Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Τρία χρόνια φυλακή σε γυναικολόγο του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τριπόλεως

Τριετή φυλάκιση με αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για δύο χρόνια επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρίπολης σε γυναικολόγο του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, ο οποίος κατηγορείτο για παθητική δωροδοκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο γυναικολόγος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από άνδρες της Ασφάλειας, πριν από λίγες ημέρες, με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία ζήτησε από 38χρονο προκειμένου να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση στη σύζυγό του.

Ο γιατρός αναμένεται να .......

ασκήσει έφεση.

Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου οδηγεί σε πειθαρχική δίωξη του γυναικολόγου από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ήδη ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας έχει διατάξει έρευνα, η οποία διενεργείται από διευθυντή ιατρό του νοσοκομείου.

ΣΧΟΛΙΟ
Να τον πετάξουν έξω από τον Ιατρικό σύλλογο, να του πάρουν το δίπλωμα και να πάει να γίνει σκουπιδιάρης. Θα είναι πιο χρήσιμος.
Τέτοιοι γιατροί δεν θέλουν λύπηση.


Μήνυμα Αναγνώστη: Έκλεψαν το αυτοκίνητο μου. Μήπως ξέρετε κάτι;

ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΔΙΠΑ ΦΩΤΟ

Στις 03/01/2012 εκλάπη το εικονιζόμενο αυτοκίνητο από την περιοχή Μαραθούπολης Γαργαλιάνων.

Το αυτοκίνητο μάρκας SKODA OCTAVIA έχει ασημί χρώμα είναι πετρελαιοκίνητο και έχει αριθμό κυκλοφορίας VN 84 PAS

Παρακαλώ αν κάποιος φίλος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 693 65 85 684.
Ευχαριστώ!


Στη Βουλή το ν/σ για την αποποινικοποίηση της ιδίας χρήσης ναρκωτικών

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για χρήστες ναρκωτικών ουσιών, με αποποινικοποίηση του αδικήματος για ίδια, αποκλειστική χρήση, αλλά και αυστηρότερες ποινές για οργανωμένες μορφές διακίνησης, καθώς και υπό όρους απόλυση από τις φυλακές όσων έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της πραγματικής ποινής τους, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, για τον «Κώδικα Ναρκωτικών».

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, ..........

τονίζεται ότι «η μεταρρύθμιση του κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά εμφανίζεται αναγκαία στις εξής κατευθύνσεις:

- Αυστηρή καταστολή των βαρύτερων και οργανωμένων μορφών διακίνησης, αλλά με προσεκτικό διαχωρισμό τους από τις ελαφρύτερες περιπτώσεις.

- Προσπάθεια διάκρισης και διαβάθμισης των σχετικών εγκλημάτων, ώστε να αποφεύγονται οι δυσανάλογα βαριές ή ευνοϊκές μεταχειρίσεις.

- Αποποινικοποίηση τόσο της χρήσης ναρκωτικών ουσιών όσων και των υποστηρικτικών αυτής πράξεων, όπως κατοχή και με οποιονδήποτε τρόπο προμήθεια προς ίδια χρήση.

- Διευκόλυνση της ουσιαστικής εφαρμογής μέτρων απεξάρτησης, σωματικής και ψυχολογικής αντί του εγκλεισμού στις κοινές συνθήκες της φυλακής».

Η παράνομη αμοληψία οδήγησε το στόμιο σε αυτό το αποτέλεσμα. [ VIDEO ]

Η φύση εκδικείται, και αυτό αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά αφού η παράνομη αμμοληψία από την παραλία του Στομίου έδειξε τα αποτελέσματα της.
Η σφοδρή κακοκαιρία της 6ης Ιανουαρίου και τα τεράστια κύματα τα οποία προξένησαν πολλές ζημιές σε διάφορες περιοχές της Τριφυλίας χτύπησε και το Στόμιο.

Η παραλία σχεδόν εξαφανίστηκε και το κύμα ............

φτάνει κοντά στο σημείο που βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια η καντίνα του Στομίου.

Δείτε το video που μας έστειλε αναγνώστης μας και θα καταλάβετε.



Facebook, Twitter και Google απειλούν με black-out!

Μπορεί κανείς να φανταστεί μια μέρα στο διαδίκτυο δίχως Google, Twitter και Facebook;

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, τα μεγαλύτερα sites του κόσμου, προσανατολίζονται σε ένα συγχρονισμένο ''πυρηνικό blackout'' για άγνωστο χρονικό διάστημα, διαμαρτυρόμενοι έτσι για το S.O.P.A. (Stop Online Priacy Act) και την PROTECT-IP.

Τα S.O.P.A και PROTECT-IP στοχεύουν ............

στο να σταματήσουν την ανταλλαγή αρχείων στο Internet και να γίνουν πολύ πιο αυστηρά τα μέτρα ελέγχου όλου του διαδικτύου.

Έτσι οι μεγάλες εταιρείες του internet τάσσονται ενάντια σε αυτό το σκεπτικό και δηλώνουν έτοιμες να ''χτυπήσουν'' δυνατά, διακόπτοντας τη λειτουργία τους.

Στο πλευτό τους φέρονται να είναι και τα eBay, Amazon, Yahoo και Wikipedia.

"Αυτό ο τρόπος διαμαρτυρίας δεν συμβαίνει, γιατί οι εταιρείες τυπικά δεν θέλουν να βάλουν τους χρήστες σε αυτή την θέση. Η διαφορά είναι ότι αυτά τα νομοσχέδια θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί το Internet. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά τα νομοσχέδια σε όσους χρησιμοποιούν το Internet", ήταν τα λόγια του Markham Erickson, διευθυντή της NetCoalition.

Έτσι σε περίπτωση που τα μέτρα για έλεγχο του διαδικτύου συνεχιστούν δεν αποκλείεται να έχουμε ένα πρωτοφανές blackout διαμαρτυρίας...

MediaGate

«Πάγωσαν» οι διοικητές των νοσοκομείων

Χωρίς καμία δυνατότητα απόφασης φαίνεται ότι είναι οι διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας καθώς η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων των νοσοκομείων έχει λήξει από τις 3 Δεκέμβρη 2011 και το υπουργείο Υγείας δεν προχωρεί σε τοποθέτηση νέων.

Αποτέλεσμα είναι οι περισσότερες διαδικασίες ......

μέσα στα νοσοκομεία να είναι παγωμένες, όπως η έγκριση προϋπολογισμών, η αγορά υλικών έως 45.000 κ.λ.π.

Να σημειωθεί ότι η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων έληξε στις 3 Σεπτέμβρη και δόθηκε 3μηνη παράταση με το επιχείρημα να γίνουν οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων, ώστε ο διορισμός να δημοσιευθεί ενιαία στο ίδιο ΦΕΚ.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας: «Στην πραγματικότητα η κωλυσιεργία Λοβέρδου σχετίζεται με το άγριο εσωκομματικό τοπίο που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και τις συμμαχίες που προσπαθεί να συνάψει ο δελφίνος, ώστε να εκμεταλλευτεί τους διορισμένους στα ΔΣ ως μηχανισμό στην επικείμενη μάχη της διαδοχής.

Αυτή τη στιγμή τα χέρια των Διοικητών Νοσοκομείων είναι δεμένα και δεν μπορούν να προβούν σε στοιχειώδεις διοικητικές πράξεις που απαιτούν απόφαση ΔΣ. Κανείς όμως εξ αυτών δε διαμαρτύρεται, διότι η εκπαραθύρωση πολλών εξ αυτών έχει λειτουργήσει παιδευτικά».
Ένα Δ.Σ. νοσοκομείου μεταξύ άλλων:

Εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, τις αναμορφώσεις και τροποποιήσεις του.
Εγκρίνει το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών του Νοσοκομείου.
Εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό της δαπάνης που αφορά στις εφημερίες του ιατρικού προσωπικού.
Εγκρίνει τη χορήγηση πάσης φύσεως εκπαιδευτικών αδειών του ιατρικού και λοιπού προσωπικού.
Εγκρίνει δαπάνες άνω των 45.000 ευρώ

«Εντέλει ο συνταγματολόγος Α. Λοβέρδος, ενώ υποκριτικά κόπτεται για τη νομιμότητα, φαίνεται ότι έχει γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων του και τους νόμους και τις δικές του υποχρεώσεις» καταλήγει ο κ.Βαρνάβας.

Iatropedia

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας των πολυτέκνων Τριφυλίας

Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα κάνει ο Σύλλογος Πολυτέκνων Τριφυλίας ο οποίος καλεί τα μέλη του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 15/Ιαν/2012 ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων "Αλέκος Παπαδόπουλος" του ΤΕΕ Κυπαρισσίας.
Επειδή δεν προβλέπετε να υπάρξει η απαιτούμενη σύμφωνα με το καταστατικό απαρτία, ορίζεται ως επαναληπτική και οριστική ημερομηνία για την:

Ετήσια Γενική Συνέλευση την Κυριακή.......

22/Ιαν/2012 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων "Αλέκος Παπαδόπουλος" του ΤΕΕ Κυπαρισσίας.

Θα γίνει επίσης και η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου.

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα

Την εβδομάδα από 09 έως 15 Ιανουαρίου 2012 εφημερεύει το φαρμακείο:

Άλκης Ξύγκας

Tηλ: 2761 - 0 - 33560
Κιν. 697 - 7692544


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν κάθε Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγουν ξημερώματα της άλλης Δευτέρας στις 07:59 το πρωί.



Β' Τοπική 1ος Όμιλος. Αποτελέσματα 14ης Αγωνιστικής



Η βαθμολογία της 14ης Αγωνιστικής




Υποχρεωτικό το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και στις μισθώσεις ακινήτων

Υποχρεωτική είναι από σήμερα, Δευτέρα, η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και για τις μισθώσεις όλων των ακινήτων πάνω από 50 τετραγωνικά μέτρα.

Για τις αγοραπωλησίες, τα πιστοποιητικά εφαρμόζονται ήδη υποχρεωτικά από τον Ιανουάριο του 2011.

Τα ενεργειακά πιστοποιητικά εκδίδονται από ..........

τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι μετά από έλεγχο κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης και αποσκοπούν στην ενημέρωση του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή για την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου που χρησιμοποιούν, ενώ περιλαμβάνουν και συστάσεις για λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου.

Με τα ισχύοντα τώρα, το κόστος έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης είναι:

Για επιθεώρηση ολόκληρης πολυκατοικίας 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
Για διαμερίσματα 2 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 150 ευρώ.
Για μονοκατοικίες 1,5 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
Για τις λοιπές χρήσεις κτιρίων (εκτός κατοικίας) οι αμοιβές είναι 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για επιφάνεια έως 1000 τ.μ. (ελάχιστο κόστος 300 ευρώ) και 1,5 ευρώ ανά τ.μ. για τα επιπλέον τετραγωνικά, άνω των 1000.


Εξαιρέσεις

Από την έκδοση πιστοποιητικού εξαιρούνται:

α) Κτίρια και μνημεία που προστατεύονται από το νόμο ως μέρος συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ή ιστορικής αξίας τους, εφόσον η συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του παρόντος νόμου θα αλλοίωνε, κατά τρόπο μη αποδεκτό, το χαρακτήρα ή την εμφάνιση τους.

β) Κτίρια που χρησιμοποιούνται ως χώροι λατρείας ή θρησκευτικών δραστηριοτήτων.

γ) Μη μόνιμα κτίρια που, με βάση το σχεδιασμό τους, η διάρκεια της χρήσης τους δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια, κτίρια αγροτικών χρήσεων - πλην κατοικιών - με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις, και όμοια κτίρια τα οποία χρησιμοποιούνται από τομέα καλυπτόμενο από σχετική εθνική συμφωνία που αφορά την ενεργειακή απόδοση κτιρίων.

δ) Υφιστάμενα κτίρια κατοικιών τα οποία προορίζονται για χρήση που δεν υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες κάθε έτος.

ε) Αυτοτελή κτίρια, ή και μέρη κτιρίων (κύριοι χώροι) με συνολική επιφάνεια κάτω των πενήντα (50) τ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες για το ενεργειακό πιστοποιητικό μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ.

in.gr

Ποιος πληρώνει το «εμφύτευμα»;

Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

«Ποιος πληρώνει τον…βαρκάρη» είναι ο γνωστός σχετικός τίτλος μόνο που στην προκείμενη περίπτωση δεν έχουμε βαρκάρη, αλλά γυναίκες, στήθη, γιατρούς, κλινικές και…σιλικόνη!
Σίγουρα η επιθυμία πολλών γυναικών να βελτιώσουν την οπτική εικόνα που δίνουν τα στήθη τους σε μέγεθος και σχήμα με εμφυτεύματα σιλικόνης συνιστά ένα σημαντικό ποσοστό της Οικονομίας της Υγείας καθώς αποφέρει σε ετήσια βάση μεγάλα κέρδη στους κατασκευαστές εμφυτευμάτων, σε ιδιωτικές κλινικές, στους πλαστικούς χειρουργούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που τις τοποθετεί.

Μέχρι εδώ ουδέν πρόβλημα, πέραν του οικονομικού .............

κόστους και των συναφών ψυχολογικών παραμέτρων που αφορούν στις γυναίκες που αποφασίζουν «να υποστούν το μαχαίρι» για να αποκτήσουν εντυπωσιακά στήθη και στους συζύγους ή ερωτικούς τους συντρόφους.
Και ξαφνικά η ΕΙΔΗΣΗ από τη Γαλλία για πιθανά καρκινογόνα εμφυτεύματα σιλικόνης ή για επικίνδυνες για την υγεία διάχυσης σιλικόνης στο σώμα γυναικών που έκαναν τα σχετικά εμφυτεύματα αναστάτωσε την κοινή γνώμη. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν το πρόβλημα εντοπίσθηκε στα εμφυτεύματα σιλικόνης της Γαλλικής εταιρίας PIP (Poly Implant Prothese) η οποία έχει ήδη κλείσει αφού διέθεσε εμφυτεύματα σε 300,000 γυναίκες σε 12 χώρες της Ευρώπης και άλλες 53 χώρες.

Όπως προκύπτει από δημοσιογραφικές έρευνες αλλά και από αναζητήσεις των Αρμόδιων Υγειονομικών Επιτροπών στην Ευρώπη η συγκεκριμένη εταιρία είχε κατορθώσει να «σκεπάσει» σωρεία παραπόνων, μηνύσεων και δημοσιευμάτων που αφορούσαν στο γεγονός ότι τα εμφυτεύματα σιλικόνης που διέθετε σε κλινικές και ιδιώτες γιατρούς ΔΕΝ περιείχαν ιατρικά ελεγμένη σιλικόνη αλλά μια μορφή της που προορίζονταν για «βιομηχανικές εφαρμογές!»
Η Γαλλική Κυβέρνηση έκανε ήδη στις γυναίκες-θύματα την προσφορά να γίνουν ΔΩΡΕΑΝ οι σχετικές επεμβάσεις αφαίρεσης των εμφυτευμάτων της PIP! Με άλλα λόγια ο Γάλλος φορολογούμενος θα κληθεί να ΠΛΗΡΩΣΕΙ τα σπασμένα για να αφαιρεθούν τα επικίνδυνα εμφυτεύματα…

Στην Αγγλία οι αρχικές συζητήσεις για προσφυγή γυναικών με εμφυτεύματα της PIP για ΔΩΡΕΑΝ αφαίρεση από κλινικές του NHS , δηλαδή του Αγγλικού ΕΣΥ βρήκαν σθεναρή αντίσταση από την κοινή γνώμη. Η θέση του μέσου Άγγλου μπορεί να συνοψισθεί στην φράση «δικαίωμα της κάθε γυναίκας να πληρώσει για να αποκτήσει ωραία στήθη με εμφυτεύματα σιλικόνης…Αλλά ΔΕΝ έχει το δικαίωμα τώρα που προέκυψε πρόβλημα να επιβαρύνει το Αγγλικό ΕΣΥ με εγχειρήσεις αφαίρεσης των εμφυτευμάτων…»
ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ αντίδραση της αγγλικής κοινής γνώμης;
ΟΧΙ ακριβώς! Τα εμφυτεύματα της PIP αφορούν περίπου 40,000 αγγλίδες και το κόστος αφαίρεσης για κάθε γυναίκα θα υπερβεί τα 1200 ευρώ. Το κόστος αυτό είναι τεράστιο ιδιαίτερα σε μια εποχή που το Αγγλικό ΕΣΥ υποβάλλεται σε περικοπές και μειώσεις κόστους…

Τελικά η Αγγλική Κυβέρνηση έδωσε σήμερα την απάντηση:
Το ΕΣΥ θα αναλάβει το κόστος αφαίρεσης των επικίνδυνων αυτών εμφυτευμάτων σιλικόνης εφόσον έγιναν σε δικές του κλινικές για σαφείς ιατρικούς λόγους, αλλά οι Αγγλικές ιδιωτικές κλινικές και οι πλαστικοί χειρουργοί που εισέπραξαν σε μέσο όρο 4,000 ευρώ για να κάνουν τις προσθετικές παρεμβάσεις ΟΦΕΙΛΟΥΝ τώρα να κάνουν ΔΩΡΕΑΝ τις αφαιρέσεις!!!

Στο μεταξύ η Γερμανία και η Τσεχία, μεταξύ άλλων χωρών, συνέστησαν στις γυναίκες που έκαναν αισθητική πλαστική χειρουργική με εμφυτεύματα σιλικόνης και αισθάνονται τα σχετικά συμπτώματα (πόνους, αυξημένη θερμοκρασία στα στήθη, ερεθισμό κλπ) να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους.
Και εδώ θέτω ένα «σύντομο πιπεράτο» ερώτημα:
Είναι γεγονός ότι κάποια στιγμή απαγορεύθηκε στην PIP η συνέχιση παραγωγής των επικίνδυνων εμφυτευμάτων της από τις Γαλλικές Υγειονομικές Αρχές αλλά μέχρι να γίνει αυτό ποιος έκανε τον σχετικό έλεγχο στην PIP η οποία χρησιμοποιούσε βιομηχανικό μίγμα σιλικόνης για ιατρικές εφαρμογές;

Στο μεταξύ έρχονται στο φως της δημοσιότητας (θα τις χαρακτήριζε ως …γαργαλιστικές αλλά τα πράγματα είναι σοβαρά) αναφορές για παραγωγή «όρχεων σιλικόνης» και προσθετικών εμφυτευμάτων για την αισθητική βελτίωση θηλυκών και ανδρικών…οπισθίων!
Για τους αγγλομαθείς αναγνώστες του blog επέλεξα μερικά μόνο links που παραθέτω παρακάτω:

http://www.guardian.co.uk/society/2011/dec/21/british-women-sue-breast-implants

http://www.thejournal.ie/implant-scandal-company-pip-also-produced-silicone-testicles-321122-Jan2012/

http://news.sky.com/home/uk-news/article/16144195

http://www.aljazeera.com/video/europe/2011/12/20111221225513476277.html

ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ

Του Συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Αν πριν από 10 χρόνια συζητούσαμε για το έξυπνο σπίτι, σίγουρα θα αναφερόμασταν στο σενάριο κάποιας επιστημονικής φαντασίας. Όμως η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας μετέτρεψε αυτό το σενάριο σε πραγματικότητα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το έξυπνο σπίτι δεν είναι ουτοπία. Το έξυπνο η αυτόματο σπίτι λοιπόν, αποτελεί το αποτέλεσμα της εφαρμογής της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρονικής και παρέχει όλους τους αυτοματισμούς που απαιτούνται για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του κάθε ενοίκου. Δηλαδή, έξυπνο σπίτι είναι εκείνο το σπίτι που είναι εφοδιασμένο με την κατάλληλη τεχνολογία, ώστε όλες οι συσκευές του να λειτουργούν αυτόματα και ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστου ιδιοκτήτη.

Ένα απλό παράδειγμα που θα βοηθήσει στην ............

κατανόηση των τεράστιων λειτουργικών δυνατοτήτων που χαρακτηρίζουν τα έξυπνα σπίτια είναι ο έλεγχος του φωτισμού. Κάθε φορά που ο ένοικος εισέρχεται σε κάποιο χώρο, τα φωτά εφ όσον είναι απαραίτητο να ανάβουν ενώ μόλις εξέρχεται να κλείνουν. Εναλλακτικά ο ένοικος μπορεί να επιλέξει παράλληλα με το σύστημα ασφάλειας να ενεργοποιείται και το σύστημα φωτισμού. Αν τώρα υφίσταται η κατάλληλη σύνδεση και φυσικά ο απαραίτητος προγραμματισμός δεν είναι δύσκολο να ανάβει και ο θερμοσίφωνας όταν κάποιος μπαίνει στο σπίτι, ενώ συνάμα να μεταδίδεται και η κατάλληλη εντολή στο φούρνο μικροκυμάτων ώστε να ζεσταίνεται το φαγητό.

Παντζούρια, πόρτες, παράθυρα και γενικά οποιοδήποτε πιθανό σημείο πρόσβασης στην οικία κλειδώνουν και ασφαλίζουν αυτόματα με το κλείδωμα της κεντρικής πόρτας, απαλλάσσοντας τον οικοδεσπότη από τον περιττό πλέον κόπο. Πολλές ακόμα ηλεκτρονικές αλλά και ηλεκτρικές συσκευές, όπως ο κλιματισμός, ο εξαερισμός, η κεντρική θέρμανση, οι λευκές συσκευές, ακόμη και το πότισμα του κήπου μπορούν να ελέγχονται από απόσταση αλλά και να συμπεριφέρονται προγραμματισμένα.

Άλλωστε, το έξυπνο σπίτι είναι στην ουσία ένα δίκτυο που περιέχει όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που υπάρχουν σε ένα χώρο. Για τον έλεγχο των συσκευών υπάρχει μια κεντρική μονάδα από όπου φεύγουν και φθάνουν καλώδια από όλες τις συσκευές που επιθυμούμε να λειτουργούν αυτόματα. Βέβαια, για να επιτύχει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι όλες οι συσκευές που συμμετέχουν στο δίκτυο να είναι ψηφιακές. Για παράδειγμα μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε την τηλεόραση μας η να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου και του φούρνου μικροκυμάτων. Η πιο κοινή μέθοδος καλωδίωσης που χρησιμοποιείται στα δικτυωμένα έξυπνα σπίτια είναι αυτή των συνεστραμμένων ζευγών (twisted pairs).

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί δυο καλώδια, ένα από την κεντρική μονάδα προς την συσκευή και ένα από την συσκευή προς την κεντρική μονάδα. Η μετατροπή ενός σπιτιού σε έξυπνο είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη, καθώς είναι προφανές ότι η καλωδίωση του αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη και περιπλοκή διαδικασία.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 9ης Ιανουαρίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.




Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.