Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Το «απαγορευμένο» video της Lady Gaga

ΤΟ LOVEGAME

Έχουμε δει και χειρότερα , δεν είναι τόσο προκλητικό αυτό το video ώστε να το απορρίψουν.
Η Lady Gaga μια γυναικάρα που ξεσηκώνει κάθε αρσενικό. Τρομερά Sexy !!!!
Φοβόταν λέει να το κυκλοφορήσει η δισκογραφική της επειδή ήταν πολύ «πονηρό» και έβγαλε τελικά άλλο τραγούδι σε video clip

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO




Πηγή: troktiko

Διακοπές κυκλοφορίας στη σήραγγα του Αρτεμισίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων θα πραγματοποιούνται στη Σήραγγα του Αρτεμισίου, από τα ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης.

Συγκεκριμένα από τις 2:30 έως τις 3:30 θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο ρεύμα προς Κόρινθο, ενώ από τις 3:30 έως τις 4:30 στο ρεύμα προς Τρίπολη.
Κάθε μισή ώρα η σήραγγα θα ανοίγει για πέντε λεπτά ώστε να ........

εξυπηρετούνται οι οδηγοί.

Πηγή: Troktiko

Πρόγραμμα 2,5 δισ.€ για την ενίσχυση της Απασχόλησης

Πρόγραμμα δράσεων, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για την στήριξη της Απασχόλησης το 2009, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης «είναι η δική μας απάντηση στα όσα σήμερα συμβαίνουν και αντιμετωπίζουμε από την διεθνή οικονομική κρίση». «Το 70% του προγράμματος προέρχεται από Κοινοτικά κονδύλια, ενώ η εθνική συμμετοχή έχει ήδη προϋπολογιστεί», διευκρίνισε η κ. Πετραλιά, εκτιμώντας πως θα ωφεληθούν 500 χιλιάδες πολίτες.

«Στόχος μας -τόνισε- είναι να στηρίξουμε τους νέους και τις νέες, τις πιο ευπαθείς ......

ομάδες και εκείνους τους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως ο τουρισμός, η οικοδομή, οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». «Στόχος μας -πρόσθεσε- είναι πάντοτε να ελαστιχοποιήσουμε όλες τις παρενέργειες της κρίσης, στηρίζοντας την απασχόληση, τους εργαζομένους και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».

Σε ερώτηση τέλος, για το αν θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ και θα συνταξιοδοτούνται στα 65, με βάση έκθεση της αναλογιστικής αρχής, η κ. Πετραλιά απάντησε σημειώνοντας πως οι μελέτες της αναλογιστικής αρχής είναι μελέτες, ενώ «την πολιτική την χαράζει και την εφαρμόζει η κυβέρνηση».

ΣΥΡΙΖΑ:Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πρόβλημα της ανεργίας

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πρόβλημα της ανεργίας προκειμένου να ικανοποιήσει διεκδικήσεις, πιέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων για να γενικευτεί η μερική απασχόληση και να μειωθούν οι αποδοχές», εκτίμησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος, ζητώντας να μην γίνουν απολύσεις, να μην υπάρξει μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας και των αντίστοιχων αποδοχών των εργαζομένων, σταθερή απασχόληση για όλους και ισχυρή παρέμβαση της κυβέρνησης τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και με ενισχύσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να ανοίξουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Δουλειές με φούντες

Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, μετά από παρακολούθηση κι ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, συνέλαβε χθες το πρωί στα περίχωρα του Δήμου Μεσσήνης σπείρα διακινητών ναρκωτικών (σ.σ. τρεις αλλοδαπούς, πολίτες Αλβανίας), που είχαν στην κατοχή τους δέκα κιλά χασίς και χρηματικό ποσό από την εμπορία.

Η παράδοση στην εξιχνίαση ανάλογων υποθέσεων συνεχίζεται κι εντείνεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών με την παρουσία του νέου Αστυνομικού διευθυντή, ταξίαρχου, κ. Γιώργου Καραβίτη.
Αξίζει να επισημανθεί ότι, οι συλληφθέντες ήταν γνωστοί στις Αρχές για την .......

πλούσια δραστηριότητα και τον πρότερο... βίο τους!

Συνεργασία με τους πολίτες

Για το θέμα της σύλληψης των «λουλουδιών» εξ Αλβανίας και την κατάσχεση της κάνναβης ο Αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, κ. Γιώργος Καραβίτης, παρέθεσε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, όπου ανέφερε τα ακόλουθα:
«Μετά από πολυήμερη παρακολούθηση, σήμερα το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας οργανώθηκε επιχείρηση σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Μεσσήνης, κατά την οποία συνελλήφθησαν τρεις πολίτες Αλβανίας 22, 23 και 25 ετών αντίστοιχα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δέκα κιλά και διακόσια έξι γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης και το χρηματικό ποσό των 820 ευρώ ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών.

Οι ανωτέρω δράστες, οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, είχαν αποκρύψει τα ναρκωτικά σε θάμνους πλησίον της αγροικίας όπου διέμεναν και ο ένας εξ αυτών κοιμόταν στον χώρο, επιμελούμενος τη φύλαξή τους. Οι δράστες με την εις βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας». Τέλος, ο κ. Καραβίτης ζήτησε τη συνεργασία των πολιτών με τις Αρχές.

«Φούντα» στη Μεσσήνη

Οι τρεις λαθρομετανάστες και διακινητές «φούντας», που συνελήφθησαν σε αγρόκτημα σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Μεσσήνης, ήταν σεσημασμένοι δράστες και είχαν απασχολήσει τις Αρχές γι' άλλα αδικήματα.
Η επιτυχία δε είναι μεγαλύτερη, γιατί έπιασαν τους δράστες με αποξηραμένη κάνναβη και όχι επεξεργασμένη. Συγκεκριμένα, η δραστική ουσία της ινδικής κάνναβης που κατασχέθηκε είναι η δέλτα-9-τετραϋδοκανναβινόλη, της οποίας το αίσθημα νωθρής ευφορίας, που προκαλεί, συνοδεύεται, ιδίως σε μακροχρόνια χρήση, από οκνηρία, με αποτέλεσμα η χρήση της να είναι παράνομη στα περισσότερα κράτη.
Εν αντιθέσει με την επεξεργασμένη, που παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους.

Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει την αποξήρανση των ανθών, το τρίψιμο και κοσκίνισμά τους και στη συνέχεια τη συμπύκνωσή τους σε πλάκες. Το τελικό προϊόν έχει χρώμα που ποικίλει από σκούρο πράσινο σε καφέ χρώμα ή μαύρο, ανάλογα με τη συγκεκριμένη τεχνική παρασκευής του, τον τόπο προέλευσης και την ποιότητά του (σ.σ. γενικά θεωρείται ότι, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο καλύτερη και η ποιότητα).

Η σκληρότητά του κυμαίνεται μεταξύ πλαστελίνης και ξύλου, ενώ με ελαφρά θέρμανση μαλακώνει και θρυμματίζεται εύκολα στο κονίαμα, από το οποία προήλθε. Από τα παρασκευάσματα της ινδικής κάνναβης το χασίς είναι το πιο εύκολο στη μεταφορά, καθώς δεν απαιτείται κάποιο στεγανό δοχείο (όπως για το χασισέλαιο) ή κάποια χάρτινη ή νάυλον συσκευασία (όπως στην περίπτωσή αυτή για τη φούντα), ενώ η περιεκτικότητά του σε δραστική ουσία είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον ακατέργαστο ανθό (σ.σ. φούντα).

«Ομάδα Ζ» στον Νομό Μεσσηνίας!

Αυτό ανακοίνωσε ο Αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, ταξίαρχος, κ. Γιώργος Καραβίτης, επ’ ευκαιρία της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε για την ανακοίνωση της κατάσχεσης δέκα κιλών αποξηραμένης κάνναβης σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Μεσσήνης.

Ο κ. Καραβίτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, στις ενέργειες και τον σχεδιασμό που κάνει με τους συνεργάτες του για την καλύτερη αστυνόμευση του Νομού, έχει εντάξει και τη λειτουργία της Ομάδας Ζ. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι, στην εν λόγω Υπηρεσία θα υπηρετούν δέκα άτομα. Στην ερώτησή μας για το πώς προέκυψε η εν λόγω εισήγηση, από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη δύναμης στην Αστυνομική Διεύθυνση, ο κ. Καραβίτης μας απάντησε πως το προσωπικό είναι καλά εκπαιδευμένο κι έφερε ως παράδειγμα την εν λόγω επιτυχία.
Πάντως, του «ξέφυγε» ότι, αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, τότε μόνο θα .......

ζητήσει νέα άτομα. Στην ερώτηση της «ΕΠΙ», να διευκρινίσει το ποσοστό της έλλειψης ατόμων σε σχέση με το οργανόγραμμα, δεν πήραμε κάποια ουσιαστική απάντηση, όπως δεν είχαμε ανάλογη απάντηση και από τον προηγούμενο Αστυνομικό διευθυντή, κ. Ηλιόπουλο.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης

Από τις απαντήσεις του κ. Καραβίτη δύο πράγματα φαίνονται καθαρά. Το ένα είναι ότι δεν μετατίθεται εύκολα προσωπικό στην επαρχία, άρα εντείνεται το πρόβλημα υποστελέχωσης και το δεύτερον ότι, ο νέος Αστυνομικός διευθυντής δεν έχει ακόμα κατατοπιστεί πλήρως στη νέα του Υπηρεσία. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι, ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, στρατηγός, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, στην επίσκεψή του στη Μεσσηνία είχε εξάρει το έργο του κ. Καραβίτη στις προηγούμενες Υπηρεσίες, όπου είχε υπηρετήσει, την εμπειρία του σε επίπεδο επιτελικού σχεδιασμού και τις κρίσιμες θέσεις, που είχε επανδρώσει. Αν όλα αυτά συνδεθούν, τότε καταλαβαίνουμε την πρόθεση του κ. Καραβίτη να βρει λύσεις εκ των ενόντων, να μην επιβαρύνει το Υπουργείο Εσωτερικών με εκθέσεις κι αιτήματα για μεταθέσεις στην εδώ Υπηρεσία προσωπικού - όπου δεν θα πάρει ποτέ απάντηση - και προσπάθεια ενίσχυσης των περιπολιών στον Νομό. Όμως αυτά τα... μπαλώματα πόσο θα αντέξουν; Είναι ένα ερώτημα που ζητά απάντηση.

Αναζητούνται… αντιπρόσωποι. ΣΠΕΥΣΑΤΕ

Δεν τα προλαβαίνουμε τα «κανόνια» στον τομέα πώλησης αυτοκινήτων στη Μεσσηνία, καθώς μέσα σε διάστημα λίγων ημερών τρεις μεγάλες αντιπροσωπείες μόνο στην Καλαμάτα έβαλαν «λουκέτο», ενώ από τα κεντρικά των αυτοκινητοβιομηχανιών αναζητούνται έμποροι για τον Nομό μας, χωρίς όμως κανείς να εκδηλώνει ενδιαφέρον. Η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» σφοδρά τους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν ρισκάρουν να αναλάβουν την ευθύνη μιας αντιπροσωπείας, αφού το τελευταίο που σκέπτονται τώρα οι καταναλωτές είναι η αγορά αυτοκινήτου.

Πρωτοκλασάτες μάρκες χωρίς αντιπροσώπους! ..........


Μόνο ανησυχητική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση, που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες στην Καλαμάτα, σε ό,τι αφορά στην αγορά αυτοκινήτου. Οι αντιπροσωπείες στον Νομό Μεσσηνίας τριών πρωτοκλασάτων εταιρειών, της Renault, της Mazda και της Toyota, έκλεισαν εν μία νυκτί, ενώ δεν εμφανίζεται κανείς ενδιαφερόμενος, για ν' αναλάβει την επαναλειτουργία τους.

Η κα Μ. Καψιμαλάκου, συντονίστρια του εμπορικού τμήματος της κεντρικής διάθεσης της Mazda, δήλωσε στην «Επικαιρότητα», πως «όντως είναι ανησυχητικό το φαινόμενο ότι, η αντιπροσωπεία της Mazda στην Καλαμάτα έκλεισε», ενώ η εταιρεία «εξετάζει τα επόμενα βήματά της για τον Νομό και δεν μπορεί προς το παρόν να ανακοινώσει ασφαλή στοιχεία, καθώς δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πιθανό αντιπρόσωπο». Πάντως, η κα Καψιμαλάκου δήλωσε ότι, εντός της τρέχουσας εβδομάδας η εταιρεία θα μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, που βρίσκεται υπό συζήτηση.

Το ίδιο κλίμα συναντήσαμε και στα κεντρικά της Toyota. Στην Καλαμάτα η αντιπροσωπεία έκλεισε πρόσφατα, ενώ ο μέχρι πρότινος αντιπρόσωπος διατηρεί αυτήν τη στιγμή μόνο το τμήμα ανταλλακτικών και το συνεργείο της Toyota. Η κα Κ. Λαμπροπούλου από τα κεντρικά της εταιρείας στην Αθήνα απέφυγε να κάνει δηλώσεις, τονίζοντας όμως ότι, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κανέναν για την αντιπροσωπεία Toyota της Μεσσηνίας, ενώ αναζητείται έμπορος.

Η κα Κ. Παπαντωνίου, εκ μέρους του ελληνικού παραρτήματος της Renault, υπογράμμισε επίσης ότι, «δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση για την αντιπροσωπεία της Μεσσηνίας», ενώ από τα κεντρικά βρίσκονται σε αναμονή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζουμε πως είναι πρόσφατη η εμπειρία καταγγελιών πολιτών στον Νομό μας, οι οποίοι ενώ πλήρωσαν για καινούργιο αυτοκίνητο, ουδέποτε το έλαβαν από αντιπρόσωπο συγκεκριμένης εταιρείας.

«Ανοίγουν» οι πλειστηριασμοί αυτοκινήτων και σε ιδιώτες

Παράλληλα, άρδην αλλάζει το τοπίο της αγοράς αυτοκινήτου, αφού οι τράπεζες αποφάσισαν να «ανοίξουν» τους πλειστηριασμούς των κατασχεμένων οχημάτων και σε ιδιώτες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους καταναλωτές να αγοράσουν αυτοκίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές, δίνοντας όμως τη χαριστική βολή στον - ήδη σε σοβαρή κρίση - κλάδο των εμπόρων.

Χιλιάδες αυτοκίνητα έχουν κατασχεθεί λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων των καταναλωτών και, αφού κορέστηκαν οι μαζικοί αλλά και οι κρυφοί πλειστηριασμοί σε εμπόρους και επιχειρήσεις, τώρα οι τράπεζες προχωρούν σε απευθείας πωλήσεις σε ιδιώτες. Υπολογίζεται ότι, 20.000 οχήματα βρίσκονται αποθηκευμένα στις τράπεζες μετά τις κατασχέσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, μία Mercedes C200, που αυτήν τη στιγμή στην αντιπροσωπεία πωλείται 30.000 ευρώ, στον πλειστηριασμό θα έχει τιμή εκκίνησης τις 21.500 ευρώ. Το Skoda Octavia, που πωλείται 19.000 ευρώ, θα ξεκινά στους πλειστηριασμούς από τις 11.000 ευρώ. Το VW Touareg 4.2, που πωλείται στις αντιπροσωπείες έως 45.000 ευρώ, έχει τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό τις 18.000 ευρώ, το Reanult Megane ξεκινά από 12.000 ευρώ και η BMW 318 Cabrio έχει τιμή εκκίνησης τις 14.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα τμήματα μάρκετινγκ των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων προσανατολίζονται στη δημιουργία νέων καταλόγων με επιπλέον προσφορές για τους υποψήφιους αγοραστές, μετά και τη μείωση κατά 50% του Ειδικού Τέλους Ταξινόμησης (ΕΤΤ).

Ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές ζητούν οι καθηγητές Μεσσηνίας

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλου, στα «ΝΕΑ» αναφορικά με το αν θα πρέπει να παρέχεται από το Σχολείο ψυχολογική υποστήριξη στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φυσικό επόμενο η επικρότηση του εν λόγω σχεδίου, τόσο από καθηγητές όσο και από γονείς.

Σε αυτό το πλαίσιο η Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Καθηγητών του Νομού Μεσσηνίας εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία πραγματεύεται την αναγκαιότητα της παρουσίας ειδικών ψυχολόγων στα Σχολεία, καθώς κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην αναβάθμισης της εκπαίδευσης και στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και κατ' επέκταση και οι οικογένειές τους.
Ας δούμε όμως τι ακριβώς υποστηρίζουν οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως ......

αυτοί το διατυπώνουν μέσω σχετικής ανακοίνωσης:

«Πρόσφατη επιστημονική μελέτη για την ποιότητα της ζωής των εφήβων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 1 στους 3 Έλληνες μαθητές υποφέρει από άγχος, ενώ αρκετοί από αυτούς παθαίνουν τελικά κατάθλιψη. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται κοντά στο 25%. Σύμφωνα με στοιχεία που φθάνουν στο Υπ. Παιδείας από τα κατά τόπους διαγνωστικά κέντρα (ΚΕΔΔΥ), περισσότεροι από 190.000 μαθητές αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής ψυχολογικά προβλήματα. Με βάση τις διαγνώσεις των ΚΕΔΔΥ, το 12 με 15% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού (περίπου 160.000 μαθητές) παρουσιάζει αυξημένες μαθησιακές δυσκολίες, που στο 80% των περιπτώσεων, υποκρύπτουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα παιδιά αυτά, τελικά, οδηγούνται στην κατάθλιψη, την παραβατική συμπεριφορά, τα ναρκωτικά, αντιμετωπίζουν ακόμη και τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε απόπειρα αυτοκτονίας. Τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν 240.000 μαθητές ηλικίας από 6-17 ετών με μαθησιακές δυσκολίες. Τα 190.000 περιστατικά δευτερογενώς αναπτύσσουν ψυχασθένειες ήπιας ή εντονότερης μορφής.

Το άγχος που βιώνουν οι έφηβοι μαθητές, η πλήξη και η έλλειψη ενδιαφέροντος, που πολλές φορές απορρέει από το ωρολόγιο πρόγραμμα, τείνουν να αναδειχθούν σε συστατικά στοιχεία της εκπαιδευτικής καθημερινότητας.

Οι παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, η νεανική βία και παραβατικότητα, η ενδοσχολική βία ερμηνευόταν μέχρι πρότινος ως βία ενηλικίωσης. Το τραγικό περιστατικό όμως στη Σχολή του ΟΑΕΔ αποκαλύπτει ότι και στην ελληνική κοινωνία έχουν πια δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ακόμη χειρότερες καταστάσεις, συνέπεια των αντιφάσεων, συγκρούσεων, ανισοτήτων, αποκλεισμών, της ματαίωσης που βιώνουν οι νέοι στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ως εκπαιδευτικοί έχουμε το προνόμιο να λαμβάνουμε εγκαίρως τα μηνύματα, τα σημάδια που μπορούν να οδηγήσουν σε παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, καθώς καθημερινά διαχειριζόμαστε πολιτισμικές, δεοντολογικές, συναισθηματικές, ψυχικές και άλλες συγκρούσεις που συμβαίνουν μέσα στην τάξη. Είμαστε όμως πρακτικά αβοήθητοι από την Πολιτεία και τις περισσότερες φορές στεκόμαστε αμήχανοι μπροστά σε μηνύματα που δεν μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε. Αντιμετωπίζουμε τις συγκρούσεις πυροσβεστικά και όχι προληπτικά.

Το Υπουργείο Παιδείας παρά τις συχνές οχλήσεις, υποβαθμίζει τη σχολική βία, δεν την αντιμετωπίζει ως αυτόνομο ζήτημα, δεν αποτελεί ιδιαίτερο στόχο.

Η ΠΑΣΚ καθηγητών Νομού Μεσσηνίας αγωνίζεται και απαιτεί

ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, συμβουλευτικό δίκτυο από το σχολείο ως την οικογένεια για να εξετάζει τα προβλήματα, συμβουλευτικές - ψυχολογικές υπηρεσίες στο χώρο του σχολείου και ιδιαίτερη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την πρόληψη της βίας».

Αποσύρεται από την αγορά νοθευμένο ηλιέλαιο

Στη δέσμευση και ανάκληση διάθεσης στην αγορά, ηλιελαίου, το οποίο μετά την εξέταση του πρώτου δείγματος από τις υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους κρίθηκε «μη κανονικό - νοθευμένο», προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργούν τα κλιμάκια ελέγχου της Διεύθυνσης Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή της Νομαρχίας Πειραιά, έλαβαν από ψητοπωλείο που λειτουργεί στο Κερατσίνι δείγμα από κλειστή συσκευασία 10 lt του προϊόντος ηλιέλαιο «ΠΑΝ OIL» (ημ. λήξης 31/10/2010, αποκηρωμένο, ραφινέ, ελληνικής παραγωγής), το οποίο εστάλη για εργαστηριακές αναλύσεις στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Δ’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών το προϊόν κρίθηκε μη κανονικό, νοθευμένο με ξένο σπορέλαιο και ως εκ τούτου το δείγμα είναι αποκλειόμενο της ........

κατανάλωσης σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά ενημέρωσαν το κατάστημα από όπου ελήφθη το δείγμα και δέσμευσαν περίπου 120 lt από τη συγκεκριμένη παρτίδα που βρέθηκαν σε αυτό. Ακόμη ενημέρωσαν την προμηθεύτρια εταιρεία, προκειμένου να προβεί άμεσα στην απόσυρσή του απ’ όλα τα πιθανά σημεία διάθεσής του. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα της κατ’ έφεση εξέτασης του δεύτερου δείγματος μέσα σε 48 ώρες από τη λήψη των αποτελεσμάτων και σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί και τα αποτελέσματα της πρώτης εξέτασης επιβεβαιωθούν, τα προϊόντα θα αποσυρθούν οριστικά από την αγορά.

Πηγή: Laikoyra LIVE

Δωρεάν σερφάρισμα σε 279 σημεία σε όλη την Ελλάδα έως το τέλος του χρόνου

Η κ. Σαλώμη Μπερίτσε κάθεται σε ένα από τα παρτέρια της Πλατείας Συντάγματος μαζί με τον φίλο της. Δεν περιμένουν κάποιον, όπως κάνουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες έξω από τον σταθμό του Μετρό.

Το ραντεβού της είναι «ηλεκτρονικό»: από το λάπτοπ της μπαίνει δωρεάν στο Ίντερνετ και επικοινωνεί με τους φίλους της.

Η Πλατεία Συντάγματος είναι ένα από τα τρία σημεία στο κέντρο της Αθήναςτα άλλα δύο είναι το Θησείο και η Πλατεία Κοτζιά- όπου εδώ και 2 χρόνια προσφέρεται στους πολίτες δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ.

«Όποτε περνάω από το Σύνταγμα και έχω χρόνο, σταματάω για λίγο για να μπω στο .......

Ίντερνετ. Μετακόμισα πρόσφατα στην περιοχή του Μετς, αλλά ακόμη δεν έχω Ίντερνετ στο σπίτι. Έτσι, έρχομαι εδώ. Μερικές φορές για να επικοινωνήσω με φίλους, για να ψάξω για δουλειά, να τσεκάρω τα mail μου ή ακόμα και για να αγοράσω κάτι μέσω Ίντερνετ» λέει στα «ΝΕΑ». Και συνεχίζει: «Ειδικά τώρα που έχει καλό καιρό, βοηθάει. Είναι λίγο... αργό, αλλά πολύ χρήσιμο. Καλό θα ήταν να υπήρχε αυτή η δυνατότητα σε περισσότερα σημεία».

«Επικοινωνώ με φίλους»
Λίγα μέτρα παραπάνω ο νεαρός Τόλης Αμοιρίδης κάθεται σε ένα παγκάκι μαζί με έναν φίλο του. Και οι δύο έχουν φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα πόδια τους. Μένει στο Μοσχάτο και έχει Ίντερνετ στο σπίτι του. Αλλά όπως λέει, «μιαδυο φορές τον μήνα όταν έρχομαι βόλτα στο κέντρο παίρνω το λάπτοπ και επικοινωνώ με φίλους».

Από το 2006 έως σήμερα 43.470 χρήστες έχουν εκμεταλλευτεί το «Δημόσιο ασύρματο Ίντερνετ στο κέντρο της Αθήνας». Ανάμεσά τους επαγγελματίες που κανονίζουν δουλειές, φοιτητές που γράφουν εργασίες, νεαροί που επικοινωνούν με φίλους. Τουρίστες που στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα και φωτογραφίες στους δικούς τους.

Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 180.000 συνδέσεις, ενώ ο όγκος των δεδομένων που έχουν μεταφερθεί έχει φτάσει τα 7,39 ΤΒ (terrabyte).

Σύντομα όμως η high tech εικόνα της Πλατείας Συντάγματος- με δεκάδες πολίτες να μπαίνουν στο Ίντερνετ από τα λάπτοπ που κουβαλούν στις τσάντες τους- θα είναι πραγματικότητα και σε δεκάδες πλατείες σε όλη την Ελλάδα. Εντός του 2009 θα δημιουργηθούν άλλα 279 σημεία δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Ίντερνετ (wifi hotspots).

Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών βασίστηκε στο επιτυχημένο «πείραμα» της δωρεάν πρόσβασης στο κέντρο και χρηματοδότησε μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» δήμους- υπολογίζονται σε 250- νομαρχίες και άλλους φορείς. «Εμείς τους εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και από εκεί και πέρα οι δήμοι και οι υπόλοιποι φορείς είναι υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν τα σημεία αυτά έως το τέλος του έτους», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δρ Γιάννης Λάριος, σύμβουλος στην Ειδική Γραμματεία.

Βγαίνουν και δικτυώνονται!

«ΤΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟδίκτυο ουσιαστικά ξαναφτιάχνει τον δημόσιο χώρο. Οι πολίτες ξαναμαζεύονται στις πλατείες. Το είδαμε αυτό τα 2 χρόνια που λειτουργεί στην Αθήνα. Ο κόσμος βρίσκει έναν επιπλέον λόγο να συναντηθεί ξανά στην πλατεία» τονίζει ο κ. Λάριος. Σημειώνει μάλιστα πως καταρρίπτεται και ένας μεγάλος μύθος: για τους νέους που ασχολούνται με τους υπολογιστές και είναι απομονωμένοι.

«Παλαιότερα αρκετοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι οι νέοι είναι κλεισμένοι στο σπίτι τους, μπροστά από έναν υπολογιστή. Να όμως που οι νέοι βγαίνουν έξω με τους υπολογιστές τους! Πλέον αλλάζει η δομή τού τι σημαίνει δημόσιος χώρος. Σε λίγα χρόνια δεν θα νοείται πλατεία όπου να μην μπορείς να δικτυώνεσαι».

Νέα wifi hotspots

Στόχος της Ειδικής Γραμματείας είναι να προστεθούν και νέα wifi hotspots στο κέντρο της Αθήνας. Ένα απ΄ αυτά, που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, είναι η Πλατεία Κοραή που αποτελεί σημείο ραντεβού αλλά και σημαντικό πέρασμα για τους Αθηναίους λόγω και του σταθμού Μετρό Πανεπιστήμιο.

e-πρωτοπόροι

ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ 15 κόμβους ασύρματου δωρεάν Ίντερνετ. Οι χρήστες καθημερινά φτάνουν τους 500, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά το Σαββατοκύριακο. Δύο χρόνια πριν δημιουργηθεί το ασύρματο Ίντερνετ στην Πλατεία Συντάγματος ο Δήμος Τρικκαίων είχε εγκαταστήσει τα πρώτα σημεία ασύρματου Ίντερνετ στην πόλη. Έως σήμερα οι χρήστες του ασύρματου Ίντερνετ «αυτοί δηλαδή που έχουν πάρει κωδικό πρόσβασης έχουν φτάσει τους 10.000», λέει ο κ. Γιώργος Βάλλας, διευθυντής τμήματος έρευνας και ανάπτυξης και υπεύθυνος διαχείρισης ψηφιακών συστημάτων στην εταιρεία του δήμου e-trikala.

Πηγή: Τα Νέα

ΣΧΟΛΙΟ

ΚΥΡΙΕ ΞΥΓΚΑ χρειάζεται κι εδώ στα Φιλιατρά να φτιαχτεί ένα Wi-Fi hotspot.
Tρόποι υπάρχουν.
Άνθρωπος (γνωστός μου) που μπορεί να μας βοηθήσει με έτοιμη μελέτη χωρίς να τα κονομήσει καμία εταιρία για την εκπόνηση της (θα χρειαστούν μικρές τροποποιήσεις) ΥΠΑΡΧΕΙ.
Χρηματοδότηση Υπάρχει και αυτή.
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ????



Εκδήλωση στα Φιλιατρά με τον καθηγητή Κανάρη Τσίγκανο.

«Η αναζήτηση της θέσης μας στο Σύμπαν» είναι το θέμα που θα αναπτύξει σε εκδήλωση του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, την Τρίτη 21 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, ο καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κανάρης Τσίγκανος.

Αφορμή για την εκδήλωση αποτέλεσε ότι ο φετινός χρόνος έχει χαρακτηριστεί ως Παγκόσμιο Ετος Αστρονομίας.
Πιστεύουμε ότι θα είναι μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση και σε ότι έχει σχέση με την ομιλία αλλά και την αστροπαρατήρηση, αφού πολλοί λίγοι έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τα αστέρια με τηλεσκόπιο στην περιοχή μας. Απευθύνουμε λοιπόν πρόσκληση σε όλους να την παρακολουθήσουν και ιδιαίτερα, μετά από επιθυμία του κ. Τσίγκανου, στους μαθητές του Λυκείου Φιλιατρών.

Δείτε το σχετικό Video




Λίγα λόγια για τον Κο Τσίγκανο Κανάρη.

Ο κ. Τσίγκανος είναι από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον τομέα της αστροφυσικής.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Φιλιατρά όπου και τελείωσε το Λύκειο. Έλαβε δίπλωμα Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1974, Master και Διδακτορικό Φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Chicago των ΗΠΑ τα έτη 1976, 1980. Δίδαξε στα Τμήματα Φυσικής των Πανεπιστημίων Chicago και Harvard ΗΠΑ, Λουβαίνης Βελγίου, St. Andrews Σκωτίας και Κρήτης.
Ήταν επισκέπτης ερευνητής στα Αστεροσκοπεία Meudon/Παρισιού Γαλλίας και Τορίνο Ιταλίας.
Είναι συγγραφέας βιβλίων Φυσικής και Αστροφυσικής και έχει μεταφράσει τόμους Μαθηματικής Ανάλυσης και εκλαΐκευσης της Αστρονομίας.
Συμμετέχει σε Ευρωπαικά ερευνητικά προγράμματα και διευθύνει ισχυρή ερευνητική ομάδα στον Τομέα Αστροφυσικής και Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι από το 2006 εκλεγμένος Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής και εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Επιστημονική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Έχει δημοσιεύσει πλέον των 160 ερευνητικών εργασιών στη Φυσική και Αστροφυσική και έχει διοργανώσει πολλά διεθνή συνέδρια. Πρόσφατα (Ιούλιος 2008) διοργάνωσε στην Ρόδο διεθνές συνέδριο για τη γένεση του Ήλιου και των αστέρων.

«Ανάσα» σε 100.000 οικογένειες για το νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Οικονομική «ανάσα» σε περίπου 100.000 οικογένειες θα δώσει το νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, ποσό ωστόσο που προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Με απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού, το ποσό της επιδότησης ξεκινά από τα 115 ευρώ τον μήνα (για άγαμους και έγγαμους χωρίς παιδιά) και αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με δύο προστατευόμενα παιδιά θα παίρνει ως επιδότηση ενοικίου 165 ευρώ τον μήνα, ενώ, αν έχει τρία παιδιά, θα εισπράττει 215 ευρώ τον μήνα.

Αυξημένη ενίσχυση ...............

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι θα πάρουν αυξημένη οικονομική ενίσχυση από τον ΟΕΚ. Συγκεκριμένα, το ποσό της επιδότησης προσαυξάνεται κατά 50% για τις εξής κατηγορίες:

Κατηγορίες



* Μακροχρόνια ανέργους καθώς και δικαιούχους που έμειναν άνεργοι λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους εντός του έτους 2008.
* Δικαιούχους που ήταν άνεργοι και μετακινήθηκαν εντός του έτους 2008 από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους και βρήκαν εργασία σε περιοχές άλλων νομών.
* Δικαιούχους που το καθαρό οικογενειακό εισόδημά τους ήταν μικρότερο των 8.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν στα ΚΕΠ αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από τις 6 Ιουλίου έως και τις 15 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως η επιδότηση αφορά ενοίκια που κατέβαλαν οι δικαιούχοι για μίσθωση κατοικίας το έτος 2008 και θα καταβληθεί εφάπαξ.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που θέλουν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

* Για τους δικαιούχους που τέλεσαν τον γάμο τους το 2009 και κατά το έτος 2008 ήταν μεμονωμένα άτομα και μίσθωναν κατοικία, για τη χορήγηση της επιδότησης ενοικίου θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα εισοδήματα του ενός εκ των δύο συζύγων (και συγκεκριμένα εκείνου που θα υποβάλει αίτηση).
* Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου μετά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, το επίδομα ενοικίου χορηγείται στα προστατευόμενα μέλη.
* Στους δικαιούχους που η μίσθωση της κατοικίας τους είναι μικρότερη των 12 μηνών καταβάλλεται ποσό επιδόματος όσο και οι μήνες μίσθωσης.

Παράλληλα στους δικαιούχους που το ετήσιο ποσό ενοικίου που έχει καταβληθεί είναι μικρότερο από το ποσό του επιδόματος (που αναλογεί στην κατηγορία τους) καταβάλλεται ποσό ίσο με το ενοίκιο που έχουν δώσει.

Σημειώνεται πως για την υλοποίηση του προγράμματος ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας αναμένεται να διαθέσει φέτος το ποσό των 220 εκατομμυρίων ευρώ.

Από 14/4 η χορήγηση επιδόματος στεγαστικού δανείου. Ποιοί το δικαιούνται . Τι δικαιολογητικά χρειάζονται.

Αρχίζει από σήμερα Μ. Τρίτη, 14 Απριλίου 2009, η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης ύψους 500 ευρώ στους πολίτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο κύριας κατοικίας και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 3756/2009, σχετικά με την έκτακτη ενίσχυση δανειοληπτών, όπως ανακοίνωσαν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι πάσης φύσεως συνταξιούχοι που είναι ή ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ κατά το τελευταίο τρίμηνο πριν από την κατάθεση της διάταξης αυτής στη Βουλή, δηλαδή από 5/12/2008 έως 5/3/2009, καθώς και οι άνεργοι που έχουν λάβει επίδομα από τον ΟΑΕΔ σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κατά το ίδιο διάστημα.

Η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιείται από τα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, με την υποβολή σχετικής αίτησης -υπεύθυνης δήλωσης, όπου θα αναφέρεται ότι ........

το στεγαστικό δάνειο αφορά σε κύρια κατοικία και ότι ο δικαιούχος δεν έχει λάβει την ίδια παροχή από άλλη αιτία.

Δικαιολογητικά

Η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση θα χορηγείται στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ και θα συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

• προκειμένου για τους συνταξιούχους, βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα καταβολής του ΕΚΑΣ, ή οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο αποδεικτικό έγγραφο, και βεβαίωση του Πιστωτικού Ιδρύματος ότι υφίσταται στεγαστικό δάνειο κύριας κατοικίας που έχει συναφθεί έως τις 5/3/2009.

• προκειμένου για τους άνεργους, βεβαίωση του ΟΑΕΔ και βεβαίωση του Πιστωτικού Ιδρύματος ότι υφίσταται στεγαστικό δάνειο κύριας κατοικίας που έχει συναφθεί έως τις 5/3/2009.

Η υποβολή των δικαιολογητικών πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου (31/3/2009), ενώ ο κάθε δικαιούχος λαμβάνει την ενίσχυση με μία μόνο ιδιότητα.
Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, του επιδόματος πολυτέκνου και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού χαρακτήρα.

"ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ διαγράμμιση στο δρόμο- ανθρωποθυσια Κυπαρισσίας- Φιλιατρών"

Συνεχίζονται απο συνεργεία της Νομαρχίας Μεσσηνίας οι εργασίες διαγράμμισης, καθαρισμού και συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Μεσσηνίας με 4 συνεργεία που εργάζονται αυτές τις ημέρες σε διαφορετικά σημεία του Νομού μας.

Είναι παρήγορο ότι τώρα που ζεσταίνει ο καιρός κάποιοι φιλοτιμήθηκαν να προβούν στις απαιτούμενες εργασίες το κόστος των οποίων υπολογίζεται στις 400.000 Ευρώ σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντινομάρχη.

Τα ειδικά συνεργεία παράλληλα θα προχωρήσουν και στον καθαρισμό των πρανών κατά μήκος των οδικών δικτύων ιδίως στην περιοχή της Μάνης, του δρόμου Τσακώνας- Καλονερού και κατά μήκος περιοχών της Τριφυλίας.
Αυτή την φορά με χαρά διαπιστώσαμε ότι ικανοποιήθηκε επιτέλους αίτημα κατοίκων της .......

Τερψιθέας Κυπαρισσίας και των Δήμων της περιοχής καθώς ολοκληρώθηκε η διαγράμμιση της επικίνδυνης καρμανιόλας Κυπαρισσίας- Φιλιατρών, έργο το οποίο φαίνεται ότι ΔΕΝ έχει παραδοθεί επίσημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με αρκετά θύματα στην άσφαλτο.

Το επόμενο βήμα θα είναι να πέσει επιτέλους και ο τελευταίος ασφαλτοτάπητας για να καλύψει τις τεχνικές αδυναμίες του αυτοκινητόδρομου. Καταλήγοντας να επισημάνουμε ότι εκτελούνται μικρά τεχνικά έργα ιδίως στο κόμβο της Φαρακλάδας στον οποίο έχουμε θύματα στην άσφαλτο ανοίγοντας την διατομή του δρόμου και την πρόσβαση από και προς το Δημοτικό Διαμέρισμα.

Πηγή: Radio 936

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΣΗΜΕΡΑ

Την Μεγάλη Τρίτη γινόμαστε κοινωνοί δύο παραβολών του Κυρίου. Της παραβολής των Μωρών Παρθένων και της παραβολής των Ταλάντων.
Σύμφωνα με την πρώτη, δέκα παρθένες βγήκαν να υποδεχθούν τον Νυμφίο κάποιο βράδυ. Κρατούσαν και οι δέκα από ένα λυχνάρι, όμως μόνο οι πέντε από αυτές είχαν φροντίσει να πάρουν και επιπλέον λάδι, σε περίπτωση που τους χρειαστεί. Αυτές οι πέντε ήταν οι σώφρονες, οι γνωστικές δηλαδή.

Ο Νυμφίος άργησε όμως να έρθει και οι δέκα παρθένες κοιμήθηκαν. Αργά την νύχτα, μια φωνή ακούστηκε να λέει: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός». Τότε αυτές ξύπνησαν και έτρεξαν για να προϋπαντήσουν τον Νυμφίο. Στα λυχνάρια όμως το λάδι είχε καεί. Οι πέντε γνωστικές παρθένες, έβαλαν το επιπλέον λάδι που είχαν προβλέψει να πάρουν μαζί τους και πήγαν να Τον συναντήσουν.
Οι υπόλοιπες πέντε όμως, οι Μωρές, οι άμυαλες δηλαδή, έχασαν την ευκαιρία αφού τα λυχνάρια τους ήταν σβηστά.
Έτσι είναι, είπε ο Ιησούς, και η Βασιλεία των Ουρανών. Όποιος φροντίσει από πριν για ........

την ψυχή του θα εισέλθει στο Βασίλειο του Νυμφίου.

Η δεύτερη παραβολή, των Ταλάντων, λέει τα εξής: Κάποτε ένας άρχοντας θα πήγαινε ένα μακρινό ταξίδι. Πριν φύγει κάλεσε τους τρεις υπηρέτες του και τους έδωσε μερικά Τάλαντα, χρήματα δηλαδή. Στον πρώτο υπηρέτη έδωσε πέντε τάλαντα. Στον δεύτερο έδωσε δύο ενώ στον τρίτο έδωσε ένα τάλαντο. Όταν γύρισε από το ταξίδι, κάλεσε ξανά τους υπηρέτες του και ζήτησε να του πουν τι είχαν κάνει με τα χρήματα που τους είχε δώσει.
Ο πρώτος μετά από σκληρή εργασία είχε καταφέρει να διπλασιάσει το αρχικό ποσόν, και επέστρεψε στον κύριο του δέκα τάλαντα.
Το ίδιο είχε κάνει και ο δεύτερος και έτσι κατάφερε να επιστρέψει τέσσερα τάλαντα.
Ο τρίτος όλο το διάστημα της απουσίας του κυρίου του, δεν εργάστηκε καθόλου.
Και όχι μόνο αυτό αλλά ένιωθε και αδικημένος επειδή είχε πάρει μόνο ένα τάλαντο.
Έτσι επιστρέφοντας αυτό το τάλαντο κατηγόρησε τον άρχοντα, για την αδικία που είχε υποστεί. Ο άρχοντας τότε πήρε αυτό το τάλαντο και το έδωσε στον πρώτο μαζί με τα άλλα δέκα. Με την παραβολή αυτή, ο Ιησούς δίδαξε ότι οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν τα χαρίσματα που τους δίνει ο Θεός, όχι μόνο για το δικό τους καλό αλλά και για το καλό του συνόλου.

Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, στον εσπερινό της κάθε ημέρας διαβάζεται ο όρθρος της επομένης.
Στον εσπερινό της Μεγάλης Τρίτης ακούγεται ένα από τα ωραιότερα τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνογραφίας.
Το τροπάριο της Κασσιανής. Όπως λέει και το όνομα του, υμνογράφος του τροπαρίου αυτού είναι η Κασσιανή. Μια μοναχή της Βυζαντινής εποχής, προικισμένη με το χάρισμα να γράφει εκπληκτικούς στίχους.
Την ημέρα αυτή συνεχίζονται οι ετοιμασίες για το Άγιο Πάσχα.
Συνήθως είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του σπιτιού.
Σε λίγες περιοχές της Ελλάδας, την Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια, έθιμο που συνήθως γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη.