Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

O N. Μεσσηνίας τιμώμενος Νομός για το 2009 στο Φεστιβάλ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, μεταξύ του νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δημήτρη Δράκου και του αρμόδιου αντινομάρχη και αναπληρωτή νομάρχη, κ. Σωτήρη Παναγιωτόπουλου με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του εν λόγω Οργανισμού παραβρέθηκαν οι κ. Γιώργος Αναστόπουλος, κα Νία Κομπορόζου, κ. Γιώργος Σιδέρης, κ. Ιωάννης Κάκος, κ. Αντώνης Κολλιόπουλος, που επισκέφθηκαν τη Νομαρχία, προκειμένου να ανακοινώσουν επίσημα ότι, η Μεσσηνία θα είναι ο τιμώμενος Νομός στο 3ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 10, 11 και 12 Απριλίου 2009. Ο νομάρχης τούς καλωσόρισε και αναφέρθηκε στο ζήτημα του ελαιολάδου λέγοντας - μεταξύ άλλων - τα εξής: «Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά που σας υποδεχόμαστε και που επισκέπτεστε τη Μεσσηνία. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό που έχει πάρει αυτή την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του φεστιβάλ για το ελαιόλαδο και την ελιά. Είναι πανθομολογούμενη η άποψη ότι, η καλλιέργεια αυτή είναι συνδεδεμένη με τη Μεσόγειο και ιδιαίτερα με την Ελλάδα και από άποψη ιστορική περιβαλλοντολογική, οικονομική, που γεμίζει κυριολεκτικά όλες τις παραμέτρους της ανθρώπινης και της κοινωνικής ζωής. Είναι ειλικρινά ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η πατρίδα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως ξέρετε ζούμε και αναπτυσσόμαστε κάτω από αυτή την καλλιέργεια και κάτω από αυτό το ιερό δέντρο. Είναι γεγονός βέβαια ότι τα τελευταία χρόνια, ασκείται μια αρνητική πίεση, η οποία φέτος έχει φτάσει στο απόγειό της, στο αποκορύφωμά της πάνω στην οικονομία της καλλιέργειας, τη βιωσιμότητά της. Το ίδιο το προϊόν φτάνει σχεδόν στα όρια αντοχής του αγρότη, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας μας.

Κυρίως οφείλουμε να στηρίξουμε τις κοινωνίες, οι οποίες καθορίζονται από αυτό το εισόδημα. Η προσπάθειά σας είναι θεάρεστη και αναγκαία. Χρειάζεται, παρά τις δυσκολίες, να πολεμήσουμε και μέσα από τους θεσμούς και να διεκδικήσουμε και πολιτικές λύσεις. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, διότι επιλέξατε τη Μεσσηνία ως τιμώμενη ελαιοπαραγωγική περιοχή και να πούμε ότι, είναι γνωστό πως έχουμε ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο, για να μην πω το καλύτερο. Βεβαίως, αυτό χρειάζεται κάθε στιγμή να το επιβεβαιώνει κανείς όταν προβάλλει την παραγωγή του, το προϊόν του, όταν το διαφημίζει και πρέπει κάθε μέρα αυτό να το αποδεικνύει».

Παρεμβάσεις των διοργανωτών του Φεστιβάλ

Image Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, ευχαρίστησαν για το θερμό καλωσόρισμα, σημείωσαν ότι, η καρδιά της Μεσσηνίας χτυπά πάντα στον ρυθμό της ελιάς και του λαδιού κι ότι η Μεσσηνία έχει καταξιωθεί ως προς το ελαιόλαδο στο Πανελλήνιο, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Δικαιωματικά θα είναι ο τιμώμενος Νομός στο φεστιβάλ, αφού στο προηγούμενο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου είχε πάρει 12 από τα 40 βραβεία. Ακόμη ενημέρωσαν ότι, θα εισηγηθούν πέραν της ημερίδας με θέμα Μάρκετινγκ και Τυποποίηση. Την πρόταση του νομάρχη Μεσσηνίας για μια νέα ημερίδα εντός του Φεστιβάλ και αυτή για την πολιτική του ελαιολάδου με εκπροσώπους από τη Διεύθυνση Λιπαρών και Ελαιολάδου, του ΚΟΥ, της ΕΝΑΕ, τη ΠΑΣΕΓΕΣ, τον υπουργό, αντίστοιχους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τοπικούς παράγοντες στο ακροατήριο.

Δηλώσεις του αρμόδιου αντινομάρχη

Ο αντινομάρχης, κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, καλωσόρισε και εκ μέρους του τους παριστάμενους και δήλωσε: «Αποτελεί ξεχωριστή τιμή το γεγονός ότι, το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού αποφάσισε ομόφωνα η Μεσσηνία να είναι ο τιμώμενος Νομός για το 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.
Σήμερα εδώ τιμούμε τους ανθρώπους της Μεσσηνίας που ασχολούνται με το ελαιόλαδο, το κυρίαρχο Μεσσηνιακό προϊόν. Εκτιμώ ότι, η απόφαση αυτή δεν λήφθηκε τυχαία.
Το γεγονός ότι, στο περσινό φεστιβάλ η Μεσσηνία απέσπασε τα 12από τα 40 βραβεία αφενός, αφετέρου η συνεργασία μας κινήθηκε μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, που έδωσε μια δυναμική σε όλη τη δραστηριότητα που είχαμε αναπτύξει, αλλά και το γεγονός ότι η παρουσία της Μεσσηνίας στο 2ο Φεστιβάλ ήταν αντάξια της προσδοκίας που είχαμε για την προβολή του ελαιολάδου μας μέσα από αυτό.

Ήταν τα βασικά στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη και σήμερα εδώ ανακοινώνεται αυτό το σημαντικό για τη Μεσσηνία γεγονός. Θέλω επίσης να πω ότι, η συμβολή η δική μας σε ό,τι αφορά στο ελαιόλαδο έχει συγκεκριμένους στόχους για την προώθηση, την προβολή και τη διασφάλιση της ποιότητας.
Θεωρούμε επίσης σημαντική, προς αυτή την κατεύθυνση την παρουσία μας σε κάθε εκδήλωση, κάθε έκθεση και δραστηριότητα στην πατρίδα μας ή στο εξωτερικό για να μπορέσουμε έτσι να προωθήσουμε το λάδι μας».

Σημαντικό προβάδισμα για την Εράνη. 2-0. Κέρδισε το Φαραί

Σημαντικότατο προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση με 2 - 0 εναντίον του Φαραί πήρε η Εράνη στο γήπεδο Φιλιατρών.
Η Εράνη σημείωσε τραγική εμφάνιση χωρίς καμία συνοχή και πειθαρχία που σίγουρα δεν άρμοζε σε ομάδα Δ' Εθνικής κατηγορίας απέναντι σε μια εξαιρετικά υποδιαίστερη της ομάδα η οποία αγωνίζεται στο Α' Τοπικό πρωτάθλημα.
Πέρα από κάθε αμφιβολία το 2 - 0 του αγώνα κρίνεται εξαιρετικά δίκαιο και παλικαρίσιο συνυπολογίζοντας την άθλια διαιτησία του Ζαρακοβίτη ο οποίος ήταν εκτός τόπου και χρόνου!!!

Η Εράνη ευτύχησε να προηγηθεί στο 8ο λεπτό με τον Νικολόπουλο που μετα απο σούτ εκτέλεσε τον Μέντζα που δεν μπόρεσε να αντδράσει πετυχαίνοντας το 1 - 0.
Το δεύτερο γκόλ ήρθε στο 90 με τον Παναγιωτίδη ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα μετα απο εκτέλεση κόρνερ του Γιάννη.
Η πρώτη αναγκαστική αλλαγή για την Εράνη ήρθε στο 25 όταν ο Ασημακόπουλος έπαθε τράβηγμαστον δικέφαλο και ζήτησε αντικατάσταση.

Εράνη:
Αθανασόποπουλος, Γιαννακόπουλος, Γιάννη, Ντινιώτης Ηλίας , Ντινιώτης Χαρ/μπος (45' Τσώνης), Παναγιωτίδης, Κώτσος, Κόλλιας (62 Χατζηπαναγιώτης), Αναστασόπουλος Ασημακόπουλος (25' Παναγιωτακόπουλος) Νικολόπουλος

Φαράι:
Μέντζας, Παντσιώτης, Παθλόπουλος, Κορδελάκης, Τσάκωνας, Σερεμέτης, Κουτουμάνος (90 Μπαστακός), Μοράκης, Αλεξανδρόπουλος, Καρλάφτης, Ψωρομύτης

Μήνυμα από αναγνώστη με σκέψεις για το Στόμιο

Υπάρχουν κάποιες περιοχές στα Φιλιατρά μοναδικού κάλλους και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο πανέμορφο τοπίο που δημιούργησε η φύση στον χώρο του Στόμιου.
Η φυσική βλάστηση και γενικότερα το όλο ανάγλυφο της περιοχής εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, παρόλο που θα ταλαιπωρηθεί για να το περπατήσει.
Σε αυτό ακριβώς θέλω να αναφερθώ, θεωρώ ότι, κατόπιν μελέτης των ειδικών πάντα θα έπρεπε να γίνουν κάποια έργα τα οποία και θα σέβονται το περιβάλλον αλλά παράλληλα θα διευκολύνουν τον περιηγητή να θαυμάσει και να ζήσει για λίγο αυτό το υπέροχο και σπάνιο τοπίο.

Το Στόμιο δεν είναι μόνο η θαυμάσια παραλία που όλοι γνωρίζουμε, είναι και ο περιβάλον χώρος.Ο συνδυασμός αυτών των δύο, είναι μοναδικός!
Θα μπορούσε θαυμάσια να μετατραπεί σε ένα υπέροχο Βοτανικό Κήπο που εκτός των άλλων θα γίνει και πόλος έλξης για αυτούς που αναζητούν αυτήν ακριβώς την μοναδικότητα.
Επειδή στην Ελλάδα ζούμε και έχουν δεί πολλά τα μάτια μας και αναφέρομαι στους κερδοσκόπους αετονύχηδες, απαραίτητο είναι να προστατευθεί η αναφερόμενη περιοχή γιατί σίγουρα κάποια αρπακτικά την καλοβλέπουν...
Να μια αναξιοποίητη πηγή αειφόρου και οικολογικής ανάπτυξης.
Ας μην περιμένουμε κάποιον που θα εκμεταλλευτεί αυτή την μοναδική ομορφιά για να δημιουργήσει εκεί εγκαταστάσεις, απαγορευμένες βέβαια για μας τους ντόπιους, γιατί σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος...

Ενας Φιλιατρινός.

"Καπέλα" έως 944% σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ

Μαύρη αγορά στα τρόφιμα

Η πρωτοφανής ακρίβεια που σαρώνει την αγορά οφείλεται εν πολλοίς στον εκβιασμό που υφίστανται οι προμηθευτές των προϊόντων (αγρότες, βιοτέχνες, βιομηχανία) να «φουσκώνουν» τις τιμές με εικονικά τιμολόγια.

Τη μερίδα του λέοντος αποκομίζουν οι έμποροι και λιανοπωλητές που εισπράττουν έως και το 60% της ψευδούς τιμής των τροφίμων.
Από έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ προκύπτει, επίσης, πως, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν σε δεκαπλάσιες σχεδόν τιμές τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, στις τσέπες των αγροτών καταλήγει μόλις το 10% της αξίας.
Εξοργιστικές και πέραν κάθε καλώς εννοουμένων συναλλακτικών ηθών είναι και οι τιμές που αναγκάζονται να πληρώνουν οι καταναλωτές σε όλα τα βασικά είδη διατροφής. Η ψαλίδα τιμών καταναλωτού και παραγωγού έχει αβυσσαλέο άνοιγμα, που δρασκελίζουν ανενόχλητα καρτέλ και μεσάζοντες.

Ακριβότερα κατά 650% πωλούνται το αλεύρι σε σχέση με την τιμή παραγωγού, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο +239%, οι ελιές Καλαμών +220%, τα ψάρια +333%.


Το ψωμί
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ το ψωμί:
Το τύπου «χωριάτικο» πωλείται προς 1,7 ευρώ ανά κιλό, ενώ ο παραγωγός εισέπραξε για το μαλακό σιτάρι 0,18 ευρώ/κιλό. Στον καταναλωτή τελικά φτάνει ακριβότερο το ψωμί κατά 944%, αλλά από την πρωτοφανή αυτή ληστεία ευνοημένοι φαίνεται πως είναι οι πάσης φύσεως μεσάζοντες και λιανοπωλητές και όχι βέβαια ο αγρότης, καθώς το μερίδιό του είναι μόλις 11% από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής.
Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος της κλοπής αγροτών και καταναλωτών: Στα 100 ευρώ που πληρώνει για την αγορά ψωμιού ένα νοικοκυριό, μόνο τα 10 πηγαίνουν στον παραγωγό.
Εξοργιστικές και πέραν κάθε καλώς εννοουμένων συναλλακτικών ηθών είναι και οι τιμές που αναγκάζονται να πληρώνουν οι καταναλωτές σε όλα τα βασικά είδη διατροφής, παίρνοντας πάντα σαν βάση τις τιμές με τις οποίες ξεκινούν αυτά από το χωράφι ή τη στάνη (όταν πρόκειται για κτηνοτροφικά προϊόντα).

Ανενόχλητοι
Η ψαλίδα τιμών καταναλωτού και παραγωγού έχει αβυσσαλέο άνοιγμα που δρασκελίζουν ανενόχλητα καρτέλ και μεσάζοντες, καθώς:
Ακριβότερα κατά 650% πωλούνται το αλεύρι στην αγορά σε σχέση με την τιμή παραγωγού, το ρύζι +324%, η ζάχαρη +265%, το χύμα κρασί +378%, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο +239%, οι ελιές Καλαμών +220%, το μέλι +314%, τα ψάρια +333%, το μοσχαρίσιο κρέας +239%, το τυρί φέτα +206%, η γραβιέρα +305% κ.ο.κ.
Την ασύδοτη ακρίβεια στην αγορά... θρέφει το ισχύον «πιστωτικό τιμολόγιο έκπτωσης εκ των υστέρων», επισημαίνει, με δηλώσεις του στο «Έθνος», ο γενικός διευθυντής της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος.
Το ισχύον σύστημα, λέει ο κ. Τσιφόρος, αποτελεί όχημα εκβιασμού και παράνομων συναλλαγών σε βάρος των προμηθευτών (αγροτών κ.λπ.) από το εμπόριο. Τους οδηγούν σε πλασματική διόγκωση των εξόδων τους, με επακόλουθο την υπερβολική και εικονική αύξηση των τιμών.
Έμποροι και λιανοπωλητές, μας λέει ο κ. Τσιφόρος, με βάση το εικονικό αυτό τιμολόγιο διεκδικούν από τους προμηθευτές τους το μέγιστο του ποσοστού της υπερτιμολόγησης.

Εκβιασμός
Τα ποσοστά του εκβιασμού αυτού, κατά το γενικό διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ, κυμαίνονταν, για παράδειγμα, στα αλλαντικά μέχρι 60%, στα ζυμαρικά μέχρι 50%, στα όσπρια έως 50%, στα χαρτικά έως 60% και βασίζονταν σε παράνομα ιδιωτικά συμφωνητικά.
Αν το υπουργείο Ανάπτυξης ήθελε πραγματικά να πλήξει την ακρίβεια, λέει ο κ. Τσιφόρος, μία και μόνο διάταξη έπρεπε να είχε υιοθετήσει: Την οριστική κατάργηση αυτού του πιστωτικού τιμολογίου.
Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ επισημαίνει, παράλληλα, πως οι ελλιπείς δομές στο εμπόριο και στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, η παντελής έλλειψη κανόνων λειτουργίας, η αδιαφάνεια των συναλλαγών και η κερδοσκοπία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη χαοτική λειτουργία της αγοράς.
Απαιτείται, λέει ο κ. Τσιφόρος, ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο πρέπει να ρυθμίζονται τα εξής:
1. Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος εμπόρου - διακινητή αγροτικών προϊόντων. Πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν βασικές απαιτήσεις που αφορούν στην υποδομή (π.χ. συσκευαστήρια, ψυκτικοί θάλαμοι, ειδικά μέσα μεταφοράς κ.λπ.), στην οργάνωση, στην κεφαλαιουχική τους υποδομή, στις εγγυήσεις προς τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, στις βασικές υποχρεώσεις και ευθύνες τους έναντι των παραγωγών και των καταναλωτών, σε σχέση με την υγιεινή και την ασφάλεια ευπαθών αγροτικών προϊόντων, αλλά και με άλλες συναφείς απαιτήσεις.
Τα κριτήρια χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος πρέπει να λειτουργούν σωρευτικά. Οι κατέχοντες σήμερα άδεια εμπόρου - διακινητή, εντός εύλογου χρόνου, πρέπει να κριθούν εκ νέου, αν πληρούν τα αναγκαία κριτήρια.
2. Πρέπει να διαμορφωθούν κλαδικά μητρώα εμπόρων διακινητών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, αλλά και να προσδιοριστεί η θεσμική και οργανωτική λειτουργία των εμπόρων - διακινητών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Τα μητρώα πρέπει να επικαιροποιούνται συστηματικά και όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή αθετούν τις υποχρεώσεις τους πρέπει να διαγράφονται.
3. Πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας τους, σε σχέση κυρίως με τη διαμόρφωση των τιμών, στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού.

Νοθεία
Από την άλλη πλευρά, αποτελεί ζητούμενο η πρόληψη σοβαρών παραβάσεων που ενέχουν κινδύνους για τους καταναλωτές για διάφορες περιπτώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και προκαλούν κίνδυνο στη δημόσια υγεία.
Τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί χαρακτηρίζονται ελλιπή και αποσπασματικά, μια και δεν περιλαμβάνουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο της ακρίβειας, για την πάταξη της νοθείας και για την παραπλάνηση του καταναλωτή. Το ελάχιστο ύψος των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται είναι εξαιρετικά περιορισμένο.
Ειδικά για τη νοθεία στα τρόφιμα, η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει προτείνει την επιβολή διοικητικών προστίμων μέχρι 100.000 ευρώ κατά την πρώτη παράβαση και μέχρι 400.000 ευρώ με άρση άδειας λειτουργίας για δύο χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
Ανάλογα επίπεδα προστίμων θα έπρεπε να υιοθετηθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, μια και ο έλεγχος στα εισαγόμενα τρόφιμα και ειδικά στα τελωνεία είναι πραγματικά ανύπαρκτος και, δυστυχώς, δε φαίνεται ότι μπορεί να βελτιωθεί.

Πηγή: Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
Η ΠΑΣΕΓΕΣ ανακάλυψε τον τροχό.!!!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!!!
Μην μας ανακοινώνετε έτσι τις ανακαλύψεις σας και μας βρει τίποτα.....

Με νέο look το Site της Εφημερίδας "Θάρρος"

Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη είχαμε σήμερα από την Μεσσηνιακή εφημερίδα "Θάρρος".
Απόκτησε ένα πολύ πιο σύγχρονο, και ανανεομένο site το οποίο αρέσει.
Είναι minimal χωρίς περιττά καλούδια αλλα ταυτόχρονα πολύ όμορφο.
Αναμφισβήτητα ο τόνος ανανέωσης που παρουσιάζει είναι πετυχημένος.

Το είδαμε και μας άρεσε τρελά το νέο look.

Εμείς τους λέμε καλορίζικο, και το επόμενο βήμα τους να είναι ολόκληρη η εφημερίδα online όπως γίνεται με τις μεγάλες εφημερίδες των Αθηνών (Εθνος. Τα Νέα κλπ κλπ).

Καλή επιτυχία με το νέο σας look.

Δείτε το κι εσείς: www.tharrosnews.gr