Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1. ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΡΝΟ ΣΤΙΣ 21:30???



ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΡΝΟ ΣΤΙΣ 21:30 ????

ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕ.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΣΡ???

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ???????



-

H πρώτη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για blog!!!!!

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 44/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης κρίθηκε ότι τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου. Αναλογικά βρίσκει εφαρμογή η νομοθεσία του τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.

Παρατηρήσεις-Τα κεντρικά σημεία της απόφασης:

-Ιστολόγιο: ...........

Xαρακτηρίζεται ως διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων-αναγνωστών, που καθορίζουν το περιεχομενο του ιστολογίου.

-Διάκριση ιστολογίου από ιστοσελίδα που διατηρεί μέσο ενημέρωσησης στο διαδίκτυο, το περιεχόμενο της οποίας καθορίζεται από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου.

-Τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου, ο οποίος αφορά τις ιστοσελίδες των ήδη υπαρχόντων μέσων ενημέρωσης.
-Αναλογική εφαρμογή της νομοθεσίας περί τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.

-Αναγνωρίζεται η ανωνυμία των bloggers, διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο

-Η εταιρία που φιλοξενεί το ιστολόγιο στον παγκόσμιο ιστό, δεν θεωρείται αναλογικά, ιδιοκτήτης, εκδότης ή συντάκτης του εντύπου, μέσω του οποίου εκδηλώθηκε η ζημιογόνος συμπεριφορά.

-Μόνη η χρήση ενός υπαρκτού ονοματεπωνύμου ως υπογραφής δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη για την ταυτότητα του δράστη της προσβολής προσωπικότητας, γι’ αυτό και απαιτείται συμπλήρωση στοιχείων για την ταυτότητα του δράστη από το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας…

Ακολουθεί απόσπασμα της απόφασης, όπως δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Αρμενόπουλος»:
Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης 44/2008
«…Κατά τη διάταξη της παρ. 1 του μοναδικού άρθρου του ν.1178/1981 “περί αστικής ευθύνης του τύπου”, ο ιδιοκτήτης κάθε εντύπου υποχρεούται σε πλήρη αποζημίωση για την παράνομη περιουσιακή ζημία και χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που προξενήθηκαν υπαίτια με δημοσίευμα που θίγει την τιμή ή την υπόληψη παντός προσώπου έστω και αν η κατά το άρθρο 914 του ΑΚ υπαιτιότητα, η κατά το άρθρο 919 πρόθεση και η κατά το άρθρο 920 γνώση η υπαίτια άγνοια συντρέχει στο πρόσωπο του συντάκτη του δημοσιεύματος ή, εάν αυτός είναι άγνωστος, στον εκδότη ή το διευθυντή σύνταξης του εντύπου. Εξάλλου, με το άρθρο 4 παρ. 10 του ν.2328/1995 “νομικό καθεστώς της ιδιωτικής τηλεόρασης και της τοπικής ραδιοφωνίας…”, ορίστηκε ότι στο μοναδικό άρθρο του ν.1178/1981, όπως ισχύει, υπάγονται και οι τηλεοπτικοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και στα κατά το άρθρο αυτό “δημοσιεύματα” περιλαμβάνονται και οι τηλεοπτικές και οι ραδιοφωνικές εκπομπές. Προκειμένου για τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ως “εκδότης” νοείται ο νόμιμος ή οι περισσότεροι νόμιμοι εκπρόσωποι της αδειούχου εταιρίας, ως “διευθυντής” νοείται ο υπεύθυνος προγράμματος και προκειμένου για ειδησεογραφικές εκπομπές ο διευθυντής του τμήματος ειδήσεων, ως “συντάκτης” δε του δημοσιεύματος νοείται ο παραγωγός ή ο δημοσιογράφος συντονιστής ή παρουσιαστής της εκπομπής, αναλόγως του είδους και της δομής της (ΑΠ 195/2007, Ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων Νόμος).

Περαιτέρω, με το άρθρο 681Δ ΚΠολΔ καθιερώνεται ειδική διαδικασία εκδίκασης των διαφορών που αφορούν σε προσβολές από δημοσιεύματα ή ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές. Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου αυτού, κατά την ειδική διαδικασία των άρθρων 666 παρ. 1, 667, 671 παρ. 1-3, 672 και 673-676 ΚΠολΔ δικάζονται από το καθ΄ύλην αρμόδιο δικαστήριο όλες οι διαφορές που αφορούν σε αποζημιώσεις οποιασδήποτε μορφής περιουσιακής ζημίας ή ηθικής βλάβης που προκλήθηκε δια του τύπου ή με ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές και οι συναφείς προς αυτές αξιώσεις προστασίας της προσωπικότητας των προσβληθέντων. Από την ευρύτητα της διατύπωσης του άρθρου 681 Δ παρ. 1 ΚΠολΔ συνάγεται ότι στην εν λόγω ειδική διαδικασία υπάγονται όλες οι αγωγές που αποσκοπούν στην αποκατάσταση κάθε περιουσιακής ζημίας ή στην ικανοποίηση της ηθικής βλάβης, καθώς και οι κάθε μορφής αξιώσεις προστασίας των προσώπων των οποίων η περιουσία ή η προσωπικότητα προσεβλήθη από δημοσίευμα ή τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή του έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου, ασχέτως της ιδιότητας του εναγομένου, ο οποίος, του νόμου μη διακρίνοντος, μπορεί να είναι οποιοδήποτε πρόσωπο, του οποίου η συμπεριφορά προσέβαλε την προσωπικότητα του ενάγοντος (ΑΠ 1900/2006, ΕφΠειρ 914/2005, Ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων Νόμος, ΕφΘρ 78/2008, ΕλλΔνη 2006.296).

Σημειωτέον ότι ούτε ο ν. 1178/1981 ούτε το άρθρο 681Δ ΚΠολΔ αναφέρουν τον όρο “δημοσιογράφος” ή παράγωγα αυτού κι επομένως για την υπαγωγή ορισμένης συμπεριφοράς στις ανωτέρω διατάξεις απαιτείται μόνον η εκδήλωση της ζημιογόνου συμπεριφοράς μέσω εντύπου, ραδιοφωνικής ή τηλεοπτικής εκπομπής ως πραγματικού γεγονότος και όχι η συνδρομή επιπέον στοιχείων, όπως η επίσημη πιστοποίηση της επαγγελματικής ιδιότητας του δημοσιογράφου με τίτλο σπουδών ή συμμετοχή σε οικεία συνδικαλιστική οργάνωση.

Σε σχέση με το ζήτημα εάν τα ιστολόγια του διαδικτύου, τα οποία είναι περισσότερο γνωστά με τον όρο της αγγλικής γλώσσας blogs, συνιστούν έντυπα ή εκπομπές υπαγόμενες στις ανωτέρω διατάξεις και έτσι οι αγωγές για αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας, ικανοποίηση της ηθικής βλάβης και γενικώς παροχής έννομης προστασίας στα προσβληθέντα από το περιεχόμενο τους πρόσωπα υπάγονται εξ απόψεως ουσιαστικού δικαίου στο πεδίο του ν. 1178/1981 και εκδικάζονται κατά την ειδική διαδικασία που καθιερώνεται με το άρθρο 681 ΚΠολ, σημειωτέα είναι τα ακόλουθα: Το ιστολόγιο είναι μια τεχνική εφαρμογή στον παγκόσμιο ιστό (worldwide web) και ειδικότερα μια ιστοσελίδα εν είδει προσωπικού ημερολογίου, ο κάτοχος - διαχειριστής του οποίου (blogger) καταγράφει και ανακοινώνει τις απόψεις του για διάφορα ζητήματα που αυτός επιλέγει. Είναι δημοσίως προσιτό θεωρητικά σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στα ερεθίσματα που λαμβάνουν από την ανάγνωση των απόψεων του κατόχου - διαχειριστή του ιστολογίου, δύνανται να απαντήσουν στις απόψεις του γράφοντος και ανακοινώνοντας στο ίδιο ιστολόγιο τα δικά τους σχόλια τα οποία, τα οποία είναι επίσης αναγνώσιμα. Ο κάτοχος - διαχειριστής έχει την τελική δυνατότητα με τη χρήση στοιχείων πρόσβασης να επιλέγει τους αναγνώστες του ιστολογίου του και ακόμη να αποφασίζει αυτός, εάν και ποιοι από τους αναγνώστες επιτρέπεται να ανακοινώσουν τα δικά τους σχόλια σε αυτό. Επομένως το ιστολόγιο είναι διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων και στο σημείο αυτό διαφέρει από τις ιστοσελίδες που διατηρούν τα μέσα ενημέρωσης στο διαδίκτυο, διότι η διαμόρφωση του περιεχομένου του δεν αποφασίζεται μόνον από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου ενημέρωσης αλλά από όλους τους χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι είναι αναγνώστες του ιστολογίου. Τα ιστολόγια ως προϊόντα της εξέλιξης της τεχνολογίας της πληροφορικής εμφανίστηκαν αρχικά ως ιστοσελίδες για πρόσωπα με κοινά ενδιαφέροντα και μετεξελίχθηκαν σε ευρείς χώρους ανταλλαγής ιδεών ενίοτε με μεγάλη επιρροή αναλόγως της θεματολογίας και του μεγέθους του αναγνωστικού κοινού τους. Οι ανακοινώσεις των ιστολογίων αναφέρονται σε ζητήματα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής, αθλητικής και εν γένει επικαιρότητας και οι γραπτές συζητήσεις που διεξάγονται σε αυτά έχουν δημόσιο χαρακτήρα, δηλαδή τα ιστολόγια παρέχουν ενημέρωση και επικοινωνία ηλεκτρονικής μορφής. Το γεγονός ότι ο κάτοχος - διαχειριστής του ιστολογίου δεν υποχρεούται να χρησιμοποιεί τα αληθινά στοιχεία του αλλά δύναται να εμφανίζεται στους αναγνώστες του χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, ούτως ώστε κανείς από τους επισκεπτόμενους το ιστολόγιό του να μη γνωρίζει την αληθινή του ταυτότητα δεν αναιρεί το χαρακτηρισμό του ιστολογίου ως ηλεκτρονικού εντύπου, διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο.

Τόσο ο ν.1178/1981, όπως ισχύει, όσο και το άρθρο 681Δ ΚΠολΔ δεν ρυθμίζουν την εξ απόψεως ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου, αντίστοιχα, μεταχείριση των νέων μορφών ενημέρωσης που δημιουργήθηκαν λόγω των τεχνολογικών δυνατοτήτων του παγκοσμίου ιστού και του διαδικτύου. Η γραμματική διατύπωση των προαναφερθεισών διατάξεων των δύο νομοθετημάτων δεν προσφέρει το θεσμικό πλαίσιο υπαγωγής των ιστολογίων σε αυτές. Ειδικότερα, η νομολογία χρησιμοποίησε επανειλημμένως τον όρο “ηλεκτρονικός τύπος” (ΕφΠειρ 914/2005 ο.π., ΕφΘρ 78/2003, ο.π. ΕφΔυτΜακ 44/2001, Αρμ 2002.1202), πλην όμως από τη συνεκτίμηση των πραγματικών περιστατικών των συγκεκριμένων υποθέσεων και το χρόνο έκδοσης των αποφάσεων, κατά τον οποίον τα σχετικά με τα ιστολόγια ζητήματα δεν είχαν ακόμη αχθεί προς επίλυση ενώπιον των δικαστηρίων συνάγεται ότι ο όρος “ηλεκτρονικός τύπος” έχει μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί από τη νομολογία αδιακρίτως κατ’ αντιδιαστολή προς το γραπτό τύπο, για να χαρακτηρίσει τα πιο σύγχρονα μέσα ενημέρωσης και ιδίως την τηλεόραση και, συνεπώς, δεν μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν τα ιστολόγια παρά μόνον η διαδικτυακή μορφή των ήδη υπαρχόντων μέσων ενημέρωσης, δηλαδή οι ιστοσελίδες των εφημερίδων, των περιοδικών, των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών σταθμών. Eλλείψει νομοθετικής ρύθμισης και νομολογιακής επίλυσης του υπό έρευνα ζητήματος, η αντιμετώπιση του αναφυέντος κενού νόμου επιτυγχάνεται με αναλογική εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας τόσο σε επίπεδο ουσιαστικού όσο και σε επίπεδο δικονομικού δικαίου (ΕφΑθ 8962/2006 ΕλλΔνη 2006.1515, Π.Κορνηλάκη, Διαδίκτυο και αστικό δίκαιο, Αρμ. 2007.993). Η αναλογική εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου δεν είναι δυνατό να εμποδιστεί από το γεγονός ότι στο ιστολόγιο δεν υπάρχει η συνήθης ιεραρχική δομή οργάνωσης που απαντάται στα παραδοσιακά έντυπα, δηλαδή δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, εκδότης, διευθυντής, συντάκτης ούτε απαντώνται τα αντίστοιχα πρόσωπα που προβλέπει ο ν. 1178/1981 για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, διότι για να προσδοθεί σε ένα υλικό μέσο δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη όλων των ανωτέρω προσώπων. Στην περίπτωση του ιστολογίου υπάρχει ο κάτοχος - διαχειριστής, ο οποίος μπορεί να ταυτίζεται ή όχι με το συντάκτη ορισμένου δημοσιεύματος, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, στα ιστολόγια ανακοινώσεις συντάσσουν και οι αναγνώστες τους.

Τέλος, στο άρθρο 14 π.δ. 131/2003, με το οποίο ενσωματώθηκε το ημεδαπό δίκαιο η οδηγία 2000/31 για το ηλεκτρονικό εμπόριο και την κοινωνία της πληροφορίας, ορίζεται ότι οι φορείς παροχής υπηρεσιών στην κοινωνία της πληροφορίας δεν έχουν υποχρέωση γενικού ελέγχου των πληροφοριών που αποθηκεύουν ή μεταδίδουν. Από το συνδυασμό των άρθρων 11 και 14 αυτού του π.δ. συνάγεται ότι η εταιρία που φιλοξενεί σε δικό της χώρο στον παγκόσμιο ιστό το ιστολόγιο δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί, κατ΄ ανάλογη ερμηνεία του μοναδικού άρθρου του ν.1178/1981 ιδιοκτήτης, εκδότης, διευθυντής σύνταξης ή συντάκτης του εντύπου, διότι δεν αποτελεί την αφετηρία της μετάδοσης των πληροφοριών, δεν επιλέγει τον αποδέκτη της μετάδοσης, δεν επιλέγει ούτε τροποποιεί τις μεταδιδόμενες πληροφορίες. Αντιθέτως, ο ρόλος της είναι να παρέχει στους ενδιαφερόμενους χώρο για τη δημιουργία και ενίοτε τεχνικές υποδείξεις για το σχεδιασμό του ιστολογίου τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, με την υπό κρίση αγωγή, ο ενάγων ιστορεί ότι ο εναγόμενος έιναι κάτοχος της ιστοσελίδας με την επωνυμία http://www….blogspot.com/ στο διαδίκτυο, όπως αυτή η επωνυμία διορθώθηκε παραδεκτώς αναφορικά με την ακριβή σειρά των χαρακτήρων της με δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων του, η οποία καταχωρίστηκε στα ταυτάριθμα με την παρούσα δίκη πρακτικά δημόσιας συνεδριάσεως του δικαστηρίου αυτού, μέσω δε της ιστοσελίδας διατηρεί ηλεκτρονική διαδικτυακή εφημερίδα, στην οποία την 3.5.2007 δημοσίευσε τα αναληθή γεγονότα και τις δυσφημιστικές λέξεις και φράσεις που αναφέρονται στο πρόσωπό του κατά τα εκτενώς αναφερόμενα στο αγωγικό δικόγραφο. Εκθέτει ότι με τη δημοσίευσή τους ο εναγόμενος προσέβαλε την προσωπικότητά του και ειδικότερα την τιμή και την υπόληψή του, προκαλώντας του ηθική βλάβη για τους επίσης αναφερόμενους στην αγωγή λόγους και ισχυρίζεται ότι είναι πολύ πιθανή η επανάληψη της προσβολής στο μέλλον με την καταχώρηση του περιεχομένου του δημοσιεύματος σε άλλους διαδικτυακούς τόπους, λόγω των τεχνικών δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο. Για τους ανωτέρω λόγους ζητάει να γίνει δεκτή η αγωγή του, να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να του καταβάλει ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της προκληθείσας ηθικής βλάβης το χρηματικό ποσόν των 58.694,96 ευρώ, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής, να διαταχθεί ηβ άρση ττης προσβολής με τη διαγραφή του επίμαχου δημοσιεύματος και η παράλειψή της στο μέλλον, να απαγγελθεί προσωπική κράτηση δύο μηνών για την περίπτωση μη συμμόρφωσης του με το διατακτικό της απόφασης και να καταδικαστεί στα δικαστικά έξοδά του.

Με αυτό το περιεχόμενο και αιτήματα η αγωγή παραδεκτώς εισάγεται προς συζήτηση ενώπιον του δικαστηρίου αυτού, ως καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμοδίου (άρθρα 14 παρ. 2 και 22 ΚΠολΔ), κατά την ειδική διαδικασία που θεσπίζεται με το άρθρο 681Δ ΚΠολΔ, αναλόγως εφαρμοζομένου, είναι ορισμένη ενώ απορριπτέος είναι ο ισχυρισμός του εναγομένου για έλλειψη παθητικής νομιμοποίησης, διότι στο αγωγικό δικόγραφο με σαφήνεια ο εναγόμενος φέρεται ως κάτοχος - διαχειριστής της επίδικης ιστοσελίδας και συντάκτης του επιλήψιμου δημοσιεύματος και επομένως η αγωγή ορθώς στρέφεται κατ’ αυτού, η δε μη απόδειξη των ανωτέρω πραγματικών γεγονότων άπτεται της ουσιαστικής βασιμότητας της αγωγής και όχι της παθητικής νομιμοποίησής του. Tυγχάνει νομικά βάσιμη, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 57, 59, 299, 346, 9145, 920, 932 ΑΚ, 361-363 ΠΚ, του μοναδικού άρθρου του ν.1178/1981, όπως ισχύει, 947 παρ. 1 και 176 ΚΠολΔ και δεδομένου ότι κατεβλήθη για το αντικείμενό της το προσήκον τέλος δικαστικού ενσήμου με τα ανάλογα επ’ αυτού ποσοστά υπέρ του Τ.Ν. και του ΤΑΧ.ΔΙΚ (…), πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω και ως προς την ουσιαστική βασιμότητά της.

Ο εναγόμενος αφενός αρνείται αιτιολογημένα την αγωγή και αφετέρου ζητάει τη διενέργεια τεχνικής πραγματογνωμοσύνης στη φορητή συσκευή ηλεκτρονικού υπολογιστή του με στοιχεία …. και με σειριακό αριθμό …., προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κατά το κρίσιμο χρόνο διέθετε πρόσβαση στο διαδίκτυο και εάν το επίμαχο δημοσίευμα συντάχθηκε στο δικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή και απεστάλη από αυτόν στο ιστολόγιο, στο οποίο δημοσιεύθηκε. Το αίτημα αυτό είναι νομικά βάσιμο, στηριζόμενο στο άρθρο 368 παρ. 1 ΚΠολΔ και πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω ως προς την ουσιαστική βασιμότητά του.

Από την εκτίμηση των ενόρκων καταθέσεων των μαρτύρων αποδείξεως και ανταποδείξεως, που λήφθηκαν νομίμως στο ακροατήριο και περιέχονται στα ταυτάριθμα με την παρούσα απόφαση πρακτικά δημόσιας συνεδρίασης του δικαστηρίου αυτού και από την ανάγνωση όλων ανεξαιρέτως των μετ’ επικλήσεως προσκομισθέντων από τους διαδίκους εγγράφων πλην των εγγράφων δηλώσεων της Β.Μ., της Μ.Ν., του Γ.Σ. και της Κ.Μ., με ημερομηνίες …, αντίστοιχα, διότι, ενώ από τις ημερομηνίες σύνταξής τους αποδεικνύεται ότι συντάχθηκαν με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στην παρούσα δίκη, προσκομίστηκαν κατά παράβαση του άρθρου 671 παρ. 1 ΚΠολΔ, δηλαδή δεν περιβλήθηκαν τον τύπο της ένορκης βεβαίωσης και συνεπώς δεν επιτρέπεται να ληφθούν υπ’ όψιν ούτε για τη συναγωγή δικαστικών τεκμηρίων (ΑΠ 2030/2006, ΑΠ 1056/2005, Ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων Νόμος, ΑΠ 631/2004, ΕλλΔνη 2006.106) αποδείχθηκαν τα ακόλουθα γεγονότα: Ο ενάγων είναι δημοσιογράφος και ειδικότερα διευθυντής σύνταξης του περιοδικού με την επωνυμία “Μ.”, που εκδίδεται στην Καβάλα, συνεργάτης της εφημερίδας “Χ” που εκδίδεται στην Κομοτηνή, πρώην υπάλληλος του γραφείου τύπου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και επικεφαλής του γραφείου Τύπου του βουλευτή νομού Ροδόπης και Υπουργού Ε.Σ. Λόγω των ανωτέρω ασχολιών του είναι επαγγελματίας εγκατεστημένος τόσο στην Κομοτηνή όσο και στην Καβάλα και είναι γνωστός στο δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παρουσιάζει δυσχέρεια βάδισης λόγω δυσπλασίας του αριστερού ισχίου με οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις και για το λόγο αυτόν την … είχε κριθεί ανάπηρος κατά ποσοστό 50% για δύο έτη από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων Καβάλας. Επίσης αποδείχθηκε ότι στον παγκόσμιο ιστό υπάρχει ιστολόγιο με την επωνυμία http://… blogspot.com/ στο οποίο δημοσιεύονται κείμενα σχετιζόμενα ιδίως με την πολιτική σκηνή του νομού Ροδόπης αλλά και του ευρύτερου πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι δημοσιεύσεις αυτές γίνονται υπό τον τίτλο “Piazza Del Popolo” με υπότιτλο τις φράσεις “Αντιπολίτευση και από το διαδίκτυο - μια πρόταση ηλεκτρονικής κουλτούρας”. Την … 2007 δημοσιεύθηκε σε αυτό το ιστολόγιο κείμενο με αρνητικού χαρακτήρα αναφορές στο πρόσωπο του ενάγοντος. Ειδικότερα, ο τίτλος του κειμένου είναι “Ο κουτσός και ο χαζός τον πρώτο χρόνο χαίρονται”, ενώ στην τέταρτη σειρά του κειμένου διευκρινίζεται ότι το κείμενο αφορά στον ενάγοντα με αναφορά του ονοματεπωνύμου του. Ο ενάγων χαρακτηρίζεται υπεύθυνος του γραφείου τύπου του Δημάρχου Κομοτηνής Δ.Κ. Επιπλέον, αναφέρεται ότι στο παρελθόν είχε διωχθεί κακήν κακώς από την πόλη καταγωγής του, την Καβάλα και βρίσκει ευκαιριακά επαγγελματική στέγη στην Κομοτηνή. Επίσης, στο ίδιο κείμενο υπάρχει η φράση “με εκφράσεις σε διάσπαρτες μέσα στο περιοδικό στήλες του τύπου λαμόγια, ξεφτίλα, λάσπη, λύματα καταλαβαίνει κανείς την δημοσιογραφική του δεοντολογία”. Τέλος, το κείμενο κλείνει με την πρόταση “Έτσι κι αλλιώς ο κουτσός και ο χαζός τον πρώτο χρόνο χαίρονται.” Αναφορικά με την αξιολόγηση των ανωτέρω επίμαχων χωρίων του δημοσιευθέντος κειμένου αποδείχθηκε ότι ο τίτλος του, δηλαδή η φράση “ο κουτσός και ο χαζός τον πρώτο χρόνο χαίρονται”, η οποία αποτελεί και την κατακλείδα του κειμένου, συνιστά προσβλητική φράση για τον ενάγοντα, διότι με τη χρήση της λέξης κουτσός επιδιώκεται η υποτίμησή του με αναφορά στην προαναφερθείσα σωματική πάθησή του. Ο συντάκτης του κειμένου υπενθυμίζει στους αναγνώστες του τη χωλότητα του ενάγοντος, για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του στην αντιπαράθεση με αυτόν. Πρόκειται για παράνομη και υπαίτια προσβολή της προσωπικότητας του ενάγοντος, διότι προβάλλεται ως όνειδος η σωματική αναπηρία του και επιχειρείται να μειωθεί η αξία της προσωπικότητάς του, επειδή είναι ασθενής. Η χρήση της λέξης χαζός αμέσως μετά από τη λέξη κουτσός στοχεύει στην δημιουργία της εντύπωσης ότι πρόκειται για πρόσωπο όχι μόνο με σωματικά αλλά και με πνευματικά προβλήματα, δηλαδή επιτείνει την ήδη επιχειρηθείσα να δημιουργηθεί εντύπωση ότι ο ενάγων είναι πρόσωπο μειωμένων ικανοτήτων και ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στη σωματική και πνευματική του ανεπάρκεια. Επομένως, η χρήση της λέξης χαζός συνιστά επίσης παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του ενάγοντος. Το γεγονός ότι η προαναφερθείσα πρόταση αναγράφεται και στο τέλος του κειμένου και μάλιστα οι δύο επίμαχες λέξεις με κεφαλαία γράμματα ενισχύει το συμπέρασμα ότι ο συντάκτης του κειμένου επιδιώκει να υπενθυμίσει στους αναγνώστες του με έμφαση ότι ο ενάγων είναι πρόσωπο μειωμένης ψυχοσωματικής υγείας. Σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό του ενάγοντος ως υπεύθυνου του γραφείου τύπου του Δημάρχου Κομοτηνής Δ.Κ., αποδείχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές του έτους 2006 υπήρξε συνεργασία του ενάγοντος με τον τότε υποψήφιο δήμαρχο Κομοτηνής Δ.Κ. Τη συνεργασία αυτή αναφέρει η εφημερίδα “Χ” την …. 2006 στη στήλη Μικροκομοτηναίικα, στην οποία τον κατονομάζει επιστάτη της επικοινωνιακής ομάδας του Δ.Κ. Άλλωστε ο ίδιος ο ενάγων σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα την …. 2007, δέχθηκε ότι βοήθησε στην εκλογή του Δ.Κ. στο Δήμο Κομοτηνής. Η συνεργασία αυτή δεν συνιστά παράνομη δραστηριότητα και από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν αποδείχθηκε οτιδήποτε επιλήψιμο σε σχέση με αυτήν. Επομένως, ο χαρακτηρισμός του ενάγοντος ως υπευθύνου του γραφείου Τύπου του Δημάρχου Κομοτηνής, ακόμη και αν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι ο ενάγων δεν ανέλαβε αυτή τη θέση μετά από την εκλογή του Δ.Κ. στη θέση του δημάρχου δεν είναι προσβλητικός γι’ αυτόν. Το τρίτο επίμαχο χωρίο του κειμένου είναι η αναφορά ότι ο ενάγων είχε διωχθεί κακήν κακώς από την πόλη καταγωγής του, την Καβάλα και βρίσκει ευκαιριακή επαγγελματική στέγη στην Κομοτηνή. Αποδείχθηκε ότι ποτέ δεν συνέβη αυτό το γεγονός, αλλά ότι ο ενάγων λόγω των επαγγελματικών του ασχολιών είναι εγκατεστημένος εν μέρει στην Καβάλα και εν μέρει στην Κομοτηνή. Συνεχίζεται να εργάζεται στην Καβάλα ως διευθυντής σύνταξης του περιοδικού με την επωνυμία “Μ” που εκδίδει εκεί η σύζυγός του Κ.Α…. Η εμφάνισή του στο δημοσίευμα του ιστολογίου ως διωχθέντος από την τοπική κοινωνία της Καβάλας, με συνέπεια να εξαναγκασθεί να αναζητήσει ευκαιριακή απασχόληση στην Κομοτηνή, δημιουργεί γι’ αυτόν την εντύπωση ότι πρόκειται για αποτυχημένο επαγγελματία με συμπεριφορά αντίθετη προς τα κρατούντα κοινωνικά πρότυπα, ώστε να μην είναι ανεκτός ούτε από την τοπική κοινωνία, από την οποία προέρχεται. Η δημοσιεύση αυτού του ψευδούς γεγονότος στο ανωτέρω ιστολόγιο συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση του ενάγοντος. Το τελευταίο επίμαχο χωρίο σχετίζεται με την αμφισβήτηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας του ενάγοντος λόγω της εκ μέρους του χρήσης των λέξεων “λαμόγια”, “ξεφτίλα”, “λάσπη” και “λυματα” σε διάφορες στήλες του περιοδικού “Μ”, τεύχος 155 (Ιανουάριος - Μάρτιος 2007). Δεδομένου ότι η αμφισβήτηση είναι συχνά βασικό στοιχείο του δημόσιου λόγου, δικαιολογείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η οξεία κριτική και ειδικότερα η αμφισβήτηση της επαγγελματικής δεοντολογίας ορισμένων προσώπων. Στην προκειμένη περίπτωση ο συντάκτης του κειμένου, ερειδόμενος στη χρήση των τεσσάρων υβριστικών λέξεων “λαμόγια”, “ξεφτίλα”, “λάσπη” και “λύματα” εκ μέρους του ενάγοντος για μη κατονομαζόμενα πρόσωπα ηττηθέντος εκλογικού συνδυασμού στις τοπικές εκλογές του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2006, αμφισβητεί δημοσίως τη δημοσιογραφική δεοντολογία του ενάγοντος. Πρόκειται για δυσμενή κρίση για την επαγγελματική εργασία του ενάγοντος, διατυπωμένη με απόλυτο και παραστατικό τρόπο, η οποία όμως δεν φτάνει έως το σημείο της παράνομης προσβολής της προσωπικότητάς του, διότι από τον τρόπο εκφοράς της δεν αποδείχθηκε σκοπός δυσφήμησής του [σ.σ. εννοεί προφανώς "σκοπός εξύβρισής του"] (άρθρο 367 παρ. 1 α ΠΚ). Καταληκτικά, εντοπίζεται προσβλητικό για τον ενάγοντα περιεχόμενο στα δύο από τα τέσσερα επίμαχα χωρία , δηλαδή αφενός στο χαρακτηρίζον αυτόν ως κουτσό και χαζό και αφετέρου στο αναφερόμενο στον διωγμό του από την Καβάλα και στην αναζήτηση ευκαιριακής επαγγελματικής στέγης στην Κομοτηνή. Δεδομένου του προσβλητικού περιεχομένου τους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ιστολόγιο, ως εκ της ιδιότητάς του, η οποία περιγράφηκε στην ανωτέρω νομική σκέψη, είναι προσιτό σε αόριστο αριθμό χρηστών του διαδικτύο, προκλήθηκε στον ενάγοντα ηθική βλάβη, η οποία χρήζει αποκατάστασης από τον κάτοχο - διαχειριστή του ιστολογίου και το συντάκτη του συγκεκριμένου κειμένου. Ως κάτοχος - διαχειριστής του ιστολογίου φέρεται ο εναγόμενος, διότι το επώνυμό του είναι αναγραμμένο στη θέση του επιλέγοντος τη μουσική του ιστολογίου. Η έλλειψη υπογραφής συντάκτη στο κείμενξο δημιουργεί την πεποίθηση ότι ο κάτοχος - διαχειριστής του ιστολογίου έχει συντάξει το κείμενο. Εντούτοις ο εναγόμενος αρνείται ότι διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο και συνεπώς ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το ιστολόγιο και το συγκεκριμένο κείμενο, αποδίδει την ανάμιξή του στην παρούσα δίκη στο γεγονός ότι είναι υιός του πρώην Δημάρχου Κομοτηνής Α.Β. και ισχυρίζεται ότι άγνωστο σε αυτόν πρόσωπο δημιούργησε το εν λόγω ιστολόγιο χρησιμοποιώντας το δικό του επώνυμο. Οι εκτυπώσεις από διάφορες ιστοσελίδες, τις οποίες προσκομίζει ο ενάγων, από τις οποίες αποδεικνύεται αφενός ότι εντός του έτους 2007 δημιουργήθηκε άλλλο ιστολόγιο με την επωνυμία http://piazzadelpopolo.blogspot.com/ στο οποίο επίσης δημοσιεύει κείμενα ο εναγόμενος, και αφετέρου ότι το ονοματεπώνυμο του εναγομένου εντοπίζεται γενικώς στον παγκόσμιο ιστό με τη χρήση μηχανισμών αναζήτησης, δεν καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του εναγομένου ότι δεν σχετίζεται με το επίμαχο ιστολόγιο, διότι δεν αποδεικνύουν εάν αυτός ή άλλο πρόσωπο έθεσε σε κυκλοφορία τα στοιχεία του στον παγκόσμιο ιστό. Δηλαδή δεν αμφισβητείται η εμφάνιση των στοιχείων του εναγομένου στα δύο ανωτέρω ιστολόγια αλλά η πραγματική σχέση του με αυτά, δεδομένου ότι ο κάτοχος - διαχειριστής ενός ιστολογίου δεν υποχρεούται να εμφανίζεται στο αναγνωστικό κοινό του με το αληθινό του όνομα, αλλά δύναται να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο. Για τον ίδιο λόγο δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί αποδεικτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας “Θ.Α” της …. 2007, σελ. 10, με τίτλο “Στον Παναγιώτη Ελή”, εφόσον κάτω από αυτό δεν υπάρχει μόνον το όνομα του εναγομένου αλλά και η ένδειξη ότι το κείμενο προήλθε από το ανωτέρω ιστολόγιο με το επώνυμο του εναγομένου.

Δηλαδή η προέλευση του ανωτέρω κειμένου από το επίδικο ιστολόγιο δεν αποτελεί αξιόπιστο συνδετικό στοιχείο του ιστολογίου με τον εναγόμενο. Το περιεχόμενο της κατάθεσης του μάρτυρα αποδείξεως, ότι οι δημοσιογράφοι …. του ανέφεραν ότι ο εναγόμενος συνέταξε το εν λόγω κείμενο δεν είναι δυνατό να οδηγήσει στην απόδειξη της ουσιαστικής βασιμότητας της αγωγής, διότι γι’ αυτούς τους δημοσιογράφους ισχύει επίσης το πέπλο της πιθανής χρήσης του επωνύμου του εναγομένου από άγνωστο πρόσωπο, το οποίο είναι ο πραγματικός κάτοχος - διαχειριστής του ιστολογίου και δεν αποδείχθηκε ότι χρησιμοποίησαν τεχνικά μέσα για την άρση του, ώστε να είναι αξιόπιστα όσα ανέφεραν στο μάρτυρα. Από την άλλη πλευρά, το υπ’ αρ. πρωτ. … έγγραφο της εθνικής επιτροπής τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων, με το οποίο η επιτροπή βεβαιώνει ότι ο εναγόμενος ουδέποτε κατέστη οφορέας ονόματος χώρου (domain name) με την κατάληξη .gr δεν συνιστά πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο υπέρ του εναγομένου, διότι κανένα από τα δύο προαναφερθέντα ιστολόγια δεν είναι ιστοσελίδα με τελική κατάληξη ονόματος .gr. Επίσης δεν έχουν αποδεικτική αξία το φωτοαντίγραφο του λογαριασμού τηλεπικοινωνιακών τελών του εναγομένου που εξέδωσε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος με ημερομηνία …. 2007 από τον οποίο αποδεικνύεται ότι δεν προαγματοποίησε κλήσεις μέσω διαδικτύο και η υπ’ αρ. …. βεβαίωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, Τοπικό Υποκατάστημα Κομοτηνής, ότι ο εναγόμενος ήταν άνεργος κατά το έτος 2007, διότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι απαραίτητο να έχει πραγματοποιηθεί από την οικεία και ειδικά από την τηλεφωνική σύνδεση για την οποία εκδόθηκε ο προσκομισθείς λογαριασμός τηλεπικοινωνιακών τελών ή απο το χώρο εργασίας του εναγομένου. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να πραγματοποιήθηκε μέσω άλλης εταιρίας παροχής υπηρεσιών σύνδεσης διαδικτύου και όχι μέσω του ΟΤΕ και για το λόγο αυτό να μην εμφανίζονται οι σχετικές κλήσεις στον προσκομισθέντα λογαριασμό. Μετά ταύτα δεν είναι δυνατή η κατάληξη σε ασφαλές αποδεικτικό πόρισμα σχετικά με την ουσιαστική βασιμότητα της αγωγής, διότι αφενός η συστηματική αρθρογραφία του κατόχου - διαχειριστή του επίμαχου ιστολογίου και η συχνή και όχι σποραδική εμφάνισή του στον παγκόσμιο ιστό με το ονοματεπώνυμο του εναγομένου συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι πρόκειται για τον ίδιο τον εναγόμενο και όχι για άλλο πρόσωπο, όμως αφετέρου η αδυναμία να συνδεθεί με αποδεικτική ασφάλεια το ίδιο το πρόσωπο και όχι απλώς το όνομα του εναγομένου με το επίμαχο ιστολόγιο εμποδίζει το σχηματισμό πλήρους δικανικής πεποίθησης και συνεπώς την αποδοχή της αγωγής ως ουσιαστικά βάσιμης. Πρόκειται για κενό που παρουσιάστηκε κατά τη μελέτη της υπόθεσης και χρειάζεται συμπλήρωση (άρθρο 254 παρ. 1 ΚΠολΔ). Η συμπλήρωση αυτού του κενού πρέπει να γίνει με την προσκομιδή εγγράφου από το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οδός Μοναστηρίου αρ. 326, Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα περιέχονται τα στοιχεία του φυσικού προσώπου το οποίο είναι ο κάτοχος - διαχειριστής του ιστολογίου με την επωνυμία http://….blogspot.com/. Η επιλογή της ανωτέρω αστυνομικής υπηρεσίας είναι επιβεβλημένη, διότι δεν υπάρχει εγγύτερη αστυνομική υπηρεσία, διαθέτουσα τμήμα εξιχνίασης αξιόποινων πράξεων που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου. Αντίθετα, η διενέργεια τεχνικής πραγματογνωμοσύνης που αιτήθηκε ο εναγόμενος να πραγματοποιηθεί επί του ηλεκτρονικού του υπολογιστή με στοιχεία …. και με σειριακό αριθμό …., δεν θα οδηγήσει στην εξακρίβωση της αλήθειας, διότι δεν αποδείχθηκε ότι η ως άνω συσκευή ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι η ίδια με αυτήν που κατείχε καθ’ όλο το χρόνο διαμόρφωσης του επίμαχου ιστολογίου έως και την … 2007, οπότε και δημοσιεύθηκε το δυσφημιστικό για τον ενάγοντα κείμενο, με συνέπεια να είναι αβέβαιο επί ποίου ακριβώς πραγματικού υλικού θα διεξαχθεί η αιτούμενη τεχνική πραγματογνωμοσύνη. Περαιτέρω, ακόμη και αν η ανωτέρω συσκευή βρισκόταν στην κατοχή του εναγομένου καθ’ όλον τον ανωτέρω χρόνο, πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου ήταν δυνατή η διενέργεια τεχνικών επεμβάσεων σε αυτήν με σκοπό την εξαφάνιση των πιθανών επιβαρυντικών για τον εναγόμενο στοιχείων. Τέτοιες τεχνικές επεμβάσεις, τις οποίες η τεχνολογική πρόοδος κατέστησε εφικτές ακόμη και στους φορητούς υπολογιστές συνιστούν ενδεικτικά η αλλαγή της κάρτας μνήμης και του σκληρού δίσκου και με την πραγματοποίησή τους θα έχουν εξαφανιστεί τα τυχόν υπάρχοντα στοιχεία για τη δημιουργία ιστολογίου και την επίσκεψη ιστοσελίδων εκ μέρους του εναγόμενου. Επομένως, λόγω των τεχνικών ιδιαιτεροτήτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διενέργεια τεχνικής πραγματογνωμοσύνης επί του φορητού ηλ/κου υπολογιστή του εναγομένου είναι εν προκειμένω απρόσφορη για την εξακρίβωση της αλήθειας και το σχετικό αίτημα ουσιαστικά αβάσιμο..».

Πηγή: Επίκαιρο

Από τον Κάτμαν στον Τρεμόπουλο..

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Ωχρή πολιτική συμμορία υφαρπαγής της ψήφου σας έχει εν όψει των ευροεκλογών συσταθεί από καιρού. Πρόκειται για τους πάσης φύσεως οικολόγους υπο-οικολόγους και ανθυπο-οικολόγους οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία με την δημοσκοπική τάξη πραγμάτων επιχειρούν να κατευθύνουν την πολιτική φορά ενός εκάστου εξ ημών για το εξής ίδιον όφελος:

Ο αποπροσανατολισμός του εκλογικού σώματος από τα ατιμώρητα εγκλήματα των πρωταιτίων της λαϊκής εξαθλίωσης, και η απόκρυψη των ενόχων.
Προβάλουν οι αχρείοι την ισοπεδωτική λογική τού όλοι ίδιοι είναι, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ των ίδιων ακόμη και εκείνους που κατά την σύγχρονη ιστορία μας δεν μας ...........

έχουν εξουσιάσει ποτέ, (ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΟΣ), προκειμένου να κατευθύνουν την ψήφο διαμαρτυρίας στους ακροβάτες του οικολογικού τσίρκου!
Είναι αυτοί που κατά καιρούς με τις αναρριχήσεις τους στις κουπαστές ποντοπόρων δεξαμενόπλοιων, ή με τις μασκοφόρες καταδύσεις τους στα βάθη μιας χωματερής παρουσιάζουν εκ του ασφαλούς ένα αναποτελεσματικό υπερθέαμα επαναστατικής γυμναστικής αφού:

Ποτέ με τα εφέ τους δεν απότρεψαν την εξακολούθηση της μολυσματικής ή ρυπαντικής λειτουργίας μιας παραγωγικά κερδοφόρας μηχανής.
Αντιθέτως. Σε πείσμα των θεατρινισμών τους η ληστρική εκμετάλλευση του γήινου πλούτου καλά κρατεί, τα μονοπύθμενα πλοία συνεχίζουν ανενόχλητα τους πλόες τους, οι παραλίες εξακολουθούν να τσιμεντώνονται οι χωματερές αυξάνονται και πληθύνονται μεταναστεύοντας σαν τους μουσουλμάνους παντού και την συνθήκη του Κιότο, μόλις πρόσφατα η νούμερο ένα ρυπογόνος χώρα στον πλανήτη, οι ΗΠΑ, υπέγραψαν αλλά με πολλά αστεράκια .

Οι ίδιοι όμως έχουν εξ αυτών από χρόνια ενταχθεί στις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υποδόρια χρηματοδότηση των οποίων ολοένα και πληθαίνουν οι αποδεδειγμένες καταγγελίες, πως πίσω τους κρύβονται μυστικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα η CIA στην περίπτωση των δημοσιογράφων δίχως σύνορα. (κάποια στιγμή θα αναφερθώ με στοιχεία στα πεπραγμένα τους).

Μα ακόμη και εκείνες, όπως η WWF, που επιδοτούνται εμφανώς, στο όνομά μας αλλά δίχως την συγκατάθεσή μας, εντάχθηκαν στην καθημερινότητά μας είτε δια μέσου πιστωτικών καρτών είτε δια μέσου δευτερογενών συναλλακτικών υποχρεώσεών μας για να καταστούμε εμείς οι ακούσιοι χορηγοί τους.
Το χείριστο όμως δεν είναι αυτό. Είναι πως κατ’ επιταγή των αφεντάδων τους προχώρησαν ως μη όφειλαν όχι σε ένα βήμα, αλλά σε ένα άλμα παραπέρα. Κομματικοποίησαν τις δήθεν απολίτικες δραστηριότητές τους για να κατέλθουν στον στίβο των ευρωπαϊκών εκλογών, μέσω των οποίων το μόνο όφελός μας στην απευκταία εκδοχή που θα ψηφιστούν, είναι κάποιος από αυτούς να εισπράττει παχυλούς μισθούς Βρυξελλών για να επιχορηγήσει πλουσιοπάροχα την Ελληνική ζωή του.

Χώρια που ορισμένοι εξ αυτών όταν ερωτώνται για θέματα αιχμής, όπως η οικονομική κρίση ή τα Σκόπια αν δεν απαντήσουν προκαλώντας το εθνικό μας συναίσθημα, περίπτωση Σκοπίων, παριστάνουν από άγνοια τούς Ευρωπαίους που στήθηκαν δια της βίας να παρακολουθήσουν κινέζικη όπερα, περίπτωση οικονομικής κρίσης. Στην βάση αυτής της λογικής λοιπόν ποιος εμποδίζει ποιον να εξυφάνει ένα κόμμα υγείας, ή μηχανικής, ακόμη ακόμη με δεδομένη την εγκληματικότητα ένα κόμμα αστυνόμευσης..

Τα κόμματα όμως δεν είναι πυροσβέστες ώστε να ξεσηκώνονται από τον κώδωνα συναγερμού για να σβήσουν κάθε τόσο μια κοινωνική φωτιά. Και ούτε τα πολιτικά προβλήματα λύνονται αποσπασματικά Διαφορετικά στην περίπτωση που θα εισπράξουν πάνω από μηδέν κόμμα τόσο επί τοις εκατό, σας υπόσχομαι πως στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα συστήσω κόμμα ψαράδων και θα το εντάξω στην αρπαχτή των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Γιατί είμαστε πολλοί ανεξαρτήτως του αν είμαστε σκόρπιοι.

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr


Ευρωεκλογές 2009 – Μεσσηνία , οι ψηφοφόροι σε αριθμούς !

Συνολικά σε 208.947 εγγεγραμμένους ανέρχονται οι ψηφοφόροι του Νομού Μεσσηνίας που έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009. Από αυτούς 101.965 είναι άνδρες και 106.982 οι γυναίκες

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων της Μεσσηνίας ακολουθεί πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Στις εκλογές του 2004 οι ψηφοφόροι ανέρχονταν σε 211.795 (102.005 οι άνδρες και 109.790 οι γυναίκες )

Στις εκλογές του 2007 οι ψηφοφόροι ανέρχονταν σε 211.053 (102.080 οι άνδρες και 108.973 οι γυναίκες )

Οι ετεροδημότες που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές στην Μεσσηνία ανέρχονται στους 312 ( 140 άνδρες και 172 γυναίκες .

Και τέλος οι Νέοι ψηφοφόροι που ψηφίζουν για πρώτη φορά στην Μεσσηνία ανέρχονται .......

σε 1958 ( 979 άνδρες και 979 γυναίκες )

Πηγή: best-Tv

Ξεκίνησε το πρόγραμμα «νέων επιστημόνων» του ΟΑΕΔ

Ξεκίνησε από χθές 25 Μαΐου 2009 η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, για την επιχορήγηση συνολικά 6.000 «νέων ελευθέρων επαγγελματιών (NEE) - νέων επιστημόνων» έτους 2009. Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση και οικονομική ενίσχυση των νέων επιστημόνων, που αποφασίζουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, δημιουργώντας τη δική τους μικρή επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, συναφή με την ειδικότητά τους. Από τις 6.000 θέσεις ποσοστό 60% θα καλυφθεί από γυναίκες.

Η δαπάνη των 90 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος (45 εκατ. ευρώ για το 2009 και 45 εκατ. ευρώ για το 2010) επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.
Προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα
Στο πρόγραμμα δύνανται να ενταχθούν νέοι επιστήμονες που είναι ιατροί, οδοντίατροι, ........

κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι καθώς και μηχανικοί, απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, Πολυτεχνικών Σχολών (που παρέχουν υπηρεσίες, εντασσόμενες στα ελευθέρια επαγγέλματα), εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Να έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος (στην αρμόδια ΔΟΥ) υποχρεωτικά από τις 2 Ιανουαρίου 2009 και μετά.
β. Να έχουν, κατά την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας τους ηλικία μέχρι 34 ετών, πλην των ιατρών και των γυναικών νέων επιστημόνων, μητέρων ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου και ανεξαρτήτως ειδικότητας, που μπορούν να έχουν ηλικία μέχρι 42 ετών. Για όσους έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας των 34 ετών, το ηλικιακό όριο παρατείνεται αντίστοιχα κατά το χρονικό διάστημα που αφορά στις μεταπτυχιακές σπουδές. Κατά τον υπολογισμό της ηλικίας του ΝΕΕ θα λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του έτους γεννήσεώς του.
γ. Να μην έχει παρέλθει, μέχρι την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας τους, χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο των έξι ετών από το χρόνο κτήσης του πτυχίου τους (για όλους τους επιστήμονες πλην των ιατρών) ή της απόκτησης της ειδικότητας τους (για τους ιατρούς). Για νέους επιστήμονες (πλην ιατρών) που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές, το χρονικό διάστημα των έξι ετών παρατείνεται αντίστοιχα κατά το χρόνο των μεταπτυχιακών τους.

δ. Να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)
ε. Να εμφανίζουν -στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα από την οικεία Δ.Ο.Υ.- εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ, κατά το οικονομικό έτος της έναρξης δραστηριότητάς τους. Ειδικά για τις κατηγορίες νέων επιστημόνων, για τις οποίες απαιτείται πρακτική άσκηση για την απόκτηση ειδικότητας ή άδειας άσκησης επαγγέλματος (όπως ιατροί, δικηγόροι κ.ά.), η αμοιβή τους κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης δεν υπολογίζεται ως εισόδημα, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
ζ. Να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (οι άνδρες υποψήφιοι).
Οι υποψήφιοι για ένταξη στο πρόγραμμα Νέοι Επιστήμονες, λαμβάνουν από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ «βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα».

Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν μέχρι και τρία μέλη εταιρειών:

Ομορρύθμων (Ο.Ε.),
Ετερορρύθμων (Ε.Ε.), μόνο για τα ομόρρυθμα μέλη τους.
ΕΠΕ ή
Δικηγορικών εταιριών του π.δ. 81/2005,
με την προϋπόθεση ότι, κάθε υποψήφιος για ένταξη στο πρόγραμμα μετέχει τουλάχιστον με ποσοστό 25% στο εταιρικό κεφάλαιο.
Εξαιρέσεις

Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν:
Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.),
Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες,

Όσοι ΝΕΕ δημιουργούν επιχείρηση για την άσκηση επαγγέλματος που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με άλλο επαγγελματία, που δραστηριοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών του νέου ελεύθερου επαγγελματία στη ΔΟΥ.
Όσοι είχαν άλλη επιχείρηση πριν από τη νέα έναρξη επιτηδεύματος στη ΔΟΥ. Επιτρέπεται μόνον η έναρξη δραστηριότητας ιατρού άνευ ειδικότητας, η οποία δεν υπερβαίνει, σε καμία περίπτωση, τους 12 μήνες.

Ύψος και τρόπος καταβολής επιχορήγησης
Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία καθορίζεται στα 15.000 ευρώ.
Με την έκδοση της απόφασης έγκρισης υπαγωγής στο πρόγραμμα, καταβάλλονται 5.000 ευρώ και στην συνέχεια καταβάλλονται, από 5.000 ευρώ, στο τέλος κάθε εξαμήνου της επιδότησης, που είναι δωδεκάμηνης διάρκειας από την υπαγωγή του ΝΕΕ και αφού στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος (όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της δραστηριότητας).

(Μέσα σε 60 ημέρες από τη λήξη κάθε εξαμήνου και προκειμένου να εισπράξει τη δόση της επιχορήγησης, ο ΝΕΕ προσκομίζει στον ΟΑΕΔ αίτηση (όπου δηλώνει ότι η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και ότι το σύνολο των εσόδων εξόδων στα βιβλία του είναι τουλάχιστον ίσο με το ήμισυ του ποσού της δόσης) και βεβαίωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, όπου απαιτείται, τιμολόγια ή βεβαίωση καταβολής ΦΠΑ).
Διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα

Η διαδικασία υπαγωγής των νέων στο πρόγραμμα, περιλαμβάνει τρία στάδια:

1ο στάδιο:
Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης, στη σχετική περιοχή του δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στη διεύθυνση www.oaed.gr.
Πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί κατά σειρά:
η συμπλήρωση της «βεβαίωσης συμμετοχής» στο πρόγραμμα και
η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.

2ο στάδιο:
Επιλογή των προς χρηματοδότηση επαγγελματιών, με βάση τη σειρά προτεραιότητας και την κατανομή των θέσεων ανά Διοικητική Περιφέρεια. Η επιλογή γίνεται από Τριμελή Επιτροπή, που θα συσταθεί με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.

3ο στάδιο:
Ένταξη στο πρόγραμμα, ύστερα από την θετική έγκριση του επιτόπιου ελέγχου (στο χώρο άσκησης της δραστηριότητας) από εκπρόσωπο του Οργανισμού και την έκδοση εγκριτικής απόφασης από την Υπηρεσία.

Έλεγχοι - δικαιολογητικά

Ο πρώτος επιτόπιος έλεγχος πραγματοποιείται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων από την Τριμελή Επιτροπή και ορίζεται κατόπιν συνεννοήσεως των ελεγκτών με τον επαγγελματία.
Οι ελεγκτές πρέπει να ενημερώσουν τον επαγγελματία για το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να βρίσκονται στο χώρο δραστηριότητάς του, προκειμένου να ελεγχθούν (βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας, πτυχίο, τίτλος ειδικότητας για τους ιατρούς, επίσημο έγγραφο από το οποίο αποδεικύεται η ηλικία, εκκθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ του έτους έναρξης της δραστηριότητας, εξοφλημένα τιμολόγια και αποδείξεις αγορά εξοπλισμού ύψους αντίστοιχου τουλάχιστον του 40% της επιχορήγησης, μισθωτήριο, καταστατικό σύστασης εταιρείας εάν απαιτείται κλπ).
Οι ΝΕΕ θα πρέπει να απασχολούνται στο χώρο δραστηριότητάς τους και να είναι ασφαλισμένοι κατά κύριο λόγο στον Ασφαλιστικό Φορέα, όπου υπάγεται η επιχείρηση. Οι ενδιαφερόμενοι δε θα πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε χώρους άλλων επιχειρήσεων ή Φορέων.
Η επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο (εκτός του χώρου της κατοικίας του επαγγελματία), κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετεί ικανοποιητικά το σκοπό της. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η άσκηση επαγγέλματος σε (κατάλληλα διαμορφωμένο) χώρο εντός της οικίας, στις περιπτώσεις μητέρας παιδιού σε προσχολική ηλικία, ή γυναίκας που φροντίζει στην οικία της, συγγενείς α΄ βαθμού ή σύζυγο με αναπηρία, άνω του 67%. Για τις περιπτώσεις αυτές οι ενδιαφερόμενες απαιτείται να προσκομίζουν σχετικές βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ από δημόσιους φορείς.
Δίδεται επίσης η δυνατότητα δημιουργίας έδρας άσκησης επαγγέλματος σε κοινό χώρο (που πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις) με άλλους επαγγελματίες ίδιας κατηγορίας, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν διακριτικά στοιχεία του χώρου δραστηριότητάς τους (όπως, πινακίδα στην είσοδο του χώρου, προσωπικό απασχολούμενο αποκλειστικά από τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, εξοπλισμός που αφορά μόνο τη συγκεκριμένη δραστηριότητα κλπ).
Ο νέος ελεύθερος επαγγελματίας δεν πρέπει να διακόψει την άσκηση του επαγγέλματος του στο δωδεκάμηνο διάστημα της επιχορήγησης.

Πηγή: in.gr

«Προτάσσουν ένα ανεύθυνο ΝΑΙ σε κάθε αίτημα»

Από όλους τους Νομούς της Πελοποννήσου και… όχι μόνο, κατέφθασαν χθες στην Τρίπολη οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος για την πολυαναμενόμενη ομιλία του πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή.

Εμμένοντας στη γνωστή... ρότα, που έχει χαράξει για τις ευρωεκλογές, ο κ. Καραμανλής μετέτρεψε την κεντρική πλατεία της Αρκαδικής πρωτεύουσας σε πεδίο... βολών κατά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κάνοντας εν συνεχεία εκτενή αναφορά στα έργα που έχει να επιδείξει η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να προβεί σε καμία επί της ουσίας δέσμευση για την πολιτική, που θ' ακολουθηθεί στο μέλλον.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που δυσκολεύουν την πορεία της .........

πατρίδας μας», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην Τρίπολη. «Το πιο βαρύ φορτίο είναι το υπέρογκο δημόσιο χρέος, που άφησαν πίσω τους οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ήταν στο 30% το 1981 και το έφτασαν στο 100% το 2004. Μόνο για τους τόκους του πληρώνουμε φέτος 12 δισ. ευρώ. Έχουμε βαθιά συναίσθηση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Το πιο σοβαρό απ' όλα είναι η ανεργία. Ήταν στο 3% το 1981 και το έφτασαν στο 11,3%, το 2004. Τριπλασίασαν τα χρέη την ώρα που η χώρα δεχόταν τεράστιους κοινοτικούς πόρους. Τριπλασίασαν την ανεργία κάτω από τις πιο ευνοϊκές διεθνείς οικονομικές συνθήκες.

Άφησαν πίσω τους προβλήματα, που δεν αντιμετωπίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Προβλήματα που βρίσκουμε μπροστά μας στον σημερινό, τον ανηφορικό δρόμο της διεθνούς συγκυρίας. Κι όμως! Οι υπαίτιοι των προβλημάτων - οι υπαίτιοι των πιο μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων - επιμένουν στον λαϊκισμό. Υπόσχονται τώρα τα πάντα στους πάντες. Δεν λένε όμως ούτε ποιες είναι οι λύσεις, που προτείνουν, ούτε πώς θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι. Δεν καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις, ποτέ και για τίποτε. Προτάσσουν ένα ανεύθυνο "ναι" σε κάθε αίτημα. Απ' όπου κι αν προέρχεται. Όσο κι αν κοστίζει.

Αντιτάσσουν ταυτόχρονα ένα επίμονο, μηδενιστικό "όχι" σε κάθε αναγκαία αλλαγή. Θεωρούν ότι "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Και ο σκοπός τους, το μόνιμο άγχος τους, είναι η κατάληψη της εξουσίας. Έφτασαν στο σημείο να δυσφημούν, χωρίς κανένα δισταγμό, τη χώρα.

Τη μια διαδίδουν ότι, "η Αθήνα έγινε Καμπούλ". Την άλλη διακηρύσσουν ότι, "η χώρα δεν θα μπορέσει να δανειστεί". Την επομένη γίνονται αναμεταδότες εξτρεμιστικών συνθημάτων σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης. Στη συνέχεια υποστηρίζουν ότι πρόκειται, τάχα, να καταρρεύσει η Οικονομία μας. Καταλήγουν, στο τέλος, να χαρακτηρίζουν "βάρβαρους" όλους τους Έλληνες, που δεν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Δεν υπήρξε ποτέ μια τόσο ανεύθυνη στάση. Δεν ξέρω πόσο καταλαβαίνουν τη ζημιά που κάνουν στα συμφέροντα της χώρας. Δεν ξέρω πόσο η βουλιμία της εξουσίας συσκοτίζει τα πλάνα της πολιτικής πρακτικής τους. Δεν ξέρω ποιους έχουν - αν έχουν - σαν τελευταίους φραγμούς. Αυτή όμως δεν είναι πολιτική κριτική. Είναι δυσφήμηση της χώρας. Είναι υπονόμευση στις προσπάθειες για νέες επενδύσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Είναι πλήγμα στην προς τα έξω εικόνα της πατρίδας μας.

Και ρωτώ: Έχει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επαφή με τη διεθνή οικονομική πραγματικότητα; Έχει αντίληψη των συνεπειών που παράγει η αντιπολιτευτική αμετροέπεια; Έχει συναίσθηση ευθύνης; Επιτέλους, λοιπόν: Έως πότε το μικροκομματικό θα επιβάλλεται στο εθνικό; Έως πότε οι κομματικές σκοπιμότητες θα θυσιάζουν το κοινωνικό συμφέρον; Έως πότε ο λαϊκισμός θα γίνεται εμπόδιο στην πορεία της Πατρίδας μας;».

Αφού έκανε μια μακρά αναφορά στο πόσο αποτελεσματικά έχει χειριστεί η Kυβέρνηση φλέγοντα θέματα, όπως η εργασία και η ανεργία, η ανάπτυξη, τα δημοσιονομικά και τα δημόσια έργα, ο κ. Καραμανλής κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας: «Η διεθνής συγκυρία απαιτεί σοβαρότητα κι υπευθυνότητα από όλους. Απαιτεί να κινηθούμε, ταυτόχρονα, σε δύο στόχους: Πρώτ' απ' όλα να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις επιπτώσεις της κρίσης κατά τους δύσκολους αυτούς μήνες. Ταυτόχρονα, όμως, να τολμήσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Να διασφαλίσουμε σήμερα - όχι αύριο - τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, για να είναι η πατρίδα μας νικητής στον δρόμο του μέλλοντος».

Πηγή: Επικαιρότητα

Φοβίζουν αποχή και Οικολόγοι

Νέα Δημοκρατία Και ΠΑΣΟΚ πολώνουν την προεκλογική αντιπαράθεση

Δυο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον όγκο των ψηφοφόρων που κινούνται προς την αποχή, αλλά και τις διαρροές τους. Η πολυσυλλεκτικότητα που παρουσιάζουν οι Έλληνες Πράσινοι Οικολόγοι προκαλεί ανησυχία σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Η αποχή ψηφοφόρων από τις κάλπες της 7ης Ιουνίου προβληματίζει ιδιαιτέρως τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, για διαφορετικούς όμως λόγους το καθένα. Σε ό,τι αφορά στα μικρότερα κόμματα, ο προβληματισμός δεν λείπει, δεδομένου ότι - με εξαίρεση το ΚΚΕ - υψηλές τάσεις αποχής παρουσιάζονται και στις δικές τους τάξεις.

Αυτή την περίοδο στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ένα ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι ........

θα προτιμήσουν την αποχή, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 7 και 13%, πολύ χαμηλότερο από την αποχή που καταγράφεται στις εκλογές, πόσο μάλλον στις ευρωεκλογές: Το 2004 το ποσοστό αποχής ήταν 36,8% και κατεγράφη ως το υψηλότερο στη Μεταπολιτευτική Ιστορία.

Με βάση αναλύσεις κομματικών επικοινωνιολόγων, που επικαλείται «Το Βήμα της Κυριακής», στις προηγούμενες ευρωεκλογές απείχε το 13% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 12% του ΣΥΡΙΖΑ, το 12% του ΛΑΟΣ, το 1,5% του ΚΚΕ και το 24,5% του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου του 2004. Η στάση αυτή, κατά προφανή τρόπο, εκτίναξε στα ύψη τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ.

Όπως σημειώνουν αναλυτές και των δύο μεγάλων κομμάτων, το κρίσιμο στοιχείο στις επικείμενες εκλογές θα είναι η ενδεχόμενη ανακατανομή αυτών των ποσοστών. Στη Ρηγίλλης, εκτιμούν ότι η τάση ψηφοφόρων προς την αποχή είναι υψηλότερη στον χώρο της Ν.Δ., αν και αμφισβητούν έρευνες που ανεβάζουν το σχετικό ποσοστό στο 26%.

Στο ΠΑΣΟΚ εξετάζουν το θέμα της αποχής από διαφορετική σκοπιά. Δεν λαμβάνουν τόσο υπόψη τους τα ποσοστά που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις κι επιχειρούν να προσεγγίσουν το θέμα με ποιοτικές αναλύσεις. Αναμένουν πάντως ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το ποσοστό της αποχής θα κινηθεί πάνω - κάτω στα επίπεδα του 2004. Απλώς ελπίζουν ότι ο μεγαλύτερος όγκος ψηφοφόρων, που δεν θα προσέλθει καν στις κάλπες, θα προέρχεται από τη Ν.Δ.

Παράλληλα, οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι το μόνο μη κοινοβουλευτικό κόμμα που αυξάνει με εντυπωσιακούς ρυθμούς τα ποσοστά του λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, κανένας όμως δεν μπορεί να προβλέψει αν αυτά τα ποσοστά θα μεταφραστούν σε ψήφους. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Οικολόγοι είχαν ποσοστά που βρίσκονται στο 6%. Ωστόσο, στην έρευνα της εταιρείας «Αlco» το 70% της δύναμης των Οικολόγων δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Πηγή: Επικαιρότητα

Άνοδος βάσεων - αύξηση αριστούχων

Οι πρώτες 9.000 βαθμολογίες δείχνουν λιγότερους υποψήφιους κάτω από τη βάση.

Τάσεις γενικής ανόδου των βάσεων φανερώνουν οι μέχρι στιγμής βαθμολογίες των γραπτών στα περισσότερα μαθήματα (περισσότεροι αριστούχοι- λιγότεροι κάτω από τη βάση) σε σχέση με πέρσι.

Λιγότερα σε σχέση με πέρσι γραπτά βαθμολογούνται κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται μεγαλύτερα ποσοστά αριστούχων. Αντίθετα στη Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης αναμένεται σημαντική μείωση των άριστων γραπτών ενώ μέχρι στιγμής καλύτερα φαίνεται να είναι στα υπόλοιπα μαθήματα που έχουν αρχίσει να βαθμολογούνται. Αυτό προκύπτει από δείγμα 9.000 γραπτών (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βέροια, Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης) το .........

οποίο παρουσιάζει τις διαγραφόμενες τάσεις στις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων σε έξι μαθήματα αλλά και από εκτιμήσεις βαθμολογητών για τα μαθήματα που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι την περασμένη Παρασκευή.

1.Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 Καθώς προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η διόρθωση των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα της χώρας, αρχίζουν να διαγράφονται οι πρώτες τάσεις στις βαθμολογικές επιδόσεις των φετινών υποψηφίων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σε δείγμα 1.900 γραπτών, πολύ χαμηλές εμφανίζονται οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 όπου περίπου τα δύο στα τρία γραπτά βαθμολογούνται κάτω από τη βάση του 10 ενώ την ίδια στιγμή οι άριστες βαθμολογίες ξεπερνούν το 4%. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι επιδόσεις αυτές είναι καλύτερες από τις περσινές. Στο ίδιο μάθημα οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης σε δείγμα 600 γραπτών βαθμολογούνται κάτω από τη βάση σε ποσοστό περίπου 30% ενώ τα άριστα γραπτά ξεπερνούν το 13%. Πρόκειται για μια αισθητή βελτίωση των επιδόσεων, που αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις εισαγωγής τουλάχιστον στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο στα οποία το μάθημα είναι αυξημένης βαρύτητας.

2.Μαθηματικά Γενικής Παιδείας Σαφώς καλύτερες από πέρσι φαίνεται να είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τα οποία έχουν επιλεγεί από την πλειονότητα των υποψηφίων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αλλά και από ένα μέρος υποψηφίων της Θεωρητικής (όσοι στοχεύουν στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο των Οικονομικών Επιστημών), όπου οι απορριπτικές βαθμολογίες είναι λιγότερες από 26% ενώ τα άριστα γραπτά παρουσιάζονται σε ποσοστό 30,5%. Κι εδώ οι βαθμολογικές επιδόσεις ωθούν ανοδικά τις βάσεις των σχολών του 5ου Επιστημονικού Πεδίου για το οποίο το μάθημα είναι αυξημένης βαρύτητας.

3.Βιολογία Γενικής Παιδείας Στη Βιολογία Γενικής Παιδείας την οποία έχει επιλέξει εκτός των άλλων και το μεγαλύτερο τμήμα των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης οι επιδόσεις δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται αισθητά από τις περσινές. Ένα δείγμα από 1.000 γραπτά βαθμολογείται σε ποσοστό περίπου 31,5% κάτω από τη βάση και 27% με άριστα (18-20).

4.Νεοελληνική Γλώσσα Στη Νεοελληνική Γλώσσα τα πρώτα στοιχεία από δείγμα 1.600 γραπτών δείχνουν ότι καταγράφονται καλύτερες επιδόσεις από τις περσινές. Ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό βαθμολογείται με άριστα (περίπου 2%) ενώ μικρότερο με κάτω από 10 (περίπου 23%).

5.Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης Στη Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης το πρώτο δείγμα από 900 γραπτά δείχνει ότι οι φετινοί υποψήφιοι βαθμολογούνται σε ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό από πέρσι με άριστα (5%) ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό όσων βαθμολογούνται κάτω από τη βάση (23%).


Ποιοι δικαιούνται την πρόσβαση

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής εισαγωγής στα Τμήματα και στις Σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης πρέπει να έχουν επιτύχει Γενικό Βαθμό Πρόσβασης τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού βαθμού ή να έχουν συγκεντρώσει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού αριθμού μορίων για κάθε Σχολή ή Τμήμα.

Παράδειγμα
Για να συμμετάσχει υποψήφιος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στο Τμήμα Νομικής Αθήνας απαιτείται να έχει συγκεντρώσει Γενικό Βαθμό Πρόσβασης τουλάχιστον 10 ή τουλάχιστον 10.000 μόρια, αφού ο μέγιστος δυνατός αριθμός μορίων για τη συγκεκριμένη Σχολή είναι 20.000.

Για να συμμετάσχει υποψήφιος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας, απαιτείται να πληροί τις εξής προϋποθέσεις: α) Να έχει πετύχει βαθμό τουλάχιστον 10 στο ειδικό μάθημα των Γερμανικών στην εικοσάβαθμη κλίμακα και β) να έχει συγκεντρώσει Γενικό Βαθμό Πρόσβασης τουλάχιστον 10 ή τουλάχιστον 12.000 μόρια, αφού ο μέγιστος δυνατός αριθμός μορίων για τη συγκεκριμένη Σχολή είναι 24.000.

Για να συμμετάσχει υποψήφιος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, απαιτείται να πληροί τις εξής προϋποθέσεις: α) Να έχει πετύχει βαθμό τουλάχιστον 10 στο ειδικό μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο στην εικοσάβαθμη κλίμακα και β) να έχει συγκεντρώσει Γενικό Βαθμό Πρόσβασης τουλάχιστον 10 ή τουλάχιστον 11.000 μόρια, αφού ο μέγιστος δυνατός αριθμός μορίων για τη συγκεκριμένη Σχολή είναι 22.000.

Καλύτερες επιδόσεις

ΠΑΡ΄ ΟΛΟ που είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων, η πρώτη εικόνα είναι ότι μέχρι στιγμής έχουμε καλύτερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι. Αν εξαιρέσουμε τη Βιολογία Κατεύθυνσης στην οποία οι βαθμολογικές επιδόσεις αναμένεται να είναι χαμηλότερες από τις περσινές, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ελαφρά καλύτερες επιδόσεις. Εφ΄ όσον δεν προκύψουν σημαντικές ανατροπές στα επόμενα μαθήματα (με αυξημένο βαθμό ευκολίας ή δυσκολίας σε σχέση με πέρσι), δημιουργείται ένα περιβάλλον μικρής πτώσης των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές, ανόδου στις Οικονομικές, ενώ ανοδικές πιέσεις παρατηρούνται και στα χαμηλόβαθμα Τμήματα του 1ου, 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Βγενόπουλος, τέλος!

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος το ‘πε και το ‘κανε! Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα (25/5), μόλις τέσσερις μέρες μετά το κρίσιμο Δ.Σ., ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα κοινά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Με τον τίτλο «ο κύκλος έκλεισε, ο αγώνας μου ολοκληρώθηκε», ο «Mr. MIG» γνωστοποίησε ότι αποχωρεί οριστικά από τον χώρο, επαναλαμβάνει πως δεν είναι συμβατός με τον χώρο του ποδοσφαίρου και κάνει γνωστό ότι θα διατηρήσει το 11% που έχει αγοράσει από το περασμένο καλοκαίρι.

Παράλληλα, ανακοινώνει Παραχωρεί το δικαίωμα της ψήφου του στον πρόεδρο Νίκο Πατέρα, τον οποίο μάλιστα ευχαριστεί για τις προσπάθειες που έκανε προκειμένου να διατηρηθεί το καλό κλίμα και να προχωρήσει το πολυμετοχικό σχήμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ανδρέα Βγενόπουλου: ...........

- «Έκλεισε ο κύκλος, ο αγώνας μου ολοκληρώθηκε»
- «Αποχωρώ οριστικά από τον χώρο»


Στο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα που ασχολήθηκα με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού έγιναν, με συλλογικές προσπάθειες και με την βοήθεια και των φιλάθλων, σημαντικές αλλαγές και βήματα προόδου. Από την περασμένη εβδομάδα έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει ξεπεράσει πια τις περισσότερες από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος , έχει ικανό και ισχυρό Πρόεδρο με τις απαραίτητες εξουσίες, εξαιρετικό διοικητικό και τεχνικό επιτελείο και μεγάλη οικονομική ευρωστία. Θεωρώ ότι ο αγώνας μου για να συμβάλλω και εγώ στις σημερινές εξελίξεις δικαιώθηκε αλλά και ολοκληρώθηκε.

Σήμερα ανακοινώνω ότι αποχωρώ οριστικά από έναν χώρο «παραγόντων» που δεν είναι συμβατός ούτε με τον χαρακτήρα ούτε με τις αρχές μου και στον οποίο συμμετείχα προσωρινά με μοναδικό κίνητρο την μεγάλη μου αγάπη στον Παναθηναϊκό και με στόχο να μπούμε επιτέλους σε μια νέα πορεία αντάξια της ιστορίας μας.

Ευχαριστώ τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού για την εμπιστοσύνη τους την οποία προσπάθησα να τιμήσω με μεγάλο προσωπικό κόστος. Σαν απλός φίλαθλος και εγώ πλέον, θα είμαι πάντα κοντά στον Παναθηναϊκό και θα πηγαίνω στα γήπεδα, όποτε μπορώ, για να χαίρομαι ή να λυπάμαι μαζί με την υπόλοιπη πράσινη οικογένεια.

Οι μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που κατέχω (το 11%) θα μείνουν στην οικογένειά μου για πάντα και τα δικαιώματά τους θα ασκούνται δια πληρεξουσίου και από ανθρώπους που θα εμπιστεύομαι ότι θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο του Παναθηναϊκού. Τα δικαιώματα ψήφου τα εκχωρώ κατ΄αρχήν στον κ. Ν. Πατέρα για όσο χρόνο επιθυμεί να είναι Πρόεδρος του Παναθηναϊκού, και τον ευχαριστώ για τις μεγάλες προσωπικές θυσίες που κάνει στην επιδίωξη των κοινών μας οραμάτων.

Τα βλέμματα στρέφονται στο ΟΑΚΑ

Στο ΟΑΚΑ μεταφέρεται σήμερα το ενδιαφέρον στην Α1 μπάσκετ των ανδρών, καθώς εκεί θα διεξαχθεί ο δεύτερος αγώνας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός υποδέχεται στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων με ανεβασμένη ψυχολογία τον Ολυμπιακό, αφού κατάφερε να «κλέψει» το πλεονέκτημα έδρας από τον «αιώνιο» αντίπαλο με τη νίκη 69-67 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Από την πλευρά τους, οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να «αλώσουν» το «σπίτι» των «πράσινων», προκειμένου να επανακτήσουν το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο ........

εξασφάλισαν με την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, αλλά και να μην βρεθούν «με την πλάτη στον τοίχο», σε περίπτωση που το «τριφύλλι» κάνει το 2-0 στη σειρά.

Τον τίτλο θα κατακτήσει η ομάδα που θα πετύχει τρεις νίκες, ενώ ο τρίτος τελικός των «αιωνίων» θα διεξαχθεί την Πέμπτη 28 Μαϊου (21:30) στο ΣΕΦ.

Γ. Παπανδρέου: «Τι θα αλλάξω σε κράτος και οικονομία». Αποκλειστικά στην Ημερησία

Tη στρατηγική της επόμενης μέρας, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναζήτηση συμμαχιών για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και διαπραγμάτευση για την Ελλάδα με την Ε.Ε. στη βάση ενός αξιόπιστου μεσοπρόθεσμου σχεδίου αποκαλύπτει στη συνέντευξή του στην «Hμερησία του Σαββάτου» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου. «Φωτογραφίζει» ταυτόχρονα τον υπουργό Oικονομίας μιας μελλοντικής κυβέρνησης του ΠAΣOK και επισημαίνει πως προέχουν η δημοσιονομική εξυγίανση, οι παραγωγικές επενδύσεις για να λειτουργήσει η οικονομία και το σύμφωνο φορολογικής εμπιστοσύνης κράτους - πολίτη.

Tο 1985, κύριε πρόεδρε, με διογκωμένο το χρέος της χώρας, ο τότε πρωθυπουργός A. Παπανδρέου έκαμε την επώδυνη επιλογή του λεγόμενου σταθεροποιητικού προγράμματος «για να μην πέσουμε στα χέρια του ΔNT». Mε το έλλειμμα του προϋπολογισμού σήμερα να έχει υπερβεί το 5% και με ανεξέλεγκτη την πορεία του δημοσίου χρέους, τι δυνατότητες έχει μια αυριανή κυβέρνηση του ΠAΣOK να κάνει πράξη τη «δίκαιη κοινωνία»;

Tο βασικό ερώτημα είναι γιατί βρεθήκαμε σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Διότι προ πενταετίας η Eλλάδα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση.
Kάθε μέρα αποκαλύπτονται νέα επιβαρυντικά στοιχεία για το χρέος, για τα ελλείμματα, ........

για τη συνολική κατάσταση της οικονομίας, όπως διαμορφώθηκε επί N.Δ. πριν από την κρίση. H κυβέρνηση της N.Δ. προσπαθεί ανεπιτυχώς να τα κρύψει, προσπαθεί να κρύψει τη δικιά της ευθύνη πίσω από τη διεθνή κρίση. Δυστυχώς, η Eλλάδα προβλέπεται φέτος να βρεθεί σε ύφεση για πρώτη φορά μετά το 1993. Tο έτος εκείνο, πάλι με ευθύνη της N.Δ. όπως και σήμερα, η οικονομία βρισκόταν στα πρόθυρα της δημοσιονομικής κατάρρευσης, με το κράτος να αδυνατεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Kαι τότε η χώρα μας θεωρούνταν ο ασθενής κρίκος της E.E.

Eίναι προφανές ότι το σημείο εκκίνησης της νέας προσπάθειας που πρέπει να καταβάλει η αυριανή κυβέρνηση του ΠAΣOK με τη στήριξη του λαού δεν είναι αυτό του 2004 που παραδώσαμε. Eίναι πολύ δυσμενέστερο. Σε κάθε περίπτωση οι στόχοι του ΠAΣOK δεν αλλάζουν. Σε κάθε περίπτωση είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει πορεία η χώρα. Tο ΠAΣOK έχει σχέδιο και θα τα καταφέρει όπως στο παρελθόν τα κατάφερε με τις κυβερνήσεις του Aνδρέα Παπανδρέου και του Kώστα Σημίτη, κυβερνήσεις που έλαβαν και υλοποίησαν γενναίες αποφάσεις και κατάφεραν, με τη στήριξη της κοινωνίας, όχι μόνο να σώσουν την οικονομία μας αλλά και να πετύχουν σταδιακά μια θεαματική ανάκαμψη, και να δώσουν ώθηση στην κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

Aποτελεί κοινό μυστικό πως η ελληνική οικονομία θα υποχρεωθεί την «επόμενη ημέρα» να κινηθεί με «ατζέντα Bρυξελλών». Aξιώνει η E.E. πολιτικές αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Mε δεδομένο και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας σε αγορές και διεθνείς οργανισμούς, πώς και πόσο μπορεί να διαφοροποιηθεί η πολιτική σας από τους κανόνες που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας;

Πρώτα απ’ όλα η κρίση και στην Eυρώπη έχει θέσει σημαντικά ερωτήματα αλλά και περιθώρια ερμηνείας και αναθεώρησης της «ατζέντας των Bρυξελλών». Aυτό αδυνατεί να το αξιοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση. Aμήχανη παρακολουθεί χωρίς πρωτοβουλίες. Δεύτερον, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Aνάπτυξης επιβάλλει τους στόχους και όχι τα μέσα και τις επιλογές για την επίτευξη αυτών των στόχων. H N.Δ. επέλεξε να χαρίσει φόρους στους μεγάλους ιδιοκτήτες περιουσίας, στις μεγάλες κληρονομιές και στα υψηλά εισοδήματα και να αυξήσει την επιβάρυνση στα χαμηλότερα εισοδήματα. Eπιλογή της N.Δ. ήταν η πελατειακή αύξηση της σπατάλης. Aυτές οι επιλογές έχουν πολύ συγκεκριμένη πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση. Kαι βέβαια δημιουργούν δημοσιονομική εκτροπή και περιορίζουν την ανάπτυξη. Eπιδεινώνουν την ύφεση και την καθιστούν κοινωνικά πιο οδυνηρή.

H δημοσιονομική εξυγίανση είναι εθνική προτεραιότητα. Eίναι, όμως, παράλογο και αναποτελεσματικό σε συνθήκες ύφεσης να μη δίνεται έμφαση στην ανάκαμψη της οικονομίας. Eίναι, επίσης, άδικο και παράλογο να εξισώνονται τα ελλείμματα από φορολογικά δώρα και σπατάλες, όπως αυτά που παράγει η N.Δ., με αυτά από παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις στην παιδεία και την έρευνα. Oι παραγωγικές επενδύσεις είναι αυτές που θα συμβάλουν μεσο-μακρο­πρόθεσμα και στη δημοσιονομική ισορροπία. Eμείς επιπλέον θα αναζητήσουμε συμμαχίες για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Aνάπτυξης. Aλλά, επίσης, θα διαπραγματευτούμε για την Eλλάδα στη βάση ενός αξιόπιστου μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Kαι αυτή είναι η διαφορά μας από τη N.Δ. που διατείνεται πως το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να αλλάξει.

Oι πολιτικές αλλά και τα πρόσωπα προσφέρουν εγγυήσεις υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας. Kαι είναι προφανές πως το πρόσωπο του νέου υπουργού Oικονομίας θα «μετρήσει» σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια να επαναδιαπραγματευθεί η χώρα με τις Bρυξέλλες μια νέα συμφωνία. Θα «μετρήσει» στις αγορές αλλά και στον ελληνικό λαό που έχει κουραστεί να θυσιάζεται χωρίς να βλέπει τον απόπλου από την Aυλίδα. Πώς θα σκιαγραφούσατε, κύριε πρόεδρε, το προφίλ του υπουργού Oικονομίας της επιλογής σας;

Σας διαβεβαιώ πως θα είναι προσωπικότητα με επάρκεια, κύρος και αναγνώριση. Aνοικτό στις πιο σύγχρονες οικονομικές προοδευτικές αντιλήψεις, θα ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις μας για την αξία του διαλόγου και της κοινωνικής συναίνεσης και θα μπορεί εκπροσωπώντας τη χώρα στο εξωτερικό να συμβάλει στην αναγκαία ανόρθωση του κύρους και της αξιοπιστίας της. H οικονομία θα είναι κατεξοχήν πεδίο προσωπικής μου ενασχόλησης. Eγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και δεν πρόκειται, όπως ο κ. Kαραμανλής, να κρυφτώ πίσω από τον εκάστοτε υπουργό μου.

Eίστε θιασώτης της «κοινωνικής συναίνεσης» για τις μεγάλες αλλαγές. Eίθισται στην Eλλάδα η κοινωνική συναίνεση να εκλαμβάνεται ως άλλοθι ακινησίας και στασιμότητας. Mε ποιο όραμα, ποιες πολιτικές, ποιο μήνυμα μπορεί να διασφαλισθεί η συμμαχία των παραγωγικών δυνάμεων για μια νέα ανάπτυξη;

Tο αντίθετο. H σοβαρή διαβούλευση εγγυάται και την αποτελεσματικότητα των μεγάλων τομών και αλλαγών. Δε σημαίνει ακινησία. Σημαίνει καλύτερη εφαρμογή και μεγαλύτερη απόδοση των μέτρων. Πιστεύω ακράδαντα πως οι πολίτες μπορούν και οι συνθήκες είναι ώριμες για τη συμμετοχή και τη συναίνεση της κοινωνίας σε τολμηρές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας πρακτικές που μας καθηλώνουν. Nα αναπτύξουμε νέους υγιείς δρόμους για την οικονομία, τη δημοκρατία, τον κοινωνικό ρόλο του κράτους. Aυτούς τους στόχους υπηρετώ και γύρω από αυτούς κτίζεται ήδη μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία μαζί με τις πιο δημιουργικές δυνάμεις.

«Eπένδυση στη γνώση», «αύξηση των δαπανών στην παιδεία και στην έρευνα». Στα πανεπιστήμια της ήσσονος προσπάθειας, των άνομων συναλλαγών και της έλλειψης ακαδημαϊκών κανόνων;

Tα πανεπιστήμια της χώρας μας αποτελούν ένα κατεξοχήν παράδειγμα σπατάλης ανθρώπινων πόρων και ευκαιριών. Διαθέτουμε πληθώρα επιστημόνων με διεθνή καταξίωση, σπουδαίους αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων που διαπρέπουν, μια πλειοψηφία διδασκόντων με σημαντική διεθνή προϋπηρεσία και αναγνώριση. Kι όμως, το ελληνικό πανεπιστήμιο φυτοζωεί, βγάζει άνεργους επιστήμονες, διότι το πνίγει η γραφειοκρατία, η έλλειψη αυτονομίας, η αδυναμία ανάληψης πρωτοβουλιών, η απουσία αξιολόγησης και λογοδοσίας, η αυθαιρεσία μειοψηφιών, ο κακώς εννοούμενος κομματισμός. Aυτά θα αντιστραφούν. Xρειαζόμαστε μια ειρηνική επανάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια. H παροχή υψηλής ποιότητας δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες αποτελεί βασικό εθνικό στόχο. Eίναι επένδυση στο μέλλον και προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης.

«Nίκη του ΠAΣOK» ή «μεγάλη νίκη του ΠAΣOK» στις 7 Iουνίου για προσφυγή σε εθνικές κάλπες;

Mια νίκη του ΠAΣOK για πρώτη φορά σε ευρωεκλογές μετά από 15 χρόνια και για πρώτη φορά σε εκλογές εθνικής εμβέλειας μετά από 9 χρόνια είναι από μόνη της μια πολύ μεγάλη νίκη. Mια νίκη που πολλοί προσπαθούσαν να μας πείσουν μόλις ένα χρόνο πριν πως ήταν παντελώς ανέφικτη. Όσο μεγαλύτερη η νίκη αυτή τόσο καλύτερα για να αλλάξει πιο γρήγορα σελίδα η χώρα μας. Kαλώ όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν, να έλθουν μαζικά στις εκλογές της 7ης Iουνίου. Eίναι η ώρα να ακουστεί η φωνή τους. Oι εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση ή ανέξοδη διαμαρτυρία. Eίναι επιλογή για το αύριο της χώρας και της Eυρώπης. Kαι μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία μας για το καλύτερο μέλλον της Eλλάδας.

Πράσινη ανάπτυξη
Ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε


Eσείς μιλάτε για πράσινη οικονομία και πράσινη ανάπτυξη που εκπέμπει μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος χωρίς όμως να διαφαίνονται οι χειροπιαστές δυνατότητες μιας καινούργιας αναπτυξιακής δυναμικής...

Πρέπει να φύγουμε από τις παλιές προκαταλήψεις. Oι σημερινοί σοσιαλιστές συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος με μια νέα αντίληψη ανάπτυξης. Aυτή της βιώσιμης ανάπτυξης. H πράσινη ανάπτυξη δεν είναι η παθητική προστασία του περιβάλλοντος, αλλά η μετατροπή του σε αναπτυξιακή δύναμη. H πράσινη οικονομία δεν είναι η αντίθεση μεταξύ περιβάλλοντος και ανάπτυξης, αλλά η σύζευξή τους. H πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μοναδική επιλογή και ευκαιρία για τη χώρα μας. Eίναι τρόπος για να δημιουργήσουμε επενδύσεις και θέσεις εργασίας. H Eλλάδα διαθέτει σε αφθονία φυσικούς πόρους για να μας κάνουν πρωτοπόρους στις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, τον τουρισμό μας τον τροφοδοτεί το φυσικό μας περιβάλλον και η ιστορική μας κληρονομιά, ενώ η παγκόσμια διατροφική κρίση φέρνει στο προσκήνιο τη μεσογειακή διατροφή στην οποία μπορούμε να διακριθούμε με την παραγωγή διεθνώς αναγνωρίσιμων προϊόντων υψηλής ποιότητας. H πράσινη ανάπτυξη είναι και η μόνη βιώσιμη διέξοδος από τη σημερινή κρίση παραγωγικού προτύπου, αλλά και μια ευκαιρία ιστορική να εκμεταλλευτούμε τα ελληνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Eυκαιρία που δεν θα χάσουμε!

Σύμφωνο εμπιστοσύνης με τους Ελληνες πολίτες για πάταξη τη φοροδιαφυγής
Τέλος στην πελατειακή λογική. Προτείνουμε επιτελικό, ισχυρό και ευνομούμενο κράτος.

Mια νέα εκκίνηση για αναπτυξιακή πορεία εμπεριέχει αναπόφευκτα αλλαγές στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση. Tι σχεδιάζετε;

Συμφωνώ απολύτως. Xωρίς ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους θα πάνε στράφι οι προσπάθειές μας. Παρουσίασα εκτενώς τις αλλαγές που προωθούμε για να εμπεδώσουμε ένα σύγχρονο ευνομούμενο κράτος στη χώρα μας. Aποτελεί ένα από τα μεγάλα εργοτάξια της αυριανής μας κυβέρνησης. Oι αλλαγές θα ξεκινήσουν από το πολιτικό σύστημα, από την ενίσχυση της αυτονομίας των θεσμών, από την ανόρθωση του κύρους της δικαιοσύνης και την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της, από την εμπέδωση κανόνων διαφάνειας, ελέγχου, αξιολόγησης και λογοδοσίας παντού. Θα υπηρετήσουμε πιστά την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με το AΣEΠ που η N.Δ. υπονόμευσε και θα λάβουμε ριζικά μέτρα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τα KEΠ. Θα αξιοποιήσουμε τον πλούτο του ελληνικού λαού με σεβασμό, χρηστή διαχείριση, αναπτυξιακή προοπτική. Tέλος στην πελατειακή λογική. Tέλος σε ένα συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό κράτος. Προτείνουμε επιτελικό, ισχυρό και ευνομούμενο κράτος. Mε λειτουργία και στελέχωση που θα εγγυώνται το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Aυτοδεσμεύεστε για χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και για πάταξη της διαφθοράς. Πριν από τις εκλογές του 2004 το έκαμε κατά κόρον και ο K. Kαραμανλής. Tι σας διαφοροποιεί; Γιατί πρέπει να σας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός;

Aυτό που μας διαφοροποιεί με τη N.Δ. είναι η σταθερή, η έμπρακτή μας βούληση για τη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων. Σε αντίθεση με τη N.Δ., δεν επιχειρούμε ούτε θέλουμε να συγκαλύψουμε τίποτα. Θέλουμε να λάμψει όλη η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον αυτές ανήκουν. Nα βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα για θεσμικές αλλαγές. Eμείς προτείνουμε συνεχώς νέα θεσμικά μέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο της χώρας. H N.Δ. δεν μπήκε καν στον κόπο να μας απαντήσει. H αυριανή κυβέρνηση του ΠAΣOK θα κάνει πράξη τα μέτρα αυτά για να μπορέσουν οι πολίτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς την ηγεσία της χώρας, το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Θέλω να ελπίζω ότι, έστω σαν αντιπολίτευση, θα ανταποκριθεί, επιτέλους, η N.Δ. και θα στηρίξει τα μέτρα που εμείς θα θεσπίσουμε.

«Mαύρη οικονομία», τεράστια φοροδιαφυγή, άδικο φορολογικό σύστημα που δημιουργεί «προνομιούχους και μη» της εφορίας. Πώς θα επιτύχετε τη δημιουργία «φορολογικής συνείδησης» όταν οι ευσυνείδητοι του χθες και του σήμερα είναι τα συνήθη θύματα της εφορίας;

Tα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Mε ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον φορολογούμενο, με την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη δραστική μείωση των φαινομένων διαφθοράς, τη συνέπεια και τη σταθερότητα στο χρόνο, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Γι’ αυτό το σχέδιό μας για τη φορολογική μεταρρύθμιση θα στηρίζεται σε συνεχή κοινωνικό διάλογο, θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται στενά ώστε να πετύχουμε σταδιακά την αλλαγή της αντίληψης της κοινωνίας για το ρόλο και τη λειτουργία του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Aνάπτυξης επιβάλλει τους στόχους και όχι τα μέσα και τις επιλογές για την επίτευξη αυτών των στόχων. Eπιλογή της N.Δ. ήταν η πελατειακή αύξηση της σπατάλης.

Μια εθνική προτεραιότητα

H δημοσιονομική εξυγίανση είναι εθνική προτεραιότητα είναι άδικο και παράλογο να εξισώνονται τα ελλείμματα από φορολογικά δώρα και σπατάλες, όπως αυτά που παράγει η N.Δ., με αυτά από παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις στην παιδεία και την έρευνα.

Ο νέος «Τσάρος» της οικονομίας

Σας διαβεβαιώ πως ο νέος υπουργός Οικονομίας θα είναι προσωπικότητα με επάρκεια, κύρος και αναγνώριση.
Θα μπορεί εκπροσωπώντας τη χώρα στο εξωτερικό να συμβάλει στην αναγκαία ανόρθωση του κύρους και της αξιοπιστίας της.

Μοναδική επιλογή

H πράσινη οικονομία δεν είναι η αντίθεση μεταξύ περιβάλλοντος και ανάπτυξης, αλλά η σύζευξή τους. H πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μοναδική επιλογή και ευκαιρία για τη χώρα μας.

Θα επιτύχουμε

Tο ΠAΣOK έχει σχέδιο και θα τα καταφέρει όπως στο παρελθόν τα κατάφερε με τις κυβερνήσεις του Aνδρέα Παπανδρέου και του Kώστα Σημίτη που έλαβαν και υλοποίησαν γενναίες αποφάσεις.

Γιώργος Παπανδρέου // Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Mια νίκη του ΠAΣOK για πρώτη φορά σε ευρωεκλογές μετά από 15 χρόνια και για πρώτη φορά σε εκλογές εθνικής εμβέλειας μετά από 9 χρόνια είναι από μόνη της μια πολύ μεγάλη νίκη». Επισημαίνει, στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: Ημερησία

Φθηνότερα ΙΧ ως το τέλος του 2009

Χαμηλές τιμές στα καινούρια ΙΧ θα μπορούν να απολαμβάνουν οι υποψήφιοι αγοραστές ως το τέλος του 2009. Ηδη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών συζητούν την παράταση της έκπτωσης 50% στα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ αυτοκινήτων μέχρι το τέλος του έτους.

Το θέμα έχει τεθεί από τους εκπροσώπους των εμπόρων και εισαγωγέων αυτοκινήτων, καθώς όπως αναφέρουν πολλές παραγγελίες καινούριων αυτοκινήτων δεν είναι δυνατό να εκτελεστούν πριν την 7η Αυγούστου 2009 που λήγει κανονικά το μέτρο των μειωμένων κατά 50% τελών ταξινόμησης.

Αν δεν υπάρξει παράταση, τότε πολλοί πελάτες εμπόρων αυτοκινήτων θα ζημιωθούν αφού ..........

θα πρέπει να πληρώσουν διπλάσια τέλη ταξινόμησης και η αγορά θα αντιμετωπίσει και πάλι σοβαρά προβλήματα.

Άλλωστε, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομίας, η μέχρι τώρα εφαρμογή των μειωμένων τελών ταξινόμησης έχει τονώσει την αγορά των ΙΧ αυτοκινήτων, καθώς οι πωλήσεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και οι απώλειες εσόδων από την εφαρμογή των μειωμένων τελών καλύπτονται από τα αυξημένα ποσά ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος που θα πληρώσουν οι έμποροι αυτοκινήτων που θα έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους.

Το πρώτο 15νθήμερο του Μαίου οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων διπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του Απριλίου καθώς ταξινομήθηκαν 11.300 νέα ΙΧ έναντι 5.600 οχημάτων. Παράλληλα από την αρχή της νέας χρονιάς τα στοιχεία του Μαϊου αποτελούν τη μοναδική χρονική περίοδο που η ελληνική αγορά αυτοκινήτου παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με πέρσι και μάλιστα σε ποσοστό που ξεπερνά το 15% τη στιγμή που όλους τους προηγούμενους μήνες η πτώση που κατέγραψε η αγορά ήταν μεγαλύτερη από 40%!

Μάλιστα κάποιες εισαγωγικές εταιρείες κατάφεραν και στο πρώτο 15νθήμερο του Μαϊου, όπως αντίστοιχα και τον Απρίλιο, να σημειώσουν πωλήσεις-ρεκόρ οι οποίες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ξεπέρασαν ακόμη και το 800%!

Ειδικότερα οι εταιρείες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων στο Α’ 15νθήμερο του Μαϊου σε σχέση με το πρώτο 20ήμερο Απριλίου της χρονιάς που διανύουμε αφορά στις: Renault 865%, Volvo 527%, Citroen 374%, Chrysler 295%, Daihatsu 288%, Nissan 273%, Opel 269%, Skoda 213%, Mercedes 144%, BMW 120%, Mazda 107%, Suzuki 90%, Mitsubishi 80%, και Seat 59%.

Πηγή: Ημερησία

Μόνο…27 κόμματα πήραν έγκριση για τις εκλογές!

Με 27 ψηφοδέλτια κομμάτων και κομματικών συνδυασμών από τα 33 που αιτήθηκαν τη συμμετοχή τους, θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

Το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου αφού εξέτασε τη νομιμότητα των αιτήσεων και των συμμετεχόντων στους συνδυασμούς, ανακήρυξε 27 συνολικά κόμματα, ενώ απέρριψε για τυπικούς λόγους και αρκετούς μεμονωμένους υποψηφίους συνδυασμών, μεταξύ των οποίων και τον μουσικοσυνθέτη Ρός Ντέιλι.
Αντιστοίχως, για έλλειψη τυπικών προϋποθέσεων απέρριψε κόμματα-συνιστώσες συνδυασμών, αλλά αποδέχθηκε ως φυσικά πρόσωπα τους υποψηφίους ευρωβουλευτές των .........

συγκεκριμένων ψηφοδελτίων.

Μεταξύ των απορριφθέντων συνδυασμών περιλαμβάνεται το Κόμμα των «Δημοκρατικών» το οποίο από τα πρώτα είχε ανακοινώσει ψηφοδέλτιο, οι «Οικολόγοι Εναλλακτικοί», δύο Φιλοζωικά κόμματα και ένα των Συνταξιούχων, γιατί δεν κατέθεσαν συνδυασμούς. Εγκρίθηκε η συμμετοχή του κόμματος της «Χρυσής Αυγής».

Επίσης για τυπικούς λόγους δεν ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι από το ΚΚΕ ο Εμμανουήλ Συντιχάκης και από το «Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας» ο Εμμανουήλ Χατζηεμμανουήλ (δεν αναγράφεται το έτος γεννήσεως και το δημοτολόγιο που είναι εγγεγραμμένοι). Το ίδιο ισχύει και για τον Ζαννώ Απικιάν από τη «Φιλελεύθερη Συμμαχία»

Δεν ανακηρύχθηκε υποψήφιος από το κόμμα «Οικολόγοι -Πράσινοι» ο Ρος Ντέιλι γιατί δεν προσκόμισε βεβαίωση ότι δεν έχει εκπέσει του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του Αρείου Πάγου, τονίζοντας ότι θα προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Οι διακριτικοί τίτλοι των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές είναι :

* Νέα Δημοκρατία
* Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
* Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
* Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ)
* Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.)
Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (ΠΑ.Μ.ΜΕ.)
* Δράση
* Ένωση Κεντρώων
* Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή
* Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.)
* Κόμμα Φιλελευθέρων
* Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι
* Οικολόγοι Ελλάδας - Κ. Παπανικόλας - Πολιτική Κάθαρση
* Οικολόγοι -Πράσινοι
* ΟΑΚΚΕ-Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
* Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος
* Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές)
* Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών
* Φιλελεύθερη Συμμαχία
* Κοινωνία
* Λευκό
* Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο
* Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.)
* Πατριωτικό Ανθρωπιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΝΑ.Κ.)
* Κόμμα Νέων
* Ελληνική Ενότητα (ΕΛ.ΕΝ.)
* Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας

Πολλά από τα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές οι οποίες θα διενεργηθούν σε δύο εβδομάδες, δεν έχουν κοινοποιήσει τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου τους, ούτε στις ιστοσελίδες τις οποίες ως κόμματα διατηρούν.

Όσα από τα κόμματα έχουν αναρτήσει το ψηφοδέλτιό τους, το eklogika.gr τα παρουσιάζει αναλυτικά, στην ενότητα «Ψηφοδέλτια».

Αρχαία και Φυσική τα εξεταζόμενα μαθήματα σήμερα

Με τα μαθήματα κατεύθυνσης, Αρχαία και Φυσική συνεχζίζονται σήμερα οι Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ανώτατα και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας.

Τα θέματα που διαγωνίζονται οι υποψήφιοι στα Αρχαία και την φυσική είναι τα εξής:

Κλικ στους συνδέσμους

ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ


ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ


Οι αγώνες στίβου Δημοτικών Σχολείων Ν. Μεσσηνίας

Με 350 συμμετοχές χθες στο Στάδιο της Καλαμάτας

Με επιτυχία διεξήχθησαν χθες οι σχολικοί αγώνες Δημοτικών Σχολείων του νομού που διοργάνωσε το Γραφείο Φυσικής Αγωγής της Νομαρχίας Μεσσηνίας. Το «παρών» στο Στάδιο της Παραλίας έδωσαν περίπου 350 παιδιά (σίγουρα υπάρχουν περιθώρια για πολλά περισσότερα), όχι μόνο από την Καλαμάτα, αλλά και από πολλά σχολεία της περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι το Δημοτικό Κορώνης κατέγραψε στα κορίτσια τρεις πρωτιές (!) στα πέντε αγωνίσματα που διεξήχθησαν. Επίσης Φιλιατρά, Κυπαρισσία και Μεσσήνη συνεχίζουν τη δική τους «παράδοση» διακρίσεων, δύο μετάλλια πήγαν στον Κάμπο κι ένα στον Άρι, ενώ από καλαματιανής πλευράς ξεχώρισε το 14ο που κέρδισε δύο χρυσά κι δύο αργυρά!

Όλα τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: .........


ΜΠΑΛΑΚΙ

1ος Κώστας Κατσούλης (14ο Καλαμάτας), 2ος Βασίλης Λευτέρης (Δημοτικό Άριος), 3ος Ανδρέας Καραμπάτσος (8ο Καλαμάτας).

1η Άντζελα Λετούση (Δημοτικό Βέργας), 2η Δέσποινα Δημητρακοπούλου (14ο Καλαμάτας), 3η Αριάδνη Δέδε (4ο Καλαμάτας).


ΎΨΟΣ

1ος Αριστείδης Ανδρούτσος (14ο Καλαμάτας), 2ος Φοίβος Ηλιόπουλος (19ο Καλαμάτας) και Μάριος Γεωργουδιός (13ο Καλαμάτας), 3ος Κανάρης Μπούνας (10ο).

1η Κυριακή Περδικέα (Δημοτικό Βέργας), 2η Αντωνία Πουλακίδα (14ο Καλαμάτας), 3η Γεωργία Κομπότη (Δημοτικό Κάμπου).


50 μ.

1ος Κώστας Πανταζόπουλος (19ο Καλαμάτας), Γιώργος Γαϊτάνης (1ο Μεσσήνης), Γιώργος Καλογερόπουλος (2ο Κυπαρισσίας).

1η Μαρία Μάραντου (Δημοτικό Κορώνης), Γεωργία Μπαζάνου (2ο Φιλιατρών), 3η Ιφιγένεια Γαρατζιώτη (1ο Κυπαρισσίας).


600 μ.

1η Βάσω Σκορδάκη (Δημοτικό Κορώνης), 2η Παναγιώτα Παπαδέα (Δημοτικό Κάμπου), 3η Μαρία Μπούνα (7ο Καλαμάτας).


1.000 μ.

1ος Παναγιώτης Κουμεντέας (22ο Καλαμάτας), 2ος Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (10ο Καλαμάτας), 3ος Φέλιξ Ζενιέλι (1ο Καλαμάτας).


ΜΗΚΟΣ

1ος Κώστας Γεωργακόπουλος (3ο Φιλιατρών), 2ος Ηλίας Πιερράκος (19ο Καλαμάτας), 3ος Γιάννης Καλογερόπουλος (2ο Κυπαρισσίας).

1η Ελένη Μάλλιου (Δημοτικό Κορώνης), 2η Γεωργία Μακρή (21ο Καλαμάτας), 3η Αναστασία Κανελλοπούλου (3ο Φιλιατρών).

Της Χριστίνας Ελευθεράκη από την εφημερίδα Θάρρος

Εγκρίθηκαν οι δημοπρασίες για σχολεία της Μεσσηνίας

Τα αποτελέσματα των δημοπρασιών για τις δύο εργολαβίες αντιμετώπισης των προβλημάτων ασφαλείας και υγιεινής σε σχολεία της Μεσσηνίας, ενέκρινε χθες η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών.

Στην 1η εργολαβία προϋπολογισμού 365.000 ευρώ, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε σχολεία της Καλαμάτας, προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε η κοινοπραξία Σκούφης Ιωάννης - Αναστασοπούλου Μαρία με έκπτωση 6,26%.
Στη 2η εργολαβία προϋπολογισμού 280.000 ευρώ, που προβλέπει εργασίες σε σχολεία πόλεων και χωριών του νομού, προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε ο εργολάβος Γιάννης Λέκκας με έκπτωση 25,45%.

Για τη μικρή έκπτωση της πρώτης δημοπρασίας και το ενδεχόμενο να μην είναι .........

οικονομικά συμφέρουσα, ο διευθυντής Τ.Υ. Παν. Γιαννακέας είπε ότι η δημοπρασία έγινε πριν τις 5 Μαΐου που αυξήθηκε το τιμολόγιο και σε περίπτωση που αποφασιζόταν να γίνει νέα, θα έπρεπε να δοθεί έκπτωση τουλάχιστον 25%, καθώς θα έπρεπε να ανασυνταχθεί η μελέτη (θα χανόταν χρόνος) και με το νέο τιμολόγιο ο προϋπολογισμός θα αυξανόταν κατά 19%.

Ετσι η δημοπρασία κρίθηκε συμφέρουσα και εγκρίθηκε το αποτέλεσμά της.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Με το καινούριο Λύκειο στα Φιλιατρά τι θα γίνει κε Δράκο???? Πριν μπει το 2009 λέγατε στο Δημαρχείο των Φιλιατρών ότι περιμένετε να ανοίξει το 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Είμαστε 5 μήνες στο 2009 και ακόμα ο σκελετός είναι. Καμία εργασία, καμία κίνηση.

Θα πάει πολύ μακρυά η βαλίτσα Κε Δράκο??????????
Για ακούστε τι λέγατε στις 11 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο των Φιλιατρών για το Λύκειο.



Τα σέβη μας Κε Νομάρχα.

ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Η εβδομάδα των τελικών...

Εβδομάδα πλούσιας αγωνιστικής δράσης είναι αυτή έρχεται όσον αφορά στα σχολικά πρωταθλήματα Δημοτικών (γιατί τα παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων περνούν το «Γολγοθά» των εξετάσεων αυτή την περίοδο). Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα με τον τελικό στο βόλεϊ της περιφέρειας (εκτός Καλαμάτας). Για τον τίτλο θ’ αναμετρηθούν στις 11 το πρωί, στο Κλειστό της Πύλου, το 2ο τοπικό σχολείο με το 2ο Φιλιατρών.

Θ’ ακολουθήσουν την Τρίτη ο αντίστοιχος τελικός στο μπάσκετ, αλλά και το φάιναλ του ποδοσφαίρου ανάμεσα στις νικήτριες του καλαματιανού και του τουρνουά της περιφέρειας, μέσα από το οποίο θα προκύψει το τελικό ζευγάρι που θ’ αναμετρηθεί για τον τίτλο του υπερ-πρωταθλητή.

Συνοπτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: ........


Δευτέρα, 25 Μαΐου

Κλειστό Πύλου (11 π.μ.): 2ο Πύλου-2ο Φιλιατρών


-Τρίτη, 26 Μαΐου

Κυπαρισσία (11 π.μ.): 2ο Κυπαρισσίας-Δημοτικό Εύας

-Τρίτη, 26 Μαΐου

Final Four ποδοσφαίρου στο αθλητικό κέντρο του Κορδία

9 π.μ.: 6ο Καλαμάτας-14ο Καλαμάτας

10 π.μ.: Δημοτικό Κορώνης-19ο Καλαμάτας

-Τετάρτη, 27 Μαΐου

9 π.μ. στο Στάδιο της Παραλίας: Αγώνες στίβου του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

-Τετάρτη, 3 Ιουνίου

Κολυμβητήριο Καλαμάτας (10 π.μ.): αγώνες κολύμβησης Δημοτικών σχολείων Ν. Μεσσηνίας

-Πέμπτη, 4 Ιουνίου

Τελικός υπερ-πρωταθλητή Μεσσηνίας στο ποδόσφαιρο

Πηγή: Θάρρος

Καταρρέει το ισπανικό μοντέλο για ελαιόλαδο χαμηλού κόστους

Νέα δεδομένα και ανατροπές στους όρους με τους οποίους διεξάγεται το «παιχνίδι» της εμπορίας του ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί το οικονομικό «ναυάγιο», στο οποίο οδηγείται η ισπανική Sos Cuetara, ηγέτιδα εταιρεία στην εμπορία του προϊόντος, παγκοσμίως. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδεχομένως θα συμβάλει στην αύξηση των τιμών παραγωγού σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα και πληροφορίες της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Sos Cuetara η οποία, σημειωτέον, αποτελεί την ηγέτιδα εταιρεία στην εμπορία του ελαιολάδου, καθώς διακινεί το 22% περίπου της παγκόσμιας αγοράς (50% της ιταλικής αγοράς, 25% της ισπανικής, 20% του Καναδά και 19% της αχανούς αγοράς των ΗΠΑ), απέπεμψε τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, με την κατηγορία της εικονικής διαπραγμάτευσης μετοχών της στο ισπανικό χρηματιστήριο.

Η ισπανική εταιρεία, μετά τις επενδύσεις στην Ιταλία το 2008 δημιούργησε υποχρεώσεις .......

ύψους περίπου 1,3 δισ. δολαρίων, λόγω δε της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα έναντι των πιστωτικών της ιδρυμάτων. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, προχώρησε στην πώληση στον ιταλικό όμιλο Mataluni, του ιταλικού εμπορικού σήματος “Dante”, αντί του ποσού των 30 εκατ. ευρώ, με το οποίο διακινείται το 15% της αγοράς ελαιολάδου στην Ιταλία, ενώ ανακοινώθηκε η πρόθεση για την πώληση του 25% των μετοχών της Carapelli.

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα, θέτουν σε αμφισβήτηση το μοντέλο της εμπορίας ελαιολάδου, που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η Sos Cuetara, βασιζόμενο στο τρίπτυχο, της μείωσης του κόστους παραγωγής, της τυποποίησης του προϊόντος και σε εξαγορές εταιρειών και εμπορικών σημάτων. Πλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται η πολιτική που θ’ ακολουθήσει η νέα διεύθυνση της εταιρείας, ώστε να μπορεί να γίνει σαφέστερη εκτίμηση ως προς το κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει την τιμή του ελαιολάδου διεθνώς, αναφέρει καταλήγοντας σχετικό έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας, ενώ παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν, σαφώς θετικά την εν λόγω εξέλιξη, για τον Ελληνα παραγωγό.

«Πολυτελές» ελαιόλαδο θέλουν Ελλάδα και Ιταλία

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινούνται, βεβαίως, Ελλάδα και Ιταλία. Πρόσφατα, μάλιστα, ελαιουργικοί φορείς των δύο χωρών συναντήθηκαν στη Ρώμη και συζήτησαν την προοπτική καθιέρωσης -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- μιας κατηγορίας ελαιολάδου, απαράμιλλης ποιότητας, πάνω από την κατηγορία extra παρθένο, προκειμένου να καρπωθεί ο παραγωγός στο μεγαλύτερο βαθμό, την υπεραξία του προϊόντος και ο καταναλωτής τα οφέλη από την κατανάλωσή του, κάτι που υποστηρίζει και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων αυτών ένα τέτοιο ελαιόλαδο θα μπορούσε να «πιάσει» τιμές λιανικής πώλησης από 7 έως 10 ευρώ το κιλό, εφόσον φυσικά καταφέρει να αποκτήσει την φερεγγυότητα που απαιτείται, αλλά εφόσον η θεσμοθέτησή του συνοδευτεί από τις κατάλληλες κινήσεις marketing. Και βεβαίως ειδήσεις όπως αυτές της οικονομικής δυσπραγίας της Sos Cuetara μόνο θετικά μπορούν ν’ αξιολογηθούν για τα συμφέροντα της χώρας μας.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Μεζούρες και ζυγαριές στα Δημοτικά για να μετρήσουν βάρος και ύψος των μαθητών!!!

Για δεύτερη χρονιά το υπ. Παιδείας βάζει σε δοκιμασία πολλούς μαθητές , καθώς θα πρέπει οι δάσκαλοι τους να τους μετρήσουν με μεζούρα το ύψος τους και με ζυγαριές το βάρος τους. Κι όλα αυτά για την αξιολόγηση των δεικτών υγείας των μαθητών και η βελτίωση των συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας για την πρόληψη της παχυσαρκίας και τη βελτίωση της υγείας τους.Μάλιστα το υπ. Παιδείας καλεί τους διευθυντές των Σχολείων να μεριμνήσουν ώστε σε κάθε σχολείο να υπάρχει διαθέσιμη ζυγαριά και μετροταινία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπ. Παιδείας οι μετρήσεις θα γίνουν ως εξής:

ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ........


Για την αξιολόγηση θα χρειαστείτε μια ηλεκτρονική ζυγαριά και μία μετροταινία.

α) Μέτρηση του ύψους: Μετράμε το ύψος του μαθητή με τη βοήθεια της μετροταινίας, χωρίς υποδήματα, με τα πόδια κλειστά, το κορμί τεντωμένο, την πλάτη να ακουμπά στον τοίχο και το κεφάλι σε ευθεία γραμμή. Το καταγράφουμε στο πεδίο «Ύψος» με δύο (2) δεκαδικά ψηφία (πχ. 1,32 μέτρα)

β) Μέτρηση του βάρους: Η μέτρηση του βάρους γίνεται χωρίς υποδήματα και με ελαφρύ ρουχισμό. Καταγράφουμε την ένδειξη της ζυγαριάς στο πεδίο «Βάρος» με ένα (1) δεκαδικό ψηφίο (πχ. 38,2 κιλά)

γ) Μέτρηση της περιμέτρου μέσης: Η μέτρηση γίνεται με την μετροταινία στο ύψος του ομφαλού. Καταγράφουμε την ένδειξη της μετροταινίας στο πεδίο «Περίμετρος Μέσης» με ένα (1) δεκαδικό ψηφίο (πχ. 56,8 εκατοστά)

ΣΧΟΛΙΟ
Σιγά μην μετρήσουν στα αγόρια και το μόριο τους για να δουν τι μήκος και τι πάχος έχει???
Ήμαρτον θεέ μου.... Τι άλλο θα διαβάσουν τα ματάκια μου...