Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Η Νάντια Γιαννακοπούλου για το τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας Α.Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας

Μεγάλη ανησυχία στην κοινωνία της Καλαμάτας, έχουν προκαλέσει φήμες για την μη εισαγωγή του τμήματος Ραδιολογίας – Ακτινολογίας του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας στο μηχανογραφικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι φετινοί τελειόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 30-01-09, ανακοινώθηκε ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 θα λειτουργήσουν επτά (7) νέα Τμήματα Α.Τ.Ε.Ι. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέχθηκε και το τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας. Η πορεία του εκπαιδευτικού ιδρύματος, λοιπόν, της μεσσηνιακής πρωτεύουσας μετά από μια «δύσκολη» πορεία με την εφαρμογή της βάσης του «10» και τις συνέπειες της, όσον αφορά τον αριθμό των σπουδαστών του ιδρύματος, φαινόταν πως έβρισκε το δρόμο του, με τη λειτουργία του τμήματος Ραδιολογίας - Ακτινολογίας από τον Σεπτέμβριο του 2010. Έτσι, μαζί με το Τμήμα Λογοθεραπείας που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2009, θα αποτελέσουν τη νέα Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας, που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στο ίδρυμα.

Μάλιστα, σχετική υπόσχεση είχε δοθεί και σε επίσκεψη του πρώην ..........

Πρωθυπουργού στη Μεσσηνία, κατά την ομιλία του στο Επιμελητήριο. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι το νέο τμήμα αναμένεται να περιληφθεί στα μηχανογραφικά δελτία που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων για το έτος 2010 – 2011.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύει η ηγεσία του Υπουργείου να συμπεριλάβει το τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας Α.Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας στο φετινό μηχανογραφικό, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Χειμερινός χορός του Συλλόγου Κατσιμπαλαίων Αττικής.

Κόντρα στο ρεύμα των ημερών της οικονομικής κρίσης που θέλει τις σχέσεις των ανθρώπων να χαλαρώνουν, οι Κατσιμπαλαίοι, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου και συναντήθηκαν στο χειμερινό χορό τους που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα «Παράδεισος Σάλα» το μεσημέρι της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου 2010.

Καλό φαγητό, μουσική, χορός και αμείωτο κέφι ήταν κι αυτή τη φορά τα συστατικά της επιτυχίας της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα μας χαροποιεί κάθε φορά το γεγονός ότι και οι Κατσιμπαλαίοι νεολαίοι δεν χάνουν την ευκαιρία για αντάμωμα και διασκέδαση. Η παρουσία τους εξασφαλίζει το μέλλον του Συλλόγου Κατσιμπαλαίων.

Τη φετινή μας εκδήλωση τίμησαν, ο επικεφαλής ......

του συνδυασμού, «Μαζί Μπορούμε» και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Φιλιατρών κ. Θεόδωρος Σαπέρας με τη σύζυγό του και την κόρη του, από την Αδελφότητα Φιλιατρινών Αττικής «Η ΕΡΑΝΗ» ο Πρόεδρος Στρατηγός κ. Νίκος Βορρές και το Μέλος του Δ.Σ κ. Γιώργος Παρίσσος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πλάτης κα. Ματούλα Κωνσταντακοπούλου καθώς και το Μέλος του Δημοτικού Διαμερίσματος του χωριού μας κα. Χρύσα Κίτσου.

Αγνόησαν τα χιλιόμετρα, τον κακό καιρό και τις μεγάλες παρακάμψεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων και ταξίδεψαν από το Κατσίμπαλι για να είναι μαζί μας ο κ. Πέτρος, η κα. Πέπη και ο γιός τους Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, ο δάσκαλος κ. Μιχάλης Κωτσάκης, ο κ. Παναγιώτης και η κα. Κωνσταντίνα Λαμπροπούλου με τα παιδιά τους Θοδωρή και Χριστίνα, ο κ. Γιώργος Ουζούνης με τη σύζυγό του. Τους ευχαριστούμε.

Με την ευκαιρία της συγκέντρωσής μας, έγινε και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Από τον κ. Σαπέρα έγινε μνεία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ Φιλιατρών καθώς και στο θέμα του επερχόμενου «Καλλικράτη», ενώ εκ μέρους του Συλλόγου Κατσιμπαλαίων ο Πρόεδρος τόνισε για μία ακόμη φορά τη συμπαράστασή μας στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών να κάνει εκείνες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην διατήρηση ενός ανεξάρτητου Δήμου Φιλιατρών στο νέο σχέδιο «Καλλικράτης».

Σε όλους τους παρευρισκόμενους μοιράστηκαν δωρεάν ημερολόγια του Συλλόγου για το 2010, με φωτογραφίες από το χωριό μας, τα οποία εκτύπωσε και προσέφερε ο συμπατριώτης μας κ. Δημήτριος Χρ. Κίτσος.

Επίσης ευχαριστούμε τους χορηγούς και συμπατριώτες μας της λαχειοφόρου αγοράς:
• τον Άκη & και τη Μαρία Αλεξανδροπούλου,
• τον κ. Ανδρέα Γεωργόπουλο,
• τον κ. Φώτη Αντωνίου Γεωργόπουλο
• τον κ. Κυριάκο Γρηγορόπουλο,
• τον κ. Πέτρο Γρηγορόπουλο,
• τον κ. Χρήστο Κακαδιάρη,
• τον κ. Μιχάλη Κωτσάκη
• τον κ.Παναγιώτη Αθ.. Κωτσάκη
• τους Αδελφούς Παναγιώτη & Νικόλαο Λαμπρόπουλο,
• τον κ. Τάση Σταθακόπουλο,
• τον κ. Βασίλη Τσαγκάρη,
• το Ελαιοτριβείο Δημήτρη Σμυρνή,
• το ελαιοτριβείο Π. Χαλιακόπουλου

και τους φίλους του Συλλόγου μας
• τον κ. Σταμάτη Αλεξόπουλο,
• την οικογενειακή ταβέρνα «ο Παράδεισος»,
• τον κ. Ν. Συργκάνη,
• τα καταστήματα Πολίτης,
• την Υδραική Ν.Ε.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το Πάσχα στο χωριό μας και ευχαριστούμε όλα μέλη και τους φίλους μας που συμβάλλουν στην επιτυχία των εκδηλώσεών μας και συνεπώς στην οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου μας.

Η ηλεκτρονική μας διεύθυνση syllogoskatsimbalaion@hotmail.com είναι στη διάθεσή σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Το Δ.Σ.









Χρεώσεις - φωτιά από 5ψήφιους αριθμούς

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες καταναλωτών για χρεώσεις σε πενταψήφιους κωδικούς αυξημένης χρέωσης, τους οποίους εντοπίζουν στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας.

Τα κρούσματα αυξάνουν καθημερινά με την ΕΕΤΤ για πρώτη φορά να προειδοποιεί για την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες στην περίπτωση όπου διαπιστώνεται παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας που έχει εκδοθεί από τον Ιούλιο του 2009.

Οι εταιρείες οι οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές είναι .........

υποχρεωμένες να αναρτούν στις προωθητικές ιστοσελίδες μέσω των οποίων οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες τον όρο «Συνδρομητική Υπηρεσία», τους όρους χρέωσης της υπηρεσίας, το τηλέφωνο εξυπηρέτησης καταναλωτών και την επωνυμία της εταιρείας.

Όταν ο καταναλωτής εισάγει το τηλέφωνό του σε ιστοσελίδα η οποία προωθεί συνδρομητική υπηρεσία, λαμβάνει ένα μη χρεώσιμο sms το οποίο του γνωστοποιεί ότι αφορά υπηρεσία με συνδρομή, τον ενημερώνει για το όνομα και το κόστος της υπηρεσίας και για την επωνυμία του Παρόχου ΥΠΠ.

Αμέσως μετά την εγγραφή του, ο καταναλωτής λαμβάνει μη χρέωσιμο sms το οποίο τον πληροφορεί για το γεγονός ότι έχει εγγραφεί σε υπηρεσία με συνδρομή, για το κόστος της υπηρεσίας, την επωνυμία του Παρόχου ΥΠΠ και τον αριθμό της γραμμής βοήθειας/παραπόνων, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο χρήστης να διαγραφεί.

Μια φορά μηνιαίως, αποστέλλεται μη χρεώσιμο sms με την ανωτέρω ενημέρωση στους εγγεγραμμένους συνδρομητές.

Στους σύντομους αυτούς κωδικούς παρέχονται υπηρεσίες περιεχομένου (π.χ. ringtones, games κλπ) οι οποίες λειτουργούν με συνδρομή και χρεώνονται με τη λήψη του SMS.

ΣΧΟΛΙΟ
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω. ΓΙΑΤΙ σας αρέσει να σας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες ο κάθε ένας που σας βάζει να στέλνετε μηνύματα σε 5ψήφιους αριθμούς.
Τα κονομάνε κάποιοι, και πίνουν στην υγεία των κορόϊδων.
Σας αρέσει να είστε τα κορόϊδα τους???? Συνεχίστε να στέλνετε μηνύματα σε 5 ψηφια..

Απόσυρση ΙΧ: «Κόλλησαν» και πάλι τα οικονομικά κίνητρα!

Το "τέρας της γραφειοκρατίας" ξαναχτυπά....

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αναμένεται να κολλήσει και πάλι το θέμα της εξόφλησης των οικονομικών κινήτρων απόσυρσης αλλά και αντικατάστασης παλαιών αυτοκινήτων το οποίο ταλαιπωρεί περισσότερους από 75.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που τα οδήγησαν σε κάποιο κέντρο ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ειδικό ηλεκτρονικό .........

σύστημα που έχει τοποθετηθεί σε όλες τις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων λειτουργεί και ήδη αποστέλλονται οι αιτήσεις των οικονομικών κινήτρων της απόσυρσης αλλά και την αντικατάστασης παλαιών αυτοκινήτων στις υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Ωστόσο παρά το γεγονός πως έχουν ήδη περάσει τέσσερις μήνες και η εξόφληση των ποσών στους δικαιούχους θα γίνονταν online μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής νέα στοιχεία έρχονται να «φρενάρουν» την κατάθεση των χρημάτων σε όσους τόλμησαν να αποσύρουν το όχημά τους.

Πάντως όπως αναφέρουν στελέχη από υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων η κατάθεση των χρημάτων στους δικαιούχους αναμένεται να γίνει πολύ γρηγορότερα σε πόλεις που αποσύρθηκε μικρός αριθμός οχημάτων από άλλες που έχουν να διεκπεραιώσουν χιλιάδες αιτήσεις και είναι πιθανότερο να έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα στοιχεία.

Εν τω μεταξύ απεστάλη από το υπουργείο Οικονομικών η διευκρινιστική εγκύκλιος την οποία ζητούσε η υπηρεσία της Θεσσαλονίκης ώστε να μπορούν οι δικαιούχοι να καταθέτουν αιτήσεις για το κίνητρο της αντικατάστασης χωρίς να υπάρχει τιμολόγιο αγοράς αλλά υπεύθυνη δήλωση αγοράς αν έχει αποκτηθεί από ιδιώτη και όχι από εμπορία αυτοκινήτων.

Ξεκίνησε η καταβολή

Ο αναγνώστης της «Η» κ. Πετράκης Παναγιώτης ο οποίος είχε αποσύρει το αυτοκίνητό του στις 18 Οκτωβρίου 2009 επισκέφθηκε την Τρίτη την υπηρεσία Μεταφορών της Νομαρχίας στο Χολαργό και οι υπάλληλοι του είπαν χαρακτηριστικά πως τα χρήματα των δικαιούχων ξεκίνησαν να κατατίθενται μόνο σε όσους είχαν προβλέψει και μαζί με τον προσωπικό αριθμό της τράπεζας είχαν συμπληρώσει και τον 25ψήφιο αριθμό ΙΒΑΝ ώστε να μπορεί να εκτελεστεί η κατάθεση ηλεκτρονικά! Οι υπόλοιποι που δεν έχουν προνοήσει να δώσουν μαζί με τον τραπεζικό τους λογαριασμό και το ΙΒΑΝ αναμένεται να καθυστερήσει η εξόφλησή τους.

Πάντως να αναφέρουμε πως αρκετοί διευθυντές των υπηρεσιών Μεταφορών των Νομαρχιών πήραν την πρωτοβουλία και προέτρεπαν τους πολίτες να συμπληρώνουν από μόνοι τους το ειδικό 25ψήφιο αριθμό ΙΒΑΝ ώστε να τους καταβληθούν άμεσα τα χρήματα της απόσυρσης και να αποφύγουν μελλοντικές ταλαιπωρίες?

Ο 1ος και ο 2ος έλεγχος

Στελέχη του υπηρεσιών Μεταφορών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων πάντως διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις στο χρόνο ελέγχου των αιτήσεων καθώς όπως επισημαίνουν στην «Η»: «Η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου αποτελεί τον πρώτο «σταθμό» ελέγχου των αιτήσεων που αποστέλλουν οι υπηρεσίες Μεταφορών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα πρέπει να βεβαιώσουν πως κάθε μία αίτηση είναι σωστή και στη συνέχεια να τις προωθήσουν στις κατά τόπους εφορίες ώστε και εκείνες με τη σειρά τους να ελέγξουν μία προς μία τις αιτήσεις και να βεβαιώσουν πως οι αιτούντες των οικονομικών κινήτρων δεν χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο?».

Λείπει ο ΙΒΑΝ!

Αν υποθέσουμε πως οι διαδικασίες ολοκληρώνονται σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς ένα ακόμη θέμα θα «φρενάρει» την καταβολή των χρημάτων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση των χρημάτων από την εφορία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά καθώς δεν έχει ζητηθεί από τους δικαιούχους ο 25ψήφιος αριθμός IBAN αλλά μόνο ο αριθμός του προσωπικού λογαριασμού τους!

Για να λυθεί το εν λόγω πρόβλημα θα πρέπει είτε η εφορία να εκδώσει τραπεζικές επιταγές οι οποίοι με κάποιο τρόπο θα πρέπει να μεταφερθούν στις τράπεζες που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι των οικονομικών κινήτρων της απόσυρσης αλλά και της αντικατάστασης ΙΧ είτε να ζητήσουν και πάλι από τους κατόχους παλαιών ΙΧ να προσκομίσουν τον 25ψήφιο αριθμό IBAN που δεν είχαν ζητήσει.

Βέβαια κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστιες ουρές και πάλι στις εφορίες ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργούσε και μεγάλες εντάσεις μεταξύ πολιτών και υπαλλήλων?

Εκτός των χρονικών ορίων?

Οσοι απέσυραν τα οχήματά τους από την ημέρα που ανακοινώθηκε η επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης πίστευαν πως σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα εισπράξουν τα οικονομικά κίνητρα ώστε να τα αντικαταστήσουν. Βέβαια στους 75.000 πολίτες που έκαναν χρήση του μέτρου της απόσυρσης υπάρχουν και εκατοντάδες επαγγελματίες, για τους οποίους τα οικονομικά κίνητρα ήταν αυξημένα (έως 13.000 ευρώ) ώστε να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα παλαιά ρυπογόνα και επικίνδυνα φορτηγά. Ωστόσο κάποιοι από αυτούς έχουν πραγματικά μείνει χωρίς δουλειά καθώς το επαγγελματικό τους αυτοκίνητο αποτελούσε ακόμη και το βασικό «εργαλείο» στη δουλειά τους με αποτέλεσμα να μην εργάζονται για περισσότερο από 3 μήνες!

Πάντως στο επίσημο έγγραφο που έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων που τα έχουν αποσύρει αναγράφεται χαρακτηριστικά στο κάτω μέρος πως: «Σε περίπτωση μη διεκπεραίωσης της υπόθεσής σας στα χρονικά όρια που ορίζουν οι διατάξεις των νόμων 324/04, Ν. 3230/04 και Ν.2691/04 έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την καταβολή αποζημίωσης.»!

Μάλιστα το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται από το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης, το μέγεθος της περιουσιακής ζημίας και της ηθικής βλάβης που προκλήθηκε και από τις συνθήκες στις οποίες οφείλεται η καθυστέρηση?

Ωστόσο σύμφωνα με νομικούς κύκλους η ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών ορίζεται η αρχική ημερομηνία απόσυρσης του οχήματος και ολοκλήρωσης των διαδικασιών και όχι η μεταγενέστερη βάσει της οποίας έπρεπε οι δικαιούχοι να μεταβούν στις υπηρεσίες μεταφορών των νομαρχιών ώστε να προσκομίσουν και πάλι τα έγγραφα που ζητούσε η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!

Πηγή: Ημερησία

Απέβαλαν μαθήτρια στα Xανιά λόγω..... Facebook.

Μια 14χρονη μαθήτρια του γυμνασίου Χρυσοπηγής Χανίων αποβλήθηκε από το σχολείο της, μετά από απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, καθώς είχε κατασκευάσει στο facebook σελίδα με τίτλο: «Μισώ τη διευθύντρια της Χρυσοπηγής» και στην οποία είχαν γίνει μέλη περίπου 100 παιδιά του ίδιου σχολείου.

Το θέμα έγινε γνωστό, όταν την ύπαρξη της συγκεκριμένης σελίδας αντιλήφθηκε μια μητέρα άλλης μαθήτριας και το ανέφερε στην διευθύντρια του σχολείου.

Το γεγονός αυτό, επιβεβαίωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης .........

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Νίκος Βεστάκης, ο οποίος, ωστόσο, τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τον κ. Βεστάκη, στο νομό Χανίων έχουν αποβληθεί για λίγες ημέρες από το σχολείο τους τρεις μαθητές για παρόμοια περιστατικά.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό με την 14χρονη, ο κ. Βεστάκης επεσήμανε ότι η συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων πήρε την απόφαση η μαθήτρια να αλλάξει σχολικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαθήτρια κλήθηκε σε απολογία, ζήτησε συγνώμη, ωστόσο η απόφαση δεν άλλαξε.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω αποφάσεις ενός οργάνου, είναι συλλογικό όργανο, σύμφωνα με το νόμο οι αποφάσεις του δεν μπορούν να προσβληθούν από κανένα», είπε ο κ. Βεστάκης, που χαρακτήρισε την απόφαση νομότυπη και τελεσίδικη.

Όπως τόνισε ο κ. Βεστάκης, κλήθηκε ο πατέρας της μαθήτριας στον όποιο ζητήθηκε να επιλέξει σχολείο για το παιδί του. Η 14χρονη μαθήτρια βρήκε σχολική στέγη σε κοντινό σχολείο από αυτό που απομακρύνθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Βεστάκη ο πατέρας του παιδιού αναγνώρισε, πώς το παιδί του, έκανε λάθος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Βασίλης Παπαστάμος δήλωσε: «Αν και η ΕΛΜΕ δεν έχει αρμοδιότητα για θέματα ποινολογίου μαθητών, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει, το ποσό μεγάλο έλλειμμα και κενό υπάρχει στους εκπαιδευτικούς σε ό,τι αφορά την γνώση του ψηφιακού κόσμου και της ψηφιακής κοινωνίας στην οποία ζούμε. Η συγκεκριμένη τιμωρία δεν θα έπρεπε να επιβληθεί και δεν θα είχε επιβληθεί, αν οι εκπαιδευτικοί, είχαν επιμορφωθεί επί της ουσίας στη χρήση των νέων τεχνολογιών, στην καθημερινότητά τους. Θα γνώριζαν τι σημαίνει facebook και δεν θα υπήρχε πανικός, με το παραμικρό».

Την Πέμπτη ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επισκεφθεί το σχολείο από το όποιο απομακρύνθηκε η μαθήτρια και θα συναντηθεί με το σύλλογο διδασκόντων.

ΣΧΟΛΙΟ
Θίχτηκε η μαντάμ, που ένα 14χρονο κορίτσι έκανε σελίδα που έλεγε ότι μισεί την διευθύντρια της Χρυσοπηγής....
Τι μας λες μαντάμ?????? Μιλάμε δηλαδή για τέτοια ντροπή.... Για τέτοιο ηθικό σου ξεπεσμό.....

Αλλα το ακόμα χειρότερο είναι ότι, παρά την συγνώμη που ζήτησε η μαθήτρια στην απολογία της, το αμέμπτου ηθικής (μπλιάχ θα ξεράσω) συμβούλιο των καθηγητών, δεν άλλαξε απόφαση δείχνοντας το άθλιο και αποκρουστικό του πρόσωπο, σε ένα 14χρονο παιδί.
Τι καταφέρατε ρε σεις?? Προστατεύσατε με αυτόν τον τρόπο την διευθύντρια της Χρυσοπηγής??? ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΡΕ.

Κατασκευή Χαρταετού. Φτιάξτε τον δικό σας σύμφωνα με τα δικά σας γούστα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Αγαπητοί φίλοι.

Η καθαρά Δευτέρα πλησιάζει, και όλοι μας λίγο πολύ θα πετάξουμε χαρταετό.
Οι έτοιμοι κοστίζουν ανάλογα με το μέγεθος τους αλλά.... είναι όλοι τους πανομοιότυποι.
Αστέρια κυρίως, κλπ κλπ
Γιατί να είσαστε τόσο κοινός με τους άλλους???

Τι θα λέγατε φέτος να φτιάξετε φέτος τον δικό σας χαρταετό??
Τον χαρταετό που θα είναι ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ, που στολίστηκε με την φαντασία σας και το κέφι σας??

Παρακάτω ακολουθούν οδηγίες για το πως θα φτιάξετε τον δικό σας χαρταετό. ......


Τι θα χρειαστούμε:

3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκατοστά το καθένα
χαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον
γερό σπάγκο
λεπτό σύρμα
κολλητική ταινία
χρωματιστά χαρτιά για την ουρά

Ξεκινάμε την κατασκευή:

Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάνουμε δυο μικρές εγκοπές.
Δένουμε γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από την μέση με τον σπάγκο, και αφήνουμε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται (επόμενο σχήμα).



Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνουμε γερά το σύρμα, και το περνάμε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή.
Φροντίζουμε όπως θα γυρίζουμε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο.
Ακουμπάμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, και το κόβουμε γύρω - γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών (επόμενο σχήμα).



Σε αυτό το σημείο, μπορούμε ν’ αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη και να διακοσμήσουμε την επιφάνεια του χαρτιού όπως μας αρέσει, έτσι ώστε να έχουμε έναν μοναδικό χαρταετό.
Μπορούμε να κολλήσουμε διάφορα διακοσμητικά, ή να ζωγραφίσουμε την σημαία της αγαπημένης μας ομάδας, πρόσωπα, πεταλούδες, πουλιά και ζώα.
Κατόπιν ξαναβάζουμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλούμε με κολλητική ταινία.
Σε δυο άκρα (β & γ) στερεώνουμε σπάγκο, για να δέσουμε στην μέση του την ουρά. Προσέχουμε ώστε: αβ = αγ = γδ = βδ.
Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει (επόμενο σχήμα).



Την ουρά μπορούμε να την κατασκευάσουμε, από λωρίδες που θα έχουμε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μεγέθους 20 Χ 20 εκατοστά, τα οποία δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο.
Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά, (ε & ζ), δένουμε τα ζύγια. Εδώ πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του.
Τα ζύγια, είναι δυο κομμάτια σπάγκος δεμένος στο άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού.
Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο.
Στο σημείο της ένωσης δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.
Βρίσκουμε ένα πλάτωμα μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα, γυρίζουμε τον χαρταετό μας κόντρα στον άνεμο και ..... ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ!

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας εν όψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρά η Τροχαία εν όψει της εξόδου των εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Από την Παρασκευή έως και την Δευτέρα θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων με ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο από 1,5 τόνο σε συγκεκριμένα τμήματα των εθνικών οδών. Την Κυριακή δεν θα ισχύουν οι απαγορεύσεις αυτές.

Την Παρασκευή οι απαγορεύσεις θα ...........

ισχύσουν από 16:00 έως 21:00 για το ρεύμα εξόδου, το Σάββατο από 08:00 έως 13:00 για το ρεύμα εξόδου και την Καθαρά Δευτέρα από τις 15:00 έως τις 21:00 στο ρεύμα εισόδου.

Οι εκδρομείς, ωστόσο, δεν θα έχουν σύμμαχο τον καιρό, καθώς η ΕΜΥ προβλέπει βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή, πρώτη ημέρα της εξόδου, στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικά Αιγαίο και χιόνια στα ορεινά, κυρίως στην Ήπειρο και τη Μακεδονία.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε μικρή πτώση.

Καθαρά Δευτέρα. Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.

Οδηγίες για την αγορά των σαρακοστιανών δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚA), ενόψει της Καθαράς Δευτέρας.

Όπως αναφέρει, όλα τα τρόφιμα που στολίζουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα.

Για την ταραμοσαλάτα, το ΚΕΠΚΑ προτείνει να παρασκευάζεται στο σπίτι, από ταραμά ποιότητας, ώστε να αποφεύγουν οι καταναλωτές τις χρωστικές ουσίες, που συνήθως περιέχουν οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου. Ο ταραμάς πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, λευκό έως καστανό ανοιχτό, και να μυρίζει ευχάριστα.

Όσοι αγοράζουν θαλασσινά θα πρέπει να γνωρίζουν: ........

Κεφαλόποδα μαλάκια (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μοσχιοί, θράψαλα): Αν είναι νωπά, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή ξένη προς το προϊόν. Επίσης, η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια και οι βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, στους -18o C, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή με τη σφραγίδα της εγκατάστασης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής. Στη σφραγίδα πρέπει να αναφέρονται ο Κωδικός Αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης της εγκατάστασης. Η σφραγίδα πρέπει επίσης να φέρει όλες τις ενδείξεις που προβλέπονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (KTΠ): Ονομασία πώλησης, καθαρό βάρος, ημερομηνία λήξης, συνθήκες συντήρησης και χρήσης, εμπορική επωνυμία, διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή και τόπος παραγωγής ή προέλευσης.

Δίθυρα μαλάκια (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια κλπ):. Πωλούνται σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες φέρουν υγειονομικό σήμα με την σφραγίδα του Κέντρου Αποστολής, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται από τον ΚΤΠ. Στην περίπτωση αυτή, αναγράφεται ότι τα ζώα αυτά πρέπει να είναι ζωντανά, κατά την στιγμή της αγοράς. Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, πρέπει να κλείνουν με ένα απλό άγγιγμα πάνω στο κέλυφος.

Στους παραγωγούς οστρακοειδών δίνεται η δυνατότητα πώλησης, απευθείας, στον τελικό καταναλωτή μικροποσότητας οστρακοειδών, χωρίς συσκευασία. Πριν αγοράσει κανείς, όμως, τα οστρακοειδή, πρέπει να ελέγξει το πιστοποιητικό παραγωγού.

Τα μύδια, εκτός από νωπά με κέλυφος, πωλούνται, επίσης, αποκελυφωμένα και κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα της εγκατάστασης. Στην σφραγίδα πρέπει να αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Κωδικός Αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης της εγκατάστασης.

Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ πέντε ημέρες από την ημέρα της αποκελύφωσης.

Σαλιγκάρια: Διατίθενται είτε νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι, οπωσδήποτε, ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις του ΚΤΠ.

Αχινοί: Πρέπει να είναι ζωντανοί κατά την αγορά.

Καρκινοειδή (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κλπ): Όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν αντανακλαστικές κινήσεις, στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια. 'Εχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο.
Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία όλες τις ενδείξεις του ΚΤΠ.

Η ημέρα του 112. 3 στους 4 ευρωπάιους αγνοούν την ύπαρξη αυτού του αριθμού.

Ο πανευρωπαϊκός αριθμός 112 για επείγουσες ανάγκες λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991, ωστόσο στην πλειονότητά τους οι Ελληνες -και όχι μόνο- εξακολουθούν να αγνοούν την ύπαρξη του 112.

Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών επικροτεί την λειτουργία ενός τέτοιου τηλεφωνικού αριθμού. Ωστόσο, 3 στους 4 Ευρωπαίους εξακολουθούν να αγνοούν το 112 και να μην το χρησιμοποιούν. Πλήρη άγνοια για την ύπαρξη και λητουργία του αριθμού δηλώνουν στο Ευρωβαρόμετρο το 94% των Ελλήνων.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα του 112, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα του κοινού αριθμού έκτακτης ανάγκης.

Ο κοινός αριθμός κλήσης για έκτακτες ανάγκες ..........

λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην Κροατία, τα νησιά Φαρόε, τη Σερβία, την Ελβετία, την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Το 112 μπορεί κανείς να καλέσει από κάθε είδους τηλεφωνική συσκευή, σταθερή ή κινητή, χωρίς χρέωση. Με την κλήση στο 112 ειδοποιούνται ταυτόχρονα οι υπηρεσίες Αστυνομίας, Πυρόσβεσης και Ασθενοφόρων στην εκάστοτε χώρα, και κινητοποιούνται ανάλογα με την ανάγκη που έχει προκύψει.

«Το 112 είναι το βασικό στοιχείο στην ασφάλεια των πολιτών: ο κάθε Ευρωπαίος πρέπει να ξέρει αυτόν τον αριθμό και πώς να τον χρησιμοποιήσει προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», δήλωσε την Πέμπτη ο Μάικ Αμαρόζα, πρόεδρος του Ιδρύματος για το 112 που έχει έδρα τις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΜΟΝΟ το νούμερο 112 είναι προσβάσιμο από κινητό τηλέφωνο, ακόμα και χωρίς να υπάρχει κάρτα SIM μέσα στο κινητό.

Διαβάστε και εδώ για το 112

Εγκρίθηκε στην Επιτροπή της βουλής το σχέδιο νόμου για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής - κατά πλειοψηφία - το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο αυξήθηκε από τις 9 Φεβρουαρίου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και το οποίο εισήχθη με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Ήδη φάνηκαν στα πρατήρια της χώρας οι αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης λόγω της αναπροσαρμογής. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη αυξάνεται κατά 12 λεπτά το λίτρο ενώ, μαζί με το ΦΠΑ που επιβαρύνει και το φόρο κατανάλωσης η συνολική αύξηση είναι 14,3 λεπτά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και .........

Κλιματικής Αλλαγής η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,1 ευρώ το λίτρο, που σημαίνει ότι με την αύξηση του φόρου η μέση τιμή θα ανέβει στο 1,24 - 1,25 ευρώ, με αποκλίσεις προς τα πάνω στις ακριβότερες περιοχές και προς τα κάτω στις φθηνότερες.

Αντίστοιχα ισχύουν για το πετρέλαιο κίνησης, που ακριβαίνει κατά 6 λεπτά το λίτρο. Αντίθετα, δεν αλλάζει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που πληρώνουν οι καταναλωτές. Η μοναδική αλλαγή για το συγκεκριμένο καύσιμο είναι ότι θα αυξηθεί η επιστροφή που εισπράττουν οι βενζινοπώλες μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Ήφαιστος», καθώς με το σύστημα που ισχύει οι πρατηριούχοι αγοράζουν το πετρέλαιο φορολογημένο με τον υψηλό συντελεστή που ισχύει για το κίνησης και παίρνουν πίσω τη διαφορά από το κράτος.

Όσον αφορά την συζήτηση στην βουλή, ο αρμόδιος υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης επισήμανε ότι το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων και παρ' ότι ανέφερε ότι η επιβολή έμμεσων φόρων επιβαρύνει τους πολίτες, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, που κληρονόμησε.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλης ήττας. Αρκετές ήττες είχαμε τα πεντέμισυ χρόνια της ΝΔ», ανέφερε. Ενώ, σύσσωμη η Αντιπολίτευση καταψήφισε.

Από την ΝΔ, ο εισηγητής της Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για αντιαναπτυξιακό μέτρο το οποίο θα έχει πολλαπλασιαστικά αρνητικές συνέπειες στην Οικονομία. Τόνισε δε πως οι αυξήσεις θα επιτείνουν την ύφεση, ενώ θα μετακυληθούν στους πολίτες.

Η ΝΔ, είπε, δεν συναινεί σε μέτρα που προκαλούν ασφυξία και στραγγίζουν την ελληνική οικονομία. Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προαναγγέλλοντας το μέτρο, συνέτεινε στο να εκτοξευθεί η κερδοσκοπία με την αποθεματοποίηση καυσίμων, που οδήγησε σε κερδοσκοπία 36 εκατ. ευρώ.

«Ανεδαφικό» χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ο υφυπουργός Οικονομικών και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρώτησε: «Μιλάτε εσείς που αναγάγατε σε νόμο το περιθώριο για κερδοσκοπία;».

Ο κ. Σαχινίδης διερωτήθηκε ακόμη αν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση προήλθε από παρθενογένεση ώστε να θεωρεί ότι φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση ενώ η ίδια ως κυβέρνηση δεν είχε καμία ευθύνη.

«Παραβιάζετε την κοινή λογική. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για το χρέος, αλλά όχι να κοροϊδεύετε τον κόσμο λέγοντας ότι το χρέος ήταν απόρροια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ»,είπε.

Καταλόγισε στην ΝΔ αντίφαση, όταν από την μία μιλά για συναίνεση κι από την άλλη ασκεί κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης και διερωτήθηκε γιατί δεν έλαβε τα μέτρα που σήμερα προτείνει ως αντιπολίτευση; Αναφερόμενος δε στην κριτική για τις συνέπειες επιβολής του μέτρου,κατηγόρησε την ΝΔ για «λογική του υαλοκαθαριστήρα», αφού, όπως είπε, μάλλον η ΝΔ θεωρεί πως δεν ίσχυαν τότε, που ως κυβέρνηση επέβαλλε αυξήσεις, τα όσα σήμερα υποστηρίζει. «Δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση αυτή» σημείωσε.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) είπε ότι το σχέδιο νόμου αυτό εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική ολομέτωπης επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, προσθέτοντας πως η απάντηση στις πολεμικές αυτές τακτικές ήρθε από την μαζική απεργία των εργαζόμενων σήμερα. Μίλησε δε για πολιτικό θράσος της κυβέρνησης όταν υποστηρίζει ότι επιχειρεί να βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα και παράλληλα επιβάλλει αυξήσεις που εξανεμίζουν τις υποτιθέμενες αυξήσεις.

Την εκτίμηση ότι δεν θα καταγραφούν τελικώς στο λογαριασμό τα 934 εκατ. ευρώ που προσδοκά η κυβέρνηση, εξέφρασε ο Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ) αιτιολογώντας πως ενώ ο υπολογισμός αυτός έγινε με βάση τα σημερινά δεδομένα ζήτησης της αγοράς, έχει αποδειχθεί ότι η φορολογία την επηρεάζει αρνητικά.

«Δεν θα τα πάρετε αυτά τα χρήματα, γιατί θα έχετε παράπλευρες απώλειες», τόνισε προς τον αρμόδιο υφυπουργό.

Για «πολιτική ληστεία» για να βγει η Οικονομία από την κρίση μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης και είπε πως οι πολίτες ξέρουν πως και μας κοροϊδεύουν και μας ληστεύουν.

Έκανε δε λόγο για υπεραύξηση που θα πλήξει τους φτωχούς πολίτες, τους αγρότες και τους ανέργους,καθώς καύσιμα δεν χρησιμοποιούν οι πλούσιοι.

Της έγκρισης του σχεδίου νόμου,προηγήθηκε συζήτηση επί του αιτήματος σύσσωμης της Αντιπολίτευσης να απορριφθεί το αίτημα της κυβέρνησης για κατεπείγουσα ψήφιση του σχεδίου νόμου.

Εκ μέρους της ΝΔ,ο Μ. Κεφαλογιάννης καταλόγισε σύγχυση στην κυβέρνηση, εξαιτίας της οποίας μπορεί να επιφυλαχθούν τα χειρότερα για τον ελληνικό λαό (μπορεί να μας φέρει και το φορολογικό ως κατεπείγον,είπε).

Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της κυβέρνησης να εισάγει με την διαδικασία του κατεπείγοντος τα σχέδια νόμου, όπως εκείνο με τις γονικές παροχές.

Ο Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ) ανέφερε ότι αφενός δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς το κατεπείγον εκ μέρους της κυβέρνησης, αφετέρου επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος,αφού ισχύει αναδρομικά η ρύθμιση για την αύξηση.

Για «πραξικόπημα» έκανε λόγο ο Π. Λαφαζάνης, «καθώς δεν υπάρχει ζήτημα κατεπείγοντος».

Η Επιτροπή πάντως συμφώνησε (και ψήφισε υπέρ του κατεπείγοντος) με το σκεπτικό αιτιολόγησης του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ο οποίος είπε ότι δεν είναι δόκιμο να «καλούμε τον πολίτη να υπόκειται σε φόρο και να μην έχουμε ψηφίσει τη ρύθμιση».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου έθεσε ζήτημα εξαιρετικής κατάστασης, η οποία απαιτεί και εξαιρετική αντιμετώπιση αλλά και συμβολής όλων στην εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας της χώρας, με το να υλοποιεί άμεσα εκείνα που εξαγγέλλει.

«Καλλικράτης»: Το άδοξο τέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

Εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια όλοι συμφωνούν ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο και το δικαιότερο πολίτευμα που έχει εφευρεθεί μέχρι στιγμής τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη.
Και συναινούν σ’ αυτό, ακόμη και αυτοί που απεργάζονται την ανατροπή του. Και αυτό γιατί είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό.

Είναι η μορφή οργάνωσης της κρατικής εξουσίας που έχει την δυνατότητα να εξασφαλίζει ακόμη και στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας τη δυνατότητα να συμμετέχει στη λήψη της απόφασης για το ποιοι θα τον κυβερνήσουν και αν δεν είναι ικανοποιημένος να τους αλλάζει από καιρό σε καιρό. Και ακόμη περισσότερο: Είναι το πολίτευμα που μας δίνει το δικαίωμα να ισχυριζόμαστε ότι κατ’ αρχήν κανένας πολίτης δεν είναι ή δεν θεωρείται «τελευταίος».

Είναι όμως στην πράξη αυτή η ειδυλλιακή εικόνα τόσο ............

αληθινή; Είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικό ένα πολίτευμα, στο οποίο 10.000.000 άνθρωποι έχουν δικαίωμα να εκλέγουν 288 αντιπροσώπους τους στη Βουλή (αφού οι υπόλοιποι 12 είναι βουλευτές Επικρατείας και δεν εκλέγονται με σταυρό);
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδινε μέχρι σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση, και ιδίως αυτή του πρώτου βαθμού.
Οι δήμοι και οι κοινότητες που καταλαμβάνουν όλη την ελληνική επικράτεια αποτελούν την μικρότερη δυνατή μορφή οργάνωσης κρατικής εξουσίας, η οποία είναι πιο κοντά στον καθένα από εμάς. Τα καθημερινά προβλήματα των 10.000.000 ανθρώπων βιώνουν, αισθάνονται, αντιλαμβάνονται πραγματικά πολύ καλύτερα οι εκπρόσωποί τους σε έναν δήμο ή σε μία κοινότητα.
Και αντίστροφα: Οι επικεφαλής σε έναν δήμο ή σε μία κοινότητα δεν μπορούν να κρυφτούν σε τίποτα, και όλοι γνωρίζουν ποιοι πραγματικά είναι και ποια η συνεισφορά τους στον τόπο τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όσο πιο μικρή είναι η κοινότητα ή ο δήμος, τόσο πιο άμεση και αληθινή είναι η δημοκρατία στην πράξη.

Αλλά και η ίδια η ιδέα για τη δημιουργία τερατόμορφων υπερ-δήμων (αφού από τους 1.034 σημερινούς δήμους δεν θα μείνουν ούτε 370) έρχεται σε πλήρη αντίθεση προς την σκέψη του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση του γερμανικού συστήματος της στενής μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας, που έχει ως βασικό πυρήνα του ότι κάθε βουλευτής θα πρέπει να έχει την ευθύνη μιας μικρής εκλογικής περιφέρειας για να ξέρει εκείνος καλά τα προβλήματα της περιοχής του και η περιοχή του να ξέρει καλά εκείνον και την πολιτική του. Με τον «Καλλικράτη» οι βουλευτές θα γίνουν δήμαρχοι και οι δήμαρχοι υπάλληλοι - υποτελείς της απρόσωπης κεντρικής εξουσίας.

Ακόμη και το όνομα του νέου νομοσχεδίου είναι χαρακτηριστικό δείγμα πράσινης προπαγάνδας, αφού ο Καλλικράτης υπήρξε διάσημος αρχιτέκτονας της αρχαίας Αθήνας που συμμετείχε στην κατασκευή του Παρθενώνα, ενώ εργάστηκε στην ανέγερση των Μακρών Τειχών της Αθήνας του 460-450 π.Χ. και στην κατασκευή του ναού της Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη, δηλαδή μία εξέχουσα μορφή της πόλης που γέννησε την άμεση δημοκρατία στον κόσμο, και όχι σύμβολο για τον απροκάλυπτο περιορισμό της.

Είναι δε προφανές ότι η κατάργηση των μικρών δήμων και κοινοτήτων θα περιθωριοποιήσει ακόμη περισσότερο την εγκαταλελειμμένη ελληνική ύπαιθρο, ενώ οι αδυναμίες και οι ελλείψεις των μικρότερων δήμων μπορούν να καλυφθούν, όχι βέβαια με την κατάργησή τους, αλλά με ενίσχυση του ρόλου τους και με διαδημοτικές συνεργασίες.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το κόστος της λειτουργίας των πολυάριθμων δήμων και κοινοτήτων στη χώρα μας, το οποίο υποτίθεται ότι θα μειωθεί αν μειωθούν και οι δήμοι. Ακόμη περισσότερα όμως μπορούν να ειπωθούν για το υψηλό κόστος λειτουργίας των μεγάλων δήμων και των απρόσωπων υδροκέφαλων υπηρεσιών της ανάλγητης κεντρικής εξουσίας.

Επιπλέον, λίγη σκέψη μόνον χρειάζεται για να αντιληφθεί κανείς ότι η μείωση του αριθμού των δήμων και των κοινοτήτων θα σημαίνει αυτομάτως την αύξηση του μεγέθους αυτών που θα απομείνουν.
Αρα θα σημαίνει νέους συγκεντρωτικούς μηχανισμούς εξουσίας, νέες υπηρεσίες, νέες προσλήψεις, νέες δαπάνες, νέα έξοδα, νέα δάνεια, νέα ελλείμματα, νέα τέλη, νέους φόρους.

Τελικά, η απάντηση στο ερώτημα, αφού θα συμβούν όλα αυτά, τότε γιατί σήμερα εν μέσω της δίνης της οικονομικής κρίσης που έχει συμπαρασύρει τη χώρα μας, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να εγκαθιδρύσει ένα νέο σύστημα οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με μείωση του αριθμού των δήμων, είναι ότι αυτό θα σημάνει για τους νέους δήμους που θα δημιουργηθούν, νέα σύνορα, νέα σύνθεση εκλογικού σώματος, νέο ανακάτεμα ψηφοφόρων, νέα εκλογικά αποτελέσματα στις επερχόμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Αυτό, σε συνδυασμό και με την κατάργηση των 56 αιρετών νομαρχών και την αντικατάστασή τους από 13 περιφερειάρχες, και ιδίως με τη βίαιη, αδιάκριτη και άμεση ελληνοποίηση χιλιάδων οικονομικών μεταναστών, θα οδηγήσει σε πραγματική αλλοίωση του εκλογικού σώματος προς όφελος του κυβερνώντος κόμματος με πρώτο θύμα την άμεση δημοκρατία και δεύτερο θύμα την ίδια την Ελλάδα.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το τεράστιο κόστος της συνένωσης των υπηρεσιών των δήμων ή των κοινοτήτων που θα συνενωθούν, αφού οι περισσότερες υπηρεσίες των επιμέρους δήμων θα πρέπει να συγχωνευθούν με ενσωμάτωση σε ενιαία κτήρια.
Εκτός από την τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες, καθένας φαντάζεται το χάος που θα επικρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δε ταλαιπωρία και η δαπάνη χρόνου και χρήματος όλων μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη στη συνέχεια, αφού για το παραμικρό θα πρέπει να μεταβαίνουμε στις νέες υπερσυγκεντρωτικές γραφειοκρατικές υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν και που εκ των πραγμάτων δεν θα γνωρίζουν τις ανάγκες και τις ιδιαίτερες συνθήκες και τα προβλήματα της κάθε περιοχής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι τυχαίο:
- ότι κανένας επίσημος και αναγνωρισμένος φορέας, όπως το Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης και άλλοι, δεν έχει εκφράσει υπεύθυνα τις απόψεις του για το ποιοι δήμοι θα πρέπει να συνενωθούν και για ποιες αιτίες,
- ότι μόνο στην Αττική 102 δήμοι διαφωνούν με τις συνενώσεις και μόλις 20 το σκέφτονται θετικά,
- ότι όμοροι δήμοι με διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης δεν έχει καμία λογική να συνενωθούν δημιουργώντας ένα ανομοιογενές συννοθύλευμα, - ότι ακόμη και κορυφαία στελέχη της πράσινης αυτοδιοίκησης του κυβερνώντος κόμματος διαφωνούν σθεναρά με το σχέδιο.

Με αυτές τις σκέψεις καταγγέλλουμε το σχέδιο «Καλλικράτης» και ζητούμε την άμεση κατάργηση του σχεδίου:
Για να σταματήσουμε την αντικατάσταση της κεντρικής με την τοπική γραφειοκρατία.
Για να διασώσουμε ένα από τα λίγα στοιχεία άμεσης δημοκρατίας που έχουν απομείνει στην συγκεντρωτική πολιτική σκηνή.
Για να εξοικονομήσουμε το τεράστιο κόστος από αυτή τη διαδικασία των συγχωνεύσεων.
Για να εξακολουθήσει ο καθένας μας να έχει λόγο, ελευθερία, παρέμβαση, φωνή για τα καθημερινά προβλήματά του.
Για να εμποδίσουμε την ουσιαστική κατάργηση του θεσμού της αποκεντρωμένης διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για να διατηρήσουμε την παράδοση των δήμων, που ήταν πάντα κορυφαίο στοιχείο της οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας.

Βασίλης Παπαθεοδοσίου

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 11ης Φεβρουαρίου 2010

Κλίκ για πλήρες μέγεθος.