Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑNEΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Κλίκ στην εικόνα για να διαβάσετε την καταγγελία.

ImageHost.org


Πηγή: salonica-press



Ερευνες για τον ληστή της ΕΤΕ Γαργαλιάνων

Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονταν, μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι έρευνες για το ληστή της Εθνικής Τράπεζας Γαργαλιάνων που έφυγε με λεία 12.805 ευρώ.
Ο δράστης, που "χτύπησε" το μεσημέρι της Δευτέρας, είναι σχεδόν βέβαιο πως είναι Ελληνας.
Η έρευνα ωστόσο επικεντρώνεται σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μαύρης μοτοσυκλέτας μεγάλου κυβισμού που οδηγούσε, όπως κάποιο πιθανό χτύπημα ή η απουσία του ενός φαναριού, που προκύπτουν από μαρτυρίες.
Παρά την άμεση κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ληστείας δε στάθηκε δυνατό να βρεθεί κάποιο στοιχείο που εγγυάται άμεσο αποτέλεσμα.

Ερευνήθηκαν πολλά πιθανά σημεία όπου ο ληστής θα μπορούσε να έχει εγκαταλείψει τη ......

μοτοσυκλέτα του, στην περίπτωση που αυτή είναι κλεμμένη. Προσαγωγές υπόπτων έγιναν από τις πρώτες ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων που όμως περιορίστηκαν στην εξακρίβωση των στοιχείων τους.
Περιπολικά όλων των Τμημάτων της Δυτικής Μεσσηνίας με τη συνδρομή της ΟΠΚΕ, της ομάδας "Ζ" και άλλων δυνάμεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης "χτένισαν" από τα πρώτα λεπτά την περιοχή.

Δεν εντόπισαν όμως ίχνη του ληστή, που πιθανότατα κατευθύνθηκε προς Φιλιατρά, γνωρίζοντας -ή έχοντας βολιδοσκοπήσει- πολύ καλά την περιοχή.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

α.) Ενοπλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στους Γαργαλιάνους

β.) Άφαντος ο δράστης διέφυγε με 12.805 ευρώ

Αντιπαράθεση στα Φιλιατρά για τον μπαλοποιητή

Αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης του Δήμου Φιλιατρών έγινε, για ακόμη μια φορά, η εξεύρεση του χώρου όπου θα τοποθετηθεί ο μπαλοποιητής για την ενότητα των σκουπιδιών της Τριφυλίας.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση – ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος, μετά και τα όσα προηγήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος.
Θυμίζουμε ότι συζητήθηκε η πρόταση για συγκεκριμένη θέση στην περιοχή «Δίδυμα» αλλά ........

κάτω από τις διαμαρτυρίες κατοίκων των Φιλιατρών τελικά δεν πάρθηκε απόφαση.

Στην ενημέρωσή του ο δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας τόνισε ότι έχει γίνει μια κίνηση για να βρεθεί χώρος κοντά στον σημερινό σκουπιδότοπο, αφού όσες θέσεις έχουν βρεθεί και προταθεί ως τώρα έχουν συναντήσει δυσκολίες είτε από τις τοπικές κοινωνίες είτε είναι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες και δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση τους.

Σημείωσε ότι ενημερώθηκε για τις αντιδράσεις των κατοίκων σχετικά με την περιοχή “Δίδυμα” και επισήμανε ότι το θέμα θα ερχόταν για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο εφόσον η περιοχή αυτή ήταν στην πλευρά των Φιλιατρών - ανήκει όμως στους Γαργαλιάνους, είπε.
Επέκρινε δε την στάση της αντιπολίτευσης και την παρέμβασή της στη συνεδρίαση σημειώνοντας ότι έγινε για αντιπολιτευτικούς λόγους και για εξοικονόμηση ψήφων.
Αυτό όμως, πρόσθεσε, είναι έξω από την δική μας λογική που προσπαθούμε να βρούμε ένα χώρο για τον οποίο δεν θα υπάρχει αντίρρηση και σημείωσε ότι στις επόμενες 5-10 μέρες αυτός θα έχει βρεθεί.
Επίσης τόνισε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση στον κόσμο καθώς περνά το μήνυμα ότι θα γίνει ένας νέος σκουπιδότοπος, ενώ στην ουσία πρόκειται για ένα κλειστό εργοστάσιο μπαλοποίησης χωρίς καμία όχληση για την γύρω περιοχή.

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Σωτηρόπουλος κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι αντί να δώσει απάντηση σε ένα ερώτημα της αντιπολίτευσης προτίμησε να βγάλει ένα λογύδριο και να κατεβάσει το επίπεδο της συζήτησης. “Εμείς” είπε, “κάναμε αυτό που είχαμε θεσμικά δικαίωμα να κάνουμε καθώς μπορεί αυτή η περιοχή να είναι γεωγραφικά στα όρια των Γαργαλιάνων εκεί γύρω όμως βρίσκονται περιουσίες Φιλιατρινών.

Μη μας αναγκάσετε να απαντήσουμε στο ίδιο επίπεδο με εσάς και να πούμε ότι η θέση αυτή είναι μια καλή περίπτωση και για τους δύο δήμους αφού την απόφαση θα πάρει το ΔΣ Γαργαλιάνων και θα φύγει από το δικό σας βάρος, και από την άλλη ο δήμος Γαργαλιάνων δεν θα έχει μεγάλο βάρος αφού εκεί κοντά δεν είναι κτήματα δημοτών του”. Εμείς, συνέχισε, δεν λέμε κάτι τέτοιο ούτε σκεφτόμαστε έτσι.

Προτείνουμε όμως να αναλάβει και η Πολιτεία τις ευθύνες της και να αποχαρακτηρίσει ένα μέρος από τις προτεινόμενες περιοχές.
Προς τα εκεί πρέπει να πιέσουν οι δήμοι. Πρέπει να κινηθούν πολιτικά και να βάλουν φρένο στην γραφειοκρατία.
Απαντώντας και πάλι ο κ. Ξύγκας τόνισε ότι από την αντιπολίτευση δεν ακούστηκε λύση αλλά προτροπή “να τα βάλουμε με την Πολιτεία, να κάνουμε το εργοστάσιο αυτό σε μια περιοχή αναδασωτέα πράγμα που δεν γίνεται αφού είναι αντισυνταγματικό να αποχαρακτηριστεί”.

Σημείωσε επίσης ότι θα βρεθεί λύση με σεβασμό στις απόψεις των πολιτών ενώ, για ακόμη μια φορά, αναφερόμενος στην στάση της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. των Γαργαλιάνων επισήμανε ότι τον αφήνει άναυδο και τον ξενίζει η αναφορά που υπάρχει στην επιστολή ότι ο δήμαρχος Γαργαλιάνων με διπλωματικό τρόπο έφερε τα σκουπίδια στα Φιλιατρά.

Πηγή: Ελευθερία

Δ’ ΕΘΝΙΚΗ: Οι διαιτητές στον 6ο όμιλο

(33η αγωνιστική)

Πανηλειακός - Εράνη
Γ. Πάνου, Α. Δαληβίγκας, Π. Πρωτόπαππας (Σ.Δ.Π. Κορίνθου)



Τέλος Αγρας - Παπυργιακός
Ν. Ανούσος, Χ. Αναστασάκος, Κ. Μοσχοβίτης (Σ.Δ.Π. Λακωνίας)

Α.Ο. Κατασταρίου - Παναιγιάλειος
Γ. Αγγελάκος, Δ. Μποβέρος, Π. Πετρόπουλος (Σ.Δ.Π. Αρκαδίας)

Διαγόρας Βραχνέικων - Αχαϊκή
Κ. Δημογέροντας, Χ. Βεργέτης, Γ. Πούλος (Σ.Δ.Π. Αρκαδίας)

ΑΟ Κάστρου - Μεσσηνιακός
Γ. Κόλλιας, Κ. Γεωργίου, Ε. Χριστόπουλος (Σ.Δ.Π. Αργολίδας)

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί…

«Κάτω από το χαλί» φαίνεται ότι μπαίνουν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης του καθηγητή του ΤΕΙ Καλαμάτας, ο οποίος «πρωταγωνίστησε» προχθές στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Ζούγκλα», μετά από καταγγελίες φοιτητριών, που στάθηκαν μάρτυρες περιστατικού, κατά το οποίο ο εν λόγω καθηγητής έδινε τα θέματα των εξετάσεων σε άλλη φοιτήτρια.

Όπως δημοσίευσε χθες η «Επικαιρότητα», έπειτα από συνομιλίες που είχαμε με σπουδάστριες του ΤΕΙ Καλαμάτας, που γνωρίζουν τον καθηγητή και... τα έργα του, οι διάδρομοι του Τεχνολογικού Ιδρύματος της πόλης έχουν «βουίξει» για τις σχέσεις που διατηρούσε με .........

φοιτήτριες και είναι κοινό μυστικό πως πολλές ήταν εκείνες η νεαρές που πέρασαν μαθήματα δια... της πλαγίας οδού.

Σε συνέντευξή του χθες προς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας, κ. Ανδρέας Κανάκης, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, δεν αρνήθηκε πως ο εν λόγω καθηγητής έχει εξαναγκαστεί σε παραίτηση και παραδέχτηκε πως στο παρελθόν είχε υποπέσει και πάλι σε παράπτωμα. Ωστόσο, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, αναφέροντας πως ο λόγος της τωρινής παραίτησης ήταν ότι, «ο καθηγητής έδωσε τα θέματα», χωρίς να διευκρινίσει γιατί και υπό ποιες συνθήκες η συγκεκριμένη φοιτήτρια εδικαιούτο ειδικής μεταχείρισης.

«Δεν ήταν αρκετά αυστηρός»

Μετά την καταγγελία σπουδαστριών του ΤΕΙ ότι στις 17 Φεβρουαρίου ο επιτηρητής εξετάσεων έδωσε τις απαντήσεις των θεμάτων σε φοιτήτρια, το θέμα έφτασε μέχρι τη Διοίκηση του ΤΕΙ και τον πρόεδρο, κ. Ανδρέα Κανάκη.

Στη συνέντευξή του, χθες, ο κ. Κανάκης επιβεβαίωσε ότι, «στις 14 Απριλίου 2009 το θέμα έφτασε στο Πειθαρχικό και μετά από ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου αποφασίστηκε η μέγιστη ποινή για τον καθηγητή και διεκόπη η συνεργασία μαζί του».

«Κοινοποίησα την απόφασή μου στο ΤΕΙ», δήλωσε ο κ. Κανάκης, «περιλαμβάνοντας σε αυτήν και μια παράγραφο που όριζε ότι ο εν λόγω καθηγητής δεν θα προσληφθεί στο μέλλον. Την απόφασή μου κοινοποίησα και στον ίδιο. Υπάρχει μάλιστα και υπογεγραμμένο χαρτί».

«Είχε υποπέσει ξανά σε παράπτωμα ο καθηγητής;», ρωτήσαμε οι δημοσιογράφοι.

«Πράγματι», επιβεβαίωσε ο κ. Κανάκης, «το 2007 είχε ξαναϋπάρξει πρόβλημα, σωστά καταγράφεται στον Τύπο».

«Ποιο ήταν το παράπτωμά του τότε;», ρωτήσαμε.

«Δεν έκανε αυστηρή επιτήρηση», απάντησε ο κ. Κανάκης.

«Γιατί επαναπροσελήφθη;», ρωτήσαμε.

Σιγή...

«Υπάρχει περίπτωση να ξαναπροσληφθεί;», ρωτήσαμε.

«Όποιο Τμήμα τον προσλάβει, θα παραβιάζει εντολή της Διοίκησης του ΤΕΙ», ήταν η απάντηση του κ. Κανάκη.

«Δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία για σχέση»

Συνάδελφος από τους παραβρισκόμενος δημοσιογράφους επισήμανε στον κ. Κανάκη ότι, σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης στο Ίντερνετ δεν είναι λίγες οι φοιτήτριες του ΤΕΙ Καλαμάτας, που παίρνουν θέση στο θέμα και μάλιστα αναρωτιούνται «αν πρέπει να καταγγείλουν το γεγονός».

Γεγονός παραμένει ότι, όποιον κι αν ρωτήσεις στο ΤΕΙ από τους φοιτητές, όλοι απαντούν θετικά πως γνωρίζουν για τις σχέσεις του καθηγητή με φοιτήτριες και για την ειδική μεταχείριση στις εξετάσεις, που τους προσέφερε.

«Δεν υπάρχει καμιά επίσημη καταγγελία για σχέση», ήταν η δήλωση του κ. Κανάκη. «Αν υπάρχει κάποια φοιτήτρια που έχει κάτι να καταγγείλει, δεν έχει τίποτα να φοβάται και μπορεί να το κάνει ελεύθερα. Θα έχει τη στήριξή μας. Αρκεί η καταγγελία της να ευσταθεί, να μην είναι εικασία και να μπορεί να αποδειχθεί».

(σ.σ. Τι προτείνει ο κ. Κανάκης; Να αρχίσουν να τοποθετούν οι φοιτήτριες κρυφές κάμερες στα... μπουντουάρ τους;).

Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τους λόγους για τους οποίους οι φοιτήτριες δεν καταγγέλλουν το γεγονός. Δεν είναι εύκολο να παραδεχτείς ότι «ξάπλωσες» με τον καθηγητή σου, για να περάσεις τις εξετάσεις, είτε αυτός σε εξανάγκασε, είτε απλώς εκμεταλλεύτηκε την... ευκολία σου. Αυτό που δεν μπορούμε να φανταστούμε είναι για ποιον λόγο ένα από τα Ανώτερα Ιδρύματα της χώρας παρουσιάζει το γεγονός ως απλή... υπηρεσιακή παρασπονδία. Τι ήταν; Τρελός ή πονόψυχος ο καθηγητής κι έδινε τα θέματα ειδικά σε φοιτήτριες; Και, επιτέλους, πώς αναμένουμε να υπάρξει πορεία μπροστά και θετική εξέλιξη στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, όταν δημιουργείται τέτοιου είδους νοσηρό τετελεσμένο; Όταν οι φοιτήτριες μπορούν να θεωρούν δεδομένο ότι αν κοιμηθούν με τον καθηγητή τους θα περάσουν, χωρίς ενοχλητικά παρατράγουδα και οι καθηγητές (εκμεταλλευόμενοι τη θέση εξουσίας τους) μπορούν να χαριεντίζονται με φοιτήτριες και στη χειρότερη να χάσουν τη δουλειά τους (την οποία ενδεχομένως θα... ξαναποκτήσουν σύντομα) και κανείς δεν θα μάθει τίποτα; Σα να μην έγινε ποτέ; Τέτοια θέματα, κρίνουμε, πρέπει να βγαίνουν στο φως απροκάλυπτα. Αλλά, πάλι, ποιος θα μιλήσει στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί;

Υ.Γ. Πάντως, καλού κακού, ο κ. Κανάκης προσκάλεσε, στο τέλος της συνέντευξης, όλους τους Καλαματιανούς να παραβρεθούν στην ημερίδα που διοργανώνει σήμερα το ΤΕΙ στο ξενοδοχείο «Elite», όπου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών του Ιδρύματος και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στα οποία συμμετέχει. «Θα είναι μια ευκαιρία», είπε ο κ. Κανάκης, «να δουν οι συμπολίτες μας πως το ΤΕΙ δεν έχει μόνο προβλήματα ή κακές στιγμές».

Πηγή: Επικαιρότητα

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ: Ο δάσκαλος του... πόθου

«Να ξεκινήσει ο διάλογος για το υπόγειο parking»

Ο κ. Ντίνος Τσερώνης, δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας κι επικεφαλής του Συνδυασμού «Πολίτες σε δράση», σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Καρατζέα, αναφέρει μεταξύ άλλων πως επετεύχθη ο στόχος από τη μία, με την εφαρμογή του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης για εξασφάλιση της διαθεσιμότητας θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης αλλά από την άλλη δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις στάθμευσης.

Προτείνει την αξιοποίηση χώρων για κατασκευή νέων θέσεων στάθμευσης, αλλά και να υπάρξει ένας διάλογος στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου με προτάσεις και θέμα συζήτησης τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά η επιστολή του κ. Τσερώνη: ...

«Πριν από μερικές εβδομάδες ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία πέτυχε το στόχο του που είναι η εξασφάλιση της διαθεσιμότητας θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Με την ελεγχόμενη στάθμευση όμως δε δημιουργήσαμε καινούργιες θέσεις αλλά απλώς διαχειριζόμαστε τις υπάρχουσες στο κέντρο μεταφέροντας όμως το πρόβλημα στις περιοχές γύρω από το κέντρο.

Βέβαια οι ανάγκες για θέσεις στάθμευσης διαρκώς θα αυξάνουν γι' αυτό παράλληλα με την προσπάθεια για χρήση του ποδηλάτου και των μέσων μαζικής μεταφοράς (που δεν ξεκίνησε ακόμη) πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά η αξιοποίηση χώρων για κατασκευή καινούργιων θέσεων στάθμευσης.

Δυστυχώς όμως τόσον η προηγούμενη Δημοτική Αρχή όσον και η παρούσα δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα.

Έτσι ο προηγούμενος Δήμαρχος δεν αξιοποίησε την δυνατότητα και την ευκαιρία για δημιουργία PARKING στο Μέγαρο Χορού. Ο δε σημερινός Δήμαρχος σχεδιάζει την ανάπλαση της πλατείας και προσπερνάει την δυνατότητα κατασκευής υπόγειου PARKING κάτω απ αυτήν.

Επειδή θεωρώ ότι οι Δήμαρχοι δεν έχουν το δικαίωμα να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος τέτοιων αποφάσεων αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίζει γι' αυτό ζητάω να έλθει προς συζήτηση το θέμα της κατασκευής υπόγειου PARKING στην κεντρική πλατεία, όπου θα καταθέσουμε και την πρότασή μας με τα απαραίτητα στοιχεία.

Συνοπτικά αναφέρω ότι για ένα υπόγειο PARKING 600 θέσεων σε τρία υπόγεια το κόστος κατασκευής είναι 15.000 ευρώ για κάθε θέση. Δηλαδή το συνολικό κόστος κατασκευής είναι 9 εκατ. Ευρώ. Το ποσό αυτό ακόμη και από την Τραπεζική αγορά αν θα πάρει δάνειο ο Δήμος χωρίς προνομιακό επιτόκιο και χωρίς επιδότηση μπορεί να το αποπληρώσει σε μία 20ετία αφού η τοκοχρεωλυτική δόση είναι 40.000 ευρώ μηνιαίως.

Δηλαδή όσα ακριβώς εισπράττει ο Δήμος από την ελεγχόμενη στάθμευση.

Επομένως προτείνω την κατασκευή υπόγειου PARKING κάτω από την κεντρική πλατεία το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τις εισπράξεις του PARKING του Νέδοντα. Και βέβαια το υπόγειο PARKING που θα κατασκευασθεί μπορεί με την σειρά του να χρηματοδοτήσει ένα άλλο υπόγειο PARKING πού σίγουρα χρειάζεται η πόλη. Σκεφτείτε ότι η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ έχει 12 υπόγεια PARKING».

Πηγή: Επικαιρότητα

«Διαχείριση Απορριμμάτων»

Ερώτηση προς τον νομάρχη Μεσσηνίας, Δημήτρη Δράκο, αναφορικά με το μέλλον των απορριμμάτων, κατέθεσε χθες ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χρήστος Μαλαπάνης.
Η επιστολή λέει τα εξής:

«Πληθώρα ερωτημάτων μας δημιούργησε η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας την Κυριακή 10/5 στη Μεσσήνη σχετικά με την διαχείριση στερεών αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σας ρωτάμε λοιπόν κ. Νομάρχη, ως συνδιοργανωτή αλλά και στα πλαίσια τόσον των αρμοδιοτήτων που έχετε όσο και της ενημέρωσής σας από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας τα παρακάτω: ......

1) Αληθεύει ότι η χρηματοδότηση εγκατάστασης και λειτουργίας μπαλοποιητών γίνεται όχι από εθνικούς πόρους αλλά από τα υπόλοιπα των διαδημοτικών δράσεων του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ;

2) Στην παρουσίαση μπαλοποιητή συγκεκριμένου οίκου - ομολογουμένως εντυπωσιακού - ρωτήθηκε ο παρουσιαστής εάν κατέθεσε προσφορά στον διαγωνισμό της Περιφέρειας. Απάντησε ότι η Περιφέρεια στον διαγωνισμό της ζητούσε μπαλοποιητές αδρανών και όχι «ζωντανών» απορριμμάτων. Τελικά τι είδους μπαλοποιητές έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια;

3) Σε παρέμβασή μου στην ημερίδα αναφέρθηκα στην υπ' αριθμ. πρωτ. 118318/1459/31-3-2009 Επιστολή της Γ. Δ/νσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ που απαντώντας σε επιστολές διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση μπαλοποιητών στο Λουτράκι αναφέρει:
α) Ότι δεν προβλέπεται εγκατάσταση μπαλοποιητών στον Περιφερειακό Σχεδιασμό.
β) Ότι δεν προβλέπεται τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Περιφερειάρχης έχει δηλώσει επανειλημμένα για:
α) Κλείσιμο της ΜΟΛΑΚ που προβλέπεται να λειτουργεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό.
β) Δημιουργία ΧΥΤΥ στην Μεγαλόπολη που δεν προβλέπεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό.
γ) Εγκατάσταση εργοστασίου που μελετάται για κατασκευή με ΣΔΙΤ, στον ΧΥΤΥ στο Παλιοροβούνι.
δ) Μεταφορά των απορριμμάτων στο ενεργειακό εργοστάσιο στον Αχλαδόκαμπο. Τι άραγε ισχύει τελικά; Και ποιος Φορέας τελικά θα αποφασίσει;

4) Με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. τα μπαλοποιημένα απορρίμματα μπορούν να παραμείνουν σε προσωρινή αποθήκευση.
α) Μέχρι 1 χρόνο εάν μεταφερθούν σε ΧΥΤΑ.
β) Μέχρι 3 χρόνια εάν μεταφερθούν σε εργοστάσιο επεξεργασίας.
Επειδή τίποτα από τα δύο δεν θα υπάρχει - την αντίστοιχη χρονική περίοδο στην Μεσσηνία - τι θα γίνουν τα μπαλοποιημένα απορρίμματα;

5) Στον προβλεπόμενο χώρο για ΧΥΤΥ στο Παλιοροβούνι.
α) Υπάρχει προέγκριση χωροθέτησης;
β) Υπάρχει απόφαση εξαίρεσης της αναδάσωσης του χώρου που προορίζεται για ΧΥΤΑ;
γ) Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού του χώρου ως αναδασωτέου;».

Πηγή: Επικαιρότητα

Ανακοίνωση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (υποκατάστημα Φιλιατρών)

Ανακοίνωση προς τους κατ' επάγγελμα αγρότες εξέδωσε η ΕΑΣ Μεσσηνίας Υποκατάστημα Φιλιατρών με την οποία ζητά από τους κατ' επάγγελμα αγρότες για το επόμενο 10ημερο να μην προσέλθουν στην ΕΑΣ για ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους διότι όπως αναφέρει υπάρχει θετική εξέλιξη σχετικά με την κάλυψη του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει επί λέξη: ..........

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά από συμφωνία του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Μεσσηνίας και τις ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για το επόμενο δεκαήμερο να μην προσέλθουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων λόγω του ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις σχετικά με την κάλυψη του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία του υποκαταστήματος.

[ Κλίκ στην παραπάνω εικόνα για να το δείτε και μόνοι σας. ]

Και κάτι που χρειάζεται να ξέρετε.

Ζητήσαμε από την ΕΑΣ Φιλιατρών και συγκεκριμένα από τον Διευθυντή (μετά απο παραπομπή υπαλλήλου) την ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί σε δημόσιους χώρους και αρνήθηκε να μας την δώσει λέγοντας μας ότι δεν θέλω να βγεί στο internet!!!!
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ. Ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ το οποίο έχει ΤΟΙΧΟΚΟΛΛΗΘΕΙ σε δημόσιους χώρους!!!!
Πραγματικά ακατανόητη η εξήγηση.
Αλήθεια. Ο Διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας υποκαταστήματος Φιλιατρών με ποιο δικαίωμα αρνήθηκε να δώσει ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ?????
Γιατί δεν ήθελε να ανακοινωθεί στο internet όπως μας είπε???
Για να μην το δουν και οι υπόλοιποι σύλλογοι άλλων νομών και ζητάνε και εκείνοι το ίδιο από τις ΕΑΣ των νομών τους??? Πραγματικά ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ η δικαιολογία.
Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτό δεν γίνεται στα μουλωχτά. Υπήρξαν ανακοινώσεις σε εφημερίδες, διαδικτυακούς τόπους....
ΓΙΑΤΙ δεν ήθελε να βγεί η ανακοίνωση στο internet???
Αυτά στο Φιλιατρά News ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ.

Aλλά το καλό το παλικάρι, ξέρει και άλλο μονοπάτι... Το φωτογραφήσαμε από ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ και σας το δείχνουμε.
Το απόγευμα όμως θα έχουμε σκαναρισμένο ΟΛΟΚΛΗΡΟ το έγγραφο. Ακόμα και στην παραμικρή του λεπτομέρεια.
ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΟΛΑ. Nα το ξέρουν κάποιοι.

"Απολογήθηκε" ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης στον Νομάρχη Δημήτρη Δράκο

Ενημερωτική επιστολή για τη διαδικασία που ακολουθεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας όσον αφορά στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, απέστειλε στο νομάρχη Δημήτρη Δράκο και τους επικεφαλής των μειοψηφιών στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ένωσης Βασίλης Κοζομπόλης.

Ο κ. Κοζομπόλης επισημαίνει πως η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε εγκαίρως ενημερώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως προς την ανάγκη έγκαιρης έναρξης της ενεργοποίησης, η οποία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει το αργότερο μέχρι το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου.

Όπως τονίζει είχε επίμονα ζητηθεί, η πραγματοποίηση δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, έτσι ώστε το κόστος της ενεργοποίησης για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στην επιστολή του ο κ. Κοζομπόλης υπεραμύνεται επίσης του τιμολογίου που έχει .......

επιβληθεί, κάνοντας λόγο για αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό που απαιτεί από τις Ενώσεις, η φετινή διαδικασία.

Πηγή: Αγροτύπος

Παράταση Προθεσμίας Υποβολής Αιτήσεων στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού για τους Δικαιούχους (χήρες και ορφανά)

Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων λόγω καθυστέρησης αποστολής ενημερωτικών επιστολών στην κατηγορία δικαιούχων, που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου του ΟΓΑ- χήρες και ορφανά-, προκειμένου να συμμετάσχουν στα Προγράμματα του Κοινωνικού Τουρισμού της «Αγροτικής Εστίας» για το έτος 2009, παρατείνει την προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής αποκλειστικά και μόνο για τους δικαιούχους της εν λόγω κατηγορίας μέχρι και την Παρασκευή 15 Μαΐου 2009.

Υπενθυμίζουμε ότι οι 7.500 εν λόγω δικαιούχοι των προγραμμάτων (χήρες και ορφανά, που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου του ΟΓΑ) για να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα ........

Κ.Ε.Π. όλης της χώρας πρέπει απαραίτητα να έχουν μαζί τους την επιστολή του ΟΓΑ, την Αστυνομική Ταυτότητα, καθώς και τα Βιβλιάρια Υγείας ΟΓΑ θεωρημένα για το έτος 2009. Από το ίδιο Κ.Ε.Π. ο δικαιούχος θα πληροφορηθεί σε ποιο πρόγραμμα θα συμμετάσχει και θα παραλάβει τα σχετικά Δελτία συμμετοχής του.

1. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού: 8ήμερες δωρεάν διακοπές (7 διανυκτερεύσεις) σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας, που έχουν συμβληθεί με τον ΟΓΑ.

2. Πρόγραμμα Εκδρομών: 4ήμερες οργανωμένες εκδρομές (3 διανυκτερεύσεις) σε διάφορους προορισμούς της Ελλάδας, που θα διοργανώνονται από συμβεβλημένα από τον ΟΓΑ Τουριστικά Γραφεία.

3. Κρουαζιέρες: 4/ήμερων κρουαζιέρων, με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου. Περιλαμβάνει τρεις (3) διανυκτερεύσεις και πλήρη διατροφή (εντός του πλοίου).

Στο διαδίκτυο οι παραλήπτες κοινοτικών ενισχύσεων και τα αντίστοιχα ποσά για το 2007 και 2008

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στο διαδίκτυο βρίσκονται πλέον όλα τα ονόματα και οι επωνυμίες, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν λάβει κοινοτικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα, για τα οικονομικά έτη 2007 και 2008. Ο Οργανισμός, προέβη στην ενέργεια αυτή στα πλαίσια της εφαρμογής της πολιτικής διαφάνειας στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στην γεωργία. Θυμίζουμε η πρόσφατη δήλωση της κοινοτικής Επιτρόπου Γεωργίας κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ έλεγε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παρέκκλιση στην εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού, ο οποίος προβλέπει τη δημοσιοποίηση από τις 30 Απριλίου και μετά στο διαδίκτυο όλων των ονομάτων και ποσών των αγροτών και άλλων δικαιούχων, που εισπράττουν κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις».

Αναλυτικότερα, στη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρονται τα εξής: .......


«Η δίκαιη και ορθή καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους στον τομέα της γεωργίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την βελτίωση της υποδομής των ελεγκτικών φορέων και ιδίως του ελληνικού οργανισμού πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ για την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους, την ενημέρωση των δικαιούχων αγροτών αλλά και με την ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών χορήγησης των ενισχύσεων.

Στα πλαίσια της εφαρμογής της πολιτικής της διαφάνειας στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στην γεωργία ο ΟΠΕΚΕΠΕ προέβει ως ο μόνος αρμόδιος φορέας από 30.4.2009 στην δημοσιοποίηση όλων των δικαιούχων φυσικών και νομικών προσώπων που έλαβαν κοινοτικές ενισχύσεις στην γεωργία το οικονομικό έτος 2008 (15.10.2007 έως 15.10.2008) και των αντίστοιχων ποσών που έλαβαν. Η παραπάνω δημοσιοποίηση πραγματοποιείται σε εφαρμογή του αρθ. 44α του Καν. (ΕΚ) 1290/2005 του Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και του Καν.(ΕΚ) 259/2008 της Επιτροπής και σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.2 περ. β και δ του Ν.2472/1997 περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων και των αντίστοιχων ποσών βρίσκονται αναρτημένα στον δικτυακό τόπο www.e-enisxyseis.gr και η πρόσβαση είναι ελεύθερη σε όλους. Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει όχι μόνο ένα δικαιούχο αλλά τους δικαιούχους μιας κοινότητας ή ενός δημοτικού διαμερίσματος ή ενός νομού. Τα ποσά των δικαιούχων εμφανίζονται ξεχωριστά ανά γεωργικό ταμείο δηλαδή,
• Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) (άμεσες ενισχύσεις)
• Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στον ίδιο δικτυακό τόπο έχουν από 30/9/2008 αναρτηθεί όλοι οι δικαιούχοι με τα ποσά που έλαβαν για το οικονομικό έτος 2007 (1/1/2007 έως 15/10/2007) από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μαζί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για να ενισχυθεί η διαφάνεια όσον αφορά τη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων και να βελτιωθεί η χρηστή δημοσιονομική τους διαχείριση».

Πατήστε εδώ για τον κατάλογο των δικαιούχων (ΟΠΕΚΕΠΕ)
(Συμπληρώστε τα πεδία στην φόρμα και μετά πατήστε αναζήτηση.)

Πηγή: Αγροτύπος

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 5,8 εκατ. ευρώ

Πιστώνονται σήμερα από τον ΕΛΓΑ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 9.827 αγροτών από 42 Νομούς της χώρας αποζημίωσης συνολικού ύψους 5.788.596 ευρώ, για την κάλυψη ζημιώσεων στη φυτική παραγωγή από δυσμενείς καιρικές συνθήκες το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2008-Σεπτεμβρίου 2009.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν παραγωγούς των Νομών ..........

Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δράμας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδος, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας και Χαλκιδικής.

Σ.Χατζηγάκης: Να μην πληρώνουν οι αγρότες τις ενώσεις για ενεργοποίηση δικαιωμάτων. Θα τα πληρώσει το κράτος

Το κράτος θα καλύψει το κόστος για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και των συνταξιούχων αγροτών.

Η κάλυψη από το Δημόσιο του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για την καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, επεκτείνεται και στους συνταξιούχους αγρότες, οι οποίοι έχουν το 50% του εισοδήματός τους από τη γεωργική εκμετάλλευση.

Αυτό εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος τόνισε με έμφαση, ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν πρέπει να πληρώνουν στις Ενώσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Παράλληλα, προειδοποίησε τις Ενώσεις να μην εισπράττουν από τους κατά κύριο επάγγελμα ........

και τους συνταξιούχους αγρότες εισφορά για τα δικαιώματα. Το ποσόν που αναλογεί θα το καλύψει το κράτος και ήδη έχουν γίνει οι σχετικές ρυθμίσεις (υπογραφή συμφωνίας με ΠΑΣΕΓΕΣ -ΕΑΣ).

Οπως ανακοινώθηκε, σε πρώτη φάση θα διατεθεί το ποσόν των 25 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης αυτής και η συμφωνία ισχύει για μια τριετία.

Πηγή: ΑΠΕ ΓΗ

Πρώτοι στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ε.Ε. το 2007

Συνεργασία με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Λ. Ζαγορίτη θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για την πορεία της ψηφιακής στρατηγικής στην Ελλάδα ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται δυόμισι χιλιάδες έργα στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, τα οποία έχουν μεταξύ τους συνεκτικότητα και σημείωσε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης, υπογραμμίζοντας ότι "απο τελευταία χώρα στην Ευρώπη έχουμε, σε πάρα πολλά σημεία, φτάσει στο κοινοτικό μέσο όρο".

Ο κ. Παπαθανασίου, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου την πορεία της ψηφιακής .......

στρατηγικής στην Ελλάδα εξήγγειλε πως με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον προσεχή Οκτώβριο, θα διανεμηθούν 120.000 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε ισάριθμους μαθητές της Α' Γυμνασίου, των δημοσίων και των ιδιωτικών σχολείων. Παράλληλα, περίπου 1.200 σχολικά βιβλία θα υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή και θα μπορούν οι μαθητές να τα χρησιμοποιούν.

Οπως διευκρινίστηκε και από τον ειδικό γραμματέα ψηφιακού σχεδιασμού Βασίλης Ασημακόπουλος θα διανεμηθεί στους γονείς των μαθητών από ένα κουπόνι μέσω του οποίου θα αγοράζουν το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή της αρεσκείας τους.

Όλα τα έργα στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας αποβλέπουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και στην ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου και πρόσθεσε πως τώρα όλο και περισσότερα νοικοκυριά απολαμβάνουν τις δυνατότητες της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Ο κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι εννιά στα δέκα παιδιά και νέους έως 24 ετών χρησιμοποιούν στην Ελλάδα το διαδίκτυο, ενώ η πρόσβαση των νοικοκυριών φτάνει το 39%. Επίσης, οι 97 στις 100 επιχειρήσεις με άνω των δέκα εργαζομένων έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Αναφερόμενος στο έως τώρα έργο που πραγματοποιήθηκε στον τομέα της ψηφιακής στρατηγικής, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δημιουργήθηκαν υποδομές για την ευρυζωνικότητα, έγιναν παρεμβάσεις στην παιδεία και στον πολιτισμό και η πρόοδος στους τομείς αυτούς είναι αναμφισβήτητη. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως το 2013 οι ευρυζωνικές συνδέσεις θα φτάσουν στο επίπεδο της ΕΕ.

Περίπου 300.000 πολίτες θα έχουν επωφεληθεί έως το 2013 μέσω των δράσεων της ψηφιακής στρατηγικής.

Από την πλευρά ο ειδικός γραμματέας ψηφιακού σχεδιασμού είπε μεταξύ άλλων, ότι η ψηφιακή στρατηγική στηρίζεται στο τρίπτυχο της ενίσχυσης με διάφορες δράσεις του κράτους, των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Επίσης, είπε ότι προωθούνται δράσεις σχετικά με τη διασύνδεση όλων των δήμων και ότι προγραμματίζονται νέες δράσεις μέσω επιδοτήσεων σε τουριστικές επιχειρήσεις, σε εξαγωγικές με ειδικότερο στόχο να βελτιωθεί γενικότερα η πρόσβαση όλων στο διαδίκτυο. Απαντώντας δε σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί περίπου 80 νέα έργα συνολικής δαπάνης 185 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, σημείωσε ότι ξεκίνησε η εξυγίανση του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας", το οποίο τον Μάρτιο του 2004 ήταν απαξιωμένο.

Είχαμε μείνει σχεδόν σε μηδενικό σημείο, ανέφερε, σημειώνοντας πως παρουσιάσαμε πρόοδο στο σχετικό δείκτη επιχειρήσεων, πολιτών, δημόσιας διοίκησης, και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι σήμερα πρώτη στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.

Ο κ. Αντώναρος τόνισε πως η επιλογή της κυβέρνησης έφερε το 2006 την Ελλάδα στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην ανάπτυξη ευρυζωνικότητας και το 2007 στην 6η θέση παγκοσμίως και στην 1η στην ΕΕ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι μηνιαίες τιμές ADSL μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% ενώ τον Ιανουάριο του 2008 είμαστε στην έκτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τις ταχύτητες.

"Η διεισδυτικότητα του γρήγορου ίντερνετ στον πληθυσμό είναι στο 13,4% έναντι 0,1% στις αρχές του 2004", είπε και πρόσθεσε πως στις επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 10 άτομα προσωπικό, το 99% των εργαζομένων χρησιμοποιούν Η/Υ και το 97% έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το ποσοστό των επιχειρήσεων με ευρυζωνικό ίντερνετ από 30% το 2004 έχει φτάσει στο 83% σήμερα. "Όλα αυτά δείχνουν ότι με γοργά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση", συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διανομή Laptop στους μαθητές της Α' Γυμνασίου

Τη διανομή, μέσω κουπονιών, 120.000 φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στους μαθητές της Α' Γυμνασίου (δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων) με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον προσεχή Οκτώβριο, εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφερόμενος στην πορεία της ψηφιακής στρατηγικής στην Ελλάδα. Γνωστοποίησε ακόμη πως περίπου 1.200 σχολικά βιβλία θα υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή και θα μπορούν οι μαθητές να τα χρησιμοποιούν.

Όπως διευκρίνισε ο ειδικός γραμματέας ψηφιακού σχεδιασμού Βασίλης Ασημακόπουλος θα διανεμηθεί στους γονείς των μαθητών από ένα κουπόνι μέσω του οποίου θα αγοράζουν το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή της αρεσκείας τους.

Προηγουμένως, ο κ. Παπαθανασίου είχε ενημερώσει την Κυβερνητική Επιτροπή για την πορεία της ψηφιακής στρατηγικής στην Ελλάδα και όπως ανέφερε αργότερα, πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται 2.500 έργα στον τομέα της Κοινωνίας της ......

Πληροφορίας τα οποία έχουν μεταξύ τους συνεκτικότητα.

Ο κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι εννέα στα 10 παιδιά και νέους έως 24 ετών χρησιμοποιούν στην Ελλάδα το διαδίκτυο, ενώ η πρόσβαση των νοικοκυριών φτάνει το 39%. Επίσης, οι 97 στις 100 επιχειρήσεις με πάνω από 10 εργαζομένους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Αναφερόμενος στο έως τώρα έργο που πραγματοποιήθηκε στον τομέα της ψηφιακής στρατηγικής, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δημιουργήθηκαν υποδομές για την ευρυζωνικότητα, έγιναν παρεμβάσεις στην παιδεία και στον πολιτισμό και η πρόοδος στους τομείς αυτούς είναι αναμφισβήτητη. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως το 2013 οι ευρυζωνικές συνδέσεις θα φτάσουν στο επίπεδο της ΕΕ καθώς και πως περίπου 300.000 πολίτες θα έχουν επωφεληθεί έως το 2013 μέσω των δράσεων της ψηφιακής στρατηγικής.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Όλα έτοιμα για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου

Στοιχεία για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου, οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για τους εκλογείς, καθώς και τις καινοτομίες των φετινής διαδικασίας, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνέντευξη Τύπου - παρουσίαση του μηνύματος του ΥΠΕΣ για τις ευρωεκλογές.

Όπως είπε ο υπουργός, βασικός στόχος του μηνύματος του ΥΠΕΣ είναι να ενημερωθούν τους πολίτες για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου και να ευαισθητοποιηθούν, ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, σημειώνοντας πάντως πως η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές, περίπου στο 70%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνά με δυσκολία το 50%.

Τα διαφημιστικά μέσα που επιλέγονται προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω .........

στόχοι είναι η τηλεόραση, ο Τύπος, πανελλαδικής εμβέλειας και περιφερειακός, το ραδιόφωνο και το internet.
Η κατανομή σε πανελλαδικά και περιφερειακά μέσα, καθώς και στις διάφορες κατηγορίες ΜΜΕ, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, γίνεται υπό όρους πλήρους διαφάνειας και τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων ποσοστώσεων.
Όπως διευκρίνισε, η διαφημιστική εκστρατεία θα ξεκινήσει το Σάββατο, 15.5.2009, θα διαρκέσει 21 ημέρες και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 6.6.09, παραμονή των ευρωεκλογών.

Στην υπηρεσία των πολιτών προκειμένου να μάθουν εύκολα και γρήγορα που ψηφίζουν, είναι ο τετραψήφιος αριθμός 1500, αλλά και ο διαδικτυακός τόπος του υπουργείου Εσωτερικών ( www.ypes.gr ) όπως και η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία ( www.ermis.gov.gr ).

Τις επόμενες ημέρες -πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, θα δώσουμε και άλλα τηλέφωνα στα οποία παρέχονται πληροφορίες και δίνονται όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις για τη διαδικασία συμμετοχής στις ευρωεκλογές.

Προηγήθηκε το μήνυμα για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν μόνιμα ή θα βρίσκονται την ημέρα των ευρωεκλογών σε κάποιο κράτος-μέλος της Ε.Ε., το οποίο μεταδόθηκε, δωρεάν, απ’ όλα τα δορυφορικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα που εκπέμπουν στις χώρες αυτές. Οι σχετικοί εκλογικοί κατάλογοι έχουν ολοκληρωθεί από τις 14.4.2009, όπως επίσης και οι κατάλογοι με τα εκλογικά τμήματα.

Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής, η οποία διατύπωσε την προβλεπόμενη πρότασή της για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον χρόνο προβολής των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο. Αυθημερόν, ανέφερε ο υπουργός, τα σχετικά πρακτικά, μαζί με το σχέδιο των 2 αποφάσεων, για τα κόμματα που εκπροσωπούνται καθώς και γι’ αυτά που δεν εκπροσωπούνται στην Ευρωβουλή, διαβιβάσθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως, για να διατυπώσει τη σχετική γνώμη και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην έκδοση των δύο αποφάσεων νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Το εκλογικό σώμα σε αριθμούς

110.562 νέοι εκλογείς


Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων, όπως διαμορφώθηκαν μετά την Α΄ Αναθεώρηση του 2009, το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.866.913 (έναντι 9.781.648 της προηγούμενης αναθεώρησης, σημειώνοντας, παράλληλα, αύξηση κατά 42.690 σε σχέση με το 2007, ποσοστιαία ανανέωση 2007 - 2009 Α΄ 11%). Όπως επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγγραφές (κυρίως αυτές των νέων εκλογέων που ανέρχονται σε 110.562 άτομα) είναι πολύ περισσότερες από τις διαγραφές που έγιναν στους καταλόγους.

· 4.727.782 είναι άνδρες και 5.053.866 είναι γυναίκες.

· Οι νέοι εκλογείς (18χρονοι) που ενσωματώθηκαν στους καταλόγους από την Α’ αναθεώρηση είναι 110.562 (έναντι 111.077 όλων των αναθεωρήσεων του 2008), εκ των οποίων 56.491 άνδρες και 54.071 γυναίκες.

· Όσον αφορά στους διπλοεγγεγραμμένους, στους νέους ενημερωμένους εκλογικούς καταλόγους περιέχονται:

α) 6.134 διπλοεγγραφές σε δύο διαφορετικούς ΟΤΑ (έναντι 4.945 της προηγούμενης αναθεώρησης). Σημειώνεται ότι 2.516 εξ αυτών δημιουργήθηκαν στην παρούσα αναθεώρηση, ενώ διαγράφηκαν από τα δημοτολόγια 1.784 διπλοεγγεγραμμένοι.

β) 8.114 διπλοεγγεγραμμένες γυναικών που είναι εγγεγραμμένες και με το πατρικό και με το συζυγικό επώνυμο στον ίδιο ή σε διαφορετικούς ΟΤΑ (έναντι 10.167 της προηγούμενης αναθεώρησης).

γ) 46 διπλοεγγεγραμμένοι στον ίδιο ΟΤΑ (έναντι 266 της προηγούμενης αναθεώρησης).

· Στους νέους καταλόγους, οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 119.034 (έναντι 114.481 της προηγούμενης αναθεώρησης).

Εμφανίζεται δηλαδή, σημείωσε ο υπουργός, μία αξιοσημείωτη αύξηση της τάξεως των 5.553 εκλογέων σε σχέση με τους ετεροδημότες της προηγούμενης αναθεώρησης. Η αύξηση αυτή, επεσήμανε, οφείλεται στη γνώση που υπάρχει στο εκλογικό σώμα για την ημερομηνία των εκλογών, η οποία επιτρέπει τον χρονικό προγραμματισμό στους εκλογείς.

· Ως προς τη συμμετοχή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνεται ότι σε ειδική βάση δεδομένων έχουν καταχωρηθεί 6.530 πολίτες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές (έναντι 2.577, το 2004). Η αύξηση αυτή, εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος, οφείλεται εν πολλοίς στη μεσαλαβήσασα διεύρυνση της Ε.Ε. Η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από τη Μ. Βρετανία (2.071 άτομα) και τη Γερμανία (1.185 άτομα).

· Οι αιτήσεις των Ελλήνων κατοίκων κρατών - μελών της Ε.Ε. ανέρχονται, σε 36.757, από 34.115 το 2004 (εκλογικά τμήματα 95 από 92).

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις καινοτομίες των φετινών ευρωεκλογών, αναφέροντας ενδεικτικά τα ακόλουθα:

- Εκτύπωση των εκλογικών καταλόγων ανά εκλογικό τμήμα, ύστερα από ψηφιακή συνεργασία με τις Ν.Α.

- Εμφάνιση στο «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» οδικών χαρτών για τα εκλογικά τμήματα των περισσότερων πρωτευουσών των Νομών και των μεγαλύτερων σε πληθυσμό πόλεων της Χώρας.

- Αναμετάδοση από τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου πιλοτικά για τη εκλογική περιφέρεια Β΄ Θεσσαλονίκης.

- Επισήμανση στους εκλογικούς καταλόγους με ένδειξη «ΨΕ» (= Ψηφίζει στην Ευρώπη) όσων υπέβαλαν αίτηση για τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία στον τόπο κατοικίας τους στην Ευρώπη.

- Διαχείριση σε βάση δεδομένων των στοιχείων ευρωπαίων πολιτών που ψηφίζουν στην Ελλάδα και ενσωμάτωση στο «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ».

Πηγή: Ναυτεμπορική