Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ναντια Γιαννακοπούλου: Ναι σε μια ισχυρή περιφέρεια Πελοποννήσου

Η κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, με επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, εξέθεσε με σαφήνεια την πεποίθησή της υπέρ της δημιουργίας μιας ενιαίας, ισχυρής Περιφέρειας Πελοποννήσου στα φυσικά γεωγραφικά της όρια. Η προκείμενη επιστολή εστάλη, με αφορμή τον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την αναδιοργάνωση του συστήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κ. Γιαννακοπούλου στην επιστολή της, επικρίνει τον κατακερματισμό του γεωγραφικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου σε τρεις Περιφέρειες (Αττικής, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας) και παραθέτει αυτονόητα, ορθολογικά και ρεαλιστικά κριτήρια και επιχειρήματα για την συνένωση της Πελοποννήσου, με βάση, ως επί το πλείστον, τις ...........

αναπτυξιακές προοπτικές που θα επιφέρει μια τέτοια κίνηση. Χαρακτηριστικά, η βουλευτής Μεσσηνίας τονίζει, ότι «η υλοποίηση της, εν λόγω, πρότασης θα προσφέρει νέο όραμα και ουσία στον τόπο μας».

Στη συνέχεια, η κ. Γιαννακοπούλου προτείνει την διεξοδική εξέταση όλων των κριτηρίων για την εκπλήρωση της πρότασης αυτής και την εξασφάλιση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων. Μάλιστα, ενθαρρύνει την αντιμετώπιση του ζητήματος με την σοβαρότητα που αρμόζει στο θέμα αυτό, πέρα από μικροκομματικές και στενόμυαλες αντιλήψεις, όπως το ποιά πόλη θα είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας κ.α.
Στον επίλογο της, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρει τα χαρακτηριστικά της κοινής ιστορικής παράδοσης και ταυτότητας των Πελοποννησίων, που παραμένει ισχυρή παρά την πολύχρονη διοικητική διαίρεση. Κλείνοντας την επιστολή της, η κ. Γιαννακοπούλου, αναφέρει: «Η Πελοπόννησος είναι ένας γεωγραφικός χώρος, όπου ο "αλάθητος" χωροτάκτης, η φύση, υπαγορεύει και τον τρόπο διαχείρισής του, την αντιμετώπισή του δηλαδή ως ενιαίου Διοικητικού Χώρου.

Η νήσος του Πέλοπα, ο Μοριάς της παλιγγενεσίας του νεότερου ελληνισμού, είναι ένας χώρος με χιλιάδες δυνατότητες που περιμένει την ευκαιρία του να τις αναπτύξει. Ας μη φοβηθούμε την πρόκληση! Ας δώσουμε την ευκαιρία! Ας οραματιστούμε και ας ονειρευτούμε την ενιαία Πελοπόννησο ως την ανοιχτή πολιτεία του μέλλοντός μας!».

Ερώτηση Κουσελά για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, επανερχόμενος στο θέμα, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Παιδείας, δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ζητώντας την επίσπευση της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: .........

« Σε απάντηση στην αρ. πρωτ. 16384/18-3-2009 Ερώτησή μου, ο τότε Υφυπουργός Παιδείας κ. Λυκουρέντζος στην αρ. πρωτ. 32154/ΙΗ 6-4-2009 Απάντησή του σχετικά με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με διαβεβαίωσε ότι οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος εντάσσονται στον κλάδο εκπαιδευτικών ΠΕ02-Φιλολόγων, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο είχε υπογραφεί από τον τότε ΥΠΕΠΘ και είχε διαβιβαστεί για υπογραφή στον συναρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Το θέμα ωστόσο εξακολουθεί να εκκρεμεί, καθόσον καθυστέρησε η συγκέντρωση υπογραφών από τους συναρμόδιους Υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης και η έγκριση του σχεδίου Π.Δ. από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Λόγω της κυβερνητικής αλλαγής, απαιτούνται πλέον νέες υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών, προκειμένου το Προεδρικό Διάταγμα να προωθηθεί για υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ισχύσει.

Επειδή η επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επείγει, ώστε να μην αποκλείονται από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, μέχρι να τεθεί σε ισχύ το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου;
-Τι ενέργειες προτίθενται να κάνουν για την αναγκαία επίσπευση της έκδοσης του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος και πότε προβλέπεται αυτό να εκδοθεί; »

Δωρεάν φορητοί υπολογιστές και για τους φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ

Με δωρεάν φορητούς υπολογιστές θα προμηθευτούν 18.000 πρωτοετείς φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που αρίστευσαν στο φετινό ακαδημαϊκό έτος (2009-2010), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με «Το Βήμα», θα δοθεί στους δικαιούχους δωρέαν πρόσβαση σε 100 GB online αποθηκευτικού χώρου, καθώς και πρόσβαση σε νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής διάθεσης ανοικτού εκπαιδευτικού λογισμικού.

Η προμήθεια των φορητών υπολογιστών με .........

μέγιστη επιδότηση 400 ευρώ θα γίνει από τις 21 Δεκεμβρίου έως και τις 23 Ιανουαρίου.

Δικαιούχοι είναι το 25% των νεοεισαχθέντων φοιτητών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 σε όλα τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, ανάλογα με τη βαθμολογία εισαγωγής στα τμήματά τους.

Παράλληλα, δικαιούχοι είναι και όλοι φοιτητές που εισάγονται ως πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2008-2009 και 2009-2010. Για τους συγκεκριμένους φοιτητές η μέγιστη επιδότηση ορίστηκε στα 800 ευρώ.

Σε όλους τους δικαιούχους θα αποσταλλεί σύντομα ειδική ενημερωτική επιστολή, η οποία θα περιλαμβάνει και έναν «προσωπικό κωδικό» για την απόκτηση όλων των παραπάνω εκπαιδευτικών εργαλείων.

Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό, την ταυτότητά τους και τη βεβαίωση σπουδών από τη Γραμματεία της Σχολής τους ή το φοιτητικό τους «πάσο», θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν και τον φορητό υπολογιστή της επιλογής τους από οποιοδήποτε κατάστημα πώλησης υπολογιστών, καταβάλλοντας μόνο το υπόλοιπο της αξίας του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το θέμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.destinpsifiaka.gr, καθώς και στη γραμμή τηλεφωνικής αρωγής χρηστών, στον αριθμό 801 11 85 100.

Μαχαίρι σε προμήθειες, πέναλτι. Καταργούνται με νόμο τα καπέλα τραπεζών σε κάρτες, δάνεια

Μαχαίρι στα καπέλα των τραπεζών σε δάνεια και κάρτες βάζει το υπουργείο Οικονομίας. Σε νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προβλέπεται η κατάργηση 12 χρεώσεων και καταχρηστικών πρακτικών στις συναλλαγές των τραπεζών με τους πελάτες τους.

Μεταξύ άλλων, θα προωθηθεί η κατάργηση του πέναλτι που επιβάλλεται στους δανειολήπτες στις περιπτώσεις πρόωρης προεξόφλησης ..........

των στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου, ενώ θα μπει φρένο σε μια σειρά από προμήθειες και άλλες χρεώσεις που επιβαρύνουν τα δάνεια (έξοδα φακέλου κ.ά.) και τις συναλλαγές στο γκισέ αλλά και στα ΑΤΜ.

Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, θα αφορά τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές και αναμένεται να δοθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση. Όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, «θα απαγορεύονται με νομοθετική ρύθμιση τόσο οι πρακτικές των τραπεζών που έχουν ήδη κριθεί καταχρηστικές τελεσίδικα από τα δικαστήρια, αλλά αρκετές τράπεζες εξακολουθούν να τις εφαρμόζουν, όσο και πρακτικές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις αλλά εκτιμούμε ότι είναι καταχρηστικές και εις βάρος των καταναλωτών».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο ετοιμάζεται να προχωρήσει:

Όχι ποινή πρόωρης εξόφλησης

●Στην απαγόρευση της επιβολής ποινής πρόωρης εξόφλησης (πέναλτι) και στα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο. Η απαγόρευση σήμερα ισχύει μόνο για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Οι τράπεζες επιβάλλουν πέναλτι έως και 2,5% για το ποσό του στεγαστικού δανείου που προεξοφλείται ή ζητούν τους τόκους έως και 6 μηνών.

●Στην κατάργηση των προμηθειών που επιβάλλουν τράπεζες για κινήσεις λογαριασμών (ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου) που αφορούν την ανάληψη ή την κατάθεση μετρητών ή την κατάθεση επιταγής, όταν οι κινήσεις είναι περισσότερες από έναν ορισμένο αριθμό τον μήνα. Ορισμένες τράπεζες χρεώνουν για κάθε συναλλαγή στο ταμείο- πάνω από έναν συγκεκριμένο αριθμό τον μήνα- έως και 1 ευρώ ανά συναλλαγή.

●Στην απαγόρευση επιβολής προμήθειας για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών στους δανειολήπτες. Σήμερα ορισμένες τράπεζες χρεώνουν έως και 50 ευρώ.

●Στην κατάργηση των προμηθειών για αναλήψεις μετρητών από πιστωτική κάρτα μέσω των ΑΤΜ. Η προμήθεια αυτή φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 1% της συναλλαγής.

Χαμηλότερα έξοδα φακέλου

●Στον περιορισμό των εξόδων φακέλου για δάνεια (π.χ. έξοδα χρηματοδότησης, προέγκρισης δανείων ή εξέτασης αιτήματος δανείου), ανάλογα με το ποσό του δανείου. Τα έξοδα αυτά ξεπερνούν σε ορισμένες τράπεζες ακόμα και τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, στόχος είναι να παραμείνουν μόνο τα έξοδα που αφορούν αμοιβές προς τρίτους (π.χ. μηχανικούς, δικηγόρους κ.λπ.). Για τα έξοδα αυτά θα απαιτείται να υπάρχει σαφής διαχωρισμός τους από την τράπεζα ώστε οι δανειολήπτες να γνωρίζουν επακριβώς τις χρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνονται.

Για αδρανείς λογαριασμούς

●Στην κατάργηση των προμηθειών που επιβάλλουν οι τράπεζες στους λεγόμενους «αδρανείς λογαριασμούς» καταθέσεων. Πρόκειται για λογαριασμούς με μικρά υπόλοιπα οι οποίοι δεν κινούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτούς τους λογαριασμούς οι τράπεζες επιβάλλουν προμήθειες από 1 έως και 2,50 ευρώ τον μήνα.

●Στην απαγόρευση της επιβολής προμήθειας για κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμούς τρίτων. Σήμερα η κατάθεση αυτή επιβαρύνεται με προμήθεια από ορισμένες τράπεζες έως και 1,5 ευρώ.

Μάλιστα, αν και υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες κρίνουν παράνομες αυτές τις χρεώσεις, αρκετές τράπεζες συνεχίζουν να τις επιβάλλουν. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει την οριστική απαγόρευσή τους.

●Στην κατάργηση της επιβολής τόκου από την πρώτη μέρα της σύμβασης του δανείου στις περιπτώσεις που γίνεται σταδιακή εκταμίευση του ποσού. Ο τόκος από την πλευρά της τράπεζας, δεν θα πρέπει να επιβάλλεται στο σύνολο του δανείου, αλλά μόνο στο ποσόν το οποίο έχει πάρει ο δανειολήπτης. Υπολογισμός τόκων με τον ίδιο τρόπο

●Στην υποχρέωση των τραπεζών να υπολογίζουν τους τόκους των δανείων και των καταθέσεων με τον ίδιο τρόπο. Σήμερα αρκετές τράπεζες υπολογίζουν διαφορετικά τους τόκους καταθέσεων και συγκεκριμένα με βάση τις 360 μέρες ενώ αντίθετα στους τόκους χορηγήσεων ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις 365 ημέρες.

Αιτιολογημένη αύξηση επιτοκίου

●Στην κατάργηση του όρου των συμβάσεων που δίνει το δικαίωμα στις τράπεζες να προχωρούν σε μονομερή και αναιτιολόγητη αύξηση του επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες. Στο νομοσχέδιο μελετάται να υπάρχει διάταξη η οποία θα υποχρεώνει τις τράπεζες να προσδιορίζουν επακριβώς τον λόγο για την αλλαγή.

●Στην απαγόρευση μονομερούς αναπροσαρμογής από την τράπεζα της ετήσιας συνδρομής της πιστωτικής κάρτας.

Φρένο στον ανατοκισμό χρεών από πιστωτικές κάρτες και δάνεια

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του ανατοκισμού των χρεών των δανειοληπτών από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, όταν καθυστερούν την αποπληρωμή τους, θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας.

Σήμερα, οι τράπεζες από την πρώτη μέρα καθυστέρησης πληρωμής της δόσης του δανείου προχωρούν στην επιβολή τόκου υπερημερίας (2%)

και στη συνέχεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και εφόσον δεν εξυπηρετείται το δάνειο, προχωρούν σε ανατοκισμό. Δηλαδή, κεφαλαιοποιούν τους τόκους, επί των οποίων συνεχίζουν να τρέχουν οι συμβατικοί τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας.



Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Κλειστά, λόγω γρίπης, 22 σχολεία στη Μεσσηνία

Κλειστά, λόγω γρίπης, είναι 22 σχολεία στη Μεσσηνία.
Με απόφαση του νομάρχη κλείνουν από σήμερα το Εσπερινό Σχολείο Καλαμάτας, το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Διαβολιτσίου το Δημοτικό Σχολείο Σουληναρίου και το 1ο και 24ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας.

Κλειστά από τις προηγούμενες ημέρες είναι το 4ο και το 6ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Καλαμάτας το 1ο Νηπιαγωγείο, το 5ο Γυμνάσιο, το Ειδικό Σχολείο και το .........

Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και τρία σχολεία στο συγκρότημα των Επαγγελματικών Λυκείων. Κλειστά παραμένουν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο της Πύλου, το 2ο Δημοτικό Κυπαρισσίας και ο 3ος Παιδικός Σταθμός Μεσσήνης.

Δεν λειτουργούν επίσης πολλά τμήματα σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της Μεσσηνίας.

Χρήστος Δάντης - Πάμε για Ρεφραίν [ Νέο τραγούδι ]

«ΕΕΕΕΕΕεεεεεεε….ΠΑΜΕ ΓΙΑ REFRAIN….»

Ο πασίγνωστος σε όλους μας Χρήστος Δάντης ξαναχτυπά με το καινούριο του τραγούδι και video clip με τίτλο «Πάμε για refrain» και προετοιμάζεται να ταράξει και φέτος, μετά τη περσινή του επιτυχία, τους πάντες και τα πάντα.

Πάμε για Refrain λοιπόν. Ένα άκρως χορευτικό τραγούδι που ήδη ακούγεται ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ....



Ακολουθούν οι Στίχοι του τραγουδιού.......


Εεεεεε..

Εεεεεε..
Πάμε για ρεφραίν
κι ασ' τον έρωτα Dj να τα σπάει!
Εεεεεε..
Πάμε για ρεφραίν
κι η αγάπη μας τεκίλες να κερνάει!

Ηλεκτρισμός και βροχή
ο ουρανός να εκραγεί
κι η καταιγίδα μόλις στην αρχή
Και τότε να σου εσύ,
μια λιακάδα τρελή
που πάλι από το πουθενά θα βγει!

Με τα βρεγμένα μπουφάν
σ' ένα ρημάδι sedan,
για εισαγωγή σ' είχα ρωτήσει αν
Kαι τότε εσύ για κουπλέ
δεν θα ξεχάσω ποτέ,
να με φιλάς δειλά αντί για "ναι"

Αν τραγούδι τελικά είναι η ζωή,
το υπόλοιπο το λέμε μαζί
Μαζί!!

Εεεεεε..
Πάμε για ρεφραίν
κι ασ' τον έρωτα dj να τα σπάει!
Εεεεεε..
Πάμε για ρεφραίν
κι η αγάπη μας τεκίλες να κερνάει!

Εεεεεε..


Εεεεεε..


Θα με περνάς για τρελό,
μα περιμένω καιρό
να σε ζητήσω απόψε για χορό
Μόνο εσύ, μόνο εγώ
δυο καρδιές για ρυθμό
μια sold-out συναυλία να ζω!

Αν τραγούδι τελικά είναι η ζωή,
το υπόλοιπο το λέμε μαζί
Μαζί!

Εεεεεε..
Πάμε για ρεφραίν
κι ασ' τον έρωτα Dj να τα σπάει!
Εεεεεε..
Πάμε για ρεφραίν
κι η αγάπη μας τεκίλες να κερνάει!

Εεεεεε..
Πάμε για ρεφραίν
κι ασ' τον έρωτα Dj να τα σπάει!
Εεεεεε..
Πάμε για ρεφραίν
κι η αγάπη μας τεκίλες να κερνάει!

Θέλω απόψε λίγο την προσοχή σου,
στον παράδεισο μαζί μου τραβήξου
Κι αν τραγούδι τελικά ειν' η ζωή
εσύ ετοιμάσου το ρεφραίν
να το πούμε μαζί,
Μαζί!!

Εεεεεε..
Πάμε για ρεφραίν
κι ασ' τον έρωτα Dj να τα σπάει!
Εεεεεε..
Πάμε για ρεφραίν
κι η αγάπη μας τεκίλες να κερνάει!

Εεεεεε..
Πάμε για ρεφραίν
κι ασ' τον έρωτα Dj να τα σπάει!
Εεεεεε..
Πάμε για ρεφραίν
κι η αγάπη μας τεκίλες να κερνάει!

Εεεεεε..
Πάμε για ρεφραίν!!

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 4ης Δεκεμβρίου 2009

Ele4.jpg (785 KB) 8arr04.jpg (234 KB) Logos3.jpg (662 KB)