Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

e-κλέβουν τις ταυτότητές μας

Ηλεκτρονικοί εγκληματίες λυμαίνονται το Ίντερνετ με όπλα ιούς και e-mail

Οργιάζουν στο Διαδίκτυο οι ηλεκτρονικοί κλέφτες που υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα στους σκοτεινούς δρόμους του κυβερνοχώρου, σύμφωνα με μια νέα έκθεση. Τα εργαλεία τους είναι ιοί, σκουλήκια, δούρειοι ίπποι και παραπλανητικά μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Oι ηλεκτρονικοί κλέφτες μηχανεύονται συνεχώς νέους τρόπους για να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Διαδικτύου. Στόχος τους είναι αριθμοί πιστωτικών καρτών, τραπεζικοί λογαριασμοί, αριθμοί φορολογικού μητρώου και οτιδήποτε άλλο μπορεί να διατεθεί στη μαύρη αγορά που γνωρίζει τεράστια άνθηση. Σύμφωνα με έκθεση της Symantec, εταιρείας που παράγει λογισμικά ασφαλείας, η αντοχή της βιομηχανίας επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η ζήτηση για διάφορα προσωπικά στοιχεία χρηστών του Διαδικτύου, παραμένει σταθερή. Έτσι, ένας αριθμός πιστωτικής κάρτας μπορεί να κοστίσει από 6 σεντς έως 30 δολάρια (ανάλογα με τον αριθμό των παραγγελιών), η πρόσβαση σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από 10 σεντς έως 100 δολάρια, ενώ η πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς από 10 δολάρια έως 1.000 δολάρια.

Ηλεκτρονικό «ψάρεμα» .............

Οι ηλεκτρονικοί κλέφτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ευρέως το phishing, μια μέθοδο «ψαρέματος» των προσωπικών δεδομένων με πλαστό email. Τα τρία τέταρτα αυτών των e-mail είχαν σχέση με τραπεζικά προϊόντα, όπως προσφορές για χαμηλότοκα δάνεια ή αναχρηματοδοτήσεις υποθηκών.
Το phishing μπορεί να θεωρηθεί πλέον μια παραδοσιακή απάτη.
Όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, οι απατεώνες του Διαδικτύου έχουν εξαπολύσει παράλληλα μια πολυμέτωπη επίθεση με όπλο τους λεγόμενους «κακόβουλους κώδικες», δηλαδή ιούς, σκουλήκια και δούρειους ίππους, σε ιστοσελίδες που περιέχουν προσωπικά δεδομένα.
«Από τον συνολικό αριθμό των επιθέσεων της τελευταίας 20ετίας, το 60% πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Symantec Βίνσεντ Γουίφερ. Στόχος των επιθέσεων δεν είναι πλέον οι ιστοσελίδες τραπεζών και εταιρειών, οι οποίες είναι καλά προστατευμένες.
Οι ηλεκτρονικοί κλέφτες έχουν στρέψει την προσοχή τους σε ιστοσελίδες που περιέχουν προσωπικά δεδομένα χωρίς να έχουν τόσο ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας, όπως είναι τα Site που συγκεντρώνουν προτάσεις για φτηνά τουριστικά καταλύματα.

Στο στόχαστρο οι πιστωτικές

ΤΟ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ προϊόν στη μαύρη αγορά είναι τα στοιχεία πιστωτικών καρτών, ενώ ακολουθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Αν καταλάβω τον χώρο σου, μπορώ να τον χρησιμοποιήσω για να στείλω spam ή να υποδυθώ εσένα», συνοψίζει ο αντιπρόεδρος της Symantec.
Ένα άλλο στοιχείο που διαπιστώνεται στην έκθεση είναι ότι πλέον έχει αλλάξει η ταυτότητα των κλεφτών.
Αν κάποτε ήταν νεαροί ερασιτέχνες που σκορπούσαν τον τρόμο στο Διαδίκτυο, σήμερα οι συμμορίες του κυβερνοχώρου συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.
Και όποιος δεν υπακούει στους κανόνες, μπορεί να αποκλειστεί από μια μελλοντική δουλειά, να δεχθεί μια ανελέητη ηλεκτρονική επίθεση ή ακόμη και απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα.

Πώς υποκλέπτονται τα προσωπικά δεδομένα

ΜΕ ΠΛΑΣΤΟ e-ΜΑΙL το οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται από κάποια γνωστή τράπεζα, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας κ.λπ. και περιέχει σύνδεσμο προς πλαστή ιστοσελίδα ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑπου απευθύνονται σε μια ομάδα ανθρώπων (π.χ. σε υπαλλήλους μιας εταιρείας με αποστολέα τον εργοδότη)

ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ εξυπηρέτησης ή ζητείται ο αριθμός του παραλήπτη, ώστε να επικοινωνήσουν μαζί του οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποι της εταιρείας ΑΝΤΛΩΝΤΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ και δεδομένα από το προφίλ χρηστών σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι ηλεκτρονικοί κλέφτες στέλνουν εξατομικευμένα μηνύματα με παραπομπή σε εικονικό site.
ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ χρησιμοποιούν ιούς, σκουλήκια και δούρειους ίππους για να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα πελατών που θεωρητικά περιέχονται σε ασφαλείς ιστοσελίδες.

Τρόποι προφύλαξης

Nα γνωρίζετε ότι καμία αξιόπιστη εταιρεία δεν επικοινωνεί για ζητήματα που αφορούν προσωπικούς λογαριασμούς μέσω e-mail

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ στις κανονικές ιστοσελίδες τραπεζών και εταιρειών αρχίζει με https αντί για http, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει ένα λουκετάκι

ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ τηλεφωνικά με την εταιρεία για να εξακριβώνετε τη γνησιότητα του μηνύματος ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ πάντα λογισμικό προστασίας από ιούς (θα το βρείτε δωρεάν στην ιστοσελίδα www.free.avg.com

ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ψηφιακό φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας www.spamfighter.com

Κύμα ακρίβειας έως 125% «πνίγει» τα νοικοκυριά

«Κύμα» ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά είδη διατροφής έως 125%, στο κρέας έως 11,4% και στη βενζίνη μέχρι 13,6% από τον περασμένο Δεκέμβριο «βουλιάζει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται για τα ψώνια του πασχαλινού τραπεζιού.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία της Νομαρχίας Πειραιά, ύστερα από τιμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν με επιστημονική μέθοδο από τα τέλη Μαρτίου έως και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, σε επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Κύμα ακρίβειας έως 125% «πνίγει» τα νοικοκυριά

Πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος, ύστερα από επίσκεψη που έκανε χθες στη Βαρβάκειο Αγορά, επιμένει στο να βλέπει χαμηλές τις τιμές........


Ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, κατήγγειλε με δριμύτητα την κυβέρνηση για αδράνεια στο «κύμα» ακρίβειας που «γονατίζει» τη μέση οικογένεια, αλλά και ότι με τις ανακοινώσεις της παρουσιάζει «εικονική πραγματικότητα» στο θέμα των τιμών της αγοράς.

Σε λήθαργο...

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε κατά κοινή παραδοχή τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ευρώπη και η κυβέρνηση να παρακολουθεί ως παθητικός παρατηρητής», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Μίχας.

Και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση αδυνατεί να προστατεύσει έστω και στοιχειωδώς το εισόδημα των πολιτών σε μία μάλιστα εποχή που η ίδια απαιτεί από τους πολίτες ολοένα και περισσότερες θυσίες, επιβάλλοντας νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, καθηλώνοντας συντάξεις και μισθούς. Ειλικρινά αναρωτιόμαστε τι πρέπει να γίνει για να ξυπνήσει από τον λήθαργο στον οποίο έχει πέσει;».

Ειδικότερα, από τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Νομαρχίας Πειραιά προκύπτουν σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο τα εξής:

* Στα οπωροκηπευτικά προϊόντα από 9,7% έως 125%.
* Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο εγχώριο μπρόκολο (125%), στις πατάτες εισαγωγής (51%), στα ντόπια κολοκύθια (30%), στο ντόπιο μαρούλι (20,63%) κ.ο.κ.
* Στα κρεατικά από 0,1% έως 11,4%.

Σε σχέση μάλιστα με τον περασμένο μήνα, η μέση τιμή του εγχώριου αρνιού σημείωσε αύξηση της τάξης του 5,6%, αφού από τα 7,296 ευρώ «σκαρφάλωσε» στα 7,703 ευρώ. Η αύξησή του έφτασε στο 3,3%, αφού η μέση τιμή του από τα 6,963 ευρώ τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 7,190 ευρώ τον Απρίλιο.

Είδη παντοπωλείου
Στα είδη παντοπωλείου, όπως τοματοχυμούς, ρύζια, αλεύρια, όσπρια, αναψυκτικά, καφέ, γάλα, λάδι κ.λπ., οι αυξήσεις κυμάνθηκαν από 0,1% έως 13,3%.

Τέλος, εντυπωσιακή είναι η αύξηση της μέσης τιμής της αμόλυβδης βενζίνης, που κάθε μήνα, με εξαίρεση τον Μάρτιο, «τσιμπάει» και προς τα πάνω, με αποτέλεσμα από τα 0,807 ευρώ το λίτρο που ήταν το περασμένο Δεκέμβρη, σήμερα η μέση τιμή της να κυμαίνεται στα πρατήρια του ευρύτερου Πειραιά στα 0,917 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 13,6%.

Ασφάλειες Ι.Χ: δέκα εταιρείες στο κόκκινο και αυξήσεις στα ασφάλιστρα

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων προετοιμάζει μέσα στους επόμενους μήνες το σύνολο των εταιρειών του κλάδου, ενώ τουλάχιστον 10 εξ αυτών βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της εποπτικής αρχής.

Το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης συνεδριάζει την Πέμπτη 23 Απριλίου για να κρίνει κατά πόσο οι 10 αυτές εταιρείες, που αθροιστικά έχουν ένα χαρτοφυλάκιο 1,8 εκατομμυρίων ασφαλισμένων οχημάτων, κατάφεραν να καλύψουν τα αποθεματικά τους και να συγκεντρώσουν τα μίνιμουμ κεφάλαια που απαιτεί ο νόμος για να λειτουργούν.

Τα βλέμματα στρέφονται στις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου General Τrust (Γενική .........

Πίστη και Γενική Ένωση) επειδή η εποπτική αρχή έχει δεσμεύσει το σύνολο της περιουσίας τους και έχει απαγορεύσει την πώλησή τους στον όμιλο του κ. Παύλου Ψωμιάδη, ενώ την ίδια στιγμή έθεσε αυστηρές προθεσμίες για την κάλυψη μέρους του ελλείμματός τους. Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο άνω των 2 εκατ. ευρώ στον όμιλο της Ασπίδος και τον ίδιο τον κ. Ψωμιάδη για την απόκτηση χωρίς έγκριση της General Τrust, και τη μη συμμόρφωσή του με την ασφαλιστική νομοθεσία.

Ο τρίτος όμιλος που βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο της Επιτροπής επειδή δεν μπορεί να καλύψει τα αποθεματικά του και δεν πληροί το δείκτη φερεγγυότητας έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο ισχύει για 3-4 μικρότερες εταιρείες. Η αγορά τηρεί στάση αναμονής και εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές θα επιφέρουν μεγάλες ανακατατάξεις μεριδίων στον κλάδο αυτοκινήτου. Εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες ενδέχεται να αναγκαστούν μέσα στους επόμενους μήνες να αλλάξουν εταιρεία, όπως συνέβη με τους 200.000 και πλέον πρώην ασφαλισμένους της ΕΟS, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Αυξήσεις από τον Ιούλιο

Ακόμη μάλιστα και οι αυξήσεις που θα κορυφωθούν από τον Ιούλιο και μετά- ώστε να ανταποκριθούν οι εταιρείες στα νέα κατώτατα όρια αποζημιώσεων της νέας κοινοτικής οδηγίας που τίθεται σε εφαρμογή - δεν θα δώσουν λύση στις προβληματικές επιχειρήσεις.
Τα ποσά που θα εισπράξουν θα αρχίσουν να εισρέουν στα ταμεία τους προς το τέλος του έτους, αρκετά αργά όμως για να καλύψουν τα ανοίγματα στα αποθεματικά τους. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου, με επείγον έγγραφό της προς τις εταιρείες η εποπτική αρχή, τις είχε καλέσει να της γνωστοποιήσουν τα κεφάλαια που έχουν σχηματίσει ως τεχνικά αποθέματα, αρχίζοντας έτσι τους ελέγχους για τη χρήση του 2008.

Το κατά πόσο κάποιες θα καταφέρουν να παρουσιάσουν επαρκή στοιχεία θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο από παράγοντες της αγοράς. Είναι τόσο μεγάλες οι ζημιές που αποκαλύπτονται στους ισολογισμούς πολλών εξ αυτών ώστε όπως λέει κορυφαίο στέλεχος του χώρου «είναι πιθανότερο να βάλουν λουκέτο παρά να βρεθεί κάποιος ισχυρότερος να τις εξαγοράσει». Πρόκειται για εταιρείες που γιγαντώθηκαν τα 5 τελευταία χρόνια, ποντάροντας σε ένα πολύ χαμηλό ασφάλιστρο για να αυξήσουν το στόλο τους, αγνοώντας όμως τον κίνδυνο κάποια στιγμή να μην έχουν επαρκή έσοδα για να καλύψουν τα αποθεματικά τους.

Στην κόψη του ξυραφιού

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αρκετοί προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Groupama Φοίνιξ, Ασπίς Πρόνοια, Μινέτα, κ.ά.), και πολλοί άλλοι αναζητούν κάποιον είτε για να συγχωνευτούν είτε να τους εξαγοράσει. Οι πληροφορίες θέλουν ο «γάμος» Υδρογείου- Ευρωπαϊκής Πρόνοιας να προχωρά κανονικά, όχι όμως και αυτός της Σκούρτης με τη θεσσαλονικώτικη εταιρεία Ιnterlife. Εκκρεμεί επίσης, χωρίς να έχει έχει πάρει την έγκριση της εποπτικής αρχής, το αίτημα εξαγοράς της Ρroton από τη Commercial Value.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μείωση επιτοκίων και από την Alpha Bank

Σε μείωση των επιτοκίων προχωρεί και η Alpha Bank, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η Alpha Bank μειώνει το Ελάχιστο Δανειστικό Επιτόκιο (ΕΔΕ) Επιχειρηματικών Δανείων κατά 0,25%, τα επιτόκια Πιστωτικών Καρτών έως 0,50%, και τα επιτόκια Καταθέσεων έως 0,50%.

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων καθώς και τα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις, τα οποία έχουν ως επιτόκιο βάσεως το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή .........

τα διατραπεζικά επιτόκια Euribor και Libor, αναπροσαρμόζονται αυτομάτως.

Φρένο στα «ψιλά γράμματα» δανείων και πιστωτικών καρτών από το ΣτΕ

Ηχηρότατο χαστούκι έδωσε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίπτοντας τις αιτήσεις των τραπεζών που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 25.6.2008 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία απαγορεύθηκε η αναγραφή ορισμένων όρων συναλλαγών, κατά τη σύναψη δανείων και την έκδοση πιστωτικών καρτών, οι οποίοι έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Δ. Σκαλτσούνη και έκρινε ότι οι περιορισμοί που θέτει η υπουργική απόφαση προς τις τράπεζες είναι εντός του πλαισίου της συνταγματικά κατοχυρωμένης οικονομικής ελευθερίας.

Οι περιορισμοί αυτοί, αποφάσισε η Ολομέλεια του ΣτΕ, επιδιώκουν να αποφευχθεί η .....

καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών και αποσκοπεί στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος, η Ολομέλεια έκρινε ότι οι απαγορεύσεις της υπουργικής απόφασης δεν παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

ΣΧΟΛΙΟ
Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι τοκογλύφοι της υφηλίου. Οι δε Τραπεζίτες παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ να παρανομούν με τους όρους στις συμβάσεις δανείων και πιστωτικών καρτών.
Το συμβούλιο επικρατείας έχωσε ηχηρότατο χαστούκι στους μεγαλοκαρχαρίες τραπεζίτες που ζήταγαν εμμέσως πλην σαφώς να εξακολουθούν να παρανομούν.
Μένει να δούμε τους μεγαλοτοκογλύφους τραπεζίτες να συμμορφώνονται με την απόφαση του ΣτΕ.


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΗΜΕΡΑ

Την Μεγάλη Παρασκευή οι χριστιανοί όλου του κόσμου, ζουν την κορύφωση του Θείου Δράματος. Είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού.
Αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στις τελευταίες ώρες πριν την Σταύρωση, μας υπενθυμίζει τα παρακάτω γεγονότα.
Ο Χριστός, μετά την σύλληψη του στο Όρος των Ελαιών, δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Αρχιερείς.
Η δίκη ήταν βέβαια τυπική αφού η ετυμηγορία είχε αποφασιστεί πριν καν συλληφθεί. Οι Αρχιερείς ήθελαν τον θάνατο Του.

Επειδή όμως δεν είχαν την νόμιμη εξουσία, έπρεπε η καταδικαστική απόφαση να απαγγελθεί από τον Ρωμαίο διοικητή.
Τα χρόνια εκείνα διοικητής στην Ιερουσαλήμ ήταν ο Πιλάτος. Σε αυτόν σύρθηκε ο ........

Ιησούς, ενώ το πλήθος, μετά από παρότρυνση των Αρχιερέων, φωνάζοντας, ζητούσε την Σταύρωση Του.
Υπήρχε το έθιμο, την ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα, οι Ρωμαίοι να απελευθερώνουν έναν κατάδικο Εβραίο.
Ο Πιλάτος θέλοντας να μην έχει την ευθύνη της σταύρωσης του Χριστού, ζήτησε από το πλήθος να διαλέξει ανάμεσα στον Θεάνθρωπο και στον Βαραβά, ένα στασιαστή και φονιά, ποιος θα ήταν αυτός που θα απελευθερωνόταν. Το πλήθος, δια βοής, επέλεξε να αφεθεί ελεύθερος ο Βαραβάς.

Αμέσως μετά, και με την εντολή πλέον του Πιλάτου, ο Χριστός οδηγείται στην εσωτερική αυλή του Πραιτωρίου (του διοικητηρίου δηλαδή των Ρωμαίων).
Εκεί οι στρατιώτες του φορούν μια πορφύρα και ένα αγκάθινο στεφάνι. Χλευαστικά αποκαλώντας τον «Βασιλιά των Ιουδαίων», τον χτυπούν και τον φτύνουν.
Η ώρα της Σταύρωσης έχει πλησιάσει.
Φορτωμένος ο Ιησούς με τον Σταυρό στον οποίο θα σταυρωθεί, οδηγείται προς τον λόφο του Γολγοθά. Στο δρόμο δεν αντέχει το βάρος του Σταυρού και πέφτει. Οι Ρωμαίοι επιβάλουν στον Σίμωνα τον Κυρηναίο, που διερχόταν από εκείνο το σημείο, να μεταφέρει αυτός τον Σταυρό του Μαρτυρίου.

Τελικά στις 9 η ώρα το πρωί, ο Ιησούς σταυρώνεται. Το μαρτύριο του Χριστού κράτησε έξι ώρες. Στις 3 η ώρα το απόγευμα παρέδωσε το πνεύμα Του, αφού προηγουμένως είχε συγχωρήσει όσους ευθύνονταν για τον θάνατο Του.
Επειδή όμως το Σάββατο απαγορεύονταν οι κηδείες, ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, κρυφός μαθητής του Χριστού, ζήτησε από τον Πιλάτο να πάρει το σώμα Του και να το ενταφιάσει.
Η άδεια αυτή του δόθηκε και έτσι τυλίγοντας το σώμα του Χριστού σε ένα σεντόνι, τον ενταφίασε σε ένα μνήμα λαξευμένο σε βράχο. Το άνοιγμα του μνήματος, κλείστηκε με μια μεγάλη πέτρα.
Η τελετή της Αποκαθήλωσης, γίνεται στις εκκλησίες μας, το μεσημέρι της μεγάλης Παρασκευής. Ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας τελείται η περιφορά του Επιταφίου. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα όλη την διάρκεια της ημέρας.

Η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι. Πολλοί πιστοί συνηθίζουν να πίνουν την Μεγάλη Παρασκευή λίγο ξύδι, εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού, όταν ζήτησε νερό τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής Του.
Το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή.
Σε πολλές περιοχές φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, και μετά την περιφορά του Επιταφίου το παραδίδουν στην φωτιά.
Τα λουλούδια του επιταφίου, μοιράζονται στους πιστούς, οι οποίοι τα φυλούν μαζί με τις εικόνες στα σπίτια τους. Τέλος, την ημέρα αυτή συνηθίζεται οι πιστοί να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων.