Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Καθυστερήσεις στην κατασκευή του φράγματος στο Φιλιατρινό ποτάμι.

Την επίσπευση των διαδικασιών των απαλλοτριώσεων από το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης περιμένουν στην περιοχή του Δήμου Φιλιατρών προκειμένου να ξεκινήσουν και τα έργα για την κατασκευή του φράγματος στο Φιλιατρινό ποτάμι.
Η ανάδοχος κοινοπραξία έχει ήδη εγκατασταθεί και έχει φτιάξει τα γραφεία της στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Χριστιάνων το οποίο παραχώρησε για χρήση ο Δήμος Φιλιατρών. Δεν μπορεί όμως ακόμη να αναπτύξει το εργοτάξιό της καθώς οι χώροι είναι ...

ιδιωτικοί και ακόμη δεν έχουν γίνει απαλλοτριώσεις.
Το ζήτημα των απαλλοτριώσεων συζητήθηκε πάντως και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος της πόλης Αλκης Ξύγκας με τον νομάρχη Δημήτρη Δράκο,από τον οποίο ζήτησε την βοήθειά του ασκώντας πίεση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο είναι φορέας υλοποίησης του έργου, ώστε οι διαδικασίες να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



14 έχει σώσει η ναυαγοσώστρια στο Λαγκούβαρδο

Σκληρή δουλειά, απ’
ό,τι φαίνεται, περίμενε φέτος τη ναυαγοσώστρια στην παραλία του Λαγκούβαρδου, η οποία μέχρι τώρα έχει κάνει 14 επιτυχημένες επεμβάσεις διάσωσης.
Οπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο ρεπορτάζ, το αποκορύφωμα για τη νεαρή ναυαγοσώστρια Χάρη Ζηλάκου ήταν όταν μέσα σε μια μέρα χρειάστηκε να επέμβει και να σώσει 7 άτομα που κινδύνευσαν - μάλιστα τότε και η ίδια είχε τραυματιστεί και κινδυνέψει αλλά τα είχε καταφέρει περίφημα. Από εκεί και πέρα χρειάστηκε να επέμβει μετά από λίγες μέρες σε μια τριπλή διάσωση - κινδύνευσαν συγχρόνως τρία άτομα - ενώ στην συνέχεια «η δουλειά» μπορούμε να πούμε ότι ηρέμησε αφού από τότε μέχρι σήμερα χρειάστηκε να επέμβει σε 4 ακόμη περιπτώσεις που σχεδόν όλες αφορούσαν ηλικιωμένα άτομα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, τώρα ακούν τις οδηγίες της σχετικά με το ...

κολύμπι και την κατάσταση της θάλασσας, αλλά αισθάνονται και πιο ασφαλείς ξέροντας ότι η Χάρις επιτηρεί την παραλία και τη θάλασσα.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



Τηλεόραση στο κινητό

Με στόχο την ανάπτυξη του μελλοντικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες τη πρόθεση της να επενδύσει από τον Ιανουάριο του 2010 στις σχετικές έρευνες ένα ποσόν 18 εκατ. ευρώ.

Η ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας(LTE-Long Term Evolution) που επιλέγουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας , θα επιτρέπει ταχύτητες στην πρόσβαση των χρηστών στο κινητό Ίντερνετ έως και εκατό(100) φορές μεγαλύτερες από τις σημερινές των κινητών δικτύων τρίτης γενιάς (3G) δηλαδή 100 megabits ανά δευτερόλεπτο, με άλλα λόγια ταχύτητες που θα διευκολύνουν πραγματικά στην άνετη πρόσβαση των κινητών στην τηλεόραση και την προβολή βίντεο στις οθόνες τους μετατρέποντας τα κινητά τηλέφωνα σε δυνατούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η Κομισιόν θ αρχίσει να διαπραγματεύεται από το Σεπτέμβριο με ένα ........

κονσόρτσιουμ ερευνητικών ομάδων- κοινοπραξίες έργων- για την χρηματοδότηση τους από τις αρχές του επόμενου έτους.

Η τεχνολογία LTE δοκιμάζεται σήμερα από φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών στην Φιλανδία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Μ. Βρετανία και αναμένεται να είναι εμπορικά διαθέσιμη στη Σουηδία και τη Νορβηγία ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Για τις υπόλοιπες χώρες η εγκατάσταση και λειτουργία αυτού του νέου δικτύου δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από το 2012-2013.

Με το νέο πρότυπο LTE θα χρειάζονται λιγότερες αντένες απ όσες χρησιμοποιούνται σήμερα για τη λειτουργία των δικτύων GSM πράγμα που θα επιτρέψει την διείσδυση του γρήγορου ,ασύρματου Ίντερνετ και στις πλέον απομακρυσμένες αγροτικές και ορεινές περιοχές των κοινοτικών χωρών. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές η Κοινότητα θα επενδύσει συνολικά την περίοδο 2007-2013 περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη αυτού του νέου δικτύου ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Ίντερνετ κ.λ.π. θα πρέπει να επενδύσουν κάπου 6 δις. ευρώ σε υποδομές για την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου προτύπου LTE μέχρι και το 2013.

Από την Ημερησία

Φοροαπαλλαγές για τα φωτοβολταϊκά

Φοροαπαλλαγές σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ως κίνητρο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων προβλέπει το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις ισχύος μέχρι 10kW που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Όπως ορίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ως πολύ μικρή επιχείρηση, θεωρείται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.
Όσοι εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα: ........


1. Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ και από τις σχετικές υποχρεώσεις όπως υποβολή δήλωσης έναρξης, υποβολή δήλωσης μεταβολής εργασιών στη ΔΟΥ, καταβολή ΦΠΑ με την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, άσκηση δικαιώματος έκπτωσης φόρου εισροών κ.λπ., ακόμη κι αν υπόκεινται στον φόρο από άλλη αιτία.

2. Απαλλάσσονται από τη υποχρέωση τήρησης βιβλίων - έκδοση στοιχείων και δεν υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις διατάξεις του ΚΒΣ. Η απαλλαγή αυτή αφορά:

Το φυσικό πρόσωπο (ιδιώτη) που έχει εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι 10 KW σε κτηριακή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για κατοικία. Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού από το εν λόγω πρόσωπο σε άλλο χώρο προσδίδει σ΄ αυτόν την ιδιότητα του επιτηδευματία.

Το φυσικό πρόσωπο που είναι ήδη επιτηδευματίας από άλλη αιτία και το εγκαθιστά στην οικία του ή στο κτήριο που στεγάζεται η επιχείρησή του, εφόσον αυτή εμπίπτει στην έννοια των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Τις ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, οι συμμετοχικές ή αφανείς και οι ημεδαπές Α.Ε., οι δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις τους, οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιοδήποτε τύπο εταιρείας, οι αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων και οι ημεδαπές ΕΠΕ που εμπίπτουν στην πιο πάνω σύσταση περί πολύ μικρών επιχειρήσεων και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι 10 KW στο κτήριο που στεγάζονται.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν χαρακτηρίζονται ως επιτηδευματίες και δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων για την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος που διενεργούν προς τη ΔΕΗ ή άλλο προμηθευτή.

3. Απαλλάσσονται της φορολογίας τα κέρδη των φυσικών προσώπων (μη επιτηδευματιών) καθώς και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα οποία προέρχονται από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία «ΔΕΗ Α.Ε.» ή άλλο προμηθευτή, μετά από την ένταξή τους στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι δέκα (10) kw».

Από την Ημερησία

ΠΡΟΣΟΧΗ. ΨΕΥΤΙΚΟ E-MAIL ΑΠΟ WIN BANK ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Φίλοι αναγνώστες θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή για ένα ψεύτικο email που δείχνει σαν αποστολέα την Winbank της τράπεζας Πειραιώς.

To "κείμενο" είναι γραμμένο σε εικόνα, γραμμένο σε πρώτο ενικό (για τον συντάκτη) και καλεί τους "χρήστες" της winbank να κάνουν επιβεβαίωση των στοιχείων τους ωστε να μην δημιουργηθεί θέμα με τον λογαριασμό τους.

Το email αυτό είναι ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΤΗ και προσέξτε μην την πατήσετε.

Δείτε τι στέλνουν.......

ImageHost.org


Σε κλοιό εμπρηστών τα «φιλέτα» της Ζακύνθου

Τριάντα πέντε πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει από την αρχή του καλοκαιριού στη Ζάκυνθο. Μία ακόμη φωτιά ξέσπασε χθες τη νύχτα, ενώ συνολικά έχουν γίνει στάχτη πάνω από 3.000 στρέμματα δάσους. Και ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων του νησιού μιλούν ευθέως για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών στο νησί, στο υπουργείο Εσωτερικών προβληματίζονται για την «υπόθεση της Ζακύνθου». Πάντως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σαρανταοκτάωρο του φετινού καλοκαιριού, αφού οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις πυρκαγιές. Ήδη χθες, εκτός από τη Ζάκυνθο, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στα Σκουρέκα Σάμου, τον Άγιο Σπυρίδωνα Μαρκοπούλου και το Λεοντάρειο Θήβας. Μάλιστα, η φωτιά στη Θήβα είχε τραγική κατάληξη...

για έναν νεαρό αγρότη. Όταν ξέσπασε η φωτιά επιχείρησε να πάει με το τρακτέρ του σε στάνη με ζώα, αλλά το τρακτέρ ανετράπη και τον καταπλάκωσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Στη Ζάκυνθο όμως, όλοι μιλούν πλέον για «οργανωμένο σχέδιο εμπρημτών», όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Αρτεμισίων Ζακύνθου Αντώνης Αντίοχος και συμπληρώνει: «Σχεδόν κάθε μέρα έχουμε ταυτόχρονες εστίες πυρκαγιάς σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Χθες, μία νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Φάρος Κοριθίου, που πήρε διαστάσεις λόγω των ανέμων». «Οι περιοχές στη Ζάκυνθο όπου εκδηλώνονται οι φωτιές θεωρούνται φιλέτο για την τουριστική ανάπτυξη και έχουν μπει στο στόχαστρο οικοπεδοφάγων», καταγγέλλει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νησί Νίκος Χανιάς και προσθέτει: «Το θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς ενθαρρύνει πολλούς οικοπεδοφάγους να προκαλούν εμπρησμούς». Τελευταία πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στις Βολίμες, στο Κερί, στο Μεγαλώνι, στην Αναφωνήτρια, αλλά και στην παραλία της Δάφνης, η οποία θεωρείται ο δεύτερος σε σπουδαιότητα βιότοπος για τη χελώνα Καρέτα Καρέτα στη Ζάκυνθο.

Πρόσφατα συγκλήθηκε το νομαρχιακό συμβούλιο του νησιού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ τις απόπειρες εμπρησμών έχει καταγγείλει και ο νομάρχης του νησιού Διονύσης Γάσπαρος. Σε δύο περιπτώσεις εντοπίστηκε και μηχανισμός για την πρόκληση φωτιάς στη Βόρεια Ζάκυνθο, ενώ ο Δήμος Ελατίων πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο την επικήρυξη των εμπρηστών.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Οργανωμένο σχέδιο καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς και η Πυροσβεστική


«Φέτος είχαμε σύμμαχο τον καιρό»

ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι και πολύ μικρότερες καταστροφές εξελίχθηκε μέχρι χθες η αντιπυρική περίοδος.

Οι δασικές πυρκαγιές δεν πήραν μεγάλες διαστάσεις και οι καταστροφές σύμφωνα με εκτιμήσεις- δεν έχει γίνει ακόμα καταγραφή- έχουν περιοριστεί περίπου στο 1/3 σε σχέση με πέρυσι. Αρμόδιοι και συνδικαλιστές παραδέχονται ότι τον σημαντικότερο ρόλο στη μείωση των πυρκαγιών, αλλά και στον περιορισμό των ζημιών, έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες, καθώς φέτος δεν σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως το 2007.

«Οι καιρικές συνθήκες φέτος έπαιξαν σημαντικό ρόλο, δίνοντας τη δυνατότητα στους πυροσβέστες να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα», επισημαίνει ο συνδικαλιστής αξιωματικός της Πυροσβεστικής κ. Βιτζηλαίος.
ΤΑ ΝΕΑ




Μετεγγραφές ΑΕΙ - ΤΕΙ. Δικαιολογητικά, όροι και προϋποθέσεις.

Σανίδα σωτηρίας στην οικονομική κρίση θα αποτελέσουν για χιλιάδες οικογένειες οι μετεγγραφές των φοιτητών στα κεντρικά ΑΕΙ-ΤΕΙ, καθώς αν εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «εισιτήριο», θα γλιτώσουν πολλές χιλιάδες ευρώ από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Φοιτητές αλλά και οι οικογένειές τους κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» εν αναμονή της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στα τέλη Αυγούστου, ενώ την ίδια στιγμή έχουν στρέψει το βλέμμα τους και στο καθεστώς των μετεγγραφών.

Οι ευκαιρίες που ανοίγονται για αρκετούς υποψηφίους είναι τεράστιες, αφού υπάρχουν περιπτώσεις τμημάτων όπου η διαφορά μεταξύ κεντρικού και ............

επαρχιακού ιδρύματος μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 6.000 μόρια.

Ως εκ τούτου, κάποιος υποψήφιος ο οποίος γνωρίζει ότι μπορεί να πάρει μετεγγραφή δηλώνει στο μηχανογραφικό δελτίο ένα τμήμα της επαρχίας, το οποίο έχει για παράδειγμα βάση εισαγωγής τα 8.853 μόρια (Λογιστικής ΤΕΙ Καβάλας), και εν συνεχεία μετεγγράφεται στο αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο είχε βάση για τους «άλλους» υποψηφίους 14.772 μόρια, 5.919 περισσότερα δηλαδή.

Τα παραδείγματα με ανάλογες διαφορές είναι αρκετά, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις υψηλόβαθμων και ιδιαίτερα περιζήτητων τμημάτων οι διαφορές ξεπερνούν τα 1.500 μόρια, όπως στο Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι διαφορές στα τμήματα Φιλολογίας, όπου η διαφορά στις δύο ακραίες βαθμολογίες που απαιτούνται (Πανεπιστήμια Αθήνας και Πελοποννήσου) ανέρχεται στα 1.913 μόρια. Σε σχολές Μαθηματικών καταγράφηκαν πέρυσι διαφορές της τάξεως των 2.972 μορίων, Φυσικής 1.863, ΤΕΦΑΑ 2.349 και Πληροφορικής 2.342.

Στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα (Ιατρικά, Νομικά, Παιδαγωγικά) οι διαφορές για τα δεδομένα των συγκεκριμένων σχολών είναι πολύ σημαντικές. Συγκεκριμένα, εάν ένας υποψήφιος μπορεί να πάρει μετεγγραφή από το τμήμα Νομικής της Θράκης σε αυτό της Αθήνας, θα «κερδίσει» 735 μόρια. Στην Ιατρική η μεγαλύτερη διαφορά που υπήρξε πέρυσι έφτασε τα 593 μόρια, ενώ στα Παιδαγωγικά που σπάνε τα τελευταία χρόνια όλα τα ρεκόρ στις προτιμήσεις, η διαφορά μεταξύ τμήμάτος Θεσσαλονίκης και Φλώρινας ανήλθε στα 896 μόρια.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Δικαιούχοι χωρίς ποσοτικό περιορισμό


Μέλη πολύτεκνων και πολυμελών οικογενειών, παιδιά θυμάτων της τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού και πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες είναι όσοι δικαιούνται μετεγγραφή χωρίς ποσοτικό περιορισμό. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι ανά κατηγορία είναι εξής:

Πολύτεκνοι γονείς και τέκνα πολυτέκνων

Γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το εικοστό έκτο έτος της ηλικίας του.

Παιδιά των φονευθέντων ή καταστάντων πλήρως ανικάνων για την εκτέλεση των καθηκόντων τους σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 1897/90 (Α 120) (παρ. 1 εδ. β άρθρου 1 Ν. 3282/2004 και Ν. 2083/92 - Α 159).

Ορφανοί φοιτητές ή σπουδαστές από τον ένα ή και από τους δύο γονείς, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των τριάντα πέντε χιλιάδων ευρώ. Για τον υπολογισμό του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών των ορφανών από τον έναν ή και τους δύο γονείς δεν λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα του αποβιώσαντος γονέα ή των αποβιωσάντων γονέων που είχαν τυχόν δηλώσει κατά την τελευταία τριετία πριν από την αίτηση μετεγγραφής.

Φοιτητές και σπουδαστές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ πέτυχαν αθλητική διάκριση που επιτρέπει κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας την εγγραφή τους καθ υπέρβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τον λόγο αυτό.

Φοιτητές και σπουδαστές που ενεγράφησαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ για έναν από τους λόγους υγείας που κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ποσοστό θέσεων 3% επί του αριθμού εισακτέων σε οποιοδήποτε Τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και λόγω κάλυψης του προβλεπόμενου ποσοστού από υποψηφίους με μεγαλύτερη βαθμολογία δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στο αντίστοιχο Τμήμα προτίμησής τους ή που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους υπέστησαν μία από τις σοβαρές ασθένειες που αναφέρονται στις παραπάνω διατάξεις.

ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Τα δικαιολογητικά για όλες τις κατηγορίες υποβάλλονται από 1 έως 15 Νοεμβρίου, ενώ στην ίδια προθεσμία υποβάλλονται και τα δικαιολογητικά των σπουδαστών ΤΕΙ, οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο εαρινό εξάμηνο και αιτούνται μετεγγραφής για μη οικονομικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης μετεγγραφής είναι να έχει προηγηθεί η εγγραφή στο Τμήμα εισαγωγής.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

1. Αίτηση του ενδιαφερομένου.

2. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

3. Βεβαίωση εγγραφής που εκδίδεται από το Τμήμα προέλευσης.

4. Ατομικό δελτίο επιτυχίας ή αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών.

5. Αντίγραφο του προγράμματος σπουδών θεωρημένο από τη Γραμματεία του Τμήματος προέλευσης.

6. Εγγραφο δημόσιας Αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφελείας, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων ή βεβαίωση του Τμήματος από την οποία προκύπτει η φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα του αδελφού ή της αδελφής στην περίπτωση που υπάρχει αδελφός ή αδελφή που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ σε πόλη άλλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας των γονέων.

7. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου για την ακρίβεια του περιεχομένου των υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπου θα βεβαιώνεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων αλλά και θα γίνεται ιδιαίτερη μνεία της γνώσης των συνεπειών της υποβολής αναληθούς δήλωσης ή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών.

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕ ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ
Αιτήσεις για λόγους οικονομικούς ή υγείας των γονέων


Οι μετεγγραφές που πραγματοποιούνται με ποσοτικό περιορισμό αφορούν λόγους οικονομικούς και λόγους υγείας των γονέων των υποψήφιων φοιτητών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μετεγγραφές στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν σε ποσοστό το 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής. Ειδικά για τα Ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης το ποσοστό των μετεγγραφών αυτών δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 5%.

Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με τις ίδιες προϋποθέσεις, προηγούνται τα τέκνα των οικογενειών που έχουν έναν τουλάχιστον αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) που βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας των γονέων, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματός τους δεν είναι μεγαλύτερος του ποσού των πέντε χιλιάδων ευρώ του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των άλλων υποψηφίων.

Διευκρινίζεται ότι με τον όρο «υποψήφιοι με τις ίδιες προϋποθέσεις» νοούνται οι υποψήφιοι που βρίσκονται στο γ εξάμηνο σπουδών, που έχουν επιτύχει στο Τμήμα προέλευσης σε όλα τα μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων και των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 35.000 ευρώ.

Κατά τα λοιπά, δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής για οικονομικούς λόγους έχουν τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των τριανταπέντε χιλιάδων ευρώ.

Στις περιπτώσεις αυτές δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν μόνο όσοι βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο σπουδών τους και εφόσον έχουν πετύχει στο Τμήμα προέλευσης σε όλα τα υποχρεωτικά και με επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών ή σε ίσο τουλάχιστον αριθμό μαθημάτων του ατομικού προγράμματος σπουδών του υποψήφιου για μετεγγραφή φοιτητή ή σπουδαστή.

Τα παιδιά των οποίων ένας τουλάχιστον γονέας είναι τυφλός ή κωφάλαλος ή νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ή πάσχει από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκει στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχει κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, μετεγγράφονται σε ποσοστό 1% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής.

Στις περιπτώσεις αυτές, για την αποφυγή της υπέρβασης του ποσοστού μετεγγραφής μεταξύ υποψηφίων με τις ίδιες προϋποθέσεις λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του οικογενειακού εισοδήματος, ή, αν υπάρχει ίσος μέσος όρος εισοδήματος, η συνολική βαθμολογία που έχουν πετύχει οι υποψήφιοι στο Τμήμα προέλευσης ή ο συνολικός αριθμός μορίων που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι κατά την τελευταία συμμετοχή τους στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο.

Από τα Νέα

Εμβολιασμός πέντε... ταχυτήτων

Σε πέντε κατηγορίες προτεραιότητας θα χωριστούν οι πολίτες προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη.

Οι κατηγορίες καθορίστηκαν χθες από την ολομέλεια του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης, βάσει της επικινδυνότητας που διατρέχει να νοσήσει η κάθε ομάδα, αλλά και τις ενδεχόμενες επιπλοκές που δυνητικά μπορεί να εμφανίσει.

Επίσης, αποφασίστηκε να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία και οι μαθητές να μην εμβολιαστούν. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στα αρμόδια υπουργεία, από όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.
Η επιτροπή αποφάσισε να προτείνει ως πρώτη ομάδα που πρέπει να κάνει το εμβόλιο της νέας γρίπης, αμέσως μετά την παραλαβή του, το ιατρικό και ........

νοσηλευτικό προσωπικό, τις εγκύους και όσους φροντίζουν μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών, δηλαδή γονείς και νταντάδες.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 300.000 άνθρωποι.

Επόμενη κατηγορία στη λίστα προτεραιότητας είναι όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, διαβητικοί, έχοντες αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι.

Η τρίτη κατηγορία προτεραιότητας στον εμβολιασμό είναι, σύμφωνα με τις προτάσεις της επιτροπής, οι υγιείς ενήλικοι 18-49 ετών, η τέταρτη οι υγιείς ενήλικοι 49-65 ετών και στο τέλος, η πέμπτη κατηγορία, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Έφηβοι και παιδιά κάτω των 18 ετών δεν προτείνεται να εμβολιαστούν.

Όχι για μαθητές

«Υπάρχει επιφυλακτικότητα για κάθε νέο εμβόλιο. Δεν έχει παγιωθεί εμβολιασμός σε ευρεία κλίμακα και δεν υπάρχει μακροχρόνια εμπειρία. Και επειδή οι μαθητές και γενικότερα τα παιδιά κάτω των 18 ετών δεν ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας βάσει του κινδύνου για τη νέα γρίπη, γι΄ αυτό και δεν προτείνεται να εμβολιστούν», ξεκαθαρίζει η καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία συμμετείχε και στις εργασίες της επιτροπής.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των εργαζομένων σε θέσεις του δημόσιου τομέα, που έχουν καθημερινή και άμεση επαφή με το κοινό ή εργάζονται με πολλά άτομα μαζί σε κλειστούς χώρους, εργάζονται στις ΔΕΚΟ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον Στρατό, αναμένονται οι προτάσεις για τον αριθμό των εμβολίων που θα χρειαστούν, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε γίνει προ 15νθήμερου μεταξύ των εκπροσώπων της επιτροπής γρίπης με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Από κει και πέρα, θα καθοριστούν και οι προτεραιότητες γι΄ αυτούς, σε συνδυασμό με τις παραλαβές των εμβολίων από την ειδική επιτροπή.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής, είχε προσκληθεί να συμμετάσχει για πρώτη φορά και ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κρεατσάς, ώστε να εξεταστεί και από τον πλέον ειδικό το ζήτημα του εμβολιασμού των εγκύων.

«Υπάρχει κοινή γραμμή με την επιτροπή και καθορίστηκαν οι διαδικασίες εκείνες που θα αντιμετωπίζονται τα περιστατικά που νοσούν, αλλά και ο εμβολιασμός των εγκύων», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Κρεατσάς.

Δεν φθάνουν τα εμβόλια
Ωστόσο, τα εμβόλια που έχουν παραγγελθεί δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των πολιτών της χώρας. «Έχουμε παραγγείλει 8.000.000 δόσεις που καλύπτουν το 36,5% του πληθυσμού, αφού για τον καθένα χρειάζονται δύο δόσεις. Επίσης, έχουμε κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος για όλο τον πληθυσμό», διευκρινίζει ο κ. Πάνος Ευσταθίου, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

Η διάθεση των εμβολίων έχει αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) ότι θα γίνει στις χώρες της Ευρώπης κατά προτεραιότητα παραγγελίας. Ωστόσο, και μετά τις καθυστερήσεις στην παραγωγή που ανακοίνωσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες, το θέμα των προτεραιοτήτων για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να τεθεί εκ νέου τον Οκτώβριο, όταν θα συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας για τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, μπορεί να παραλάβουμε την πρώτη παρτίδα εμβολίων στις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν θα προχωρήσουν οι εμβολισμοί έως ότου, τελικά, δοθεί το πράσινο φως από τον ΕΜΕΑ.

Από τα Νέα

Ανέβηκε το λάδι στα 2,5 ευρώ

Στα 2,5 ευρώ έχει ανέβει η τιμή του ελαιολάδου αυτή την περίοδο και η βελτιωτική πορεία φαίνεται να συνεχίζεται.
Η άνοδος οφείλεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλη Κοζομπόλη, στην έλλειψη αποθεμάτων στην Ισπανία.

«Αγοράσαμε την περασμένη εβδομάδα 2,5 ευρώ από το συνεταιρισμό της Βάλτας 40 τόννους και το πουλήσαμε σε Ιταλούς.
Είχαμε εξασφαλίσει αυτή την τιμή», μας είπε ο κ. Κοζομπόλης και παρατήρησε: «Η τιμή του ελαιολάδου ακολουθεί ανοδική πορεία, εκδηλώθηκε αυξημένη ζήτηση.
Η τιμή είναι στα 2,5 ευρώ στο εμπόριο».

Για την αιτία της βελτίωσης της τιμής ο πρόεδρος της Ενωσης εκτίμησε: «Μάλλον δεν υπάρχουν αποθέματα στην Ισπανία.
Ακούγεται ότι έχουν μόνο 200.000 τόννους και δεν πουλάνε. Το κρατάνε για τις ........

δικές τους ανάγκες.
Ετσι ό,τι λάδι θέλουν οι Ιταλοί, στρέφονται σε μας να το αγοράσουν».
Ο κ. Κοζομπόλης δήλωσε αισιόδοξος για τη νέα παραγωγή, επισημαίνοντας: «Η παραγωγή στην Ελλάδα είναι καλή. Στην Ισπανία δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 1 εκ. τόννους, ενώ πέρσι ήταν 1,4 εκ. τόννοι». Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τους ντόπιους τυποποιητές, που «δε στήριξαν το προϊόν στη δύσκολη στιγμή, για να μην πέσει κάτω από τα 2 ευρώ και τώρα τρέχουν να το αγοράσουν».

Πηγή: Ελευθερία

Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία Ποιοι θα εμβολιαστούν

Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να εισηγηθεί στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας η Ολομέλεια του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης, που συνεδρίασε σήμερα.

Το αν και υπό ποιες συνθήκες θα κλείνουν τα σχολεία, θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, η οποία έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Επιπλέον, αύριο ή το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχει το Συμβούλιο έτοιμο τις λεπτομερείς οδηγίες Υγιεινής που προτείνει και τις οποίες θα αποστείλει στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας για να εγκριθούν και να σταλούν στα σχολεία.

Άγνωστο παραμένει, όμως, ακόμα το τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμια, καθώς αυτά ........

έχουν δική τους επιτροπή, η οποία επίκειται να συναντηθεί με το Συμβούλιο για να πει τις προτάσεις της.

Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης να προτείνει ως πρώτες ομάδες που καλό είναι να εμβολιαστούν το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τις εγκύους και όσους φροντίζουν μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

Αυτές οι τρεις ομάδες υπολογίζεται ότι αριθμούν 300.000 ανθρώπους - μόνον οι έγκυοι υπολογίζεται πως είναι ανά πάσα στιγμή 30.000.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επόμενοι στη λίστα προτεραιότητας είναι όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ενώ αμέσως μετά προτείνει να εμβολιαστούν οι υγιείς ενήλικες 18-49 ετών, μετά οι υγιείς ενήλικες 49-65 ετών και στο τέλος τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, στις Μεταφορές, στην Πυροσβεστική, στον Στρατό και γενικά στα Σώματα Ασφαλείας, αυτοί θα αποφασιστούν από τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.

Οι έγκυοι

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κρεατσάς, ώστε να εξεταστεί ιδιαίτερα το ζήτημα των εγκύων.

Έτσι, αποφασίστηκε ότι το πανδημικό εμβόλιο μπορεί να γίνεται ελεύθερα κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κυήσεως, αλλά κατά το 1ο τρίμηνο θα πρέπει να γίνεται μόνον εάν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, πέραν της εγκυμοσύνης καθ' εαυτής (όπως λ.χ. να έχει η έγκυος άσθμα ή διαβήτη).

Το ζήτημα των εγκύων βρέθηκε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, λόγω των επιφυλάξεων για το αν ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής για τα έμβρυα ή όχι.

Τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία από τον αντιγριπικό εμβολιασμό εκατομμυρίων εγκύων σε προηγούμενα χρόνια (για την απλή, εποχιακή γρίπη) έχουν δείξει πως ο εμβολιασμός σπανίως έχει σοβαρές συνέπειες.

Στις ΗΠΑ, εμβολιάστηκαν την περίοδο 2000-2003 περίπου 2 εκατομμύρια έγκυοι και καταγράφηκαν 20 περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ όσων έκαναν αντιγριπικά εμβόλια με αδρανοποιημένους ιούς γρίπης (αποκαλούνται TIV, ενώ υπάρχουν και εμβόλιο με μη αδρανοποιημένους ιούς - αυτά λέγονται LAIV - τα οποία όμως αντενδείκνυνται για τις εγκύους).

Εννέα από τις γυναίκες είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σημείο της ένεσης (λ.χ. κοκκίνισμα, πόνο), 8 είχαν συστηματικές αντιδράσεις (λ.χ. πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγία), ενώ τρεις απέβαλλαν.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Συνεταιριστικό λάδι στην πόρτα του σπιτιού σας

«Μέσα σε επτά μήνες διαθέσαμε μέσω ντελίβερι 16 τόνους λάδι, μόνο στη Θεσσαλονίκη. Τώρα κάνουμε κατ΄ οίκον παραδόσεις τυποποιημένου ελαιολάδου και στην Αθήνα». O κ. Αντώνης Τσωτσώνης είναι γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατάνου Χανίων. Εδώ και λίγο καιρό ο Συνεταιρισμός παρακάμπτει μεσάζοντες και σούπερ μάρκετ και κάνει ντελίβερι σε σπίτια και καταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Φαλασάρνι», παραγωγής των αγροτών της περιοχής του.
Καθημερινά με δύο αυτοκίνητα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μοιράζεται κατόπιν παραγγελιών από συνοικία σε συνοικία το επώνυμο-τυποποιημένο λάδι του συνεταιρισμού, με την ανταπόκριση των καταναλωτών να είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.
Όπως λέει ο κ. Τσωτσώνης, «το ντελίβερι ελαιολάδου...

ήταν μια ιδέα του αντιπροσώπου μας στη Θεσσαλονίκη, του Νίκου Κορωνάκη, που έχει κατάστημα με κρητικά προϊόντα. Αποφασίσαμε να την υλοποιήσουμε με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αφού έχουμε διακινήσει περίπου 16 τόνους, και πριν από δύο μήνες αρχίσαμε να την υλοποιούμε και στην Αθήνα».

Ο καταναλωτής, με ένα τηλεφώνημα στο 8001115234 χωρίς χρέωση, δίνει την παραγγελία του και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το ελαιόλαδο φθάνει στο σπίτι του χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Το προϊόν είναι τυποποιημένο, με όνομα ποιότητας, και με το πρώτο βραβείο για το καλύτερο ελληνικό λάδι και το 4ο παγκοσμίως στον διεθνή διαγωνισμό «Μario Solinas» το 2004. Η συσκευασία κοστίζει στον καταναλωτή 22 ευρώ- τιμή ανταγωνιστική προς την αντίστοιχη στα σούπερ μάρκετ, όπου το ίδιο προϊόν κοστίζει από 23 έως 25 ευρώ. «Το λάδι μας είναι έξτρα παρθένο, δεν κάνουμε καμία πρόσμειξη με άλλα ελαιόλαδα και προέρχεται αυστηρά από τους παραγωγούς της περιοχής μας, από όπου και το αγοράζουμε», αναφέρει ο κ. Τσωτσώνης.

Ανάλογα με τις παραγγελίες βγαίνει καθημερινά ένα πρόγραμμα για τις διανομές και ο πελάτης είναι ενημερωμένος για την ημέρα και την ώρα που θα παραλάβει το λάδι του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι, όπως είναι φυσικό, «η κίνηση και το κυκλοφοριακό. Ειδικά στην Αθήνα το πρόβλημα είναι οι τεράστιες αποστάσεις. Αλλά αυτή ήταν και μια από τις αιτίες που αρχίσαμε το ντελίβερι. Οι αποστάσεις στις μεγαλουπόλεις είναι απαγορευτικές πολλές φορές για τον καταναλωτή ώστε να πάρει το προϊόν που επιθυμεί. Με το ντελίβερι αντιμετωπίζουμε αυτή τη δυσκολία. Εξάλλου και η συσκευασία πώλησης είναι 5 λίτρα και δεν είναι εύκολο να το κουβαλήσει ο καταναλωτής. Τα σχόλια είναι πολύ θετικά από τον κόσμο και έχουμε πολλές επαναλήψεις παραγγελιών, κάτι που σημαίνει ότι ο καταναλωτής το αποδέχεται. Έχουμε πελάτες πολίτες αλλά και καλά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας».

Πηγή: Τα ΝΕΑ





Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού Τύπου της 20ης Αυγούστου 2009

Ele20.jpg (725 KB) 8arr20.jpg (254 KB) Foni20.jpg (270 KB)