Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Γιορτάζουν τα Φιλιατρά. Κυπελλούχος Μεσσηνίας η Εράνη.

Το πήρε στο 86΄ η Εράνη

Η κατάκτηση του κυπέλλου Μεσσηνίας από την Εράνη είναι φυσικά η πρώτη είδηση από τον χθεσινό τελικό που διεξήχθη στο αθλητικό κέντρο της ΕΠΣΜ στον Κορδία.

Η δεύτερη είναι ότι το «χρυσό» γκολ της αναμέτρησης κόντρα στον Μεσσηνιακό σημείωσε στο 86’ -ποιός άλλος;- ο Ντίνος Παναγιωτακόπουλος, χαρίζοντας με αυτό το 1-0 το τρόπαιο στα Φιλιατρά.
Το πλέον σημαντικό ωστόσο για το τοπικό ποδόσφαιρο και ειδικότερα τους περίπου 300 (λίγους αναμφισβήτητα) φιλάθλους που βρέθηκαν χθες στις κερκίδες είναι πως αποζημιώθηκαν για την παρουσία τους κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες (τσουχτερό κρύο) με το πολύ όμορφο θέαμα που πρόσφεραν και οι δύο ομάδες, ενώ το φτωχό σκορ σίγουρα αποτελεί παραφωνία σε σχέση με την ποιότητα του παιχνιδιού.

Πολλές φορές οι τελικοί αντί να είναι αγώνες-γιορτή θυσιάζουν στο βωμό της σκοπιμότητας το ποδόσφαιρο.
Χθες όμως οι δύο προπονητές Δημήτρης Τσάκωνας και Σταύρος Αντωνόπουλος παρέταξαν όχι με πολλούς επιθετικούς, αλλά ανοικτά κι ελεύθερα Μεσσηνιακό και Εράνη αντίστοιχα, κι έτσι είδαμε αναρίθμητους ωραίους συνδυασμούς, ..........

γρήγορο ρυθμό (ιδιαίτερα στην επανάληψη), συνεχείς εναλλαγές της μπάλας και αρκετές φάσεις -όχι όμως ...χορταστικές- μπροστά στις δύο εστίες.

Όσο για το αν ήταν δίκαιη η στέψη της Εράνης, σε ένα ντέρμπι με λεπτές ισορροπίες σαν το χθεσινό, η ...ζυγαριά ακριβείας δεν μπορεί παρά να είναι το ίδιο το αποτέλεσμα (π.χ. ο Μεσσηνιακός είχε περισσότερες επιθετικές φάσεις και την κλασικότερη ευκαιρία -44’ Καραμπάτος- αλλά έκανε και πιο πολλά αβίαστα λάθη).

Εγώ το μόνο που έχω να προσθέσω είναι πως όποια ομάδα κι αν κέρδιζε, θα ήταν αδικία για την άλλη και ο Μεσσηνιακός έχασε επειδή δεν ήταν δυνατόν να νικήσουν και οι δύο -αν και σίγουρα καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο τραυματισμός (σαν απουσία, αλλά και γεγονός) του Γιάννη Ξαρχάκου, μόλις στο 4ο λεπτό (υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης, πιθανότατα θα χρειαστεί επέμβαση και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απουσία 1,5 μήνα).
Με εξαίρεση κάποιες λιγοστές φάσεις (σε οφ σάιντ κυρίως) εύκολο έργο είχε χθες ο διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας και οι βοηθοί του Στάθης Ζαρακοβίτης - Σταύρος Λάμιας και φυσικά ο «4ος» Δημήτρης Νίκας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Κωνσταντινέας είχε την άνεση να κάνει οικονομία στις κίτρινες κάρτες, ακόμη και σε μαρκαρίσματα που τις απαιτούσαν, χωρίς να κινδυνεύει η ηρεμία του παιχνιδιού.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ:
Λυμπερόπουλος, Αλεβίζος (87’ Κούτρης), Εκμετζίδης, Κουρεντζής, Αρβανίτης, Κωνσταντόπουλος, Τσιμικλής, Εμμανουήλ (71’ Τσουλάκος), Χελάς, Μπεγέτης, Ξαρχάκος (9’ λ. τρ. Καραμπάτος). Την 18άδα συμπλήρωσαν οι Κονταξής, Πετρόγιαννης, Κάνιστρας και Κουνής.

ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ:
Αθανασόπουλος, Γιάννης, Κώτσος (80’ Ανεστόπουλος), Πιχιγιόνι, Παναγιωτακόπουλος (92’ Ασημακόπουλος), Ανδρεόπουλος, Παναγιωτίδης, Νικολόπουλος, Αναστασόπουλος, Ηλ. Ντινιώτης, Κορμπής (35’ Ζώκος). Στον πάγκο κάθισαν οι Αλεξανδρόπουλος, Κόλλιας, Μουχίκας και Τσώνης.

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

4’ ο Πιχιγιόνι μάρκαρε αντικανονικά τον Ξαρχάκο πάνω στη γραμμή της μεγάλης περιοχής, ο διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας υπέδειξε φάουλ, αλλά η πτώση στο έδαφος στοίχισε ένα σοβαρό τραυματισμό στον επιθετικό του Μεσσηνιακού, ο οποίος υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης

14’ ο Παναγιωτίδης έβγαλε τη σέντρα για τον Νικολόπουλο, παρεμβλήθηκε σωτήρια ο Εκμετζίδης, αν και η κεφαλιά-γύρισμα στον Λυμπερόπουλο ήταν παρακινδυνευμένη

26’ μεγάλη ευκαιρία για την Εράνη όταν ο Παναγιωτακόπουλος έκλεψε τη μπάλα δίπλα στη γραμμή του κόρνερ από τον Εκμετζίδη και βρήκε το Νικολόπουλο στο 1ο δοκάρι, αλλά το σουτ του τελευταίου απέκρουσε εξ επαφής ο Λυμπερόπουλος

28’ ο Μεσσηνιακός ανταπέδωσε την επικίνδυνη φάση, με τον Αλεβίζο να κάνει τη βαθειά μπαλιά και τον Μπεγέτη να πιάνει το σουτ στην κίνηση στέλνοντας τη μπάλα

44’ η πλέον κλασική ευκαιρία του τελικού ήταν όμως (μετά από σέντρα του Χελά) το πλασέ του Καραμπάτου, που θα είχε προλάβει να «εκτελέσει» από το μισό μέτρο τον Αθανασόπουλο (ο τερματοφύλακας της Εράνης μπλόκαρε) αν χρησιμοποιούσε γρήγορα το κεφάλι του αντί να περιμένει τη μπάλα

46’ σουτ του Μπεγέτη σύριζα άουτ

50’ φάουλ του Εμμανουήλ από πλάγια θέση, η μπάλα πήρε πολύ φάλτσο περνώντας απ’ όλους, αλλά την τελευταία στιγμή αφυπνίστηκε ο Αθανασόπουλος, διώχνοντας σε κόρνερ

51’ ο Κωνσταντόπουλος εκτέλεσε από τη βορειοανατολική γωνία του γηπέδου και μετά το διώξιμο του Ντινιώτη ο Εμμανουήλ έπιασε το συρτό σουτ που μπλόκαρε ο Αθανασόπουλος.

52’ μετά από γέμισμα του Αναστασόπουλου βρέθηκαν μόνοι μέσα στην περιοχή του Μεσσηνιακού τρεις παίκτες της Εράνης, αλλά το σουτ του Νικολόπουλου όποια κατάληξη κι αν είχε (έφυγε άουτ λίγο πάνω από τ’ οριζόντιο δοκάρι) ήταν ως μη γενόμενο, αφού ο βοηθός Σταύρος Λάμιας σήκωσε τη σημαία του και ο διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας υπέδειξε το οφ-σάιντ.

55’ σουτ του Εμμανουήλ
μπλόκαρε ο Αθανασόπουλος

59’ ο Νικολόπουλος έβγαλε τη σέντρα ο Καραμπάτος απομάκρυνε προσωρινά, ο Ζώκος επωφελήθηκε, αλλά το σουτ που επιχείρησε κόντραρε σε κόρνερ.

70’ ο Αρβανίτης έβγαλε τη σέντρα από αριστερά στο 2ο δοκάρι, όπου ο Μπεγέτης έπιασε άσχημα κάτι σαν διαγώνιο σουτ-πάσα, ενώ ο επερχόμενος Εμμανουήλ αιφνιδιάστηκε στέλνοντας με τον βηματισμό του τη μπάλα στην αγκαλιά του Αθανασόπουλου.

79’ ο Νικολόπουλος εκτέλεσε το φάουλ από αριστερά και ο Κώτσος βρήκε λίγο τη μπάλα, κλείνοντας παράλληλα το οπτικό πεδίο στους Εκμετζίδη-Αλεβίζο που «φρουρούσαν» την κλειστή γωνία προκαλώντας μια επικίνδυνη φάση με τη μπάλα να βρίσκει στο πρόσωπο τον Εκμετζίδη και να απομακρύνεται.

82’ «φαρμακερό» φάουλ του Καραμπάτου η μπάλα πέρασε ελάχιστα εκατοστά πάνω από τ’ οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Αθανασόπουλου.

85’ σέντρα του Τσουλάκου, ο Χελάς ήδη αρκετά πλάγια δεν έπιασε το πλασέ όπως θα ήθελε.

86’ ιδανική μπαλιά του Νικολόπουλου έβγαλε μόνο του τον Παναγιωτακόπουλο στην πλάτη της άμυνας του Μεσσηνιακού και ο τελευταίος με ψηλοκρεμαστό σουτ πέτυχε το μοναδικό γκολ του τελικού, στέλνοντας την Εράνη και τους Φιλιατρινούς φιλάθλους στον 7ο ουρανό...

89’ στην τελευταία φάση του αγώνα ο Τσιμικλής έπιασε την πρώτη κεφαλιά και τη δεύτερη ο Χελάς, αλλά για μια ακόμη φορά μπλόκαρε ο Αθανασόπουλος.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη στην Εφημερίδα Θάρρος

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ. ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Η ΕΡΑΝΑΡΑ ΜΑΣ.

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA




ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ.

ΣΗΚΩΣΕ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΨΗΛΑ.

Η ΕΡΑΝΑΡΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΟΝ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΚΟΡΔΙΑ.

ΜΕ ΕΝΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΟ 85 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Η ΕΡΑΝΗ

ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ 0 - 1 ΚΑΙ

ΣΤΕΦΘΗΚΕ ΚΥΠΕΛΟΥΧΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ

ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΤΡΟΠΑΙΟ.











Δ‘ ΕΘΝΙΚΗ Οι διαιτητές σε 6ο Όμιλο

6ος όμιλος (26η αγωνιστική)

Μεσσηνιακός - Παπυργιακός
Α. Σόβολος, Κ. Μοσχοβίτης, Χ. Αναστασάκος (Σ.Δ.Π. Λακωνίας)

Διαγόρας Βραχνέικων - Εράνη
Γ. Αγγελάκος, Ι. Χασάπης, Ι. Μπερδούσης (Σ.Δ.Π. Αρκαδίας)


Τέλος Αγρας - Θύελλα Πατρών
Α. Μακρής, Γ. Γκολέμης, Χ. Νενεκούμης (Σ.Δ.Π. Αργολίδας)

Πανηλειακός - Πάμισος
Π. Κακριδής, Δ. Πάγκας, Δ. Μακρόπουλος (Σ.Δ.Π. Κορίνθου)

Αχιλλέας Καμαρών - Δάφνη Ανδραβίδας
Η. Δακούκης, Ν. Ιωάννου, Χ. Σούφης (Σ.Δ.Π. Θεσπρωτίας)
Παρατηρητής: Γ. Θεολόγος (Σ.Δ.Π. Μεσσηνίας)

Φωτοβολταϊκό πάρκο στους Χριστιάνους

Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 149,7 KW, ιδιοκτησίας “Ενεργειακά Πάρκα Τριφυλίας Ο.Ε.”, πρόκειται να δημιουργηθεί στους Χριστιάνους του Δήμου Φιλιατρών, στη θέση “Ζάλιαρη“.
Από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ίδρυση και λειτουργία του σταθμού.
Οι εγκεκριμένοι όροι ισχύουν για 5 χρόνια.


Εκλογές για Νεο Δ.Σ. Στην Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών

Εκλογές για την ανάδειξη Νέου Δ. Σ. ετοιμάζεται η Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο η Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών καλεί τα μέλη της σε γενική συνέλευση την Κυριακή 29 Μαρτίου 2009 και ώρα 5 το απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου στον πεζόδρομο Φιλιατρών με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης: ..............

1. Απολογισμός Διοικητικού συμβουλίου για την διαιτία που πέρασε.
2. Οικονομικός απολογισμός
3. Προτάσεις για την λειτουργία του Συλλόγου
4. Εκλογή τριμελούς εφορευτικής επιτροπής
5. Ψηφοφορία για την εκλογή 9μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και τριμελούς Εξελεγκτικής επιτροπής για την διετία που ακολουθεί.

Υποψηφιότητα για το Δ.Σ. καθώς και την Ε.Ε. μπορούν τα μέλη να υποβάλλουν με αιτήσεις τους μέχρι την πέμπτη 26 Μαρτίου στα γραφεία του Συλλόγου απο τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ.

«Δεν ξέρουμε ποιο είναι το μέλλον μας» Στον αέρα το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Τα θεμέλια των ελληνικών κοινωνικών δομών ουδέποτε υπήρξαν στέρεα, ειδικά όμως το τελευταίο διάστημα φαίνονται ανίκανα να εξασφαλίσουν τα οικοδομήματα που υποτίθεται ότι στηρίζουν.

Προγράμματα όπως τα «Βοήθεια στο Σπίτι», «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης» (ΚΔΑΠ) και ΨΥΧΑΓΩ έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στη μοίρα τους, με τους εργαζόμενους να χτυπούν εις μάτην κλειστές πόρτες Υπουργείων και να βιώνουν συνεχή επαγγελματική ανασφάλεια. Το πρόβλημα, εξαιρετικά σοβαρό, επηρεάζει περισσότερους από 50 εργαζόμενους στη Μεσσηνία.

Από τον Άννα στον Καϊάφα

«Η απάντηση στο ερώτημα τι θα γίνει με το μέλλον των κοινωνικών δομών είναι πως κανείς δεν μπορεί να μας απαντήσει, γιατί κανείς δεν είναι αρμόδιος», δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο .........

«Βοήθεια στο Σπίτι» για τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, κα Κατερίνα Τριανταφύλλου - Ψυχογυιοπούλου.

Στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα ο Σύλλογος Δυτικής Πελοποννήσου πραγματοποίησε διήμερη στάση εργασίας κι επανειλημμένα επιδίωξε συναντήσεις με επικεφαλής Υπουργείων, χωρίς αντίκρισμα.

«Από το Υπουργείο Εσωτερικών μας έστειλαν στο Υπουργείο Απασχόλησης, το οποίο δήλωσε αναρμόδιο», σημειώνει η κα Τριανταφύλλου - Ψυχογυιοπούλου. «Μετά από μεγάλη επιμονή κατορθώσαμε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, κ. Π. Παυλόπουλου, συναντήσαμε τον κ. Αλεξίου. Στο ερώτημά μας πότε θα πληρωθούμε, μας απάντησε ότι τα χρήματα έχουν δοθεί και πληρωνόμαστε ή οι Περιφέρειες τα χρησιμοποίησαν αλλού ή ακόμη χειρότερα τα πήραν οι Δήμοι και κάλυψαν άλλες ανάγκες τους, όταν γνωρίζουμε ότι τα χρήματα δεν έχουν εκταμιευθεί από το Υπουργείο Οικονομικών! Μάλλον πληρωνόμαστε και δεν το γνωρίζουμε».

«Επιτελούμε κοινωνική εργασία, όχι εθελοντική εργασία»

Από τα 1.070 Κέντρα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν κλείσει μέχρι στιγμής πανελλαδικά 80. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συλλόγου, περίπου 100 θα κλείσουν έως τις 30 Απριλίου κι έπεται συνέχεια.

«Μιλάμε για 550 εργαζόμενους στη Δυτική Πελοπόννησο, που δεν ξέρουν ποιο είναι το μέλλον τους», τονίζει η κα Τριανταφύλλου - Ψυχογυιοπούλου. «Μόνο στον Νομό Μεσσηνίας τουλάχιστον 50 εργαζόμενοι βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι!».

Στην ερώτηση ποιες θα είναι οι μελλοντικές κινητοποιήσεις τους, η πρόεδρος του Συλλόγου απάντησε: «Κάποιοι άνθρωποι μας έχουν ανάγκη. Δεν μπορούμε να λείπουμε από τη θέση μας για μεγάλο διάστημα κι επομένως μας είναι δύσκολο να καταφύγουμε σε μεγάλες κινητοποιήσεις. Ωστόσο, στις 27 Μαρτίου, οπότε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Παυλόπουλος, θα βρίσκεται στην Πάτρα, θα είμαστε εκεί! Ίσως τότε πάρουμε τις απαντήσεις, που δεν μας έδωσε όταν μας παρέπεμψε στον διευθυντή του γραφείου του».

«Επιτελούμε κοινωνική εργασία, όχι εθελοντική εργασία», κατέληξε η κα Τριανταφύλλου - Ψυχογυιοπούλου τις δηλώσεις της στην Επικαιρότητα. «Πρέπει να μπορούμε να ζήσουμε, για να μπορούμε και να προσφέρουμε».

Πηγή: Επικαιρότητα

Τίμησαν τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο

Ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας βράβευθηκε και από τα 7 Επιμελητήρια Πελοποννήσου για την προσφορά του - Τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο βράβευσαν χθες τα Επιμελητήρια Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Αργολίδας και Κορινθίας, σε μια λαμπρή εκδήλωση στην αίθουσα «Ερμής» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που τίμησαν τον εξέχοντα Έλληνα με την παρουσία τους στην εκδήλωση ήταν η γυναίκα του κα Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, ο νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος, ο καθηγητής Αρχαιολογίας κι επικεφαλής των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη κ. Πέτρος Θέμελης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης, ο πρόεδρος του ......

Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Βασίλης Νανόπουλος.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Φώλιας, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Κωνσταντίνος Αντζουλάτος.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γιώργος Καραμπάτος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ιωάννης Τζωάννος και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κ. Γιώργος Καραμπάτος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η εν λόγω βράβευση αναγνωρίζει δημόσια τη σημασία της αγάπης για τη γενέτειρα γη και της ευαισθησίας για τα προβλήματά της, κάτι που επιδεικνύει έμπρακτα ο εκλεκτός Μεσσήνιος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.

Η βράβευση αυτή τον τιμά για την προσήλωσή του σε στόχους για κάτι ξεχωριστό, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

Επιβραβεύεται για το δικό του λαμπρό παράδειγμα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης και επαινείται η ζωή του ως πολίτης της κοινωνίας μας.

Και ως πατέρας γιατί μετέδωσε στα παιδιά του τις ίδιες αρχές, τις ίδιες ευαισθησίες.

Τέτοιες προσωπικές και επιχειρηματικές διαδρομές και επιλογές που ανοίγουν νέους δρόμους και θέτουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον του κοινωνικού συνόλου, μας κάνουν όλους να ελπίζουμε.

Γι’ αυτό και αξίζουν να αναδεικνύονται ως πρότυπα προς μίμηση ιδιαίτερα σε εποχές ζοφερές και αβέβαιες, όπως η σημερινή».

Ο κ. Καραμπάτος εξήρε την πρωτοβουλία βράβευσης του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για την πραγματοποίηση της COSTA NAVARINO στην περιοχή της Πύλου, σημειώνοντας:

«Πρόκειται για μια λαμπρή επένδυση, η οποία αναμένεται να αναζωογονήσει τη χειμάζουσα οικονομία της ευρύτερης περιοχής Πελοποννήσου και να της ανοίξει νέες ευοίωνες προοπτικές. Μια επιχειρηματική πρωτοβουλία η οποία μέσω της τουριστικής ανάπτυξης θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού».

Πηγή: Επικαιρότητα

«Βουλιάζει» το Λιμάνι Καλαμάτας λόγω… γραφειοκρατίας!

Κάτι παραπάνω από εμφανές φαίνεται να είναι το φάσμα της καθυστέρησης όσον αφορά στην ολοκλήρωση των εργασιών για τη βελτίωση των υποδομών στη δυτική προκυμαία του Λιμένα Καλαμάτας.

Η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, κ. Γρηγόρη Τσάλτα, στη προκειμένη περίπτωση, υπογράφηκε στις 28 Αυγούστου 2007. Στις 29 Αυγούστου 2008 το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τροποποίηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για το 2008, χρηματοδοτώντας το έργο για τη Βελτίωση Υποδομής Δυτικής Προκυμαίας του Λιμένος Καλαμάτας με το ποσό των 265.000 ευρώ (με υπογραφή του τότε υπουργού Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη).
Συνεπώς η κωλυσιεργία του έργου αποδίδεται είτε σε ευθύνες του αναδόχου, είτε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, που επιβράδυναν την απορρόφηση της χρηματοδότησης.
Τα χρήματα έφτασαν τελικά, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Λιμενικού ......

Ταμείου, Νίκος Τζάννες και πλέον εκκρεμούσε μόνο η αδειοδότηση από τον Φορέα.

Ανεξήγητη καθυστέρηση της άδειας από το Λιμενικό Ταμείο



Τα πράγματα, όσον αφορά στις εργασίες στον χώρο μπροστά από το Λιμεναρχείο, έδειχναν να δρομολογούνται μετά και τη σχετική αδειοδότηση που δόθηκε - με εντυπωσιακή καθυστέρηση - από την αρμόδια Αρχή του Λιμεναρχείου, δηλαδή το Λιμενικό Ταμείο, με αναφορά σε όρους και προϋποθέσεις για την ανάληψη του έργου (π.χ. να απαγορεύεται η είσοδος στο εργοτάξιο στους μη έχοντας εργασία, να μην απορρίπτονται λύματα στη θάλασσα κ.ο.κ.). Η συγκεκριμένη αδειοδότηση από το Λιμενικό Ταμείο δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2009.
Ο ανάδοχος είχε αιτηθεί την χορήγηση της άδειας στις 16 Οκτωβρίου 2008, τέσσερις μήνες πριν. Η προθεσμία, που έχει δοθεί για την ολοκλήρωση του έργου, λήγει στις 3 Απριλίου 2009, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάποια παράταση, ενώ το έργο επιχορηγείται από το Γ’ ΚΠΣ.

Έναν μήνα μετά από τις δηλώσεις του αντινομάρχη, Στάθη Αναστασόπουλου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που έγινε στις 6 Φεβρουαρίου 2009, με τη συμμετοχή του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, Νίκου Τζάννε, του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας, Παναγιώτη Γιαννακέα και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων των Τεχνικών Υπηρεσιών, δόθηκε η εντύπωση πως είχαν αποσαφηνιστεί τα περισσότερα ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση των εργασιών. Λίγο αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου 2009, ο αντινομάρχης έδωσε και κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις σχετικά με τα ζητήματα αδειοδότησης, τα οποία φάνηκε να είχαν λυθεί. Λυμένα μεν, καθυστερημένα δε. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η σύμβαση για την έναρξη των εργασιών υπογράφηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, ενώ το έργο πρέπει να είναι έτοιμο στις 3 Απριλίου 2009, με αρχικό προϋπολογισμό 865.000 ευρώ.

Πορεία των εργασιών και απρόσμενα «μερεμέτια»

Χθες ο ανάδοχος του έργου έλαβε μια επιστολή, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κάνει κάποια «έξτρα» - δηλαδή μη συμπεριλαμβανόμενα στον αρχικό προϋπολογισμό - τα οποία αφορούν στην τοποθέτηση σωληνώσεων, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας στον χώρο του Λιμανιού. Οι εργασίες αυτές θα πρέπει να εγκριθούν με σχετικό ΑΠΕ (Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών), ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον δαπάνες, που θα προκύψουν. Παράλληλα, χθες έγινε η συνάντηση του αναδόχου με την ΟΣΕ Α.Ε. για την τροποποίηση των γραμμών στην οδό Ψαρών μέχρι και τους Μύλους. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως τα έργα θα πρέπει να έχουν τελειώσει στις 3 Απριλίου. Θα έχουν, άραγε;

Πηγή: Επικαιρότητα

Άνοιξαν οι Πύλες της… Εσπερίδα του Δήμου Καλαμάατς με θέμα την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε χθες το απόγευμα εσπερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο με θέμα τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής του Πύλης με όρους ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Εισηγητές ήταν ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκος Μπασακίδης, ο υπάλληλος τους Δήμου κ. Γιώργος Ξερόγιαννης και από την ανάδοχο εταιρεία ΣΑΪΜΠΕΡΣ Α.Ε. κ. Γιώργος Κατζελής.

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Το θέμα της εσπερίδας ήταν η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση μέσω της νέας ηλεκτρονικής πύλης του Δήμου Καλαμάτας και με «brand name kalamata.gr».

Πλέον η αναβαθμισμένη, σε λειτουργικότητα και παροχή υπηρεσιών, διαδικτυακή πύλη θα .......

παρέχει διαβαθμισμένες ως προς την ασφάλεια υπηρεσίες, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα σύγχρονο μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των πολιτών με τις Υπηρεσίες του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, κ. Νίκος Μπασακίδης, αναφέρει τα ακόλουθα: Στον Δήμο Καλαμάτας καταργούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και με ένα διαδραστικό τρόπο μειώνονται στο ελάχιστο όλες οι καθυστερήσεις και οι ταλαιπωρίες που υφίστανται σήμερα οι πολίτες. Δημιουργήθηκε ένα διαδικτυακό περιβάλλον που παρέχει σε πολίτες κι επιχειρήσεις ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες αφορούν: Την αμφίδρομη ηλεκτρονική πληροφόρηση.
Την απευθείας καταχώρηση και διαχείριση αιτημάτων καθημερινότητας, με την χρήση ψηφιακών χαρτών και την υποστήριξη του GIS.
Την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και αιτημάτων διοικητικής εξυπηρέτησης των πολιτών, όπως είναι τα πιστοποιητικά δημοτικής κατάστασης. Την ενημέρωση μέσω της υπηρεσίας φωνής της πύλης για την πορεία κάθε καταγγελίας, ή αίτησης για την έκδοση πιστοποιητικού ή άδειας. Την ηλεκτρονική πληρωμή δημοτικών φόρων, τελών ή παραβάσεων του ΚΟΚ.
Την προβολή των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Δήμου. Την παροχή ψηφιακού περιεχομένου που δημιουργείται από παράλληλο έργο, και θα παρέχει ενημέρωση για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες ελέγχου της δράσης των συλλογικών οργάνων.
Είναι πλέον φανερό ότι η εισαγωγή των Νέων Τεχνολογιών στη διοίκηση θα επιφέρει ανασχεδιασμό, όλων των διαδικασιών λειτουργίας του Δήμου αλλά και του τρόπου αλληλεπίδρασης και συνεργασίας με τον πολίτη.
Εγκαινιάζεται με τη λειτουργία της Πύλης μία νέα εποχή για τον Δήμο, στην οποία θα παράγονται και θα παρέχονται ψηφιακές υπηρεσίες και περιεχόμενο, μέσα από μία αλληλεπιδραστική διαδικασία».

Προβολή μέσω Internet

Η νέα Ηλεκτρονική Πύλη του Δήμου Καλαμάτας στη σημερινή εποχή με την κρίση που πλήττει όλους τους τομείς της οικονομίας θα βοηθήσει με τις δυνατότητες που έχει στην προβολή του Δήμου της Καλαμάτας, στην προβολή της πόλης, της Ιστορίας της, των αρχαιοτήτων της, των μνημείων της και ολόκληρης της πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της.
Ακόμη θα βοηθήσει ως ένα μέσο Τουριστικής προβολής του Δήμου και του Νομού, μέσα από ένα μέσο που σιγά σιγά αλλά σταθερά αναπτύσσεται στη χώρα μας, αλλά στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και αυτό δεν είναι άλλο από το «Internet».
Που στην ουσία αποτελεί μία νέα αγορά για τους Έλληνες αλλά μία συνήθεια για όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Όλες οι προοπτικές όμως που διαφαίνονται θα χρειαστούν εκτός από τις απαραίτητες υποδομές και υποστήριξη και την ανάλογη ψηφιοποίηση όλων όσα αναφέρθηκαν, ώστε να κάνουν πιο θελκτικό το όλο πακέτο.
Η ψηφιοποίηση λοιπόν των αρχείων θα δώσει εκείνη την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται το όλο πόνημα.

Νέες δυνατότητες

Κατά την παρουσίαση που έκανε ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ΣΑΪΜΠΕΡΣ Α.Ε., κ. Γιώργος Κατζελής, μπροστά σε λίγο κοινό - και πρέπει να τονιστεί η μη παρουσία πολιτών στην εσπερίδα αυτή - έδωσε την εικόνα ότι, οι νέες υπηρεσίες που θα παρέχονται, θα είναι χρήσιμες στον πολίτη, φιλικές και ευκολονόητες προς τον χρήστη και προπάντων ασφαλείς προς αυτόν.
Το βασικό στοιχείο που υπάρχει στη νέα ηλεκτρονική πύλη και δείχνει την πραγματική δυνατότητα λειτουργίας όλων των ανωτέρω είναι η προσεγμένη δουλειά και ο έλεγχος στις Υπηρεσίες, που θα μπορεί να κάνει ο πολίτης. Τα οφέλη που θα αποκομίζει ο πολίτης είναι οι online αιτήσεις για πιστοποιητικά, που θα μπορεί να κάνει. Τα online αιτήματα και καταγγελίες που θα μπορεί να καταθέτει.
Η αυτόματη ενημέρωση μέσω email και sms που θα έχει για ό,τι ζήτησε και οι online πληρωμές που θα μπορεί να κάνει σε πρόστιμα (σ.σ. και τώρα με την ελεγχόμενη στάθμευση, κύριε Μπασακίδη, φροντίστε να έχετε πολλούς τεχνικούς εύκαιρους, γιατί το σύστημα θα παρουσιάζει μεγάλη… κίνηση!). Η αυτόματη ενημέρωση του πολίτη για δραστηριότητες του Δήμου και Φορέων της πόλης.
Τέλος, η καταγραφή και χαρτογράφηση των επιχειρηματιών και των ιστοσελίδων τους σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για την καλύτερη προώθηση και των ίδιων σε νέες αγορές. Όσον αφορά στην ασφάλεια των στοιχείων, που θα διαχειρίζεται η ανάλογη Υπηρεσία του Δήμου, έχουμε δύο κατηγορίες και διαβαθμίσεις αυτών, που διασφαλίζουν όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Όσον αφορά στις κατηγορίες χρηστών έχουμε: Τους εσωτερικούς, δηλαδή τους υπαλλήλους του Δήμου και τους εξωτερικούς, που θα είναι οι «επισκέπτες». Επίσης, όσον αφορά στη διαβάθμιση, στο 1ο επίπεδο θα είναι οι απλοί επισκέπτες, στο 2ο τα εγγεγραμμένα μέλη, πιστοποιημένα χωρίς ταυτοπροσωπία και στο 3ο επίπεδο εγγεγραμμένα μέλη, πιστοποιημένα με ταυτοπροσωπία.

Πηγή: Εικαιρότητα