Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

«Ο Π. Τατούλης ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την κινητικότητα του ΕΣΠΑ και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου - Οι Βουλευτές του Σύριζα ενάντια στην Πελοπόννησο»

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και την κινητικότητα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία, στην ειδική μόνιμη επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλής την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γιαννούση, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Γιάννη Ιωαννίδη, καθώς και του αρμόδιου Υφυπουργού για το ΕΣΠΑ κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη.

Τη δυναμική πορεία του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από ......

την 1η Ιουλίου 2011, όταν και η αιρετή Περιφέρεια ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισής του, ανέλυσε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, παρουσιάζοντας στοιχεία της Διαχειριστικής Αρχής και του Υπουργείου Οικονομικών, κυρίως σε ότι αφορά τις εντάξεις, όπου η υπερδέσμευση πόρων είναι δεδομένη για όλες τις κατηγορίες, και τη σημαντική άνοδο των συμβασιοποιήσεων και των εκταμιεύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση από τον κ. Τατούλη, των έργων που έχει εντάξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αντιστοιχούν σε ένα ισόποσο πρόγραμμα με αυτό του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ της Πελοποννήσου».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο εθνικής εμβέλειας πρωτοβουλίες της Περιφέρειας με ξεκάθαρο αναπτυξιακό χαρακτήρα, την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με τη μέθοδο της Σύμπραξης του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και του ανταγωνιστικού διαλόγου, και τη δημιουργία του Περιφερειακό Ταμείου Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ο κ. Τατούλης στάθηκε και στο αυξημένο ενδιαφέρον, για τα δύο αυτά έργα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδίως του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Johannes Hahn, όπως αυτό εκφράστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για την επανενεργοποίηση του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου με τουριστικό κυρίως χαρακτήρα.

Εκτός αυτού «καθοριστικά θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και η μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης και σε low cost πολιτικό και εμπορικό» όπως σημείωσε ο κ. Τατούλης.
Όσον αφορά την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρουσίασε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για το πενταετές κτηνοτροφικό πρόγραμμα ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ και επαναδιατύπωσε την πρόταση για μακροχρόνιο leasing της δημόσιας γης σε νέους επιστήμονες – επιχειρηματίες αγρότες.
Παρόντων βουλευτών της Πελοποννήσου στη συνεδρίαση της επιτροπής ο κ. Τατούλης τους ενημέρωσε για την εξέλιξη μεγάλων έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως το φράγμα του Αναβάλου, το Μουσείο της Σπάρτης, τον οδικό άξονα Λεύκτρο – Σπάρτη, το φράγμα του Ασωπού και την Ολυμπία Οδό, για την οποία επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη στάση του για την υλοποίηση στο αρχικά εγκεκριμένο από την Ελληνική Βουλή φυσικό αντικείμενο, ήτοι μέχρι την Τσακώνα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα, επαναδιατύπωσε την άποψη της Ένωσης Περιφερειών για ενδυνάμωση με αρμοδιότητες των αιρετών Περιφερειών και περιορισμό του ρόλου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε διοικητικά ελεγκτικό ρόλο.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε για μία ακόμη φορά η στάση των βουλευτών του Σύριζα, οι οποίοι χωρίς να καταθέσουν καμία ουσιώδη πρόταση, χωρίς να ασκήσουν εποικοδομητική κριτική ή να παρέμβουν σε ουσιαστικά ζητήματα, αποκάλυψαν την πολιτική τους θέση: να μην γίνει τίποτε, προτού έλθουν εκείνοι να διαχειριστούν την εξουσία. Για άλλη μια φορά, με λαικίστικα τερτίπια και απολιτίκ συκοφαντίες προσπάθησαν να μηδενίσουν όλες τις προσπάθειες, αποδεικνύοντας ότι στο προσωπικό τους παιχνίδι κομματικής επιβίωσης θυσιάζουν το αναπτυξιακό μέλλον της ίδιας της Πελοποννήσου και στερούν την ελπίδα από εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες τους, για τους οποίους δήθεν κόπτονται, την ώρα που εκείνοι (οι βουλευτές του Σύριζα) πολύ γρήγορα κλείστηκαν στον γυάλινο και ασφαλή τους πύργο, αποκομμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, με αυστηρό και αιχμηρό τρόπο, επανέλαβε ότι ο λαϊκισμός και η πολιτικά ανήθικη συμπεριφορά δεν έχουν θέση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ότι δεν είναι σε θέση να καθυστερήσουν το σχέδιο δράσης που η Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Ικανοποίηση Τατούλη για την προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Τρίπολης για την παραμονή υπαλλήλων στην εργασία τους

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης την είδηση της χορήγησης της προσωρινής διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Τρίπολης για την παραμονή στην εργασία τους, με το σύνολο των αποδοχών τους, των δύο υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, οι οποίοι προσέφυγαν κατά της διαπιστωτικής πράξης διαθεσιμότητάς τους.

Η Περιφέρεια, όπως άλλωστε ......

είχε δεσμευθεί ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, παραστάθηκε στο δικαστήριο με δικό της δικηγόρο υποστηρίζοντας τη γραμμή υπεράσπισης των υπαλλήλων, ενώ καθοριστική για την έκβαση της υπόθεσης ήταν η παρέμβασή της.
Μετά από εντολή του Περιφερειάρχη παρούσα στην εκδίκαση της υπόθεσης προς υποστήριξη των υπαλλήλων ήταν και η Διευθύντρια Διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ενωση Ξενοδόχων Τριφυλίας: Δώρισαν ιματισμό στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας [ VIDEO ]

Ιματισμό που αποτελείται από Σεντίνια κουβερλί μαξιλαροθήκες πρόσφεραν σήμερα ο πρόεδρος και μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Ο πρόεδρος .......

της ένωσης Κώστας Αγγελόπουλος, συνοδευόμενος από την υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων Γεωργία Χριστοδούλου και το μέλος της Ένωσης Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, επισκέφθηκαν λίγη ώρα πριν το μεσημέρι τον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Πάνο Μπόζο όπου του γνωστοποίησαν την προσφορά τους.
Συνολικά δωρήθηκαν περίπου 150 σεντόνια, μαξιλαροθήκες και κουβερλί και σε λίγες μέρες θα προσφέρουν κι άλλα.

Σε δήλωση της η Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων Γεωργία Χριστοδούλου είπε ότι η Ένωση είναι εδώ για να προσφέρουν ιματισμό. Ολοι οι ξενοδόχοι έδειξαν προθυμία, υποστηρίζοντας την αυτοτέλεια του νοσοκομείου καθώς είναι άρρηκτα δεμένο με την Τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ο πρόεδρος της ένωσης είπε ότι οι ξενοδόχοι θα σταθούν δίπλα στον Διοικητή και ευχαρίστησε τα μέλη της ένωσης για την βοήθεια.
Επεσήμανε δε ότι μέρος των σεντονιών τα έδωσε η εταιρία ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διοικητής του νοσοκομείου Μεσσηνίας είπε ότι το νοσοκομείο υπάρχει από την στήριξη του κόσμου.
Σήμερα δεχτήκαμε την τεράστια προσφορά της Ένωσης Ξενοδόχων την οποία είχαμε μεγάλη ανάγκη η οποία όπως είπε πιάνει τόπο. Ευχαρίστησε το ΔΣ της ένωσης για την συμβολή τους.

Δείτε το σχετικό Video



-

Ελεγχος σε βάθος των αγροτικών οργανώσεων για τις επιδοτήσεις

Αποφασισμένος να προχωρήσει ο έλεγχος σε βάθος στις τριτοβάθμιες αλλά και τις δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει σαφείς εντολές να μην υπάρχουν ερωτηματικά στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

«Είναι σαφής η εντολή του κ. Πρωθυπουργού για έλεγχο των τριτοβάθμιων........

αγροτικών οργανώσεων σε βάθος χρόνου, από το 1994 μέχρι σήμερα για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Παράλληλα, ο υπουργός προειδοποιεί ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις
«για να εξακριβωθεί που και πως ξοδεύτηκαν τα χρήματα της ενίσχυσης που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών στον ΕΛΓΑ», οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις Δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών) και σε Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς που διαχειρίστηκαν μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν μεγάλα χρέη αλλά και σε μεμονωμένους αγρότες και των ενισχύσεων τους.

Ο υπουργός διαβίβασε στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τις οικονομικές ενισχύσεις των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ την περίοδο 1994 έως και το 2012 οι οποίες υπολογίστηκαν επί των εσόδων του ΕΛΓΑ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά και ανήλθαν συνολικά σε 55.599.231 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η ΠΑΣΕΓΕΣ εισέπραξε συνολικά 37.471.011,39 ευρώ, η ΓΕΣΑΣΕ 11.321.002,35 ευρώ και η ΣΥΔΑΣΕ 6.807.218,12 ευρώ. Ο κ. Τσαυτάρης διαβίβασε στη Βουλή και τα στοιχεία για τις επιχορηγήσεις που έλαβε η ΠΑΣΕΓΕΣ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 1995 έως και το 2010, που συνολικά φθάνουν το 1,2 εκατομμύριο ευρώ.

Το έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών Γιώργου Κασαπίδη (ΝΔ), Γιώργου Κοντογιάννη, Κωνσταντίνου Κοντογεώργου (ΝΔ), Πάρη Μουτσινά (ανεξάρτητος) και Νίκου Σταυρογιάννη (ανεξάρτητος) για τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο των Τριτοβάθμιων Συνεταιριστικών Οργανώσεων.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο, υποστήριξε με σθένος την αταλάντευτη θέση ότι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος περνάει αποκλειστικά και μόνο από το δρόμο της κρυστάλλινης διαφάνειας σε θέματα διαχείρισης του δημοσίου χρήματος», αναφέρει στην απάντηση του ο κ. Τσαυτάρης και υπογραμμίσει ότι «η εντολή του Πρωθυπουργού είναι σαφής: ο έλεγχος στις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις πρέπει να προχωρήσει σε βάθος για ολόκληρη την περίοδο από το 1994 μέχρι σήμερα για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος». Όπως αναφέρει ο υπουργός, «βούληση της κυβέρνησης, όπως την εξέφρασε προσωπικά ο πρωθυπουργός, είναι η κατάργηση της παράλογης αυτής χρηματοδότησης εν μέσω οικονομικής κρίσης, στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό. Τα χρήματα αυτά θα επιστρέφουν πλέον σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων».

Ο κ. Τσαυτάρης ενημερώνει ότι «μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις για την πρώτη πενταετία (2007-2011) και αναμένοντας την ολοκλήρωση για το σύνολο της περιόδου που ζητήθηκε, θα εξακριβωθεί που και πως ξοδεύτηκαν τα χρήματα της ενίσχυσης των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών στον ΕΛΓΑ» γιατί «η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να ελέγχει και το τελευταίο ευρώ που λαμβάνουν οι Τριτοβάθμιες Οργανώσεις, κάτι που άλλωστε το έχουν ζητήσει και οι ίδιες εγγράφως».

Με το έγγραφο του ο υπουργός χαρακτηρίζει επίσης επιτακτική την ανάγκη επέκτασης των ελέγχων τόσο στις Δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών), όσο και στους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, που διαχειρίστηκαν μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν μεγάλα χρέη, όσο και σε μεμονωμένους αγρότες και των ενισχύσεων τους, το οποίο, επίσης, γίνεται.

Μάλιστα για την επιτάχυνση των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλες τις βαθμίδες των αγροτικών οργανώσεων, έχουν συγκροτηθεί τρεις επιτροπές και όπως προειδοποιεί ο κ. Τσαυτάρης όπου διαπιστώνεται ότι τα χρήματα δεν αξιοποιούνται σωστά οι υποθέσεις θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο ελληνικός λαός και πρωτίστως οι αγρότες αξιώνουν να πληροφορηθούν υπεύθυνα που διατέθηκαν τα ποσά με τα οποία επιχορηγήθηκαν από τον ΕΛΓΑ οι αγροτικές οργανώσεις.

BEST TV

ΣτΕ: Νόμιμα τα πρόστιμα σε όσους δεν πληρώνουν διόδια

Nόμιμο, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το πρόστιμο των 200 ευρώ που επιβάλλεται σε όσους αρνούνται να πληρώνουν τα διόδια ή ανεβάζουν τις μπάρες για να περάσουν «δωρεάν» τα αυτοκίνητα. Στο πλαίσιο αυτό οι σύμβουλοι Επικρατείας με μια «πιλοτική» δίκη (Ν. 3900/2010) απέρριψαν την προσφυγή του δημάρχου Ωρωπού Ι. Οικονομάκου, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο των 200 ευρώ που του επιβλήθηκε.
Αναλυτικότερα, το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. ..........

690/2013 απόφασή του (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο πάρεδρος Ηλ. Μάζος) υπογραμμίζει ότι η επιβολή προστίμου σε περίπτωση μη καταβολής διοδίων,

«θεσπίστηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος», συναπτόμενους με «την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, την ασφάλεια και την λειτουργία των συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, αλλά και την προαγωγή της εμπιστοσύνης των πολιτών στην έννομη τάξη, που αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και όχι όπως εσφαλμένα υποστηρίζεται, προς ικανοποίηση των συμφερόντων των ιδιωτικών φορέων, δοθέντος, άλλωστε, ότι αφ' ενός κατά νόμο τα έσοδα από τα εισπραττόμενα πρόστιμα διατίθενται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και αφ' ετέρου η θεσπιζόμενη με το άρθρο 17 του ν. 3920/2011 ρύθμιση, η οποία καταλαμβάνει όχι μόνο τα διόδιαπου εισπράττονται από τους παραχωρησιούχους ιδιωτικούς φορείς, αλλά και τα διόδια που επιβάλλονται τόσο από την διάδοχο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, ‘'Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων'' (‘'Τ.Ε.Ο. Α.Ε.''), όσο και από τις Ανώνυμες Εταιρείες που (όπως η ‘'ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.''), έχουν ιδρυθεί από το Δημόσιο με σκοπό την μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση έργων οδοποιίας».

Εξ άλλου, συνεχίζουν οι δικαστές, «η τυχόν αύξηση των εσόδων των παραχωρησιούχων (σ.σ.: εταιρειών εκμετάλλευσης αυτοκινητόδρομων) από τον περιορισμό του φαινομένου της άρνησης και της αποφυγής καταβολής των οφειλομένων διοδίων, δεν αναιρεί τον δημόσιο σκοπό, ο οποίος επιδιώκεται πρωτίστως».

Είναι, συνεπώς, προσθέτει το ΣτΕ, απορριπτέοι οι ισχυρισμοί του δημάρχου ότι παραβιάζεται το άρθρο 5 του Συντάγματος και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι η κατασκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου της χώρας, το οποίο συνιστά αποστολή του Κράτους, μπορεί να ανατεθεί σε ιδιωτικούς φορείς, είτε με συμβάσεις εκτελέσεως έργων, είτε με συμβάσεις παραχωρήσεως.

Στη δεύτερη αυτή περίπτωση (παραχώρηση) το εργολαβικό αντάλλαγμα μπορεί να συνίσταται είτε αποκλειστικά στο δικαίωμα εκμεταλλεύσεως του έργου (υπό τους όρους του νόμου και υπό την εποπτεία της αρμόδιας δημόσιας αρχής), είτε στο δικαίωμα εκμεταλλεύσεως του έργου σε συνδυασμό με την καταβολή αμοιβής.

Μάλιστα, το δικαίωμα εκμεταλλεύσεως του έργου περιλαμβάνει και την είσπραξη διοδίων σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 2052/1992, συμπληρώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

BEST TV

Απίστευτες σκηνές στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ - Έπαιξαν μπουνιές και καρεκλιές!

Απίστευτα επεισόδια σημειώθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ όταν μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκαν σε γραμματείας Νομαρχιακών Επιτροπών με αφορμή τις ενστάσεις που υπάρχουν για την πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsit, κορυφαία στελέχη μέλη της.........

ΚΟΕΣ και συγκεκριμένα οι: Πάρις Κουκουλόπουλος, Κώστας Πανταζής και Γρηγόρης Φελώνης και ιδίως ο τελευταίος, επιτέθηκαν αρχικά φραστικά στους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών Πειραιά και Β1 κ. Αξαρλή και Σωτηρόπουλο επειδή υποστήριζαν ότι δρομολογούνται αδιαφανείς διαδικασίες ενόψει της Κυριακής οπότε θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη περίπου 2.000 συνέδρων.

Όταν μάλιστα ο κ.Φελώνης αποκάλεσε τον Μιχάλη Καρχιμάκη και τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο «αλήτες» τα πνεύματα άναψαν για τα καλά και σύμφωνα με μαρτυρίες…αντηλλάγησαν καρεκλιές ακόμη και μπουνιές!!

Παρενέβη ωστόσο ο γραμματέας της νεοσυσταθείσας ΕΚΑΠ (Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης) Γιάννης Σουλαδάκης και το «θερμό επεισόδιο» έληξε.

Να σημειωθεί ότι οι κ. Αξαρλής και Σωτηρόπουλος ήταν μεταξύ των 75 στελεχών που είχαν υπογράψει το κείμενο του Μιχάλη Καρχιμακη.

Τις διαδικασίες παρακολουθούν πάντως από κοντά και οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτοβουλία των 10 πρώην βουλευτών και υπουργών υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη θα παρουσιάσει κείμενο θέσεων ενόψει του Συνεδρίου, ενώ η κίνηση των «υφυπουργών» λέγεται ότι δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση αλλά θα εκφραστεί συντεταγμένα στο Συνέδριο.

Σεμινάρια γαστρονομίας από το επιμελητήριο Μεσσηνίας

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια γαστρονομίας των επαγγελματιών εστίασης της Μεσσηνίας από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας συνδιοργανώνουν τα «Εκπαιδευτικά Σεμινάρια γαστρονομίας των επαγγελματιών εστίασης της Μεσσηνίας».
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις..........

5, 6 και 7 Μαρτίου στην Costa Navarino υπό την αιγίδα του περιοδικού ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ και των Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι».

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια αποτελούν την τρίτη και τελευταία φάση του προγράμματος «Ανάδειξη και Καθιέρωση της Μεσσηνιακής Κουζίνας». Στόχος των σεμιναρίων είναι η ενίσχυση της προσπάθειας για την ανάδειξη και καθιέρωση της Μεσσηνιακής Κουζίνας, την προώθηση των Μεσσηνιακών τοπικών προϊόντων, τη βελτίωση του προσφερόμενου αγροτικού, γαστρονομικού και τουριστικού προϊόντος στην περιοχή, καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα της εστίασης.
Κατά την διάρκεια των σεμιναρίων θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν πολλά επίκαιρα και σημαντικά θέματα γύρω από την εστίαση. Μερικά από αυτά είναι η ανάδειξη της αξίας και των πλεονεκτημάτων των τοπικών προϊόντωνκαι γαστρονομικών ιδιαιτεροτήτων της Μεσσηνίας, η σχέση γαστρονομίας και τουρισμού καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ τοπικών παραγωγών και επαγγελματιών εστίασης.

Περισσότεροι από 20 έγκριτοι και καταξιωμένοι πανελλαδικά και διεθνώς επιστήμονες, επαγγελματίες, βραβευμένοι σεφ, κριτικοί γεύσης και άλλοι ειδικοί του χώρου της γαστρονομίας και του τουρισμού θα συμμετάσχουν στο τριήμερο πρόγραμμα. Σεφ όπως οι Λευτέρης Λαζάρου, Δόξης Μπεκρής, Χριστόφορος Πέσκιας, Νίκος Φωτιάδης, Νίκος Σαράντος και Δημήτρης Σκαρμούτσος, δημοσιογράφοι όπως οι Διονύσης Κούκης, Νίκη Μηταρέα, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Χριστιάνα Σταματέλου και Θάλεια Τσιχλάκη, θα παρουσιάσουν σύγχρονες τεχνικές και διαδικασίες για την αναβάθμιση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εστίασης της Μεσσηνίας.

Ο κ. Ξενοφών Κάππας Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι πουτα Σεμινάρια γαστρονομίας των επαγγελματιών εστίασης της Μεσσηνίας, ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τοεπιτυχημένο Πρόγραμμα Ανάδειξης και καθιέρωσης της Μεσσηνιακής κουζίνας. Ευχαριστούμε θερμά τους εξαιρετικούς εισηγητές που δέχθηκαν να βοηθήσουν το έργο μας» και συμπλήρωσε: «Αποστολή του Ιδρύματος είναι η συμβολή στη συνέχιση του έργου που ξεκίνησε ο Καπετάν Βασίλης με σκοπό την καθιέρωση της Μεσσηνίας ως παγκόσμιου τουριστικού και γαστρονομικού προορισμού».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Μανιάτης δήλωσε «Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας βρίσκεται πάντα δίπλα σε προσπάθειες που έχουν στόχο να αναδείξουν την περιοχή μας, την ιστορία και την παράδοση της καθώς και να την αναπτύξουν οικονομικά» και συμπλήρωσε:«Είμαστε σίγουροι ότι τα Σεμινάρια θα προσφέρουν σημαντικότατη βοήθεια και ενημέρωση στους επαγγελματίες της εστίασης της Μεσσηνίας με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών μας και την περαιτέρω ανάπτυξή της την οποία όλοι επιδιώκουμε».

Το αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και οι εισηγητές των σεμιναρίων, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στο: www.kalamatacvb.gr & www.messinianchamber.gr.

Τα Σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 5, 6 & 7 Μαρτίου 2013, από τις 09:30-17:00, στο συνεδριακό House of Events (Navarino Dunes, Costa Navarino).

Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση των σεμιναρίων παρακαλούμε επικοινωνήστε με:
Γεωργία Παλόγλου, τηλ.: 27210 62218, FAX: 27210 62229
email: kalamatacvb@messinianchamber.gr

Διονύσης Παπαδάτος, τηλ.: 27230 28353 κιν.: 6974366287
email: dpapadatos@cvf.gr

Για οποιαδήποτε άλλη δημοσιογραφική πληροφορία παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κ. Σίλια Ποτιούδη, Account Manager Tourism & Industry, V+O COMMUNICATION, τηλ: 211 7501244, e-mail: sp@vando.gr

Ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο Α λα κάρτ...

«Προσγειώνει» τώρα το υπουργείο Οικονομικών τις προσδοκίες των φορολογουμένων για περισσότερες και μικρότερες δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία και κάνει λόγο για τεχνικές βελτιώσεις στο υφιστάμενο καθεστώς.
Η αναδίπλωση.....

του υπουργείου αποδίδεται και στον φόβο γενικευμένης στάσης πληρωμών των πολιτών εν αναμονή μιας νέας ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Τις προηγούμενες ημέρες κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με δηλώσεις και με διαρροές προς το Τύπο προανήγγειλαν ενός νέου τύπου διακανονισμό των οφειλών προς το Δημόσιο και μάλιστα μιλούσαν για δόσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τις 100, με το ποσό της κάθε μηνιαίας να είναι μικρότερο από 100 ευρώ.

Ωστόσο, χθες, με έγγραφό του στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έβαλε ουσιαστικά «πάγο» στις προσδοκίες για νέα πιο ευνοϊκή ρύθμιση λέγοντας ότι δεν συμβάλλει στην εμπέδωση φορολογικής συνείδησης προκαλώντας σύγχυση στους φορολογουμένους. Ειδικότερα ανέφερε ότι «δεν είναι σκόπιμο να προβλέπεται μεγαλύτερος αριθμός δόσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων - διευκολύνσεων για την αποπληρωμή των οφειλών και την εδραίωση μιας σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμμόρφωσης».

Αν και ο υφυπουργός επιχείρησε να... σβήσει τη φωτιά που ο ίδιος άναψε, διευκρινίζοντας σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι η δήλωσή του στη Βουλή αφορούσε το υφιστάμενο καθεστώς, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται νέα ρύθμιση η οποία, όπως επισημαίνει, αφορά «τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου».

Εσοδα

Αρμόδιοι παράγοντες τόνιζαν ότι το κλίμα των τελευταίων ημερών με τις διαρροές περί επερχόμενης νέας ρύθμισης έχει κάνει «κακό στα δημόσια έσοδα» καθώς καταγράφεται κάθετη πτώση στις πληρωμές των φορολογουμένων και στην προσέλευση των οφειλετών στις εφορίες, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις φορολογικές εκκρεμότητές τους.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις σε συνεννόηση με την τρόικα το θέμα «παγώνει». Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος της εβδομάδας τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα παραδώσουν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την πρότασή τους για τις βελτιώσεις στην υφιστάμενη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των υπόχρεων και να λαμβάνουν αθροιστικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στην άμεση υλοποίηση στοχευμένων διασταυρώσεων με αντικείμενο, κατά κύριο λόγο, τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων σημαντικής αξίας των οφειλετών και την άμεση λήψη μέτρων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οφειλετών χαρακτηρισθέντων ως ιδιαίτερου κινδύνου οφειλέτες, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και την άμεση είσπραξη οφειλής.

7 δισ. ευρώ οι οφειλές στον OAEE

Στα 7 δισ. ευρώ, έφτασαν, από 3,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2009, οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών στον OAEE εξαιτίας της ύφεσης και των «λουκέτων» στην αγορά. Tο ύψος των οφειλών αποκάλυψε η διοικητής του OAEE Γ. Kωτίδου, δηλώνοντας ότι το Tαμείο ζητά ρύθμιση των χρεών σε 60 μηνιαίες δόσεις, καθώς το 75% χρωστά 15.000 - 20.000 ευρώ και θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές και τις δόσεις. «Θα είναι η ύστατη ευκαιρία για τους οφειλέτες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Kοινωνικών Aσφαλίσεων Παναγιώτης Kοκκόρης, επιβεβαιώνοντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα «κλειδώσει» η ρύθμιση σε συνεννόηση με την τρόικα.

Οι τρεις βελτιώσεις στη ρύθμιση

Δεν τίθεται θέμα νέας οριζόντιας ρύθμισης που θα προβλέπει τον ίδιο αριθμό δόσεων για όλους ανεξαιρέτως του οφειλέτες, έλεγαν χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Άφηναν, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθοριστεί ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο διευκολύνσεων με το οποίο οι φορολογούμενοι που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις να έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν σε αυτό με ευνοϊκότερους όρους που θα τους επιτρέπουν να είναι συνεπείς. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εξετάζει βελτιώσεις στο υφιστάμενο καθεστώς που αφορούν:

1 Την ελαστικοποίηση των αντικειμενικών κριτηρίων που λαμβάνει υπόψη του ο έφορος και με βάση τα οποία καθορίζεται ο αριθμός και το ποσό των μηνιαίων δόσεων.

2 Την ένταξη στην τμηματική εξόφληση των οφειλών μεγαλύτερου αριθμού οφειλετών του Δημοσίου με βάση το οικονομικό τους προφίλ και τη φορολογική τους συμπεριφορά. Η κάθε περίπτωση οφειλέτη θα εξετάζεται ξεχωριστά και αν αποδεικνύεται με έγγραφα και παραστατικά η οικονομική αδυναμία τότε οι μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να φθάνουν μέχρι και τις 48 (όπως ήδη προβλέπει το ισχύον καθεστώς) ενώ δεν αποκλείεται το ποσό της μηνιαίας δόσης να πέσει ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ. Σήμερα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο έφορος χορηγεί 48 δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών καθώς ο γενικός κανόνας είναι οι δόσεις να μην υπερβαίνουν τις 15 - 16.

3 Την καθιέρωση κυμαινόμενων επιτοκίων προσαυξήσεων. Με το νέο καθεστώς όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο υψηλότερο θα είναι το επιτόκιο προκειμένου να υπάρχει αντικίνητρο για τη χορήγηση μεγάλου αριθμού δόσεων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Πιο φθηνά τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα προαναγγέλει η ΕΕΤΤ.

Μείωση τελών σταθερής τηλεφωνίας μέσα στο 2013 προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Λεωνίδας Κανέλλος, ο οποίος υποστήριξε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί αν η Επιτροπή θα προχωρήσει σε ρύθμιση για την αγορά καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Κατά τη διάρκεια .......

συνέντευξης Τύπου ο κ. Κανέλλος τόνισε ότι η μείωση των τελών της σταθερής τηλεφωνίας θα είναι αποτέλεσμα της μείωσης των χονδρικών τελών τερματισμού κινητής. Η εξοικονόμηση για τους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας υπολογίζεται σε περίπου 47 εκατ. ευρώ για το 2013, ενώ, έως το 2015, η εξοικονόμηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού η τελική τιμή θα διαμορφωθεί σε 1,099 ευρωλεπτά/λεπτό (από 1,269 ευρωλεπτά που είναι σήμερα).

Τέλη Τερματισμού

Την ίδια στιγμή προχωρούν στη μείωση των τελών τερματισμού στη χονδρική αγορά κλήσεων προς σταθερά δίκτυα, ΟΤΕ και εναλλακτικών, (με τη μεθοδολογία Pure LRIC), εξέλιξη που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των λιανικών τιμών κλήσεων προς σταθερά δίκτυα. Παράλληλα η Επιτροπή θα προχωρήσει μέσα στο έτος σε ανάλυση στις αγορές φωνητικών κλήσεων, διασύνδεσης, πρόσβασης στο τηλεφωνικό δίκτυο, χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης, καθώς και της αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο.

Tο Παρατηρητήριο τιμών τηλεπικοινωνιακών & ταχυδρομικών προϊόντων λιανικής, μία ηλεκτρονική υπηρεσία της ΕΕΤΤ, που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να αξιολογούν και κυρίως να συγκρίνουν τα προϊόντα και τις τιμές τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Με προϋπολογισμό περίπου 0,5 εκατ. ευρώ, το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και αποτελείται από: το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών το οποίο θα ενημερώνεται από τους παρόχους με πρωτογενή τιμολογιακά δεδομένα ηλεκτρονικών υπηρεσιών και το Ηλεκτρονικό Αποθετήριο Τυποποιημένων Τιμολογιακών Στοιχείων που θα ενημερώνει τους καταναλωτές, αλλά και τρίτες επιχειρήσεις ή φορείς (με ανοικτά δεδομένα τύπου open government).

Εκστρατεία μετρήσεων των δεικτών ποιότητας των δικτύων και των συνδέσεων σε υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας. Σε πρώτη φάση, οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με επιλεγμένο ανάδοχο ύστερα από ανοιχτό διαγωνισμό.

Στη διαγωνιστική διαδικασία για τη διάθεση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 3,6-3,8 GHz (στην οποία τα ήδη χορηγηθέντα δικαιώματα λήγουν το 2015) για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σύγχρονης τεχνολογίας.

Επίσης οι άνθρωποι της ΕΕΤΤ δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν στη διαδικασία για την εκχώρηση των συχνοτήτων που θα χρησιμοποιήσουν οι πάροχοι δικτύου για την ψηφιακή τηλεόραση.

Όμως, ο κ. Κανέλλος τόνισε πως γι' αυτό το θέμα θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις. Μετά τη διαδικασία αυτή θα προχωρήσει και εκείνη για την εκχώρηση του ψηφιακού μερίσματος από το οποίο το Δημόσιο προσδοκά έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ. Μέσα στους επόμενους μήνες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την καταγγελία της Vodafone κατά της Cosmote για την καρτοκινητή τηλεφωνία.

Ημερησία

Η Τοπική της Ν.Δ. τίμησε τον Ζαχαρία, ο δήμαρχος Τριφυλίας της Ν.Δ. όχι

Κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ν.Δ. Κυπαρισσίας και της ΟΝΝΕΔ Τριφυλίας, εκτός από τον προσκεκλημένο υπουργό Εσωτερικών στον οποίο απένειμαν τιμητική πλακέτα, η Τοπική της Ν.Δ. τίμησε το δημοτικό σύμβουλο, συνδικαλιστή και κομματικό στέλεχος, Ζαχαρία Κανελλόπουλο!

«Η Τοπική της......

Ν.Δ. τίμησε τον Ζαχαρία, ο δήμαρχος Τριφυλίας της Ν.Δ., Κώστας Κόλλιας, αντιθέτως όχι, δεν τον τίμησε και δεν του εμπιστεύθηκε αξίωμα αντιδημάρχου...», ήταν το «καρφί» που έριχναν με πικρία σε συζητήσεις τους φίλοι του Ζαχαρία στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Αδιακρίτως του Ηλία Γιαννόπουλου

Νομοσχέδιο για την προστασία των ανέργων

Μέτρα προστασίας υπέρ των ανασφάλιστων ανέργων, ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εξέτασης των αναπηρικών συντάξεων, την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, την ισχυροποίηση της Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας αλλά και βαριές κυρώσεις για υπαλλήλους των ασφαλιστικών φορέων που εμπλέκονται σε παραβατικές συμπεριφορές, προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο «σκούπα» 76 άρθρων του υπουργείου Εργασίας, που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στη Βουλή.

Με το σχέδιο νόμου παρατείνεται μέχρι τις.......

28 Φεβρουαρίου 2014 η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων που έληξε στις 31/12/2012.

Ακόμη, προβλέπεται ότι η συμμετοχή των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης δεν αποτελεί λόγο διαγραφής τους από τα μητρώα του Οργανισμού.

Συνιστάται επίσης στον ΟΑΕΔ, ειδικός λογαριασμός ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων για τη χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και ειδικός λογαριασμός για την υλοποίηση προγραμμάτων των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας που καταργήθηκαν.

Λαμβάνεται μέριμνα για τη σύντμηση του χρόνου αναμονής για την έκδοση των αναπηρικών συντάξεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για ένα εξάμηνο, εφόσον εκκρεμεί επανεξέταση από υγειονομική επιτροπή και ο δικαιούχος είχε κριθεί με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Αν η τελική γνωμάτευση προσδιορίσει μικρότερο ποσοστό αναπηρίας η διαφορά θα παρακρατείται. Στις επιτροπές θα συμμετέχουν και γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Εισάγονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των παρβατικών συμπεριφορών που «χρεώνουν» τα ασφαλιστικά Ταμεία με παράνομες χορήγησεις συντάξεων, επιδομάτων και παροχών υγείας

Έτσι, μέσω του συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ» θεσπίζεται η σύζευξη των ηλεκτρονικών συστημάτων των υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ώστε να καθίσταται ευχερής ο έλεγχος κάθε μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

Επιβάλλεται η δήλωση στα κατά τόπους ληξιαρχεία των δήμων, όλων των οικογενειακών μεταβολών που επέρχονται στους ασφαλισμένους αλλά και τους συνταξιούχους. Η άδεια ταφής συνταξιούχου εκδίδεται, αφού προηγηθεί η δήλωση θανάτου στο ληξιαρχείο, προκειμένου στη συνέχεια να ενημερωθεί η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, (ΗΔΙΚΑ) ο ΟΑΕΔ και ο ΕΟΠΥΥ. Ακόμη, καθίσταται υποχρεωτική στις γεννήσεις, η απόδοση Α.Μ.Κ.Α.στο νεογέννητο ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του πιστοποιητικού γέννησης. Η παράλειψη δήλωσης ληξιαρχικών γεγονότων επισύρει πρόστιμα έως και 300 ευρώ.

Σοβαρές είναι οι κυρώσεις για τους επίορκους υπαλλήλους. Υπάλληλος που προβαίνει σε παράνομη πράξη ή παράλειψη από την οποία δύναται να προκληθεί βλάβη στο ασφαλιστικό σύστημα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εφόσον η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη. Στην περίπτωση που η ανωτέρω πράξη αποδίδεται σε αμέλεια του υπαλλήλου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες εφόσον η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη. Το δημόσιο θα στρέφεται εναντίον του υπαλλήλου και του ιδιώτη ωφελουμένου διεκδικώντας αποζημίωση.

Για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, προβλέπεται η ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να μπορεί να προβαίνει στη διενέργεια ελέγχων ολόκληρο το 24ωρο. Ακόμη αυξάνεται το εργόσημο, μέσω της αύξησης του ασφαλίστρου από 20% σήμερα σε 30%.

Παράλληλα, στους ελέγχους του ΣΕΠΕ και των επιθεωρητών του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, συμμετέχουν στο εξής οι Υπηρεσίες Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ καθιερώνεται από την 1η Ιουλίου εκτός από το φορολογικό πιστοποιητικό και η έκδοση του ασφαλιστικού πιστοποιητικού

Επιπλέον η Οικονομική Αστυνομία αναλαμβάνει την πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων και ιδίως αυτών που τελέστηκαν σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα, ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, με την έρευνα, πρόληψη και καταστολή της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις.

Στο σχέδιο νόμου εισάγονται, κυρώσεις σε περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης επιδοτούμενου ανέργου που περιλαμβάνουν πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, ή πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, όταν έχει προηγηθεί καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον ίδιο εργοδότη.

Με τον νέο νόμο προβλέπονται ακόμη, χρηματικά πρόστιμα, προσωρινή διακοπή λειτουργίας ακόμη και ποινικές κυρώσεις σε βάρος των υπευθύνων Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας και Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης και υπηρεσιών καθαρισμού ή φύλαξης που υπογράφουν συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου για παραβάσεις της νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία τους.

Από την 1η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων συντάξεων κύριων, επικουρικών και μερισμάτων ορίζεται η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ εξακολουθούν να καταβάλλουν τις συντάξεις κατά την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Προβλέπεται επίσης, η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε αγρότες με οφειλές έως 4.000 ευρώ προς τον ΟΓΑ. Το οφειλόμενο ποσό συμψηφίζεται ή παρακρατείται κάθε μήνα και μέχρι της ολοσχερούς εξόφλησής του, από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης.

Με τον νέο νόμο ρυθμίζονται ακόμη, οικονομικά θέματα του ΟΑΕΔ και προβλέπεται η δημιουργία στον Οργανισμό, ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, ενώ θα συμμετέχει -για πρώτη φορά- με εκπρόσωπό του στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Καταργούνται τέλος, 12 θέσεις ειδικών συνεργατών του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Πλήρωσε κλήσεις στην αστυνομία με 2.770 κέρματα! [ VIDEO ]

Με ένα... τσουβάλι κέρματα προσήλθε στις ταμειακές υπηρεσίες του δήμου της Ρόδου ένας 45χρονος επιχειρηματίας, προκειμένου έτσι να εξοφλήσει δύο κλήσεις παράνομης στάθμευσης από την δημοτική αστυνομία, οι οποίες είχαν βεβαιωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ο υπάλληλος του .....

δήμου Ρόδου, που παρέλαβε τις τσάντες με τα 2.770 κέρματα, δεν πίστευε στα μάτια του, όταν ο συμπολίτης μας τον ενημέρωσε ότι στις τσάντες αυτές βρίσκονταν τόσες χιλιάδες κέρματα, που αντιστοιχούν στο ποσό των 60 ευρώ, στο οποίο ανέρχονταν τα δύο πρόστιμα.

Τα χρήματα αυτά, αντιστοιχούσαν:

* 1.350 κέρματα των δύο λεπτών

* 950 κέρματα του ενός λεπτού και

* 470 κέρματα των πέντε λεπτών αντίστοιχα.

"Οι παραβάσεις αυτές που βεβαιώθηκαν" είπε ο επιχειρηματίας, "ήταν άδικες και παράτυπες. Στο αυτοκίνητο που βεβαιώθηκαν, υπήρχε ειδική κάρτα ελευθέρας η οποία δεν ήταν τοποθετημένη εκείνες τις μέρες. Όταν στη συνέχεια έγινε η επίδειξη της κάρτας, σε αρμόδια υπηρεσία του dήμου της Ρόδου, δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον τότε αντιδήμαρχο, ότι η υπόθεση θα τακτοποιηθεί", κατέληξε ο επιχειρηματίας.

rodiaki.gr