Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΕΡΑΝΗ: Σήμερα θα ξεκαθαρίσει η απόκτηση επιθετικού

Σήμερα όπως όλα δείχνουν θα είναι η τελευταία ημέρα για να ολοκληρώσει η Εράνη τις κινήσεις της στο μεταγραφικό παζάρι με την απόκτηση επιθετικού.
Οι παράγοντες της ομάδας σε συνεργασία με τον προπονητή Πατρίκ Ενγκεμά, κατέληξαν στον ποδοσφαιριστή που θέλουν και πλέον εκείνο που απομένει είναι να προχωρήσουν μαζί του σε συμφωνία συνεργασίας.

Κατά τα άλλα η προετοιμασία συνεχίζεται χωρίς προβλήματα με τους ποδοσφαιριστές να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του κ. Ενγεμά και του συνεργάτου γυμναστή κ. Αντωνόπουλου.

Ενίσχυση από Σαμαρά

Ευχάριστα ήταν τα μηνύματα των προηγούμενων .........

ημερών, καθώς ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς σε επικοινωνία που είχε με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της Εράνης, Βασίλη Παπαθεοδωσίου, τον ενημέρωσε ότι έχει βγει οικονομική ενίσχυση για την ομάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαθεοδωσίου είναι παλιός φίλος και συνεργάτης στην Πολιτική Ανοιξη με τον κ. Σαμαρά, και μάλιστα είχε πολιτευθεί τις περιόδους 1993 και 1996.

Η είδηση της οικονομικής ενίσχυσης ήταν ότι καλύτερο για τους ανθρώπους της ομάδας, που αυτή την περίοδο προσπαθούν να βγάλουν έσοδα, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της νέας σεζόν.
Μάλιστα η διοίκηση φρόντισε αμέσως να ευχαριστήσει τον κ. Σαμαρά για την κίνησή του αυτή.

Πήγε καλά ο χορός

Καλά πήγε και ο χορός που διοργάνωσε η ομάδα την περασμένη Κυριακή, στο κέντρο “Δεξαμενή”, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Εράνεια 2009”, που διοργανώνει ο δήμος Φιλιατρών.
Μάλιστα η ορχήστρα που διασκέδασε τον κόσμο ήταν προσφορά του δήμου Φιλιατρών στην Εράνη.
Τώρα οι άνθρωποι της Εράνης ετοιμάζονται για την επόμενη εκδήλωση που είναι το μπιτς πάρτι στην περιοχή Στόμιο, την προσεχή Δευτέρα 10 Αυγούστου

Πηγή: Ελευθερία

Έκθεση του Συλλόγου ο Μαυροπίνακας: Μνήμες από τη σχολική ζωή ζωντανεύουν στα Φιλιατρά

Μνήμες από τη σχολική ζωή περασμένων δεκαετιών ζωντανεύουν στην έκθεση «Το σχολείο που θυμόμαστε…» που διοργανώνει ο Σύλλογος «Μαυροπίνακας» στα Φιλιατρά, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον δήμαρχο της πόλης Αλκη Ξύγκα -ο οποίος είναι και μέλος του συλλόγου- και θα λειτουργήσει μέχρι το Σάββατο, καθημερινά πρωί και απόγευμα.
Μέσα από το πλήθος των αντικειμένων που εκτίθενται, όπως παλιά θρανία, βιβλία, τετράδια, μέσα χειροτεχνίας, μέσα προβολής, στολές και ό,τι άλλο συνέθετε την σχολική ζωή περασμένων δεκαετιών, μπορεί κανείς να ταξιδέψει, να αναπολήσει ή να γνωρίσει το παρελθόν των σχολείων της περιοχής.

Βέβαια στόχος του συλλόγου, που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα, είναι όλα αυτά τα ......

αντικείμενα που έχει συλλέξει και συνεχίζει να συλλέγει είναι να εκτεθούν σε ένα μόνιμο χώρο, ο οποίος μάλιστα έχει βρεθεί στην πόλη των Φιλιατρών και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για να γίνει ο στόχος αυτός πραγματικότητα.

Αναφορικά με την έκθεση και τις δραστηριότητές τους μας μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τάκης Μιχαλακόπουλος: «Αυτή είναι η πρώτη ουσιαστικά εκδήλωση που κάνουμε ως Σύλλογος Διαφύλαξης Σχολικής Πολιτιστικής κληρονομιάς “Ο Μαυροπίνακας“ που δημιουργήθηκε πέρυσι το φθινόπωρο με σκοπό να ιδρύσει ένα μουσείο σχολικής ζωής στα Φιλιατρά. Σκοπός μας είναι να σώσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτήριζαν την σχολική ζωή του παρελθόντος, γιατί βλέπουμε ότι οι αλλαγές πια είναι πολύ γρήγορες, με ταχύτητα ισοπεδωτική.
Νιώθοντας την ανάγκη να διαφυλάξουμε το παρελθόν και το παρόν για τις επόμενες γενιές, πήραμε αυτή την πρωτοβουλία και διοργανώνουμε κι αυτή την έκθεση. Οσοι έχουν έρθει μέχρι τώρα έχουν συγκινηθεί, έχουν ενθουσιαστεί και θέλουν να προσφέρουν πράγματα, να μας πουν τις αναμνήσεις τους... και πιστεύω πως θα έχει μεγάλη επιτυχία.

Τα αντικείμενα που έχουμε προέρχονται από τα δημοτικά σχολεία της περιοχής μας, των Φιλιατρών αλλά και πολλά περιφερειακά που είναι κλειστά, αλλά τα τοπικά συμβούλια των χωριών μας τα προσέφεραν με πολλή συγκίνηση, όπως και συνάδελφοι δάσκαλοι, διευθυντές από άλλα σχολεία.
Σε αυτό βοήθησε και η προτροπή του προϊσταμένου του Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυπαρισσίας, του κ. Πολίτη, προς τους διευθυντές.
Επίσης αρκετοί πολίτες μάς δώρισαν αντικείμενα - όπως και πολλά βιβλιοπωλεία. Εδώ μπορεί να δει κανείς παλιές φωτογραφίες -με την παλιότερη να είναι από το 1916-, ένα αυθεντικό ενδεικτικό από το Δημοτικό Σχολείο Μάλης του 1925, από θερινό σχολείο, πάρα πολλά τετράδια και βιβλία της εποχής μετά τον πόλεμο, καρτέλες και εποπτικό υλικό των παλιών χρόνων, πολλά είδη χειροτεχνίας και αρκετές μηχανές προβολής.

Υπάρχει αρκετό υλικό και φυσικά υπάρχει ακόμη περισσότερο υλικό το οποίο δεν μπορούσαμε να εκθέσουμε στο συγκεκριμένο χώρο.
Στόχος του συλλόγου βέβαια είναι η δημιουργία ενός μουσείου. Το Δημοτικό Συμβούλιο μας παραχωρεί το παλιό 4ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών που έχει κλείσει, είναι ο καλύτερος χώρος που υπάρχει - ένα παραδοσιακό κτήριο με ωραίο προαύλιο, ένας χώρος με ησυχία και καλό πάρκινγκ Ο δήμος μας παραχωρεί αυτό το χώρο, απλά περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες για την αποχώρηση του ΚΕΓΕ που βρίσκεται τώρα εκεί.
Ελπίζουμε σύντομα να λήξει αυτή η εκκρεμότητα και να ξεκινήσουμε την δημιουργία του μουσείου.

Αναμένουμε βοήθεια από όλους, να μας προσφέρουν πράγματα, φωτογραφίες, να μας διηγηθούν αναμνήσεις... Υπάρχει πολύ υλικό, από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, στα σπίτια, και πιστεύουμε ότι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη και θα συνεχιστεί η προσφορά του κόσμου».

Πηγή: Ελευθερία

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών παίρνει θέση για τις επιδοτήσεις

Με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών κάνει γνωστό ότι “δεν δέχεται κανέναν αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις στους πραγματικούς αγρότες, σε αυτούς που έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς και συνταξιούχους του ΟΓΑ”.

Οπως σημειώνει, “κάθε άλλη πρόταση είναι αντιαγροτική και κοινωνικά επιζήμια, απέχει δε παρασάγγας από την ηθική, η οποία σήμερα σε πολιτικό επίπεδο αναζητείται”.


Ευχαριστίες στον Αντώνη Σαμαρά από τον Δήμαρχο Πύλου

Τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά ευχαρίστησε χθες ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, για τη συναυλία του Αντώνη Ρέμου και για το γεγονός ότι το υπουργείο επιχορήγησε το δήμο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

«Για τη συναυλία του Ρέμου δεν πληρώνουμε αμοιβή. Μόνο τη ........

διαμόρφωση του χώρου κάνουμε», επεσήμανε ο δήμαρχος.
Παρατήρησε ότι στο Δήμο Πύλου υπάρχει πολιτιστικό τέλος που πληρώνουν οι δημότες, το οποίο «αποτελεί μια μαγιά για τις εκδηλώσεις, που τις διαχέουμε σ’ όλο το δήμο».

Πηγή: Ελευθερία



ΣΧΟΛΙΟ
Από πότε το υπουργείο πολιτισμού επιδοτεί Δήμους ή καλύτερα για να είμαστε πιο ακριβείς Δήμο για τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις???
Οι υπόλοιποι Δήμοι της Ελλάδας Κε Σαμαρά είναι μούλοι???????
Γιατί το υπουργείο δεν επιδοτεί ΟΛΟΥΣ τους δήμους της Ελλάδας???

Και κάτι ακόμα....

Το Φιλιατρά News δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τον Δήμο Φιλιατρών.

Αυτό για κάποιους ...... Το λέμε έτσι για να βρίσκεται.....




Το «όχι στο κάπνισμα» σηκώνει... τσιγάρο

Σαν να μην πέρασε μια μέρα... Οσο τα πάντα είναι καλυμμένα από τον καπνό της ασάφειας τόσο ο Ελληνας θεριακλής θα απολαμβάνει το τσιγαράκι του... ελεύθερα! Και μπορεί πολλοί καταστηματάρχες να το απαγορεύουν, τουλάχιστον επισήμως, όταν όμως οι συνθήκες το επιτρέπουν κάνουν και τα «στραβά μάτια» για χάρη του πελάτη τους...

Εξάλλου, όπως λένε, πέραν του ότι ο τζίρος τους μειώνεται, «όλα είναι στον αέρα», ούτε γνωρίζουν πώς να μετατρέψουν τα μαγαζιά τους, ούτε πότε θα λάβουν τις νέες άδειες λειτουργίας τους, ούτε ποιος τους ελέγχει, σε αντίθεση με το αρμόδιο υπουργείο, που διατείνεται πως οι πάντες (δήμοι, νομαρχίες, υπόχρεοι) έχουν ενημερωθεί.
Πάντως, μέχρι σήμερα, μόνο το 1% των καταστημάτων έως 70 τ.μ. -που έχουν καταθέσει ........


τα δικαιολογητικά τους- έχουν λάβει άδεια λειτουργίας ως χώροι «καπνιζόντων».

«Τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου οι πελάτες μου έμπαιναν μέσα και με ρωτούσαν. Σήμερα δεν ρωτούν καν. Βλέπουν ότι δεν έχω τασάκια μέσα και φεύγουν. Πώς να κάτσουν έξω με 40 βαθμούς;», μας λέει ο Μίλτος Καλογερόπουλος, ιδιοκτήτης καφετέριας στο Παγκράτι.

«Εχουμε χάσει πελάτες. Σε σύγκριση με πέρυσι -προσθέτει- ο τζίρος μας έχει μειωθεί τουλάχιστον 20%. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε πώς θα μετατρέψουμε τα καταστήματά μας. Το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν χαρακτήριζε όλους τους χώρους, μηδενός εξαιρουμένου, ως μη καπνιζόντων και έθετε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για όσους επιθυμούσαν να τον χαρακτηρίσουν ως "καπνιζόντων", χωρίς να δημιουργούνται ανισότητες και να προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός».

Φεύγουμε από τον Προφήτη Ηλία Παγκρατίου και την καφετέρια του κ. Καλογερόπουλου και επισκεπτόμαστε εκείνες που έχουν καταλάβει με πατώματα και κατασκευές (πολλές εκ των οποίων ανακήρυξε πριν από λίγους μήνες αυθαίρετες ο δήμος) τα άλλοτε φαρδιά πεζοδρόμια της Υμηττού. Αναρωτιόμαστε πώς θα χαρακτηριστούν αυτές οι κατασκευές μελλοντικά, χώροι καπνιζόντων ή μη; Υπεύθυνος μιας απ' αυτής ο Πασχάλης Τουρτούρας, ο οποίος μας αναφέρει ότι από τη στιγμή που είναι ημι-υπαίθριος χώρος επιτρέπεται το κάπνισμα. Το ίδιο μας απαντά και ένας υπάλληλος μιας παρακείμενης καφετέριας, που προσθέτει ότι η κίνηση έχει μειωθεί τελευταία. Μα αυτό δεν θα δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό; Για τον εσωτερικό του χώρο, ο κ. Τουρτούρας μας λέει ότι τον χώρισε, αλλά δεν γνωρίζει αν πληροί τις προϋποθέσεις, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν πάει ακόμα. «Εδώ δεν ξέρουν ακόμη ποιος θα μας ελέγχει...», μας λέει.

«Σημασία έχει να τηρούνται οι προϋποθέσεις για τη δημόσια υγεία. Αυτές δηλαδή τις προδιαγραφές που προβλέπει η εγκύκλιος και η οποία έχει σταλεί στις νομαρχίες και τους δήμους», ξεκαθαρίζει ο συντονιστής Στρατηγικής και Πολιτικών Υγείας, Αλέξης Ζορμπάς, ο οποίος προσθέτει ότι διαπιστώνεται πρόβλημα εκεί όπου υπάρχει μαζική νυχτερινή διασκέδαση. «Οι καταστηματάρχες, κυρίως νυχτερινών κέντρων, δεν θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο».

Στα Εξάρχεια, δύο ιδιοκτήτες αντιστέκονται στο αντικαπνιστικό μέτρο... σθεναρά. «Να καπνίζουν ελεύθερα όσοι θέλουν. Εξάλλου, εδώ και 25 μέρες που καταθέσαμε τα δικαιολογητικά μας δεν λάβαμε καμία απάντηση από τον δήμο. Λένε ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Δεν έχουν ιδέα πώς να εκδώσουν τη νέα άδεια, αν δηλαδή θα έχει την ίδια φόρμα με την προηγούμενη ή διαφορετική. Ολα είναι στον αέρα. Ούτε νόμος υπάρχει, ούτε τίποτα. Δεν έχουν ιδέα πώς να τον εφαρμόσουν. Τα μαγαζιά στις αρχές του μήνα ήταν άδεια. Ποιος ιδιοκτήτης θέλει τα μαγαζιά του άδεια;».

Την ίδια... ελευθερία του καπνού απολαύσαμε και σε μπαρ του Συντάγματος, ενώ σε καφετέρια στην Καλλιθέα γίναμε μάρτυρες του παρακάτω περιστατικού:

Μια κυρία ρωτά τη σερβιτόρα αν μπορεί να καπνίσει και εκείνη της απαντά: «Βεβαίως». Η συνάδελφός της, που ετοιμάζει τα ροφήματα στο μπαρ, την ακούει και της λέει:

- Μα τι λες στην κυρία; Αφού απαγορεύεται!.

- Χθες απαγορευόταν. Το αφεντικό είπε σήμερα ότι το επιτρέπουμε.*

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Να γιατί ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ-Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς κάνει τα στραβά μάτια στην ανέγερση κτίσματος 2.000 m2 στον Υμηττό;;;

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚO TOY BLOG ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Γράφει ο Ο.Τ.Α.κουστής
Ο Δήμαρχος Βύρωνα, θέλει να εγκαταστήσει τις υπηρεσίες του Δήμου Βύρωνα μέσα στο δάσος του Υμηττού, όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά το 2006... και τα κτίρια που υπήρχαν στο στρατόπεδο δεν του είναι αρκετά για να υλοποιήσει το όραμα του!!!

Έκανε λοιπόν τα στραβά μάτια στην ανέγερση του νέου κτίσματος που προσωρινά θα στεγάσει αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων - και το οποίο σχεδόν έχει ολοκληρωθεί - και τώρα με δακρύβρεχτες ανακοινώσεις του και επικοινωνιακού τύπου απειλές για μηνυτήριες αναφορές, πιέζει για την απομάκρυνση του στρατοπέδου, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις...

Φαίνεται όμως ότι ο κ. Χαρδαλιάς λογαριάζει όπως λέει και η παροιμία “χωρίς τον .........

ξενοδόχο” που και στην περίπτωση αυτή, θεματοφύλακες της προστασίας του Υμηττού είναι οι παρατάξεις τις Αντιπολίτευσης μαζί με τους ενεργούς πολίτες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία, απαιτούν οι χώροι του στρατοπέδου να αποδοθούν στο 100% στο πράσινο χωρίς ούτε ένα κυβικό μπετόν.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του ΣΠΑΥ τόσες μέρες υποκρινόταν και μόλις χθες το απόγευμα όταν ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Βύρωνα Παναγιώτης Κόνσουλας, σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό, του θύμισε τίς “ορέξεις” του για τον Υμηττό, ο κ.Χαρδαλιάς αναγκάστηκε να ψελλίσει τη μισή αλήθεια λέγοντας ότι “ όταν αποδοθεί το στρατόπεδο Σακέτα στον Δήμο, το 50% θα διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου και οι υποδομές (τα κτίρια δηλαδή) θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση υπηρεσιών του...”

Να λοιπόν γιατί τόσες μέρες ο κ.Χαρδαλιάς παίζει θέατρο...και δεν καταφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας.

Γιατί θέλει να έχει και την πίτα γερή και το σκύλο χορτάτο... για να υλοποιήσει το ΣΧΕΔΙΟ του.


ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΥΡΩΝΑ...

Κλίκ για να διαβάσετε.

1_49.jpg (321 KB)

Πηγή: ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Κινδυνεύουμε περισσότερο από τον ιό ή από τον Ανιψιό;

ImageHost.org


Κάνε κλικ να ανοίξει η εικόνα
Ο Ankyr σκιτσάρει για το καφενείο



Αυξάνονται και πληθύνονται οι υπαίθριες αγορές

Αυξάνονται και πληθύνονται τα παζάρια και οι εμποροπανηγύρεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, με τις ρυθμίσεις που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο (ήδη νόμος 3769/2009) για «την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών».
Με τις ρυθμίσεις αυτές, με τις οποίες ουσιαστικά ενισχύεται το υπαίθριο εμπόριο, όπου «ενδημεί» κατά κύριο...

λόγο το παρεμπόριο, η κυβέρνηση επιχειρεί να ασκήσει ένα είδος «κοινωνικής πολιτικής», δίνοντας ένα μερίδιο της σχετικής «πίτας» και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά, όμως, γίνεται ακόμη πιο δυσχερής η θέση του στεγασμένου εμπορίου, ενώ αυξάνει ο κίνδυνος περαιτέρω διόγκωσης του προβλήματος του παρεμπορίου, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες δημοσίων εσόδων.

«Οι διατάξεις που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ, «επί της ουσίας ενθαρρύνουν μέσα από το πελατειακό σύστημα κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης την ανάπτυξη της παράνομης και καταχρηστικής υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας σε βάρος του νόμιμου και στεγασμένου εμπορίου».

Τροποποιήσεις
Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις που εισάγει ο νέος νόμος, όπως αυτές ταξινομούνται από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας, είναι οι εξής:

Διευρύνονται οι υπαίθριες αγορές, οι οποίες διακρίνονται σε:

α) Παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις ή ζωοπανηγύρεις, που τελούνται υποχρεωτικά μία φορά το χρόνο, μέγιστης διάρκειας 7 ημερών.

β) Εμποροπανηγύρεις που διενεργούνται με την ευκαιρία θρησκευτικών ή επετειακών εορτών, μέγιστης διάρκειας 5 ημερών.

γ) Χριστουγεννιάτικες αγορές, μέγιστης διάρκειας 15 ημερών.

δ) Πασχαλινές αγορές, μέγιστης διάρκειας 10 ημερών.

Στο σχετικό κατάλογο προστέθηκαν οι πασχαλινές αγορές, ενώ διευρύνθηκε από 10 σε 15 ημέρες η διάρκεια των χριστουγεννιάτικων υπαίθριων αγορών.

Εισάγεται δημόσια κλήρωση στο Δήμο ή στην Κοινότητα για τους συμμετέχοντες στις εμποροπανηγύρεις: Ποσοστό 75% των προς διάθεση αδειών θα κατανέμεται σε πωλητές λαϊκών αγορών, κυριακάτικων αγορών και σε μικροπωλητές αποκλειστικής απασχόλησης και το υπόλοιπο 25% σε πλανόδιους και στάσιμους μικροπωλητές και σε εμπόρους.

Με δημόσια κλήρωση θα κατανέμονται και οι άδειες για τις κυριακάτικες αγορές από τις νομαρχίες.

Εισάγεται νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία την άδεια του δικαιούχου συμμετοχής σε εμποροπανήγυρη, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσουν η σύζυγος ή τα παιδιά του.

Τα είδη που θα διατίθενται στις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές πρέπει να δικαιολογούν το χαρακτήρα της συγκεκριμένης αγοράς. Ο νόμος απαριθμεί ενδεικτικά αυτά.

Η ΓΣΕΒΒΕ σημειώνει ότι στη νέα ρύθμιση δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι είδη επιτρέπεται να πωλούνται στις εμποροπανηγύρεις και ζωοπανηγύρεις. Το κενό αυτό, τονίζει, μπορεί να το εκμεταλλευτούν κάποιοι και τελικά να πωλείται οτιδήποτε στις αγορές αυτές, χωρίς κανένα περιορισμό.

Τέλος, με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης του παράνομου κυριακάτικου παζαριού του Σχιστού, κατά παρέκκλιση των πληθυσμιακών ορίων που απαιτεί ο νόμος. Πάντως, η διάταξη που έκανε «διάσημη» την τροπολογία για το υπαίθριο εμπόριο ήταν αυτή που επέτρεψε τη διενέργεια προσφορών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μέχρι πρόσφατα απαγορεύονταν οι προσφορές για 30 ημέρες πριν τις θερινές και τις χειμερινές εκπτώσεις.
Του Θανάση Ηλιοδρομίτη




4 Αύγουστου 1865: Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας





Πηγή: http://anopetra-eleos.blogspot.com/2009/08/1865.html



Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού Τύπου 5ης Αυγούστου 2009

Κλικ για πλήρες μέγεθος

ele5.jpg (692 KB) 8arr05.jpg (224 KB) foni5.jpg (217 KB)



Η κρίση... ακρίβυνε 3.607 προϊόντα

Σούπερ ανατιμήσεις έως και 27% σε 3.607 τρόφιμα και άλλα προϊόντα σούπερ μάρκετ πλήρωσαν τον τελευταίο χρόνο οι Έλληνες καταναλωτές.

Πρόκειται για αυξήσεις τιμών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών και παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών των τροφίμων παρουσίασαν, στο ίδιο διάστημα, πτώση έως 52%!

Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που οι εταιρείες ανακοίνωσαν μειώσεις τιμών, αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πτώση των διεθνών τιμών, ενώ ο αριθμός τους ήταν σημαντικά περιορισμένος σε σχέση με το κύμα των ανατιμήσεων που έπληξε τα ελληνικά νοικοκυριά. Ενδεικτικό είναι ότι από το...

περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα σημειώθηκαν 1.648 μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ ο αριθμός των προϊόντων που οι τιμές τους αυξήθηκαν ήταν διπλάσιος.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα «συγκράτησης» της ακρίβειας που επιχειρεί να καλλιεργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλούμενο τις μειώσεις και τις ανακλήσεις ανατιμήσεων, αφού αποκρύπτει ότι λόγω της βουτιάς των διεθνών τιμών οι μειώσεις θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερες. Αποκαλύπτουν επίσης το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος των καταναλωτών από βιομηχανίες και λιανεμπόρους, οι οποίοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, κερδίζουν και στην πτώση και στην άνοδο των τιμών των πρώτων υλών.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο η οικονομική κρίση που ξέσπασε στις διεθνείς αγορές είχε ως αποτέλεσμα να σκάσει η φούσκα των τιμών των πρώτων υλών που το 2008 είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Στο διάστημα του Ιουνίου 2008- Ιουνίου 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων (FΑΟ), οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν πτώση κατά 34%, των δημητριακών κατά 32%, τα έλαια και τα λίπη παρουσίασαν μείωση τιμών κατά 40%, το κρέας κατά 19% και κατά 52% έπεσαν οι τιμές των γαλακτοκομικών. Κατακόρυφη ήταν και η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, το οποίο από τα 147 δολάρια το βαρέλι προσγειώθηκε στα 73 δολάρια μέσα σε έναν χρόνο.

Φθηνότερες οι πρώτες ύλες
Στο ίδιο διάστημα και οι τιμές των πρώτων υλών στην Ελλάδα ακολούθησαν την πορεία της διεθνούς αγοράς. Έτσι, οι τιμές παραγωγού σε βασικά προϊόντα παρουσιάζουν μειώσεις σε διψήφια ποσοστά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΣΑΣΕ, η τιμή του μαλακού σιταριού, το οποίο αποτελεί την πρώτη ύλη για το ψωμί, μειώθηκε 33%, ενώ στο σκληρό σιτάρι (πρώτη ύλη για την παρασκευή ζυμαρικών) η τιμή παραγωγού μειώθηκε κατά 13,6%. Μειώσεις σημείωσαν οι τιμές και άλλων προϊόντων, όπως του αγελαδινού γάλακτος κατά 22,22%, του χοιρινού κρέατος κατά 12,9%, του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου 40,06%, του ρυζιού έως 29%, των ροδάκινων έως 44,44% και του κριθαριού που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές κατά 47,05%. Και ενώ η κατακόρυφη πτώση των τιμών στις πρώτες ύλες, αλλά και στο πετρέλαιο θα έπρεπε να επιφέρει ανάλογες μειώσεις στις τιμές των προϊόντων, από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα σε 3.607 είδη στα σούπερ μάρκετ, οι καταναλωτές πλήρωσαν αυξήσεις που έφτασαν και το 27%. Μεταξύ άλλων, αυξήθηκαν έως 27% οι τιμές των κατεψυγμένων αλιευμάτων, έως 19,5% οι τιμές στα προϊόντα ντομάτας, έως 7% οι χυμοί, έως 24% οι καφέδες, έως 9,5% μαγιονέζες και σάλτσες, έως 5,5% γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, έως 7,8% αλκοολούχα ποτά, έως 3,5% αρτοσκευάσματα, έως 3% τα δημητριακά και έως 4,5% τα παγωτά.

Οι μειώσεις στις τιμές 1.648 ειδών στα σούπερ μάρκετ που, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, σημειώθηκαν από το περυσινό καλοκαίρι μέχρι σήμερα, δεν ανταποκρίνονται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι παρά την οικονομική κρίση, η οποία έφερε σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών, αρκετές ήταν και οι επιχειρήσεις που εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν αυξήσεις (σε 4.057 προϊόντα), όμως επειδή δεν μπορούσαν να τις δικαιολογήσουν επέλεξαν να τις ανακαλέσουν για να επανέλθουν το επόμενο διάστημα.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ

καλοκαίρι μειώθηκαν οι τιμές σε 1.648
προϊόντα σούπερ μάρκετ, αλλά αυξήθηκαν σε διπλάσια
ΤΑ ΝΕΑ