Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Η Συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη στην Καλαμάτα

Μια πολύ ξεχωριστή συναυλία θα δώσει την Πέμπτη 23 Ιουλίου και ώρα 21:30 στο Δημοτικό στάδιο Καλαμάτας ο δημοφιλής Κύπριος καλλιτέχνης Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Πολλοί είναι οι φίλοι του που περιμένουν να τον δουν και ήδη σπεύδουν να αγοράσουν το μαγικό χαρτάκι που θα τους ανοίξει την πόρτα να βρεθούν στο Δημοτικό στάδιο Καλαμάτας για να δουν από κοντά τον αγαπημένο καλλιτέχνη.

Τα καταστήματα πώλησης εισιτηρίων για την συναυλία του Μιχάλη, είναι: .......


Στην Καλαμάτα: ΗΧΟΡΑΜΑ - Cafe ΑΙΓΛΗ - VARADERO (Beach bar)

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: MOJO Cafe

ΠΥΛΟΣ: ΕΘΟΣ Cafe

ΚΟΡΩΝΗ: ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ εστιατόριο

ΣΤΟΥΠΑ: TANGO (Beach Bar)

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 20 ΕΥΡΩ

Οι τροφές που θα κρατήσουν μακριά τη γρίπη των χοίρων

Με τα κρούσματα της γρίπης να αυξάνονται ανά τον κόσμο, και την παραφιλολογία γύρω της να ακολουθεί τη γεωμετρική τους πρόοδο, έχουμε πλέον ακούσει τα πάντα. Το τελευταίο –και καλύτερο– που διαβάσαμε, ήταν η τρομερή –μεταφορικά και κυριολεκτικά– εφεύρεση των “swine flu parties”, η ιδέα, λέει, πίσω από τα οποία είναι να φωνάξουμε έναν ασθενή και τους υπόλοιπους φίλους μας, ώστε εκείνοι να κολλήσουν, να την περάσουν ελαφριά και να αναπτύξουν ανοσία, η οποία θα αποβεί σωτήρια αν και εφόσον ο ιός τελικά μεταλλαχθεί και γίνει περισσότερο επιθετικός. Κι αυτά τα πάρτι, λέει, είναι εξαιρετικά διαδεδομένα στις ΗΠΑ. Μάλιστα.
Ελπίζοντας ότι δε χρειάζεται να εξηγήσουμε...

γιατί η ιδέα των «πάρτι» είναι λανθασμένη από τη βάση της, αλλά και ούτε να επαναλάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα του τύπου πλένετε τακτικά τα χέρια σας, δεν ακουμπάτε επιφάνειες που ενδέχεται να είναι μολυσμένες, αποφεύγετε την επαφή με νοσούντες, αναζητήσαμε και βρήκαμε τις τροφές εκείνες που θα δυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο θα αναλάβει να εξουδετερώσει τον ιό στην περίπτωση που τα προληπτικά μέτρα δεν καταφέρουν να τον κρατήσουν μακριά από τον οργανισμό σας.

Κατ' αρχάς, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι τροφές που προσλαμβάνετε μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό σας να δυναμώσει τις μεμβράνες σε αυτιά, μύτη και λαιμό, σχηματίζοντας ένα αδιαπέραστο φράγμα που θα αποκρούσει τους επιθετικούς οργανισμούς. Κρέας πλούσιο σε πρωτεΐνη, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, λαχανικά και σόγια είναι οι βασικότεροι σύμμαχοί σας σε αυτήν την αποστολή. Τρεις μεσαίου μεγέθους μερίδες οποιασδήποτε από τις τροφές αυτές ημερησίως επαρκεί για να διατηρήσει ακέραιες τις φυσικές σας άμυνες.

Πορτοκαλί και σκούρα πράσινα φρούτα και λαχανικά, όπως καρότα, κολοκύθες, βερίκοκα, μάνγκο, σπανάκι και μαρούλι, θα προσδώσουν στον οργανισμό τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση των φυσικών φίλτρων του αναπνευστικού.

Αν τα «τείχη» του αναπνευστικού δεν καταφέρουν να κρατήσουν τον εχθρό μακριά, ένας στρατός λευκών κυττάρων αναλαμβάνει να εξουδετερώσει τον ιό που έχει εισχωρήσει στο σώμα. Στρατηγικός τους σύμμαχος στη μάχη αυτή έχει αποδειχθεί η βιταμίνη C, που ως γνωστόν αφθονεί σε φρούτα και λαχανικά. Δεδομένου του γεγονότος ότι αυτή δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, το καθημερινό μενού πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά όπως σπανάκι, πιπεριές, εσπεριδοειδή φρούτα ή βατόμουρα. Ακόμη και οι κονσέρβες λαχανικών, όπως και οι χυμοί πορτοκαλιού και grapefruit συνεισφέρουν κάποια ποσότητα βιταμίνης C.

Οι έτεροι ιο-φάγοι του ανοσοποιητικού, τα κύτταρα Τ, οφείλουν την ύπαρξη αλλά και την αποδοτικότητά τους σε μεγάλο βαθμό στην πρόσληψη ψευδάργυρου, του οποίου η παραμικρή έλλειψη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στο ανοσοποιητικό, οι οποίες όμως αποκαθιστώνται αν προσθέσετε επαρκείς ποσότητες ψευδάργυρου στο καθημερινό μενού σας. Πλούσιες στο συγκεκριμένο μέταλλο είναι τροφές όπως το μοσχάρι, τα αυγά και τα θαλασσινά, ιδιαιτέρως το καβούρι, τα στρείδια και οι σαρδέλες. Εξίσου πλούσια είναι και τα προϊόντα ολικής άλεσης, ο ψευδάργυρος των οποίων όμως δεν απορροφάται από τον οργανισμό τόσο εύκολα όσο εκείνος της ζωικής πρωτεΐνης.

Ο σίδηρος είναι ένα ακόμη απαραίτητο συστατικό, η έλλειψη του οποίου –είτε λόγω αναιμίας είτε λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης στην καθημερινή διατροφή– προκαλεί διάφορα προβλήματα στο ανοσοποιητικό. Πλούσιες σε σίδηρο είναι οι τροφές που αναφέραμε παραπάνω, για τον ψευδάργυρο, όπως και τα όσπρια. Αν δεν συμπεριλαμβάνετε πολλές από αυτές στο καθημερινό μενού σας, ένα συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει 14,8 mg σιδήρου (το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) μπορεί να κάνει θαύματα.

Θαύματα κάνει και το ωμό σκόρδο, όπως πολύ καλά γνώριζαν οι παππούδες μας. Αν καταφέρετε να αντέξετε μια ωμή σκελίδα την ημέρα, δεν έχετε να ανησυχείτε στο ελάχιστο για την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού σας.
in2life




Τα κατάλοιπα των Σανιδάδων κατά των blogs..

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Φόρα, φόρα κατηφόρα πήραν τα δακτυλοδεικτούμενα εντός των θεσμοθετημένων εντύπων μίσθαρνα όργανα της ΕΛΑΣ για να φιμώσουν τα blogs αρχής γενομένης από το PRESSMME. Έωλο επιχείρημα;

Ο βιασμός της προσωπικότητας κυρίως εκείνων που με τις μυθοπλασίες τους βιάζουν μαζικά και καθημερινά την λαϊκή νόηση. Ανεξαρτήτως της γενικής παραδοχής πως προ του μείζονος κακού το έλασσον προτιμάται, αυτό που κυρίως ελέγχεται, είναι η ύπαρξη της όποιας προσωπικότητας στα «πρόσωπα» εκείνων που με τα δημοσιογραφικά τους ρυπαρογραφήματα καταπνίγουν έναν ολόκληρο λαό στην δυσοσμία μιας ενημερωτικής χωματερής, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται από τις αναθυμιάσεις η πολιτική, οικονομική και κοινωνική του κρίση κατά την στιγμή της μέγιστης επιλογής.
Των κοινοβουλευτικών εκλογών. (Τρανά και πρόσφατα παραδείγματα το Βήμα και ......

το Έθνος σε σχέση με την επίσκεψη Ερντογάν..) Δυστυχώς ο λαός δεν έχει ως όρος νομική υπόσταση. Αν είχε θα κατέφευγε εναντίον τους ποινικά για την κατά συρροή και εξακολούθηση προσβολή της δικής του προσωπικότητας. Είναι έτσι εξαιρετικά αστείο αν όχι ακραία προκλητικό ο θύτης να μεταλλάσσεται σε θύμα και εκ του ασφαλούς καταθέτοντα μάρτυρα να επιτίθενται στα blogs και τους blogers. Γιατί εν τη βλακεία του τους αναβαθμίζει δημόσια σε υπ’ αριθμόν έναν κίνδυνο κατά της ύπαρξής του, γνωρίζοντας άριστα πως αυτή ως τα σήμερα εδραζόταν στην μονοπωλιακή του επιβολή.


Μ’ από την άλλη και οι blogers ελάχιστα απέχουν από την αυτογελοιοποίησή τους επειδή συχνά πυκνά σπάζουν τα μούτρα τους στις ξέρες της επικοινωνιακής άγνοιας. Κι αυτό γιατί η διαχείριση ενός ιστολογίου ως Μέσο Ενημέρωσης και όχι ως διελκυστίνδα αμφίδρομης επικοινωνίας απαιτεί δυνατότητες που στις πλείστες των περιπτώσεων απλώς υπερβαίνουν τους διαχειριστές για να μεταλλαχτούν κάποιοι εξ ‘αυτών σε κακέκτυπα εκδοτών! Ακόμη και στην «πολιτισμένη» εσπερία δεν έχουν αντιληφθεί πως τα blogs δεν είναι Μέσα Ενημέρωσης απλώς γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Δηλαδή την εξής μία. Ένα πλήρες δίκτυο επαγγελματιών δημοσιογράφων (δεν εννοώ κατά τα πρότυπα των υπαρχόντων) που θα καταγράφουν τα γεγονότα έτσι όπως αυτά εξελίσσονται γιατί κατέχοντας τα ιστορικά αίτιά τους λειτουργούν αντανακλαστικά και με ταχύτητα αστραπιαία στην αποτύπωση των συνεπειών τους.. Ανήμποροι έτσι οι διαχειριστές καταφεύγουν και εκεί στην υποκλοπή πνευματικού έργου το οποίο παράγεται από την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. Τα Έντυπα ή Hλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Τα εδώ παραδείγματα είναι ακόμη χυδαιότερα. Υποκλέπτουν καθημερινά μυριάδες ειδήσεις ή θέματα και μάλιστα δίχως ουδεμία αναφορά στην πηγή, που τα εμφανίζουν, όχι για να δώσουν ως όφειλαν μια ευκαιρία σχολιασμού στους αναγνώστες τους, αλλά ως προϊόν δικής τους παραγωγής που θα τους εξασφαλίσει την κατάθεση της επικοινωνιακής τους παρουσίας. Ποιο το όφελος; Θα την εξαργυρώσουν αργότερα πολιτικά ή οικονομικά. Οι άθλιοι..


Έτσι θα το επαναλάβω για χιλιοστή φορά. Τα blogs πέρα και πάνω απ’ όλα είναι καταδικασμένα να υπερέχουν εκεί όπου τα θεσμοθετημένα Μέσα Ενημέρωσης πονούν. (γι αυτό και τους διαβάζετε να σκούζουν εναντίον τους). Στην δημοσίευση της πηγαίας αλήθειας. Την ιερή κατά την άποψή μου πρώτη αναφορά ενός γεγονότος που είτε ως καταγγελία είτε ως μαρτυρία θα κατατεθεί συνοδευόμενη από την συναισθηματική φόρτιση της προσωπικής εμπειρίας και θα αποτελέσει την μαγιά ενός γόνιμου και γιατί όχι, συχνά καυτού διαλόγου. Τώρα αν δια μέσου αυτής της επικοινωνίας αναδειχτούν κρυφές επικοινωνιακές δεξιότητες του καθενός από τους μετέχοντες, καλώς να έλθουν και να τις χαρούμε. Και πρώτος απ’ όλους θα τις χαρώ εγώ.. Αν όμως κάποιος ή κάποιοι θεωρήσουν εσφαλμένα πως τα blogs είναι η κολυμπήθρα βάφτισης δημοσιογράφων τους πληροφορώ ότι κάνουν λάθος. Γιατί άλλο είναι να καταθέτεις μια μαρτυρία κι άλλο να διαχειρίζεσαι την μαρτυρία αυτή. Σας βεβαιώ πως η διαφορά είναι μεγάλη. Οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά.


Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eansrik@otenet.gr

Θα μας πεθάνει αυτή η κυβέρνηση. Δεν είναι αστείο.


Θα μας πεθάνει αυτή η κυβέρνηση. Δεν είναι αστείο. Ενέκριναν τη χρήση του απαγορευμένου Lebaycid, του φυτοφαρμάκου που σκοτώνει τον δάκο και δηλητηριάζει τον άνθρωπο. Κανείς δεν το χρησιμοποιεί ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Αμερική αλλά ο κ. Κ. Χατζηγάκης επιμένει.
Ιδού το δικαιολογητικό του υπουργείου Γεωργίας: αφού η ουσία αγοράστηκε σε μεγάλες ποσότητες με χρήματα των φορολογουμένων, πρέπει να καταναλωθεί. Το όλο θέμα αναδείχθηκε από την ευρωβουλευτή ...

του ΠαΣοΚ κυρία Μαριλένα Κοππά, η οποία έκανε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βέβαια έχει και ένα δίκιο ο κ. Χατζηγάκης. Μια τέτοια ποσότητα δεν μπορεί να πεταχτεί ή να θαφτεί, θα είναι τεράστια η καταστροφή. Πρέπει να ραντίζουμε ώσπου να σωθεί. Αντε να παίρνουμε καμιά ιδέα και εμείς οι σπάταλες:

κάτι χλωρίνες που έχω στο ντουλάπι θα τις βάλω στο μπιμπερό να πιουν τα παιδιά- μην πάνε χαμένες αφού τις πλήρωσα.
Λώρη Κέζα
ΤΑ ΝΕΑ



Παρέμβαση ΕΔΟΕΕ με… σκοπιμότητες για το ελαιόλαδο

Από τη μία πλευρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της διαβόητης ενεργητικής τελειοποίησης του ελαιολάδου και από την άλλη προτάσσει το ποιοτικό διατροφικό μοντέλο σε συνδυασμό με τον ελληνικό πολιτισμό για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου στο εξωτερικό. Ο λόγος για την πρόταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) περί ολοκληρωμένης “Εθνικής Στρατηγικής για τον Ελαιοκομικό τομέα”. Σε συνάντηση επιτελείου της ΕΔΟΕΕ – από το οποίο απουσίαζε η ΠΕΜΕΤΕ (επιτραπέζια ελιά) – με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Κιλτίδη, η Διεπαγγελματική κατέθεσε σε εμπεριστατωμένο κείμενο αναλυτικές και καίριες παρεμβάσεις που ...

πρέπει να γίνουν στον ελαιοκομικό τομέα, αλλά άφηνε κάποια “παραθυράκια” ανοιχτά, τα οποία καταδεικνύουν και την εμμονή του Τζ. Καραμίχα με συγκεκριμένες επιδιώξεις.
Συνοπτικά, όπως δημοσιεύτηκε από την ΕΔΟΕΕ, η πρότασή της είναι η εξής: Εθνική στρατηγική για τον ελαιοκομικό τομέα
Agronews




Έδεσαν χειροπόδαρα ….ερωτύλο αστυνομικό στην Καλαμάτα – Πλήρωσε ακριβά τον ερωτά του

Αστυνομικός που υπηρετεί σε Α/Τ της περιοχής Καλαμάτας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο παράφορος έρωτας (όπως δήλωσε ο ίδιος) που ένοιωθε για παντρεμένη Αλβανίδα μητέρα δύο ανήλικων παιδιών θα τον έστελνε ξυλοδαρμένο και δεμένο χειροπόδαρα στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καλαμάτας.

Η νεαρή παντρεμένη Αλβανίδα δούλευε σε εστιατόριο της Καλαμάτας όπου συνήθως έτρωγε ο συγκεκριμένος αστυνομικός αλλά δεν υπέκυπτε στις ερωτικές ..ματιές και στα λόγια του Αστυνομικού.
Χθές όμως πήρε την μεγάλη απόφαση την ακολούθησε στο σπίτι(!) της όπου όμως τον περίμενε ο σύζυγος της νεαρής Αλβανίδας μαζί με ένα φίλο του οι οποίοι αφού τον ξυλοφόρτωσαν τον έδεσαν χειροπόδαρα και τηλεφώνησαν στην Αστυνομία ζητώντας ταυτόχρονα και την παρουσία εισαγγελέα.

Οι αστυνομικοί που έφθασαν στο σπίτι του ζευγαριού έμειναν εμβρόντητοι από ......

το χάλι του συναδέλφου τους.
Αφού του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες τον οδήγησαν κρατούμενο στην Αστυνομική διεύθυνση από όπου θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Καλαμάτας για τα .... περαιτέρω.

Πηγή: best-tv

Eurostat: Στα ευρωπαϊκά επίπεδα οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα

Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σχετικά με το επίπεδο τιμών καταναλωτή στην «ΕΕ των 27».
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, το μέσο επίπεδο των καταναλωτικών τιμών στην Ελλάδα, το 2008, αντιστοιχούσε στο 94% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Ειδικότερα, οι υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα, σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο τιμών καταναλωτή, σημειώνονται στον τομέα της υπόδησης (118%) και της ένδυσης (113%). Επίσης, ακριβότερα σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο...

τιμών είναι τα ηλεκτρονικά είδη (112%), οι τηλεπικοινωνίες (111%), τα έπιπλα (106%) και οι οικιακοί εξοπλισμοί (106%).

Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (101%) βρίσκονται οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Εξάλλου, στην Ελλάδα φθηνότερες είναι οι τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση (73%), τις μεταφορές (76%), τα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα (89%), τα οχήματα Ι.Χ. (93%) και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια (96%).

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο τιμών καταναλωτή βρίσκεται η Μ. Βρετανία (99%), η Ισπανία (96%), η Ελλάδα (94%), η Κύπρος (90%) και η Πορτογαλία (87%). Λίγο πάνω από το ευρωπαϊκό επίπεδο τιμών βρίσκονται η Ιταλία και η Αυστρία (105%) και η Ολλανδία (103%).

Οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή στην «ΕΕ των 27» σημειώνονται στη Δανία (141% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), στην Ιρλανδία (127%) και στη Φιλανδία (125%). Αντίθετα, οι τιμές είναι πολύ φθηνότερες στη Βουλγαρία (51%), στη Ρουμανία (62%), τη Λιθουανία (67%) και την Πολωνία (69%).

Τέλος, το μέσο επίπεδο τιμών καταναλωτή στην ΠΓΔΜ αντιστοιχεί στο 47% του μέσου ευρωπαϊκού, στην Αλβανία αντιστοιχεί στο 53%, στη Σερβία στο 58%, στην Τουρκία στο 73% και στην Κροατία στο 75%.
ΠΑΣΕΓΕΣ



Ολοκληρωμένη πρόταση για εθνική στρατηγική στον ελαιοκομικό τομέα κατέθεσε η Διεπαγγελματική στον Κιλτίδη

Πρόταση εθνικής στρατηγικής για τον ελαιοκομικό τομέα, σαφώς οριοθετημένη, με συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, κατέθεσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς, κ. Τζανέτος Καραμίχας, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Κιλτίδη, χθες Τετάρτη 15 Ιουλίου. Παράλληλα με συγκεκριμένες προτάσεις για τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον ελαιοκομικό τομέα της χώρας μας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υφυπουργού, ενώ...

συμμετείχαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. της Διεπαγγελματικής, Άρης Κεφαλογιάννης, αντιπρόεδρος, Γιώργος Γωνιωτάκης ταμίας, Γρηγόρης Αντωνιάδης πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Κωστιάνης γραμματέας του ΣΕΒΙΤΕΛ, Βασίλης Κρανιάς πρόεδρος του ΕΣΒΙΤΕ, καθώς και η Ομάδα Έργου της ΕΔΟΕΕ αποτελούμενη από τους κκ Γιάννη Τσιφόρο, Γιώργο Οικονόμου, Παναγιώτη Καραντώνη και Κωνσταντίνα Σπυροπούλου

Συνοπτικά, η φιλοσοφία της υιοθέτησης ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τον ελαιοκομικό τομέα, σύμφωνα με την ΕΔΟΕΕ επιβάλλεται από τους εξής λόγους: αφενός από την διαχρονική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία που έχει ο τομέας της ελαιοκαλλιέργειας για την Ελλάδα γενικότερα και για τις αγροτικές περιοχές ειδικότερα, και αφετέρου από τα νέα δεδομένα, το νέο περιβάλλον και τις νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον προσανατολισμό της ΚΑΠ προς τους κανόνες της αγοράς, όσο και εκτός της ΕΕ, με την παγκοσμιοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου.

Όπως επισημαίνει η Διεπαγγελματική, για τους λόγους αυτούς καθίσταται προφανές και επιβεβλημένο ότι χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για τον τομέα, μέσα από την οποία θα μπορέσουν τόσο οι 600.000 και πλέον ελληνικές οικογένειες που αποκτούν εισόδημα και απασχόληση από το ελαιόδεντρο, όσο και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να διασφαλίσουν την επιβίωση, την προοπτική και το μέλλον τους.

Επιπλέον, στο κείμενο που κατατέθηκε στον υφυπουργό τονίζονται τα εξής: «Η εθνική Στρατηγική για τον ελαιοκομικό τομέα, πρέπει να είναι σαφώς οριοθετημένη, με συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των διαθρωτικών αδυναμιών που παρουσιάζει σε όλο του το εύρος και σε όλα τα επίπεδα. Η εθνική στρατηγική θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες:

* Ο πρώτος άξονας θα πρέπει να αφορά παρεμβάσεις και μέτρα που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όλων των επιμέρους κλάδων του τομέα (πρωτογενής παραγωγή, ελαιοτριβείο, πυρηνελουργείο, τυποποίηση ελαιολάδου, επεξεργασία και τυποποίηση επιτραπέζιας ελιάς, εμπορία)
* Ο δεύτερος άξονας θα πρέπει να αφορά τον σχεδιασμό και υλοποίηση μίας μακρόπνοης πολιτικής προώθησης και προβολής των προϊόντων του τομέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ποσοτική, επώνυμη παρουσία των εν λόγω προϊόντων στις αγορές της Ελλάδας και κυρίως του εξωτερικού, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η ομαλή απορρόφιση, της σε μόνιμη βάση πλεονάζουσας προσφοράς, όσο και η αποτελεσματική στήριξη και προστασία του εισοδήματος του έλληνα ελαιοπαραγωγού.

Σε κάθε περίπτωση η προοπτική και το μέλλον του ελληνικού ελαιοκομικού τομέα στην χώρα μας, μπορούν να διασφαλιστούν στα πλαίσια μίας εθνικής στρατηγικής που θα υπηρετεί με συνέπεια και συνέχεια τον στόχο της βελτίωσης, της διασφάλισης, της προστασίας, της προβολής και προώθησης, της ποιότητας των προϊόντων του ελαιοκομικού τομέα, έχοντας σαν γνώμονα και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους νόμους και κανόνες της αγοράς και τις προτιμήσεις των καταναλωτών».

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν με τον υφυπουργό, αφορούν τα εξής ζητήματα:

* Την δακοκτονία, ειδικότερα μετά την απόφαση του ΥΠΑΑΤ να επιτρέψει την χρήση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος Lebaycid για την οποία η ΕΔΟΕΕ απέστειλε και επιστολή ζητώντας την άμεση καταργησή της. Η ΕΔΟΕΕ ενημέρωσε τον υφυπουργό ότι επεξεργάζεται ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα της δακοκτονίας, την οποία και θα υποβάλλει με στόχο την μετάβαση σε επίπεδο χώρας, σε ένα καθεστώς αντιμετώπισης του δάκου με πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας.
* Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων. Τον Ιανουάριο του 2010, η ΕΔΟΕΕ θα είναι έτοιμη να υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό. Έχει ήδη συγκεντρώσει το σύνολο των μεθόδων που προτείνονται από την επιστημονική κοινότητα και έχει ανατέθει Τεχνο-οικονομική μελέτη με αξιολόγηση όλων των μεθόδων ενώ έχει σχεδιαστεί και μελέτη εφαρμογής σε δύο νομούς στην Ελλάδα (νομός Ηρακλείου, νομός Λακωνίας)
* Προβολή- Προώθηση: Για την ΕΔΟΕΕ η προώθηση-προβολή των προϊόντων του τομέα αποτελεί την βασική προτεραιότητα. Στα πλαίσια αυτά, έχουν τεθεί κατ' αρχήν έξι αγορές-στόχοι (εκτός της ελληνικής αγοράς) ήτοι:Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ρωσία. Βασικό ζήτημα για την ΕΔΟΕΕ αποτελεί η εξεύρεση κατάλληλων πηγών χρηματοδότησης για τα προγράμματα προώθησης και προβολής σε οριζόντιο επίπεδο.
* Εμπόριο των προϊόντων του Ελαιοκομικού τομέα, όπου διαπιστώνεται η ύπαρξη προβλημάτων στην εξαγωγή προϊόντων του ελαιοκομικού τομέα (Βιολογικό ελαιόλαδο) λόγω υφιστάμενων εκκρεμών θεμάτων με την σύναψη υγιεινομικού, φυτο-υγεϊονομικού πρωτοκόλλου μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Το οποίο είναι θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΠΑΣΕΓΕΣ




Ελληνικές ατασθαλίες στα ευρωπαϊκά κονδύλια

Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Ελλάδα στην πλαστογράφηση εγγράφων της ΕΕ και στην κατάχρηση χρημάτων που προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αφοπλιστικά εμφανίζονται τα ευρήματα σχετικής ευρωπαϊκής έρευνας.
Σύμφωνα με την OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), 585 υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών βρίσκονται υπό διερεύνηση, οι 438 εκ των οποίων αφορούν πόρους του ελληνικού Δημοσίου και ξεπερνούν τα 19 εκατ. ευρώ, ενώ...

άλλες 147 εμπλέκουν ευρωπαϊκό χρήμα που προσεγγίζει τα 29 εκατ. ευρώ.
Ιδιαιτέρως θίγονται τα προγράμματα των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, τα προγράμματα Γεωργίας και το Ταμείο Συνοχής, όπου οι ελληνικές ατασθαλίες φαίνεται να έχουν προκαλέσει συνολικές ζημίες ύψους περί των 29 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, επίσης, με την OLAF, η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια στις πλαστογραφήσεις εγγράφων.

Η έκθεση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σχετική πρόοδο, καθώς ο δείκτης συμμόρφωσης της χώρας μας με τα κριτήρια ανταπόκρισης προς τις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΕ έχει αυξηθεί από το 73% στο 86%. Ωστόσο η Ελλάδα φαίνεται να καθυστερεί ιδιαιτέρως στον εντοπισμό των οικονομικών ατασθαλιών που βρέθηκαν στα ταμεία Γεωργικής Ανάπτυξης, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη απώλεια χρημάτων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούν το 4% του κοινοτικού χρήματος που εισέρρευσε στη χώρα μας την περασμένη χρονιά.

Ιδιαίτερη καθυστέρηση υπάρχει από την Ελλάδα αλλά και από την Ιταλία και στη συμμόρφωση με τους κανόνες έγκαιρης ενημέρωσης των «κεντρικών» στις Βρυξέλλες, στο πρόγραμμα αλιείας της ΕΕ.
tvxs




Επαναληπτικές εξετάσεις: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες.

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των επαναληπτικών Πανελληνίων εξετάσεων Γενικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα πατώντας
>> ΕΔΩ <<.


ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ: Επαναληπτικές εξετάσεις: Την παρασκευή οι βαθμολογίες





Ερώτηση Μπρεδήμα για τις διαδικασίες νομιμοποίησης ημιυπαίθριων χώρων

Το θέμα της νομιμοποίησης ημιυπαίθιων χώρων θίγει με ερώτηση του προς τον Νομάρχη Μεσσηνίας Κο Δημήτρη Δράκο ο νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του νομαρχιακού Συμβουλίου κος Θεόδωρος Μπρεδήμας.

Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον κο Νομάρχη ο κος Μπρεδήμας τον ρωτά για το αν θα πληροφορήσει το σώμα για τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν εν όψει της νομιμοποίησης αυθαιρέτων ημιυπαίθριων χώρων και στη Μεσσηνία και ειδικότερα στα πολεοδομικά Γραφεία Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Πύλου.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε ο Κος Μπρεδήμας στον νομάρχη έχει ως εξής: ......

Προς τον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημ. Δράκο

ΕΡΩΤΗΣΗ

του νομαρχιακού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Θεοδώρου Παν. Μπρεδήμα, σχετικά με τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν εν όψει της νομιμοποίησης αυθαιρέτων ημιυπαίθριων χώρων και στη Μεσσηνία και ειδικότερα στα πολεοδομικά Γραφεία Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Πύλου.

(Δια του Προέδρου του Ν. Σ. Χρ. Παναγιωτόπουλου)

κ. Νομάρχη
όπως είναι γνωστόν από 2 Ιουλίου ενεστώτος έτους άρχισε ισχύουσα η ψηφισθείσα από την Βουλή των Ελλήνων νομοθετική ρύθμιση που αφορά την λεγόμενη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ημιυπαίθριων χώρων.
Στα πλαίσια αυτής της νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που υπάρχουν οι περιπτώσεις νομιμοποίησης ξεπερνάνε τις 30 χιλιάδες και στα τρία πολεοδομικά γραφεία της Μεσσηνίας, ήτοι Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Πύλου.

Εν όψει όλων αυτών και της ανάγκης αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού θέματος εντός της προθεσμίας των 6 μηνών που έχει δοθεί για την υποβολή των απαραιτήτων δικαιολογητικών στις αρμόδιες Πολεοδομίες, γεννάται το μέγα ερώτημα: πως είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν οι 30 και πλέον χιλιάδες αιτήσεις από τους υπηρετούντες υπαλλήλους στις προαναφερθείσες υπηρεσίες;
Συνεπώς θα πρέπει από τούδε να ληφθεί μέριμνα δια την στελέχωση των συνεργείων αυτών από τώρα, δοθέντος ότι εντός δέκα ημερών θα έχουν φθάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες οι σχετικές οδηγίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

1) Εάν προτίθεται να ενημερώσει το Σώμα για το σημαντικό αυτό θέμα
2) Εάν έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν μέτρα για την σύσταση συνεργείων από έμπειρους Μηχανικούς για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Καλαμάτα 15-7-09

Ο ερωτών

(Θ. Π. Μπρεδήμας)


Κατεπείγουσα ερώτηση Μπρεδήμα στον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο

Κατεπείγουσα ερώτηση απέστειλε πριν λίγη ώρα ο νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου κος Θεόδωρος Μπρεδήμας προς τον Νομάρχη Μεσσηνίας κο Δημήτρη Δράκο με την οποία ζητά ενημέρωση για τα δυο πρώτα κρούσματα της Γρίπης των Χοίρων (Η1Ν1) και τι μέτρα έχει πάρει η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση εν όψει της Τουριστικής περιόδου, αν προτίθεται να ενημερώσει το σώμα και τι ενημέρωση έχει σχεδιαστεί για τους πολίτες με δεδομένο ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 300.

Συγκεκριμένα η επιστολή - Ερώτηση προς τον Κο Δράκο έχει ως εξής: .......

Προς τον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημ. Δράκο

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΩΤΗΣΗ

του νομαρχιακού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Θεοδώρου Μπρεδήμα, σχετικά με την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών από το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης που σημειώθηκε στη Μεσσηνία.

(Δια του Προέδρου του Ν. Σ. Χρ. Παναγιωτόπουλου)

κ. Νομάρχη
Όπως είναι γνωστόν τα κρούσματα της λεγόμενης νέας γρίπης αυξάνονται καθημερινά και πανελλαδικά ξεπέρασαν τα 300 με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλη ανησυχία στους πολίτες και μάλιστα τη θερινή περίοδο των διακοπών.
Ατυχώς. Όπως έγινε γνωστόν τα πρώτα δύο κρούσματα «χτύπησαν» και την πόρτα της Μεσσηνίας και ήδη αντιμετωπίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Παράλληλα η κοινή γνώμη ανησυχεί για το φαινόμενοι της πανδημίας και κεντρικά δίδονται οδηγίες, αλλά και αντίστοιχες διαβεβαιώσεις
Εν όψει όλων αυτών και κυρίως της διασφάλισης των απαραίτητων εμβολίων δοθέντος ότι γεννάται μέγα θέμα εμβολιασμού του Πληθυσμού που αντιμετωπίζει ειδικότερα προβλήματα (ασθενείς με αναπνευστικά, υπερήλικες και παιδιά).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΝΟΜΑΡΧΗΣ

1) Εάν πρόκειται να ενημερώσει το Σώμα
2) Ποια μέτρα ελήφθησαν ή πρόκειται να ληφθούν για ενημέρωση των πολιτών. και
3) Πότε θα αρχίσει ο εμβολιασμός και εάν έχουν εξασφαλισθεί επαρκείς ποσότητες.

Καλαμάτα 15-7-09

Ο ερωτών

Θ. Π. Μπρεδήμας


Κατάλογος της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα

Η Greenpeace παρουσίασε σήμερα το νέο Οδηγό Καταναλωτών για τα Μεταλλαγμένα, ο οποίος έχει πλέον περισσότερα κριτήρια αξιολόγησης και πιο λεπτομερές σύστημα βαθμολόγησης. Η έρευνα της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου 2009 και αφορά στις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζωικών προϊόντων (φρέσκο γάλα, αυγά, κοτόπουλα, αλλαντικά και ψάρια).
Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται διαρκώς, με ορισμένες εταιρίες να πετυχαίνουν τη μέγιστη βαθμολογία και να είναι διατεθειμένες να αποτυπώσουν στην συσκευασία ...

του τελικού προϊόντος το γεγονός ότι δε χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα. Αυτό ήδη συμβαίνει στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία, στην Ελλάδα όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμα δεν επιτρέπει τέτοια σήμανση.

Η βαθμολογία αποτυπώνεται πια ποσοστιαία (%) και όχι με «πράσινη» και «κόκκινη» κατηγορία, ώστε να είναι ξεκάθαρη η θέση των εταιριών στα εξής:

· τα πιστοποιητικά και τις γραπτές εγγυήσεις που προσκόμισαν οι εταιρίες και αποδεικνύουν τη χρήση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών,

· το κατά πόσο τα πιστοποιητικά και οι γραπτές αναλύσεις αφορούν στο σύνολο ή μέρος των προμηθευτών της κάθε εταιρείας,

· την πραγματοποίηση αναλύσεων από διαπιστευμένα εργαστήρια για μεταλλαγμένα καθώς και τη συχνότητά τους,

· την ύπαρξη συστήματος κυρώσεων που εφαρμόζεται σε προμηθευτές σε περίπτωση χρήσης μεταλλαγμένων, και

· την πρόθεση για αποτύπωση στη συσκευασία του τελικού προϊόντος τη μη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών, εφόσον η εταιρεία μπορεί να την εγγυηθεί.

Όπως σημειώνει η οργάνωση, από τον Οδηγό Καταναλωτών προκύπτει ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αφού όλο και περισσότερες εταιρίες παραγωγής αποκτούν πιστοποιήσεις από ανεξάρτητους φορείς και πραγματοποιούν τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Επιπλέον, οι εταιρίες που μπορούν να εξασφαλίσουν ότι δεν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές δηλώνουν την πρόθεσή τους να τοποθετήσουν σχετική σήμανση στη συσκευασία του τελικού προϊόντος.

"Παρόλο που ακόμα πρέπει να γίνει πάρα πολλή δουλειά από το σύνολο των εταιρειών, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ορισμένες από αυτές έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια να παράγουν προϊόντα χωρίς τη χρήση μεταλλαγμένων και να σεβαστούν την επιθυμία των καταναλωτών, οι οποίοι στην Ελλάδα είναι οι πιο ευαισθητοποιημένοι σε όλη την Ευρώπη" αναφέρεται.

Ωστόσο η Greenpeace αναφέρει πως γίνεται σαφές ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δε μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, αφού ακόμα δεν επιτρέπει τη χρήση σχετικής «θετικής» σήμανσης πάνω στο τελικό προϊόν.

Αντιθέτως, στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία ισχύει τέτοια σήμανση. Μάλιστα, εάν φτάσουν και στην Ελλάδα προϊόντα με σήμανση από αυτές τις χώρες, θα ανταγωνιστούν τα ελληνικά προϊόντα τα οποία θα είναι εξίσου καθαρά από μεταλλαγμένα, κάτι που όμως δε θα γνωρίζουν οι καταναλωτές.

«Είναι προφανές ότι όλο και περισσότερες εταιρίες στρέφονται στην παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων, απαλλαγμένων από μεταλλαγμένα, θέλοντας να ικανοποιήσουν το αίτημα χιλιάδων καταναλωτών και διεκδικούν σήμανση για τα προϊόντα αυτά» δήλωσε η Αλεξία Βουρεξάκη, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στα Μεταλλαγμένα στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Τη στιγμή όμως που αυτή η σήμανση ισχύει ήδη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, γιατί το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα;».

Δείτε τον κατάλογο στη στήλη δεξιά

Η Greenpeace:

- επικροτεί την απόφαση άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υιοθετήσουν σύστημα «θετικής» σήμανσης στα ζωικά προϊόντα, εφόσον αυτά προέρχονται από ζώα που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα, και ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υιοθετήσει τέτοιο σύστημα σήμανσης και στην Ελλάδα. Η απουσία σήμανσης στα ζωικά προϊόντα σημαίνει ότι αφαιρείται από τον καταναλωτή το δικαίωμα να επιλέξει,

- ζητά από τις εταιρίες παραγωγής ζωικών προϊόντων που ακόμα χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές να σταματήσουν τελείως τη χρήση τους και να σεβαστούν επιτέλους την επιθυμία των ελλήνων καταναλωτών,

- ζητά από τις εταιρίες που το έχουν ήδη πετύχει να διεκδικήσουν την εφαρμογή συστήματος σήμανσης και στην Ελλάδα, όπως ισχύει σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατάλογος της Greenpeace
enet.gr




Δίνουν «παράσταση» με την Παιδεία

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μπαμπινιώτης δεν τσιγκουνεύτηκε εύηχες λέξεις και «ζεστές» εκπαιδευτικές προτάσεις που μπορεί να πιάνουν τα στασίδια των media, μπορεί να δείχνουν ότι αφουγκράζονται αγωνίες εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων, ωστόσο κινδυνεύουν να αποδειχθούν αμφίσημες προτάσεις.
Η υπερκατανάλωση, από τη μεριά του κ. Καθηγητή, προτάσεων του τύπου «απαλλαγή των μαθητών και των οικείων...

τους από το άγχος της αποτυχίας και της ανασφάλειας», «λύκειο που θα δίνει διέξοδο στις δεξιότητες του μαθητή», «μείωση του διδακτικού χρόνου», «περικοπές στη διδακτέα ύλη και τις εξετάσεις», «υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο», «δημιουργία ζώνης πολιτισμού», «ελεύθερη εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης», μπορεί, αν δεν συνοδευτούν με το «πώς», το «τι» και το γιατί», να αποτελέσουν «σαβούρα» δεδομένων σε ένα πεδίο που είναι γεμάτο από τα αποκαΐδια εξαγγελιών που στο παρελθόν και στο παρόν μετέτρεψαν το σχολείο σε λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας της ακριβοπληρωμένης αμάθειας.

Είναι σαφές ότι οι διακηρύξεις καλών προθέσεων, το «μπούκωμα» με επιδέξια λόγια από μόνο του, όταν είναι ασύμφωνο με τα έργα, γίνεται τραγούδι των Σειρήνων για την υφαρπαγή της συναίνεσης σε μια περίοδο που σταδιοδρομεί στους επικοινωνιακούς χειρισμούς, καθώς χειραγωγείται από τον προεκλογικό ανταγωνισμό.

Επειδή ζούμε σε μια εποχή που το παλιό επανέρχεται μεταμφιεσμένο σε νέο, επειδή είμαστε πλέον ιστορικά «πεπειραμένοι» από προηγούμενες μεταρρυθμιστικές «εφορμήσεις» (που εξίσου επαγγέλθηκαν έναν εκπαιδευτικό κήπο της Εδέμ, εξίσου προετοιμάστηκαν από «ειδικούς με ανοικτά μυαλά» και εξίσου σερβιρίστηκαν με τη «μαγειρική» του λόγου όπως π.χ. της περιόδου 1997-98) οφείλουμε να υποβάλουμε ορισμένους προβληματισμούς οι οποίοι δεν είναι καθόλου ρητορικοί:

Με ποιον προϋπολογισμό θα υλοποιηθεί η υποχρεωτική διετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο, όταν είναι γνωστό ότι οι όροι, με τους οποίους προχώρησε η κυβέρνηση και το ΥΠΕΠΘ μόλις πέρυσι στην καθιέρωση της μονοετούς υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο, απογείωσαν σε ποσοστό περίπου 80% σε έναν χρόνο τις εγγραφές στην ιδιωτική προσχολική εκπαίδευση;

Με ποιον τρόπο θα απαλλαγούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους «από το άγχος της αποτυχίας και της ανασφάλειας», όταν είναι γνωστό ότι το Λύκειο των «περιφερειακών τεστ» που οραματίζεται ο κ. Μπαμπινιώτης δυναμώνει τους εργολάβους των εξετάσεων και τη φροντιστηριακή προσφυγιά, την οικονομική αιμορραγία των οικογενειών και τις σχολικές ανισότητες;

Η πρόταση για «ελεύθερη εισαγωγή σε ΑΕΙ- ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης» μήπως δεν αποτελεί παρά το σύννεφο σκόνης για να καλυφθεί η κρυφή ατζέντα των περιφερειακών τεστ σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, η προτεινόμενη δηλαδή από τον κ. Καθηγητή νέα τεχνολογία εξετάσεων, η οποία θα διώξει πρόωρα τους μαθητές από τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα;

Με ποιον τρόπο θα απαλλαγούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους από το άγχος της ανασφάλειας, όταν είναι γνωστό ότι μόνο το κόστος της εισόδου σε τριτοβάθμια σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας τινάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στον αέρα, ενώ η πλήρης ρευστοποίηση των τίτλων σπουδών και οι λεγεώνες των ανέργων πτυχιούχων θρυμματίζει κάθε συνταγή επιβίωσης;

Για ποια αυτονομία του Λυκείου γίνεται αναφορά, όταν είναι γνωστό ότι αυτή υπονομεύεται και υποθηκεύεται στη χώρα μας από την πλήρη απαξίωση του απολυτηρίου του Λυκείου στην αγορά εργασίας;

Για ποιον μορφωτικό ρόλο του Λυκείου μιλάει ο κ. Καθηγητής, όταν μόνο η εισαγωγή των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής- μονοδιάστατης λογικής που προκρίνει, μπορούν να αποτελέσουν ένα «δώρο» από τα αποδυτήρια στην αποδόμηση της γνώσης μέσα στο σχολείο;

Με βάση ποιον προϋπολογισμό θα λειτουργήσει το «ολοήμερο Γυμνάσιο», οι «ζώνες πολιτισμού», οι «αθλητικές δραστηριότητες», η «εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών» και άλλα εύηχα που εξαγγέλλονται με επιτηδευμένη αφέλεια, όταν οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία στη χώρα μας κονταίνουν χρόνο με τον χρόνο αντί να αυγατίζουν; Κάτι τελευταίο. Η γλώσσα από μέσο επικοινωνίας γίνεται μέσο άσκησης μαγείας. Ο κ. Καθηγητής δεν μπορεί να προσποιείται το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στη Σταδίου που μένει ασάλευτο δείχνοντας τον δρόμο. Όσο καλό και να είναι το «παίξιμο» του νέου πρωταγωνιστή η «παράσταση» με την παιδεία που δίνει η κυβέρνηση έχει φτάσει σε εκείνο το οριακό σημείο που αρκεί το φτέρνισμα ενός θεατή για να μετατραπεί σε ιλαροτραγωδία..

ΠΕΔΙΟ ΓΕΜΑΤΟ

με αποκαΐδια εξαγγελιών που στο παρελθόν και στο παρόν μετέτρεψαν το σχολείο σε λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας της ακριβοπληρωμένης αμάθειας
Του Χρήστου Κάτσικα
ΤΑ ΝΕΑ




Προστατευτικά μέτρα για τον καύσωνα από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση καύσωνα εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας.
Επειδή διανύουμε περίοδο καλοκαιριού και οι καύσωνες θα έρθουν και θα ξαναέρθουν καλό είναι να ξέρουμε τρόπους που μπορούμε να προστατευθούμε.
Ακόμα και να εκτυπώσουμε αυτές τις οδηγίες ωστε να τις έχουμε άμεσα σε πρώτη ζήτηση.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας λοιπόν στις οδηγίες που έβγαλε αναφέρει:

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία - άπνοια - ρύπανση περιβάλλοντος) δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στον θάνατο.

Παρά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, ο ..........

οργανισμός του ανθρώπου έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του.
Αυτό το κατορθώνει μόνο μέχρι ενός ορίου (43° C) πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει.
Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται λειτουργικές διαταραχές και ελαφρά ή βαριά νοσηρά φαινόμενα.
Ενα από αυτά είναι η θερμική εξάντληση η οποία εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση του ατόμου (ώρες ή ημέρες) σε υψηλές θερμοκρασίες.
Πρόκειται για παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος σ’ ένα θερμικό στρες.
Τα αρχικά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ίλιγγος, ανορεξία, ναυτία, έντονο αίσθημα εξάντλησης τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση.

Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή και υπάρχει ταχυκαρδία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό.
Οι κόρες των ματιών είναι διεσταλμένες. Η θερμοκρασία είναι φυσιολογική. Το σύνδρομο αποδίδεται σε μέτρια απώλεια ύδατος και χλωριούχου νατρίου (αλατιού).
Η θεραπεία είναι απλή και συνιστάται στη μεταφορά του ατόμου σε δροσερό περιβάλλον και τη χορήγηση ύδατος και χλωριούχου νατρίου.
Αν παρ’ όλα αυτά ο ίλιγγος και η ναυτία δεν υποχωρήσουν, συστήνεται η ενδοφλέβια χορήγηση χλωριούχου νατρίου (φυσιολογικός ορός) από γιατρό.

Μια άλλη λειτουργική διαταραχή είναι η θερμοπληξία, η οποία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70% γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος.
Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που βοηθούν στο να πάθει κάποιος θερμοπληξία. Μερικοί από αυτούς είναι η βαριά σωματική εργασία (ιδιαίτερα σε χώρους υψηλής θερμοκρασίας, άπνοιας και μεγάλης υγρασίας), η παρατεταμένη βάδιση κάτω από τον ήλιο, η ένδυση με θερμά σκούρου χρώματος ρούχα που απορροφούν μεγάλο ποσό ηλιακών ακτίνων, η ανεπαρκής λήψη νερού, τα άφθονα και βαριά γεύματα και η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών.

Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η έντονη δίψα, η ξηρότητα του στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος.
Στη συνέχεια εμφανίζεται ερυθρότητα του προσώπου που συνοδεύεται από άφθονο ιδρώτα, ζάλη, πόνο στο κεφάλι και στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια και μυϊκές κράμπες, δυσφορία, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και βουητά στ’ αυτιά.
Ο πυρετός είναι πάντα σταθερός και μπορεί να φτάσει στους 42° C .
Τέλος εμφανίζονται λιποθυμικά φαινόμενα και ο θερμόπληκτος πέφτει αναίσθητος.
Τα παχύσαρκα άτομα και εκείνα που πάσχουν από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, οι αλκοολικοί, οι διαβητικοί, οι ηλικιωμένοι και κυρίως τα βρέφη, των οποίων ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να αντιδρά και να προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, προσβάλλονται ευκολότερα από θερμοπληξία.

Πρώτες βοήθειες που μπορεί κάποιος να προσφέρει σε κάποιον πολίτη που εμφανίζει συμπτώματα θερμοπληξίας
- Μεταφέρετε τον θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό ή κάτω από δένδρα αν υπάρχουν.
Τον ξαπλώνετε ανάσκελα και απομακρύνετε τους περίεργους που συγκεντρώνονται γύρω για να μην εμποδίζουν τον αερισμό.
- Αφαιρείτε τα βαριά ρούχα για να αερίζεται το σώμα και του κάνετε αέρα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο π.χ. βεντάλια, χαρτόνι.
- Βρέχετε το πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα του με κρύο νερό.
- Τοποθετείτε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι.
- Κάνετε εντριβές στα άκρα με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
- Αν μπορεί να πιει, του δίνετε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού, για να αναπληρώσει αυτό που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
- Καλείτε το ΕΚΑΒ για την μεταφορά του σε νοσοκομείο και περαιτέρω αντιμετώπιση.

Πρόληψη θερμοπληξίας

- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.
- Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη.
- Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.
- Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο.
- Απαραίτητη είναι η χρήση καπέλου και γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου.
- Πολλά δροσερά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό επίσης είναι να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στο λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.
- Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων).
- Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη τότε συστήνεται πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό.
- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
- Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
- Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω από τον ήλιο.
- Αποφυγή πολύωρων ταξιδίων με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά την διάρκεια της υψηλής ζέστης.
- Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
- Τα βρέφη και τα παιδιά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά (ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες) και να πίνουν συχνά υγρά (νερό- τσάι) μαζί με το γάλα.
- Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά πρέπει να είναι δροσερό κατά την διάρκεια ολόκληρου του 24ώρου.
- Να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα της υγείας σας.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για την προστασία των ηλικιωμένων ατόμων
- Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι.
- Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Απο Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας

Στα ύψη ο υδράργυρος από το Σάββατο

Προ των πυλών βρίσκεται ο πρώτος μίνι καύσωνας, καθώς τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο σε όλη τη χώρα και κυρίως στο Ιόνιο, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.

Το Σάββατο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου, αλλά οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι η Κυριακή και η ερχόμενη Δευτέρα, όπου προβλέπονται θερμοκρασίες 40 και πιθανόν και 41 βαθμών στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση της θερμοκρασίας τόσο στην εξασθένιση των ανέμων στο Αιγαίο όσο και στις θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής που θα κινηθούν προς την περιοχή μας.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει προοδευτική πτώση από την Τρίτη.

Να σημειωθεί πως χθες, Τετάρτη, η ατμόσφαιρα στην Αθήνα ήταν για άλλη μία .........

φορά αποπνικτική. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας του ΥΠΕΧΩΔΕ, το όζον «χτύπησε κόκκινο» στους σταθμούς μέτρησης στο Περιστέρι, στη Λυκόβρυση, στα Λιόσια και στη Ν. Σμύρνη.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε σύσταση περιορισμού των μετακινήσεων και περιορισμού της σωματικής άσκησης για τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και για τα παιδιά.

Πηγή: in.gr

Προβληματισμός για το αν θα δοθεί αυξημένη κατά 5% επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες

Υπαναχωρεί η κυβέρνηση από την υπόσχεσή της τον περασμένο χειμώνα ότι θα δοθεί αυξημένη κατά 5% επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες. Το καταγγέλλει ο βουλευτής Ν. Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Πεταλωτής.

«Αρμόδιες πηγές» διοχετεύουν το δυσάρεστο νέο. Ξεχάστε την υπόσχεση για αύξηση του 5% επιπλέον της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες», επισημαίνει ο βουλευτής σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγρ....

Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκη, τον οποίο καλεί να πει δημόσια «εάν ισχύει τελικά η κυβερνητική υπόσχεση και πότε θα εφαρμοστεί».
ΠΑΣΕΓΕΣ




Αποσπασματικό και «φτωχό» το νέο κοινοτικό πρόγραμμα Leader

Σε αποδυνάμωση των τοπικών προγραμμάτων Leader οδηγεί, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις παραγόντων του χώρου, η μείωση του συνολικού ποσού που θα διαθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και οι αλλαγές στη δομή και το χαρακτήρα του.
Συγκεκριμένα, μετά την κατανομή του συνολικού κονδυλίου των 262 εκατ. ευρώ στις διάφορες περιοχές της χώρας, οι Ομάδες Τοπικής Δράσης, δηλαδή οι φορείς που έχουν αναλάβει την εκπόνηση και την υλοποίηση των τοπικών προγραμμάτων, καλούνται στο υπουργείο, στην ειδική υπηρεσία διαχείρισης του LEADER ...

προκειμένου να αναμορφώσουν τις προτάσεις τους με βάση το ποσό που τους αναλογεί.

Κατά τη διαδικασία της αναμόρφωσης τα στελέχη των Αναπτυξιακών διαπιστώνουν, το ένα μετά το άλλο, ότι οι δυνατότητες ολοκληρωμένης παρέμβασης στις περιοχές δραστηριοποίησής τους είναι πλέον πολύ περιορισμένες, καθώς τα χρήματα δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση. «Έχουν αυξηθεί οι περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθούν προγράμματα Leader, έχει διευρυνθεί γεωγραφικά η κάθε περιοχή παρέμβασης καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλέον και πεδινές περιοχές και τα κονδύλια είναι λιγότερα» υποστηρίζει χαρακτηριστικά στέλεχος Αναπτυξιακής, επισημαίνοντας ότι «υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά, στην καλύτερη περίπτωση, για αποσπασματικές παρεμβάσεις». Πέραν των άλλων, η συρρίκνωση των προγραμμάτων θα οδηγήσει και σε συρρίκνωση των ίδιων των Ομάδων Τοπικής Δράσης, καθώς τα κονδύλια της λεγόμενης «τεχνικής στήριξης» είναι και αυτά μειωμένα, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε μείωση προσωπικού.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου η προσαρμογή των Τοπικών Προγραμμάτων και να αποσταλεί η τελική πρόταση για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε το Φθινόπωρο να αρχίσουν οι πρώτες προκηρύξεις έργων και δράσεων του Leader.

Νήσων Περίπλους

Εν τω μεταξύ, μια σημαντική επιτυχία σημείωσε το Δίκτυο Νησιωτικών Αναπτυξιακών Εταιρειών «Νήσων Περίπλους» που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο του Leader +. Πρόκειται για την κατάθεση εκ μέρους του βουλευτή Φώτη Κουβέλη πρότασης για τη δημιουργία «Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τα θέματα νησιωτικής πολιτικής» και τη δέσμευση πολιτικών ευρέως φάσματος ότι θα την υποστηρίξουν. Η κατάθεση της πρότασης ανακοινώθηκε κατά την σχετική συζήτηση - εκδήλωση που οργάνωσε το Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιριών Νησιωτικής Ελλάδας «Νήσων Περίπλους» στην Αθήνα. Στην εκδήλωση του Δικτύου, με συντονιστή το δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη συμμετείχαν ο Κερκυραίος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης, ο πρώην υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης και ο Λευκαδίτης βουλευτής Φώτης Κουβέλης.

Εντυπωσιακή υπήρξε η συμμετοχή βουλευτών, αιρετών της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, στελεχών των Αναπτυξιακών εταιρειών, φορέων από όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας, αλλά και πλήθους νησιωτών της Αθήνας. Στο πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν, κομβικής σημασίας θεωρείται εκείνη για την υιοθέτηση της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου», η οποία στηρίζεται στο «κοινοτικό κεκτημένο» και εξασφαλίζει ότι η μετακίνηση δια θαλάσσης θα στοιχίζει στον πολίτη όσο και μια αντίστοιχη μετακίνηση στην ηπειρωτική χώρα και όχι πολλαπλάσια, όπως συμβαίνει σήμερα.

Κοινό υπήρξε επίσης το αίτημα για άρση κάθε εμποδίου στην προσβασιμότητα, κυρίως σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών: Μεταφορές, επικοινωνίες, υγεία, παιδεία, κοινωνική μέριμνα, ενεργειακή ασφάλεια, διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων κ.λπ.



Θοδωρής Παναγούλης







Γιώργος Δελαστίκ: Τρώνε τα λεφτά των αγροτών

Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία: πάνω από 700 εταιρείες 17 χωρών της ΕΕ έχουν πάρει η καθεμιά τους περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ κατά τη διάρκεια του 2008 από πόρους της ΕΕ που διατίθενται στο πλαίσιο της... κοινής αγροτικής πολιτικής, της περιβόητης ΚΑΠ!
Και όταν γράφουμε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, δεν εννοούμε ότι όλες αυτές οι εταιρείες πήραν «απλώς» ένα εκατομμύριο, κάθε άλλο: η πιο γενναιόδωρα ενισχυόμενη από αυτές πήρε... 180 εκατομμύρια ευρώ, η δεύτερη 140 εκατομμύρια ευρώ, η τέταρτη 83 εκατομμύρια και πάει λέγοντας...Είναι απίθανο δε το ποιοι είναι αυτοί που πήραν ...

αυτά τα κολοσσιαία ποσά που υποτίθεται ότι προορίζονται για τους αγρότες - ή έτσι νομίζει ο κόσμος: τα 180 εκατομμύρια τα πήρε μια ιταλική... τράπεζα! Τα 140 εκατομμύρια τα πήρε μια ιταλική βιομηχανία ζάχαρης.

Ας μη βιαστεί, όμως, κανείς να βγάλει το επιπόλαιο συμπέρασμα ότι «οι γνωστοί Ιταλοί απατεώνες» ξεγέλασαν την ΕΕ και διασπαθίζουν τα λεφτά της σε στόχους άλλους από εκείνους που επιθυμεί η Κομισιόν. Ολοι είναι μέσα στο κόλπο!

Μια ιρλανδική εταιρεία που φτιάχνει φαγητά για τη γνωστή εταιρεία αδυνατίσματος «Γουέιτ Γουότσερς» στην Ευρώπη και στις... ΗΠΑ (!) πήρε επιδότηση από τα λεφτά των αγροτών ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ το 2008.

Μια γαλλική βιομηχανία - κολοσσός που διαθέτει στην αγορά κοτόπουλα πήρε σχεδόν 63 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως θα ανέμενε κανείς, οι Ιταλοί είναι όντως στην κορυφή της λίστας των εταιρειών που πήραν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ - 189 ιταλικές εταιρείες συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο.

Πολύ κοντά τους, όμως, βρίσκονται και οι Ισπανοί, με 174 εταιρείες «εκατομμυριούχους» και ακολουθούν οι Γάλλοι με 149 εταιρείες. Στην τέταρτη θέση έχουμε την έκπληξη - την αθόρυβη Πορτογαλία με 40 εταιρείες!

Ακόμη και οι Βρετανοί με την ανύπαρκτη σχεδόν γεωργία έχουν πλασάρει 22 εταιρείες τους στη λίστα των «εκατομμυριούχων» με λεφτά των αγροτών. Εκεί γύρω βρίσκονται και το Βέλγιο (23), η Αυστρία (20) και η Ολλανδία (18).

Μια χαρά τα πήγαν και οι «άμεμπτοι» Σκανδιναβοί, αφού 13 εταιρείες της Δανίας, 12 της Σουηδίας και 7 της Φινλανδίας συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό.

Εκπληκτικό ντεμπούτο έκαναν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες με το που μπήκαν στην ΕΕ «έχωσαν» 13 και 12 αντιστοίχως εταιρείες τους στο κλαμπ των εκατομμυριούχων!

Μέχρι και οι λιλιπούτειες Σλοβενία και Εσθονία κατόρθωσαν να συμπεριληφθούν στη λίστα με 6 και 1 εταιρείες.

Διαπιστώνοντας άναυδοι ότι απολύτως καμία ελληνική εταιρεία δεν υπάρχει στον κατάλογο αυτόν, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε (στον βαθμό που η Ελλάδα έχει στείλει στην ΕΕ ειλικρινή στοιχεία) ότι είτε η χώρα μας είναι η πιο... τίμια και δίκαιη στο μοίρασμα των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων της ΕΕ είτε οι Ελληνες είναι τα πιο... κορόιδα της Ευρώπης, αφού δεν χώνουμε κι εμείς το χέρι μας στο βάζο που το χώνουν εκατοντάδες άλλοι και βγάζουν εκατομμύρια! Κάπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τελικά 26 από τις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ υπέκυψαν στις ασφυκτικές πιέσεις της Κομισιόν και έδωσαν τα σχετικά στοιχεία, η Γερμανία είναι η μόνη που αρνήθηκε μέχρι τέλους πεισματικά να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο αναφορικά με το πού έδωσε τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ.

Προφανώς θα φρίξει όλη η Ευρώπη μόλις δει πώς χειρίζεται το Βερολίνο τους πόρους της κοινής αγροτικής πολιτικής και πόσες εκατοντάδες γερμανικές εταιρείες έχουν εισπράξει ιλιγγιώδη ποσά από τα λεφτά που υποτίθεται ότι προορίζονται για τους αγρότες και έτσι η καγκελαρία προτίμησε να κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό τον κατάλογο διανομής των αγροτικών πόρων της ΕΕ.

ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ

Τι να μείνει για τους χωρικούς;

Δεκαετίες τώρα παραμένει αναπάντητο το ερώτημα σε ποιους πάνε τα κολοσσιαία ποσά που δαπανά η ΕΕ (και παλαιότερα η ΕΟΚ) κάθε χρόνο για την κοινή αγροτική πολιτική. Τα κράτη αρνούνταν αποφασιστικά να δώσουν στοιχεία που να δείχνουν πώς κατανέμουν αυτούς τους πόρους της ΕΕ. Ετσι ανέκαθεν υπήρχε η υποψία πως σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων και ενισχύσεων της ΚΑΠ δεν καταλήγει στους φυσικούς αποδέκτες, τους αγρότες. Είναι η πρώτη φορά που όλες οι χώρες - μέλη υποχρεώθηκαν να δώσουν στοιχεία στην ΕΕ, με μοναδική εξαίρεση τη Γερμανία. Εστω και αν ορισμένες χώρες έδωσαν αυτά τα στοιχεία με τρόπο που να μην μπορεί κανείς να διαπιστώσει τι ακριβώς έχουν κάνει, τα πρώτα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τις χειρότερες υποψίες περί λεηλασίας των πόρων που είναι για τους αγρότες.

Πηγή: ethnos.gr





Ακόμη να φθάσει στις ΔΟΥ η εγκύκλιος για μείωση της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Δεν έχει φθάσει ακόμη στις ΔΟΥ η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη μείωση της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ από το 3% στο 0,5% για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες (η εγκύκλιος έχει εκδοθεί εδώ και 15 ημέρες από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Αντώνη Μπέζα).
Το θέμα έφερε χθες στη Βουλή ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου καταγγέλλοντας ότι «δημιουργείται σύγχυση και η ασυνεννοησία των υπουργείων έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε αδιέξοδο».
Ο κ. Β. Κεγκέρογλου ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

κ. Σωτήρη Χατζηγάκη «σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος που αφορά τη μείωση της εισφοράς στον ΕΛΓΑ των παραγωγών θερμοκηπιακών καλλιεργειών;»
ΠΑΣΕΓΕΣ




Εκτός πληροφοριακού συστήματος ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις από το «πακέτο» των 500 εκατ. ευρώ

Δεν έχουν καταγραφεί στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΛΓΑ και συνεπώς δεν εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του τα ποσά που εισέπραξαν οι παραγωγοί από το «πακέτο» των 500 εκατ. ευρώ.
Αυτό αποτελεί διαπίστωση πολλών αγροτών από διαφορετικά μέρη της χώρας, οι οποίοι προσπάθησαν με τον συνήθη τρόπο (εισάγοντας δηλαδή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και τον Αριθμό του Δελτίου Ταυτότητας) να ...

πληροφορηθούν μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛΓΑ το ποσό αποζημιώσεων που έχουν λάβει από το «πακέτο».

Πρόκειται για μια πάγια διαδικασία που ακολουθούν πολλοί αγρότες τα τελευταία χρόνια προκειμένου να πληροφορούνται τι ποσά έχουν εισπράξει αλλά και για ποιο λόγο απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους για της δηλώσεις ζημίας.

Το θέμα έφερε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Ν. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ κ. Έκτορας Νασιώκας με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.

Αυτό το γεγονός, βάζει σε σκέψη τον κόσμο των παραγωγών ότι πιθανόν οι αποζημιώσεις - ενισχύσεις από το πακέτο των 500 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν με τρόπο που δεν αντέχει το «φως» και το σπουδαιότερο, βάζει σε σκέψη τους παραγωγούς ότι πιθανόν να δίνονται αποζημιώσεις οι οποίες δεν εμφανίζονται πουθενά», επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και θέτει στον κ. Σωτ. Χατζηγάκη τα εξής τέσσερα ερωτήματα:

«1. Ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετεί η μη εμφάνιση των ποσών από το πακέτο των 500 εκ. ευρώ όταν ο κάθε παραγωγός εισάγει τον ΑΦΜ και τον ΑΔΤ του;

2. Υπάρχουν και άλλες αποζημιώσεις και ενισχύσεις που δεν εμφανίζονται όταν ο κάθε παραγωγός εισάγει τον ΑΦΜ και τον ΑΔΤ του;

3. Τι πρόκειται να πράξει ο υπουργός για να διορθωθεί αυτή η παράλειψη;

4. Γιατί δεν υπάρχει πλήρης διαφάνεια και δημοσιότητα με τα ποσά που λαμβάνει κάποιος, είτε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, είτε κρατικές ενισχύσεις ΠΣΕΑ, είτε κατ' εξαίρεση καλύψεις όπως πρόσφατα έγινε με τις επιδοτήσεις από την ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο;»
ΠΑΣΕΓΕΣ




Πέφτουν οι τιμές των λιπασμάτων

Στα χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών βρέθηκαν τον Ιούνιο οι διεθνείς τιμές των περισσοτέρων βασικών λιπασμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όμως σε επίπεδο κόστους για τους παραγωγούς εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς η περσινή εκτίναξη των τιμών τους κυριολεκτικά τα «απογείωσε».
Αναλυτικότερα, μετά την «έκρηξη» τιμών που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, από τον Αύγουστο του 2008 οι διεθνείς τιμές στα περισσότερα...

βασικά λιπάσματα άρχισαν να χαμηλώνουν, για να βρεθούν φέτος τον Ιούνιο στο χαμηλότερο σημείο του δωδεκαμήνου.

Όμως, σε επίπεδο αποπληθωρισμένων τιμών για τη χρονική περίοδο 1960 -2008, οι διεθνείς τιμές των λιπασμάτων εξακολουθούν να διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα
ΠΑΣΕΓΕΣ




Στο 4% ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο

Σε ποσοστό 4% επί την τιμολόγηση της αγροτικής παραγωγής ζητά ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για τους αγρότες. Πρόκειται για θέση που έχει τεθεί με έγγραφο της ΠΑΣΕΓΕΣ προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου, και επανατίθεται με επιστολή προς τον υπουργό κ. Γιάννη Παπαθανασίου.
Όπως, τονίζει ο κ. Καραμίχας «Κρίνεται απόλυτα ...

αναγκαίος ο προσανατολισμός του Υπουργείου σας προς την πρόταση αυτή, η οποία αποτελεί την πλέον αξιόπιστη, δίκαιη και αντικειμενική προσέγγιση του θέματος, χωρίς ιδιαίτερα σημαντικό επιπλέον δημοσιονομικό κόστος» και καταλήγοντας ζητά την παρέμβαση του υπουργού για την υιοθέτηση της πρότασης της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σημειώνεται πως η επιστολή του Προέδρου προς τον υπουργό εστάλη, την Τρίτη 14 Ιουλίου, με αφορμή πρόσφατη ενημέρωση της ΠΑΣΕΓΕΣ πως προετοιμάζονται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην επιστροφή στους αγρότες Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
ΠΑΣΕΓΕΣ



Η δύναμη των blogs

Η εκρηκτική λειτουργική σύζευξη (ή «διακλάδωση») μεταξύ πληροφορίας και διαδικτυακής τεχνολογίας ενέχει κρίσιμες διαστάσεις καθημερινής κοινωνικής επανάστασης. Η τεράστια, ανεξάντλητη και αναπόδραστη δύναμη των «weblogs» ή «blogs» (ελληνιστί ιστολόγια) γονάτισε και συνέτριψε τη στατική, ομοιογενοποιητική και μονόδρομη λογική της τηλεόρασης και της τηλεοπτικής ενημέρωσης. Τα blogs δυνητικά αναταράσσουν...

τα λιμνάζοντα νερά της καθημερινότητας, αναστατώνουν, ετερογενοποιούν και αποσταθεροποιούν την κοινωνία, παράγοντας συνεχώς πολλαπλές «συνεργατικές αλήθειες» και μια «μεταβλητή κοινωνική γεωμετρία». Αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο κοινωνικό από τα ίδια τα blogs!

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρώπινης επικοινωνίας το «ακροατήριο» (audience) αυτονομείται, απομαζικοποιείται, εξατομικεύεται και κινητοποιείται-ενεργοποιείται, κατά τρόπο διαλογικό-διαδραστικό, γνήσια δημοκρατικό και ουσιαστικά συμμετοχικό. Τώρα πλέον πολλοί επικοινωνούν με πολλούς και όχι ένας με έναν (π.χ. τηλέφωνο), ή ένας με πολλούς (π.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση): «Το Ιnternet δεν είναι μεγάφωνο, είναι συζήτηση» (J.D. Lasica). Το κλασικό δίπολο πομπός- δέκτης καταργείται, εφόσον όλοι μας γινόμαστε πομποί και δέκτες ταυτoχρόνως, συμβάλλοντας συνειδητά ή ασύνειδα στη «διαιώνιση της συζήτησης» (Ηans-Georg Gadamer).

Τα blogs καταδεικνύουν και αποδεικνύουν στην πράξη ότι η κοινωνική δυναμική δεν θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει, ευχάριστα ή δυσάρεστα ( τουλάχιστον έτσι μπορούμε πάντοτε να αποφεύγουμε τη μονοτονία και... να ελπίζουμε )! Η ηνιόχηση (δηλαδή, ο ολοκληρωτικός έλεγχος από τα πάνω ) της κοινωνικής δυναμικής, υπό τη μορφή λ.χ. μιας ορθολογιστικής «επιστημονικής κοινωνικής πολιτικής», φαντάζει απολύτως ανέφικτη. Η κοινωνική δυναμική ούτε ελέγχεται, ούτε υποτάσσεται, ούτε περιστέλλεται. Το παραδοσιακό «θετικιστικό» όραμα της γραφειοκρατικής «κοινωνικής μηχανικής» (κατά τον Αuguste Comte) είναι πέρα για πέρα άπιαστο, ανεδαφικό και ουτοπικό. Για να ακριβολογούμε, αποτελεί μια γιγαντιαία φενάκη.

Μετά τη ραγδαία ανάπτυξη και διείσδυση του ευρυζωνικού Ιnternet, οι κοινωνικές πραγματικότητες παράγονται διαρκώς με ταχύτατους ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, με την αθόρυβη έλευση του λεγόμενου «κοινωνικού ιστού» («social web» ή «web 2.0») δημιουργείται ταχύτατα ένα εντελώς ρευστό και αποκεντρωμένο ή ά-κεντρο παγκόσμιο «δυνητικό σύστημα» (ένα αχανές και αδόμητο σύστημα αυτο-οργανούμενων, αυτο-ρυθμιζόμενων και αυτο-εξελισσόμενων δυνητικών κοινοτήτων), το οποίο ορθώνεται καθημερινά ενάντια στο αυταρχικό, μονολογικό, αυστηρά κεντροποιημένο σύστημα της τηλεόρασης και τα απρόσωπα «μαζικά» ακροατήριά της.

Θεωρητικά, μια επικοινωνιακή συνθήκη σύμφωνα με την οποία απλώς όλοι μιλούν με όλους συνεπάγεται την απόλυτη σταθερότητα του συστήματος και την προβλέψιμη περιοδική αναπαραγωγή της κοινωνικής τάξης (μια κατάσταση δηλαδή μονότονης, ανιαρής και βαρετής κοινωνικής ισορροπίας ). Στην πραγματικότητα όμως, εντός του κυβερνοχώρου πολλοί μιλούν με πολλούς (πέρα από προκαθορισμένα δίπολα), δημιουργώντας ακατάπαυστα τοπικότητες και, άρα, εγγενώς πολύπλοκες συνθήκες ριζικού μετασχηματισμού της κοινωνικής δομής (online και offline).

Φυσικά, μιλάμε εδώ για νέες εναλλακτικές δυνατότητες κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής, οι οποίες, ως εκ της φύσεώς τους, είναι μη γραμμικές και μη προβλέψιμες. Το σίγουρο είναι ότι το ταξίδι στην αχανή «χώρα του blogistan» θα συνεχίσει να μας γοητεύει, να μας συναρπάζει και να μας επιφυλάσσει σημαντικές εκπλήξεις, καινοτομίες και ανατροπές ( for better or for worse... )!

Ο κ. Χ. Τσέκερης είναι αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας στην Αστυνομική Ακαδημία και διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.




Το γρήγορο Ίντερνετ απέκτησε κτηματολόγιο

Οι ταχύτητες σύνδεσης σε όλη την Ελλάδα με ένα κλικ.

Χάρτη για το γρήγορο Ίντερνετ που θα ενημερώνει με ένα απλό κλικ τους χρήστες σε ολόκληρη την Ελλάδα για τις υπηρεσίες που μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους αναλόγως του πού κατοικούν ή εργάζονται δημιούργησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο Γεωγραφικό Σύστημα Ευρυζωνικότητας, το οποίο παρέχεται δωρεάν στο κοινό μέσω του ανανεωμένου πόρταλ της ΕΕΤΤ (www.eett.gr).
Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στον ευρυζωνικό .......

χάρτη της χώρας, συγκεκριμένα στη διεύθυνση http://mapsrv1.terra.gr/eettutilities/map.aspx, αφορούν τις περιοχές στις οποίες προσφέρεται γρήγορο Ίντερνετ (ΑDSL), τις μέγιστες δυνατές ταχύτητες πρόσβασης σε αυτό, αλλά και τι είδους υπηρεσίες μπορεί να έχει κάποιος στη διάθεσή του, ανάλογα με τη θέση όπου βρίσκεται.

Όλες οι παροχές
Ειδικότερα, μέσω του ευρυζωνικού χάρτη, που αποτελεί το πρώτο... ηλεκτρονικό κτηματολόγιο της ψηφιακής Ελλάδας, ο χρήστης μπορεί πληκτρολογώντας τη διεύθυνσή του να ενημερωθεί αν υπάρχει δίκτυο γρήγορου Ίντερνετ που να τον καλύπτει. Αμέσως βλέπει τις μέγιστες δυνατές ταχύτητες σύνδεσης που μπορεί να έχει στη διάθεσή του, αλλά και την απόσταση από το πιο κοντινό τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΟΤΕ. Στον ίδιο χάρτη εμφανίζεται η πληροφορία αν είναι εφικτή η παροχή και άλλων υπηρεσιών (πέραν του γρήγορου Ίντερνετ) όπως π.χ. η τηλεόραση μέσω Ίντερνετ (ΙΡΤV), δεδομένου ότι για την ικανοποιητική ποιότητα λήψης τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσω Διαδικτύου απαιτείται ταχύτητα σύνδεσης 4 Μbps και άνω.

Ακόμα, ο χρήστης βλέπει να εμφανίζονται ομοκεντρικά γύρω από τα αστικά τηλεπικοινωνιακά κέντρα του ΟΤΕ ζώνες χρωματισμένες με διάφορα χρώματα, που υποδηλώνουν τις αναμενόμενες ταχύτητες σύνδεσης. Και αυτό, καθώς ο πλέον καθοριστικός παράγων για να έχει κάποιος ικανοποιητικές ταχύτητες σύνδεσης είναι η απόσταση από το τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΟΤΕ. Όσο μικρότερη είναι η απόσταση τόσο μεγαλύτερες είναι οι ταχύτητες.

Μέσω του ίδιου χάρτη, ο χρήστης μπορεί να εντοπίζει με ένα κλικ και σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τη διεύθυνσή του τα ακριβή σημεία στα οποία προσφέρονται υπηρεσίες ασύρματου Ίντερνετ (WiFi). Έχει μάλιστα στη διάθεσή του πληροφορίες για όλες τις επιχειρήσεις (εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία κ.λπ.) που παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες, είτε δωρεάν είτε με πληρωμή.

Η διέλευση των δικτύων
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τη διέλευση δικτύων οπτικών ινών από συγκεκριμένους δρόμους. Για παράδειγμα, στον χάρτη της Αθήνας αποτυπώνεται ότι στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου αυτή τη στιγμή υπάρχουν «βυθισμένα» τέσσερα διαφορετικά δίκτυα οπτικών ινών, για τα οποία εάν είχε εφαρμοστεί η μέθοδος της συνεγκατάστασης θα είχε μειωθεί κατά πολύ όχι μόνο το κόστος τους αλλά και η ταλαιπωρία των περιοίκων.

Παράλληλα, στον ίδιο χάρτη υπάρχουν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που προσφέρουν υπηρεσίες γρήγορου Ίντερνετ, καθώς και το «γλωσσάρι» της ευρυζωνικότητας μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες για το ΑDSL.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

«Αντάρτικο» στην ΚΕΔΚΕ για τις 20.000 θέσεις εργασίας του ΟΑΕΔ

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχτεί το πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους του υπουργείου Απασχόλησης, που θα υλοποιηθεί από την ΚΕΔΚΕ και τον ΟΑΕΔ και αφορά 20.000 θέσεις εργασίας, καθώς πολλοί είναι οι δήμαρχοι που αρνούνται να αναλάβουν την υλοποίησή του.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρική Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας πολλοί ήταν οι δήμαρχοι που εξέφρασαν ...

επιφυλάξεις κυρίως για το θέμα της χρηματοδότησης του προγράμματος από τους Δήμους, σημειώνοντας πως θα είναι δύσκολο αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Μάλιστα, αρκετοί ήταν οι δήμαρχοι που διαφώνησαν με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του προγράμματος, ενώ ο δήμαρχος της Πάτρας, Ανδρέας Φούρας δήλωσε πως αν αποφασίσει το Δημοτικό του Συμβούλιο να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα αρνηθεί να λάβει και τα κονδύλια που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, κάποιοι από τους δημάρχους έθεσαν θέμα διεκδίκησης των συγκεκριμένων κονδυλίων για άλλες υποχρεώσεις των Δήμων τους. Το ποσό που αντιστοιχεί στο μισθό των εργαζομένων σε αυτό το πρόγραμμα έχει υπολογιστεί στα 1150 ευρώ μηνιαίως, ενώ κάποιοι εκτιμούν πως το ποσό αυτό θα ξεπεραστεί αρκετά.

Οι ανησυχίες των περισσοτέρων που έχουν ενδοιασμούς για την υλοποίηση του προγράμματος κυρίως ως προς το οικονομικό μέρος, εστιάζονται στο ότι ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου για κάθε Δήμο θα ξεπεράσει τα πέντε έτη , όπως έχει υπολογιστεί από την ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης επεσήμανε πως η Επιτροπή Εργασίας που θα επιβλέπει την υλοποίηση του προγράμματος θα εξετάσει τις λεπτομέρειες και τις ενστάσεις των Δημάρχων.
enet.gr



Α.Δ.Α.Ε. Διαφωνεί στη γνωμοδότηση Σανιδά για τους bloggers

ΝΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΤΕΙ το καθεστώς που διαμορφώθηκε με αφορμή τη γνωμοδότηση Σανιδά στον χώρο των blogs, ως προς τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου που καλύπτει τους bloggers σε περίπτωση τέλεσης αδικήματος, ζητεί η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) από τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και τον νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε.

Με πολυσέλιδο έγγραφό της, η ΑΔΑΕ διατυπώνει τη διαφωνία της αναφορικά με τη γνωμοδότηση του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος άναψε «πράσινο φως» στις διωκτικές αρχές να υποχρεώνουν τους παρόχους υπηρεσιών ..........

επικοινωνίας στην αποκάλυψη των στοιχείων των υπευθύνων των blogs σε περίπτωση τέλεσης αδικήματος, χωρίς τη μεσολάβηση δικαστικών συμβουλίων.

Η παράκαμψη της δικαστικής αρχής ωστόσο, σύμφωνα με τις αιτιάσεις της ΑΔΑΕ, παραβιάζει τη συνταγματική και κοινοτική νομιμότητα, αφού και τα εξωτερικά στοιχεία των επικοινωνιών, που κατά τον κ. Σανιδά δεν καλύπτονται από το απόρρητο, με βάση το ισχύον ευρωπαϊκό και εθνικό- νομοθετικό πλαίσιο δεν εξαιρούνται από το πεδίο προστασίας του απορρήτου. Όπως προκύπτει από το έγγραφο της ΑΔΑΕ, η γνωμοδότηση Σανιδά έχει προκαλέσει πλήθος αιτημάτων εκ μέρους της Αστυνομίας προς τους παρόχους Ίντερνετ για αποστολή των στοιχείων πολλών bloggers, χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης από τον Νόμο 2225/1994 διαδικασίας για την άρση του απορρήτου, ενώ δεν πρόκειται για τα σοβαρά- όπως χαρακτηρίζονται- αδικήματα αλλά για πλημμελήματα, όπως είναι η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμηση.

Σημειώνει πάντως η ΑΔΑΕ ότι δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια νομοθετική ρύθμιση που θα διευρύνει τα εγκλήματα για τα οποία θα δικαιολογείται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, υπό την προϋπόθεση ότι η κατηγορία αδικημάτων που θα προστεθεί θα αφορά πράξεις ιδιαιτέρως σοβαρές και ότι δεν θα θιγούν οι εγγυήσεις που θέτει το άρθρο 19 του Συντάγματος για την άρση του απορρήτου.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ανατροπές στις επενδύσεις για φωτοβολταϊκά

Στον αέρα τινάζονται χιλιάδες επενδυτικά σχέδια για «μεσαία» φωτοβολταικά, ισχύος από 20 ως 150 KW, με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, η οποία απαγορεύει την εγκατάστασή τους σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα στις εκτός σχεδίου περιοχές, ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ακόμα και τις προ μηνός εξαγγελίες του ίδιου του υπουργού Ανάπτυξης.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι περίπου το 90% των 2.854 αιτήσεων εξαίρεσης (φωτοβολταϊκά ισχύος 20-150 KW που δεν υποχρεώνονται να λάβουν άδεια παραγωγής), οι οποίες βρίσκονται υπό αξιολόγηση στη ΡΑΕ, αφορούν επενδύσεις σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, μη άρτια και οικοδομήσιμα.

Απαγόρευση .........


Ακόμα χειρότερο είναι ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένη η ΚΥΑ, η απαγόρευση δείχνει να έχει αναδρομική ισχύ, να αφορά δηλαδή όχι μόνον τις υπό αξιολόγηση άδειες, αλλά και όσες αιτήσεις έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά και έχουν πάρει εξαίρεση, εφόσον μέχρι σήμερα τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν εγκατασταθεί.

Ο επίμαχος όρος της ΚΥΑ αναφέρει ότι «για εγκατάσταση Φ/Β ισχύος από 20 ως 150 KW στις εκτός σχεδίου περιοχές απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας».

Η απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα είχε δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνέντευξη Τύπου στα μέσα Μαΐου, όταν διαβεβαίωνε ότι η κατηγορία αυτή των φωτοβολταϊκών θα μπορεί να εγκατασταθεί σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο πολλοί υποψήφιοι επενδυτές χρησιμοποιούν τα οικόπεδα αυτά, είναι δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν διαφορετικά ακριβώς επειδή δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα.

Διαβουλεύσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται τώρα σε διαβουλεύσεις με το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου ο όρος να μην ισχύσει, τουλάχιστον για όσους έχουν λάβει ήδη την εξαίρεση, δεδομένου ότι οι επενδυτές αυτοί μπορεί να έχουν ήδη δαπανήσει σημαντικά ποσά για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Οι συνολικές αιτήσεις για εξαίρεση από άδειες (Φ/Β και μικρές ανεμογεννήτριες) που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ φθάνουν τις 6.861, συνολικής ισχύος 783,3 MW.

Από αυτές έχουν εγκριθεί οι 3.221, σε αξιολόγηση βρίσκονται 2.854 που αφορούν μόνον Φ/Β, συνολικής ισχύος 403,8 MW, ενώ οι υπόλοιπες είτε έχουν απορριφθεί (637), είτε αποσύρθηκαν (149). Σύμφωνα με τη ΡΑΕ ως το τέλος Ιουλίου θα εξετάσει 560 αιτήσεις, ως τις 31 Οκτωβρίου 800 και ως τις 31 Δεκεμβρίου 700.

Σε εξέλιξη αυτή την περίοδο βρίσκεται η αξιολόγηση 1.152 αιτήσεων για άδειες όλων των κατηγοριών, (εκτός εξαιρέσεων) συνολικής ισχύος 12.947 MW.

Πηγή: Ημερησία

ΕΕΤΤ: 2 στους 3 συνδρομητές μπορούν να επιλέξουν άλλον πάροχο εκτός ΟΤΕ

ΣTO 17% θα φτάσει η διείσδυση στην ευρυζωνική πρόσβαση έως τον Οκτώβριο, ενώ πλέον 2 στους 3 συνδρομητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλον πάροχο εκτός του ΟΤΕ, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία παρουσίασε χθες τον απολογισμό των δράσεών της με την ευκαιρία και της λήξης στις 31/7 της θητείας του προέδρου της Ν. Αλεξανδρίδη.
“Στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας η ΕΕΤΤ...

έχει κάνει σημαντικό έργο, το οποίο όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και εγώ θα ήμουν διαθέσιμος να συνεχίσω το έργο αυτό και την επόμενη τετραετία” σημείωσε ο πρόεδρος της Eπιτροπής ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης για το αν θα υπάρξει ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ή όχι, κάνοντας απολογισμό της τετραετούς θητείας του, και προσθέτοντας σημείωσε ότι το κύριο επίτευγμα της περιόδου 2005-2009 είναι η απελευθέρωση της ευρυζωνικότητας μέσω του LLU.

Ο κ. Αλεξανδρίδης πολύ λιγότερο αιχμηρός σε σχέση με προηγούμενες αναφορές του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λειτουργικού διαχωρισμού του ΟΤΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι εάν δούμε ότι άλλα ρυθμιστικά μέτρα δεν φέρνουν αποτέλεσμα, τότε ο λειτουργικός διαχωρισμός πρέπει να υπάρχει στη φαρέτρα του ρυθμιστή.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ υπογράμμισε πως το Yπουργείο Μεταφορών δεν ζήτησε τη γνώμη της Επιτροπής για την κατάρτιση του νομοσχεδίου για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών.
Πηγή: Express.gr




ΙΧ: Ερχεται ρήτρα ρύπων στα τέλη κυκλοφορίας

Προετοιμάζει το έδαφος για «πάγωμα» μισθών και συντάξεων και το 2010 ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου ο οποίος προανήγγειλε χθες νέο σύστημα υπολογισμού για τα τέλη κυκλοφορίας με επιβαρύνσεις για τα ρυπογόνα οχήματα

Ο υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA σημείωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν για 12μηνη παράταση της επιτήρησης χωρίς βέβαια να αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί στην χώρα μας επιπλέον χρόνος για δημοσιονομική προσαρμογή, γνωστοποίησε ότι εντός του καλοκαιριού θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων και τόνισε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιμηκύνει όσο μπορεί το διάστημα προσαρμογής για ........

την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.

ΙΧ: Ερχεται ρήτρα ρύπων στα τέλη κυκλοφορίας

Πιο αναλυτικά σε ερώτηση για το ύψος των αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις το 2010 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτές να είναι και πάλι μηδενικές. Όπως είπε αν και δεν έχουν ακόμη παρθεί οριστικές αποφάσεις, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σειρά παραμέτρων, όπως ο πληθωρισμός.

Έδωσε όμως μία γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2009 είναι πολύ δύσκολος όπως δύσκολη χρονιά θα είναι και το 2010.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αλλαγές που θα γίνουν στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ώστε να υπάρχει σύνδεση όχι μόνο με τον κυβισμό αλλά και με το πόσο ρυπογόνο είναι το όχημα.

Έκανε μάλιστα λόγο και για προτάσεις των φορέων.

Για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότηση ανάφερε πως «θα προσπαθήσουμε να επιμηκύνουμε, όσο περισσότερο, τον χρόνο προσαρμογής, θα είναι σκληρή διαπραγμάτευση, εμείς δεν έχουμε λόγο να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις».

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών παρεμβάσεων σημείωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έλθει στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα.

Άλλα μέτρα όπως νέο μισθολόγιο ενιαίο για νεοεισερχόμενους, δημοσίους υπαλλήλους, πληρωμή από κεντρική αρχή, σύστημα ελέγχου φαρμάκων και κρατικών προμηθειών, τεκμήρια, θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο.

Επίσης ο κ. Παπαθανασίου προανήγγειλε κατάργηση φοροαπαλλαγών που όπως είπε «δεν θα αφορούν βέβαια πολύτεκνους και ανάπηρους».

Τέλος ο υπουργός Οικονομίας ήταν κάθετος ότι δεν υπάρχει «καμία μυστική συμφωνία με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια».

«Υπάρχει δέσμευση ότι πρέπει να βάλουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά, πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό, αν κάνεις ότι είναι δυνατόν τότε η Κομισιόν μπορεί να σου δώσει παράταση εάν υπάρχει μικρή απόκλιση», πρόσθεσε.

Πηγή: Ημερησία