Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Zeitgeist: «Το πνεύμα των καιρών»

Στην εποχή του Διαδικτύου ένα ευφυές ντοκιμαντέρ (Zeitgeist) και το όραμα ενός πολύπραγμονα επιστήμονα (Jacque Fresco) κινητοποιούν πολίτες σε όλες τις μεριές του πλανήτη. Καθόλου άσχημα για μια κοινωνία που αφήνεται στην κρίση και όχι στα διδάγματά της. «Αν δεν δεχτούμε την ευθύνη για το μέλλον μας, τότε κάποιοι άλλοι θα σκέφτονται για εμάς», λέει σε συνέντευξή του στο kathimerini.gr, o 93χρονος, αισίως, Jacque Fresco.
Στην εποχή του Διαδικτύου ένα ευφυές ντοκιμαντέρ (Zeitgeist) και το όραμα ενός πολύπραγμονα επιστήμονα (Jacque Fresco) κινητοποιούν πολίτες σε όλες τις μεριές του πλανήτη. Καθόλου άσχημα για μια κοινωνία που αφήνεται στην κρίση και όχι στα διδάγματά της. «Αν δεν δεχτούμε την ευθύνη για το μέλλον μας, τότε κάποιοι άλλοι...

θα σκέφτονται για εμάς», λέει σε συνέντευξή του στο kathimerini.gr, o 93χρονος, αισίως, Jacque Fresco.
Όταν πριν από δύο περίπου χρόνια ο Peter Joseph, ανεξάρτητος παραγωγός και σκηνοθέτης από τις ΗΠΑ «έριχνε» online ένα ντοκιμαντέρ για τις διαστάσεις του κοινωνικού ελέγχου μέσα από τον χριστιανισμό, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, κανείς δεν ήξερε τη δυναμική της θέασης και της συζήτησης που θα προκαλούσε η δουλειά του.
Έπειτα από το πρώτο φιλμ (Zeitgeist: The Movie), το οποίο ξεπέρασε τις 50.000.000 επισκέψεις διαδικτυακά ακολούθησε και δεύτερο μέρος (Zeitgeist: Αddendum) με τον Joseph να επικεντρώνεται αυτή τη φορά στην κατασκευασμένη οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην αδυναμία του καπιταλισμού να επανεντάξει την ηθική στη λογική της κοινωνίας και της πολιτικής.
Σ' αυτό το δεύτερο μέρος, ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση του Jacque Fresco και η πρότασή του για έναν εναλλακτικό κοινωνικό σχηματισμό. Μια κοινωνία που γνωρίζει ποιοι είναι οι φυσικοί πόροι της και βασίζεται σ' αυτούς χωρίς να τους καταστρέφει αλόγιστα αλλά με το να τους διανέμει ανάλογα με το πρόσταγμα της πραγματικής ανάγκης.
Γνωρίζοντας ότι η τελειότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί, o Jacque Fresco εξηγεί ρεαλιστικά και χωρίς υπερβολές την αδυναμία της σύγχρονης πολιτικής να αφουγκραστεί τις ανάγκες μιας μελλοντικής κοινωνίας. Τοποθετείται κατά του «απαρχαιωμένου» χρηματοπιστωτικού συστήματος που οδηγεί συνεχώς σε κοινωνική εξαθλίωση, περιθωριοποίηση και βίαιους αποκλεισμούς και προτείνει τη συμβίωση ως αντίδοτο στην αντίληψη που θέλει τον άνθρωπο ανταγωνιστικό, με μοναδικούς στόχους το κέρδος και την επιβολή και όχι τη συλλογική ανάπτυξη.
Όταν τον ρωτήσαμε τι προσδοκά από τη Z-Day στις 15 Μαρτίου και τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν από το κίνημα του Zeitgeist για τα ζητήματα που απασχολούν και ενώνουν τους πολίτες ανά τον κόσμο, ο Fresco αφοπλιστικά απάντησε: «Tο τι περιμένω ή το τι επιθυμώ δεν καθορίζει τίποτα. Εξαρτάται από τη θέληση των ανθρώπων να αποδεχτούν την αλλαγή».
Στην Ελλάδα μόλις πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα portal που φιλοξενεί τις αρχές και τους προβληματισμούς του κινήματος καθώς και τις διάφορες συνευρέσεις (προβολές, συζητήσεις κλπ) που ενισχύουν τη δυναμική του.
www.kathimerini.gr






-

Η ελληνική κλινική του Διαδικτύου

ΤΡΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ από το χώρο της υγείας, το διοικητικό στέλεχος Γιώτα Ρομποτή, η γιατρός Αδαμαντία Βιρβίλη και ο οικονομολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου είχαν πριν από τρία χρόνια μια καινοτόμο ιδέα. Να δημιουργήσουν στην Ελλάδα την πρώτη ολοκληρωμένη κλινική στο Ιντερνετ. Ετσι, «γεννήθηκε» η Uniclinic. Μια θυγατρική της εταιρείας Paviro Holding.
Η Uniclinic, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο Γ. Ρομποτή, φιλοδοξεί να προσφέρει λύσεις σε όσους θέλουν να γλιτώσουν τις πολύωρες αναμονές στις ουρές σε νοσοκομεία και ιατρεία για εξετάσεις ή επισκέψεις σε γιατρούς. Οπως εξηγεί, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη κλινική-πολυιατρείο αλλά χωρίς... κτίριο. Σχεδόν τα πάντα γίνονται μέσω Ιντερνετ...

Ο ασθενής-χρήστης απλώς πληκτρολογεί την ηλεκτρονική διεύθυνση (www.uniclinic.gr).
«Η διαδικτυακή κλινική Uniclinic είναι ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όσους την επισκέπτονται να χρησιμοποιήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ακριβώς όπως θα έκαναν σε μια ιδιωτική κλινική ή ένα δημόσιο νοσοκομείο», λέει η Γιώτα Ρομποτή.
Και εξηγεί: «Ενα ηλεκτρονικό σύστημα που συντονίζεται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα αναλαμβάνει να αξιολογήσει τα περιστατικά. Στη συνέχεια φέρνει σε επαφή, μέσω Ιντερνετ, τους ασθενείς με τους εξειδικευμένους γιατρούς της διαδικτυακής κλινικής. Εκείνοι κάνουν διαδοχικές ερωτήσεις στους ασθενείς και αξιολογούν τη σοβαρότητα του περιστατικού. Αν πρόκειται για κάτι απλό δίνουν άμεσα συμβουλές για την αντιμετώπισή του. Αν κριθεί ότι πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό, ο ασθενής μπορεί να ζητήσει να τον επισκεφθεί γιατρός στο χώρο του».
Οι χρήστες, σύμφωνα με τη Γ. Ρομποτή, μπορούν να γλιτώσουν πολύωρη ταλαιπωρία και χρήμα, αξιοποιώντας τις επιπλέον υπηρεσίες που προσφέρει το σύστημα. «Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις. Εμφανίζεται μπροστά τους ένας πίνακας όπου υπάρχουν όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις, ταξινομημένες αλφαβητικά. Καθένας μπορεί να επιλέξει αυτές που θέλει και να τις παραγγείλλει.
Αν, μάλιστα, έχει παραπεμπτικό από το ασφαλιστικό του ταμείο μπορεί να ρωτήσει στη "γραμματεία" του συστήματος για τις χρεώσεις που προβλέπει το ταμείο του για τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Στη συνέχεια το σύστημα προτείνονται συνεργαζόμενα εργαστήρια ή -αν ο ίδιος το θέλει- ειδικό συνεργείο πηγαίνει στο χώρο του (σπίτι ή γραφείο) για να κάνει, όπου αυτό είναι δυνατόν, επιτόπου τις εξετάσεις. Αυτό έχει σκοπό να γλιτώσει ο χρήστης τις άσκοπες μετακινήσεις αλλά και χρήμα, αφού οι τιμές των εξετάσεων είναι πάρα πολύ χαμηλές».
Πόσο κοστίζουν, όμως, οι υπηρεσίες; «Η ετήσια συνδρομή είναι 100 ευρώ και η μηνιαία 20 ευρώ. Οι συνδρομητές έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τους γιατρούς για το πρόβλημά τους και να έχουν τις κατάλληλες συμβουλές. Επιπλέον έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες για ασφαλιστικά θέματα. Το σύστημα μπορεί να αναζητήσει διαθέσιμο κρεβάτι σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο ή κλινική -αν κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία του- συνδυάζοντας την ιδιωτική του ασφάλιση (αν έχει) και τις καλύψεις που παρέχει το ασφαλιστικό του ταμείο.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να επισκεφθεί γιατρός τον ασθενή στο σπίτι το κόστος είναι 50 ευρώ. Χρέωση υπάρχει και στην περίπτωση που ο χρήστης ζητήσει να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις στο χώρο του». Η Uniclinic στοχεύει, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, να προσφέρει υπηρεσίες υγείας και στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ





-

Τα μάθατε τα νέα;

To Δημόσιο κατά την τελευταία πενταετία έχασε έσοδα ύψους 9 δισ. ευρώ. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Οχι; Οτι κατά πάσα πιθανότητα (δηλαδή σίγουρα) έρχονται και άλλα φορολογικά μέτρα. Μη σκάτε, όμως. Υγεία να έχουμε, πάνω από όλα!
Για να είμαι ακριβής, δεδομένης της (δύσκολης) κατάστασης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών κ. Ι.Γρίβας προέβλεψε ότι εντός του έτους θα αυξηθούν: α) ο ειδικός φόρος κατανάλωσης...

στα καύσιμα, και β) ο συντελεστής του φόρου κληρονομιάς από 1% που είναι σήμερα σε 5%. (Είναι, ως φαίνεται, τόσο μεγάλη η ανάγκη του κράτους για χρήμα, ώστε πολύ φοβάμαι ότι οσονούπω θα απαγορεύσει την αποποίηση κληρονομιάς. Ωστε, θες δεν θες, να πληρώνεις!)
Προοίμιο της επικείμενης φορολογικής επιδρομής θεωρούνται τα τελευταία φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου. Μέτρα που χαρακτηρίζονται όχι ευχάριστα- κάτι μου λέει ότι θα περάσουν πολλά χρόνια ώσπου να ξανακούσουμε καλά μαντάτα για τις τσέπες μας- αλλά αναγκαία.
Μπαμπέσικη λέξη: σου πετάνε ένα «ήταν αναγκαίο» και σε μπλοκάρουν, δεν μπορείς αντιδράσεις... Οσο και αν νιώθεις ότι είναι αναγκαίο να αντιδράσεις, γιατί με όλα αυτά που καταπίνεις θα σκάσεις!
Επιβαλλόμενο κρίθηκε και το πάγωμα των αποδοχών μεγάλης μερίδας των δημοσίων υπαλλήλων για το 2009. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προαναγγέλλει διάλογο με την ΑΔΕΔΥ και σχεδιάζει να αμείβονται οι νεοεισερχόμενοι στο Δημόσιο από το 2010 με το νέο μισθολόγιο. Αυτό όμως δεν θα δημιουργήσει ανισότητες; Κάτι τέτοιο υποπτεύεται η ΑΔΕΔΥ και προχωρεί σε απεργία στις 2 Απριλίου.
Βγήκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς να μιλήσει στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου του για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και ανακοίνωσε... αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος το 2010! Ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής το γνωρίζει;
Ανάμεσα στις ουκ ολίγες αλλαγές για τις οποίες θα διαβάσετε εκτενές ρεπορτάζ στις αμέσως επόμενες σελίδες, έκανε λόγο και για κατάργηση του υπουργείου Μεταφορών. Δεν γνωρίζω αν ο παριστάμενος υπουργός Μεταφορών κ. Ευρ.Στυλιανίδης είχε το υπογλώσσιο στην τσέπη του κοστουμιού του ή του το έβαλε στη γλώσσα ο διπλανός του (που είχε πάει προετοιμασμένος) στην εκδήλωση. Πάντως ο... πρωθυπουργός ΠΕΧΩΔΕ φρόντισε να τον καθησυχάσει, λέγοντάς του ότι πιθανώς θα αναλάβει το νέο υπουργείο Υποδομών. Να δω πού θα βρουν τις υποδομές- τις οποίες ως κράτος απλώς δεν διαθέτουμε- για να δικαιολογήσουν κοτζάμ υπουργείο...
Mε έκτακτη δημοσίευσή του το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση του έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού (για υπεξαίρεση 160.000 ευρώ από τη μονή του Οσίου Εφραίμ) Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα, ο οποίος ζητούσε να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας. Αυτό, κατά τον εκκλησιαστικό νόμο, σημαίνει ότι μέσα σε δεκαπέντε ημέρες θα πρέπει να συνέλθει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και να τον καθαιρέσει. Στην οποία Ιερά Σύνοδο περιλαμβάνονται οι Αγιοι Πατέρες που μερικές ημέρες πριν, με ψήφισμά τους και αγνοώντας την απόφαση της Δικαιοσύνης, είχαν αποφασίσει ότι δεν είναι ένοχος! Με τι συνείδηση τώρα θα αφορίσουν έναν... αθώο; Αυτό ούτε ο Θεός δεν το συγχωρεί.
Aς μιλήσουμε λίγο για διασκέδαση... Αν εδώ, στην εσχατιά της Ευρώπης, ο πονεμένος λαός στον ελεύθερο χρόνο του εκτονώνεται στα μπουζούκια (ουρές στην Πειραιώς και στην Ιερά Οδό), στην υπόλοιπη, ψυχρή και ανέραστη Ευρώπη η συντροφιά ενός βιβλίου τούς είναι ως φαίνεται αρκετή. Τι να πει κανείς; Αλλα ήθη, άλλα έθιμα... Το λένε όμως τα νούμερα: η κρίση δεν έχει αγγίξει το βιβλίο. Αύξηση των πωλήσεων κατά 2% στη Γερμανία και στη Γαλλία, ταχεία η ανάπτυξη της αγοράς βιβλίου σε ηλεκτρονική μορφή στη Βρετανία (αλλά και στις ΗΠΑ)... Γερμανοί ειδικοί προβλέπουν ότι με την οικονομική κρίση θα ωφεληθούν δύο βιομηχανίες: του βιβλίου, επειδή ο κόσμος θα κλειστεί στο σπίτι του και θα διαβάζει, και των φο μπιζού αφού το ταμείον, που θα είναι μείον, δεν θα επιτρέπει στην κυρίες να αγοράζουν αληθινά κοσμήματα.
Aνακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο εφετινός αριθμός εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση. Και όχι, δεν παρατηρούνται διαφοροποιήσεις από την περυσινή χρονιά. Οι κενές θέσεις σε Τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης θα είναι περί τις 10.000. Εκκίνηση, για τους υποψηφίους, στις 15 Μαΐου. Εχετε ακόμη (λίγο) καιρό για να προπονηθείτε εντατικά. Για να φτάσετε στη δική σας Ιθάκη και να μη μείνετε «με τ΄ ωραίο(;) ταξίδι».
Kαι τα καλά νέα που σας έχω υποσχεθεί από χθες. Καλά όχι για εσάς αλλά για τον βρετανό Σον Χόντσον ο οποίος έπειτα από τεστ DΝΑ απαλλάχθηκε από την κατηγορία για τον φόνο μιας κοπέλας 22 χρόνων. Τι και αν ώσπου να αποδειχθεί η αθωότητά του είχε παραμείνει έγκλειστος στις φυλακές για 27 ολόκληρα χρόνια καθώς το δικαστήριο τον είχε κρίνει ένοχο; Τουλάχιστον η ζωή συνεχίζεται γεμάτη ελπίδα για τον 57χρονο σήμερα άντρα. Με τη ζωή όμως που δεν έζησε τι γίνεται; (Πώς να νιώθουν άραγε τα μέλη του δικαστηρίου που το 1982 τον έκλεισαν στη στενή;)
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


-

Η ανεργία «επισήμως» μειώνεται, όταν οι απολύσεις παίρνουν φωτιά

Μείωση της ανεργίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 παρουσίασε η έρευνα της ΕΣΥΕ (Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας) την ίδια ώρα που ο ΟΑΕΔ ανακοινώνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των απολύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ΕΣΥΕ, το ποσοστό ανεργίας εμφάνισε μείωση κατά 7,9% από 8,1%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3.830 άτομα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2007. Και όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ακόμα πιο παράξενο...

φαντάζει το γεγονός της μείωσης της ανεργίας, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σημειώνει πτώση. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στους νομούς Καστοριάς και Δράμας με ποσοστά 18,6% και 15,5% αντίστοιχα. Οι μακροχρόνια άνεργοι αγγίζουν το 46,2% στο σύνολο των ανέργων, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας είναι υπερδιπλάσιο από αυτό των ανδρών (11,7% - 5,3%).
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών (16,5%), ενώ ειδικά για τις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 21,1%. Ακόμη, το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι μικρότερο από το μέσο εθνικό ποσοστό (7,5% έναντι του 7,9%), ενώ το ποσοστό των οικονομικά ενεργών ξένων υπηκόων είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο μέσο εθνικό (72,4% έναντι του 53,5%).
Οι «ελαστικές» σχέσεις εργασίας φαίνεται να είναι το τελευταίο βήμα πριν την απόλυση. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως συνέβη με το Καζίνο του Ρίου, η εταιρεία προχώρησε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, σε εφαρμογή 4ήμερης εργασίας, με μείωση αποδοχών και ασφάλισης προειδοποιώντας ταυτόχρονα το προσωπικό, ότι εάν δε δεχτεί τη ρύθμιση θα απολυθεί.
Η Κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται να μην αντιδρά σ’ αυτή την πρακτική, αν όχι να την καλύπτει. Η υφυπουργός Απασχόλησης κ. Σ. Καλαντζάκου τόνισε για την περίπτωση της ΑLUMIL ότι «είναι ώρα της κοινωνικής ευθύνης για όλους και για την Κυβέρνηση κι για τον πολιτικό κόσμο, αλλά και για τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους» αποφεύγοντας να πάρει θέση στην απόφαση του επιχειρηματία να καθιερώσει 32ωρο εβδομαδιαίας εργασίας (σύμφωνα με τις καταγγελίες του εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης). Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση παρουσίασε αύξηση των κερδών κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Πηγή: ΤVXS


-

Ενα σύγχρονο πλαίσιο συνεταιριστικής δράσης.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σύγχρονο πλαίσιο συνεταιριστικής δράσης, βασισμένο στην πραγματική αυτοδιαχείριση, στην πραγματική δημοκρατία και στην δημοκρατική παρουσία συνδρομή και έλεγχο της ευρύτερης κοινωνίας (που άλλωστε καταναλώνει και γνωρίζει τις ανάγκες της). Το πλαίσιο αυτό πρέπει να αφορά τόσο την παραγωγή της 1ης ύλης, όσο και στην διαδικασία μεταποίησής της. Στην επιτυχία αυτού του πειράματος καθοριστικό ρόλο και πάλι καλείται να διαδραματίσει η γνώση.
Σε κάθε περίπτωση η πρόταξη των συλλογικοτήτων...

ισότητας, από την εκμετάλλευση και την διαχείριση της γης μέχρι την κατανάλωση είναι ένα αναγκαίο ζητούμενο, μια στρατηγική που λύνει τα χέρια της κοινωνίας για την εφαρμογή ενός σχεδίου, μέχρι την οικονομία και την κοινωνία συντροφικοτήτων και συλλογικότητας. Το ζητούμενο αυτό θα πρέπει να καλλιεργηθεί πραγματικά στο έδαφος της κοινωνίας, είναι η δική μας πολιτική παραγωγή και παρακαταθήκη, για να παύσει ο κερδοσκοπικός ατομισμός να δημιουργεί ανισότητες και εκμετάλλευση.


-

ΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΥΣ

Υπήρχε και υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία μας η αίσθηση ότι τα αγαθά πωλούνται ακριβά, πωλούνται ακριβότερα ακόμα και από χώρες που χαρακτηρίζονται «ακριβές». Πριν από πολλούς μήνες η κυβέρνηση δια του υπουργού ανάπτυξης, μετά από κάποιες δημοσιογραφικές έρευνες, ανακοίνωσε εκδίδοντας σχετική υπουργική απόφαση, ότι θα ληφθούν μέτρα εναντίον όσων εταιρειών πωλούν στην Ελλάδα ακριβότερα τα προϊόντα τους από ότι στο εξωτερικό.
Περιμέναμε πολλούς μήνες και δεν είδαμε καμιά κυβερνητική πρωτοβουλία … .
Διπλάσιες οι τιμές στην Ελλάδα, διπλάσιοι οι μισθοί στη Βρετανία
Πόσα περισσότερα χρήματα καταβάλλουν οι Έλληνες για να αποκτήσουν τα ίδια...

προϊόντα που αγοράζουν και οι Βρετανοί, όταν στην χώρα μας ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται περίπου στα 701 ευρώ, ενώ στη Βρετανία είναι σχεδόν 1. 222 ευρώ.
Το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα τα προϊόντα στα σουπερμάρκετ, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, είναι κάτι γνωστό. Εκείνο που δεν γνωρίζαμε είναι πόσα περισσότερα χρήματα καταβάλλουν οι Έλληνες για να αποκτήσουν τα ίδια προϊόντα που αγοράζουν και οι Βρετανοί.
Σχετικά Θέματα
Ο καταναλωτής, η οικονομική κρίση και η δύναμή του
Ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι τιμές αυξάνονται
Από την ανάλυση των πινάκων της έρευνας του Ν. ΙΝΚΑ, που συσχετίζουν τιμές επώνυμων προϊόντων σουπερμάρκετ της Μ. Βρετανίας με αυτά που βρίσκουμε και στην Ελλάδα για τον μήνα Μάρτιο, προκύπτει πως, για την απόκτηση προϊόντων καθαριότητας, υγιεινής, βρεφικών ειδών και απορρυπαντικών, οι Έλληνες πληρώνουν σχεδόν τα διπλάσια από τους Βρετανούς. Η έρευνα ενισχύει τα συμπεράσματα παλαιότερων με χαρακτηριστική εκείνη του Economist Intelligence Unit (EIU), που είχε αποκαλύψει ότι το κόστος ζωής στην Αθήνα πλησιάζει το 90% του κόστους στην Νέα Υόρκη.
Συγκεκριμένα το κόστος της κατηγορίας όλων των προϊόντων ατομικής καθαριότητας και υγιεινής, όπως τα σαμπουάν, conditioner, αποσμητικά, αφροί ξυρίσματος κ.λ.π. οι Βρετανοί καταναλωτές πληρώνουν 288 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα τα ίδια προϊόντα κοστίζουν 442 ευρώ. Επίσης, η μέση τιμή των απορρυπαντικών στην Ελλάδα είναι στα 22,5 ευρώ, ενώ στην Βρετανία διαμορφώνεται στα 16,52 ευρώ. Για παράδειγμα, ένα αφροντούς γνωστής μάρκας στη Βρετανία κοστίζει 2,94 ευρώ και στην Ελλάδα, το ίδιο ακριβώς, στοιχίζει 5,50 ευρώ. Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός από 1/9/2008 διαμορφώνεται στα περίπου 701 ευρώ, ενώ στην Βρετανία είναι σχεδόν 1. 222 ευρώ.

Ο Δημήτρης Καραμήτσας, αντιπρόεδρος του Ν. ΙΝΚΑ, δηλώνει στο kathimerini.gr πως «δώσαμε στη δημοσιότητα το α' μέρος της μεγάλης έρευνας τιμών που αφορά την σύγκριση τιμών μεταξύ Ελλάδας και Μ. Βρετανίας. Θα επακολουθήσει η δημοσίευση του β' μέρους, αλλά και η δημοσίευση συγκριτικών ερευνών για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εντός και εκτός ευρωζώνης, εντός και εκτός Ε.Ε.. Τα στοιχεία που προκύπτουν από την μέχρι σήμερα διασταύρωση είναι εντυπωσιακά και συνταρακτικά. Σε μία χώρα χαμηλά αμειβόμενων μισθωτών οι τιμές των προϊόντων και αγαθών είναι ασύγκριτα υψηλότερες από μία χώρα πολύ καλύτερα αμειβόμενων εργαζομένων».

Πόσα περισσότερα πληρώνουν οι Ελληνίδες για τη φροντίδα ενός μωρού;

Η έρευνα συγκρίνει πόσο ακριβώς στοιχίζουν βασικά προϊόντα που βρίσκονται και στις δυο χώρες, όπως πάνες, μωρομάντηλα, σαμπουάν, γάλα κ.λ.π. Η διαφορά είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα οι μικρές συσκευασίες έχουν όλες 10,60 ευρώ και οι μεγάλες 19,80 ευρώ. Στην Βρετανία οι αντίστοιχες τιμές είναι 6,46 ευρώ για τις μικρές και 9,70 ευρώ για τις μεγάλες. Ένα βρέφος 7 μηνών έχει βάρος περί τα 10 κιλά. Χρειάζεται περί τις 6 πάνες καθημερινά και περί τα 900 γρ. γάλα σε σκόνη κάθε 6 ημέρες. Αρα, το βασικό κόστος ανά μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας είναι:
-Ελλάδα
- 4 μεγάλα πακέτα πάνες νο 4, δηλ. 19,80 Χ 4 = 79,2 ευρώ
- 5 κουτιά γάλα, 19,25 Χ 5 = 96,25 ευρώ
- 7 πακέτα μωρομάντηλα Χ 3,00 = 21 ευρώ
- 1 μικρό σαμπουάν, ένα αφρόλουτρο, δύο λοσιόν, τρεις κρέμες, 2,63 + 4,20 + (3,86 Χ 2) + (3,57 Χ 3) = 25,63 Ευρώ
Το σύνολο του κόστους των ανωτέρω βασικών αγαθών είναι 221,71 ευρώ, δηλαδή περίπου το 1/3 του ελάχιστου μεικτού μηνιαίου μισθού ενός εργαζομένου. Τα ίδια αγαθά στη Μ. Βρετανία κοστίζουν 112,15 ευρώ, δηλαδή τα μισά και τα έξοδα αποτελούν το 1/10 του ελάχιστου μηνιαίου μισθού στη Μ. Βρετανία.


-

Εράνη: Για βαθμό ή τρίποντο στα Βραχνέϊκα κόντρα στον Διαγόρα.

Για τον βαθμό ή το τρίποντο πάει αύριο στα Βραχνέϊκα η Εράνη που θα αγωνιστεί κόντρα στον τοπικό Διαγόρα.
Οι Κυπελλούχοι Μεσσηνίας μετά τα 3 τελευταία θετικά για την ομάδα αποτελέσματα -Ισοπαλία με τον Αχιλλέα Καμαρών, Νίκη με τον Τέλο Άγρα αλλά και την κατάκτηση του κυπέλλου κόντρα στον Μεσσηνιακό- έχουν ανεβάσει την ψυχολογία τους προετοιμάστηκαν για το επερχόμενο παιχνίδι στα Βραχέϊκα με σκοπό ένα θετικό για αυτούς αποτέλεσμα.

Προχθές Πέμπτη ο Αντιπρόεδρος της Εράνης Παναγιώτης Σταθόπουλος τηρώντας την υπόσχεση του, έδωσε το πριμ για την κατάκτηση του Κυπέλλου στους παίκτες και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια.
Ο Σταύρος Αντωνόπουλος κρατάει χαμηλούς τόνους στους παίκτες και επισημαίνει ότι πρέπει η ομάδα να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις τόσο μέσα στην έδρα τους όσο και εκτός.
Μιλώντας με τον Σταύρο Αντωνόπουλο μας τόνισε ότι ευελπιστεί πως με πειθαρχία και ........

πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα η Εράνη θα μπορέσει να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα στα Βραχνέϊκα για να ξεφύγει ακόμα περισσότερο από την Ζώνη υποβιβασμού.
Ο Σταύρος Αντωνόπουλος θα στερηθεί των υπηρεσιών του Ηλία Ντινιώτη (Κόκκινη στο ματς με τον Άγρα) και του Κώστα Νικολόπουλου ο οποίος έχει συμπληρώσει 7 κίτρινες κάρτες και έτσι χάνει τον αγώνα με τον Διαγόρα.
Όλοι οι υπόλοιποι είναι στην διάθεση του προπονητή.
Οι κυπελλούχοι θα αναχωρήσουν περίπου στις 10 το πρωί της Κυριακής για τα Βραχνέϊκα.

Τα υπόλοιπα παιχνίδια που απαρτίζουν την 26η Αγωνιστική είναι τα εξής:

Διαγόρας Βραχνέικων - Εράνη Φιλιατρών
Αχαϊκή - Παμβουπρασιακός
ΑΟ Κάστρου - Παναιγιάλειος
Μεσσηνιακός - Παπυργιακός
ΑΟ Κατασταρίου - Ζαβλάνι
Τέλος Αγρας - Θύελλα Πατρών
Πανηλειακός - Πάμισσος Μεσσήνης
Αχιλλεύς Καμαρών - Δάφνη Ανδραβίδας

Ρεπό έχει ο Ατρόμητος Λάππα

Εμείς σαν Φιλιατρά News ευχόμαστε ολόψυχα στην Εράνη να φέρει ένα θετικό γι αυτήν αποτέλεσμα. Μακάρι να είναι το διπλό.
Καλή επιτυχία στην ομάδα μας.

Μήνυμα Δ. Δράκου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Ο νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος εξέδωσε μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα νερού. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, ο παγκόσμιος προβληματισμός γύρω από τη διάθεση υδάτινων πόρων ήταν ένα θέμα που όλοι στην Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα εμείς οι Μεσσήνιοι, θεωρούσαμε ότι δεν μας αφορά. Θεωρούσαμε ότι ο ορισμός της 22ας Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό ήταν μια εξέλιξη μακρινή, που ως στόχο της είχε άλλες, μακρινές κοινωνίες και όχι εμάς.

Η ψευδαίσθηση της αφθονίας δε μας επέτρεπε να δούμε ότι, στον πολύπαθο πλανήτη μας, το γλυκό νερό τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπάρκεια. Τα τελευταία χρόνια, βρισκόμαστε όλο και περισσότερο στη δυσμενή θέση να ταυτιζόμαστε με τα μηνύματα και τον προβληματισμό που συνοδεύουν τον εορτασμό αυτής της σημαντικής ημέρας.
Τα τελευταία χρόνια και η χώρα μας αλλά και ο Νομός μας αντιμετωπίζουν ολοένα και εντονότερο πρόβλημα υδάτινων πόρων, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες.
Όμως, η κατάσταση είναι ακόμη αναστρέψιμη. Και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ..........

υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια δράσης από όλους μας, προκειμένου να εξοικονομήσουμε τα πολύτιμα υδάτινα αποθέματα, αλλά και να εξασφαλίσουμε την υψηλή ποιότητα του νερού που πίνουμε.
Οι διαρκείς εκκλήσεις για λελογισμένη κατανάλωση νερού στο σπίτι μας, η ενημέρωση από αρμόδιους φορείς που μας συμβουλεύουν να μην αφήνουμε το νερό να τρέχει άσκοπα, να το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, δε θα πρέπει να πέφτουν στο κενό. Ειδικά σε ένα Νομό που βασίζει την οικονομία του στην αγροτική παραγωγή, όπως συμβαίνει στη Μεσσηνία, έχει ιδιαίτερη σημασία να ευαισθητοποιηθούν και οι αγρότες μας, καθώς στη γεωργία φαίνεται ότι χάνεται το μεγαλύτερο μέρος του νερού που σπαταλιέται.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας έχει, εδώ και χρόνια, αναπτύξει ένα γνήσιο προβληματισμό γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της ποσότητας και ποιότητας του νερού μας. Με σειρά από έργα υποδομών (εγγειοβελτιωτικά, κατασκευή του μεγάλου Φιλιατρινού Φράγματος και δικτύου λιμνοδεξαμενών και υδατοδεξαμενών, αποχετευτικά, βιολογικού καθαρισμού), διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για συνετή χρήση των διαθέσιμων υδάτινων αποθεμάτων που λιγοστεύουν κάθε μέρα. Αυτή η συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια δε μπορεί να πετύχει χωρίς τη συνεργασία όλων των πολιτών. Καλώ, λοιπόν, σήμερα όλους τους Μεσσήνιους, με την αποδεδειγμένη ευαισθησία που έχουν σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, να συμβάλουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, ώστε να εξασφαλίσουμε για εμάς και για τις μελλοντικές γενιές το πιο πολύτιμο αγαθό για τη ζωή: Το καθάριο νερό μας!».

Κατάρτιση ενηλίκων στους Γαργαλιάνους – Επιμορφωτές κι επιμορφωτικά προγράμματα από τη ΝΕΛΕ Μεσσηνία

Η ΝΕΛΕ Μεσσηνίας έχοντας αποκτήσει μακροχρόνια εμπειρία, οργανωτική ετοιμότητα, αποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας, Συμβουλίου, προέδρου, στελεχών κι επιμορφωτών.

Έχοντας καταξιωθεί ως αξιόπιστος Φορέας Εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων, με αυξανόμενη χρηματοδότηση από τη ΓΓΕ Ενηλίκων, επεκτείνει τη δράση της και στην περιοχή των Γαργαλιάνων. Για τον σκοπό αυτό ο πρόεδρος της ΝΕΛΕ κ. Δημήτρης Φίλος και τα στελέχη της ΝΕΛΕ επισκέφθηκαν τους Γαργαλιάνους, όπου σε συνεργασία με Αυτοδιοικητικούς παράγοντες συζήτησαν τη δυνατότητα εξεύρεσης χώρου που θα στεγάσει τις επιμορφωτικές δραστηριότητες της ΝΕΛΕ, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής τοπικών επιμορφωτών.
Η περιοχή των Γαργαλιάνων θα συντονίζεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης Κυπαρισσίας, το .......

οποίο επαναλειτουργεί σε λίγες ημέρες και θα οργανώνει και θα υλοποιεί προγράμματα που αναφέρονται στον Πολιτισμό και τις Τέχνες (Αγιογραφία, Εκμάθηση παραδοσιακού μουσικού οργάνου, Βιβλιοδεσία, Χορός, Θέατρο, Φωτογραφία, Ζωγραφική, κ.λπ.), στην Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα, (Παραδοσιακή Μαγειρική - Ζαχαροπλαστική, Οινολογία - Οινογνωσία, Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Αγροτουρισμός, Τέχνη και Ποιότητα στο τραπέζι, κ.λπ.), στην Αγωγή Πολιτών, (Διαιτολογία Διατροφή, Αγωγή Υγείας, Κυκλοφοριακή Αγωγή, κ.λπ.), καθώς και προγράμματα για ΑμεΑ, (Θέατρο, Μουσικοθεραπεία, Ζωγραφική, Κεραμική, κ.λπ.), έχοντας ως αρχή τον σχεδιασμό των προγραμμάτων της με βάση τις επιμορφωτικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας στην οποία απευθύνεται.

Σε λίγες ημέρες θα υπάρξει αναλυτική προκήρυξη στον τοπικό Τύπο για αναζήτηση επιμορφωτών και άμεση λειτουργία προγραμμάτων.

Πηγή: Επικαιρότητα

«Αδιέξοδη η ενεργοποίηση» Ερώτηση Πετράκου για τα δικαιώματα των αγροτών

Ο επικεφαλής της παράταξης του Νομαρχιακού Συμβουλίου «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» κ. Θανάσης Πετράκος κατέθεσε πρόταξη ένταξης θέματος στο Ν.Σ. Ο κ. Πετράκος αναφέρεται σε πιθανό κίνδυνος περικοπών των επιδοτήσεων και στο αδιέξοδο που θα οδηγούσε η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τη φετινή χρονιά.

Χαρακτηριστικά αναφέρει στο κείμενο που κατέθεσε: «Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Νομάρχη. Τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών τη φετινή χρονιά μέσα από την αποτύπωση των αγροτεμαχίων σε ψηφιακούς χάρτες στενεύουν και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να οδηγηθούν τα πράγματα σε φιάσκο και να προκύψουν περικοπές της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης για τους παραγωγούς.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
1) Παρ’ ότι είχε υποσχεθεί ότι τη φετινή χρονιά δεν θα πληρώσουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες το κόστος της ενεργοποίησης, ακόμη δεν έχει καταθέσει στη Βουλή τη σχετική τροπολογία.
Ζητάμε άμεσα να λυθεί τουλάχιστον το θέμα αυτό. Βέβαια η θέση μας εξακολουθεί να ........

είναι ότι για την ενεργοποίηση για όλους τους παραγωγούς οφείλει να αναλάβει η πολιτεία το κόστος.
2) Διότι ενώ γνώριζε από την προηγούμενη χρονιά την απαίτηση της Ε.Ε. για ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, άφησε τα πράγματα να φτάσουν στο παρά πέντε και τώρα είναι αδύνατο να γίνει στις προθεσμίες που υπάρχουν σωστά η ψηφιοποίηση. Οι ισχυρισμοί μας αυτοί τεκμηριώνονται από την ίδια την πραγματικότητα. Στη Μεσσηνία είναι γνωστό ότι υπάρχουν 350.000 αγροτεμάχια έκτασης 1.200.000 στρεμμάτων τα οποία πρέπει να ψηφιοποιηθούν.

Ο καθένας λοιπόν μπορεί να καταλάβει ότι είναι αδύνατο να γίνει σωστά η ψηφιοποίηση και στις καθορισμένες προθεσμίες μέχρι 31 Οκτωβρίου. Παράλληλα οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το ελαιοκομικό μητρώο για να γίνει χρειάστηκε 3 χρόνια και η ακρίβειά του είναι περίπου στο 70%. Προειδοποιούμε ότι στο τέλος θα δοθούν κωδικοί πρόχειρα και όποιος παραγωγός έχει την ατυχία να πέσει στον έλεγχο θα έχει επιπτώσεις στην καταβολή της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης. Επιπλέον οφείλουμε να τονίσουμε ότι τους ορθοφωτοχάρτες τους έφτιαξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η εταιρία «Αγρογή Α.Ε.», αποκλείστηκαν δηλαδή οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία και ούτε τους έδωσαν φυσικά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ουδείς συνεπώς θα έχει πρόσβαση στους ορθοφωτοχάρτες εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ούτε καν η κεντρική Τοπογραφική Υπηρεσία. Τι έπρεπε και τι πρέπει να γίνει: 1) Να αξιολογηθούν τα αγροτεμάχια τα οποία είναι σωστά. π.χ. περίπου τα 200.000 από τα 350.000. Αυτά να σχεδιαστούν και να πάρουν κωδικούς καινούργιους. 2) Να χρησιμοποιήσουν το κτηματολόγιο εκεί που έχει γίνει π.χ. Καλαμάτα κ.λπ. και να τους δώσουν τους νέους κωδικούς. 3) Όλα τα άλλα αγροτεμάχια, περίπου 120.000 που έχουν προβλήματα, ανάμεσα σε αυτά και της Μάνης πρέπει να πάνε επιτόπου συνεργεία με ειδικούς επιστήμονες (τοπογράφους, γεωπόνους κ.λπ.) να παίρνουν επιτόπου τις συντεταγμένες τις οποίες θα τις δίνουν στο σύστημα για να μπαίνουν στους υπολογιστές. Αυτό προφανώς απαιτεί αρκετό χρόνο, γι’ αυτό αρχικά τονίσαμε ότι έπρεπε η εργασία να είχε ξεκινήσει από πέρυσι τον Ιούνιο. Αφού φυσικά δεν έγινε πρέπει να ξεκινήσει τώρα και με το σωστό τρόπο που προτείνουμε.

Απαιτείται τουλάχιστον να δοθεί παράταση μέχρι τον Οκτώβριο του 2010. Οφείλει συνεπώς το υπουργείο το οποίο δεν έκανε σωστά τη δουλειά του να ζητήσει παράταση μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο του 2010 από την Ε.Ε., διότι δεν είναι δυνατόν να υποστούν περικοπή των επιδοτήσεων οι αγρότες που δεν φταίνε σε τίποτα.
Ζητάμε για όλους αυτούς τους λόγους να συζητηθεί το θέμα στο προσεχές Ν.Σ. ώστε να ληφθεί απόφαση και παράλληλα ο κ. Νομάρχης με την ιδιότητά του και του προέδρου της ΕΝΑΕ να απαιτήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνει επιτέλους σωστή η ψηφιακή αποτύπωση των αγροτεμαχίων ζητώντας παράταση των προθεσμιών, διαφορετικά όπως τονίσαμε αρχικά η υπόθεση αυτή α) θα καταλήξει σε φιάσκο και β) θα πληρώσουν οι αγρότες την ανεπάρκεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, πρέπει στην απόφασή μας να ζητήσουμε να κατατεθεί άμεσα η τροπολογία που είχε δεσμευτεί το υπουργείο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να επεκταθεί και σε όλους τους παραγωγούς οι οποίοι δεν έχουν καμία μεταβολή στις περιουσίες τους ώστε να μην πληρώσουν και αυτοί το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων».

Πηγή: Επικαιρότητα

Από τους συνεταιρισμούς η ενεργοποίηση δικαιωμάτων για το 2009

Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ανατεθεί στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στις Ενώσεις Συνεταιρισμών η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για την τρέχουσα περίοδο, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους. Ο υπουργός έκανε έναν mini απολογισμό των πρώτων 70 ημερών του στο υπουργείο και ενημέρωσε για την πορεία των πληρωμών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων προς τους αγρότες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αρμόδια Επίτροπος κ. Μπόελ, μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι κοινοτικοί υπάλληλοι, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση και εγκατάσταση του ΟΣΔΕ. Ταυτόχρονα απεστάλησαν προς την Ε.Ε. όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν σχετικά με τη νομιμότητα των αποζημιώσεων του «πακέτου» Χατζηγάκη.

Όσον αφορά στο έργο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για το 2009, για το οποίο ........

ως γνωστόν είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός που «αποσύρθηκε», ο υπουργός δήλωσε ότι η απόφασή του είναι να ανατεθεί στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις για μια ακόμα χρονιά λόγω χρονικής πίεσης και να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος για τη ενεργοποίηση θα βαρύνει το κράτος μόνον για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Πέραν της ενημέρωσης για την πορεία των πληρωμών, ο υπουργός προανήγγειλε επίσης την λήψη πλέγματος μέτρων για τον τομέα της κτηνοτροφίας, για την οποία την ευθύνη έχει ο υφυπουργός κ. Παπαδόπουλος. Αναφερόμενος τέλος στην πρόταση Σουφλιά για ένταξη της αρμοδιότητας των δασών σε ένα ενιαίο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο κ. Χατζηγάκης εμφανίστηκε να την αποδέχεται χαρακτηρίζοντάς την λογική και σωστή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Χατζηγάκη έχει ως εξής:

· Ικανοποίηση της Ε.Ε. για την ολοκλήρωση και εγκατάσταση του ΟΣΔΕ

· Εστάλησαν στην Ε.Ε. όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη νομιμότητα των αποζημιώσεων των αγροτών

· Συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς η καταβολή των αποζημιώσεων από το πακέτο των 500 εκ. ευρώ (ΕΛΓΑ)

· Πάνω από 600 εκ. ευρώ από επιδοτήσεις για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα (πλέον του 1,8 δις που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2008)

· Ξεκίνησε η καταβολή των 365 εκ. ευρώ ενιαίας ενίσχυσης και ειδικού χαρακτήρα (κοινοτικές επιδοτήσεις)

· Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου η καταβολή 30 εκ. ευρώ στους δικαιούχους της Εξισωτικής Αποζημίωσης

· Μέχρι τις 15 Ιουνίου 100 εκ. για πρόσθετες ενισχύσεις και πληρωμές

· Επίσης μέχρι τις 15 Ιουνίου η καταβολή 100 περίπου εκ. ευρώ για υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης (από επανεξετάσεις)

· 15 εκ. ευρώ για την βιολογική γεωργία, την βιολογική κτηνοτροφία και τα προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος.


Α) Ικανοποίηση της Ε.Ε. για την ολοκλήρωση και εγκατάσταση του ΟΣΔΕ

Επιστολή της κ. Boel στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη

Διαψεύσθηκαν όλες οι ανεύθυνες προβλέψεις παραγόντων της αντιπολίτευσης, σχετικά με το σύστημα διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων και απομακρύνθηκε ο κίνδυνος επιβολής καταλογισμών σε βάρος της Ελλάδας και αναστολής των πληρωμών των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα γεωργίας κ. Mariann Fischer Boel εκφράζει την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση και εγκατάσταση του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και Ελέγχων στην Ελλάδα, καθώς και για το γενικό πνεύμα ομαλής συνεργασίας ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τις απόψεις αυτές είχε την ευκαιρία η κ. Boel να εκφράσει και στη συνάντησή της με τον κ. Χατζηγάκη κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. για την «Ευρωπαϊκή Πολιτική Ποιότητας των Αγροτικών Προϊόντων» που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην επιστολή της η κ. Boel εκφράζει την ικανοποίησή της σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος ΟΣΔΕ, μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν πρόσφατα στην Ελλάδα οι αρμόδιες Κοινοτικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με την κοινοτική αναγνώριση αυτή, επιβεβαιώνεται η αξιοπιστία και η διεθνής φερεγγυότητα των ενεργειών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προσωπικά του Υπουργού κ. Χατζηγάκη, οι οποίες χαρακτηρίζονται πάντα από αίσθημα ευθύνης και ορθής διεκδίκησης των αιτημάτων των Ελλήνων αγροτών.

Στην επιστολή της, η Κοινοτική Επίτροπος επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης με περισσότερο προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ και καταλήγει ως εξής:

«Αγαπητέ Υπουργέ, κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις συνεχείς προσπάθειές σας να διασφαλίσετε την αποτελεσματική εφαρμογή του ΟΣΔΕ στην Ελλάδα».

Ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τις υπηρεσίες και την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έργο που έχει πραγματοποιηθεί.


Β) Ήδη εστάλησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. όλα τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία αποδεικνύουν τη νομιμότητα των αποζημιώσεων που δίνονται σε διάφορες κατηγορίες αγροτών, λόγω των ζημιών που υπέστησαν κατά το έτος 2008.


Γ) Προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η καταβολή των αποζημιώσεων από το πακέτο των 500 εκ. ευρώ στους παραγωγούς δικαιούχους.

Ήδη έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για: σπαράγγια, καπνό, βαμβάκι, σκληρό σιτάρι, αραβόσιτο και λοιπά σιτηρά.


Δ) Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε διάστημα δύο μόλις μηνών, με συντονισμένες ενέργειες και ρυθμούς ταχύτερους από οποιαδήποτε άλλη φορά εξασφάλισε την ενίσχυση του αγροτικού τομέα με νόμιμες επιδοτήσεις που ξεπερνούν 600 εκ. ευρώ . Συγκεκριμένα:


Ι) Έχει ξεκινήσει η καταβολή των 365 εκ. ευρώ ενιαίας ενίσχυσης και ειδικού χαρακτήρα σε 200.000 και πλέον δικαιούχους και ολοκληρώνεται στις 9 Απριλίου. Συγκεκριμένα:

1. Στις 17 Μαρτίου 2009 πραγματοποιήθηκε συμπληρωματική πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης, ύψους 90 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, για αριθμό 30.000 δικαιούχων αγροτών, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν κατά τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβριο 2008, λόγω λαθών και ελλείψεων στις αιτήσεις τους.

2. Μέχρι τις 10 Απριλίου 2009 (πριν το Πάσχα) θα πραγματοποιηθούν πληρωμές, στους δικαιούχους αγρότες, για τα ειδικά καθεστώτα.

Συγκεκριμένα, μέσα στο διάστημα:

· 18 - 20 Μαρτίου 2009 πληρώνονται οι ειδικές ενισχύσεις για το βαμβάκι (συνδεδεμένο 35%), τους πρωτεϊνούχους σπόρους και την πρόσθετη ενίσχυση αραβοσίτου. Σε 63.000 δικαιούχους με σύνολο κοινοτικού πλαφόν 192.289.525

· 26 - 27 Μαρτίου 2009, θα πληρωθούν οι πρόσθετες ενισχύσεις ποιοτικού παρακρατήματος (άρθρου 69) για το σκληρό σιτάρι, το μαλακό σιτάρι και η ειδική ενίσχυση σκληρού σιταριού. Σε 85.000 δικαιούχους με σύνολο κοινοτικού πλαφόν 44.958.850

· 1 - 3 Απριλίου 2009, θα πληρωθούν η ειδική ενίσχυση ρυζιού και η στρεμματική ενίσχυση για καρπούς με κέλυφος. Σε 21.000 δικαιούχους με σύνολο κοινοτικού πλαφόν 15.551.155

· 7 - 9 Απριλίου 2009, θα πληρωθούν οι ενισχύσεις στο ειδικό καθεστώς για τη βιομηχανική τομάτα. Σε 2500 δικαιούχους με σύνολο κοινοτικού πλαφόν 10.184.000.


ΙΙ) Στο διάστημα 8-10 Απριλίου θα πληρωθούν οι αγρότες δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης που δεν είχαν πληρωθεί το Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία βάσης και κατά προτεραιότητα τα εξής:

Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Στερεά Ελλάδα.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 30 εκ. ευρώ περίπου. Υπενθυμίζουμε ότι η πλειοψηφία των δικαιούχων όλης της χώρας έχει ήδη πληρωθεί το Νοέμβριο του 2008 (συνολικό ποσό 139 εκ. ευρώ).


ΙΙΙ) Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχουν καταβληθεί οι πρόσθετες ενισχύσεις και πληρωμές, ύψους 100,5 εκ. ευρώ, για: καπνό, ελαιοκαλλιέργεια, πρόβειο και αίγειο γάλα, σφάγια ταύρων και μοσχίδων αναπαραγωγής, σπόρους, βαμβάκι, ζάχαρη, οπωροκηπευτικά (πλήν ντομάτας), ζαχαρότευτλα και ενισχύσεις σε νησιά Αιγαίου (δαμάσκηνα, μαστίχα κλπ).


IV) Επίσης, μέχρι τις 15 Ιουνίου αναμένεται να καταβληθούν ακόμη 100 περίπου εκ. ευρώ, ως υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης (από επανεξετάσεις).


V) Μόλις χθες, 19 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η πληρωμή των 15 εκατ. ευρώ του Ευρωπαϊκού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων, για την ενίσχυση των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων, ύψους 15 εκ. ευρώ. Οι ενισχύσεις αυτές συμβάλλουν στην προώθηση του μοντέλου γεωργίας που προωθεί συστηματικά η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα μοντέλο που αποβλέπει στην ποιότητα των προϊόντων, στην ασφάλεια των καταναλωτών και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται έμφαση στις βιοκαλλιέργειες, εκμεταλλευόμενοι τις νέες σχετικές πολιτικές της Ε.Ε., και σε όλα τα εθνικά μας προϊόντα που έχουν μεγάλες δυνατότητες εξαγωγών.

Αναλυτικότερα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προέβη στην πληρωμή των φακέλων που αφορούν στη βιολογική γεωργία, βιολογική κτηνοτροφία, μείωση νιτρορύπανσης, σπάνιες φυλές ζώων που έχουν υποβληθεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουν ελεγχθεί με το αντίστοιχο ΟΣΔΕ.

Οι πληρωμές, τέλος, θα συνεχιστούν ανάλογα με την υποβολή των φακέλων.

Συζήτηση για τα τροχαία ατυχήματα

Με αφορμή το γεγονός πως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ραγδαία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στην περιοχή της Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στα πλαίσια των προ ημερησίας διατάξεως τοποθετήσεων, σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Με μια τεράστια λίστα θυμάτων το φάσμα της συζήτησης κινήθηκε γύρω από το σημείο που βρίσκεται ο κόμβος Ζαφείρη, με την αστυνόμευση αφενός και την κατάσταση του δρόμου αφετέρου.
«Δεν μπορεί ο Δήμος να κάνει κάτι περισσότερο», τόνισε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, αφού πρώτα ανέφερε πως θα τοποθετηθούν μπάρες στο συγκεκριμένο σημείο.
Από την πλευρά τους οι σύμβουλοι της Μειοψηφίας πρότειναν κάποιες λύσεις, με τον .........

κ. Κοσμόπουλο να προτείνει την τοποθέτηση πίνακα, που θα αναγράφει την ταχύτητα των διερχομένων οχημάτων, κάτι που βρήκε θετικό τον κ. Νίκα, ο οποίος ανακοίνωσε πως υπάρχουν 100.000 ευρώ για να υλοποιηθούν έργα.

Πηγή: Επικαιρότητα

Μια ιδέα – πρόταση για την ακρίβεια

Πιστεύω μία σωστή κίνηση, την οποία θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να κάνει το κίνημα ενάντια στην ακρίβεια και τα ΚΑΡΤΕΛ, είναι ή εξής:
ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ, ΟΛΕΣ οι ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕRΝΕΤ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ 21:30 (οι τιμές θα αφορούν την επόμενη ημέρα).

Είναι μία κίνηση, που μάλλον κανένα κόμμα δεν θα στραφεί φανερά ενάντια, ( θέλοντας και μη).

Έτσι αφού θα υπάρχουν οι τιμές, ο κάθε φορέας, κόμμα, σύνδεσμος καταναλωτών, απλοί ......

καταναλωτές, θα μπορούν να τις επεξεργαστούν και να τις αξιοποιήσουν ανάλογα.

Μέ αυτόν τον τρόπο, θα ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τις διακυμάνσεις του τιμάριθμου σε όλα τα είδη.
Θα μπορούν οι προγραμματιστές - αναλυτές να φτιάξουν προγράμματα που να δίνουν την ελάχιστη και τη μέγιστη τιμή πώλησης του ιδίου προϊόντος στα διάφορα Σούπερ Μάρκετ.

Έτσι θα μπορεί ο καταναλωτής από το σπίτι του, από το χώρο εργασίας του, να ξέρει πόσο κοστίζουν τα προϊόντα σε κάθε διαφορετικό Σούπερ Μάρκετ.


Θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία με τρόπους απλούς στην αρχή και στη πορεία, επαφίεται στη φαντασία και διάθεση του καθένα μας να τροποποιήσει – βελτιώσει και αξιοποιήσει καλύτερα όλα αυτά τα δεδομένα.

Οι τιμές θα αφορούν περιοχές π.χ. ΑΤΤΙΚΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, στην αρχή τουλάχιστον.

Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει π.χ. και με τα βενζινάδικα, όπου θα είναι και εκεί υποχρεωτική η ανάρτηση, στο internet, των τιμών καθημερινά και ο καταναλωτής θα μπορει να ξερει τις τιμές, και την διεύθυνση που βρίσκεται το κάθε βενζινάδικο.

Πιστεύω πως αν κάτι ανάλογο υπήρχε από τη περίοδο μετάβασης δρχ. σε € θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η αισχροκέρδεια (απάτη) σε βάρος του καταναλωτικού κοινού.

20/03/2009

Ας αξιοποιήσει επιτέλους και το κίνημα το διαδίκτυο

Γιάννης Πετρόπουλος
Πολιτικος Μηχανικος

Πηγή: Blog του StudioA

...και το σύστημα της Χάιδως!

Η ΧΑΪΝΤΙ είναι ιδιοκτήτρια ενός μπαρ στο Βερολίνο. Προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της, αποφασίζει να επιτρέψει στους πιστούς της πελάτες -οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνεργοι αλκοολικοί- να πίνουν όσο θέλουν τώρα και να πληρώνουν αργότερα. Οποτε έχουν και όπως μπορούν. Η ίδια καταγράφει λεπτομερώς όλα τα ποτά που καταναλώνονται σε λογιστικά βιβλία...

και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, χορηγεί δάνεια στους πελάτες της.
ΜΑΘΑΙΝΕΤΑΙ πολύ γρήγορα αυτό το «σύστημα της Χάιντ» (που, στα ελληνικά, θα τη λέγαμε Χάιδω!), και πολύς κόσμος αρχίζει να πλημμυρίζει το ωραίο της μπαράκι. Εκμεταλλευόμενη την ελευθερία που νιώθουν οι πελάτες, τώρα που εκείνη τους απάλλαξε από το βάρος της άμεσης πληρωμής, η Χάιντι αυξάνει τις τιμές του κρασιού και της μπύρας, που είναι τα ποτά που καταναλώνονται περισσότερο. Ο όγκος των πωλήσεών της, βεβαίως, αυξάνεται θεαματικά.
ΕΝΑΣ νέος και δυναμικός σύμβουλος πελατών σε μια τοπική τράπεζα, αναγνωρίζει ως μελλοντικά πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης το ποσό που θα προκύψει από την αποπληρωμή της πίστωσης που παίρνουν οι πελάτες και αυξάνει το δανειοληπτικό όριο της Χάιντι. Δεν έχει, ο τραπεζικός σύμβουλος, κανέναν λόγο ανησυχίας, καθ' ότι υπάρχουν ως εγγύηση τα ίδια τα χρέη των αλκοολικών. Στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, ειδικοί τραπεζικοί μετατρέπουν αυτό το περιουσιακό στοιχείο σε τραπεζικά προϊόντα με τις ονομασίες «Πιοτ-ομόλογα», «Αλκ-ομόλογα» και «Εμετ-ομόλογα». Αυτά τα προϊόντα εμπορεύονται κατόπιν στις παγκόσμιες αγορές. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι σημαίνουν αυτές οι... περίεργες ονομασίες των ομολόγων και πώς αυτά είναι εγγυημένα. Ομως, καθώς οι τιμές τους αυξάνονται διαρκώς, μεγαλώνει η ζήτησή τους και γίνονται μπεστ-σέλερ τραπεζικά προϊόντα.
ΜΙΑ μέρα, παρ' όλο που οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν, ένα στέλεχος της τράπεζας, με ειδικότητα σε θέματα «μάνατζμεντ ρίσκου», αποφασίζει και η απόφασή του γίνεται δεκτή, ότι ήρθε καιρός, σιγά-σιγά, η τράπεζα να αρχίσει να απαιτεί την αποπληρωμή των χρεών που συσσωρεύτηκαν από τους πότες στο μπαρ της Χάιντι. Ομως, οι αλκοολικοί άνεργοι αδυνατούν, βεβαίως, να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αφού είναι άνεργοι οι άνθρωποι, κάτι που δεν έκρυψαν ποτέ, ούτε από τη Χάιντι, ούτε από τους τραπεζίτες. Ταυτόχρονα και ως συνέπεια αυτού, η Χάιντι δεν μπορεί να είναι συνεπής προς τις δανειοληπτικές της υποχρεώσεις και κηρύττει χρεωκοπία.
ΤΟ «Ποτ-ομόλογο» και το «Αλκ-ομόλογο» χάνουν το 95% της αξίας τους. Το «Εμετ-ομόλογο» πάει λίγο καλύτερα και πέφτει μόνον κατά 80%. Οι προμηθευτές του μπαρ της Χάιντι είχαν δώσει στην πελάτισσά τους, τον καιρό που όλα ήταν καλά κι ωραία, πολύ ελαστικούς όρους για την αποπληρωμή των χρεών της προς αυτούς, αλλά έχοντας επενδύσει και οι ίδιοι σε αυτά τα τραπεζικά ομόλογα, είναι τώρα μπροστά σε μια νέα, διαφορετική κατάσταση. Ο προμηθευτής των κρασιών χρεωκοπεί και εκείνος που της πουλούσε μπύρες εξαγοράζεται από έναν ανταγωνιστή του. Η τράπεζα, έπειτα από μαραθώνιες και δραματικές διαβουλεύσεις όλων των πολιτικών κομμάτων, σώζεται με γενναία χρηματική ένεση από το κράτος, το οποίο αποφασίζεται να βρεις τους πόρους αυτούς από έναν καινούργιο φόρο, που θα βαραίνει μόνον εκείνους που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, μια εξήγηση που μπορούμε όλοι να καταλάβουμε...
(Κυκλοφορεί στο Ιντερνετ, αρχικώς στα γερμανικά, κατόπιν και σε άλλες γλώσσες. Η μετάφραση αυτή, από τον υπογράφοντα, από αγγλικό κείμενο)
Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ


-

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜA

Το αγροτικό ζήτημα στη νεώτερη Ελλάδα δεν λύθηκε ουσιαστικά ποτέ. Οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου μας ήταν στραμμένες προς την εκβιομηχάνιση και τον «εκσυγχρονισμό» της χώρας και με εξαίρεση 2-3 πολιτικούς ηγέτες θεωρούσαν πάντοτε τους αγρότες, πολίτες 2ης κατηγορίας. Η εσφαλμένη αντίληψη αυτή, πέρασε από τις ηγεσίες και τις νομεκλατούρες σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας. Οι αγρότες ήταν πάντα για αυτούς «παλαιοί άνθρωποι», αντιπροσώπευαν τον παλαιό, τον «πεπερασμένο» (κατά την αυτή εσφαλμένη ιδεοληψία) πολιτισμό. Ετσι, οι περισσότεροι τους γύρισαν...

στην πραγματικότητα την πλάτη, αδιαφόρησαν, υποτίμησαν, επηρεάστηκαν από ισχυρά συμφέροντα και άφησαν τον αγροτικό κόσμο έρμαιο στην τύχη του.
Μια προσεκτικότερη, όμως,. προσέγγιση των χαρακτηριστικών του τόπου μας θα αποδείκνυε εύκολα δύο πράγματα, που θα έπρεπε να έχουν καταστεί αυτονόητα :
- Η αγροτική παραγωγή καλύπτει άμεσες βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων, των κατοίκων αυτής της χώρας.
- Τα χαρακτηριστικά της χώρας μας και της αγροτικής της παραγωγής αποτελούν ποιοτικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των περισσοτέρων κρατών της Ε.Ε. και λοιπών κρατών του κόσμου.
Κατά συνέπεια η προστασία και η ανάπτυξη μιας οικονομίας που θα στηριζόταν στα προνομιακά χαρακτηριστικά αυτά και θα τα αναδείκνυε θα έπρεπε να αποτελεί άμεση προτεραιότητα μιας κυβέρνησης.
Στην πραγματικότητα όμως, ούτε καν μελέτη και εξεύρεση των ποιοτικών χαρακτηριστικών αυτών δεν έγινε και αφέθηκαν τα πράγματα να κυλούν μέσα στην γενική απαξίωση και εκμετάλλευση της αγροτικής οικονομίας από ντόπιους και ξένους μεταπράτες.
Β. Η Ε.Ο.Κ. και μετέπειτα Ε.Ε. επέφερε το πρώτο καίριο πλήγμα στην αγροτική οικονομία της Ελλάδας με δύο κύριους πυλώνες πολιτικής θεώρησης.
Ο 1ος αφορά το βορειοευρωπαϊκό βιομηχανικό διευθυντήριο, που ήθελε να αγοράζει τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα (τα οποία δεν μπορούσε να παράγει) σε χαμηλές τιμές τρίτου κόσμου και να πωλεί τα δικά του βιομηχανικά με τις όποιες τιμές αυτό θα επέβαλλε. Η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα στρατηγική αυτή, το ντάμπινγκ αυτό, εκφράστηκε και υλοποιήθηκε με πολλούς τρόπους (συμφωνίες για το διεθνές εμπόριο, υποχρεώσεις εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, κλείσιμο αγορών κλπ.).
Ο 2ος αφορά την πολιτική της Κ.Α.Π., των ποσοστώσεων και επιδοτήσεων.
Με τις ποσοστώσεις στην παραγωγή η Ελλάδα υποχρεώθηκε να έχει εξαρτημένη αγροτική πολιτική και παραγωγή και να υποχρεούται να εισάγει μία σειρά από προϊόντα που είχε και η ίδια την δυνατότητα να παράγει.
Με τις επιδοτήσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα έγινε ουσιαστική επιλογή του τι θα παράγει η Ελλάδα. Οι συνεχείς προτροπές και επιδοτήσεις για την αλλοπρόσαλλη συνεχή αντικατάσταση καλλιεργειών επέτεινε το πρόβλημα ουσιαστικής απαξίωσης και πλήρους αποδιοργάνωσης.
Υποχρεώθηκε δηλαδή η Ελλάδα σε υποτέλεια, η επιλογή των εν γένει προϊόντων, των καλλιεργειών, των ποσοτήτων και των δυνατοτήτων πέρασε σε ξένα χέρια και ετεροκαθορίζεται σε όλα τα ουσιώδη της στοιχεία.
Το 2ο καίριο πλήγμα στην ελληνική αγροτική παραγωγή το προκάλεσε η παγκοσμιοποίηση και η πολιτική του δήθεν «ελεύθερου ανταγωνισμού».
Τα αγροτικά προϊόντα έγιναν απρόσωπα χρηματιστηριακά είδη, τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά ως στοιχείο της αξίας τους αμβλύνθηκαν στο έπακρο. Η λογική : φασόλια να είναι και ό,τι να είναι έχουν την ίδια τιμή / αξία ξεπέρασε τα ποιοτικά πλεονεκτήματα.
Οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων χαμηλής αξίας αποτέλεσαν την κορωνίδα ενός πλήρως αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των Ελλήνων αγροτών, σε βάρος της αγροτικής παραγωγής. Αλλωστε, υπήρχε ευρωπαϊκό σχέδιο για την συρρίκνωση του ελληνικού αγροτικού πληθυσμού … .
Το ντάμπινγκ επεκτάθηκε και έγινε παγκόσμιος θεσμός. Η εισδοχή μεταλλαγμένων ή βιολογικά τροποποιημένων προϊόντων κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τα συγκριτικά ποιοτικά πλεονεκτήματα των ενδημικών ελληνικών ή των προσαρμοσμένων στα ελληνικά δεδομένα ποικιλιών. Οι μεγάλες εμπορικές πολυεθνικές επέβαλλαν ανενόχλητες το δικό τους εμπορικό παιχνίδι εκμετάλλευσης σε κάθε επίπεδο. Σειρά παραγωγικών εταιρειών και μονάδων που στήριζαν την αγροτική οικονομία έκλεισαν και αποχώρησαν εις όφελος του εμπορίου. Τα απαξιωτικά αποτελέσματα τα βλέπουμε και τα βιώνουμε στις μέρες μας, όπου π.χ. το ελληνικό σιτάρι πωλείται από τον παραγωγό του, όσο το ουκρανικό … .Γ. Εάν όμως το διεθνές περιβάλλον με την επικράτηση των καταληστευτικών δογμάτων του νέο-φιλελευθερισμού έγινε αρνητικό για την ελληνική αγροτική παραγωγή, καίριες και βαρύτατες ευθύνες αφορούν τις ελληνικές κυβερνήσεις και στην εσωτερική τους λειτουργία σε κάθε επίπεδο και πολιτική έκφανση: από τον κατακερματισμό της αγροτικής γης μέχρι την διάρθρωση και την κατεύθυνση της παραγωγής.
Στην πραγματικότητα ουσιαστική αγροτική πολιτική δεν σχεδιάστηκε και δεν υπήρξε στην Ελλάδα και οι όποιες προσπάθειες στην δεκαετία του ’80 εγκαταλείφθηκαν στην πορεία, Από το συμβουλευτικό πλαίσιο μέχρι το πλαίσιο οργάνωσης, από την πολιτική δανεισμού των αγροτών μέχρι τις πολιτικές ελέγχου των μεσαζόντων, τίποτα ουσιαστικό που να προστατεύει και να κατευθύνει σε ορθές επιλογές τον αγροτικό κόσμο δεν υπήρξε.
Σε όποια παράμετρο της αγροτικής παραγωγής και να δει κανείς ένα απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές, ιδίως μετά την επικράτηση του νέο-φιλελευθερισμού.
Οι ίδιοι οι αγρότες φέρουν κάποιες ευθύνες, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όσοι με φιλότιμο και θέληση προσπάθησαν έμειναν και μένουν απροστάτευτοι και αβοήθητοι απέναντι στις ισχυρές ντόπιες και αλλοδαπές εμπορικές εταιρείες και τις πρακτικές τους. Εάν γραφτούν αναλυτικά οι κυβερνητικές αθλιότητες και παραλείψεις θα γεμίσουν ολόκληρη πολύτομη εγκυκλοπαίδεια. Αλλα, ας αφήσουμε το καταστροφικό παρελθόν και ας δούμε το μέλλον … .
Δ. Πριν προχωρήσω, θα κάνω μία σύντομη (σύντομη γιατί δεν έχει πραγματική ουσία) κριτική στο πακέτο των 500 εκατ. Ευρώ, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στους αγρότες για να παύσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στην πραγματικότητα αποτελεί πολιτική επιδοτήσεων, πολιτική κουκουλώματος. Στην ουσία η κυβέρνηση με τα χρήματα μιας καταληστευμένης κοινωνίας έρχεται να επιδοτήσει την συνέχιση της φαυλότητας και της εξάρτησης των αγροτών από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η κοινωνία επιδοτεί την κλοπή της από τις εταιρείες που εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα.
Αναρωτιέμαι: τον επόμενο χρόνο με πόσα χρήματα θα «επιδοτήσουμε» σαν κοινωνία την κλοπή μας;


-

Συνταγματικό το 42% αποφάσισε η ολομέλεια του ΣτΕ

Την αντίθεση του στη διάταξη έχει εκφράσει το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι θα την καταργήσει.

Μετά το θέμα της ποσόστωσης των γυναικών κλείνει οριστικά και αυτό του 42%. Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκηση gr, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε την Παρασκευή ότι το εκλογικό μέτρο του 42% που είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006 δεν είναι αντίθετο στις επιταγές του Συντάγματος.

Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή που είχε γίνει κατά του εκλογικού αποτελέσματος στο δήμο Αμαρούσιου και αρχικά το θέμα είχε διχάσει το ανώτατο δικαστήριο καθώς το Γ' τμήμα του ΣτΕ με διαφορετικές συνθέσεις δικαστών έχει εκδώσει δύο αντίθετες αποφάσεις.

Η απόφαση για την αντισυνταγματικότητα ανέφερε ότι το ποσοστό του 42% αποτελεί.........

δυσανάλογο περιορισμό της αρχής της ισοδυναμίας της ψήφου και της ελεύθερης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, νοθεύοντας την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, ενώ η αντίθετη που τελικά και υπερίσχυσε στην Ολομέλεια στηρίζεται στην άποψη ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των οργάνων της διοίκησης των δήμων, που είναι συνταγματικά θεμιτός σκοπός.

ΠΑΣΟΚ: Θα καταργήσουμε το 42%

Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό μέτρο βάσει του οποίου εκλέγεται δήμαρχος και νομάρχης από την 1η Κυριακή ο υποψήφιος που θα πετύχει ποσοστό 42% βοήθησε να εκλεγούν το 70% των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης από τον α’ γύρο.
Το επιχείρημα που είχε για την εφαρμογή του μέτρου ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ότι «αφού μπορεί να εκλεγεί κυβέρνηση με 42% γιατί να μην μπορούν δήμαρχοι και νομάρχες.»

Πάντως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει αντίθετο με τη συγκεκριμένη διάταξη και έχει δηλώσει ότι θα την καταργήσει αν γίνει κυβέρνηση.

Να σημειωθεί επίσης ότι με άλλη απόφασή της η ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματική τη διάταξη για την ποσόστωση των γυναικών, που ορίζει ότι πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Χατζηγάκης: Αύξηση αποζημίωσης για ελαιοκομία

Την αύξηση του ποσού 50 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών εξήγγειλε χθες από την Τρίπολη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης. Δεν προσδιόρισε επακριβώς το επιπλέον ποσό ο υπουργός, ανέφερε όμως και το επανέλαβε σε διευκρινιστική ερώτηση, ότι θα προστεθεί κονδύλι και η στρεμματική αποζημίωση θα ανακοινωθεί από τον ΕΛΓΑ. Ο κ. Χατζηγάκης επεσήμανε ότι «ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί για αντίστοιχη περίπτωση αποζημίωση» και ανέφερε ότι η εξειδίκευση των ζημιών θα γίνει από επιστημονική επιτροπή που θα επισκεφθεί τις ελαιοπαραγωγούς περιοχές ανά την Ελλάδα.
Επίσης, θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε ποσοστό 5% επί της αξίας του παραγομένου προϊόντος, ενώ θα χορηγηθεί επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40% για τους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς.
Για την αμπελοκαλλιέργεια, προωθείται αναδιάρθρωση και μετατροπή των ...........

αμπελώνων. Οι ενισχύσεις ανά στρέμμα είναι:
• για απώλεια εισοδήματος εφάπαξ καταβολή 385 έως 440 ευρώ/στρέμμα σε περίπτωση εκρίζωσης,
• 255-380 για επανεμβολιασμό,
• 722-840 για εκρίζωση και επαναφύτευση,
• 497-615 για φύτευση,
• 277-345 για επανεμβολιασμό,
• 313-390 για βελτίωση τεχνικών διαχείρισης.

«Μελετούμε το θέμα της απόσταξης κρίσης με σκοπό την ομαλή απορρόφηση των οινοστάφυλων», προσέθεσε ο κ. Χατζηγάκης.
Αναφορικά με τα εσπεριδοειδή και τις ζημιές που θα καλυφθούν μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ του α’ τριμήνου του 2008, ο υπουργός ανέφερε πως το πρόγραμμα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς έγκριση, η οποία αναμένετε να δοθεί.
Για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι με νόμο μειώθηκε η εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ από 3% σε 0,5%, ενώ τα θερμοκήπια περιελήφθησαν φέτος για πρώτη φορά στην επιστροφή ΕΦΚ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε πίστωση χρόνου για την κτηνοτροφία, διότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, δεν μπορεί να λυθεί με άμεσα μέτρα αλλά χρειάζεται ριζοσπαστικές λύσεις. Αφού αναφέρθηκε σε προωθούμενα μέτρα για τους κτηνοτρόφους, ο υπουργός τόνισε ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών γι’ αυτούς τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο. Έκανε ακόμη λόγο για πιθανή παραχώρηση εποικιστικών εκτάσεων σε κτηνοτρόφους.

Σχετικά με την εγγύηση δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε ότι εξετάζει τη δυνατότητα ένταξης των αγροτικών επιχειρήσεων. Το θέμα δεν είναι τελειωμένο διότι δεν εξαρτάται μόνο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Χατζηγάκης έκανε λόγο και για έργα διαχείρισης υδάτων, που είναι σε προτεραιότητα. Εξήγγειλε την ένταξη του έργου του Ανάβαλου στην Αργολίδα, για το οποίο επανέλαβε τη δέσμευσή του μετά από παρέμβαση του βουλευτή Γιάννη Μανώλη. Σημειώνεται ότι νερό από τον Ανάβαλο ζητεί και η Αρκαδία, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Για τη Μεσσηνία, ο κ. Χατζηγάκης αναφέρθηκε στο Φιλιατρινό φράγμα, λέγοντας πως υπολογίζεται ότι θα τελειώσει σε 36 μήνες. Ο προϋπολογισμός του είναι 42,3 εκ. ευρώ και η σύμβαση ανέρχεται σε 27,8 εκ. ευρώ.

Πηγή: Θάρρος

Ενεργοποιήσεις Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα

«Περιμένουμε να δούμε πότε θα κατατεθεί η τροπολογία και τι τύχη θα ’χει», είπε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας. Η τροπολογία είναι εκείνη με την οποία θα αναλάβει το κράτος να πληρώσει το κόστος των φετινών ενεργοποιήσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνομιλία μας, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ έθιξε ιδιαίτερα το θέμα των χρονικών περιθωρίων.
Χθες, σε σχετική νύξη μας, είπε τα εξής: «Εμείς θα θέλουμε το καλύτερο. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε κάποια δέσμευση όταν γίνεται στο “παρά πέντε” μια δουλειά. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα, αν αυτό γίνεται. Αν δε γίνεται, ό,τι περισσότερο μπορούμε κι ό,τι καλύτερο».

Καίριος παράγοντας είναι ο χρόνος και για τον πρόεδρο της ΕΑΣ Μεσσηνίας και ..........

μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Βασίλη Κοζομπόλη, ο οποίος επεσήμανε –με έμφαση στην ψηφιοποίηση- μιλώντας στο «Θ» πως «με τους ειδικούς που μιλάμε, δεν μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες. Για να γίνει σωστά, θα απαιτηθούν 2 χρόνια».
Είπε ακόμη ότι «ο Οκτώβριος δε γίνεται δεκτός ως όρος στη σύμβαση», όρος δηλαδή χρονικής προθεσμίας εντός της οποίας η ψηφιοποίηση θα είναι έτοιμη και προσέθεσε πως «δεν υπάρχουνε οι χρόνοι, εάν πάμε για το 50% το παλεύεις».

Απαιτείται συμφωνία

Ο κ. Καραμίχας εκτιμά πως Δευτέρα με Τρίτη θα έχουν διευκρινισθεί τα πάντα για την τροπολογία. Σε ερώτησή μας αν, στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη το βράδυ της Τετάρτης, έλαβαν το μήνυμα από τον υπουργό να προχωρήσουν, απάντησε ως εξής: «Είναι θέμα συμφωνίας, δεν είναι μήνυμα. Εμείς δε λειτουργούμε για λογαριασμό μας, λειτουργούμε για λογαριασμό των Ενώσεων. Οι Ενώσεις έχουν ένα φοβερό κόστος, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά και δεν μπορούμε εμείς να λειτουργήσουμε επιπόλαια. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα ψηφιστεί η τροπολογία, ότι θα μπορεί αυτή η τροπολογία να τεθεί σε λειτουργία και να εκταμιεύονται τα χρήματα για λογαριασμό των Ενώσεων, ούτως ώστε να είναι όλα όπως πρέπει».

Μείωση ποσού

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ επιβεβαίωσε πως υπάρχει από πλευράς κράτους ένας περιορισμός του ποσού με το οποίο θα καλυφθεί το κόστος ενεργοποιήσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, από 25 σε 21 εκατ. ευρώ, συν 4 εκατ. περίπου για το ΦΠΑ. Η αρχική επιδίωξη ήταν 25 εκατ. συν το ΦΠΑ.
Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το κόστος θα είναι κλιμακούμενο και σε επίπεδα ανάλογα με το περσινό. Ο πρόεδρος εκτίμησε μάλιστα πως ίσως είναι μικρότερο, κάτι που δεν οδηγεί σε επιβάρυνση των ετεροεπαγγελματιών που ασχολούνται όμως και με την αγροτική παραγωγή.

Στην Τρίπολη για τις δυσκολίες

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνουν σωστά οι ενεργοποιήσεις και η ψηφιοποίηση, δηλαδή η αποτύπωση των αγροτεμαχίων σε ψηφιακούς χάρτες με συντεταγμένες, έγινε χθες συνάντηση στην Τρίπολη των διευθυντών Επιδοτήσεων και των τοπογράφων των ΕΑΣ Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Νεμέας. Όπως ανέφερε στο «Θ» ο διευθυντής Επιδοτήσεων της ΕΑΣ Μεσσηνίας Κώστας Πέτροβας, συμφώνησαν πως «είναι πολύ δύσκολο το έργο, και στην πράξη και λόγω χρονικού ορίζοντα».
Ο κ. Πέτροβας μας είπε πως η διαδικασία θα προχωρήσει σε δύο στάδια: το πρώτο θα είναι η συλλογή και καταχώριση των αιτήσεων, που προβλέπεται να είναι όλες εμπρόθεσμες. Το δεύτερο θα είναι η ψηφιοποίηση. Αν μερικές Ενώσεις δουν ότι μπορούν να ξεκινήσουν την ψηφιοποίηση πριν το τέλος Μαΐου, θα το κάνουν. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιθυμεί να έχει γίνει ψηφιοποίηση σε όλα τα αγροτεμάχια μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Πώς θα προχωρήσει γρήγορα όμως η διαδικασία, όταν στη Μεσσηνία η εταιρεία Αγρογή ΑΕ δεν έχει εγκαταστήσει ψηφιακούς χάρτες σε άλλα υποκαταστήματα της Ένωσης πλην αυτών Καλαμάτας και Μεσσήνης;
Ο διευθυντής Επιδοτήσεων της Ένωσης εκτιμά, πάντως, ότι με το που θα βγει ο τιμοκατάλογος για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η ΕΑΣ Μεσσηνίας είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη συλλογή αιτήσεων, ώστε στη συνέχεια να καλέσει τους παραγωγούς κατά περιοχές για την ψηφιοποίηση.

Πηγή: Θάρρος

Οι μετρήσεις στους 8 υδρολογικούς σταθμούς

Εφέτος έβρεξε, του χρόνου;

Το μέσο ετήσιο ύψος βροχής έχει ξεπερασθεί φέτος στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δείχνουν οι μετρήσεις της ΥΕΒ, οι οποίες γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους 8 υδρολογικούς σταθμούς της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με τον αντινομάρχη κ. Παναγιωτόπουλο, πραγματοποιούνται μετρήσεις των παροχών ποταμών και πηγών του νομού: «Από τις επίσημες μετρήσεις φαίνεται ότι έχουμε αυξημένες βροχοπτώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, προκύπτει ότι οι παροχές τόσο στα ποτάμια όσο και στις πηγές είναι πάρα πολύ αυξημένες».
Σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές και συγκεκριμένα από το 1981 έως σήμερα, σε όλους τους υδρολογικούς σταθμούς της Μεσσηνίας διαπιστώνεται η αύξηση των μηνιαίων βροχοπτώσεων. Από τις καλύτερες χρονιές φαίνεται ότι για τη Μεσσηνία ήταν οι εξής: 1986 -1987, 1990-1991, 1995-1996, 1999-2000 και 2000- 2001.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάσθηκε τις χρονιές 2006- 2007. Η διετία .........

2008- 2009 παρουσιάζει περίπου τα ίδια στοιχεία με τις χρονιές 1981-1982.

Μετρήσεις

Τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις μετρήσεις έχουν ως εξής:
-Υδρολογικός Σταθμός Κρεμμυδίων: 2007-2008: 614,3 mm.
2008-2009: 965,5 mm. Αύξηση 351,2 mm
-Υδρολογικός Σταθμός Πλάτης : 2007-2008: 691,9 mm.
2008-2009: 1.043,9 mm. Αύξηση 352 mm
-Υδρολογικός Σταθμός Γαργαλιάνων: 2007-2008: 636,2 mm.
2008-2009: 915,6 mm. Αύξηση 279,4 mm.
-Υδρολογικός Σταθμός Χώρας: 2007-2008: 501,6 mm.
2008-2009: 634,3 mm. Αύξηση 132,7 mm.
-Υδρολογικός Σταθμός Δωρίου: 2007-2008: 535 mm.
2008-2009: 298 mm. Δεν υπάρχουν οι μετρήσεις Νοεμβρίου και Ιανουαρίου.
-Υδρολογικός Σταθμός Κυπαρισσίας: 2007-2008: 644 mm.
2008-2009: 757,3 mm. Αύξηση 113,3 mm.
-Υδρολογικός Σταθμός Πύλου: 2007-2008: 423,6 mm.
2008-2009: 574,6 mm. Αύξηση 151 mm.
-Υδρολογικός Σταθμός Μουζακίου: 2007-2008: 568,8 mm.
2008-2009: 771,7 mm. Αύξηση 202,9 mm.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, πραγματοποιούνται μετρήσεις ανά τακτά διαστήματα των παροχών ποταμών και πηγών του νομού: «Από τις επίσημες μετρήσεις φαίνεται ότι έχουμε αυξημένες βροχοπτώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, προκύπτει ότι οι παροχές τόσο στα ποτάμια όσο και στις πηγές είναι πάρα πολύ αυξημένες. Το ύψος βροχής από το Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Ιανουάριο του 2009, οπότε έγιναν οι τελευταίες μετρήσεις, σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας έχει ξεπεράσει το μέσο ετήσιο ύψος. Προκύπτει ακόμα ότι η φετινή χρονιά είναι θετική ως προς το υδατικό ισοζύγιο, κι αυτό είναι πολύ σημαντ
ικό. Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον μέσα στο 2009 δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα λειψυδρίας. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να μας εφησυχάζει, δεδομένου ότι παγκοσμίως είναι γνωστά τα προβλήματα με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Πρέπει να υπάρχει σωστή διαχείριση τόσο ως προς την άρδευση ως και προς την ύδρευση. Αυτό αφορά όλους μας».

Όσο για τις επόμενες μετρήσεις, θα γίνουν τέλος Μαΐου. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές και συγκεκριμένα από το 1981 έως σήμερα, σε όλους τους υδρολογικούς σταθμούς της Μεσσηνίας διαπιστώνεται η αύξηση των μηνιαίων βροχοπτώσεων. Από τις καλύτερες χρονιές φαίνεται ότι για τη Μεσσηνία ήταν οι εξής: 1986 -1987, 1990-1991, 1995-1996, 1999-2000 και 2000- 2001. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάσθηκε τις χρονιές 2006- 2007. Η διετία 2008- 2009 παρουσιάζει περίπου τα ίδια στοιχεία με τις χρονιές 1981-1982.

Πρωτοβουλίες

Οι συζητήσεις και ο παγκόσμιος προβληματισμός για την έλλειψη πόσιμου νερού οδήγησε τον ΟΗΕ στην καθιέρωση της 22ας Μαρτίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό». «Οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η πατρίδα μας στην ανισοκατανομή των βροχοπτώσεων, στους διαθέσιμους υδατικούς και παραγωγικούς εδαφικούς πόρους, στους δείκτες κατανάλωσης νερού σε σχέση με τους διαθέσιμους υδάτινους πόρους, καθώς και η αναποτελεσματικότητα στην ανακύκλωση των πόρων και η πολυαρχία στη διαχείριση του νερού οδηγούν στην εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας και υποβάθμισης της ποιότητας των επιφανειακών και υπογείων υδάτων. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποστερήσουμε τα παιδιά μας από ένα περιβάλλον με αισθητικές αξίες και διάθεση σε ποιοτικό νερό», σχολίασε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Καταλήγοντας, επισήμανε ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και ως τέτοιες ανάφερε:
-Παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των νερών.
-Ταξινόμηση των υδατικών πόρων σε κατηγορίες, ανάλογα με τη χρήση τους.
-Θέσπιση κινήτρων για την ανακύκλωση του νερού και κυρίως την τιμολόγησή του ανάλογα με τη διαθέσιμη ποσότητα.
-Ορθολογική διαχείριση της ελληνικής γεωργίας, καθώς απορροφά περίπου το 87% των αποθεμάτων, ενώ χάνεται το 80% λόγω των ξεπερασμένων μεθόδων άρδευσης και κακής συντήρησης των αρδευτικών και στραγγιστικών δικτύων.
-Υλοποίηση έργων καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης των υγρών αποβλήτων και λυμάτων.
-Διατήρηση του ισοζυγίου των υδατικών αποθεμάτων μέσω απαγόρευσης των παράνομων γεωτρήσεων και αρδεύσεων.
-Εξασφάλιση ελάχιστης παροχής μετά την κατασκευή φραγμάτων προς αποφυγή της υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων.
-Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και συμμετοχή του στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Πηγή: Θάρρος

Gmail με UNDO δυνατότητα

To νέο χαρακτηριστικό που προσφέρει το Gmail, είναι η δυνατότητα ακύρωσης αποστολής ενός email, προσφέροντας έτσι μία δεύτερη ευκαιρία, σε όσους βιάστηκαν να πατήσουν το κουμπί αποστολής.

Αν λοιπόν γράψατε κάτι πάνω στην ένταση της στιγμής για το οποίο μετανιώσατε αμέσως μετά ή απλά ξεχάσετε να επισυνάψετε τη φωτογραφία που υποσχεθήκατε, το Gmail προσφέρει την επιλογή της αναίρεσης (Undo) ακόμα και αν σας αναφέρει ότι το email απεστάλη επιτυχώς.

Για να δείτε πάντως την επιλογή του Undo, θα πρέπει να επιλέξετε Settings στο Gmail και ..........

απο εκεί να ανοίξετε την καρτέλα LABS.
Εκεί θα βρείτε την επιλογή Undo Send η οποία περιγράφεται ως εξής απο τη Google:
“Oops, hit "Send" too soon? Stop messages from being sent for a few seconds after hitting the send button” .

Πατήστε enable και δοκιμάστε το UNDO χαρακτηριστικό. Να θυμάστε μόνο ότι η επιλογή του μπορεί να γίνει μόνο για τα πρώτα 5 δευτερόλεπτα μετά την επιτυχή αποστολή του email ενώ η Google σκοπεύει να διπλασιάσει τον χρόνο μόνο αν δει ότι το χαρακτηριστικό αυτό έχει ευρεία απήχηση στους χρήστες του Gmail.