Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Σε γαλοπούλες εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των χοίρων

Οι Αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν ότι ο ιός H1N1 εντοπίστηκε σε δύο εκτροφεία με γαλοπούλες. Είναι η πρώτη φορά που ο ιός εντοπίζεται σε άλλα ζώα, πέραν των χοίρων.

Στις συγκεκριμένες φάρμες -περίπου 120χλμ δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο- είχαν γίνει εργαστηριακές έρευνες για την ανίχνευση του ιού των πουλερικών. Οι γαλοπούλες είχαν τεθεί σε καραντίνα από τις 13 Αυγούστου.

Τελικώς, τα εργαστηριακά ευρήματα απέδειξαν ότι δεν πρόκειται για τον ιό των πουλερικών, αλλά για τον Η1Ν1.

Οι Χιλιανοί σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την .......

κατανάλωση γαλοπούλας.

«Η παρουσία του ιού της νέας γρίπης διαγνώστηκε σε δύο φάρμες της περιοχής Βαλπαρέζο. Τα μέτρα πρόληψης για την μη επέκταση του ιού της νέας γρίπης που ελήφθησαν αμέσως θα αποτρέψουν την εξάπλωσή του και θα διασφαλίσουν την υγεία των πουλερικών» ανακοίνωσαν οι κτηνιατρικές Αρχές.

Πηγή: in.gr

Σε μερικούς μήνες η απόφαση της Κομισιόν για το «πακέτο» των 425 εκατ.

«Μερικούς μήνες» θα χρειαστούν οι υπηρεσίες της Κομισιόν για να εξετάσουν τα στοιχεία που προσεκόμισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το «πακέτο» των 425 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αρμόδιας για τη Γεωργία επιτρόπου Μάριαν Φίσερ-Μπόελ κ. Μάικλ Μαν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή της εφημερίδας «Έθνος» στις Βρυξέλλες Γιώργου Δαράτου, ο κ. Μαν εξήγησε ότι «έφτασαν σήμερα (προχθές) στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν τα έγγραφα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τα οποία υποτίθεται...

ότι αποδεικνύουν πως οι χρηματοδοτήσεις των αγροτών δεν είναι κρατικές ενισχύσεις, αλλά αποζημιώσεις. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο γραφείο της επιτρόπου, με το οποίο προανήγγειλαν την αποστολή των εγγράφων στοιχείων που είχε ζητήσει από την Αθήνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, οι υπηρεσίες της Επιτροπής «θα αναλύσουν το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων στοιχείων, που είναι γραμμένα στα Ελληνικά, προκειμένου να διαπιστώσουν αν αυτές οι χρηματοδοτήσεις είναι συμβατές ή όχι προς την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων».

«Αν δε, μετά την εξέταση αυτών των στοιχείων, συνεχίσουν να έχουν αμφιβολίες ως προς τον χαρακτηρισμό αυτών των 425 εκατ. ευρώ, θ ανοίξουν την επίσημη διαδικασία» εναντίον της Ελλάδας, για «χορήγηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων». Ο ίδιος πάντα εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η μελέτη των στοιχείων που έστειλε χθες στις Βρυξέλλες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «θα πάρει οπωσδήποτε μερικούς μήνες».
ΠΑΣΕΓΕΣ




ΠΑΣΕΓΕΣ: «Γκρίζες» ζώνες στην ΚΥΑ για την επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο – τα ακριβή ποσά ανά καλλιέργεια και οι διαφορές με το 2008

Άγνωστα σημεία στην ΚΥΑ για το αγροτικό πετρέλαιο εντοπίζει σε ανάλυσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ επισημαίνοντας ότι πουθενά δεν αναφέρεται ο αριθμός των δικαιούχων, τα κριτήρια επιλογής τους και το συνολικό κόστος. Από την ανάλυση προσδιορίζεται επακριβώς η επιστροφή του ΕΦΚ ανά στρέμμα ανάλογα την καλλιέργεια και ανά ζώο καθώς και η διαφορά σε σχέση με την ΚΥΑ του 2008.

Εκδόθηκε στις 12.08.2009 η ΚΥΑ που προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις των δικαιούχων αγροτών επιστροφής Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης...

Σε ανάλυσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ επισημαίνει τα εξής:

1. Από την απόφαση αυτή δεν προκύπτει ποιος είναι ο αριθμός των δικαιούχων αγροτών, ούτε ποια είναι τα κριτήρια που υιοθετήθηκαν για την ένταξή τους στο καθεστώς επιστροφής του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου (ενεργοί - συνταξιούχοι).

Υπενθυμίζεται ότι το 2008, με την προηγούμενη ΚΥΑ έτυχαν επιστροφής 630.000 δικαιούχοι αγρότες με δημοσιονομική δαπάνη ύψους 116 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη αυτή αντιστοιχούσε σε ποσότητα 426,5 εκατ. λίτρων πετρελαίου, πολλαπλασιαζόμενη επί τη διαφορά του συντελεστή επιστροφής (0,293 € Ε.Φ.Κ./ λίτρο - 0,021 € Ε.Φ.Κ./λίτρο = 0,272 € Ε.Φ.Κ./λίτρο) ίση με 0,272 € Ε.Φ.Κ./λίτρο. Στην απόφαση του 2009 για την επιστροφή Ε.Φ.Κ. στους αγρότες η διαφορά του συντελεστή επιστροφής άλλαξε και είναι ίση με (0,302 €/λίτρο - 0,021 €/λίτρο = 0,281 €/λίτρο) 0,281 €/λίτρο. Συνεπώς για να προκύψει η αναφερόμενη δαπάνη ύψους 120 εκατ. ευρώ η αναλογούσα ποσότητα λίτρων υπολογίζεται ίση με 427 εκατ. λίτρα.

2. Από κανένα σημείο της νέας ΚΥΑ δεν προκύπτει το δημοσιονομικό κόστος για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου στους αγρότες - το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα ανέρχεται στο ύψος των 120 εκατ. ευρώ, μια και στην ΚΥΑ δεν αναφέρεται η συνολική εκτιμώμενη ποσότητα λίτρων πετρελαίου.

Υπάρχουν συνεπώς άγνωστα στοιχεία ως προς τον αριθμό των δικαιούχων, ως προς τα κριτήρια επιλογής τους, αλλά και ως προς το συνολικό όγκο κατανάλωσης πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη αρχίσει η καταβολή επιστρεφόμενων ποσών Ε.Φ.Κ. στους λογαριασμούς των αγροτών.

3. Από τη νέα απόφαση εξαιρούνται και πάλι, χωρίς κανένα λόγο, η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία, δύο σημαντικοί τομείς που καταναλώνουν πετρέλαιο.

4. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία έχει υποβληθεί από τις αρχές του 2009 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η πλέον απλή, δίκαιη και αντικειμενική μέθοδος επιστροφής Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης στους αγρότες, είναι αυτή που προκύπτει με βάση την τιμολόγηση της αγροτικής παραγωγής, σε ποσοστό 4% επί των ακαθαρίστων εσόδων. Με την πρόταση αυτή διασφαλίζεται με τεκμηριωμένα και αντικειμενικά κριτήρια η κάλυψη μέρους του κόστους παραγωγής από τη χρήση πετρελαίου κίνησης σε εκείνους τους αγρότες που πραγματικά παράγουν και διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

5. Οι επιμέρους διαφορές μεταξύ της περσινής και της φετινής απόφασης ως προς την ανά λίτρο επιστροφή Ε.Φ.Κ. πετρελαίου και ως προς την επιστρεφόμενη αξία σε ευρώ ανά στρέμμα, παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.



Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου ορισμένων καλλιεργειών στους αγρότες

Προϊόν


K.Y.A 2008


K.Y.A. 2009

Λίτρα/στρέμμα/
κεφαλή ζώου (1)


Επιστροφή ΕΦΚ
€/στρέμμα/κεφ. (2)


Λίτρα/στρέμμα/
κεφαλή ζώου (3)


Επιστροφή ΕΦΚ
€/στρέμμα/κεφ. (4)

Σιτηρά


15,00


4,08


17,40


4,89

Καλαμπόκι


25,00


6,80


29,00


8,15

Ρύζι


30,00


8,16


34,80


9,78

Βαμβάκι


30,00


8,16


34,80


9,78

Ζαχαρότευτλα


25,00


6,80


29,00


8,15

Καπνός


25,00


6,80


29,00


8,15

Τομάτα


25,00


6,80


29,00


8,15

Κτηνοτροφικά φυτά


14,00


3,80


16,20


4,55

Ροδάκινα-αχλάδια


30,00


8,16


34,80


9,78

Σταφίδες, αμπελώνες αναδιάρθρωσης


12,00


3,26


13,90


3,91

Λοιποί Αμπελώνες


11,00


3,00


12,80


3,60

Ελαιώνες ελαιοπαραγωγής


5,00


1,36


5,80


1,63

Ελαιώνες επιτραπέζιας ελιάς


22,00


5,98


25,50


7,17

Εσπεριδοειδή για μεταποίηση


16,00


4,35


18,60


5,23

Πρόβατα & αίγες σταβλισμένα


2,00


0,54


2,32


0,65

Πρόβατα & αίγες ελευθέρας βοσκής


2,00


0,54


2,32


0,65

Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής


20,00


5,44


23,20


6,52

Μοσχάρια


20,00


5,44


23,20


6,52




Eνδεχόμενο προσφυγής κατά της NOVA

H NΟVΑ αποκλείει τη χρήση της κάρτας της σε απoκωδικοποιητές άλλων εταιρειών.

Το ενδεχόμενο προσφυγής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά της συνδρομητικής πλατφόρμας ΝΟVΑ, εξετάζουν οι εταιρείες αποκωδικοποιητών.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθύνων σύμβουλος εταιρείας δορυφορικών συστημάτων Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, η ΝΟVΑ αποκλείει τη χρήση της κάρτας της σε απoκωδικοποιητές άλλων εταιρειών.

Καταγγελίες και για τη σχέση ποιότητας και τιμής στη ........

συνδρομητική τηλεόραση έχει δεχθεί και η γενική γραμματεία καταναλωτή.

Την ίδια ώρα, σε κοινοτική οδηγία την οποία οφείλει να υιοθετήσει και η Ελλάδα, αναφέρεται ότι πρέπει να καθορισθούν τα μείζονος σημασίας αθλητικά γεγονότα, και να εξασφαλισθεί η ελεύθερη πρόσβαση των τηλεθεατών και ακροατών σε αυτά.

Κοστίζει η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα.

Υστερεί η ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές στις παρεχόμενες υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται απο τις πιο ακριβές σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΚΑΪ, άλλες συνδρομητικές τηλεοράσεις προσφέρουν παράλληλα και σε χαμηλότερες τιμές ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο, δωρεάν τηλεφωνικές συνδέσεις, τα πρωταθλήματα της χώρας τους και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Παράλληλα προωθούν υπηρεσίες όπου ο τηλεθεατής μπορεί να δημιουργήσει τη δικιά του τηλεόραση.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Μαζικά δάνεια «α λα καρτ» από φθινόπωρο

Τα σχέδια των τραπεζών και οι προετοιμασίες για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει μαζικότερα και στην Ελλάδα ο θεσμός των επιτοκίων «α λα καρτ», που αποτελεί συνήθη τακτική στο εξωτερικό. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με διαφορετικό κόστος ανά πελάτη, αναλόγως της φερεγγυότητας και της πραγματικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Για το σκοπό αυτό γίνεται περισσότερο εκτεταμένη χρήση των δυνατοτήτων και των στοιχείων που παρέχει στα μέλη της ΕΕΤ το διατραπεζικό σύστημα «Τειρεσίας».

Οι τράπεζες αξιοποιούν στοιχεία τόσο της «μαύρης» όσο και της «λευκής λίστας» του συστήματος, προκειμένου να εντοπίσουν πόσα δάνεια και κάρτες έχει ο υποψήφιος πελάτης, σε πόσες τράπεζες, πόσο τακτικός είναι στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του, αλλά και σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκεται πραγματικά.
Με βάση την κοινή συνισταμένη, που προκύπτει από όλα τα παραπάνω, αποφασίζει .......

για το αν θα του χορηγήσει τελικώς το δάνειο ή την κάρτα και με ποιους όρους. Εννοείται ότι όσο πιο εχέγγυος είναι όσο μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια διαθέτει, τόσο πιο ασφαλές θα είναι το δάνειο. Οπότε και το κόστος του (επιτόκιο) θα πέφτει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων τραπεζικών στελεχών, η διαφορά από (καλό) δάνειο σε (κακό) δάνειο θα μπορεί να φτάσει έως και στις 3 ποσοστιαίες μονάδες, αναλόγως των περιπτώσεων. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τυπικά ο θεσμός των «α λα καρτ» δανείων έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στη χώρα από τον Ιούλιο, όμως, το καλοκαίρι θα κυλήσει περισσότερο ως πιλοτικό διάστημα, ενώ η ουσιαστική εφαρμογή του νέου μέτρου θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

«Ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις»

Δίνουμε ανάσα ρευστότητας σε 47.000 επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας πάνω από 195 χιλιάδες θέσεις εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΤΕΜΠΜΕ .

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 47.000 αιτήσεις για δάνεια ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με εγγυήσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ, ενώ αναφερόμενος στη δεύτερη φάση του προγράμματος, σημείωσε ότι το ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να εγγυηθεί δάνεια ύψους 9,5 δισ. ευρώ ενισχύοντας τη ρευστότητα 80.000 επιχειρήσεων.

Με έργα και όχι λόγια απαντάμε στις προκλήσεις της διεθνούς κρίσης, υπογράμμισε ο ........

πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη και άλλων μέτρων, αν χρειαστεί, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Πρόκειται, είπε, για αποφάσεις που εγγυώνται ασφαλή έξοδο από την κρίση και μακροπρόθεσμα οφέλη για τον τόπο.

«Ο δρόμος είναι ανηφορικός μπροστά μας. Εμείς όμως έχουμε το σχέδιο και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής.

Κατά την επίσκεψή του στο ΤΕΜΠΜΕ, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, τον πρόεδρο του Ταμείου Νίκο Δομένικο και τον γενικό διευθυντή Νίκο Τριτάρη για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων στήριξης των μικρών επιχειρήσεων.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Αντιβιοτικά από ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντιβιοτικών και τη θεραπεία λοιμώξεων ευρέως φάσματος, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού και παθήσεις του ουροποιογεννητικού, του δέρματος, των οστών, των αρθρώσεων κ.ά.
Αυτό έδειξε πρόσφατη μελέτη από τον Ελληνα διδάκτορα βιοτεχνολογίας Γιώργο Η. Ευθυμίου στο Πανεπιστήμιο του Surrey στη Μεγάλη Βρετανία.
Στο πλαίσιο της έρευνάς του πάνω στην παραγωγή του αντιβιοτικού κλαβουλανικό οξύ από το βακτήριο Streptomyces clavuligerus, δοκίμασε...

διάφορες πηγές άνθρακα θέλοντας να δει ποια είναι πιο αποδοτική για τη διαδικασία παραγωγής του αντιβιοτικού. Το ελαιόλαδο βρέθηκε να οδηγεί σε υψηλότερα ποσά αντιβιοτικού από τη γλυκερίνη που συνήθως χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία.

«Το ελαιόλαδο είναι διεθνώς πολύ φθηνότερο από την καθαρή γλυκερίνη», λέει ο κ. Ευθυμίου και επισημαίνει ότι «η αντικατάσταση της γλυκερίνης από το ελαιόλαδο θα μπορούσε να έχει μεγάλο οικονομικό όφελος για τη βιομηχανία που παράγει το αντιβιοτικό».

Το κλαβουλανικό οξύ κυκλοφορεί στην αγορά σε συνδυασμό με άλλα ισχυρότερα αντιβιοτικά, όπως η αμοξικιλλίνη ή η τικαρσιλλίνη. Η δράση του εμποδίζει την αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στο ισχυρό αντιβιοτικό, κάνοντας το παρασκεύασμα αποτελεσματικότερο στην αντιμετώπιση διαφόρων λοιμώξεων, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, του ουροποιογεννητικού, του δέρματος, των μαλακών μορίων, των οστών και των αρθρώσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Ευθυμίου, το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την παρασκευή των αντιβιοτικών ερυθρομυκίνη, τυλοσίνη και λινκομυκίνη. Η ερυθρομυκίνη βοηθά στη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά, της νόσου των λεγεωναρίων, εντερίτιδων και διφθερίτιδας. Η τυλοσίνη χρησιμοποιείται για κτηνιατρικούς σκοπούς στην αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων ευρέως φάσματος, ενώ με τη λινκομυκίνη αντιμετωπίζονται σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις (π.χ. οστεομυελίτιδα, σηπτική αρθρίτιδα, σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις του πνεύμονα), στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις και λοιμώξεις από αναερόβια βακτήρια, ενώ βοηθά και στη θεραπεία εγκεφαλικής τοξοπλάσμωσης σε ασθενείς με AIDS.

«Το σημαντικότερο εύρημα της μελέτης μου», σημειώνει ο δρ Ευθυμίου, είναι ότι «για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι το βακτήριο μπορεί να αναπτυχθεί και να παραγάγει κλαβουλανικό οξύ καταναλώνοντας μόνο το λάδι ως πηγή άνθρακα και αφετέρου επιτρέπει την εις βάθος μελέτη της διαδικασίας σε μεταβολικό και γενετικό επίπεδο».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
Ελευθεροτυπία



Πληρώνουμε βενζίνη με πετρέλαιο... 100 δολαρίων

Τιμές βενζίνης με πετρέλαιο… άλλων εποχών χρεώνουν τα πρατήρια, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά το όργιο κερδοσκοπίας που επικρατεί στην αγορά.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμής της βενζίνης σήμερα –με το πετρέλαιο στα 70 δολάρια το βαρέλι- αντιστοιχεί στα δεδομένα της άνοιξης του 2008, όταν η τιμή του πετρελαίου ξεπερνούσε τα 105 δολάρια το βαρέλι!

Ακόμα και αν συνυπολογιστεί η αύξηση στον ειδικό φόρο καυσίμων, η διαφορά στις τιμές του πετρελαίου είναι τόσο μεγάλη, που με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Αναλυτικότερα, με βάση τις πιο πρόσφατες τιμοληψίες του ΥΠΑΝ, στις 14 Αυγούστου, η ........

μέση τιμή της βενζίνης ανερχόταν στα 1,11 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η τιμή του πετρελαίου εκείνη την εβδομάδα κυμαινόταν κοντά στα 70 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2008, όταν η τιμή της βενζίνης κυμάνθηκε ανάμεσα στα 1,11 και 1,117 ευρώ ανά λίτρο (δηλαδή πολύ κοντά στα σημερινά επίπεδα) η αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου ήταν μεταξύ 96 και 102,3 δολάρια ανά βαρέλι. Ενώ δηλαδή οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν μειωθεί περισσότερο από 30%, η βενζίνη παραμένει… στο ύψος της, γεγονός που αποδεικνύει και την κερδοσκοπία που μαστίζει ολόκληρο το κύκλωμα της αγοράς πετρελαιοειδών στην Ελλάδα.

Μάλιστα, στελέχη της αγοράς «χτυπούν καμπανάκι» και για νέο κύμα αισχροκέρδιας τις επόμενες εβδομάδας, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν και η όποια αύξηση θα περάσει –τουλάχιστον αυτούσια- στις τιμές της βενζίνης.

Από το Έθνος

Στις 8 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία επαναξιολόγησης των αιτήσεων για κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων

Στις 8 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την επαναξιολόγηση των αιτήσεων για κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες είχαν απορριφθεί στο παρελθόν για τυπικούς λόγους (μη τήρηση των προθεσμιών δημοσίευσης και γνωστοποίησης) ή εκκρεμούν και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Η «δεύτερη ευκαιρία» στους υποψήφιους επενδυτές που εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία δόθηκε με νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης (3784/2009) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 7 Αυγούστου και προέβλεπε προθεσμία ενός μηνός για την υποβολή εκ νέου των αιτήσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Με σημερινή ανακοίνωση η ΡΑΕ υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους την ..........

καταληκτική ημερομηνία και τους καλεί να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Πηγή: Ημερησία

Κίνδυνος τιμωρίας για Παναθηναϊκό

Η έκθεση του παρατηρητή της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την Ατλέτικο Μαδρίτης δεν είναι η ιδανική για το "τριφύλλι", που κινδυνεύει με τιμωρία.

Οι συστάσεις προς τους φιλάθλους από την ΠΑΕ για κόσμια συμπεριφορά στο παιχνίδι για τα play-offs του Champions League δεν έπιασαν τόπο, αφού ο Κένεθ Τάλινγκερ, παρατηρητής της ΟΥΕΦΑ έφυγε με αρκετές σημειώσεις στο μπλοκάκι του.

Συμπλοκές οπαδών των δύο ομάδων πριν το παιχνίδι, ρήψη μπουκαλιών προς τον Αγκουέρο μετά την επίτευξη του προσωπικού του γκολ αλλά και τα λέιζερ με στόχο το διαιτητή Φέλιξ Μπριχ είναι μερικά από όσα έχει καταγράψει στην έκθεσή του και προφανώς θα επιφέρουν ποινή στον Παναθηναϊκό.

Οι "πράσινοι" είχαν τιμωρηθεί με αναστολή για κάποια ........

μικροεπεισόδια στον περσινό αγώνα με τη Βιγιαρεάλ, ενώ είναι δύο φορές υπότροπος μετά τη συμπεριφορά μερίδας οπαδών του κατά της Σπάρτα Πράγας στο δεύτερο παιχνίδι των δύο ομάδων για τον τρίτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.

Από το goal.com

Επί τάπητος το θέμα της βίζας στη συνάντηση Γ. Βαληνάκη - Κ. Μποντ

Σε διμερή και διεθνή ζητήματα με έμφαση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την άρση της βίζας για τις Ηνωμένες Πολιτείες εστίασαν στη διάρκεια της συνάντησής τους ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρίστοφερ Μποντ.

Ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε στον Αμερικανό αξιωματούχο την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την άρση της υποχρέωσης της βίζας για τους Ελληνες που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συζήτησαν επίσης διεθνή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για ......

τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά θέματα, την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, καθώς και στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στο εθνικό δίκτυο από 21/8

Από την Παρασκευή 21-8-2009 και μέχρι τη λήξη της θερινής περιόδου (30-9-2009) θα ισχύει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:

1. Κάθε Παρασκευή για το ρεύμα εξόδου από 16.00 έως 21.00΄ ώρας θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.

β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από τη διασταύρωση Μοδίου μέχρι .........

τη γέφυρα Στρυμόνα.

δ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

ε) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300)

2. Κάθε Κυριακή για το ρεύμα εισόδου από 15.00 έως 22.00΄ ώρας, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.

β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (χ.θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

γ) Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας.

δ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

ε) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ.12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

3. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

α) Τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας.

β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

γ) Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

δ) Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδερμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα Διόδια Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

στ) Τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων και όσον αφορά στο ρεύμα εξόδου, μόνο για το τμήμα από διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα Στρυμόνα, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

Από το PressPoint

Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού Τύπου της 21ης Αυγούστου 2009

Ele21.jpg (720 KB) 8arr21.jpg (201 KB) Foni21.jpg (264 KB) Page_1.jpg (413 KB)