Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Οι αρχές έχουν χάσει την μπάλα και η Μπόελ επιστρέφει...

Με ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί έμοιαζε από τη Σαντορίνη, παρά τη γενικότερα ψύχραιμη και φιλική στάση της, η Επίτροπος Γεωργίας, Μαριάν Φίσερ - Μπόελ, όταν συνειδητοποίησε ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει ποτέ επίσημο αίτημα από την Ελλάδα για να δώσει κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες. Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον ανταποκριτή μας και φιλοξενεί η εφημερίδα Αgrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 11 Ιουλίου, η κ. Μπόελ θεωρεί αδικία το ιστορικό μοντέλο των επιδοτήσεων και για πρώτη φορά ξεκάθαρα τάσσεται υπέρ της περιφερειοποίησης.
Άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει...

τελικά η κατανομή δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα για το 2008, όπως αποκαλύπτει σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα του Σαββάτου. Υποτίθεται ότι η κατανομή θα έπρεπε να γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2009, αλλά αυτό δεν συνέβη. Η Agrenda απευθύνθηκε για το θέμα αρκετές φορές στο γραφείο του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά απάντηση δεν δόθηκε. Διαβάστε όλα όσα θέλετε να ξέρετε.

Ακόμα, αποκλειστικά σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, ενημερωθείτε για το Μέτρο 132 "Συμμετοχή Γεωργών σε Συστήματα για την ποιότητα Τροφίμων", το οποίο ανοίγει πλέον και επίσημα, αφού την ερχόμενη Δευτέρα θα δημοσιευθεί η προκήρυξή του και θα κοινοποιηθεί στις κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε αυτό το φύλλο της, η Agrenda δημοσιεύει τον πίνακα με τον υπολογισμό των μορίων, που μπορεί να συγκεντρώσει ένας υποψήφιος κατά την αξιολόγηση του φακέλου του, έτσι ώστε να ξέρει ο καθένας πού βαδίζει.

Ακόμα, μάθετε μόνο από την εφημερίδα Agrenda, για την επικρατούσα ατμόσφαιρα στο φετινό παγκόσμιο συνέδριο λιπασμάτων της IFA, που έγινε στη Σαγκάη στις 25-27 Μαΐου, που χαρακτηρίστηκε από τους παρευρίσκοντες επιεικώς μελαγχολική. Σε πλήρη αντίθεση με πέρυσι που οι αγρότες, οι έμποροι και οι παραγωγοί απολάμβαναν μεγάλα κέρδη από τις υψηλές τιμές των προϊόντων και των λιπασμάτων, οι φετινοί συμμετέχοντες όταν δεν θρηνούσαν για τις λιγοστές δραστηριότητες, μιλούσαν για το 2008 σαν μια πρωτοφανή κατάσταση αλλά και με την ελπίδα ότι σταδιακά η συνήθης κατάσταση στην αγορά λιπασμάτων θα επιστρέψει.

Σύμφωνος με την πρακτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάθεση της διαδικασίας της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ, είναι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Β. Κοζομπόλης. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα δηλώνει στην Agrenda, θεωρεί ότι οι γκρίνιες που εκδηλώθηκαν θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν οι αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ τόσο για το κόστος, όσο και για την οργάνωση έναρξης του έργου, είχαν ληφθεί από το φθινόπωρο του 2008.
AGRONEWS




Ενέκρινε νέες αυξήσεις τιμών έως και 76,86%

Νέες αυξήσεις τιμών που φθάνουν έως και το 76,86% ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης και οι οποίες θα πέσουν στην αγορά μετά ένα τρίμηνο.
Πρόκειται για ανατιμήσεις από 0,50% - 44% που αφορούν 248 κωδικούς ποτών - αναψυκτικών (εταιρεία NECTAR Α.Ε.) και από 0,22% - 76,86% σε 206 κωδικούς οικιακών συσκευώνΑυτό προκύπτει από χθεσινές ανακοινώσεις που έκανε ο επί της Ανάπτυξης υφυπουργός, αρμόδιος για το...

Εμπόριο, Γιώργος Βλάχος.
Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του κ. Βλάχου, 14 εταιρείες ειδών διατροφής προχώρησαν σε μειώσεις τιμών από 1,32% έως 34%. Επίσης, 4 εταιρείες προχώρησαν σε ανακλήσεις αυξήσεων (2,92% - 25%) και 3 ανατίμησαν τα είδη τους κατά 3% - 4%
Τεκμηρίωση...
Εξάλλου, το υπουργείο ζήτησε από τις ακόλουθες εταιρείες να προσκομίσουν φάκελο τεκμηρίωσης για τις τιμές των προϊόντων τους στην Ελλάδα σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές των προϊόντων τους σε άλλες χώρες, στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Πιο συγκεκριμένα:

Η εταιρεία ΑΚΖΟ NOBEL ΠΟΥΔΡΕΣ ΒΑΦΗΣ Α.Ε. που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας χρωμάτων γενικής χρήσης προχώρησε, από τους 803 κωδικούς που διακινεί, σε ανατιμήσεις από 3,91% έως 4,12% 311 κωδικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι η μεταβολή του συνολικού κόστους δεν δικαιολογεί το ποσοστό αύξησης των τιμών τιμοκαταλόγου από την εταιρεία.

Η εταιρεία ΒΙΒΕΧΡΩΜ (μέλος του ομίλου ΑΚΖΟ NOBEL ΠΟΥΔΡΕΣ ΒΑΦΗΣ Α.Ε.), που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής και εμπορίας χρωμάτων, προχώρησε από τους 1.011 κωδικούς που διακινεί σε δημοσιοποίηση νέων τιμών 136 κωδικών προϊόντων, τα οποία αν και είχαν εισαχθεί στο παρελθόν από άλλη εταιρεία δεν συνοδεύονταν από οριστικά στοιχεία κόστους.

Η εταιρεία ΜΙΣΕΛΕΝ ΕΛΑΣΤΙΚΑ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας ελαστικών, προχώρησε από τους 1.462 κωδικούς που διακινεί σε ανατιμήσεις από 0,08% έως 7,57% 80 κωδικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι οι μεταβολές αυτές δεν τεκμηριώθηκαν από τα παραστατικά που προσκομίστηκαν κατά τους κοστολογικούς ελέγχους.
ΕΘΝΟΣ


Ακρίβεια έως... 4.067% από το χωράφι στο ράφι

Ακριβότερα μέχρι 4.067% (!!) αγοράζουν οι καταναλωτές τα τρόφιμα σε σχέση με τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί και οι οποίες έχουν υποστεί καθίζηση σε σχέση με πέρυσι: οι αγρότες εισπράττουν τιμές μειωμένες έως και 40,60% σε σχέση με το 2008. Η πρωτοφανής αυτή κερδοσκοπία γίνεται πλέον εξοργιστική, αν ληφθεί υπ όψη το γεγονός ότι και οι διεθνείς τιμές τροφίμων έχουν μειωθεί έως 52% τον...
φετινό Ιούνιο σε σχέση με τις αντίστοιχες μονάδες του περσινού Ιουνίου.
Αποκαλυπτήρια στο παιχνίδι κερδοσκοπίας των μεσαζόντων που εξελίσσεται στον χώρο των τροφίμων με θύματα τους καταναλωτές και πλέον τώρα και τους παραγωγούς πρώτων υλών, έκανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επί της Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Στην Ελλάδα είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης την τελευταία διετία οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση ακρίβειας στο ράφι, εκτροχιάζοντας στην κυριολεξία τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Εχουμε άλλωστε αναφερθεί επανειλημμένα στο ζήτημα αυτό.

Συνθλίβονται, είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, παραγωγοί και καταναλωτές και οι ενδιάμεσοι (μεσάζοντες) κάνουν πάρτι κυριολεκτικά με αποτέλεσμα:

Η Eurostat και ο ΟΟΣΑ κατατάσσουν την Ελλάδα ως την 4η ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο καλάθι τροφίμων. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης είναι αμείλικτα:

Αγρότες: στο μαλακό σιτάρι πέρυσι με φέτος, Ιούλιος δηλαδή του 08 σε σχέση με τον Ιούλιο του 09, έχουμε μια μείωση της τάξεως του 33%, δηλαδή πωλούν οι παραγωγοί το μαλακό σιτάρι 33% φτηνότερα σε σχέση με πέρυσι. Στο σκληρό σιτάρι μείωση 13%. Στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 40% μείωση στην τιμή παραγωγού. Στο κριθάρι 47% μείωση, στο κρέας 13% μείωση, στο αγελαδινό γάλα 23% μείωση, στο ρύζι 29%. Αυτές οι μεγάλες μειώσεις παρατηρούνται στις τιμές παραγωγού.

Καταναλωτές: Η ψαλίδα τιμών παραγωγού - καταναλωτού είναι 567% στο χωριάτικο ψωμί, 185% στο γάλα, 4.067% στο ψωμί τοστ, 931,6% στα μακαρόνια, 258% στους χυμούς, 195% στο παρθένο ελαιόλαδο.

Στα δημητριακά τα οποία εξαρτώνται από το σιτάρι και παρασκευάσματα έχουμε αύξηση 1,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην τιμή παραγωγού έχουν, όπως σας είπα, 33% και 13% μείωση. Στα κρέατα έχουμε 2,3% αύξηση, ενώ έχουμε μείωση 13% στην τιμή παραγωγού. Στα γαλακτοκομικά έχουμε μείωση 3,7%, ενώ η μείωση στον παραγωγό είναι 23%. Στο ελαιόλαδο έχουμε αύξηση 13,6%, ενώ στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή παραγωγού υπάρχει μια μείωση της τάξεως του 40%, δηλαδή περίπου η μισή τιμή από πέρυσι.

Χάρης Αναγνωστόπουλος - Κατερίνα Κοσμά
ΕΘΝΟΣ



Ο ΟΤΕ εισέρχεται στη δορυφορική συνδρομητική TV. Σπαεί επιτέλους το μονοπώλειο της Nova.

Από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η μάχη μεριδίων στην αγορά, στην οποία σήμερα κυριαρχεί η Nova !

Μπορεί οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να προσφέρουν σήμερα τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων, ωστόσο ο πόλεμος της συνδρομητικής τηλεόρασης ξεκινάει από τον Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση ο ΟΤΕ να εκπέμψει συνδρομητική δορυφορική τηλεόραση, μέσω του συστήματος HellasSat. Και η κίνηση αναμφίβολα θα «θερμάνει» την αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, η οποία σήμερα κυριαρχείται σχεδόν μονοπωλιακά από τη Nova.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται σύντομα ο ΟΤΕ να αποκτήσει την άδεια που έχει εκχωρήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στην HellasSat A. E.
H άδεια δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον αρμόδιο υπουργό κ. Π. Παυλόπουλο, αλλά ......

εκτιμάται ότι θα το πράξει μέχρι τέλος του μήνα.
Η μεταβίβαση της άδειας από την ΗellasSat στον ΟΤΕ γίνεται κυρίως για λόγους οικονομίας κλίμακας στην απόκτηση περιεχομένου. Ο ΟΤΕ, με τη μεταβίβαση αυτή, θα διαπραγματεύεται το περιεχόμενο με τους μεγάλους παραγωγούς (studios κ. λπ.), τόσο για την πλατφόρμα IPTV όσο και για τη δορυφορική που λειτουργεί στον HellasSat. Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για διεμβολισμό της Nova στα δικαιώματα περιεχομένου, αφού ο ΟΤΕ κατάφερε να αποκτήσει δύο σημαντικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, εκείνο της Γερμανίας και της Ισπανίας.

Τον Σεπτέμβριο λέγεται ότι θα διεκδικήσει και το πρωτάθλημα της Αγγλίας. Ο ανταγωνισμός μάλιστα που έχει προκληθεί μεταξύ Nova και ΟΤΕ στην απόκτηση περιεχομένου έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, οι οποίες πλέον ανέρχονται στο διπλάσιο ή και το τριπλάσιο επίπεδο απ' ό, τι πριν από ένα χρόνο. Η νέα υπηρεσία δορυφορικής μετάδοσης συνδρομητικής τηλεόρασης από τον ΟΤΕ αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως στην ερχόμενη ΔΕΘ.
Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της νέας τηλεοπτικής σεζόν η πλατφόρμα θα εμπλουτίζεται και θα ενισχύεται με πακέτα και ειδικές προσφορές.

Η κίνηση αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα πηγή εσόδων στον ΟΤΕ, καθώς τα αποτελέσματα της λειτουργίας της πλατφόρμας του IPTV (τηλεόραση μέσω Internet) δεν είναι και τόσο θετικά μέχρι σήμερα. Οι πελάτες του ΟΤΕ που έχουν υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα (μέσω Ιντερνετ) είναι πολύ λίγοι -εκτιμώνται σε 4.000 έως 5.000- και οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να στηρίξουν μια επικερδή δραστηριότητα στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Deutsche Telekom στα τρία χρόνια παροχής υπηρεσιών IPTV έχει περίπου 500.000 πελάτες σε μια αγορά 80 εκατ. ανθρώπων.

Αντίθετα, ο ΟΤΕ έχει τη θετική εμπειρία της Romtelecom, η οποία κατάφερε να αποκτήσει περίπου 1 εκατ. συνδρομητές δορυφορικής τηλεόρασης στη Ρουμανία στα δύο τελευταία χρόνια. Η υπηρεσία που ονομάζεται dolce προσφέρεται πάλι μέσω του δορυφόρου HellasSat και έχει καταφέρει να ανασχέσει τη σημαντική διαρροή πελατών που καταγράφηκε τα τελευταία δύο - τρία χρόνια στη ρουμανική θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ.

Η υψηλή χωρητικότητα του HellasSat είναι σε θέση να υποστηρίξει τη μετάδοση σήματος υψηλής ευκρίνειας. Η μετάδοση αυτή προσφέρει διπλάσια ευκρίνεια απ' ό, τι η υφιστάμενη μορφή μετάδοσης και καθιστά απολαυστικότερη την τηλεθέαση. Εφόσον ο ΟΤΕ προετοιμαστεί έγκαιρα και ξεκινήσει τη λειτουργία της νεάς δορυφορικής πλατφόρμας, θα είναι η πρώτη μετάδοση σήματος τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας στην Ελλάδα.

Η ελληνική αγορά

Η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα θεωρείται ώριμη παρά το γεγονός ότι η διείσδυσή της στα ελληνικά νοικοκυριά είναι χαμηλή (περίπου στο 10%). Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, το 2008 υπήρχαν 330.000 πελάτες (νοικοκυριά) συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, ενώ το α΄ τρίμηνο του 2009 η Nova ανακοίνωσε 352.000 συνδρομητές. Η πραγματική αγορά ωστόσο είναι μεγαλύτερη, καθώς θεωρείται ότι υπάρχουν πολλοί «πειρατές» των υπηρεσιών Nova.
Aπό την άλλη πλευρά, υπάρχει και η νέα τεχνολογική πλατφόρμα που προσφέρει συνδρομητικές υπηρεσίες τηλεόρασης μέσω τηλεπικοινωνιακών δικτύων (DSL).
H συγκεκριμένη αγορά θεωρείται χαμηλού ενδιαφέροντος και μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 συνδρομητές, εκ των οποίων τους περισσότερους ελέγχει η On Telecoms.
Επειδή όμως η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρεται συνδυαστικά με άλλα πακέτα (ευρυζωνικό Internet και τηλεφωνία), είναι δύσκολο να βρεθεί ο πραγματικός αριθμός των πελατών που κάνει χρήση της συγκεκριμένης συνδρομητικής υπηρεσίας τηλεόρασης.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΟΤΕ: Το Σεπτέμβριο η πλατφόρμα ψηφιακής τηλεόρασης

Το Σεπτέμβριο πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα πλατφόρμα ψηφιακής τηλεόρασης ο ΟΤΕ.

Όπως εκτιμά η Alpha Finance, το προϊόν θα είναι αντίστοιχο με αυτό της συνδρομητικής ψηφιακής πλατφόρμας της Forthnet (Nova), υπολείπεται ωστόσο αθλητικού περιεχομένου.
Ωστόσο, καθώς η αγορά έχει ακόμη αρκετό χώρο ανάπτυξης, ο ΟΤΕ θα μπορούσε να προσελκύσει νέους πελάτες, εάν προσφέρει ένα πιο ανταγωνιστικό προϊόν, κυρίως σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο και στις τιμές.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η παρουσίαση των νέων υπηρεσιών του ΟΤΕ τον επόμενο Σεπτέμβριο, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στη Nova, κάνοντας λόγο για μείωση του μεριδίου συμμετοχής στην αγορά και πιέσεις στα μέσα έσοδα ανά χρήστη συνδρομητικής τηλεόρασης.
Η Proton Bank επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο του .......

ΟΤΕ, ενώ εισάγει και τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο η Nova.

Πηγή: Axiaplus

Ξεκίνουν απόψε οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέχσης Φιλιατρών "Κάτω απο τ' αστέρια"

Ξεκινά σήμερα το βράδυ στις 21:30 τις προβολές της ο Δημοτικός κινηματογράφος Φιλιατρών με την κινηματογραφική λέσχη στο Αίθριο του Δημαρχείου της πόλης μας όπως κάθε καλοκαίρι κάτω από τ' άστρα.

Οι προβολές ξεκινάνε με τις Αδιακρισίες [ Duplicity ]
Πρωταγωνιστούν: Julia Roberts, Clive Owen, Carrie Preston, Paul Giamatti, Tom Wilkinson, Thomas McCarthy, Tom Stratford, Ulrich Thomsen.

Η ταινία θα προβληθεί στις 10, 11, 12, 13 Ιουλίου.

Υπόθεση:
Η γοητευτική πράκτορας της CIA Κλερ Στένγουικ και ο ακαταμάχητος πράκτορας της MI6 Ρέι Κόβαλ δεν έχουν μάτια παρά ο ένας για τον άλλο (ως επί το πλείστον) και για το λόγο αυτό, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον κόσμο της κυβερνητικής κατασκοπίας για να αφοσιωθούν σε ένα κόλπο που θα τους αποφέρει πολλά εκατομμύρια, αρκεί να εκμεταλλευτούν εύστοχα τον πόλεμο μεταξύ δυο ανταγωνιστικών πολυεθνικών εταιρειών.
Πώς; Εξασφαλίζοντας μια μυστική φόρμουλα για ένα .......

προϊόν που θα θησαυρίσει όποιον το βγάλει στην αγορά πρώτος. Σε ένα παιχνίδι γάτας ποντικιού είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ποιος εξαπατά ποιον και για τους δυο πράκτορες, το μεγαλύτερο ρίσκο τους είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο ένας τον άλλο, καθώς ο έρωτας είναι κακός σύμβουλος για κατασκόπους.

Δείτε το trailer



Στον ανακριτή σήμερα ο 62χρονος χασισοκαλλιεργητής

Σήμερα στις 11 το πρωί οδηγήθηκε για να απολογηθεί στον ανακριτή Κυπαρισσίας ο 62χρονος αγρότης από τα Φιλιατρά που καλλιεργούσε 34 "θεριεμένα" χασισόδεντρα στο Λαγκούβαρδο.

Συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης μέσα στη φυτεία, από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών. Χθες το πρωί οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Κυπαρισσίας και πήρε προθεσμία να απολογηθεί σήμερα.

Σχετικό θέμα: 34 χασισόδεντρα 3,5 μέτρων με φούντα



-

Έντονες αντιδράσεις για κεραία τηλεφωνίας στην Κυπαρισσία

Την έντονη αντίδραση κατοίκων της Κυπαρισσίας προκάλεσε η πρόθεση της εταιρείας Τellas να εγκαταστήσει κεραία τηλεφωνίας σε ιδιόκτητο χώρο πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μάλιστα το θέμα έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο και πήρε ομόφωνη απόφαση για τη μη αποδοχή τοποθέτησης οποιασδήποτε κεραίας τηλεφωνίας εντός του ιστού της πόλης.
Χθες το πρωί όταν συνεργείο (προφανώς από την εταιρεία) προσπάθησε να συνεχίσει τις εργασίες που ήδη είχαν ξεκινήσει με σκάψιμο σε ιδιόκτητο χώρο, συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής που τους σταμάτησαν άμεσα, ενημερώνοντας παράλληλα το δήμο.

Το θέμα όμως πήρε νέα τροπή καθώς όπως μας επισήμανε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σωτήρης Τσίγγανος που ήταν στο σημείο, οι .........

εργάτες του επέδειξαν έγγραφο του δήμου με το οποίο τόνισαν ότι έχουν την άδεια να κάνουν τις σχετικές εργασίες. Ολα αυτά τη στιγμή που στο συμβούλιο που είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ από το δήμαρχο Γιώργο Σαμπαζιώτη και από τον αντιδήμαρχο Γρηγόρη Γκότση είχε επισημανθεί ότι μόλις προχθές ενημερώθηκαν ότι υπάρχει πρόθεση να τοποθετηθεί κεραία και αμέσως κίνησαν τις διαδικασίες να ενημερωθούν για το τι έχει γίνει και αν έχουν δοθεί οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Μάλιστα χθες που θέσαμε το θέμα του συγκεκριμένου εγγράφου ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Γκότσης μας τόνισε πως το σχετικό έγγραφο που έχει ημερομηνία 23/6/2009 και έχει δοθεί από το δήμο είναι για άδεια τομής του οδοστρώματος για ένα συγκεκριμένο μήκος, αφού τους είχε γίνει αίτηση προς το δήμο έχοντας επισυνάψει και τα σχετικά σχεδιαγράμματα.
Από πουθενά δεν προκύπτει η εγκατάσταση κεραίας, στα πλαίσια ,όπως αναφέρει και η αίτηση που έχει κατατεθεί προς το δήμο, του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας και την συνεργασία Tellas – OTE, μάλιστα επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή έψαξαν το ζήτημα και η προφορική ενημέρωση που είχε χθες από Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ήταν ότι δεν έχει δοθεί καμία άδεια για τοποθέτηση κεραίας στην Κυπαρισσία.

Ενώ ήδη από το πρωί είχε σταλεί και σχετικό έγγραφο προς την αστυνομία στο οποίο χαρακτηριστικά ανέφερε «Μετά από καταγγελίες δημοτών μας ότι ξεκίνησαν εργασίες τοποθέτησης κεραίας τηλεφωνίας σε χώρο νοτίως του κτηρίου του ΟΤΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτρέψει την τοποθέτηση οποιασδήποτε κεραίας μέσα στην πόλη, προκειμένου να προστατέψει την υγεία των πολιτών.
Παρακαλούμε να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της τοποθέτησης.
Όσον αφορά την υπηρεσία μας δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση την τοποθέτηση ανάλογων κεραιών στην πόλη μας».
Οσον αφορά την απόφαση που λήφθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θανάση Πετρόπουλο ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής για αυτό και ο δήμος θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και να σταθεί αλληλέγγυος στους πολίτες.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Γκότσης τόνισε ότι οι άδειες δίνονται από την ΕΕΤΤ και αύριο (χθες) θα ξέρουμε αν υπάρχει, ενώ και ο δήμαρχος αρχικά σημείωσε ότι ίσως θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί αν είναι εκπομπής ή λήψης και τι κεραία είναι αυτή.
Στις επόμενες τοποθετήσεις τους όμως τόσο ο κ. Πετρόπουλος όσο και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σωτήρης Τσίγγανος ζήτησαν να υπάρχει άμεσα μια ομόφωνη απόφαση για να μην επιτραπεί η τοποθέτησή της, με τον κ. Τσίγγανο να επισημαίνει ότι είναι αδιανόητο ο δήμος σε τέτοια θέματα να μην είναι ενήμερος και να τα μαθαίνει τελευταία στιγμή.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος συμφώνησε να παρθεί μια ομόφωνη απόφαση εκφράζοντας την αντίθεση του δήμου στο να τοποθετηθούν κεραίες τηλεφωνίας στα όρια της πόλης, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα προηγούμενο και για μελλοντικές τέτοιες καταστάσεις.

Πηγή: Ελευθερία

UPDATE 11/7/2009 ΩΡΑ 18:00
Τα σχόλια που ακολουθούν δεν εκφράζουν το Φιλιατρά News.


Λουκέτο της Εμπορικής και στο Μελιγαλά μετά την Χώρα

Μετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εμπορικής τράπεζας στην Χώρα την έδρα του Δήμου Νέστορος σειρά έχει το υποκατάστημα του Μελιγαλά.
Η Διαρροή της πληροφορίας έφερε αναστάτωση στην τοπική Κοινωνία και ήδη σημειώνονται οι πρώτες αντιδράσεις.
Οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής και οι επιχειρηματίες της ΒΙΠΕ Μελιγαλά μιλούν για «Πραξικόπημα » της ......

διοίκησης της τράπεζας διότι το συγκεκριμένο υποκατάστημα εκτός από τους επιχειρηματίες της ΒΙΠΕ καλύπτει συνολικά του κατοίκους των Δήμων Μελιγαλά, Ιθώμης, Ανδανίας, Οιχαλίας, Δωρίου και Αετού.

Αν η διοίκηση της Τράπεζας προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της το Υποκατάστημα Μελιγαλά αναμένεται να κατεβάσει «ρολά » στο τέλος Οκτωβρίου.

«Δώρο» Σουφλιά στους πολύτεκνους

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους ημιυπαίθριους στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπεραμύνθηκε της ρύθμισης, τονίζοντας πως συνιστά «τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων, στο πλαίσιο πολεοδομικής και όχι εισπρακτικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με αυτήν να γεμίζει τα άδεια ταμεία του Δημοσίου με άνω του 1 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό συνεχίζει να προβάλει τα... θετικά, όπως την μη επιβολή άλλων προστίμων σε όσους υπαχθούν σε αυτή.

Την ίδια ώρα ωστόσο προχωράει και σε κινήσεις «κοινωνικής ευαισθησίας», καθώς κατά πολλούς είμαστε ήδη σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο.
Ετσι νωρίς το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι στη ρύθμιση περιλαμβάνεται και έκπτωση 50% στην ......

εισφορά, για όσους ιδιοκτήτες είναι ταυτόχρονα και πολύτεκνοι.

Ο Γ.Σουφλιάς επανέλαβε και πάλι ότι δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση πατάρια και σοφίτες, παρά τα πολυάριθμα αιτήματα, ενώ επιτέθηκε σε όσους καλούν τους πολίτες να μην ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς θα ακολουθήσει μπαράζ προσφυγών κατά του νόμου.

Μάλιστα στοχοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που «παρασύρει τους πολίτες».

«Με την τακτοποίηση, ο ιδιοκτήτης αποκτά το δικαίωμα να διατηρήσει τη χρήση, όσο υπάρχει το κτήριο. Δεν μπορεί, όμως, η επιφάνεια αυτή να έχει μερίδιο στο οικόπεδο. Δεν μπορεί να μπει υποθήκη για δάνειο. Και το βασικότερο, παίρνουμε μέτρα αποτροπής του φαινομένου στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Γιώργος Σουφλιάς και πρόσθεσε: «Μειώνουμε τους ημιυπαίθριους χώρους στο 15% του συντελεστή δόμησης (από 20% που είναι σήμερα), λέμε πως θα κατανέμονται σε όλους τους ορόφους και στο ισόγειο. Ορίζουμε το βάθος του ημιυπαίθριου στα 1,80 μέτρα, ώστε να μη διευκολύνουμε το κλείσιμό του για τη δημιουργία ενός δωματίου και ορίζουμε πως η οροφή του υπογείου θα απέχει το πολύ ογδόντα πόντους από την επιφάνεια του εδάφους, οπότε δεν θα προσφέρεται για αλλαγή χρήσης».

Η ρύθμιση αφορά χώρους, με βάση άδειες που εκδόθηκαν, ή αναθεωρήθηκαν, έως την 2α Ιουλίου και εφόσον η νέα τους χρήση δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου.

Επιπλέον, ο υπουργός απεδέχθη παρατήρηση της εισηγήτριας της ΝΔ, Παρασκευής Μπουζάλη, μειώνοντας στο μισό το τέλος τακτοποίησης (κανονικά το 10% της αντικειμενικής αξίας του κλειστού χώρου) για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Σπηλιόπουλος υποστήριξε πως με την τροπολογία «θίγεται το περιβαλλοντικό και πολεοδομικό κεκτημένο, όπως επίσης και το θέμα της ισονομίας και της ισοπολιτείας, καθώς υπάρχουν πολίτες, που έχουν ανοικτούς ημιυπαίθριους χώρους. Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να προχωρήσει σε γενική εξαίρεση από την κατεδάφιση και αυτό είναι που κάνουμε σήμερα. Αν το ΣτΕ βρει αντισυνταγματική τη διάταξη, οι πολίτες θα έχουν πληρώσει και θα έχουν και πάλι ένα αυθαίρετο κτίσμα»

Απαντώντας ο κ. Σουφλιάς ανέφερε: «Προβληματίστηκα για το αν θέλετε να γίνετε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δίνει λύσεις και οι φιλολογίες, οι ωραιολογίες δεν δίνουν. Έχουμε να κάνουμε με 2 εκ. περιπτώσεις», απάντησε ο κ. Σουφλιάς. Για δε, το το ενδεχόμενο ακύρωσης της ρύθμισης απ’ το ΣτΕ, η αντίδρασή του ήταν έντονη: «Δεν μπορεί το ΣτΕ να είναι μπαμπούλας, ούτε να είναι κριτήριο εδώ μέσα, τι θα πει. Πώς παίρνετε στο λαιμό σας ανθρώπους, που αν σας ακούσουν, δεν θα υπαχθούνε στις ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους και να είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν και σε κατεδαφίσεις;»

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε πως «πρέπει να γίνει Συνταγματικό Δικαστήριο για τον έλεγχο της συνταγματικότητας και να φύγει αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βλέπουμε το Σύνταγμα να αναθεωρείται κάθε μέρα απ’ το ΣτΕ και να αλλάζει σαν λάστιχο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, διέκρινε εισπρακτικό χαρακτήρα στη ρύθμιση, επικαλούμενος και σχετική αναφορά της εισηγητικής έκθεσης της τροπολογίας στη βελτίωση των οικονομικών του κράτους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του, κρίνοντας πως «οι ιδιοκτήτες εμπαίζονται, καθώς παρά τα χαράτσια που θα πληρώσουν, δεν νομιμοποιούν τους χώρους τους και θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια διαρκή πολιτική και δικαστική ομηρία.

«Λέτε πως ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει το ΕΤΑΚ. Με ποιο δικαίωμα θα εισπράττετε εσείς φόρο για κάτι, που είναι μη νόμιμο; Και όταν ο ιδιοκτήτης θα θέλει να πάρει ένα δάνειο, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χώρο ως υποθήκη; Αυτά είναι τρελά πράγματα», παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης, παρατήρησε πως, πέραν των κρίσεων του ΣτΕ, υπάρχει ο προβληματισμός, για το «αν είμαστε διατεθειμένοι να κατεδαφίζουμε όποιο αυθαίρετο κτίσμα υπάρχει. Θα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες σε μια κατάσταση εσαεί ομηρίας, πληρώνοντας πρόστιμα διατηρήσεως στο διηνεκές; Εξαντλείται κάποια στιγμή η τιμωρία, ή ποτέ;»

Πηγή: Εθνος

Μειώσεις τιμών σε 150 προϊόντα

Σε μειώσεις 150 κωδικών προϊόντων μέχρι και 36% προχώρησαν τον Ιούνιο 14 εταιρίες τροφίμων, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης από τους ελέγχους των κοστολογικών στοιχείων που καταθέτουν στο υπουργείο οι εταιρίες σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενώ παράλληλα ζήτησε τεκμηρίωση για αυξήσεις που ξεπερνούν το 7% από ορισμένες εταιρίες και πάγωσε αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και το 76,86% άλλων εταιριών εφαρμόζοντας το νόμο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές και όπως σημειώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν αποκλείεται να επιβληθούν και πρόστιμα.

Ακόμα, 4 εταιρίες προχώρησαν σε ανακλήσεις αυξήσεων μέχρι 25% σε 810 κωδικών προϊόντων που αφορούν ποτά, κατεψυγμένα ψάρια και αλλαντικά αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και δικαιολογημένες αυξήσεις τιμών από 4 εταιρείες οι οποίες όμως δεν ξεπερνούν όμως το 3%.

Συγκεκριμένα, οι κάτωθι εταιρείες προχώρησαν σε τεκμηριωμένες ανατιμήσεις προϊόντων: ......



Η εταιρία ΚΑΛΛΟΝΗ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας τροφίμων προχώρησε, από τους 156 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις της τάξεως του 4%, 149 κωδικών προϊόντων. Οι μεταβολές αυτές τεκμηριώθηκαν από τα παραστατικά, που προσκομίσθηκαν κατά τους κοστολογικούς ελέγχους.

Η εταιρία Γ. ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ., που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας κατεψυγμένων αλιευμάτων προχώρησε, από τους 542 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις της τάξεως του 3%, 32 κωδικών προϊόντων. Οι μεταβολές αυτές τεκμηριώθηκαν από τα παραστατικά, που προσκομίσθηκαν κατά τους κοστολογικούς ελέγχους.

Η εταιρία ΑΓΕΤ ΑΕ, που δραστηριοποιείται στον τομέα των παραγωγής τσιμέντου, προχώρησε, από τους 157 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις της τάξεως του 3%, 157 κωδικών προϊόντων. Οι μεταβολές αυτές τεκμηριώθηκαν από τα παραστατικά, που προσκομίσθηκαν κατά τους κοστολογικούς ελέγχους.

Επίσης, η εταιρία ΕΥΡΗΚΑ ΑΕ., που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας ειδών καθαριότητας κατέθεσε αρχικά, από τους 125 κωδικούς, που διακινεί, ανατιμήσεις από 3% μέχρι 8,33%, σε 30 κωδικούς προϊόντων. Μετά από έλεγχο του ΥΠ.ΑΝ. η εταιρεία περιόρισε τις ανατιμήσεις σε ποσοστό της τάξεως του 2%.

Επίσης έπειτα από ελέγχους του ΥΠ.ΑΝ. επιβλήθηκε αναστολή για τρεις μήνες της εφαρμογής νέων τιμών, σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη 1/09. Πιο συγκεκριμένα:

Η εταιρία NECTAR Α.Ε. που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας ποτών και αναψυκτικών κατέθεσε, από τους 248 κωδικούς, που διακινεί, ανατιμήσεις από 0,50% έως 44%, σε 119 κωδικούς προϊόντων.

Η εταιρία Κ.Α ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας οικιακών συσκευών, κατέθεσε από τους 3807 κωδικούς, που διακινεί, ανατιμήσεις από 0,22% έως 76,86%, σε 206 κωδικούς προϊόντων.

Τέλος, το υπουργείο ζήτησε από τις κάτωθι εταιρείες να προσκομίσουν φάκελο τεκμηρίωσης για τις τιμές των προϊόντων τους στην Ελλάδα σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές των προϊόντων τους σε άλλες χώρες, στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Πιο συγκεκριμένα:

Η εταιρία AKZO NOBEL ΠΟΥΔΡΕΣ ΒΑΦΗΣ Α.Ε, που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας χρωμάτων γενικής χρήσης προχώρησε, από τους 803 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις από 3,91% έως 4,12%, 311 κωδικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι η μεταβολή του συνολικού κόστους δεν δικαιολογεί το ποσοστό αύξησης των τιμών τιμοκαταλόγου από την εταιρεία.

Η εταιρία ΒΙΒΕΧΡΩΜ., που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής και εμπορίας χρωμάτων προχώρησε, από τους 1011 κωδικούς, που διακινεί, σε δημοσιοποίηση νέων τιμών 136 κωδικών προϊόντων, τα οποία αν και είχαν εισαχθεί στο παρελθόν από άλλη εταιρεία, δεν συνοδεύονταν από οριστικά στοιχεία κόστους. Πέρα από το αίτημα για κατάθεση φακέλου τεκμηρίωσης τιμών στο πλαίσιο των ενδοομιλικών συναλλαγών, έπειτα από ελέγχους του ΥΠ.ΑΝ. επιβλήθηκε αναστολή για τρεις μήνες της εφαρμογής των αυτών τιμών, σύμφωνα με τη Αγορανομικής Διάταξης 1/09.

Η εταιρία ΜΙΣΕΛΕΝ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΕ., που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας ελαστικών προχώρησε, από τους 1462 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις από 0,08% έως 7,57%, 80 κωδικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι οι μεταβολές αυτές δεν τεκμηριώθηκαν από τα παραστατικά, που προσκομίσθηκαν κατά τους κοστολογικούς ελέγχους.

Μετά την ανακοίνωση και του ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο, ο οποίος σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 0,5% ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος ανακοίνωσε τα εξής:

«Ο ρυθμός αύξησης των 160 προϊόντων καθημερινής χρήσης, που παρακολουθεί το ΥΠ.ΑΝ., κινήθηκε με ποσοστό 0,6% σε ετήσια βάση (από Ιούνιο 2008 - Ιούνιο 2009). Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι και για το μήνα Ιούνιο, σε σχέση με το Μάιο 2009 η μεταβολή των ανωτέρω προϊόντων έχει αρνητικό πρόσημο, δηλαδή κατέγραψε μείωση σε ποσοστό 0,1%.Επίσης, από το ΥΠ.ΑΝ. δόθηκε ο πίνακας των 160 προϊόντων με τιμές «από - έως» για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών

Σε αυτόν τον πίνακα υπάρχουν μειώσεις τιμών προϊόντων, καθώς και ανατιμήσεις, κυρίως λόγω εποχικότητας. Η πολιτική των στοχευμένων ελέγχων, της θεσμικής θωράκισης του καταναλωτή και της αγοράς αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα. Η συνεχής παρακολούθηση των τιμών, συγκεκριμένων προϊόντων, έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα στην αγορά. Δίνουμε συγκεκριμένα στοιχεία, κάθε μήνα , όπως υποσχεθήκαμε εδώ και αρκετό καιρό.

Καταλαβαίνουμε βεβαίως ότι αυτό δυσαρεστεί τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η διαφορά μας είναι ότι εμείς μιλάμε με συγκκειρμένα στοιχεία, που επιβεβαιώνονται από την ΕΣΥΕ, ενώ οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουν συνεχώς γενικόλογους αφορισμούς».

Σχετικα με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές οι υπηρεσίες του υπουργείου ζητούν στοιχεία για όλους τους τιμοκαταλόγους, και όπως αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου: ''για πρώτη πρώτη φορά, μέσα από τους ελέγχους, προέκυψε η αναγκαιότητα να ζητηθεί από τρεις εταιρίες, να προσκομίσουν το φάκελο τεκμηρίωσης, με βάση τον πρόσφατο νόμο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές (Trasnsfer Pricing). Πρόκειται για τρεις εταιρείες, που οι ανατιμήσεις τους δεν τεκμηριώθηκαν και που ο τρόπος που κάνουν τις συναλλαγές τους, επιτρέπει στο Υπουργείο να ελέγξει τους φακέλους τους. Θέλω να θυμίσω ότι οι φάκελοι τεκμηρίωσης έχουν να κάνουν με τις προτεινόμενες τιμές στην Ελλάδα, σε σχέση με εκείνες, που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Μέσα από αυτόν τον έλεγχο, η υπηρεσία αποσκοπεί στο να δει, αν όντως αυτές οι τιμές τεκμηριώνονται, ή οφείλονται σε κερδοσκοπικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε διατεθειμένοι να πούμε όλη την αλήθεια στους καταναλωτές και να ζητήσουμε από την κάθε εταιρεία να αναλάβει την ευθύνη για την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στο καταναλωτικό κοινό.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων το υπουργείο σημειώνει ότι στο νόμο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές έχουν θεσμοθετηθεί πολύ αυστηρά πρόστιμα, ''για όλους εκείνους, που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αν κι εφόσον υπάρξουν ευθύνες, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε αυτά τα σοβαρά πρόστιμα και να στείλουμε ένα μήνυμα, όχι μόνον στις συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά και σε όλη την αγορά, ότι αυτό που λέμε το εννοούμε, κι όχι μόνο το εννοούμε αλλά το κάνουμε πράξη. Είναι η στιγμή που ο καθένας πρέπει να αναλάβει τη μεγάλη του ευθύνη απέναντι στην κοινωνία».

Πηγή: Express

Στα 216 τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα

Στα 216 ανέρχεται ο αριθμός των κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων στην Ελλάδα.
Μόνο χθες και μέχρι τις 6 το απόγευμα βρέθηκαν και αναφέρθηκαν Δεκαπέντε (15) επιπλέον κρούσματα από τα Εργαστήρια Αναφοράς Βορείου και Νοτίου Ελλάδος.

Πρόκειται για: ...........


· 'Ανδρα 22 ετών, Ελληνικής καταγωγής που ήρθε από την Κύπρο.

· Γυναίκα 41 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από το Λονδίνο.

· Παιδί 1,5 ετών, από την Αργεντινή, που ήρθε σε επαφή σε επιβεβαιωμένο κρούσμα.

· 'Ανδρα 41 ετών, Ελληνικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές.

· 'Ανδρα 28 ετών, Αυστραλιανής καταγωγής, που ήρθε από την Αυστραλία.

· Γυναίκα 25 ετών, Ελληνικής καταγωγής, της οποίας διερευνώνται οι επαφές.

· Γυναίκα 20 ετών, Αγγλικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

· 'Ανδρας 27 ετών, Αγγλικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

· Γυναίκα 21 ετών, Αγγλικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

· Γυναίκα 20 ετών, Αγγλικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

· Γυναίκα 20 ετών, Αγγλικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

· Γυναίκα 21 ετών, Αγγλικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

· 'Ανδρα 21 ετών, Ελληνικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές.

· Γυναίκα 35 ετών, Ελληνικής καταγωγής, η οποία ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

· 'Ανδρα 48 ετών, Ελληνικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές.


Συνολικά, τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε διακόσια δεκαέξι (216), από τα οποία ενενήντα τρία (93) έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

Ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών από τον Νέο Ιό της Γρίπης.

Πώς θα πάρετε μεγαλύτερο επιτόκιο στις καταθέσεις

Σε αρνητικά επίπεδα έχουν υποχωρήσει τα επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου καθώς για ποσά μέχρι 15.000 ευρώ βρίσκονται καθηλωμένα στο 0,10% με 0,20%.

Δηλαδή είναι για άλλη μια φορά χαμηλότερα του πληθωρισμού που «έκλεισε» τον Μάιο στο 0,5% (σε ετήσια βάση αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από το 1%).

Όμως οι καταθέτες μπορούν υπό προϋποθέσεις να λάβουν επιτόκιο στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου 3,5% με 4%. Για το υψηλό επιτόκιο προϋπόθεση είναι π.χ. να υπάρχει πάγια εντολή για αυτόματη εξόφληση 2 λογαριασμών ΔΕΚΟ, να μην γίνονται περισσότερες από 1 αναλήψεις το μήνα, ελάχιστο ποσό κατάθεσης κλπ.

Σήμερα που το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει υποχωρήσει στο 1%, οι ......

περισσότερες τράπεζες για ποσά της τάξεως των 10.000 και 15.000 ευρώ προσφέρουν επιτόκια της τάξης του 0,4% και 0,5%.

Η γενικότερη τάση είναι πτωτική και εκτιμάται πως τα επιτόκια, ειδικά των καταθέσεων προθεσμίας, θα υποχωρήσουν περαιτέρω στο άμεσο μέλλον.

Ας σημειωθεί ότι τα επιτόκια καταθέσεων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που αποτελούν «οδηγό» και για τις υπόλοιπες τράπεζες, διαμορφώνονται στο 2,7% για το ταμιευτήριο και από το 2,75% μέχρι 2,85% στις καταθέσεις προθεσμίας 3μηνών ? 12 μηνών και για ποσά από 5.000 ευρώ μέχρι 200.000 ευρώ.

Βέβαια πολλές τράπεζες υιοθετούν εναλλακτικές λύσεις ώστε να προσελκύσουν πελατεία και έτσι προσφέρουν επιτόκια ακόμα και 4%.

Όμως τα υψηλά επιτόκια ταμιευτηρίου, αφορούν ποσά που συνήθως δεν υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ. Αν ο καταθέτης περάσει το όριο που έχει θέσει η τράπεζα «βλέπει» το επιτόκιο του να συρρικνώνεται κατά 2,5 μονάδες.

Υψηλά επιτόκια σε καταθέσεις ταμιευτηρίου προσφέρουν σήμερα η Millennium, 4% στο πρόγραμμα αποταμίευση για όλους, η Aspis 3,5% για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ στο λογαριασμό Ζενίθ, η Citibank 3% για ποσά μέχρι 10.000 ευρώ στον λογαριασμό Easy pay, η Eurobank 2% στον λογαριασμό Μεγάλο ταμιευτήριο από το πρώτο ευρώ κατάθεσης. Επιτόκιο 2,05% δίνει η Αγροτική στον λογαριασμό Όλυμπος Υπερταμιευτήριο.

Ο λογαριασμός «Μηνιαίο Εισόδημα», που προσφέρει η Εθνική Τράπεζα (για ποσά από 20.000 ευρώ) έχει επιτόκιο 2,2%, με καταβολή των τόκων κάθε μήνα.

Στην κατάθεση «Μηνιαία Πρόοδος» που διαθέτει η Alpha Bank (για ποσά από 30.000 ευρώ και πάνω) το αρχικό επιτόκιο 2% φτάνει στο 3,2% (μεσοσταθμικό επιτόκιο 2,60%).

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το πρόγραμμα Cash Manager με επιτόκιο 2,5%, που είναι συνδυασμός απλής και προθεσμιακής κατάθεσης μαζί.

Η Τράπεζα Κύπρου στο λογαριασμό Notice με προειδοποίηση 7 ημερών προσφέρει επιτόκιο 3,3%. Στον λογαριασμό μισθοδοσίας για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους επιτόκιο 5% για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ, ενώ στο λογαριασμό για παιδιά και εφήβους CY Junior το επιτόκιο είναι 3,15% για όλο το ποσό της κατάθεσης.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει επιτόκιο 2% στο λογαριασμό για παιδιά Μεγαλώνω.

Η FBBank στον λογαριασμό Notice 7 (με προειδοποίηση 7 ημερών) προσφέρει επιτόκιο 3% με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 3.000 ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

Ακίνητα: Με «καπέλο» έως και 40% το ΕΤΑΚ για το 2009

«Φουσκωμένος» έως και 40% θα είναι ο «λογαριασμός» του φόρου ακινήτων για το 2009 που θα λάβουν το φθινόπωρο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι το διάστημα αυτό, είτε καταβάλλουν το ΕΤΑΚ του 2008 είτε διορθώνουν λάθη και παραλείψεις στο έντυπο Ε9 των ετών 2005-2008 για να γίνει η εκκαθάριση του φόρου.

Υπολογίζεται ότι από τα 3,8 εκατ. Έλληνες φορολογούμενους που έχουν εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) σε ακίνητα, περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι πληρώνουν τελικά φόρο για την ακίνητη περιουσία τους.

Μάλιστα, φέτος και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν δυο φορές ΕΤΑΚ, μια για το 2008 και μια για το 2009 λόγω του αλαλούμ που προέκυψε με το Ε9 και τα προβλήματα που δημιούργησε η προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπισε την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου.

Αφορολόγητο ......


Με τα νέα αφορολόγητο όρια που ισχύουν για το ΕΤΑΚ του 2009 πολλοί φορολογούμενοι που υπολόγιζαν ότι δεν θα πληρώσουν φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, τελικά θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» του ΕΤΑΚ.

Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν οικογένειες και άγαμοι οι οποίοι την τελευταία πενταετία απέκτησαν κύρια κατοικία σε «καλή» περιοχή της Αττικής ή των μεγάλων αστικών κέντρων όπου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντίθετα πολλοί μικροϊδιοκτήτες που πληρώνουν ΕΤΑΚ για το 2008 θα διαπιστώσουν ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού του αφορολογήτου ορίου θα απαλλαγούν από τον φόρο.

Από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε η «Η» προκύπτει ότι για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται μέχρι και 40%.

Τον Σεπτέμβριο
Ειδικότερα το λογαριασμό του φόρου ακινήτων για το 2009 θα λάβουν τον Σεπτέμβριο:

1. Οι άγαμοι που κατέχουν κατοικίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ.

2. Οι έγγαμοι και οι οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

3. Οι έγγαμοι με τρία ή περισσότερα παιδιά που είναι ιδιοκτήτες κατοικιών συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 230.000 ευρώ.

4. Όλοι οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση που έχουν στην κατοχή τους:

Οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης.

Αποθήκη.

Θέση στάθμευσης.

Επαγγελματική στέγη.

Σημειώνεται ότι η αξία των βοηθητικών χώρων (υπογείου, αποθήκης, θέσεως στάθμευσης, playroom κ.λπ.) της κατοικίας δεν συνυπολογίζεται στο αφορολόγητο όριο για τις κατοικίες.

Πρόσβαση
Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στην υπηρεσία είναι εφικτή από τους δικτυακούς τόπους www.gsis.gr και
www.taxisnet.gr . Τα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 συνυποβάλλονται.

Προκειμένου να υποβληθεί οριστικά η δήλωση Ε1 θα πρέπει προηγουμένως να έχει γίνει υποβολή των εντύπων Ε2 (μισθώματα ακινήτων) και Ε3 (οικονομικά στοιχεία επιτηδευματιών) όταν αυτά απαιτούνται.

Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 είναι ανεξάρτητη από την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Πρέπει όμως να υποβληθεί μέχρι 15 Ιουλίου. Μετά την υποβολή της ηλετκρονικής δήλωσης γίνεται άμεση, ταυτόχρονη, εκκαθάρισή της. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται αμέσως για το πιστωτικό ή χρεωστικό ποσό φόρου που προκύπτει από τη εκκαθάριση της δήλωσης.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του εκκαθαριστικού σημειώματος το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιστοποιητικό.


-

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση ως 15 Ιουλίου

Παρατείνονται μέχρι τις 15 Ιουλίου 2009 οι προθεσμίες υποβολής μέσω διαδικτύου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος καθώς και της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 από μισθωτούς και συνταξιούχους, αξιωματικούς εμπορικών πλοίων, κατοίκους εξωτερικού και φορολογούμενους με εισοδήματα αλλοδαπής.

Έτσι, όσοι φορολογούμενοι ή και λογιστές για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν υποβάλλει μέχρι σήμερα τις φορολογικές δηλώσεις ή το Ε9 έχουν διορία να το πράξουν μέχρι την επόμενη Τετάρτη ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στην υπηρεσία είναι εφικτή από τους δικτυακούς ......

τόπους www.gsis.gr και www.taxisnet.gr.

Τα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 συνυποβάλλονται. Προκειμένου να υποβληθεί οριστικά η δήλωση Ε1 θα πρέπει προηγουμένως να έχει γίνει υποβολή των εντύπων Ε2 (μισθώματα ακινήτων) και Ε3 (οικονομικά στοιχεία επιτηδευματιών) όταν αυτά απαιτούνται.

Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 είναι ανεξάρτητη από την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Πρέπει όμως να υποβληθεί μέχρι 15 Ιουλίου.

Πηγή: Ημερησία

Καιρικές συνθήκες 2008 - 2009 αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 14.812.980 ευρώ για 12.552 παραγωγούς 42 Νομών της χώρας, για εκτιμήσεις και επανεκτιμήσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή, που συνέβησαν από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι και τον Απρίλιο του 2009 από βροχοπτώσεις, πλημμύρα, χαλάζι, παγετό και ανεμοθύελλα σε διάφορες καλλιέργειες, καθώς επίσης και για τη μειωμένη παραγωγή φυλλοβόλων εσοδείας 2008, θα καταβληθούν στις 10 Ιουλίου, από τον ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, εκκαθαρίσθηκαν και στάλθηκαν στην ΑΤΕ οι καταστάσεις, προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν παραγωγούς των Νομών: ........

Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πειραιώς, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Χαλκιδικής και Χανίων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, σε δηλώσεις του για το θέμα αυτό, τόνισε τα εξής: «Ο ΕΛΓΑ με ιδιαίτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα συνεχίζει την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφές από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2009.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και αξιοπιστία, προς όφελος του αγροτικού κόσμου και είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα αυτά θα προσφέρουν μια σημαντική ‘ανάσα’ στους δικαιούχους παραγωγούς, οι οποίοι επλήγησαν και ζημιώθηκαν από τις έκτακτες δυσμενείς καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών».

Σημειώνεται ότι αναλυτικότερα στοιχεία για κάθε παραγωγό καθώς επίσης και για το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.elga.gr

Πηγή: Αgronews

Κάντε αιτήσεις για ρεύμα στο χωράφι

Ανοιχτό είναι το πρόγραμμα του Αγροτικού Εξηλεκτρισμού από φέτος για όλους τους αγρότες που ενδιαφέρονται να συνδέσουν τις γεωργικές και κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε σχετική εγκύκλιο προς τις νομαρχίες, ώστε να καλούν τους ενδιαφερόμενους για αιτήσεις, αν και η διαδικασία είχε ήδη ξεκινήσει, προφανώς με όσα ίσχυαν από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, αφού δεν άλλαξε ουσιαστικά τίποτα. Ο τίτλος του Προγράμματος είναι Μέτρο 125 - Δράση Α3 "Αγροτικός εξηλεκτρισμός" και συμπεριλαμβάνεται στον Άξονα 1 “Διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, της δασοκομίας και του αγροδιατροφικού τομέα” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης “Αλ. Μπαλτατζής” 2007-2013. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη.

Η διαδικασία των εγκρίσεων έχει ως εξής:
Όλο τον χρόνο οι αγρότες κάνουν αίτηση στη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων της .......

νομαρχίας που ανήκουν. Στη συνέχεια και αφού εξασφαλιστούν οι ετήσιες πιστώσεις του προγράμματος, οι νομαρχίες αξιολογούν τις αιτήσεις ένταξης της χρονιάς και τις αποστέλλουν στη ΔΕΗ. Η επιχείρηση υπολογίζει τους λεγόμενους “συντελεστές ευστάθειας” και ανάλογα με τις προσδοκώμενες αποδόσεις για τα επόμενα χρόνια - σε έσοδα από την πώληση του ρεύματος - ρυθμίζει και τα ποσοστά συμμετοχής στη χρηματοδότηση του έργου. Έτσι, από νομαρχία σε νομαρχία και από έτος σε έτος μπορεί να διαφέρουν τα ποσοστά συμμετοχής της Ε.Ε., του κράτους, της ΔΕΗ και του ιδιώτη. Όταν, τελικά, εγκριθεί μία αίτηση, τότε υλοποιείται σαν δημόσιο έργο αγροτικής υποδομής (σύμπραξη νομαρχίας/ΔΕΗ), καταβάλλονται τα απαραίτητα παραστατικά για τα έξοδα και καταβάλλεται η δημόσια δαπάνη.

Η εγκύκλιος προς τις νομαρχίες

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013" έστειλε στις κατά τόπους διευθύνσεις Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανικού Εξοπλισμού εγκύκλιο όπου τους ενημερώνει για το περιεχόμενο των προτάσεων προς χρηματοδότηση: “Οι προτάσεις που θα υποβληθούν, θα πρέπει να επιτυγχάνουν τους στόχους του μέτρου, που είναι η ηλεκτροδότηση ή και επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου με σκοπό τη βελτίωση της βιωσιμότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και τνω επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης".

Το κόστος που καλύπτει η χρηματοδότηση αφορά μόνο στα αναγκαία έργα υποδομής και τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως στύλους, μετασχηματιστές και καλώδια. Στόχος είναι να στηριχθούν περίπου 380 έργα σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: AgrosNews

Βάζει φωτιές το αγροτικό πετρέλαιο

Στο ίδιο έργο με πέρυσι είναι θεατές οι αγρότες, αφού βλέπουν να καθυστερεί αδικαιολόγητα η πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης. Από παντού οι πιέσεις προς την κυβέρνηση έχουν γίνει αφόρητες ώστε να δοθεί ο ειδικός φόρος στους αγρότες, αναγκάζοντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτ. Χατζηγάκη, να κλειδώνει την ημερομηνία πληρωμής στις 10 Αυγούστου, ώστε οι δικαιούχοι να περάσουν πιο άνετα τις διακοπές του Αυγούστου.

Η δικαιολογία για το 2008 ήταν ότι επρόκειτο για την πρώτη χρονιά που εφαρμοζόταν το μέτρο και μάλιστα στις 21 Ιουλίου ήταν η μέρα που ξεκαθάρισε το .......

θέμα με τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που όριζε τους συντελεστές για τα ποσά πληρωμής ανά είδος γεωργικής εκμετάλλευσης. παρά τη μεγάλη καθυστέρηση, όμως, τα λάθη δεν αποφεύχθηκαν, πράγμα που έδειξε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών υπολόγισε "στο πόδι" τους περισσότερους συντελεστές απασχόλησης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλές αδικίες και να διαμαρτύρονται σχεδόν όλοι αγρότες.

Φέτος, όπως όριζε μη απόφαση, έπρεπε να δοθούν τα χρήματα από το τέλος Απριλίου του 2009. Περίπου στα μέσα Απριλίου άρχισε να γίνεται συζήτηση για το πώς θα δοθούν και με τι συντελεστές. Εκεί παρενέβησαν οι κάθε λογής βουλευτές από διάφορες περιφέρειες της χώρας, προωθώντας τα αιτήματα των αγροτών του νομού τους.

Έτσι, η αρμόδια Επιτροπή ήρθε αντιμέτωπη με έναν κυκεώνα αιτημάτων και η κυβέρνηση είτε έπρεπε να πληρώσει προεκλογικά με τους περσινούς συντελεστές - ξεσηκώνοντας πάλι διαμαρτυρίες - είτε να γίνουν συσκέψεις επί συσκέψεων και να καθοριστούν οι νέοι συντελεστές απασχόλησης, που θα διορθώνουν τις αδικίες. Επικράτησε το δεύτερο σενάριο και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, χωρίς να γνωρίζουμε ούτε ποιοι συντελεστές αναμορφώνονται, ούτε για ποια προϊόντα και πόσο μάλλον πότε ακριβώς θα δοθούν τα χρήματα. Το βέβαιο είναι ότι τα δύο υπουργεία κρατούν επτασφράγιστο το σχέδιο της ΚΥΑ, προκειμένου να μην ανοίξουν μέτωπα πριν καν υπογραφεί.

Πηγή: AgrosNews

Στην τελική ευθεία το «Γεωργικό Κτηματολόγιο»

Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει το «Γεωργικό Κτηματολόγιο», όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκη, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό.

«Το Γεωργικό Κτηματολόγιο θα διασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα και τις ενισχύσεις των αγροτών», οι οποίες -όπως διαβεβαίωσε ο κ. Χατζηγάκης- δεν πρόκειται να περικοπούν. Αυτό θα επιτευχθεί, είπε, με την αναβάθμιση των δύο μεγάλων οργανισμών που ήδη λειτουργούν, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΑΓΡΟΓΗ.

Συζητήσεις
Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν «το γενικότερο νοικοκύρεμα του .......

υπουργείου», αλλά και τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα (27 βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο), τονίζοντας ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «προχωράει ένα τεράστιο πρόγραμμα ώστε να μπορέσει η ελληνική γεωργία να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απαιτήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα για την κτηνοτροφία (μέτρα ενίσχυσης για κτηνοτρόφους, απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για τις οικονομικές ενισχύσεις, επέκταση των καλύψεων από τον ΕΛΓΑ σε επιπλέον ζημιογόνα αίτια στα ζωικά κεφάλαια, μέτρα για την εξυγίανση των κυκλωμάτων εμπορίας κρεάτων και γάλακτος κ.λπ.), καθώς επίσης και το πρόγραμμα ενίσχυσης ιδιωτικών επενδύσεων στην ύπαιθρο, συνολικού ύψους 370 εκατ. ευρώ.

Νομοσχέδιο
Το νομοθετικό έργο που προωθεί το υπουργείο περιλαμβάνει νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΘΙΑΓΕ, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΓΕΠ, καθώς επίσης και ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΕΦΕΤ και της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ.

Πρωστοσέλιδα Μεσσηνιακού τύπου της 10ης Ιουλίου 2009

Κλίκ στα πρωτοσέλιδα για πλήρες μέγεθος

Ele10.jpg (702 KB) 8arr10.jpg (212 KB) Meslogos10.jpg (453 KB)




Νίκολα Τέσλα: Μια ξεχασμένη ιδιοφυΐα [VIDEO]

Το video που ακολουθεί σας παρουσιάζει τον Νίκολα Τέσλα





Νίκολα Τέσλα

Στον εφευρέτη, φυσικό, και ηλεκτρολόγο μηχανικό Νίκολα Τέσλα που εφηύρε το Εναλλασόμενο ρεύμα είναι αφιερωμένο το σημερινό λογότυπο της Google.

Διαβάστε επίσης:
Nίκολα Tέσλα

Νίκολα Τέσλα: Τα πρώτα χρόνια της ζωής του και οι σπουδές του



Νίκολα Τέσλα: Τα πρώτα χρόνια της ζωής του και οι σπουδές του

Τα πρώτα του χρόνια

Γεννημένος στο Σμίλιαν στη περιοχή Λίκα της σημερινής Κροατίας, ανήκε στη Σερβική κοινότητα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας και αργότερα έγινε αμερικανός πολίτης. Πατέρας του ήταν ο ορθόδοξος ιερέας του χωριού Σμίλιαν (το όνομα του χωριού προέρχεται από τη σέρβικη λέξη για το φυτό Αμάραντος που είναι смиље / smilje [σμίλιε]) Μιλούτιν Τέσλα (1819-1879) ενώ μητέρα του ήταν η Γκεοργκινα-Τζούκα Μάντιτς (1822-1892), κόρη ορθόδοξου ιερέα ενώ και τα αδέρφια της ήταν μέλη του κλήρου της χώρας ο ένας ήταν ο Μητροπολίτης Νίκολα Μάντιτς και ο άλλος ο μοναχός Πέταρ Μάντιτς.

Επίσης είχε έναν μεγαλύτερο κατά δέκα χρόνια αδερφό τον Ντάνε Τέσλα, ο οποίος έχασε τη ζωή του, όταν ο Νίκολα ήταν τριών ετών, πέφτοντας από το άλογο όταν έκανε ιππασία.
Ο Νίκολα από μικρή ηλικία εντυπωσιάστηκε από το φαινόμενο του ηλεκτρισμού όταν άρχισε να τρίβει τα τριχώματα των ζώων που είχανε στο πατρικό του.
Από μικρός ήταν βιβλιόφιλος καθώς διάβαζε τα περιοδικά που δημοσίευε ποίηση ο πατέρας του και λάτρευε τον Ιούλιο Βέρν (1828-1905) και τον Εμίλ Ζολά (1840-1902).

Σπουδές .........

Το 1863 μετακομίσαν με τους γονείς του στο Γκόσπιτς όπου ο Νίκολα έλαβε τη βασική εκπαίδευση και έμαθε τη γερμανική γλώσσα. Το 1870 ο Νίκολα συνέχισε την εκπαίδευση του μέχρι το 1873 στο Real Gymnasium στη πόλη Ράκοβατς, κοντά στο Κάρλοβατς (σημερινό Κόρντουν) όπου και έμενε στο σπίτι της θείας του Στάνκα Μπράνκοβιτς. Εκεί ο καθηγητής του Μάρτιν Σέκουλιτς, μαζί με το συμμαθητή του Ιούλιους Μπαρτόκοβιτς, τον παρότρυναν να ασχοληθεί περισσότερο με τη μελέτη του ηλεκτρομαγνητισμού. Τελικά στις 26 του Ιουνίου του έτους 1873 αποφοίτησε με βαθμό «πολύ καλά» και επέστρεψε στη γενέτειρα του όπου προσβλήθηκε από χολέρα. Το 1875 θεραπευμένος από την αρρώστια ζήτησε και του δόθηκαν δυο υποτροφίες από τη διοίκηση της Βόινα Κράνα και από τη Στρατιωτική Περιφέρεια του Κάρλοβατς για την Ανώτατη Πολυτεχνική Σχολή του Γκράτς, αξίζει να αναφέρουμε ότι άλλες τρεις παρόμοιες σχολές βρισκόντουσαν στη Βιέννη, στο Μπρνο και στη Πράγα. Στο Γκράτς ο Νίκολα έγινε μέλος της σερβικής εθνικιστικής φοιτητικής ομάδας Σερμπάντια η οποία του χρηματοδότησε διαλέξεις όπως τη «Περί Τριχοειδών Αγγείων» και «Περί Μυτών» ενώ επίσης τον βοηθούσαν να ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις. Το 1877 αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούσε να καλύψει οικονομικά τις σπουδές του με συνεπακόλουθο να στραφεί στην άσωτη ζωή. Το 1878 το πανεπιστήμιο των έδιωξε από τους χώρους του χωρίς φυσικά να αποκτήσει το πτυχίο του. Το 1879 ο Νίκολα επιστρέφει για το θάνατο του πατέρα του στη γενέθλια πόλη του αλλά δεν κάθεται για πολύ καθώς εγγράφεται στη φυσικομαθηματική σχολή της Πράγας. Αντιμετώπισε όμως πάλι οικονομικά προβλήματα και έτσι σε ηλικία 24 ετών έφυγε από τη Πράγα χωρίς να αποκτήσει πάλι κάποιο πτυχίο ενώ αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές και να αφοσιωθεί στη τεχνική εμπειρία.

Διαβάστε επίσης:

Nίκολα Tέσλα

Νίκολα Τέσλα: Μια ξεχασμένη ιδιοφυΐα [VIDEO]

Nίκολα Tέσλα

Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1856 στην πόλη Σμίλιαν (τότε Αυστρία, σήμερα Κροατία). Πατέρας του ήταν ο Μιλιούτιν, ένας ορθόδοξος ιερέας και μητέρα του η Μάντιτς, χωρίς μόρφωση, αλλά υψηλής ευφυίας άνθρωπος. Από τον πατέρα του ο Tesla έλεγε ότι κληρονόμησε τη θεωρητική και φιλοσοφική φύση και από τη μητέρα του την πρακτική σκέψη και την ισχυρή μνήμη.

Στα 19 του χρόνια μπήκε στο Πολυτεχνείο του Graaz για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός, αν και αρχικά η οικογένειά του τον προόριζε για εκκλησιαστικές ή στρατιωτικές σπουδές.

Ως φοιτητής στο πολυτεχνείο διαφώνησε με τους καθηγητές του και έγινε αντικείμενο χλευασμού, όταν απέρριπτε τις γνωστές τεχνικές για τη λειτουργία των ηλεκτρικών μηχανών. Το μοναδικό σύστημα την εποχή εκείνη ήταν το συνεχές ρεύμα και οι ηλεκτρικές μηχανές έπρεπε να παράγουν περιστροφή από ένα ρεύμα σταθερής πολικότητας. Αυτό γινόταν (και γίνεται σήμερα) με ένα πολύπλοκο σύστημα μεταγωγών και επαφών.
Ο Tesla ήταν από τότε σίγουρος ότι η μέθοδος αυτή ήταν λανθασμένη και ότι σίγουρα υπήρχε κάποιος πιο φυσικός τρόπος.

Το 1879 αποφοίτησε από το Graaz και εργάσθηκε σε μερικές εταιρείες εφαρμόζοντας ........

βελτιώσεις σε διάφορες συσκευές. Την εποχή εκείνη κατάφερε τελικά να συλλάβει στο μυαλό του την εικόνα του εναλλασσομένου ρεύματος και της ηλεκτρικής μηχανής που θα το παρήγαγε. Έφυγε για το Παρίσι και γρήγορα, το 1884 ξεκινά για την Αμερική. Είχε μαζί του τις συστατικές επιστολές που τον παρουσιάζουν εξαίσιο μηχανικό, ισάξιο μόνο του Edison, και τα σχέδια της καινούριας του μηχανής.

Στην Αμερική επισκέπτεται τον Edison και προσλαμβάνεται στα εργαστήριά του. Σε λίγο όμως καιρό διαφώνησε με τον Edison γιατί εκείνος απέρριπτε πεισματικά την ανακάλυψη του Tesla για το εναλλασσόμενο ρεύμα.

Εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, ώσπου να ξεκινήσει το εργαστήριό του στη Ν.Υόρκη. Συνάντησε τον George Westinghouse, έναν επιχειρηματία της ηλεκτρικής βιομηχανίας, που τον υποστήριξε και τον εμπιστεύτηκε. Τελικά το εναλλασσόμενο σύστημα του Tesla κέρδισε στο διαγωνισμό για την κατασκευή του πρώτου υδροηλεκτρικού σταθμού των ΗΠΑ στο Νιαγάρα και ο Tesla απέκτησε μεγάλη φήμη. Κέρδιζε μεγάλα ποσά και ζούσε ακριβή ζωή.

Γρήγορα έφυγε από τη Ν.Υόρκη για το Colorado Springs, όπου έχτισε το εργαστήριό του σε ένα χώρο που διαλέξε για τις κλιματολογικές συνθήκες. Σε μια έκταση περιφραγμένη με υψηλό φράκτη και πινακίδες που απαγόρευαν την είσοδο προειδοποιώντας για "μεγάλο κίνδυνο" υπήρχαν τεράστιοι πύργοι, υπόστεγα και περίεργες κεραίες.

Άρχισε να δουλεύει στο παντοτινό του όνειρο, την ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον πλανήτη και εκεί πραγματοποίησε τις περισσότερες εφευρέσεις του. Κατάφερε την πρώτη ασύρματη μετάδοση μηνύματος, δεν ήταν στόχος του αυτός. Σκόπευε στη μετάδοση ενέργειας, όχι απλά μηνυμάτων. Και όταν ο Marconi ανακοίνωσε την εφεύρεση του ασυρμάτου, δεν ήταν παρά μια αντιγραφή των ευρεσιτεχνιών του Tesla.

Το 1912 του προτάθηκε το βραβείο Nobel για τις εργασίες του, αλλά το αρνήθηκε γιατί πίστευε ότι είχε έρθει πολύ αργά.

Ο Nikola Tesla πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 1943 στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στη Ν.Υόρκη, μόνος, φτωχός και σίγουρα ξεχασμένος. Φυλούσε κλειδωμένες τις σημειώσεις του, που οι φήμες λένε ότι κατέληξαν στα χέρια μυστικών υπηρεσιών μετά το θάνατό του.

Λίγες προσπάθειες έγιναν για την αποκατάσταση της φήμης του, αλλά παραμένει άγνωστος σε ευρείς κύκλους. Μεγάλα επιστημονικά ιδρύματα αρνούνται ακόμα και σήμερα να τον αναφέρουν στην ιστορία της επιστήμης.

Η προσωπικότητα του

Ο Τέσλα ήταν πολύ περίεργος άνθρωπος. Έπασχε από μικροβιοφοβία για αυτό και φορούσε πάντα γάντια. Είχε πάρα πολύ λίγους φίλους (ανάμεσα τους και ο Mark Twain) αλλά δεν φαίνεται να είχε και πολύ καλές σχέσεις με τους υπόλοιπους ανθρώπους .

Δούλευε 20 ώρες την ημέρα! Τις λίγες ώρες που δεν εργαζόταν, τις περνούσε στο δωμάτιό του. Λάτρης της τυπικότητας, φορούσε επίσημο ένδυμα όταν επρόκειτο να ξεκινήσει κάποιο σημαντικό πείραμα. Στο γραφείο του είχε πάντα τα παντζούρια κλειστά. Μόνο κατά τη διάρκεια καταιγίδων τα άνοιγε και καθισμένος στην πολυθρόνα του θαύμαζε αστραπές και κεραυνούς σαν μικρό παιδί.

Συνήθιζε να καλεί προσωπικότητες στις διαλέξεις του και να τους εντυπωσιάζει με φαντασμαγορικά πειράματα ηλεκτρισμού. Έγχρωμες ηλεκτρικές φλόγες που φώτιζαν το χώρο, κεραυνοί, ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης που περνούσε από το σώμα του χωρίς κίνδυνο και άλλες εντυπωσιακές επιδείξεις. Ποτέ δεν επαναλάμβανε δημόσια το ίδιο πείραμά του.

Επεδίωκε να μην θέλει να τον συγκρίνουν με τους άλλους κοινούς επιστήμονες. Αυτός ήταν ένας Εξερευνητής, ανακάλυπτε τα μυστικά της φύσης και δεν θεωρούσε τον εαυτό του ως έναν απλό εφευρέτη. Ερευνούσε νέες και πανίσχυρες δυνάμεις, ικανές να αλλάξουν τη ζωή στη γη, όπως ισχυριζόταν. Αρνιόταν να σχολιάσει ή να εξηγήσει τις εργασίες του. Ούτε καν δημοσίευε τα αποτελέσματα των ερευνών, αλλά ούτε καν κρατούσε σημειώσεις για τα πειράματά του. Ακόμα και αν μια εργασία διαρκούσε χρόνια κρατούσε όλες τις λεπτομέρειες στη μνήμη του.

Γενικότερα , ήταν ένας πολύ μυστηριώδης και εκκεντρικός άνθρωπος για αυτό και έχουν δημιουργηθεί πολύ θρύλοι γύρω από αυτόν και τις εφευρέσεις του.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ

1. Το εναλλασσόμενο ρεύμα
2. Συσκευές που λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα
3. Ο μετασχηματιστής Tesla
4. H τηλεκατεύθυνση
5. Η ασύρματη μετάδοση ενέργειας
6. Το ραδιόφωνο
7. Η τουρμπίνα Tesla

Και φυσικά είχε κατασκευάσει υπερβολικά πολλές μηχανές πράγμα που αποδεικνύουν τα εκατοντάδες διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατείχε , και δίκαια τον κατατάσσουν ως έναν από τους κορυφαίους εφευρέτες του 20ου αιώνα ασχέτως εάν πολλοί δεν τον αποδέχονται.

Διαβάστε επίσης:

Νίκολα Τέσλα: Τα πρώτα χρόνια της ζωής του και οι σπουδές του

Νίκολα Τέσλα: Μια ξεχασμένη ιδιοφυΐα [VIDEO]