Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Νταμπλούχος ο Παναθηναϊκός. Τα πήρε όλα κι έφυγε!

Μέχρι πρότινος λεγόταν:
"ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2009-2010"
τώρα λέγεται

"ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΝΤΑΜΠΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"...‏

Το 17ο Κύπελλο της ιστορίας του πανηγυρίζει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος νίκησε 1-0 τον Άρη στο ΟΑΚΑ στον μεγάλο τελικό.

Με το γκολ του Λέτο στο 63' οι "πράσινοι" έκαναν το 8ο νταμπλ, ολοκλήρωσαν ιδανικά την επιστροφή τους στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου και ετοιμάζονται για διακοπές, αφήνοντας τους υπόλοιπους να παλεύουν στα play-off.

VIDEO: Οι καλύτερες φάσεις του τελικού.







Νίκη Πλάτης - Άμφεια 3-1. Ενα δίλεπτο ήταν αρκετό για να κλειδώσει η νίκη.

Δυο γκολ από τον Γιάννη Βενετσανάκο κλείδωσαν οριστικά την νίκη.

"Αποστολή τρίποντο" εξετελέσθη με πλήρη επιτυχία για την Νίκη πλάτης σήμερα το απόγευμα στο Δημοτικό γήπεδο Φιλιατρών κόντρα στον αντίπαλο της Παπαφλέσσα Άμφειας.
Η ομάδα του Τάκη Παναγόπουλου μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και έδειξε από την αρχή τα δόντια της στην ομάδα της Άμφειας δημιουργώντας ευκαιρίες από το δεύτερο κι όλας λεπτό και ανοίγοντας το σκορ μόλις στο 9ο λεπτό με τον Κούλη Γεωργακόπουλο.

Έκτοτε και μέχρι το 36 η Νίκη Πλάτης είχε δημιουργήσει πολλές ..............

ευκαιρίες να διπλασιάσει τα τέρματα της αλλά μετά από μια στιγμιαία αδράνεια στην άμυνα δέχτηκε από την Άμφεια την ισοφάριση.

Στην επανάληψη και στο 60ο λεπτό ο Γκρέτσας τραυματίστηκε και δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Την θέση του πήρε ο Βενετσανάκος όπου λίγα λεπτά αργότερα διπλασίασε τα τέρματα για την Νίκη Πλάτης.
Δύο λεπτά αργότερα στο 66 ο Βενετσανάκος με νέο σουτ κοντά στην εστία, έγραψε το 3-1 για την Νίκη πλάτης. Σκορ που παρέμεινε μέχρι και το 90ο λεπτό.

Νίκη Πλάτης:
Λινάρδος, Σταθόπουλος, Στριμπάκος, Γιαννακόπουλος, Αρβανιταντώνης, Άλμπαν, Καραβίτης, Σύλλας, Κωνσταντόπουλος, Γεωρακόπουλος, Καραχάλιος.
Αλλαγές μπήκαν οι: καλογερόπουλος και Βενετσανάκος.


Παπαφλέσας Αμφειας:
Γεωργούσης Θεοδ, Σαραντάκος. Μαλαπάνης Νικήτας, Σόφτης, Μαλαπάνης Παναγιώτης, Γεωργούσης Γεώργιος, Δωδεκάτος, Σγουράκης, Μαλαπάνης Αριστείδης, Κρίκας.

Πηγή: Νίκη Πλάτης

Νάντια Γιαννακοπούλου: Οι υπαίτιοι να πληρώσουν

Άρθρο της Βουλευτού Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Διατυπώνεται ευρέως τελευταία από στελέχη της αντιπολίτευσης ότι η κατάσταση της οικονομίας μέχρι τις εκλογές ήταν «διαχειρίσιμη». Προεκτείνεται, μάλιστα, η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία και σε σοφιστείες με απαλή δόση αυτοκριτικής, όπως ότι «το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε κρίση χρέους και ελλείμματος και δημιούργησε κρίση δανεισμού τις χώρας που δεν υπήρχε». Η παραπάνω επιχειρηματολογία, πέραν του ότι αποσιωπά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση εκδηλώνοντας πρωτοφανή αξιοπιστία είχε κρύψει πάνω από το μισό έλλειμμα, υποτιμά βαθύτατα τη νοημοσύνη των πολιτών.

Αρχικά, είναι απαραίτητο να διασαφηνίσουμε, σε λίγες ..........

γραμμές, την άμεση σύνδεση μεταξύ χρέους, δημοσιονομικού ελλείμματος, αξιοπιστίας και δανεισμού. Πρώτον, το χρέος προέρχεται από το δανεισμό προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες ανάγκες ενός κράτους. Δεύτερον, το δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται στην ανισσόροπη σχέση μεταξύ εσόδων και εξόδων ενός κράτους υπέρ των δεύτερων και επιτείνεται με την αδυναμία αποπληρωμής των τόκων προηγούμενων δανεισμών. Τρίτον, το έλλειμμα αξιοπιστίας οφείλεται στην διαρκή αδυναμία αποπληρωμής προηγούμενων δανείων και στην δημοσιοποίηση ψευδών δημοσιονομικών στοιχείων.

Η κρίση δανεισμού είναι η αναπόφευκτη συνέπεια όταν συντρέχουν όλες οι παραπάνω συνθήκες. Είναι αποτέλεσμα του υψηλού χρέους που καθιστά τον δανειστή επιφυλακτικό, των διαρκών ελλειμματικών απολογισμών που αποδεικνύουν την αδυναμία αποπληρωμής προηγουμένων χρεών και του ελλείμματος αξιοπιστίας που επιτείνει τη δυσπιστία των δανειστών. Το να θες να ισχυρίζεσαι βάσιμα ότι, ενώ υπάρχει υπέρογκο χρέος, διαρκή ελλείμματα και έλλειψη αξιοπιστίας, δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα δανεισμού, είναι ανεύθυνο και ψευδές.

Όμως, ήρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η επιλογή των εκλογών που προκήρυξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις 4 Οκτώβρη ήταν επιλογή φυγομαχίας και ανευθυνότητας να αντιμετωπίσει τα δομικά οικονομικο-κοινωνικά προβλήματα που γιγαντώθηκαν. Προβλήματα, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν με το φαγοπότι που στήθηκε στις πλάτες του Ελληνικού λαού με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, τις μίζες της SIEMENS, την εξαγορά της εταιρίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ, τις «γαλάζιες» προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, τους «κουμπάρους», τα ομόλογα, την εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, την υπόθεση Παυλίδη κτλ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην δυσχερέστατη θέση να λάβει πολύ σκληρά μέτρα, πριν ακόμη ζητήσει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Μέτρα, τα οποία δημιούργησαν μάλιστα τριγμούς και στο εσωτερικό της κυβέρνησης που εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία πριν μόλις λίγους μήνες. Μέτρα που επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρημένη καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη που προέκυψε ύστερα από δεκαετίες λαθών, παραλείψεων και επανάπαυσης και «έπιασε πάτο» την τελευταία πενταετία.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι συγχωρούν ελλιπείς, λαθεμένους και ανεπαρκείς χειρισμούς. Έχουν αποδείξει, επίσης, ότι ξέρουν να «σφίγγουν το ζωνάρι» όταν οι καταστάσεις το επιτάσσουν. Είναι, όμως, αντίθετο με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πολιτικής ηθικής, οι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης να παραμένουν ατιμώρητοι.
Και επειδή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στη βάση αυτών, ακριβώς, των αρχών, έχει υποχρέωση να τις τηρήσει μέχρι τέλους. Οι ένοχοι πρέπει να πληρώσουν!
Αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός, διαφορετικά «γαία πυρί μειχθήτω».

Παναθηναϊκός - Άρης. Απόψε στις 20:30 ο μεγάλος Τελικός

Στις 8.30 το βράδυ ο Παναθηναϊκός και ο Άρης θα διεκδικήσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο τον τίτλο του κυπέλλουχου για το 2010. O αγώνας θα μεταδωθεί από τον "Alpha".
Οι δύο ομάδες συναντώνται ξανά μετά από 70 χρόνια και μάλιστα η τελευταία φορά που οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να κατακτήσουν τον τίτλο ήταν πριν από 40 χρόνια.

Tα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας θα είναι πολύ .........

αυστηρά για την αποφυγή πιθανών επεισοδίων, ενώ από στον κρίσιμο αγώνα διαιτητής θα είναι ο Τάσος Κάκος.
Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε, από την αναμέτρηση θα απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που ενημέρωσε ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ΕΠΟ.

Για ανάρμωστη συμπεριφορά καταγγέλει την δημοτική αστυνομία Καλαμάτας το επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Για ανάρμοστη συμπεριφορά εις βαρος περιπτεριούχου καταγγέλει την Δημοτική αστυνομία Καλαμάτας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος.

Σε επιστολή του προς τον Δήαμρχο καλαμάτας Κο Νίκα ο κος Καραμπατος ζητά να γίενι ΕΔΕ για το συμβάν ωστε να διαλευκανθεί η υπόθεση την οποία χαρακτήρισε ως λυπηρό συμβάν.

Αναλυτικά η επιστολή του Κου Καραμπάτου αναφέρει: ......

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το λυπηρό συμβάν διαπληκτισμού μεταξύ περιπτερούχων της Καλαμάτας και οργάνων της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου σας με αφορμή δριμύτατη λεκτική επίθεση των τελευταίων.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας εκφράζει την δυσαρέσκεια και την αντίθεση του σε τέτοιες τακτικές και θεωρεί ότι η άρνηση εκ μέρους του Δήμου για διάλογο με τους εκπροσώπους των περιπτερούχων και η λήψη αποφάσεων ερήμην τους, είναι εστία εντάσεων, που δεν τιμούν αυτούς που τις προκαλούν.
Σε κάθε περίπτωση, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θεωρεί επιβεβλημένη τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διαλεύκανση του ανωτέρω συμβάντος και συζήτηση του θέματος με τους ενδιαφερόμενους ή/και τους εκπροσώπους τους προκειμένου να ακουστούν οι προτάσεις και η άποψή τους άμεσα.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

«Γεια σας. Πιάστε με. Καλλιεργώ χασίς στη βεράντα του σπιτιού μου».

Με αυτά τα λόγια ο 46χρονος συμπολίτης μας Γιώργος Σ. παρουσιάστηκε αυθορμήτως χθες το πρωί στις 7:30 περίπου στο αστυνομικό τμήμα Φιλιατρών και κατήγγειλε τον εαυτό του ότι στην βεράντα του σπιτιού που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω απο τα Φιλιατρά στην Θέση Γιόλακα και που διαμένει μόνιμα, καλλιεργούσε χασίς.

Οι αστυνομικοί που άκουγαν τον 46χρονο έμειναν .........

εμβρόντητοι από την ομολογία του και αποφάσισαν να διαπιστώσουν κατά πόσο ευσταθούν τα λεγόμενα του Γ.Σ.
Επισκέφθηκαν το σπίτι του 46χρονου όπου βρήκαν τις γλάστρες με το χασίς και φυσικά το κατέσχεσαν.

Ο 46χρονος συνελήφθη. Εις βάρος του έγινε δικογραφία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Κυπαρισσίας.

Προς το απόσπασμα του ΔΝΤ

Αγρια μέρα η χθεσινή. Στη χώρα μας, τα μάτια και ο νους όλων στη μοιραία πορεία της Ελλάδας προς το εκτελεστικό απόσπασμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο μας οδηγεί άβουλη πλέον και παραιτημένη από κάθε αντίσταση ή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Στην Ευρώπη, η προσοχή στραμμένη στη σοκαριστική είδηση ότι οι κερδοσκόποι έχουν πλέον τόσο αποχαλινωθεί και αισθάνονται τόσο πανίσχυροι, ώστε με προκλητικό τρόπο αρνήθηκαν να καλύψουν ένα ασήμαντου ύψους -μόλις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ- τριακονταετές ομόλογο της... Γερμανίας! Ακούγεται σαν ανέκδοτο μαύρου χιούμορ: βγήκαν να δανειστούν οι Γερμανοί 3 δισ. όλα κι όλα και δεν βρήκαν αγοραστές των ομολόγων τους! Τους προσφέρθηκαν μόνο 2,7 δισ. ευρώ και τελικά πήραν κάτι λιγότερο από 2,5 δισεκατομμύρια με επιτόκιο 4,75%.

Σε παράλληλα επίπεδα, χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους στέλνοντας ένα πρώτο μήνυμα προς την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ ότι ο ελληνικός λαός ή μάλλον τμήματά του, των οποίων το εύρος θα φανεί τους επόμενους μήνες, δεν προτίθενται να παραδοθούν αμαχητί στο καθεστώς επικυριαρχίας της...

Ελλάδας που θα εγκαθιδρύσουν το ΔΝΤ και η ΕΕ μόλις επισημοποιηθεί η παράδοση της οικονομικής και κοινωνικής εξουσίας στα χέρια τους.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και θα γίνουν πολύ δυσκολότεροι. Η Ελλάδα εισέρχεται σε φάση κοινωνικών εντάσεων, ίσως και συγκρούσεων. Η κυβέρνηση είναι πεισμένη ότι δεν μπορεί να σώσει η ίδια τη χώρα στηριζόμενη στον ελληνικό λαό και θεωρεί ότι η σωτηρία της Ελλάδας προϋποθέτει την παράδοσή της στην επικυριαρχία των ξένων, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Ενα τμήμα των εργαζομένων και ολόκληρου του ελληνικού λαού δείχνει αποφασισμένο να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να εμποδίσει την υλοποίηση των σχεδίων τους, που αποσκοπούν στην κατάργηση θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων του και στη βίαιη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων ώστε να γυρίσει η χώρα μας είκοσι, τριάντα ή περισσότερα χρόνια πίσω.

Η διαπάλη αυτή που τούτη τη στιγμή είναι άγνωστο αν θα μετατραπεί σε κοινωνική σύγκρουση και πόσο μεγάλων διαστάσεων, είναι πιθανόν ότι θα διαπερνά την ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι δυστυχώς απολύτως τίποτα δεν έχει απομείνει από τις προσδοκίες, τις ελπίδες και την αισιοδοξία για καλύτερες μέρες που είχε γεννήσει στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού η σαρωτική εκλογική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ πριν από λίγους μόνο μήνες.Τώρα ο φόβος, η ανησυχία και η αγωνία για το αύριο έχουν συνθλίψει ψυχολογικά την ελληνική κοινωνία. Ο Οκτώβρης των εκλογών μοιάζει να βρίσκεται χρόνια και χρόνια πίσω, χαμένος σε ένα παρελθόν που έχει ολότελα ξεχαστεί από τους πάντες. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία μιας κυβέρνησης συνίσταται στο να ηγείται ενός φοβισμένου και αποκαρδιωμένου λαού, παρόλο που οι εκάστοτε ηγέτες βολεύονται άνετα με αυτή την κατάσταση, καθώς το μόνο που ανησυχεί τους ίδιους είναι μήπως συναντήσουν απέναντί τους έναν οργισμένο λαό.

Ταυτόχρονα όμως με την ελληνική τραγωδία, εξελίσσεται και διευρύνεται ραγδαία μια ευρωπαϊκή κρίση, η οποία αφενός αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ σήμερα και αφετέρου θέτει υπό δεινή δοκιμασία το σαθρό, όπως αποδεικνύεται, οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Ελλάδα είναι απλώς ο καταλύτης αυτής της κρίσης, κατά κανέναν τρόπο δεν υπήρξε η αιτία της. Στη χώρα μας έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους πάντως τόσο οι κερδοσκόποι για να τη "γδάρουν" με τοκογλυφικά επιτόκια, αφού οι εταίροι της κυβέρνησης άφησαν τη χώρα μας στο έλεός τους, όσο και οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι που προσβλέπουν σε σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων εργαζομένων, γιατί αντιλαμβάνονται πως η ίδια μοίρα περιμένει και αυτούς.

ΕΥΡΩΠΗ
Αιτία της κρίσης είναι το Βερολίνο

Η πολιτική που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αποτελεί την αιτία όχι μόνο της κερδοσκοπίας που ασκείται εναντίον της Ελλάδας, αλλά και της κρίσης που αρχίζει να ταρακουνά πλέον την ίδια την ΕΕ. Με αφορμή την Ελλάδα, εμφανίστηκαν στο προσκήνιο οι γερμανικές δυνάμεις που θεωρούν την ΕΕ απλώς όχημα επιβολής της ηγεμονίας του Βερολίνου στην Ευρώπη και οι οποίες θεωρούν ανούσια και άχρηστα πλέον φληναφήματα τα περί ευρωπαϊκής ενοποίησης και αλληλεγγύης, καθώς εκτιμούν ότι ο στόχος της γερμανικής επικυριαρχίας στη Γηραιά Ηπειρο έχει ήδη επιτευχθεί, άρα δεν χρειάζεται πια να τηρούν τα προσχήματα.
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Πόλεμος!

Χρέος μας είναι να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει το χειρότερο. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός χθες, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Η επίκληση του "χειρότερου" δεν νομιμοποιεί πολιτικά και ηθικά το κακό, που, τουλάχιστον ως προς την έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης, αλλά και την εκτόξευση των spread σε επίπεδα χρεωκοπίας, συνιστά το απόλυτο κακό.

Χωρίς νομιμοποίηση ο πρωθυπουργός, προστρέχει στην αγκαλιά του Στρος - Καν, ο οποίος χθες ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των γνωστών όρων του ΔΝΤ και ότι ο διεθνής οργανισμός δεν αναγνωρίζει ως μέλος του...

την Ε.Ε., αλλά μόνο την Ελλάδα. Ποιος ευρωπαϊκός μηχανισμός και άλλα παραμύθια;

Η χώρα οδηγείται σε καταστροφή. Δεν χρειάζεται να βομβαρδίζεται, δεν χρειάζεται να ναρκοθετείται. Οι όροι του ΔΝΤ, η περιβόητη "τεχνογνωσία", μετατρέπουν σε ερείπια κατακτήσεις και υποδομές 30 χρόνων.

Η χώρα βιώνει τις συνέπειες ενός πολέμου. Μιας μάχης, όμως, που οι ιθύνοντες δεν έδωσαν. Ίσως γιατί οι ίδιοι, οι νυν και οι πρώην, είναι οι υπεύθυνοι για την προδιαγεγραμμένη ήττα!

Ο ελληνικός λαός ζει στιγμές πίκρας και ταπείνωσης. Η δημοκρατία ευτελίζεται, η εθνική ανεξαρτησία προσβάλλεται, το κοινωνικό κράτος βάλλεται. Και, επιπλέον, ο πατριωτισμός λαβώνεται στα πεδία των μαχών, που εικονικά στήνουν, με το αζημίωτο, τα διεθνή ΜΜΕ στην υπηρεσία του συστήματος της κερδοσκοπίας.

Είναι ώρα εθνικής περισυλλογής για αλλαγή πορείας, για ανάταση, για αντίσταση, για αναζήτηση στο εσωτερικό της λαϊκής ενότητας και στο εξωτερικό των αναγκαίων συμμαχιών. Είναι η ώρα που η αριστερά καλείται να διαδραματίσει τον ρόλο που δικαιώνει την ύπαρξή της.


Έκκληση της "Ουμανιτέ" υπέρ του ελληνικού λαού

"Πρέπει να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός δεν ευθύνεται για τη χρεωκοπία του κράτους του. Ο λαός αυτός, που οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι διεθνείς θεσμοί θέλουν να κατακρεουργήσουν, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χορήγησε γιγάντια δάνεια με επιτόκιο μόλις 1% στις τράπεζες, πρέπει να ωφεληθεί από τα ίδια δάνεια. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης απειλούνται από προγράμματα λιτότητα της ίδιας φύσης. Η Ε.Ε. και όλα τα μέλη της πρέπει να ενεργοποιηθούν για τη διατήρηση του ορίζοντα μιας Ευρώπης των λαών".

Η έκκληση αυτή υπέρ του ελληνικού λαού με συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο, δημοσιεύεται σήμερα από τη γαλλική "Ουμανιτέ", λίγες μόλις ώρες μετά την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ.

"Από την αρχή της κρίσης θεωρήσαμε πρώτιστη ανάγκη την εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, γιατί όσα του συμβαίνουν είναι απόρροια μιας Ευρώπης όπου κυριαρχούν οι αγορές, μιας φιλελεύθερης Ευρώπης" εξηγεί...

στην "Α" ο Ζαν Πολ Πιερό, διευθυντής σύνταξης της "Ουμανιτέ", που υπογραμμίζει ότι "έχουμε απόλυτη συναίσθηση ότι ο ελληνικός λαός δεν ευθύνεται για την κρίση που τον πλήττει".

"Θεωρούμε ότι είναι ευθύνη του συνόλου της Ευρώπης να υλοποιήσει μια πραγματική πολιτική στήριξης του ελληνικού λαού". "Αυτή τη στιγμή εκείνο που διακυβεύεται είναι η ίδια η ιδέα της Ευρώπης. Η οικονομική κρίση έδειξε ότι στις τράπεζες δόθηκαν μυθικά ποσά με ελάχιστα επιτόκια και άρα είναι δίκαιο να προσφερθούν στον ελληνικό λαό οι ίδιες προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση. Γι' αυτό και καλούμε με το μικρό αυτό κείμενό μας σε αλληλεγγύη υπέρ του ελληνικού λαού".

Ο Ζαν Πολ Πιερό επέμεινε στην ανάγκη δράσης των κυβερνήσεων για να δοθούν με χαμηλότατα επιτόκια δάνεια στην Ελλάδα -"αυτή είναι η κρίσιμη μάχη και θέλουμε να συνειδητοποιήσει η κοινή γνώμη ότι στο θέμα αυτό διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης. Συγκεκριμένα ζητάμε να ασκηθούν πιέσεις για χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια, χωρίς τη μέγκενη, τις προϋποθέσεις των αγορών και βέβαια χωρίς το ΔΝΤ". "Η ιδέα της Ευρώπης κρίνεται σήμερα στην Ελλάδα".
Τσερεζόλε Ε.


Μεσσηνιακές εφημερίδες της 24ης Απριλίου 2010

ele24.jpg (676 KB) 8arr24.jpg (244 KB) foni24.jpg (247 KB)logos22.jpg (447 KB)



Τηλεσκόπιο Χαμπλ

Το τηλεσκόπιο Χάμπλ (Hubble Space Telescope) είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας της ESA ( European Space Agency ) και της NASA ( National Aeronautics and Space Administration ) για την διαχείριση του διαστημικού αστεροσκοπείου μακράς διάρκειας, προς όφελος της διεθνούς αστρονομικής κοινότητας. Το HST είναι ένα αστεροσκοπείο του οποίου η ιδέα χρονολογείται από που το 1940, η μελέτη και κατασκευή του έγινε μεταξύ του 1970 και του 1980 και άρχισε να λειτουργεί από το 1990.

Ο λόγος που τοποθετείται ένα τηλεσκόπιο στο διάστημα είναι διπλός : ............

* Είναι γεγονός ότι η ατμόσφαιρα μας προστατεύει από τις επικίνδυνες κοσμικές ακτινοβολίες και από τις υπεριώδεις ακτίνες που προέρχονται από τον Ήλιο, όμως κατά το φιλτράρισμα αυτό των ακτινοβολιών από την ατμόσφαιρα παρεμποδίζονται και άλλες ακτινοβολίες ιδιαίτερης σημασίας για την αστρονομία, όπως εκείνες πλησίον του υπεριώδους.
*

Επομένως, για την πλήρη μελέτη ενός ουράνιου αντικειμένου, είναι απαραίτητο να μεταφέρουμε τα όργανα μέτρησης πάνω από την ατμόσφαιρα με μπαλόνια ή πυραύλους.

Στο σχήμα που ακολουθεί φαίνεται πως μεταβάλλεται η το οριακό μέγεθος παρατήρησης σε σχέση με το μήκος κύματος. Το ανθρώπινο μάτι βλέπει ένα περιορισμένο μέρος μόνο του όλου φάσματος, και αντιλαμβάνεται το πολύ άστρα έκτου μεγέθους. Το ισχυρότερο γήινο τηλεσκόπιο φθάνει στο να βλέπει άστρα εικοστού τρίτου μεγέθους, και είναι εντελώς τυφλό σε ιδιαίτερα μήκη κύματος ( εκείνα που σταματά η γήινη ατμόσφαιρα).

Το διαστημικό τηλεσκόπιο, όμως, αφού εργάζεται έξω από την ατμόσφαιρα επιτυγχάνει μια αύξηση του οριακού μεγέθους, αλλά κυρίως μια παρατήρηση, σε όλο το φάσμα, του ουράνιου θόλου.

Η ατμόσφαιρα της Γης δεν είναι ποτέ ήρεμη. Οι άνεμοι μικρού και μεγάλου ύψους και οι διαφορές της θερμοκρασίας δημιουργούν στις παρατηρήσεις των άστρων παραμορφώσεις , κάνοντάς τα να φαίνονται σαν κινούμενες φυσαλίδες, η γνωστή στίλβη των άστρων. Αυτό υποβαθμίζει αισθητά την ποιότητα της παρατήρησης.

Το διάγραμμα που ακολουθεί δείχνει πως αυξήθηκε χρονολογικά, εξ’ αιτίας της εξέλιξης της οπτικής, η ικανότητα ανάλυσης, δηλαδή η πιο μικρή διαπιστούμενη λεπτομέρεια ( μετρούμενη σε κλάσματα του βαθμού ).

Η πρώτη μεγάλη εξέλιξη έγινε το 1610 με την κατασκευή του τηλεσκοπίου του Γαλιλαίου. Το τηλεσκόπιο διαμέτρου 5 μέτρων του όρους Πάλομαρ ελάχιστα αύξησε την ικανότητα ανάλυσης , την οποία “ έσπασε ” το HSΤ, φθάνοντάς την μέχρι το 0,1 δεύτερων λεπτών του τόξου ( 1/36000 του βαθμού ). Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό, είναι σαν να μπορούμε να δούμε ένα νόμισμα μιας δραχμής από απόσταση 40 χιλιομέτρων !

Το τηλεσκόπιο Hubble έχει περίπου τις διαστάσεις ενός λεωφορείου, περιστρέφεται γύρω από τον κατά μήκος άξονά του και μπορεί να παραμένει σε σκόπευση για πολλές ώρες προς μια κατεύθυνση με υψηλότατη ακρίβεια, χάρις στο όργανο FGS ( αισθητήριο λεπτής οδήγησης ). Το κύριο κάτοπτρο έχει διάμετρο 2,4 m. To HST τέθηκε σε τροχιά από το πλήρωμα του Shuttle Discovery (STS-32) στις 25 Απριλίου του 1990.

Ο εξοπλισμός του τηλεσκοπίου σε επιστημονικά όργανα

Wide Field/Planetary Camera 2 ( WF / PC2 ) - Κάμερα για πλανήτες μεγάλου πεδίου.

Η καρδιά της WF/PC2 αποτελείται από τρία αισθητήρια ευρέως πεδίου και από ένα αισθητήρα για λήψεις των πλανητών με υψηλή ανάλυση.

Space Telescope Imaging Spectrograph ( STIS ) :

Φασματογράφος που διασπά το συλλεγόμενο από το τηλεσκόπιο φως στις διάφορες συχνότητες που το αποτελούν, ώστε να είναι δυνατή η ανάλυσή του. Η μελέτη του φάσματος παρέχει αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ένα ουράνιο σώμα όπως : χημική σύσταση (ποιοτική και ποσοτική) του εδάφους και της ατμόσφαιρας αν υπάρχει, την θερμοκρασία, την ακτινική ταχύτητα, την ταχύτητα περιστροφής και τα μαγνητικά πεδία.

Near Infrared Camera and Multi – Object Spectrometer ( NICMOS )

Το NICMOS είναι ένα όργανο που μπορεί να εκτελεί φασματοσκοπικές παρατηρήσεις τόσο στο υπέρυθρο όσο και αστρονομικών αντικειμένων.

Faint Object Camera ( FOC )

To FOC είναι μια κάμερα για ασθενή αντικείμενα.

Τηλεσκόπιο Χαμπλ

Στο τηλεσκόπιο Χάμπλ (Hubble Space Telescope) έχει αφιερώσει σήμερα το λογότυπο της η Google.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ για το Τηλεσκόπιο Χάμπλ.