Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Άμεσος ο κίνδυνος για τα δελφίνια του Ιονίου

Μέτρα για την προστασία του κοινού δελφινιού της Μεσογείου ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΥΠΕΧΩΔΕ διεθνείς και ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις (MOm, Morigenos, Oceana, OceanCare, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Whale and Dolphin Conservation Society, WWF Ελλάς κ.α). Αιτία, τα άκρως απογοητευτικά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι στο Ιόνιο, ανατολικά της Λευκάδας και γύρω από το νησί Κάλαμος, τα 150 κοινά δελφίνια που υπήρχαν μειώθηκαν μόλις σε 15 τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η υπεραλίευση, κυρίως από γριγρί, αποτελεί την κύρια αιτία για την καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής και τη δραματική μείωση των δελφινιών. Το γεγονός δεν είναι δυνατό να αποδοθεί στη μετανάστευση ή στη μετακίνησή τους- το συγκεκριμένο είδος δεν εντοπίζεται αλλού .
Το βραχύρυγχο κοινό δελφίνι ωστόσο...

αποτελούσε το πιο κοινό είδος κητώδους στην Μεσόγειο. Στη διάρκεια των τελευταίων 30-40 ετών ο πληθυσμός του συρρικνώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο.

Η θαλάσσια περιοχή του Ιονίου πλέον είναι μια από τις ελάχιστες στη Μεσόγειο όπου συχνάζουν τα κοινά δελφίνια, ενώ λίγα ακόμη εντοπίζονται στον Κορινθιακό κόλπο.

Στην έκκληση τους οι οργανώσεις προτείνουν την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 1967/2006 για την πάταξη της παράνομης αλιείας: χρονικούς περιορισμούς στην αλιεία με γρι γρι και μηχανότρατα πέραν της υπάρχουσας νομοθεσίας, απαγόρευση πλήρως της βιντζότρατας έως τις 31/5/2010, και υιοθέτηση πιο επιλεκτικών στατικών διχτυών για όλα τα σκάφη παράκτιας αλιείας.

Η λήψη των διαχειριστικών μέτρων για την αλιεία και η χρηματοδότηση τους είναι δυνατή στα πλαίσια της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Η περιοχή που φιλοξενεί ακόμη την απειλούμενη μεσογειακή φώκια, τη θαλάσσια χελώνα καρέτα -καρέτα και αποτελεί περιοχή συγκέντρωσης γόνου μπακαλιάρου, έχει επίσης αναγνωριστεί ως περιοχή υψηλής σημασίας από το Σύμφωνο Προστασίας του μεσογειακού κοινού δελφινιού ACCOBAMS.

H άμεση λήψη μέτρων κρίνεται αναγκαία για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας.

Σέβη Τσαμπουνάρη

Πηγή: www.blue-planet.gr






Υποπτο περιστατικό στο Νοσοκομείο για νέα γρίπη

Ενα ακόμα «προς διερεύνηση» περιστατικό ενδεχόμενης εκδήλωσης της νέας γρίπης εμφανίστηκε χθες στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες.

Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για γυναίκα ηλικίας 35 με 40 χρόνων που νοσηλεύεται στον έναν από τους δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης, όπου και θα παραμείνει μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων που διενεργεί το Ινστιτούτο Ερρίκος Ντυνάν, με βάση τα δείγματα που εστάλησαν από το Νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ας σημειωθεί ότι αξιόπιστες πηγές αναφέρουν πως .......

η γυναίκα ανήκει στο προσωπικό του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου της Αθήνας, όπου τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι είχε προσβληθεί από τον ιό ένας τραυματιοφορέας.

Πηγή: Ελευθερία

Η Μησσηνιακή Μπύρα "Messina" άλλαξε το όνομά της σε "Νέδα"

Εξαιρετική ήταν η υποδοχή της τοπικής μπίρας “Messina” η οποία κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες, αλλά σε λίγες ημέρες θα πρέπει να την ζητάτε ως...
“Νέδα”.
Αυτό κάνει γνωστό με ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της “Μεσσηνιακής Μικροζυθοποιίας” Ντάνιελ Χατζόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι κύριο μέλημα της εταιρείας θα είναι πάντα η ποιότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του ονόματος έγινε αναγκαστικά καθώς το “Messina” αποτελεί διεθνώς κατοχυρωμένο ιταλικό τοπωνύμιο και θα αντιμετώπιζε προβλήματα προσφυγών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πρόβλημα το οποίο είχε αντιμετωπίσει με το κρασί της η ........

εταιρεία Παπαδημητρίου που αναγκάστηκε να το αλλάξει σε “Messina”.
Από την άλλη πλευρά διαπιστώθηκε ότι στο υπουργείο Εμπορίου ήταν κατοχυρωμένα όλα τα ονόματα που παρέπεμπαν στο “Messina” και έτσι η εταιρεία επέλεξε το “Νέδα” ως μεσσηνιακό και... σίγουρο.

Πηγή: Ελευθερία

Εράνη: Στον Πανηλειακό ο Παναγιωτακόπουλος

Παρελθόν αποτελεί για την Εράνη ο Ντίνος Παναγιωτακόπουλος...
Ο 33χρονος επιθετικός πήρε χθες την ελευθέρας του από τη φιλιατρινή ομάδα και συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στον Πανηλειακό.
Ηταν μία εξέλιξη λίγο πολύ αναμενόμενη μιας και ο “κοντός” ήθελε για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους να βρίσκεται του χρόνου στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ηλεία.

Ετσι υπέγραψε χθες στον Πανηλειακό και του χρόνου θα τεθεί αντιμέτωπος με την Εράνη.

“Στην καρδιά μου η Εράνη”

Ο Παναγιωτακόπουλος φεύγει πάντως με τις καλύτερες .......

αναμνήσεις από τα Φιλιατρά και αποχαιρετά την Εράνη με μία δήλωση στην “Ε”: “Θέλω να ευχαριστήσω το συμβούλιο, τον προπονητή, τους συμπαίκτες μου και τον κόσμο της Εράνης για τη συνεργασία που είχαμε αυτή την περίοδο.
Ηταν συνολικά ο τρίτος μου χρόνος στην Εράνη και φεύγω έχοντας μόνο ευχάριστες αναμνήσεις.
Εύχομαι στην Εράνη να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα και δεν μπορείς να αποκλείσεις ποτέ μία νέα συνεργασία στο μέλλον.
Το δεδομένο είναι ότι υπάρχουν πολλές φιλίες και ανεξαρτήτως αν οι δρόμοι μας χωρίζουν είναι σημαντικό να φεύγεις και να είναι και οι δύο πλευρές ευχαριστημένες.

Στα Φιλιατρά έχω περάσει πολύ όμορφα και την Εράνη την έχω μέσα στην καρδιά μου”.
Η χθεσινή ημέρα όμως είχε και μία μεταγραφή για την Εράνη και αναφερόμαστε στο Γιάννη Αποστολόπουλο που είχαμε προαναγγείλει από την Τρίτη.
Ο 19χρονος είναι δεξί μπακ χαφ και την χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν βασικό στέλεχος του Παπυργιακού.
Χθες βρέθηκε στα Φιλιατρά και υπέγραψε το συμβόλαιο συνεργασίας με τους “πράσινους”.
Ετσι ο Αποστολόπουλος είναι το τρίτο μεταγραφικό απόκτημα της Εράνης μετά τους Χαριάτη και Τσιριγώτη.
Η Φιλιατρινή ομάδα συνεχίζει την προσπάθεια μεταγραφικής ενίσχυσης και έχει επικεντρωθεί στην απόκτηση του Ισαάκ Τεπετού που έπαιζε φέτος στη Ζάκυνθο.
Πρόκειται για μία δύσκολη περίπτωση μιας και πρόκειται για έναν εξαιρετικό παίκτη, όμως στα Φιλιατρά αισιοδοξούν πως θα υπάρξει ευτυχή κατάληξη.

Πηγή: Ελευθερία

Οι Eλληνες δεν καταγγέλλουν εύκολα την κακή παροχή υπηρεσιών

TO 16% των Eυρωπαίων καταναλωτών (Ε.Ε.-27), ηλικίας 15 ετών και άνω, πραγματοποίησε επίσημη καταγγελία κατά τους τελευταίους 12 μήνες για πωλητή ή πάροχο υπηρεσιών. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει μόλις το 9%.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών επισημαίνοντας ότι οι Eλληνες καταναλωτές είναι διστακτικοί όσον αφορά την πραγματοποίηση επίσημων καταγγελιών.Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μερίδιο των καταναλωτών που καταγγέλλουν βρέθηκαν στη Σουηδία (34%), τις Κάτω Χώρες (25%),...
τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (και οι δύο 24%), Φινλανδία (23%) και Δανία (22%) και το χαμηλότερο στη Βουλγαρία (4%), τη Λετονία και την Πορτογαλία (και τα δύο 5%), τη Λιθουανία και τη Ρουμανία (6% και οι δύο).
Στην Ε.Ε.27 λίγο πάνω από το ήμισυ (51%) αυτών που έχουν υποβάλει καταγγελία ήταν ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο εξετάστηκαν, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό φθάνει στα επίπεδα του 45% που έμειναν ικανοποιημένοι.
Τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης βρέθηκαν στη Σλοβακία (80%), τη Σλοβενία (73%), την Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία (και οι δύο 68%) και το χαμηλότερο στην Γαλλία (30%), την Ισπανία, τη Λετονία και την Ουγγαρία (όλα 39%).
Express


Ξεκίνησε στα Φιλιατρά η 8η Συνάντηση Φιλαρμονικών

Με την συναυλία της ορχήστρας Chameleon Trobone Enseble και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας άνοιξαν το βράδυ της Τετάρτης οι εκδηλώσεις "Βλαχέρνια 2009" στα Φιλιατρά, που αποτελούν και την 8η συνάντηση Φιλαρμονικών οι οποίες θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.

Και η φετινή συνάντηση των Φιλαρμονικών διοργανώθηκε από το Σύλλογο Φιλοπροόδων που διατηρεί μια από τις πλέον αξιόλογες φιλαρμονικές, το Δήμο Φιλιατρών και τον Οργανισμό Πολιτισμού και ...........

Αθλητισμού της Νομαρχίας.
Νωρίτερα στο πάρκο της Βλαχέρνας το οποίο είχε κατακλυστεί από κόσμο τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός στο εορτάζον ιστορικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Βλαχέρνας χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου και ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας.

Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπρόοδων Βιβή Παντελάκη, η οποία αναφερόμενη στις εκδηλώσεις τόνισε: «Τα "Βλαχέρνια" ξεκίνησαν σαν εκδηλώσεις την δεκαετία του ’70, ήταν ποικίλου περιεχομένου, άρεσαν πολύ στον κόσμο και είχαν αφήσει πολύ καλές αναμνήσεις.
Το 2001 αποφασίσαμε να τα αναβιώσουμε και καθώς το κύριο αντικείμενο του Συλλόγου είναι η φιλαρμονική έχουν το χαρακτήρα της συνάντησης των φιλαρμονικών.
Τα θεωρούμε ως την κορύφωση της πολιτιστικής δράσης του Συλλόγου και την καταξίωση όλης της προσπάθειας της τοπικής κοινωνίας να παράγει πολιτισμό σε μια μικρή πόλη όπως είναι τα Φιλιατρά».

Τις εκδηλώσεις χαιρέτισε ο αντινομάρχης Δημήτρης Καφαντάρης, τονίζοντας ότι στόχος είναι η περιφέρεια να παίξει το δικό της ρόλο στον πολιτισμό της περιοχής, θα γίνουν ακόμη πολλά βήματα και στόχος είναι να μεγαλώσει αυτό επισήμανε, πάντα εδώ στον ίδιο χώρο.
Ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας σημείωσε πως «κάθε χρόνο θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Προσπαθούμε πάντα γι' αυτό, χρειαζόμαστε επίσης τη συνεργασία όλων. Η πόλη μάς έχει ανάγκη όλους».
Εκ μέρους του μητροπολίτη, ο πατήρ Γεώργιος Καλής, πέρα από τις ευχές του, τόνισε ότι η εκκλησία δεν είναι μακριά από τέτοιου είδους πολιτισμό. Αντιθέτως τον στηρίζει.
Η βραδιά συνεχίστηκε με ένα ταξίδι μουσικής από την ορχήστρα Chameleon Trombone Enseble, με έργα ειδικά για τρομπόνι που αναδεικνύουν το συγκεκριμένο όργανο από συνοδευτικό σε κυρίαρχο, εν στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας ερμηνεύοντας γνωστά έργα.

Να σημειώσουμε ότι η 8η Συνάντηση Φιλαρμονικών θα συνεχιστεί το Σάββατο, στις 9.30 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία με τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαβρύτων και της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπρόοδων, ενώ την Κυριακή, επίσης στην κεντρική πλατεία την ίδια ώρα, συναυλία θα δώσει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Πηγή: Ελευθερία

Σκηνές αλλοφροσύνης από την οικογένεια του θύματος

Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίχθηκαν αργά χθες το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου διακομίστηκε ο άτυχος Χρήστος Ξενάκης μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε έξω από κατάστημά του, στην οδό Ναυαρίνου.

Οι δύο αδελφές του, αλλά και πολλοί συγγενείς και φίλοι, είχαν κατακλύσει το χώρο από την πρώτη στιγμή, με τη -δυστυχώς μάταιη- ελπίδα ότι κάτι θα μπορούσαν να κάνουν οι γιατροί για να αποτρέψουν το μοιραίο για τον άνθρωπό τους.
Απεγνωσμένες κραυγές απελπισίας από τις δύο ..........

κοπέλες, πνιγμένες βλαστήμιες και βουρκωμένα μάτια από τους άλλους συγγενείς και τους φίλους, υποδέχθηκαν την ανακοίνωση ότι ο 38χρονος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή -παρά τις προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στα επείγοντα.

Την αμέσως επόμενη στιγμή η μία από τις δύο αδελφές κατέρρευσε ουρλιάζοντας, βλέποντας να περνά από μπροστά της το φορείο με το πτώμα του αδερφού της σκεπασμένο με ένα άσπρο σεντόνι.
Η δεύτερη, μαζί με συγγενείς και φίλους, προσπάθησε να ακολουθήσει το φορείο στο διάδρομο, καλώντας τον αδερφό της να σηκωθεί και να πάει μαζί της.
Λίγο αργότερα, ειδοποιημένοι τηλεφωνικά, έφθασαν οι γονείς τού 38χρονου -ο πατέρας του σε κατάσταση σοκ, πότε απειλούσε θεούς και δαίμονες και καταφερόταν εναντίον του δράστη φωνάζοντας ότι κι αυτός θα πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, πότε ηρεμούσε και ξεσπούσε σε ένα βουβό κλάμα.

Η μία κόρη του προσπαθούσε να τον ηρεμήσει, όσο ήταν δυνατόν να πετύχει κάτι τέτοιο, δεδομένης και της δικής της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης, ενώ και η ίδια -που με δυσκολία κρατούσε όση ψυχραιμία της είχε απομείνει- ήταν φορές που υποσχόταν ότι ο δράστης θα έχει να κάνει μαζί της.
Ενα χαρακτηριστικό στοιχείο της τραγικότητας των στιγμών ήταν όταν ο απελπισμένος πατέρας, βλέποντας ένα περιπολικό έξω από την είσοδο των επειγόντων, ζητούσε -μέσα στην απελπισία του- από τους αστυνομικούς να του αποκαλύψουν το όνομα του ανθρώπου που σκότωσε το γιο του.

Το πλήρωμα του περιπολικού προσπαθούσε από τη μια να εξηγήσει ότι αυτοί βρίσκονταν εκεί για κάποιο τροχαίο που έτυχε να συμβεί την ίδια ώρα και από την άλλη να τον ηρεμήσουν λέγοντας ότι η Αστυνομία ήδη είχε ξεκινήσει επισταμένες έρευνες για την ανακάλυψη του δράστη.
Περνώντας η ώρα κάποιοι από του φίλους έφυγαν, άλλοι ήρθαν, με τον πατέρα και την κόρη αγκαλιασμένους να συνεχίζουν να περιμένουν στην είσοδο των επειγόντων, μαζί τους και μερικοί στενοί συγγενείς - όλοι τους να θρηνούν το γιο, τον αδελφό και το φίλο που χάθηκε για πάντα.

Πηγή: Ελευθερία

Καλαμάτα: Εκτέλεση για ξεκαθάρισμα ερωτικών λογαριασμών. Νεαρός ζαχαροπλάστης με καραμπίνα σκότωσε υπεύθυνο καφετέριας

Με σπασμένο τον τσαμπουκά από το βράδυ της Τρίτης ο 27χρονος ζαχαροπλάστης δεν άντεξε και φαίνεται πως αποφάσισε να... καθαρίσει αλλιώς.
Ετσι, δυστυχώς, έφτασε στο έγκλημα για να ξεπλύνει την προσβολή που του έκανε ο υπεύθυνος παραλιακής καφετέριας, πρώτα να του πάρει την κοπέλα και στη συνέχεια να τον χτυπήσει. Στο παραπάνω σκηνικό θα αναζητηθεί από την Αστυνομία η εξιχνίαση του χθεσινού εγκλήματος που μέρα μεσημέρι συντάραξε όλους όσοι βρέθηκαν περαστικοί ή για μπάνιο στη Ναυαρίνου.
Θύμα της εκτέλεσης ο 39χρονος Χρήστος Ξενάκης, υπεύθυνος της καφετέριας "Οn the Rocks" και δράστης o 27χρονος Νίκος Σπανίδης, σύμφωνα με μαρτυρίες όσων βρέθηκαν στο σημείο και διηγούνται όσα είδαν.

Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση της Ναυαρίνου, με αιτία μια γυναίκα, έγινε χθες το .......

μεσημέρι μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών.
Ενας νεαρός πυροβόλησε δύο φορές με καραμπίνα τον 39χρονο Χρήστο Ξενάκη, βάζοντας τέλος στην κόντρα που είχε ξεκινήσει μεταξύ των δύο ανδρών.
Ο δράστης πυροβόλησε από το παράθυρο του συνοδηγού και στη συνέχεια κατέβηκε από το αυτοκίνητό του για να ρίξει τη χαριστική βολή.
Το βράδυ της Τρίτης οι δυο άνδρες είχαν τσακωθεί δημόσια στην παραλιακή καφετέρια "Οn the Rocks" όπου ήταν υπεύθυνος ο Χρ. Ξενάκης.

Μάρτυρες του εγκλήματος αναφέρουν ως δράστη τον 27χρονο Νίκο Σπανίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 27χρονος την Τρίτη το βράδυ ζήτησε από τον Ξενάκη να παρατήσει την κοπέλα που είχε σχέσεις μαζί της προκειμένου να γυρίσει σε αυτόν.
Οπως έγινε γνωστό τότε ο 27χρονος δεν απάντησε στην επίθεση που του έκανε εξαγριωμένος ο Ξενάκης και όταν κλήθηκε η Αστυνομία ο νεαρός δεν υπέβαλε μήνυση.
Οπως είπε στην Αστυνομία θα τα συζητούσαν μεταξύ τους για να τα βρουν. "Τα βρήκαν" χθες στις 2 παρά 10 το μεσημέρι, όταν ο νεαρός σταμάτησε με το αυτοκίνητό του στη Ναυαρίνου, στο ρεύμα προς “Φιλοξένια”, μπροστά από το "On the Rocks".

Το θύμα, σύμφωνα με περιγραφές κόσμου, στεκόταν στο νότιο πεζοδρόμιο, ανάμεσα σε δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν σταμάτησε το αυτοκίνητο του δράστη.
Ανοιξε το παράθυρο του συνοδηγού και πυροβόλησε με την καραμπίνα το θύμα στον ώμο. Αλλοι λένε πως προηγήθηκαν βρισιές μεταξύ τους και άλλοι πως ο δράστης απλά σήκωσε την καραμπίνα και πυροβόλησε μόλις σταμάτησε το αυτοκίνητο δίπλα στο θύμα.
Μετά τον πρώτο πυροβολισμό ο Χρ. Ξενάκης άρχισε να τρέχει απέναντι προς το μαγαζί φωνάζοντας "βοήθεια".
Ο δράστης άνοιξε την πόρτα, κατέβηκε και τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής καθώς έτρεχε απέναντι.
Το θύμα σωριάστηκε αιμόφυρτο στο πεζοδρόμιο, μπροστά από την ταβέρνα "Ναυαρίνο", ενώ ο δράστης μπήκε στο αυτοκίνητό του και απομακρύνθηκε με κατεύθυνση προς “Φιλοξένια”.

Την ώρα των πυροβολισμών η Ναυαρίνου ήταν κατάμεστη από κόσμο. Λουόμενοι, θαμώνες στα καταστήματα και ουρές από αυτοκίνητα. Ο πανικός μετά τους πυροβολισμούς έκανε τον κόσμο να τρέχει προς τη θάλασσα, ενώ κάποιοι έσπευσαν κοντά στο χτυπημένο σοβαρά Χρήστο Ξενάκη για να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.
Κάποιοι είχαν αναγνωρίσει το δράστη, ενώ άλλοι συγκράτησαν τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου του.
Ο αιμόφυρτος Χρ. Ξενάκης σπαρταρούσε στο πεζοδρόμιο καθώς αιμορραγούσε ακατάσχετα. Είχε χτυπηθεί στο λαιμό, τον ώμο και το πρόσωπο. Ορισμένοι έσπευσαν να τον βοηθήσουν κουβαλώντας πάγο, ενώ οι υπόλοιποι παρατηρούσαν από μακριά σοκαρισμένοι.

Το ασθενοφόρο έφτασε σε ελάχιστα λεπτά, όπως και η Αστυνομία. Ο δρόμος έκλεισε με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές.
Τότε εντοπίστηκαν οι κάλυκες των φυσιγγίων. Ο ένας ήταν στη βάση της κολόνας στο νότιο πεζοδρόμιο, πίσω από το σημείο που αρχικά λέγεται πως στεκόταν ο Χρ. Ξενάκης. Ο δεύτερος ήταν στη μέση του δρόμου, ακριβώς στη διπλή διαχωριστική, όπου το θύμα δέχτηκε τη χαριστική βολή.
Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής του, το γεγονός ότι ήταν ζωντανός την ώρα που τον πήρε το ασθενοφόρο άφηνε ελπίδες σε συνεργάτες φίλους του που αμέσως έφτασαν στο μαγαζί.

Λίγα λεπτά αργότερα, όταν έμαθαν το θάνατό του όλοι πάγωσαν. Με βουρκωμένα μάτια δε μπορούσαν να πιστέψουν πως έτσι χάθηκε μια ζωή.
Ο Χρήστος Ξενάκης ήταν γνωστός στην τοπική κοινωνία καθώς πέρα από το ότι πρόσφατα είχε αναλάβει υπεύθυνος στο "Οn the Rocks", στο παρελθόν έχει εργαστεί σε αρκετά μαγαζιά της πόλης.
Πριν από χρόνια ήταν μόνιμος στην Αεροπορία και τότε έπαιζε μπάσκετ ερασιτεχνικά σε τοπικές ομάδες και γενικά ήταν κοινωνικός με ευρύ κύκλο γνωριμιών και πολλούς φίλους.
Η Αστυνομία άρχισε έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη από την πρώτη στιγμή.
Η κηδεία του Χρήστου Ξενάκη θα γίνει σήμερα στις 5 το απόγευμα από τον ναό Αγίου Δημητρίου Αρκάδων Καλαμάτας.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ

Χθές το βράδυ πρώτο και αποκλειστικά το Φιλιατρά News αποκάλυψε ότι ο Δράστης παραδόθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 10 στην αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας συνοδευόμενος από τον Δικηγόρο του, παραδέχτηκε την πράξη του και επιβεβαίωσε το επεισόδιο το βράδυ της Τρίτης και με συνοδεία αστυνομικών μετέβησαν σπίτι του δράστη όπου παρέδωσε την καραμπίνα με την οποία τέλεσε το έγκλημα.

"Μοντέλο ΙΚΑ" στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των Ταμείων

«Μοντέλο» ΙΚΑ στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες όλων των Ταμείων με κοινές παροχές προς όλους, με στόχο τον έλεγχο και τη μείωση των δαπανών επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Οι αλλαγές αυτές που περιέγραψε ο πρωθυπουργός δρομολογούνται με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο θερινό τμήμα της βουλής εντός του Καλοκαιριού και αφορούν στον διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τα ταμεία και στην έκδοση ενιαίου κανονισμού παροχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι» τα επικρατέστερα σενάρια για τους κλάδους υγείας είναι δύο:
1. Βασικός στόχος είναι να διαχωριστούν οι κλάδοι υγείας από τα ταμεία κύριας ασφάλισης και να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας υγείας με κοινό κανονισμό παροχών (Παλιό σχέδιο του ...
πρώην υπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Αλέκου Παπαδόπουλου). Πρόκειται για το πιο σκληρό σενάριο που θα επηρεάσει άμεσα το σύνολο των ασφαλισμένων. Σε μια τέτοια περίπτωση ουσιαστικά θα επεκταθεί το «μοντέλο» IKA (και μάλιστα προς το δυσμενέστερο), με ορατό τον κίνδυνο εξίσωσης προς τα κάτω των παροχών σε είδος και σε χρήμα.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξουν περιορισμός των εξετάσεων που θα καλύπτουν στα Ταμεία, επιβολή πλαφόν στον αριθμό των εξετάσεων του κάθε ασφαλισμένου αλλά και εφαρμογή συστήματος σταδιακότητας στις διαγνωστικές εξετάσεις Μια τέτοια απόπειρα θεωρείται δεδομένο πως θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και για τον σκοπό αυτό στο κυβερνητικό στρατόπεδο χαράσσεται και η «γραμμή άμυνας».

2. Θα υπάρξει ενιαίος κανονισμός παροχών για όσους κλάδους υγείας έχουν «μετακομίσει» μετά τις ενοποιήσεις στα νέα ταμεία (με βάση και τον νόμο Πετραλιά). Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός για τον κλάδο υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού MME.

Με βάση το σενάριο αυτό θα δημιουργηθούν ουσιαστικά οκτώ μόλις κλάδοι υγείας: IKA, OΓA, OΠAΔ, OAEE, ETAA (ταμείο αυτοαπασχολουμένων), ETAΠ MME, TAYTEKΩ (ΔEKO και τράπεζες) και TEAΠAΣA (σώματα ασφαλείας). Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση εκτιμάται πως θα είναι απλά το πρώτο βήμα για την εφαρμογή σε δεύτερο χρόνο του ενιαίου κανονισμού παροχών για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Για να περάσει ευκολότερα τις αλλαγές και να περιορίσει το πολιτικό κόστος, η κυβέρνηση θα προβάλει προς τα έξω την εικόνα του «νοικοκυρέματος» του συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή το ένα τρίτο των δαπανών των κλάδων υγείας -δηλαδή τρία δισεκατομμύρια ευρώ- είναι αποτέλεσμα τεχνητής ζήτησης και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων. H κατάργηση της λίστας φαρμάκων, η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, η στενή «συνεργασία» εταιρειών, γιατρών και φαρμακοποιών, η κατάργηση του ελέγχου των συνταγών, καθώς και η απουσία μηχανοργάνωσης σε πολλά Ταμεία αποτελούν μερικές μόνο από τις αιτίες για το σημερινό αδιέξοδο. Στους ασφαλιστικούς φορείς καταγράφονται ιστορίες καθημερινής τρέλας με χορήγηση φαρμάκων και ιατρικού υλικού σε... νεκρούς, δανεισμό βιβλιαρίων σε φίλους και γνωστούς, ακόμη και εμφάνιση εξετάσεων που δεν έγιναν ποτέ.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το έλλειμμα στον κλάδο υγείας του IKA είναι 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, στον OΓA 900 εκατομμύρια, στον OΠAΔ 400 εκατομμύρια και στον OAEE περίπου 100 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή τα έξοδα τραβάνε την ανηφόρα και είναι χαρακτηριστικό πως από το 2005 έως και το 2008 η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 65%. Να σημειωθεί ότι η «Ι», παρουσίασε στις 30 Μαΐου μελέτη της Αναλογιστικής αρχής σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες υγείας αυξάνονται από το 2007 στο 2009 σε ποσοστό 100%.

Η αντίστοιχη αύξηση για την τετραετία 2002-06 ήταν σε ποσοστό 65%. Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη, για την ίδια περίοδο (93%). Σύμφωνα με στελέχη των ταμείων το πρόβλημα «είναι ότι η κατάσταση επιδεινώνεται μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο. Είναι σαφές ότι δεν μιλάμε για αυξήσεις δαπανών οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων. Μιλάμε για αυξήσεις δαπανών ως αποτέλεσμα προκλητής ζήτησης υπηρεσιών, αδυναμίας ελέγχου των Ταμείων κ.λ.π. που ουσιαστικά καλύπτουν τις ανάγκες των προμηθευτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τετράμηνο του 2009, οι δαπάνες για φάρμακα είναι αυξημένες στα Ταμεία από 20% μέχρι και 45% περίπου.

Από τις βασικές αιτίες για τις μεγάλες αυξήσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες, είναι η ανυπαρξία ολοκληρωμένης μηχανοργάνωσης για τον έλεγχο και παρακολούθηση των δαπανών, η κατάργηση της λίστας φαρμάκων και η κατάργηση του μέτρου θεώρησης των συνταγών.

Αντώνης Βασιλόπουλος




Ερχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ζήτημα αναμόρφωσης τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, που ανοίγει το δρόμο για αυξήσεις σε πολλές κατηγορίες καταναλωτών θέτει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Μιχάλης Θωμαδάκης σε πρόσφατη ομιλία του, πρότεινε τη σύνδεση των τιμολογίων ρεύματος με το κόστος παραγωγής, ώστε να αναμορφωθούν πλήρως οι τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές, τονίζοντας ότι τα υφιστάμενα τιμολόγια έχουν προ πολλού εξαντλήσει το σχεδιασμό τους, δεν αντικατοπτρίζουν το υφιστάμενο κόστος σε αρκετές κατηγορίες και παρουσιάζουν στρεβλώσεις και σταυροειδείς επιδοτήσεις μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών κατανάλωσης.

Αποφάσεις ..............

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν πρόκειται να αυξηθούν φέτος, όμως η αναδιάρθρωση των τιμολογίων ρεύματος έχει ήδη δρομολογηθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καταναλωτή, αν όχι το 2009, σίγουρα το 2010, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης για τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος και του δικτύου, καθώς και τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ανά κατηγορία καταναλωτών είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναμόρφωσης.

Σε πρώτη φάση οι αποφάσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τις λιανικές τιμές του ρεύματος. Δίνουν στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να εκδώσει λογαριασμούς με διακριτές χρεώσεις για το λεγόμενο «μονοπωλιακό» και το «ανταγωνιστικό» κόστος».

Οι νέοι λογαριασμοί θα αρχίσουν να αποστέλλονται στους καταναλωτές σε ένα δίμηνο.

Ο διαχωρισμός των στοιχείων κόστους των τιμολογίων στα ρυθμιζόμενα μονοπωλιακά στοιχεία (δηλαδή το κόστος μεταφοράς, διανομής, ΥΚΩ και τέλους υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ) και τα ανταγωνιστικά στοιχεία (κόστος παραγωγής κ.λπ.) είναι ο παράγων - κλειδί, καθώς θα επιτρέψει τη σταδιακή σύνδεση του λεγόμενου «ανταγωνιστικού τμήματος των τελικών τιμών πώλησης» με το κόστος παραγωγής, κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε - ή καλυπτόταν εν μέρει από τις γενικές αυξήσεις που αποφάσιζε το υπουργείο Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να επωμίζεται το βάρος μεγάλων αυξήσεων στα καύσιμα, χωρίς να μπορεί να το μετακυλίει στον καταναλωτή.

Ομάδες

Αυξήσεις για ορισμένες ομάδες καταναλωτών μπορεί να προκαλέσει και η ενοποίηση πολλών επιμέρους τιμολογίων της ΔΕΗ που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν επανέλθει σενάρια που είχαν εξεταστεί το 2008, πάγωσαν όμως εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως π.χ. τα «κοινωνικά τιμολόγια» σε αντικατάσταση του συστήματος που ισχύει σήμερα, με τη «φθηνή» τιμολόγηση των πρώτων 800 KWh ανά τετράμηνο. Η πρόταση προέβλεπε η φθηνή χρέωση να ισχύει μόνον για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Πηγή: Ημερησία

Ημιυπαίθριοι: Πως τακτοποιούνται, τι πρόστιμα επιβάλλονται (Όλη η ρύθμιση)

Τακτοποίηση ημιυπαιθρίων, ισόγειων γκαράζ και υπογείων χωρίς όμως οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση με πρόστιμο ίσο με το 10% της αντικειμενικής αξίας του χώρου ποθ ¨τακτοποιείται¨, προβλέπει η ρύθμιση που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. (Δείτε όλη τη ρύθμιση)

Όσοι δεν σπεύσουν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα που ισχύουν και σήμερα, δηλαδή εφάπαξ πρόστιμο ίσο με το 30% της αντικειμενικής αξίας συν ετήσιο πρόστιμο ίσο με το 5% της τιμής ζώνης.

Υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος του προστίμου που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι μπουν στην διαδικασία θα είναι μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ.

Η διαδικασία θα γίνει μέσω των πολεοδομιών και θα .......

κρατήσει συνολικά έναν χρόνο από την δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ κάτι που αναμένεται πιθανόν στα τέλη του μήνα.

Οι πολίτες θα μπορούν να πληρώσουν είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε σε 3 ισόποσες δόσεις.

Οι χώροι που θα δηλωθούν θα μπορούν να μεταβιβαστούν ως «χώροι που αλλάξανε χρήση» και θα φορολογούνται κανονικά. Οι χώροι αυτοί θα μπορούν να διατηρήσουν τη χρήση τους άλλα δεν νομιμοποιούνται και άρα δεν εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση.

Ο κ. Σουφλιάς απείλησε με διενέργεια εντατικών και εκτεταμένων ελέγχων από το φθινόπωρο, τόσο της πολεοδομίας όσο και της εφορίας, προκειμένου να πείσει τους ιδιοκτήτες να προβούν σε δήλωση. Τόνισε μάλιστα αρκετές φορές χαρακτηριστικά ότι «η εφορία θα βγει παγάνα»!

Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση προχωράει στη ρύθμιση λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας επιδιώκοντας συνολικά ποσά άνω των 2 δις. ευρώ εκ των οποίων το 1,15 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δικαίωμα στην τακτοποίηση έχουν όσοι εκδώσουν οικοδομική άδεια μέχρι και σήμερα 2 Ιουλίου.

Παράλληλα, η ρύθμιση προβλέπει αυστηρότερους κανονισμούς για όλες τις από εδώ και στο εξής πολεοδομικές παραβάσεις αυτού του τύπου με περιορισμό των ημιυπαιθρίων άλλα και του ύψους των υπογείων καθώς και μέσω της προσμέτρησης των υπέργειων χώρων στάθμευσης στον συντελεστή δόμησης των κτιρίων.

Με ενδιαφέρον τώρα αναμένεται τόσο η αντίδραση και το επίπεδο της προθυμίας των πολιτών να δηλώσουν την παρανομία τους όσο και το ποια θα είναι η αντίδραση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέλη του οποίου εξαρχής τάχθηκαν αρνητικά σε οποιαδήποτε ρύθμιση. Ο κ. Σουφλιάς εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά των δικαστών και επιχειρεί να ξεπεράσει τους ενδεχόμενους σκοπέλους μέσω του νομικού τρυκ της μη παραχώρησης βεβαίωσης οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση, πράγμα που αποδυναμώνει ίσως το όποιο δέλεαρ θα μπορούσαν να έχουν οι πολίτες για να δηλώσουν τις παρανομίες τους.

Ουσιαστικά αυτό που προώθησε ο κ. Σουφλιάς είναι η μείωση του υφιστάμενου προστίμου ανέγερσης και ο μηδενισμός του ισχύοντος ετήσιου προστίμου διατήρησης καθώς δεν παρέχεται οριστική εξαίρεση από τη κατεδάφιση. Δέλεαρ δεν υφίσταται για τους πολίτες. Αντιθέτως η κυβέρνηση προκειμένου να σπεύσουν οι πολίτες και να πληρώσουν, χρησιμοποιεί την απειλή των εκτεταμένων ελέγχων κυρίως της εφορίας.

Η ρύθμιση θα κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τα νέα φορολογικά μέτρα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα σε διάστημα έξι μηνών από την ενεργοποίηση του νόμου (πιθανόν από τα τέλη Ιουλίου) να υποβάλλουν απευθείας (ή συστημένα σε διάστημα τεσσάρων μηνών) στις κατά τόπους πολεοδομίες αίτηση τακτοποίησης.

Θα πρέπει παράλληλα να καταβάλλουν παράβολο 250 ευρώ εάν πρόκειται για ημιυπαίθριους ή 350 ευρώ εάν πρόκειται για ισόγεια και υπόγεια που αλλαξαν χρήση. Τα ποσά αυτά θα συμψηφίζονται στο ποσό του προστίμου που θα καταβληθεί τελικά.

Στην αίτηση θα πρέπει να συνυποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 εις διπλούν στην οποία θα αναφέρουν:

*τα ατομικά στοιχεία, τον ΑΦΜ και τη ΔΟΥ του ιδιοκτήτη

*συνοπτική περιγραφή του χώρου, το εμβαδόν του δαπέδου του χώρου, η χρήση, ο αριθμός της οικοδομικής άδειας και ο χρόνος έκδοσης της.

*Ακόμα, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και κάτοψη του ορόφου στην οποία αποτυπώνεται ο ημιυπαίθριος χώρος.

Στη συνέχεια η πολεοδομία θα πρέπει να ελέγξει εντός 30 ημερών τον φάκελο εντός των οποίων ενημερώνεται ο αιτών για τυχών ελλείψεις. Ο αιτών έχει υποχρέωση εντός 15 ημερών να προσκομίσει τα ελλιπή στοιχεία.

Έπειτα η πολεοδομία θα αποστέλλει εντός 40 ημερών στον αιτούντα ειδικό έντυπο το οποίο θα αναγράφει το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί.

Με το έντυπο αυτό ο ιδιοκτήτης θα πρέπει (πιθανόν) έως το τέλος Ιουλίου του 2010 (ένα χρόνο από την δημοσίευση του νόμου) να πληρώσει στο Δημόσιο Ταμείο το πρόστιμο σε τρεις ισόποσες δόσεις (η πρώτη εννιά μήνες από την δημοσίευση του νόμου) ή εφάπαξ με έκπτωση 10%.

Τα παρασταστικά της εξόφλησης θα πρέπει να προσκομιστούν στην πολεοδομία και δίνει βεβαίωση στον αιτούντα με την οποία απαλλάσσεται από τα προβλεπόμενα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Σημειώνεται ότι δεν δίνεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να έχουν οι πολίτες που διαθέτουν για παράδειγμα έναν κλειστό ημιυπαίθριο και μια κλειστή υπέργεια θέση γκαράζ. Αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν δυο φορές το παράβολο, δηλαδή 250 ευρώ + 350 ευρώ καθώς και δυο πρόστιμα δηλαδή 10%+10% επί της αντικειμενικής αξίας.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αναθέσουν την διαδικασία σε μηχανικό, η αμοιβή του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 20% επί της ελάχιστης αμοιβής μελέτης που ισχύει κατά την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση με υπαιτιότητα της πολεοδομίας, ο αιτών δεν χάνει το δικαίωμα τακτοποίησης και παρατείνονται ανάλογα οι σχετικές προθεσμίας.

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ

Προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις ο κ. Σουφλιάς προώθησε νέους αυστηρότερους περιορισμούς για όλες τις από εδώ και στο εξής κατασκευές.

Συγκεκριμένα, για τους ημιυπαίθριους: Δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης (σήμερα είναι 20% και για κατασκευές έως το 2000 ήταν 40%) και θα πρέπει να κατανέμονται αναλογικά άνα όροφο. Παύει δηλαδή η δυνατότητα μεταφοράς τους από όροφο σε όροφο ή σε έναν συγκεκριμένο. Οι ημιυπαίθριοι θα πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,50 μ. και βάθος μικρότερο ή ίσο με 1,80 μ. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αποφεύγεται το κλείσιμο τους. Κατ’ εξαίρεση για τις τουριστικές εγκαταστάσεις οι ημιυπαίθριοι πρέπει να έχουν βάθος μικρότερο ή ίσο με 2,50 μ. και δεν ισχύει στη περίπτωση αυτή ο περιορισμός της αναλογικής κατανομής ανά όροφο.

Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για όλες τις άδειες που θα κατατεθούν μετά την ισχύ του νόμου.

Για τους υπέργειους κλειστούς χώρους στάθμευσης προβλέπεται η προσμέτρηση τους στον συντελεστή δόμησης του κτιρίου. Οι στεγασμένοι άλλα ανοιχτοί ισόγειοι χώροι στάθμευσης δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης.

Για τους υπόγειους χώρους ορίζεται ότι το ύψος αυτών δεν θα μπορεί πλέον να υπερβαίνει το 0,80 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι δεν θα έχουν πλέον την δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να αλλάξουν τη χρήση τους και να δημιουργήσουν δωμάτια.

O κ. Σουφλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξεί καμία ευνοϊκή ρύθμιση για τις σοφίτες οι οποίες είναι εκτός του εγκεκριμένου περιγράμματος του κτιρίου, δεν αποτελούν αλλαγή χρήσης και συνεχίζουν να θεωρούνται αυθαίρετες παραβάσεις.

ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Οξύτατη επίθεση κατά των δικαστικών εξαπέλυσε χτες ο Γ. Σουφλιάς επιλέγοντας την μετωπική σύγκρουση ενόψει μιας ενδεχόμενης ακύρωσης από το ΣτΕ, θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα «λύση ή διαιώνιση του προβλήματος».

«Θλίβομαι» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «που οι δικαστές να διατυπώνουν προσωπικές απόψεις για μια ρύθμιση την οποία δεν έχουν καν δει, σε ημερίδες. Είναι δεοντολογικό αυτό; Οι δικαστές αποφαίνονται από έδρας. Πολλές απόψεις είναι επιπόλαιες. Αυτές οι πράξεις είναι καταδικαστέες. Γίνεται να κρίνει σήμερα το ΣτΕ τον νόμο του 1985 για τα αυθαίρετα όταν έχει ήδη δημιουργηθεί ένα κοινωνικό φαινόμενο; Είναι πολύ κακή προσφορά να συζητάμε εάν το ΣτΕ θα απορρίψει ή όχι μια ρύθμιση που προωθεί μια κυβέρνηση. Η ρύθμιση μας είναι ρεαλιστική. Παίρνει μέτρα για το μέλλον και αντιμετωπίζει ένα κοινωνικό πρόβλημα. Κανείς δεν έχει καταγγείλει κανέναν τόσα χρόνια, κανείς δεν έχει κατεδαφίσει και κανείς δεν έχει πληρώσει πρόστιμα. Δεν θα πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό;» είπε ο κ. Σουφλιάς.

Ο υπουργός επιτέθηκε και στο ΤΕΕ λέγοντας ότι «οι απόψεις του προέδρου του θυμίζουν ασανσέρ. Το ΤΕΕ είναι σύμβουλος του κράτους και θα πρέπει να προτείνει λύσεις και όχι να διατυπώνει απλά την αντίρρηση του».

Ο κ. Σουφλιάς υπεραμύνθηκε της ρύθμισης τονίζοντας ότι δεν νομιμοποιεί την αυθαιρεσία άλλα αναφέρεται μόνο σε αλλαγή χρήσεων χώρων που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του κτιρίου. «Θεσπίζουμε μέτρα που καταργούν τις πηγές αυθαιρεσίας και τακτοποιούμαι με ρεαλιστικό τρόπο εκκρεμότητες που έχουν δημιουργήσει ένα κοινωνικό φαινόμενο για το οποίο κανείς δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση. Οι ημιυπαίθριοι υφίστανται από το 1985. Η πείρα έχει δείξει ότι τέτοιες παραβάσεις εντοπίζονται μόνο μετά από καταγγελία. Και οι περιπτώσεις αυτές είναι ελάχιστες».

Ακόμη, ο υπουργός χαρακτήρισε τους πολίτες συνυπεύθυνους για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε: «Γνωρίζανε τι αγοράζανε. Στην Ελλάδα περισσεύει η υποκρισία. Βεβαίως και είναι συνυπεύθυνη και η πολιτεία και οι κατασκευαστές»! Ωστόσο, αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν είναι μόνο οι πολίτες.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

«Με καθαρά εισπρακτικά και ψηφοθηρικά κριτήρια και με μια έωλη νομικά διαδικασία, η κυβέρνηση προχωρά σε αυτό που η ίδια ονομάζει τακτοποίηση, εξαπατώντας στην ουσία τους πολίτες οι οποίοι θα αναγκαστούν στη συνέχεια να πληρώσουν επιπλέον τα πρόστιμα αυθαιρέτων που αναλογούν για τη νομιμοποίηση ή την εξαίρεση τους, και να καταστούν όμηροι μιας εκβιαστικής κυβερνητικής πολιτικής» σχολίασε ο υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης.

«Δυστυχώς, ως χώρα, πολεοδομικά επτωχεύσαμεν» ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνου. «Εμπεδώνεται στην ελληνική κοινωνία η αντίληψη ότι όσοι αυθαιρετούν, εν τέλει, δικαιώνονται. Τα πρόστιμα από μόνα τους δεν έλυσαν και δεν πρόκειται να λύσουν στο μέλλον το πρόβλημα Με την «τακτοποίηση» που ανακοινώθηκε σήμερα, με σαφείς βραχυπρόθεσμους εισπρακτικούς στόχους, δεν αντιμετωπίζεται επί της ουσίας το πρόβλημα, ούτε για όσους έχουν αυθαίρετα. Οι συγκεκριμένοι χώροι δεν νομιμοποιούνται, και παραμένουν εκτεθειμένοι αυτοί και οι ίδιοι όμηροι στην όποια πολιτική ή δικαστική μελλοντική απόφαση.»

Φορολογική αμνηστία για τους ημιυπαίθριους

Φορολογική αμνηστία σε όσους τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους και τους χώρους που άλλαξαν χρήση παρέχει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες να προσέλθουν στη διαδικασία.

Ειδικότερα στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι «δεν οφείλονται αναδρομικά οποιοιδήποτε φόροι για μεταβιβάσεις του ακινήτου, εισφορές φορέων κοινωνικής Ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί».

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από κάθε είδους πρόστιμα και πρόσθετους φόρους για τις παραβάσεις (πολεοδομικές και φορολογικές) στις οποίες υπέπεσαν κατά το παρελθόν, ενώ από τη στιγμή που θα δηλώσουν τους ημιυπαίθριους είναι πολύ πιθανόν να κληθούν από την εφορία να πληρώσουν περισσότερους φόρους (ΕΤΑΚ, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών τους.

Η φορολογική αμνηστία ισχύει και για εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ τυχόν μη καταβληθέντα πρόστιμα δεν αναζητούνται.

Στο μεταξύ με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της τροπολογίας Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους, απειλεί ανοιχτά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ο Β' αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Χ. Σπίρτζης δήλωσε χτες ότι «αν δεν προσφύγουν οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, θα προσφύγουν ομάδες επιστημόνων και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».

Αντιδρά το ΤΕΕ
Ο κ. Σπίρτζης καλεί τους πολίτες να μην προχωρήσουν στη διαδικασία, καθώς «οι έλεγχοι που χρησιμοποιούνται ως απειλή δεν πρόκειται να γίνουν, γιατί απαιτείται η πρόσληψη μερικών χιλιάδων μηχανικών, σύγχρονο σύστημα ελέγχου και πάνω από όλα 10 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Το ΤΕΕ χαρακτηρίζει μύθους τις ρυθμίσεις, αφού δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι και αναφέρει ότι για τον συστηματικό έλεγχο τήρησης όλων των πολεοδομικών διατάξεων και σε όλη τη χώρα το ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «εξαπάτηση των πολιτών που καθίστανται όμηροι της κυβερνητικής αυθαιρεσίας υπό την απειλή υψηλότερων προστίμων στο μέλλον. Πρόκειται για ωμό εκβιασμό», δήλωσε η κ. Κατσέλη.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με χθεσινή ανακοίνωση επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του Γ. Σουφλιά, σύμφωνα με τον οποία η ρύθμιση αφορά στην τακτοποίηση χώρων που άλλαξαν χρήση σε νόμιμα δομημένα κτήρια και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν χώρους που έχουν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια. Επισημαίνει ακόμη ότι δεν υφίσταται περίπτωση νομιμοποίησης.

Πηγή: Ημερησία

Χάνεται ένας μισθός από αυξήσεις σε καύσιμα και κινητά

Με απώλεια ενός βασικού μισθού των 655 ευρώ ισοδυναμεί η ετήσια επιβάρυνση που θα υποστεί ένα μικρομεσαίο νοικοκυριό μετά τις δύο τελευταίες φοροεπιβαρύνσεις σε καύσιμα και κινητά τηλέφωνα.
Στην εκτίμηση αυτή προέβη χθες ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι από το 2004 μέχρι σήμερα τα... μέτρα της κυβέρνησης επιβαρύνουν ετησίως τον οικογενειακό προϋπολογισμό με 3.486 ευρώ επιπλέον, ήτοι 290,5 ευρώ τον μήνα. Όπως προκύπτει ...

από τα στοιχεία από το 2004 μέχρι σήμερα τα αγαθά της καθημερινότητας έχουν αυξηθεί κατά 36,3%.

Μάλιστα, από τις τιμοληψίες που διεξάγει ο Τομέας Ανάπτυξης του κόμματος (3-4 φορές το χρόνο) σε ένα καλάθι 85 βασικών αγαθών μιας μέσης ελληνικής οικογένειας διαπιστώνεται ότι μόλις σε 3 υπάρχει πραγματική μείωση τιμών, σε σχέση με το 2004.

Αντίθετα, στα υπόλοιπα 82 βασικά αγαθά οι σωρευτικές αυξήσεις τιμών φθάνουν το 100% και σε κάποιες περιπτώσεις και το 170 Ενδιαφέρον έχουν τα σενάρια καταναλωτικών συμπεριφορών και χαρακτηριστικών που έχει επεξεργαστεί ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δείχνουν ότι:

Για τον νέο της γενιάς των 700 ευρώ που χρησιμοποιεί καρτοκινητό και κυκλοφορεί με «παπάκι» ή αυτοκίνητο χαμηλού κυβισμού, η ετήσια επιβάρυνση είναι από 85 έως 205 ευρώ.

Για το ζευγάρι των συνταξιούχων με μικρομεσαίο αυτοκίνητο και δύο κινητά, η επιβάρυνση είναι 402 ευρώ ετησίως.

Για τη μικρομεσαία οικογένεια, η επιβάρυνση αγγίζει τα 655 ευρώ ετησίως.

Για τη μεσαία οικογένεια, τα 976 ευρώ ετησίως κ.ο.κ.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ




Έντονες αντιδράσεις από φορείς και κόμματα στις εξαγγελίες Καραμανλή από το ΙΚΑ

Την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων κύριας σύνταξης σε έξι, μεταξύ των οποίων και το Ταμείο Τύπου, τη δραστική μείωση των πρόωρων συντάξεων και την παρακράτηση του 10% των κοινωνικών πόρων, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά θα συναντηθεί τη Δευτέρα με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, κλείνοντας τον γύρο των επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Πετραλιά, ενδεχομένως, θα ανακοινώσει τη σύσταση ανεξάρτητου Ταμείου Τύπου, στο οποίο θα ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κλάδου και ελπίζοντας, ταυτόχρονα, στον περιορισμό των κοινωνικών αντιδράσεων για τις υπόλοιπες -επώδυνες- αλλαγές στην ασφάλιση.
Επίσης, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Antenna το μεσημέρι της Δευτέρας, στις ρυθμίσεις ίσως δεν περιληφθούν...

τελικά οι ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην κοινωνική ασφάλιση, αυτές είναι οι εξής, σύμφωνα με Τα Νέα:

1) Δραστική μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 16, εκ των οποίων τα έξι θα είναι κύριας σύνταξης [μισθωτών (ΙΚΑ), αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ), αγροτών (ΟΓΑ), δημοσίων υπαλλήλων, επιστημόνων (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) και εργαζομένων στο Τύπο], τα 7 θα είναι επικουρικά, τα 2 πρόνοιας (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και ένα θα είναι Ταμείο υγείας τραπεζών-ΔΕΚΟ.

Στο Ταμείο μισθωτών (ΙΚΑ) θα ενταχθούν ο Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού-ΔΕΗ και το ταμείο των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα περιουσιακά στοιχεία κάθε Ταμείου θα τηρούνται σε χωριστό λογαριασμό.

2) Σταδιακή αύξηση (με εξάμηνα) των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας ή και της ηλικίας καταβολής της σύνταξης για όσους δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από το 60ό και το 65ο έτος ηλικίας.

Η αύξηση θα γίνει με την προσθήκη επιπλέον χρόνου (παραμονής ή αναμονής) και για κάποιες κατηγορίες με την προσθήκη ολόκληρου έτους. όπως για τους συνταξιοδοτούμενους με 35ετία, για τους οποίους σχεδιάζεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης από τα 58 στα 60 έτη.

Ημερομηνία-ορόσημο για τους ασφαλισμένους θα είναι το 2013, καθώς τότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις για τα όρια ηλικίας και τις συντάξεις.

Οι αλλαγές θα αφορούν όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και θα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1983. Στις μητέρες ανηλίκων ως «αντιστάθμισμα» θα δίδονται πλασματικά έτη ασφάλισης και πρόσθετες άδειες.

3) Δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα κατευθύνεται το 10% των κοινωνικών πόρων, των φόρων υπέρ τρίτων και των έμμεσων εργοδοτικών εισφορών. Στον λογαριασμό θα συνεισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός.

4) Εφαρμογή νέας -μικρότερης ως προς τον αριθμό των επαγγελμάτων- λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ώστε να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής θα παρουσιάσει το περίγραμμα των αλλαγών, στη Βουλή, στις 15 Φεβρουαρίου. Δύο ημέρες νωρίτερα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν 24ωρη απεργία.

* Με τον διοικητή του ΙΚΑ Γ.Μέργο θα συναντηθεί τη Δευτέρα η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ



Καταργήθηκε οδηγία της ΕΕ, για αγγούρια και πράσα

Εφεξής, τα αγγούρια, που πωλούνται στις αγορές των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιτρέπεται να είναι όσο κυρτά τα διαμορφώνει η μητέρα φύση, ή ο παραγωγός τους. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), από χθες αποσύρθηκε μια Οδηγία της EE, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ πριν από περίπου 20 χρόνια και όριζε ακριβώς την κύρτωση τους. Παράλληλα, όμως, αλλάζουν οι προδιαγραφές και για άλλα φρούτα και λαχανικά.Ο λόγος για την Οδηγία 1677/88/ΕΟΚ, που ήταν άγνωστη στη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων και η οποία - για παράδειγμα - ορίζει, μεταξύ άλλων, πως τα αγγούρια ανώτερης ποιότητας θα πρέπει...
να έχουν μια καλή φόρμα και να είναι ίσια. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ορίζεται ότι η κύρτωση θα πρέπει να είναι το πολύ 10 χιλιοστά σ’ ένα αγγούρι μήκους δέκα εκατοστών.

Αλλά και για τα πράσα η περιβόητη Οδηγία όριζε σαφείς προδιαγραφές. Είναι χαρακτηριστικό πως ανέφερε ότι το ένα τρίτο του συνολικού τους μήκους θα πρέπει να είναι χρώματος από άσπρο μέχρι ασπροπράσινο. Για τα πρώιμα πράσα, μάλιστα, προέβλεπε ότι το πράσινο ή το ασπροπράσινο τμήμα θα είναι τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνολικού μήκους.

Λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερα σκουπίδια

Κι όμως, τέτοιου είδους προδιαγραφές ίσχυαν για μια σειρά φρούτων και λαχανικών - συνολικά 26 - επί σχεδόν είκοσι χρόνια! Βέβαια, από σήμερα τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά είναι πλέον ελεύθερα να μεγαλώνουν όπως... θέλουν και κανείς δε θα τα εμποδίζει να πωλούνται στις λαϊκές, τα μανάβικα αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Έξάλλου, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η διαγραφή των συγκεκριμένων Οδηγιών είναι κι ένας τρόπος να αποφεύγεται η γραφειοκρατία.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίχαελ Μαν, ανακοινώνοντας χθες την κατάργηση της Οδηγίας, υπογράμμισε: «Σήμερα είναι μια μέρα που φέρνει μια καλή είδηση. Η 1η Ιουλίου είναι μια ημέρα από την οποία και στο εξής μπορείτε να αγοράζετε κακοσχηματισμένα καρότα και κυρτά αγγούρια. Δεν πρέπει να τα ρυθμίζουμε όλα αυτά σε επίπεδο ΕΕ. Κι αυτό σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερα σκουπίδια και είναι καλύτερα και για τους αγρότες, διότι μπορούν να πωλούν όλα τους τα προϊόντα».

Όμως, γιατί υπήρχαν μέχρι σήμερα όλες αυτές οι Οδηγίες και γιατί ίσχυσαν επί τόσα χρόνια; Σύμφωνα με τη «ΝΒ», ήταν κυρίως οι ενώσεις των εμπόρων, που επέμεναν πως εάν - για παράδειγμα - τα αγγούρια είναι ίσια, τότε μπορούν να συσκευασθούν πιο εύκολα. Έτσι, μεγάλες χώρες που παρήγαγαν αυτά τα προϊόντα, όπως η Γαλλία ή η Ισπανία, ήταν αντίθετες με την κατάργηση τους. Πέτυχαν, μάλιστα, να τις διατηρήσουν και για μια σειρά άλλων προϊόντων, όπως τις ντομάτες, τα μήλα ή τα εσπεριδοειδή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ –ΜΠΕ