Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Σύσκεψη για δημιουργία γυναικείων συνεταιρισμών

Σύσκεψη για την δημιουργία και ανάπτυξη Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κυπαρισσία, στο ξενοδοχείο “Κανελλάκης“, παρουσία του νομάρχη Δημήτρη Δράκου και του αρμόδιου αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν γυναίκες από τους Συλλόγους Δωρίου, Κυπαρισσίας και Πύργου, αλλά κι από την Ελαία και τα Φιλιατρά, καθώς επίσης ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, Κανέλλος Κυριακού, με την υπεύθυνη της υπηρεσίας Ρούλα Μπέσα, και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Παναγιώτης Αθανασόπουλος.

Εκφράστηκε η θέληση των γυναικών να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, ζήτησαν όμως περισσότερη ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση. Αποφασίστηκε για αυτό να γίνει μια ενημερωτική ημερίδα στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ από εκεί και πέρα ζητήθηκε και από τις ίδιες να ενημερώσουν τα μέλη των συλλόγων και άλλες γυναίκες της περιοχής ώστε να προχωρήσει η προσπάθεια.

Από ό,τι φάνηκε υπάρχει ενδιαφέρον για την δημιουργία 4 τέτοιων πυρήνων σε Πύργο Γαργαλιάνων, Φιλιατρά, Κυπαρισσία και Δώριο.
Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος τόνισε ότι από την πλευρά της Νομαρχίας θα υπάρχει όποια στήριξη χρειαστεί, καθώς είπε ότι υπάρχει η διάθεση και η θέληση να προχωρήσουν.
Από εκεί και πέρα σημειώθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν σταθερά βήματα για να οικοδομηθεί σωστά αυτή η προσπάθεια, ενώ τονίστηκε ότι υπάρχει στην εποχή μας μιας στροφή στα παραδοσιακά προϊόντα.
Χαρακτηριστικά ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος με την ολοκλήρωση της σύσκεψης τόνισε:
«Είχαμε την συνάντηση για την προώθηση του ζητήματος των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Εχουμε 4 πυρήνες, από την περιοχή Πύργου Γαργαλιάνων, από Φιλιατρά, από Κυπαρισσία - Αυλώνα - Τριπύλα και έναν από περιοχή Δωρίου.
Αυτοί είναι σύλλογοι οι οποίοι ήδη λειτουργούν, έχουν μια παράδοση και μια έφεση στην ανάπτυξη του ζητήματος του συνεταιρίζεσθαι σε αγροτικό και γυναικείο επίπεδο.
Κατέθεσαν την βούλησή τους να κάνουμε το επόμενο βήμα στην οργάνωση τους.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μια ακόμη συνάντηση στην υπόλοιπη περιοχή της Μεσσηνίας και αμέσως μετά θα προσδιορίσουμε μια ημερίδα με ειδικούς επιστήμονες για την πλατύτερη ενημέρωση των γυναικών που ενδιαφέρονται.
Ακολούθως θα μετακαλέσουμε ειδικούς που θα πάνε σε κάθε πυρήνα ξεχωριστά, και φιλοδοξούμε μέχρι την άνοιξη να έχουμε προχωρήσει ταχέως στην θεσμοθέτηση των συνεταιρισμών, στην δημιουργία των νομικών προσώπων και την ετοιμασία μελετών- προτάσεων που θα κατατεθούν για να πάρουν κονδύλια από αντίστοιχα προγράμματα.

Αυτό που πρέπει να αναμένεται είναι η προώθηση της τοπικής οικονομίας, του ζητήματος της απασχόλησης και της εργασίας, η διατήρηση των εθίμων, της παράδοσης στην διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες, η ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής δράσης.
Ολα αυτά είναι τα πλεονεκτήματα τα οποία προσδοκούμε - και θέλουμε πράγματι μέσω αυτής της διεξόδου να πούμε στις γυναίκες να μην δειλιάσουν, να μην διστάσουν και να εμπλακούν σε αυτή την υπόθεση σταθερά και υπεύθυνα, για να αναπτύξουν μια οικονομία με τα τοπικά χαρακτηριστικά τα οποία περιέγραψα».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος τόνισε:
«Η πρωτοβουλία αυτή του νομάρχη είναι πολύ σημαντική και ενισχύεται από 4 υπουργεία τα οποία πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν πολύ το συνεταιριστικό γυναικείο κίνημα στο νομό μας να πάρει σάρκα και οστά. Είχα σειρά επαφών στα 4 αυτά υπουργεία και είδα την βούληση να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.
Οι επαφές που κάνουμε εδώ έχουν δύο στόχους, πρώτον να ενημερώσουμε τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στους συλλόγους και δεύτερον να διοργανώσουμε μια ημερίδα στα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να έρθουν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των 4 αυτών υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, Απασχόληση και Εσωτερικών).
Εκτιμώ ότι πάντα με σταθερά βήματα αυτή η πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί πιο στέρεα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες στήριξης του γυναικείου συνεταιριστικού κινήματος στην Μεσσηνία».

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.