Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Ομιλία για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα του νομού Μεσσηνίας στη Βουλή πραγματοποίησε την προχθές η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Απευθυνόμενη προς την Υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε, μεταξύ άλλων: ............

- Την ανάγκη άμεσης επίλυσης του τεράστιου προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων και το οικολογικό έγκλημα που συντελείται αυτήν τη στιγμή στον Ταΰγετο και την ΧΑΔΑ στη Μαραθόλακκα.
- Το έλλειμμα σύγχρονων μονάδων βιολογικού καθαρισμού των στερεών και υγρών αστικών λημμάτων και την ανύπαρκτη επεξεργασία των τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων.
- Την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Μεσσηνίας και την αναγκαία ενδυνάμωσή τους, με τη δημιουργία πολλών μικρών φραγμάτων σε κατάλληλα μέρη που θα είναι αποδοτικά ιδίως στην άρδευση.
- Την ανάγκη αναβάθμισης των τριφασικών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων σε διφασικά, με την παροχή των ανάλογων κινήτρων για την περαιτέρω αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων διφασικών.
- Την οικολογική καταστροφή που συντελείται, λόγω της απόρριψης των κατάλοιπων της επεξεργασίας της ελιάς, ‘λιόζουμο’ ή ‘κατσίγαρος’ στη φύση, το οποίο όταν πέσει στο νερό συντελεί σε μια σειρά από χημικές αντιδράσεις που αφαιρούν το οξυγόνο από το υδάτινο περιβάλλον.

Η κ. Γιαννακοπούλου έκλεισε την εισήγηση της απευθυνόμενη στην Υπουργό δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του Ταϋγέτου, λέγοντας ότι : «Ο Ταΰγετος, αυτός ο πανέμορφος ορεινός όγκος, με τόσα δάση, φαράγγια και χείμαρρους, αλλά και τόσο πλούσιο οικοσύστημα εκπέμπει SOS! Ήρθε ο καιρός, πλέον, να βοηθήσουμε για να μην καταστραφεί περισσότερο – ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2007- αυτό το βουνό που συγκεντρώνει πλήθος σπάνιων και υπό εξαφάνιση φυτών και ζώων. Είναι πλέον ώρα να κηρύξουμε τον περήφανο Ταΰγετο εθνικό δρυμό».

Συγχαρητήρια από Δράκου στον νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Συγχαρητήριο τηλεγραφημα στον νέο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Φώτη Χατζημιχάλη απέστειλε ο Νομάρχης Μεσσηνίας κος Δημήρης Δράκος.

Στο τηλεγράφημα του ο Κος Δράκος καταθέτει τη βούλησή του για συνεργασία πάνω στα όλα τα μεγάλα ζητήματα, τα αναπτυξιακά, της παραγωγής και της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.
Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής: ........

«Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε μια αγαστή συνεργασία και δυναμική παρουσία στα περιφερειακά συμβούλια αλλά και γενικότερα στα ζητήματα που αφορούν τον δημοκρατικό προγραμματισμό του συνόλου της Περιφέρειάς μας».

H Intel κατασκεύασε επεξεργαστή με 48 πυρήνες

Έναν επεξεργαστή τελείως διαφορετικό από αυτούς που έχουμε συνηθήσει παρουσίασε η Intel, αφού δεν διαθέτει 6, ούτε 8, αλλά 48 πυρήνες!! Φυσικά πρόκειται για έναν πειραματικό επεξεργαστή που είναι σε θέση να επιταχύνει τους υπολογιστές που έχουμε τώρα από 10 μέχρι 20 φορές.

Στόχος της Intel με τον συγκεκριμένο επεξεργαστή είναι να δημιουργήσει την βάση για εφαρμογές πρωτόγνωρες για τα τωρινά δεδομένα. Μάλιστα περίπου 100 κομμάτια του 48πύρηνου επεξεργαστή θα διατεθούν ανά τον κόσμο για έρευνα.

Το συγκεκριμένο τσιπ χρειάζεται μόλις 25 watt για να λειτουργήσει, ενώ όταν φτάνει στην ..........

μέγιστη απόδοση χρειάζεται 125 watt.

Η Ιntel μέσα στο 2010 θα διαθέσει 6πύρηνους και 8πύρηνους υπολογιστές, ενώ το τσιπ των 48 πυρήνων δεν πρόκειται να το δούμε σύντομα.

«Τώρα δεν πρέπει να επαναπαυθούμε» λεει ο Πατρίκ Ενγκεμά.

Η εξαιρετική παρουσία της Εράνης στα τελευταία παιχνίδια την έφεραν στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Μια θέση που ουσιαστικά αποτελεί επιβράβευση για τη δουλειά που γίνεται στην ομάδα απ’ όλους διοίκηση, τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές, όμως θα πρέπει να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να μην μείνουν σε αυτό, όπως τόνισε και ο προπονητής της ομάδας Πατρίκ Ενγκεμά με δηλώσεις του χθες στην “Ε”:
«Το πιο εύκολο πράγμα είναι να φτάσεις ψηλά στη βαθμολογία, αλλά το πιο δύσκολο είναι να κρατηθείς.
Τώρα χρειάζεται παραπάνω δουλειά και να μην επαναπαυθούμε επειδή ανεβήκαμε στη δεύτερη θέση».

Ο Καμερουνέζος τεχνικός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νικηφόρο αγώνα της ομάδας με την Αχαϊκή την ........

περασμένη Κυριακή για τον οποίο ανέφερε: «Ετσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι πήγαμε καλά. Ημασταν καλύτεροι και θα μπορούσαμε εμείς να έχουμε βάλει πρώτοι γκολ, αλλά στο τέλος καλά τα καταφέραμε. Οι αντίπαλοί μας, το μόνο που είχαν σε αυτό το παιχνίδι ήταν τα δύο γκολ, που προήλθαν από το τίποτα και θα μπορούσαμε να χάσουμε, παρότι στην υπόλοιπη διάρκεια του 90λεπτου δεν κινδυνεύσαμε».

Χθες το απόγευμα ξεκίνησε η προετοιμασία για τον κυριακάτικο εκτός έδρας αγώνα με τον Ολυμπιακό Καλαμάτας. Σε αυτό το παιχνίδι δεν θα αγωνιστούν οι Πολύνικος Παναγιωτίδης και Θανάσης Γεωργιόπουλος, οι οποίοι συμπλήρωσαν 4 κίτρινες κάρτες, αλλά και ο τραυματίας Θεόδωρος Ασημακόπουλος, που αντιμετωπίζει πρόβλημα στο γόνατο και μάλιστα οι γιατροί του συνέστησαν να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου ένα μήνα.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα των προπονήσεων σήμερα και αύριο η ομάδα θα προετοιμαστεί στο γήπεδο της Κυπαρισσίας, όπου ο αγωνιστικός χώρος είναι από πλαστικό τάπητα.
Αυτό γιατί ο Ολυμπιακός χρησιμοποιεί ως έδρα του το αθλητικό κέντρο της ΕΠΣΜ, στον Κορδία, που διαθέτει πλαστικό τάπητα, με σκοπό να εξοικειωθούν οι ποδοσφαιριστές της Εράνης με τις γηπεδικές συνθήκες που θα συναντήσουν την Κυριακή στην Καλαμάτα.

Εκλογές για πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων Πρυτανικών αρχών θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου.

Την ψήφο των εκλεκτόρων διεκδικούν δυο συνδυασμοί με επικεφαλής τους καθηγητές Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου.
Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις με το συνδυασμό του κ. Παπαθεοδώρου είναι οι καθηγητές: .........

Κωνσταντίνος Γεωργιάδης,
Κωνσταντίνος Μασσέλος και
Γιώργος Φωτόπουλος.

Με το συνδυασμό της κας Ξανθάκη οι καθηγητές:
Αντώνης Μπουκουβάλας,
Δημήτρης Θωμάκος και
Απόστολος Στέργιουλας.

Νομοθετικός φραγμός στα «μπλοκάκια»

Ανώτατη χρονική διάρκεια 3 μηνών στις συμβάσεις έργου (στην εργασία με μπλοκάκι που παρέχεται αποκλειστικά σε έναν εργοδότη), εφαρμογή ελαστικών ωραρίων εργασίας μόνο κατόπιν συμφωνιών με τα συνδικάτα, περιορισμούς στη χρήση ενοικιαζόμενων εργαζομένων και προσαυξήσεις στις αμοιβές των μερικώς απασχολουμένων προβλέπει, στα βασικά σημεία, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την παροχή πρόσθετων εγγυήσεων στους ευέλικτα ..........

απασχολούμενους.

Συνεδρίαση

Τα μέτρα οριστικοποίησε χθες η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων των κοινωνικών εταίρων που συνεδρίασε υπό τον Α. Λοβέρδο και όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας η κυβέρνηση θα τα επεξεργαστεί και θα καταθέσει τον προσεχή Ιανουάριο προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής τα μέτρα έχουν ως εξής:

1. Η μεταξύ εργοδότη και απασχολούμενου συμφωνία για παροχή υπηρεσιών ή έργου, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, ιδίως στις περιπτώσεις αμοιβής κατά μονάδα εργασίας (φασόν), τηλεργασίας, κατ’ οίκον απασχόλησης, θα τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η εργασία παρέχεται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για τρεις συνεχείς μήνες. Η συμφωνία καταρτίζεται εγγράφως και γνωστοποιείται μέσα σε 8 ημέρες στην επιθεώρηση εργασίας, διαφορετικά τεκμαίρεται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση.

2. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας (εφαρμογή ελαστικών ωραρίων) καθορίζεται με επιχειρησιακές συμβάσεις ή συμφωνίες του εργοδότη και του συμβουλίου εργαζομένων ή των ενώσεων προσώπων (για να συσταθούν αρκούν 5 εργαζόμενοι, εφόσον η επιχείρηση απασχολεί τουλάχιστον 20). Σε επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν συνδικάτα ή απασχολούν λιγότερους από 20, η συμφωνία γίνεται μεταξύ του εργοδότη και του αντίστοιχου κλαδικού σωματείου. Οι διατάξεις εφαρμόζονται αναλόγως και στις εποχικές επιχειρήσεις και στους εργαζομένους με σύμβαση εργασίας διάρκειας μικρότερης του ενός έτους.

3. Σε περίπτωση μη τήρησης του έγγραφου τύπου, η σύμβαση μερικής απασχόλησης θεωρείται σύμβαση πλήρους απασχόλησης και οι αποδοχές των μερικώς απασχολουμένων δεν μπορεί να είναι κατώτερες από αυτές που προβλέπονται από τις διατάξεις για τους απασχολούμενους κατά το κανονικό ωράριο για την ίδια εργασία και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας της μερικής απασχόλησης. Εφόσον το ωράριο απασχόλησης είναι μικρότερο των 4 ωρών ημερησίως, οι αποδοχές των μερικώς απασχολουμένων προσαυξάνονται κατά 7,5% ή 10% αν συμφωνηθεί να είναι συνεχόμενη και να παρέχεται 1 φορά την ημέρα.

4. Η παραχώρηση (ενοικίαση) μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούνται από έκτακτες, προσωρινές και εποχικές ανάγκες. Σε περίπτωση συνέχισης της απασχόλησης μετά τη λήξη της διάρκειάς της και τυχόν ανανέωσής της με σύναψη νέας σύμβασης εργασίας, χωρίς να μεσολαβεί διάστημα 45 (ημερολογιακών) ημερών, τεκμαίρεται ότι με αυτή επιδιώκεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, με συνέπεια τη μετατροπή της σύμβασης εργασίας σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Με παρέμβαση της ΓΣΕΕ θα «παγώσει» η δυνατότητα δραστηριοποίησης γραφείων ενοικίασης εργαζομένων που δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα.

5. Η επιχείρηση που έχει περιορισμό στη δραστηριότητά της μπορεί να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης μόνον αν προηγουμένως προβεί σε διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων. Σε περίπτωση που επιβάλλεται το μέτρο της διαθεσιμότητας, η περίοδος θα είναι 3 μήνες κατ’ έτος, ενώ θα τεθεί χρονικός περιορισμός ανάμεσα στις περιόδους, ώστε να μη γίνεται καταστρατήγηση (π.χ. 3 μήνες πριν από το τέλος του έτους και 3 μήνες στις αρχές του νέου έτους).

6. Θα επιτρέπεται η κατάτμηση της άδειας του εργαζομένου σε περισσότερες των δύο περιόδων με απλή αίτηση του μισθωτού στον εργοδότη και χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της επιθεώρησης εργασίας.

Εκκρεμότητες

Για τις παραπάνω παρεμβάσεις, πάντως, δεν έχει υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων που μετείχαν στην Επιτροπή υπό τον καθηγητή Ι. Κουκιάδη.

Οι εμπειρογνώμονες των εργοδοτικών οργανώσεων έχουν θέσει βέτο σε πολλές από τις προτεινόμενες αλλαγές, ενώ η ΓΣΕΕ ζήτησε να προβλεφθούν εγγυήσεις και για τους εργαζόμενους με καθεστώς εργολαβίας (δεν έχει συζητηθεί το σχετικό θέμα παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η διαβούλευση). Σε εκκρεμότητα έχει μείνει και η καταβολή υποχρεωτικής αμοιβής της εργασίας τα Σάββατα.

Με συμβάσεις

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας (εφαρμογή ελα- στικών ωραρίων) καθορίζεται με επιχειρησιακές συμβά- σεις ή συμφωνίες του εργοδότη και του συμβουλίου εργαζομένων ή των ενώσεων προσώπων

Ωράριο

Εφόσον το ωράριο απασχόλησης είναι μικρότερο των 4 ωρών ημερησίως, οι αποδοχές των μερικώς απασχολου- μένων προσαυξάνο- νται κατά 7,5% ή 10% αν συμφωνηθεί να είναι συνεχόμενη και να παρέχεται 1 φορά την ημέρα.

Αδειες

Θα επιτρέπεται η κατάτμηση της άδειας του εργαζομένου σε περισσό- τερες των δύο περιόδων με απλή αίτηση του μισθωτού στον εργοδότη

Πηγή: Ημερησία

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 11ης Δεκεμβρίου 2009

Ele11.jpg (750 KB) 8arr11.jpg (238 KB) foni11.jpg (255 KB) logos_1.jpg (680 KB)