Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Ερχονται αυξήσεις τελών στα κινητά

Σε αναπροσαρμογές έως 20% προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στην προσπάθεια για τόνωση των εσόδων.
Την αύξηση του τέλους χρήσης κινητής τηλεφωνίας προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια στον κρατικό κορβανά.

Οι επιτελείς του υπουργείου μελετούν την αύξηση του φόρου κατά 10%-20%, ενώ αν η «μαύρη» τρύπα των εσόδων ανοίξει περισσότερο δεν αποκλείεται η επιβάρυνση για τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας να είναι μεγαλύτερη.

Το 2008 το Δημόσιο εισέπραξε 241,72 εκατ. ευρώ από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, εφέτος η χρήση του κινητού λόγω της κρίσης είναι ήδη κατά 10%-15% μειωμένη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιριών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αν μειωθεί η φορολογία οι συνδρομητές θα μιλούν περισσότερο, γεγονός που θα οδηγούσε ..........

μακροπρόθεσμα σε μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος.

Σήμερα, ο φόρος στις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας διαμορφώνεται ως εξής:
2 ευρώ για λογαριασμό μέχρι 30 ευρώ,
5 ευρώ για λογαριασμό μέχρι 60 ευρώ και
10 ευρώ για λογαριασμό άνω των 60 ευρώ.
Με αύξηση του τέλους κατά 10%, οι συνδρομητές θα επιβαρυνθούν από 0,20 μέχρι και ένα ευρώ το μήνα, ενώ με αύξηση 20% οι καταναλωτές θα πληρώνουν μέχρι και 2 ευρώ περισσότερο.

Η αύξηση των τελών κινητής αναμένεται να είναι ένα από τα φορολογικά μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, μαζί με την αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα, με ισχύ πιθανότατα από 1η Ιουλίου.

Η χώρα μας είναι ήδη η ακριβότερη στη συνολική φορολόγηση της κινητής τηλεφωνίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τέλος χρήσης και ΦΠΑ για τους Ελληνες καταναλωτές αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 25%-26% του συνολικού κόστους χρήσης του κινητού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. των 27 μελών είναι 20%, στη Γερμανία 16%, ενώ στην Ιταλία η οποία θεωρείται ακριβή, η αντίστοιχη επιβάρυνση για το συνδρομητή είναι 21%.

Η χώρα μας είναι ήδη η 9η ακριβότερη στον κόσμο, ενώ προηγούνται χώρες όπως η Τουρκία, Τανζανία, η Ουγκάντα, η Ζάμπια κ.ά.

Πηγή: Ελευθρός Τύπος

Ετοιμο πλεον το ελληνικο MSN site

Από τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2009 το νέο portal «ανοίγει» επισήμως στην Ελλάδα
και θα είναι διαθέσιμο online στη διεύθυνση www.msn.gr Όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες όπου λειτουργεί ήδη το site, έτσι και στην Ελλάδα το περιεχόμενο θα επικεντρώνεται σε θέματα life style και στην ψυχαγωγία, με ορισμένες δόσεις από την επικαιρότητα.
Το πολυαναμενόμενο site θα προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία, ενώ όπως και στο εξωτερικό οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι θα αποτελέσει βασική πλατφόρμα αναζήτηση χιλιάδων χρηστών του διαδικτύου.
«Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα αποτελεί ουσιαστικό δείγμα της σταδιακής ωρίμανσης του internet ως καναλιού διαφημιστικής επικοινωνίας και στη χώρα μας.

Η έναρξη του msn.gr σηματοδοτεί για τους διαφημιζομένους την πραγμάτωση της ........

υπόσχεσης για ευρεία κάλυψη, στόχευση, δημιουργικότητα και μετρήσιμα αποτελέσματα» δήλωσε στον Τύπο ο Οδυσσέας Ντότσικας, διευθύνων σύμβουλος της Thinkdigital, που έχει αναλάβει την αποκλειστική διαφημιστική αντιπροσώπευση της ελληνικής έκδοσης του msn portal.

Πηγή: Free gr

Εξόρμηση στην επαρχία να ανεβάσουν τα ποσοστά

Στην Καλαμάτα θα βρεθεί αύριο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, για την εκδήλωση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας και παραλλήλως θα επισκεφτεί τον δήμαρχο Καλαμάτας, κ. Παναγιώτη Νίκα, και τον νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δημήτρη Δράκο, αλλά και να μετέχει στη σύσκεψη με στελέχη της ΝΟΔΕ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα.

Να σημειωθεί δε ότι αυτή η επίσκεψη του υπουργού είναι στο πλαίσιο εξόρμησης κυβερνητικών στελεχών που έχει ετοιμάσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές και όχι μόνο. Για την επίσκεψη του κ. Βλάχου ανακοίνωση εξέδωσε η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας και αναφέρει χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: «Εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών κλιμάκιο στελεχών του κόμματός μας με επικεφαλής τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Βλάχο, θα επισκεφτεί την Κυριακή 26 Απριλίου 2009 το Νομό Μεσσηνίας».

Το πρόγραμμα του Υπουργού ..........

Ο κ. Γιώργος Βλάχος στις 11:00 το πρωί θα επισκεφτεί το Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα. Εν συνεχεία στις 11:30, θα συναντηθεί με τον Νομάρχη Μεσσηνίας. Ενώ στις 12:00 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας. Στις 12:45 θα συμμετέχει στην σύσκεψη με στελέχη της ΝΟΔΕ και με της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα.

Πηγή: Επικαιρότητα

ΣΧΟΛΙΟ
Θα έρθει αν μας πει το παραμυθάκι του που έμαθε απο το Μαξίμου και θα κλαφτεί να ξαναψηφίσουμε το κυβερνών κόμμα.
ΡΕ ΟΥΣΤ.......


Η Φαύστα του Μπόστ κάνει πρεμιέρα στο Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο

Πρεμιέρα κάνει την Παρασκευή 1η Μαΐου στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο με την κωμωδία του Μποστ «Φαύστα».
Η παράσταση θα προβληθεί 1, 2, 3, 8, 9, 10 Μαϊόυ 2009 στις 21:30.

Λίγα λόγια για το έργο

Στη Φαύστα, τερατώδεις συμπτώσεις και αλλόκοτα γεγονότα συμβαίνουν.
Ο συγγραφέας σατιρίζοντας ακόμη και τα δραματικά είδη χαρακτηρίζει το έργο "ιλαροτραγωδία".
Η Ρίτσα, ετών τεσσάρων και παιδί αστών του 1860, κολυμπώντας κοντά στον πατέρα της, εξαφανίζεται στα βάθη της θάλασσας από αβλεψία του πατέρα της, που, ως ερασιτέχνης, ψαρεύει απορροφημένος στο έργο του.
Μετά από καιρό το Ριτσάκι ανευρίσκεται ζωντανό στην κοιλιά ενός κήτους που έπιασε ο πατέρας με το αγκίστρι του.
Μυρίζει, όμως, τόσο έντονα ψαρίλα, που κατασπαράσσεται από τις γάτες του σπιτιού μέσα στην κουζίνα.

Οι παραλογισμοί του μύθου και των προσώπων του έργου είναι αμέτρητοι. Δεν μένει ........

τίποτε όρθιο.:
Οι φυσικοί νόμοι ακυρώνονται, τα ένστικτα και τα ορμέμφυτα απουσιάζουν πανηγυρικά,, τα σοβαρά γεγονότα χάνουν τη βαρύτητά τους, ενώ χίλιες-δυο ασήμαντες κοινωνικές στιγμές επενδύονται με την παράλογη σοβαρότητα που δείχνουν τα νήπια, όταν υποδύονται, στα παιγνίδια τους, "μεγαλίστικους" ρόλους που δεν καταλαβαίνουν.

Εδώ, δεν υπάρχει "ιερό και όσιο", και η μηχανική συμμόρφωση προς τους κοινωνικούς κώδικες φέρνει στην επιφάνεια μια ψυχική αγκύλωση και μια πνευματική στρεβλότητα, χρόνια και καθολική, του μέσου Έλληνα, του μέσου ανθρωπάκου, που ο συγγραφέας δείχνει παρ’ όλα αυτά να τον αγαπάει.

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:

Εκφωνητής: Χρήστος Χήναρης
Φαύστα: Ελένη Ματζαφλάρη
Ελένη: Ευα Χαμαλτζή
Γιάννης: Τάκης Δημητρόπουλος
Μαριάνθη: Ελένη Πετροπούλου
Ρίτσα: Νάνσι Μαγγανά
Κύριος Ιατρού: Τάκης Χρυσανθακόπουλος
Κυρία Ιατρού: Ευγενία Μανόλη
Υιός: Γιάννης Καπελούζος

Λίγα λόγια για τον Μπόστ

Ο Χρύσανθος (Μέντης) Μποσταντζόγλου, γνωστός περισσότερο με το ψευδώνυμο Μποστ ήταν γνωστός σκιτσογράφος και γελοιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και ζωγράφος.
Γεννήθηκε το 1918 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 1995. Ο Μποστ θεωρείται ότι κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος ως σκιτσογράφος, κειμενογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αλλά και ζωγράφος.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του είναι η γλώσσα του και τα επίτηδες ανορθόγραφα κείμενα.
Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, γελοιοποιώντας την καθαρεύουσα πίστευε ότι ίσως μπορέσει να βοηθήσει στην ταχύτερη καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας.

Η σάτιρα του στοχεύει κυρίως τον μικροαστό Έλληνα των μεταπολεμικών δεκαετιών, την καθωσπρέπεια, την ημιμάθεια και το νεοπλουτισμό, την ξενομανία, τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή.
Ως ζωγράφος ήταν αυτοδίδακτος και τα έργα του ήταν ιδιαίτερα επηρεασμένα από το ναΐφ ύφος της λαϊκής ζωγραφικής και κυρίως τον Θεόφιλο, αλλά και τις φιγούρες του Θεάτρου Σκιών, με στοιχεία υπερρεαλισμού.
Στα θεατρικά του έργα χρησιμοποιούσε δεκαπεντασύλλαβο στίχο στο προσωπικό του ύφος συμφυρμού πομπωδών καθαρευουσιάνικων εκφράσεων, με ξένες και λαϊκές εκφράσεις, ενώ συχνά εμφάνιζε ιστορικά ή μυθικά πρόσωπα να αναφέρονται σε σύγχρονες καταστάσεις.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Κώστας Δριμυλής
Σκηνικά: Κώστας Δριμυλής- Βούλα Παρασκευά
Κοστούμια: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας και ΤΕΘ
Μουσική: Ηρακλής Τριανταφυλλίδης
Φωτισμοί: Δημήτρης Αντωναρόπουλος
Χορογραφίες και Επιμέλεια Κίνησης: Σάνια Στριμπάκου
Διδασκαλία Τραγουδιών: Ελίνα Νικολίτσα
Ζωγράφος Σκηνικού: Βούλα Παρασκευά
Κατασκευή σκηνικών: Γιάννης Καπελούζος και Δημήτρης Αντωναρόπουλος
Ήχος: Δημήτρης Μαχαίρας
Φροντιστήριο: Γιούλα Ζαχαροπούλου

Οι επιβάτες θα έχουν δικαιώματα και με….νόμο

Περισσότερα δικαιώματα για τους επιβάτες πλοίων, υπεραστικών λεωφορείων και τουριστικών λεωφορείων, αναμένεται να ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το τέλος του 2009. Οι σχετικές εκθέσεις καθορίζουν τα δικαιώματα των επιβατών σε περίπτωση καθυστερήσεων, ακυρώσεων και ατυχημάτων, αλλά και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Οι αποζημιώσεις σε περίπτωση καθυστερήσεων στις θαλάσσιες μεταφορές αναμένεται να καθοριστούν :

-στο 25% επί της τιμής του εισιτηρίου για καθυστέρηση 1 έως 2 ωρών

-στο ήμισυ της τιμής για καθυστέρηση πάνω από 2 ώρες

-και στο 100% της τιμής του εισιτηρίου για ακύρωση του ταξιδιού, χωρίς ..........

προσφορά εναλλακτικού τρόπου μεταφοράς εντός λογικού χρονικού πλαισίου.

Για καθυστέρηση πλέον των δύο ωρών σε λεωφορεία, η μεταφορική επιχείρηση θα πρέπει να παρέχει εναλλακτικό μέσο μεταφοράς, καταβάλλοντας στους επιβάτες το ήμισυ της τιμής του εισιτηρίου.

Στην περίπτωση που οι επιβάτες δεν αποδεχτούν την προτεινόμενη εναλλακτική λύση, τότε η επιχείρηση θα πρέπει να τους επιστρέψει ολόκληρο το ποσό του εισιτηρίου. Εφόσον η εταιρεία δεν τους προσφέρει εναλλακτική λύση, τότε οι επιβάτες δικαιούνται το 150% της τιμής του εισιτηρίου.

Στην περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού, η επιχείρηση θα πρέπει να καταβάλει άμεσα προκαταβολή της αποζημίωσης. Η προκαταβολή σε περιπτώσεις τραυματισμού, θα είναι ανάλογη με το βαθμό της βλάβης που υπέστη ο επιβάτης, ενώ σε περίπτωση θανάτου, δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από 21.000 ευρώ.

Ενισχυμένα δικαιώματα αναμένεται να θεσπιστούν για τους επιβάτες με περιορισμένη κινητικότητα, ώστε η αναπηρία να μην μπορεί να θεωρηθεί ως λόγος για την απαγόρευση επιβίβασης.

Στα λιμάνια, οι επιβάτες με αναπηρία θα δικαιούνται βοήθεια χωρίς χρέωση, αρκεί να έχουν ενημερωθεί οι πάροχοι υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών είτε κατά την αγορά του εισιτηρίου, ή 48 ώρες πριν το ταξίδι.

ΧΥΤΑ: Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα

Η ολιγωρία δεκαετιών και η αβελτηρία των τοπικών αρχόντων να διαχειριστούν το μείζον πρόβλημα της χωροθέτησης και κατασκευής Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) έχει δημιουργήσει αδιέξοδα που δύσκολα μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή των κοινοτικών ποινών.

Για το λόγο αυτό κατέφυγαν σε λύσεις ανάγκης όπως αυτές των μπαλοποιητών και των προσωρινών χώρων αποθήκευσης των απορριμάτων μέχρι να γίνει η κατασκευή ΧΥΤΑ. Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την τοποθέτηση του μπαλοποιητή για τα σκουπίδια της Τριφυλίας ας δούμε τι είναι ακριβώς είναι ΧΥΤΑ ποιά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.
Το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών καταλήγει, σε πολλές περιοχές της χώρας μας, σε ........

χωματερές και μάλιστα παράνομες ή σε κορεσμένους ΧΥΤΑ.

Σήμερα πολλοί από αυτούς τους χώρους έχουν γεμίσει και η εύρεση νέων δεν είναι εύκολη, καθώς υπάρχει έντονη αντίδραση από τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών.
Η δυσκολία χωροθέτησης νέων ΧΥΤΑ καθώς και το αυξημένο κόστος κατασκευής τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, αυξάνουν δραματικά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και μπορεί να αναγκάσουν τους Δήμους σε αύξηση των δημοτικών τελών για την κάλυψη αυτού του κόστους. Υγειονομική Ταφή είναι η μέθοδος της ελεγχόμενης και οργανωμένης διάθεσης των αποβλήτων στο έδαφος, στους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ).

Οι ΧΥΤΑ δεν θα πρέπει να συγχέονται με τις υπάρχουσες χωματερές όπου δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή και η απόρριψη των αποβλήτων είναι συχνά ανεξέλεγκτη. Τα εργοστάσια υγειονομικής ταφής, κάνουν τέτοια επεξεργασία ώστε τίποτα από τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται εκεί δεν πετάγεται.
Πρώτα απ΄ όλα γίνεται διαλογή και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά όπως γυαλί, χαρτί, μέταλλα, πάνε για ανακύκλωση. Άλλα υλικά συμπιέζονται και χάνουν το μεγαλύτερο μέρος από τον όγκο τους και αφού ολοκληρώσουν την επεξεργασία τους γίνονται λιπάσματα.

Το ίδιο γίνεται και με τα υγρά που στραγγίζουν από την συμπίεση των απορριμμάτων. Τίποτα από τα υγρά απόβλητα δεν πηγαίνει στην γη, γιατί στους ΧΥΤΑ προβλέπεται ένα απόλυτα στεγανό σύστημα συγκέντρωσης του 100% των υγρών. Παρ΄ όλα αυτά για να αποκλειστεί η παραμικρή πιθανότητα να καταλήξουν στην θάλασσα υγρά απόβλητα, από μια πιθανή βλάβη του συστήματος αποστράγγισης, απαγορεύεται να εγκατασταθεί εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από την θάλασσα.
Ο σχεδιασμός, η τεχνολογία και οι τεχνικές διαχείρισης των ΧΥΤΑ έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η εξέλιξη συνεχίζεται.
Για την επιλογή του χώρου πρέπει να εξετάζονται τα υδρογεωλογικά στοιχεία της περιοχής, ώστε να μη δημιουργηθεί κίνδυνος ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Οι σύγχρονοι ΧΥΤΑ πρέπει να έχουν επικάλυψη στον πυθμένα τους από φυσικά ή τεχνητά υλικά για στεγανοποίηση, κατάλληλα συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των στραγγισμάτων και σύστημα συλλογής του βιοαερίου. Κατά την υγειονομική ταφή τα απορρίμματα διαστρώνονται, συμπιέζονται, και στο τέλος της ημέρας σκεπάζονται με αδρανές υλικό (χώμα, μπάζα, κομπόστ κλπ).

Έτσι μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος από τη διασπορά των απορριμμάτων και οι δυσάρεστες οσμές.
Τα στραγγίσματα είναι υγρά που δημιουργούνται στον ΧΥΤΑ από την αποσύνθεση του οργανικού μέρους των απορριμμάτων και από τη διείσδυση στη μάζα τους των νερών της βροχής.
Κατά την πορεία των υγρών μέσα από τη μάζα των απορριμμάτων διαλύονται και παρασύρονται διάφορες ουσίες και έτσι μπορούν να μολύνουν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται για πολλά χρόνια μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ.
Κατά την κατασκευή ενός νέου ΧΥΤΑ πρέπει να εγκατασταθούν συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των στραγγισμάτων, ώστε να προστατευτούν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά.
Τα οργανικά υλικά που ενταφιάζονται στον ΧΥΤΑ αποσυντίθενται σταδιακά απουσία οξυγόνου (αναερόβια ζύμωση).

Η διαδικασία αυτή εκλύει διάφορα αέρια που αποκαλούνται συλλογικά βιοαέριο. Το βιοαέριο αποτελείται κατά κύριο λόγο (>90%) από περίπου ίσα μέρη μονοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, ενώ σε μικρές ποσότητες περιλαμβάνει αμμωνία, διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο, υδρόθειο, άζωτο και οξυγόνο.
Η ανεξέλεγκτη παραγωγή βιοαερίου μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο έκρηξης και πυρκαγιάς, ενώ το μεθάνιο συνεισφέρει σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αντίθετα, αν συγκεντρωθεί με κατάλληλα συστήματα, το βιοαέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια.

Μια άλλη μέθοδος επεξεργασίας διάθεσης απορριμμάτων είναι η καύση, σε ειδικές κλειστές εγκαταστάσεις.
Στερεά κατάλοιπα της καύσης είναι τέφρα και σκουριά που έχουν μικρό όγκο σε σχέση με τα αρχικά απορρίμματα και είναι αποστειρωμένα. Η καύση επιτυγχάνει μείωση του όγκου των απορριμμάτων περίπου κατά 90% και του βάρους τους κατά 70%.
Κατά την καύση παράγεται ενέργεια με τη μορφή θερμότητας η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί.
Η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει πλέον την καύση των απορριμμάτων χωρίς ανάκτηση ενέργειας και έχει εισάγει μια σειρά αυστηρών περιβαλλοντικών απαιτήσεων για τις εγκαταστάσεις καύσης. Ως αποτέλεσμα το κόστος κατασκευής και λειτουργίας αυξήθηκε και τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί μια κάμψη στις εγκαταστάσεις καύσης στην Ευρώπη. Οι εγκαταστάσεις καύσης παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα από τις συνεχείς αυξομειώσεις της ποσότητας και τις αλλαγές της σύνθεσης των απορριμμάτων.
Οι εγκαταστάσεις καύσης μπορούν να επιβαρύνουν το περιβάλλον με εκπομπές αερίων ρύπων και σωματιδίων, με υγρά απόβλητα και με στερεά υπολείμματα της καύσης.

Πλεονεκτήματα της Υγειονομικής Ταφής:
α) Κατάλληλη για ένα ευρύ φάσμα απορριμμάτων,
β) Σχετικά χαμηλό κόστος,
γ) Υπάρχουν κατάλληλοι χώροι σε πολλές περιοχές,
δ) Παραγωγή βιοαερίου, το οποίο είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος,
ε) Η ανάπλαση μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ προσφέρει κατάλληλους χώρους για πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες χρήσεις,
στ) Ένας καλοσχεδιασμένος ΧΥΤΑ δεν αλλοιώνει την ευρύτερη περιοχή.

Μειονεκτήματα της Υγειονομικής Ταφής:
α) Μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ, η γη μπορεί να είναι ακατάλληλη για κάποιες χρήσεις, λόγω ρύπανσης,
β) Η ευκολία και η ευελιξία της Υγειονομικής Ταφής δεν δίνει κίνητρα στους παραγωγούς απορριμμάτων να εφαρμόσουν καινοτομικές λύσεις,
γ) Ανεξαρτήτως σχεδιασμού, υπάρχει πάντα ένας μικρός κίνδυνος ρύπανσης από τη λειτουργία των ΧΥΤΑ,
δ) Το βιοαέριο, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, μπορεί να είναι επικίνδυνο (πυρκαγιά, έκρηξη, συνεισφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου),
ε) Η ανάκτηση ενέργειας από ΧΥΤΑ δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτική,
στ) Μπορεί να υπάρξει όχληση λόγω θορύβου, οσμών, διέλευσης οχημάτων και αισθητικής υποβάθμισης, όπως με όλες τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων.

Πλεονεκτήματα Καύσης Απορριμμάτων με Ανάκτηση Ενέργειας:
α) Δεν παράγεται μεθάνιο,
β) Είναι μια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας,
γ) Μπορεί να παράγει 5 φορές περισσότερη ενέργεια ανά τόνο απορριμμάτων σε σχέση με την εκμετάλλευση βιοαερίου από ΧΥΤΑ,
δ) Ελαττώνεται ο όγκος των απορριμμάτων προς τελική απόθεση έως μέχρι και 90%,
ε) Είναι ο ενδεικνυόμενος τρόπος επεξεργασίας για πολλά τοξικά, εύφλεκτα, πτητικά και μολυσματικά απόβλητα,
στ) Είναι εφικτή η ανάκτηση κάποιων υλικών (π.χ. μετάλλων) από το στερεό υπόλειμμα της καύσης.

Μειονεκτήματα Καύσης Απορριμμάτων με Ανάκτηση Ενέργειας:
α) Το κόστος είναι πολύ υψηλότερο από την υγειονομική ταφή (3 - 4 φορές υψηλότερο σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΔΚΝΑ),
β) Εκπομπή αέριων ρύπων, κάποιοι από τους οποίους είναι πολύ τοξικοί (διοξίνες),
γ) Το υψηλό κόστος κατασκευής απαιτεί μακροπρόθεσμα συμβόλαια και έτσι η καύση γίνεται δεσμευτική για τις περιοχές και τους φορείς που θα την υιοθετήσουν και περιορίζει τις μελλοντικές επιλογές,
δ) Για κάποια υλικά, όπως το χαρτί, η καύση μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά για την ανακύκλωση,
ε) Μετατρέπει τα οργανικά σε βιολογικά αδρανείς μορφές,
στ) Σε κάποιες εγκαταστάσεις καύσης παράγονται υγρά απόβλητα, τα οποία χρειάζονται επί τόπου επεξεργασία πριν περάσουν στο σύστημα αποχέτευσης,
ζ) Η καύση, αν και μειώνει σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων δεν τα εξαφανίζει και έτσι χρειάζεται ειδικός χώρος ταφής για τα στερεά υπολείμματα της καύσης.

Πηγή: Bάλτα Τριφυλίας

Αυτές είναι οι τελικές εισηγήσεις για τους ημιυπαίθριους και ποια θα είναι η διαδικασία της τακτοποίησής τους

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Δημητρομανωλάκη στην εκπομπή μας οι τελικές εισηγήσεις για τους ημιυπαίθριους θα είναι:

* Αντικειμενική άξια έως 2.000 ευρώ: Κόστος 100 -200 ευρώ /τμ
* Αντικειμενική άξια 2.001 έως 3.000 ευρώ: Κόστος 200 -400 ευρώ /τμ
* Αντικειμενική άξια 3.001 -3.500 ευρώ: Κόστος 300 -600 ευρώ / τμ
* Αντικειμενική άξια από 3.501 - 4.000 ευρώ: Κόστος 350 - 700 ευρώ /τμ
* Άξια από 4.000 ευρώ και άνω: Κόστος 400 - 800 ευρώ /τμ

Παραδείγματα ακινήτων ............

Αιγάλεω με 15 τμ ημιυπαιθριο, κόστος 1.500 -3.000 ευρώ.
Εκάλη με 30 τμ ημιυπαιθριο, κόστος 12.000-24.000 ευρώ.

Ποια θα είναι η διαδικασία της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων
· Υποβολή αίτησης
· Υποβολή σχεδίου αποτύπωσης του ακινήτου και του προς τακτοποίηση χώρου, από διπλωματούχο μηχανικό
· Υπολογισμός από την πολεοδομία και καταβολή μέσω της εφορίας του εφάπαξπροστίμου και
· Έκδοση της απόφασης τακτοποίησης και εξαίρεσης από την κατεδάφιση

Οι διαδικασίες ξεκινούν τον προσεχή Ιούλιο και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο.

Πηγή:
Blog της Εκπομπής "Studio A"

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ

Η UNICEF επισημαίνει τις μεγάλες επιτυχίες και καλεί για ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες

Η UNICEF ανακοίνωσε πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για την καταπολέμηση της ελονοσίας, αλλά ακόμα περισσότερα πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια αυτή μάστιγα, ιδιαίτερα στην Αφρική όπου η νόσος είναι πιο εξαπλωμένη.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται με την ευκαιρία της παρουσίασης της Έκθεσης «Ελονοσία και Παιδιά, Πρόοδος Κάλυψης Παρεμβάσεων» που έγινε από κοινού από τη UNICEF, τη Συμμαχία για την Καταπολέμηση της Ελονοσίας και το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας, που δείχνει σημαντικά σημάδια προόδου σε ολόκληρη την Αφρική, ιδιαίτερα όσον αφορά την αύξηση των διανομών εμποτισμένων με εντομοκτόνο κουνουπιέρων.

Ο αριθμός των κουνουπιέρων που παράχθηκαν σε όλο τον κόσμο υπερτριπλασιάστηκε, .......

από 30 εκατομμύρια το 2004 σε 100 εκατομμύρια το 2008 και χώρες της Αφρικής στις οποίες ενδημεί η ασθένεια έλαβαν ικανό αριθμό κουνουπιέρων την περίοδο 2004-2008 για να καλύψουν περισσότερο από το 40% του πληθυσμού τους που διατρέχει κίνδυνο.

Όμως, κάθε χρόνο η ασθένεια αυτή εξακολουθεί να σκοτώνει ένα εκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως παιδιά που ζουν στην Αφρική. Επίσης πλήττει περίπου 50 εκατομμύρια έγκυες γυναίκες κάθε χρόνο συμβάλλοντας στη μητρική αναιμία, τα λιπόβαρα βρέφη, ακόμα και το θάνατο μητέρων.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Ελονοσίας είναι «Αντίστροφη μέτρηση για την Ελονοσία» και πράγματι τώρα μετράμε λίγο περισσότερες από 600 ημέρες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 όπου λήγει η διορία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη καθολικής κάλυψης με βασικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο της ελονοσίας σε όλες τις ενδημικές χώρες.

Η επιτάχυνση των αποτελεσματικών παρεμβάσεων κατά της ελονοσίας οδήγησε σε μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων από ελονοσία σε πολλές χώρες όπως η Ερυθραία, η Ρουάντα, η Ζάμπια και η Μαδαγασκάρη δήλωσε η UNICEF. Ο έλεγχος της ελονοσίας είναι τώρα μια σημαντική αναπτυξιακή προτεραιότητα και είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας στην Αφρική και η μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε τα τελευταία χρόνια βοήθησε στην αύξηση των διαθέσιμων πόρων για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η UNICEF είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής και διανομέας επεξεργασμένων με εντομοκτόνο κουνουπιέρων, έχοντας προμηθεύσει 20 εκατομμύρια κουνουπιέρες μόνο το 2008. Σήμερα ο αριθμός των κουνουπιέρων που προμηθεύει η UNICEF είναι 20 φορές μεγαλύτερος από το 2000. Επίσης, πάνω από 90% των κουνουπιέρων που προμήθευσε ήσαν μακράς διαρκείας που δεν απαιτούν επανεπεξεργασία για να είναι αποτελεσματικές.

Οι κουνουπιέρες διανέμονται σε έγκυες και μικρά παιδιά ως μέρος ολοκληρωμένων προγραμμάτων που συμπεριλαμβάνουν μεταγεννητική φροντίδα και εμβολιασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF διεξήγαγε εκστρατεία που κορυφώθηκε με τον πρόσφατο Μεγάλο Ραδιομαραθώνιο για την καταπολέμηση της ελονοσίας και τον εμβολιασμό των παιδιών για την ενίσχυση αυτών των προγραμμάτων της UNICEF, όπου οι προσφορές ξεπέρασαν τις 300.000 ευρώ και συνεχίζονται.
Όποιος επιθυμεί να υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή μπορεί να το κάνει καλώντας το τηλεφωνικό κέντρο της UNICEF 801 500 12345 όλο το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα.

Πηγή: Αna-mpa

Κερδοφόρα κρίση !!!

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Έχω κατά καιρούς και μάλλον κουραστικά επαναλάβει πως η κυβερνητική αλητεία πασχίζει να μας εντάξει στην κρίση κατά την μυλωνού που επίσης πάσχιζε να βάλει τον άντρα της με τους πραματευτάδες!! Κι αυτό πότε; Όταν καλά γνωρίζει πως η «κρίση», τουλάχιστον στο όλον της, δεν μας αφορά για τον απλούστατο λόγο του ότι δεν ανήκουμε στις χώρες τις παραγωγικές..

Κατά συνέπεια η εξαγωγική μας δραστηριότητα αν όχι μηδενική είναι μηδαμινή.. Να όμως που η eurostat, μας ξάφνιασε ανακοινώνοντας καταμεσής της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης πως η Ελλάδα ως δια μαγείας δύναται να εμφανίσει ανάπτυξη από 0,2 ως 1,2%. Ως παραδοξότητα ακούγεται..
Στην πραγματικότητα ωστόσο εξηγείται από την υπόγεια ροή του μαύρου ........

χρήματος.. ( Έχει καιρό τώρα εκτιμηθεί πως το ένα νόμιμο ευρώ συνοδεύεται από ένα ακόμη αλλά παράνομο!)
Όπως επίσης εξηγήσιμος είναι ο λόγος που η είδηση σχεδόν αποκρύφτηκε. Ακυρώνει αυτή τον ψυχικό πόλεμο που έχουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας εξαπολύσει κατά των εργαζομένων, για την εφαρμογή μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων υπό το πρόσχημα του καπιταλιστικού κυκεώνα. Μέτρα που έτσι κι αλλιώς είχαν έτοιμα στο συρτάρι τους οι κυβερνώντες.

Κι επειδή τα πολλά λόγια καταδεικνύουν φτώχεια περιεχομένου, θα σταθώ σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αλίευσα από τους ισολογισμούς. Πρόκειται για την εταιρία «ΒΑΛΚΑΝ».
Στα άκρως αποκαλυπτικά αποτελέσματα που αφορούσαν την οικονομική χρήση του έτους 2008, παρουσίασε έναν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά 99% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2007 ενώ την ίδια στιγμή τα κέρδη της εμφάνισαν άνοδο 1430% !!! Παραδοξότητα και εδώ. Που ωστόσο εξηγείται και αυτή.
Κυρίως από το πολιτικό λεξικό στα λήμματα για την ελαστικοποίηση της εργασίας την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και πέρα και πάνω απ’ όλα στους λογιστικούς ελιγμούς που απαλλάσσουν των φόρων εταιρίες αυτού του μεγέθους.
Την ΒΑΛΚΑΝ ακολουθούν σε κερδοφορία η γνωστή σε όλους ΜΑΡΦΙΝ ΓΚΡΟΥΠ με αύξηση κερδών κατά 805% , η ΣΠΙΝΕΡ με αύξηση κερδών κατά 505% η ΓΙΟΥΡΟΜΠΡΟΚΕΡΣ με αύξηση κερδών κατά 261% και μια σειρά από άλλες των οποίων οι ιδιοκτήτες απαιτούν προκλητικά να ενταχθούν στα ελεήμονα κυβερνητικά προγράμματα ενίσχυσης των «απόρων» επιχειρηματιών.

Να λοιπόν πως από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις αμβλύνονται στην πράξη οι συνέπειες της.. «κρίσης» για τους καθεστωτικούς τους συμμάχους. Μένει να μάθουμε πως θα τις αμβλύνει, αν τις αμβλύνει, για τα συμμαχικά της λαϊκά στρώματα, η σοσιαλιστική.. Η παράταξη που στον τόπο μας και κατά πως όλα δείχνουν, επελαύνει προς την εξουσία σαρωτικά.

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr