Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Το Εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και τα Λελώνεια [ VIDEO ]

Πρίν ενα χρόνο είχαμε παρουσιάσει ένα κατα την γνώμη μας πάρα πολυ ωραίο Video που είχαμε γυρίσει με τον πατέρα Διονύσιο Καλογερόπουλο, ο οποίος μας είχε εξιστορήσει την ιστορία με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και το πόσο το είχαν "σεβαστεί" οι Τούρκοι κατα την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Η αφήγηση του ........

πατέρα Διονυσίου είναι πραγματικά πολύ περιγραφική για την ιστορία με το εκκλησάκι αλλά και την ιστορία με το Ελληνόπουλο Πανάγο Λελώνη που παίρνοντας μέρος σε αγώνες κατάφερνε να ταπεινώνει τους Τούρκους με τις Νίκες του.
Γεγονός που εξόργισε τους Τούρκους με αποτέλεσμα να τον κρεμάσουη στην βελανιδιά που υπάρχει δίπλα στο ξωκλήσι.

Αξίζει να θυμηθούμε το Video που είχαμε γυρίσει πριν ένα χρόνο



Φιλιατρά: Επιτυχημένη για άλλη μία φορά η αναβίωση στα Λελώνεια. [ VIDEO }

7 χρόνια ζωής έκλεισαν φέτος τα Λελώνεια στα Φιλιατρά που διεξάγονται ανήμερα του Αγίου Γεωργίου Στο ομώνυμο γραφικό Εκκλησάκι των Φιλιατρών στα Δυτικά της πόλης.
Ο Εορτασμός ήταν.....

λαμπρός και πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις.
Και φέτος η συμμετοχή των ιππέων του Αθλητικού Ιππικού Ομίλου Τριφυλίας στα Λελώνεια ήταν αρκετά μεγάλη με πολλά άλογα εκ των οποίων ορισμένα πήραν μέρος στον γύρο της πλατείας Φιλιατρών καθώς και στον Ιππικό αγώνα που έγινε μετά.

Η μέρα ξεκίνησε με την θεία Λειτουργία από τους εφημέριους των Ιερών Ναών Αγίου Ιωάννη και Παναγίας.
Αμέσως μετά την Θεία λειτουργία οι Ιππείς παρέλαβαν και ξεκίνησαν να περιφέρουν την Ελληνική Σημαία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και επέστρεψαν στον Άγιο Γεώργιο. Αμέσως μετά όλοι οι ιππείς, πήραν αναμνηστικά μετάλλια για την συμμετοχή τους τόσο στις Ιπποδρομίες όσο και με την συμμετοχή τους στην εκδήλωση ενω απονεμήθηκαν και αναμνηστικά κύπελλα.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Τριφυλίας Χαράλαμπος Παγάνης μίλησε για τον Άγιο Γεώργιο και για τον Πανάγο Λελώνη με τα κατορθώματα του και το τραγικό του τέλος.
Ο Πανάγος Λελώνης τον καιρό της τουρκοκρατίας έπαιρνε μέρος και νικούσε συνεχώς στους ιππικούς αγώνες που τελούνταν με το πρόσχημα τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούσαν προετοιμασία για την Επανάσταση του 1821.
Οι Τούρκοι, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν δυσαρεστημένοι από τις συνεχείς νίκες του και αποφάσισαν να τον συλλάβουν και να τον απαγχονίσουν αν ξανανικούσε.
Ο Λελώνης το πληροφορήθηκε, αλλά ξανανίκησε στους αγώνες. Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον απαγχόνισαν σε μια βελανιδιά έξω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου.
Από την κρεμάλα τον γλίτωσε η αρραβωνιαστικιά του Κρινιώ, που έκοψε με ένα σπαθί το βρόχο και τον απελευθέρωσε. Ανέβηκαν σε άλογο, οι Τούρκοι τούς κυνήγησαν και για να αποφύγουν το θάνατο από αυτούς, προτίμησαν να πνιγούν σε μια μικρή λίμνη, κοντά στην εκκλησία.

Το έθιμο των λελωνείων σταμάτησε να διεξάγεται το 1960 και 2007 το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Ιωάννη αποφάσισε να αναβιώσει τα Λελώνεια.
Φέτος είναι η 7η συνεχόμενη χρονιά που αναβιώνει αυτό το έθιμο και αναβιώνει πλέον με την συμμετοχή συλλόγων με μπροστάρη τον Αθλητικό Ιππικό Όμιλο Τριφυλίας.

Απο την ομάδα του Φιλιατρά News ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους εορτάζοντες και εορτάζουσες.

Δείτε Video από τα Λελώνεια



Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα

Την εβδομάδα από 06 Μαΐου 2013 έως και 12 Μαΐου 2013 εφημερεύει το φαρμακείο:

Άλκη Ξύγκα

Tηλ: 2761 0 33 560
Κιν. 697 - 76 92 544


Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγουν ξημερώματα της άλλης Δευτέρας στις 07:59 το πρωί.