Yπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2011, προκειμένου να κατατεθεί το απόγευμα στη Βουλή.
Το τελικό σχέδιο προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με φέτος. Πρόσθετο πονοκέφαλο αποτελεί για το ΥΠΟΙΚ, η εκτίμηση για βαθύτερη ύφεση το 2010, καθώς προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να φτάσει και το -4,2%, από -4% που ήταν η αρχική εκτίμηση του μνημονίου, χωρίς να είναι βέβαιο (λόγω της προσωρινότητας) αν θα αποτυπωθεί ως εκτίμηση στον προϋπολογισμό.
Στόχος είναι να καλυφθούν εντός του ........
2011, τόσο οι αποκλίσεις από τους στόχους που καταγράφονται φέτος και ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, συμφωνά με τα δεδομένα του δεκάμηνου ή σε 600 εκ. ευρώ, που υπολογίζει το υπουργείου Οικονομικών, αλλά και η επίδραση από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, που επιβαρύνει και το 2010 και το 2011.
Οι τελικές αποφάσεις για τον νέο προϋπολογισμό ελήφθησαν χθες, Τετάρτη, σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους αξιωματούχους της τρόικας, στην οποία συμμετείχε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκάς Παπαδήμος.
Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου, η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, μετά την αναθεώρηση από τη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα, θα γίνει εξ ολοκλήρου το 2011.
Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος στο επίπεδο των 17 δισ. ευρώ, από τα περίπου 22 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο του μνημονίου για τη μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ» τόνισε η ίδια πηγή και διευκρίνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα προέλθει από:
1. Την εφαρμογή των μέτρων που ήδη προβλέπει το μνημόνιο η απόδοση των οποίων φτάνει σε 9,15 δισ. ευρώ.
2. Την επιβολή και νέων μέτρων ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ.
Τα επιπλέον μέτρα, ο ίδιος παράγοντας είπε ότι θα αφορούν:
- Στη μείωση των επιχορηγήσεων και των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ.
- Η μείωση των δαπανών Υγείας, μέσω της πάταξης της σπατάλης, κατά 1,4 δισ. ευρώ.
- Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,5 δισ. ευρώ.
- Η μείωση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου κατά 500 εκ. ευρώ.
Πάντως, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέλοντας να βάλει φρένο στις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να λαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα, τόνισε πως αποκλείεται η περικοπή μισθών και συντάξεων.
Στο υπουργικό συμβούλιο συζητούνται επίσης τα νομοσχέδια που αφορούν στη σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, στη διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών αλλά και στην ίδρυση υπηρεσίας ασύλου και πρώτης υποδοχής.