Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Για δεύτερη φορά μάνα η Νάντια Γιαννακοπούλου. ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΣΕΙ.

Για δεύτερη φορά έγινε μανούλα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου καθώς σήμερα το πρωί έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

Από εμάς τις πιο θερμές ευχές για το νέο μέλος της οικογένειας Γιαννακοπούλου.
Ευχόμαστε να είναι εξίσου όμορφη με την μητέρα της.



Πληρωµή του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις

Σε τρεις δόσεις θα µπορούν να πληρώνουν τον ΦΠΑ οι επιχειρήσεις, σύµφωνα µε ρύθµιση που ετοιµάζει η κυβέρνηση, προκειµένου να τις ανακουφίσει σε µια περίοδο κατά την οποία αντιµετωπίζουν έντονο πρόβληµα ρευστότητας.

Ταυτόχρονα, εξετάζει το ενδεχόµενο ...........

να δώσει τη δυνατότητα σε εργολάβους και προµηθευτές του ∆ηµοσίου να συµψηφίζουν ΦΠΑ που οφείλουν στο ∆ηµόσιο µε το τµήµα της οφειλής του ∆ηµοσίου προς αυτούς που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ.

Οι ρυθµίσεις αποσκοπούν στη στήριξη των επιχειρήσεων στο µέτρο του δυνατού, καθώς το ∆ηµόσιο δεν έχει κανένα περιθώριο να διευρύνει το δικό του «άνοιγµα» σε µια περίοδο σκληρής προσπάθειας δηµοσιονοµικής προσαρµογής. Ετσι, έχουν υποχρεωτικά περιορισµένο χαρακτήρα και δεν απαντούν πλήρως στα ευρύτερα αιτήµατα των επιχειρήσεων για συµψηφισµό κάθε κατηγορίας οφειλών, που θα περιελάµβανε π.χ. και τα ασφαλιστικά ταµεία. Πάντως, σύµφωνα µε πληροφορίες, για τις υπό εξέταση ρυθµίσεις έχει ήδη εξασφαλιστεί η συναίνεση της τρόικας. Σε ό,τι αφορά την πληρωµή του ΦΠΑ σε δόσεις, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τα εξής:

1 Οι επιχειρήσεις που αποδίδουν ΦΠΑ κάθε µήνα θα µπορούν πλέον να τον πληρώνουν σε τρεις δόσεις, στην αρχή, στη µέση και στο τέλος του µήνα. Ετσι αποσυνδέεται ο χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης µε την πληρωµή του φόρου.

2 Για τις µικρότερες επιχειρήσεις, ατοµικές, οµόρρυθµες και ετερόρρυθµες που αποδίδουν ΦΠΑ κάθε τρεις µήνες, εξετάζεται να υπάρξει ανάλογη ρύθµιση. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανησυχεί µήπως σε αυτή την περίπτωση σηµειωθούν µεγάλες καθυστερήσεις και απώλεια εσόδων.

Από την άλλη πλευρά, η ρύθµιση αυτή των δόσεων ίσως αποτελέσει κίνητρο περιορισµού της φοροδιαφυγής, καθώς αυτήν τη στιγµή πολλές επιχειρήσεις δεν αποδίδουν ΦΠΑ που εισπράττουν και ούτε καν υποβάλλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Πότε θα γίνεται συµψηφισµός

Φόροι µε φόρους και µόνο στον στενό δηµόσιο τοµέα θα συµψηφίζονται µεταξύ ∆ηµοσίου και ιδιωτών, σύµφωνα µε τα σχέδια της κυβέρνησης, που σκοπεύει να υιοθετήσει σχετική ρύθµιση εντός του πρώτου τριµήνου του έτους. Συγκεκριµένα, το υπουργείο Οικονοµικών µελετά τη δυνατότητα να φέρει νοµοθετική ρύθµιση µε βάση την οποία θα µπορεί να συµψηφίζεται ο ΦΠΑ που οφείλουν προµηθευτές ή εργολάβοι του ∆ηµοσίου µε το τµήµα της οφειλής του ∆ηµοσίου προς αυτούς, το οποίο αντιστοιχεί στον ΦΠΑ. Οπως εξηγούν αρµόδιες πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, σήµερα υπάρχουν εργολάβοι στους οποίους το ∆ηµόσιο δεν πληρώνει το αντάλλαγµα που τους οφείλει, το οποίο περιέχει ΦΠΑ, ενώ τους ζητά τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε αυτό το αντάλλαγµα. Εξετάζεται, λοιπόν, το ενδεχόµενο να δοθεί η δυνατότητα µε νέα ρύθµιση, κατά το πρώτο τρίµηνο του έτους, να τους δίνει το ∆ηµόσιο τον ΦΠΑ, που στη συνέχεια αυτοί θα αποδώσουν στο ∆ηµόσιο.

Ωστόσο, η ρύθµιση δεν µπορεί να διευρυνθεί, όπως επιδιώκουν οι εν λόγω επιχειρήσεις, καθώς το ∆ηµόσιο δεν έχει αυτά τα περιθώρια, επισηµαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονοµικών.

Να σηµειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει έργα του ∆ηµοσίου αντιµετωπίζουν αυτή την περίοδο δυσκολίες χρηµατοδότησης και από τις τράπεζες. Οµως, το ∆ηµόσιο δεν είναι σε θέση να καλύψει αυτό το κενό, σηµειώνουν οι ίδιες πηγές. Επίσης, εξετάζεται ρύθµιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα να συµψηφίζεται οφειλή ΦΠΑ µε οφειλή φόρου εισοδήµατος. Ετσι ένας ιδιώτης που έχει λαµβάνειν επιστροφή φόρου εισοδήµατος, αλλά οφείλει ΦΠΑ, θα µπορεί να κάνει συµψηφισµό. Η ρύθµιση αυτή αναµένεται να έρθει στη Βουλή µε το φορολογικό νοµοσχέδιο εντός του Ιανουαρίου.

∆εν συζητείται όµως το ενδεχόµενο να συµψηφίζονται και οφειλές µεταξύ ιδιωτών και φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα,όπως π.χ. ασφαλιστικά ταµεία ή νοµικά πρόσωπα.

Αυτό ξεκαθάρισαν άλλωστε µε δηλώσεις τους ο υφυπουργός Οικονοµικών ∆ηµ. Κουσελάς και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης.

Να σηµειωθεί ότι σήµερα υπάρχει δυνατότητα συµψηφισµού οµοειδών φόρων, δηλαδή ΦΠΑ µε ΦΠΑ. Μάλιστα, για ποσά έως 30.000 ευρώ ο συµψηφισµός µπορεί να γίνει αυτόµατα, ενώ για µεγαλύτερα ποσά προηγείται έλεγχος.

Ποιος οφείλει περισσότερα

Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονοµικών επισηµαίνουν ότι είναι άδικο να κατηγορείται µόνο το ∆ηµόσιο ότι καθυστερεί την επιστροφή των οφειλών του και να µην αναδεικνύεται παράλληλα το πολλαπλάσιο µέγεθος της φοροδιαφυγής. Σηµειώνουν, µάλιστα, χαρακτηριστικά ότι το ∆ηµόσιο επέστρεψε 1,7 δισ. ευρώ περίπου τον προηγούµενο µήνα.

Αύξηση 50% σημείωσε η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης το 2010

Πάνω από 50 λεπτά το λίτρο (σχεδόν 50%) αυξήθηκε η τιμή της αμόλυβδης το 2010, σύμφωνα με τα τελικά απολογιστικά στοιχεία από τις τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η αύξηση στη λιανική τιμή ήταν, συγκεκριμένα, 51,7 λεπτά το λίτρο και οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην αύξηση των φόρων (38 λεπτά) και των διεθνών τιμών των καυσίμων (άλλα 10 λεπτά ανά λίτρο).

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις τιμοληψίες ..........

που έγιναν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η λιανική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου στο 1,593 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,076 στις 30 Δεκεμβρίου του 2009.

Στο ίδιο διάστημα:

- Η τιμή διυλιστηρίου, στην οποία αντανακλώνται οι μεταβολές στις διεθνείς τιμές και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, αυξήθηκε κατά 10,1 λεπτά.

- Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανέβηκε από 41 σε 67 λεπτά το λίτρο (αύξηση 26 λεπτά).

- Ο ΦΠΑ από 15,2 διαμορφώθηκε σε 27,5 λεπτά (αύξηση 12,4 λεπτά).

Μικρές αυξομειώσεις έγιναν στα περιθώρια κέρδους των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχων. Συγκεκριμένα, οι εταιρίες ανέβασαν το μεικτό περιθώριο από 7,2 σε 7,5 λεπτά το λίτρο, ενώ στα πρατήρια το περιθώριο μειώθηκε από 5,4 σε 4,6 λεπτά.

Η αύξηση των τιμών είναι η βασική αιτία για την περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου έφθασε στο 8,4%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς κυμαίνεται στο 20 - 30%.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης έχει οδηγήσει σε προσωρινό ή οριστικό «λουκέτο» πάνω από 1.000 πρατήρια καυσίμων, ενώ αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις αναφορικά με την επιβίωση των επιχειρήσεων το 2011 και αυτό συμβαίνει όχι μόνιο στη λιανική αλλά και στο χώρο των εταιριών εμπορίας καυσίμων.

Διπλά από σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας

Διπλά θα πληρώνουν από σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας στις εφορίες, όσοι οδηγοί δεν τα προμηθεύτηκαν την Τετάρτη, οπότε και έληξε η παράταση, που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται δραματικά οι .........

περιπτώσεις πολιτών, που παραδίδουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, μη μπορώντας να ανταποκριθούν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Ανεστάλη η προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο απεργία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ

Ανεστάλη η προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο η απεργία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που απεστάλη στους πράκτορες.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η Ομοσπονδία θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών, οπότε και θα διαπραγματευτούν τα αιτήματά τους για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων.



Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων στα Φιλιατρά.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σύμμαχο τον καλό καιρό έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων τόσο στην πλατεία της πόλης όσο και στο λιμάνι του Αγρίλη.
Απο το πρωΐ ο κόσμος είχε συρρεύσει στις εκκλησίες για την Θεία λειτουργία των Θεοφανείων και φυσικά να πάρει τον αγιασμό παρακολουθώντας την με το δέοντα σεβασμό.

Τα μέλη της ομάδας του Φιλιατρά News ...........

επισκέφθηκαν τις εκκλησίες της πόλης και διαπίστωσαν το κλίμα κατάνυξης που επικρατούσε παντού. Κλίμα το οποίο διαπιστώσαμε κι εμείς στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη όπου βρεθήκαμε για την παρακολούθηση του μυστηρίου.

Αμέσως μετά στις 11 οι ενορίες κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου θα γινόταν ρίψη του Σταυρού στο συντριβάνι.
Η δοξολογία εψάλλει από τους εφημέριους των ιερών ναών Παναγίας, Αγίου Ιωάννη, Αγίου Αθανασίου και Αγίου Νικολάου.
Για μια ακόμα χρονιά έλειψε το φαινόμενο των Ρουμάνων που βούταγαν στο συντριβάνι για να πιάσουν τον σταυρό κάνοντας κυρίως χαβαλέ με την διαδικασία.
Την καθιερωμένη βουτιά στο συντριβάνι με το κρύο νερό την έκανε ο μοναδικός τολμηρός μαθητής Δημοτικού Άγγελος Γιαννακόπουλος ο οποίος πήρε σαν ενθύμιο μια ασημένια εικόνα της Παναγίας από τον πατέρα Ευάγγελο Σίμο εφημέριο του Ιερού Ναού Παναγίας Φιλιατρών.

Ο Εορτασμός ολοκληρώθηκε στον Αγρίλη όπου έγινε η ρήξη του τιμίου σταυρού στο λιμάνι.