Πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο στην πολεοδομία οι ιδιόκτητες ακινήτων θα μπορούν να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα που περιμένουν όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που θα ανακοινωθεί μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. Εισπρακτικά η νομιμοποίησή τους (αν ξεπεραστούν τα νομικά ζητήματα) εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο δημόσιο ταμείο 4,5 δισ. ευρώ.
Η ρύθμιση για τους ημιυπαιθρίους θα είναι προαιρετική, υπό την απειλή όμως, ελέγχων από την πολεοδομία σε όσους δεν την αποδεχθούν. Με το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας μειώνεται μέχρι και 10 φορές το πρόστιμο για την νομιμοποίηση των ημιυπάιθριων. Ένα απλό παράδειγμα:
Κλειστός χώρος 12 τ.μ. σε περιοχή με αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ το τ.μ.:
Ο ιδιοκτήτης, που δεν θα ενταχθεί στην ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ .......
πρόστιμο 18.000 ευρώ για την κατασκευή και 6.000 ευρώ για κάθε χρόνο που εκμεταλλευόταν παράνομα το χώρο.
Με τη νέα ρύθμιση το πρόστιμο μειώνεται στο 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Έτσι ο χώρος νομιμοποιείται με ένα εφάπαξ ποσό 1.800 ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και το ενδεχόμενο δόσεων για την πληρωμή του προστίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία της νομιμοποίησης θα είναι η εξής:
• Υποβολή αίτησης, μαζί με σχέδιο αποτύπωσης του ακινήτου και του προς τακτοποίηση χώρου, από διπλωματούχο μηχανικό σε πολεοδομικές επιτροπές, στις κατά τόπους περιφέρειες.
• Υπολογισμός από την πολεοδομία και καταβολή μέσω της εφορίας του εφάπαξ προστίμου και
• έκδοση της απόφασης τακτοποίησης και εξαίρεσης από την κατεδάφιση.
Οι διαδικασίες για την νομιμοποίηση των ημιυπάιθριων χώρων αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούλιο και να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.
Το σχέδιο για τα καταπατημένα
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας από το σύνολο των 97.029 δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων, είναι καταπατημένα τα 89.288, συνολικής έκτασης 3.255.000 στρεμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι μόλις 7.741 συνολικής έκτασης περίπου 245.000 στρεμμάτων είναι ελεύθερα και αξιοποιούνται από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου!
Τα αρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας καλούνται να λύσουν ένα γόρδιο δεσμό. Πως θα «ξεκαθαρίσουν» οι καταπατημένες εκτάσεις καθώς έχουν ανεγερθεί πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες κ.ά. Την ίδια ώρα δικαστικές αποφάσεις επί σχετικών προσφυγών του Δημοσίου στο μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγουν υπέρ των καταπατητών, γιατί αυτοί στηρίζονται σε τίτλους που είτε δημιούργησαν οι ίδιοι είτε καταπατητές μετά το 1884, ενώ το Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα ως... μοναδικός κληρονόμος του Τουρκικού Δημοσίου!
Το νομοσχέδιο που έχει ως βάση το υπουργείο Οικονομίας έχει ως στόχο:
* Την αποδέσμευση της Πολιτείας από τα καταπατημένα ακίνητα που δεν του χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των κρατικών σκοπών του ή δεν εμπίπτουν σε προστατευόμενες από ειδικές νομοθεσίες κατηγορίες ακινήτων, έναντι τιμήματος.
* Την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών του υπηρεσιών και των Δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών και εξόδων
* Την ικανοποίηση χρόνιων κοινωνικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τις μακροχρόνιες καταπατήσεις και τις καλόπιστες στη συνέχεια μεταβιβάσεις ακινήτων.
«Καυτό» χαρακτηρίζεται και το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, αφού από την οριοθέτηση του οποίου και μετά, θα πρέπει να κινηθούν διαδικασίες επί αυθαιρέτων κτισμάτων.
Πηγή: Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.