Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Πάνου Καμμένου στον RealFm και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο




"Μαϊμουδες" με στολή νοσοκόμας! Απίστευτα κυκλώματα με τις "αποκλειστικές"

Τα δέκα άτομα που εντόπισαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ να εργάζονται παράνομα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηράκλειου, ήταν μάλλον η κορυφή του παγόβουνου

Ολόκληρη μαφία έχει αναπτυχθεί γύρω απ' τον ανθρώπινο πόνο και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις λεγόμενες αποκλειστικές στα νοσοκομεία.

Όλα, όπως παντού, ξεκινούν από το ............

οικονομικό. Ένας νόμιμος εργαζόμενος, εκπαιδευμένος για την εργασία αυτή αμείβεται με 78 ευρώ μεικτά, λίγο παραπάνω από 36 ευρώ καθαρά δηλαδή.

Υπάρχουν σύλλογοι και ενώσεις αποκλειστικών νοσοκόμων, άνδρες και γυναίκες με εξειδίκευση και γνώσεις στο αντικείμενο, όμως στα νοσοκομεία άρχισαν να λειτουργούν και... παραμάγαζα, κυρίως από γραφεία ευρέσεως εργασίας που... αποφάσισαν να μπουν στο χώρο και να... χτυπήσουν τις τιμές.

Έτσι αντί κόστους κοντά στα 80 ευρώ προσφέρουν τιμές περίπου στα 40 με 50 ευρώ, μαύρα φυσικά, παρέχοντας όμως αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες, αν όχι επικίνδυνες.

Όπως καταγγέλλουν οι επαγγελματίες νοσοκόμοι, στο πλευρό αρρώστων μπαίνουν παράνομα άνθρωποι χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, χωρίς να έχουν καν ατομικό βιβλιάριο υγείας ή ακόμη και άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για διάδοση ασθενειών, λόγω παντελούς άγνοιας ή ακόμη και κλοπές μέσα στα νοσοκομεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Αποκλειστικών Νοσοκόμων καταγγέλλει μάλιστα πως παρά τις δεκάδες καταγγελίες που έχουν γίνει ως τώρα οι έρευνες είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα η παρανομία, αλλά και οι κίνδυνοι να... βασιλεύουν.

Newsit

ΣΧΟΛΙΟ
Το φαινόμενο με τις παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες είναι Πανελλήνιο φαινόμενο.
Έχουμε δεχτεί ως blog καταγγελία αναγνώστη για παράνομες αποκλειστικές Βουλαγρικής, Ρουμανικής και Αλβανικής καταγωγής στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με ανασφάλιστη εργασία και μαύρα χρήματα.
Το ίδιο θέμα με παράνομες αποκλειστικές είχε δημοσιευθεί και πριν 3-4 μέρες σε Μεσσηνιακή εφημερίδα.
Το θέμα είναι ότι αυτές δεν έχουν καμία απολύτως εκπαίδευση να περιποιηθούν ασθενή, δεν έχουν κανένα πιστοποιητικό υγείας, και ουδείς ξέρει τι ασθένειες έχουν επάνω τους.

Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13;

Τόσο η ημέρα Τρίτη όσο και ο αριθμός 13 για κάποιους λόγους θεωρούνται γρουσούζικοι. Και μαζί κάνουν τον πιο… επικίνδυνο συνδυασμό.

Το δικό μας «γρουσουζολόγιο» θεωρεί, μαζί με τους Ισπανόφωνους, την σημερινή ημέρα ως ακατάλληλη για πολλά πράγματα. Ακατάλληλη να ξεκινήσεις κάτι καινούριο, ακατάλληλη να ταξιδέψεις, και για τους ακραία προληπτικούς, ακατάλληλη μέχρι και να βγεις από το σπίτι σου.

Κι όμως, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι ..........

αυτή η μέρα κουβαλά πολλά και αρνητικά στοιχεία:

Η Τρίτη θεωρείται η αποφράδα ημέρα του Ελληνισμού

Ιστορικά, οι Έλληνες «καταράστηκαν» την Τρίτη από τις 29 Μαΐου 1453, την ημέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ενώ η απέχθεια του λαού μας προς τη συγκεκριμένη μέρα πιστεύεται ότι έχει και αστρολογική εξήγηση.

Η Τρίτη κυριαρχείται από την επίδραση του Άρη, του Θεού του πολέμου, γεγονός που αποδεικνύεται και στην ετυμολογία πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών (Mardi στα γαλλικά ή Martes στα ισπανικά).

Η προβληματική του 13

Ο αριθμός 13 κατηγορείται ότι σέρνει πίσω του γκαντεμιά και κακοδαιμονίες γιατί σπάει την αρμονία του «τέλειου» αριθμού 12. Ήτοι, η μέρα χωρίζεται σε δύο 12ωρα, ο χρόνος σε 12 μήνες, ο Χριστός είχε 12 μαθητές, τα Ευαγγέλια είναι 12. Ακόμη και ο Ηρακλής έκανε 12 άθλους…

Όπως γίνεται κατανοητό, το 13, το πρώτο κομμάτι μιας νέας 12άδας χαλάει την αρμονία.

Εν τω μεταξύ, στις κάρτες ταρό, το νούμερο 13 αντιστοιχεί στον θάνατο.

Η φοβία για τον αριθμό 13, ονόματι triakaidekaphobia δεν είναι εντελώς αναιτιολόγητη, αφού σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του «Medical Journal», οι πιθανότητες αυτοκινητικού ατυχήματος αυξάνονται στο διπλάσιο κάθε Παρασκευή και 13!

Τέλος, στις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες το δίδυμο Παρασκευή και 13 θεωρείται ιδιαίτερα γρουσούζικο, αφού πιθανότατα συνδέεται με τη μέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών το 1307.

Ποιοι ευθύνονται για τα ακριβά αγροτικά προϊόντα

Δεν έχει τέλος το όργιο αισχροκέρδειας που παρατηρείται στην αγορά αγροτικών προϊόντων -αλλά και κτηνοτροφικών αγαθών- καταδεικνύοντας στην πράξη πόσο πολύ επιβαρύνεται η τσέπη του Έλληνα καταναλωτή. Και μπορεί οι παραγωγοί να κατηγορούν τους μεσάζοντες, ότι αυτοί παραφουσκώνουν τις τιμές, αλλά κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών, υποστηρίζει ο Μανώλης Βακόντιος, πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας.
Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει πρωτίστως το ...........

κράτος, το οποίο έχει παράσχει φορολογική ασυλία στους αγρότες, που δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία της εφορίας.

Όπως λέει ο κ. Βακόντιος, το κράτος γνωρίζει καλά ότι τα εικονικά τιμολόγια διανύουν παρατεταμένη περίοδο άνθησης. Πολλοί παραγωγοί αδιαφορούν, επί της ουσίας, για τις καλλιέργειές τους και ζουν από τις επιδοτήσεις και τις επιστροφές ΦΠΑ. Είναι σύνηθες το φαινόμενο, ένας εισαγωγέας-χονδρέμπορος να φέρνει, επί παραδείγματι, ντομάτες από την Τουρκία και, εν συνεχεία, να συμφωνεί με Έλληνα παραγωγό να του κόψει τιμολόγιο αγοράς σε προκαθορισμένη τιμή.

Αυτό είναι πολύ κερδοφόρο και για τα δύο μέρη. Ο μεν εισαγωγέας διανέμει το εισαγόμενο προϊόν στην αγορά, αφού πρώτα το βαφτίσει ελληνικό για να εκτοξεύσει την τιμή του στα ύψη (αποκομίζοντας υπερκέρδη), ο δε παραγωγός καρπώνεται χωρίς κόπο τον ΦΠΑ (11% επί του τιμολογίου αγοράς). Τα ίδια ισχύουν και για τα κτηνοτροφικά είδη. Οι μεγαλύτερες εισαγωγές κρέατος πραγματοποιούνται από τις βαλκανικές αγορές.

Δεν ευθύνονται οι μεσάζοντες για τις παραφουσκωμένες τιμές των προϊόντων. Αυτό λέει η άλλη πλευρά. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, Γιάννης Χαραλαμπίδης, ο έμπορος που αγοράζει από τον παραγωγό επιβαρύνεται με σημαντικά κόστη, τα οποία ως επί το πλείστον αφορούν τη συσκευασία-τυποποίηση (φτάνει τα 3-4 λεπτά το κιλό), τη φύρα που δημιουργείται, η οποία κοστολογείται στα 7 λεπτά το κιλό, και τα μεταφορικά, που είναι επιπλέον 3 λεπτά το κιλό.

Τα συγκεκριμένα κόστη αφορούν την κιτρινόσαρκη πατάτα Νευροκοπίου που είναι και είδος ευρείας κατανάλωσης. Έτσι, η Κεντρική Λαχαναγορά αγοράζει από τον παραγωγό στο Νευροκόπι τη συγκεκριμένη ποικιλία πατάτας αντί 23 λεπτών το κιλό, για να φτάσει στον έμπορο της Λαχαναγοράς στα 35 λεπτά το κιλό. Εκείνος θα την πουλήσει τελικώς στον πελάτη του στα 37-40 λεπτά το κιλό. Καταλήγει στις λαϊκές αγορές να πωλείται από 67 λεπτά το κιλό έως 70 λεπτά, ενώ στα μανάβικα μπορεί να φτάσει τα 75 λεπτά.

Στο ερώτημα, ποιος τελικώς ευθύνεται για την άνοδο στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, η άποψη του Γιάννη Χαραλαμπίδη είναι ότι δεν φταίνε ούτε οι έμποροι, ούτε οι παραγωγοί. Οι τιμές καθορίζονται από τους κανόνες του ανταγωνισμού και βεβαίως από την εκάστοτε προσφορά και ζήτηση. Παρότι δεν επιρρίπτει ευθύνες στους παραγωγούς, δεν παραλείπει με αφορμή το «κίνημα της πατάτας», που πρόσφατα παρουσιάστηκε, να χαρακτηρίσει ανάλογα φαινόμενα ως πλιάτσικο. Αυτά επιδεινώνουν την ήδη κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, μειώνοντας περαιτέρω τα κρατικά έσοδα.

Θεμελιώδεις αιτίες της εκτόξευσης των τιμών

Ο Γιώργος Γκόνος, διευθύνων σύμβουλος Ελλάδας και Βαλκανίων της ΜcCain Foods, επισημαίνει τις βασικές αιτίες που ανεβάζουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Τονίζει: «Τη στιγμή που η ύφεση φαίνεται να έχει στρογγυλοκαθίσει στις οικονομίες πολλών από τις ανεπτυγμένες χώρες, οι τιμές των πρώτων υλών συνεχίζουν έστω και δειλά την ανοδική τους πορεία. Μία πιο ενδελεχής μελέτη των φαινομένων, αναδεικνύει εύκολα τις γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος.

1.Καιρικές συνθήκες: Οι καιρικές συνθήκες και οι διάφορες φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, τυφώνες) επηρεάζουν άμεσα τις τιμές των γεωργικών προϊόντων, και όχι μόνο.

Πρόσφατα η καταστροφή εργοστασίων παραγωγής σκληρών δίσκων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην Ταϊλάνδη λόγω πλημμυρών, αύξησε πολύ τις τιμές των σκληρών δίσκων παγκοσμίως.

2.Διεθνείς σχέσεις: Η ένταση στις σχέσεις Ιράν - Δύσης έχει ήδη επηρεάσει την τιμή του αργού πετρελαίου, συμπαρασύροντας όλα (είναι πολλά) τα προϊόντα που εξαρτώνται από αυτό.

3.Αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες: Οι αναπτυσσόμενες χώρες (με μεγάλο πληθυσμό) Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία, Αργεντινή κ.ά., συμμετέχουν κάθε μέρα και πιο πολύ στην προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών, δημιουργώντας πλούτο που μεταφράζεται σε αυξημένες και διαφορετικές καταναλωτικές ανάγκες σε σχέση με το παρελθόν. Επί παραδείγματι, η μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος δημιουργεί πιέσεις στις τιμές των ζωοτροφών, που παρασύρουν πολλές φορές όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα.

Εκτός από τις θεμελιώδεις αιτίες, όμως, δεν θα πρέπει κανείς να αποκλείσει και τις παντός είδους τεχνητές παρεμβάσεις που διαμορφώνουν την αντίστοιχη ψυχολογία για την αύξηση των τιμών».

Βαφτίζουν αιγυπτιακές πατάτες, Νευροκοπίου ή Νάξου

«Παρότι η πατάτα Νάξου έχει εξαντληθεί, σε μία πρόσφατη βόλτα μου στην οδό Αθηνάς, συνάντησα μαγαζιά που πουλούσαν το επώνυμο προϊόν και μάλιστα σε αποτρεπτική τιμή, φτάνοντας έως τα 89 λεπτά το κιλό». Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτριος Καπούνης, τονίζοντας ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης του Έλληνα καταναλωτή να δίνουν και να παίρνουν στην αγορά.

Για αθρόες εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο και τη Γαλλία, που βαφτίζονται παράνομα ελληνικές, κάνει λόγο και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας Θεόφιλος Παπαδόπουλος. Όπως λέει, αν πραγματικά πουλούσαν όλα τα μπακάλικα ή και οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές, όπως υποστηρίζουν με μεγάλες ταμπέλες, πατάτες Νευροκοπίου, τότε γιατί κάθε χρόνο παραμένουν αδιάθετες τεράστιες ποσότητες στις αποθήκες της περιοχής. Σύμφωνα με τον Θεόφιλο Παπαδόπουλο, η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη και προς χάριν της χαμηλότερης τιμής, θυσιάζονται η ποιότητα και η ασφάλεια. Έχουν εντοπιστεί προϊόντα που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα, τα οποία έχουν απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και 20 χρόνια.

«Η ελληνική αγροτική παραγωγή πεθαίνει, και κανείς δεν κάνει τίποτα, ενώ όλοι ξέρουν τους υπαίτιους», καταγγέλλει ο Δημήτρης Καπούνης. «Όλη η δουλειά γίνεται από χονδρεμπόρους-εισαγωγείς, οι οποίοι διακινούν τα προϊόντα τους κατά βάση στις λαϊκές αγορές, αλλά και στο στρατό». Όπως εξηγεί, ένας χονδρέμπορος κάνει μία νόμιμη παραγγελία πατάτας από τη Νάξο, άρα παίρνει το ανάλογο τιμολόγιο, το οποίο είναι «μπαλαντέρ του. Παράλληλα, εισάγει τετραπλάσια ποσότητα του προϊόντος αυτού από τρίτες χώρες. Στη συνέχεια, γίνεται η απαραίτητη ανάμειξη και προωθείται το προϊόν στην αγορά με τιμή πώλησης έως και δέκα φορές υψηλότερη από την τιμή αγοράς. Συγκεκριμένα, η τιμή αγοράς (χονδρική) πατάτας Αιγύπτου είναι 8 λεπτά το κιλό και πωλείται έως και 80 λεπτά το κιλό.

Τα κέρδη είναι ασύλληπτα, τονίζει ο Δημήτριος Καπούνης, και άρα οι μεγαλέμποροι πατάτας έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους. Εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος της πατάτας φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ στη λιανική, και περί τα 270 εκατ. ευρώ στη χονδρική πώληση.

Σήμερα, η ΕΑΣ Νάξου αγοράζει από τους παραγωγούς την πατάτα έναντι 36-45 λεπτών το κιλό. Η τιμή λιανικής σκαρφαλώνει στα 79 λεπτά το κιλό. Η ΕΑΣ Δράμας αγοράζει από τον παραγωγό πατάτα αντί 16-20 λεπτών το κιλό. Πωλείται στις αλυσίδες λιανικής 40 λεπτά το κιλό, ενώ στις λαϊκές αγορές μπορεί να φτάσει σε διπλάσια τιμή.

Isotimia

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 13ης Μαρτίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.




Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.