Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους ημιυπαίθριους στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπεραμύνθηκε της ρύθμισης, τονίζοντας πως συνιστά «τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων, στο πλαίσιο πολεοδομικής και όχι εισπρακτικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση επιδιώκει με αυτήν να γεμίζει τα άδεια ταμεία του Δημοσίου με άνω του 1 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό συνεχίζει να προβάλει τα... θετικά, όπως την μη επιβολή άλλων προστίμων σε όσους υπαχθούν σε αυτή.
Την ίδια ώρα ωστόσο προχωράει και σε κινήσεις «κοινωνικής ευαισθησίας», καθώς κατά πολλούς είμαστε ήδη σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο.
Ετσι νωρίς το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι στη ρύθμιση περιλαμβάνεται και έκπτωση 50% στην ......
εισφορά, για όσους ιδιοκτήτες είναι ταυτόχρονα και πολύτεκνοι.
Ο Γ.Σουφλιάς επανέλαβε και πάλι ότι δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση πατάρια και σοφίτες, παρά τα πολυάριθμα αιτήματα, ενώ επιτέθηκε σε όσους καλούν τους πολίτες να μην ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς θα ακολουθήσει μπαράζ προσφυγών κατά του νόμου.
Μάλιστα στοχοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που «παρασύρει τους πολίτες».
«Με την τακτοποίηση, ο ιδιοκτήτης αποκτά το δικαίωμα να διατηρήσει τη χρήση, όσο υπάρχει το κτήριο. Δεν μπορεί, όμως, η επιφάνεια αυτή να έχει μερίδιο στο οικόπεδο. Δεν μπορεί να μπει υποθήκη για δάνειο. Και το βασικότερο, παίρνουμε μέτρα αποτροπής του φαινομένου στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Γιώργος Σουφλιάς και πρόσθεσε: «Μειώνουμε τους ημιυπαίθριους χώρους στο 15% του συντελεστή δόμησης (από 20% που είναι σήμερα), λέμε πως θα κατανέμονται σε όλους τους ορόφους και στο ισόγειο. Ορίζουμε το βάθος του ημιυπαίθριου στα 1,80 μέτρα, ώστε να μη διευκολύνουμε το κλείσιμό του για τη δημιουργία ενός δωματίου και ορίζουμε πως η οροφή του υπογείου θα απέχει το πολύ ογδόντα πόντους από την επιφάνεια του εδάφους, οπότε δεν θα προσφέρεται για αλλαγή χρήσης».
Η ρύθμιση αφορά χώρους, με βάση άδειες που εκδόθηκαν, ή αναθεωρήθηκαν, έως την 2α Ιουλίου και εφόσον η νέα τους χρήση δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου.
Επιπλέον, ο υπουργός απεδέχθη παρατήρηση της εισηγήτριας της ΝΔ, Παρασκευής Μπουζάλη, μειώνοντας στο μισό το τέλος τακτοποίησης (κανονικά το 10% της αντικειμενικής αξίας του κλειστού χώρου) για τις πολύτεκνες οικογένειες.
Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Σπηλιόπουλος υποστήριξε πως με την τροπολογία «θίγεται το περιβαλλοντικό και πολεοδομικό κεκτημένο, όπως επίσης και το θέμα της ισονομίας και της ισοπολιτείας, καθώς υπάρχουν πολίτες, που έχουν ανοικτούς ημιυπαίθριους χώρους. Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να προχωρήσει σε γενική εξαίρεση από την κατεδάφιση και αυτό είναι που κάνουμε σήμερα. Αν το ΣτΕ βρει αντισυνταγματική τη διάταξη, οι πολίτες θα έχουν πληρώσει και θα έχουν και πάλι ένα αυθαίρετο κτίσμα»
Απαντώντας ο κ. Σουφλιάς ανέφερε: «Προβληματίστηκα για το αν θέλετε να γίνετε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δίνει λύσεις και οι φιλολογίες, οι ωραιολογίες δεν δίνουν. Έχουμε να κάνουμε με 2 εκ. περιπτώσεις», απάντησε ο κ. Σουφλιάς. Για δε, το το ενδεχόμενο ακύρωσης της ρύθμισης απ’ το ΣτΕ, η αντίδρασή του ήταν έντονη: «Δεν μπορεί το ΣτΕ να είναι μπαμπούλας, ούτε να είναι κριτήριο εδώ μέσα, τι θα πει. Πώς παίρνετε στο λαιμό σας ανθρώπους, που αν σας ακούσουν, δεν θα υπαχθούνε στις ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους και να είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν και σε κατεδαφίσεις;»
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε πως «πρέπει να γίνει Συνταγματικό Δικαστήριο για τον έλεγχο της συνταγματικότητας και να φύγει αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βλέπουμε το Σύνταγμα να αναθεωρείται κάθε μέρα απ’ το ΣτΕ και να αλλάζει σαν λάστιχο».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, διέκρινε εισπρακτικό χαρακτήρα στη ρύθμιση, επικαλούμενος και σχετική αναφορά της εισηγητικής έκθεσης της τροπολογίας στη βελτίωση των οικονομικών του κράτους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του, κρίνοντας πως «οι ιδιοκτήτες εμπαίζονται, καθώς παρά τα χαράτσια που θα πληρώσουν, δεν νομιμοποιούν τους χώρους τους και θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια διαρκή πολιτική και δικαστική ομηρία.
«Λέτε πως ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει το ΕΤΑΚ. Με ποιο δικαίωμα θα εισπράττετε εσείς φόρο για κάτι, που είναι μη νόμιμο; Και όταν ο ιδιοκτήτης θα θέλει να πάρει ένα δάνειο, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χώρο ως υποθήκη; Αυτά είναι τρελά πράγματα», παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης.
Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης, παρατήρησε πως, πέραν των κρίσεων του ΣτΕ, υπάρχει ο προβληματισμός, για το «αν είμαστε διατεθειμένοι να κατεδαφίζουμε όποιο αυθαίρετο κτίσμα υπάρχει. Θα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες σε μια κατάσταση εσαεί ομηρίας, πληρώνοντας πρόστιμα διατηρήσεως στο διηνεκές; Εξαντλείται κάποια στιγμή η τιμωρία, ή ποτέ;»
Πηγή: Εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.