Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟ 1,5% (Οι οφειλές των καναλιών σε κινηματογραφικές ταινίες)

Εκδικάζεται από το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίτηση ακυρώσεων τεσσάρων μεγάλων σωματείων του καλλιτεχνικού χώρου (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Μικρό, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών), κατά της υπ’ αρ. 184/2007 αποφάσεως του ΕΣΡ να επιβάλλει κυρώσεις στα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα λόγω της άρνησής του να καταβάλλουν το προβλεφθέν υπέρ της Ελληνικής Κινηματογραφίας ποσοστό 1,5%.

Είναι η πρώτη φορά που το θέμα αυτό φθάνει στα Ελληνικά ......

Δικαστήρια, δυστυχώς με πρωτοβουλία των σωματείων του χώρου και ενώ τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας με την αδράνεια και τις παραλείψεις τους, υπονόμευσαν την ισχύ του νόμου για το 1,5%.

Τα προσφεύγοντα στο ΣτΕ σωματεία έχουν εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και αναμένουν ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης του Ε.Σ.Ρ., ώστε να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την χρηματοδότηση της Εθνικής μας κινηματογραφίας από αυτούς που βαρύνονται με την αντίστοιχη υποχρέωση, και ενώ επί πολλά έτη κερδοφορούσαν.

Τα σωματεία που υπέγραψαν την αίτηση ακυρώσεως:

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

σωματείο για την υποστήριξη και τη διάδοση της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους «ΜΙΚΡΟ»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

Νίκας: Αν φύγει η Λογοθεραπεία το ΤΕΙ Καλαμάτας θα υποβαθμιστεί (βίντεο)

Κατά τη διάρκεια της σημερινής πορείας (βρίσκεται σε εξέλιξη) αντιπροσωπεία των σπουδαστών του ΤΕΙ Καλαμάτας επισκέφτηκε το γραφείο του Δημάρχου της Πόλης.

Οι φοιτητές ........

ζήτησαν τη βοήθεια του Δημάρχου για να μεταβούν την Πέμπτη στην Αθήνα στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο κατά του "Σχεδίου Αθηνά". Ο Παναγιώτης Νίκας τους υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί ενώ τόνισε για ακόμα μια φορά ότι θεωρεί υψίστης σημασίας για την πόλη την παραμονή του τμήματος λογοθεραπείας στο ΤΕΙ Καλαμάτας.
Τέλος σημείωσε ότι προτίθεται και ο ίδιος να πάει με αντιπροσωπεία του ΤΕΙ Καλαμάτας στον Υπουργό Παιδείας έστω και χωρίς ραντεβού , μέχρι να τους δεχτεί...





Θάρρος

Καρναβάλι των Φούληδων 2013. [ VIDEO ]

'

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO




Π.Ε. Μεσσηνίας: Σύσκεψη για την Εκτίμηση της Οικολογικής Κατάστασης των Ποταμών του Ν. Μεσσηνίας

Στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης «Τριετής Παρακολούθηση της Ποιότητας και Εκτίμηση της Οικολογικής Κατάστασης των Ποταμών του Ν. Μεσσηνίας: Παμίσου, Άρι, Λυγδούς, Έπη, Καριά, Τζάνε-Πολυλίμνιου, Μαυροζούμενας, Δεσπότη, Μουρτιάς, Αρκαδικού, Νέδας, και Βελίκας» μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, των Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) πραγματοποιήθηκε σήμερα 12-3-2013 στο Διοικητήριο η προγραμματισμένη πέμπτη συνάντηση, η οποία είχε σαν σκοπό την ενημέρωση των ανωτέρω φορέων για τα πεπραγμένα της 5ης φάσης και γενικά για την πορεία του προγράμματος.

Στη σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του περιφερειακού .......

συμβούλου Θεόδωρου Σταυριανόπουλου, παρευρέθηκε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Δρ. Κων/νος Γκρίτζαλης, οι εκπρόσωποι των Επιστημονικοτεχνικών επιτροπών και των Επιτροπών παρακολούθησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας.
Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την πορεία του προγράμματος και συγκεκριμένα για τα αποτελέσματα των φυσικοχημικών αναλύσεων, των υδρομορφολογικών χαρακτηριστικών και της ενθικής πανίδας στο δίκτυο των 19 σταθμών των ποταμών του Ν. Μεσσηνίας και της παράκτιας ζώνης του Μεσσηνιακού κόλπου. Παράλληλα, συζητήθηκε η αξιολόγηση της βιολογικής κατάστασης όλων των σταθμών με βάση βιοτικούς δείκτες που περιλαμβάνονται στο 5ο παραδοτέο του προγράμματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος εκτίμησης της ποιότητας των εσωτερικών υδάτων είναι η πλέον επικρατέστερη εδώ και δεκαετίες στον ευρωπαϊκό χώρο και αποτελεί τον κορμό για την αξιολόγηση του συγκεκριμένου δικτύου σταθμών δειγματοληψίας.

Αναφέρθηκε επίσης ότι στο επόμενο παραδοτέο του έργου, μετά από τη συγκέντρωση δεδομένων τριών ετών θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις – λύσεις σε κάθε δήμο ξεχωριστά λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις που δέχονται τα ποτάμια και τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των χημικών και των βιολογικών αναλύσεων, έτσι ώστε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους ποιοτικά υποβαθμισμένους σταθμούς και να προταθούν συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Προτάθηκε, κατά την παράδοση της Έκτης Φάσης του Έργου, να παρευρεθούν οι Δήμαρχοι των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρξει άμεση ενημέρωση όσον αφορά τα αποτελέσματα του προγράμματος τα οποία ως συγκεντρωτικά θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θ’ αποτελέσουν ένα εργαλείο στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα που σχετίζονται με τη ρύπανση των υδάτινων πόρων και επίσης θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Τριφυλία: Απόγραφή Ψεκαστικών μηχανημάτων

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής ενημερώνει τους κατόχους ψεκαστικών μηχανημάτων ότι σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2009/128/ΕΚ και σε εφαρμογή του Ν. 4036/27-01-2012 ΦΕΚ Α 8/2012 Άρθρο 38 θα πρέπει οι κάτοχοι των παρακάτω ψεκαστικών μηχανημάτων: .....

α. Νεφελοψεκαστήρων (συρόμενων, φερόμενων/αναρτώμενων, αυτοκινούμενων)
β. Ψεκαστικών Αγρού (συρόμενων, φερόμενων/αναρτώμενων, αυτοκινούμενων)
να συμπληρώσουν το απογραφικό δελτίο εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων το οποίο αποτελεί και υπεύθυνη δήλωση με δική τους ευθύνη.
Το απογραφικό δελτίο θα εφοδιάζονται και θα υποβάλλουν οι κάτοχοι από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας –Τμήμα Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής, Ελ. Βενιζέλου 29 Κυπαρισσία (υπεύθ. κ. Ανδριάνα Γκρίτζαλη τηλ. 2761022338)
έως τις 31 ΜΑΪΟΥ 2013.
Η καταγραφή είναι υποχρεωτική στα πλαίσια της επιθεώρησης του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων νέα νομοθεσία περί διάθεσης γεωργικών φαρμάκων

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Σκανδαλώδης παρέμβαση υπέρ εταιρείας πετρελαιοειδών, από το γραφείο Κουσελά.



Πρόσωπο από το γραφείο του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, φωτογραφίζεται από τις καταγγελίες του -συνταξιοδοτημένου πλέον- εφοριακού από τη Θεσσαλονίκη, ως το άτομο που μεσολάβησε ώστε να μειωθούν τα πρόστιμα που είχαν βεβαιωθεί εις βάρος γνωστής εταιρείας που ασχολείται με πετρελαιοειδή.

Τον Νοέμβριο του 2012, προτού συνταξιοδοτηθεί, ο εφοριακός από τη .........

συμπρωτεύουσα απέστειλε αναφορά στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, στην οποία έκανε λόγο για «άνωθεν παρεμβάσεις» κατά τη διάρκεια ελέγχου επιχείρησης.

Ο έλεγχος και η εισήγηση

Το 2009, ο εφοριακός ξεκίνησε να πραγματοποιεί φορολογικό έλεγχο σε πετρελαϊκή εταιρεία. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου καταλόγισε πρόστιμα, τα οποία ξεπερνούσαν τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Οι εκθέσεις ελέγχου, όμως, λιγότερο από έναν χρόνο μετά ακυρώθηκαν από την ίδια την υπηρεσία του. Προηγήθηκε η εισήγηση ενός υπηρεσιακού παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, ονόματι Α. Ν., με την οποία δινόταν η δυνατότητα να μειωθούν τα πρόστιμα πάνω από 80%.

Στην αναφορά που απέστειλε στον κ. Πεπόνη, ο πρώην εφοριακός ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου δέχθηκε κρούσεις από άλλους εφοριακούς στη ΔΟΥ ανωνύμων εταιρειών Θεσσαλονίκης, όπου υπηρετούσε, προκειμένου να μην καταλογίσει μεγάλα πρόστιμα στην εν λόγω επιχείρηση, για να εγκριθεί άμεσα η επιστροφή φόρου, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως υποστηρίζει, η εταιρεία ευνοήθηκε και μάλιστα το πρόστιμο μειώθηκε στα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στη συνέχεια κατάφερε και πήρε επιστροφές ΦΠΑ.

Όσον αφορά τον καταγγέλλοντα, η άρνησή του να ικανοποιήσει τις… επιθυμίες των προϊσταμένων του προκάλεσε κλυδωνισμούς, με αποτέλεσμα να αρχίσει να δέχεται παρεμβάσεις από «ιδιαίτερο γραφείο υπουργού». Σύμφωνα με το κείμενο της αναφοράς, ο εφοριακός αναζήτησε το πρόσωπο που έδωσε την εντολή και κατέληξε στο γραφείο του κ. Κουσελά.

Όταν μάλιστα, στην προσπάθειά του να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Δημοσίου, ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις, αντ' αυτών, «εισέπραξε» μια μετάθεση για τη ΔΟΥ Νεάπολης. Η μετάθεση πραγματοποιήθηκε έπειτα από 25 ημέρες και κρίθηκε ως άκρως δυσμενής και αναιτιολόγητη.

«Όταν εξέφρασε την αντίθεσή του, μετακινήθηκε και αντικαταστάθηκε από δύο νέους ελεγκτές, οι οποίοι μείωσαν τα πρόστιμα στα 2 εκατ. ευρώ. Είκοσι πέντε ημέρες μετά το αίτημά του για έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση μετατέθηκε στη ΔΟΥ Νεάπολης. Σε μία θέση που ούτε είχε ζητήσει ούτε φυσικά επιθυμούσε» αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, μιλώντας στη zougla.gr.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόθεση απασχολεί τα τελευταία 24ωρα τις εισαγγελικές Αρχές, καθώς ο κ. Πεπόνης έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να προβεί σε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και να διερευνηθεί αν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες, ώστε ο φάκελος να μεταβιβαστεί στη Βουλή.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον κ. Κουσελά, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θυμάται τίποτα σχετικά με την υπόθεση, χαρακτηρίζοντάς την πρωτάκουστη.

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Zougla.gr


Οι Δήμοι σκοτώνουν τα περίπτερα !

Θυσία στο βωμό πολυεθνικών συμφερόντων τα περίπτερα

«Βουνό »τα προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν καθημερινά οι περιπτεράδες στην προσπάθεια τους για επιβίωση.

Τα μέλη του ......

Δ.Σ. του Σωματείου Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Αττικής μιλούν στο ΧΩΝΙ για αυτά ,αλλά και για τους τρόπους αντιμετώπισης τους .

Επίθεση στην τακτική που ασκούν οι Δήμοι αναφορικά με τα περίπτερα κάνουν τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Αττικής. Οι Γιώργος Δούκας , Γιάννης Κίτσης, Γιώργος Παξιμάδης, Παύλος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Αλεξίου και Αναστάσιος Τσεσμελής, μιλούν Στο ΧΩΝΙ για τα προβλήματα που ταλανίζουν τα περίπτερα, ενώ αποκαλύπτουν και τις κινήσεις του Σωματείου τους που θα τους φέρουν σε απευθείας επαφή με πέντε υπουργεία, έτσι ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο.

Ερωτ: Μαθαίνουμε πως τα προβλήματα με τους Δήμους εξακολουθούν να υφίστανται...

Γιώργος Δούκας:
Περιμένουμε διευκρινιστική εγκύκλιο για όλα τα κενά της νέας νομοθεσίας από το υπουργείο Εσωτερικών . Γνωρίζουμε πως το υπουργείο περιμένει προτάσεις από όλα τα σωματεία, αλλά και εισήγηση από το υπουργείο Υγείας. Τελευταία μαθαίνουμε πως υπάρχει σκεπτικισμός και για την στροφή των περιπτέρων προς τις Περιφέρειες. Έχουμε πολλά προβλήματα με τους Δήμους στους οποίους ανήκουμε αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, οι Δήμοι καταργούν θέσεις περιπτέρων. Φυσικά, όλα αυτά γίνονται λόγω του Πολυνομοσχεδίου, που έδωσε στους Δήμους το δικαίωμα να έχει 70% δημοτικά περίπτερα. Απαιτούμε την θεσμική μας θωράκιση για την επαγγελματική μας στέγη ως περιπτερούχοι καπνοπώλες.


Ιωάννης Κίτσης:
Το πρόβλημα είναι ότι οι Δήμοι δεν καταργούν μόνο, αλλά ξηλώνουν περίπτερα για τα οποία υπάρχουν κάτοχοι άδειας και στη συνέχεια δεν προκηρύσσει θέσεις. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν ξεκρέμαστοι λοιπόν, χωρίς περίπτερα και θέσεις. Θα έπρεπε πρώτα να προτείνονται οι νέες θέσεις και μετά να καταργούνται οι παλιές.

Ερωτ: Κάποια Super Market έχουν κάνει κάποια μικρά καταστήματα...

Γιώργος Δούκας:
Αυτά δεν μας απασχολούν. Αυτό που μας απασχολεί είναι το ότι βάζουν χέρι στα περίπτερα. Το περίπτερο δεν μπορεί να είναι δημοτικό. Ήταν ευεργέτημα από την αρχή και έτσι πρέπει να παραμείνει. Προσπαθούν να κλείσουν τα περίπτερα και να τα εκμεταλλευτούν στο μέλλον εκείνοι ως δημοτικά. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος και να γυρίσουμε στους Περιφερειάρχες. Πρέπει να αποκτήσουν κοινόχρηστους χώρους και να έχουν διαφημιστικά δικαιώματα στις τέντες. Έτσι θα έχει έσοδα και η Περιφέρεια. Αυτό υποστηρίζουμε από την αρχή και νομίζω ότι τώρα άρχισαν να το σκέφτονται όλοι.

Ερωτ: Τι πρόβλημα υπάρχει με τους κοινόχρηστους χώρους;

Γιώργος Δούκας:
Οι Δήμοι καταστρατηγούν τα τετραγωνικά μέτρα στα περίπτερα. Κάποιοι Δήμοι δίνουν κανονικά τετραγωνικά μέτρα και τους πληρώνουμε και κάποιοι άλλοι δεν δίνουν με αυθαίρετες αποφάσεις. Οι ίδιοι, παραχωρούν σε καφετέριες και μάντρες αυτοκινήτων χώρους και δεν αφήνουν τον περιπτερά να απλώσει ένα σταντ. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες από εμάς, αλλά έχουν εξοργιστεί και οι εκδότες. Οι εκδότες βλέποντας τις πωλήσεις τους να μειώνονται, έχουν καταλάβει τώρα ότι το να πληρώνει ένας περιπτεράς το σταντ από τη μία (5.000-10.000 πρόστιμο) και από την άλλη να υπάρχει ένας συνταγματικός νόμος που υποχρεώνει τον περιπτερά να έχει αναρτημένα σε θέση προβολής περιοδικά. Πρέπει να παρέμβει επιτέλους και η ΕΣΗΕΑ και οι εκδότες.

Ιωάννης Κίτσης:
Ο νόμος που ισχύει περί κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στα περίπτερα έχει ψηφιστεί από το 1983. Τότε, υπήρχαν πέντε εφημερίδες και τρία περιοδικά. Σήμερα που υπάρχουν 5.000 τίτλοι και είσαι υποχρεωμένος από το νόμο να τα έχεις αναρτημένα, είναι λογικό να χρειάζεσαι κάποιο χώρο για να τα προβάλεις. Δεν μπορεί εν έτη 2013 με ένα νόμο του 1983 να πληρώνουμε πρόστιμο επειδή κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Είναι αντιφατικό αυτό.


Κωνσταντίνος Αλεξίου:
Όπου υπάρχει δυνατότητα, το περίπτερο πρέπει να παίρνει έναν χώρο, πληρώνοντας όσα πληρώνουν και οι επιχειρήσεις δίπλα από αυτό. Όταν κάνω παράνομη κατάληψη στο τετραγωνικό το πρέπει να πληρώνω 600 Ευρώ επί 200%. Αυτό σημαίνει 1.600 Ευρώ! Αυτά όλα για ένα σταντ, το οποίο έχει πάνω εφημερίδες και περιοδικά. Αυτό το σταντ θα βγάλει ποτέ τα χρήματά του; Φανταστείτε πως όσο πληρώνω εγώ ένα σταντ, ο σουβλατζής δίπλα μου πληρώνει 8 τραπέζια! Και τα τραπέζια σε εκείνον φέρνουν κέρδος. Σε εμένα το σταντ τι φέρνει; 6 λεπτά στο Ευρώ;

Ερωτ: Οι πρώτες εντυπώσεις του Κλάδου από το 2013;

Κωνσταντίνος Αλεξίου:
Υπάρχει μια πτώση 20-30% στους δύο πρώτους μήνες. Ειδικά αυτό το διάστημα. Αν σκεφτείς μάλιστα ότι είχαμε πτώση τζίρου και πιο πριν τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Επίσης, πολλά περίπτερα έχουν κλείσει και πάλι υπάρχει πτώση. Κανονικά θα έπρεπε να είναι μικρότερη ή να μην υπήρχε, από την στιγμή που έχουν κλείσει τόσα σημεία. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα πολύ δύσκολα θα ανοίξουν και πάλι.

Ερωτ: Με το μέτωπο των καπνοβιομηχανικών προϊόντων, τι έχει συμβεί;

Γιώργος Δούκας:
Το κάπνισμα δεν μειώθηκε. Μπορεί οι πωλήσεις μας να μειώθηκαν, όμως το κάπνισμα δεν έχει μειωθεί, όπως άλλωστε περιμέναμε. Βλέπουμε μια έκρηξη του λαθρεμπορίου, το οποίο έχει ήδη φτάσει στο 35%. Αυτό φαίνεται εύκολα και από τα έσοδα που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, όσον αφορά στον ΕΦΚ των καπνικών μόνο για τον μήνα Ιανουάριο. Το έλλειμμα των 153 εκατομμυρίων ευρώ δηλαδή. Πάμε και στη φορολογία. Εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν εξαιρούν τα καπνικά προϊόντα από την περαίωση. Μας κάνουν δηλαδή διπλή φορολόγηση. Δεν γίνεται να δουλεύεις κάρτες κινητής τηλεφωνίας με 3%, τσιγάρα με 3% και να έρχεται στο τέλος της χρονιάς το κράτος και να υπολογίζει την περαίωση στο 2% του τζίρου μας.

Ιωάννης Κίτσης:
Ο στριφτός καπνός έχει γίνει είδος πολυτελείας. Καλύτερα να παίρνει πουράκια ο κόσμος παρά στριφτό καπνό. Έτσι λοιπόν, αφού οι πολίτες πέρασαν από τα τσιγάρα στον καπνό, τώρα φεύγουν από τα νόμιμα μαγαζιά και πάει στις λαϊκές. Έχει μεγάλο κόστος αυτό και όχι μόνο στα έσοδα του Κράτους. Χάνονται θέσεις εργασίας, χάνει χρήματα το ΙΚΑ, χάνει χρήματα το ΤΕΒΕ... Το λαθρεμπόριο είναι πολύ μεγάλη πληγή.

Παύλος Γιαννόπουλος:
Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης. Το πιο βασικό από όλα είναι η κερδοφορία στα καπνικά. Ένα περίπτερο προσελκύει κατά κύριο λόγο τον καπνιστή και μετά τον υπόλοιπο κόσμο. Όσο τα καπνικά μένουν έτσι, τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα. Από εκεί ξεκίνησε ο κατήφορος για εμάς.


Γιώργος Παξιμάδης:
Δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά... Είναι το θέμα με τα καπνικά, το πολυνομοσχέδιο και η απελευθέρωση του επαγγέλματος, τα προβλήματα με τους Δήμους και τις απαιτήσεις τους. Και φυσικά η εγκληματικότητα, για την οποία δεν μιλάει κανένας. Οι περιπτεράδες είμαστε εύκολοι στόχοι και έχουμε πληρώσει μεγάλο φόρο αίματος τα τελευταία χρόνια. Όσο για το μέλλον; Αυτό είναι συνυφασμένο με το μέλλον της χώρας. Επειδή τα φορολογικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δική μας δουλειά, αν δεν σταματήσει να φορολογείται ο απλός λαός, τότε δεν θα δούμε θεού πρόσωπο ούτε εμείς.

Ερωτ: Ποιες ενέργειες θα γίνουν από το Σωματείο σας, έτσι ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα;

Γιώργος Δούκας:
Θα ετοιμάσουμε πέντε υπομνήματα για το κάθε υπουργείο το οποίο περιλαμβάνει τομείς που μας αφορούν. Θα τα καταθέσουμε στα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Τύπου, Ανάπτυξης και Εσωτερικών και στη συνέχεια θα ενημερώσουμε τους βουλευτές για να καταθέσουν ερωτήσεις. Παράλληλα θα ζητήσουμε συνάντηση με τους ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών), ΕΣΚΕΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης) και το υπουργείο Οικονομικών για να κλειδώσουμε το θέμα που αφορά στα ποσοστά στα καπνικά, τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας και τη φορολόγησή μας. Είναι τρία κομβικά σημεία τα οποία πρέπει να τελειώσουμε.

Ερωτ: Το σωματείο Θεσσαλονίκης κατέθεσε αίτηση για την ένταξη του Κλαδού στο ΕΣΠΑ. Πως κρίνετε την κίνηση αυτή;

Γιώργος Δούκας:
Είναι μια πολύ καλή κίνηση, η οποία θα βοηθούσε. Το υποστηρίζουμε κι εμείς αυτό. Μακάρι να γίνει, γιατί ο κλάδος έχει εξαιρεθεί από το ΕΣΠΑ. Είναι λυπηρό για εμάς. Είναι σαν να μας λέει το υπουργείο ότι "τον δικό σας τον κλάδο δεν τον υπολογίζω". Η ένταξή μας στο ΕΣΠΑ θα βοηθούσε στον εκσυγχρονισμό των περιπτέρων.

Ερωτ: Για ποιο λόγο όμως οι περιπτερούχοι «χτυπιούνται» τόσο άγρια;

Γιώργος Δούκας:
Στόχο έχουν βάλει τα 7 δις που κάνει η μικρή λιανική ως τζίρο. Εκεί στοχεύουν τα super market... Θέλουν να σκοτώσουν τη μικρή λιανική για να τραβήξουν το ποσό αυτό τα πολυεθνικά συμφέροντα.

Κωνσταντίνος Αλεξίου:
Οι ξένοι ανοίγουν τα καταστήματα, όμως απορροφούν όλο το κέρδος και εδώ δεν μένει τίποτα. Ενώ τα χρήματα που παίρνουμε εμείς μένουν εδώ. Ό,τι περισσέψει, που δεν περισσεύει, θα μπει στην ελληνική τράπεζα και όχι στην HSBC.

Αναστάσιος Τσεσμελής:
Ο κόσμος έχει παρεξηγήσει κάποια πράγματα. Δεν είμαστε χρυσωρυχεία. Πρέπει να τονίσουμε τα ποσοστά με τα οποία δουλεύουμε. Σε μια εφημερίδα που κοστίζει ένα ευρώ, εμείς βγάζουμε 6 λεπτά μεικτά. Σε μια κάρτα των 10 ευρώ, βγάζουμε 10 λεπτά μεικτά. Σε ένα πακέτο τσιγάρα, εμείς βγάζουμε 8 λεπτά μεικτά. Όταν έρθει κάποιος δώσει 20 ευρώ θα πει πως... ο περιπτεράς κονόμισε... Πάνω από 20 λεπτά μεικτά όμως, δεν έχει βγάλει.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΟΥ …ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΠΩΛΗ !

Βαγγέλης Παπαγιάννης (Νομικός Σύμβουλος Σωματείου Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Αττικής)

«Η πρόσφατη αναδιάρθρωση στην λιανική αγορά καπνού δεν έχει στόχο το άνοιγμα του επαγγέλματος του καπνοπώλη, αλλά την κατάργησή του όπως το ξέραμε. Ήταν μία μεθόδευση που ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια. Το πρώτο στάδιο ήταν η συρρίκνωση του κέρδους από τα τσιγάρα με πρόσχημα την φορολογία. Το δεύτερο στάδιο ήταν να μην χορηγούνται νέες άδειες σε σχολάζοντα περίπτερα με πρόσχημα τον Καλλικράτη. Το τρίτο στάδιο ήταν η αιφνιδιαστική και χωρίς καμία δημόσια συζήτηση ή προπαρασκευή κατάργηση του επαγγέλματος με το τελευταίο μεσοπρόθεσμο.

Ειδικά το τελευταίο αυτό βήμα ήταν τόσο βιαστικό, που έχει εγείρει σωρεία θεμάτων νομιμότητας, αλλά και δογματικής ενότητας με άλλες διατάξεις που ισχύουν και δεν έχουν καταργηθεί. Αυτό όμως δεν ήταν και τυχαίο. Οι αλλαγές ήταν εσπευσμένες γιατί έπρεπε τα περίπτερα να κλείσουν άμεσα και να παραδώσουν τα κλειδιά στα super market και τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Στόχος των διατάξεων ήταν η συρρίκνωση του περιπτέρου και άμεσα, με τη θεσμική διαμόρφωση ανταγωνιστικού μειονεκτήματος των μέχρι σήμερα επαγγελματιών ώστε να αποχωρήσουν.

Γι' αυτό και με υπομνήματα και παραστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, τη Βουλή αλλά και ένδικα βοηθήματα όπου χρειαστεί, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα συνταγματικότητας, συμβατότητας με την κοινοτική νομοθεσία, συμμόρφωσης με τις διατάξεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και με διεθνείς συμβάσεις. Θα κληθούν όλοι να τοποθετηθούν γιατί τα πράγματα είναι απλά. Η κάποιος είναι με τις αλλαγές και θέλει τους αναπήρους, τους περιπτερούχους και τις οικογένειές τους στο δρόμο ή ενάντια στις αλλαγές αυτές.»

Μήνυμα Αναγνώστριας: Παράνομες εργασίες κλεισίματος πεζοδρομίου έξω από το Club Λιοτρίβι στην Κυπαρισσία

Σήμερα το πρωί βγάζοντας βόλτα τον σκύλο μου και κατεβαίνοντας στην παραλία Άϊ λαγούδι στην Κυπαρισσία,
αντίκρισα ένα θλιβερό (επιηκώς να το ονομάσω), θέαμα. Εργάτες έκλειναν το πεζοδρόμιο έξω από το "κατάστημα" Λιοτρίβι
και το έκαναν προαύλιο του καταστήματος. Αν είναι δυνατόν.

Δεν γνωρίζω αν στο σημείο εκείνο.......

υπάρχει σχέδιο πόλης κι αν προβλέπονται πεζοδρόμια εκεί. Μπορεί και όχι. Όμως το πεζοδρόμιο είχε δημιουργηθεί και υπήρχε εκεί για πολλά χρόνια.
Άλλωστε στο σημείο εκείνο ο δρόμος είναι τόσο στενός που ίσα ίσα περνάνε δύο αυτοκίνητα. Τους καλοκαιρινούς μήνες που είχε μεγάλη κίνηση, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος τρακαρίσματος εάν δεν πρόσεχες στην οδήγηση. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει σχέδιο πόλης εκεί, ένα καλός επαγγελματίας δεν θα έπρεπε να το κάνει αυτό. Δηλαδή να εξαφανίσει το πεζοδρόμιο προς όφελος του καταστήματός του. Θα του άρεσε αύριο μεθαύριο να γίνει μπροστά από το κατάστημά του ένα ατύχημα και να λένε ότι εξαιτίας του σκοτώθηκε ένας άνθρωπος ή ένα παιδί; Αν είναι δυνατόν!

Θα μου πείτε τώρα, γιατί τα γράφω σε σας. Αφού ξέρετε πως λειτουργούν τα πράγματα και δεν υπάρχει κανείς στον οποίο θα μπορούσα να καταφύγω για να γίνει κάτι. Ίσως αν το δημοσιεύσετε και κοινοποιηθεί το θέμα, ίσως καταφέρουμε τίποτα. Μόνο έτσι.

Αναγνώστρια

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τα στοιχεία της αναγνώστριας μας είναι στην διάθεση μας.


Μεσσηνιακές εφημερίδες της 12ης Μαρτίου 2013

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παράνομες εξαγωγές φαρμάκων
Από φαρμακαποθήκη της Μεσσηνίας σε συνεργασία με δεκαπέντε φαρμακεία στο νομό
ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ OI ΦΑΚΕΛΟΙ AΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ


Φάρμακα, χωρίς να εκδίδει τιμολόγια, τα οποία διακινούσε .....

εκτός Ελλάδας, συγκέντρωνε φαρμακαποθήκη της Μεσσηνίας σε συνεργασία με 15 φαρμακεία της περιοχής. Μάλιστα, στους εμπλεκόμενους της συγκεκριμένης υπόθεσης επιβλήθηκαν πρόστιμα 1,932 εκατ. ευρώ, ενώ στη Δικαιοσύνη θα αποσταλούν και άλλοι φάκελοι με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων.

Το δε υπουργείο Υγείας μελετά την αλλαγή νομοθετικού πλαισίου προς την κατεύθυνση αυστηρότερων ποινών για τους παραβάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ της παράνομης εξαγωγής φαρμάκων και η Μεσσηνία. Μία φαρμακαποθήκη με τη συνεργασία 15 φαρμακείων εμπλέκονται στη «φάμπρικα» και ήδη έπεσε πρόστιμο δύο περίπου εκατ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε χθες την αποστολή των φακέλων στη Δικαιοσύνη.
Αυτό είναι το πρώτο θέμα στη σημερινή «ΦΩΝΗ», στην πρώτη σελίδα της οποίας διαβάζουμε:
• «ΜΙΣΟ» ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ με τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο. Επιφυλάξεις από τον πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα.
• ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ η συμμετοχή κόσμου στις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε Καλαμάτα, Μεσσήνη, Φιλιατρά και στα χωριά.
• ΜΕΓΑΛΕΣ οι δυνατότητες για εξαγωγές ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας. Αυτό αναδεικνύει στη διημερίδα, που συνεχίζεται και σήμερα, στην COSTA NAVARINO , με τη συνεργασία των Ιδρυμάτων «Καπετάν Βασίλης» και «Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια».
• ΔΕΝ ΩΦΕΛΗΘΗΚΑΝ οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου από τη μείωση της φετινής παραγωγής στην Ισπανία, σε αντίθεση με την Ιταλία και την Τυνησία.
• ΣΤΑ ΜΙΣΑ μειώθηκαν φέτος τα θανατηφόρα δυστυχήματα τον Φεβρουάριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
• ΣΤΙΣ 8.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ και φέτος η καλλιέργεια καρπουζιού στην Τριφυλία.


● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.
● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!