Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Αναβιώνουν και φέτος τα “Λελώνια” στα Φιλιατρά

Τα "Λελώνια" θα αναβιώσουν και φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, μετά το 1965, την Παρασκευή 23 Απριλίου στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Φιλιατρά του οποίου η ύπαρξη χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ιππικούς αγώνες στους οποίους φέτος προβλέπεται μεγάλη συμμετοχή με 25 άλογα και αναβάτες, ενώ θα γίνουν και αγώνες δρόμου από μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί αναφέρει:

22 Απριλίου Ωρα 8 μ.μ Εσπερινός και αρτοκλασία
23 Απριλίου Ωρα 7 π.μ. Όρθρος
23 Απριλίου Ωρα 10 π.μ. Αγώνας δρόμου από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Αγώνας Ιπποδρομίας με συμμετοχή αλόγων από την ευρύτερη περιοχή


Τα "Λελώνια" είχαν καθιερωθεί στην πόλη και στον συγκεκριμένο χώρο από πολύ ........

παλιά στην μνήμη του Πανάγου Λελώνη, ενός Φιλιατρινού νέου ο οποίος, όπως λέει η παράδοση, επί Τουρκοκρατίας στις ιπποδρομίες που γίνονταν στην περιοχή ανήμερα του Αγίου Γεωργίου κατάφερνε με το άλογο του να νικά κάθε χρόνο όλους τους ιππείς.
Αυτό είχε πεισμώσει τους Τούρκους οι οποίοι του διαμήνυσαν ότι αν ξανανικήσει θα τον κρέμαγαν.
Oταν έγιναν λοιπόν οι αγώνες την επόμενη χρονιά ο Λελώνης, αψηφώντας τις απειλές, νίκησε και πάλι.
Τότε οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον κρέμασαν σε μια βελανιδιά που είναι δίπλα στο ναό.
Η αρραβωνιαστικιά του η Λενιώ, βλέποντας τον αγαπημένο της κρεμασμένο, καβαλάει ένα άλογο, αρπάζει και το σπαθί ενός Τούρκου, κόβει το σχοινί που κρεμόταν, τον βάζει στο άλογο και φεύγουν.
Αμέσως οι Τούρκοι ξεχύθηκαν να τους κυνηγήσουν και καθώς τους πλησίαζαν και θα τους έπιαναν αυτοί προτίμησαν να πέσουν σε μια λίμνη που ήταν εκεί κοντά και να πνιγούν.
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση καθιερώθηκαν να γίνονται αγώνες με άλογα στην μνήμη του που ονομάστηκαν "Λελώνια" ενώ δίπλα στο ναό και την βελανιδιά φτιάχτηκε μνημείο.

Τα "Λελώνια" σταμάτησαν περίπου το 1965, όμως με πρωτοβουλία του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Αγίου Ιωάννη που ανήκει το εκκλησάκι αποφασίστηκε πριν τρία χρόνια η αναβίωσή τους κάτι που ο κόσμος της περιοχής δέχθηκε με πολύ μεγάλη χαρά.

Αντιδικτατορικές αφίσες

Δύο αφίσες στο πνεύμα της ημέρας. Και οι δύο κυκλοφόρησαν μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Η μία είναι του παράνομου Ρήγα Φεραίου και λέει «Αγωνίζονται με κάθε μέσο οι αγωνιστές του Ρήγα Φεραίου, πιστοί στα ιδεώδη και της δημοκρατικής παράδοσης της γενιάς του ‘40». Η άλλη είναι γαλλική, αλληλέγγυα αφίσα και ταυτίζει το ελληνικό καλοκαίρι και τον τουρισμό με τη χούντα των συνταγματαρχών.
ΣΧΟΛΙΟ:
ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ
Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ..Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ!!!!!!!!!!!


-

Αγροτικές επιδοτήσεις: Στην Ευρώπη μηδέν, στην Ελλάδα άριστα!

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης φορέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου αγροτικών επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ 2010), ανέδειξε στην πρώτη σειρά κατάταξης την ΠΑΣΕΓΕΣ. Πρώτη και με διαφορά! Καμία έκπληξη. Ότι θα είναι πρώτη ήταν από όλους αναμενόμενο, όσο για τη διαφορά, μας είναι αδιάφορο.

Είναι βέβαιο ότι η «εμπειρία» που έχει αποκτήσει η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν λειτούργησε ως συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων που συμμετείχαν στη διαδικασία της πιστοποίησης. Εξάλλου δεν υπάρχουν ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης του Οργανισμού Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) ή του υπουργείου για το ΟΣΔΕ. Η «εμπειρία» που διαθέτει η ΠΑΣΕΓΕΣ κρίνεται από το αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει αξιόπιστο ΟΣΔΕ. Είναι σε όλους γνωστό. Συζητήθηκε και στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 30 Μαρτίου 2007. Το Ευρωκοινοβούλιο "θεωρεί λυπηρό ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο συνεχίζει να διαπιστώνει προβλήματα στην εφαρμογή του ΟΣΔΕ στην Ελλάδα”. Για την κατάσταση...

αυτή, η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ΕΑΣ έχουν τη δική τους ευθύνη. Αυτό προκύπτει τόσο από επίσημα κείμενα της Ε.Ε. όσο και από στοιχεία που προέρχονται από τη χώρα μας, όπως η επιστολή του κ. Αθ. Σάγου, προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Τσιτουρίδη, τον Απρίλη του 2004.

Η Ε.Ε. για ΠΑΣΕΓΕΣ και ΕΑ

Στην ετήσια έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ε.Ε. για το οικονομικό έτος 2004, στην αναφορά του για το ΟΣΔΕ στην Ελλάδα, επισημαίνει :

«...Οι κυριότεροι λόγοι για τις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις είναι οι εξής:

α) οι συνεταιριστικές οργανώσεις των παραγωγών ελέγχουν την καταχώριση όλων των δεδομένων στο ηλεκτρονικό σύστημα. Κανένα από τα στοιχεία που περιέχονται στο σύστημα δεν είναι ασφαλές και μπορεί να τροποποιηθεί από τις οργανώσεις οποτεδήποτε πριν από την πληρωμή, κάτι που συμβαίνει άλλωστε...»

Η Επιτροπή, στην απάντησή της, αναφέρει ότι: «επέκρινε επανειλημμένα τον ρόλο των γεωργικών οργανώσεων στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και την υποτονική εποπτεία. Η Επιτροπή ζήτησε επίσημα από τις ελληνικές αρχές με επιστολή, τον Ιούνιο του 2004, να θέσουν σε εφαρμογή μια νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων μειώνοντας την εξάρτηση από τις γεωργικές οργανώσεις».

Η εξάρτηση από τις γεωργικές οργανώσεις συνεχίζεται.

Η επιστολή Σάγου

O κ. Α. Σάγος, με επιστολή του στον τότε υπουργό κ. Σάββα Τσιτουρίδη, ασκεί δριμύτατη κριτική για τον ρόλο της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ΕΑΣ στο ΟΣΔΕ.

* Διατυπώνει την άποψη ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ «επιβάλλει πλήρως τους όρους της για τη διαχείριση του ΟΣΔΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία.»

* Επιρρίπτει ευθύνες στις ΕΑΣ για «όλες τις αδυναμίες και κακοδαιμονίες του συστήματος που επί χρόνια εφαρμόζεται στην Ελλάδα με πρωταγωνιστές τις ΕΑΣ» και τις κατηγορεί για διαφθορά, παρασιτισμό και διαπλοκή στις κοινοτικές επιδοτήσεις.

* Κατηγορεί την ΠΑΣΕΓΕΣ ότι αντιτίθεται στο νέο σύστημα (το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων-ΣΑΑ) γιατί «εκμηδενίζει τις πιθανότητες καταδολίευσης των εισαγομένων, στη βάση δεδομένων, στοιχείων» και ότι με τη δύναμη που αντλούν από τη μονοπωλιακή τους μεταχείριση, ΠΑΣΕΓΕΣ και ΕΑΣ, ασκούν επικίνδυνες παραπολιτικές εξουσίες στον αγροτικό χώρο και καλλιεργούν τα κυκλώματα παρασιτισμού».

* Επικρίνει τον τότε υπουργό για τις επιλογές του, που δυσχεραίνουν την υλοποίηση του ΣΑΑ και θέτουν σε κίνδυνο την υποχρέωση της χώρας μας «να είναι πλήρως λειτουργικό την 1.1.2005».

Σκάνδαλο διαρκείας

* Η χώρα μας δεν είχε ποτέ αξιόπιστο σύστημα καταχώρισης στοιχείων για το ΟΣΔΕ.

* Το 2005 δεν εφαρμόστηκε το ΣΑΑ.

* Τον Γενάρη του 2007, μετά από συνεχείς αναβολές, η Ε.Ε. έθεσε τη χώρα μας σε κατάσταση επιτήρησης, με την υποχρέωση να έχει εγκαταστήσει το ΣΑΑ μέχρι τις 31.12.2008.

* Για το 2009 το ΟΣΔΕ είναι ακόμα ανοιχτό και γι' αυτό το λόγο οι πληρωμές των αγροτών είναι σε εκκρεμότητα. Η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι 15.5.2009.

Είναι φανερό ότι κάποιοι δεν θέλουν να λειτουργήσει το ΟΣΔΕ στο πλαίσιο της νομιμότητας και των υποχρεώσεών μας στην Ε.Ε., για το καλό των αγροτών και της ελληνικής οικονομίας. Προβάλλουν συνεχώς εμπόδια και ζημιώνουν τον ελληνικό λαό.

Τα πρόστιμα από την κακή εφαρμογή του ΟΣΔΕ έχουν ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Ο ελληνικός λαός καταγράφει, μετά το χρηματηστήριο, τα δομημένα ομόλογα, το Βατοπέδι και τη Siemens, ένα ακόμα σκάνδαλο, το ΟΣΔΕ. Σκάνδαλο διαρκείας.

* Ο Νίκος Αντώνογλου είναι γεωπόνος, μέλος της Επιτροπής ΟΣΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ.



Ξεσηκωμός κατά ΔΝΤ


* "Δοκιμάζεται η δημοκρατική αντίληψη και διάρθρωση της ελληνικής Πολιτείας", επισημαίνουν με κοινή διακήρυξη 10 επιστημονικοί φορείς

*Απευθείας εγκατάσταση ιδιωτών ελεγκτών στον σκληρό πυρήνα του κράτους συμφώνησε η κυβέρνηση

* Πρεμιέρα σήμερα της τρόικας ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν με Παπακωνσταντίνου

* Βολές κατά του μηχανισμού από Μπαρόζο, Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Μέτωπο κατά της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ συγκρότησαν 10 επιστημονικοί φορείς της χώρας. Οι φορείς, ανάμεσά τους ο ΔΣΑ, το ΤΕΕ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με κοινή διακήρυξη επισημαίνουν ότι η υπαγωγή στο ΔΝΤ δοκιμάζει τη δημοκρατική αντίληψη και διάρθρωση της χώρας και συνιστά "απώλεια της εθνικής κυριαρχίας". Σήμερα ξεκινούν και επίσημα οι...

συνομιλίες της τρόικας ΔΝΤ - ΕΚΤ- Κομισιόν με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συναινέσει στην εγκατάσταση στελεχών από 5 μεγάλες αμερικανικές λογιστικές εταιρείες σε κάθε υπουργείο, ασφαλιστικό Ταμείο ή νοσοκομείο για τον έλεγχο των δαπανών.

Ατζέντα ΔΝΤ θα περιλαμβάνει και η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, ο οποίος είπε χθες επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι "τα γεγονότα τρέχουν προς όχι ευχάριστη κατεύθυνση". Την ίδια ώρα, προβληματισμό για τους όρους του μηχανισμού στήριξης επικρατεί στην Ε.Ε. με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χ.Μ. Μπαρόζο, να ασκεί κριτική τόσο στη σχετική συμφωνία στην Ε.Ε. όσο και στο "πάρα πολύ υψηλό" επιτόκιο δανεισμού.





Ο Δημήτρης Κουσελάς για τη ρύθμιση των ημιϋπαίθριων.

Στην αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

«Κύριο χαρακτηριστικό του σ.ν. που συζητάμε ..........

σήμερα είναι, πρώτα απ’ όλα, ένα αυτονόητο «ως εδώ». ‘Ενα «ως εδώ» - κόκκινη γραμμή στη διαφθορά, στην αυθαιρεσία, στη συστηματική διαστρέβλωση και στην παραβίαση πολεοδομικών διατάξεων, με μια παγιωμένη, θα έλεγα, συνενοχή όλων των εμπλεκόμενων στη διαδικασία κατασκευής-ελέγχου-μεταβίβασης των αυθαίρετων κτισμάτων μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς, η χώρα μας ανέχθηκε ή και ευλόγησε τη συναλλαγή, την αδιαφάνεια και την ανομία στον πολεοδομικό τομέα. Ενώ η αρχική ιδέα του Αντώνη Τρίτση για τη δημιουργία ημιϋπαίθριων ήταν σωστή και θετική για το περιβάλλον, το κλείσιμό τους αναδείχθηκε σε μαζικό φαινόμενο, εξαιρετικά κερδοφόρο για τους κατασκευαστές αλλά σημαντικά βλαπτικό για το περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιοχές πυκνής αστικής δόμησης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αφού αναφέρθηκε στη συνυπευθυνότητα όλων των εμπλεκόμενων στις πολεοδομικές αυθαιρεσίες, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι «θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να κληθούν να πληρώσουν αβάσταχτα πρόστιμα, τα εκατομμύρια των κυριολεκτικά εγκλωβισμένων συμπολιτών μας, που αυτούς τους χώρους τους έχουν κανονικά πληρώσει (και μάλιστα με δάνεια...) και με τους οποίους καλύπτουν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, βασικές στεγαστικές τους ανάγκες.

Με βάση τα όσα ήδη ανέφερε η εισηγήτριά μας, πιστεύω πως το Υπουργείο βρήκε μια ζυγισμένη λύση, μια χρυσή τομή σε ένα χρονίζον και δυσεπίλυτο κοινωνικά, νομικά και τεχνικά πρόβλημα. Δεν παραπλανά τον πολίτη, όπως έκανε ο νόμος Σουφλιά, ότι δήθεν νομιμοποιεί την παρανομία (κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα). Δεν αφήνει περιθώρια για δημιουργία υπεραξίας σε όφελος των παραβατών και σε βάρος των νομοταγών ιδιοκτητών. Δεν χρησιμοποιεί την προφανή ανάγκη των πολιτών να τακτοποιήσουν τη σοβαρή αυτή εκκρεμότητα, για να κλείσει δημοσιονομικές «τρύπες», όπως επιχείρησε να κάνει ο νόμος Σουφλιά.

Αντίθετα, με το «Πράσινο Ταμείο» που δημιουργεί αυτό το σ.ν, αποκαθιστά το περιβαλλοντικό ισοζύγιο σε κάθε Δήμο του οποίου η δόμηση επιβαρύνθηκε με τους κλειστούς ημιϋπαίθριους. Αξιοποιεί τους πόρους αποκλειστικά για παρεμβάσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής του πολίτη, για δράσεις πρασίνου, ενεργειακής βελτίωσης, ανάπλασης, για αποκατάσταση και συντήρηση ακινήτων πολιτιστικής σημασίας σε παραδοσιακούς οικισμούς, για αναγκαίες παρεμβάσεις απαλλοτρίωσης και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων.

Παράλληλα, μετριάζει σημαντικά τα ειδικά πρόστιμα στην περίπτωση πρώτης κατοικίας. Θα πρέπει, ωστόσο, να υπάρξει μέριμνα για το μετριασμό των προστίμων για τις πολύτεκνες οικογένειες. Επίσης, διαφοροποιεί τα πρόστιμα ανάλογα με το εμβαδό, την τιμή ζώνης και τη βλάβη που προκαλείται στο περιβάλλον, ενω –και σωστά- αρνείται να νομιμοποιήσει ακραίες παρανομίες.

Με αυτό το σ.ν. προδιαγράφεται, ακόμα, το πλαίσιο υλοποίησης σημαντικών και αναγκαίων αναπλάσεων στην Αθήνα (ανάπλαση Φαληρικού όρμου, διπλή ανάπλαση Λεωφ. Αλεξάνδρας και Βοτανικού), με σεβασμό στη νομιμότητα και το περιβάλλον. Εισάγεται η υποχρεωτική τήρηση «ταυτότητας κτιρίου» για τα νέα κτίρια, αποτρέποντας τη μελλοντική αυθαιρεσία υπερβάσεων δόμησης και αλλαγών χρήσης. Ακόμα σημαντικότερη θα είναι η επέκτασή της, που ελπίζω να γίνει το ταχύτερο, και στα υφιστάμενα κτίρια.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε ότι «Απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία όλων αυτών των ρυθμίσεων είναι η ομαλή λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολεοδομίας. Ελπίζω οι προθεσμίες του νόμου να μην σκοντάψουν σε γραφειοκρατικά ή άλλα φαινόμενα που θα επιβαρύνουν ή θα ταλαιπωρήσουν τους πολίτες. Επίσης, κομβική προϋπόθεση είναι η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, που επιτέλους πρέπει να κάνουν σωστά και υπεύθυνα τη δουλειά τους, βάζοντας κι αυτές «κόκκινη γραμμή» στις γνωστές νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα και αυτού του σ.ν και της γενικότερης προσπάθειας της Κυβέρνησης για ένα περιβάλλον περισσότερο πράσινο και βιώσιμο στις πόλεις και στους οικισμούς της χώρας μας. »

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ: ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ -Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που συγκλονίζει την Ελληνική οικονομία, ο τουρισμός αποτελεί τη μοναδική ελπίδα της Χώρας μας για περιφερειακή ανάπτυξη και διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Ιδιαίτερα στη Μεσσηνία , ο τουρισμός αρχίζει και αποτελεί σιγά -σιγά το δυνατό μας σημείο , στο οποίο και επενδύουμε.
Ο αερολιμένας Καλαμάτας , είναι η σημαντικότερη πύλη εισόδου για τον τόπο μας.

Η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων πτήσεων πρέπει να είναι η καλύτερη και ο αερολιμένας μας, να μην υστερεί σε τίποτα από τα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια.
Από πλευράς Πολιτικής Αεροπορίας, γίνεται το ...........

καλύτερο δυνατόν και η εμπειρία και η εργώδης προσπάθεια των υπηρετούντων στον Αερολιμένα Καλαμάτας έχει ενισχύσει σημαντικά την περιοχή μας.
Στην εύρυθμη λειτουργία του ,εμπλέκονται και άλλες Υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη, όπως η Ελληνική Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία οι οποίες παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν από την έλλειψη υπαλλήλων, ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους με τον καλύτερο τρόπο.
Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με πληροφορίες ,η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , σχεδιάζει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τον Αερολιμένα Καλαμάτας και το έργο της να το αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία.

Η πρόθεση όμως της τελευταίας , είναι να προσφέρει τις υπηρεσίες της μέχρι μία συγκεκριμένη ώρα ( την 22.00). Αν πράγματι πραγματοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, θα αποτελέσει σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στη διαφαινόμενη ανάπτυξη του τόπου μας, με επιπτώσεις που ίσως δεν έχουμε φαντασθεί.
Επειδή αυτή τη δύσκολη περίοδο για τον τόπο δεν χωρούν ερασιτεχνισμοί και προχειρότητες , ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τουριστικό τομέα, ελπίζω να μην ισχύσει κάτι τέτοιο, αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια του Αερολιμένα με την ίδρυση Σταθμού Αστυνομίας Αερολιμένα , αλλά και με την παραμονή του κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Εντύπωση όμως προξένησε και η επισήμανση του βουλευτή του Νομού μας κ.Κουσελά, ο οποίος σε επιστολή του στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, ανεφέρθη επικριτικά στις πρωτοβουλίες της προηγούμενης Κυβερνητικής πλειοψηφίας σχετικά με τις άγονες γραμμές.
Ως γνωστόν ο τότε Διοικητής της Υ.Π.Α. κ. Δημήτρης Σταμάτης το 2005 , πέτυχε να εντάξει τη σύνδεση Θεσσαλονίκης-Καλαμάτας στις άγονες γραμμές, προκειμένου να επιτρέψει η Ε.Ε. την επιδότηση του εισιτηρίου και να γίνει εφικτή η εμπορική εκμετάλλευση της γραμμής. Με αυτή του την πρωτοβουλία , άρχισε επιτέλους να βγαίνει η Μεσσηνία από την απομόνωση και το περιθώριο που συγκεκριμένες πολιτικές την είχαν οδηγήσει.

Συνεχείς αναφορές με αιχμηρό τρόπο και με ασάφειες ,κούρασαν όλους εμάς τους Μεσσήνιους , οι οποίοι επιθυμούμε και προσδοκούμε από τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο, αντί να μεμψιμοιρούν αναμασώντας το παρελθόν, να αναλάβουν επιτέλους πρωτοβουλίες και να βοηθήσουν ουσιαστικά αυτό τον πολύπαθο τόπο.
Πράξεις και έργα , είναι αυτό που επιθυμούμε και όχι συνεχείς ερωτήσεις εντυπώσεων.

Καλαμάτα 21 Απριλίου 2010

Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου
Νομαρχιακή Σύμβουλος –Πρόεδρος Ν.Ε.Τ.Π.

Κάρτα του Πολίτη προωθούν τα αρμόδια υπουργεία

Την καθιέρωση της λεγόμενης Κάρτας του Πολίτη με την οποία θα διασυνδέονται ηλεκτρονικά όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου προωθεί η κυβέρνηση. Στην κάρτα θα ενσωματωθούν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αλλά και δεδομένα που έχουν σχέση με την υγεία του πολίτη.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Ο Γιάννης Ραγκούσης διευκρίνισε ότι ...........

τους επόμενους δύο μήνες θα δρομολογηθούν οι κανονισμοί για την Κάρτα.

Για το ίδιο ζήτημα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε στον ραδιοσταθμό Αθήνα 984 ότι στόχος του δικού της υπουργείου είναι στην Κάρτα να περιλαμβάνονται και στοιχεία για την υγεία του ενδιαφερόμενου, όπως για παράδειγμα η ομάδα αίματος, τυχόν αλλεργίες κλπ.

«Να μπορεί να έχει τα στοιχεία του, να πηγαίνει στο δημόσιο Νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας όταν ολοκληρωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να έχει όλα τα στοιχεία τα οποία είναι αναγκαία και απαραίτητα. Και να μην χρειάζεται ούτε γραφειοκρατία, αλλά επίσης να εξυπηρετείται και πολύ γρήγορα» εξήγησε η υπουργός.

Πηγή: in.gr

Τρώμε κάθε μέρα 46 κουταλιές ζάχαρη εν αγνοία μας

Τέσσερις φορές περισσότερη ζάχαρη από την ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία καταναλώνουμε καθημερινά δίχως να το γνωρίζουμε. «Οι εταιρείες τροφίμων έχουν προσθέσει ζάχαρη στα προϊόντα για να τα κάνουν πιο ελκυστικά στον καταναλωτή», εξηγούν επιστήμονες.

Αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν πως τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες νόσους ακριβώς όπως συμβαίνει με τα λίπη που αυξάνουν τη χοληστερόλη και θέτουν τον οργανισμό σε κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Επιπλέον, οι περισσότεροι αγνοούν την ................

ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουν καθημερινά μέσω των τροφίμων.

Στη μελέτη που έγινε από το 1999 έως το 2006, συμμετείχαν 6.000 ενήλικες άνδρες και γυναίκες και βρέθηκε ότι από τη ζάχαρη που περιέχονται στα είδη διατροφής, όπως χυμοί, σάντουιτς, αναψυκτικά κ.ά. χωρίς να το γνωρίζουμε προσλαμβάνουμε καθημερινά από 46 έως 3 κουτάλια του γλυκού ζάχαρη.

Δεν καταμετρήθηκε η ζάχαρη που προσλαμβάνεται καθημερινά από φυσικές πηγές όπως είναι τα φρούτα και οι φυσικοί φρεσκοστυμμένοι χυμοί.

«Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων, όχι μόνο για τα λιπαρά και τις θερμίδες, αλλά και για τα γλυκαντικά συστατικά που περιέχουν και να προσέχουμε την καθημερινή πρόσληψη», εξηγεί η καθηγήτρια MiriamVosαπό την παιδιατρική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Emoryστις ΗΠΑ.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of American Medical Association.

Περισσότερη ζάχαρη και αλάτι και στα δημητριακά

Την ίδια στιγμή, έτερη έρευνα που έγινε από βρετανούς επιστήμονες, απέδειξε πως κάποια δημητριακά που πωλούνται ως διαιτητικά ή υγιεινά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από ότι οι λουκουμάδες, κέικ, παγωτά και άλλα «δηλωμένα» γλυκά επιδόρπια. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ)

«Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα δημητριακά είναι υγιεινή επιλογή απλώς και μόνο επειδή τα περισσότερα από αυτά προβάλλονται από τους μηχανισμούς προώθησης ως πιο υγιεινά από τα υπόλοιπα προϊόντα» εξηγεί ο εκπρόσωπος της «supermarket.co.uk», βρετανικής οργάνωσης καταναλωτών , που διεξήγαγε την έρευνα.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι όχι μόνο η ζάχαρη, αλλά και το αλάτι ήταν περισσότερο από τα αναμενόμενα επίπεδα σε πολλές μάρκες δημητριακών.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Απελευθερώνεται ο κλάδος φορτηγών Δ.Χ.

Στην απελευθέρωση του κλάδου των Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης προχωρά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των εξαγγελιών της για το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

Με το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προωθείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον, που χρονολογείται από 1976.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται: .............

► Απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί μπορεί, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να διεκδικήσει άδεια Φορτηγού Δημόσιας Χρήσης (ΦΔΧ) καθώς, όπως ανέφερε ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας, για τη χορήγηση της άδειας δεν θα λαμβάνεται υπόψη η σκοπιμότητα, αλλά η νομιμότητα.

► Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για καλύτερες υπηρεσίες σε καλύτερες τιμές.

► Κατάργηση των ορίων του κομίστρου, το οποίο θα καθορίζεται πλέον μεταξύ του μισθωτή και του μεταφορέα.

► Οργάνωση των μεταφορέων στη μορφή επιχειρήσεων. Κάθε επιχείρηση, οι μετοχές της οποίας θα είναι ονομαστικοποιημένες, θα πρέπει να έχει μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 9.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε όχημα που διαθέτει.

► Κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

► Στάθμιση της αξίας των υφιστάμενων αδειών.

► Ενοποίηση των μεταφορών, δηλαδή καταργείται ο διαχωρισμός διεθνών και εθνικών μεταφορών.

► Σύσταση εθνικού ηλεκτρονικού μητρώου μεταφορικών εταιρειών.

► Δημιουργία Κωδικού Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα είναι ένα τέλος,(έσοδο για το κράτος) που θα διατίθεται για έργα υποδομών στο μεταφορικό έργο.

► Υποχρεωτική ασφάλιση των εμπορευμάτων από το μεταφορέα.

► Περιβαλλοντικά κριτήρια, καθώς οι κινητήρες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον euro 4 και πάνω.

► Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Οδικών Μεταφορών.

Πιο αναλυτικά, όπως διευκρίνισε ο κ. Ρέππας, με το νέο θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα σε εθνικούς μεταφορείς να αναλαμβάνουν έργο και στο εξωτερικό και αντίστροφα στους διεθνείς μεταφορείς να εργάζονται και σε εθνικό επίπεδο.

Οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα θα πρέπει να είναι αξιόπιστοι, να έχουν κάποια οικονομική επιφάνεια, να έχουν επαγγελματική κατάρτιση και φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ένταξή τους σε κάποια εταιρεία. Επίσης οι άδειες που θα τους χορηγηθούν δεν μπορούν να πουληθούν για τουλάχιστον την επόμενη πενταετία.

Σε ό,τι αφορά τους υπάρχοντες μεταφορείς, θα υπάρξει μια πενταετής περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Στο σημείο αυτό ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η Πολιτεία παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη ενταχθεί στο συγκεκριμένο επάγγελμα, αλλά παράλληλα θα στηρίξει και αυτούς που ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.

Τέλος, γνωστοποίησε πως το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαΐου. Σήμερα αναρτάται στο διαδίκτυο, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι και όποιος άλλος θέλει να καταθέσουν τις απόψεις, τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις τους.

Σημειώνεται πως όπως ανέφερε ο κ. Ρέππας, ο κλάδος των εμπορευματικών μεταφορών είναι από τους πλέον σημαντικούς και νευραλγικούς, καθώς έχει ετήσιο τζίρο περίπου 17,5 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ. Στο χώρο αυτό υπάρχουν 33.000 αυτοκίνητα διαφόρων κατηγοριών, απασχολεί πάνω από 110.000 πολίτες και συνδέει την παραγωγή με την κατανάλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέθανε ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, o oποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης με οξεία στεφανιαία ανεπάρκεια.

Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1920 στη Βαρκελόνη. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ.

Το 1965 έγινε μέλος της ισπανικής Ολυμπιακής ..........

επιτροπής και το 1967 ανέλαβε την προεδρία της. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η άνοδός του στα αξιώματα ήταν ραγδαία.

Το 1968 ορίστηκε διευθυντής Πρωτοκόλλου, στη συνέχεια έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, την οποία χαρακτήριζε "κυβέρνηση" της ΔΟΕ.

Από το 1974 έως το 1978 διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΔΟΕ.

Το 1977 η ισπανική κυβέρνηση τον διόρισε πρέσβη της χώρας στη Μόσχα. Η πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης έμελλε να αποτελέσει το σημαντικότερο σταθμό στην πορεία του Σάμαρανκ στο ολυμπιακό κίνημα.

Το 1980, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα, ο Σάμαρανκ εκλέχθηκε πρόεδρος της ΔΟΕ, στις 16 Ιουλίου, αντικαθιστώντας το λόρδο Κιλάνιν.

Αναμορφωτής του σύγχρονου ολυμπιακού κινήματος, ο Σάμαρανκ αποχώρησε από την προεδρία στη Σύνοδο της ΔΟΕ που έγινε στη Μόσχα το 2001, ενώ στη θέση του εκλέχθηκε ο Βέλγος Ζακ Ρογκ.

Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ υπήρξε επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και επικεφαλής του Ολυμπιακού Μουσείου της Λοζάνης.

Με 21 χρόνια θητείας στην ηγεσία της ΔΟΕ, υπήρξε ο 2ος μακροβιότερος πρόεδρός της, αφού μόνο ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν έμεινε μεγαλύτερο διάστημα στην ίδια θέση (1896-1925). Το 1991 τιμήθηκε από τον Βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος του απένειμε τον τίτλο του Μαρκήσιου για την ενασχόλησή του με το Ολυμπιακό Κίνημα και τη βοήθεια που παρείχε για τη διοργάνωση από τη Βαρκελώνη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.

Από το 2001 αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας. Μπήκε στο νοσοκομείο της Λοζάνης στις 17 Ιουλίου του 2001, την ημέρα των 81 γενεθλίων του, «λόγω υπερβολικής κόπωσης». Τον Αύγουστο του 2001 παρουσιάστηκαν οξείες επιπλοκές από αρτηριακή υπέρταση, η οποία συνδεόταν με την τεράστια προσπάθεια πριν και μετά το συνέδριο της ΔΟΕ στη Μόσχα. Τον Δεκέμβριο του 2007, εισήχθη στο νοσοκομείο της Μαδρίτης, μετά από αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Γόνος πλούσιας καταλανικής οικογένειας, έκανε δύο παιδιά με τη σύζυγό του, Μαρία Τερέζε Σάλισακς-Ρόουι (απεβίωσε το 2000), τη Μαρία Τερέζε και τον Χουάν Αντόνιο Τζούνιορ, ο οποίος έχει εκλεγεί μέλος της ΔΟΕ από τον Ιούλιο του 2001.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράκαμψη από τα δυτικά της πόλης των Φιλιατρών

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

Από τη δυτική πλευρά της πόλης σχεδιάζεται η δημιουργία της παράκαμψης Φιλιατρών, που θα έχει μήκος 5,3 χιλιόμετρα.

Στη Νομαρχία Μεσσηνίας έφτασε χτες από το υπουργείο Περιβάλλοντος η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον νέο δρόμο. Στη μελέτη επισημαίνεται πως η αρχή της χάραξης της αρτηρίας βρίσκεται περί τα 500 μέτρα νότια της γέφυρας του Φιλιατρινού ρέματος, και 150 μέτρα μετά το 11ο χιλιόμετρο του δρόμου Κυπαρισσίας - Φιλιατρών αρχίζει να κινείται νοτιοδυτικά. Εκεί δημιουργείται ο ανισόπεδος ημικόμβος εισόδου στα Φιλιατρά.

Η παράκαμψη διέρχεται γεωργικές εκτάσεις με ελιές αρδευόμενες και θερμοκήπια πρώιμων κηπευτικών. Στα 2.400 μέτρα προβλέπεται ο δεύτερος ανισόπεδος κόμβος που εξασφαλίζει την είσοδο - έξοδο από την πόλη των Φιλιατρών κεντρικά και την κίνηση προς την παραλία.
Η παράκαμψη θα συναντήσει το δρόμο Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι μετά από 5.300 μέτρα, όπου θα δημιουργηθεί ανισόπεδος ημικόμβος.
Για την επιλογή της δυτικής παράκαμψης σε .......

σχέση με την ανατολική σημειώνονται τα εξης:
«Η ταχύτητα μελέτης είναι 90 χιλιόμετρα την ώρα.

Η χάραξη στη λύση αυτή κινείται σε ηπιότερο εδαφικό ανάγλυφο και παρουσιάζει καλύτερα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, λιγότερα χωματουργικά έργα με σχεδόν μηδενικά ορύγματα, μειώνοντας σημαντικά τις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σχέση με την παράκαμψη από τα ανατολικά.
Επιπλέον, κινείται σε περιοχή ελεύθερης δόμησης, με αποτέλεσμα να μη θίγονται κατοικίες και να ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα απαλλοτριώσεων. Ακόμα,δεν παρεμποδίζει τη μελλοντική επέκταση του οικισμού, η τάση της οποίας είναι προς την ανάντι περιοχή ανατολικά, ενώ παράλληλα διέρχεται σε μικρότερη απόσταση από το εμπορικό κέντρο του οικισμού το οποίο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του.

Στη διέλευση διασταυρώνει μόνο δύο κύριες οδούς του υφιστάμενου οδικού δικτύου, και αυτές σε περιοχές ελεύθερης δόμησης, σε αντίθεση με την ανατολική παράκαμψη η οποία διασταυρώνει τουλάχιστον 4 οδούς που οδηγούν στις ανάντι οικιστικές περιοχές και μάλιστα στις περισσότερες υπάρχει ανάπτυξη δόμησης σε άμεση γειτνίαση.
Εξασφαλίζει καλύτερη εξυπηρέτηση του οικισμού και καλύτερη σύνδεση της επαρχιακής οδού Φιλιατρά -Μαραθούπολη μέσω του υφιστάμενου οδικού δικτύου στα δυτικά όρια του οικισμού σε σχέση με την ανατολική.

Τέλος, δίνει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης στην οποία σήμερα λόγω της γεωμορφολογίας των ακτών και της δυσχερούς προσπέλασής της δεν υπάρχει καμία αξιοποίηση και ανάπτυξη».

Γ.Σ.

Επιστολή Ξύγκα σε βουλευτές και πολιτευτές της Μεσσηνίας.

Επιστολή προς τους Βουλευτές και πολιτευτές της Μεσσηνίας απέστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Φιλιατρών κος Άλκης Ξύγκας σχετικά με τον Καλλικράτη.

Ο κος Ξύγκας στην επιστολή του αναφέρει την ιστορία των Φιλιατρών και τους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να παραμείνει ένας από τους δήμους της Μεσσηνίας.

Αναλυτικά η επιστολή του Κου Ξύγκα αναφέρει: ........

ΠΡΟΣ
κ.κ. Βουλευτές Μεσσηνίας,
κ.κ. Πολιτευτές Μεσσηνίας

ΘΕΜΑ : Διοικητική Μεταρρύθμιση «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Kύριoι Βουλευτές, Πολιτευτές όλων των πολιτικών σχηματισμών του Ν. Μεσσηνίας,

Ως Δήμαρχος Φιλιατρών, εκπροσωπών τη μεγάλη πλειοψηφία των απανταχού Φιλιατρινών, είμαι υποχρεωμένος να σας επιστήσω την προσοχή εν όψει της κατάθεσης προς διαβούλευση του νομοσχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» .

Η κατάθεση νομοσχεδίων προϋποθέτει ισονομία, δικαιοσύνη και σεβασμό στην άποψη του «Δήμου» (λαού). Είναι Συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να λάβει υπόψη τη θέληση των τοπικών κοινωνιών στην επερχόμενη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση.
Η εφαρμογή της «Νέας Αρχιτεκτονικής για την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη Διοίκηση» χρειάζεται κριτήρια σταθερά για όλη την επικράτεια.
Η ζωή της πόλης των Φιλιατρών χρονολογείται από τον 16ο αιώνα , αλλά οι ρίζες της φαίνεται να ξεκινούν από πολύ μακριά με ζωντανή μαρτυρία την ύπαρξη Βυζαντινών μνημείων του 11ο αιώνα.

Ο Δήμος Φιλιατρών είναι ένας οργανισμός, ο οποίος τα τελευταία οκτώ χρόνια εμφανίζει μειωμένες λειτουργικές δαπάνες, αυξημένες επενδύσεις, έχει πλούσια κοινωνική δράση, καθόλου δάνεια για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών ή εκτέλεση έργων, κανονική ροή βεβαιωμένων εσόδων, λίγες οφειλές και μικρό ποσοστό ανείσπρακτων και συνεπώς έχει ισχυρά επιχειρήματα να απαιτεί να μην αδικηθεί.

Σημειώνεται ότι τα Φιλιατρά είναι η δεύτερη σε πληθυσμό έδρα Δήμου της Μεσσηνίας (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του Κράτους), με το μεγαλύτερο γεωργικό πλούτο και τεράστια εισροή εσόδων από τον τομέα αυτό για το Κράτος καθώς και εύρωστη τοπική αγορά , ενώ πληροί τα γεωγραφικά κριτήρια λόγω της θέσης της και του φυσικού της σχεδιασμού.

Σε κάθε περίπτωση που θα αδικηθούμε με δυσκολία θα αντιμετωπίσετε τους Φιλιατρινούς ψηφοφόρους σας. Ήδη συζητείται η πρόταση μη εκλογής κάθε αιρετού σε επόμενες εκλογές με αγώνα εναντίον του σ’ όλη την Ελλάδα. Η εκλογή σας έχει σκοπό την εκπροσώπηση της φωνής του λαού και όχι την υπηρέτηση κομματικών συμφερόντων.
Αγωνιούμε και περιμένουμε.
Παρακαλούμε για τη συμπαράστασή σας στις θέσεις μας, που ήδη σας έχουν γνωστοποιηθεί.
Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εξετάσει σε βάθος την ορθότητα των επιχειρημάτων, χρησιμοποιώντας μετρήσιμους δείκτες και αντικειμενικά κριτήρια και σε καμία περίπτωση δε νομιμοποιείται να επιβάλει μια μελέτη σχεδιασμένη επί χάρτου χωρίς να έχει σεβαστεί τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Φιλιατρά, 21.4.2010
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΑΛΚΗΣ ΞΥΓΚΑΣ

Ολοι χρωστούν, εμείς την πληρώνουμε

Θυμό για τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα αισθάνεται όποιος παρακολουθεί στοιχειωδώς τις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για τον καλπασμό του δημόσιου χρέους όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένων και των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη - των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Για "παγκόσμια κρίση δημόσιου χρέους" έκανε λόγο π.χ. ο Γίργκεν Σταρκ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ένας από τους σκληρότερους Γερμανούς τραπεζίτες εναντίον κάθε βοήθειας της ΕΕ προς τη χώρα μας. Χαρακτήρισε μάλιστα "ακόμη δυσκολότερο" το να μειωθεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ "σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία". Μια ματιά στα στοιχεία αρκεί για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι όλες οι χώρες χρωστούν, αλλά μόνο εμείς οι Ελληνες την πληρώνουμε - και μάλιστα πολύ ακριβά!

Δεν θα ψάξουμε να βρούμε μικρές χώρες για να αποδείξουμε την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού. Θα αρκεστούμε στα μεγέθη των τιτάνων της παγκόσμιας οικονομίας.

Το 2003 π.χ. το συνολικό δημόσιο χρέος όλων των κρατών της Ευρώπης ανερχόταν σε 5,23 τρισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος, βάσει...

των προβλέψεων, μέσα σε μόλις επτά χρόνια, το συνολικό ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στα... 8 τρισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 54%!

Πρόκειται για εξαιρετικά υψηλό ρυθμό ανόδου του δημόσιου χρέους, η μείωση του οποίου, σημειωτέον, είναι απείρως πιο δύσκολη από τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Εννοείται, βεβαίως, ότι η οικονομική κρίση οδήγησε σε καλπασμό τα ευρωπαϊκά κράτη - από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ που είχαν δανειστεί το 2008, το 2009 δανείστηκαν... 40% περισσότερα, κάπου 1,4 τρισεκατομμύριο.

Ας μη νομίζουμε δε ότι άρχισαν ξαφνικά να δανείζονται τα άλλα κράτη πέρυσι λόγω της κρίσης. Κάθε άλλο. Από το 2003 έως το 2007, τα ανέμελα χρόνια της ευημερίας, δανείζονταν κάθε χρόνο από 835 έως 927 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος προβλέπεται να δανειστούν 1,45 τρισεκατομμύριο ευρώ έναντι του 1,395 τρισ. που δανείστηκαν πέρυσι.

Το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκό. Στις ΗΠΑ η κατάσταση επιδεινώνεται με χειρότερους ρυθμούς. Το αμερικανικό δημόσιο χρέος ανερχόταν το έτος 2000 σε 3,41 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το 2009 είχε εκτιναχθεί σε 7,545 τρισεκατομμύρια. Μέσα στη δεκαετία είχε υπερδιπλασιαστεί δηλαδή σε απόλυτο μέγεθος, σημειώνοντας αύξηση κατά 121%!

Με τις ΗΠΑ σημειώνεται και ένα άλλο φαινόμενο: η ισχυρότερη και πλουσιότερη χώρα του πλανήτη... "φεσώνει" όλον τον υπόλοιπο πλανήτη! Με άλλα λόγια, οι πλούσιοι Αμερικανοί δανείζονται από όλους τους φτωχότερους, με ιδιαίτερη προτίμηση στους Ασιάτες.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι. Το αμερικανικό δημόσιο χρωστούσε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ξένους πιστωτές το έτος 2000.

Στα τέλη του 2009 οι Αμερικανοί χρωστούσαν στους ξένους 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το 2000 οι ΗΠΑ είχαν φορτώσει στους ξένους το 30% του αμερικανικού δημόσιου χρέους, ενώ το 2009 οι Αμερικανοί είχαν χρηματοδοτήσει με ξένα κεφάλαια το 49% του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.

Αλίμονο στους Κινέζους, οι οποίοι εξαρτώνται εμπορικά από την Ουάσιγκτον, και τους Γιαπωνέζους, οι οποίοι ακόμη συνεχίζουν να πληρώνουν την ήττα τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από... 65 χρόνια!

Η Ιαπωνία είχε δανείσει στις ΗΠΑ 318 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος 2000. Το ποσό αυτό διογκώθηκε στο απίθανο ύψος των 768,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2009.

Αντιθέτως η Κίνα το έτος 2000 ήταν ένας σχεδόν ασήμαντος πιστωτής των ΗΠΑ, καθώς τους είχε δανείσει μόλις 60 δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Τον Δεκέμβριο του 2009 όμως τα κινεζικά δάνεια προς τις ΗΠΑ είχαν... δεκαπλασιαστεί (!), εκτοξευόμενα στα 900 δισεκατομμύρια (755,4 από την Κίνα και άλλα 152,9 δισ. δολάρια από το κινεζικό Χονγκ Κονγκ).

Αν ποτέ το Τόκιο και το Πεκίνο τολμούσαν να απαλλαγούν από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, οι ΗΠΑ θα χρεοκοπούσαν ακαριαία και το δολάρια θα κατέρρεε, καθώς η Ουάσιγκτον χρωστάει σε Κίνα και Ιαπωνία... 1,65 τρισεκατομμύριο δολάρια!

ΜΙΑ ΛΥΣΗ
Να αγοράζει ομόλογα η ΕΚΤ

Θα συνεχιστεί άραγε επί πολύ χρονικό διάστημα η απαράδεκτη τακτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην αγοράζει κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης; Η αμερικανική FED, οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και παντού στον κόσμο, πλην της Ευρωζώνης, αγοράζουν κρατικά ομόλογα της χώρας τους, και ξένα, βοηθώντας έτσι στον δανεισμό των κρατών με λογικά επιτόκια.

Αντιθέτως η τακτική της ΕΚΤ να τα δέχεται μόνο ως εγγύηση από τις εμπορικές τράπεζες και βάσει αυτών να δανειοδοτεί μόνο τις εμπορικές τράπεζες, και δη με προκλητικά χαμηλά επιτόκια, υπηρετεί και ενθαρρύνει αποκλειστικά και μόνο τους κερδοσκόπους που επιτίθενται εναντίον των κρατών ακόμη και της ίδιας της Ευρωζώνης!
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ




Δυστυχώς κάποιοι μας εμπαίζουν... λεει το Blog Βάλτα Τριφυλίας

Σοβαρή εμπλοκή φαίνεται πως υπάρχει όσον αφορά το ξεκίνημα των έργων του δρόμου ''σήριαλ'' Βάλτας - Γαργαλιάνων, αφού στη χτεσινή συνάντηση του Τοπικού Συμβουλίου Βάλτας με τον Δήμαρχο Γαργαλιάνων ο δεύτερος δήλωσε πως δεν υπάρχουν τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις...

Από ότι φαίνεται κάποιοι μας εμπαίζουν και δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα πρέπει να τους ανεχτούμε!
Μήπως πρέπει να αρχίσουν οι κινητοποιήσεις;
Μήπως πρέπει να κλείσουν δρόμοι, να ............

καταληφθούν Δημαρχεία η καλύτερα να γίνει εμπάργκο της τοπικής αγοράς των Γαργαλιάνων για να ιδρώσουν κάποια αυτιά;

Ποια είναι η θέση της Νομαρχίας Μεσσηνίας για το θέμα; Για την κατασκευή του δρόμου έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση του Δήμου Γαργαλιάνων με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. ''Συζητήσαμε σήμερα τις λεπτομέρειες και θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα και χωρίς εμπλοκές θα περπατήσουμε για να έχουμε τον ανάδοχο του έργου, ο οποίος θα κατασκευάσει αυτό το σπουδαίο έργο για την περιοχή και για το κεφαλοχώρι αυτό, που δυστυχώς δεν έχει καλή πρόσβαση και είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα'', δήλωνε στις 19 Νοεμβρίου 2008 ο κ. Δράκος.

Στις 19 Νοεμβρίου 2008!!! Σχεδόν 2 χρόνια πριν!!! Τι έχει γίνει από τότε Κύριε Δράκο;;;;
Έως πότε θα συνεχιστεί η υποβάθμιση του χωριού μας;;;;

Πηγή: Blog Βάλτα Τριφυλίας

ΣΧΟΛΙΟ
Φίλε μου έτσι πρέπει να γίνεται. Η φωνή των πολιτών να βγαίνει καθαρή. Γράψε τα προσβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό και τις υποσχέσεις που έμειναν λόγια από όποιον και αν προέρχονται.
Δυστυχώς ο Δράκος ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ. ΘΑ ΘΑ ΘΑ και απο έργο... Ας μην το πω καλύτερα γιατι θα πρέπει να βαλω Χ επάνω στην λέξη.



Κάλεσμα από την ΑΔΕΔΥ για την την απεργία της Πέμπτης

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 22 Απριλίου, καθώς και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, απευθύνει το σύνολο των ομοσπονδιών των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Επίσης, από την ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούνται περιοδείες και συγκεντρώσεις στους περισσότερους εργασιακούς χώρους για την προετοιμασία της απεργίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ..........

της ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, με τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, απαιτούν να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες, να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, που μειώνουν κατακόρυφα τα εισοδήματά τους και τους φορτώνουν με νέα φορολογικά βάρη, να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που μειώνει δραματικά τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας, να στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιαίτερα το Τ.Π.Δ.Υ. και ο ΟΠΑΔ και να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις και η μόνιμη και ενιαία σχέση εργασίας στο δημόσιο.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία, που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 22 Απριλίου, έχουν βγάλει, μεταξύ άλλων, και οι παρακάτω ομοσπονδίες:

- Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ)
- Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ο.Τ.Α. (ΠΟΕ - ΟΤΑ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. (ΠΟΕ - ΔΟΥ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ)
- Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΕ - ΥΠΕΧΩΔΕ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσ. Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ)
- Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΥΕ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ - Γιατροί)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΣΥΠΠΟ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημ. Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ)
- Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ)
- Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ
- Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ)
- Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥ - ΙΚΑ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ (ΠΟΜΔΥ - ΥΕΘΑ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας (ΠΟΥΕΝ)
- Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εσωτερικών, Δ..Δ. και Αποκέντρωσης (ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ)
- Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εμπορίου (ΟΣΥΠΕΜ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕ - ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ)
- Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας
- Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ)
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Υπαλλήλων Δικηγορικών Συλλόγων

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Διαβούλευση για τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις

Σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα www.opengov.gr/ypaat έθεσε από χθές το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέματα σχετικά με την ανασυγκρότηση των Αγροτικών Συνεταιριστικώνν Οργανώσεων της Ελλάδας.

Σε γραπτή της δήλωση, η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή τονίζει:

«Με την δημόσια διαβούλευση θέτουμε στο επίκεντρο το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα της χώρας, ο ρόλος του οποίου στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας και κατ' επέκταση του συνόλου της Ελλάδας, είναι αναμφισβήτητος.
Απαιτείται λοιπόν να καταβληθεί κάθε ...........

προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, προσπάθεια στην οποία σας καλούμε να συμμετάσχετε καταθέτοντας τις προτάσεις σας, ώστε να συνεισφέρετε στη διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου».

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 3 Μαΐου 2010 και ώρα 18:00.

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από σήμερα (Τρίτη), θέματα σχετικά με την «Ανασυγκρότηση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της Ελλάδας».

«Με την δημόσια διαβούλευση θέτουμε στο επίκεντρο το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα της χώρας, ο ρόλος του οποίου στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας και κατ' επέκταση του συνόλου της Ελλάδας, είναι αναμφισβήτητος» τονίζει σε δήλωσή της η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.

«Απαιτείται λοιπόν να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, προσπάθεια στην οποία σας καλούμε να συμμετάσχετε καταθέτοντας τις προτάσεις...

σας, ώστε να συνεισφέρετε στη διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου» καταλήγει η υπουργός.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 3 Μαΐου 2010 και ώρα 18:00.

Newsroom ΔΟΛ




Το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Στις 21 Απριλίου του 1967 και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, και συμμετοχή του Ταξίαρχου Τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και του Συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα (κίνημα), το οποίο οι ίδιοι ονόμαζαν «Εθνοσωτήριον Επανάστασιν» ή «Επανάσταση της 21ης Απριλίου».

Αίτια

Μετά τον Εμφύλιο του 46-49 ήταν διάχυτος ο φόβος της επικράτησης του κομμουνισμού παρά την ήττα του ΔΣΕ και την εξορία των ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ. Οι κυβερνήσεις λάμβαναν μέτρα όπως η απαγόρευση του ΚΚΕ, η εκτόπιση αντιφρονούντων κλπ.
Ορισμένοι αξιωματικοί στον στρατό, στην αστυνομία ..........

/χωροφυλακή, στην ΚΥΠ και αλλού θεωρούσαν ότι οι πολιτικοί δε λάμβαναν αρκετά μέτρα ή ότι δεν ήταν αρκετά ικανοί να αποτρέψουν τον κίνδυνο και είχαν ουσιαστικά αυτονομήσει τη δράση τους, δημιουργώντας το λεγόμενο «παρακράτος». Δημιουργήθηκαν ομάδες αξιωματικών, οι οποίες συνέρχονταν και αποφάσιζαν κοινή δράση χωρίς να λογοδοτούν ή να ελέγχονται από την πολιτική ηγεσία. Ταυτόχρονα με ψευδείς εκθέσεις ή με προβοκάτσιες προσπαθούσαν να πείσουν ότι αριστερά είχε οργανωμένη δράση για την κατάληψη της εξουσίας. Οι κυβερνήσεις της εποχής κατά τις δεκαετίες 50 και 60 δε στάθηκε δυνατόν να ελέγξουν αυτούς τους παρακρατικούς μηχανισμούς είτε διότι δεν αντιλαμβάνονταν τη σοβαρότητα του κινδύνου για τη δημοκρατία είτε διότι πολλές φορές τα ανάκτορα παρενέβαιναν υπέρ τους, νομίζοντας ότι οι παρακρατικοί είναι ως επί το πλείστον ορκισμένοι φιλομοναρχικοί. Δείγματα της δράσης των παρακρατικών ήταν το σχέδιο «Περικλής», ως ένα βαθμό η «βία και νοθεία» στις εκλογές του 1961 και η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963.

Η δράση των αντιδημοκρατικών ακροδεξιών ομάδων αυτών εντάθηκε μετά τη νίκη στις εκλογές του 1963 της Ενώσεως Κέντρου με αρχηγό τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν μεν αντικομμουνιστής, πίστευε όμως ότι η πολιτική διώξεων κατά των κομμουνιστών μάλλον τους ενίσχυε παρά τους αποδυνάμωνε. Οι πραξικοπηματίες φοβούνταν την πιθανότητα νέας νίκης της Ενώσεως Κέντρου στις προσεχείς εκλογές. Μια νίκη της θα σήμαινε ενίσχυση της πτέρυγας του Ανδρέα Παπανδρέου και πιθανή κάθαρση του στρατεύματος από τα υπερδεξιά στοιχεία. Μια τέτοια κάθαρση αναμφισβήτητα θα περιλάμβανε πολλά από τα ηγετικά στελέχη του κινήματος. Η προηγούμενη προσπάθεια ελέγχου του στρατεύματος από την κυβέρνηση είχε καταλήξει σε σύγκρουση με τα ανάκτορα και στην Αποστασία του 1965. Αν η Ένωσις Κέντρου επανεκλεγόταν, η παρέμβαση των ανακτόρων θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. Την ίδια στιγμή οι αντιαμερικανικές δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, η χείρα φιλίας που έτεινε προς την ΕΔΑ και οι προτροπές του για ενίσχυση της φιλίας με τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας είχαν θορυβήσει όλους τους δεξιούς θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες, περιλαμβανομένων και των Αμερικανών. Λόγω της προχωρημένης ηλικίας του Γ. Παπανδρέου ο Α. Παπανδρέου διαφαινόταν ως ο διάδοχός του σε περίπτωση νίκης στις επερχόμενες εκλογές.

Υπήρχαν πολλές αναφορές στο ενδεχόμενο πολιτειακής εκτροπής, ενώ σχεδιαζόταν πραξικόπημα και από ανώτερους αξιωματικούς υπό τον στρατηγό Σπαντιδάκη με την ανοχή (αν όχι με την ενθάρρυνση) του βασιλιά Κωνσταντίνου του Β'. Τα σενάρια αυτά αφορούσαν την αφαίρεση της εξουσίας από την Ένωση Κέντρου, σε περίπτωση νίκης της τελευταίας στις επερχόμενες εκλογές, και την αναστολή εφαρμογής ορισμένων άρθρων του Συντάγματος για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι αξιωματικοί που τελικά προέβησαν στο πραξικόπημα την 21η Απριλίου 1967 κινήθηκαν πιο γρήγορα και εξέπληξαν τους πάντες. Το καθεστώς δικαιολόγησε την κατάληψη της εξουσίας υποστηρίζοντας ότι υπήρχε κίνδυνος να καταληφθεί η εξουσία από τους κομμουνιστές. Οι πραξικοπηματίες ισχυρίστηκαν ότι είχαν ανακαλύψει εβδομήντα φορτηγά αυτοκίνητα φορτωμένα με ψεύτικες στρατιωτικές στολές, που οι κομμουνιστές θα χρησιμοποιούσαν για να κάνουν πραξικόπημα. Ποτέ δεν παρουσίασαν κάποιο από αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία και σύντομα και οι ίδιοι εγκατέλειψαν τη πρόφαση του επερχόμενου κομμουνιστικού κινδύνου.

Το χρονικό

Οι συνωμότες διστάζουν

Ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Μακαρέζος συναντήθηκαν στο αρχηγείο των Τεθωρακισμένων στο Γουδή, στις 11.30΄ της 20ης Απριλίου . Ο Παπαδόπουλος δεν είχε λάβει ακόμα κάποιες πληροφορίες και πρότεινε να αναβάλουν το πραξικόπημα κατά είκοσι τέσσερις ώρες. Ο Παττακός αρνήθηκε κι η διαφωνία τους κράτησε αρκετή ώρα. Τελικά ο Παττακός ανακοίνωσε στους άλλους συνωμότες ότι εκείνος θα ξεκινούσε το κίνημα είτε τον ακολουθούσαν, είτε όχι και τότε συμφώνησαν κι οι υπόλοιποι. Ωστόσο , το πραξικόπημα, είχε ήδη καθυστερήσει κατά μία ώρα κι οι πρώτες μετακινήσεις μονάδων άρχισαν μετά τη 1π.μ

Έλεγχος τηλεπικοινωνιών

Πρώτα κινήθηκαν τα τμήματα των καταδρομέων (ΛΟΚ). Αποτελούσαν τη λυδία λίθο επιτυχίας του Κινήματος, που θα είχε πιθανότητες επικράτησης μόνο αν οι μονάδες αυτές κατόρθωναν να καταλάβουν όλα τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα χωρίς να δοθεί το σήμα συναγερμού. Δεν έπρεπε να ειδοποιηθούν και να κινητοποιηθούν ο Βασιλιάς, οι Στρατηγοί, η Κυβέρνηση πριν ολοκληρωθούν οι βασικοί στόχοι του κινήματος. Οι τηλεπικοινωνίες – κτίριο της ΕΡΤ (τότε ΕΙΡΤ), τηλεόραση, ραδιοφωνικοί σταθμοί, τηλεφωνικό κέντρο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ασυρμάτου - καταλήφθησαν μεταξύ 1 και 1.30΄ π.μ. χωρίς να δοθεί το σήμα του συναγερμού. Στους δρόμους επικρατούσε ησυχία, αφού δεν είχαν ακόμα κινηθεί τα τανκς και δεν κυκλοφορούσαν ομαδικά διάφορα στρατιωτικά καμιόνια. Οι στρατιώτες μετακινούνταν γρήγορα και αθόρυβα, κατά μικρές ομάδες, στους προκαθορισμένους στόχους δίχως να κινούν την προσοχή ή τη περιέργεια. Ένα τζιπ γεμάτο στρατιώτες δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο στους αθηναϊκούς δρόμους. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά οι στρατιώτες της Χούντας είχαν θέσει υπό το λειτουργικό έλεγχό τους όλα τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα

Πλαστογράφηση – Σχέδιο Προμηθεύς

Ο Παπαδόπουλος είχε ετοιμάσει μια γραπτή Διαταγή , που όριζε τις μετακινήσεις των αναγκαίων στρατιωτικών μονάδων, πλαστογραφώντας το όνομα του Βασιλιά. Οι συνωμότες απευθύνθηκαν στους αγουροξυπνημένους στρατιώτες διαβάζοντάς τους τη, δήθεν υπογεγραμμένη από το Βασιλιά, Διαταγή και τους ανέπτυξαν το σχέδιο μάχης ,στο όνομα του Βασιλιά. Στη συνέχεια ο Παπαδόπουλος έστειλε το κωδικό σήμα για την ενεργοποίηση του Σχεδίου Προμηθεύς,σχέδιο εκτάκτης ανάγκης του ΝΑΤΟ. Το συγκεκριμένο σχέδιο προορίζονταν για την αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης, σε περίπτωση που εισέβαλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού. Βασικό στοιχείο του σχεδίου ήταν ότι έθετε όλες τις στρατιωτικές μονάδες υπό την άμεση ηγεσία του Υπουργού Άμυνας ή του Αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Σπαντιδάκη ή του Βασιλιά, απαγορεύοντας ρητά την υπακοή τους σε οποιαδήποτε άλλη διαταγή.

Ο έμπιστος του βασιλιά αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Γ. Σπαντιδάκης, αντικαταστάθηκε από τον Οδυσσέα Αγγελή. Ο Αγγελής κάνοντας χρήση του νέου του αξιώματος έδωσε εντολή στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη να εφαρμόσει το Σχέδιο Προμηθεύς σε όλη τη χώρα.

Συλλήψεις

Έχοντας πια στη διάθεσή τους τηλέφωνα και ασυρμάτους, οι κινηματίες ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του σχεδίου τους, στις συλλήψεις.

Είχαν αναθέσει σε ειδικές ομάδες τη σύλληψη κορυφαίων πολιτικών. Μόλις άρχισαν ταυτόχρονα τις συλλήψεις, άρχισαν να κινούνται τα τανκς και οι μονάδες Λοκατζήδων. Ο Παπαδόπουλος έφτασε στο Πεντάγωνο, όπου τον περίμεναν ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς και ο Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Ασλανίδης. Οι στασιαστές όρμησαν μέσα και κατέλαβαν το κτίριο, χωρίς πάλι να δοθεί το σήμα του συναγερμού. Δώδεκα τανκς κι οκτώ θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κύκλωσαν το Πεντάγωνο, ενώ άλλα τανκς βρέθηκαν μπροστά στα κτίρια της τηλεόρασης , των ραδιοφωνικών σταθμών και των τηλεφωνικών κέντρων, ώστε να αποκρουστεί κάθε απόπειρα ανακατάληψής τους. Κι αφού είχαν δρομολογηθεί οι συλλήψεις, άλλα τανκς άρχισαν να καταλαμβάνουν θέσεις στη πλατεία Συντάγματος, μπροστά από μεγάλα ξενοδοχεία (Χίλτον) και άλλα σφράγιζαν τους δρόμους που οδηγούσαν από την επαρχία στην Αθήνα. Αποκλείστηκε και το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η πρώτη ειδοποίηση που πήρε ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος για όσα συνέβαιναν ήταν από τον υπασπιστή του, Ταγματάρχη Μιχάλη Αρναούτη, όταν είδε ομάδα στρατιωτών να εισβάλει στην κατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό. Το τηλέφωνό του όμως νεκρώθηκε και τελικώς συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Πεντάγωνο. Από τις βροντές των πυροβολισμών, ξύπνησε και η Μαργαρίτα Παπανδρέου. Η κατοικία του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν γειτονική του Μιχάλη Αρναούτη. Ένας Λοχαγός και τέσσερις κομάντος εισέβαλαν στην οικία και μετά από επεισοδιακή καταδίωξη συνέλαβαν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Κωνσταντίνος αμέσως τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Παναγιώτη Κανελλόπουλο όπου ο τελευταίος τον πληροφορούσε ότι τον συνελάμβαναν εκείνη ακριβώς τη στιγμή, στις 2.23’ το πρωί.

Η δεύτερη ειδοποίηση ότι βρισκόταν σε εξέλιξη πραξικόπημα ήρθε στις 2.10΄ το πρωί, όταν ο αστυνομικός διευθυντής της Αθήνας Τασιγιώργος άκουσε τις κινήσεις των στρατιωτικών μονάδων και τηλεφώνησε στον Υπουργό Δημοσίας Τάξης Γεώργιο Ράλλη. Ο Ράλλης προσπάθησε να τηλεφωνήσει στο Τατόι, αλλά το τηλέφωνό του είχε νεκρωθεί. Κατευθύνθηκε στο γειτονικό αστυνομικό τμήμα, από όπου κατόρθωσε μέσω ασυρμάτου Motorola να συνδεθεί με το Βασιλιά. Ο Βασιλιάς έδωσε εντολή στον Ράλλη να επικοινωνήσει με τους αξιωματικούς υπηρεσίας των Σωμάτων Στρατού στην Θεσσαλονίκη, τη Καβάλα, και σε άλλες πόλεις και να τους θέσει σε κατάσταση συναγερμού και να κινηθούν προς την Αθήνα. O Γεώργιος Ράλλης προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Επιτελάρχη του Γ΄ Σώματος Στρατού, Ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη, για να κινητοποιήσει τις δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόλαβε, αφού το σχέδιο Προμηθεύς είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή με αποτέλεσμα ο Ταξίαρχος Βιδάλης να αγνοήσει το σήμα του Ράλλη. Μόλις έλαβε το σήμα, ο Βιδάλης βρέθηκε σε μεγάλη αμηχανία. Έσπευσε να ζητήσει οδηγίες από το ΓΕΣ και ο Στρατηγός Σπαντιδάκης τον διαβεβαίωσε, ψευδώς, στο τηλέφωνο ότι ο Βασιλιάς ήταν σύμφωνος με ό,τι είχε γίνει και ότι έπρεπε να ανγνοήσει τη διαταγή Ράλλη.

Ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μανώλης Γλέζος, ήταν από τα πρώτα μέλη της Αριστεράς που συνελήφθησαν. Ο Γεώργιος Παπανδρέου συνελήφθη από αξιωματικούς στις 2.45΄ λέγοντάς τους, με τα προτεταμένα όπλα προς αυτόν, «είναι η πέμπτη φορά που μου συμβαίνει!».

Πριν η ώρα πάει 3.00 π.μ. οι πραξικοπηματίες είχαν θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό τους την Αθήνα. Είχαν εγκλείσει τους σημαντικότερους κρατούμενούς τους στους θαλάμους των Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών, στο δεύτερο όροφο της Σχολής Τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Χιλιάδες πολίτες τους είχαν μαντρώσει στον Ιππόδρομο, στο Φαληρικό Δέλτα, στο γήπεδο Καραϊσκάκη στο Νέο Φάληρο και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Διαπραγματεύσεις

Στις 5.30΄ το πρωί, ο Ράλλης τηλεφώνησε πάλι στον Βασιλιά, του ανέφερε τις προσπάθειές του να επικοινωνήσει με τα Σώματα και του συνέστησε:«Παθητική αντίσταση Μεγαλειότατε, και ίσως αργότερα κάτι μπορέσετε να κάμετε».

Στις 6.00΄ το πρωί οι Συνταγματάρχες βγήκαν στο ραδιόφωνο για να αναγγείλουν την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό στο όνομα του Βασιλιά. Ανάγγειλαν την αναστολή ορισμένων άρθρων του Συντάγματος: επρόκειτο για τα άρθρα 5,6,8,10,11,12,14,18,20,95 και 97. Αυτό σήμαινε ότι δεν ίσχυαν πια οι διατάξεις που προέβλεπαν:

* ότι κανένας δε συλλαμβάνεται χωρίς δικαστικό ένταλμα,
* το δικαίωμα της ελεύθερης συγκέντρωσης προσώπων,
* το δικαίωμα της ίδρυσης και συμμετοχής σε σωματεία,
* το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου,
* το απαραβίαστο της αλληλογραφίας.
* Το άρθρο 18 απαγόρευε την επιβολή θανατικής ποινής σε πολιτικά εγκλήματα και έτσι μπορούσαν πλέον να συσταθούν και να λειτουργήσουν, χωρίς ειδικό νόμο, έκτακτα στρατοδικεία.

Στις 8.00΄ το πρωί οι κινηματίες ζήτησαν συνάντηση με τον Βασιλιά στο περικυκλωμένο από τανκς Τατόι. Αφού παρέδωσαν τα όπλα τους στο φυλάκιο εισόδου (και χάθηκε, έτσι, μια ευκαιρία σύλληψής τους) συνάντησαν τον Κωνσταντίνο από τον οποίο και ζήτησαν να υπογράψει διακηρύξεις, οι οποίες θα επέτρεπαν το σχηματισμό κυβέρνησης. Επικαλέσθηκαν τον κομμουνιστικό κίνδυνο και την προστασία του Θρόνου και, στις αρνήσεις του Κωνσταντίνου, ο Παττακός του δήλωσε : οι Επαναστάτες δεν συζητούν, απαιτούν!.
Τελικά, ο Κωνσταντίνος δέχθηκε να μεταβεί στο Πεντάγωνο για μια τελική συνάντηση. Εκεί είχαν μεταφερθεί και κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες καθώς και ο Πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Πριν μεταβεί στο Πεντάγωνο, ο Κωνσταντίνος πέρασε από τη κατοικία της μητέρας του Φρειδερίκης στο Παλαιό Ψυχικό, μάλλον για να την συμβουλευτεί. Στο Πεντάγωνο επικρατούσε χαώδης κατάσταση. Καθώς οι ώρες περνούσαν και δεν διαφαινόταν κάποια λύση, κατώτεροι αξιωματικοί απειλούσαν ανοιχτά, κραυγάζοντας, τους ανωτέρους τους. Ο Κωνσταντίνος μπόρεσε και συνάντησε τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο για λίγα λεπτά. Ο Π. Κανελλόπουλος εισηγήθηκε στον Βασιλιά να διατάξει τους αξιωματικούς να καταθέσουν τα όπλα. Ο Βασιλιάς, όμως, δεν έλεγχε κανέναν από αυτούς που οπλοφορούσαν.

Ο Βασιλιάς υποχωρεί, η Χούντα νομιμοποιείται

Αργά το μεσημέρι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Ο Βασιλιάς δέχτηκε να αναλάβουν υπουργεία στρατιωτικοί και οι πραξικοπηματίες δέχτηκαν να γίνει Πρωθυπουργός μη στρατιωτικός. Ο Κωνσταντίνος πρότεινε τον Κωνσταντίνο Κόλλια, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η επιλογή προκάλεσε γενική έκπληξη, ο δε Παπαδόπουλος αναγκάστηκε να ρωτήσει ποιος ήταν αυτός ο Κόλλιας! Ο Γρηγόριος Σπαντιδάκης ανέλαβε Υπουργός Άμυνας με υφυπουργό τον Στρατηγό Γεώργιο Ζωιτάκη και οι συνωμότες Γ. Παπαδόπουλος Υπουργός Προεδρίας, Στυλ. Παττακός Υπουργός Εσωτερικών και Νικ. Μακαρέζος Υπουργός Συντονισμού.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή Φίλιπ Τάλμποτ, ο οποίος επισκέφθηκε τον Βασιλιά Κωνσταντίνο στα Ανάκτορα της οδού Ηρώδου Αττικού λίγο μετά την ορκωμοσία, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος του αποκάλυψε ότι δεν έλεγχε πλέον το στράτευμα και πως «ορισμένοι απίστευτα βλάκες ακροδεξιοί μπάσταρδοι, που είχαν τον έλεγχο των τάνκς, οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή». Ο Βασιλιάς ισχυρίστηκε ότι σκέφθηκε προς στιγμή να εκτελέσει τους πραξικοπηματίες, όταν έφτασαν στα Ανάκτορα για να ορκιστούν. Σκέφθηκε, όμως, ότι η κίνησή του δεν θα είχε καμία αξία, μιά και τα Ανάκτορα ήταν περικυκλωμένα από τάνκς επανδρωμένα από αξιωματικούς που τους ήταν πιστοί. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν ήταν καθόλου βέβαιος για τις επόμενες κινήσεις του και σκεπτόταν σοβαρά άν θα ήταν καλύτερο να μείνει ή να φύγει από τη χώρα. Ρώτησε τον Τάλμποτ πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για φτάσουν στο Τατόι αμερικανικά ελικόπτερα, προκειμένου να μεταφέρουν τον ίδιο και την οικογένειά του εκτός Ελλάδας και άν υπήρχε περίπτωση να αποβιβαστούν αμερικανοί πεζοναύτες στην Ελλάδα για να τον βοηθήσουν να ανακτήσει τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνέπειες

Το Δικτατορικό Καθεστώς, που προήλθε από το πραξικόπημα, είναι γνωστό ως η Χούντα των Συνταγματαρχών.

Οι παλαιότερες παρεμβάσεις των στρατιωτικών στην πολιτική ζωή της Χώρας ήταν μικρής διάρκειας και σύντομα οι στρατιωτικοί αποχωρούσαν, δίνοντας τη θέση τους σε μια ευνοούμενη ομάδα πολιτικών. Αντίθετα, η Χούντα έδειξε ξεκάθαρα την απέχθειά της προς όλους τους πολιτικούς, ενώ μόνο μερικοί ασήμαντοι πρώην πολιτικοί προσφέρθηκαν να συνεργαστούν με το Καθεστώς. Οι προθέσεις της Χούντας να παραμείνει στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα φάνηκαν καθαρά μετά τη σύνταξη του νέου Συντάγματος, που στην ουσία ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 21ης Απριλίου 2010

ele21.jpg (736 KB) 8arr21.jpg (213 KB) foni21.jpg (292 KB)