Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Περιοδικό ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ από τον Σύλλογο Κυπαρισσίων "Η Αρκαδιά"

Ένα πολύ όμορφο τεύχος που εξέδωσε ο σύλλογος Κυπαρισσίων "Η Αρκαδιά" λάβαμε πριν λίγη ώρα μέσω ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου.
Ένα τεύχος με έμφαση στον Πολιτισμό, και τις επιστήμες αποτελεί μια προσπάθεια η οποία είναι αξιέπαινη.
Στο ηλεκτρονικό του μήνυμα που μας έστειλε ο Σύλλογος Κυπαρισσίων αναφέρονται τα παρακάτω:

Το ιστορικό μας περιοδικό, η Τριφυλιακή Εστία, έφτασε αισίως στο 16ο τεύχος της τρίτης περιόδου και στο 144ο συνολικά. Αυτή η μακρόχρονη περιπλάνηση στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου που πρεσβεύει -της Τριφυλίας- ανέδειξε και δημιουργεί εστίες πνευματικότητας και προσφοράς στους “μικρούς επαρχιακούς δρόμους” της πατρίδας μας.
Δεκαέξι τεύχη που με πολύ αγάπη και κόπο έφτασαν σε σας.
Ελπίζουμε η ευχαρίστησή σας να ..........

άξιζε αυτόν τον κόπο και η αγάπη που δώσαμε στο περιοδικό να διοχετεύθηκε σε όλους.
Κυρίαρχος στόχος μας παραμένει πάντοτε η “διαρκείς άνοδος” του περιοδικού. Γι’ αυτό και σε κάθε τεύχος του επιχειρούμε την πρόοδο του, παρά ίσως τις όποιες, ενδεχόμενες παραλείψεις.
Εμείς οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι εξέφρασαν την αγάπη, τη στήριξη και την παρότρυνση τους για την συνέχεια αυτής της προσπάθειας.

Στο παρόν τεύχος φιλοξενείται ένα εκτενές αφιέρωμα στην Κυπαρίσσια ζωγράφο και εκπαιδευτικό Βασιλική Μπινιώρη, με αφορμή επίσης την σημαντική και σύναμα συγκινητική δωρεά της πινακοθήκης της στον Δήμο Κυπαρισσίας (Τριφυλίας, πλεον), με στιγμές από τη ζωή και το έργο της.
Η ζωή της Βασιλικής Μπινιώρη μιας εξέχουσας προσωπικότητας της Τριφυλίας, πρωτοπόρου στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά και σημαντικής ζωγράφου ταυτίζεται με έναν διαρκή αγώνα για δημιουργία και ποιότητα.
Η ίδια θεωρεί τους δύο χώρους, που αναμφίβολα άφησε το στίγμα της, συγγενείς μιας και η εικόνα από μόνη της συνιστά μέσο με τεράστια παιδαγωγική αξία.
Με την δωρεά της αυτή -απόδειξη της μεγάλης της αγάπης για την γενέτειρα- στέλνει ένα μήνυμα εξωστρέφειας για την πόλη και τους κατοίκους της. Θα ήθελε να γίνει το έναυσμα για ένα ταξίδι στην ζωγραφική, στο ωραίο, στο υψηλό.

Επίσης στο τεύχος αυτό υπάρχουν μικρά αφιερώματα σε σημαντικούς λογοτέχνες της Κυπαρισσίας και της Τριφυλίας ευρύτερα.
Ακόμα υπάρχουν οι γνωστές σελίδες ποίησης, διηγήματα, κριτικές και σκέψεις, αναφορές σε εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος και παρουσιάσεις ποιητικών συλλογών και μυθιστορημάτων -ιδιαιτέρων προτάσεων για ανάγνωση τις ημέρες και τις νύχτες του Καλοκαιριού-.
Αφήνοντάς σας με ευχές για
Καλή Ανάγνωση και Καλό Καλοκαίρι
εμμένουμε στην συμβουλή της κα Μπινιώρη προς τους νέους: να μείνουν πιστοί σε ότι τους δημιουργεί εσωτερική έλξη, ομορφιά και αγάπη.

Θα θέλαμε μέσα απο αυτό το σημείωμα να ευχαριστήσουμε θερμά τον συμπατριώτη μας Στέλιο Μπαρμπαγιάννη και την οικογένεια του για την χρηματοδότηση του παρόντος τεύχους.

θα θέλατε να το λαμβάνεται σε φυσική μορφή, στείλτε μας τα στοιχεία αλληλογραφίας για να σας το αποστέλλουμε.

-----------------------------------------------------------
Σύλλογος Κυπαρισσίων "Η Αρκαδιά"
Καποδιστρίου 42 (3ος όροφος)
104 32 Αθήνα
Τηλ-Φαξ: 210 5237450
e-mail: syllogoskyparission.h.arkadia@gmail.com
periodiko.trifyliaki.estia@gmail.com

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ ΣΥΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Από την εξέλιξη της παραγωγής, διαφαίνεται ότι οι Μεσσήνιοι συκοπαραγωγοί υπέστησαν εξ΄αιτίας της ανομβρίας και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το μήνα Αύγουστο, σοβαρές ζημιές .

Η φυτική παραγωγή επηρεάσθηκε σοβαρά και η εκτεταμένη φυλλόπτωση στα συκόδεντρα επηρέασε αρνητικά την καρποφορία.

Οι παραγωγοί ,στην κεντρική Μεσσηνία και στο Δήμο Πεταλιδίου, από όπου και πληροφορήθηκα την ένταση του προβλήματος, βλέπουν να χάνεται και η τελευταία τους ελπίδα για τη φετινή παραγωγή και το αναμενόμενο εισόδημα από τα σύκα να συρρικνώνεται επικίνδυνα.

Επειδή η οικονομική κρίση και τα .........

αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα αρχίζουν και γονατίζουν κυριολεκτικά τους Μεσσήνιους αγρότες ,ελπίζω τουλάχιστον ο ΕΛΓΑ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να κινηθεί χωρίς χρονοτριβή , προκειμένου άμεσα να καταγράψει τις ζημιές και να αποζημιώσει τους πληγέντες αγρότες από την ένταση των καιρικών φαινομένων.

Αναμένοντας την αντίδραση των αρμοδίων Υπηρεσιών,ελπίζω και οι εκπρόσωποι της Μεσσηνίας στο Ελληνικό κοινοβούλιο να τείνουν άμεσα χείρα βοηθείας στους δοκιμαζόμενους αγρότες μας και να αναδείξουν περαιτέρω το θέμα αυτό.


Καλαμάτα 31 Αυγούστου 2010

Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου

Νομαρχιακή Σύμβουλος
Πρόεδρος Ν.Ε.Τ.Π.

Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Τάκης Κατσίβελας – Προσωπική ταπεινωτική ήττα για τον Αντώνη Σαμαρά.

Την απόσυρση της υποψηφιότητάς του στο Δήμο Τριφυλίας αποφάσισε και γνωστοποίησε με επιστολή του στον Τύπο ο γιατρός και Συντονιστής του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων Τάκης Κατσίβελας που είχε το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Τις τελευταίες ημέρες έχουν εμφανισθεί στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης πολλά κατευθυνόμενα δημοσιεύματα τα οποία, με αμφίβολης νομικής βαρύτητας επιχειρήματα, προσπαθούν να δημιουργήσουν δυσμενές κλίμα σε βάρος της υποψηφιότητάς μου για τον Δήμο Τριφυλίας. Από τη στιγμή που ανακοίνωσα τη βούλησή μου να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για την πρόοδο και την ευημερία των δημοτών της Τριφυλίας ξεκίνησε ομοβροντία μεθοδεύσεων, τις οποίες θέλω, για μια ακόμη φορά, να καταγγείλω στους πολίτες.

Μεθοδεύσεις που έφθασαν ως την ..........

ιδιόχειρη προσθήκη ειδικής φωτογραφικής αναφοράς για τη δική μου περίπτωση στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών στο κεφάλαιο για τα κωλύματα εκλογιμότητας. Μιας αναφοράς που, σημειωτέον, δεν υπήρχε στην εγκύκλιο των δημοτικών εκλογών του 2006 και δεν καλύπτεται ούτε από τη νομοθεσία ούτε από τη νομολογία των δικαστηρίων μας. Φαίνεται ότι οι γνωστοί λασπολόγοι και μισθοφόροι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει και πάλι δράση, απειλώντας με με ενστάσεις και δικαστικές ταλαιπωρίες, των οποίων, μάλιστα, σπεύδουν να προεξοφλήσουν την έκβαση σε βάρος μου. Τόσο πολύ σέβονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης! Παρά το γεγονός ότι έγκριτοι νομικοί με διαβεβαίωσαν για τη δικαίωσή μου και ότι τελικώς οι σχετικές φήμες θα αποδεικνύονταν νομικά έωλες, δεν επιθυμώ να εμπλέξω την τοπική κοινωνία σε διαμάχες και αντιπαραθέσεις που και σε αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ταιριάζουν, και την ομοψυχία που πρέπει να έχουμε τούτη τη δύσκολη για τον Τόπο συγκυρία δυναμιτίζουν. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μου αποσύρω την υποψηφιότητά μου, καταγγέλλοντας δημόσια το κλίμα πολιτικής τρομοκρατίας που έχει αναπτυχθεί και το οποίο λαβώνει καίρια την τοπική δημοκρατία και τον πολιτικό πολιτισμό μας. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες του δήμου Τριφυλίας θα αξιολογήσουν όλα όσα θέτω σε γνώση τους και θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση, συσπειρωμένοι πίσω από μία αξιόπιστη πρόταση προοπτικής για την τοπική κοινωνία και το δήμο μας.

Τάκης Κατσίβελας

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Μετά την επίσημη ανακοίνωση απο την Νέα Δημοκρατία για την υποψηφιότητα στην Τριφυλία του γιατρού – Συντονιστή του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων κου Παναγιώτη Κατσίβελα (ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά) ήρθε η ανάδειξη ενός θέματος για κώλυμα εκλογιμότητας του Υποψηφίου Δημάρχου από το το blog Κοπανάκι news (του δίνουμε τα εύσημα γι αυτό).

Από την στιγμή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» το κώλυμα, ξεκίνησε ένας πυρετός επαφών προς τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ για να δουν τι συμβαίνει.
Το θέμα ανατέθηκε στην Νομική Υπηρεσία της Ν.Δ. όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι Δικηγόροι βλέπουν κώλυμα εκλογιμότητας του συγκεκριμένου υποψηφίου.
Η προσωπική επιλογή του Τάκη Κατσίβελα από τον Αντώνη Σαμαρά οδήγησε τον Πρόεδρο της ΝΔ σε μια προσωπική ταπεινωτική ήττα, πριν καν γίνουν οι εκλογές.

Και λέμε προσωπική ταπεινωτική γιατί η επιλογή του ατόμου έγινε μακρυά και πέρα από κομματικά όργανα, εκτός διαδιακασιών. Σημειώνουμε ότι ο Κος Κατσίβελας είναι σύζυγος της εξαδέλφης του κου Σαμαρά.

Όλες αυτές τις μέρες οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε νομική υπηρεσία ΝΔ, της ΝΔ , και Τάκη Κατσίβελα είχαν παρει φωτιά προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για τα ακριβή καθήκοντα του Τάκη Κατσίβελα στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων.
Δυστυχώς, υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας για τον Τάκη Κατσίβελα και ως εκ τούτου ΔΕΝ θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας.

Από την άλλη για να μην καταγραφεί η προσωπική ήττα -πανωλεθρία θα το πούμε εμείς- του Αντωνη Σαμαρά με την επιλογή του, πριν την επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ ο Τάκης Κατσίβελας προέβη σε ανακοίνωση αποχώρησης του από την διεκδίκηση του Δήμου Τριφυλίας - απόσυρσης της υποψηφιότητάς του - προκειμένου να διευκολύνει τον Σαμαρά να μην δεχτεί την προσωπική του ταπεινωτική ήττα.

Κυκλοφόρησε η ελληνική έκδοση του MS Office 2010

Διαθέσιμη για αγορά, είτε από τα καταστήματα είτε απευθείας από το Διαδίκτυο, είναι πλέον η σουίτα Office 2010 στην ελληνική γλώσσα, όπως ανακοίνωσε χθες η Microsoft Ελλάδας. Η αγγλική έκδοση είχε παρουσιαστεί στα μέσα Ιουνίου.

Οι Έλληνες χρήστες μπορούν να αποκτήσουν το νέο Office είτε μεμονωμένα, είτε με την αγορά επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών από κατασκευαστές της Ελλάδας ή της διεθνούς αγοράς (Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung, Sony και Toshiba, μεταξύ άλλων).

«Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ..........

αγοράσουν σε καταστήματα λιανικής πώλησης μια Κάρτα Ενεργοποίησης Προϊόντος (Product Key Card) για να ενεργοποιήσουν το προ-εγκατεστημένο Office 2010 σε νέους υπολογιστές. Επιπλέον, οι καταναλωτές που επιθυμούν να κατεβάσουν το Office 2010 απευθείας από το Office.com σε έναν παλιό υπολογιστή, η νέα τεχνολογία Click-to-Run θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν γρήγορα και εύκολα την εγκατάσταση» αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας.

Η νέα έκδοση της σουίτας «έδωσε στους χρήστες τη δυνατότητα να εργαστούν αποτελεσματικά από οπουδήποτε και αν βρίσκονται, να επεξεργάζονται αρχεία ταυτόχρονα με άλλους χρήστες και από οποιοδήποτε πρόγραμμα πλοήγησης ή συσκευή smartphone».

Απεργούν οι περιπτερούχοι στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου

Πανελλαδική απεργία για τις 9 και τις 10 Σεπτεμβρίου και απεργία πείνας στις 8 Σεπτεμβρίου μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συρρικνούμενα ποσοστά κέρδους τους.

Η ομοσπονδία ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε άμεσο καθορισμό ποσοστών κέρδους στους επαγγελματίες του κλάδου.

Με τη συμμετοχή των προέδρων 44 ..........

πρωτοβάθμιων σωματείων από ολόκληρη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, η έκτακτη γενική συνέλευση των περιπτερούχων, στον απόηχο της συνάντησης που είχε ο κλάδος με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη.

Επίσης, οι περιπτερούχοι αποφάσισαν να στραφούν και εναντίον των καπνοβιομηχανιών, που προτίθενται να μειώσουν τη λιανική τιμή των τσιγάρων, προσφεύγοντας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ατλάντικ: Διεύρυνση ζημιών στο εξάμηνο

Επιδείνωση παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Ατλάντικ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποτελέσματα του Ομίλου αντικατοπτρίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα μετά φόρων και ..........

δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2010 σε ζημιές 72,7 εκατ. € έναντι ζημιών 1,9 εκατ. € το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 30,3% σε 193,2 εκατ. € – μείωση που αποδίδεται στη συρρίκνωση τόσο του τομέα λιανικής όσο και του τομέα χονδρικής.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις λιανικής του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2010 σε 119,9 εκατ. € μειωμένες κατά 25,5%, ενώ οι πωλήσεις χονδρικής μειώθηκαν κατά 37% σε 73,3 εκατ. €

Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 σε 6,1 εκατ. € έναντι €57,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Να σημειωθεί ότι το μικτό κέρδος έχει επιβαρυνθεί κατά €53,3 εκατ. λόγω της ρευστοποίησης σημαντικής ποσότητας εμπορευμάτων χαμηλής και μέσης κυκλοφοριακής ταχύτητας σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές με στόχο τόσο τη συγκράτηση του κύκλου εργασιών όσο και την εξασφάλιση ρευστότητας για την αποπληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 σε ζημιές ύψους €65,6 εκατ. έναντι κερδών ύψους €3,2 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η εταιρεία κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στην διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007, απόφαση η οποία κρίθηκε απαραίτητη για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εταιρείας και την ευόδωση των προσπαθειών που καταβάλλονται ώστε να συνεχιστεί αδιάλειπτα η λειτουργία της.

Στο πλαίσιο της επικέντρωσής της στον τομέα λιανικής, η εταιρεία προχώρησε στην πώληση της χονδρεμπορικής θυγατρικής της ΒΗΤΑ ΠΙ.

Η Ατλάντικ ανακοίνωσε επίσης πως, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των λειτουργιών και του δικτύου της, ολοκλήρωσε την πώληση ενός καταστήματος στην περιοχή του Γυθείου, στην τοπική εταιρεία Σούπερ Μάρκετ με την επωνυμία «Αφοι Καραγιάννη Α.Ε.».

Η εν λόγω εταιρεία έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις των εργαζομένων σε αυτό το κατάστημα. Μετά την ως άνω πώληση, το δίκτυο της Ατλάντικ αριθμεί πλέον 139 καταστήματα.

«Η Ατλάντικ συνεχίζει τις ενέργειες αναδιάρθρωσης του δικτύου των καταστημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πώληση καταστημάτων που δεν εξυπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας ενώ παράλληλα με τις ενέργειες αυτές ενισχύεται και η ρευστότητα της», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Παναγιώτης Αποστόλου.

KINEZIKA ΣΕ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΦΙΛΙΑΤΡΑ...

Από το ΘΑΡΡΟΣ
(Tου Ηλία Γιαννόπουλου)
Έξι κινέζικα καταστήματα, δύο στα Φιλιατρά και τέσσερα (!) στην Κυπαρισσία, λειτουργούν το τελευταίο διάστημα, αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο την πελατεία τους και, βεβαίως, τα κέρδη τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, την ίδια ώρα που εμπορικά καταστήματα, στις...
δύο αυτές πόλεις της Τριφυλίας, είτε βάζουν «λουκέτο», μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις τους, είτε προσπαθούν να επιβιώσουν πολύ δύσκολα… Ιδιαίτερο πρόβλημα προκαλείται από τους πλανόδιους Κινέζους, που γυρνούν με την πραμάτεια τους, παντού, χωρίς καμία νομιμότητα και δίχως ελέγχους, ενώ υπάρχει σχετική νομοθεσία για το πλανόδιο ή και στάσιμο εμπόριο… Οι κάτοικοι των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας, βλέποντας...

τα κινέζικα να «φυτρώνουν» σαν μανιτάρια και να «ανθίζουν» οικονομικά, έχουν απόψεις που διίστανται. Από τη μία, θεωρούν καλό το ότι υπάρχουν τα κινέζικα με τις χαμηλές τιμές, από την άλλη όμως σημειώνουν πως τα είδη τους είναι αμφιβόλου ποιότητας και, το βασικότερο, κάνουν ζημιά στα καταστήματα της περιοχής, που συνεισφέρουν στην τοπική αγορά αλλά και την τοπική και εθνική οικονομία! Εμείς, χθες, μιλήσαμε με κατοίκους των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας, άλλοι από τους οποίους τάχθηκαν υπέρ της λειτουργίας τους επειδή μπορούν και βρίσκουν φθηνά είδη, κυρίως ρουχισμού, και άλλοι εξέφρασαν αρνητικές γνώμες, αφού, όπως μας είπαν, στην ουσία δεν προσφέρουν κάτι, παρά μόνον ζημιά κάνουν στις τοπικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες… «Και τα πιο ακριβά ρούχα και τα πιο ακριβά παπούτσια αν κοιτάξεις, στην Κίνα, στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν φτιάχνονται… Ποια η διαφορά;», μας είπε χαρακτηριστικά κάτοικος που συμφωνεί με τη λειτουργία των κινέζικων καταστημάτων. «Μόνο εισπράττουν… Τίποτε άλλο. Δεν αφήνουν ευρώ στον τόπο. Αυτό δεν κάνει ζημιά; Άσε που σε πολλά τέτοια μαγαζιά, ούτε αποδείξεις κόβουν… Εμείς πληρώνουμε και πληρώνουμε και αυτούς… Να ελέγχονται, να έχουν φόρους όπως και τα δικά μας και να δουλεύουν, αλλά όχι όπως είναι σήμερα…», είπε ο κ. Γιώργος κάπως «οργισμένος»…

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Παρασκευή (Βούλα) Ντακογιαννοπούλου «Καλά είναι, φτηνά είναι… Ντύθηκε ο κόσμος, η φτωχολογιά… Βλέπεις, βγαίνουν από μέσα με μια τσάντα γεμάτη ρούχα και σου λένε 15 ευρώ… Έτσι, όμως, μειώνεται η δουλειά στα δικά μας τα καταστήματα και δημιουργείται πρόβλημα στην αγορά…». Διονυσία Συρράκου «Από ένα μέρος είναι καλό γιατί ντύνεται η φτωχολογιά που δεν έχει να δώσει πολλά, για τον τόπο μας, όμως, δεν είναι καλό γιατί κλείσανε τα δικά μας μαγαζιά. Αλλά κανονικά και οι δικοί μας έπρεπε κάτι να κάνουν με τις τιμές, για να μπορεί ο κόσμος να τους υποστηρίζει και να ψωνίζει, ενώ τώρα βρίσκουν τη φτήνια και με την κρίση που έχουμε πάει ο κόσμος στη φτήνια…».
Παναγιώτα Κεφαλά «Τα κινέζικα μπορεί να είναι φτηνά και “καλά”, αλλά δεν είναι ποιοτικώς καλά και είναι άχρηστα. Και μας κλείσανε και τα μαγαζιά…». Ευαγγελία Σαρμαντζή «Δεν έχω πρόβλημα με τους ανθρώπους. Κι αυτοί θέλουνε να ζήσουνε. Τους προτιμώ, γιατί, αν θέλω μια μπλούζα και πάω σε δικό μας μαγαζί, θα μου τη βάλει σαράντα ευρώ, ενώ εκεί με πέντε ευρώ τη βολεύω. Βέβαια, κακό είναι για τον τόπο μας, αλλά τι να κάνουμε; Τα χρόνια είναι δύσκολα και κοιτάμε τη φτώχεια, να είναι οικονομικό το ρούχο. Θα πάρουμε ένα καλό και θα πάρουμε δύο – τρία κινέζικα».
Νίκος Φάμπας – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών «Τα κινέζικα εδώ στα Φιλιατρά, απ’ ό,τι βλέπουμε, κόβουν αποδείξεις, με κάποια δυσκολία βέβαια που την αντιμετωπίσαμε κι εμείς, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτές οι αποδείξεις είναι έγκυρες. Το πρόβλημα, κυρίως, είναι με τους πλανόδιους Κινέζους, που περιφέρονται στην πόλη και δεν έχουν καμία απολύτως νομιμότητα… Τα κινέζικα καταστήματα είναι υποχρεωμένα, απ’ ό,τι διαβάζουμε κι εμείς, να τηρούν το ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου και το τηρούν όπως έχω δει που τα παρατηρώ. Τη νομιμότητά τους, ίσως την εξετάσει το Α.Τ., η ΔΟΥ και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι με τους πλανόδιους Κινέζους, που είναι τελείως παράνομοι. Και δεν είναι ότι θέλουμε να τους “εξαφανίσουμε”, αλλά και αυτοί να λειτουργούν νόμιμα, είναι σχετικά εύκολο να έχουν μια τέτοια άδεια. Το ενοχλητικό είναι ότι πολλές φορές βλέπουμε τέτοιους ανθρώπους να πωλούν πράγματα έξω από το μαγαζί που έχει τα ίδια είδη…. Πολλές φορές τούς έχουμε πει, “εντάξει, παρατυπία – παρατυπία, παρανομία – παρανομία, πηγαίνετε ένα τετράγωνο παραπάνω…”. Και δεν είναι φθηνότερα απ’ ό,τι το κατάστημα που τα πουλάει. Και ξέρουμε ότι έχουμε και μία φοροδιαφυγή φοβερή, τεράστια, από το παραεμπόριο και το Επιμελητήριο το έχει δει το θέμα και το έχει αναδείξει… Στην εποχή μας, που κυνηγάνε τους φοροφυγάδες, ας μην αφήσουν αυτό το θέμα έτσι. Εμείς πληρώνουμε φόρους, ενοίκια, ΤΕΒΕ, έχουμε συνεχείς ελέγχους και αν δεν είμαστε σε όλα νόμιμοι, ξέρουμε πού θα καταλήξουμε με τις βαριές ποινές κ.τ.λ… Θέλω και θέλουμε ως προς αυτό, το παραεμπόριο και τη φοροδιαφυγή αυτή, να ευαισθητοποιηθεί το αρμόδιο υπουργείο. Μια πρόταση δική μου είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να πάρουν άδειες αυτοί οι πλανόδιοι Κινέζοι και να γίνουν νόμιμοι με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που θα έχουν…».

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Ειρήνη Σύλλα «Πιστεύω ότι είναι καλά και ειδικά αυτή την εποχή με τις δυσκολίες τις οικονομικές… Υπάρχει ένα θέμα με την ποιότητα, στα ρούχα, αλλά πιστεύω ότι στην πλειοψηφία τους είναι καλή…». Δημήτρης Πιτσινής «Έχουν θετικά, έχουν και αρνητικά. Θετικά είναι ότι έχουν χαμηλές τιμές, αλλά από την άλλη δεν έχουν και την καλύτερη ποιότητα, όπως λέγεται… Δεν ξέρω και για τις διαδικασίες για να λειτουργήσει ένα τέτοιο κατάστημα. Τα δικά μας, πάντως, πληρώνουν συνέχεια και υφίστανται ελέγχους συνέχεια. Με τα κινέζικα δεν ξέρω τι γίνεται…».
Κώστας Θεοδωρακόπουλος «Η άνθηση που παρατηρείται στα κινέζικα καταστήματα οφείλεται σε μέγιστο βαθμό στην οικονομική κρίση και τη δυσχέρεια των πολιτών… Αφού δεν υπάρχουν λεφτά, πάει ο κόσμος εκεί που είναι χαμηλές οι τιμές. Όμως, υπάρχει πρόβλημα στην αγορά. Τα μαγαζιά έχουν πολλά έξοδα, δυσκολεύονται και άλλα κλείνουν… Πρέπει να βρεθούν τρόποι και ασυδοσία να μην υπάρχει και να “ενισχύονται” τα καταστήματα για να συνεχίσουν να λειτουργούν…».
Σπύρος Χηνόπουλος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας «Έγινε μία συζήτηση με το Επιμελητήριο για το τι συμβαίνει στην πόλη μας. Είπαμε ότι έχουν ανοίξει τέσσερα κινέζικα, ότι είναι πάρα πολλά για την περιοχή, ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία ελέγχου, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις περιοχές. Συνήθως είναι υποκαταστήματα και ακολουθούν τέτοιες διαδικασίες ίσως. Ως προς τους Εμπορικούς Συλλόγους, δεν έχουν καμία σχέση μαζί μας, δεν τηρούν το ωράριο του Ε.Σ., βέβαια ο νόμος τούς καλύπτει γιατί δεν υποχρεώνει κανέναν να τηρεί το ωράριο, απλώς πρέπει να είναι κλειστά την Κυριακή, που προς το παρόν είναι. Θεωρώ ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης ως προς τα κινέζικα, δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση, ποιος μπορεί να ανοίξει κατάστημα και αν μπορεί να ανοίξει, τι άδεια εργασίας θα έχει, εξαρτημένης ή ανεξάρτητης… Θεωρώ αξιέπαινη την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, έχει πιο δυνατή φωνή απ’ ό,τι ο κάθε Σύλλογος ξεχωριστά και όλοι μαζί πρέπει να διαμαρτυρόμαστε συνέχεια, γιατί είναι ένα φαινόμενο που αυξάνει, παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις…»

Από 1η Σεπτεμβρίου οι νέες τιμές των φαρμάκων

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύσει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που θα αφορά στην ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Στη συνεδρία της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αποφασίστηκε η αποστολή τιμών του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων για μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών προϊόντων στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, προκειμένου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση του νέου δελτίου.

Η Επιτροπή εξέτασε διεξοδικά τη ........

διαδικασία ανατιμολόγησης μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και αποφασίστηκε, για τη διασφάλιση της διαφάνειας, η κοινοποίηση στις εταιρείες του κλάδου της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για τον υπολογισμό των τιμών από το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 31ης Αυγούστου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.