Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Αυξημένο φέτος το Πάσχα το κόστος μετακίνησης των Αθηναίων με ΙΧ

Αυξημένο κατά 56% σε σχέση με πέρυσι είναι το κόστος μεταφοράς με ΙΧ των Αθηναίων που εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα για να γιορτάσουν το Πάσχα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, για την διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με επιστροφή, το περσινό Πάσχα με τιμή βενζίνης 0,83 ευρώ χρειάστηκαν 74,70 ευρώ και διόδια 28,00 ευρώ. Φέτος με την τιμή της βενζίνης στα 1,394 ευρώ χρειάζονται 125,46 ευρώ και διόδια 35,00 ευρώ.

Συνολικά ο Έλληνας καταναλωτής πέρυσι ξόδεψε .........

102,70 ευρώ και φέτος χρειάζεται 160,46 ευρώ (περισσότερα 57,76 ευρώ ή ποσοστό 56%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΚΕΚΑ, την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών μειώνει δραστικά η αύξηση των τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, λόγω αύξηση του ΦΠΑ και η αύξηση της τιμής της βενζίνης λόγω αύξησης του ΕΦΚ σε συνδυασμό με την μείωση των μισθών.

Πηγή: in.gr

Wind: Εκπτωση 50% στο πάγιο

Τη δική της απάντηση στις προσφορές των ανταγωνιστών όσον αφορά τα προγράμματα συμβολαίου έδωσε η Wind.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προσφέρει 50% έκπτωση στο μηνιαίο πάγιο για έναν ολόκληρο χρόνο σε όσους επιλέξουν κάποιο από τα προγράμματα WIND L, XL, XXL και 3XL.

Η προσφορά ισχύει για νέες συνδέσεις και μόνο μέχρι ..........

και το Μεγάλο Σάββατο 3 Απριλίου.
Σύμφωνα με τη Wind, το συνολικό οικονομικό όφελος μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ ετησίως.
Να σημειωθεί πως ο ανταγωνισμός στο πεδίο των συμβολαίων χτυπά κόκκινο, με τις εταιρείες του χώρου να επιδίδονται σε ένα ατελείωτο πόλεμο προσφορών.

Ερχεται το ΕΤΑΚ 2008 και 2009. Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για να μαζέψει τις ανείσπρακτες οφειλές τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων των ετών 2008 και 2009 και επιπλέον 180 εκατομμύρια ευρώ από τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να βάλει στα ταμεία του ακόμη 680 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του, ο υπουργός ............

Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δίνει εντολή σε όλες τις εφορίες, να βγάλουν από τα συρτάρια τους και να εκκαθαρίσουν όλες τις τροποποιητικές δηλώσεις του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2008 που είχαν υποβάλει οι φορολογούμενοι από τον Νοέμβριο του 2008.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι παρά τη μεγάλη καθυστέρηση, μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν «ξεμπερδέψει» με το ΕΤΑΚ του 2008 και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες είσπραξης του φόρου του 2009 από 3 εκατομμύρια φορολογούμενους καθώς και της έκτακτης εισφοράς από τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.

Καθυστερήσεις

Δύο χρόνια μετά την επιβολή του ΕΤΑΚ από την προηγούμενη κυβέρνηση που ταλαιπώρησε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και προκάλεσε απίστευτο αλαλούμ, μέχρι και σήμερα περισσότεροι από 30.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει ακόμη το τελικό εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ ενώ πολλοί από αυτούς θα υποχρεωθούν να υποβάλουν ξανά το έντυπο Ε9 δηλώνοντας τα στοιχεία των ακινήτων που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2008.

θα ξαναϋποβαλουν...

Πρόκειται κυρίως για τους φορολογούμενους που ζήτησαν να γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου καθώς:

Διαφωνούσαν με τα στοιχεία των ακινήτων που αναγράφονταν στο αρχικό εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ που είχαν λάβει.

Αμφισβητούσαν τη φορολογητέα αξία των ακινήτων, που έχει προσδιορίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Αμφισβητούσαν τον τρόπο κατανομής του αφορολόγητου της κατοικίας για το έτος 2008 (π.χ. λόγω συνιδιοκτήσιας).

Εως 30 Απριλίου

Οι εφορίες θα πρέπει μέχρι τις 30 Απριλίου να έχουν στείλει για εκκαθάριση στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων τις τροποποιητικές δηλώσεις του ΕΤΑΚ για το 2008, ενώ όσες δεν θα αποσταλούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τις 14 Μαΐου.

Οι φορολογούμενοι για τους οποίους δεν θα εκδοθεί εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ μέχρι και τις 12 Απριλίου υποχρεούνται να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ δήλωση στοιχείων ακινήτων (δηλαδή στο έντυπο Ε9) έτους 2008 έως και τις 15 Ιουνίου 2010, προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου του 2008, χωρίς την επιβολή προστίμων.

Τα έσοδα που πρόκειται να εισπράξει το Δημόσιο από το ΕΤΑΚ του 2008 υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν τελικά στο ποσό των 710 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 365 εκατομμύρια ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα και 300 εκατομμύρια ευρώ από τις επιχειρήσεις) και είναι λιγότερα κατά 180 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2008 ότι θα προλάβαινε να εισπράξει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008 έσοδα συνολικού ύψους 890 εκατομμυρίων ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Τελικά έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις. Και στον χρόνο είσπραξης και στο ύψος των εσόδων.

ΕΤΑΚ 2009 και έκτακτη εισφορά για 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες
Ο υπολογισμός του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων θα γίνει με διαφορετικά αφορολόγητα ποσά από αυτά που ίσχυαν το 2008

Το ΕΤΑΚ του έτους 2009 θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ όσοι από αυτούς έχουν ατομική ακίνητη περιουσία που η αξία της υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν μέχρι 0,9% για αξία ακινήτων άνω των 3.000.000 ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν και με τον νέο ΦΜΑΠ ο οποίος έρχεται να αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ που καταργείται. Ωστόσο για πολλούς φορολογούμενους ο «λογαριασμός» του ΕΤΑΚ για το 2009 αναμένεται να είναι «φουσκωμένος». Αυτό θα συμβεί γιατί ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει με διαφορετικά αφορολόγητα ποσά από αυτά που ίσχυαν το 2008.

Έτσι, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που υπολόγιζαν ότι δεν θα πληρώσουν φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, τελικά θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» του ΕΤΑΚ. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν οικογένειες και άγαμοι οι οποίοι την τελευταία πενταετία απέκτησαν κύρια κατοικία σε «καλή» περιοχή της Αττικής ή των μεγάλων αστικών κέντρων όπου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντίθετα θα γλιτώσουν πολλοί μικροϊδιοκτήτες που έχουν πληρώσει ΕΤΑΚ για το 2008.

Ο λογαριασμός

Ειδικότερα τον λογαριασμό του ΕΤΑΚ για το 2009 θα λάβουν:

1. Οι άγαμοι που έχουν κατοικίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ.

2. Οι έγγαμοι και οι οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω 200.000 ευρώ.

3. Οι έγγαμοι με τρία ή περισσότερα παιδιά που είναι ιδιοκτήτες κατοικιών συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 230.000 ευρώ.

4. Όλοι οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση που έχουν στην κατοχή τους:

* Οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης.
* Αποθήκη.
* Θέση στάθμευσης.
* Επαγγελματική στέγη.

Χωρίς πρόστιμο

Οσοι δεν λάβουν εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ μέχρι και τις 12 Απριλίου υποχρεούνται να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) έτους 2008 έως και τις 15 Ιουνίου 2010, για να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία που είχαν την 1η Ιανουαρίου του 2008, χωρίς την επιβολή προστίμων.

Εσοδα

Τα έσοδα που πρόκειται να εισπράξει το Δημόσιο από το ΕΤΑΚ του 2008 υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν τελικά στο ποσό των 710 εκατ. ευρώ.



Πηγή: Ημερησία

Πληρωμή των εφημεριών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας

«Η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της στο χώρο της υγείας. Οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο εγκρίθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και τα δεδουλευμένα θα πληρωθούν κανονικά», ανακοίνωσε τη Μ.Δευτέρα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Στόχος μας είναι ένα ασφαλές και εξορθολογισμένο πρόγραμμα εφημεριών που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νοσοκομείων και των πολιτών» συμπλήρωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Ολομέλειας .........

του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 11 Μαρτίου, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου 2606/98, που όρισε ότι το σύνολο των πρόσθετων αμοιβών των ιατρών μαζί με τις αποζημιώσεις τους από εφημερίες δεν μπορεί να υπερβεί μηνιαίως τις τακτικές αποδοχές τους, χωρίς να συνυπολογίζονται η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα εορτών και αδείας.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Νέα ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους με το νέο σύστημα πάγιων διατάξεων ρύθμισης οφειλών παρέχεται με τις διατάξεις του άρθρου 19 ν. 3833/2010 (ΦΕΚ. 40/τ.Α΄/15-03-2010). Ειδικότερα, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα:

Α) Εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 40% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών).

Β) Ρύθμιση με τμηματική καταβολή των ...............

ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 20% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών). Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200 ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν της προαναφερόμενης ευνοϊκής ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση για ρύθμιση στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να προσδιορισθεί το ύψος της συνολικής οφειλής τους, η οποία θα εξοφληθεί ή θα ρυθμισθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ή Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ξεκινούν ξανά οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα

Ξεκινούν εκ νέου οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στην Δυτική Ελλάδα, με απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.

Δημιουργείται ένας φορέας με στόχο τη μελέτη, την έρευνα και τον συντονισμό δράσεων για εξόρυξη πετρελαίου στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, καθώς εκτιμάται ότι ορισμένα κοιτάσματα μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά αξιοποιήσιμα και επικερδή.

Ο νέος φορέας θα αποτελείται από εξειδικευμένους ...........

επιστήμονες οι οποίοι έχουν ήδη εργαστεί σε αντίστοιχα projects στη Νορβηγία , τη Μέση Ανατολή και το Τέξας ενώ συνεργάζονται και με κορυφαίους ελληνικούς ομίλους. Στόχος είναι να υπάρξουν αξιόπιστες μελέτες στις περιοχές που υπάρχει πετρέλαιο ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα τα τεύχη δημοπράτησης σε συνεργασία με ξένους οίκους και να καταστεί η έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Όπως έγραψε η εφημερίδα "Πατρίδα" του Πύργου ψηλά στη λίστα των περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το Κατάκολο Ηλείας, το Καστελόριζο και ο θαλάσσιος χώρος νότια της Κρήτης.

Κλειστοί αύριο,από τις 11 και μετά, οι Δήμοι όλης της χώρας

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο απο τις 11 μέχρι την λήξη του ωραρίου, θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ..........

ουσιαστικές αυξήσεις, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, στήριξη του Δημοσίου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της ασφάλισης, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και όρων απασχόλησης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ, καθώς και πλήρη, μόνιμη και ενιαία σταθερή εργασία.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» - Πώς θα γίνουν οι μετατάξεις

Αλλαγές στο προσωπικό δήμων, νομαρχιών και περιφερειών θα φέρει ο «Καλλικράτης», καθώς μετά την αναμενόμενη ψήφιση του νέου νόμου για τις συνενώσεις τον ερχόμενο Μάιο θα αρχίσει η διαδικασία μετατάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το πρώτο πακέτο θα αφορά τη μετακίνηση υπαλλήλων από τις νομαρχίες προς τους νέους δήμους. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, από τους δήμους θα ασκούνται πλέον αρμοδιότητες οι οποίες μέχρι σήμερα βρίσκονταν στον έλεγχο των νομαρχιών.

Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει μεταξύ άλλων ............

όσους απασχολούνται στις υπηρεσίες πολεοδομίας, πρόνοιας, εμπορίου, παιδείας και στις υγειονομικές υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της χώρας. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα μεταταχθούν στη συντριπτική πλειονότητα στους δήμους.

Βάσει ορισμένων εκτιμήσεων υπολογίζεται πως από τους περίπου 15.000 μόνιμους υπαλλήλους των νομαρχιών, περίπου 2.500 υπάλληλοι θα αλλάξουν υπηρεσία απασχόλησης. Δεν αποκλείεται αρχικά να ζητηθεί από τους υπαλλήλους να δηλώσουν σε ποιον νέο δήμο επιθυμούν να μεταταγούν.

Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως οι περισσότεροι επιδιώκουν να τοποθετηθούν για παράδειγμα μόνο στην πρωτεύουσα του νομού, τότε θα υπάρξουν υποχρεωτικές μετατάξεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των δήμων της περιοχής.

Ο χρόνος έναρξης των μετατάξεων θα είναι συνάρτηση της διαδικασίας μεταφοράς των αρμοδιοτήτων που θα ορίζει ο νέος νόμος. Κάποιες από τις αρμοδιότητες θα μεταφερθούν αμέσως, ενώ για κάποιες άλλες θα προβλέπεται μεταβατικό στάδιο και η άσκησή τους από τους δήμους μπορεί να οριστεί και μετά τις αρχές του 2011. Δεύτερο πακέτο μετατάξεων αναμένεται με τη συγχώνευση των νομικών προσώπων που σήμερα λειτουργούν στους δήμους. Η διαδικασία θα αφορά μόνο το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό αορίστου χρόνου και όχι τους συμβασιούχους, για τους οποίους έχει αποφασιστεί πως με τη λήξη των συμβάσεών τους δεν θα υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης ή υπογραφής νέας σύμβασης.

Ειδικότερα, στα ΝΠΔΔ των δήμων απασχολούνται συνολικά 16.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων το 81% - περίπου 13.000- είναι μόνιμοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί είτε θα απασχοληθούν στα νομικά πρόσωπα που θα προκύψουν μετά τη συγχώνευση- ένα ανά κατηγορία δραστηριότητας- είτε θα μεταφερθούν στις κεντρικές υπηρεσίες των νέων δήμων.

Αντιστοίχως, στα ΝΠΙΔ παρέχουν υπηρεσίες 22.500 εργαζόμενοι. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή οι περισσότεροι είναι με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, οπότε θα σταματήσουν να απασχολούνται με τη λήξη της σύμβασης. Οι μετακινήσεις θα περιοριστούν στους περίπου 1.000 μόνιμους υπαλλήλους των νομικών αυτών προσώπων.

Ανάλογη θα είναι η εξέλιξη και για εργαζομένους σε άλλες δομές που θα καταργηθούν. Παράδειγμα αποτελούν οι τεχνικές υπηρεσίες δήμων και κοινοτήτων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε επίπεδο νομού και έχει ανακοινωθεί πως θα πάψουν να υφίστανται, με το προσωπικό τους να μεταφέρεται στους δήμους.

Παράλληλα, με τον «Καλλικράτη» θα υπάρξει μετακίνηση προσωπικού από τις σημερινές κρατικές περιφέρειες προς τις νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις που θα συγκροτηθούν στη θέση των νομαρχιών. Και σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει σε συνάρτηση με τους τομείς αρμοδιοτήτων, οι οποίες θα περάσουν στα χέρια των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων.

Έτσι, για παράδειγμα, η άσκηση αρμοδιοτήτων σε μεταναστευτικά ζητήματα ή στην υλοποίηση έργων και προγραμμάτων καθώς και διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων θα οδηγήσει και στις μετατάξεις του αντίστοιχου προσωπικού από τις κρατικές περιφέρειες. Προσωπικό αναμένεται να ενισχύσει τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και από τις κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες.

Εξορθολογισμός του προσωπικού στη Δημόσια Διοίκηση ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης

Σε εθελοντική βάση η διαδικασία
Επόμενος στόχος της κυβέρνησης θα είναι ο εξορθολογισμός του προσωπικού που απασχολείται σε όλη τη δημόσια διοίκηση.

Θα προηγηθεί ειδική μελέτη όπου θα αποτυπώνεται το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου και θα καταγράφονται οι υπηρεσίες που διαθέτουν πλεονάζον προσωπικό και εκείνες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις. Η διαδικασία αυτή συνδέεται με την απόφαση από το 2011 για κάθε πέντε αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων να γίνεται μόνο μία πρόσληψη, καθώς και με την επιλογή για σταδιακή κατάργηση όλων των συμβάσεων.

Δηλαδή, όποια κενά υπάρχουν σε τομείς του Δημοσίου ή αυτά που θα δημιουργηθούν μετά τις συνταξιοδοτήσεις ή τις αποχωρήσεις συμβασιούχων θα καλυφθούν με μετατάξεις από άλλους φορείς. Η διαδικασία για τις μετατάξεις θα είναι σε εθελοντική βάση, αλλά θα υπάρξει πρόβλεψη σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί ικανός αριθμός υπαλλήλων να τεθεί σε εφαρμογή και το καθεστώς των υποχρεωτικών μετατάξεων.

Όπως συνέβη σε όλες τις διαδικασίες μετατάξεων, θα ληφθούν και αυτή τη φορά υπόψη κοινωνικά, οικογενειακά και άλλα κριτήρια προκειμένου να γίνουν οι τοποθετήσεις υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες, ενώ σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει διευκρινίσει πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: 200 ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΕΚ. € ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

- Τόσα ζητά το ΥΠ.ΕΣ. από τα 631 του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση»

-Θα αφορούν συνενώσεις φορέων, επιχειρήσεων και ψηφιακές υπηρεσίες

Περίπου 200 εκ. ευρώ θα ζητήσει τελικά το υπουργείο Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη» από το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», ύψους 631 εκ ευρώ. Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις αντιδράσεις των ελεγκτών της Ε.Ε. , η αρμόδια ειδική γραμματεία του ΥΠ.ΕΣ. υπό τον Στέφανο Γκρίτζαλη προχώρησε στην ενσωμάτωση δράσεων του «Καλλικράτη» στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που μετά και από σχετικές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, αναμένεται να εγκριθούν από την αρμόδια διέυθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον Πορτογάλο Σεσίλιο Ορέλιο.

Πρόκειται, κυρίως, για δράσεις που αφορούν την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ..........

(συνένωση φορέων, και διευθύνσεων), τις ψηφιακές υπηρεσίες που πρόκειται να προσφέρονται μέσω του «Καλλικράτη» (όπως για παράδειγμα τα e-ΚΕΠ) αλλά και γενικότερα την απλούστευση των διαδικασιών όσον αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη που αναμένεται να μειωθούν περίπου στο 1/3 (από 15 σε 6 βήματα) την κωδικοποίηση της νομοθεσίας με την κατάργηση αντικροουόμενων διατάξεων κλπ

Έχουν απορροφηθεί μόλις 3 εκ!

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΣ. από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που καλύπτει την περίοδο 2007-2013, την πρώτη διετία απορροφήθηκαν μόλις 3 εκ ευρώ, δηλαδή, περίπου το 0,46% του συνολικού προγράμματος!

Επιπλέον, από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠ.ΕΣ. υποστηρίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός για τον «Καλλικράτη» ήταν να ζητηθούν χρήματα που καλύπτουν περίπου το 1/3 του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» (δηλαδή, περίπου 200 εκ. ευρώ) καθώς «ήταν γνωστό ότι δεν ήταν δυνατόν όλο το πρόγραμμα που αφορά την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης να χρηματοδοτήσει τον ‘Καλλικράτη’».

ΑΠΟΡΙΑ
Βρε Ραγκούση με τα 200 εκατομμύρια ευρώ θα κάνεις Καλλικράτη ή θα ανοίξεις μπακάλικα???????
Τα μεταξωτά "εσώρουχα" κε Ραγκούση θέλουν και επιδέξιους..... "Νικολάκηδες". Στο είπα και κόσμια μην μου πάθεις σοκ....

Ρε σείς αφήστε τους καποδίστριες και καλλικράτηδες και τις λοιπές αηδίες και κοιτάξτε να νοικοκυρέψετε τα οικονομικά της Ελλάδας. Αντε με τον κάθε καβαλημένο...


Άρθρο του Δημήτρη Σωτηρόπουλου για τον Καλλικράτη

Πλησιάζει (κατά τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών) η ώρα που η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει την πρότασή της για το σχέδιο “Καλλικράτης“ - την οποία πρότασή της θα θέσει λέει(;) σε διαβούλευση προκειμένου να καταλήξει στο τελικό σχέδιο, το οποίο θα καταθέσει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο περί τα μέσα Μαΐου.

Διαβούλευση, μια λέξη πολύ της μόδας τελευταία, που όμως φοβάμαι ότι πολλές φορές χρησιμοποιείται επιμελώς με έννοια παραποιημένη και... λαστιχένια. Λαστιχένια γιατί κάθε ένας την τεντώνει ή την μαζεύει όπως θέλει. Διαβουλεύομαι σημαίνει ότι συζητώ, ανταλλάσσω απόψεις, προτείνω, δέχομαι προτάσεις κ.λπ. με στόχο την διαμόρφωση κοινώς αποδεκτής θέσης ή λύσης για κάτι.
Έγινε τέτοια διαδικασία σοβαρή και με τον ανάλογο και ικανό χρόνο, προκειμένου να συνδιαμορφωθεί ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτό, για την απαραίτητη κατά τ’ άλλα, διοικητική μεταρρύθμιση;
Δόθηκε ο χρόνος και η δυνατότητα στους πολίτες κατ’ αρχήν και έπειτα σε παραγωγικούς .........

φορείς, επιστήμονες, αυτοδιοικητικούς, νεολαίους και άλλους κοινωνικούς φορείς, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμμετέχουν στην συνδιαμόρφωση ενός τέτοιου σχεδίου υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό βέβαια της Πολιτείας που το προτείνει;

Είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που θα μπορούσαν να στηρίξουν την άποψη ότι δεν υπάρχει ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης. Ομως πολλοί θα είναι αυτοί που θα αντιδράσουν στο τελικό σχέδιο, γιατί δεν ρωτήθηκαν ποτέ ή -και το χειρότερο- δεν ενημερώθηκαν ικανοποιητικά. Δεν ρωτήθηκαν και δεν ενημερώθηκαν γιατί δεν υπήρξαν οι διαδικασίες που θα τους το επέτρεπαν. Μα θα μου πείτε ότι τόσες και τόσες συναντήσεις και συζητήσεις έχουν γίνει μεταξύ των αυτοδιοικητικών στελεχών τον τελευταίο καιρό! Ναι, μόνο των αυτοδιοικητικών στελεχών και όχι των υπολοίπων πολιτών, φορέων κ.λ.π.

Και ερωτώ: Υπάρχει συμφωνία μέχρι στιγμής, σε όλα τα σημεία του σχεδίου, μεταξύ των στελεχών της αυτοδιοίκησης;
Υπάρχει κοινή κατασταλαγμένη και με επιχειρήματα θέση για την χωροταξική κατανομή των νέων δήμων στην Μεσσηνία; Όχι!
Πώς θα πείσουμε λοιπόν τους πολίτες, όταν εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε; Απλά δεν θα τους πείσουμε! Δεν θα τους πείσουμε, γιατί δίνουμε το δικαίωμα να σκέφτονται ότι ο καθένας μας υποστηρίζει αυτά που τον συμφέρουν προσωπικά, χωρίς να μπορούμε να αποδείξουμε ότι η άποψή μας είναι και αντικειμενικά σωστή.

Σ’ αυτήν την παγίδα κινδυνεύω να πέσω κι εγώ, αν δεν καταφέρω να πείσω την Πολιτεία, την αυτοδιοικητική κοινότητα και τους συμπολίτες μου Μεσσήνιους. Πρέπει να τους πείσω ότι ο δήμος μου, ο Δήμος Φιλιατρών, που τον γνωρίζουν από της συστάσεως του Νομού Μεσσηνίας, πρέπει να παραμείνει ως αυτόνομος και αυτάρκης «Δήμος Φιλιατρών».
Όμως, χρειάζεται να πείσω κανέναν για το αυτονόητο; Είναι δυνατόν να μην θεωρείται αυτονόητο ότι ο δεύτερος (μετά την Καλαμάτα) δήμος σε πληθυσμό στο νομό μας, θα παραμείνει ως αυτόνομος δήμος;
Ποιο κριτήριο είναι αυτό που δεν στηρίζει αυτή την θέση; Κανένα!
Κριτήρια πληθυσμιακά, παραγωγικά, οικονομικά, πολιτιστικά, πολιτικά, ιστορικά, χωροταξικά, συγκοινωνιακά κ.λπ. είναι όλα υποστηρικτικά της θέσης μας.
Είμαστε ένας δήμος υγιής, οργανωμένος και έμπειρος, με γνώση στη λύση των προβλημάτων των πολιτών αλλά και με όραμα για την ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου μας.

Όλοι όσοι περάσαμε από το τιμόνι του δήμου αυτού, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, αφήσαμε την ψυχή μας για την ιδιαίτερη πατρίδα μας και τους συμπολίτες μας. Δεν έχουμε δικαίωμα να προδώσουμε τους συμπολίτες μας και την βούλησή τους να διαφυλάξουν το δήμο τους ως αυτόνομο ή ηγετικό στην περιοχή!!!
Ας μην προσπαθήσει να μας αφανίσει ή υποβαθμίσει (ως δήμο), καμία κυβέρνηση και κανένα συμφέρον, καλώς ή κακώς εννοούμενο.

Μεγάλη Δευτέρα. Ξεκινά η Εβδομάδα των παθών.

Με τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού.
Η Εκκλησία μας, έχει αφιερώσει την ημέρα αυτή στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου.
Η ιστορία του είναι η ακόλουθη. Ο Ιωσήφ ήταν ο 11ος υιός του Ιακώβ.
Η προσωπικότητα του και η ενάρετη ζωή του, «ενοχλούσε» τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Θέλοντας να απαλλαγούν από την παρουσία του, τον πούλησαν σαν σκλάβο.
Ο Ιωσήφ, ως σκλάβος, έφτασε στην Αίγυπτο. Εκεί αγοράστηκε από τον Πεντεφρή, ένα αυλικό του Φαραώ. Μην υποκύπτοντας όμως, στις ερωτικές επιθυμίες της γυναίκας του Πεντεφρή, συκοφαντήθηκε από την ίδια και φυλακίστηκε. Από την φυλακή βγήκε, όταν ερμήνεψε ένα όνειρο του Φαραώ, και μέσω αυτής της ερμηνείας έσωσε τους κατοίκους της Αιγύπτου από λιμό.

Στο όνειρο του ο Φαραώ είχε δει στην όχθη του Νείλου να βόσκουν επτά .......

παχιές αγελάδες και να φυτρώνουν επτά ψηλά και εύρωστα στάχια.
Στην συνέχεια όμως του ονείρου παρουσιάστηκαν επτά ισχνές αγελάδες που έφαγαν τις προηγούμενες, ενώ τα στάχια «πνίγηκαν» από νέα επτά που ήταν όμως άρρωστα και αδύνατα.
Η ερμηνεία που έδωσε ο Ιωσήφ, ήταν ότι για επτά χρόνια στην Αίγυπτο οι καλλιέργειες θα αποδώσουν πολλούς καρπούς και γενικά θα επικρατήσει ευφορία.
Τα επτά όμως αυτά χρόνια, θα τα διαδεχθούν επτά χρόνια λιμού και ξηρασίας. Και όντως έτσι έγινε.
Οι Αιγύπτιοι όμως είχαν, μετά τις υποδείξεις του Ιωσήφ, αποθηκεύσει τρόφιμα και τα επτά χρόνια του λιμού τα πέρασαν αλώβητοι. Δεν έγινε όμως το ίδιο με τους ανθρώπους των γύρω περιοχών.
Ανάμεσα σε αυτούς, ήταν και η οικογένεια του Ιωσήφ, ο οποίος εντωμεταξύ είχε ανέλθει στην Αιγυπτιακή κοινωνία και είχε λάβει πολλά αξιώματα. Στα πρόθυρα του λιμού τα αδέρφια του, ζήτησαν βοήθεια από την Αίγυπτο και παρουσιάστηκαν μπροστά στον Ιωσήφ όπου ήταν ο υπεύθυνος διανομής των αποθηκευμένων αγαθών.

Ενώ οι ίδιοι δεν αναγνώρισαν τον αδερφό τους, εκείνος κατάλαβε ποιους είχε απέναντι του.
Εκείνη την στιγμή, φάνηκε για μια ακόμη φορά το μεγαλείο της ψυχής του Ιωσήφ. Όχι μόνο δεν τους τιμώρησε, αλλά δίνοντας τους συγχώρεση, κάλεσε όλη την οικογένεια του να εγκατασταθεί στην Αίγυπτο και να γλυτώσει από την απειλή της πείνας.
Στην λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας, περιλαμβάνεται και η ιστορία της «Καταραθείσης και Ξηρανθείσης Συκής».
Ο Χριστός περπατώντας στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, την επομένη ημέρα της εισόδου του, είδε μια εύρωστη συκιά με παχύ φύλλωμα. Την πλησίασε με σκοπό να κόψει ένα σύκο. Η συκιά όμως δεν είχε καθόλου καρπούς.
Τότε ο Ιησούς είπε απευθυνόμενος στο δέντρο: «Μηκέτι εκ σου καρπός γένηται εις τον αιώνα και εξηράνθη παραχρήμα η συκή» (Ματθ.21:19). Η συκιά την ίδια στιγμή ξεράθηκε. Γι’ αυτό λέγεται «Καταραθείσα», δηλαδή καταραμένη και «Ξηρανθείσα», δηλαδή ξεραμένη.

Τη Μεγάλη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν οι ετοιμασίες, στα σπίτια, για τον εορτασμό του Πάσχα. Έτσι εκείνη την ημέρα, στα χωριά κυρίως, ασπρίζονται με ασβέστη οι αυλές, βάφονται οι γλάστρες κόκκινες και φυτεύονται διάφορα λουλούδια. Σε κάποιες περιοχές, οι πιστοί συνήθιζαν να τρέφονται μόνο με ψωμί και νερό έως τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, που λάμβαναν από την εκκλησία την Θεία Κοινωνία.

Εφημερεύον Φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα

Την εβδομάδα από 29 Μαρτίου έως 04 Απριλίου 2010 εφημερεύει το φαρμακείο:

Βασίλη Παπαθεοδοσίου

Tηλ: 2761 - 0 - 32229
Κιν. 693 - 2337104




Μεσσηνιακές εφημερίδες της 29ης Μαρτίου 2010

ele29.jpg (1.2 MB) foni29.jpg (300 KB)