Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Κέντρα Διασκέδασης Αθήνας: Τέρμα τα όργανα στη 1 π.μ.

Κατά δύο ώρες περιέκοψε τη μουσική στα καταστήματα υγειονομικού ελέγχου το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Με κατά πλειοψηφία απόφασή του η οποία βασίζεται στο σκεπτικό της αρμονικής συμβίωσης των καταστηματαρχών με τους κατοίκους της πόλης τα μουσικά όργανα τη χειμερινή περίοδο θα μπορούν να ακούγονται.

Αναλυτικά οι ώρες: ....................

Κυριακή μέχρι Πέμπτη έως τις 11.00 μ.μ.

την Παρασκευή και το Σάββατο μέχρι τη 1.00 π.μ. και

στις αργίες και τις παραμονές αργιών μέχρι τη 1.00 π.μ.

Η διάρκεια λειτουργίας μουσικής οργάνων κατά τη θερινή περίοδο καθορίζεται ως εξής:

Κυριακή - Πέμπτη μέχρι τις 12.00 π.μ.

Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 2.00 π.μ.

και τις αργίες και παραμονές αργιών μέχρι τις 2.00 π.μ.

Στους καταστηματάρχες που δεν υπακούουν στους κανόνες λειτουργίας θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, θα ανακαλείται η παράταση ωραρίου μουσικής στο συγκεκριμένο κατάστημα και θα αφαιρείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του. Επίσης προβλέπεται και η οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος όταν έχει σφραγιστεί για λόγους ηχορύπανσης και παραβιάζει τις σφραγίδες.

Τέλος θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων όταν κοινοποιείται στη Διεύθυνση Αδειών Καταστημάτων μήνυση από τη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή και Υγειονομικού Ελέγχου τροποποίηση των όρων της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων και η υπηρεσία εισηγείται στη Δημαρχιακή Επιτροπή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων.

Να σημειωθεί ότι η άδεια μουσικής θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 και θα δίνεται μόνο σε όσα καταστήματα διαθέτουν κλειστούς και όχι ανοικτούς χώρους

ΣΧΟΛΙΟ
Κάποιος βλάκας, αποφάσισε να το παίξει ξαφνικά Παπαθεμελής..........
Τις ίδιες αηδίες έκανε και ο τότε υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και άνθρωπος του θεού (θα ξεράσω), ο Παπαθεμελής.
ΒΡΕ ΟΥΣΤ........


Βρέθηκε φάρμακο που καταργεί την αιμοκάθαρση

Οι προοπτικές του εν λόγω φαρμάκου είναι τεράστιες και δεν αποκλείεται να θέσει τέρμα στην ανάγκη για αιμοκάθαρση και να περιορίσει την ανάγκη μεταμόσχευσης οργάνων για όσους έχουν πρόβλημα με τα νεφρά τους.

Το νέο φάρμακο, που παρασκευάστηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Μελβούρνης, του νοσοκομείου St Vincents και του Ινστιτούτου Bio21, έχει τη δυνατότητα, όπως ανακοινώθηκε, να εμποδίζει την ανάπτυξης της ίνωσης (Fibrosis) που πλήττει ανεπανόρθωτα ανθρώπινα όργανα με αποτέλεσμα να προκαλούνται θάνατοι από καρδιακές παθήσεις, ανεπάρκεια νεφρών, πνευμονικά προβλήματα και συκώτι.

Η νέα ανακάλυψη, που ονομάστηκε FT-11, ουσιαστικά ..........

αποτελεί το πρώτο, παγκοσμίως, φάρμακο κατά της ίνωσης και έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Ήδη η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδότησε με τρία εκατομμύρια δολάρια τους Αυστραλούς ερευνητές για να επιταχυνθεί η εμπορική αξιοποίηση του φαρμάκου το οποίο είχε 100% επιτυχία στα έως τώρα πειράματα και εντός των προσεχών μηνών θα δοκιμαστεί σε 30 ασθενείς στη Μελβούρνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το νέο φάρμακο εκτός του ότι έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα δεν έχει και παρενέργειες. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το φάρμακο αυτό, μόνο στον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του, θα κάνει πωλήσεις άνω των δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Σε πρώτη φάση το φάρμακο θα αναπτυχθεί για να θεραπεύει όσους έχουν πρόβλημα με τα νεφρά τους και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες παθήσεις.

Πηγή: ΠΑΜΕ.gr

Δεν τίθεται θέμα περικοπών στον ιδιωτικό τομέα, επανέλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ουδέποτε ετέθη, αλλά ούτε και τίθεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέμα να επιβληθεί επέκταση της περικοπής των επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα, επανέλαβε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι ως υπουργείο Εργασίας στην πρόσφατη συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν, αλλά και στις δύο συναντήσεις που έγιναν με την ομάδα των εμπειρογνομόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι ..........

στο πλαίσιο του σημερινού Συμβουλίου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για «τον αγώνα που κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση και τους κερδοσκόπους», κάνοντας ειδική αναφορά στα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη, μετά την «τιτάνια προσπάθεια» που κάνει η χώρα, να υπάρξει θετική ανταπόκριση και έκφραση αλληλεγγύης από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και της ευρωζώνης.

Εξάλλου, ο υπουργός σημείωσε πως στο Συμβούλιο χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον στρατηγικό σχεδιασμό για την Ευρώπη του 2020, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν ποσοτικοποιημένοι στόχοι ειδικά στην καταπολέμηση της φτώχειας και την καταπολέμηση της ανεργίας, για τις ηλικίες από τα 20 έως και τα 65 έτη.

Τέλος, επισήμανε τη σημασία των πολιτικών για την υπέρβαση των περιφερειακών και τοπικών ανισοτήτων.

Πηγή: in.gr

Καταργούνται οι διπλοί μισθοί σε νομάρχες και Δημάρχους

Καλούνται εντός 20ημέρου να επιλέξουν έναν από τους δύο

Στην κατάργηση των διπλών μισθών νομαρχών και δημάρχων προχώρησε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα έκτακτα μέτρα που ψηφίσθηκε στη Βουλή την Παρασκευή. Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 παρ. 7 του σχεδίου νόμου «Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» προβλέπεται ότι όλα τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ (νομάρχες, δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι) «υποχρεούνται να επιλέξουν είτε τις αποδοχές της οργανικής θέσης από την οποία προέρχονται είτε τα έξοδα παράστασης που δικαιούνται, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, η καταβολή των αποδοχών .........

της οργανικής θέσης από την οποία προέρχονται διακόπτεται», προστίθεται στο κείμενο του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την συγκεκριμένη ρύθμιση, ωστόσο τόσο ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σαχινίδης όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης που, άλλωστε, είχε προαναγγείλει την ρύθμιση επέμεναν και τελικά πέρασε.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των διπλών μισθών νομαρχών και δημάρχων πρωτο-έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2006 (συγκεκριμένα στις 26/9) η τότε υποψήφια νομάρχης Αθηνών με την "Υπερνομαρχία Δράσης" Φωτεινή Πιπιλή είχε καταγγείλει την τότε πρόεδρο της ΕΝΑΕ και υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Φώφη Γεννηματά ότι έχει τρεις μισθούς από το δημόσιο (!): από την ΕΝΑΕ, από την υπερνομαρχία και από την Εθνική Τράπεζα.

Κόντρα στην προεκλογική περίοδο

Όπως προαναφέραμε την πρόθεση της κυβέρνησης για επανεξέταση του διπλού μισθού την είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τις πρώτες ημέρες του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση καθώς εκτός των άλλων ήταν πρόσφατη η αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου 2009 όταν ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είχε εγκαλέσει το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα ότι εκτός από την αποζημίωση από τη νομαρχία λαμβάνει αμοιβή και από την προηγούμενη εργασία του στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τότε ο κ. Μίχας είχε αντιδράσει έντονα, καλώντας τον κ. Κουμουτσάκο να ρωτήσει για τις διπλές αμοιβές τους προέδρους της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο και ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη που επίσης λαμβάνουν διπλούς μισθούς
«Θα μείνουν αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται για την Αυτοδιοίκηση»

Πέραν του διπλού μισθού, νομάρχες και δήμαρχοι με βάση το ν/σ (άρθρο 1 παρ. 6) για τα έκτακτα μέτρα χάνουν το 7% των ετήσιων αποδοχών τους (δηλαδή για τους νομάρχες και τους δημάρχους σε δήμους πληθυσμού άνω των 150.000 κατοίκων, περίπου 3300 από τα 48.000 ευρώ ετησίως ή 280 ευρώ το μήνα), ενώ, όπως έχει γράψει η αυτοδιοίκηση gr με το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός των επομένων εβδομάδων πρόκειται να χάσουν έως 1000 ευρώ το μήνα, καθώς η αποζημίωση που λαμβάνουν θα φορολογείται πλέον με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστή 38 ή 40% και όχι αυτοτελώς με μόλις 20%.

Μάλιστα, πηγές των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών έλεγαν στην αυτοδιοίκηση gr ότι με τις νέες ρυθμίσεις εκτός των άλλων θα διαφανεί «ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την Αυτοδιοίκηση και όχι για το διπλό μισθό», υπονοώντας ότι με τα νέα δεδομένα ένα τμήμα των στελεχών της Αυτοδιοίκησης δεν θα θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

Μια ακόμη διάκριση για το τυρί Ταλαγάνι Γαργαλιάνων

Μια ακόμη διάκριση για το περίφημο τυρί ταλαγάνι Μεσσηνίας που παρασκευάζει η εταιρεία Αποστόλου στους Γαργαλιάνους. Αυτή την φορά κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων σε διαγωνισμό που έκανε το περιοδικό ''Olive'' του Ηλία Μαμαλάκη.

Η διάκριση αυτή αποδεικνύει αυτό που διαπιστώνουν όλοι όσοι το έχουν δοκιμάσει, ότι πραγματικά πρόκειται για ένα ξεχωριστό τυρί που μόνο να κερδίσει μπορεί τον καταναλωτή.
Το ταλαγάνι έχει προέλθει από μια παλιά συνταγή με .........

κάποιες μικρές τροποποιήσεις που επιχείρησε και πέτυχε η Ελένη Αποστόλου μαζί με τον σύζυγό της Κώστα, οι οποίοι ξεκίνησαν αυτή την επιχείρηση με πολύ μεράκι και την βλέπουν σήμερα να προχωρά με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης - δείγμα της αποδοχής που έχει το προϊόν τους στους καταναλωτές.

Πέρα από την συνταγή παρασκευής του τυριού, το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται και στο γεγονός ότι όλα γίνονται χειροποίητα, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν παρασκευασμένο στο χέρι χωρίς αυτοματισμούς και μηχανοποιήσεις. Κάτι που το κάνει ξεχωριστό και το οποίο θέλουν να διατηρήσουν, όπως μας τόνισαν και οι δύο. Οι διακρίσεις όμως και η αποδοχή του προϊόντος αύξησε και τις απαιτήσεις. Ετσι πλέον η διανομή του γίνεται μέσα από την εταιρεία ''Optima'' η οποία το προωθεί και το τοποθετεί στα ράφια όλων των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η επιχείρηση για την πρώτη της ύλη που είναι το πρόβειο γάλα, πέρα από τις ποσότητες που συγκεντρώνει από τα δικά της ζώα, στρέφεται και στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής στηρίζοντας έτσι και την τοπική κτηνοτροφία.

Πηγή: Βάλτα Τρυφυλίας

ΣΧΟΛΙΟ
Η αλήθεια είναι ότι το ταλαγάνι το έχουμε δοκιμάσει και πρόκειται για εξαιρετικό τυρί. Δεν ξέρουμε τι γεύση μπορεί να έχει άψητο αλλά ψημένο είναι...... ΣΚΕΤΗ ΚΟΛΑΣΗ!!!!
Συγχαρητήρια στους ανθρώπους αυτούς που κάθονται με μεράκι και το φτιάχνουν.
Όσοι δεν το έχετε δοκιμάσει.... ΧΑΝΕΤΕ!!!!!


Αναφορά Νάντιας Γιαννακοπούλου για την ένταξη του Κοπανακίου στην κατηγορία οικισμών Γʼ προτεραιότητας

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αφορμή αίτημα του Δήμου Αετού σχετικά με την ένταξη του Κοπανακίου στην κατηγορία οικισμών με πληθυσμό αιχμής άνω των 2.000 ισοδύναμων κατοίκων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα έργα αποχέτευσης του Δήμου από το ΕΣΠΑ.

Η αναφορά αυτή έρχεται να αναδείξει τις συνεχείς προσπάθειες επανεξέτασης του παραπάνω δίκαιου αιτήματος, η άρνηση του οποίου στερεί τη δυνατότητα χρηματοδότησης των απαραίτητων, για τους κατοίκους, έργων αποχέτευσης και κεντρικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.
Στην αναφορά επισημαίνεται και η κατατεθείσα, υπʼ αριθμόν ............

19467/10628/29-6-2009, πρόταση χρηματοδότησης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου που συνοδεύεται από πλήρεις και εγκεκριμένες μελέτες για το έργο. Μάλιστα, στην αναφορά τονίζεται και η θετική εισήγηση της Μονάδας Τεχνικής Υποστήριξης της ΜΟΔ προς το ΥΠΕΧΩΔΕ με το υπʼ αριθμόν 213/21-7-2009 έγγραφο της. Ιδιαίτερη μνεία κάνει η κ. Γιαννακοπούλου και στο κυριακάτικο παζάρι του Κοπανακίου και στην παράλληλη λειτουργία ζωεμπορίου, γεγονότα που καθιστούν επιτακτικότερη την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγιεινής σε συνδυασμό με τον υψηλό υδροφόρο ορίζοντα και την αδυναμία κάλυψης του συγκεκριμένου έργου από ιδίους πόρους του Δήμου.

Με την αναφορά αυτή, η βουλευτής Μεσσηνίας τονίζει την αναγκαιότητα εύρεσης άμεσης αλλά και βιώσιμης λύσης, στα πλαίσια της υποβληθείσας, πλήρους και εγκεκριμένης μελέτης του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Πάτρα

Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακαρ Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.12, 42 χλμ. ανατολικά της Πάτρας, σύμφωνα με το ευρωμεσογειακο σεισμολογικό ινστιτούτο.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 2 χλμ.

ΣΧΟΛΙΟ
Σαν Πολλοί σεισμοί δεν γίνονται???
Σήμερα έγινε και στην Τουρκία 6 Ρίχτερ. Τώρα στην Πάτρα....
Μας έρχεται..... Μας έρχεται.....




«Καλημέρα»: Η νέα διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ

«Καλημέρα» είναι το σύνθημα της νέας διαφημιστικής καμπάνιας του ΕΟΤ για τη φετινή τουριστική χρονιά.

Σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα σήμερα στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου υπογράμμισε ότι για φέτος αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί το ήδη υπάρχον υλικό, το οποίο αναδιαμορφώθηκε, ανανεώθηκε και προστέθηκε σε αυτό μια απλή και καθημερινή λέξη, το «Καλημέρα».

Το δημιουργικό της φετινής καμπάνιας δεν είχε .........

κόστος για τα ταμεία του ΕΟΤ γεγονός που χαιρετίστηκε και από τους φορείς του τουρισμού, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Νίκο Αγγελόπουλο να τονίζει ότι επιτέλους για πρώτη φορά υπάρχει συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την πολιτική ηγεσία στο σχεδιασμό της διαφημιστικής καμπάνιας.

Η κυρία Γκερέκου έδωσε έμφαση στην προβολή της χώρας μέσω του διαδίκτυου, σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει και πεδίο έντονης προβολής της διαφημιστικής εκστρατείας της χώρας μας. Μίλησε ακόμα και για την ανανεωμένη πύλη του ελληνικού τουρισμού στη διεύθυνση www.visitgreece.gr.

«Η παρουσία της Ελλάδας στους ιστοτόπους θα πολλαπλασιαστεί σε σχέση με άλλες χρονιές», τόνισε και πρόσθεσε ότι το κόστος της διαφημιστικής προβολής της Ελλάδας για το 2010 ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα χρέη του ΕΟΤ στα ξένα μέσα ενημέρωσης η κ. Γκερέκου ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει πληρωμές έναντι, ύψους πάνω από 20 εκατ ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μήνυμα Νομάρχη Μεσσηνίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για ένα μεγάλο μπράβο για την αδιάκοπη στήριξη και φροντίδα που οι γυναίκες προσφέρουν καθημερινά, ως σύζυγοι, ως μητέρες, ως συνάδελφοι, ως συνάνθρωποι στην κοινωνία μας., Αποτελεί, όμως, μια ακόμη ευκαιρία για προβληματισμό και κατάθεση της βούλησής μας για περισσότερο αγώνα, που θα αποδώσει αυτά τα οποία πραγματικά ανήκουν στη ζωή και στην γενικότερη προσωπική και δημόσια παρουσία της γυναίκας. Όλα εκείνα τα οποία την απομονώνουν, την βάζουν σε δεύτερη μοίρα και ουσιαστικά αποτελούν εμπόδια στην πρόοδο και την εξέλιξή της στην κοινωνία.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας παραπέμπει στο μέλλον, στις ανάγκες, τις προτεραιότητες, τις αξίες που θα καθορίσουν την επιτυχή πορεία μας στον 21ο αιώνα. Έχουμε όλοι ευθύνη για την εξέλιξη και πρόοδο της κοινωνίας μας, έχουμε ευθύνη απέναντι στο μέλλον!
Κάθε πολίτης αυτού του τόπου καλείται να κάνει ..........

πράξη στην καθημερινότητά του την ισότιμη συμμετοχή, τις ισότιμες ευκαιρίες, ανδρών και γυναικών στην κοινωνία μας. Την ισότητα μεταξύ των δύο φίλων δε τη φέρνουν μονάχα οι νόμοι. Τη φέρνει ο κάθε ένας από εμάς με το σεβασμό, την αγάπη και την τιμή, που έμπρακτα αποδίδει στη γυναίκα και στο ρόλο της, ως το βασικότερο πυρήνα της κοινωνίας και της ζωής μας.

Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε, να επικροτούμε και κυρίως να διευκολύνουμε κάθε πρωτοβουλία που στηρίζει τη δραστηριοποίηση των γυναικών σε νευραλγικά πόστα, σε πολιτικούς ρόλους,, τόσο στην κεντρική όσο και στην περιφερειακή πολιτική σκηνή. Η προοδευτική Ελλάδα έχει ανάγκη από την πολύτιμη συμβολή τους στην κοινωνία, στη δράση, στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Το επιμελητήριο Μεσσηνίας για την παρουσίαση της κυκλοφοριακής μελέτης της Καλαμάτας.

Τις απόψεις του επιμελητηρίου Μεσσηνίας σχετικά με την κυκλοφοριακή μελέτη της Καλαμάτας κοινοποίησε με επιστολή του στον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος Γιώργος Καραμπάτος.

Αναλυτικά η επιστολή του Κου Καραμπάτου αναφέρει τα εξής:

Κύριε Δήμαρχε,

Ενόψει της παρουσίασης της ανασυνταγμένης κυκλοφοριακής μελέτης της πόλης μας περί τα μέσα Απριλίου, θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας προβληματισμούς που άπτονται του εν λόγω θέματος και θα παρακαλούσαμε τόσο εσάς όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποτελέσουν βάση για τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της πόλης μας και κατ’ επέκταση της Μεσσηνίας.
Ο κ. Ζέκος είναι γνωστός στην πόλη μας επιστήμονας και πιστεύουμε ότι η μελέτη του θα είναι πλήρης και τεκμηριωμένη, εφόσον βέβαια αποφυγούν παρεμβάσεις και δεσμεύσεις μικροπολιτικού χαρακτήρα.
Θεωρούμε, εντούτοις, απαραίτητο να σημειώσουμε, ότι, για μας, και προκειμένου για μια πόλη με σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές, όπως αυτές που ανοίγονται σταδιακά για την Καλαμάτα, σε σχέση με τον δυνητικό ρόλο της στη σύνδεση της Πελοποννήσου, της Χώρας μας και της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο, η όποια κυκλοφοριακή μελέτη δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στις οδικές μεταφορές, στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στις πεζοδρομήσεις.

Η κυρίαρχη τάση οργάνωσης του μεταφορικού συστήματος στην Ευρώπη και τις όμορες ευρύτερες περιφέρειες βασίζεται στην ανάπτυξη των «συνδυασμένων μεταφορών», ήτοι των μεταφορικών αλυσίδων με χρήση θαλάσσιων ή/και σιδηροδρομικών μέσων ως εναλλακτικών διαδρομών στις από πόρτα σε πόρτα οδικές. Αυτή η οργανωτική μορφή ανταποκρίνεται τόσο στις τεχνικές και οικονομικές αναγκαιότητες (μεγάλες χωρητικότητες μέσων μεταφοράς σε σχέση με το απλό φορτηγό, παράκαμψη κορεσμένων οδικών αξόνων, οικονομίες κλίμακας) όσο και σε πολιτικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές αναγκαιότητες (μεταφορές φιλικότερες προς το περιβάλλον, μείωση ατυχημάτων και γενικότερα μείωση του «κοινωνικού» κόστους της οδικής μεταφοράς).
Σε σχέση με αυτές τις διεθνείς τάσεις, η Καλαμάτα είναι η μία μοναδικά «προικισμένη» γεωγραφικά και από άποψη δικτύων υποδομής περιοχή στην Ελλάδα, ικανή να αποτελέσει σημαντικό εθνικό και υπερεθνικό κόμβο μεταφορών. Η Καλαμάτα διαθέτει λιμάνι, σιδηροδρομική σύνδεση και αεροδρόμιο, ενώ φυσικά ο δυτικός οδικός άξονας (Ιόνια οδός-Ολυμπία οδός) και ή ολοκλήρωση της εθνικής οδού Τρίπολη-Καλαμάτα, διασφαλίζουν την περιφερειακή και εθνική/διεθνή οδική ένταξη της περιοχής.

Επομένως, η Καλαμάτα και κατ’ επέκταση η Μεσσηνίας –ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του περιφερειακού δακτυλίου- αποτελεί σπάνια περίπτωση προσπέλασης σε όλα τα μέσα μεταφοράς και δυνατότητας ανάπτυξης πόλου συνδυασμένων μεταφορών. Η παραπάνω συλλογιστική δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών μεταφορικών συστημάτων, με αυτονόητα οφέλη για την περιοχή. Αλλά, εξασφαλίζει, ότι το μεταφορικό σύστημα θα αποτελέσει «εργαλείο» για την προσέλκυση και ανάπτυξη και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Η ανάπτυξη της συνδυασμένης μεταφοράς διαμορφώνει τις αναγκαίες προϋποθέσεις προσέλκυσης νέων επενδύσεων και οικονομικών δραστηριοτήτων σχετικών με τη διαμετακόμιση, την οργάνωση του μεσογειακού εμπορίου, την τυποποίηση προϊόντων, τη συναρμολόγηση και τελειοποίηση τελικών προϊόντων, τις οργανωτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες κ.λπ..
Με τον τρόπο αυτό διαφοροποιείται η τοπική οικονομία, αναπτύσσει ταυτόχρονα πολλές παραγωγικές δραστηριότητες και αποφεύγει την απόλυτη εξάρτηση από τον Τουρισμό, που λόγω της ευαισθησίας του σε διεθνείς και εσωτερικές πολιτικοοικονομικές διακυμάνσεις, οδηγεί σταδιακά την περιοχή μας σε μια κάθε άλλο παρά ασφαλή «μονοκαλλιέργεια».

Μια τέτοια, λοιπόν, προσέγγιση αναμένουμε να δούμε στην ανασυνταγμένη μελέτη του κυκλοφοριακού της πόλης μας: μια προσέγγιση, που δεν θα περιορίζεται μόνο σε ικανοποιητικές, έστω, εσωτερικές οδικές ρυθμίσεις, πεζοδρομήσεις και ποδηλατόδρομους, αλλά που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες συνδυασμένης χρήσης της οδικής, σιδηροδρομικής, αεροπορικής και θαλάσσιας προσπέλασης, που η πόλη μας διαθέτει (αναμένοντας φυσικά την προγραμματισμένη αναβάθμισή τους), με στόχο τη μετατροπή της σε υπερεθνικό κόμβο μεταφορών και την, μέσω αυτής, περιφερειακή ανάπτυξη ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής στο πλαίσιο του μητροπολιτικού της ρόλου.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Ερώτηση Μπρεδήμα για την εγκληματικότητα στην Μεσσηνία.

Ερώτηση στον νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο κατέθεσε σήμερα ο νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κος Θεόδωρος
Μπρεδήμας.
Ο κος Μπρεδήμας στην ερώτηση που κατέθεσε αναφερει τους προβληματισμούς του για τα αλλεπάλληλα κρούσματα ληστειών και κλοπών έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Μεσσηνία και στις περιοχές Πυλίας και Τριφυλίας, με απάνθρωπους και κουκουλοφόρους δράστες, έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους κατοίκους των περιοχών αυτών και γενικότερα στη Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα η ερώτηση του κου Μπρεδήμα αναφέρει: ......

Προς το Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Νομαρχιακού Συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρου Π. Μπρεδήμα, σχετικά με τα αλλεπάλληλα κρούσματα ληστειών και κλοπών στην ύπαιθρο και γενικότερα στη Μεσσηνία.

(Δια του Προέδρου του Ν. Σ. Χρήστου Παναγιωτόπουλου)

Κ. Νομάρχη,
Το έννομο αγαθό της τάξης αλλά και της ασφάλειας των πολιτών είτε κατοικούν στη ύπαιθρο είτε στα αστικά κέντρα της Χώρας και εν προκειμένω στην Μεσσηνία, έχει υποχρέωση να διασφαλίζει η Ελληνική Πολιτεία, σύμφωνα με την Συνταγματική Επιταγή. Και αυτή παράλληλα υποχρεούται να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα που διασφαλίζουν τα αγαθά αυτά.

Ειδικότερα, αλλεπάλληλα κρούσματα ληστειών και κλοπών έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Μεσσηνία και στις περιοχές Πυλίας και Τριφυλίας, με απάνθρωπους και κουκουλοφόρους δράστες, έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους κατοίκους των περιοχών αυτών και γενικότερα στη Μεσσηνία.
Ειδικότερα, όχι μόνον η ληστεία πρατηριούχου στην περιοχή της Γιάλοβας - Πύλου οι οποίοι και συνελήφθησαν, αλλά και στην περιοχή Μυρσινοχωρίου του Δήμου Νέστορος, όπου ένας άνανδρος νέος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν αρκέστηκε να πάρει το χρηματικό ποσό που κατείχε ο άτυχος 92χρονος γέροντας, αλλά τον κτύπησε με τη μαγκούρα του, προκαλώντας πολλαπλά τραύματα και ήδη νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, ενώ ο δράστης διέφυγε.

Επειδή οι αλλεπάλληλες ληστείες και κλοπές έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους κατοίκους της υπαίθρου και ειδικότερα στους ηλικιωμένους
Επειδή το όλον θέμα δημιουργεί γενικότερα έντονες ανησυχίες στους πολίτες της Μεσσηνίας από την έλλειψη αστυνομικών τμημάτων στην ύπαιθρο παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλουν οι Αστυνομικές Αρχές

ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΝ κ. ΝΟΜΑΡΧΗ

1) Αν προτίθεται να ενημερώσει το Σώμα
2) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προς τα αρμόδια Υπουργεία για την διατήρηση και ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων και γενικότερα της αύξησης της Αστυνομικής δύναμης στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Μεσσηνίας και Τριφυλίας, για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους Μεσσήνιους πολίτες και ιδιαίτερα στους κατοίκους της υπαίθρου.

Καλαμάτα 8 Μαρτίου 2010

Ο ερωτών

(Θ. Π. Μπρεδήμας)

Ανακοίνωση της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φιλιατρών

Τα μέλη του κόμματος καλεί στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του κινήματος Κος Θανάσης Γαλανόπουλος για ανανέωση της κάρτας μέλους του κινήματος.
Η ανακοίνωση που εξεδόθη από τον Τ.Ο. Φιλιατρών αναφέρει: ......


Η τοπική οργάνωση ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φιλιατρών καλεί τα μέλη της τοπικής οργάνωσης από 8 - 12 Μαρτίου και από ώρα 19:00 έως 21:00 να προσέλθουν στα γραφεία της Τοπικής οργάνωσης για ανανέωση της κάρτας μέλους.

Ο Γραμματέας της Τ.Ο.
Γαλανόπουλος Αθανάσιος

8Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Άρθρο της Κας Αντωνίας Μπούζα Προέδρου της Ν.Ε.Τ.Π.Μεσσηνίας.

H 8η Μαρτίου, μετά από πρόταση της σοσιαλίστριας Κλάρας Τσέτκιν , στη 2η Διεθνή διάσκεψη Σοσιαλιστριών το 1910 στην Κοπεγχάγη, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και στη συνέχεια ο ΟΗΕ ,την καθιέρωσε ως ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Θεσμοθετήθηκε για να αναδείξει το ρόλο των γυναικών στη διαμόρφωση της ιστορίας και να μας υπενθυμίζει πως άσχετα από τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανισότητες και να διασφαλισθούν οι συνθήκες και οι προοπτικές των ίσων ευκαιριών.

Επειδή οι κατακτήσεις είναι πολλές φορές ............

συνάρτηση του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, βλέπουμε πως παρά τα όσα έχουν κατακτηθεί , σε πολλές γωνιές της γης , η γυναίκα είναι θύμα της ανδρικής εκμετάλλευσης και αποτελεί εμπορεύσιμο προϊόν, χωρίς κανένα δικαίωμα.

Η γυναίκα λοιπόν του σήμερα, καλείται να ανταποκριθεί στους πολύπλευρους ρόλους που της έχουν ανατεθεί ή τους διεκδικεί , κινούμενη σε μία άκρως ανταγωνιστική κοινωνία όπου το ανδρικό πρότυπο ακόμη κυριαρχεί .Είναι μητέρα, σύντροφος, εργαζόμενη , κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και πολιτικά ενεργή. Πιστεύει στον εαυτό της και στις δυνατότητές της και προσπαθεί με την ενεργή της παρουσία την ευαισθησία και την οξυδέρκειά της να συνδιαμορφώσει μία δίκαιη κοινωνία, όπου ισότιμα όλοι οι πολίτες θα αξιολογούνται και θα προχωρούν .

Αυτή τη δύσκολη ώρα για την Ελληνική οικονομία, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον πιο δυσμενές για τις γυναίκες , διότι λόγω των πολλαπλών τους ρόλων , επωμίσθηκαν περισσότερο το τίμημα αυτής της κρίσης .Η αγορά εργασίας, γίνεται πιο σκληρή απέναντί τους, το κοινωνικό κράτος υποχωρεί και η ισότητα δοκιμάζεται. Ελπίζουμε όλα αυτά να ξεπεραστούν και οι γυναίκες να συνεχίσουν να προσφέρουν στην κοινωνία .

Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου
Νομαρχ.Σύμβουλος –Πρόεδρος Ν.Ε.Τ.Π.Μεσσηνίας


8 Μαρτίου: Γιορτάζει η γυναίκα;

Άρθρο της Βουλευτού Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ Κας Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Τα στοιχεία, στην εποχή μας, για την Ελληνίδα μπορούν να χαρακτηριστούν με τη φράση «κάθε χρόνο και χειρότερα», χωρίς να αφήνουν περιθώρια για γιορτές, αλλά να προτρέπουν σε εύρεση άμεσων λύσεων. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες που αποτελούν το 70% του συνόλου των ανέργων. Πανομοιότυπα, το 70% των ανθρώπων που ζουν κάτω απ’ το όριο της φτώχειας είναι γυναίκες, ενώ κατέχουν μόνο το 1% της γης σε όλο τον κόσμο και το 10% του συνολικού εισοδήματος. Επιπλέον, τα 2/3 επί συνόλου 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στη στοιχειώδη εκπαίδευση είναι γυναίκες νεαρής ηλικίας.

Πέραν της οικονομικής φύσεως, η σύγχρονη γυναίκα αντιμετωπίζει .......

πλήθος κοινωνικών προβλημάτων. Προβλήματα που ξεφεύγουν από τα πλαίσια μιας συγκριτικής και πολλές φορές συγκρουσιακής λογικής με το άλλο φύλο. Η νευρική ανορεξία που συνιστά αποτέλεσμα της έντονης πίεσης από τα κοινωνικά πρότυπα, η σεξουαλική βία κατά των γυναικών που γνωρίζει έξαρση στις δυτικές κοινωνίες και το σύγχρονο δουλεμπόριο, που στις συνθήκες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και της αγοραίας εμπορευματοποίησης των πάντων έχει προσλάβει μαζικές διαστάσεις, είναι μόνο ενδεικτικά παραδείγματα των πολύπλευρων κινδύνων που απειλούν τη σύγχρονη γυναίκα.
Στην αναζήτηση αιτίων και την εύρεση λύσεων οδηγείσαι στο ερώτημα, αν οι γυναίκες σε υψηλά αξιώματα συνιστούν λύση. Τα τελευταία χρόνια, σε αυτήν την κατεύθυνση, το ελληνικό κράτος καθιέρωσε με νόμο την ποσοστιαία συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια, ενώ ένα βήμα πιο μπροστά το ΠΑΣΟΚ υποχρέωσε και την εκλογή τους.

Και γενικότερα, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ κατά την ιεράρχηση των συνολικών προτεραιοτήτων του, έχει τοποθετήσει ψηλά τον ρόλο της γυναίκας. Επιδιώκει ένα κοινωνικά δομημένο κράτος που να λειτουργεί ως αρωγός ώστε να αμβλυνθεί η κοινωνική ανισότητα της μη συμμετοχής της γυναίκας στα κοινά. Επιδιώκει την ύπαρξη κοινωνικού κράτους, ως προαπαιτούμενου της συμμετοχής της γυναίκας στα κοινά. Έχει την πεποίθηση ότι χωρίς παροχές που θα έχουν ως στόχο την βελτίωση του ρόλου της γυναίκας μέσα στην οικογένεια και την εργασία, δύσκολα γίνεται το βήμα, καθώς η γυναίκα είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση της καθημερινότητας. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται.

Σήμερα, κάποια από τα πρωταρχικά αιτήματα των γυναικών έχουν ικανοποιηθεί, τουλάχιστον στις χώρες του δυτικού κόσμου και γι' αυτό η ημέρα της γυναίκας έχει χάσει το τεράστιο πολιτικό νόημα του παρελθόντος. Ο εορτασμός της, ωστόσο, παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, καθώς από τη μία παρουσιάζονται συνεχώς νέες προκλήσεις για τη σύγχρονη γυναίκα και από την άλλη, σε πολλές χώρες καταπατούνται ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Ακόμη σημαντικότερα, το αίτημα για πλήρη ισότητα των δύο φύλων σε όλο τον κόσμο παραμένει ανικανοποίητο. Αίτημα, το οποίο πέρα από νόμους και διατάγματα χρειάζεται Ανθρώπους.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 8ης Μαρτίου 2010

ele8.jpg (792 KB) foni8.jpg (223 KB)