Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Καθυστερεί τη ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων

Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στο σύστημα ψηφιοποίησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων γεγονός που κάνει εξαιρετικά δύσκολο να καταβληθούν προκαταβολές επιδοτήσεων στους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους στις 16 Οκτωβρίου.
Η Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα να καταβληθεί μέχρι και το 70% των χρημάτων της ενιαίας ενίσχυσης και των ειδικών...

καθεστώτων στις 16 Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις αιτήσεις των δικαιούχων για το έτος 2009.
Ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις καθώς δεν έχουν γίνει όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι διοικητικοί, επιτόπιοι και διασταυρωτικοί, με βάση το νέο σύστημα ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, που ζητά η Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητά λύσεις προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις πληρωμές και δεν αποκλείεται να επιλεγεί η οδός της ταμειακής διευκόλυνσης μέσω ΑΤΕ. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξασφαλιστεί 1,5 δισ. ευρώ αν είναι να δοθεί το 70% ή 1,1 δισ. ευρώ αν είναι να δοθεί το 50% της επιδότησης.

Αγώνας
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το πώς προχωρούν οι σχετικές εργασίες όσοι δικαιούχοι επιδοτήσεων δήλωσαν αρχικά τα χωράφια τους, αλλά δεν έκαναν την ψηφιοποίηση, δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν.

Αντίθετα, θα πρέπει να σπεύσουν στις Ενώσεις να κάνουν την ψηφιοποίηση, καθώς χωρίς αυτή δεν θα μπορούν στο εξής να εισπράξουν τις επιδοτήσεις.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ



Οι διαιτητές στον 6ο Όμιλο της Δ' Εθνικής

Ορίστηκαν από την ΕΠΟ οι διαίτητες που θα σφυρίξουν τα παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής στον 6ο όμιλο της Δ' Εθνικής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΟ οι διαιτητές είναι οι:

Εράνη - Τσιλιβί
Ι. Γραμματικόπουλος,
Γ. Αναγνωστόπουλος, Α. Γιαννόπουλος (ΕΠΣ Αχαΐας).

Στα υπόλοιπα παιχνίδια........


Ολυμπιακός Καλ. - Τέλος Αγρας
Κ. Ψηλοπαναγιώτης
Β. Γιαννέτσος, Ν. Δαλαμάρας (ΕΠΣ Μεσσηνίας).

Διαγόρας Βραχνέικων - Μεσσηνιακός
Α. Διαμαντόπουλος
Φ. Τσιώργος, Δ. Κυρίος (ΕΠΣ Αρκαδίας).

Πάμισος - Εθνικός Σαγέικων
Κ. Γρηγορίου
Γ. Ζήσης, Χ. Βεργέτης (ΕΠΣ Αρκαδίας).

ΑΟ Κροκεών - Ξενοφών Κρεστενών
Γ. Λαγός
Δ. Χόρτης, Κ. Λινάρδης (ΕΠΣ Αχαΐας).
Παρατηρητής Νίκος Χρονόπουλος (ΕΠΣ Μεσσηνίας).



Ετοιμο αλλά... κλειστό το Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών λόγω έλειψης προσωπικού.

Έτοιμο άλλα κλειστό παραμένει το νέο Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών καθώς ακόμη από το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προσληφθεί το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό που θα το στελεχώσει.
Το νέο σχολείο ολοκληρώθηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες και την περυσινή χρονιά δεν πρόλαβε να λειτουργήσει.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο και με όλες τις ανέσεις σχολείο, αφού έχει όλες τις προδιαγραφές για να λειτουργήσει ως ειδικό.
Ετσι και οι μαθητές θα μπορούν να απολαύσουν ένα σύχρονο χώρο διδασκαλίας καθώς ..........

μέχρι τώρα τα μαθήματα γίνονταν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών.

Η καθυστέρηση όμως πρόσληψης εκπαιδευτικών το κρατά ακόμη κλειστό, ενώ οι γονείς των παιδιών αγωνιούν για το τι θα γίνει. Πάντως από την πληροφόρηση που υπάρχει φαίνεται ότι τις μέρες αυτές θα λυθεί το πρόβλημα, καθώς αναμένεται η πρόσληψη εκπαιδευτικών και η στελέχωση του σχολείου.
Αυτό εξάλλου μας επισήμανε και ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας, σημειώνοντας: «Ακόμη δεν έχουν έρθει οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, περιμένουμε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να στείλει τους δασκάλους. Είναι καθαρά θέμα του υπουργείου Παιδείας.
Το νέο σχολείο είναι πανέτοιμο να λειτουργήσει, έχει καθαριστεί, έχουμε μεταφέρει όλα τα πράγματα από το παλιό σχολείο και περιμένουμε να έρθουν οι εκπαιδευτικοί για να ξεκινήσει την λειτουργία του. Κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες».

Πηγή: Ελευθερία

Αλληλεγγύη από τους υποψήφιους βουλευτές απαιτεί ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Να είναι αλληλέγγυοι στο πρόβλημά τους, στην καταστροφή της τομάτας και των άλλων κηπευτικών από το έντομο φυλλορήκτης (tuta absoluta), ώστε να αποζημιωθούν χωρίς να σπαταληθεί άδικα ούτε ένα ευρώ από τον ΕΛΓΑ, απαιτεί από τους αρχηγούς των κομμάτων και τους υποψήφιους βουλευτές της Μεσσηνίας ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών.

Στο κείμενο που υπογράφουν ο πρόεδρος του συλλόγου Τέλης Καναβός και ο γραμματέας Γιάννης Γριβοκωστόπουλος, αφού γίνεται αναφορά στην ολική καταστροφή που έχει συμβεί κι εκτιμάται πως όλα τα δεινά που τους πνίγουν είναι συνέπεια πολιτικών επιλογών, σημειώνεται: ........

«Και το συγκεκριμένο καταστροφικό έντομο εμφανίστηκε στην πατρίδα μας μέσα από τα εισαγόμενα κηπευτικά, από Λατινική Αμερική στην Ισπανία το 2007 και από εκεί στην περιοχή μας.
Οπότε και αυτό το πρόβλημα προκύπτει μέσα από τις πολιτικές επιλογές που επιβάλλονται. Λόγω του ότι όταν χορεύουν τα βουβάλια στο βάλτο την πληρώνουν τα βατράχια, έλα που όμως εμείς στον Αγρ. Σύλ. Φιλιατρών δεν ταυτίζουμε τους εαυτούς μας με τα βατράχια.

Δεν νιώθουμε ανίκανοι και ανήμποροι να αντισταθούμε σε αυτά που συμβαίνουν. Απαιτούμε από όλους εσάς να είστε αλληλέγγυοι στο πρόβλημά μας, ώστε να αποζημιωθούμε χωρίς να σπαταληθεί άδικα ούτε ένα ευρώ από τον ΕΛΓΑ, εννοώντας μια πλήρη ορθολογιστική διαχείριση του προβλήματος.
Μην ξεχνάτε ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά μας. Ο ΕΛΓΑ αν είναι υπερχρεωμένος, δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς, αλλά έχει να κάνει με πολιτικές επιλογές που εφαρμόστηκαν.
Εάν εσείς πιστεύετε ότι δεν δικαιούμαστε αποζημίωση ή ότι η καταστροφή της παραγωγής μας ήταν αντιμετωπίσιμη, τότε πάρτε δημόσια θέση, αλλιώς θεωρούμε ότι συμφωνείτε μαζί μας.

Τα Φιλιατρά είναι τόπος φιλοξενίας, οι Φιλιατρινοί είμαστε απόλυτα δημοκράτες και δημοκρατία σημαίνει αντίλογος.
Κατά την προεκλογική περίοδο θα σας περιμένουμε στην πόλη μας, η δε πρακτική μας και αντεπίθεσή μας θα φτάσει μέχρι την Αθήνα.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το 7% του εθνικού καθαρού προϊόντος προέρχεται από την αγροτική παραγωγή.
Επίσης στις σημερινές συνθήκες που η ανεργία καλπάζει, οι εργασιακές συνθήκες έχουν γίνει λάστιχο, η υποαπασχόληση καθιερώθηκε ως κάτι φυσιολογικό, όταν χάνεται μια θέση στον πρωτογενή τομέα, αντιστοιχεί σε τρεις θέσεις εργασίας στους υπόλοιπους τομείς».

Πηγή: Ελευθερία

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Στο γραφείο της δέχτηκε φίλους την Πέμπτη το πρωί το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε τα χωριά Μεσοπόταμος, Σουληνάρι, Κρεμμύδια, Χανδρινού, Κουκουνάρα και Στενωσιά.

Η κ. Γιαννακοπούλου σε όλα τα χωριά που επισκέφθηκε έτυχε θερμότατης υποδοχής, ενώ κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. «Το ΠΑΣΟΚ δίνει ελπίδα, σιγουριά και προοπτική στους πολίτες και για αυτό θα νικήσει στις εκλογές» είπε μεταξύ άλλων η κ. Γιαννακοπούλου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η χώρα θα αλλάξει πορεία και θα προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον.
«Η νίκη του ΠΑΣΟΚ θα δώσει νέες προοπτικές και στην Περιφέρεια της χώρας, θα δώσει νέα δυναμική στη Μεσσηνία μας» είπε χαρακτηριστικά η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Το πρόγραμμα της Κας Γιαννακοπούλου γι' αύριο έχει ως εξής:.....


Την Παρασκευή, η κ. Γιαννακοπούλου θα περιοδεύσει στη Μεταμόρφωση, στη Μεταξάδα, στο Μυρσινοχώρι, στoυ Ρωμανού, στο Πετροχώρι και στο Κορυφάσιο και θα καταλήξει στη Χώρα.

Εμποροπανήγυρη Γαργαλίανων: 3 - 9 Οκτωβρίου 2009

ΜΕΓΑΛΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ.

3 - 9 Οκτωβρίου 2009

Ρούχα, υποδήματα, Είδη δώρων, Είδη Προικός, παιχνίδια, είδη Λαϊκής τέχνης, και άλλα πολλά.




ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
Θα γίνει τελικά το πανηγύρι στους Γαργαλιάνους




ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΛΑΣΤΟ E-MAIL από ΑΤΕ bank και καλά....

Έλαβα πρίν λίγη ώρα ένα πλαστό e-mail με αποστολέα δήθεν την ΑΤΕ bank.

Το πλαστό E-mail που ελήφθη φαίνεται εκ πρώτης όψεως σαν γνήσιο. Όμως δεν είναι.

Οπως μπορείτε να παρατηρήσετε παρακάτω ο τύπος εχει κανει επαγγελματική δουλειά σχεδόν ΤΕΛΕΙΑ καμουφλαρισμενη.

Δείτε το e-mail που λάβαμε και προσέξτε τον αποστολέα. ......


Κλίκ για πλήρες μέγεθος

ImageHost.org

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009: Έως τις 10 το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου το 20% του εκλογικού αποτελέσματος

Την καμπάνια του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές παρουσίασε ο υπηρεσιακός υπουργός Σπύρος Φλογαΐτης και ο γγ του ΥΠΕΣ Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Η διαφημιστική καμπάνια με τίτλο: «Κάθε ψήφος, μια επιλογή για το αύριο» έχει στόχο την παρότρυνση των πολιτών να προσέλθουν στις κάλπες.

Η καμπάνια αφορά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, καθώς και καταχωρήσεις στον Τύπο που απευθύνονται σε επί μέρους κοινωνικές ομάδες πολιτών: γυναίκες, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, νέους, ετεροδημότες και .......

άτομα με προβλήματα ακοής.

Οι εκλογείς, τις επόμενες δύο ημέρες θα μπορούν να ενημερώνονται για θέματα σχετικά με την εκλογική διαδικασία στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό 1500 και μέσω Διαδικτύου στη διευθύνσεις: www.ypes.gr και www.ermis.gov.gr.

Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.835.007 άτομα, εκ των οποίων τα 5.076.727 είναι γυναίκες και τα 4.758.280 άντρες.

Το 2,5% του εκλογικού σώματος είναι νέοι εκλογείς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Ο αριθμός τους ανέρχεται στις 245.866 άτομα.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι είναι 12.475, χαμηλός αριθμός σε σχέση με το σύνολο των εκλογέων, ωστόσο, ο κ. Φλογαΐτης δήλωσε πως έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να μην διπλοψηφίσουν.

Οι ετεροδημότες ανέρχονται στις 116.941 άτομα, τα οποία θα ψηφίσουν βάσει ειδικών καταλόγων σε τμήματα του τόπου διαμονής τους.

Για να λειτουργήσουν τα ξεχωριστά αυτά τμήματα θα πρέπει ο αριθμός των εκλογέων να ανέρχεται τουλάχιστον στους 40 για να διαφυλαχθεί η μυστικότητα της ψήφου.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός, οι συγκεκριμένοι εκλογείς, οι οποίοι έχουν υπολογιστεί στα 7.521 άτομα, θα πρέπει να ψηφίσουν στον τόπο όπου ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Για την ενημέρωσή τους, οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν γραπτώς και από τηλεφώνου από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου, όπως και στις τελευταίες ευρωεκλογές του Ιουνίου, η εταιρεία που υποστηρίζει από τεχνολογικής άποψης την εκλογική διαδικασία θα εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ψηφοφορίας, μέσω κινητών, το οποίο θα εφαρμοστεί στο 20% των αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα.

Με αυτό το σύστημα, το αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο ποσοστό (20%) της Επικράτειας θα γίνει γνωστό στις 10 το βράδυ της Κυριακής.

Πηγή: in.gr

Γείωση Καραμπάτου στον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.

Αρνήθηκε ο Γραμματέας του Επιμελλητηρίου Καλαμάτας την πρόσκληση του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκη για την τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Καλαμάτας με την Κινέζικη Πόλη Σιάν.

Στην απαντητική του επιστολή ο Κος Καραμπάτος επικαλείται τις έντονες διαφωνίες του για την απειλή που δέχονται οι τοπικές και γενικότερα οι Ελληνικές επιχειρήσεις εξ αιτίας της εξαγωγικής πολιτικής που ασκεί η Κίνα με αποτέλεσμα τις αθέμιτες και πρωτόγνωρα επικίνδυνες εμπορικές πρακτικές.

Με το γάντι ο κος Καραμπάτος στην επιστολή του Γειώνει τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και του καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να παραστεί στην τελετή αδελφοποίησης.

Συγκεκριμένα η επιστολή του Κου Καραμπάτου αναφέρει τα εξής: ......

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Από τη θέση του Προέδρου του Επιμελητηρίου έχω επανειλημμένα εκφράσει με διάφορους τρόπους και δια των Μέσων τον γενικότερο προβληματισμό μου για την απειλή, που δέχονται πολλές τοπικές και γενικότερα ελληνικές επιχειρήσεις από την εξαγωγική πολιτική της Κίνας. Έχω επίσης εκφράσει τις επιφυλάξεις μου για το είδος των σχέσεων, που μπορούν να καλλιεργηθούν με μια χώρα που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα τα δικά της συμφέροντα και απειλεί τις οικονομίες παγκοσμίως με αθέμιτες και πρωτόγνωρα επικίνδυνες εμπορικές πρακτικές.

Συγκεκριμενοποιώντας τον εν λόγω προβληματισμό στην περιοχή μας, σημειώνω –ότι είναι ήδη πασίγνωστο στους συμπολίτες μας- την αθρόα δηλαδή παρουσία Κινέζων εμπόρων και παραεμπόρων, που δεν τηρούν την ελληνική νομοθεσία (αδειοδοτήσεις, φορολογία κ.λπ.) και που λόγω χαμηλού κόστους εργατικών αλλά και χαμηλής ποιότητας προϊόντων, βοηθούσης και της υποστηρικτικής πολιτικής της Χώρας τους, έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει», χωρίς καμιά αντίσταση από πλευράς των τοπικών αρχών, το νόμιμο εμπόριο της περιοχής μας.

Σημειώνω επίσης την διαδεδομένη απάτη με την τυποποίηση και διανομή, ως δήθεν ελληνικών, αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης ελαιολάδων κ.ο.κ.
Άποψή μου είναι, ότι η όποια αδελφοποίηση δεν θα πρέπει να αποτελεί δράση επικοινωνιακού μόνο χαρακτήρα, ούτε, πολύ περισσότερο δράση μονομερώς επωφελή για τη μία πλευρά, αλλά δράση με ουσιαστικό περιεχόμενο και αμοιβαία επωφελή για τις αδελφοποιημένες περιοχές.

Θα περίμενα, λοιπόν, να δω εκ μέρους του Δήμου μια Μελέτη Κόστους - Οφέλους, που να αφορά στα υπέρ και τα κατά της αδελφοποίησης για τον παραγωγικό ιστό της Μεσσηνίας και κυρίως σε τρόπους εξομάλυνσης των υφιστάμενων σήμερα προβλημάτων των εμπορικών σχέσεων, που η άλλη πλευρά θα καλείτο προηγουμένως να αποδεχθεί και να σεβαστεί. Κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και ειλικρινά, όσο και αν το επιθυμώ, δεν δύναμαι να κατανοήσω, εάν και με ποιο τρόπο έχει οργανωθεί η άμυνα της περιοχής μας απέναντι στην συνολική επικράτηση των ειδών προέλευσης Κίνας και στον κίνδυνο εξόντωσης τόσων μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρηματιών-συμπολιτών μας.
Έχω, λοιπόν, ζητήσει να ληφθεί υπόψη ο παραπάνω προβληματισμός εν όψει της αδελφοποίησης Καλαμάτας-με την πόλη ΣΙΑΝ και της υπογραφής του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας, προκειμένου να προστατευτεί στοιχειωδώς ο επιχειρηματικός κόσμος της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.

Δυστυχώς, μέχρι αυτή την ώρα ουδεμία σχετική πληροφόρηση έχω εκ μέρους σας και ως εκ τούτου, διατηρώντας τις επιφυλάξεις μου και συναισθανόμενος τις ευθύνες μου απέναντι στις επιχειρήσεις του νομού μας, είμαι υποχρεωμένος, αφού σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας, να μην την αποδεχθώ και να μη παραστώ στην τελετή αδελφοποίησης.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Προειδοποίηση ΔΕΗ για πιθανή παραπλάνηση των καταναλωτών

Ανακοίνωση με στόχο την προστασία του καταναλωτικού της κοινού εξέδωσε η ΔΕΗ Σχετικά άρθρα με αφορμή καταγγελίες για μεμονωμένα κρούσματα παραπλανηθέντων πελατών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι άγνωστοι που παρουσιάσθηκαν ως «τεχνικοί της ΔΕΗ» έλαβαν ποσά για δήθεν «υπηρεσίες».

Η Επιχείρηση τονίζει ότι για οποιαδήποτε υπηρεσία παρέχει η ΔΕΗ, ο καταναλωτής καταβάλλει το βεβαιωμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διανομής ή της Εμπορίας και οφειλόμενο ποσό μόνο στα ταμεία της ΔΕΗ ή μέσω των λογαριασμών ρεύματος και στους συμβεβλημένους συνεργάτες: τράπεζες, ΕΛΤΑ, φαρμακεία κλπ.

Καλεί τους καταναλωτές, σε περίπτωση που ..........

οποιοσδήποτε εμφανισθεί ως τεχνικός ή υπάλληλος της ΔΕΗ και ζητήσει την καταβολή ποσού με οποιαδήποτε πρόφαση, να αρνθούν οποιαδήποτε πληρωμή και να ενημερώσουν άμεσα το πλησιέστερο πρακτορείο ή κατάστημα της ΔΕΗ και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Τονίζει επίσης ότι συνεργεία της ΔΕΗ, τα οποία πραγματοποιούν διάφορες εργασίες (καταμετρήσεις, αποκαταστάσεις βλαβών κλπ), ουδέποτε πραγματοποιούν εισπράξεις από πελάτες για οποιοδήποτε λόγο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Από 18/9 έως 22/9 αιτήσεις διορισμού για τους εκπαιδευτικούς κλάδων ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ10

Από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις διορισμού με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν από 18-09-2009 έως 22-09-2009 οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ08, ΠΕ09 και ΠΕ10 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι περιλαμβάνονται: .........

1. Στους πίνακες αναπληρωτών σχολικού έτους 2009-2010, ως εξής:

· Με πραγματική προϋπηρεσία 24 μηνών και μία τουλάχιστον επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του κλάδου τους (κλ. ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ10)

· Στον Ενιαίο Πίνακα Διορισμών (άρθρο 6, παρ. 2 του Ν. 3255/2004) για την κάλυψη του ποσοστού 40% των κενών οργανικών θέσεων (κλάδοι ΠΕ08, ΠΕ09 και ΠΕ10)

2. Στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ 2008 για την κάλυψη του ποσοστού 60% των κενών οργανικών θέσεων (κλάδοι ΠΕ08, ΠΕ09 και ΠΕ10)

Οι υποψήφιοι οφείλουν να τηρήσουν τις προθεσμίες κατάθεσης αιτήσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμών εγκαίρως.

Καταβολή σε τρεις δόσεις ΦΠΑ από 20 Οκτωβρίου

OI περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ με προθεσμία υποβολής 20 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους και μετά μπορούν να υποβάλλονται και με τμηματική καταβολή του οφειλόμενου φόρου.

Αυτό προβλέπει μία εκ των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που υπεγράφησαν χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ μπορεί να καταβληθεί το 30% του οφειλόμενου φόρου, ενώ το υπόλοιπο ποσό να δοθεί σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις με επιβάρυνση 1% μηνιαίως. Oι καταβολές από τον τρίτο μήνα και μετά επιβαρύνονται με προσαύξηση 2% μηνιαίως.

Με άλλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ορίζονται τα εξής: ...........

• Για οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών στις τράπεζες έως 200.000 ευρώ δεν διενεργούνται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πλειστηριασμοί.

• Ρυθμίζονται θέματα απόσυρσης και αντικατάστασης αυτοκινήτων, καθώς και τα συναφή περιβαλλοντικά τέλη.

• Ρυθμίζονται θέματα μετατάξεων του προσωπικού της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα εκδώσει, πιθανόν και σήμερα, τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για υλοποίηση της απόσυρσης και αντικατάστασης αυτοκινήτων.

Σε περίπτωση που δεν επικυρωθούν από τη Βουλή εντός 40 ημερών, οι πράξεις παύουν να ισχύουν, χωρίς όμως να ακυρώνονται τα αποτελέσματα της μέχρι τότε εφαρμογής τους.

Πηγή: Ημερησία

Χωρίς διάλογο το debate των έξι

Την Τρίτη στις 22 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου.

Την προηγούμενη μέρα, στις 20:00, αλλά χωρίς να περιλαμβάνει διάλογο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, θα πραγματοποιηθεί τελικά το ντιμπέιτ των έξι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως αποφασίστηκε σήμερα στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα.

Όπως φαίνεται, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να υπάρχει απευθείας συζήτηση των ...........

δύο πολιτικών αρχηγών.

Η εκκρεμότητα έγκειται στο κατά πόσο θα τίθενται ερωτήσεις στους δύο πολιτικούς αρχηγούς από δημοσιογράφους, όπως επιθυμεί η ΝΔ, ή εάν θα υπάρχει μια αρχική ερώτηση ανά θεματική ενότητα και εν συνεχεία οι «2» θα μπορούν να αναπτύξουν ένα πιο ελεύθερο διάλογο, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων δήλωσαν αισιόδοξοι πως έως το τέλος της ημέρας οι λεπτομέρειες θα έχουν διευθετηθεί.

Το ντιμπέιτ των έξι

Το ντιμπέιτ των έξι θα περιλαμβάνει έξι ενότητες: οικονομία, περιβάλλον, δημόσια διοίκηση, εργασία και κοινωνική πολιτική, παιδεία, εξωτερική πολιτική. Θα υπάρχουν δύο κύκλοι ερωτήσεων με τρεις ενότητες ο καθένας, και οι δημοσιογράφοι -όλοι τηλεοπτικοί, όπως διευκρινίστηκε- θα χωριστούν σε τρεις κύκλους. Στο τέλος κάθε κύκλου, κάθε αρχηγός θα έχει δικαίωμα να υποβάλει ερώτημα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό επιθυμεί, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχολιάσει.

Για αποτελεσματικό συγκερασμό απόψεων έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ανακοινώνοντας την ημερομηνία διεξαγωγής του debate. Αναφερόμενος στην τηλεοπτική μονομαχία των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, ο κ. Αντώναρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στην ημέρα οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία επί των λεπτομερειών για την τηλεμαχία των δύο. Όσο περισσότερες συζητήσεις γίνονται, τόσο καλύτερο για τον τόπο, συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πάντως, πως η συμφωνία είναι για ένα debate.

ΠΑΣΟΚ: Να γίνει απευθείας συζήτηση των δύο

«Συμφωνήσαμε ότι θα γίνει το ντιμπέιτ», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως αυτά που συμφωνήθηκαν βελτιώνουν τη διαδικασία. «Όλα αυτά -είπε- βελτιώνουν μία ως γνωστόν, μη ικανοποιητική διαδικασία».

«Αυτά που συμφωνήθηκαν βελτιώνουν το ντιμπέιτ, κάνουν πιο ουσιαστική την αντιπαράθεση», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη «δυνατότητα των πολιτικών αρχηγών να κάνουν ερωτήσεις στους άλλους» και στη «διαφορετική διάταξη των δημοσιογράφων».

Σε ό,τι αφορά την τηλεμαχία Καραμανλή - Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σαφής: «Εμείς θέλουμε μία απευθείας συζήτηση των δυο αρχηγών χωρίς διαμεσολάβηση, με ένα συντονιστή σε τέσσερις θεματικές ενότητες».

«Το ντιμπέιτ -πρόσθεσε- θα γίνει στις 22 του μηνός, είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί κοινός τόπος».

ΚΚΕ: «Μία από τα ίδια»

«Δυστυχώς οι προτάσεις του ΚΚΕ απορρίφθηκαν και θα έχουμε μία από τα ίδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Διακομματική, Μάκης Μαΐλης, για το ντιμπέιτ των έξι.

Συμμετέχουμε μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμή σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις, πρόσθεσε ο κ. Μαΐλης και παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένας διάλογος, υπάρχει μία παρωδία, μια γελοιοποίηση...».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Απόσυρση ΙΧ, δόσεις ΦΠΑ, στοπ σε πλειστηριασμούς.

Υπεγράφη χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά στην καταβολή του ΦΠΑ στην αναστολή των πλειστηριασμών και στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ειδικότερα, προβλέπεται αλλαγή του τρόπου καταβολής του ΦΠΑ, ο οποίος δεν θα καταβάλλεται στο σύνολό του με την υποβολή της δήλωσης, αλλά, αφού πληρωθεί το 30% της οφειλής, το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε δύο δόσεις. Για τους πλειστηριασμούς αναστέλλεται η καταβολή τους μέχρι τέλος του χρόνου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ.

Στην πράξη προβλέπονται τα μέτρα για την ........

απόσυρση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και την εφαρμογή του πράσινου δακτυλίου. Αναλυτικότερα:

Ο ΦΠΑ

Με μικρή προκαταβολή και σε δόσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξοφλούν οι υπόχρεοι το ΦΠΑ που οφείλουν.

Ειδικότερα, το νέος καθεστώς προβλέπει τα εξής:

* Πληρωμή ποσοστού 30% της οφειλής ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης.

* Εξόφληση του υπόλοιπου ποσού σε δύο μηνιαίες δόσεις.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα ισχύει η από το νόμο προβλεπόμενη επιβάρυνση λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, αλλά δεν θα ισχύουν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες.

Μετά φυσικά το διάστημα των δύο μηνών, θα αναζητούνται και οι ποινικές ευθύνες και θα επιβάλλεται υψηλότερη επιβάρυνση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανακριβής δήλωση θα τιμωρείται με εξαιρετικά υψηλό πρόστιμο, που θα ανέρχεται ακόμη και στο τριπλάσιο του ποσού που δεν έχει δηλωθεί, χωρίς δικαίωμα του εφόρου να προβαίνει σε μείωση του προστίμου.

Επισημαίνεται ότι η αποσύνδεση της δήλωσης του ΦΠΑ από την πληρωμή του διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ, ειδικά στη σημερινή περίοδο που η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης ρευστότητας λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Διευκολύνονται επίσης οι επιχειρήσεις και σε περιπτώσεις μιας έκτακτης οικονομικής δυσκολίας ή δυσανάλογα μεγάλων πωλήσεων κάποιο μήνα σε σχέση με το μέσο όρο των μηνιαίων πωλήσεών τους.

Εξάλλου είναι γνωστό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη διακίνηση πολλών μεταχρονολογημένων ή και ακάλυπτων επιταγών στην αγορά, που έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην έχουν εισπράξει το ΦΠΑ των πωλήσεών τους έως την ημέρα καταβολής του και να μην μπορούν να τον αποδώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι με την ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλεται η ταυτόχρονη δήλωση και εξόφληση του ΦΠΑ, γεγονός το οποίο οδηγεί πολλές επιχειρήσεις να κάνουν ανακριβή δήλωση προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες της οικονομικής τους αδυναμίας.

Από την άλλη, βέβαια, πλευρά ένας ακόμη στόχος των παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι να αρχίσουν να εισπράττουν, έστω και με καθυστέρηση, μέρος του ΦΠΑ που οφείλουν οι υπόχρεοι, καθώς τα έσοδα από τη συγκεκριμένη «πηγή» του Προϋπολογισμού έχουν βουλιάξει, αφού μέχρι σήμερα κινούνται με αρνητικούς ρυθμούς.

Πορεία που οφείλεται αφενός στην αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις λόγω της κρίσης, αφετέρου όμως και στην αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που στα προγράμματα και των δύο μεγάλων «μονομάχων» της 4ης Οκτωβρίου, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο «στοίχημα» που τίθεται είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, ειδικά δε από το σκέλος του ΦΠΑ, αλλά από διαφορετικούς «δρόμους».

Ωστόσο, και η Ν.Δ. σχεδιάζει να φτιάξει ειδική βάση δεδομένων στα πρότυπα του Τειρεσία για τους οφειλέτες του Δημοσίου, αλλά και το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να προχωρήσει στη διασύνδεση των διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων που υφίστανται προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση διασταύρωση στοιχείων που θα «προδίδει» όσους έχουν χρέη.

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας στηρίζουν σημαντικό μέρος της οικονομικής τους πολιτικής, στη δημιουργία μηχανισμών που θα τους επιτρέψουν αμέσως μετά τις εκλογές να εισπράξουν μέρος των χρεών που δεν έχουν εισπραχθεί και παραμένουν στα χαρτιά.

Πλειστηριασμοί

Σε εφαρμογή τίθενται πλέον τα μέτρα αναστολής μέχρι το τέλος του χρόνου πλειστηριασμών από εμπορικές τράπεζες για χρέη μέχρι και 200.000 ευρώ καθώς επίσης και της δυνατότητας αύξησης του ποσοστού επισφαλειών τα οποία περιελήφθησαν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου την οποία υπέγραψε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή μέχρι και το τέλος του χρόνου των πλειστηριασμών για χρέη μέχρι και 200.000 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα ισχύει μόνο στην περίπτωση που επισπεύδουσα είναι κάποια εμπορική τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ότι εάν τον πλειστηριασμό κινεί κάποιος ιδιώτης ή ακόμη και το ίδιο το Δημόσιο, τα πράγματα αλλάζουν. Για τους ιδιώτες δεν υπάρχει καμία δέσμευση από τη χθεσινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου για αναστολή πλειστηριασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αντιστοίχως για το Δημόσιο και με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στα τέλη του Αυγούστου, όταν και συμφωνήθηκε το μέτρο με την Ενωση Εμπορικών Τραπεζών, τα πράγματα διαφέρουν από τη φύση της οφειλής.

Αν, δηλαδή, το θέμα αφορά σε παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές ο πλειστηριασμός θα προχωρά κανονικά. Αν πάλι ο πλειστηριασμός είναι κατάληξη κάποιων πρόσφατων οφειλών επιχειρήσεων ή ιδιωτών οι οποίες έχουν ως αιτία τη διεθνή κρίση, τότε ο πλειστηριασμός δύναται να ανασταλεί και για την περίπτωση αυτή μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Αύξηση επισφαλειών

Στην ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου περιλαμβάνεται και η ικανοποίηση ενός αιτήματος του εμπορικού κόσμου που αφορά στο ποσοστό του τζίρου το οποίο θα μπορεί να εγγράφει ως επισφαλείς απαιτήσεις. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται από το 0,5% του ετήσιου τζίρου που ίσχυε μέχρι σήμερα στο 1% του τζίρου (οι έμποροι ζητούσαν αύξηση στο 2% του ετήσιου τζίρου) σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης.

Με την αύξηση του ποσοστού των επισφαλειών είναι δυνατό κάποιες επιχειρήσεις να έχουν μια «φορολογική ανάσα», αφού δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για βεβαιωμένες απαιτήσεις τους, οι οποίες έχουν καταστεί επισφαλείς λόγω της κρίσης. Παράλληλα, το μέτρο βελτιώνει συνολικά την εικόνα του ετήσιου ισολογισμού της κάθε εταιρείας είτε για τους μετόχους είτε για την αγορά. Ωστόσο, η διευκόλυνση αυτή δεν αλλάζει τους όρους της παραγραφής των επισφαλειών στα 5 χρόνια.

Οι ρυθμίσεις για οχήματα

Τα μέτρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και την εφαρμογή του πράσινου δακτυλίου περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί ενδεχομένως και σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται ότι θα έχουν εκδοθεί και οι 3 κοινές υπουργικές αποφάσεις υπογεγραμμένες από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας & Οικονομικών και Μεταφορών, που θα εξειδικεύουν τα μέτρα και θα καθορίζουν τα δικαιολογητικά, τον τρόπο καταβολής των κινήτρων και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στη ρύθμιση προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου πρέπει να κυρωθεί από τη νέα Βουλή σε 40 ημέρες από τη σύστασή της, διαφορετικά ακυρώνεται. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ, αν είναι κυβέρνηση μετά τις εκλογές, δεν προτίθεται να ακυρώσει τη σχετική ρύθμιση της απόσυρσης, αλλά να τη διαφοροποιήσει, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα ,τα οποία χαρακτηρίζει άδικα, διότι θεωρεί ότι πρέπει να επιβάλλονται ανάλογα με την επιβάρυνση που έχει κάθε αυτοκίνητο στο περιβάλλον και όχι ανάλογα με τον κυβισμό του.

Αναλυτικά στη ρύθμιση περιλαμβάνονται οικονομικά κίνητρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος και τον κυβισμό και θα αυξάνονται αν μετά την απόσυρση ο ιδιοκτήτης προβεί στην αγορά νέου αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ενώ παράλληλα προβλέπεται αύξηση των τελών κυκλοφορίας από το 2010 για τα παλαιά ρυπογόνα οχήματα που δεν θα αποσυρθούν, καθώς και καθιέρωση πράσινου δακτυλίου από το Σεπτέμβριο του 2011, εντός του οποίου θα κυκλοφορούν ελεύθερα μόνο τα καινούργια αυτοκίνητα που δεν ρυπαίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας που θα αποσυρθεί υπολογίζεται σε περίπου 730.000 μέχρι το 2015, που θα ισχύσει το μέτρο, και θα μειώσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, τους ρύπους μέχρι και 60%.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου παλαιάς τεχνολογίας που θα προχωρήσει στην απόσυρσή του πρέπει να απευθυνθεί σε ένα από τα 81 σημεία που συνεργάζονται με την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων για να το παραδώσει όπως και τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του ώστε να παραλάβει τη βεβαίωση καταστροφής σε περίπου ένα δεκαπενθήμερο, την οποία θα προσκομίσει στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της νομαρχίας που ανήκει για να γίνει η διαγραφή του και να παραλάβει το σχετικό πιστοποιητικό που θα καταθέσει στην εφορία για να εισπράξει τα χρήματα που αναλογούν στην κατηγορία του.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κίνητρα που προβλέπονται για την απόσυρση των παλαιών οχημάτων αυτά είναι ανάλογα με τον κυβισμό τους και αυξάνονται σε όσους ταυτόχρονα προβούν και στην αγορά νέου αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα, για απόσυρση αυτοκινήτου έως 900 κ. εκ. αναλογούν 500 ευρώ, ενώ για τις κατηγορίες μεταξύ 901 και 1.400 κ.εκ. αντιστοιχούν 1.000 ευρώ και για αυτοκίνητα 1.401 έως 2.000 κ.εκ. αναλογούν 1.500 ευρώ, καθώς και 1.800 ευρώ για κατηγορία έως και 2.400 κ.εκ. Για αυτοκίνητα άνω των 2.400 κυβικών αναλογούν 2.200 ευρώ, ενώ επιπλέον κίνητρο της τάξης των 1.000 ευρώ θα έχουν όσοι από τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. προχωρήσουν παράλληλα με την απόσυρση στην αντικατάστασή του με αγορά αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας euro 4 και euro 5, δηλαδή αυτοκίνητα που έχουν ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας μετά το 2005 και το 2006.

Ανάλογα οικονομικά κίνητρα που κλιμακώνονται με την κατηγορία και τον κυβισμό χορηγούνται και για απόσυρση φορτηγών αυτοκινήτων, τα οποία αυξάνονται με την αγορά νέων.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την απόσυρση ελαφρών φορτηγών, 500 ευρώ αντιστοιχούν σε οχήματα έως 900 κ.εκ., 1.000 ευρώ για οχήματα μεταξύ 901 και 1.400 κ.εκ., 1.500 ευρώ για κατηγορίες 1.401 έως 2.000 κ.εκ., 1.800 ευρώ για 2.400 κ.εκ., ενώ στα 2.200 ευρώ προσδιορίζεται το όφελος για όσους αποσύρουν φορτηγά με κυβισμό άνω των 2.400 κυβικών εκατοστών, συν 1.500 ευρώ που θα εισπράξουν επιπλέον όσοι προχωρήσουν στην αγορά φορτηγού νέας τεχνολογίας παράλληλα με την απόσυρση του παλιού τους.

Επίσης, σε 3.000 ευρώ ανέρχεται το οικονομικό κίνητρο για απόσυρση βαρέων φορτηγών μικρότερων των 8 τόνων, σε 6.000 ευρώ για φορτηγά από 8 έως 15 τόνους και 9.000 ευρώ για κατηγορία φορτηγών πάνω από 15 τόνους, ενώ για αντικατάσταση των φορτηγών χορηγείται παράλληλα κίνητρο ύψους 4.000 ευρώ.

Τα περιβαλλοντικά τέλη που προβλέπονται στο πακέτο των μέτρων για τα αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας θα καταβληθούν με τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. το Δεκέμβριο. Τότε οι κάτοχοι των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας θα πληρώσουν αυξημένα τέλη, από 50 έως 150 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητα, τον κυβισμό τους και τη ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον, ενώ μειωμένα θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας για τα καθαρά αυτοκίνητα.

Οι αυξήσεις αυτές των τελών κυκλοφορίας ή περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας, όπως ονομάστηκαν, θα ισχύσουν για όλες τις κατηγορίες των οχημάτων (Ι.Χ., φορτηγά κτλ) και η προμήθεια του σήματος «περιβαλλοντικών» τελών θα γίνεται, όπως και σήμερα δηλαδή, στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους από πιστοποιημένα σημεία συναλλαγής, όπως οι τράπεζες, με απαραίτητη πλέον προϋπόθεση την προσκόμιση της κάρτας ελέγχου καυσαερίων του συγκεκριμένου οχήματος.

Η θέσπιση του πράσινου δακτυλίου, που θα εφαρμοστεί στην Αθήνα από την 1η Σεπτεμβρίου 2011, αρχικά στα όρια και στο ωράριο του υφιστάμενου, αλλά και σε όποιο άλλο αστικό κέντρο αποφασίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων. Θα εφαρμοστεί παράλληλα με το μέτρο διαφοροποίησης του χρώματος του σήματος των περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας ώστε να ελέγχεται ευκολότερα.

Τα Ι.Χ. και τα φορτηγά με πολύ υψηλές εκπομπές ρύπων, δηλαδή τα παλαιά οχήματα προ 15ετίας, δεν μπορούν να εισέρχονται στον πράσινο δακτύλιο κατά το ωράριο λειτουργίας του, θα μπορούν ωστόσο να εισέρχονται μόνο εκτός του ωραρίου του, ενώ τα καθαρά αυτοκίνητα, δηλαδή τα καινούργια που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km, θα εισέρχονται ελεύθερα σε αυτόν όλες τις ώρες, και όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να κινούνται με το σύστημα μονά ζυγά όπως σήμερα.

Οι διατάξεις για ΦΠΑ και επισφάλειες

Οι διατάξεις που αφορούν στα θέματα του ΦΠΑ και στις επισφάλειες έχουν ως εξής:

«Ρύθμιση θεμάτων ΦΠΑ, επισφαλών απαιτήσεων, ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αναπροσαρμογή ποσού οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και αναστολή πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα»

Αρθρο 1

1. Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του φόρου που οφείλεται με την υποβολή των αρχικών χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ (κυρ. ν. 2859/2000) στους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Α' ή Β' ή Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ με καταληκτική ημερομηνία καταβολής του συνολικά οφειλόμενου φόρου το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης ως εξής:

- Καταβολή ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον του οφειλόμενου φόρου με την υποβολή της δήλωσης.

- Καταβολή του υπολοίπου φόρου σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό της κάθε δόσης προσαυξάνεται κατά ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) μέχρι τη λήξη του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα της υποβολής της δήλωσης.

Από τον τρίτο μήνα επιβάλλεται προσαύξηση κατά ΚΕΔΕ, που ανέρχεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Στους υποκείμενους στο φόρο που καταβάλλουν τουλάχιστον το τριάντα τοις εκατό (30%) του οφειλόμενου φόρου και κάνουν χρήση της ευχέρειας αυτής δεν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις μέχρι και το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης.

Από τον τρίτο μήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της δήλωσης επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Περιοδική δήλωση, η οποία υποβάλλεται χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον του οφειλόμενου φόρου, θεωρείται ως απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

2. Στους υποκείμενους στο φόρο που έχουν κάνει χρήση της ευχέρειας που τους παρέχεται στην παράγραφο 1 και υποβάλλουν ανακριβή ή δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ επιβάλλεται αντί πρόσθετου φόρου μόνο πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο της διαφοράς του φόρου που οφείλεται. Για το πρόστιμο αυτό δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς.

3. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ υποχρεούται να προβαίνει άμεσα στη βεβαίωση του φόρου που προκύπτει από τις δηλώσεις των διατάξεων της παραγράφου 1.

4. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν για περιοδικές δηλώσεις των οποίων η προθεσμία υποβολής λήγει από 20.10.2009 και μετά.

5. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ορίζονται οι διαδικασίες και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.

Αρθρο 2

1. Τα ποσοστά που αναφέρονται στην περίπτωση θ' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που κυρώθηκε με το Ν. 2238/1994 (ΦΕΚ Α151) αυξάνονται από μισό τοις εκατό (0,5%) και ένα τοις εκατό (1%) σε ένα τοις εκατό (1%) και ένα και μισό τοις εκατό (1,5%) αντίστοιχα.

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου έχουν εφαρμογή για δαπάνες που πραγματοποιούνται για διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά».

Η απόσυρση

Το κείμενο της πράξης που αφορά στην απόσυρση των οχημάτων και στην ανανέωση του στόλου έχει ως εξής:

Αρθρο 3

Απόσυρση Οχημάτων και Ανανέωση Στόλου αυτών

1. Παρέχονται οικονομικά κίνητρα για την απόσυρση των οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας ή μεγάλης ηλικίας, ήτοι των οχημάτων που εμπίπτουν στις κλάσεις Β, Γ και Δ, σύμφωνα με τους Πίνακες 4, 5 και 6 (βλ. pdf).

Τα πιο πάνω κίνητρα για την αγορά νέου οχήματος παρέχονται μόνο εφόσον αποδεικνύεται απόσυρση οχήματος.

2. Η ειδικότερη διαδικασία, οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς εν γένει, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διάρκεια ισχύος, ο τρόπος καταβολής των οικονομικών κινήτρων για την απόσυρση και για την αγορά νέου οχήματος και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του ως άνω μέτρου της απόσυρσης καθορίζονται με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών και Επικοινωνιών».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Άνω - κάτω η Νέα Δημοκρατία. Φεύγουν ψηφοφόροι και... υποψήφιοι

Πρωτοφανείς συνθήκες αποσύνθεσης, όπως τις χαρακτηρίζουν και κορυφαίοι υπουργοί, καταγράφονται στη Ν.Δ. την ώρα που κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση. Υποψήφιοι βουλευτές αρνήθηκαν την υποψηφιότητά τους ενώ είχε ανακοινωθεί στα ψηφοδέλτια, προκαλώντας πανικό.

Oι 5 υποψήφιοι που άνοιξαν την πόρτα της εξόδου βραχυκύκλωσαν τους επιτελείς της Ν.Δ., αφού παρόμοιες κινήσεις δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν. «Σε δύσκολους καιρούς υπήρχαν αρνήσεις στελεχών να τοποθετηθούν στα ψηφοδέλτια, αλλά αποχωρήσεις υποψηφίων μετά την ανακοίνωσή τους δεν είχε ξαναζήσει το κόμμα...», έλεγε σε κατάσταση απόγνωσης προβεβλημένο στέλεχος της Ν.Δ.

Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι επιλογές του Κ. Καραμανλή για τα δύο μέτρα και ......

δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των λεγόμενων βατοπεδινών. Και αυτό διότι τρεις από τους πέντε υποψήφιους βουλευτές που απέδρασαν ήταν στα ψηφοδέλτια της Ξάνθης και της Βοιωτίας όπου περιλαμβάνονται οι κ.κ. Κοντός και Μπασιάκος αντίστοιχα.

ImageHost.org


Στην Ξάνθη, ο πολιτικός μηχανικός Κων. Ζαγναφέρης ειδοποίησε προχθές το βράδυ τη Ρηγίλλης ότι δεν επιθυμεί να βρίσκεται στον ίδιο συνδυασμό με τον κ. Κοντό και απέσυρε την υποψηφιότητά του, η οποία είχε ανακοινωθεί επισήμως τη Δευτέρα από τη Ν.Δ. Με δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ, μάλιστα, είπε ότι επιθυμούσε να συμμετάσχει σε «καθαρά ψηφοδέλτια». Για τους ίδιους λόγους, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε να συμμετάσχει στον συνδυασμό της Ξάνθης και ο πρώην βουλευτής Φίλ. Τσαλίδης, με αποτέλεσμα ύστερα από ώρες αναζήτησης νέου υποψηφίου η Ρηγίλλης να καταλήξει στην επιλογή του Στ. Σταματιάδη.

Νωρίς χθες το πρωί ακολούθησε νέο χτύπημα από τη Βοιωτία. Η εκπαιδευτικός Σοφία Πατσαντάρα γνωστοποίησε ότι αποσύρεται από τον γαλάζιο συνδυασμό, στον οποίο καταγράφονται τριγμοί λόγω υποψηφιότητας του Ευ. Μπασιάκου. Η ίδια ωστόσο επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους».

Την ίδια στιγμή την αποχώρησή τους από τα ψηφοδέλτια αποφάσισαν άλλοι δύο υποψήφιοι που είχαν συμπεριληφθεί στις επίσημες λίστες, προκαλώντας πανικό στη Ρηγίλλης. Πρόκειται για τον δικηγόρο Κων. Ναούμη, ο οποίος είναι κεντρικό κομματικό στέλεχος με πολυετή θητεία στη Ρηγίλλης και είχε συμπεριληφθεί στον συνδυασμό Αιτωλοακαρνανίας και τον δικηγόρο Διον. Μαρίνο, η υποψηφιότητα του οποίου είχε ανακοινωθεί στη Ζάκυνθο. Τα δύο στελέχη εμφανίζονται ότι είχαν αρνηθεί εξαρχής την υποψηφιότητά τους, αλλά βρέθηκαν τελικώς στα ψηφοδέλτια υπό το βάρος των πιέσεων που δέχονταν οι επιτελείς του κόμματος να παρουσιάσουν τις λίστες, αφού είναι κοινό μυστικό πως γενικότερα υπήρχε απροθυμία συμμετοχής υποψηφίων. Αργά το βράδυ λίγο πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή των συνδυασμών, η Ρηγίλλης δέχθηκε μια ακόμη ψυχρολουσία: από το ψηφοδέλτιο της Φλώρινας παραιτή θηκε η Αναστασία Παυλίδου. Στο κομματικό επιτελείο σήμανε αμέσως συναγερμός για να αποτραπεί το ενδεχόμενο και άλλων αποχωρήσεων, αφού σε αυτή την περίπτωση τα ψηφοδέλτια θα έμεναν με κενές θέσεις ή η Ν.Δ. θα διακινδύνευε να παρουσιάσει υποψηφιότητες που θα απέρριπταν οι δικαστικές αρχές ως εκπρόθεσμες.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Σ. Τσιτουρίδης δεν δείχνει πρόθυμος να καταθέσει τα όπλα. Η θέση του στο ψηφοδέλτιο του Κιλκίς καλύφθηκε άρον άρον χθες με την υποψηφιότητα ενός συνταξιούχου αστυνομικού, αλλά ο ίδιος διαμηνύει σε Μαξίμου και Ρηγίλλης ότι θα επανέλθει στις καταγγελίες του περί διαπλοκής με αποκαλύψεις για εξ απορρήτων συνεργάτες του Πρωθυπουργού (σ.σ. στους οποίους, όπως λένε πολιτικοί φίλοι του, δεν περιλαμβάνονται εν ενεργεία υπουργοί).

Επικρατείας βαρόνων

Σε Α΄ Θεσσαλονίκης και Λάρισα αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ο Πρωθυπουργός, ενώ έως την Κυριακή αναμένεται να ανακοινώσει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σ΄ αυτό επικεφαλής θα είναι εκ νέου ο κ. Μιλτ. Έβερτ και θα ακολουθούν οι κ.κ. Δημήτρης Σιούφας, Γιώργος Σουφλιάς και Βαγγέλης Αντώναρος ενώ πληθαίνουν οι φήμες ότι στην τέταρτη θέση ενδεχομένως να είναι η κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Η συγκεκριμένη σύνθεση, εάν τελικά επιβεβαιωθεί, προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στα στελέχη και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και ζητούν από τον Κ. Καραμανλή να τολμήσει να βάλει στο ψηφοδέλτιο που αποτελεί τη βιτρίνα του κόμματος δύο τουλάχιστον νέα πρόσωπα σε εκλόγιμες θέσεις.

Ο κ. Καραμανλής επέλεξε να παραμείνει στην Α΄ Θεσσαλονίκης, που αποτελεί παραδοσιακά την εκλογική περιφέρειά του, αλλά θα είναι υποψήφιος και στη Λάρισα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες της Ν.Δ. στον θεσσαλικό κάμπο. Στη Ν.Δ., άλλωστε, δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι στη Λάρισα θα υπάρξουν μεγάλες διαρροές γαλάζιων ψηφοφόρων προς τον ΛΑΟΣ λόγω και της μεταγραφής στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη του πρώην βουλευτή κ. Γ. Γαρουφαλιά.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος εμφανίζεται πολύ αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Επικεφαλής είναι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Ιωάννης Κoραντής.

Παιχνίδι με την προεδρική εκλογή

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ηττοπάθειας, πάντως, διαχέεται σε όλη την κομματική πυραμίδα και σχεδόν όλα τα στελέχη της Ν.Δ. έχουν στρέψει πλέον το βλέμμα στην «επόμενη ημέρα». Κορυφαία κομματική πηγή σε συζήτηση που είχε χθες με δημοσιογράφους προεξοφλούσε την ήττα στις 4 Οκτωβρίου και άφηνε να εννοηθεί ότι ο σχεδιασμός της Ν.Δ. είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το προβάδισμα και το εύρος της αυτοδυναμίας που μπορεί να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να κινηθεί με στόχο μια εκλογική «ρεβάνς» τον Μάρτιο, εάν ο κ. Παπούλιας δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και, βεβαίως, η δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα επιτρέπει στη Ν.Δ. να διατηρεί ελπίδες.

«Εάν η Ν.Δ. απορροφήσει γρήγορα τους κραδασμούς της ήττας, μπορεί να πάμε σε μια αντιπαράθεση στον άξονα “τι είπες, τι έκανες”, γιατί πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου θα αποδειχθεί αναξιόπιστος και στο πρόγραμμα των 100 ημερών που έχει εξαγγείλει. Εάν οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν κάποια θετικά ευρήματα, δεν αποκλείεται να πάμε κι έτσι...» έλεγε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθετε ότι οι τελικές αποφάσεις της Ν.Δ. θα εξαρτηθούν και από το πρόσωπο που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στη συζήτηση, πάντως, με την ίδια πηγή έγινε αναφορά σε μια πιθανή υποψηφιότητα των κ.κ. Σουφλιά, Σιούφα και Δήμα, από τη στιγμή που ο κ. Παπούλιας επιθυμεί να αποχωρήσει.

Υπαναχώρηση

Το ίδιο στέλεχος εμφανιζόταν προβληματισμένο και από την τακτική που ακολουθεί η Ν.Δ. από την ώρα προκήρυξης των εκλογών (με το «πάγωμα» μισθών και τις συνεχείς υποσχέσεις για... ακόμη χειρότερες ημέρες), αλλά όπως έλεγε, «το κόμμα δεν μπορεί να αλλάξει τακτική στη μέση του δρόμου». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το ζήτημα αυτό έχει εξεταστεί και στο Μαξίμου και αναμένεται ο Πρωθυπουργός να προσπαθήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις, υποσχόμενος στήριξη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων (με έκτακτο επίδομα 500 ευρώ για το 2010).

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΟ
ΒΑΡΑΕΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΣ ΡΗΓΙΛΛΗΣ.....


Σύσσωμη παραίτηση της Νομαρχιακής επιτροπής του ΛΑΟΣ στην Θεσπρωτία. Καταγγέλουν εμπαιγμό από την ηγεσία του κόμματος.

Αποχώρησε σύσσωμη από το κόμμα η νομαρχιακή επιτροπή του ΛΑΟΣ Θεσπρωτίας.
Αιτία της απόφασης αυτής ήταν η απόφαση του κόμματος να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ ο κ. Δήμας.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσαν τα μέλη της επιτροπής, δηλώνουν προδομένα και απογοητευμένα και κάνουν λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίστηκαν από το κόμμα και κατ' επέκτασιν από την ηγεσία του ως διακοσμητικά στοιχεία χωρίς να μετρήσει πουθενά η γνώμη τους.

Τα μέλη της Νομαρχιακής επιτροπής απειλούν να προβούν σε αποκαλύψεις δίνοντας .......

στην δημοσιότητα στοιχεία για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Σας παραθέτουμε την επιστολή παραίτησης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΛΑΟΣ Θεσπρωτίας που έστειλαν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κλίκ στο έγγραφο για πλήρες μέγεθος

freefotos.gr


Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού τύπου της 17ης Σεπτεμβρίου 2009

Ele17.jpg (678 KB) 8arr17.jpg (233 KB) foni17.jpg (250 KB)