Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Νεο Δ.Σ. της Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Νέο Διοικητικό συμβούλιο στην Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών μετά τις εκλογές που έγιναν στις 29 Μαρτίου 2009.
Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Φιλιατρινών Γυνακών αναφέρει ότι τα νεοεκλεγμένα μέλη, συγκεντρώθηκαν στο γραφείο της Ένωσης το Σάββατο 4 Απριλίου και ώρα 11:30 το πρωϊ προκειμένου να συγκροτηθούν σε σώμα.
Μετά την σύντομη ενημέρωση που έκανε η Κα Μακρή για το έργο του Συλλόγου αποφασίστηκε Ομόφωνα την ανανέωση της θητείας στην προεδρία για την κα Μακρή.
Έτσι λοιπόν το Νέο Διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τα εξής μέλη: .......


Πρόεδρος: Ελένη Μακρή
Αντιπρόεδρος Φλαριώτη Πόπη
Γραμματείς: Πόπη Μπουσούτα, Σοφία Δημητρακοπούλου
Ταμίες: Μαριλένα Κίτσου, Βεργούνη Δήμητρα.
Έφορος: Ελένη Αθανασοπούλου, Γαρυφαλιά Δημοπούλου.
Απλά μέλη: Ντινιώτη Κωσταντίνα.

Το Φιλιατρά Νews εύχεται καλή επιτυχία στο νέο Δ.Σ. της Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών και να συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά που κάνουν ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά τον Σύλλογο και τις δραστηριότητες του.

Για τον κινηματογράφο συζήτησαν Αντ. Σαμαράς και Χάρης Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, που κατάγεται από τα Φιλιατρά, συναντήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι με τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο, όπου και συζήτησαν, σ’ ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα, τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κινηματογραφία και τον κλάδο γενικότερα.

O κ. Παπαδόπουλος ανέφερε στον υπουργό πως είναι αναγκαία η αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που θα γίνει με την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου “Περί κινηματογραφικής πολιτικής”, αποτελούμενη από 12 κεφάλαια και 77 άρθρα, η οποία συνθέτει τις απόψεις των περισσοτέρων φορέων της κινηματογραφικής κοινότητας και όχι μόνο.
Πρόταση νόμου που στηρίχθηκε στο Γ’ Κινηματογραφικό Συνέδριο Εργασίας που οργανώθηκε με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, τον Μάιο του 2007.

Ο Μεσσήνιος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών μιλώντας στην “Ε“ για τα ......

ζητήματα που έθεσε στον υπουργό Πολιτισμού σημείωσε:
«Πρέπει να δοθούν επιτέλους λύσεις σε πάρα πολλά σημεία του νόμου που έχουν ξεπεραστεί.
Ως Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών υπερασπιζόμαστε την πρόταση νόμου περί Κινηματογραφικής Πολιτικής, που έχει κατατεθεί στο υπουργείο από τις 31 Οκτωβρίου 2008 και συνθέτει τις απόψεις των φορέων του χώρου, σκηνοθετών, σεναριογράφων, παραγωγών, τεχνικών, μουσικοσυνθετών, διανομέων, αιθουσαρχών, κινηματογραφικών λεσχών και άλλων κινηματογραφιστών και καλλιτεχνών.
Είναι δε η πρώτη φορά, μετά από τον Νόμο της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, που δημιουργείται μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη πρόταση από τον ίδιο τον κινηματογραφικό χώρο και ζητάμε από τον υπουργό να την υλοποιήσει.
Να σημειωθεί δε, ότι όλα τα μεγάλα νομοθετήματα όπως ο νόμος της Μελίνας το 1996, ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα το 1993 και ο νόμος για το 1,5% έχουν υλοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλης της κινηματογραφικής κοινότητας ενώ αντίθετα ο διορθωτικός νόμος του 1997 έφερε τα γνωστά προβλήματα που τώρα προσπαθούμε να διορθώσουμε κι ο νόμος Τατούλη του 2004 που έγινε εν κρυπτώ απορρίφθηκε απ’ όλο τον κινηματογραφικό κόσμο και αποσύρθηκε».

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού εμφανίστηκε γνώστης των προβλημάτων της ελληνικής κινηματογραφίας, της απόδοσης του 1,5% στους δημιουργούς -που το ’93 μάλιστα, είχε συμβάλει κι εκείνος ώστε να υλοποιηθεί ο νόμος- και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν αποδίδεται μέχρι σήμερα παρ’ όλο που έχουν περάσει 16 χρόνια.
Ο Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει στη μελέτη της πρότασης σχεδίου νόμου των κινηματογραφικών φορέων, τονίζοντας πως είναι θετικός απέναντι σε μια κοινή πρόταση όλων των επαγγελματιών του χώρου.
Μάλιστα δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τη Διασωματειακή Επιτροπή για να συζητήσουν από κοινού τις περαιτέρω ενέργειες.
Αναλυτικότερα, τα σημεία που συζήτησαν ο Χάρης Παπαδόπουλος και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν:
Η εφαρμογή, επιτέλους, του Προεδρικού Διατάγματος 285/1993 για το 1,5% που για 16 ολόκληρα χρόνια οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αρνούνται να εφαρμόσουν ή, ως πιεστική λύση, προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση.
Η αύξηση των κονδυλίων για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, η αλλαγή του τρόπου απονομής των Ετήσιων Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας.

Διαχωρισμός από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η Επιτροπή Απονομής των Ετήσιων Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας να μπορεί να βλέπει τις υποψήφιες κινηματογραφικές ταινίες σε όποιο format (υλικό φορέα) έχουν γυριστεί καθώς και να προβάλλονται στον ίδιο υλικό φορέα στις επίσημες προβολές.
Η Κατάργηση της διάταξης που υποχρεώνει μία ταινία ντοκιμαντέρ να παιχτεί υποχρεωτικά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για να δικαιούται συμμετοχή στα Ετήσια Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας.

Ιδρυση Εθνικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας, ενώ ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών εξέθεσε στον υπουργό Πολιτισμού το πρόβλημα στέγασης της Εταιρείας, ένα πάγιο αίτημα πολλών δεκαετιών.
Η συζήτηση βέβαια δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και ζητήματα της Μεσσηνίας. Να θυμίσουμε ότι η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έχει έτοιμη μια φιλόδοξη πρόταση για ένα φεστιβάλ που θα αφορά συνολικά τις τέχνες, με παράλληλες εκδηλώσεις που θα αφορούν κυρίως τη νεολαία και θα επεκτείνεται σε ολόκληρο τον νομό όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο υπουργός Πολιτισμού, αρχικά έδειξε ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη πρόταση την οποία θα εξετάσει καθώς και το ενδεχόμενο να την υλοποιήσει το ίδιο το υπουργείο.

Πηγή: Ελευθερία

Προώθηση Μεσσηνιακών προϊόντων

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες το πρωί ο αντινομάρχης Παραγωγής και Ανάπτυξης, κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, με θέμα το 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, όπου ο Νομός Μεσσηνίας είναι ο τιμώμενος Νομός στην εκδήλωση.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε την τρέχουσα διοργάνωση ως «το μεγάλο ραντεβού της ελαιοκομίας». Το εν λόγω Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) και θα λάβει χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) από αύριο Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12 Απριλίου.

Περίπτερο αντάξιο των προσδοκιών της ΝΑΜ

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο περίπτερο, που θα έχει η Νομαρχία Μεσσηνίας, τόνισε ότι θα είναι μεγαλύτερο από το περυσινό και θα καταλάβει χώρο 152 τ.μ.
Όπως είπε, θα είναι ένα περίπτερο αντάξιο των προσδοκιών της ΝΑΜ και θα συμβάλει τα μέγιστα στην προβολή και περαιτέρω διαφήμιση του Μεσσηνιακού ελαιόλαδου και της ........

ελιάς, που είναι από τους έμμεσους στόχους.

Στο περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας εκτός του Μεσσηνιακού ελαιόλαδου και της ελιάς Καλαμών θα προβληθούν κι άλλες δραστηριότητες γύρω από αυτήν τη διαδικασία, δηλαδή από τον καρπό στο τελικό προϊόν. Ο αντινομάρχης έδωσε τα εύσημα στην Οργανωτική Επιτροπή, τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας για τη δουλειά που έκαναν και προσκάλεσε όλους να παραβρεθούν στο ΣΕΦ στο τριήμερο Φεστιβάλ Ελαιολάδου κι Ελιάς.

Αναφορά έγινε και στο φυλλάδιο που εκδόθηκε και αναφέρει μέσα όλους τους τυποποιητές ελαιολάδου κι ελιάς της Μεσσηνίας, αλλά και στην αφίσα που έβγαλε η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, που αναφέρει τη Μεσσηνία ως τιμώμενο Νομό. Τέλος, διευκρίνισε ότι οι τυποποιητές που θα συμμετάσχουν στο περίπτερο με προϊόντα τους είναι 9 τον αριθμό.

Λάδι από την παραγωγή στην κατανάλωση

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε για τη συνεργασία που είχε η ΝΑΜ με την Οργανωτική Επιτροπή τα ακόλουθα: «Συνεργαστήκαμε με την Οργανωτική Επιτροπή άψογα. Έντυπα, φυλλάδια, η αφίσα και η συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί, θα αναδείξουν την παρουσία μας, τις δράσεις μας, τα προϊόντα και τους τυποποιητές μας.
Στις 6.00 το απόγευμα της Παρασκευής 10 Απριλίου θα γίνουν τα εγκαίνια της Έκθεσης. Η γευσιγνωσία και το παραδοσιακό ελαιόλαδο, που θα παραχθεί από λιοτρίβι που θα είναι εγκατεστημένο στον χώρο, θα δώσουν έναν διαφορετικό τόνο στην εκδήλωση. Ο ελαιόκαρπος μαζεύεται σήμερα από ένα χωριό της Μάνης και θα πάει άμεσα στην Αθήνα. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν το ελαιόλαδο πώς είναι όταν βγαίνει από το ελαιοτριβείο.
Στις 12.00 το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι εργασίες της τριήμερης ημερίδας, όπου ομιλητής θα είμαι εγώ και ο κ. νομάρχης. Το θέμα που πραγματεύεται η ομιλία μου είναι: "Η ανάπτυξη και προώθηση επώνυμων ποιοτικών προϊόντων ελαιολάδου και ελιάς, ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικών και η σύνδεσή τους με την τοπική ανάπτυξη σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης". Τέλος, στην ημερίδα θα παραστούν ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, κ. Βασίλης Κοζομπόλης και ο πρόεδρος των ελαιοτριβαίων Μεσσηνίας, κ. Αντώνης Κορακάκης».

Πηγή: Επικαιρότητα

Δηλητηρίασαν ζώα στο Λεύκτρο Μεσσηνίας

Ένα αποκρουστικό θέαμα αντίκρισαν χθες οι κάτοικοι του Δήμου Λεύκτρου Μεσσηνίας όταν δίπλα και λίγο πιο πέρα από αυτόν είδα νεκρά ζώα.

Σε έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως δίπλα στον κάδο υπήρχε δηλητήριο το οποίο είτε είχε τοποθετηθεί σκόπιμα, είτε το πέταξε κάποιος ασυνείδητος.

Πηγή: Troktiko




Φ. Μανούσης: «Αν δεν πλήρωνες, δεν έπαιρνες δουλειά»

«Ζούγκλα» χαρακτήρισε το τοπίο στις άγονες γραμμές ο γαλάζιος εφοπλιστής Φώτης Μανούσης, καταθέτοντας χθες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη.

Στη διάρκεια της κατάθεσής του, με την οποία άνοιξε η αυλαία των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Μανούσης ακολούθησε την ίδια... ρότα δείχνοντας τον πρώην υπουργό ως ηθικό αυτουργό της κακουργηματικής εκβίασης, με φερόμενο ως φυσικό αυτουργό τον στενό του συνεργάτη Παναγιώτη Ζαχαρίου.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η μηνυτήρια αναφορά εναντίον του που συνέταξε ο πρώην ......

υπουργός έγινε καθ΄ υπόδειξη του Μαξίμου και συγκεκριμένα του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Αργύρη Καρρά.

Η κατάθεση του κ. Φ. Μανούση, πάντως, δεν ολοκληρώθηκε χθες και θα συνεχισθεί σήμερα από τις 11 το πρωί (το απόγευμα θα καταθέσουν ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Ζαχαράκης και η υπάλληλος του εφοπλιστή Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου), ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μετά το τέλος της εξέτασής του φυγαδεύτηκε συνοδευόμενος από τους αστυνομικούς της Βουλής χωρίς να του επιτραπεί να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Χωρίς τον δικηγόρο του
Νωρίτερα, ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος είχε καταγγείλει ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Βουλή «ενώ στο Βατοπέδι ο Εφραίμ συνοδευόταν από τους δικηγόρους του» και έκανε λόγο για ψυχολογική πίεση που επιχειρείται να ασκηθεί στον εντολέα του.

Ο πρώην υπουργός Αιγαίου, ωστόσο, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της σύμβασης πώλησης της Ολυμπιακής δήλωσε με νόημα: «Με κυνηγάνε οι άγονες γραμμές. Μου λένε “μη μιλάς γιατί θα πνιγείς”. Αλλά εγώ θα συνεχίσω να μιλάω...».

Κανένα νέο στοιχείο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φ. Μανούσης δεν προσκόμισε μεν κάποιο νέο έγγραφο ή αποδεικτικό στοιχείο για να ενισχύσει τις καταγγελίες του, αλλά επανέλαβε λέξη προς λέξη όσα έχει καταθέσει στον ανακριτή, που είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσει η δικογραφία στο Κοινοβούλιο.

«Η έλευση του κ. Παυλίδη στο υπουργείο Αιγαίου σηματοδότησε κάποιους αυθαίρετους αποκλεισμούς, ενώ παράλληλα κάποιοι άλλοι ευνοούνταν σκανδαλωδώς», είχε πει ο Φ. Μανούσης στον ανακριτή, ενώ και χθες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιέγραψε με λεπτομέρειες όσα συνέβαιναν στο περιθώριο των διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές. «Θα τα εγκαταλείψω»
Οι ίδιες πηγές έλεγαν χθες το βράδυ πως ο γαλάζιος εφοπλιστής ισχυρίστηκε ότι ο πρώην υπουργός Αιγαίου κρατούσε τους φακέλους του διαγωνισμού στην ντουλάπα του γραφείου του, πως αν δεν έδινες χρήματα δεν έπαιρνες δουλειά και πως ο ίδιος πλήρωνε σαν τους νονούς της νύχτας για να μην τον πετάνε έξω από τους διαγωνισμούς. Μάλιστα, κάποια στιγμή έκανε γνωστό ότι έχει καταρρεύσει οικονομικά και πως προτίθεται να εγκαταλείψει την ακτοπλοΐα και να παραχωρήσει τα πλοία του στους εργαζομένους.

Ορισμένα μέλη της Επιτροπής χαρακτήρισαν τις ερωτήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. πολύ επιθετικές, ενώ για τον εφοπλιστή είπαν πως κι αυτός ήταν το ίδιο επιθετικός και επέμεινε στις καταγγελίες του.

Όπως εκτιμούν νομικοί, ο κ. Μανούσης ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός στο κομμάτι που αφορούσε τον τρόπο λειτουργίας των άγονων γραμμών, θέλοντας να καταδείξει τον αξιόποινο ρόλο του πρώην υπουργού. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ΣΑΟΣ φέρεται μάλιστα και χθες να επανέλαβε τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που είχε εγγράφως καταθέσει ενώπιον του δικαστικού λειτουργού αναφερόμενος στο πρόσωπο τόσο του κ. Παυλίδη όσο και του κατηγορούμενου συνεργάτη του Π. Ζαχαρίου.

«Όπως οι νονοί»
«Ουσιαστικά, την παρότρυνση του υπουργού να τα βρω με τον Π. Ζαχαρίου και τη μετέπειτα απαίτηση του τελευταίου για καταβολές επιταγών, μετρητών και λοιπών διευκολύνσεων θα μπορούσα να τις παρομοιάσω με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι νονοί», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Μανούσης.

Όπως προκύπτει και από την εξέτασή του στον ανακριτή, είχε ισχυριστεί ότι επί των ημερών του κ. Παυλίδη είχε ανατεθεί δρομολόγιο στις άγονες γραμμές σε πλοίο που ανήκε σε υπεράκτια εταιρεία και είχε σημαία Μπαχαμών, παραγκωνίζοντας άλλο ελληνόκτητο πλοίο δικών του συμφερόντων.

Δεύτερη δικογραφία στη Βουλή για εμπλοκή Παυλίδη

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ διαβιβάσθηκε χθες και η δεύτερη δικογραφία στην οποία εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Αιγαίου κ. Αριστοτέλης Παυλίδης και αφορά τους διαγωνισμούς για τα δρομολόγια των άγονων γραμμών της Δωδεκανήσου που έγιναν στα τέλη του έτους 2005. Η δικογραφία- σύμφωνα με πληροφορίες- διαβιβάσθηκε χθες από τον ανακριτή Ρόδου κ. Λάζαρο Βαλσαμή στον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα με ένα απλό διαβιβαστικό έγγραφο «λόγω αρμοδιότητος της Βουλής». Για την υπόθεση αυτή τόσο ο δήμαρχος Τήλου (ως πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας λαϊκής βάσης του νησιού) όσο και εφοπλιστής κ. Γιώργος Σπανός (ως πρόεδρος της εταιρείας Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή) είχαν- μεταξύ άλλων- καταγγείλει τον τότε υπουργό Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη για «μεθοδεύσεις» ώστε οι γραμμές Κως- Νίσυρος- Τήλος- Σύμη- Ρόδος και επιστροφή και Ρόδος- Καστελλόριζο και επιστροφή, να δοθούν σε συγκεκριμένη εταιρεία.

Ο εισαγγελέας
Μετά τις καταγγελίες αυτές ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου κ. Γιώργος Οικονόμου διενήργησε προκαταρκτική εξέταση και μετά την ολοκλήρωσή της άσκησε ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά των μελών της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του υπουργείου Αιγαίου, παράλληλα δε υπέβαλε όλα τα στοιχεία της προανάκρισης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Απρίλιο του 2007 προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή. Η δικογραφία χρεώθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κονταξή, ο οποίος έκρινε ότι «τα καταγγελλόμενα δεν στοιχειοθετούσαν την οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος του κ. Παυλίδη» και έτσι δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή. Η δικογραφία επέστρεψε στη Ρόδο περί τον Σεπτέμβριο του 2007 για να συνεχιστεί η τακτική ανάκριση, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τις καταθέσεις του δημάρχου Τήλου κ. Αλιφέρη, του εφοπλιστή κ. Σπανού αλλά και του ίδιου του κ. Αρ. Παυλίδη. Οι δύο καταγγέλλοντες υποστήριξαν στις καταθέσεις τους ότι οι προκηρύξεις των διαγωνισμών που υπέγραψε ο κ. Παυλίδης ήταν «φωτογραφικές», ώστε τα δρομολόγια να δοθούν στη Ναυτιλιακή Εταιρεία Σύμης (ΑΝΕΣ) η οποία, κατά τον χρόνο διενέργειας του διαγωνισμού δεν είχε πλοίο αλλά το αγόρασε από την εταιρεία Τυρογαλά στην Κεφαλληνία, όταν πλέον εξασφάλισε τις επιδοτήσεις από το υπουργείο Αιγαίου.

Ήξερε ο Καραμανλής
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι για την υπόθεση αυτήν ήταν ενήμερος και ο Πρωθυπουργός, κ. Καραμανλής, από επιστολή που του απηύθυνε ο δήμαρχος Τήλου στις 11 Ιανουαρίου 2006 (δηλαδή πριν από τρία χρόνια) ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το προκλητικότερο δε όλων είναι ότι η ανάθεση αυτή γίνεται με ιδιαίτερα μεγάλη επιδότηση, ενώ έχουν αποκλειστεί προσφορές χαμηλότερου κόστους με τα ίδια ή καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από το πλοίο που θα εκτελεί τα δρομολόγια και είναι τέτοια η δυσαναλογία κόστους-οφέλους της συγκεκριμένης ανάθεσης, που από τις επιδοτήσεις και μόνο, η πλοιοκτήτρια εταιρία σε δέκα μήνες θα εισπράξει περισσότερα χρήματα από όσα κοστίζει το συγκεκριμένο πλοίο». Στην κατάθεσή του ενώπιον του ανακριτή ο κ. Παυλίδης κάλυψε πλήρως τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής λέγοντας ότι «έκαναν άριστα τη δουλειά τους».

Θα καταθέσουν 16 μάρτυρες που δεν κάλεσε ο ανακριτής

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣτου ΠΑΣΟΚ για την πλήρη διερεύνηση «των ποινικών σκιών» προτίθενται να ζητήσουν να κληθούν για να καταθέσουν στην ειδική επιτροπή της Βουλής περίπου 16 άτομα που δεν πέρασαν από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων καθώς ο ανακριτής εκ του νόμου δεν είχε δικαίωμα να ερευνήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το αίτημά τους έγινε κατ΄ αρχήν δεκτό από τη Ν.Δ. με συνέπεια ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων να πλησιάσει τους 28. Στον κατάλογο των μαρτύρων θα προστεθούν η κόρη και ο αδερφός του κ. Παυλίδη, προκειμένου να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τον τρόπο απόκτησης του ακινήτου της πρώτης, το «δάνειο» που πήρε από τον θείο της και τη μερική αποπληρωμή του σε διάστημα που φέρεται- κατά τις εκτιμήσεις του ανακριτή Απ.

Ζαβιτσάνου- να συνδέεται με την ερευνώμενη πράξη της καταγγελλόμενης εκβίασης. Επιπλέον, στη θέση του μάρτυρα αναμένεται να βρεθούν οι αδερφοί Αγούδημου, για τους οποίους ο Φ. Μανούσης στις καταθέσεις του αφήνει σαφείς αιχμές για προνομιακή μεταχείρισή των πλοίων τους στην άγονη γραμμή, όπως και οι πρώην υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας κ.κ. Γιώργος Βουλγαράκης και Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ακόμη θα καταθέσουν ως μάρτυρες ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Αργύρης Καρράς, ο δήμαρχος Τήλου Αναστάσιος Αλιφέρης, ο Ελευθέριος Αντωνίου, πωλητής του διαμερίσματος στην κόρη του Αρ. Παυλίδη για τον οποίο προτίθενται να ζητήσουν άρση του απορρήτου των λογαριασμών του, και ο Ανδρέας Βαρδουλάκης, συνεργάτης του πρώην υπουργού, μέσω του οποίου η κόρη του κ. Αρ. Παυλίδη φέρεται να πήρε το έμβασμα των 210.000 ευρώ από τον θείο της Αναστάσιο Παυλίδη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Πως θα "κλείσουν" οι ημιυπαίθριοι και τα καταπατημένα

Πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο στην πολεοδομία οι ιδιόκτητες ακινήτων θα μπορούν να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα που περιμένουν όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που θα ανακοινωθεί μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. Εισπρακτικά η νομιμοποίησή τους (αν ξεπεραστούν τα νομικά ζητήματα) εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο δημόσιο ταμείο 4,5 δισ. ευρώ.

Η ρύθμιση για τους ημιυπαιθρίους θα είναι προαιρετική, υπό την απειλή όμως, ελέγχων από την πολεοδομία σε όσους δεν την αποδεχθούν. Με το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας μειώνεται μέχρι και 10 φορές το πρόστιμο για την νομιμοποίηση των ημιυπάιθριων. Ένα απλό παράδειγμα:

Κλειστός χώρος 12 τ.μ. σε περιοχή με αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ το τ.μ.:
Ο ιδιοκτήτης, που δεν θα ενταχθεί στην ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ .......

πρόστιμο 18.000 ευρώ για την κατασκευή και 6.000 ευρώ για κάθε χρόνο που εκμεταλλευόταν παράνομα το χώρο.

Με τη νέα ρύθμιση το πρόστιμο μειώνεται στο 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Έτσι ο χώρος νομιμοποιείται με ένα εφάπαξ ποσό 1.800 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και το ενδεχόμενο δόσεων για την πληρωμή του προστίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία της νομιμοποίησης θα είναι η εξής:

• Υποβολή αίτησης, μαζί με σχέδιο αποτύπωσης του ακινήτου και του προς τακτοποίηση χώρου, από διπλωματούχο μηχανικό σε πολεοδομικές επιτροπές, στις κατά τόπους περιφέρειες.

• Υπολογισμός από την πολεοδομία και καταβολή μέσω της εφορίας του εφάπαξ προστίμου και

• έκδοση της απόφασης τακτοποίησης και εξαίρεσης από την κατεδάφιση.

Οι διαδικασίες για την νομιμοποίηση των ημιυπάιθριων χώρων αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούλιο και να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.

Το σχέδιο για τα καταπατημένα

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας από το σύνολο των 97.029 δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων, είναι καταπατημένα τα 89.288, συνολικής έκτασης 3.255.000 στρεμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι μόλις 7.741 συνολικής έκτασης περίπου 245.000 στρεμμάτων είναι ελεύθερα και αξιοποιούνται από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου!

Τα αρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας καλούνται να λύσουν ένα γόρδιο δεσμό. Πως θα «ξεκαθαρίσουν» οι καταπατημένες εκτάσεις καθώς έχουν ανεγερθεί πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες κ.ά. Την ίδια ώρα δικαστικές αποφάσεις επί σχετικών προσφυγών του Δημοσίου στο μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγουν υπέρ των καταπατητών, γιατί αυτοί στηρίζονται σε τίτλους που είτε δημιούργησαν οι ίδιοι είτε καταπατητές μετά το 1884, ενώ το Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα ως... μοναδικός κληρονόμος του Τουρκικού Δημοσίου!

Το νομοσχέδιο που έχει ως βάση το υπουργείο Οικονομίας έχει ως στόχο:

* Την αποδέσμευση της Πολιτείας από τα καταπατημένα ακίνητα που δεν του χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των κρατικών σκοπών του ή δεν εμπίπτουν σε προστατευόμενες από ειδικές νομοθεσίες κατηγορίες ακινήτων, έναντι τιμήματος.

* Την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών του υπηρεσιών και των Δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών και εξόδων

* Την ικανοποίηση χρόνιων κοινωνικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τις μακροχρόνιες καταπατήσεις και τις καλόπιστες στη συνέχεια μεταβιβάσεις ακινήτων.

«Καυτό» χαρακτηρίζεται και το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, αφού από την οριοθέτηση του οποίου και μετά, θα πρέπει να κινηθούν διαδικασίες επί αυθαιρέτων κτισμάτων.

Πηγή: Capital.gr

Ακύρωση του προστίμου της Ε.Κ. για Γερμανό

Εσφαλμένη έκρινε την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αφορά στην υπόθεση της χειραγώγησης μετοχών της εταιρείας Γερμανός κατά το διάστημα που προηγήθηκε της αγοραπωλησίας της εταιρείας, το Διοικητικό Εφετείο.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση κρίνονται αθώοι.
Ως εκ τούτου το διοικητικό δικαστήριο αποφάσισε την ακύρωση του προστίμου ύψους 580.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχε ληφθεί μετά από πολλές και ποικίλες αντιδράσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου ενώ εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης είχαν ........

ταχθεί και θεσμικοί παράγοντες της αγοράς.

Έως τα μέσα του 2010 ο Firefox 3.6

Μπορεί να μην έχει κυκλοφορήσει ακόμα η τελική έκδοση του Mozilla Firefox 3.1, ωστόσο ο Firefox 3.6 βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Η επόμενη έκδοση του δημοφιλούς browser θα έχει την κωδική ονομασία Namoroka, έχοντας δανειστεί το όνομα με το οποίο είναι γνωστό το Εθνικό Πάρκο της Μαδαγασκάρης. Ο Firefox 3.6 αναμένεται να κυκλοφορήσει έως τα μέσα του 2010 και θα προφέρεται Firefox.next (FX).

Η ταχύτητα χρήσης παραμένει ως προτεραιότητα ειδικά σε θέματα βελτίωσης διεπαφής χρήστη, εκκίνησης του περιηγητή και διαχείρισης καρτελών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει καλύτερη προσαρμογή και παραμετροποίηση νέων χαρακτηριστικών.
Πηγές από το εσωτερικό της Mozilla αναφέρουν ότι ο νέος Firefox δεν θα καταναλώνει .........

πολλή μνήμη και θα υπάρχουν βελτιστοποιήσεις στη λειτουργία των Javascripts.
Σε συνεργασία με την αναβαθμισμένη έκδοση Gecko 1.9.2 μπορούμε να περιμένουμε μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ του Firefox και του Google Chrome.

ΕΕΤΤ: Επιβολή προστίμου στον ΟΤΕ αναφορικά με την εκπρόθεσμη υποβολή κοστολογικών

Την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 1.500.000 ευρώ στην εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ, ως αποτέλεσμα ακροαματικής διαδικασίας, κατόπιν διαπίστωσης παραβίασης της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας και συγκεκριμένα, καθυστέρησης υποβολής των κοστολογικών στοιχείων του έτους 2009 και των καταστάσεων λογιστικού διαχωρισμού έτους 2007-2009, καθώς και μη υποβολής των υποδειγμάτων αναφορών για τις πληροφορίες κοστολόγησης μέσω του κοστολογικού συστήματος Μέσου Μακροπρόθεσμου Επαυξητικού Κόστους (LRAIC).

Επισημαίνεται ότι, με βάση τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας ο ΟΤΕ όφειλε να ......

υποβάλει όλα τα αναγκαία για τον κοστολογικό έλεγχο / έλεγχο καταστάσεων λογιστικού διαχωρισμού έτους 2007 -2009, στοιχεία, στο τέλος Ιουλίου 2009. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΤΤ είχε καλέσει με επιστολές της την ΟΤΕ Α.Ε. να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την υποβολή των στοιχείων αυτών εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Σημειώνεται ότι για την επιμέτρηση του προστίμου, ελήφθη υπόψη ως επιβαρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι η ΟΤΕ Α.Ε έχει γίνει επανειλημμένα υπότροπος όσον αφορά στην τήρηση των υποχρεώσεών της για την παροχή κοστολογικών στοιχείων. Παράλληλα, αναφορικά με την παράλειψη υποβολής των υποδειγμάτων αναφορών για τις πληροφορίες κοστολόγησης μέσω του συστήματος LRAIC, καθώς και την εκπρόθεσμη υποβολή των καταστάσεων λογιστικού διαχωρισμού, η ΕΕΤΤ έλαβε υπόψη ως ελαφρυντική περίσταση, το γεγονός ότι, ζητούνται για πρώτη φορά κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού της ΕΕΤΤ 482/051/27.05.2008 (ΦΕΚ 1151/Β/2008).


Για περισσότερες πληροφορίες: κα Δ. Νικολακοπούλου, τηλ. 210 615 1011, e-mail: dnikolakopoulou@eett.gr

Microsoft: Θα επιτρέπεται η υποβάθμιση από τα Windows 7 στα Windows XP

Eίναι παλιά τακτική της Microsoft να προσφέρει την δυνατότητα υποβάθμισης (downgrade) του λειτουργικού συστήματος και την αντικατάσταση της νεότερης έκδοσης του από μια παλιότερη.
Η τακτική αυτή έγινε γνωστότερη (και ίσως δημοφιλής) στην περίπτωση των Windows Vista με τους ουκ ολίγους δυσαρεστημένους χρήστες και τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών να καταλήγουν να διαφημίζουν προϊόντα (κυρίως στις Η.Π.Α.) που είχαν την δυνατότητα υποβάθμισης σε Windows XP.

Αυτήν την κατάσταση προσπαθεί, όπως είναι γνωστό, να ανατρέψει η Microsoft με τα Windows 7 αλλά θα διατηρήσει την πολιτική της υποβάθμισης σε παλαιότερες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων.

Έτσι η εταιρεία, από κοινού με τους κατασκευαστές, θα δώσει την δυνατότητα στους ........

κατόχους άδειας Windows 7 όχι μόνο να μπορούν να επιστρέψουν στα Windows Vista αλλά και να επιστρέψουν εφόσον το επιθυμούν στα Windows XP.
H Μicrosoft ισχυρίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που επιτρέπει υποβαθμίσεις σε παλαιότερες της αμέσως προηγούμενης έκδοσης λειτουργικού ενώ υπογραμμίζει πως η πώληση OEM αδειών XP δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα συνεχίσει η υποστήριξη του λειτουργικού αυτού.

Η Microsoft αναμένεται να τερματίσει την βασική υποστήριξη των Windows XP στις 14 Απριλίου και στο εξής θα παρέχει τις ενημερώσεις ασφάλειας.

Αν και δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες, αναμένεται η υποβάθμιση να έχει κάποιο κόστος για τους ενδιαφερόμενους.

Προς την αντίθετη κατεύθυνση, ανεπιβεβαίωτες παραμένουν οι φήμες πως η Microsoft θα παρέχει την δυνατότητα δωρεάν μετάβασης από τα Vista στα Windows 7 για όσους καταναλωτές αγοράσουν υπολογιστή με Vista τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη διάθεσης του νέου λειτουργικού.

Η ΕΕΤΤ ζητά από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τη μείωση των χρεώσεων μηνυμάτων

Ενόψει της έκδοσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου Κανονισμού Περιαγωγής, ο οποίος, μειώνει κατά 50% την ανώτατη τιμή λιανικής για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων (SMS) διεθνούς περιαγωγής ( από 20 με 22 ευρωλεπτά σε 11 ευρωλεπτά), ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης απέστειλε επιστολή στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, προτρέποντάς τις να προχωρήσουν σε ανάλογες μειώσεις.

Ταυτόχρονα, και με δεδομένη τη μείωση της χρέωσης των SMS διεθνούς περιαγωγής, ο .......

Πρόεδρος της ΕΕΤΤ προτρέπει τις εταιρείες κινητής να μειώσουν κατά ανάλογο τρόπο και τις χρεώσεις για την αποστολή SMS εντός της χώρας, που σήμερα φθάνουν τα 10 έως 13 ευρωλεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες: κα Δ. Νικολακοπούλου, τηλ. 210 615 1011, e-mail: dnikolakopoulou@eett.gr