Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Tοξική «βόμβα» 30.000 τόνων στη γεωργία

Kάθε χρόνο περίπου 30.000 τόνοι πλαστικών συσκευασιών και υλικών που χρησιμοποιούνται στον αγροτικό τομέα καίγονται ή πετάγονται ανεξέλεγκτα προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και υποβάθμιση των καλλιεργήσιμων εδαφών. Mάλιστα, η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο περιβάλλον εκτός από αισθητική ρύπανση συνιστά απειλή για τα οικόσιτα και τα άγρια ζώα αλλά και για τους ίδιους τους καταναλωτές καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι επικίνδυνες ουσίες που καταλήγουν στο έδαφος μπορεί να περάσουν στην τροφική αλυσίδα. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες κατά την καύση στο χωράφι ή σε άλλο χώρο παράγεται σωματιδιακή ύλη (π.χ. αιθάλη), πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες και μονοξείδιο του άνθρακα. Eπιπλέον, ανάλογα με τον τύπο των αγροχημικών που υπολειμματικά έχουν κολλήσει στα πλαστικά υπάρχει η πιθανότητα παραγωγής διοξειδίου του θείου, βαρέων μετάλλων και διοξινών! Mάλιστα,...

με την ενσωμάτωσή τους στο έδαφος κάθε χρόνο προστίθεται και νέα ποσότητα αυτών των επικίνδυνων ουσιών με αποτέλεσμα, το έδαφος σταδιακά να υποβαθμίζεται και να μην μπορεί να αποδώσει καλές παραγωγές στους αγρότες, ενώ τίθενται σε κίνδυνο και τα κτηνοτροφικά ζώα (βόσκηση σε διοξινούχα εδάφη).

Tο πρόβλημα αυτό απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα, η οποία αναζητά λύσεις προκειμένου οι αγρότες να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση επιλέγοντας συσκευασίες και υλικά ανακυκλώσιμα.
Hδη, σε Eυρωπαϊκό Eπίπεδο εφαρμόζεται πιλοτικά το κοινοτικό ερευνητικό πρόγραμμα Labelagriwaste, το οποίο στη χώρα μας διαχειρίζεται το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Aθηνών, ενώ συμμετέχει και η ΠAΣEΓEΣ.H ΠAΣEΓEΣ στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης - κατάρτισης των αγροτών και προκειμένου παράλληλα να αντλήσει από αυτούς παρατηρήσεις και σχόλια για τον ρόλο τους στο προτεινόμενο σχήμα, διοργάνωσε από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Mάιο 2009, σειρά ημερίδων- σεμιναρίων κατάρτισης αγροτών- σε περιοχές με έντονη συγκέντρωση αγροτικών πλαστικών, όπως: Iεράπετρα, Kουτσουράς Mακρύ Γιαλού Σητείας, Kυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαστούνη και Πύργος Hλείας, Πρέβεζα, Xρυσούπολη Kαβάλας, Nεάπολη Aιτωλοακαρνανίας, Iρια Aργολίδας.

Tι πρέπει να κάνουν οι αγρότες
O ρόλος των αγροτών, των υπεύθυνων καθοδήγησής τους καθώς και όσων εμπλέκονται στην πιστοποίηση προϊόντων είναι πολύ σημαντικός για την επιτυχία του προγράμματος. Ωστόσο, σύμφωνα με το «LabelAgriWaste» οι ευθύνες των αγροτών συνοψίζονται στα εξής:

* Nα αγοράζουν πλαστικά από εταιρείες που συμμετέχουν στο σχήμα «Labelagriwaste» -όταν νομοθετηθεί και τεθεί σε ισχύ- (αυτό εξασφαλίζει ότι η σύσταση των πλαστικών είναι συμβατή με τη δυνατότητα ανακύκλωσης ή ενεργειακής αξιοποίησής τους στο τέλος της χρήσης τους).
* Nα συλλέγουν τα πλαστικά ώστε να είναι όσο το δυνατόν καθαρά (από χώμα , αγροχημικά, ξένα υλικά) και στεγνά.
* Nα μην αναμειγνύουν διαφορετικά πλαστικά.
* Nα μεταφέρουν τα πλαστικά στον σταθμό περισυλλογής.
* Nα συμπληρώνουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τη λειτουργία του σταθμού περισυλλογής.

Εντός στόχων η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών
Iκανοποιητικά αλλά με την απουσία και αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης εξελίσσεται η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών στην Eλλάδα. Mέχρι στιγμής η χώρα μας κατάφερε να ξεπεράσει το στόχο των 4 κιλών ανά άτομο που έχει τεθεί από τις ευρωπαϊκές Oδηγίες. Aλλά καταγράφεται μεγάλο έλλειμμα σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή κρατικών φορέων και δήμων. H καλή επίδοση αυτή τη στιγμή οφείλεται κυρίως στους πολίτες και τις εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ηλεκτρικών συσκευών. Παντελής είναι η απουσία των κρατικών φορέων, ενώ οι δήμοι -εάν και 450 από αυτούς έχουν συμβληθεί με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Aνακύκλωση Συσκευών A.E.- παραμένουν οι περισσότεροι ανενεργοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Pόδου, Eλευσίνας, Aγ. Nικολάου Kρήτης και Kέας. O δήμος Aθηναίων, ο μεγαλύτερος της χώρας, μόλις πριν από λίγους μήνες εντάχθηκε στο σύστημα. Σύμφωνα με τον απολογισμό του συστήματος ανακύκλωσης, από την εταιρεία Aνακύκλωση Συσκευών A.E., το 2008 η Eλλάδα συγκέντρωσε, επεξεργάστηκε και ανακύκλωσε 47.141 τόνους παροπλισμένων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που αντιστοιχούν σε περίπου 2,3 εκατομμύρια συσκευές.

Aυτό είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθούν από την ατμόσφαιρα 360.000 τόνοι διοξείδιο του άνθρακα. Για το 2009, το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς έχουν ήδη συγκεντρωθεί 24.687 τόνοι. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της μη κερδοσκοπικής εταιρείας χρειάζεται να καταβληθεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, αφού, εντός των ημερών, αναμένεται νέα κοινοτική οδηγία, η οποία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή περίπου σε μια τετραετία και θα θέτει πολύ πιο αυξημένο στόχο.

Της Mαρίας Γιουρουκέλη
ΗΜΕΡΗΣΙΑ



Cinema κάτω απο τ΄αστέρια. Ξεκινούν οι προβολές της κινηματογραφικής λέσχης Φιλιατρών

Μαζί σας ξανά και φέτος ο Δημοτικός Κινηματογράφος Φιλιατρών σε συνεργασία με την κινηματογραφική λέσχη έχει ετοιμάσει για εσάς ένα εξαιρετικό πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών στο αίθριο του Δημαρχείου της πόλης μας όπως πάντα κάτω από τ' αστέρια.

Ελκυστικές ταινίες, βραβευμένες ταινίες που δεν σας σας αφήσουν ασυγκίνητους.
Πάρτε μια μικρή γεύση από τις ταινίες που θα προβληθούν.
SLUMDOG MILLIONAIRE, Έρωτας αλά Ελληνικά [ MY LIFE IN RUINS ], ΑΔΙΑΚΡΙΣΙΕΣ [ DUPLICITY ], GRAN TORINO, ΙΣΟΒΙΤΕΣ [ BLOODHEADS ], και άλλες.
Οι μέρες προβολών θα είναι από Παρασκευή έως Δευτέρα στις 21:30

Εμείς σας ευχόμαστε να απολαύσετε το πρόγραμμα που σας ετοίμασε η ...........

κινηματογραφική μας λέσχη.
Εφοδιαστείτε με την απαραίτητη ποσότητα popcorn και απολαύστε τις ταινίες μας κάτω από τ' αστέρια.

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα προβολών έτσι όπως μόνο το Φιλιατρά News και το Φιλιατρά Forum ξέρουν να σας το παρουσιάζουν.

Πολύ σύντομα θα υπάρχει και σε Powerpoint για να το κατεβάσετε.

UPDATE 22:50
Δεν βγαίνει ωραίο όσο και αν το πάλεψα.
Δεν πειράζει όμως. Και έτσι που το παρουσιάζω στο Φιλιατρά Forum είναι πολύ καλύτερα νομίζω.

Ηρακλής Κυπαρισσίας: Ξεκίνησε η οργάνωση για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ξεκίνησε η οργάνωση για την νέα αγωνιστική περίοδο εν όψει του πρωταθλήματος της Γ' Τοπικής Κατηγορίας Μεσσηνίας για την ομάδα του Ηρακλή Κυπαρισσίας.

Η αρχή έγινε με την απόκτηση του Φιλιατρινού τεχνικού Λάκη Γαλανόπουλου ο οποίος μας δήλωσε αισιόδοξος για την νέα χρονιά καθώς στοχεύει πολύ ψηλά την νέα αγωνιστική περίοδο κατακτώντας ακόμα και το πρωτάθλημα και φυσικά την άνοδο της ομάδας στην Β' τοπική κατηγορία.

Ήδη οι μεταγραφές για τον Κυπαρισσιώτικο σύλλογο ξεκίνησαν με έμπειρους παίκτες από τα Φιλιατρά όπως τον Κώστα Νικολόπουλο που θα κάθεται κάτω από το τέρμα ενώ στην ομάδα θα βρεθεί και ο αδελφός του Σταύρος Νικολόπουλος.
Ένας ακόμα έμπειρος παίκτης που έχει εμπειρία από Β' τοπική κατηγορία και ...........

αγωνίστηκε στην Νίκη Πλάτης ο Γιώργος Ασημακόπουλος έχει ήδη συμφωνήσει με τον Ηρακλή και του χρόνου θα φοράει την φανέλα του Κυπαρισσιώτικου Συλλόγου.

Αρτεμίσιο: "Τον Αύγουστο θα είναι έτοιμη η δεύτερη σήραγγα"

Τον Αύγουστο θα είναι έτοιμη η δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο, σύμφωνα με δήλωση του Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κου Γιάννη Λαμπρόπουλου.

Στο δελτίο Τύπου του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου αναφέρονται τα εξής:
«Στο πλαίσιο της τακτικής παρακολούθησης της πορείας εκτέλεσης των έργων του Δρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, είχα συνάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τον υπουργό κ. Γεώργιο Σουφλιά, τον υφυπουργό κ. Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, το γενικό γραμματέα κ. Δημοσθένη Κατσιγιάννη και τον υπεύθυνο διευθυντή Μελετών-Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου κ. Ιωάννη Καρνέση.
Οι διαπιστώσεις είναι: .........


-Σε όλα τα τμήματα γίνονται εργασίες με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
-Η διαπλάτυνση με λωρίδα ασφαλείας στο τμήμα από Κόρινθο μέχρι Τρίπολη γίνεται διότι έτσι προβλέπεται να είναι όλα τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και θα τελειώσει το καλοκαίρι του 2010.
-Η δεύτερη Σήραγγα Αρτεμισίου θα είναι έτοιμη τον ερχόμενο Αύγουστο.
-Η σήραγγα Στέρνας μπορεί να παραδοθεί και νωρίτερα από τον Αύγουστο του 2010.
-Το τμήμα Τρίπολη – Αθήναιο θα παραδοθεί το αργότερο στις 3-8-2010.
-Ο κόμβος στο Αθήναιο καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί μέχρι τέλος του χρόνου (31-12-2009), ώστε το τμήμα Αθήναιο – Λεύκτρο να λειτουργήσει μέσω του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών και όχι με προσωρινή σύνδεση.
-Το Αθήναιο – Λεύκτρο καταβάλλεται προσπαθεί να δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο 2009, ώστε οι στροφές της Μεγαλόπολης σε λιγότερο από τρεις μήνες να αποτελούν πλέον παρελθόν.
-Το Λεύκτρο – Παραδείσια θα παραδοθεί το αργότερο το Μάρτιο του 2011.
-Το Παραδείσια – Τσακώνα μέχρι το καλοκαίρι του 2010, διότι γίνονται όλα από την αρχή. Δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης και τα μεταλλικά τμήματα της γέφυρας έχουν παραγγελθεί.
-Το τμήμα Τσακώνα – Καλαμάτα κατασκευάζεται και καταβάλλονται ήδη οι απαλλοτριώσεις.
-Σε πρώτη προτεραιότητα είναι το τμήμα μέχρι το Ασπρόχωμα και στη συνέχεια η παράκαμψη της Καλαμάτας.
-Όπως με διαβεβαίωσε ο κ. Καρνέσης, η ΔΕΗ δεν καθυστερεί το έργο, από τις μετακινήσεις των στύλων, αφού σύμφωνα με το νόμο, υπάρχει διαδικασία προκαθορισμένη και προτεραιότητα πάντα.
Έχει δε το υπουργείο μέχρι τώρα καταβάλει στη ΔΕΗ 1 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

Ριζόμυλος-Πύλος μέχρι Μεθώνη

Για το δρόμο από το Ριζόμυλο μέχρι την Πύλο και τη Μεθώνη, που όπως είναι γνωστό εκπονείται η οριστική μελέτη, της οποίας τις διαδικασίες είχαμε ξεκινήσει από το 2007, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που μου έδωσε ο κ. Σουφλιάς, αφού σε λίγους μήνες παραδοθεί έτοιμη η μελέτη, θα προχωρήσει αμέσως στη δημοπράτηση, για κατασκευή πλέον και αυτού του σημαντικού οδικού άξονα για την ανάπτυξη του νομού μας.
Θέλω, για άλλη μία φορά, να εκφράσω την ικανοποίησή μου και τις ευχαριστίες μου στον υπουργό κ. Γεώργιο Σουφλιά, αλλά και σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, γιατί το όνειρό μας γίνεται πραγματικότητα, γιατί θα έχουμε σύντομα το δρόμο για τον οποίο δεκαετίες προσπαθούσαμε, γιατί ο νομός μας βγαίνει από την απομόνωση και μπαίνει στη λεωφόρο της εκρηκτικής ανάπτυξης».

Πηγή: Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
Δεν θυμάμαι ποτέ ο κος Λαμπρόπουλος να ήταν Υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων έργων (ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.).
Προς τι η βιασύνη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας να ανακοινώσει την ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης σήραγγας στο Αρτεμίσιο???
Μήπως ο πρωθυπουργός έβαλε μπροστά τις εκλογές για το Φθινόπωρο (κατα τα μέσα Σεπτέμβρη όπως ακούγεται) και ο κος Λαμπρόπουλος βρήκε ευκαιρία να ανακοινώσει κάτι για ΚΑΘΑΡΑ ψηφοθηρικούς λόγους???????

Εχουμε πονηρό μυαλό. Τι να κάνουμε.
Δεν λέμε ότι είναι κακό που ολοκληρώνονται οι εργασίες στην δεύτερη σήραγγα. Απεναντίας μάλιστα που είναι πάρα πολυ καλό για όλους μας.
θα περιμέναμε όμως αυτή την ανακοίνωση από τα επίσημα "χείλη" του αρμόδιου υπουργείου (ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.) και συγκεκριμένα από τον Υπουργό Κο Γιώργο Σουφλιά.

Στα 147 τα κρούσματα της νέας γρίπης

Άλλοι επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένα κοριτσάκι 4,5 χρονών νόσησαν το τελευταίο 24ωρο από τον ιό της νέας γρίπης. Συνολικά, τα κρούσματα στην Ελλάδα φτάνουν στα 147, από τα οποία 54 έχουν ιαθεί πλήρως.

Σύμφωνα με τα Εργαστήρια Αναφοράς Βορείου και Νοτίου Ελλάδος τα επτά νέα κρούσματα που ανιχνεύθηκαν, αφορούν ένα 14χρονο αγόρι ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, μία γυναίκα 23 ετών ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από την Γερμανία, ένα κορίτσι 4,5 ετών ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από τις ΗΠΑ, μία 18χρονη αγγλικής .........

καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, έναν 33χρονο και ένα 24χρονο ελληνικής καταγωγής, που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έναν άντρα 23 ετών αγγλικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.