Την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της ελαιοκομίας έθεσε υπόψη όλης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος το βράδυ της Παρασκευής. Στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, εκπρόσωποι των αγροτών, αιρετοί της αυτοδιοίκησης αλλά και βουλευτές, έθεσαν αιτήματα και προβληματισμούς, αλλά και πήραν απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου, ανταποκριθέντες σε πρόσκληση του υπουργού Σωτ. Χατζηγάκη στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου Στρατηγικής για τη γεωργία στην Πελοπόννησο.
Ο κ. Δράκος έδωσε έμφαση στην ελαιοκαλλιέργεια διότι χάρις σ’ αυτήν εισρέει πλούτος στη χώρα, αναρωτηθείς «τι θα πωλήσουμε, καπνά ή βαμβάκι;». Ο νομάρχης, θέτοντας πλαίσιο διεκδικήσεων, χαιρέτισε την εξαγγελία του κ. Χατζηγάκη για επιπλέον κονδύλια στις αποζημιώσεις προς την ελαιοκομία, του «πακέτου» των 500 εκατ. ευρώ, επεσήμανε όμως ότι «πρέπει να προσδιοριστούν», τονίζοντας ότι το ελαιόλαδο είναι το μόνο επιθετικό προϊόν.
Ανέφερε ακόμη πως τα χρήματα προς αποζημίωση των πυροπλήκτων του 2007 για ελαιόδενδρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες είναι ελάχιστα, άρα ελάχιστοι είναι ........
κι εκείνοι που προχωρούν σε ανασύσταση των ελαιώνων τους, ούτε το 20%.
Για σταφίδα προσεχώς
Στο πλαίσιο των αποζημιώσεων, ο κ. Δράκος έθεσε το θέμα της κορινθιακής σταφίδας, κάτι που είχε κάνει νωρίτερα ο συνάδελφός του της Κορινθίας Νίκος Ταγαράς. Δεδομένου ότι ως το τέλος απάντηση για τη σταφίδα δεν υπήρχε, «πετάχτηκε» και το έθεσε και πάλι στον υπουργό ο Πάνος Παγάνης, σταφιδοπαραγωγός και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας. Ο κ. Χατζηγάκης απάντησε πως δεν επρόκειτο να κάνει λόγο για τη σταφίδα, αλλά ότι θα γίνει εξαγγελία μέσα στις προσεχείς ημέρες.
Και άλλα
Πέραν αυτών, ο κ. Δράκος έθεσε θέμα ταχείας έναρξης των δράσεων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ερώτησε γιατί πρέπει να δοθούν τα ΟΠΑΑΧ στις Περιφέρειες ενώ οι Νομαρχίες έχουν φτιάξει δομές με εμπειρία (Αναπτυξιακές), έθιξε το ζήτημα προσλήψεων για το Εργαστήριο Ελαιολάδου, ζήτησε λύση για τα λιόζουμα και με κοινοτική χρηματοδότηση και απηύθυνε έκκληση να βοηθήσει και η Ε.Ε. για τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Απαντώντας, ο υπουργός δεν έκανε πίσω για τα ΟΠΑΑΧ στις Περιφέρειες, επισημαίνοντας ότι το κράτος θα πρέπει να κάνει μια ιεράρχηση των έργων που εγκρίνονται, χωρίς να υπάρχει αντιζηλία με τις Νομαρχίες, και τονίζοντας ότι «θα έχουμε απόλυτη συνεργασία». Επίσης, τόνισε πως το Φιλιατρινό φράγμα θα προχωρήσει, δεδομένου ότι ο κ. Δράκος είχε ρωτήσει πότε θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, και θα είναι έτοιμο σε 3 χρόνια.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Σκιαδάς, ως άριστος γνώστης των ελαιοκομικών θεμάτων, επεσήμανε ότι υπήρξε χρονική υστέρηση για το Εργαστήριο Ελαιολάδου αλλά «φτάσαμε στην καταληκτήρια φάση για την πρόσληψη προσωπικού». Σχετικά με την επεξεργασία λιόζουμων, τάχθηκε υπέρ των κεντρικών εγκαταστάσεων ανά περιοχή με καινοτόμες λύσεις.
Πηγή: Θάρρος