Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

«Αγκάθι» η επαναφορά των τεκμηρίων στα Ι.Χ.

Εισαγωγείς, έμποροι και καταναλωτές προσπαθούν με διαφορετικό τρόπο ο καθένας τους να ερμηνεύσει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Oικονομίας Γ. Παπαθανασίου για επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης στα αυτοκίνητα, τον έκτακτο φόρο στα οχήματα άνω των 1.929 κ.εκ., ενώ τηρούν στάση αναμονής για φήμες περί επιβολής περιβαλλοντικού Tέλους, αύξηση των Tελών Kυκλοφορίας και βέβαια της άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη. O Σύνδεσμος Eισαγωγέων Aντιπροσώπων Aυτοκινήτων (ΣEAA) προτείνει τη θέσπιση αντικινήτρων στα παλαιά IX με την επιβολή Περιβαλλοντικού Tέλους που θα κυμαίνεται από 25% έως και 100% των Tελών Kυκλοφορίας, ενώ παράλληλα να αρθεί επιτέλους η απαγόρευση της .........

κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων IX σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τεκμήρια
Oσον αφορά στα τεκμήρια, υποστηρίζουν πως πρέπει να εφαρμοστούν με βασικό κριτήριο το κόστος χρήσης και σε καμία περίπτωση το ετήσιο κόστος να μην ξεπερνά τις 6.000 ευρώ.

O Σύνδεσμος Eμπόρων Eισαγωγέων Aυτοκινήτων Eλλάδος (ΣEEAE) προτείνει την επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης, την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στα πετρελαιοκίνητα IX σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ τάσσεται κατά, τόσο στην επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης στα IX, όπως επίσης και στην επιβολή περιβαλλοντικού τέλους.
«Αγκάθι» η επαναφορά των τεκμηρίων στα Ι.Χ.

Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα στελέχη του υπουργείου Oικονομίας αφορά στην επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης στα αυτοκίνητα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «H» υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς αυτοκινήτου: «H επαναφορά των τεκμηρίων στα αυτοκίνητα, αν δεν γίνει με τη μορφή του ετήσιου κόστους χρήσης, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά, καθώς χιλιάδες καταναλωτές πραγματοποίησαν το όνειρο της ζωής τους και αγόρασαν κάποιο IX καινούργιο ή μεταχειρισμένο σε άκρως δελεαστικές τιμές. Aν η κυβέρνηση επαναφέρει τα τεκμήρια, θα δούμε, όπως και στο παρελθόν, μία άδεια κυκλοφορίας κάποιου αυτοκινήτου να έχει εκδοθεί σε δύο, τρία ή ακόμη και πέντε ονόματα!

Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω πως το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να «τσακώσει» όσους φοροδιαφεύγουν, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν χρήση της χρονομίσθωσης ή έχουν εκδώσει την άδεια κυκλοφορίας του IX τους σε κάποιο άλλο όνομα...».

Κυβισμός
Πάντως κάποιο άλλο στέλεχος της αγοράς επισημαίνει στην «H» πως: «Aν τελικά αποφασίσει το υπουργείο Oικονομίας να επαναφέρει τα τεκμήρια στα IX θα πρέπει οι υπεύθυνοι να λάβουν σοβαρά υπόψη τους πως η επιβολή τους με βασικό κριτήριο τον κυβισμό είναι εντελώς άδικη και αναχρονιστική. Σήμερα στην αγορά υπάρχουν μοντέλα με κινητήρες από 1,4 έως και 1,6 λίτρα, που η τιμή αγοράς του ξεπερνά ακόμη και τα 40.000 ευρώ, ενώ αντίθετα διατίθενται κάποια άλλα μοντέλα με κινητήρες από 2 έως και 2,5 λίτρα με τιμές από 16.000 ευρώ».

Ένα ακόμη μεγάλο «αγκάθι» στην επαναφορά των τεκμηρίων στα IX, αν επιβληθούν με βάση τον κυβισμό, αφορά και στους ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων οχημάτων που έχουν αποκτήσει κάποιο όχημα μεγάλου κυβισμού έναντι πολύ μικρού τιμήματος και βέβαια μπορεί να μην μπορούν να καλύψουν το ποσό που θα θέσει το υπουργείο Oικονομίας.

Φόρος ρύπων
H E.E. εδώ και αρκετό καιρό έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα κατά των ρυπογόνων αυτοκινήτων και ιδίως των παλαιών. Στο πλαίσιο αυτό, τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν επιβάλει κάποιο Περιβαλλοντικό Tέλος, ώστε οι ιδιοκτήτες των παλιών οχημάτων να τα οδηγούν προς κάποιο Kέντρο Aνακύκλωσης Oχημάτων Tέλους Zωής, καθώς είναι ασύμφορη οικονομικά η διατήρησή τους στην κυκλοφορία.

Στην Eλλάδα ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες παλαιών IX προτιμούν να τα μετατρέψουν σε «αγροτικά» μηχανήματα που θα κυκλοφορούν σε κάποιο χωριό παρά να τα ανακυκλώσουν! Mάλιστα τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα IX κυκλοφορούν ανασφάλιστα, χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας και με απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας... Yπάρχουν βέβαια και κάποιοι άλλοι οι οποίοι μεταφέρουν τα παλιά τους αυτοκίνητα στο χωριό, τα κινούν όσο εκείνα αντέχουν και μόλις ακινητοποιηθούν από κάποια βλάβη μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης.

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ
Ανταλλαγές για ιδιοκτήτες με... γερά νεύρα


Τα ψυχολογικά τους όρια δοκιμάζουν όσοι ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων επιχειρούν τον τελευταίο καιρό να πουλήσουν το όχημά του ή να το ανταλλάξουν με κάποιο άλλο νεότερο ή καινούργιο.

Mάλιστα το θέμα της απαξίωσης της τιμής των IX βιώνουν σε μεγάλο βαθμό οι κάτοχοι οχημάτων με κινητήρες άνω των 1,9 λίτρου και σε μέγιστο βαθμό όσοι έχουν αυτοκίνητα με κυβισμό άνω των 2,5 λίτρων.

Oι έμποροι, από τη μεριά τους, δεν συζητούν σε καμία περίπτωση να ανταλλάξουν κάποιο μοντέλο που έχουν στα καταστήματά τους με κάποιο όχημα που έχει κινητήρα άνω των 3 λίτρων και μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς απωθούν τους υποψήφιους πελάτες τους δίνοντάς τους πραγματικά εξευτελιστικές τιμές!

Τιμές
Xαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αποτελεί ιδιοκτήτης πολυτελούς τετρακίνητου αυτοκίνητου με πρώτη άδεια κυκλοφορίας το 2006 και μόλις 28.000 χλμ. στο κοντέρ του, η υψηλότερη τιμή ανταλλαγής που του δόθηκε μετά από επίσκεψή του σε 10 και πλέον εμπόρους ήταν 8.000 ευρώ! O ιδιοκτήτης του πολυτελούς τετρακίνητου μοντέλου είχε καταβάλει περισσότερα από 40.000 ευρώ πριν από 3 χρόνια για να το αποκτήσει και βέβαια δεν το αντάλλαξε τελικά...

Kάποιος άλλος ιδιοκτήτης υπερπολυτελούς τετρακίνητου αυτοκινήτου το οποίο κυκλοφορεί στην Eλλάδα μόλις 8 μήνες και έχει αποκτηθεί έναντι 107.000 ευρώ το «παρέδωσε» σε έμπορο αυτοκινήτων για μόλις 42.000 ευρώ και μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «H» ο επαγγελματίας που το αγόρασε: «O ιδιοκτήτης του πολυτελούς τετρακίνητου αυτοκινήτου ήταν πραγματικά απογοητευμένος, καθώς οι έμποροι είχε επισκεφθεί πριν από εμένα, του έλεγαν ότι εξαιτίας του μεγάλου κυβισμού του οχήματος να το αφήσει στην έκθεσή τους μήπως και πουληθεί ενώ κανείς δεν προσφέρθηκε να το αγοράσει με μετρητά. Eγώ ρίσκαρα και αγόρασα με μετρητά το συγκεκριμένο μοντέλο σε μία άκρως δελεαστική και βέβαια αν πουληθεί το συγκεκριμένο μοντέλο θα κερδίσω σίγουρα αρκετά χρήματα. Aν πάλι δεν πουληθεί θα το κρατήσω να κυκλοφορώ εγώ...».

Πηγή: Ημερησία

Η περιφέρεια πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή

Πρωταθλητισμό στη φοροδιαφυγή κάνουν οι επιχειρήσεις κυρίως της περιφέρειας, οι οποίες πλήττονται και περισσότερο από την κρίση. Έξι στις δέκα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη και ελέγχθηκαν από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων διαπιστώθηκε ότι φοροδιαφεύγουν.

Στο σύνολο της επικράτειας τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, καθώς οι επιτηδευματίες που εντοπίστηκαν να έχουν υποπέσει σε τουλάχιστον μία φορολογική παράβαση είναι 4 στους 10.

Η περιφέρεια με τη μικρότερη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι αυτή της Ηπείρου, καθώς .........

«μόλις» το 28% των ελεγχθεισών επιχειρήσεων (τρεις στις δέκα) πιάστηκαν με φορολογικές παραβάσεις, ενώ την πρώτη θέση στη φοροδιαφυγή κατέλαβε η Στερεά Ελλάδα (ποσοστό παραβατικότητας 67%).

Εσοδα
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δικαιολογούν την καταβαράθρωση των φορολογικών εσόδων κυρίως από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους αποκαλύπτονται από τους ελέγχους που διενεργεί η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, η οποία δηλώνει ότι έχει αυξήσει τα πρόστιμα που έχει επιβάλει το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το 2008 κατά 30%.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει πόσα από αυτά τα πρόστιμα εισπράττονται, καθώς πολλές επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή είτε συμβιβάζονται στο ένα τρίτο του αρχικού προστίμου, ενώ άλλες δεν προσέρχονται ποτέ στις εφορίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα πρόστιμα που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από τις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ανέρχονται στο ποσό των 895.233.093 ευρώ έναντι 686.103.117 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008, σημειώνοντας, δηλαδή, αύξηση κατά 30%. Τα πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν μη απόδοση ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και λοιπών παρακρατούμενων φόρων που δεν έχουν αποδοθεί φθάνουν στα 116.516.378 ευρώ, έναντι 95.577.195 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008 (αύξηση 22%). Σε 631.063.911 ευρώ έναντι 408.388.477 ευρώ το 2008 ανέρχονται τα εκτιμώμενα πρόστιμα για παραβάσεις πλαστών- εικονικών τιμολογίων (αύξηση 55%). Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η ΥΠΕΕ πραγματοποίησε 21.393 στοχευμένους ελέγχους και εντόπισε 8.606 παραβάτες και 740.611 παραβάσεις. Δηλαδή 4 στις 10 ελεγχόμενες επιχειρήσεις πιάστηκαν με 86 παραβάσεις κατά μέσο όρο η κάθε μια.

On line έλεγχοι
Η μεγαλύτερη πληγή για τα έσοδα του προϋπολογισμού αποτελούν τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια από τα οποία το δημόσιο χάνει ετησίως τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως. Το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα βάλει φρένο στο φαινόμενο αυτό, από το φθινόπωρο που θα ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος Elenxis με το οποίο οι ελεγκτές εφοριακοί θα έχουν on line πρόσβαση στην τεράστια βάση δεδομένων του taxis, στην οποία έχουν καταχωρισθεί περισσότερες από 2,5 εκατ. δηλώσεις και πάνω 80 εκατ. εγγραφές πελατών - προμηθευτών απλουστεύοντας τις ελεγκτικές διαδικασίες για τον εντοπισμό εστιών φοροδιαφυγής.

Μέσω του συστήματος Elenxis θα μπορεί να γίνεται σε πραγματικό χρόνο διασταύρωση φορολογικών στοιχείων της ελεγχόμενης επιχείρησης και να εντοπίζονται διάφορες φορολογικές παραβάσεις.

Η λειτουργία του συστήματος Elenxis θα διευκολύνει τη δημιουργία, σε επόμενη φάση, του ηλεκτρονικού «big brother» δηλαδή ενός ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης και ελέγχου φορολογικών στοιχείων που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κίνηση «ματ» για την εξάλειψη του φαινομένου των πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Το νέο σύστημα θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομίας να έχει άμεση και πλήρη ενημέρωση, για τα στοιχεία κάθε νέου τιμολογίου και τις συνολικές ημερήσιες εισπράξεις λιανικής. Επίσης, θα επιτρέψει τον άμεσο έλεγχο της εγκυρότητας των εμπλεκομένων ΑΦΜ στην έκδοση ενός τιμολογίου και συνεπώς στον δραστικό περιορισμό της έκδοσης πλαστών τιμολογίων.

Καταστάσεις
Επιπλέον, θα παρέχει τη δυνατότητα προσδιορισμού των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ με σημαντική ακρίβεια, τη δυνατότητα κατάργησης της υποβολής των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Πελατών - Προμηθευτών, καθώς και την απλοποίηση διαδικασιών που άπτονται του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων». Σύμφωνα με τις πληροφορίες με την εφαρμογή του συστήματος κατά την έκδοση των τιμολογίων τα στοιχεία της συναλλαγής θα μεταβιβάζονται αυτόματα στον κεντρικό υπολογιστή του taxis που θα ελέγχει την αυθεντικότητα της συναλλαγής, αν δηλαδή ο ΑΦΜ είναι έγκυρος, η επιχείρηση υπαρκτή κ.λπ., ενώ στοιχεία για τις πραγματοποιούμενες συναλλαγές θα μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά και οι λήπτες τιμολογίων, ώστε να είναι διασφαλισμένοι ότι το τιμολόγιο που παραλαμβάνουν δεν είναι πλαστό ή εικονικό.

Σε πρώτη φάση το αυτοματοποιημένο σύστημα καταγραφής και ελέγχου των συναλλαγών θα λειτουργήσει για τις συναλλαγές που γίνονται στα τελωνεία.

Σταδιακά και οι λοιπές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να συνδεθούν on line με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία αυτόματης καταγραφής και ελέγχου των συναλλαγών αρχίζοντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις που μετά τη διασύνδεσή τους δεν θα είναι υποχρεωμένες να θεωρούν τα φορολογικά τους στοιχεία, καθώς σταδιακά ο όγκος των χάρτινων τιμολογίων θα αντικατασταθεί από ένα ηλεκτρονικό αρχείο εύκολα προσβάσιμο.

Εικονικά τιμολόγια στη Λέσβο

Νέα υπόθεση εικονικών τιμολογίων αποκάλυψε η Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.

Επιχείρηση της Λέσβου που δραστηριοποιείτο στον χώρο της εμπορίας μετάλλων, λάμβανε εικονικά τιμολόγια από ανάλογη επιχείρηση με έδρα την Αθήνα. Η υπόθεση αφορά τις χρήσεις του 2004 και 2005, οπότε και εξεδόθησαν 72 εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας 2,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόστιμο για τα εικονικά φορολογικά στοιχεία εκτιμάται στα 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε 1,1 εκατ. ευρώ εκτιμάται το πρόστιμο για τον μη αποδοθέντα ΦΠΑ.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες εντάχθηκαν στον πίνακα εταιρειών - παραβατών σε υποθέσεις εικονικών τιμολογίων που τηρεί η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, προκειμένου να ενημερώνονται όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες της και να τον λαμβάνουν υπ' όψη τους κατά την άσκηση του ελεγκτικού έργου τους.

Πηγή: Ημερησία

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση ανθρωποκτονίας 57χρονου που αγνοείτο στα Γρεβενά

Με μια ανεπάντεχη αποκάλυψη εξιχνιάστηκε η υπόθεση εξαφάνισης 57χρονου στο Δοτσικό Γρεβενών. Ακριβώς ένα χρόνο μετά τη δήλωσή του ως αγνοούμενου, η αστυνομία διαπίστωσε ότι ο άντρας είχε δολοφονηθεί τον Ιούλιο του 2008 από τη σύζυγό του, η οποία μάλιστα μετέφερε και έκρυψε το πτώμα του με τη βοήθεια των παιδιών τους.

Η σύζυγος του 57χρονου -ο οποίος ζούσε μόνιμα με την οικογένειά του στη Γερμανία και είχε έρθει στη γενέτειρά του, το Δοτσικό, για διακοπές- είχε φτάσει στο σημείο να απευθυνθεί σε τηλεοπτική εκπομπή, ζητώντας βοήθεια για να βρεθούν τα ίχνη του.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας, την ημέρα της δολοφονίας οι δύο ...........

σύζυγοι είχαν έντονη λογομαχία σε σχέση με τα παιδιά τους και ο 57χρονος απείλησε τον γιο του, 18 ετών και την κόρη του, 20, με ένα τσεκούρι. Τότε, η 52χρονη σύζυγός του τον χτύπησε με ένα ξύλο στο κεφάλι, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Μία ημέρα αργότερα, η γυναίκα και τα δύο παιδιά μετέφεραν το πτώμα σε ιδιωτική αποθήκη στο χωριό Δήμητρα (από όπου η καταγωγή της συζύγου), μέχρι να βρουν ασφαλή τόπο για να το θάψουν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας.

Στις 18 Ιουλίου 2008, μετέφεραν το πτώμα σε παραποτάμια περιοχή της Δήμητρας, όπου και το έθαψαν και η σύζυγος μετέβη στο αστυνομικό τμήμα Γρεβενών και δήλωσε ότι ο άνδρας της αγνοείται από τις 16 του μηνός.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ερωτηθείσα γιατί δεν δήλωσε νωρίτερα την εξαφάνιση, απάντησε ότι και το προηγούμενο καλοκαίρι, ο σύζυγός της είχε φύγει απροειδοποίητα από το σπίτι για λίγες ημέρες, αλλά τελικά επέστρεψε. Στη συνέχεια, η οικογένεια του θύματος επέστρεψε στον μόνιμο τόπο κατοικίας της, τη Γερμανία, ενώ η δράστις έδωσε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, κάνοντας εκκλήσεις για βοήθεια στον εντοπισμό του συζύγου της.

Την περασμένη Παρασκευή η οικογένεια ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές και εκλήθη στο αστυνομικό τμήμα. Εξεταζόμενοι, η σύζυγος και ο γιος ομολόγησαν τις πράξεις τους και υπέδειξαν το σημείο ενταφιασμού του πτώματος.

Η δικογραφία, που σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Γρεβενών, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, προκειμένου να εκδοθούν τα σχετικά εντάλματα σύλληψης.

Πηγή: in.gr

Αυξάνεται η φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών

Στην αναπροσαρμογή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους (Μ.Σ.Κ.Κ.) προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των μέτρων που σχεδιάζονται για την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων.

Οι νέοι Μ.Σ.Κ.Κ. , που αφορούν περίπου 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, εκτός απροόπτου θα εφαρμοστούν από το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009) με αποτέλεσμα το επόμενο έτος χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις να δηλώσουν μεγαλύτερα κέρδη και ως εκ τούτου να καταβάλλουν υψηλότερο φόρο στην Εφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ελάχιστα ποσά εξωλογιστικών καθαρών κερδών που θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι που υπάγονται στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης θα προσδιορίζονται, σύμφωνα με τις προτάσεις των στελεχών του ............

υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με βάση τους Μοναδικούς Συντελεστές Καθαρού Κέρδους που ισχύουν αλλά προσαυξημένους κατά 10% έως και 20%.

Ποσοστά που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην αύξηση και των ελαχίστων καθαρών κερδών που προσδιορίζονται εξωλογιστικά και θα λαμβάνονται υπόψη για την αυτόματη περαίωση της χρήσης του 2009.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να αποφύγουν τον τακτικό έλεγχο της Εφορίας, εφόσον είναι «τυχεροί» και δεν πέσουν στο δείγμα που ελέγχεται ούτως ή άλλως κάθε χρόνο, θα πρέπει να δηλώσουν υψηλότερα εισοδήματα και ως εκ τούτου να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόχρεοι που ακολουθούν τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης υπολογίζουν τα καθαρά τους κέρδη λογιστικά (έσοδα μείον δαπάνες) και εξωλογιστικά (ακαθάριστα έσοδα Χ ΜΣΚΚ). Στη συνέχεια, τα δύο ποσά καθαρών κερδών συγκρίνονται και όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή του φόρου εισοδήματος και την «αυτοπεραίωση» της δήλωσης με απαλλαγή από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναπροσαρμογή των Μ.Σ.Κ.Κ. ενδέχεται να συνδυαστεί και με τις αλλαγές που, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 29/6/2009), σχεδιάζονται όσον αφορά στην αυτοπεραίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα νέα όρια που εξετάζονται για την αυτοπεραίωση είναι τα εξής:

**επί επιχειρήσεων πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων, κατ' ανώτατο όριο μέχρι 600.000 ευρώ.

**επί επιχειρήσεων αμιγώς παροχής υπηρεσιών, κατ' ανώτατο όριο μέχρι 300.000 ευρώ.

**επί μεικτών επιχειρήσεων πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, κατ' ανώτατο όριο μέχρι 600.000 ευρώ για το σύνολο των δραστηριοτήτων και με την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδα από τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών είναι κατώτερα ή ίσα κατ' ανώτατο όριο των 300.000 ευρώ.

**επί αμιγώς ελευθέρων επαγγελματιών, κατ' ανώτατο όριο μέχρι 200.000 ευρώ.

Ανεξάρτητα ωστόσο από το ποια θα είναι τα νέα όρια της αυτοπεραίωσης, η αναπροσαρμογή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους κρίνεται επιβεβλημένη από τα στελέχη του υπουργείου όχι μόνο γιατί αποτελούν ένα βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για τον υπολογισμό του φόρου που πληρώνουν οι υπόχρεοι που ρυθμίζουν τις εκκρεμότητές τους, αλλά ταυτόχρονα και ένα σημαντικό «εργαλείο» του ελεγκτικού μηχανισμού.

Συγκεκριμένα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα μπορεί εύκολα, όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, να εντοπίζει τις επιχειρήσεις που, ενώ με βάση τους συντελεστές θα έπρεπε να δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα αυτές, εκμεταλλευόμενες το λογιστικό προσδιορισμό, εμφανίζουν μικρότερα καθαρά κέρδη.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΕΡΑΝΗ: Εμεινε στα Φιλιατρά ο Αλεξανδρόπουλος

Παίκτης της Εράνης και την ερχόμενη ποδοσφαιρική περίοδο θα είναι ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος.
Ο 22χρονος τερματοφύλακας συναντήθηκε χθες με τους παράγοντες της Εράνης και σε συζήτηση που είχαν τους ενημέρωσε ότι θέλει να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ομάδα.

Ο ποδοσφαιριστής είχε μείνει ελεύθερος και τις προηγούμενες ημέρες είχε προχωρημένες επαφές με τον Α.Ο. Κροκεών πρωταθλήτρια Λακωνίας, η οποία τη νέα αγωνιστική περίοδο θα αγωνιστεί στη Δ’ εθνική για να συνεχίσει εκεί την καριέρα του.

Τελικά η μετακίνησή του στην Λακωνία δεν έγινε και επέστρεψε στην Εράνη.
Μετά την πιο πάνω εξέλιξη, το θέμα απόκτησης ..........

τερματοφύλακα έκλεισε και πλέον οι παράγοντες της ομάδας θα ασχοληθούνμε το θέμα απόκτησης επιθετικού.

Πηγή: Notosport

Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων: "Πλαφόν" 400 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Το θέμα της νέας ΚΑΠ και το μέλλον των επιδοτήσεων συζήτησαν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής των Γαργαλιάνων στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος την Παρασκευή το βράδυ, καθώς πρόκειται για μείζον ζήτημα.

Από την πλευρά τού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις για τέσσερα βασικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον των επιδοτήσεων, προστάσεις που έτυχαν της αποδοχής των αγροτών και οι οποίες όπως τονίστηκε θα προωθηθούν και στην Ομοσπονδία τους.
Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα του ορίου των επιδοτήσεων, οι συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ τού να κοπούν οι επιδοτήσεις για 400 ευρώ και κάτω καθώς, όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για δικαιούχους που δεν είναι ενεργοί αγρότες αλλά συνεχίζουν να έχουν αυτή την σχέση λόγω ........

οικογενειακής ή συναισθηματικής συνέχειας.

Τονίστηκε όμως ότι απαιτούνται διευκρινίσεις σχετικά με αυτούς που θα κοπούν - αν δηλαδή δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός δικαιούχων ώστε να δικαιολογούνται οι επιδοτήσεις που παίρνουμε ως χώρα.
Γι’ αυτό ζητήθηκε να υπάρξει μια εις βάθος ενημέρωση.
Σχετικά με το πού θα πρέπει να πάνε οι επιδοτήσεις τονίστηκε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι οι κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες, η δεύτερη οι κατά κύριο επάγγελμα και η τρίτη οι μικροεπαγγελματίες του χώρου.
Για τα αποθεματικά του ταμείου επιδοτήσεων υπήρξε συμφωνία με την υφιστάμενη πρόταση, δηλαδή να προορίζεται για νέους αγρότες και για προγράμματα αναδιοργάνωσης.

Τέλος, για το θέμα κατάργησης του 2% και του 4% που πάει σε οργανισμούς και για το ποιοτικό παρακράτημα εξέφρασαν την διαφωνία τους τονίζοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει, σημειώνοντας ότι το ποιοτικό παρακράτημα πρέπει να δίνεται όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της ποιοτικής γεωργίας.

Πηγή: Ελευθερία

Τελευταία προβολή απόψε για την ταινία "GRAN TORINO"

Τελευταία προβολή κάνει απόψε η ταινία GRAN TORINO με πρωταγωνιστή τον Clint Eastwood.
Μια ταινία εκπληκτική που όσοι δεν την είδατε πρέπει να έρθετε να την δείτε. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο που δείχνει τον γερο- Κλιντ, να διδάσκει σκηνοθεσία…
Ένα masterclass που αφορά όλο τον κόσμο, από το μόνο δημιουργό που ανεβάζει μόνος του τον πήχυ όλο και ψηλότερα, χωρίς εκπτώσεις ήθους και ύφους και καμία παραχώρηση στο στυλ και την αισθητική του.

Η ταινία συγκεντρώνει εκμαιεύοντας όλα τα γνωστά ανθρώπινα συναισθήματα, κλιμακώνει δε την ένταση , φτάνοντας την αγωνία, στο κατακόρυφο μέσα σε ένα εκρηκτικά λυτρωτικό φινάλε, τραγικό μα αναπόφευκτο.

Η Σταύρωση του μετανοούντος μάρτυρα, μέσα στο λουτρό αίματος επιχειρεί να «καθαρίσει» με την αυτοθυσία του μια ολόκληρη γενιά.

Σας συμβουλεύουμε να μην την χάσετε. Εκμεταλευτείτε την τελευταία προβολή του έργου και ελάτε να την ........

απολαύσετε στον εξαιρετικά όμορφο χώρο στο αίθριο του Δημαρχείου Φιλιατρών φυσικά κάτω από τ' αστέρια.

Πρωταγωνιστούν:
Clint Eastwood... Walt Kowalski
Bee Vang... Tao Vang Lor
Cory Hardrict... Duke
Geraldine Hughes... Karen Kowalski
Brian Haley... Mitch Kowalski
Dreama Walker... Ashley Kowalski
Brian Howe... Steve Kowalski
Doua Moua... Fong / Spider
Sarah Neubauer... Paralegal

Η απόψε 20 Ιουλίου κάνει την τελευταία της προβολή.

Για Υπόθεση Και Τrailer της ταινίας πατήστε εδώ

Ολόκληρο το πρόγραμμα προβολών βρίσκεται εδώ
(πατήστε σε κάθε πόστερ ξεχωριστά)

Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού Τύπου 20ης Ιουλίου 2009

ele20.jpg (678 KB) Foni20.jpg (224 KB)



Εφημερεύον Φαρμακείο στα Φιλιατρά.

Την εβδομάδα από 20 έως 26 Ιουλίου εφημερεύει το φαρμακείο:

Άλκης Ξύγκας

Tηλ: 2761 - 0 - 33560
Κιν. 697 - 7692544




Οι πειρατές του Ιnternet έγιναν νομοταγείς

Το δημοφιλές στη δωρεάν ανταλλαγή αρχείων Ρirate Βay εξαγοράστηκε και χιλιάδες χρήστες του θα κληθούν να περάσουν στο καθεστώς της συνδρομής.

Η εξαγορά του Ρirate Βay, ενός από τους πλέον δημοφιλείς διαδικτυακούς προορισμούς ανταλλαγής αρχείων, από τη σουηδική εταιρεία λογισμικών συστημάτων Global Gaming Factory αντί 7,7 εκατ. δολαρίων σηματοδοτεί ίσως το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για την «πειρατεία» στο Διαδίκτυο και την ελεύθερη ανταλλαγή αρχείων.

Το περιοδικό «Wired» χαρακτήρισε τη συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη, 30 Ιουνίου, την πιο σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της ανταλλαγής αρχείων μέσω του Ιnternet μετά το 2001, όταν η ιστοσελίδα Νapster, που επέτρεπε στους επισκέπτες της να «κατεβάζουν» στον υπολογιστή τους μουσικά αρχεία, αναγκάστηκε να γίνει «νομοταγής» χάνοντας τους επισκέπτες της.

Οπως προβλέπουν πολλοί αναλυτές, τα σχέδια των ......

νέων ιδιοκτητών να αλλάξουν το επιχειρηματικό μοντέλο του Ρirate Βay και να υποχρεώνουν τους χρήστες να πληρώνουν για να κατεβάσουν αρχεία, αποδίδοντας ταυτόχρονα ποσοστά στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων των αρχείων, θα απομακρύνει τους χρήστες από την ιστοσελίδα, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος για το Ρirate Βay.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με επισκέπτες που ξεπερνούν τα 20 εκατ. τον μήνα το Ρirate Βay κατατάσσεται μέσα στους 100 πιο δημοφιλείς ιντερνετικούς προορισμούς στον κόσμο. Η ιστοσελίδα προσφέρει στους χρήστες του Διαδικτύου τη δυνατότητα να ανεβάζουν και να κατεβάζουν ηλεκτρονικά αρχεία χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα ανταλλαγής αρχείων ΒitΤorrent.

Τον περασμένο Απρίλιο οι διαχειριστές της ιστοσελίδας είχαν καταδικαστεί από ένα σουηδικό δικαστήριο σε δωδεκάμηνη φυλάκιση και υψηλά πρόστιμα για συνέργεια σε πειρατεία. Η καταδίκη των διαχειριστών είχε προκαλέσει σάλο στη Σουηδία, μια χώρα όπου η διείσδυση του Διαδικτύου είναι πολύ μεγάλη.

Τα περισσότερα από τα αρχεία που διακινούνται μέσω του Ρirate Βay είναι πειρατικές ταινίες, λογισμικά προγράμματα και τραγούδια. Η ανταλλαγή αυτών των αρχείων είναι παράνομη, ωστόσο το Ρirate Βay δεν αποθηκεύει τα αρχεία στους διακομιστές του.