Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η πρώτη συνέντευξη του Πέτρου Τατούλη στο Radio 9.

Την πρώτη του συνέντευξη ως αιρετός περιφερειάρχης Πελοποννήσου έδωσε στο radio 9 και στους Δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο.
Ο κος Τατούλης είπε ότι σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες του καθενός, μίλησε για το αύριο της Πελοποννήσου, με τους φορείς που θα συνεργαστεί και τόνισε ιδιαίτερα ότι δεν τον ενδιαφέρει να επιστρέψει στο κοινοβούλιο.
Οι Πρώτες τρείς κινήσεις που θα κάνει ειναι να δημιουργηθεί η ψηφιακή διακυβέρνηση με κατάργηση της γραφικής ύλης στην περιφέρεια, την επίλυση του προβλήματος με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, και τρίτο την αναπτυξιακή πολιτική που θα στηριχθεί στην δημιουργία της τοπικής οικονομίας που θα στηρίζεται σε ένα ασφαλές επενδυτικό κλίμα.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του Πέτρου Τατούλη




ΠΟΕ - ΟΤΑ: 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στους Δήμους.

Στις 10 το πρωί το προσωπικό των Ο.Τ.Α. θα προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24 - Πλατεία Καραϊσκάκη) και στη συνέχεια σε πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει προγραμματίσει 48ωρη αποχή ή απεργία ανάλογα την υπηρεσία.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010 στις ..........

3.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με θέμα την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, νέο μισθολόγιο, προάσπιση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων, κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους όσον αφορά στο εφάπαξ, την επικουρική σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη.

Λόγω των κινητοποιήσεων, ο Δήμος Αθηναίων απευθύνει έκκληση στους δημότες να αποφύγουν να κατεβάσουν τα απορρίμματά τους στους κάδους αποκομιδής, από σήμερα τα μεσάνυχτα έως και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου.

Λειτουργία τμημάτων μάθησης από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε) σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε) του Νομού Μεσσηνίας (με έδρα την Καλαμάτα-Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αντικαλάμου, τηλ. 2721094236, από 09:00 έως και 17:00 από Δευτέρα έως και Παρασκευή, e-mail: mail@keen-kalam.mes.sch.gr, site: http://kee.ideke.edu.gr) σας ενημερώνει ότι ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα του ΚΕΕ προκειμένου να λειτουργήσουν τμήματα μάθησης κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2010-2011 στους δήμους Κυπαρισσίας και Φιλιατρών.

Για τον Δήμο Κυπαρισσίας και για τον Δήμο Φιλιατρών οι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι μπορούν να δηλώνουν στην αίτησή τους μέχρι και δύο από τα παρακάτω (με σειρά προτίμησης 1 και 2 στο αντίστοιχο κουτάκι της αίτησης):


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

ΔΗΜΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Αγγλική Γλώσσα Ι

(διάρκεια 50 ώρες) :

η κάλυψη απλών, καθημερινών επικοινωνιακών αναγκών των ενηλίκων, σε ένα εισαγωγικό επίπεδο, στην Αγγλική γλώσσα

Για ενήλικες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου και τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να μάθουν ή να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους στην Αγγλική Γλώσσα

Κυπαρισσία

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Φιλιατρά

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Πληροφορική ΙΙ

(διάρκεια 50 ώρες):

εισαγωγή στα Δίκτυα πληροφοριών, στη χρήση του διαδικτύου (internet) και του λειτουργικού συστήματος MS Windows καθώς και εισαγωγή στo λογισμικό εφαρμογών MS Office και στη μορφοποίηση κειμένου (MS Word)

Για ενήλικες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου και τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα βασικών δεξιοτήτων στις τεχνολογίς πληροφορικής και επικοινωνίων-ΗΡΩΝ ή έχουν κάποιες βασικές γνώσεις χρήσης Η/Υ

Κυπαρισσία

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Φιλιατρά

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Πληροφορική ΙΙΙ: Εισαγωγή σε Υπολογιστικά Φύλλα (Excel)- Παρουσιάσεις (Powerpoint) - Βάσεις Δεδομένων (Access)

(διάρκεια 50 ώρες):

η κατανόηση βασικών εννοιών και η εξοικείωση με βασικά είδη λογισμικών εφαρμογών (Υπολογιστικά Φύλλα-Excel, Παρουσιάσεις-Powerpoint και Βάσεις Δεδομένων-Access)

Για ενήλικες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικου επιπέδου, τουλάχιστον Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που έχουν παρακολουθήσει και προσκομίζουν το Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Πληροφορική ΙΙ των ΚΕΕ ή έχουν γνώσεις αντίστοιχου επιπέδου που πιστοποιείται με τεστ κατάταξης το οποίο πραγματοποιείται με ευθύνη του ΚΕΕ

Κυπαρισσία

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Φιλιατρά

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Καινοτομία- Επιχειρηματικότητα-Επιχειρήσεις

(διάρκεια 50 ώρες):

Η παροχή βασικών γνώσεων σε θέματα μεθόδων και τεχνικών για την παραγωγή πρωτότυπων ιδεών, για ενέργειες που απαιτούνται για την τυπική-νομική έναρξη μιας επιχείρησης, για τους τρόπους αναζήτησης φορέων χρηματοδότησης ενός οικονομικού οργανισμού

Για ενήλικες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου, τουλάχιστον Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που επιθυμούν να αναπτύξουν δεξιότητες σε θέματα επιχειρηματικής δράσης και καινοτόμων εφαρμογών

Κυπαρισσία

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Φιλιατρά

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (διάρκεια 25 ώρες) :

Η παρουσίαση επιμέρους επιστημονικών τομέων που εξετάζει η επιστήμη της Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο σχεδιασμός της επιχειρησιακής στρατηγικής και η ανάπτυξη δεξιοτήτων σε θέματα οργάνωσης και διοικητικών διαδικασιών

Ενήλικες ανεξάρτητα εκπαιδευτικου επιπέδου, τουλάχιστον Υποχρεωτικής εκπαίδευσης που επιθυμούν να γνωρίσουν τις μεθόδους, τις τεχνικές και τα συστήματα που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και εν γένει των οικονομικών οργανισμών

Κυπαρισσία

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Φιλιατρά

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Μάρκετινγκ (διάρκεια 25 ώρες) :

Η ανάλυση μεθόδων, τεχνικών και συστημάτων Μάρκετινγκ

Ενήλικες ανεξάρτητα εκπαιδευτικου επιπέδου, τουλάχιστον Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που ενδιαφέρονται να μάθουν τις μεθόδους, τις τεχνικές και τα συστήματα που διέπουν τις λειτουργίες του Μάρκετινγκ

Κυπαρισσία

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Φιλιατρά

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)




Για τη συμπλήρωση της νέας αίτησης για τα προγράμματα της εκπαιδευτικής περιόδου 2010-2011 απαιτείται μόνον φωτοτυπία Αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατηρίου.
Στην Κυπαρισσία οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι μπορούν να προσέρχονται για την συμπλήρωση και την κατάθεση της αίτησής τους στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας από Δευτέρα έως και Παρασκευή και από τις 09:00 έως και τις 15:00 (κυρία Θεοδωροπούλου Γεωργία, τηλ 2761360731).

Στα Φιλιατρά οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι μπορούν να προσέρχονται για την συμπλήρωση και την κατάθεση της αίτησής τους στο Δημαρχείο Φιλιατρών από Δευτέρα έως και Παρασκευή και από τις 09:00 έως και τις 13:00 (Αντιδήμαρχο, κ. Παγάνη Χαράλαμπο τηλ. 2761360032 και υπάλληλο του Δήμου, κυρία Αλεξανδροπούλου Ευρυδίκη τηλ 2761360023).

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχονται δωρεάν στους εκπαιδευόμενους (με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) απευθύνονται σε όλους τους ενήλικες της χώρας από 18 ετών και άνω.

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) είναι δομές της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (www.gsae.edu.gr) του Yπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Φορέας υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε., www.ideke.edu.gr).

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται στα 58 Κ.Ε.Ε. της χώρας συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ενεργού ιδιότητας του πολίτη, τη δημιουργία θετικής στάσης ως προς τη μάθηση και την ενίσχυση των ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής στις γνωστικές απαιτήσεις ενός συνεχώς εξελισσόμενου κοινωνικο-οικονομικού χώρου δράσης των ενήλικων πολιτών και στη σύνδεση ή επανασύνδεσή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, συμβάλλουν στην ανάπτυξη δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας, καθώς και της επαγγελματικής εξέλιξης, συμμετοχή στην «κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας» και πρόσβαση στις νέες εργασιακές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες.

Τέλος, προωθούν την δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου στο πεδίο του πολιτισμού, όπως επίσης και την αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης, εργασίας και κοινωνικής κατάστασης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Πρώτη συγκέντρωση για τον συνδυασμό του Κώστα Κόλλια.

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν την Τρίτη 17 Νοεμβρίου τα μέλη του συνδυασμού Τριφυλία Ισόρροπη μετά την εκλογική νίκη της 14ης Νοεμβρίου. Την πρωτοβουλία της συνάντησης είχε ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Κώστας Κόλλιας και είναι αλήθεια ότι ανταποκρίθηκαν όλα τα μέλη είτε είχαν εκλεγεί είτε όχι.

Ο κ. Κόλλιας ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στον εκλογικό αγώνα τονίζοντας ότι η νίκη οφείλεται σε όλους κι όχι μόνο σε εκείνους που εκλέχθηκαν. Από αυτούς που δεν είχαν την τύχη να εκλεγούν ζήτησε να παραμείνουν ενεργοί και να συμμετέχουν στις διαδικασίες για τη λειτουργία του νέου Δήμου.
Στη συνέχεια εξέφρασε τους ...........

προβληματισμούς του και έκανε τις προτάσεις του για τη λειτουργία του νέου Δήμου Τριφυλίας σε ότι αφορά την οργάνωσή του και την οικονομική του επιβίωση.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από αρκετούς που αφορούσαν τις κινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν από πλευράς όλων των μελών του συνδυασμού ώστε η 1η Ιανουαρίου να βρει πανέτοιμη τη δημοτική ομάδα.

Τέθηκαν ακόμα και προβλήματα, όπως το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων στις δημοτικές ενότητες Αετού, Αυλώνος και Τρυπίλης για τις οποίες πρέπει να υπάρχει έτοιμη λύση την 1η Ιανουαρίου. Μέσα από τον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε και από την ανταλλαγή των απόψεων φάνηκε η επιθυμία όλων να συνεργαστούν και η ομάδα να παραμείνει ενωμένη και αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανέναν να διαταράξει τη συνοχή της λόγω προσωπικών επιδιώξεων, αλλά και κάθε δημοτική ομάδα να αντιμετωπιστεί ισότιμα με τις υπόλοιπες.

Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια άτυπη νομική ομάδα η οποία θα επεξεργαστεί το σχέδιο «Καλλικράτης» και υπεύθυνα μέσα σε λίγες μέρες θα παρουσιάσει με ακρίβεια πως πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει ο νέος Δήμος. Παράλληλα άλλες ομάδες που θα συγκροτηθούν θα αναλάβουν σε συνεργασία με τις Δημοτικές αρχές αλλά και τους υπαλλήλους των Δήμων να καταγράψουν σε κάθε δημοτική ενότητα το ανθρώπινο δυναμικό με την ειδικότητα καθενός, τον εξοπλισμό σε μηχανήματα, τις κτιριακές υποδομές και γενικά τα περιουσιακά στοιχεία κάθε Ενότητας, τις οικονομικές υποχρεώσεις και γενικά την οικονομική της κατάσταση όπως επίσης τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά που έχουν προγραμματιστεί.

Στόχος όλων αυτών των κινήσεων θα είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα να είναι σαφές το οργανόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας, η οργάνωση και η στελέχωση των υπηρεσιών, η κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, όπως επίσης και οι δυνατότητες του νέου Δήμου σε ότι αφορά τα έσοδά του αλλά και τις υποχρεώσεις που έχει σε πάγια έξοδα και οφειλές προς τρίτους.

Η Δημοτική ομάδα του συνδυασμού θα συνεδριάσει την Παρασκευή 19/11/2010.

Ερχονται τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο

Τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο, εξετάζει το υπουργείο Υγείας, πιεζόμενο έντονα από τους καταστηματάρχες. Αυτές θα ανακοινωθούν πιθανότατα μετά από τις 3 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα συμπεράσματα μεγάλου συνεδρίου για το κάπνισμα στην Αθήνα, το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ήδη, το υπουργείο Υγείας αναζητά εναλλακτικές λύσεις.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου .........

Αντώνης Δημόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα» και συμπλήρωσε: «Δεν περιμέναμε αυτή την τρομερή πίεση από τους καταστηματάρχες».

Οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης κινδυνεύουν ακόμα και να κλείσουν μπαρ και εστιατόρια, καθώς η πελατεία τους μειώθηκε σημαντικά όταν πέταξαν τα τασάκια.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο υπουργείο Υγείας έχουν προταθεί οι ακόλουθες λύσεις:

- Να επιτρέπεται το κάπνισμα μετά τις 9 το βράδυ σε μπαρ.

- Να υπάρξει άδεια που θα επιτρέπει τη χρήση καπνού μόνο για τα καφέ, μέτρο που εφαρμόστηκε πρόσφατα και στην Ολλανδία, όταν και εκεί φάνηκε ότι η καθολική απαγόρευση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

- Να εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα εστιατόρια, όπου όμως θα είναι αυστηρή και θα τηρηθεί αφήνοντας εκτός τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.

- Να μην επιτρέπεται σε νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος σε μπαρ όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

- Σε μικρά μπαρ όπου δεν υπάρχουν υπάλληλοι και την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους έχουν οι ιδιοκτήτες τους, θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι αν θέλουν οι πελάτες τους να καπνίζουν ή όχι, καθώς δεν θα μπορούν να κατηγορηθούν ότι εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους ένα αυτοί δεν είναι καπνιστές, να καπνίζουν παθητικά στο χώρο εργασίας τους.

Ακόμη δεν είναι σαφές ποια από τα προαναφερόμενα μέτρα θα υιοθετηθούν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το υπουργείο Υγείας εδώ και ένα μήνα δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένο από την εφαρμογή του μέτρου.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου προς τους προέδρους των επιστημονικών εταιρειών, ότι «η ελληνική πολιτεία γελοιοποιείται» και ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται με λογική.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβληθεί πάνω από 400 πρόστιμα, ενώ όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημόπουλος οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, καθώς ήδη έχουν προχωρήσει οι συνεννοήσεις και με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το ότι έχουν γίνει πάνω από 6.000 καταγγελίες σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα του κόσμου που θέλει να εφαρμοστεί το μέτρο, πρόσθεσε.

Ερχονται συγχωνεύσεις και στα νοσοκοµεία

Υπό Αξιολόγηση βρίσκονται τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ αλλά και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας, σύµφωνα µε τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και µονάδων υγείας εντός του 2011, µέτρο που ωστόσο δεν πρόκειται να ισχύσει για τα κέντρα υγείας.

«Λειτουργούν µονάδες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. ∆εν πρέπει να αξιολογηθούν ποτέ;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας κατά τη χθεσινή συνάντησή του µε τους προέδρους των ιατρικών -επιστηµονικών εταιρειών της χώρας. Ωστόσο, διευκρίνισε πως η «βαθµολόγηση» ..........

των νοσοκοµειακών µονάδων θα αρχίσει από τον Απρίλιο του 2011, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο υγειονοµικός χάρτης που θα αποτελέσει το εργαλείο για την εκτίµηση της σκοπιµότητας και της αποτελεσµατικότητας των νοσοκοµείων του ΕΣΥ.

Κατηγορηµατικός ωστόσο εµφανίζεται ο υπουργός Υγείας για την πιθανότητα συγχώνευσης κέντρων υγείας, δεδοµένου πως το µέτρο αυτό θα ακύρωνε την προσπάθεια να δηµιουργηθεί δίκτυο πρωτοβάθµιας φροντίδας µε την ένταξη και των πολυϊατρείων του ΙΚΑ. Στο µεταξύ, ενστάσεις για την απογευµατινή απασχόληση των πανεπιστηµιακών γιατρών στο πλαίσιο της λειτουργίας των ολοήµερων νοσοκοµείων διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των επτά ιατρικών σχολών της χώρας. Το αίτηµα των πανεπιστηµιακών γιατρών για σαφή ορισµό των εργασιακών σχέσεών τους εντός του ΕΣΥ ήταν οµόφωνο προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, έθιξαν θέµα «ευελιξίας» για εκείνους τους πανεπιστηµιακούς γιατρούς που δεν επιθυµούν να συµµετέχουν στην ολοήµερη λειτουργία των νοσοκοµείων, επιλέγοντας τη λύση του ιδιωτικού ιατρείου.

ΤΑ ΝΕΑ

Στο υπουργικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2011

Yπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2011, προκειμένου να κατατεθεί το απόγευμα στη Βουλή.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με φέτος. Πρόσθετο πονοκέφαλο αποτελεί για το ΥΠΟΙΚ, η εκτίμηση για βαθύτερη ύφεση το 2010, καθώς προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να φτάσει και το -4,2%, από -4% που ήταν η αρχική εκτίμηση του μνημονίου, χωρίς να είναι βέβαιο (λόγω της προσωρινότητας) αν θα αποτυπωθεί ως εκτίμηση στον προϋπολογισμό.

Στόχος είναι να καλυφθούν εντός του ........

2011, τόσο οι αποκλίσεις από τους στόχους που καταγράφονται φέτος και ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, συμφωνά με τα δεδομένα του δεκάμηνου ή σε 600 εκ. ευρώ, που υπολογίζει το υπουργείου Οικονομικών, αλλά και η επίδραση από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, που επιβαρύνει και το 2010 και το 2011.

Οι τελικές αποφάσεις για τον νέο προϋπολογισμό ελήφθησαν χθες, Τετάρτη, σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους αξιωματούχους της τρόικας, στην οποία συμμετείχε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκάς Παπαδήμος.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου, η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, μετά την αναθεώρηση από τη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα, θα γίνει εξ ολοκλήρου το 2011.

Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος στο επίπεδο των 17 δισ. ευρώ, από τα περίπου 22 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο του μνημονίου για τη μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ» τόνισε η ίδια πηγή και διευκρίνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα προέλθει από:

1. Την εφαρμογή των μέτρων που ήδη προβλέπει το μνημόνιο η απόδοση των οποίων φτάνει σε 9,15 δισ. ευρώ.

2. Την επιβολή και νέων μέτρων ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ.

Τα επιπλέον μέτρα, ο ίδιος παράγοντας είπε ότι θα αφορούν:

- Στη μείωση των επιχορηγήσεων και των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ.

- Η μείωση των δαπανών Υγείας, μέσω της πάταξης της σπατάλης, κατά 1,4 δισ. ευρώ.

- Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,5 δισ. ευρώ.

- Η μείωση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου κατά 500 εκ. ευρώ.

Πάντως, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέλοντας να βάλει φρένο στις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να λαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα, τόνισε πως αποκλείεται η περικοπή μισθών και συντάξεων.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητούνται επίσης τα νομοσχέδια που αφορούν στη σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, στη διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών αλλά και στην ίδρυση υπηρεσίας ασύλου και πρώτης υποδοχής.

Μονάδα νευρομυϊκών παθήσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών

Την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί η τελετή εγκαινίων της νεοσύστατης Μονάδας Νευρομυϊκών Παθήσεων που αναγέρθηκε από το MDA Ελλάς με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Πρόκειται για την τρίτη Ειδική Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων που εγκαινιάζει το MDA Ελλάς, δεδομένου ότι ήδη από το 2002 λειτουργεί η πρώτη μονάδα στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ενώ το 2007 τέθηκε σε λειτουργία αντίστοιχη μονάδα στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Το MDA Ελλάς - Σωματείο για τη ..........

φροντίδα των ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις, είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το έτος 2000, με σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που πάσχουν, συλλέγοντας ακριβή στοιχεία για όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα, ενημερώνοντας το ευρύ κοινό για την ασθένεια και εξασφαλίζοντας οικονομικούς πόρους αναγκαίους να συνεισφέρουν στην εκπαίδευση εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, στη δημιουργία κατάλληλης ιατρικής υποδομής και στην ανάπτυξη της έρευνας.

Κύριος στόχος του MDA Ελλάς είναι να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από Νευρομυϊκές Παθήσεις, νέοι στην πλειονότητά τους, να ενταχθούν κατά τον καλύτερο τρόπο στην κοινωνία και να δραστηριοποιηθούν στους τομείς: παιδείας, υγείας, εργασίας, πολιτισμού και αθλητισμού.

Τι αλλάζει στον τρόπο καταβολής της σύνταξης ΟΓΑ

Μέσω ενός λογαριασμού πληρωμών στα ΕΛΤΑ ή σε κάποια από τις εμπορικές τράπεζες θα λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 τα χρήματά τους οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Το νέο καθεστώς καταβολής των συντάξεων έρχεται ως αποτέλεσμα του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν.3863/2010) που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και δίνει τη δυνατότητα στο δικαιούχο να επιλέξει ο ίδιος τον πιστωτικό φορέα στον οποίο θα εμπιστευτεί τη διακίνηση της σύνταξής του.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 40 του ασφαλιστικού νόμου προβλέπει ότι από το νέο έτος η καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με πίστωση λογαριασμών πληρωμών τραπέζης ή ΕΛΤΑ.

Ο δικαιούχος θα διατηρεί το δικαίωμα να ...........

επιλέξει ο ίδιος το τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής του- σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα όπου το προνόμιο αυτό είχαν μόνο τα ΕΛΤΑ και, κατ’ επέκταση, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κάτι που σημαίνει ότι το «παιχνίδι» ανοίγει πλέον και για τις υπόλοιπες τράπεζες, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι δυνατότητες επιλογής του συνταξιούχου.

Σε κάθε περίπτωση, ο συνταξιούχος απαλλάσσεται από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας για την είσπραξη της σύνταξής του, όπως και από την σχετική γραφειοκρατία.

Τι πρέπει να κάνει ο συνταξιούχους

Η υπαγωγή στο νέο καθεστώς γίνεται μέσω των εντύπων (απογραφικό δελτίο και σχετικά έντυπα) τα οποία έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν άμεσα οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας της απογραφής των συνταξιούχων. Τυπικά, μάλιστα, η απογραφή ξεκίνησε από την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Μέχρι την ημερομηνία αυτή ο συνταξιούχος του ΟΓΑ θα πρέπει να έχει δηλώσει τον φορέα μέσω του οποίου επιθυμεί να λαμβάνει τη σύνταξή του.

Το Agronews σας παρουσιάζει βήμα-προς-βήμα τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει ο συνταξιούχος του ΟΓΑ προκειμένου να ενταχθεί εγκαίρως στο νέο καθεστώς όπως αυτές περιγράφονται σε πρόσφατη ειδική εγκύκλιο του ΟΓΑ (Αρ. 8/ 10.11.2010).

Διαδικασία απογραφής συνταξιούχων

Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, κάθε συνταξιούχος θα λάβει από τον ΟΓΑ άμεσα ένα Απογραφικό Δελτίο και σχετικό ενημερωτικό έντυπο μέσω του οποίου ενημερώνεται για τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει για την απογραφή του και την ένταξή του στο νέο σύστημα πληρωμών.

Στο Απογραφικό Δελτίο θα αναγράφονται τα στοιχεία του συνταξιούχου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και προεκτυπωμένος ένας μοναδικός για κάθε συνταξιούχο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ο οποίος θα αποτελείται από δεκαπέντε ψηφία εκ των οποίων τα τέσσερα πρώτα θα είναι ο κωδικός αριθμός του ΟΓΑ στο σύστημα ΔΙΑΣ (0403), τα δέκα επόμενα ο αριθμός μητρώου του συνταξιούχου στον ΟΓΑ και το τελευταίο ψηφίο θα αφορά το ψηφίο ελέγχου επί των προηγούμενων ψηφίων το οποίο υπολογίζεται με αλγόριθμο.
Κάθε συνταξιούχος πριν μεταβεί στην Τράπεζα επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ., θα ελέγξει τα στοιχεία του προσεκτικά και αν κάποιο από τα στοιχεία που αναγράφονται δεν συμφωνεί με τα πραγματικά ή έχει αλλάξει θα συμπληρώσει το σωστό στο αντίστοιχο πεδίο του Απογραφικού.
Το Απογραφικό Δελτίο θα κατατεθεί από τον συνταξιούχο σε οποιαδήποτε Τράπεζα επιλέξει ή στα ΕΛ.ΤΑ.

Κατά την κατάθεση του Απογραφικού Δελτίου θα πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του:
α) Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο.
β) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.
Αν δεν διαθέτει ΑΦΜ θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.
γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, θα πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή στα Γραφεία ΑΜΚΑ των Ασφαλιστικών Φορέων για να του χορηγηθεί.
δ) Το βιβλιάριο της Τράπεζας (εφόσον υπάρχει).
ε) Αν ο λογαριασμός ανοιχτεί ή δηλωθεί από γονέα, επίτροπο ή αντιπρόσωπο τα πιο κάτω κατά περίπτωση νομιμοποιητικά έγγραφα :
- Αν ο δικαιούχος της σύνταξης είναι ανήλικος (μέχρι 18 ετών), πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή δικαστική απόφαση ορισμού επιτρόπου.
- Αν τελεί υπό δικαστική απαγόρευση-αντίληψη, δικαστική απόφαση ορισμού Συμπαραστάτη.
- Αν ο συνταξιούχος αδυνατεί να προσέλθει ή απουσιάζει, πληρεξούσιο ή πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.
Για να κατατίθεται η σύνταξη στο λογαριασμό που θα τηρείται σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., ο συνταξιούχος πρέπει να γνωρίζει ότι :
- Ο λογαριασμός μπορεί να είναι καταθετικός Τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ.
- Μπορεί να είναι ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα.
Αν ο λογαριασμός είναι κοινός πρώτο όνομα απαραιτήτως πρέπει να είναι του δικαιούχου της σύνταξης.
Κατ’ εξαίρεση επί ανηλίκων τέκνων (έως 18 ετών) πρώτο όνομα πρέπει να είναι του Γονέα ή του Επιτρόπου.
Προσοχή: Εάν ήδη ο δικαιούχος εισπράττει τη σύνταξή του από την ΑΤΕbank αλλά επιθυμεί να αλλάξει Τράπεζα ή να επιλέξει τα ΕΛ.ΤΑ., μπορεί να απευθυνθεί στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ. με το απογραφικό, διαφορετικά θα θεωρηθεί ότι επιλέγει να συνεχίσει να πιστώνεται η σύνταξή του στο λογαριασμό που έχει στην ΑΤΕbank.
Επειδή Απογραφικό Δελτίο θα αποσταλεί σε όλους τους συνταξιούχους προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν την Τράπεζα πληρωμής της σύνταξής τους, Ο ΟΓΑ δεν δέχεται πλέον αιτήσεις για πληρωμή σύνταξης μέσω ΑΤΕbank με την υπάρχουσα μέχρι σήμερα διαδικασία.
Σε κάθε νέα αίτηση για σύνταξη γήρατος, αναπηρίας, επιζώντων θα επισυνάπτεται εφ’εξής αντίγραφο της πρώτης σελίδας του λογαριασμού Τράπεζας της επιλογής του αιτούντος ή των ΕΛ.ΤΑ., στον οποίο θα κατατίθεται η σύνταξη.

Καταβολή συντάξεων

- Μετά το τέλος της απογραφής, η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος (ΔΙΑΣ), με πίστωση του λογαριασμού που θα έχει υποδείξει ο συνταξιούχος στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ..
- Μετά την έναρξη της καταβολής της σύνταξης, μέσω ΔΙΑΣ, μπορεί, αν θέλει, να αλλάξει το λογαριασμό πίστωσης και να επιλέξει κάποια άλλη Τράπεζα ή ΕΛ.ΤΑ. υποβάλλοντας στον ΟΓΑ σχετική αίτηση με αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του λογαριασμού που θέλει να δηλώσει ή αντίγραφο κίνησης λογαριασμού.
- Μετά την έναρξη πληρωμής, ο συνταξιούχος σε περίπτωση αλλαγής λογαριασμού πίστωσης, δεν πρέπει να κλείσει τον παλαιό λογαριασμό αν δεν βεβαιωθεί ότι η σύνταξη κατατίθεται στο νέο.
- Κάθε τετράμηνο θα αποστέλλεται στο συνταξιούχο ενημερωτικό σημείωμα από τον ΟΓΑ με ανάλυση των μηνιαίων συντάξεων και άλλων παροχών που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό.

Καταβολή λοιπών παροχών με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού ή ΕΛ.ΤΑ.
-Στο νέο σύστημα πληρωμών θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες παροχές (π.χ. επιδόματα πολυτέκνων). Λεπτομέρειες θα ανακοινώσει σύντομα ο ΟΓΑ.

- Όσον αφορά στην απόδοση δαπανών του Κλάδου Υγείας (επιδόματα μητρότητας, οξυγόνα, εξετάσεις, νοσηλείες, διαιτητικές τροφές κ.λ.π.), και στην απόδοση εξόδων κηδείας, θα απαιτείται πλέον αντίγραφο της πρώτης σελίδας του Τραπεζικού λογαριασμού Τράπεζας επιλογής του δικαιούχου ή ΕΛ.ΤΑ.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 18ης Νοεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.