Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Προχωρούν οι απαλλοτριώσεις στο τμήμα Τσακώνα - Καλαμάτα

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να κλείσει η υπόθεση της δεύτερης εργολαβίας Ραψομμάτη, αυτής που έως τώρα εκινείτο με πολύ αργούς ρυθμούς και τη διάλυση της οποίας επεδίωκε η ανάδοχος κοινοπραξία.


Ο στόχος είναι να κλείσει το έργο με την υπάρχουσα εργολαβία, είπε στο «Θ» ο Γιάννης Καρνέσης, διευθυντής στην ΕΥΔΕ Μελετών - Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου, ο οποίος έχει αναλάβει με παράλληλα καθήκοντα και τη διεύθυνση της ΕΥΔΕ Διευρωπαϊκού Δικτύου Πελοποννήσου, υπηρεσίας που επιβλέπει την ανακατασκευή του καταρρεύσαντος τμήματος Παραδεισίων - Τσακώνας, αλλά και των προσβάσεων στη σήραγγα Ραψομμάτη.


Ο κ. Καρνέσης τόνισε πως η πρόθεση είναι το έργο να ολοκληρωθεί, ενώ θετικό είναι το γεγονός πως υπάρχει έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα εκ μέρους του αναδόχου.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το πλέον επείγον έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Πελοπόννησο, ένα «στοίχημα τιμής» για το υπουργείο αφού η σήραγγα –το δύσκολο- με την οποία παρακάμπτονται οι στροφές της Μεγαλόπολης είναι έτοιμη και χρονίζουν οι προσβάσεις –το εύκολο κομμάτι.

Αναμένεται τώρα η σχετική απόφαση από τα ανώτερα κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ.


Πέραν αυτού, σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο που κατασκευάζει ο «Μορέας» με παραχώρηση, έγινε η πρώτη δίκη για τον ορισμό τιμής μονάδος απαλλοτριουμένων ακινήτων, στο τμήμα Λεύκτρου-Παραδεισίων.

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο θα γίνουν ανάλογες δίκες για το τμήμα Τσακώνας-Καλαμάτας. Μάλιστα, ο κ. Καρνέσης ανέφερε πως για το κομμάτι 0-21 (από κατάληξη Τσακώνας μέχρι λίγο έξω από την Καλαμάτα) έχουν γίνει σημειώσεις των σχετικών ακινήτων στο κτηματολογικό γραφείο Θουρίας και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η ανάλογη διαδικασία για τον περιμετρικό Καλαμάτας, στο κτηματολογικό γραφείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.


Από πλευράς έργων, ολοκληρώνεται:

α.) Η δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο,

β.) Προχωρούν οι σήραγγες στο Νεοχώρι (προς Κόρινθο),

γ.) Έχει ξεκινήσει η Στέρνα (στις κεραίες),

δ.) Γίνεται η διάνοιξη της αριστερής (από Αθήνα) σήραγγας στο Καλογερικό και θα αρχίσει και η δεξιά.


Στο Καλογερικό τελειώνει και η παραλλαγή του δρόμου, αφού στο εύρος της σημερινής οδού «θα σκάσει» η έξοδος των σηράγγων.

Προχωρούν και τα έργα στο Παραδείσια -Τσακώνα για τα οποία δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης.


Πηγή: Θάρρος

Στις 23 Νοεμβρίου η σύσκεψη για τον Γυναικείο Συνεταιρισμό

Στις 23 Νοεμβρίου αποφασίστηκε να γίνει η κεντρική συνάντηση για τον Γυναικείο Συνεταιρισμό, με καλεσμένους υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων σε τεχνοκρατικό επίπεδο εν πρώτης.
Σκοπός είναι η ενημέρωση των γυναικών, οι οποίες έχουν ήδη συγκροτήσει τους Συλλόγους και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον γυναικείο συνεταιρισμό, αλλά και του γυναικείου αγροτικού πληθυσμού που περαιτέρω ενδιαφέρεται για την ένταξή του σε αυτήν την προσπάθεια.

Πρέπει να γίνει για την παραγωγή προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οικοτεχνίας, προώθησης της λαϊκής κουλτούρας, των διατροφικών προϊόντων και όλων αυτών που έχουν την αναφορά τους στον τόπο μας την Μεσσηνία.

Ρεπορτάζ: Φιλιατρά News

Σύσκεψη στα Φιλιατρά για τους σεισμογράφους στα σχολεία

Σύσκεψη με θέμα «Σεισμογράφοι στα σχολεία της Μεσσηνίας, εμπειρία- προοπτικές» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο Γενικό Λύκειο Φιλιατρών.
Συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, όπως και οι λύσεις πάνω σε αυτά. Ακόμη επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν έχει μόνο σκοπό το να δίνει δεδομένα για την σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, αλλά έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα - ενώ το ενδιαφέρον μαθητών και καθηγητών είναι έντονο από αρκετά σχολεία.

Το όλο πρόγραμμα τελεί υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών και πιο συγκεκριμένα του καθηγητή Ακη Τσελέντη.
Στην σύσκεψη του Σαββάτου παραβρέθηκαν, από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ο λέκτορας Ευθύμιος Σώκος -που αποτελεί την ψυχή του όλου προγράμματος- και οι τεχνικοί Παναγιώτης Φούντας και Νίκος Γερμενής - οι οποίοι έχουν κατασκευάσει το λογισμικό, τους αισθητήρες και τους ψηφιοποιητές.

Επίσης, η υπεύθυνη περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Νομού Μεσσηνίας, γεωλόγος Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου, η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας Κονδύλω Παπαγεωργίου, από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά η Αλίσια Σπυροπούλου, ο καθηγητής Πληροφορικής του 2ου Γυμνασίου Μεσσήνης Θεόδωρος Ζευγίτης, ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Καλαμάτας Αλέξανδρος Λαμπρόπουλος, από το Λύκειο Κυπαρισσίας ο μαθηματικός Θεόδωρος Βίτσας, η Βίκυ Ξάστερου κι ο φυσικός Παναγιώτης Παπαθεοδωρόπουλος, και από το Λύκειο Φιλιατρών ο διευθυντής Σταμάτης Γιαννακόπουλος, ο μαθηματικός, ο χημικός Παντελής Μπαζάνος και ο φυσικός Δημήτριος Στεργιόπουλος.

Στην αρχή καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο σχολείο ο κ. Γιαννακόπουλος. Υστερα όλοι μαζί πήγαν στην αίθουσα πληροφορικής στην οποία είναι εγκατεστημένος εδώ και 3 περίπου χρόνια ο σεισμογράφος και έγινε συζήτηση για την εμπειρία που αποκτήθηκε και την προοπτική του προγράμματος.
Η κ. Αλεξανδροπούλου τόνισε ότι εκτός από τα σχολεία που έχουν εγκατεστημένους σεισμογράφους, υπάρχουν και άλλα που ενδιαφέρονται. Το κόστος για τον καθένα είναι περί τα 2.000 ευρώ συν τον υπολογιστή. Δεν πληρώνεται από το υπουργείο, αλλά από τις σχολικές επιτροπές ή τοπικούς φορείς.
Ο στόχος του προγράμματος των σεισμογράφων δεν είναι τόσο να δίνει στοιχεία για τους σεισμούς που γίνονται στην περιοχή μας, όσο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, να εξοικειώνονται οι μαθητές με την έρευνα και τις μετρήσεις.
Ο κ. Σώκος επισήμανε ότι από μεράκι μερικών ξεκίνησε η όλη ιστορία, δεν υπάρχει χρηματοδότηση σε τίποτα για να καλύπτονται τα έξοδα, αλλά και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν επιστημονικά το όλο εγχείρημα με τους συνεργάτες του, αφιλοκερδώς.

Ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε σε πρακτικά προβλήματα βλαβών και πώς πρέπει να επιλύονται.
Είπε πως μεταξύ τους τα σχολεία θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και ότι για την Μεσσηνία συντονιστής με ιστοσελίδα θα πρέπει να είναι στην Καλαμάτα ο κ. Ζευγίτης της περιβαλλοντικής - ο οποίος δέχτηκε ευχαρίστως να αναλάβει αυτή την εξυπηρέτηση.
Στην ιστοσελίδα αυτή θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλα τα σχολεία και όποιος την επισκέπτεται θα βλέπει τις πληροφορίες που θα έχουν καταγραφεί από όλους τους σεισμογράφους.

Πηγή: Ελευθερία

Σύσκεψη για δημιουργία γυναικείων συνεταιρισμών

Σύσκεψη για την δημιουργία και ανάπτυξη Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κυπαρισσία, στο ξενοδοχείο “Κανελλάκης“, παρουσία του νομάρχη Δημήτρη Δράκου και του αρμόδιου αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν γυναίκες από τους Συλλόγους Δωρίου, Κυπαρισσίας και Πύργου, αλλά κι από την Ελαία και τα Φιλιατρά, καθώς επίσης ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, Κανέλλος Κυριακού, με την υπεύθυνη της υπηρεσίας Ρούλα Μπέσα, και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Παναγιώτης Αθανασόπουλος.

Εκφράστηκε η θέληση των γυναικών να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, ζήτησαν όμως περισσότερη ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση. Αποφασίστηκε για αυτό να γίνει μια ενημερωτική ημερίδα στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ από εκεί και πέρα ζητήθηκε και από τις ίδιες να ενημερώσουν τα μέλη των συλλόγων και άλλες γυναίκες της περιοχής ώστε να προχωρήσει η προσπάθεια.

Από ό,τι φάνηκε υπάρχει ενδιαφέρον για την δημιουργία 4 τέτοιων πυρήνων σε Πύργο Γαργαλιάνων, Φιλιατρά, Κυπαρισσία και Δώριο.
Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος τόνισε ότι από την πλευρά της Νομαρχίας θα υπάρχει όποια στήριξη χρειαστεί, καθώς είπε ότι υπάρχει η διάθεση και η θέληση να προχωρήσουν.
Από εκεί και πέρα σημειώθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν σταθερά βήματα για να οικοδομηθεί σωστά αυτή η προσπάθεια, ενώ τονίστηκε ότι υπάρχει στην εποχή μας μιας στροφή στα παραδοσιακά προϊόντα.
Χαρακτηριστικά ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος με την ολοκλήρωση της σύσκεψης τόνισε:
«Είχαμε την συνάντηση για την προώθηση του ζητήματος των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Εχουμε 4 πυρήνες, από την περιοχή Πύργου Γαργαλιάνων, από Φιλιατρά, από Κυπαρισσία - Αυλώνα - Τριπύλα και έναν από περιοχή Δωρίου.
Αυτοί είναι σύλλογοι οι οποίοι ήδη λειτουργούν, έχουν μια παράδοση και μια έφεση στην ανάπτυξη του ζητήματος του συνεταιρίζεσθαι σε αγροτικό και γυναικείο επίπεδο.
Κατέθεσαν την βούλησή τους να κάνουμε το επόμενο βήμα στην οργάνωση τους.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μια ακόμη συνάντηση στην υπόλοιπη περιοχή της Μεσσηνίας και αμέσως μετά θα προσδιορίσουμε μια ημερίδα με ειδικούς επιστήμονες για την πλατύτερη ενημέρωση των γυναικών που ενδιαφέρονται.
Ακολούθως θα μετακαλέσουμε ειδικούς που θα πάνε σε κάθε πυρήνα ξεχωριστά, και φιλοδοξούμε μέχρι την άνοιξη να έχουμε προχωρήσει ταχέως στην θεσμοθέτηση των συνεταιρισμών, στην δημιουργία των νομικών προσώπων και την ετοιμασία μελετών- προτάσεων που θα κατατεθούν για να πάρουν κονδύλια από αντίστοιχα προγράμματα.

Αυτό που πρέπει να αναμένεται είναι η προώθηση της τοπικής οικονομίας, του ζητήματος της απασχόλησης και της εργασίας, η διατήρηση των εθίμων, της παράδοσης στην διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες, η ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής δράσης.
Ολα αυτά είναι τα πλεονεκτήματα τα οποία προσδοκούμε - και θέλουμε πράγματι μέσω αυτής της διεξόδου να πούμε στις γυναίκες να μην δειλιάσουν, να μην διστάσουν και να εμπλακούν σε αυτή την υπόθεση σταθερά και υπεύθυνα, για να αναπτύξουν μια οικονομία με τα τοπικά χαρακτηριστικά τα οποία περιέγραψα».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος τόνισε:
«Η πρωτοβουλία αυτή του νομάρχη είναι πολύ σημαντική και ενισχύεται από 4 υπουργεία τα οποία πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν πολύ το συνεταιριστικό γυναικείο κίνημα στο νομό μας να πάρει σάρκα και οστά. Είχα σειρά επαφών στα 4 αυτά υπουργεία και είδα την βούληση να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.
Οι επαφές που κάνουμε εδώ έχουν δύο στόχους, πρώτον να ενημερώσουμε τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στους συλλόγους και δεύτερον να διοργανώσουμε μια ημερίδα στα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να έρθουν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των 4 αυτών υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, Απασχόληση και Εσωτερικών).
Εκτιμώ ότι πάντα με σταθερά βήματα αυτή η πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί πιο στέρεα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες στήριξης του γυναικείου συνεταιριστικού κινήματος στην Μεσσηνία».

Πηγή: Ελευθερία