταύρωσή τους.

- On line σύνδεση των ταμειακών μηχανών όλων των μικρών επιχειρήσεων (όχι ΑΕ) λιανικού εμπορίου με ηλεκτρονικούς υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών, ώστε κάθε πώληση να καταγράφεται αμέσως

- Αντικατάσταση του μέτρου της συλλογής αποδείξεων με τη χορήγηση του ίδιου φορολογικού κινήτρου για όλες τις συναλλαγές του φορολογουμένου που διενεργούνται μέσω πιστωτικών καρτών.

- Ευχερέστερη πρόσβαση των φορολογικών αρχών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, αλλά με διασφάλιση του απορρήτου του φορολογουμένου.

- Αύξηση των περιπτώσεων παρακράτησης φόρου στην πηγή και δήλωσης του εισοδήματος από τρίτο πρόσωπο.

Repoerter.gr

Πρόγραμμα επισκέψεων κ. Κώστα Κόλλια

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας μαζί με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ θα επισκεφθούν τα παρακάτω χωριά τις επόμενες μέρες:

Πέμπτη 28/10/10
Ροδιά 6.30 μ.μ.
Ραυτόπουλο 7.00 μ.μ.
Λυκουδέσι 7.45 μ.μ.
Τριπύλα 8.00 μ.μ.
Λαντζουνάτο 8.30 μ.μ.
Καλογερέσι 9.00 μ.μ.
Σελά 9.30 μ.μ.

Παρασκευή 29/10/10
Εξοχικό 6.00 μ.μ.
Χαλαζόνι 6.30 μ.μ.
Ξηρόκαμπος 7.00 μ.μ.
Μύρου 7.30 μ.μ.
Ράχες 8.00 μ.μ.
Μουριατάδα 8.30 μ.μ.
Βρύσες 9.00 μ.μ.

Εγκαίνια χθές βραδυ στο εκλογικό κέντρο του Κώστα Κόλλια στα Φιλιατρά

Έγιναν την Τρίτη 26/10/2010 στις 8.00 το βράδυ τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» στα Φιλιατρά.
Τον κ. Κόλλια προλόγισε και παρουσίασε στους παρευρισκομένους ο Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας λέγοντας: «Ο Κώστας Κόλλιας είναι ένας από μας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Φιλιατρά. Η συνδυκαλιστική και πολιτική του πορεία είναι γνωστή σε όλους μας. Χαιρόμαστε που θα μας διαδεχτεί στο δήμο γιατί έχει την εμπειρία και τις ικανότητες να είναι ένας πολύ καλός δήμαρχος».

Ο κ. Κόλλιας στην ομιλία του μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στα Φιλιατρά, τα χρόνια των σπουδών του, τη λογοτεχνική πορεία μέσα στην οποία, σε κάθε στίχο, καθένας μπορεί να ανακαλύψει την αγάπη του για την πατρίδα. Τόνισε ότι η πολιτική του διαδρομή είναι γνωστή σε όλους και δεν προτίθεται να την κρύψει από κανέναν. Είπε επίσης ότι οι δεσμοί, οι σχέσεις του και η επαφή του με τα Φιλιατρά ποτέ δεν διακόπηκαν, απαντώντας έτσι σε όσους ισχυρίζονται ότι επειδή δεν κατοικούσε στα Φιλιατρά δεν γνωρίζει τα προβλήματα.

Στη συνέχεια μίλησε για το σχέδιο ..........

«Καλλικράτης» και την πρόθεσή του κάθε πόλη και κάθε χωριό του νέου Δήμου Τριφυλίας να αναπτυχθεί ισόρροπα με τα υπόλοιπα ώστε να μην υπάρξει μαρασμός κάποιων περιοχών.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε πάρα πολύ κόσμος. Ανάμεσά τους ήταν και οι Δήμαρχοι Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης και Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης.

Ο Μελένιος και τα σουτζούκια του

Όμορφες ταμπέλες για τη συλλογή σας.
Γνωστό σε όλους ότι η ΚΟΜΟΤΗΝΗ βγάζει σουτζούκι(χαρακτηριστικό γλύκισμα της περιοχής).
Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα πανηγύρια περιφέρεται ο Παναγιώτης Τσακουτής--γνωστός σε όλους με το παρατσούκλι << Μελένιος>> --και διαφημίζει τα δικά του σουτζούκια και μάλιστα με μεγάλες ευανάγνωστες ταμπέλες!!
Τα σουτζούκια παραμένουν σουτζούκια.
Απλά τα φτιάχνουν στην ΚΟΜΟΤΙΝΗ....
Ελληνική γραφή εν δράση

Από συνδικάτο Μικροπωλητών Ελλάδος



Ο Ρέππας εγκαινιάζει τη διάβαση Καλογερικού στις 3 Νοεμβρίου

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται από τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα και παραδίδεται στην κυκλοφορία το νέο τμήμα του Καλογερικού στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Καλαμάτας.
Το τμήμα αυτό που περιλαμβάνει και σήραγγα διπλής κατεύθυνσης, συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων θα ενωθεί στο Αθήναιο με το κομμάτι του αυτοκινητόδρομου μέχρι το Λεύκτρο.

Ελευθερία



Συγχώνευση των κρατικών καναλιών-«Λουκέτο» σε χρεωμένους δημοτικούς σταθμούς προτείνει ο Γ. Προβόπουλος

Προτάσεις αναφορικά με το μέλλον των κρατικών ΜΜΕ συμπεριλαμβάνει στη ενδιάμεση έκθεση που κατέθεσε στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε αδιανόητο «υπερχρεωμένοι δήμοι να διατηρούν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς με εκατοντάδες δημοσιογράφους».

Για τους κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο Γ. Προβόπουλος αναφέρει: «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Πρίσμα και ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής).
Οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί όχι ..........

μόνο είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος, αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος, το οποίο είναι πολλαπλάσιο αντίστοιχων ιδιωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Θα ήταν σκόπιμο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί να συγχωνευθούν σε έναν ή δύο και να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κόστους λειτουργίας τους με έσοδα από διαφημίσεις, όπως συμβαίνει και με τους ιδιωτικούς σταθμούς. Το σημερινό έσοδο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους»

Ημερησία

Αυξήσεις έως 20 λεπτά στα τσιγάρα από την αλλαγή της φορολογίας

Αυξήσεις έως 20 λεπτά στις τιµές των τσιγάρων εκτιµάται ότι θα φέρει η αναµόρφωση της φορολογίας τους που συµφωνήθηκε την Τρίτη µεταξύ του υφυπουργού Οικονοµικών Δ.Κουσελά και των εκπροσώπων του κλάδου των καπνικών προϊόντων.

Συκεκριμένα, υµφωνήθηκε να αυξηθεί ο πάγιος φόρος από το 10% στο 20% και αντίστοιχα να µειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από το 67% σε επίπεδα κάτω από το 65%, που σηµαίνει αυξήσεις στα πακέτα από 10 ως 20 λεπτά.

Παράληλα, προτάθηκε η διατήρηση .........

του ελάχιστου φόρου στο 75% για τον οποίο, οι πολυεθνικές ζητούν να αυξηθεί στο 90%.

Η αναμόρφωση της φορολογίας των τσιγάρων θεωρήθηκε επιβεβλημένη από το υπουργείο Οικονομικών, αφού οι τελευταίες τρεις αυξήσεις των φόρων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα από πλευράς εσόδων.

Οι πωλήσεις των τσιγάρων έχουν μειωθεί κατά 20% και τα ακριβά σημείωσαν πτώση κατά 25% τους τελευταίους πέντε μήνες. Η άνοδος της τιμής των τσιγάρων με την αναμόρφωση των φόρων θεωρείται δεδομένη και τα ακριβά τσιγάρα εκτιμάται θα φθάσουν τα 4 ευρώ το πακέτο.

Η τελική ρύθμιση θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου.

Scorpions. Σήμερα το βράδυ στο ΣΕΦ η συναυλία τους

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας καταφθάνουν απόψε οι Scorpions.

Η συναυλία, που θα είναι και η τελευταία εμφάνιση του συγκροτήματος στη χώρα μας, επρόκειτο να δοθεί στις 6 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων υγείας του τραγουδιστή Κλάους Μάινε.

Τα εισιτήρια που είχαν προπωληθεί ..........

για τις 6 Οκτωβρίου ισχύουν κανονικά για τη συναυλία της Τετάρτης.

Οι θρυλικοί «Σκορπιοί» έρχονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους «Get your Sting and Blackout».

Η περιοδεία, η τελευταία που θα κάνουν οι Scorpions, ανακοινώθηκε στις αρχές του χρόνου και στις 7 Μαΐου ξεκίνησε από τη Γερμανία.

Στις συναυλίες τους παρουσιάζουν μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια τους. Την ολοκλήρωση της περιοδείας θα διαδεχθεί το 2011 η κυκλοφορία DVD με στιγμιότυπα από αυτήν.

«Μετά 40 χρόνια διαδρομής στο τρελό τρένο του ροκ εν ρολ, αποφασίσαμε να σταματήσουμε. Είναι καλό να βάζεις τέλος όταν είσαι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ήταν κάτι που ίσως έπρεπε να γίνει δέκα χρόνια πριν» τόνισε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Κλάους Μάινε, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου στις αρχές του χρόνου.

Αποκάλυψε δε, ότι η ιδέα της διάλυσης των Scorpions προέκυψε μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου τους άλμπουμ «Sting in the tail».

«Τότε αναρωτηθήκαμε πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε μία τόσο δυναμική δουλειά. Η απόφαση πάρθηκε από όλους μαζί, δεν υπήρξαν ούτε τσακωμοί, ούτε διαφωνίες. Έχουμε ενέργεια και θέλουμε να τη διατηρήσουμε ώς την τελευταία συναυλία μας. Το χρωστάμε, άλλωστε, στους θαυμαστές μας» είπε.

Στην Ελλάδα, το Scorpions Best παραμένει το πρώτο σε πωλήσεις άλμπουμ και το κοινό που παρακολούθησε τις συναυλίες τους τα τελευταία χρόνια ξεπερνά τις 200.000.

Την συναυλία θα ανοίξουν οι Firewind.

Τιμές εισιτηρίων: Αρένα 38 ευρώ, κερκίδες 43 ευρώ, VIP καθίσματα 60 ευρώ, Golden Arena 55 ευρώ.

Προπώληση στα: Ticket House, Public, Village Cinemas και ηλεκτρονικά στo www.ticketarena.gr.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 9472050

Κατατίθεται η τροπολογία για το επίδομα στους συνταξιούχους

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους, ανάλογα με το εισόδημά τους. Η τροπολογία θα κατατεθεί στο σχέδιο νόμου "Ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων".

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα με την καταβολή της σύνταξης από κάθε ταμείο και το Δημόσιο, πλην του ΟΓΑ για συνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι: ...........

- Το επίδομα των 300 ευρώ δικαιούνται συνταξιούχοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

- Το επίδομα των 200 ευρώ συνταξιούχοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα από 7.000 μέχρι 8.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 14.500 ευρώ.

- Το επίδομα των 100 ευρώ συνταξιούχοι με ατομικό εισόδημα από 8.500 μέχρι 10.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 16.500 ευρώ.

- Το επίδομα δικαιούνται και κατηγορίες κάτω των 60 ετών, όπως χήρες που συνταξιοδοτούνται λόγω του θανάτου του συζύγου, τέκνα έως 18 και έως 24 ετών που σπουδάζουν και λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος πατέρα και συνταξιούχοι με αναπηρία 67% και άνω.

- Το επίδομα αυτό δεν μπορεί να κατασχεθεί για χρέη προς το δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα.

Μάλλον παραμύθι το πορτοφόλι που βρήκε οδηγός του ΚΤΕΛ

Σαν παραμύθι φαντάζει η ιστορία που διηγείται σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας ο οδηγός λεωφορείου του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας Σταύρος Σπανούδης και σύμφωνα με την οποία βρήκε και επέστρεψε στον κάτοχό τους 250.000 ευρώ. Κανείς άλλος δεν είδε τα χρήματα ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και το ΚΤΕΛ δηλώνουν άγνοια για το περιστατικό. Τ
ο "μύθο" ενισχύει και το γεγονός πως ο Στ. Σπανούδης κατέθεσε και πλήρωσε ο ίδιος το ευχαριστήριο μήνυμα που δημοσίευσε χθες η "Ε" με την υπογραφή… Βασίλης Κοσμόπουλος.
Η "Ε" αναζήτησε τον Βασίλη Κοσμόπουλο ..........

που έχασε τα χρήματα, αλλά δεν ήταν δυνατόν να τον βρει.

Μιλώντας το πρωί στην "Ε" ο κ. Σπανούδης είπε πως βρήκε τα χρήματα και ότι τα παρέδωσε αλλά δεν λησμόνησε να μας παροτρύνει να γράψουμε ότι ψάχνει… νύφη.
Αναλυτικά ο οδηγός λεωφορείου του ΚΤΕΛ Σταύρος Σπανούδης ισχυρίζεται ότι βρήκε και επέστρεψε στον κάτοχο τους 250.000 ευρώ, αλλά το περιστατικό δεν αναφέρθηκε στις αστυνομικές αρχές και κανείς δεν είδε τα χρήματα. Το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι στα γραφεία της εταιρείας δεν έγινε καμιά αναφορά απώλειας είτε από επίσημη αρχή, είτε από ιδιώτη.

ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας ταξίαρχος Νίκος Μπάστας
όταν ρωτήθηκε δήλωσε στην "Ε": "Δεν ήρθε κανένας να δηλώσει περιστατικό εδώ. Εμείς το πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο, από εσάς. Ούτε την Πέμπτη, ούτε την Παρασκευή το βράδυ ήρθε κανένας στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Τίποτα δεν υπάρχει. Μας πήραν και από το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά εμείς δεν είχαμε τέτοιο περιστατικό εδώ. Τι έγινε, πώς στήθηκε το σενάριο δεν ξέρω να σας πω. Ο ευρών δεν παρουσιάστηκε στην Αστυνομία.

ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΕΛ ΑΓΝΟΙΑ

Η επίσημη ανακοίνωση του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας αναφέρει: "Στα γραφεία της εταιρείας μας χθες παρουσιάστηκε ο οδηγός Σταύρος Σπανούδης ο οποίος ανέφερε ότι βρήκε στο λεωφορείο που εργαζόταν το ποσό των 250.000 ευρώ και ότι με δικές του ενέργειες - αφού το απολεσθέν τσαντάκι είχε στοιχεία -παρέδωσε το χρηματικό ποσό στον κάτοχό του. Στα γραφεία της εταιρείας δεν έχει γίνει καμία άλλη αναφορά απώλειας, είτε από επίσημη αρχή, είτε από ιδιώτη".

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

Ο οδηγός του ΚΤΕΛ Σταύρος Σπανούδης είπε στην "Ε" ότι ο άνθρωπος στον οποίο ανήκαν τα χρήματα λέγεται Βασίλης Κοσμόπουλος και σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα αυτά είχαν συγκεντρωθεί ύστερα από περίπου χρόνια δουλειάς στα καράβια, μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής.
Ο Σταύρος Σπανούδης, 30 ετών από την Καλαμάτα, εργάζεται εδώ και ενάμιση περίπου μήνα ως οδηγός στο ΚΤΕΛ Μεσσηνίας. Την Πέμπτη το πρωί,ότι είχε να κάνει το δρομολόγιο Πύλος - Ικλαινα. Ο κ. Σπανούδης θύμαται πως ο κ. Κοσμόπουλος κατέβηκε στην Ικλαινα, όμως ο ίδιος δεν είχε διαπιστώσει πως υπήρχε μια ξεχασμένη τσάντα στο λεωφορείο, παρά μόνο όταν ξεκίνησε να το τακτοποιεί τις απογευματινές ώρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο η τσάντα βρισκόταν στο χώρο των αποσκευών και αρχικά δεν της έδωσε ιδιαίτερη σημασία, μέχρι να τελειώσει με την καθαριότητα του οχήματος. Κατά τις 8 το βράδυ την άνοιξε και αντίκρυσε εμβρόντητος τα χρήματα. Μέσα στην τσάντα υπήρχαν χαρτιά του ιδιοκτήτη και έτσι μπόρεσε λίγο αργότερα, κατά τις 11 παρά, να εντοπίσει τον κ. Κοσμόπουλο και να τον ειδοποιήσει για την εύρεση της τσάντας του.
"Οχι, ο κ. Κοσμόπουλος δεν είχε αντιληφθεί ότι είχε ξεχάσει την τσάντα του, αρχικά νόμιζε ότι του έκανα πλάκα στο τηλέφωνο. Λίγα λεπτά μετά, φώναξε τη γυναίκα του και στη συνέχεια τον άκουσα να κλαίει", θυμάται ο οδηγός του ΚΤΕΛ. "Μου πέρασε από το μυαλό να τα κρατήσω, πολλές φορές, ότι μιας και τα βρήκα... ήταν δικά μου, όμως σκέφτηκα πως αυτά τα λεφτά στην ουσία δεν ήταν δικά μου. Με αυτά ο καθένας θα μπορούσε να φτιάξει τη ζωή του, αλλά αυτά τα λεφτά έπρεπε να δοθούν, τα λεφτά δεν ήταν δικά μου", καταλήγει για να προσθέσει στην "Ε": "Και γράψε από κάτω, καμιά νύφη;".

Ελευθερία

Σε αναμονή για τη νέα σοδειά ελαιολάδου με καθηλωμένες τις τιμές παραγωγού

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο πια στη νέα σοδειά ελαιολάδου, καθώς τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησε στις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου η συγκομιδή ελαιοκάρπου. Πάντως γενικότερα επικρατεί έλλειψη ενδιαφέροντος για αγοραπωλησίες τόσο στην εγχώρια, όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά του προϊόντος.
Στην Ιταλία τα πρώιμα ελαιόλαδα ...........

έμμειναν χωρίς εμπορικές πράξεις, καθώς οι παραγωγοί ζητούν 3,20 με 3,30 ευρώ το κιλό, αλλά το εμπόριο δεν τις αποδέχεται. «Παγωμένη» είναι και η ισπανική αγορά, όπου αυτή την εποχή γίνεται διακίνηση ελάχιστων βυτίων. Λίγα βυτία διακινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και στη χώρα μας για παράδοση στην Ιταλία.

Ειδικότερα όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού για τη φετινή σοδειά οι εκτιμήσεις φαίνονται δυσοίωνες, αφού η αναμενόμενη υψηλή παραγωγή της Ισπανίας, η δημιουργία νέων ελαιοπαραγωγικών χωρών με καλή ποιότητα ελαιολάδου στις οποίες έχουν ήδη έχουν στραφεί οι Ιταλοί, η περσινή υποβαθμισμένη σε πολλές περιοχές ποιότητα των ελληνικών ελαιολάδων και η μόνιμη αδυναμία των Ελλήνων να βρουν το δρόμο προς τις αγορές, δείχνουν ότι το παιχνίδι των τιμών έχει ξεφύγει από τα ελληνικά χέρια.

Αγροτύπος

Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα χρέη στον ΟΓΑ όσοι οφείλουν ως 1.199 ευρώ

Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν μέχρι το τέλος του 2010 μπορεί να ενταχθεί όποιος οφείλει στον ΟΓΑ ποσά από εξακόσια μέχρι χίλια διακόσια ευρώ. Με την πρώτη δόση θα καταβληθούν τα εξακόσια ευρώ και το υπόλοιπο ποσό, είτε είναι τετρακόσια, είτε πεντακόσια ευρώ, θα καταβληθεί με τη δεύτερη εξαμηνιαία δόση. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι το τέλος του έτους, σε αντίθεση με τα άλλα ταμεία.

Αυτό τόνισε στη βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε ερώτηση του Λευτέρη Αυγενάκη.

Σχετικά με το παράβολο, διευκρινίζεται ..........

ότι για τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες είναι είκοσι ευρώ και είναι δεδομένο. Γι' αυτούς που είναι επιχειρηματίες και που απασχολούν ανθρώπους που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ πράγματι κυμαίνεται από σαράντα ευρώ μέχρι τετρακόσια ή και για μεγάλους οφειλέτες που θα έχουν ποσά από πενήντα χιλιάδες και πάνω.

ΠΑΣΕΓΕΣ

Επιστολή αναγνώστη: Η ενασχόληση με τα κοινά του τόπου σου

Η ενασχόληση με τα κοινά του τόπου σου στην τοπική αυτοδιοίκηση και αλλού είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι το οποίο δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει, έχει πολλά απρόοπτα, λύπες, θυμούς, χαρές, επιτυχίες, αποτυχίες, γνωριμίες με ανθρώπους σημαντικούς, ή ασήμαντους, απλούς ή επιτηδευμένους, καιροσκόπους ή ιδεαλιστές.

Ένα τέτοιο ταξίδι ξεκίνησα και εγώ πριν περίπου 12 χρόνια και αληθινά σε αυτό το ταξίδι είδα πολλά. Στο σημείο αυτό λοιπόν θέτω στον εαυτό μου αλλά και σε όσους διαβάζουν την επιστολή μου, μερικά ερωτήματα σχετικά με αυτή ακριβώς την δραστηριότητα. «Αξίζει να ασχολείται κανείς με τα κοινά. Πολύ περισσότερο αξίζει να ασχολείται με τα κοινά ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει σαφώς λιγότερο διαθέσιμο χρόνο.
Αξίζει κανείς να θυσιάσει τον ελεύθερο .............

χρόνο του, προκειμένου να υπηρετήσει κάτι, που σαν έμβλημα έχει το κοινό καλό και την πρόοδο του τόπου του, αλλά το οποίο ενδέχεται, πίσω από το ευγενικό αυτό προσωπείο, να κρύβει μυθεύματα που κατά καιρούς κατασκευάζουν άνθρωποι χωρίς προσωπικότητα και υπόσταση, οι οποίοι λυμαίνονται τον χώρο και την δημιουργική διάθεση των λίγων.»

Θα προσπαθήσω να απαντήσω κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία που εγώ ακολούθησα σε όλο το διάστημα της ενασχόλησης μου με τα κοινά από τις θέσεις που κατά καιρούς μου εμπιστεύτηκαν.

-Το 2005 η βουλευτής Μεσσηνίας και μετέπειτα Υφυπουργός, Σοφία Καλαντζάκου μου έκανε την τιμή να με προτείνει για τη θέση του Αντιπροέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ένα θεσμό νέο για αυτό το πολύ σημαντικό ίδρυμα που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας. Εκεί παρέμεινα έως τις αρχές του 2010. Συνεργάστηκα με 3 διοικητές στην σειρά ( Κουτσούβερης, Δρούμπαλης και Μπόζος ) και με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προβήκαμε σε ενέργειες ουσιαστικής αναμόρφωσης του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα τη δημιουργία κουζίνας με προδιαγραφές HACCP, τη διαμόρφωση νέου χώρου του αιματολογικού εργαστηρίου, τη τοποθέτηση κλιματισμού σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, σε συνεργασία με τον Νομάρχη κ. Δημήτρη Δράκο την εκπόνηση μελέτης και κατασκευή για δημιουργία νέων θαλάμων νοσηλείας 2κλινών και 4κλινών με εσωτερικές τουαλέτες (καταργώντας τα 7κλινα και 8κλινα δωμάτια χωρίς τουαλέτα), την επίτευξη της έγκρισης 15 νέων θέσεων ιατρικού προσωπικού και τέλος με την συμβολή της κας. Καλαντζάκου, η οποία έπεισε τον κ. Κακαβά να κάνει δώρο την μελέτη για την ανακαίνιση των χειρουργείων, ολοκληρώθηκε η αναγέννηση του Νοσοκομείου.

-Το 2007 έως τις αρχές 2009 ανέλαβα από το Δημοτικό Συμβούλιο τη θέση του Πρόεδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχεύτεσης Κυπαρισσίας, μιας δημοτικής επιχείρησης που λειτουργούσε ένα μόλις χρόνο με ελάχιστες υποδομές σε έμψυχο δυναμικό και τεχνικό υλικό. Παρόλες τις αντιξοότητες και με το υπάρχον προσωπικό προβήκαμε σε σειρά ενεργειών που αφορούν την υποδομή αλλά και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων. Ειδικότερα σύμφωνα με μελέτη σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ έγινε ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για τον εμπλουτισμό της πόλης σε νερό, με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου που προσελήφθη πραγματοποιήθηκε αποτύπωση του δικτύου ύδρευσης σε ηλεκτρονική μορφή κι έτσι διαπιστώθηκε το μεγάλο ποσοστό ύπαρξης αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο της πόλης, μελέτη για την αντικατάσταση των οποίων έχει κατατεθεί στον κ. Δήμαρχο από το 2008, όπως επίσης και η μελέτη για την αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς νερού από τις Βρύσες στην κεντρική δεξαμενή μήκους 3 χλμ, έγινε ακόμα αντικατάσταση του δικτύου αμιαντοσωλήνων στο Δ.Δ. Περδικονερίου, επισκευάστηκε και επεκτάθηκε ο υποθαλάσσιος αγωγός λυμάτων στο λιμάνι, ενέργεια η οποία άλλαξε την εικόνα της θάλασσας στην περιοχή Camping, κι έγινε ξεκαθάρισμα υδρομέτρων, προσθήκη-αντικατάσταση 1000 υδρομέτρων οι οποίοι εξασφάλισαν την ισονομία απέναντι στους πολίτες για την κατανάλωση νερού.

Από όλα αυτά συνάγεται η απάντηση στα πιο πάνω ερώτηματα. Σαφώς αξίζει να ασχολείται κανείς με τα κοινά όταν οι προθέσεις με τις οποίες ξεκινά παραμένουν αναλλοίωτες, όταν το περιβάλλον στο οποίο καλείται να δράσει ευνοεί την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων ή τουλάχιστο μέσα σε όποιο περιβάλλον δρα καταβάλει τις καλύτερες προσπάθειες να αποφύγει τις συμπληγάδες της προχειρότητας των γύρω του κι όταν τέλος το αποτέλεσμα μετά από έναν τέτοιο αγώνα τον δικαιώνει.

Ωστόσο το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή καθιστά κάθε παρόμοια απόπειρα μάταιη, χωρίς κανένα νόημα και χωρίς καμιά ελπίδα επιτυχούς συνέχειας, οπότε το ταξίδι διακόπτεται απότομα κι άδοξα. Δυστυχώς ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκα και που μου ζήτησε να αναλάβω ρόλο από τον Μάϊο του 2010 για να προετοιμαστεί η κάθοδος στις εκλογές αποδείχτηκε μικρός για τις περιστάσεις. Η ηγετική ομάδα της κίνησης που δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε ουσιαστικά με την ανακοίνωση της καθόδου της στις εκλογές με υποψήφιο Δήμαρχο τον Παναγιώτη Τσίγγανο, δυστυχώς αποδείχτηκε ότι είχε πραγματικό έμβλημα τον καιροσκοπισμό, την πολιτική ατολμία, το βόλεμα και το ξεπούλημα για προσωπικές επιδιώξεις και αξιώματα. Δεν έχουν δώσει πίσω ούτε σε μένα αλλά και ούτε σε άλλους την υπογραφή που βάλαμε, γιατί πιστέψαμε αφελώς ότι κυρίως ο ίδιος ο κ. Τσίγγανος και ο αντ΄ αυτού Δήμαρχος Αυλώνος έχουν λόγο. Οταν δηλαδή μας διαβεβαίωναν 2 μέρες πριν κλείσουν τα ψηφοδέλτια, ότι η ομάδα είναι ενωμένη, ότι η συμμετοχή στο συνδυασμό του κ. Κόλλια νοείται μόνο αν αφορά τη συμμετοχή όλων, διαφορετικά δεν θα υπήρχε συμμετοχή από κανένα και η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη. Ομως άλλα συμφωνήσαμε και άλλα έκαναν πράξη.
Ας είναι, χαίρομαι που τους έδωσα την ευκαιρία να «παζαρέψουν», γιατί μόνοι τους, όπως φάνηκε, δεν είχαν ούτε το ειδικό βάρος, ούτε το παράστημα να προβούν σε διαπραγματεύσεις.

Τέλος όσον αφορά την λάσπη που δέχτηκα από διάφορες πλευρές για δήθεν εκβιασμούς που εξαπέλυσα και ανταλλάγματα που ζήτησα, προκαλώ τον κ. Κόλλια και τον κ. Τσίγγανο να τοποθετηθούν δημόσια και να δηλώσουν επίσημα πότε έγινε μεταξύ μας τέτοια συζήτηση ή αν ποτέ ζήτησα οτιδήποτε.
Στα γεγονότα αυτά ευτυχώς υπήρξαν και συνυποψήφιοι μου, οι οποίοι τήρησαν τον αντρίκιο λόγο που έδωσαν και αποστασιοποιήθηκαν από την συμμετοχή σε έναν συνδυασμό, του οποίου ο αρχηγός γίνεται έρμαιο του κάθε υποψηφίου του, που διαισθανόμενος ότι η εκλογή του κινδυνεύει, πιέζει να μείνουν «εκτός παιδιάς» άλλοι υποψηφίοι που θα επηρέαζαν την δική του σταυροδοσία.
Εγω πιστός στις πεποιθήσεις μου δηλώνω παρόν στα αυτοδιοικητικά δρώμενα και συνεπής στην μέχρι τώρα πορεία μου στηρίζω την προσπάθεια του υποψηφίου περιφερειάρχη Δημήτρη Δράκου ενεργώντας πάντα με κριτήριο την αξιοσύνη των ανθρώπων που είτε έχουν αποδείξει τις ικανότητες τους, είτε προβάλλουν μια αξιοπρεπή κι ειλικρινή παρουσία.

Αγαπητέ κ. Κόλλια αν σας έθιξα σε προσωπικό επίπεδο ανακαλώ κι εύχομαι το ταξίδι σας στην τοπική αυτοδιοίκηση να είναι επιτυχές, ο δρόμος σας να είναι στρωμένος με επιτυχίες για τον δήμο μας και για να δικαιώσει την προσωπική επιλογή του αρχηγού της νέας Νέας Δημοκρατίας, δια δε τους συνυποψήφιους σας εύχομαι κάθε επιτυχία και ο θεός να σας χαρίζει δύναμη στο δύσκολο έργο σας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
δημοτικός συμβούλος Κυπαρισσίας,
Γραμματέας δημοτικού συμβουλίου,
Αντιπροέδρος ΔΕΥΑ Κυπαρισσίας.


Με κουπόνι για οικιακές βοηθούς, ιδιαίτερα μαθήματα, κηπουρούς

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες στο υπουργείο Εργασίας για την εφαρµογή του νέου τρόπου ασφάλισης των περιστασιακά απασχολούµενων µε την καθιέρωση του εργόσηµου (κουπόνι ασφάλισης).
Το µέτρο θα τεθεί σε εφαρµογή από τις αρχές του 2011 (πιθανότατα από τον Μάρτιο). Να σηµειωθεί πως παρόµοιο σύστηµα εφαρµόζεται ήδη στη Γαλλία από το 1994.

Ηδη κατατέθηκαν οι πρώτες προτάσεις για τον τρόπο εφαρµογής του µέτρου από τις διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, καθώς και από υπηρεσιακούς παράγοντες, και αποµένει η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας ...........

Γιώργος Κουτρουµάνης έχει ζητήσει µε εγκύκλιο τη γνώµη των διοικητικών συµβουλίων των εµπλεκόµενων Ταµείων (ΙΚΑ και ΟΓΑ), ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στην υλοποίηση του µέτρου.

Το νέο µέτρο σχεδιάζεται να εφαρµοστεί ως εξής: Από τους κατά περίπτωση αρµόδιους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ασφαλιστικά ταµεία) εκδίδεται ειδικό εργόσηµο, υπό τύπον πολύπτυχης επιταγής, συγκεκριµένης χρηµατικής αξίας, στην οποία περιλαµβάνεται το ποσό της αµοιβής του εργαζοµένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταµείου. Τα εργόσηµα µεταβιβάζονται ονοµαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζοµένους ως καταβολή για την αµοιβή της παρασχεθείσας εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόµενους φορείς διαθέσεως µε καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουµένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές. Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό αναγράφονται στην πολύπτυχη επιταγή, εκ των οποίων το ένα τµήµα φυλάσσεται από τον φορέα που εξοφλεί και το άλλο από τον εργοδότη. Στο τέλος κάθε έτους το ασφαλιστικό ταµείο στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόµενο.

Εκπίπτουν από τον φόρο
Είναι σηµαντικό να τονιστεί ότι µε το σύστηµα αυτό οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδηµα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδηµα του εργαζοµένου.

Για τον τρόπο διανοµής του κουπονιού το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι το κουπόνι ασφάλισης (συγκεκριµένης χρηµατικής αξίας) θα µπορεί να αγοράζεται από τον εργοδότη αλλά και να εξαργυρώνεται από τον απασχολούµενο, µέσω µηχανηµάτων πολλαπλών συναλλαγών, ΑΤΜ νέας γενιάς, µέσω των οποίων θα γίνεται η συναλλαγή. Τα µηχανήµατα αυτά (περίπου 6.000), θα τοποθετηθούν σε τράπεζες, ταχυδροµεία, ΚΕΠ, καθώς και σε σούπερ µάρκετ.

Οι εργοδότες θα προµηθεύονται τα ειδικά κουπόνια αµοιβής και θα αναγράφουν τους ΑΜΚΑ, δηλαδή τους Αριθµούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, του εργοδότη και του εργαζοµένου. Θα βάζουν στα ΑΤΜ χρήµατα και θα λαµβάνουν κουπόνια ίσης αξίας µε τα χρήµατα που τοποθέτησαν µαζί µε το σχετικό αποδεικτικό. Με τα κουπόνια αυτά θα πληρώνουν το οικόσιτο προσωπικό. Ο εργαζόµενος - κάτοχος του κουπονιού µε τη σειρά του θα τοποθετεί το κουπόνι και έναν κωδικό και θα εισπράττει τα χρήµατα από τα ΑΤΜ. Φθηνότερη έτσι η ασφάλιση
Με το υπό προώθηση µέτρο γίνεται φθηνότερη η ασφάλιση στην απασχόληση των περιστασιακά απασχολουµένων (οικιακοί βοηθοί, κηπουροί, εργάτες γης, όσοι παραδίδουν ιδιαίτερα µαθήµατα, όσοι φυλάσσουν νήπια και ηλικιωµένους κ.ά.). Η ασφαλιστική εισφορά προς το ΙΚΑ αυτής της κατηγορίας των ασφαλισµένων (εργοδοτική και εργατική εισφορά) µειώνεται από το 35,40% στο 20%, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια εσόδων στο ελλειµµατικό ΙΚΑ, όµως ο στόχος είναι να καταπολεµηθεί η εισφοροδιαφυγή.

Το µέτρο προβλέπεται στον νόµο Λοβέρδου για το νέο Ασφαλιστικό και εκτιµάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ, ενώ υπολογίζεται να λάβουν µέρος έως 300.000 περιστασιακά απασχολούµενοι.

Βάσει των στοιχείων, περίπου 120.000 εργαζόµενοι απασχολούνται µόνο στον τοµέα φύλαξης µωρών και ηλικιωµένων προσώπων, στα σπίτια. Το κίνητρο που δίνει η κυβέρνηση για να ασφαλίζουν τα νοικοκυριά το προσωπικό τους είναι ότι το διπλότυπο της «επιταγής» υποβάλλεται στη φορολογική δήλωση και έχει την αντίστοιχη έκπτωση.

30 ένσηµα τον µήνα

ΟΠΩΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ από το υπουργείο Εργασίας, σχετικά µε το εργόσηµο θα ισχύσουν επίσης τα ακόλουθα:

Οι εργαζόµενοι θα είναι ασφαλισµένοι όχι µόνο για τον κλάδο σύνταξης και ασθένειας του ΙΚΑ αλλά και για το επικουρικό ΕΤΕΑΜ, ενώ µέρος των εισφορών θα πηγαίνει υπέρ ΟΕΚ, ώστε να έχουν δικαιώµατα και Εργατικής Κατοικίας.

Οι εργαζόµενοι δικαιούνται έως και 30 ηµέρες ασφάλισης (ένσηµα) ανά µήνα ή 360 ανά έτος.

Για αγρότες που θα ασφαλίζουν εργάτες, η ασφάλιση θα γίνεται στον ΟΓΑ, οι παρακρατούµενες εισφορές θα ανέρχονται σε 10% επί των καταβαλλόµενων αµοιβών και θα καλύπτουν τη σύνταξη και την ασθένεια και τον Λογαριασµό Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) στην περίπτωση που έχουν πραγµατοποιήσει τουλάχιστον 150 ηµέρες εργασίας µέσα σε έναν χρόνο.

Ο νόµος προβλέπει µειωµένες εισφορές, αµοιβή ακόµη και για 30 ηµέρες τον µήνα και φορολογικές εκπτώσεις, για χιλιάδες απασχολούµενους αλλά και εργοδότες. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι σηµαντικά µειωµένες, αφού βάσει του νέου ασφαλιστικού νόµου καθορίζονται συνολικά στο 20%, έναντι 35,40% που αντιστοιχούν, για παράδειγµα, στις εισφορές εργαζοµένου (13,22%) και εργοδότη (22,18%) στο ΙΚΑ.

TA NEA

Σε χωματερή μετέτρεψαν κάποιοι το Στόμιο Φιλιατρών.

Του πρώην διαχειριστή μας.

Σε χωματερή αποφάσισαν κάποιοι να μετατρέψουν την κοίτη του Φιλιατρινού Ποταμού στην θέση Στόμιο στα Φιλιατρά.
Η κατάσταση με τα σκουπίδια που έβγαλαν μέσα από το ποτάμι τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Στομίου - Μερολιθίου «Ο Αγιος Χριστόφορος» είναι αποκρουστική. Λασπωμένα χαρτοκιβώτια συσκευασίας, Πλαστικά τσέρκια, πλαστικά περιτυλίγματα παλετών, ακόμα και καπάκια τουαλέτας και μελαμίνες συνέθεταν το σκηνικό της ντροπής.
Την άσχημη εικόνα που είδαμε αρχικά στην περιοχή συμπληρώνουν τα σκουπίδια που άφησε εκεί ο υπεύθυνος της καντίνας που λειτουργούσε το καλοκαίρι.
Πεταμένα κουτιά από οβίδες καφέ, πλαστικά, .........

σπασμένες ξαπλώστρες, ξύλα, ξεροί φοίνικες από τις "ομπρέλες" που υπήρχαν στην παραλία, λάστιχα από τροχούς αυτοκινήτου, εγκατάλειψη και ντροπή είναι το σκηνικό που συνθέτει την εικόνα που αντικρίσαμε.

Στο τέλος της ανάρτησης μπορείτε να δείτε ένα πάρα πολύ πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την περιοχή. Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους.

Το μέρος όπου επισκεφθήκαμε την Κυριακή το μεσημέρι, είναι ένα πραγματικά πανέμορφο δρομάκι ένθεν και ένθεν με πράσινο και για το οποίο γίνονται αρκετές προσπάθειες από τον νεοσυσταθέντα και επαναδραστηριοποιημένο σύλλογο ώστε να εξωραϊστεί και να προσελκύσει επισκέπτες.

Το μέλος του συλλόγου ο κ. Δημήτρης Τάμπασης μίλησε για την κατάσταση και μας αποκάλυψε τις κινήσεις που έγιναν ως αντίδραση του συλλόγου στην επικρατούσα κατάσταση.
Όπως μας είπε ο κος Τάμπασης την Κυριακή το πρωί τον ειδοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τάσος Μανιάτης με τον Πανάγο Γαλανόπουλο και τον Σπύρο Παπαθεοδοσίου ότι 100 μέτρα από την παραλία του Στομίου είχαν πετάξει υλικά συσκευασίας, μέσα στο ρέμα.
Βρήκαμε φίρμες επάνω στα χαρτοκιβώτια, τον ειδοποιήσαμε και αρνήθηκε ότι τα πέταξε εκείνος και 6 άτομα κάναμε μια διαδικασία να βγάλουμε έξω τα σκουπίδια από την κοίτη το ποταμού, γιατί με τις βροχοπτώσεις αυτά θα καταλήξουν στην θάλασσα.
Εφόσον τα βγάλαμε κάναμε αναφορά στον Δήμαρχο Φιλιατρών να πάει απορριμματοφόρο του Δήμου να τα περισυλλέξει.
Ο κος Τάμπασης ζήτησε από τους Φιλιατρινούς πολίτες να ενδιαφερθούν γιατί τα Φιλιατρά έχουν μια μοναδική παραλία, το στόμιο και θεωρώ ότι έχει γίνει η χωματερή και ο σκουπιδότοπος της πόλης των Φιλιατρών.

Μας αποκάλυψε ότι ο σύλλογος θα κινηθεί νομικά, έχουμε βρει την φίρμα από μια Φιλιατρινή βιοτεχνία η οποία συσκευάζει χαρτοκιβώτια.
Στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές μηνύσεις κατά αγνώστων γιατί στην είσοδο του χωματόδρομου που φτάνει στο πίσω μέρος της παραλίας, είχαν συμβεί επανειλημμένες ρίψεις απορριμάτων.
Πέρσι είχαμε χρηματοδοτήσει με χρήματα τα οποία τα είχαμε απορροφήσει από τους φίλους του Στομίου για να πετάξουμε τα σκουπίδια. Το ποσό που είχαμε διαθέσει ήταν 1.500 ευρώ είπε ο κ. Τάμπασης.

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Τάμπασης για το Φιλιατρά News



Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Δείτε και εσείς την επικρατούσα κατάσταση στην κοίτη αλλά και στην παραλία του Στομίου.
Σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά μερικές φωτογραφίες από τις 40 που τραβήξαμε.



ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ του ΙΩΑΝΝΗ. ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ"



Δείτε περισσότερα απο το φυλάδιο της υποψήφιας











Μεσσηνιακές εφημερίδες της 27ης Οκτωβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.