Τρίτη 28 Απριλίου 2009

«Ουδέν κρούσμα της νόσου των χοίρων στη χώρα μας» διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας

Νέες διαβεβαιώσες σχετικά με την μη εμφάνιση της γρίπης των χοίρων στη χώρα μας έδωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, διαψεύδοντας πληροφορία που μεταδόθηκε για εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου στην Ελλάδα.

«Ουδέν κρούσμα έχει παρουσιαστεί στην χώρα μας» τόνισε ο υπουργός και εξήγησε ότι η είδηση του BBC προφανώς δημιούργησε σύγχυση, επειδή, όπως μας διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος τύπου της Επιτρόπου Α.Βασιλείου, σε ερώτηση δημοσιογράφων για ποιες χώρες ερευνούν και προβαίνουν σε ιχνηλάτηση, ανέφερε και την Ελλάδα.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής τέσσερα περιστατικά που προσήλθαν με δική τους πρωτοβουλία, δύο από τα μέλη της ομάδας τουριστών που είχαν πάει στο Μεξικό.

«Τα περιστατικά αυτά έχουν ελεγχθεί και είναι απλή εποχιακή γρίπη», τόνισε ο ........

κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζονται ακατάπαυστα η έρευνα και η ιχνηλάτηση από τα Κέντρα Αναφοράς Νοσοκομείων υπό την εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ.

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει στηθεί ο απαραίτητος μηχανισμός ενημέρωσης του κοινού, ενώ διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου της χώρας μας.

Έχει ήδη ξεκινήσει η διανομή φυλλαδίων και αφισών ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες προς και από το Μεξικό, όπου και εντοπίστηκε ο ιός.

Αναφορικά με τα αποθέματα φαρμάκων, ο κ.Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν απολύτως επαρκή αποθέματα. «Έγκαιρα είχαμε φροντίσει για αυτό και καλύπτεται περίπου το 12% του συνολικού πληθυσμού της χώρας».

Τόνισε μάλιστα ότι έχουν δοθεί οδηγίες και έχουν οργανωθεί τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τους θαλάμους αρνητικής πίεσης να έχουν ενεργοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Τιμολέοντα Ράλλη, οι χοιροτροφικές μονάδες της Ελλάδας δεν κινδυνεύουν από τη γρίπη των χοίρων, καθώς η ΕΕ απαγορεύει τις εισαγωγές ζώντων ζώων από χώρες εκτός Ευρώπης.

«Η νόσος, που έκανε την εμφάνισή της στο Μεξικό, προκαλείται από μεταλλαγμένο ιό της γρίπης των χοίρων και για να προσβληθούν οι χοίροι στη χώρα μας, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με πάσχοντα ζώα του ιδίου είδους. Αυτό δεν είναι δυνατό, λόγω της απαγόρευσης των εισαγωγών ζώντων ζώων από χώρες εκτός Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ράλλης.

Επισήμανε δε, ότι το κρέας και τα κρεατοσκευάσματα από χοιρινό κρέας είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση, εφόσον υποστούν θερμική επεξεργασία (μαγείρεμα, ψήσιμο).

Πηγή: in.gr

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αναστέλονται οι κινητοποιήσεις της ΕΝΑΕ

Την αναστολή των προγραμματισμένων για την Τετάρτη κινητοποιήσεων αποφάσισε σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο αργά σήμερα το απόγευμα η ΕΝΑΕ μετά και τη θετική έκβαση που είχαν οι συναντήσεις το πρωί με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών.
"...Η ΕΝΑΕ ζήτησε και έλαβε γραπτές εγγυήσεις για την άμεση ικανοποίηση βασικών αιτημάτων της..." δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΝΑΕ παραθέτει τις ακόλουθες απαντήσεις της κυβέρνησης στα αιτήματα της:
1. Για το θέμα της καταβολής των χρημάτων για τη συντήρηση του οδικού δικτύου: οι Νομαρχίες θα λάβουν με απόφαση που υπέγραψε ο κ. Παπαθανασίου 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 άμεσα καταβλητέα και τα υπόλοιπα 20 θα καταβληθούν μέσα σε ένα μήνα. Επί πλέον συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση συνεργασία για να καθοριστεί το πραγματικό ύψος της δαπάνης συντήρησης του δικτύου.
Η δαπάνη που θα προκύψει αυτή θα καταβληθεί σταδιακά μέσα στο 2009..........

2. Οφειλές για τη μεταφορά μαθητών: Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι:

* Πρώτον: θα πληρωθούν άμεσα οι οφειλές που υπάρχουν για το 2007.
* Δεύτερον : Ρυθμίζονται οι οφειλές του 2008 και θα καταβληθούν σε τριμηνιαίες δόσεις εντός του 2009.

3. Τέλη μεταβίβασης αυτοκινήτων : Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι θα περιοριστούν σε 4 μήνες τα τέλη μεταβίβασης και η απώλεια του εσόδου αυτού θα καλυφτεί πλήρως από το Υπ. Οικονομίας.
4. Κώδικας Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων: Ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι άμεσα κατατίθεται στη Βουλή ο Κώδικας Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με σκοπό να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της, ή εφόσον δεν υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος, να ψηφιστεί στο πρώτο θερινό Τμήμα της Βουλής με διαδικασία Νομοσχεδίου.
5. Σχετικά με το θέμα της στελέχωσης των Ν.Α ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που θα ξεπερνά γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα επιταχύνει τη στελέχωση των Ν.Α. Στο θέμα δε των συμβάσεων έργου ο κ Παυλόπουλος δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε εγκρίσεις σύμφωνα με τη δυνατότητα των προϋπολογισμών των Ν.Α.

Πηγή: Gianiotis.gr

Χαώδης κατάσταση με αγροτικές επιδοτήσεις

ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Χαώδης η κατάσταση με την ενεργοποίηση δικαιωμάτων επιδότησης και κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε αυτή θα μπορεί να ξεκινήσει.
Η έναρξη της διαδικασίας τη Δευτέρα 4 Μαΐου θεωρείται πλέον εξαιρετικά... αισιόδοξο σενάριο, τη στιγμή που στις 15 Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και στις 9 Ιουνίου η προθεσμία και με τα πρόστιμα (1% μείωση για κάθε εργάσιμη ημέρα).
Στο διάστημα αυτό δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις και όλοι αναμένουν κάποιο... τεχνικό κόλπο για να μην... επέλθει το μοιραίο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν τα εξής: ............

- Η διαδικασία επεξεργασίας του μητρώου αγροτών ώστε να εξαιρεθούν από την καταβολή χρημάτων για την ενεργοποίηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και στην ΠΑΣΕΓΕΣ δεν γνωρίζουν πότε αυτό θα γίνει κατορθωτό.
- Δεν έχει γίνει ακόμη ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την τροπολογία με την οποία ανατίθεται στις Ενώσεις η ενεργοποίηση δικαιωμάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και προφανώς δεν έχει δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
- Χθες το μεσημέρι βρίσκονταν καθ’ οδόν από την εταιρεία προς την Ενωση το 65% των ψηφιακών αρχείων, ορθοφωτοχαρτών και ψηφιακών ενοτήτων.
- Τις επόμενες ημέρες θα εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ το τιμολόγιο για την ενεργοποίηση, το οποίο στη συνέχεια θα συζητηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων για να αποφασισθεί αν θα το υιοθετήσουν ή θα το τροποποιήσουν.

Πηγή: Ελευθερία

9 μπλοκ επιταγών με πλαστή υπογραφή

Μεσσήνιος επιχειρηματίας καταγγέλλει ότι ένας “φίλος του” πλαστογράφησε την υπογραφή του και εξέδωσε 9 μπλοκ επιταγών σε τραπεζικό κατάστημα της Καλαμάτας.
Στη συνέχεια ο “φίλος” πλημμύρισε την αγορά με επιταγές από τα “πλαστογραφημένα” μπλοκ.
Ο ίδιος δέχεται συνεχώς ενοχλήσεις από άλλους επιχειρηματίες και εταιρείες για να πληρώσει τις επιταγές.
Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του, τα θύματα που έχουν στην κατοχή τους επιταγές από το μπλοκ του “φίλου”, του τηλεφωνούν και τον βρίζουν γιατί δεν ανταποκρίνεται. Ο επιχειρηματίας έχει αναθέσει σε δικηγόρο να μηνύσει το “φίλο” και να ...........

διερευνήσει αν εμπλέκονται και τραπεζικοί υπάλληλοι στην παράνομη έκδοση των μπλοκ.

Πηγή: Ελευθερία

Διακοπές κυκλοφορίας στη σήραγγα του Αρτεμισίου

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 30 Απριλίου από τις 2:30 έως τις 3:30 θα πραγματοποιούνται διακοπές κυκλοφορίας στη σήραγγα του Αρτεμισίου στο ρεύμα προς Κόρινθο και από τις 03:30 έως τις 04:30 στο ρεύμα προς Τρίπολη, λόγω εργασιών.
Κάθε μισή ώρα διακοπής ο δρόμος θα ανοίγει για πέντε λεπτά για να εξυπηρετούνται οι οδηγοί.


Δικάζονται σήμερα στο πενταμελές εφετείο για το χασίς στο ταβάνι της εκκλησίας

Στο Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας δικάζονται σήμερα οι δύο άνδρες που είχαν απλώσει το Σεπτέμβριο του 2006 για αποξήρανση 46 κιλά χασίς στο ταβάνι του εξωκκλησιού της Ευαγγελίστριας στο χωριό Βάλτα Γαργαλιάνων.

Το χασίς ανακαλύφθηκε μετά από τις πληροφορίες που έφτασαν στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας από το αντίστοιχο της Πάτρας.
Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι κάποιοι έκρυβαν χασίς στο ταβάνι της εκκλησίας και οι άνδρες της Δίωξης έστησαν ενέδρα.
Οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν όταν πήγαν να πάρουν μέρος από την ποσότητα.
Η ιστορία είχε αφήσει έκπληκτους κατοίκους και κοινή γνώμη. Οι κατηγορούμενοι, για ........

να μπουν μέσα στην εκκλησία, ανέβαιναν στη σκεπή, παραμέριζαν τα κεραμίδια και κατέβαιναν στο ταβάνι.

Η μικρή εκκλησία της Ευαγγελίστριας που παλιά ήταν μοναστήρι με μεγάλη ιστορία βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Βάλτα στο δρόμο προς τους Χριστιάνους μέσα σε ένα χώρο με πυκνή βλάστηση.

Το γεγονός ότι η εκκλησία δεν είναι ορατή από μακριά καθώς περιστοιχίζεται από δέντρα σε συνδυασμό με το ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος που οδηγεί σε αυτή οδήγησε προφανώς τους δράστες να επιλέξουν αυτή την κρυψώνα για να βάλουν το χασίς μέχρι να αποξηρανθεί.

Οι δράστες που ήταν από την περιοχή γνώριζαν ότι στο εξωκκλήσι γίνεται λειτουργία δυο φορές το χρόνο και ότι σπάνια πάνε προσκυνητές άλλη περίοδο πλην του καλοκαιριού.
Τελευταία φορά Θεία Λειτουργία είχε γίνει στις 23 Αυγούστου 2006. Την ημέρα αυτή γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο προαύλιο της εκκλησίας.
Οι δράστες, προφανώς, μετά από λίγες μέρες πήγαν και έκρυψαν στο ταβάνι το χασίς γνωρίζοντας ότι κανείς δεν θα πήγαινε σύντομα να προσκυνήσει στο ναό.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΑΝΕΣΗ ΤΟΥ ALPHA.

Θερμά συγχαρητήρια στον ΝΙΚΟ ΜΑΝΕΣΗ του ALPHA και στην εκπομπή του που ανέδειξε το πρόβλημα έστω και καθυστερημένα με τα ΑΘΛΙΑ ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΟΝ ΧΑΛΥΒΑ.
Αναφερόμαστε στην προβολή του προβλήματος του Θοδωρή Tενέζου.

ΜΠΑΡΒΟ ΜΑΝΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΕΒΓΑΛΕΣ ΠΡΩΤΟΣ.
Τα υπόλοιπα λαμόγια στα κανάλια, ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ για το θέμα. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.

Δείτε το video...........



Από το Laikoyra


Ευρω-Εκλογές: Με 3,7% μπροστά το ΠΑΣΟΚ

Διαφορά 3,7 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές κατέγραψε δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή» του Mega, ενώ σε ό,τι αφορά τα σκάνδαλα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η κυβερνώσα παράταξη κάνει προσπάθεια συγκάλυψης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης, το 30,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ τη Νέα Δημοκρατία το 27%. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,1%, το ΚΚΕ με 8%, ο ΛΑΟΣ με 6,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 5,8%.

Σχεδόν το 80% δηλώνει ότι θα μετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου, αν και μόνο το 56,1% εκφράζει ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές. ......

Σε σχετικό ερώτημα για το εάν μαζί με τις ευρωεκλογές διεξαχθούν και βουλευτικές εκλογές, η διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι 4,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Στο ενδεχόμενο των διπλών εκλογών η Βουλή είναι εξακομματική, καθώς οι Οικολόγοι Πράσινοι εισέρχονται στη Βουλή και μάλιστα με ποσοστό 4,6%.

Πιο συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 32,6%, η ΝΔ 28%, το ΚΚΕ 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,2%, ο ΛΑΟΣ 5,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 4,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν πως κριτήριο για την ψήφο τους στις ευρωεκλογές θα είναι η οικονομία και η εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας.

Πηγή: EΘνος

Ο Σανιδάς πέταξε το μπαλάκι

Χθες ο εισαγγελέας ΑΠ, με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Κ. Καρούτσο, ζήτησε να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών, προκειμένου να οριστεί εφέτης - ανακριτής, λόγω της σπουδαιότητας και πολυπλοκότητας της υπόθεσης, αλλά, για να ερευνηθεί ταχύτερα με την έκδοση ενός και μόνο παραπεμπτικού βουλεύματος, σε επίπεδο Συμβουλίου Εφετών.

Η διαδικασία ορισμού του εφέτη - ανακριτή που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και οι «ζυμώσεις» που θα προηγηθούν θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς από το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα εξαρτηθεί εάν θα ανάψει το «πράσινο φως» για να διαβιβαστεί άμεσα η δικογραφία στη Βουλή, όπως ζητούν οι ερευνώντες εισαγγελείς και σύσσωμη η αντιπολίτευση, ή .........

εάν θα επιλεγεί η παραγραφή της ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων με νέο «μπλόκο» της δικογραφίας.

Δυσκολίες
Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι δύσκολο με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν να επιλεγεί δικαστής που θα θελήσει να έλθει σε άμεση σύγκρουση με τον εισαγγελέα ΑΠ και με την κρίση του ότι δεν υπάρχουν ευθύνες παρά μόνο παραπλανηθέντες υπουργοί, αλλά και με τη δεδομένη βούληση της κυβέρνησης να μη φτάσει ο φάκελος στη Βουλή, γιατί θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για το πώς θα καταφέρει να «κλείσει» αυτή την υπόθεση...

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στο σκάνδαλο των ομολόγων ο εφέτης - ανακριτής δεν έστειλε αμέσως την υπόθεση στη Βουλή, όπως ζητούσε ο ερευνών εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, αλλά συμφώνησε ουσιαστικά με το τότε άλλο «μπλόκο» του Γ. Σανιδά, με συνέπεια η συγκεκριμένη ανάκριση να συνεχίζεται ακόμα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξή της!

Ετσι και στην υπόθεση του Βατοπεδίου (που επίσης χρειάζεται άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και στο εξωτερικό, αναζήτηση προσώπων που κρύβονται πίσω από off-shore εταιρείες κ.λπ.) υπάρχει ο κίνδυνος να καθυστερήσει πολύ η διαδρομή «του μαχαιριού μέχρι το κόκαλο».

Σε κάθε δε περίπτωση, εφόσον ο ανακριτής διστάσει να στείλει αμέσως τη δικογραφία στη Βουλή, τότε οι ευθύνες υπουργών και υφυπουργών θα καλυφθούν με το πέπλο της παραγραφής, που θα σκεπάσει τα πάντα με τη λήξη της τρέχουσας βουλευτικής συνόδου τον Ιούνιο.

Στη συγκεκριμένη δύσκολη φάση όπου είχε ξεσπάσει σάλος για το εισαγγελικό «μπλόκο», με την κίνηση για σύγκληση της Ολομέλειας και ορισμό εφέτη - ανακριτή, αποφορτίζεται κάπως η βαριά ατμόσφαιρα και «πετάγεται το μπαλάκι των ευθυνών» στο Εφετείο και σε εφέτη - ανακριτή από τον οποίο θα κριθεί αν θα δοθεί συγχωροχάρτι σε κυβερνητικά στελέχη διά της παραγραφής.

Η σύγκληση της Ολομέλειας θα οδηγήσει σε προσωρινό «πάγωμα» την άσκηση των ποινικών διώξεων. Και τούτο διότι αν η Ολομέλεια Εφετών δεχτεί την πρόταση για ορισμό εφέτη - ανακριτή, τότε οι διώξεις θα ασκηθούν από την Εισαγγελία Εφετών, ενώ αν τυχόν η Ολομέλεια απορρίψει την έρευνα από εφέτη, τότε ο φάκελος θα πρέπει να σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για να ασκηθούν εκεί οι διώξεις και να ανατεθεί η υπόθεση σε πρωτοδίκη - ανακριτή.

Πολλοί μάρτυρες
Στο έγγραφό του ο Γ. Σανιδάς υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της υπόθεσης, την εξέταση πολλών μαρτύρων και υπόπτων, ανάμεσα στους οποίους είναι και υψηλόβαθμοι κρατικοί λειτουργοί, σημειώνοντας την ανάγκη να αναλάβει ως ανακριτής υψηλόβαθμος και έμπειρος δικαστής, αφού ανάμεσα στους απολογηθέντες υπόπτους είναι και μέλη του ΝΣΚ (Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), με βαθμό αντίστοιχο του αρεοπαγίτη.

Ο Κ. Καρούτσος θα διαβιβάσει σήμερα το αίτημα στον προϊστάμενο του Εφετείου, αρεοπαγίτη Γ. Γιαννούλη και θα αρχίσουν οι ζυμώσεις για την Ολομέλεια και το πρόσωπο του ανακριτή, που πιθανολογείται να οριστεί την προσεχή εβδομάδα.

Πηγή: Εθνος

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Καμία χώρα δεν είναι προστατευμένη

Στους 152 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ προειδοποιεί ότι καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι προστατευμένη έναντι του ιού.

Συνοπτικά οι εξελίξεις με τη νόσο:

- Τρία κρούσματα της γρίπης των χοίρων εντοπίστηκαν στην Ευρώπη: ένα στην Ισπανία και δύο στη Βρετανία. Ύποπτα κρούσματα εξετάζονται στο Βέλγιο, την Ελβετία, την Δανία, την Σουηδία και τη Γαλλία.

- Η κατάσταση επιδεινώνεται στο Μεξικό, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 152. Περισσότεροι από 1.610 άνθρωποι νοσηλεύονται με τα συμπτώματα της νόσου.

- Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώθηκαν 44 κρούσματα σε πέντε πολιτείες. Τα 28 από .........

αυτά είναι μαθητές ιδιωτικού σχολείου στη Νέα Υόρκη. Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν την διανομή 11 εκατομμυρίων αντιϊκών φαρμάκων από τα ομοσπονδιακά αποθέματα. Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως "δεν υπάρχει λόγος πανικού".

- Εντείνονται σε όλον τον κόσμο τα μέτρα πρόληψης: ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα και στα αεροδρόμια. Σταματούν οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος από περιοχές που έχει εμφανιστεί η νόσος και επιβάλλονται απαγορεύσεις στα ταξίδια στο Μεξικό και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισε να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού από το 3 στο 4 (σε κλίμακα 6 βαθμών) που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα πανδημίας.

- Οι Βρυξέλλες καλούν τους Ευρωπαίους να αποφεύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν πληγεί και ανακοίνωσαν έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ την Πέμπτη.

- Η Ιαπωνία επιβάλλει αυστηρότερους όρους για την χορήγηση αδειών εισόδου σε Μεξικανούς.

- Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων εντοπίστηκε στη Νότια Κορέα. Πρόκειται για μια 51χρονη γυναίκα που είχε επισκεφτεί το Μεξικό.

- Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εξετάζει 56 πιθανά κρούσματα ανάμεσα σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα από το Μεξικό και τις ΗΠΑ.

- Οι αρχές της Βολιβίας έθεσαν τη χώρα σε υγειονομικό συναγερμό.

- Καμιά περιοχή του κόσμου δεν είναι ασφαλής απέναντι στη γρίπη των χοίρων, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Για πιθανότητα πανδημίας προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Όπως έγινε γνωστό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να αυξήσει στη φάση 4 το επίπεδο συναγερμού για τον θανατηφόρο ιό της γρίπης των χοίρων, κάτι που ισοδυναμεί με προειδοποίηση πως η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί μέσω που πληθυσμού σε επίπεδο ευρύτερης κοινότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση ελήφθη έπειτα από πολύωρες έκτακτες συνομιλίες που είχαν ειδικοί του Οργανισμού για το εάν θα πρέπει να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού από το επίπεδο 3, έπειτα από την έξαρση της νόσου, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 150 ανθρώπους στο Μεξικό και έχει εξαπλωθεί επίσης στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη.

Το επίπεδο 4 εκτός από την εξάπλωση της νόσο σε πλαίσιο ευρύτερης κοινότητας, σύμφωνα με την 6βαθμη κλίμακα του ΠΟΥ, υπαινίσσεται και την πιθανότητα η εξάπλωση της νόσου να λάβει μορφή πανδημίας, χωρίς όμως αυτή η εξέλιξη να είναι και προδιαγεγραμμένη.

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ FAO έχει θέσει τις ομάδες του σε όλον τον κόσμο σε «κατάσταση υψίστης ετοιμότητας» ενόψει μίας ενδεχόμενης πανδημίας της γρίπης των χοίρων.

«Ο FAO έχει κινητοποιήσει ομάδες ειδικών του για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο νέο στέλεχος του ιού Η1Ν1, το οποίο έχει σκοτώσει πολλούς ανθρώπους Μεξικό, και τα χοιρινά», τονίζει ο Οργανισμός από την έδρα του στη Ρώμη.

Επίσης, ο FAO έχει ζητήσει από το τεχνικό προσωπικό του σε όλον τον κόσμο να παραμείνει «σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και να του διαβιβάσει αμέσως κάθε κρούσμα γρίπης μεταξύ των πληθυσμών των χοίρων και να αποστείλει δείγματα για ανάλυση» στα εργαστήριά του.

«Μέχρι στιγμής, τα δείγματα συνηγορούν πως ο ιός της γρίπης μεταδίδεται μόνον από άνθρωπο σε άνθρωπο και τίποτε δεν τεκμαίρει πως το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης Α έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο απ’ ευθείας από τους χοίρους», τονίζει ο FAO, ο οποίος προσθέτει πως «προβλέπονται και νέες έρευνες».

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις για μία απειλή στην τροφική αλυσίδα. Στο στάδιο αυτό πρόκειται μάλλον για μία ανθρώπινη, παρά ζωική κρίση, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και προετοιμασμένοι», σημειώνει ο FAO.

Στην Ελβετία, κιβώτιο που περιείχε δείγματα ιού της νόσου και μεταφερόταν με τρένο εξερράγη το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όπως διαβεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές. Όπως διευκρινίστηκε, το κιβώτιο περιείχε δείγματα ιού της γρίπης των χοίρων και μεταφερόταν με ελβετικό τρένο από τη Ζυρίχη με τελικό προορισμό το Εθνικό Κέντρο κατά της Γρίπης στη Γενεύη. Τα δείγματα, όπως προκύπτει από τις πρώτες έρευνες, εξερράγησαν όταν ο ξηρός πάγος έλιωσε εξαιτίας της αύξησης της πίεσης μέσα στο κιβώτιο. Όπως φαίνεται οι αρμόδιοι είχαν τοποθετήσει με λάθος τρόπο τον πάγο. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από την έκρηξη, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αφού, όπως υποστήριξαν, τα δείγματα δεν ήταν του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που προκάλεσε την επιδημία στο Μεξικό. Το τρένο ακινητοποιήθηκε για αρκετές ώρες και οι 61 επιβάτες του εξετάστηκαν από ειδικούς για να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα μόλυνσης.

Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο Yonhap, η Νότιος Κορέα ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στη χώρα. Στις ΗΠΑ, τέσσερα νέα κρούσματα της ασθένειας εντοπίσθηκαν στην Καλιφόρνια, ανεβάζοντας στα 11 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανακοίνωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόξενος στη Νέα Υόρκη, δύο από 33 μαθητές Λυκείου, που βρίσκονταν στην αμερικανική μεγαλούπολη σε πρόγραμμα ανταλλαγής (ηλικίας 16 και 18 ετών αντίστοιχα) παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης και τους χορηγείται Tamiflu. Οι μαθητές βρέθηκαν στο σχολείο Σαιντ Φράνσις στο Κουΐνς, όπου έχουν καταγραφεί 28 κρούσματα της γρίππης των χοίρων, και το οποίο μετά τα γεγονότα έχει κλείσει για να απολυμανθεί. Την ίδια ώρα έξι είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των χοίρων στο Τέξας. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες υγείας του Ντάλας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι εντοπίστηκαν άλλα τρία κρούσματα της γρίπης των χοίρων ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών στην Πολιτεία του Τέξας στους έξι.Στην ιστοσελίδα της η Υπηρεσία Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Κομητείας του Ντάλας επιβεβαίωσε τα τρία κρούσματα, προσθέτοντας ότι εξετάζονται άλλα τρία "ύποπτα" κρούσματα. Ήδη έχουν εντοπιστεί άλλα τρία, επιβεβαιωμένα, κρούσματα της ασθένειας στην Κομητεία Γκουανταλούπε, κοντά στο Σαν Αντόνιο.

Φόβοι για εμφάνιση της νόσου εκφράζονται και στην Ωκεανία. Στην Αυστραλία εξετάζονται πέντε άτομα που φέρουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης των χοίρων, ενώ οι αρχές αναζητούν άλλους 300 ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με την ασθένεια. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Νίκολα Ρόξον, είπε ότι τέσσερις άνθρωποι από το Σίδνεϊ και ένας πέμπτος από τα Κεντρικά Παράλια αναζήτησαν ιατρική βοήθεια επιστρέφοντας από ταξίδια στο Μεξικό, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς παρουσίαζαν ήπια συμπτώματα γρίπης.Τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός της εβδομάδας. Οι υπόλοιποι 300 που αναζητούνται ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με τον ιό γιατί ταξίδεψαν με την ίδια πτήση της Air New Zealand με την οποία επέστρεψαν στη Νέα Ζηλανδία οι μαθητές ενός σχολείου του Όκλαντ. Ορισμένοι από τους μαθητές φέρουν ύποπτα συμπτώματα. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενίσχυσε τα μέτρα που έχει λάβει για την προστασία της χώρας από τη γρίπη των χοίρων. Μεταξύ άλλων οι πιλότοι των αεροσκαφών υποχρεώνονται να αναφέρουν την κατάσταση της υγείας των επιβατών προτού προσγειωθούν ενώ ιατρικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα στα αεροδρόμια.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξετάζουν άλλα 56 "ύποπτα" κρούσματα της γρίπης των χοίρων. Πρόκειται για άτομα που είχαν επισκεφθεί το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες εβδομάδες και παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Τόνι Ράιαλ, είναι πιθανό να μην έχουν το στέλεχος της γρίπης των χοίρων. Μέχρι σήμερα δέκα άτομα, εννέα μαθητές και ένας δάσκαλος από σχολείο του Όκλαντ που μόλις επέστρεψαν από το Μεξικό, έχουν τεθεί σε καραντίνα και τους χορηγούνται φάρμακα για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους, που γίνονται σε εργαστήριο της Αυστραλίας, αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός της εβδομάδας. Άλλοι τρεις μαθητές από άλλο σχολείο, που είχαν επίσης επισκεφθεί το Μεξικό, διαπιστώθηκε ότι δεν έπασχαν από την ασθένεια.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Φουντώνει ο πόλεμος στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα με τις μειώσεις των τιμών

Φουντώνει ο πόλεμος των τιμών στο γάλα μετά και την απόφαση της ΜΕΒΓΑΛ να μειώσει την τιμή του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος με τη μορφή των προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι η ΜΕΒΓΑΛ ανακοίνωσε ότι το γάλα ενός λίτρου θα διατίθεται προς 1,10 ευρώ το λίτρο (από 1,40 ευρώ) και η συσκευασία των δύο λίτρων προς 2,10 με 2,20 ευρώ (έναντι 2,60-2,68 ευρώ).

Εκπρόσωπος της εταιρείας ξεκαθάρισε ότι η κίνηση αυτή δεν έχει να κάνει με την απόφαση της Vivartia να μειώσει την τιμή στο 1 ευρώ το λίτρο.

Ακολουθεί και η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ που προχωρεί άμεσα στη μείωση της τιμής λιανικής διάθεσης του φρέσκου γάλακτος, σε μια προσπάθεια να καταστεί ανταγωνιστικό το προϊόν της στην αγορά, μετά την ανακοίνωση αντίστοιχης απόφασης από τη Vivartia για το φρέσκο γάλα Δέλτα.
Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΟΛ αναμένεται να καθοριστεί και να εφαρμοστεί αμέσως μετά τη σύγκληση πανελλαδικής σύσκεψης με τη συμμετοχή εκπροσώπων άλλων συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών της χώρας, καθώς και ..........

κτηνοτροφικών οργανώσεων, το πρωί της ερχόμενης Κυριακής στο Βόλο.

Στο μεταξύ πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Vivartia και τους αρτοποιούς, οι οποίοι θεωρούν πλήγμα την απόφαση για μείωση της τιμής του λίτρου στα σούπερ μάρκετ προς 1 ευρώ το λίτρο (από 1,35 ευρώ) και προς 1,20 ευρώ σε φούρνους και μικρά καταστήματα (από 1,58 ευρώ). Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αρτοποιών Αθήνας, Ανδρέας Χρήστου, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή τόνισε ότι ο κλάδος αγοράζει το γάλα προς 1,05 ευρώ το λίτρο, κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να πουλήσει φθηνότερα. Ο κλάδος θεωρεί ότι ουσιαστικά δυσφημείται στη συνείδηση των καταναλωτών, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που ζητούν να ληφθεί απόφαση για μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Vivartia.

Παράλληλα ανακάλεσε την απόφαση διακοπής της συνεργασίας της με τους αγελαδοτρόφους του Έβρου η εταιρεία Vivartia, που ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να παραλαμβάνει τις ποσότητες γάλακτος που παράγουν και μετά τον Μάιο. Ωστόσο, επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αγελαδοτρόφοι του βορείου Έβρου, καθώς, όπως επισημαίνουν, η εταιρεία έχει αναγγείλει μειώσεις τιμών στο γάλα που φτάνει στους καταναλωτές, εξέλιξη που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της τιμής με την οποία οι κτηνοτρόφοι πωλούν το προϊόν τους στις γαλακτοβιομηχανίες.

Για «ύποπτα παιχνίδια», «στημένες υποθέσεις» και καταστροφικά αποτελέσματα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους από τις «προαποφασισμένες και στημένες συσκέψεις και αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΕΑΣ Βόλου, με αφορμή τη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης & Τροφίμων, στις 22 Απριλίου. Στην ανακοίνωση τα μέλη της ΕΑΣ Βόλου, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του γάλακτος, αναφέρονται σε ένα «ομιχλώδες τοπίο» που επικρατεί στο τομέα του γάλακτος. «Δυστυχώς, προχθές αποκαλύφθηκε πόσο μεγάλα και ύποπτα παιχνίδια παίζονται στον ευαίσθητο αυτό τομέα της οικονομίας μας που λέγεται κτηνοτροφία.

Μεγάλα ερωτηματικά υπάρχουν για τη σύσκεψη που συμμετείχαμε. Σε τι άραγε εξυπηρετούσε αυτή όταν αποδεικνύεται ότι υπήρχε μία καθαρά προσυμφωνημένη και στημένη υπόθεση και με τι είδους άραγε ανταλλάγματα;
Θα θέλαμε να πληροφορηθούμε αφού η Δέλτα είχε τόσο μεγάλα περιθώρια κέρδους, γιατί δεν μείωσε τις τιμές πολύ πιο πριν όταν εγκατέλειπε τις ζώνες γάλακτος της Μακεδρονίας;
Πότε υφίσταται κοροϊδία το καταναλωτικό κοινό; Πριν ή τώρα;».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται: «Οι πολιτικοί που παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια στην πλάτη των κτηνοτρόφων της πατρίδας μας, θα μετανιώσουν πικρά και θα σημαδέψουν την πολιτική τους ιστορία στο ότι συνέβαλαν στην καταστροφή της κτηνοτροφίας μας. Η ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης για την πορεία που θα έχει η οικονομία στην κτηνοτροφία μας θα είναι βαρύτατη. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει καταλάβει άραγε τι ακριβώς έχει συμβεί και τι θα επακολουθήσει;».

Και καταλήγει: «Πολύ σύντομα θα φανούν τα καταστροφικά αποτελέσματα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους από τις προαποφασισμένες και στημένες συσκέψεις και αποφάσεις της πολιτικής Ηγεσίας των ανωτέρω Υπουργείων. Θα διαπιστώσουν οι επικεφαλής αυτών, το μεγάλο τους ολίσθημα. Πάντως για ένα πράγμα υπάρχει βεβαιότητα, ότι δηλαδή δεν είναι υγιής ανταγωνισμός αυτός που καθιερώνεται στην πατρίδα μας με στημένες και προειλημμένες αποφάσεις».

ΣΧΟΛΙΟ
Έτσι να φαγωθείτε. Να φάτε τα μουστάκια σας.


Ακόμη μεγαλύτερη η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου εκτιμά το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΙΟC) προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου 2008-9, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στα ελαιοπαραγωγικά κράτη.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Οργανισμού η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να φθάσει στους 2,867 εκατ. τόνους, έναντι των αρχικών του προβλέψεων για 2,633 εκατ. τόνους.
Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις του ΙΟC, η παγκόσμια κατανάλωση του προϊόντος προβλέπεται να αυξηθεί στους 2,875 εκατ. τόνους έναντι 2,778 εκατ. τόνων την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο.

Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του IOC κ. Μοχάμεντ Σμπίτρι, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι, η τρέχουσα διεθνής χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση δεν θα πλήξει την κατανάλωση ελαιολάδου, καθώς τα τελευταία χρόνια η διαφορά στην τιμή του προϊόντος και των υπόλοιπων βρώσιμων ελαίων έχει αμβλυνθεί σημαντικά. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί για την τελική διαμόρφωση των τιμών παραγωγού κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η «καθίζηση» των τιμών στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου, καθώς .........

το ενδιαφέρον από πλευράς ιταλικού εμπορίου συνεχίζει να διατηρείται υποτονικό. Χαρακτηριστικά η Ένωση Ηρακλείου εξακολουθεί να αγοράζει στα 1,90 ευρώ όσο το δυνατόν πιο μικρές ποσότητες, η ΕΑΣ Πεζών στα 1,8 ευρώ, η ΕΑΣ Μεσαράς δίνει προκαταβολή 1,5 ευρώ και η ΕΑΣ Μονοφατσίου στα 1,9 ευρώ.

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται το αγοραστικό ενδιαφέρον και στην ισπανική αγορά ελαιολάδου.
Την εβδομάδα που πέρασε οι τιμές ex-factory συνέχισαν να κινούνται γύρω στο 1,80 ευρώ το κιλό για τα εξαιρετικά παρθένα, για τα παρθένα είχαμε μια υποχώρηση κάτω από το 1,75 ευρώ το κιλό και στους βιομηχανικούς άσους γύρω στο 1,60 ευρώ το κιλό.

Πηγή: Αγρότυπος

Νέα Πολεοδομία και τομέας δημόσιων έργων

Συνεδρίασαν παράλληλα, χθες το πρωί, η Επιστημονικοτεχνική Επιτροπή και η Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης που αφορά στην υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών «Καταγραφής - εμπλουτισμού - ψηφιοποίησης του αρχείου απαλλοτριώσεων βασικών οδών Νομού Μεσσηνίας».

Η σύμβαση, η οποία έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, έχει ως σκοπό την καταγραφή, τον εμπλουτισμό και την ψηφιοποίηση του αρχείου των απαλλοτριώσεων που αφορούν βασικές οδούς του Νομού και ..........

επηρεάζουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό την ομαλή εξέλιξη εκτελούμενων ή προγραμματιζόμενων έργων σε αυτές.

Κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών Παρακολούθησης

Συγκεκριμένα, οι παραπάνω εργασίες αφορούν στις εξής οδούς: Κυπαρισσία-Φιλιατρά, Βασιλίτσι - Κορώνη, Μεθώνη - Φοινικούντα - Βασιλίτσι, Καζάρμα - Τουλούπα Χάνι, Μεσσήνη - Μπούκα, 1η Επαρχιακή Οδός, 7η Επαρχιακή Οδός.

Στις συνεδριάσεις των Επιτροπών που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρεία του αντινομάρχη Προγραμματισμού και Υποδομών, κ. Στάθη Αναστασόπουλου, συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Χρήστος Ριζάς, η κα Μαρία Μαντούβαλου υπάλληλος της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης Νομού Μεσσηνίας, η κα Σωτηρία Τσιάλα υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΜ, η κα Αικατερίνη Ξενούλη υπάλληλος Πολεοδομίας και η υπάλληλος της Αναπτυξιακής κα Αθανασία Τσαντύλα. Επίσης, συμμετείχαν οι κ.κ. Ιωάννης Κωνσταντόπουλος προϊστάμενος ΤΣΣΟ και Δημήτρης Καλδής προϊστάμενος τμήματος Μελετών. Να τονιστεί δε ότι, οι κύριοι Αναστασόπουλος και Ριζάς τόνισαν τη σπουδαιότητα του αντικειμένου της προγραμματικής σύμβασης, αλλά και τη συμβολή του στον τομέα κατασκευής των δημοσίων έργων και στη λειτουργία της Πολεοδομίας.

Πρώτος απολογισμός

Η κα Τσιάλα ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι έχουν γίνει τα εξής:
α) συλλογή και
β) καταγραφή των υπαρχόντων στοιχείων που βρέθηκαν στο αρχείο των απαλλοτριώσεων της Διεύθυνσης ΤΥΝΑ Μεσσηνίας καθώς και των αρχείων του Νομαρχιακού Ταμείου της ΝΑΜ για τις απαλλοτριώσεις που αφορούν τις παρακάτω οδούς: Εθνική Οδός Κυπαρισσίας Φιλιατρά.
13η Επαρχιακή οδός {(Μεθώνη -Φοινικούντα - Βασιλίτσι), Βασιλίτσι, (Άγιος Νικόλαος -Χαρακοπιό). 1η Επαρχιακή Οδός (Καλαμάτα - Αρεόπολη). 7η Επαρχιακή Οδός (Μεσσήνη - Επικούριος Απόλλωνας).
10η Επαρχιακή οδός(Καζάρμα - Τουλούπα Χάνι - Χώρα).

Συγκεκριμένα, έχει γίνει: Συλλογή των υπαρχόντων στοιχείων από το αρχείο απαλλοτριώσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΜ και από το Αρχείο του Νομαρχιακού Ταμείου της ΝΑΜ. Καταγραφή των ανωτέρω στοιχείων (Αποφάσεις κήρυξης, ΦΕΚ κήρυξης - συντέλεσης, διαγράμματα, πίνακες κ.λπ.).

Ταξινόμηση. Τα στοιχεία της καταγραφής ταξινομήθηκαν:
α) Ανά Επαρχιακή Οδό.
α.1) Σε υποφακέλλους σύμφωνα με τις αποφάσεις κήρυξης των απαλλοτριώσεων
α.2) Σε θεματικούς υποφακέλλους (βασικά στοιχεία απαλλοτρίωσης, αλληλογραφία κ.λπ.).
β). Εντοπισμός ελλείψεων αρχείου απαλλοτριώσεων των παραπάνω οδών

Παράλληλα με τα παραπάνω γίνονται προσπάθειες συμπλήρωσης των ελλείψεων του αρχείου μέσω επαφών με εμπλεκόμενες Υπηρεσίες (Κτηματική Υπηρεσία, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Πρωτοδικείο Καλαμάτας κ.λ.π.).

Πηγή: Eπικαιρότητα

To πρώτο ολογραφικό δίσκου, που επιτρέπει την αποθήκευση του περιεχομένου 100 DVD σε ένα δίσκο.

Ο αμερικανικός όμιλος General Electric ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα από τα ερευνητικά του εργαστήρια πέτυχε να δημιουργήσει τον πρώτο ολογραφικό δίσκο(disque a hologramme), που επιτρέπει... την αποθήκευση σε ένα μόνο δίσκο 100 φορές περισσοτέρων πληροφοριών απ' ότι σε ένα δίσκο DVD.

Αυτός ο νέος δίσκος έχει την δυνατότητα να αποθηκεύει δεδομένα σε τρεις διαστάσεις, ενώ τα DVD και οι δίσκοι υψηλής ευκρίνειας Blu Ray, είναι απλώς χαραγμένοι (με ακτίνα Laser) σε δυο διαστάσεις.

Όμως καθώς το νέο σύστημα παρουσιάζεται σε ένα παρόμοιο φορμά, οι συσκευές .......

ανάγνωσης που θα μπορούν να διαβάζουν το νέο δίσκο GE μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάγνωση δίσκων DVD ή Blu Ray, υπόσχεται η General Electric.

"Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα", υπογράμμισε ο Μπράιαν Λόρενς, ερευνητής της GE που ήταν επικεφαλής του προγράμματος.

"Η ημέρα που θα μπορείτε να βάλετε όλη σας τη συλλογή ταινιών υψηλής ανάλυσης σε ένα και μόνο δίσκο, εγγράφοντας φορμά υψηλής ανάλυσης όπως η τρισδιάστατη τηλεόραση (3D), είναι πιο κοντά απ' ότι πιστεύουμε", προσθέτει στην ανακοίνωση του.

Αυτή η ανακάλυψη είναι το αποτέλεσμα έξι ετών εργασίας. Προς το παρόν , ο ολογραφικός δίσκος που τελειοποιήθηκε επιτρέπει την αποθήκευση 500 γιγα-οκτέτων (giga-octets), σε σχέση με τα 5 για ένα απλό DVD, και τα 25 για ένα δίσκο υψηλής ευκρίνειας Blu Ray. Ο τελικός στόχος είναι ο δίσκος να επιτρέπει την αποθήκευση 1.000 γιγα-οκτέτων (tetra-octet).

Η General Electric δεν έδωσε ημερομηνίες για την κυκλοφορία αυτού του νέου προϊόντος, όμως η εφημερίδα New York Times την τοποθετεί στο 2011 ή το 2012.

Πηγή: troktiko

Στα ελληνικά δικαστήρια η τύχη συμβασιούχων

Το προεδρικό διάταγμα 164/2004, γνωστό και ως διάταγμα Παυλόπουλου, που απαγορεύει τη μετατροπή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, δεν είναι αντίθετο προς την κοινοτική νομοθεσία.
Τα ελληνικά δικαστήρια όμως οφείλουν να εξετάζουν κατά περίπτωση αν γίνεται κατάχρηση διαδοχικών συμβάσεων.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η γνωμοδότηση που εξέδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαντώντας σε προδικαστικά ερωτήματα του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης στο οποίο έχουν προσφύγει 14 μισθωτοί κατά του Οργανισμού Νομαρχιακής και Τοπικής (Δήμος Γοργοποτάμου) Αυτοδίοικησης Ρεθύμνης (ΟΝΤΑΡ).
Αυτοί οι εργαζόμενοι είχαν υπογράψει το 2005 συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικοί ........

από αυτούς διαδοχικές (μέχρι και τρεις) οι οποίες όμως δεν ανανεώθηκαν όταν έληξαν.

Το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης ζήτησε από το Ευρ. Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει αν το διάταγμα Παυλόπουλου είναι σύμφωνο προς τη σχετική κοινοτική νομοθεσία και ειδικότερα προς τις διατάξεις της συμφωνίας-πλαισίου(1999) για την εργασία ορισμένου χρόνου μεταξύ Ευρωπαίων εργοδοτών και εργαζομένων. Το Ευρ. Δικαστήριο κρίνει ότι δεν αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία η απόλυτη απαγόρευση της μετατροπής μιας σύμβασης ορισμένου χρόνου σε σύμβαση αορίστου χρόνου.

Αρμοδιότητα

Τονίζει πάντως το Ευρωδικαστήριο ότι εναπόκειται (είναι αρμοδιότητα) στο εθνικό δικαστήριο να εκτιμήσει, κατά περίπτωση, αν και κατά πόσο η εφαρμογή στη πράξη καθιστούν τις διατάξεις της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας κατάλληλο μέτρο για να αποτρέπεται η ακόμη και να τιμωρείται η καταχρηστική χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για τη μετατροπή τους σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών χθες πανηγύριζαν για την απόφαση ερμηνεύοντάς την ως δικαίωση της κυβέρνησης. Εξαπολύουν δε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και τονίζουν ότι «οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν».

Πηγή: Hμερησία

Κλειστές αύριο Τετάρτη οι Νομαρχίες

Κλειστές θα παραμείνουν οι νομαρχίες όλης της χώρας αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου, προκειμένου να ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά τους.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ΕΝΑΕ τονίζεται ότι την Τετάρτη 29 Απριλίου οι νομαρχίες θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο.

Στις 10:00 θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΝΑΕ και στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΔΣ της Ένωσης με αντιπροσωπείες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων στο Σύνταγμα.

Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και θα επιδοθεί ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα. Εν συνεχεία η πορεία θα καταλήξει στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Οικονομικών όπου και εκεί θα επιδοθεί το ψήφισμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ, Δημήτρη Δράκο, η διοίκηση της Ένωσης .........

Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος προχωρεί σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις ζητώντας «την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την κατάργηση των τελών αδείας και τελών μεταβιβάσεων οχημάτων, την ψήφιση του Κώδικα για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την χορήγηση κονδυλίων για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς μαθητών και τη συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά και την κάλυψη των μεγάλων κενών σε προσωπικό».

Πηγή: TA NEA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

α.)
Στον δρόμο… η Νομαρχία Μεσσηνίας

β.) Θύελλα στην κομματική βάση της ΝΔ στην Μεσσηνία για τον Δημήτρη Δράκο

Το Ελληνικό «Facebook» δημιούργησαν φοιτητές στα Ιωάννινα

Το Ελληνικό Facebook που φέρει το όνομα Zino, δημιούργησαν δύο 20χρονοι φοιτητές από τα Ιωάννινα, οι οποίοι μίλησαν στον ALPHA για την έμπνευση τους και για την ανταπόκριση που έχει κυρίως στους νέους. Ο Διονύσης Ζήνδρος και ο Χρήστος Παππάς ακολούθησαν το παράδειγμα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, του Αμερικανού φοιτητή που ξεκίνησε το Facebook για να περάσει την ώρα του και έγινε ο νεότερος δισεκατομμυριούχος όλων των εποχών. Οι δύο φίλοι έφτιαξαν το zino.gr πριν 1 χρόνο και ήδη αριθμεί 8.000 εγγεγραμμένα μέλη.

Σήμερα το δημιούργημά των δύο φίλων είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, κυρίως στις μικρές ηλικίες και έχει πολλές δυνατότητες, όπως να βάλει κάποιος τις φωτογραφίες του, να έχει κάποιους φίλους, να δημιουργήσει ερωτήσεις που μπορούν να απαντήσουν οι φίλοι του.
Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον ο αγαπημένος χώρος για φλερτ μεταξύ .........

των νέων, αφού δεν χρειάζεται ούτε να περιποιηθούν τον εαυτό τους για να βγουν έξω, ούτε να ξοδέψουν χρήματα. Απλά κάθονται στο σπίτι τους και… επιλέγουν. Οι χρήστες του zino.gr μπορούν επίσης να αναρτήσουν τις μουσικές τους προτιμήσεις, τα πολιτικά τους πιστεύω ή τα αγαπημένα τους βιβλία.

Πηγή: ALPHA

Κακέκτυπα των Μέσων τα blogs;

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Φόρα, φόρα κατηφόρα έχουν πάρει οι bloggers διεθνώς (ευτυχώς όχι όλοι) και λίγο απέχουν από το να γελοιοποιηθούν σπάζοντας τα μούτρα τους στις ξέρες της επικοινωνιακής άγνοιας. Κι αυτό γιατί η διαχείριση ενός ιστολογίου ως Μέσο Ενημέρωσης απαιτεί δυνατότητες που στις πλείστες των περιπτώσεων απλώς υπερβαίνουν τους διαχειριστές οι οποίοι ως εκ τούτου μεταλλάχθηκαν σε κακέκτυπα εκδοτών!

Αυτό είναι το θλιβερό συμπέρασμα μιας συνάθροισης ντόπιων blokers στο Στρασβούργο που θεία τύχη ευνοήθηκα να μετέχω το προ εικοσιτεσσάρων ωρών Σαββατοκύριακο. ( Για άλλο λόγο βρέθηκα στην ιστορική αυτή πόλη.)
Συνάθροισης κατά την οποία επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να τεθούν κανόνες διαχειριστικής δεοντολογίας στα blogs με δεδομένο πως κάθε νέα τεχνολογία εισβάλει σε κενό δικαίου.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη ούτε και στην «πολιτισμένη» εσπερία έχουν αντιληφθεί πως .........

τα blogs δεν είναι Μέσα Ενημέρωσης απλώς γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Δηλαδή την εξής μία. Ένα πλήρες δίκτυο επαγγελματιών δημοσιογράφων που θα καταγράφουν τα γεγονότα έτσι όπως αυτά εξελίσσονται γιατί κατέχοντας τα ιστορικά αίτιά τους λειτουργούν αντανακλαστικά και με ταχύτητα αστραπιαία στην αποτύπωση των συνεπειών τους..
Ανήμποροι έτσι οι διαχειριστές καταφεύγουν και εκεί στην υποκλοπή πνευματικού έργου το οποίο παράγεται από την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων.
Τα Έντυπα ή Hλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Τα εδώ παραδείγματα είναι ακόμη χυδαιότερα. Υποκλέπτουν καθημερινά μυριάδες ειδήσεις ή θέματα και μάλιστα δίχως ουδεμία αναφορά στην πηγή, που τα εμφανίζουν, όχι για να δώσουν ως όφειλαν μια ευκαιρία σχολιασμού στους αναγνώστες τους, αλλά ως προϊόν δικής τους παραγωγής που θα τους εξασφαλίσει την κατάθεση της επικοινωνιακής τους παρουσίας. Ποιο το όφελος; Θα την εξαργυρώσουν αργότερα πολιτικά ή οικονομικά. Οι άθλιοι..

Έτσι θα το επαναλάβω για χιλιοστή φορά. Τα blogs δεν είναι υποκατάστατα των Μέσων Ενημέρωσης αλλά ως αμφίδρομη επικοινωνία οφείλουν να προηγούνται αυτών. Σε φρέσκες ιδέες, δημιουργικές απόψεις, αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Και να έπονται αυτών στον σχολιασμό της πολιτικής επικαιρότητας.
Μα πέρα και πάνω απ’ όλα υποχρεούνται να υπερέχουν στην δημοσίευση της πηγαίας αλήθειας.
Την ιερή κατά την άποψή μου πρώτη αναφορά ενός γεγονότος που είτε ως καταγγελία είτε ως μαρτυρία θα κατατεθεί συνοδευόμενη από την συναισθηματική φόρτιση της προσωπικής εμπειρίας και θα αποτελέσει την μαγιά ενός γόνιμου και γιατί όχι, συχνά καυτού διαλόγου.

Πρόκειται για έναν από τους λόγους που σέβομαι το Καφενείο και τους συνεργάτες του, όλους μηδενός εξαιρουμένου, και πλην δύο περιπτώσεων (του Αργύρη Σιδέρη διαχειριστή του ιστολογίου «σκεφτόμαστε ελληνικά» με τον οποίο με συνδέουν δεσμοί από τότε που ήταν –κρατηθείτε-στενός συνεργάτης του αείμνηστου Βαγγέλη Γιαννόπουλου και του Filiatra News λόγω καταγωγής), δεν έχω επιτρέψει την αναπαραγωγή των κειμένων μου. Όπως επίσης τα blogs δεν είναι βατήρας εκτόξευσης προσωπικών φιλοδοξιών.
Μια παρέα, μπορεί μεγάλη, αλλά πάντα παρέα ψαγμένων ανθρώπων είναι, που ανταλλάσσουν σκέψεις στην λογική της συμμετοχής στα κοινά αφού πια όλοι οι άλλοι δρόμοι έχουν αποκλειστεί.
Τώρα αν δια μέσου αυτής της επικοινωνίας αναδειχτούν κρυφές επικοινωνιακές δεξιότητες του καθενός από τους μετέχοντες, καλώς να έλθουν και να τις χαρούμε.
Και πρώτος απ’ όλους θα τις χαρώ εγώ.. Αν όμως κάποιος ή κάποιοι θεωρήσουν εσφαλμένα πως τα blogs είναι η κολυμπήθρα βάφτισης δημοσιογράφων τους πληροφορώ ότι κάνουν λάθος.
Γιατί όπως είπα και στους blogers της Εσπερίας, άλλο είναι να καταθέτεις μια μαρτυρία κι άλλο να διαχειρίζεσαι την μαρτυρία αυτή.
Σας βεβαιώ πως η διαφορά είναι μεγάλη. Οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά.

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eansrik@otenet.gr