Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Ενημερωτική εκδήλωση από τον Δήμο Φιλιατρών για την ανασύσταση της βλάστησης με αρωματικά φυτά

Ο Δήμος Φιλιατρών διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 15/5/2009 και ώρα 20:00 στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πρόγραμμα ανασύστασης της βλάστησης, πυρόπληκτων περιοχών με αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά της περιοχής».

Θα υπάρχει ενημέρωση για την εναλλακτική καλλιέργεια των βοτάνων, καθώς και για το Πρόγραμμα αυτό που γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει πολλά οφέλη, όπως την αξιοποίηση ορεινών χωραφιών, την προοπτική της δημιουργίας μεταποιητικών μονάδων, την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος κλπ

Το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο τα καμένα χωράφια, αλλά όλους τους παραγωγούς των περιοχών : Μώραινας, Πλάτης, Χριστιανούπολης και Μάλης.

Θα μιλήσουν οι:

1) Πολυσίου Μόσχος, Αντιπρύτανης Γ.Π.Α.
2) ΟικονόμουΓαρυφαλλιά, Επίκουρος Καθηγήτρια Γ.Π.Α.

Επίσης, προσκεκλημένοι στην εκδήλωση είναι οι Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης .....

Δράκος, οι Αντινομάρχες: Παναγιωτόπουλος Σωτήριος, Κωτσόπουλος Άγγελος, Καφαντάρης Δημήτρης & Αναστασόπουλος Ευστάθιος, ο Δ/ντης της Δ/σης Αγροτικής Αναπτυξής & Τροφίμων Τριφυλίας Κυριακού Κανέλλος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νίκας Παν/της, οι Δήμαρχοι Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων, Αετού, Αυλώνας, Είρας, Δωρίου, Νέστορος, Παπαφλέσσα & Βουφράδος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Τριπύλας, καθώς και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και λοιποί φορείς της περιοχής.

Στη δημοσιότητα τα ποσά των επιδοτήσεων

ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Τα ονόματα όλων των δικαιούχων αγροτικών επιδοτήσεων και το ποσό που εισέπραξε ο καθένας είναι αναρτημένα στο Ιντερνετ από τις 30 Απριλίου.
Στη διεύθυνση www.e-enisxyseis.gr του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι επισκέπτες μπορούν να αναζητήσουν το πόσο της επιδότησης που έλαβε ο κάθε δικαιούχος.
Οι επισκέπτες μπορούν να αναζητήσουν τις επιδοτήσεις των πολιτικών, των συνεταιριστών, τους δικαιούχους μιας κοινότητας ή ενός δημοτικού διαμερίσματος ή ενός νομού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί, το 2008 στην Μεσσηνία 121 αγρότες, κτηνοτρόφοι και επιχειρήσεις έλαβαν ο καθένας επιδότηση μεγαλύτερη των 10.000 ευρώ και μοιράστηκαν 1,98 εκατομμύρια ευρώ.
Από αυτούς οι 25 έλαβαν επιδότηση μεγαλύτερη από 20.000 ευρώ και μοιράστηκαν ........

759.988 ευρώ.
Την μεγαλύτερη επιδότηση αξίας 33.490 ευρώ έλαβε παραγωγός από τη Μάνη και την αμέσως μικρότερη, αξίας 30.066 ευρώ, παραγωγός από την ορεινή Τριφυλία.
Επιδότηση από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ έλαβαν 96 παραγωγοί οι οποίοι μοιράστηκαν 1,22 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία 15 παραγωγοί ενισχύθηκαν με δημόσια χρηματοδότηση (επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις) με πόσο μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ ο καθένας.
Συνολικά οι 15 αυτοί παραγωγοί έλαβαν 621.047 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό που έλαβε παραγωγός προφανώς αφορά επιχορήγηση δημιουργίας κτηνοτροφικής μονάδας και ανέρχεται στα 130.699 ευρώ.
Η δημοσιοποίηση των ονομάτων γίνεται με απόφαση του Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Σκοπός της δημοσιοποίησης αυτής, είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια όσον αφορά τη χρήση των κονδυλίων και να βελτιωθεί η χρηστή δημοσιονομική τους διαχείριση.

Τα ποσά των δικαιούχων εμφανίζονται ξεχωριστά ανά γεωργικό ταμείο, δηλαδή: Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) (άμεσες ενισχύσεις) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας πρέπει να επιλέξουν την ενότητα “Αναζήτηση δικαιούχου”.
Αν θέλουν να αναζητήσουν το ποσό της επιδότησης ενός μόνο δικαιούχου, πληκτρολογούν το επώνυμο στο αντίστοιχο πεδίο, επιλέγουν Μεσσηνία στο νομό και κάνουν “κλικ” στο κουμπί “Αναζήτηση”.

Πληκτρολογώντας το όνομα του δήμου και επιλέγοντας Μεσσηνία μπορούν να αναζητήσουν όλους τους δικαιούχους ενός δήμου. Σημειώνεται ότι πολλοί δικαιούχοι εμφανίζονται ως δημότες του τόπου κατοικίας τους ή των παλιών κοινοτήτων και άρα η αναζήτηση ανά δήμο δεν είναι “αποτελεσματική”.
Για να αναζητήσουμε τους δικαιούχους που έλαβαν επιδοτήσεις μεγαλύτερες από κάποιο ποσό, πληκτρολογούμε το ποσό και επιλέγουμε το σύμβολο > στο αντίστοιχο πεδίο του (ΕΓΤΕ) (άμεσες ενισχύσεις) ή (ΕΓΤΑΑ) ή συνολικό ποσό.

Για παράδειγμα αν θέλουμε να δούμε πόσοι δικαιούχοι έλαβαν στη Μεσσηνία πάνω από 5.000 ευρώ πληκτρολογούμε το ποσό (χωρίς τελεία, δηλαδή 5000) και επιλέγουμε Μεσσηνία και το σύμβολο > στο αντίστοιχο πεδίο του συνολικού ποσού.

Πηγή: Ελευθερία

Στάση αναμονής για την ενεργοποίηση τηρούν οι αγρότες της Τριφυλίας

Στάση αναμονής φαίνεται ότι τηρούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τής Τριφυλίας και δεν σπεύδουν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους για τις επιδοτήσεις περιμένοντας την υπογραφή της ρύθμισης σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να πληρώσουν.

Την εικόνα αυτή τουλάχιστον μπορούσε να δει κανείς στα κατά τόπους υποκαταστήματα της Ενωσης στην περιοχή, όπως την μετέφεραν στην “Ε” οι διευθυντές τους.
Σε γενικές γραμμές η προσέλευση δεν είναι μεγάλη -με την έννοια ότι δεν δημιουργούνται ουρές- ενώ τους αγρότες απασχολούν ερωτήματα όπως αν θα πρέπει να πληρώσουν και, στην περίπτωση που το κάνουν, αν πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Κατά τα άλλα η διαδικασία της ενεργοποίησης προχωρά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα καθώς το προσωπικό που έχει προσληφθεί είναι αρκετό.
Χαρακτηριστικά, στην Κυπαρισσία, ο διευθυντής του υποκαταστήματος Σωτήρης .......

Μπακούρος επισήμανε ότι υπάρχει προσέλευση αλλά οι περισσότεροι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Οταν προσέρχονται αγρότες υπάρχει ενημέρωση και τους συστήνεται να περιμένουν λίγες μέρες ώστε να δουν τι θα γίνει με την υπογραφή της ρύθμισης.
Από εκεί και πέρα, σημείωσε, υπάρχουν πολλές ερωτήσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα τόσο από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσο και από συνταξιούχους και μη αγρότες.

Γενικά ο κόσμος ρωτά να ενημερωθεί.
Οσον αφορά την προσέλευση του κόσμου είναι κανονική χωρίς ουρές και ταλαιπωρία καθώς υπάρχει επαρκές προσωπικό.
Η ίδια εικόνα και στο υποκατάστημα των Φιλιατρών όπου ο διευθυντής Αυγερινός Ράμμος επισήμανε ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι σε αναμονή και δεν προσέρχονται. Οι περισσότεροι που έρχονται, τόνισε, είναι συνταξιούχοι ή άλλοι επαγγελματίες. “Φαίνεται ότι όλοι είναι επηρεασμένοι από όσα ακούγονται για την ρύθμιση που θα γίνει και περιμένουν.
Πάντως όλα μέχρι τώρα κυλούν ομαλά χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα” κατέληξε.

Ακόμη μικρότερη προσέλευση φαίνεται ότι υπάρχει στο υποκατάστημα των Γαργαλιάνων όπου ο διευθυντής του Σωτήρης Καλογερόπουλος μάς είπε χαρακτηριστικά: «Για να σας δώσω την εικόνα αρκεί να σας πω ότι αυτή την στιγμή δεν βρίσκεται κανένας στο υποκατάστημα για να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του».
Και πρόσθεσε ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν για ενεργοποιήσεις προφανώς περιμένουν να δουν τι θα γίνει με την ρύθμιση. Θα δούμε τις επόμενες μέρες τι θα γίνει.

Πηγή: Ελευθερία

Διαμαρτυρία για τον κόμβο στη Φαρακλάδα

Μάλλον περισσότερα προβλήματα θα δημιουργηθούν στον πολύπαθο δρόμο Κυπαρισσίας – Φιλιατρών με τις παρεμβάσεις που γίνονται για την δημιουργία κόμβου στην διασταύρωση Φαρακλάδας, από όσα, ενδεχομένως, έχει σχεδιαστεί να λύσει.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επικοινώνησαν μαζί μας αναρωτώμενοι για τον κόμβο που δημιουργείται με την τοποθέτηση στηθαίου στο μέσο του δρόμου.
Όπως επισημαίνουν, ο κόμβος με το στηθαίο στη μέση γίνεται σε μια μικρή ευθεία μεταξύ δύο συνεχόμενων στροφών.
Ετσι είτε κάποιος κινείται από Κυπαρισσία προς Φιλιατρά ή το αντίθετο μετά από μια ........

απότομη στροφή θα βρίσκει μπροστά του ένα στηθαίο με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται -ειδικά αν δεν γίνει κάποια διαπλάτυνση του οδοστρώματος στο συγκεκριμένο σημείο.

Οπως και να ‘χει, μας επισήμαναν, οι δύο στροφές που είναι στα άκρα του κόμβου θα είναι πλέον πολύ επικίνδυνες γι’ αυτό ίσως και θα πρέπει να υπάρξει δεύτερη σκέψη για το τι σκοπεύουν να φτιάξουν στο συγκεκριμένο σημείο.
Εμείς ούτε μηχανικοί ούτε συγκοινωνιολόγοι είμαστε για να ξέρουμε την ορθότητα των ενεργειών.
Πάντως η κοινή λογική λέει πως οι πολίτες δεν φαίνεται να έχουν άδικο. Από την πλευρά μας θέτουμε τους προβληματισμούς των πολιτών προς κάθε αρμόδιο και κυρίως στους τοπικούς φορείς προκειμένου να εξετάσουν πιο προσεκτικά το ζήτημα.

Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι η μελέτη για το συγκεκριμένο σημείο προέβλεπε γεφύρι που ξεκίνησε να φτιάχνεται αλλά δεν προέβλεπε πού θα καταλήγουν τα νερά.
Ετσι, μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων και επιτόπια σύσκεψη των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ, σταμάτησε η κατασκευή του.

Πηγή: Ελευθερία

Ενεργοποιήσεις: «Πληρώνω, στέλνω κατάλογο», λέει το υπουργείο

Η ΠΑΣΕΓΕΣ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών και καλεί σε έκτακτη σύσκεψη τους προέδρους και διευθυντές όλων των Ενώσεων την Τρίτη 19 Μαΐου, στην Αθήνα. Τούτο αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αφού προηγήθηκε ανακοίνωση του υπουργείου που ανέφερε ότι θα χορηγήσει άμεσα προκαταβολές στις ΕΑΣ για την κάλυψη του κόστους ενεργοποιήσεων και θα αποστείλει κατάλογο με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και συνταξιούχους ΟΓΑ, που δεν πληρώνουν.

Στην ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, εντελώς διαφορετικού ύφους μετά τους προχθεσινούς μύδρους Καραμίχα κατά Χατζηγάκη, προστίθενται τα εξής:
«Στη σύσκεψη αυτή η ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής .......

Ανάπτυξης και Τροφίμων και ιδιαιτέρως τον υπουργό κ. Χατζηγάκη ώστε σε μια δημοκρατική διαδικασία να ακούσει ο ίδιος τα προβλήματα που έχουν προκληθεί και να δώσει τις απαιτούμενες πλέον εξηγήσεις και κατευθύνσεις.
Το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ κατά τη χθεσινή του έκτακτη συνεδρίαση και αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα των εξελίξεων, αποφάσισε να μη συνεχίσει την ανταλλαγή ανακοινώσεων με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να μείνει προσηλωμένο στην ανάγκη εύρεσης λύσης για το καλό όλων των αγροτών που αγωνιούν για το μέλλον των επιδοτήσεών τους».

«Επιχειρείται διαστρέβλωση»
Νωρίτερα, το υπουργείο είχε εκδώσει δελτίο Τύπου σε αυστηρή γλώσσα, όπου αναφέρονταν τα εξής: «Επειδή επιχειρείται, παρανόμως και αυθαιρέτως, από ορισμένους παράγοντες του αγροτικού χώρου η διαστρέβλωση της αλήθειας ως προς την είσπραξη αμοιβής από τις Ενώσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων από τους αγρότες, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογραμμίζει, για μια ακόμη φορά, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι:
Οφείλεται απόλυτη συμμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών ως προς την συμφωνηθείσα διαδικασία ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, που δεν προβλέπει την καταβολή οιουδήποτε ποσού από τους αγρότες.
«Πληρώνουμε»
Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα της πληρωμής προκαταβολών με ταμειακή διευκόλυνση στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και σε συνέχεια της χθεσινής (σ.σ. προχθεσινής) σχετικής δήλωσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνονται τα ακόλουθα, στα οποία πρέπει να υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση όλων των πλευρών

1. Με το άρθρο 4 του Ν. 3759/5-5-2009 (ΦΕΚ 69Α) έχει προβλεφθεί ότι για το 2009 παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης του έργου της ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης για επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ για το 2010 και 2011 θα διεξαχθεί διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου.

2. Στον τακτικό προϋπολογισμό έτους 2009 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προβλεφθεί πίστωση 25 εκ. ευρώ για την πληρωμή των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την παραπάνω εργασία.

3. Προκειμένου να ξεπερασθούν προβλεπόμενες γραφειοκρατικές δυσκολίες και να πληρωθούν άμεσα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με το αναλογούν ποσό σε καθεμία, τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απεφάσισαν την χορήγηση προκαταβολών, μέσω ΑΤΕ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας ύψους 25 εκ. ευρώ.

4. Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν επιβαρύνονται καθόλου (με τόκους) από την χορηγηθείσα ταμειακή διευκόλυνση και η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνουν είναι ότι όταν πραγματοποιηθεί η κανονική πληρωμή θα συμψηφισθούν οι προκαταβολές που έχουν λάβει.

«Στέλνουμε κατάλογο»

5.Από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα σταλεί αύριο 14/5/09 ονομαστικός κατάλογος-αρχείο δικαιούχων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και συνταξιούχων ΟΓΑ), που το εισόδημά τους προέρχεται από αγροτικές ασχολίες τουλάχιστον κατά 50%. Οι αγρότες αυτών των δύο περιπτώσεων δεν πρέπει να πληρώνουν αμοιβή στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και ευνόητο τυγχάνει ότι όσοι κατέβαλαν την σχετική δαπάνη πρέπει να τους επιστραφεί αφού μέχρι 15/5/2009 θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών μέσω Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος.

«Κομματικές σκοπιμότητες»

Άλλωστε τούτο προβλέπεται σαφώς από την Σύμβαση που έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι όσα ισχυρίζονται κάποιοι κύκλοι ότι αυτά που ανακοινώθηκαν δε θα τηρηθούν και ότι υπάρχει επισφάλεια για τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σχέση με την επιλεγείσα διαδικασία, αποτελούν σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας και εντάσσονται σε πολιτικά παιχνίδια με κομματικές σκοπιμότητες εν όψει των ευρωεκλογών. Αυτοί που νοιάζονται για τους αγρότες το αποδεικνύουν εμπράκτως με συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες και το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας μας το γνωρίζει».

Πηγή: Θάρρος

Φοιτητικές εκλογές: Νικήτρια η ΠΑΣΠ και η αποχή

Σε εορταστικό κλίμα στο Πανεπιστήμιο και σε πιο ήρεμο στο ΤΕΙ (μετά την προχθεσινή πανηγυρική ατμόσφαιρα), διεξήχθησαν χθες οι φοιτητικές εκλογές και στην Καλαμάτα. Γύρω στις 12.00 το μεσημέρι βρεθήκαμε στο ΤΕΙ, όπου μιλήσαμε με εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων. Συνεχίσαμε στην Πανεπιστημιακή Σχολή Καλαμάτας...

«Η κίνηση θα ξεκινήσει από τη 1.00 και μετά» μας είπε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος. «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει προσέλευση φοιτητών, γιατί οι εκλογές είναι η δύναμή τους, πρέπει να το καταλάβουν αυτό, για να υπάρχει προσέλευση στην κάλπη». Όσο για τα προβλήματα που απασχολούν την παράταξή του:

«Η φοιτητική εστία που καθυστερεί, η βάση του 10, που εξαιτίας της δεν έρχεται κόσμος στο .......

ίδρυμα και σε κάποια χρόνια οι σχολές ίσως και να μην υφίστανται».
Ο Μάριος Τσιώλης από την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: «Η προσέλευση μέχρι τώρα είναι ελαφρώς πεσμένη σε σχέση με πέρυσι.

Ελπίζουμε ότι μέχρι τις 7.00 που κλείνουν οι κάλπες θα προσέλθει κόσμος. Η ψήφος είναι η δύναμη των σπουδαστών και δεν πρέπει αυτό το δικαίωμά τους να το αφήσουν». Κάνοντας λόγο για τα θέματα που απασχολούν τη ΔΑΠ: ,
«Τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα, η εστία κ.ά.».

Ο Παντελής Μιχαλιάδης από την Πανσπουδαστική Κ.Σ. μας είπε: «Εμείς θέλουμε το κλίμα δυσαρέσκειας που γενικότερα υπάρχει στην κοινωνία, να εκφραστεί και στη φοιτητική κάλπη». Για τα προβλήματα των φοιτητών του ΤΕΙ: «Είναι ίδια με όλων των άλλων φοιτητών. Δεν παίρνουμε πτυχία με αξία, δεν έχουμε δωρεάν σίτιση, μετακίνηση, στέγαση, πληρώνουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας, είμαστε “πελάτες” στην πόλη που σπουδάζουμε και σχεδόν δωρεάν εργατικό δυναμικό στα μαγαζιά της Καλαμάτας».
Ενώ ο Βασίλης Βενετσάνος από την Αριστερή Ενότητα: «Μέχρι τις 11.30 το πρωί είχαν έρθει να ψηφίσουν 50 άτομα, ενώ έχουμε 4.000 φοιτητές.

Την ίδια ώρα στο Πανεπιστήμιο που έχει πολύ λιγότερους, είχαν ψηφίσει επίσης 50. Πιστεύω ότι φταίει το “απολιτίκ” κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι κυρίαρχες παρατάξεις, αλλά και η βάση του 10. Από τότε που εφαρμόστηκε, δεν υπάρχει φοιτητής στο πρώτο έτος. Ως συλλογικότητα βλέπουμε τις εκλογές σαν μια μάχη, είμαστε η γενιά του άρθρου 16, που στηρίξαμε ενεργά την εξέγερση του Δεκέμβρη».
Για τα προβλήματα: «Η μη λειτουργία της εστίας, η μη ενημέρωση σπουδαστών για τις μετονομασίες τμημάτων που έγιναν, η εφαρμογή του νόμου πλαισίου, η έλλειψη φοιτητικής μέριμνας».
Οι παρατάξεις που πήραν μέρος στις χθεσινές εκλογές του ΤΕΙ είναι: Στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας οι ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ και στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας οι ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ και Αριστερή Ενότητα. Οι κάλπες έκλεισαν το βράδυ και η καταμέτρηση συνεχιζόταν ως αργά.

Πανεπιστήμιο

Πιο ικανοποιημένοι, όσον αφορά στην προσέλευση ψηφοφόρων, ήταν οι φοιτητές της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο Νίκος Μαλαπάνης από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σχολίασε: «Η προσέλευση είναι καλή, προσπαθούμε να πάει ακόμη καλύτερα. Θέλουμε να συμμετέχουν οι φοιτητές στις εκλογές, γιατί έτσι εκφράζονται, έχουν λόγο. Το κλίμα είναι πολύ καλό και ελπίζουμε να βγει ο καλύτερος».
Η Αγγελική Ζερβουδάκη από την ΠΑΣΠ: «Υπάρχει προσέλευση φοιτητών στις κάλπες. Σκοπός μας να έρθουν όσο περισσότεροι γίνεται, ενώ ελπίζουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα για το καλύτερο μέλλον του πανεπιστημίου μας».

Αναφερόμενη στο πρόβλημα με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών: «Είναι σε ικανοποιητικό δρόμο, βρισκόμαστε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μας μένουν δύο βήματα: υπογραφή Προέδρου και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Η Γιάννα Ουλή από την Πανσπουδαστική Κ.Σ.: «Καλούμε τη νεολαία, μέσα από τις φοιτητικές εκλογές, να στείλει μήνυμα αντεπίθεσης και καταδίκης των κομμάτων του κεφαλαίου, του ευρωμονόδρομου και των παρατάξεών τους, να ψηφίσει συνολικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην κοινωνία. Εμείς συνδέουμε το χώρο της Οικονομίας με αυτόν της Παιδείας και καλούμε το φοιτητή να έρθει μαζί μας στον αγώνα, για να δημιουργήσουμε ρήγματα στο υπάρχον πολιτικό σύστημα».

Και ο Σταύρος Κυριακόπουλος από την Αριστερή Ενότητα: «Καλούμε τους φοιτητές να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους και με πολιτικά κριτήρια. Το πανεπιστήμιο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και πρέπει να είμαστε πολιτικοποιημένοι όταν πηγαίνουμε στην κάλπη». Για το πρόβλημα με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του Ιστορίας Αρχαιολογίας: «Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν πιο ριζοσπαστικές κινήσεις και αυτό θα προτείνουμε ως παράταξη εάν δε λυθεί άμεσα».

Στην πανεπιστημιακή σχολή Καλαμάτας οι παρατάξεις που πήραν μέρος στις χθεσινές εκλογές είναι: Στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας οι ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, ΠΚΣ και Αριστερή Ενότητα και στο Φιλολογίας οι ΠΑΣΠ και ΠΚΣ. Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ.

ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΟΧΗ
Διπλή νίκη της ΠΑΣΠ στο Πανεπιστήμιο


Η ΠΑΣΠ και με διαφορά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη και στα δύο τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κατά τις χθεσινές φοιτητικές εκλογές. Τα πρώτα αποτελέσματα, όπως μας δόθηκαν αργά χθες βράδυ (γι’ αυτό και δεν είναι ολοκληρωμένα), έχουν ως εξής:

Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών
- Εγγεγραμμένοι: 450 περίπου
- Ψήφισαν: 177
- Λευκά: -
- Άκυρα: 7
- ΠΑΣΠ: 89
- ΔΑΠ: 37
- Πανσπουδαστική
Κ.Σ.: 29
- Αριστερή Ενότητα: 15
Έδρες: 4 η ΠΑΣΠ, 1 η ΔΑΠ, 1 η Πανσπουδαστική, 1 η Αριστερή Ενότητα.

Τμήμα Φιλολογίας
- ΠΑΣΠ: 52
- Πανσπουδαστική Κ.Σ.: 19
- Άκυρα: 4
Έδρες: 5 η ΠΑΣΠ, 2 η Πανσπουδαστική.

Πηγή: Θάρρος

Δημήτρης Δράκος: «Από κοινού να πετύχουμε τους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους»

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, απέστειλε χθες ο νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος.

Σε αυτήν του ζητά να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον συνάντηση της ΕΝΑΕ με τον κ. Χατζηγάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ζητήματα αγροτικής πολιτικής που αφορούν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρει:
«Με την παρούσα μας επιστολή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα ζητήματα αγροτικής πολιτικής που απασχολούν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αλλά και τις προτάσεις μας επ' αυτών και παρακαλούμε να μας δεχθείτε σε συνάντηση προκειμένου να τοποθετηθούμε διεξοδικότερα στα εν λόγω θέματα και να ακούσουμε τις απόψεις σας.

Στην πρόσφατη ημερίδα η οποία διεξήχθη στη Λάρισα με θέμα: "Η συμβολή των ..........

Αναπτυξιακών Εταιρειών στην προώθηση των στόχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) και η νέα προοπτική στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) της Ελλάδας 2007-2013" με συνδιοργανωτές φορείς την Ελληνική Ένωση Αναπτυξιακών Εταιρειών (HEL.A.D.A.) και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας και η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, συγκεντρώθηκαν πάνω από 120 στελέχη Αναπτυξιακών Εταιρειών της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού από όλη τη χώρα.

Κατά την ημερίδα αυτή εκτέθηκαν απόψεις και εξήχθησαν χρήσιμα πορίσματα που αφορούν την εκτέλεση προγραμμάτων αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, διατυπώθηκε, μεταξύ άλλων, η άποψη ότι οι Αναπτυξιακές Εταιρείες που συγκρότησε η Αυτοδιοίκηση Α' και Β' Βαθμού, όχι μόνο πρέπει να διατηρήσουν το ρόλο τους, αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω ώστε να συμβάλλουν στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ειδικά του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ΕΝΑΕ τάσσεται υπέρ της διατήρησης και διεύρυνσης του ρόλου των Αναπτυξιακών Εταιρειών και επί πλέον είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και με άλλες Περιφερειακές κρατικές δομές, οι οποίες θα μπορούσαν να παίξουν το δικό τους ρόλο, σε επίπεδο συντονισμού και ελέγχου, ώστε από κοινού να πετύχουμε τους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους.
Τα Αγροτικά Προγράμματα (ΟΠΑΑΧ, Leader) που υλοποιήθηκαν κατά τις προηγούμενες Προγραμματικές Περιόδους είχαν καθοριστική σημασία στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. Ενίσχυσαν και στήριξαν μειονεκτικές αγροτικές περιοχές, έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία παραγωγικών δομών, συγκράτησαν πληθυσμούς, εξασφάλισαν αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον.

Στην προσπάθεια αυτή οι Αναπτυξιακές Εταιρείες που ίδρυσαν σε όλη την περιφέρεια οι Αυτοδιοικήσεις Α' και Β' Βαθμού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο πετυχαίνοντας θεαματικά αποτελέσματα. Οι Εταιρείες αυτές, αξιοποιώντας ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, με άρτια καταρτισμένα στελέχη, απέκτησαν πλέον εμπειρία, πολύ καλή γνώση του Ευρωπαϊκού χώρου, και μια πολύ σημαντική δυνατότητα κατάρτισης και υλοποίησης Προγραμμάτων.

Σήμερα, ενόψει υλοποίησης του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", φιλοδοξούμε οι Εταιρείες αυτές να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Έχουν άλλωστε και δομή και συγκρότηση και εμπειρίες και σε συνεργασία με το Υπουργείο και τις Περιφέρειες μπορούν και να συμβάλουν αποφασιστικά αλλά και να διορθώσουν τυχόν λάθη του παρελθόντος.

Πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τους αφαιρεθούν ρόλοι και αρμοδιότητες, αλλά αντιθέτως να διευρυνθεί το πεδίο των δραστηριοτήτων τους. Θεωρούμε ότι μέσα από σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και ό,τι αυτό συμφέρει και το Υπουργείο και τη χώρα και την υπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Στο παρελθόν είχε υποστηριχθεί ότι τα Προγράμματα όπως το ΟΠΑΑΧ θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από τις Περιφέρειες. Εμείς θεωρούμε ότι ο όγκος της δουλειάς και τα στελέχη των Περιφερειών από μόνα τους δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν όλο το έργο. Και θα είναι άδικο να πάει χαμένος ένας τεράστιος πλούτος εμπειριών που έχουν οι Αναπτυξιακές Εταιρείες. Ως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που διαθέτουμε τέτοιες Εταιρείες θεωρούμε ότι μπορούμε να εκφράσουμε και να υλοποιήσουμε πολύ καλά επιλογές και στόχους της κεντρικής εξουσίας. Κύριε Υπουργέ, θα αναμένουμε την πρόσκλησή σας».

ΕΡΑΝΗ: Με στόχο το «διπλό» στον Πύργο

Στην τελική της ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία της Εράνης Φιλιατρών εν όψει του Κυριακάτικου εκτός έδρας ματς με τον Πανηλειακό.

Οι Φιλιατρινοί μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ατρόμητο Λάππα δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους και έτσι στα δυο τελευταία ματς αναζητούν ένα τρίποντο για να παραμείνουν και μαθηματικά στην κατηγορία.

Η πρώτη τους απόπειρα για το πολυπόθητο τρίποντο που θα φέρει την παραμονή της Εράνης θα γίνει την Κυριακή στον Πύργο.
Οι «πράσινοι» έχουν μεν δύσκολη αποστολή, αλλά από την άλλη θα παρουσιαστούν με κίνητρο αντίθετα με τους αντιπάλους τους.
Η ομάδα του Σταύρου Αντωνόπουλου θα κυνηγήσει τη νίκη για να ησυχάσει μια και .......

καλή με την υπόθεση παραμονή.

Αντωνόπουλος: «Να τελειώσουμε την παραμονή»

Ο τεχνικός της Εράνης Σταύρος Αντωνόπουλος μίλησε στην «ΕΠΙ» για την ομάδα του υπογραμμίζοντας: «Κατ΄' αρχήν οφείλουμε να αφήσουμε πίσω την ήττα από τον Ατρόμητο Λάππα και να κοιτάξουμε μπροστά με την λογική αυτή ετοιμαζόμαστε για το ματς της Κυριακής με τον Πανηλειακό όσο καλύτερα γίνεται.

Στόχος μας εκτός του να παίρνουμε ότι καλύτερο μπορούμε μακριά από τα Φιλιατρά είναι να προσπαθήσουμε αν μπορέσουμε να κατακτήσουμε το διπλό για να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας και να ηρεμήσουμε. Έχουμε μπροστά μας φυσικά ένα δύσκολο ματς και η δυναμικότητα και το όνομα του αντιπάλου είναι γνωστά. Εμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, έχοντας στο μυαλό μας να τελειώσουμε την κατηγορία».

Τιμωρημένος ο Παναγιωτίδης

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι τώρα, η προετοιμασία της Εράνης συνεχίστηκε χθες με προπόνηση στο γήπεδο των Φιλιατρών. Το ίδιο θα γίνει και σήμερα, ενώ η τελευταία προπόνηση που θα ολοκληρώσει την προετοιμασία εν όψει Πανηλειακού θα γίνει αύριο.

Εκτός πλάνων του Σταύρου Αντωνόπουλου βρίσκεται ο Πολυνίκης Παναγιωτίδης, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Σπύρου Πιχιγιόνι.