Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. για την επίθεση κατά του Κωστή Χατζηδάκη

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο προπηλακισμός κάθε προσώπου, οποτεδήποτε και αν γίνει, είναι απαράδεκτος και καταδικαστέος.

Σήμερα όμως, ο προπηλακισμός Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας είναι κάτι παραπάνω. Υπηρετεί ύποπτες και προβοκατόρικες σκοπιμότητες.

Φαίνεται πως το γεγονός ότι η Νέα ..........

Δημοκρατία έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και έχει καταγγείλει ότι το πρόσφατο νομοθέτημά της οδηγεί σε «εργασιακό Μεσαίωνα», έχει ενοχλήσει πολλούς.

Όσοι πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει έστω και ένα χιλιοστό πίσω από τη γραμμή αυτή, κάνουν μεγάλο λάθος.
Παραμένουμε αμετακίνητοι κατά του Μνημονίου και επιμένουμε, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών».

Χτύπησαν τον Κωστή Χατζηδάκη. Συγκρούσεις απεργών με την Αστυνομία [VIDEO]

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης εναντία στην κυβερνητική πολιτική και στη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Τα εκτεταμένα επεισόδια, που σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 14:00 στην πλατεία Συντάγματος έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια και επεκτάθηκαν στην Πανεπιστημίου μπροστά από το Καποδιστριακό οίκημα, επανέφεραν μνήμες από τα Δεκεμβριανά του 2008.

Χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ..........

για τις κυβερνητικές ενέργειες, να αλλάξει εν μια νυκτί ο εδώ και χρόνια δομημένος εργασιακός χάρτης, συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μετατρέποντας το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης.

Οι διαδηλωτές πετούσαν μολότοφ εναντίον των αστυνομικών και εκείνοι απαντούσαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων. Μπροστά από το ξενοδοχείο King George καήκαν αυτοκίνητα, ενώ άναψαν φωτιές σε σκουπίδια και κάδους απορριμμάτων.

Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν κουκουλοφόροι που παρεισέφρησαν στην πορεία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο Υπουργείο Οικονομικών. Από τις μολότοφ ξέσπασε μικρή πυρκαγιά στην είσοδο του κτηρίου που κατασβέστηκε άμεσα. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τα επεισόδια χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη ένταση και αγριότητα, ενώ οι εστίες των συγκρούσεων ήταν σε όλο το μήκος της πλατείας Συντάγματος και από τις δύο πλευρές.

Υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες οι δυνάμεις της Αστυνομίας έχασαν τον έλεγχο και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις, κυρίως με δεκάδες βόμβες μολότοφ των διαδηλωτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι αναγκάστηκαν να επέμβουν δεκάδες μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ακριβώς πάνω στην πλατεία Συντάγματος, για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν.

Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, όταν ο κύριος όγκος των διαδηλωτών έφυγε προς την Πανεπιστημίου και τα Προπύλαια.

Επεισόδια στα Προπύλαια

Μισοί από τους διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ οι υπόλοιποι προς τα Προπύλαια. Επεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Σίνα, δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα, όπου διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν και πάλι με τη γνωστή μέθοδο της χρήσης δακρυγόνων. Οι αστυνομικές δυνάμεις, για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, ενισχύονταν συνεχώς και στην οδό Σίνα οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να κυκλώσουν και να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των επεισοδίων και της διαδήλωσης, οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας ήταν πραγματικά πολυάριθμες. Πολλοί μιλούν για τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη που έχει παρευρεθεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τα τελευταία χρόνια.

Η χρήση των χημικών που έκαναν οι δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν τόσο εκτεταμένη με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε ένας διαδηλωτής που να μην αντιμετωπίσει αναπνευστικό πρόβλημα.

Νεαροί που συμμετείχαν στην πορεία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στο κέντρο της Αθήνας, και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς, οχυρώθηκαν στο Πολυτεχνείο.

Οι νεαροί εκσφενδόνιζαν πέτρες και αντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που έχουν περικυκλώσει το κτήριο.

«Τις έφαγε» ο Κωστής Χατζηδάκης

Ένταση δημιουργήθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, όταν ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, προπηλακίστηκε από διαδηλωτές, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία που διοργανώνουν Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ..

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στον πρώην υπουργό με ομπρέλες.
Χρειάστηκε να τον φυγαδεύσει μια διμοιρία αστυνομικών, για να τον γλυτώσει από το πλήθος.



Η σιωπή Γερουλάνου και του opengov τα… 9μερα!

Την ώρα που η Ελλάδα στενάζει και οι πολίτες υποφέρουν και αναγκάζονται σε πρωτόγνωρες θυσίες είναι όχι μόνο ηθικά ανεπίτρεπτο αλλά και πολιτικά επικίνδυνο να βλέπουν τη δημοσιότητα σοβαρότατες καταγγελίες εις βάρος πρωτοκλασάτων υπουργών και του περιβάλλοντος τους, χωρίς καμία απάντηση.

Ο λόγος για τις καταγγελίες που έκανε .........

δημοσίως, με συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο τοποθετηθείς και εν συνεχεία… αποπεμφθείς από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, πρόεδρος του ΟΔΙΕ Δημήτρης Σεφτελής.

Καταγγελίες που στην ουσία εκθέτουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς καταρρίπτουν πανηγυρικά τις διατυπωμένες θέσεις του περί αξιοκρατίας,… «βιογραφικών» στο opengov και διαφάνειας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Διότι φέρνουν στο φως παρα-υπουργικές «παρέες» και «αυλές» που διοικούν οργανισμούς κατά πως νομίζουν, ακριβώς όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Είναι ενδεικτικό ότι στον ΟΔΙΕ, σύμφωνα με τα όσα επωνύμως υποστηρίζει ο κ. Σεφτελής, κουμάντο κάνει μια παρέα ανθρώπων με κεντρικό πρόσωπο τη διευθύντρια του γραφείου του κ. Γερουλάνου, Κατερίνα Χατζοπούλου!

Στα πρόσωπα αυτά πέραν του διευθύνοντος συμβούλου κ. Ζαχαρή, (που σύμφωνα με τον κ. Σεφταλή ήταν προσωπική επιλογή της κ. Χατζοπούλου!) συγκαταλέγεται πάντα κατά τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού, και ο… οδοντίατρος της(!) ο οποίος μάλιστα ήθελε να γίνει (και έγινε) εκτελεστικό μέλος αλλά και εποπτεύων του… κτηνιατρείου του ΟΔΙΕ , με πρώτη του ενέργεια την προώθηση της προκήρυξης διαγωνισμών ύψους 400.000 ευρώ για φαρμακευτικά υλικά.

Euro 2 Day

Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Βορρέειον Πνευματικό κέντρο

Η εταιρία δημιουργίας σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα παρουσιάσει το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα Διαδραστικού κινηματογράφου :
«Αρχαία Ελλάδα-Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία»

Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα του Βορρέειου Πνευματικού Κέντρου στις 11.00 π.μ..
Το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαία Ελλάδα - Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία» σας προσφέρει ένα κινηματογραφικό ψυχαγωγικό ταξίδι, μια διασκεδαστική διαδραστική περιήγηση στα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της διαδραστικής ..........

προβολής μπορούν οι μαθητές σας εφοδιασμένοι με ειδικά πληκτρολόγια να επιλέξουν τι θα δουν κάθε φορά ,να διαμορφώσουν δηλαδή την εξέλιξη του προγράμματος.

Τα παιδιά επιλέγουν ψηφίζοντας και «επισκέπτονται» την Ακρόπολη, την Ολυμπία, τους Δελφούς, το Ηράκλειο, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο και τη Βεργίνα.
Συναρπαστικό επίσης μέρος του προγράμματος είναι το παιχνίδι γνώσεων .
Οι ερωτήσεις και το παιγνίδι γνώσεων που ακολουθούν βοηθούν τα παιδιά να διασκεδάσουν αλλά και να μάθουν πολύτιμα πράγματα για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σκηνές μυθοπλασίας που ψυχαγωγούν και διασκεδάζουν τα παιδιά.

Επίσης τα παιδιά μπορούν να δουν σε αναπαραστάσεις πως ήταν τα μνημεία στην αρχαιότητα.

Πρωταγωνιστεί η Θέμις Μπαζάκα και η Βασιλική Καρά.

Τη σκηνοθεσία των σκηνών μυθοπλασίας έκανε ο Γρηγόρης Ρέντης το σενάριο έγραψε ο Δημήτρης Τσίρος και η Βάσω Χεκίμογλου και το μοντάζ έκανε ο Ντίνος Βαμβακούσης.
Το εισιτήριο είναι 7 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 210 3413890 κυρία Ξένια Χατζημήτσου
Ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.fotograma.gr

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για τις ζημιές από Παγετό

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη για τις σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί στον ελαιόκαρπο από τον παγετό της 11ης και 12ης Δεκεμβρίου κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Ο κ. Λαμπρόπουλος στην ερώτηση του ζητά να μάθει αν θα αποσταλούν αμέσως γεωπόνοι του ΕΛ.Γ.Α για την ακριβή διαπίστωση του ύψους της ζημιάς που έχει προκληθεί.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Λαμπρόπουλου αναφέρει: ......

ΠΡΟΣ : ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
ΠΡΟΣ : Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί σύμφωνα και με τις διαπιστώσεις αρμοδίων γεωπόνων της Ν.Α Μεσσηνίας ,στον ελαιόκαρπο , σε ελαιόδεντρα ,σε κηπευτικά και σε άλλες καλλιέργειες σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας από τον παγετό της 11ης και 12ης Δεκεμβρίου .
Επειδή τα προβλήματα των αγροτών μας στη Μεσσηνία είναι μεγάλα και γνωστά, πρέπει το Κράτος να σταθεί κοντά τους και να ξεκινήσουν αμέσως εκτιμήσεις για να γίνει εύκολη η διαπίστωση των ζημιών και γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων.

Ε ρ ω τ ά τ α ι ο κ. Υπουργός

Θα αποσταλούν αμέσως γεωπόνοι του ΕΛ.Γ.Α δεδομένου ότι ο ελαιόκαρπος που έχει καταστραφεί θα χαθεί πέφτοντας στο έδαφος και θα είναι δύσκολη η ακριβής διαπίστωση του ύψους της ζημιάς;

Αθήνα 15 – 12 – 2010

Ο Ερωτών Βουλευτής
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


Επιχειρήσεις σε μία ημέρα

Στην ίδρυση επιχειρήσεων μόλις σε μία ημέρα θα μπορούν να προχωρούν στο μέλλον οι ενδιαφερόμενοι, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (14/12) ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο υπουργικό συμβούλιο.
Αυτό θα γίνει με δύο νομοσχέδια.
Το πρώτο θα παρουσιαστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 όπου θα γίνει η ολοκλήρωση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου παρουσιαστεί το δεύτερο που θα καταστήσει την Ελλάδα “φιλική προς τις επιχειρήσεις”.
Όπως είπε ο υπουργός στην παρουσίασή του το σχέδιο νόμου "Περί Ανταγωνισμού", με μια σειρά από καινοτόμες και τολμηρές ρυθμίσεις, προβλέπει την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της, καθώς και τη δημιουργία μηχανισμών διαφάνειας της λειτουργίας της, ώστε να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της Επιτροπής αυξάνονται...

από 9 σε 12, βελτιώνεται ο τρόπος επιλογής τους με την πρόβλεψη για σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε όλες τις περιπτώσεις και εισάγεται ο θεσμός του Αντιπροέδρου.
Μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς περιλαμβάνεται η καθιέρωση ενός point system που καθορίζει τη σειρά με την οποία εξετάζονται οι διάφορες υποθέσεις βάσει αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων.
Επιπλέον, για πρώτη φορά προβλέπεται η σύσταση ανεξάρτητου Πειθαρχικού Συμβουλίου στο οποίο θα παραπέμπονται τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεών τους.
Στο πλαίσιο της αύξησης της αποτελεσματικότητας και πάταξης της γραφειοκρατίας, στο νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση, με την οποία επιβάλλεται η υποχρέωση γνωστοποίησης στην Επιτροπή συμπράξεων και συγκεντρώσεων μόνο όταν ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων είναι πάνω από τα 150.000.000 ευρώ και τουλάχιστον οι δύο από αυτές έχουν κύκλο εργασιών στην ελληνική αγορά μεγαλύτερο από 15.000.000 ευρώ.

Ακόμη, επεκτείνεται το πεδίο αρμοδιότητας της Επιτροπής καθώς πλέον έχει το δικαίωμα να γνωμοδοτεί για οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που ενδεχομένως εισάγει στρεβλώσεις και φραγμούς στην αγορά.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει σειρά ρυθμίσεων που βελτιώνουν το μηχανισμό κυρώσεων και κινήτρων για τη συνεργασία των πολιτών με την Επιτροπή.

Έτσι, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα επιβολής προστίμων σε φυσικά πρόσωπα αλλά, ταυτόχρονα, επεκτείνεται το πρόγραμμα επιείκειας σε όσα φυσικά πρόσωπα εμπλέκονται σε καρτέλ και αποφασίζουν να συνεργαστούν με την Επιτροπή.

Επίσης, οι κυρώσεις γίνονται πολύ πιο αυστηρές καθώς το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι το 1 εκ. ευρώ και η φυλάκιση τα 2 έτη (σε αντίθεση με τα 150.000 ευρώ πρόστιμο και τους 6 μήνες φυλάκισης που ίσχυαν μέχρι σήμερα).

Εισάγεται ο θεσμός του αντιπροέδρου, θεσμοθετείται η υποχρέωση όλων των μελών να γνωστοποιούν κατά το διορισμό τους οποιαδήποτε σχέση επαγγελματικής συνεργασίας έχουν αναλάβει τα τελευταία 5 χρόνια πριν την έναρξη της θητείας τους, καθίσταται υποχρεωτικό για όλα τα μέλη να ανακοινώνουν κάθε νέα επαγγελματική συνεργασία που αναλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, εισάγεται τεκμήριο ασυμβίβαστου όταν εξετάζεται υπόθεση επιχείρησης με την οποία κάποιο μέλος διατηρούσε ή διατηρεί επαγγελματικές σχέσεις και απαγορεύεται για τα πρώην μέλη η παράσταση ενώπιον της Επιτροπής και η προσφυγή ενώπιον των δικαστηρίων κατά αποφάσεών της για 2 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους.

Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής εγκρίνεται από τον αρμόδιο υπουργό και η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Επιτροπής παρακολουθείται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Τέλος, δημιουργούνται εντός της Επιτροπής μεικτές διευθύνσεις οικονομικών και νομικών υπηρεσιών.

Το δεύτερο νομοσχέδιο

Στη συνέχεια ο υπουργός παρουσίασε το δεύτερο σχέδιο νόμου το οποίο αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την "Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επιχειρηματικών Πάρκων και Λοιπές Διατάξεις".

Σχετικά με τα τεχνικά επαγγέλματα, το νομοσχέδιο έρχεται να ρυθμίσει χρόνια προβλήματα και δυσκολίες, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία χρονολογείται από το 1934 και προβλέπει μεγάλο αριθμό αδειών (μόνο για 16 επαγγέλματα χορηγούνται σήμερα 204 άδειες!), αναφέρεται σε τίτλους σπουδών που σήμερα δεν ισχύουν, ενώ οι απαιτήσεις προϋπηρεσίας σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τουλάχιστον υπερβολικές.

Πλέον, δημιουργείται ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για κάθε επάγγελμα, περιορίζεται ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών, καθιερώνονται σύγχρονες προϋποθέσεις και απαιτήσεις για τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα και τον τρόπο πιστοποίησής τους, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα δημιουργίας εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ οι διαδικασίες αδειοδότησης γίνονται απλές και διαφανείς.

Σχετικά με την αδειοδότηση για την εγκατάσταση-λειτουργία μεταποιητικών δραστηριοτήτων, το σχέδιο νόμου δίνει λύσεις σε χρόνια και σημαντικά προβλήματα για τους επιχειρηματίες, όπως είναι η επιβάρυνση σε χρόνο και κόστος, η αβεβαιότητα της επένδυσης, λόγω της αμφίβολης τελεσφόρησης της αδειοδότησης, η πολυδιάσπαση των σημείων διεπαφής επιχειρηματία-Δημοσίου και ο προβληματικός έλεγχος για τις περιβαλλοντικές, χωροταξικές και πολεοδομικές εγκρίσεις-αδειοδοτήσεις.

Εκτός από άλλες σημαντικές ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο, δίνεται επίσης η δυνατότητα στα Επιμελητήρια για σύσταση υπηρεσιών ισοδύναμων με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας, ώστε να επιταχύνεται η αδειοδοτική διαδικασία αλλά και να δημιουργείται υγιής άμιλλα.

Επίσης, με την Τυποποίηση Περιβαλλοντικών Όρων Χαμηλής Όχλησης και την ενσωμάτωσή της στην άδεια εγκατάστασης-λειτουργίας εκτιμάται ότι η διαδικασία αδειοδότησης θα μειωθεί κατά περίπου δύο μήνες με ταυτόχρονη μείωση του απαιτούμενου κόστους.

Τέλος, για λόγους διαφάνειας, εισάγεται για πρώτη φορά η υποχρεωτική ανάρτηση σε κατάλληλα διαμορφωμένο διαδικτυακό τόπο του συνόλου των εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων κάθε μιας επιχείρησης, καθώς και των αποτελεσμάτων σχετικών ελέγχων συμμόρφωσης με τους όρους των αδειών της.

Το τρίτο σημείο του σχεδίου νόμου αφορά στην καθιέρωση σύγχρονου και απλοποιημένου θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων και τη ρύθμιση θεμάτων διοίκησης, διαχείρισης και εποπτείας τους, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα αλλά και να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Απλήρωτοι δύο στους δέκα λογαριασμούς της ΔΕΗ

Με τα νέα μέτρα να επιβαρύνουν διαρκώς τον Έλληνα καταναλωτή, δεν καθίσταται εφικτό οι πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ, κάτι που απειλεί ακόμα και τη ρευστότητα της επιχείρησης.
Σε 10% με 12% ανέρχεται το ποσοστό των πολιτών που δεν πληρώνουν καθόλου το λογαριασμό, σύμφωνα με τους υπευθύνους της ΔΕΗ, ενώ αντίστοιχα υψηλό είναι και το ποσοστό εκείνων που πληρώνουν το λογαριασμό με καθυστέρηση ενός ή και δύο διμήνων.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το ονομαζόμενο "όριο αντοχής" απλήρωτων λογαριασμών κυμαίνεται γύρω στο 3%, ποσοστό υποπολλαπλάσιο αυτού που καλείται να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει σημάνει συναγερμός στους αρμοδίους.

Μετά τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα τιμολόγια, υπολογίζεται ότι οι απώλειες ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κύμα απλήρωτων λογαριασμών...

αναμένεται να διογκωθεί.

Στελέχη της επιχείρησης επισημαίνουν ότι μία επιχείρηση ή ένα μαγαζί που κλείνει κατά το σύνηθες δεν πληρώνει τους λογαριασμούς, κάτι που εντείνει την ανησυχία, καθώς αναμένεται κύμα λουκέτων και κατά συνέπεια χρεών.

Οδυσσέας Βουδούρης: Γιατί διαφωνώ με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος"

Οι εξηγήσεις, που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για την επιλογή να ψηφιστεί το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής οικονομίας» στην Βουλή με την διαδικασία του "κατεπείγοντος", δεν είναι πειστικές. Ο καθένας κατανοεί ότι το πραγματικό κίνητρο δεν είναι να κερδηθούν οι λίγες μέρες που απαιτεί ένας πραγματικός κοινοβουλευτικός διάλογος, αλλά να αποφευχθούν οι πιθανές αναταραχές ακόμα και στον ευρύτερο χώρο του Πασοκ.

Η ανησυχία αυτή είναι κατανοητή και .........

πηγάζει πιθανώς από πραγματικές αιτίες. Είναι όμως μια κοντόφθαλμη επιλογή διότι ευνουχίζει το διάλογο για θέματα που αφορούν σε ουσιαστικές δομικές αλλαγές, που ανατρέπουν παγιωμένες πολιτικές χρόνων. Η ουσία του νομοσχεδίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά με τον τρόπο αυτό δίνεται η εντύπωση ότι το ίδιο το Υπουργείο αδυνατεί να στηρίξει την πολιτική που προτείνει. Επίσης η κατ’ επανάληψη χρήση της διάταξης περί "κατεπείγοντος" απαξιώνει την κοινοβουλευτική λειτουργία.

Για τους λόγους αυτούς δεν ψήφισα στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων την πρόταση για την διαδικασία του "κατεπείγοντος". Επίσης, δηλώνω ότι θα απέχω από την διαδικασία συζήτησης στην ολομέλεια εφόσον οι βουλευτές καλούνται να είναι απλοί ακροατές.

Πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις, που έχει οραματιστεί το Πρωθυπουργός και αποσκοπούν σε ανατροπές της χρόνιας παθογένειας, απαιτείται να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, παράλληλα όμως πιστεύω ότι η αποτελεσματική εφαρμογή τους απαιτεί ουσιαστικό διάλογο, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην κοινωνία.

«Συμβολή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στη Διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση»

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Η ανάγκη μεταρρύθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι κατά τη γνώμη μας προφανής και, γι αυτό, ο διάλογος για την εν λόγω μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι ουσιαστικός, χωρίς προκαταλήψεις και με γνώμονα την πεποίθηση, ότι το πανεπιστήμιο ανήκει στην Κοινωνία.

Απαιτείται να επικρατήσει λογική αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου και προσαρμογή των αλλαγών στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα, χωρίς αυτό σε καμιά περίπτωση να σημαίνει, ότι θα πρέπει να παραμείνουμε στην υφιστάμενη κατάσταση, όπως έμμεσα επιδιώκουν πολλοί ….
Πάντως, η μετάβαση από το σημερινό καθεστώς στο ......

μελλοντικό θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, ώστε να πραγματοποιηθεί χωρίς κλυδωνισμούς.

Ένα δημόσιο πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι μαζικό και αυτοδιοικούμενο, αλλά και ελεγχόμενο από την ελληνική κοινωνία, μέσω μιας ανεξάρτητης αρχής, ενώ όλες οι διαδικασίες του (διοίκηση, οικονομική διαχείριση, εκπαίδευση και έρευνα) πρέπει να είναι πλήρως διαφανείς.

Θα πρέπει η μεταρρύθμιση να εξασφαλίζει τη μόρφωση και εξειδίκευση των φοιτητών, την προαγωγή της έρευνας, τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την κοινωνία, την παραγωγή, τα Επιμελητήρια (ΝΠΔΔ) και τη διεθνή πραγματικότητα. Η διοίκηση των ιδρυμάτων, πρέπει να είναι σεβαστή και μη εμπλεκόμενη με ομάδες συμφερόντων μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο και να εκλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες.
Η αξιολόγηση των ιδρυμάτων, η οποία θα πρέπει ν’ αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο βελτίωσής τους, δεν μπορεί να είναι τυπολατρική και να στηρίζεται μόνο σε ποσοτικά στοιχεία. Πρέπει βασίζεται επίσης σε ακαδημαϊκά κριτήρια και ποιοτικούς στόχους, που θα έχουν τεθεί εκ των προτέρων .
Στο πλαίσιο της διαρκούς και αναγκαίας αμφίδρομης επικοινωνίας με τα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η ανάγκη παραγωγής επιστημονικού έργου στην ελληνική.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θεωρεί, ότι σημαντικά ζητήματα, όπως η αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στη Χώρα μας, δεν πρέπει να μεταφέρονται στο μέλλον, γιατί έτσι εξυπηρετείται ενδεχομένως το συντεχνιακό συμφέρον κάποιων, αλλά αντίθετα πιστεύει, ότι οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και οι άλλοι θεσμοί, κόμματα, ΟΤΑ κ.λπ. οφείλουν να διατυπώσουν θέσεις, τις οποίες να μπορούν να τεκμηριώσουν. Αλλιώς, σοβαρά θέματα, όπως αυτό, θα συνεχίσουν να γελοιοποιούνται, μέσα από αλλεπάλληλες «αναβαθμίσεις», που δεν οδηγούν σε ριζική αλλαγή της υφιστάμενης απαράδεκτης κατάστασης.
Ειδικά όσον αφορά στην περιοχή μας:

Στο πλαίσιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναμένεται να πραγματοποιηθούν αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με συγχώνευση τμημάτων ή σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου ή ενσωμάτωση μέρους ενός ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε άλλο ή και κατάργηση σχολών με μηδενικό δείκτη προτίμησης των υποψηφίων κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό φημολογείται η ένταξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (ΓΠΑ) ως διακριτής σχολής στο ΕΜΠ, με το αιτιολογικό ότι αν και διαθέτει πληθώρα τμημάτων, χορηγεί ένα μόνο πτυχίο, αυτό του γεωπόνου. Μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι μονόδρομος….
Υπάρχει και μια άλλη προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία, αντί να μετατραπεί το ΓΠΑ σε μία συγκριτικά υποβαθμισμένη σε κύρος σχολή του ΕΜΠ (τη σχολή που δεν θα «βγάζει» μηχανικούς) θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω επ’ ωφελεία του πρωτογενούς τομέα, τον οποίο μπορεί να υποστηρίξει με σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις.

Προϋπόθεση για μια τέτοια ανάπτυξη του ΓΠΑ είναι να συνδεθεί στενά με τον πρωτογενή τομέα, πράγμα που προϋποθέτει τη μετεγκατάστασή του εκτός Αθηνών σε περιοχή με ανεπτυγμένο και σημαντικό πρωτογενή τομέα. Υιοθετώντας την προσέγγιση αυτή, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ερεύνησε τη σκοπιμότητα και το εφικτό της εγκατάστασης του ΓΠΑ στις εγκαταστάσεις του ΑΤΕΙ Καλαμάτας και της μετεξέλιξής του σε Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μέσω ειδικής μελέτης τριών έγκυρων επιστημόνων, την οποία και έχουμε ήδη διαβιβάσει στο Υπουργείο Παιδείας, στις Πρυτανείες και στα κόμματα με σχετικό έγγραφό μας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης:
Η μετεγκατάσταση τοποθετείται στο πλαίσιο των αλλαγών στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς η σημερινή κατάσταση οδηγεί σε:
(α) Ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ
(β) Αποδυνάμωση δημόσιων περιφερειακών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ (π.χ. ΑΤΕΙ Καλαμάτας) λόγω μείωσης χρηματοδότησης και μείωσης της εισροής φοιτητών
(γ) Πλήρης αποδοχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (π.χ. συνθήκη Μπολώνια)
(δ) Αύξηση Εισροής φοιτητών από χώρες της ΕΕ μέσω σχετικών προγραμμάτων π.χ. ERASMUS
(ε) Ανάπτυξη της Μεσσηνίας, λόγω ποικίλλων έργων π.χ. Ιόνια Οδός, Εθνικός δρόμος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, Τρίπολη – Μεγαλόπολη – Σπάρτη, ακτοπλοϊκή σύνδεση Λιμένα της Καλαμάτας με την Τέρνα της Λιβύη και την Αλεξάνδρεια Αίγυπτος, εκσυγχρονισμός Σιδηροδρομικού δικτύου, εκσυγχρονισμός διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας κ.α.
Ο τόπος εγκατάστασης του νέου πανεπιστημίου προτείνεται να είναι οι εγκαταστάσεις, όπου στεγάζονται τώρα τα ΑΤΕΙ Καλαμάτας, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές μπορούν να υποστηρίξουν την λειτουργία του.
Η μετεγκατάσταση του ΓΠΑ στην πόλη της Καλαμάτας θα αποτελέσει μια ισχυρή δύναμη ανάπτυξης ολόκληρης της Πελοποννήσου (δυτικής και ανατολικής) για πολλούς λόγους και ειδικότερα:

α. Η εισροή φοιτητών θα αυξήσει την τοπική ζήτηση και θα δράσει πολλαπλασιαστικά (πολλαπλασιαστής ζήτησης-κατανάλωσης) στην ανάπτυξη του τριτογενή τομέα (υπηρεσίες – ενοικίαση δωματίων). Η ανάπτυξη διεθνών προγραμμάτων θα προσελκύσει περισσότερους φοιτητές ειδικότερα από την ΕΕ και τις Μεσογειακές χώρες.
β. Η διασύνδεση του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου σε κοινές επιχειρηματικές, εκπαιδευτικές, και ερευνητικές δράσεις θα ενδυναμώσει ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των αγροτικών περιοχών της περιφέρειάς μας, θα στηρίξει την εξωστρέφεια της οικονομίας μας και θα προσφέρει πολύτιμη τεχνογνωσία με εξαιρετικό χαμηλό συναλλακτικό κόστος.
γ. Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη του νομού Μεσσηνίας και ολόκληρης της Πελοποννήσου μέσω των δαπανών που θα πραγματοποιούνται από φοιτητές και καθηγητές.
δ. Θα ενισχυθεί η Αποκέντρωση και Περιφερειακή ανάπτυξη. Το 67% των φοιτητών βρίσκονται στα 2 μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας (Αθήνα - Θεσσαλονίκη).
ε. Θα υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης του γεωργικού αγροτο-διατροφικού τομέα και του κλάδου των τροφίμων. Σε όλες τις προηγμένες χώρες π.χ. Ολλανδία, Ισπανία τα ερευνητικά κέντρα βρίσκονται δίπλα στην πρωτογενή-δευτερογενή τομέα με σκοπό να δημιουργούνται συνέργειες και πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Η μετεγκατάσταση του ΓΠΑ εξυπηρετεί επίσης το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών. Επί πλέον, η γεωπονική εκπαίδευση θα αναβαθμιστεί γενικότερα, καθώς θα διασυνδεθεί άμεσα με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, κάτι που δεν είναι αντικειμενικά δυνατό να συμβεί, όταν σπουδάζουν χιλιάδες φοιτητές γεωπονία, γεωργία, φυτική και ζωική παραγωγή μέσα στην Αθήνα. Ταυτόχρονα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα εξέλιξης του ΓΠΑ, που απασχολεί την ακαδημαϊκή κοινότητα έντονα τα τελευταία χρόνια (π.χ. καταλήψεις, χτίσιμο πόρτας πρύτανη!) κ.λπ. Θα εξασφαλιστεί η συγκράτηση φοιτητών στην Ελλάδα και η προσέλκυση αλλοδαπών. Θα υπάρξει κάλυψη των αναγκών για εκπαίδευση και έρευνα αλλοδαπών φοιτητών, κυρίως από τις μεσογειακές και βαλκανικές χώρες. Τέλος, θα διευκολυνθεί η λύση στα οικονομικά προβλήματα του ΓΠΑ, καθώς θα υπάρξει εξυγίανση των οικονομικών θεμάτων, ορθολογισμός στην διαχείριση των πόρων, και καλύτερη αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας, θα υπάρξει εκμετάλλευση και καλύτερη αξιοποίηση των ερευνητικών και εκπαιδευτικών υποδομών, που υπάρχουν στον νομό Μεσσηνίας, και δυνατότητα δημιουργίας και ανάπτυξης ερευνητικών κέντρων π.χ. γεωργικό μουσείο, κέντρο ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα, Ινστιτούτο Ελαιολάδου (ΕΘΙΑΓΕ) κ.λπ.
Το όφελος που θα προκύψει και για το ΑΤΕΙ, σε μια συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από τη διαρκή υποβάθμιση και τον κίνδυνο κατάργησης των ΤΕΙ, που δεν συγκεντρώνουν ικανοποιητικό αριθμό σπουδαστών, είναι προφανές: το ΑΤΕΙ θα αναβαθμιστεί, αφού θα μπορέσουν να αναπτυχθούν σ’ αυτό τμήματα, με συμπληρωματικά του ΓΠΑ επιστημονικά αντικείμενα, και να διασυνδεθεί το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των δύο φορέων.
Στη συνέχεια των ανωτέρω, παρακαλούμε να εξετάσετε την τεκμηριωμένη πρότασή μας για τη μετεγκατάσταση του ΓΠΑ στις εγκαταστάσεις του ΑΤΕΙ Καλαμάτας. Είμαστε στη διάθεσή σας, για να σας αναπτύξουμε λεπτομερέστερα την πρότασή μας αυτή.
Με ευθύνη απέναντι στην επείγουσα ανάγκη μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Πώς θα εγγραφείτε στο TAXISNET

Πλήρεις και αναλυτικές οδηγίες έδωσε το υπουργείο οικονομικών, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εγγραφής νέων χρηστών στο σύστημα TAXISNET, η χρήση του οποίου είναι άλλωστε υποχρεωτική για πλήθος φορολογουμένων. Όποιος, λοιπόν, επιθυμεί να εγγραφεί για πρώτη φορά στο ηλεκτρονικό σύστημα, συμπληρώνει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής του, δηλώνοντας το όνομα (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που επιθυμεί να έχει ως χρήστης του συστήματος. Η αίτηση καταχωρείται και ο χρήστης λαμβάνει σημείωμα, στο οποίο αναγράφονται ο Α.Φ.Μ., η ημερομηνία και η ώρα υποβολής της αίτησης, καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβεί στη Δ.Ο.Υ., για να παραλάβει τον κλειδάριθμο.

Προσοχή ! Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ........

μεταβούν σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. ή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τους, σε περίπτωση που υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία Μητρώου. Τα μη φυσικά πρόσωπα πρέπει να μεταβούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και μόνον.

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος νέος χρήστης ζητά την έγκριση της αίτησής του από το τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στη Δ.Ο.Υ. εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, είτε του νομίμου εκπροσώπου για νομικά πρόσωπα και ενώσεις προσώπων. Το μόνο στοιχείο που απαιτείται είναι ο Α.Φ.Μ. και το έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.), το οποίο πρέπει να είναι καταχωρημένο στο μητρώο TAXIS.

Για τη περίπτωση που ένα φυσικό πρόσωπο ή ο νομίμως εκπροσωπών το μη φυσικό πρόσωπο αδυνατεί να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβει τον κλειδάριθμο και να ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής, θα προσκομίζεται ειδικό πληρεξούσιο για τη συγκεκριμένη διαδικασία εγγραφής, χρονικής διάρκειας τεσσάρων μηνών .

Με την έγκριση της αίτησης το σύστημα εκτυπώνει δύο βεβαιώσεις. Η βεβαίωση για το χρήστη υπογράφεται από τον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. και περιέχει τον κλειδάριθμο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση του λογαριασμού του. Η βεβαίωση για τη Δ.Ο.Υ. υπογράφεται από το χρήστη και τηρείται σε ειδικό φάκελο στο αρχείο της Δ.Ο.Υ. και στην οποία δεν αναγράφεται ο κλειδάριθμος.

Τέλος, ο υποψήφιος νέος χρήστης ενεργοποιεί ηλεκτρονικά τον λογαριασμό του. Στο βήμα αυτό του ζητείται να αλλάξει τον αρχικό κωδικό πρόσβασης (password). Η ενεργοποίηση του λογαριασμού του απαιτεί τη γνώση τριών κωδικών: το όνομα χρήστη (username), τον κωδικό πρόσβασης (password) και τον κλειδάριθμο, ο οποίος παραλαμβάνεται μόνο από τον ίδιο το χρήστη. Τι ισχύει, όμως, για όσους κάνουν χρήση των υφιστάμενων υπηρεσιών του TAXISNET ;

Οι χρήστες αυτοί θα διατηρηθούν σε ισχύ και θα μπορούν να υποβάλλουν κάθε είδους δήλωση. Αν επιθυμούν να κάνουν χρήση των νέων υπηρεσιών, που θα παρέχονται σταδιακά (όπως εξουσιοδοτήσεις σε λογιστές, πρόσβαση στη συνολική φορολογική εικόνα, μεταβολές προσωπικών στοιχείων, επιχείρησης κλπ.), θα πρέπει να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ. το αργότερο μέχρι τις 31/12/2011 προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έγκρισης της αίτησης. Για τους χρήστες αυτούς, η αίτηση εγγραφής θα γίνει αυτόματα κατά τη διαδικασία μετάπτωσης των στοιχείων των υφισταμένων χρηστών.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση, που ο χρήστης χάσει τον κλειδάριθμο ;

Τότε, δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το κωδικό πρόσβασης. Για να αποκτήσει νέο κλειδάριθμο, θα πρέπει να υποβάλλει νέα αίτηση εγγραφής.

Σε ό,τι αφορά τους λογιστές, μπορούν να αποκτήσουν το ρόλο αυτό και στο ηλεκτρονικό σύστημα για λογαριασμό πελατών τους, αν πληρούν δύο προϋποθέσεις:

Να έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού ή άδεια λειτουργίας λογιστικού γραφείου από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Να έχουν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο Υποσύστημα Μητρώου του TAXIS, ο οποίος να εμπίπτει στο εύρος των λογιστικών δραστηριοτήτων.

Υπάρχει περίπτωση το σύστημα να απορρίψει αίτηση του φορολογουμένου για εγγραφή;

Ναι. Το σύστημα διενεργεί ελέγχους για τον Α.Φ.Μ., που δήλωσε ο φορολογούμενος, και απορρίπτει την αίτηση εγγραφής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες όταν ο Α.Φ.Μ.:

Είναι απενεργοποιημένος,
Ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, που απεβίωσε,
Ανήκει σε μη φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει υποβάλλει δήλωση διακοπής εργασιών,
Περιέχει στα στοιχεία του Υποσυστήματος ΜΗΤΡΩΟΥ TAXIS στοιχείο ταυτοποίησης που έχει χαρακτηριστεί ως πλαστό,
Εμπλέκεται σε παραβατική συμπεριφορά στα πλαίσια διενέργειας ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Μπορεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να απενεργοποιήσει τους κωδικούς πρόσβασης ενός χρήστη ;

Ναι. Όταν,

ο Α.Φ.Μ. απενεργοποιήθηκε στο σύστημα TAXIS,
το Φυσικό Πρόσωπο απεβίωσε
η Δημόσια Αρχή ή ο Φορέας Δημοσίου καταργήθηκε
το Κ.Ε.Π. καταργήθηκε
υπάρχουν αποδείξεις ή σοβαρές υπόνοιες για τη μη νόμιμη χρήση των παρεχομένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ. και την κακόβουλη χρήση των κωδικών πρόσβασης
ο φορολογούμενος εμπλέκεται σε παραβατική συμπεριφορά στα πλαίσια διενέργειας ενδοκοινοτικών συναλλαγών
ο χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών απενεργοποίησε ο ίδιος μέσω συστήματος τους κωδικούς του ή υπέβαλε, αυτοπροσώπως ή δια του νομίμου εκπροσώπου του, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., έγγραφη αίτηση με την οποία ζήτησε την απενεργοποίηση των κωδικών του .
ο χρήστης βαρύνεται με ιδιαίτερα σοβαρές παραβάσεις της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας ή προκειμένου περί εκπροσώπων άλλων χρηστών, εμπλέκεται σε τέτοιου είδους παραβάσεις των χρηστών αυτών.

Στις περιπτώσεις αυτές, η απενεργοποίηση των κωδικών πρόσβασης γνωστοποιείται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και στο φορολογούμενο, ο οποίος υποχρεούται να υποβάλλει δηλώσεις και άλλα στοιχεία σε έντυπη ή μαγνητική μορφή στη Δ.Ο.Υ. ακόμη και αν η υποβολή αυτών είναι υποχρεωτική μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

capital.gr

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΑΕΙ: Τριάντα δύο απαντήσεις απ το Υπουργείο Παιδείας

Τριάντα δύο απαντήσεις σε αντίστοιχες ερωτήσεις δίνει το υπ. Παιδείας σχετικά με το κείμενο διαβούλευσης για τις Αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση:

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του κειμένου του Υπουργείου Παιδείας «Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση» έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες ερμηνείες σε σχέση με το σχέδιο διαβούλευσης οι οποίες δεν ευσταθούν, ενώ διατυπώνονται απόψεις και κρίσεις οι οποίες συνάγουν συμπεράσματα για ζητήματα που ούτε καν θίγονται στο κείμενο της διαβούλευσης.
Ως εκ τούτου, και για την αποφυγή .........

λανθασμένων εντυπώσεων, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά σε ό,τι αφορά στην ουσία του διαλόγου, σταχυολογούνται παρακάτω οι σημαντικότερες από τις ερωτήσεις που εγείρονται και οι σχετικές απαντήσεις.

1. Γιατί χρειάζεται αλλαγή του Νόμου για τα Πανεπιστήμια;

Για δύο λόγους:
Πρώτον, το διεθνές περιβάλλον: Η Ανώτατη Εκπαίδευση διεθνώς βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Υπάρχουν πολλά κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία ζητούν απάντηση. Μεταξύ αυτών π.χ. το είδος, ο τρόπος και η μορφή της γνώσης που προσφέρουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), ο ρόλος τους στη διεθνοποιημένη οικονομία, η ανάγκη για διεθνοποίηση και των σπουδών, αλλά και του ρόλου των Ιδρυμάτων. Σε πολλές χώρες τις Ευρώπης (22 από τις 27, στην Γαλλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Σουηδία, Γαλλία κ.λπ.) έγιναν και γίνονται μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα. Είναι, επομένως, ανάγκη και στην Ελλάδα να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να διαμορφώσουμε το περιβάλλον εκείνο που θα επιτρέψει στα ελληνικά ΑΕΙ να βρουν τη θέση τους στο νέο παγκόσμιο χάρτη της Εκπαίδευσης και να παράσχουν βέβαια στη νεολαία μας σπουδές με αξία.
Δεύτερον, για λόγους που αφορούν ειδικά τα ελληνικά πανεπιστήμια: Ο νόμος 1268/82 έχει επιτελέσει τον ρόλο του («άνοιξε» τα πανεπιστήμια στην κοινωνία, κ.λπ.). Το θεσμικό πλαίσιο καταγράφεται με όλες τις αλλαγές σε πάνω από 500 σελίδες και επί μέρους διορθωτικές κινήσεις δεν βοηθούν το κάθε ΑΕΙ να προχωρήσει και να εκπληρώσει τον ρόλο του. Επιπλέον, υπάρχουν στα ελληνικά ΑΕΙ νέες δυνάμεις αριστείας που ασφυκτιούν στην κατάσταση όπως έχει παγιωθεί/διαμορφωθεί. Με τη μεταρρύθμιση θέλουμε να απελευθερώσουμε/να στηρίξουμε τις δυνάμεις αυτές, να δώσουμε ώθηση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, φοιτητικό και ερευνητικό. Να ανοίξει το πανεπιστήμιο στην κοινωνία και τον διεθνή χώρο. Τέλος, έχουν ήδη περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την προηγούμενη θεσμική αλλαγή ευρείας κλίμακας (Ν.1268/82) που καθόρισε την πορεία του ελληνικού πανεπιστημίου προς το 21ο αιώνα. Στο νέο αιώνα απαιτείται νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προσαρμόζει τα ΑΕΙ στη νέα πραγματικότητα

2. Γιατί τώρα;

Η Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, μετά μία μακρά περίοδο άναρχης ανάπτυξης με ευθύνη και των πολιτικών ηγεσιών, έχει φτάσει στο σημείο να απαιτείται ένας επαναπροσδιορισμός του ρόλου της. Το ότι η ανάγκη αυτή συμπίπτει με την ανάγκη για ευρύτερες αλλαγές στην Ελληνική κοινωνία και το Ελληνικό κράτος αποτελεί ίσως μια χρήσιμη και οπωσδήποτε όχι τυχαία σύμπτωση.
- Το γεγονός ότι φτάσαμε χωρίς καμιά στρατηγική και μόνο για λόγους ικανοποίησης αιτημάτων, να έχουμε εικοσιτέσσερα Πανεπιστήμια και δεκαέξι ΤΕΙ, ενώ σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές κάθε ΑΕΙ πρέπει να αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο κατοίκους,
- το γεγονός ότι έχουμε πεντακόσια πανεπιστημιακά Τμήματα και Τμήματα ΤΕΙ, πολλά από τα οποία είτε «επαναλαμβάνονται» χωρίς λόγο, είτε έχουν άκρως εξειδικευμένα αντικείμενα,
- το γεγονός ότι έχουν θεσμοθετηθεί χωρίς καμμία διαδικασία αξιολόγησης εξακόσια περίπου μεταπτυχιακά προγράμματα και έχουν υποβληθεί για έγκριση άλλα εκατό περίπου,
- το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό νέων που εισάγονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμπλήρωσης σπουδών και από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη,
αποτελούν ενδείξεις ότι η μέχρι τώρα πορεία και στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση ήταν σε λάθος κατεύθυνση.
Η γενικότερη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα επιβάλλει και μια εκ βάθρων αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα επιτρέψει όχι μόνο να διορθωθούν οι αδυναμίες, μερικές από τις οποίες προαναφέρθηκαν, αλλά και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε τα ελληνικά ΑΕΙ να συμβάλουν στην ανόρθωση της χώρας και να γίνουν ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον.

3. Σε τι διαφέρουν οι αλλαγές που προτείνονται τώρα σε σχέση με τις αλλαγές που έχουν επιχειρηθεί μέχρι σήμερα;

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες αλλαγών επικεντρώνονταν στην επίλυση προβλημάτων που η ίδια η προηγούμενη νομοθεσία αλλά και η συνεπακόλουθη λειτουργία των Ιδρυμάτων προκαλούσε (π.χ. σύνθεση εκλεκτορικών σωμάτων για εκλογές Καθηγητών, σύνθεση εκλεκτορικών σωμάτων για εκλογές Πρυτάνεων και Προέδρων, αριθμός εκλεκτόρων για τις εκλογές Καθηγητών, αριθμός δημοσιεύσεων και γενικότερα ποσοτικά κριτήρια για εκλογές διδασκόντων στις διάφορες βαθμίδες κ.λπ.), χωρίς να προσαρμόζει την εσωτερική λειτουργία των Ιδρυμάτων στη νέα διεθνή πραγματικότητα. Η προσέγγιση αυτή όχι μόνο δεν έλυνε ουσιαστικά προβλήματα, αλλά αντίθετα αποτελούσε πηγή αντιπαράθεσης μεταξύ των διαφόρων ομάδων εσωτερικά στο ΑΕΙ και εξελισσόταν ανάλογα με τις προσβάσεις που είχαν οι ομάδες αυτές στη νομοθετική εξουσία.
Σήμερα, επιχειρούμε κάτι διαφορετικό. Προσπαθούμε να αλλάξουμε συνολικά τη δομή του ΑΕΙ με τρόπο ώστε η Πολιτεία να θέτει μεν τους γενικούς στόχους και κατευθύνσεις των ιδρυμάτων αλλά τα ίδια τα ΑΕΙ να αναλαμβάνουν την ευθύνη για όλα τα θέματα της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Θέλουμε ένα νόμο πλαίσιο λιτό και σαφή. Μιλάμε, δηλαδή, για ουσιαστική ακαδημαϊκή αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων, με ταυτόχρονη ουσιαστική εποπτεία του κράτους η οποία θα περιορίζεται να αξιολογεί πώς οι στρατηγικοί στόχοι της χώρας εξυπηρετούνται από τα Πανεπιστήμια, με έλεγχο των ακαδημαϊκών διαδικασιών στην είσοδο (input) και την έξοδο (output) και όχι στις ενδιάμεσες λεπτομέρειές τους.

4. Ποια είναι η σημαντικότερη αλλαγή που προτείνεται όσον αφορά στη διοίκηση των Ιδρυμάτων;

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η υιοθέτηση του Συμβουλίου του ΑΕΙ. Το Συμβούλιο αποτελεί μια μορφή διοίκησης που έχει υιοθετηθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (π.χ. Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Ελβετία, Ολλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία κτλ.). Παρόμοιες μορφές διοίκησης υφίστανται και στα Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας. Το Συμβούλιο περιλαμβάνει μεταξύ των μελών του καταξιωμένα στην κοινωνία πρόσωπα που μπορούν να συμβάλλουν στην απαραίτητη αλληλεπίδραση της κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο.
Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται, με έναν τρόπο, η παρουσία και η συμβολή της κοινωνίας στα ΑΕΙ και γίνεται ένας πρώτος απολογισμός του ιδρύματος προς ένα σώμα που περιλαμβάνει όχι μόνο ακαδημαϊκούς αλλά και μέλη της κοινωνίας. Οι ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλονται τυπικά από τα ΑΕΙ δεν εξασφαλίζουν σήμερα έναν ουσιαστικό απολογισμό.

5. Πόσα θα είναι τα μέλη του Συμβουλίου και πόσα από αυτά θα είναι μη Πανεπιστημιακοί;

Οι διεθνείς πρακτικές ποικίλλουν όσον αφορά στον αριθμό των μελών του συμβουλίου από πολυπρόσωπα (π.χ. έως και 70) έως και ολιγοπρόσωπα (π.χ. έως και 7). Ο αριθμός των μελών του Συμβουλίου στις περιπτώσεις που ήδη εφαρμόζεται η πρακτική αυτή είναι αποτέλεσμα, συνήθως, τοπικών παραδόσεων ή και της αντίληψης που υπάρχει για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί το Συμβούλιο. Για την περίπτωση της χώρας μας, καταλληλότερη θεωρείται μια ολιγοπρόσωπη σύνθεση Συμβουλίου για να είναι αποτελεσματική και επ’ αυτού αναμένουμε τα συμπεράσματα της διαβούλευσης
Υπάρχουν Συμβούλια, στα οποία τα εξωτερικά μέλη εκλέγονται, άλλα στα οποία μερικά τουλάχιστον εξωτερικά μέλη διορίζονται, άλλα όπου συμμετέχουν θεσμικοί φορείς των τοπικών κοινωνιών και άλλα όπου τα εξωτερικά μέλη επιλέγονται με διάφορες άλλες διαδικασίες. Στο σχέδιο διαβούλευσης θα λάβουμε ασφαλώς υπόψη μας την Ελληνική εμπειρία (καλή και κακή), τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και βέβαια το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας.

6. Ποια είναι τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των μελών του Συμβουλίου;

Κατά τεκμήριο, τα μέλη του Συμβουλίου πρέπει να είναι άτομα με επιτυχή πορεία στην κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή, με εμπειρία στη διοίκηση οργανισμών. Επίσης, πνευματικοί άνθρωποι που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στον πολιτισμό της χώρας ή ακόμη και διεθνώς. Προηγούμενη εμπειρία από την ακαδημαϊκή ζωή είναι πάντοτε χρήσιμη. Αυτό που κυρίως θα πρέπει να διασφαλίζεται ,κατά το μέτρο του δυνατού, είναι τα πρόσωπα αυτά να μην προσδοκούν οφέλη από την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στα Συμβούλια των ΑΕΙ.
Είναι βέβαιο ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως σε πολλές περιπτώσεις πρόσωπα που έχουν συμμετάσχει σε τέτοια Συμβούλια δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες που προαναφέρθηκαν. Τέτοια αρνητικά παραδείγματα πρέπει να αποτελέσουν παραδείγματα προς αποφυγή.
Οπωσδήποτε, οι απόψεις που θα διατυπωθούν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης θα αποτελέσουν εξαιρετικά χρήσιμο υλικό στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του Υπουργείου.

7. Πρέπει να υπάρχουν ακαδημαϊκά μέλη σε αυτό το Συμβούλιο και αν ναι, αυτά θα πρέπει να προέρχονται από το ίδιο το ΑΕΙ ή ενδεχομένως και από άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα;

Ναι, θα υπάρχουν ακαδημαϊκά μέλη, τα οποία θα προέρχονται από το ίδιο το ίδρυμα. Η συνολική σύνθεση συνδέεται με τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου.

8. Πώς θα επιλέγεται ο Πρύτανης/Πρόεδρος ΤΕΙ στη νέα δομή του Πανεπιστημίου/ΤΕΙ;

Και εδώ, οι διεθνείς πρακτικές συγκλίνουν στη διαδικασία που έχει προταθεί από το Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή, σε μία διεθνή πρόσκληση στην οποία να μπορούν να ανταποκρίνονται όσοι ενδιαφέρονται. Θα συγκροτείται μια επιτροπή που θα διερευνά τις υποψηφιότητες αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να προσεγγίσει πρόσωπα που θα είχαν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική προτείνεται η διοργάνωση δημόσιας ακρόασης των υποψηφίων από τη Σύγκλητο ή ομάδα που αυτή θα ορίσει.

9. Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Πρύτανη/Προέδρου με τον νέο νόμο και σε τι θα διαφέρουν από αυτές που είχε μέχρι σήμερα;

Στο νέο σύστημα διοίκησης, ο Πρύτανης/Πρόεδρος θα είναι ο Ακαδημαϊκός ηγέτης του Ιδρύματος. Όσον αφορά στις ακαδημαϊκές του ικανότητες, αυτές θα έχουν κριθεί κατά τη διαδικασία της επιλογής του και θα έχουν υψηλότατες προδιαγραφές (standards). Ταυτόχρονα το Συμβούλιο θα μπορεί να αξιολογεί και τις διοικητικές του ικανότητες, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει.
Ο Πρύτανης/Πρόεδρος δεν πρέπει να είναι ένας διαμεσολαβητής μεταξύ διαφορετικών ομάδων στο ίδρυμα, προσπαθώντας να εξισορροπήσει αντιθέσεις μεταξύ ομάδων καθηγητών διαφορετικών τμημάτων λαμβάνοντας υπόψη την ισχύ τους, μεταξύ διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών. Το ΑΕΙ, δεν μπορεί να λειτουργεί όπως άλλοι κοινωνικοί ή διοικητικοί οργανισμοί, π.χ. ένας Δήμος, όπου η διατήρηση των ισορροπιών είναι καθοριστικής σημασίας. Ο Πρύτανης/Πρόεδρος πρέπει να είναι ακαδημαϊκός ηγέτης, να έχει ισχυρές αρμοδιότητες, να αξιολογείται διαρκώς και να οδηγεί το ίδρυμα, του οποίου ηγείται, σε επιτυχίες.

10. Τι είναι εκείνο που δημιουργεί την ελπίδα ότι διακεκριμένες προσωπικότητες που συνδυάζουν ακαδημαϊκά και διοικητικά προσόντα θα ενδιαφερθούν να διοικήσουν ως Πρυτάνεις/Πρόεδροι ένα Πανεπιστήμιο/ΤΕΙ στην Ελλάδα;

Οι επιστήμονες με ικανότητες και δυνατότητες, πάντοτε ενδιαφέρονται να δείξουν τι μπορεί να επιτύχουν. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό των επιστημόνων. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ότι οι Πρυτάνεις/Πρόεδροι θα προέρχονται είτε, κυρίως, από το εσωτερικό είτε από διακεκριμένους Έλληνες της Ομογένειας. Το σημαντικό είναι ότι πρόσωπα με ικανότητες θα μπορούν να διεκδικήσουν την τιμή να διοικούν ένα Ίδρυμα, πράγμα που έως σήμερα δεν ήταν εφικτό και αυτό θα γίνεται επ’ ωφελεία των ελληνικών ΑΕΙ.

11. Τι είναι εκείνο που κάνει τους Πρυτάνεις/Προέδρους που θα εκλέγονται με τον νέο τρόπο να ασκούν αποτελεσματικότερη διοίκηση από τη σημερινή;

Η διεθνής πρακτική, η οποία υιοθετείται και στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει δείξει ότι η εκλογή των Πρυτάνεων/Προέδρων με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, τους επιτρέπει να αναδείξουν τις ηγετικές τους ικανότητες, να διατηρούν μια σχετική ανεξαρτησία από τις μονάδες που διοικούν ώστε να τις οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα, χωρίς τις δεσμεύσεις πελατειακού χαρακτήρα που εμφιλοχωρούν στο σημερινό σύστημα εκλογής. Ταυτόχρονα, οι Πρυτάνεις/Πρόεδροι θα είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτούν και να αξιολογούνται, επί τη βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και δεικτών, από το ανώτερο επίπεδο διοίκησης, ώστε σε κάθε περίπτωση οι Πρυτάνεις/Πρόεδροι να είναι υποχρεωμένοι να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του τρόπου που ασκούν διοίκηση.

12. Ποια είναι η σημαντική διαφορά όλων των παραπάνω ρυθμίσεων σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα;

Το καθοριστικό στοιχείο είναι ότι οι ακαδημαϊκές μονάδες και τα ιδρύματα θα έχουν πλέον συγκεκριμένους στόχους. Οι στόχοι αυτοί θα είναι μετρήσιμοι και η επιτυχία τους θα παρακολουθείται διαρκώς. Πέραν τούτου, θα υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα διαδικασίας ελέγχου και ισορροπίας, που δεν θα επιτρέπουν την αυθαιρεσία ισχυρών ομάδων ή προσώπων μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά ούτε την αυθαιρεσία των οργάνων διοίκησης.

13. Πώς θα διαμορφωθεί η χρηματοδότηση των ΑΕΙ;

Η δημόσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ στην Ελλάδα υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως ποσοστό του ΑΕΠ χωρίς να έχουμε, ωστόσο, τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Η δημόσια χρηματοδότηση των ιδρυμάτων θα εξακολουθήσει να παρέχεται με τους όρους που γίνεται σήμερα σε όλα τα ιδρύματα. Ωστόσο, ένα ποσοστό αυτής της χρηματοδότησης (το οποίο στο εξωτερικό ποικίλλει από 5 έως 30%) θα κατανέμεται στη βάση στόχων, βαθμού εκπλήρωσής τους και συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών και κριτηρίων. Προϋπόθεση για χρηματοδότηση, βεβαίως, θα είναι συγκεκριμένες, διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης. Οι συμφωνίες που θα προκύπτουν θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συναινετικών διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμικών εταίρων. Αποτελεί κοινή πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο ότι τα ΑΕΙ αντλούν πρόσθετους πόρους από τρίτες πηγές εθνικές ή ευρωπαϊκές, δημόσιες ή ιδιωτικές. Ήδη, σε αρκετές περιπτώσεις ελληνικών ιδρυμάτων οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από πηγές όπως οι παραπάνω αποτελούν το 50% του συνόλου των εσόδων τους. Η επιπλέον χρηματοδότηση των ΑΕΙ, πέρα από τη δεδομένη χρηματοδότησή τους από το Υπουργείο Παιδείας, ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα τους και το άνοιγμά τους στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Με τη διασύνδεση τους με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο προσδοκούμε τα ΑΕΙ, που αποτελούν τον αναγκαίο εταίρο στην πρόοδο της χώρας, να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής που είναι χωροθετημένα και κατ’ επέκταση της χώρας.

14. Τι θα γίνει αν η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες του Ιδρύματος;

Οι ανάγκες κάθε Ιδρύματος και η χρηματοδότησή τους θα έχει προσδιοριστεί με τις προγραμματικές συμφωνίες. Το κράτος θα αναλαμβάνει την ευθύνη της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων που θα έχουν συμφωνηθεί. Φυσικά, το κάθε Ίδρυμα, θα έχει την ευχέρεια να αναζητεί και πόρους από άλλες πηγές για να δημιουργήσει και άλλες δραστηριότητες πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί με το κράτος (πράγμα που συμβαίνει και σήμερα σε ορισμένα ΑΕΙ). Για παράδειγμα, θα μπορεί να αποδέχεται εξωτερικές χρηματοδοτήσεις (χορηγίες) για καθηγητικές θέσεις. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα αφορούν μόνο την ίδρυση της θέσης και οι χρηματοδότες δεν θα έχουν καμιά δικαιοδοσία στο ακαδημαϊκό μέρος της διαδικασίας ούτε φυσικά στην εκλογή του Καθηγητή που θα καταλαμβάνει τη θέση που θα έχει χρηματοδοτηθεί.

15. Απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας των ελληνικών ΑΕΙ;

Ο δημόσιος χαρακτήρας των ελληνικών ΑΕΙ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος και δεν υπάρχει ούτε η πρόθεση ούτε η δυνατότητα αλλαγής του. Αντίθετα, ενισχύεται με το δεδομένο ότι τα Ιδρύματα θα έχουν ουσιαστική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια υπό την ουσιαστική εποπτεία της πολιτείας, αλλά επίσης θα είναι και υποχρεωμένα να εξηγούν στην κοινωνία τον τρόπο λειτουργίας τους και τις δαπάνες των χρημάτων του ελληνικού λαού.

16. Υπάρχει σκέψη για επιβολή διδάκτρων στα ΑΕΙ;

Όπως προβλέπει το άρθρο 16 του Συντάγματος, η εκπαίδευση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελεί υποχρέωση του κράτους και παρέχεται δωρεάν.

17. Ποιος θα αποφασίζει και ποιος θα καθορίζει τα προγράμματα σπουδών και τις Σχολές σε κάθε Ίδρυμα;

Εδώ θα έχουμε μία σημαντική μεταβολή από τη μέχρι σήμερα υφιστάμενη κατάσταση όπου την τελική απόφαση έπαιρνε το Υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας μέχρι σήμερα έπαιρνε τις αποφάσεις αυτές χωρίς να αξιολογεί τα ουσιαστικά στοιχεία των προτάσεων, κυρίως με κριτήριο την ικανότητα καθηγητών ή άλλων παραγόντων να πείσουν την Ηγεσία του Υπουργείου για την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός νέου προγράμματος. Με τα νέα δεδομένα, η αποκλειστική ευθύνη της δημιουργίας προγραμμάτων σπουδών θα ανήκει στο ίδιο το Ίδρυμα. Για το Ίδρυμα όμως θα υφίστανται πλέον οι ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην οδηγείται σε ένα ατέλειωτο πολλαπλασιασμό προγραμμάτων σπουδών, χωρίς την αντίστοιχη δυνατότητα υποστήριξης με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές και τα εργαστήρια .Το Συμβούλιο, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, θα έχει την ευθύνη να εξετάσει και να αποφασίσει (με τη γνώμη ειδικών επιτροπών και αφού λάβει υπόψη τις πιστοποιήσεις των προτεινόμενων προγραμμάτων) ποια είναι τα προγράμματα που θα τεθούν σε λειτουργία, σε ποια έκταση, για ποιο διάστημα, με πόσους φοιτητές και ποια είναι εκείνα τα οποία δεν είναι πλέον αποδοτικά.

18. Τι θα γίνει με τους αιώνιους φοιτητές;

Το φαινόμενο των λεγομένων αιωνίων φοιτητών είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας εισόδου και επιλογής , καθώς και του τρόπου που λειτουργούν σήμερα τα ΑΕΙ. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει η εσωτερική οργάνωση των σπουδών και η μη τήρηση ακαδημαϊκών προτύπων ποιότητας. Όταν δεν υπάρχει καμία παρακολούθηση της εξέλιξης των σπουδών των φοιτητών, παρατηρείται το φαινόμενο οι τελευταίοι να μην δίνουν την απαιτούμενη έμφαση στις σπουδές τους. Έτσι, είτε με την πάροδο των χρόνων αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών είτε οδηγούνται στην αδιαφορία με αποτέλεσμα να περνούν τα χρόνια χωρίς να έχουν ικανοποιήσει τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό έχει οδηγήσει στο φαινόμενο να έχουν γίνει τα πανεπιστήμια εξεταστικά κέντρα με πολλαπλές εξεταστικές περιόδους και οι φοιτητές να συσσωρεύονται σε πολλά μαθήματα και σε εξετάσεις χωρίς να έχουν ουσιαστικά παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά.
Η νέα δομή θα επιτρέψει στα Πανεπιστήμια να λειτουργούν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, να παρακολουθούν την πορεία των φοιτητών τους και να τους καθοδηγούν έτσι ώστε να μην αφήνουν κενά, να αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει το πανεπιστήμιο, και να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον απαιτούμενο χρόνο για το καλό των ιδίων και των οικογενειών τους.

19. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προτεινόμενων αλλαγών;

Όπως σε κάθε νομοσχέδιο του ΥΠΔΒΜΘ, παράλληλα με την κατάθεση νομοσχεδίων κατατίθεται και πλήρης κατάλογος των απαραίτητων ενεργειών (Π.Δ., Υ.Α., κ.λπ.), καταγραφή των μεταβατικών διατάξεων, καθώς και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εφαρμογής.

20. Πώς αξιοποιείται η διεθνής εμπειρία από μεγάλες αλλαγές σε εκπαιδευτικά συστήματα ανώτατης εκπαίδευσης άλλων χωρών;

Το κείμενο διαβούλευσης είναι αποτέλεσμα συστηματικής μελέτης της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας, ευρύτατων συνεργασιών με υπουργούς και πολιτικά και διοικητικά στελέχη χωρών της ΕΕ που έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες αλλαγές, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Δανία, Αυστρία, Φινλανδία, Κύπρος.

21. Γιατί προτείνεται η κατάργηση της βαθμίδας του Λέκτορα;

Ώστε να απλοποιηθεί το εσωτερικό σύστημα. Στα περισσότερα ΑΕΙ του κόσμου, οι κύριες ακαδημαϊκές βαθμίδες είναι τρεις. Υπάρχει και μία τέταρτη η οποία κυρίως αναφέρεται σε πρόσωπα που καλύπτουν συγκεκριμένες διδακτικές ανάγκες που δεν είναι μόνιμες. Σήμερα, οι ανάγκες αυτές καλύπτονται περιστασιακά με διδάσκοντες του ΠΔ 407/80. Οι προβλέψεις στο σχέδιο διαβούλευσης σχετικά με τους λέκτορες εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες εργασίας από αυτές υπό τις οποίες εργάζονται σήμερα οι διδάσκοντες του ΠΔ 407/80. Οι νέοι λέκτορες ασφαλώς θα μπορούν να εκπονούν, εφόσον το επιθυμούν, ερευνητικό έργο το οποίο δεν προβλέπεται μεν από το έργο που τους ανατίθεται, αλλά αυτό θα τους βοηθήσει να διεκδικήσουν μία θέση στο πανεπιστήμιο σε ενδεχόμενη προκήρυξη θέσης επίκουρου καθηγητή, η οποία θα είναι εισαγωγική βαθμίδα του ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.

22. Τι θα γίνει με τους Λέκτορες που υπηρετούν σήμερα;

Οι Λέκτορες που υπηρετούν σήμερα στα πανεπιστήμια έχουν εκλεγεί με ακαδημαϊκές διαδικασίες ως μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Επομένως, όλοι οι Λέκτορες που υπηρετούν σήμερα θα ενταχθούν σε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα τους δοθεί η δυνατότητα να κριθούν, όπως θα κρίνονταν με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Δεν θα υπάρξουν, όμως, νέες προκηρύξεις στη βαθμίδα του Λέκτορα με τη μορφή που υφίσταται σήμερα.

23. Γιατί η βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή γίνεται μη μόνιμη;

Η βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή είναι η εισαγωγική ακαδημαϊκή βαθμίδα. Στους Επίκουρους Καθηγητές δίδεται μία περίοδος κατά την οποία αξιολογείται η απόδοσή τους και η ικανότητά τους.
Η μονιμοποίηση στην βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή δημιουργεί συνθήκες δημοσιοϋπαλληλικής σχέσης. Υπάρχει ανάγκη για την ουσιαστική αξιολόγηση στο μέλλον των Επίκουρων Καθηγητών. Θα πρέπει δηλαδή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να αξιολογηθούν ουσιαστικά και είτε να τους δοθεί η δυνατότητα -λόγω της απόδοσής τους- να εξελιχθούν και να μονιμοποιηθούν στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή είτε να αποχωρήσουν από το πανεπιστήμιο εφόσον αποδειχθεί ότι δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα για να εξελιχθούν ακαδημαϊκά. Η διαδικασία αυτή δεν ωφελεί μόνο το πανεπιστήμιο, τους φοιτητές και την έρευνα. Ωφελεί και τους ίδιους τους επιστήμονες που έχουν εκλεγεί ως Επίκουροι Καθηγητές γιατί τους δίνει μια δοκιμαστική περίοδο, στην οποία έχουν την ευχέρεια είτε να δείξουν τις ικανότητές τους, να εξελιχθούν ακαδημαϊκά και να μονιμοποιηθούν είτε να αντιληφθούν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν στο συγκεκριμένο ίδρυμα και να επιλέξουν κάτι διαφορετικό για τη συνέχεια της καριέρας τους. Τους προστατεύει μάλιστα από μία αθέμιτη σχέση εξουσίας: σήμερα πολλοί μόνιμοι επίκουροι καθηγητές βρίσκονται σε μία ιδιότυπη κατάσταση «ομηρίας», όπου, ενώ είναι μόνιμοι, είναι υποχρεωμένοι διαρκώς στους ιεραρχικά ανώτερούς τους λόγω της εξάρτησής τους για το θέμα της εξέλιξης. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει μία τέτοια σχέση εξουσίας ες αεί: η όλη λογική του καθηγητή είναι η ανεξαρτησία του και σε αυτό αποσκοπεί η νέα ρύθμιση.

24. Τι θα γίνει με τους Επίκουρους Καθηγητές που υπηρετούν σήμερα στα πανεπιστήμια;

Οι Επίκουροι Καθηγητές που υπηρετούν σήμερα, εάν έχουν μονιμοποιηθεί, θα εξακολουθήσουν να διατηρούν τη μονιμότητά τους. Αν δεν έχουν μονιμοποιηθεί, θα κριθούν για την περαιτέρω πορεία τους με βάση τα νέα δεδομένα.

25. Είναι διασφαλισμένος από την Πολιτεία ο μισθός των μελών ΔΕΠ και ΕΠ;

Ναι, είναι. Η πολιτεία θα εξακολουθήσει να περιλαμβάνει στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων τους μισθούς του προσωπικού. Όπως προαναφέρθηκε, η χρηματοδότηση θα γίνεται αφενός με βάση συγκεκριμένους δείκτες που αφορούν στις ανελαστικές δαπάνες του Ιδρύματος και αφετέρου με βάση τους στόχους, τους οποίους επιτυγχάνουν τα ιδρύματα. Δηλαδή η αξιολόγησή τους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον χρηματοδότηση σε όλους τους τομείς.
Προτείνεται να δίνεται η επιλογή στο ΑΕΙ να αυξήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις αμοιβές εκπαιδευτικών που διακρίνονται και έχουν υψηλές επιδόσεις σε θέματα έρευνας ή άλλα θέματα που θα ορίζει το ίδιο, με βάση διαφανείς προβλέψεις του εσωτερικού του κανονισμού και ύστερα από ειδική έγκριση της διοίκησης του ιδρύματος. Θέλουμε να δοθεί η δυνατότητα της επιβράβευσης του καλύτερου χωρίς να εισαγάγουμε την αυθαιρεσία, τον κακώς εννοούμενο ανταγωνισμό και τις πελατειακές σχέσεις.

26. Γιατί καταργείται ο θεσμός των διδασκόντων ΠΔ 407;

Ο θεσμός του διδάσκοντος με το ΠΔ 407 θεσμοθετήθηκε για τη διεξαγωγή διδακτικού, ερευνητικού, επιστημονικού και οργανωτικού έργου από επιστήμονες ανεγνωρισμένου επιστημονικού κύρους. Ωστόσο, εξελίχθηκε σε μια διαδικασία κατακερματισμένου έργου (με λίγες ώρες διδασκαλίας σε κάθε επιλεγόμενο επιστήμονα) με μειωμένες απολαβές και καμία εργασιακή ασφάλεια ή προοπτική. Ταυτόχρονα εγκλώβισε σημαντικό τμήμα των νέων επιστημόνων σε μια επαγγελματική τροχιά με περιορισμένες δυνατότητες επιστημονικής εξέλιξης και έθεσε στο επιστημονικό περιθώριο μεγάλη μερίδα πολύτιμου επιστημονικού δυναμικού. Η προτεινόμενη ρύθμιση που προβλέπει την αντικατάσταση του διδάσκοντα Π.Δ. 407 με μία μη εξελίξιμη θέση «εντεταλμένου διδασκαλίας» (ή λέκτορα) με σύμβαση ενός έως τριών ετών δίνει πλέον τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να αφιερωθούν στα καθήκοντά τους με ικανοποιητική αμοιβή και δυνατότητα λειτουργίας σε κάποιο βάθος χρόνου χωρίς άγχος.
Για τη βελτίωση των προοπτικών των νέων επιστημόνων εισάγεται, επιπλέον, ο θεσμός του μεταδιδακτορικού υποτρόφου ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων επιστημόνων με μεταδιδακτορικές υποτροφίες.

27. Η ταυτόχρονη υπηρέτηση σε ελληνικό ΑΕΙ και σε ΑΕΙ ξένης χώρας ισχύει και για τους διδάσκοντες σε ελληνικά ΑΕΙ;

Είναι προφανές ότι τόσο για λόγους ισονομίας όσο και για λόγους εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ η προτεινόμενη ταυτόχρονη υπηρέτηση ισχύει, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, και για τους διδάσκοντες των ελληνικών ΑΕΙ.

28. Γιατί οι διαδικασίες εξέλιξης των μελών ΔΕΠ/ΕΠ να είναι «κλειστές»;

Διαπιστώθηκε ότι το σημερινό καθεστώς των «ανοικτών» διαδικασιών δεν αξιοποιήθηκε από τα ιδρύματα. Ενώ οι διαδικασίες ήταν θεωρητικά «ανοικτές», στην πράξη ήταν κλειστές. Όποιος υπηρετεί σε ένα θεσμό δικαιούται να κριθεί με βάση αμερόληπτα εκλεκτορικά σώματα και αντικειμενικές διαδικασίες ώστε να κριθεί για την προσωπική του εξέλιξη. Εφ’ όσον έχει κριθεί κατάλληλος ανταγωνιστικά και με αδιάβλητες διαδικασίες να διδάσκει σε ένα Πανεπιστήμιο, η κρίση στη συνέχεια πρέπει να αναφέρεται στο αν έχει τα προσόντα να ενταχθεί στην ανώτερη βαθμίδα. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις και σε συνδυασμό με τη μονιμότητα των μελών ΔΕΠ/ΕΠ οι «ανοικτές» διαδικασίες δημιούργησαν ποικίλες στρεβλώσεις. Το νέο σύστημα κρίσεων, που ήδη έχει θεσπιστεί με το Νόμο 3848/2010 με διευρυμένα εκλεκτορικά και με εξωτερικούς κριτές, σε πολλές περιπτώσεις βοήθησε στην κατεύθυνση της αξιοκρατίας. Ένα νέο βήμα θα πρέπει να γίνει για την οριστική αποδέσμευση των κρίσεων από σχέσεις αλληλεξάρτησης εντός των τμημάτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συγκρότηση μικτών επιτροπών κρίσης με συμμετοχή κριτών από πανεπιστήμια της Ελλάδος (εκτός του τμήματος του κρινόμενου) και του εξωτερικού. Η σύνθεση μπορεί να διαφοροποιείται ανά βαθμίδα αλλά και ανά ίδρυμα στο πλαίσιο των εσωτερικών κανονισμών του κάθε ιδρύματος. Τα κριτήρια αξιολόγησης των μελών ΔΕΠ/ΕΠ θα πρέπει να εναρμονιστούν στη βάση των διεθνών προτύπων και να συνεκτιμάται η διδακτική ικανότητα (που περιλαμβάνει και αξιολόγηση του διδακτικού έργου από φοιτητές) με το ερευνητικό έργο των υποψηφίων. Το πώς διεξάγονται οι κρίσεις των μελών ΔΕΠ/ΕΠ θα αφορά και τη διοίκηση του ιδρύματος και θα είναι ένας από τους ουσιαστικούς δείκτες αξιολόγησης των ακαδημαϊκών μονάδων και των ιδρυμάτων.

29. Πως αλλάζει η εκπροσώπηση των φοιτητών στη Διοίκηση των ΑΕΙ;

Η αλλαγή του μοντέλου Διοίκησης επικεντρώνεται στο διαχωρισμό των οικονομικών/διοικητικών λειτουργιών από τις ακαδημαϊκές. Η συμμετοχή εκπροσώπων φοιτητών στο Συμβούλιο αποτελεί μια ποιοτική αναβάθμιση του ρόλου των φοιτητών καθώς συμμετέχουν σε διαρκείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων και δεν περιορίζονται σε μια εφάπαξ συμμετοχή μέσω των εκλογών με αδυναμία επιρροής στη συνέχεια.

30. Πώς θα διαμορφωθούν οι Σχολές;

Η ανασυγκρότηση των ιδρυμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει και ανασυγκρότηση των σχολών που ήδη υφίστανται, την ίδρυση νέων κ.λπ.

31. Θα μπορούν οι φοιτητές να επιλέγουν ό,τι μαθήματα θέλουν;

Η ευχέρεια των φοιτητών να αλλάζουν κατεύθυνση, να επιλέγουν μαθήματα από άλλα τμήματα, σχολές ή ιδρύματα δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε προγράμματα σπουδών που θα μπορούν να επιλέγουν οι φοιτητές . Οι σχολές και το ίδρυμα θα πρέπει να θέτουν τις προϋποθέσεις ώστε τα προγράμματα και τα πτυχία να ανταποκρίνονται σε πιστοποιημένα επιστημονικά αντικείμενα. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα πρέπει να αποφασιστούν από τα ίδια τα ιδρύματα και θα μπορούν να ποικίλλουν.
32. Ποιος ο ρόλος των Περιφερειακών Συμβουλίων;
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης θα πρέπει να έχει ρόλο συντονισμού όλων των μονάδων εκπαίδευσης σε περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου θα πρέπει να περιλαμβάνει και θεσμικούς εκπροσώπους των Ιδρυμάτων της Περιφερειακής αλλά και καταξιωμένα μέλη της κοινωνίας.

Παρέδωσε τη νομαρχία Αρκαδίας ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στο Β. Γιαννακούρα

Απλά και λιτά, διεκπαιρεωτικά ίσως έλεγε κάποιος… χωρίς πολλά λόγια , χωρίς μακροσκελή απολογισμό από τον απερχόμενο νομάρχη , χωρίς πολλές υποσχέσεις από το νέο αντιπεριφερειάρχη , παραδόθηκε σήμερα το μεσημέρι η νομαρχία της Αρκαδίας από το Δημήτρη Κωνσταντόπουλο στο Βαγγέλη Γιαννακούρα.

Μια χειραψία εγκάρδια με το «δάσκαλο»,........

έτσι αποκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης το νομάρχη, ένας ασπασμός και μια αναμνηστική φωτογραφία να λέει τη δική της ιστορία, να σφραγίζει το τέλος ενός κύκλου, μιας διαδρομής για το Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, την έναρξη μιας νέας για τον φιλόδοξο αντιπεριφερειάρχη Βαγγέλη Γιανακούρα.

Ευχή και… κατάρα το διοικητήριο στη νέα αρχή

Πρώτος έλαβε το λόγο ο οικοδεσπότης, ο νομάρχης. Καλωσόρισε όλους , ευχήθηκε στη νέα αρχή και στον αντιπεριφερειάρχη και έδωσε το στίγμα της δική του πολιτικής. Διαφάνεια – ήθος και εντιμότητα συμβουλεύοντας παράλληλα μέσα από τα λόγια του Ισοκράτη , πως ο Καλλικράτης θα πρέπει να σημάνει την έναρξη της στροφής προς τους πολίτες .
Μίλησε για διαφάνεια ο νομάρχης , για κλίμα αποδοτικής λειτουργίας στη νομαρχία όλα αυτά τα χρόνια. Για έργα όχι δεν είπε πολλά, μονάχα για ένα. Το Διοικητήριο. Το έργο που αφήνει ως «ευχή και κατάρα» στη νέα αρχή. «το διοικητήριο έπρεπε να είχε γίνει. Εξαιτίας της απουσίας του η νομαρχία πληρώνει για ενοίκια ετησίως 300 χιλιάδες ευρώ. Ο φάκελος του έργου έχει κατατεθεί από τον Ιούνιο του 2009. Το έργο έχει « κολλήσει». Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν το προώθησε και η σημερινή πάγωσε τα έργα με την διαδικασία των ΣΔΙΤ.» είπε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Β. Γιαννακούρας: θα τιμήσουμε τους πολίτες για την επιλογή τους

Με την προσφώνηση «δάσκαλε» παρέλαβε την νομαρχία από τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο ο νέος αντιπεριφερειάρχης Β. Γιαννακούρας. Με δύναμη και στόμφο στη φωνή του έκανε λόγο για ένα σχέδιο δράσης που θα υλοποιηθεί , για έναν Καλλικράτη ο οποίος ευτύχησε να συναντήσει τον Πέτρο Τατούλη! « ‘Εχουμε όνειρα, φιλοδοξίες, μεράκι αλλά πάνω απ όλα έχουμε σχέδιο δράσης. Η Αρκαδία είναι ένας ταλαιπωρημένος νομός, εγώ όμως πιστεύω σε αυτήν. Αφήνω μια καριέρα και μπαίνω στην μάχη με την υπόσχεση ότι θα τα δώσω όλα!.οι πολίτες μας τίμησαν και θα τους τιμήσουμε και εμείς για την επιλογή τους.»Ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε θερμά για τον νομάρχη λέγοντας πως θα ήθελε και εκείνος όταν αποχωρήσει να τον συνοδεύει το ήθος κι η αξιοπρέπεια του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου

Π. Τατούλης: Μονόδρομος η επιτυχία

Εκ του βήματος ο νέος περιφερειάρχης επανέλαβε τα βασικά στοιχεία της νέας αρχής , τον στόχο που διαφοροποιείται από αυτόν της νομαρχίας, πλέον δεν δίδεται βάση στις υποδομές αλλά στην δημιουργία τοπικής οικονομίας και διεμήνυσε πως ο καθένας στη νέα εποχή του Καλλικράτη θα έχει τη θέση που του αξίζει. « Η περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι πρότυπο και πιλότος . Οι δυσκολίες είναι πολλές γι αυτό και σας καλώ όλους να συμβάλετε. Δεν υπάρχουν διαχωρισμοί, δεν υπάρχουν κομματικές διαφοροποιήσεις . Όλοι θ αξιολογηθούν και με αξιοκρατία θα λάβουν τη θέση από την οποία πράγματι μπορούν να προσφέρουν. Με συνεργασία θα κατορθώσουμε να πετύχουμε το μεγάλο μας στοίχημα, την δημιουργία τοπικής οικονομίας » κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Τα καρφιά και οι αποδέκτες…

Πρώτο καρφί αυτό του αντιπεριφερειάρχη . Μιλώντας για τους εργαζομένους και ξέροντας πως υπάρχουν και τα κακώς κείμενα είπε: «θα σταθώ απέναντι από τους τεμπέληδες, τους βολεψάκηδες και τους κοπανατζήδες…»
Δεύτερο καρφί αυτό του περιφερειάρχη προς το νομάρχη . Ο Πέτρος Τατούλης σε κάποιο σημείο της τοποθέτησης του μιλώντας για το νομάρχη του ευχήθηκε καλή ξεκούραση , ηρεμία και νηφαλιότητα αφού… ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ μετά από τόσα χρόνια. Άραγε να εννοούσε κάτι για το έργο της νομαρχίας ο περιφερειάρχης;;;;

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 15ης Δεκεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.