Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Αντίθετος ο Δράκος με την μεταφορά του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία

Την έκπληξη στον νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου πολιτισμού να επιστρέψει τον Ναο του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία.
Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε σήμερα στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Νομαρχία.

Αναλυτικά ο Κος Δράκος είπε για την υπόθεση του Επικούρειου Απόλλωνα

«Μας εξέπληξε η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου .......

σύμφωνα με αυτήν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφαίνεται ότι η διαδικασία για τη διόρθωση της Υπουργικής Απόφασης του 1986 για τα όρια στα οποία βρίσκεται ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα δεν είναι σύννομη. Κι ότι με βάση αυτή τη λάθος διαδικασία έχουμε μια απόφαση, η οποία ουσιαστικά προσδιορίζει την ουσία, μια ουσία η οποία παραπέμπει σε μια αίολη απόφαση του 1986, στην οποία κανείς δεν ασχολήθηκε να δει κατά πόσο τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να ληφθεί. Δηλαδή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αποφάνθηκε για τη διαδικασία της διόρθωσης της απόφασης του 1986 που έγινε με απόφαση του 2009 κι όχι και των δύο αποφάσεων αυτής του 2009 και της απόφασης του 1986, η οποία ουδεμία απολύτως διαδικασία τήρησε και σε καμία περίπτωση δεν έλαβε υπόψη της τις συντεταγμένες της UNESCO, αλλά και τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού περί των ορίων των δύο Νομών.
Οι συντεταγμένες της UNESCO για το Ναό και η Γεωγραφική Υπηρεσία είναι κατηγορηματικές ως προς τη θέση.

Η χθεσινή ανακοίνωση, κατά την άποψή μας, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ανατρέπει την ουσία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το λάθος αυτό που έγινε, θα αντιμετωπισθεί με την αντικειμενική επιτροπή, την οποία είπε ότι θα συστήσει ο Υπουργός. Υπάρχει και σχετική ανακοίνωση των τριών Βουλευτών της συμπολίτευσης, που την επιβεβαιώνει ως διαδικασία. Μίλησα με τον κ.Δημήτρη Κουσελά πριν από λίγο και συνεννοηθήκαμε ότι θα πάμε μαζί στην επιτροπή αυτή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι και αντικειμενική διότι εάν είναι πράγματι επιστημονική, εάν πράγματι λάβει υπόψη όλα τα δεδομένα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην υιοθετήσει τις απόψεις τις σωστές. που λένε ότι οι συντεταγμένες που είναι ο Ναός προσδιορίζονται εντός των συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων.

Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι υπάρχουν και παλιές δικαστικές αποφάσεις, όχι γι΄ αυτό το θέμα, αλλά για τα όρια περιουσιών που βρίσκονται γύρω από την περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του ναού και που κατά μείζονα λόγο επιβεβαιώνουν τις θέσεις, τις οποίες πολλές φορές έχουμε διατυπώσει.
Θα αποστείλουμε επιστολή και ως ΝΑΜ την οποία θα υπογράψω, επί τη βάση των ήδη υπαρχουσών αποφάσεων του Νομ/κού μας Συμβουλίου με όλο το φάκελο, τον οποίο πολλές φορές έχουμε καταρτίσει για την υπόθεση κι έχουμε καταθέσει.
Επίσης θα ζητήσουμε με επιστολή μας, μαζί με το Δήμαρχο Είρας τον κ. Γιάννη Αδαμόπουλο να μας δοθεί το σκεπτικό και τα εισηγητικά κείμενα της Υπουργικής απόφασης του 1986 και αν επίσης υπάρχει απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογιοκού Συμβουλίου.

Θεωρούμε ότι στοιχειώδης δεοντολογία επέβαλε κατά την άποψή μας, να δει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το κατά πόσον και οι δύο αποφάσεις είχαν ακολουθήσει τη διαδικαστική ορθότητα από νομικής πλευράς για να αποφανθεί. Παρ΄ όλα αυτά , όπως είπα και στην αρχή, σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει η ουσία του πράγματος για την οποία ουδείς έχει μιλήσει με στοιχεία μέχρι αυτή τη στιγμή και σε όλο αυτό το διάστημα, στο οποίο αν θέλετε έχει γεννηθεί το θέμα και έχουμε ασχοληθεί όλοι. Άρα λοιπόν οφείλουμε, να προσεγγίσουμε με αυτή την υπευθυνότητα και με αυτή τη σοβαρότητα την υπόθεση αυτή.

Όπως πολλές φορές έχω πει, αυτά τα απαράμιλλα μνημεία του Πολιτισμού είναι μνημεία τα οποία δεν έχουν σύνορα και δεν μπορούν να προσδιοριστούν επί τη βάση των διοικητικών ορίων. Αυτή η παραδοχή, η οποία είναι μια γενική παραδοχή και αλήθεια η οποία δεν δέχεται αμφισβήτηση, πρέπει να γίνει κτήμα και κοινός παρονομαστής όλων μας.»

Σε συστράτευση καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων

Συνάδελφε αγρότη

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση και εξαθλίωση των αγροτικό κόσμο.

Ύψωσε τη φωνή σου και διεκδίκησε δυναμικά το δικαίωμα σου να ζεις και εσύ, με αξιοπρέπεια από το επάγγελμα που ασκείς

Την Κυριακή 24 του μηνός με τα αγροτικά μας .......

μηχανήματα στις πλατείες των χωριών μας.

Την δευτέρα 25 του μήνα οργανωμένα και δυναμικά στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, διεκδικούμε λύση στα χρόνια και δίκαια αιτήματα μας.

Συνάδελφε αγρότη εάν δεν διεκδικήσεις δεν θα κερδίσεις.

Συντονιστική επιτροπή αγώνα.

Ερώτηση Κουσελά για την αναβάθμιση & επέκταση του Αεροδρομίου Καλαμάτας .

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων σχετικά με την αναβάθμιση και επέκταση του Αεροδρομίου Καλαμάτας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η αναγκαία, λόγω και της επικείμενης λειτουργίας της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ Μεσσηνίας), αναβάθμιση και επέκταση του Αερολιμένα Καλαμάτας αποτελεί σημαντική εκκρεμότητα για τον Νομό Μεσσηνίας και κρίσιμο θέμα για τη στήριξη της τουριστικής του ανάπτυξης, το οποίο είχα αναδείξει και με προηγούμενες Ερωτήσεις μου στη Βουλή, χωρίς δυστυχώς καμιά ανταπόκριση από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Οι επεκτάσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων και ......

η αναγκαία γενικότερη αναβάθμιση του Αεροδρομίου Καλαμάτας, ενόψει και της λειτουργίας της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στη Μεσσηνία, εξακολουθούν να εκκρεμούν, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των αρμοδίων, διότι τα αναγκαία προς τούτο ποσά δεν μπήκαν ποτέ στον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Από τις απαντήσεις σε αλλεπάλληλες Ερωτήσεις μου προς τους εκάστοτε αρμόδιους Υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης, δεν διαφάνηκε προοπτική ουσιαστικής αναβάθμισης του Αεροδρομίου, αλλά μόνο για επιμέρους βελτιωτικές παρεμβάσεις. Η προηγούμενη Κυβέρνηση θεώρησε ως «δευτερεύουσας σημασίας» την αναβάθμιση και την επέκταση του αερολιμένα της Καλαμάτας, πιθανώς προκρίνονται άλλες «λύσεις» και θεωρώντας ότι ένας Νομός που κατ’ εξοχή βασίζεται στον τουρισμό και σε σύγχρονες τουριστικές επενδύσεις, μπορεί να αντιμετωπίζεται ως…άγονη γραμμή για τις αεροπορικές (και όχι μόνο…) μεταφορές!!!

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το υπάρχον αεροδρόμιο Καλαμάτας να αδυνατεί να εξυπηρετήσει την υπάρχουσα, πόσο μάλλον την αναμενόμενη πρόσθετη τουριστική κίνηση μετά τη λειτουργία και των νέων τουριστικών επενδύσεων, ιδιαίτερα τις αφίξεις τσάρτερς κατά τα Σαββατοκύριακα. Για την αναγκαία αναβάθμιση και επέκτασή του, που είχε σχεδιαστεί από το 2000, εκτιμάται ότι απαιτούνται σημαντικές πιστώσεις (της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ) για την επέκταση του κτιρίου του αεροσταθμού, την επέκταση του δαπέδου αεροσκαφών, για συνδετήριους τροχιοδρόμους, για απαλλοτριώσεις και έργα βοηθητικών εγκαταστάσεων κλπ.

Επειδή επίκειται η λειτουργία των πρώτων μεγάλων τουριστικών μονάδων στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας και ειδικότερα της νέας επένδυσης της ΤΕΜΕΣ «Costa Navarino», αλλά και άλλων νέων μονάδων στον νομό, συνεπώς αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι ανάγκες εξυπηρέτησης επισκεπτών μέσω τσάρτερς,

Επειδή για την προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών θα απαιτηθεί ουσιαστική ενίσχυση των υποδομών και των συνδέσεων του Αερολιμένα Καλαμάτας με άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού,

Επειδή δεν νοείται ανάπτυξη της περιφέρειας, ούτε στήριξη του τουρισμού και προσέλκυση νέων και βιώσιμων επενδύσεων στη Μεσσηνία χωρίς την ύπαρξη συνδυασμένων, σύγχρονων και επαρκών υποδομών στον τομέα των σιδηροδρομικών, θαλάσσιων, αεροπορικών και οδικών μεταφορών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου η αναβάθμιση και η επέκταση του Αερολιμένα της Καλαμάτας;
- Αν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την υλοποίηση των έργων που είχαν υιοθετηθεί στο Μaster Plan της ΥΠΑ για την αναβάθμιση και την επέκταση του εν λόγω Αερολιμένα και με ποιο χρονοδιάγραμμα; »

Εράνη: Τελείωσε αισίως την προετοιμασία της και αναχωρεί αύριο για Ζάκυνθο.

Ολοκλήρωσε σήμερα την προετοιμασία της η Εράνη εν όψει του Κυριακάτικου εκτός έδρας αγώνα της με το Τσιλιβί Ζακύνθου.

Ο προπονητής της Εράνης Πατρίκ Ενγεμά σε συνομιλία μας μας δήλωσε αισιόδοξος για το θετικό αποτέλεσμα που θα κρατήσει την Εράνη ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα.
Αυριο το μεσημέρι η ομάδα θα αναχωρήσει για την Ζάκυνθο όπου θα διανυκτερεύσει.
Ο Πατρίκ Ενγκεμά δεν θα υπολογίζει στην βοήθεια του Ασημακόπουλου .......

καθότι είναι τραυματίας ενώ οι Τσιριγώτης και Χρονόπουλος με απόφαση της διοίκησης δεν θα ακολουθήσουν την αποστολή.

Ολομέλεια των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ σήμερα στο Πυρσό

Σήμερα Παρασκευή 22 Ιανουαρίου και ώρα 19:30 η Δημοτική Οργάνωση ΠΑ.ΣΟ.Κ Φιλιατρών θα πραγματοποιήσει στο Φουρναράκειο Πνευματικό κέντρο ολομέλεια των μελών και φίλων του κινήματος με 3 θέματα.

1. Δημόσια Διαβούλευση στο πρόγραμμα Καλλικράτης

2. Αγροτικά θέματα που αφορούν τους αγρότες της περιοχής μας

3. Έργα υποδομής που χρονίζουν

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής ...........

Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Φιλιατρών το οποίο υπογράφει ο Γραμματέας της κος Αθανάσιος Γαλανόπουλος στην ολομέλεια θα παραστούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Βουδούρης.

Αντίδραση Μπρεδήμα για την μεταφορά του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία

Κατεπείγουσα ερώτηση προς τον νομάρχη Μεσσηνίας Δημήρη Δράκο κατέθεσε σήμερα ο Νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Θανάσης Μπρεδήμας σχετικά με την μεταφορά του ναού του επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία.

Σύφωνα με το κείμενο της κατεπείγουσας ερώτησης ο Κος Μπρεδήμας ζητά από τον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο την επαναφορά του ναού του επικούρειου Απόλλωνα στην ΛΗ' Εφορεία αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καλαμάτα, τονίζοντας ότι ο Επικούρειος Απόλλων βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Είρας και κατ επέκτασιν στον Νομό Μεσσηνίας.
Από την άλλη ο Κος Μπρεδήμας αναρωτιέται για τι να έχει το προνόμιο η Ηλεία να διαφημίζει τον Επικούρειο Απόλλωνα ως μνημείο της Ηλείας ενώ την ίδια στιγμή οι Μεσσήνιοι δεν δικαιούνται να διεκδικούν τους ιστορικούς τίτλους του μνημείου.

Αναλυτικά η κατεπείγουσα ερώτηση του κου Μπρεδήμα έχει ως εξής: .....


ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Νομαρχιακού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, σχετικά με την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Πολιτισμού να «μεταφέρει» και πάλι τον Επικούριο Απόλλωνα στα όρια της Ηλείας.

(Δια του Προέδρου του Ν.Σ. κ. Χρ. Παναγιωτόπουλου)

κ. Νομάρχη,
Όπως είναι γνωστόν, ο «Επικούριος Απόλλων», τον οποίον σεβάστηκαν οι αιώνες ως μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικής ακτινοβολίας, ευρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Είρας και κατ’ επέκτασιν εντός του Νομού Μεσσηνίας και πέραν των άλλων αυτοδίκαια υπάγεται στην ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καλαμάτα.
Αιφνιδιαστικά και με «ταχυδακτυλουργικό» και «δικολαβίστικο» τρόπο το ΥΠ.ΠΟ., ανακάλεσε την προγενέστερη διόρθωση και δια του Υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου, δηλώθηκε ότι το θέμα παρεπέμφθη στη νομική υπηρεσία δια να τηρηθούν οι νομότυπες διαδικασίες...

κ. Νομάρχη,
Όπως γνωρίζετε, η παράταξή μας, από συστάσεως του θεσμού της ΝΑΜ και με πρωτοπόρους τον αείμνηστο πρώτο αιρετό Νομάρχη Παν. Φωτέα και τον τότε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τ. Υπουργό Θανάση Φιλιππόπουλο, άρχισαν έναν αγώνα, ο οποίος πέρασε εν συνεχεία στους διαδόχους των οι οποίοι συνέχισαν τον αγώνα. Και οι δίκαιοι αυτοί αγώνες ευοδώθηκαν πέρυσι από το ΥΠ.ΠΟ. επί υπουργίας του τότε Υπουργού και σήμερα Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.
Χάριν της ιστορίας του όλου θέματος, ενδεικτικά θα αναφερθώ στην από 7-11-2008 ερώτηση του υπογράφοντος προς το Ν.Σ., όπου μεταξύ άλλων σημείωνα την επιχειρηθείσα «εισβολή» του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Λιάπη, στο χώρο του Επικούριο Απόλλωνα, ο οποίος συνοδευόμενος από παράγοντες της Ηλείας και ως «Πυθία επί τρίποδος ισταμένη», προέβη σε σχετικές εξαγγελίες.

Ευτυχώς, η «εισβολή» αυτή ματαιώθηκε χάρις τον άξιο Δήμαρχο Είρας κ. Γιάννη Αδαμόπουλο, ο οποίος ενεφανίσθη ενώπιον του παρανομούντος τότε Υπουργού και τον ανεκάλεσε στην τάξη, υπενθυμίζοντάς του ότι ο εκεί Ναός δεν είναι στα όρια της Ηλείας αλλά της Μεσσηνίας. Κι εκείνος εμβρόντητος «ώχετο απιών!».
Εν όψει όλων των προαναφερθέντων και της «δικολαβίστικης» επαναφοράς του Επικούριου Απόλλωνα στην Ηλεία, δικαιολογημένα αντέδρασαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας, Δημ. Κουσελάς, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Βουδούρης, οι οποίοι διερμηνεύοντας τα δίκαια αισθήματα του Μεσσηνιακού Λαού όρθωσαν το ανάστημά τους στην απαράδεκτη και «δικολαβίστικη» ενέργεια του ΥΠ.ΠΟ. και ζήτησαν «την άμεση επαναφορά των πραγμάτων εις την προτέραν αυτών κατάστασιν…», όπως αξιώνουν οι υφιστάμενοι νόμοι και το δίκαιον, η διεκδίκηση του οποίου αποτελεί ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ και των νομίμων εκπροσώπων του έναντι των αυθαιρεσιών των γραφειοκρατών, οι οποίοι από της συστάσεως της Ελληνικής Πολιτείας, αποτελούν την τροχοπέδη των δικαιωμάτων του Λαού.

Βεβαίως, ουδείς παραγνωρίζει ότι ο ευρισκόμενος εντός των ορίων της Μεσσηνίας Ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας και ως εκ τούτου ανήκει όχι μόνον στη Μεσσηνία, αλλά στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο.
Ουδείς όμως δικαιούται να παραγνωρίζει ότι ευρίσκεται ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. Διότι με τη λογική αυτή θα είχε καταργηθεί η κυριότητα των μνημείων αυτών σε Δήμους, Νομαρχίες σήμερα και Περιφέρειες αύριο.
Γιατί λοιπόν π.χ. η Ηλεία, διασαλπίζει ότι Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ; Αυτή λοιπόν δικαιούται να διαθέτει και δικαιολογημένα ιστορικούς τίτλους, αλλά ταυτόχρονα να «αρπάζει» τον Επικούριο, ανήκοντα στη Μεσσηνία και να τον διαφημίζει ως πολύτιμο δικό της μνημείο και από την άλλη πλευρά οι Μεσσήνιοι δεν δικαιούνται να διεκδικούν τους ιστορικούς τίτλους των αλλά να «θεώνται απαθείς τα γιγνόμενα… και να καθεύδουν υπό μανδραγόραν»;
Εν όψει όλων αυτών και όσων θα προσθέσουμε κατά την συζήτησιν του θέματος ενώπιον του Σώματος:

ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΝ κ. ΝΟΜΑΡΧΗ

1)Αν προτίθεται να ενημερώσει το Σώμα
2)Σε ποιες ενέργειες προέβη ή προτίθεται να προβεί για την «επαναφορά» το Επικούριου Απόλλωνα εντός των ορίων της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τους απαράγραπτους ιστορικούς τίτλους, αλλά και το δίκαιο το οποίο οφείλει αν σέβεται η Ελληνική Πολιτεία και εν προκειμένω το Υπουργείο Πολιτισμού.

Καλαμάτα 22-1-2010

Ο ερωτών

Θ. Π. ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ
Εμείς θα πούμε ότι στο σχολείο όταν μια φορά και έναν καιρό πηγαίναμε μάθαμε ότι ο Επικούρειος Απόλλων βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία και η Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται στον Νομό Ηλείας.
Τώρα πραγματικά απορούμε. Τα μάθαμε σωστά τότε?? ή κάποιοι τώρα προσπαθούν να μας μάθουν ΝΕΑ ιστορία???

Πάντως την όλη ερώτηση θα μπορούσαμε να την κρίνουμε με μία και μοναδική φράση:
Εδώ ο κόσμος καίγεται και το .... Αιδοίο χτενίζεται.

Ποιοι θα είναι οι νέοι διευρυμένοι δήμοι.

Εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, το ψήφισμα που περιλαμβάνει τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις του νέου σχεδίου "Καλλικράτης". Το γενικό αίτημα των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης ήταν όπως αναμενόταν το οικονομικό. Παρασκηνιακά συζητήθηκε και η γεωγραφία των δήμων. Η πρόταση του υπουργείου, για τον νομό Μεσσηνίας, είναι 4 έως 6 δήμους και σε αυτό διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Το σχέδιο πάντως που έχει διαρρεύσει κάνει λόγο για 6 δήμους.

Συγκεκριμένα: ........

1) Δήμος Καλαμάτας αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Αβίας, Άριος, Θουρίας, Καλαμάτας, Λεύκτρου.

2) Δήμος Μεσσήνης αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Ανδρούσας , Αριστομένη, Αρφαρά, Ιθώμης, Βουφράδος, Μεσσήνης.

3) Δήμος Μελιγαλά αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Ανδανίας,Είρας, Οιχαλίας, Μελιγαλά.

4) Δήμος Κυπαρισσίας αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Αετού, Αυλώνος, Δωρίου, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών,

5) Δήμος Πύλου ή Νέστορος αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Γαργαλιάνων, Μεθώνης, Παπαφλέσσα, Χιλιοχωρίων, Νέστορος, Πύλου και

6) Δήμος Κορώνης αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Αίπειας, Κορώνης, Πεταλιδίου.

Η επιλογή αυτή βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους δημάρχους της Μεσσηνίας αν και έχουν επιφυλάξεις φοβούμενοι τοπικιστικές αντιδράσεις.
Παράγοντες του υπουργείου λένε πως αυτή η γεωγραφική διαμόρφωση είναι η μόνη που πληροί τα κριτήρια συνενώσεων για τους νέους ισχυρούς δήμους στην Μεσσηνία. Το θέμα αυτό επίσημα θα ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πηγή: Πύργος Τριφυλίας

ΣΧΟΛΙΟ
Τι λέτε ρε προφέσορες της ΚΕΔΚΕ??? Τα Φιλιατρά, δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος σε πληθυσμό μετα την Καλαμάτα στη Μεσσηνία, το 2ο ή 3ο μεγαλύτερο αγροτοοικονομικό κέντρο της Ελλάδας, η περιοχή που συμβάλλει τα μέγιστα στην Εθνική οικονομία της Ελλάδας θα προσαρτηθεί στο χωριό Κυπαρισσία με την μεταπρατική οικονομία επειδή έχει 3-4 Δημόσιες υπηρεσίες παραπάνω????
Για κουνάτε ρε το κεφάλι σας να δούμε κάνει φραπέ το μυαλό σας??
ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ αν νομίζετε ότι θα το δεχτούν οι Φιλιατρινοί αυτό.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ θα μας βρείτε. ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΑ ΑΘΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΕΡΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΑΣ.

Δήμαρχε Ξύγκα, ενεργοποιήσου και κατέβασε τον κόσμο στον Δρόμο να αντιταχθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στο θάψιμο που θέλουν ορισμένοι για την πόλη μας.

Ελαιόλαδο: Ρεκόρ παραγωγής στην Τριφυλία

Ρεκόρ όλων των εποχών στη συγκομιδή ελαιόλαδου για την Τριφυλία φέτος, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν παραχθεί περίπου 21.000 τόνοι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση της συγκομιδής αυτή η ποσότητα θα κυμανθεί στους 24-25.000 τόνους.

Η παραγωγή αυτή αποτελεί ρεκόρ καθώς οι ανώτερες ποσότητες που συγκεντρώνονταν όλα αυτά τα χρόνια έφταναν περίπου τους 20.000 τόνους - και πιο συγκεκριμένα υπήρχε μια διακύμανση μεταξύ 18-20.000 τόνων.
Οπως εξήγησε ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας, ο οποίος έδωσε και τα στοιχεία, αυτή η μεγάλη φετινή παραγωγή οφείλεται: ......

α) Στην υπερκαρπία που είχαν ορισμένες περιοχές. β) Στις σημαντικές βροχές που έπεσαν μέσα στο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη συνέχεια, που ήταν πολύ καλές για την παραγωγή. γ) Στο ότι δεν υπήρχε απώλεια καρπού από δακοπροσβολές - και το κυριότερο σε αυτό τον τομέα είναι ότι παρήχθησαν λάδια αρίστης ποιότητας όταν σε άλλες περιοχές, όπως είναι η Κρήτη κ.α., παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα από τον δάκο.

Η επιτυχία αυτή, τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, ήταν αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς που έγινε στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας με την εισαγωγή νέων μεθόδων και διαδικασιών, αφού χρησιμοποιήθηκαν συστήματα όπως το GPS και το GIS - ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή των επεμβάσεων που έγιναν με τους δολωματικούς ψεκασμούς. Οι οποίοι, παρατήρησε, έγιναν σε καίρια χρονικά σημεία και έτσι επιτεύχθηκε η πλήρης αποτελεσματικότητά τους.

Πηγή: Ισθμός

Σε ισχύ ο κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Φιλιατρών

Σε ισχύ τέθηκε με την έγκριση της απόφασης 181/09 του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών ο Νέος κανονισμός καθαριότητας της πόλης.

Στον κανονισμό περιγράφονται οι γενικές διατάξεις για τα απορρίμματα καθώς και τα δικαιώματα - υποχρεώσεις των πολιτών στην καθαριότητα της πόλης.

Kατεβάστε και διαβάστε σε pdf τον κανονισμό καθαριότητας από το upload center του Φιλιατρά News.



Αποφασιστικό μήνυμα από τον πρωθυπουργό προς τους αγρότες

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αγρότες, να λύσουν τα μπλόκα και να προσέλθουν στο διάλογο, αναμένεται να απευθύνει ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, την Παρασκευή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι υπό την πίεση των αλλαγών που θα επέλθουν το 2013, απαιτείται συνολικός διάλογος για τις αλλαγές και την εξυγίανση του αγροτικού τομέα και κάτι τέτοιο δεν νοείται με τους δρόμους κλειστούς.

Πονάμε τους αγρότες, αλλά λέμε «όχι» ......

σε πράξεις βίας και αυθαιρεσίας τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος, την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών κατέθεσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους στο Μαξίμου, λέγοντας ότι είναι ανοιχτοί σε διάλογο μόνο με τον πρωθυπουργό.

Εξ άλλου, με τους εκπροσώπους των αγροτών από τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και τη Στερέα Ελλάδα που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις αναμένεται να συναντηθεί σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, αλλά τάσσεται κατά των μπλόκων -στάση ωστόσο, που δεν υιοθετούν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ.

Εν τω μεταξύ, σε νέα παρέμβασή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση της χώρας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στο περιθώριο της δεξίωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμήν του διπλωματικού σώματος, ο Κ.Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι η χειρότερη στιγμή για τη χώρα μετά την Εμφύλιο. Είμαι αποητευμένος και ανήσυχος. Επικρατεί ο λαϊκισμός. Ο πολιτικός κόσμος είναι αδύνατος και ο κόσμος αφηνιασμένος. Δείτε τους αγρότες, η πιο ευνοημένη τάξη που κλείνει τους δρόμους... Και η Αριστερά κηρύσσει ανηπακοή. Φοβάμαι κονωνική αναταραχή».

Πηγή: in.gr

Κόβουν την πίτα τους στο Συλλογο γυναικών Κυπαρισσιας ΓΑΙΑ.

Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 24 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 ο Σύλλογος Γυναικών Κυπαρισσίας "ΓΑΙΑ" στο ξενοδοχείο Kyparissia Beach στην αποβάθρα Κυπαρισσίας.

Ο σύλλογος τους καλεί όλους να παρευρεθούν στην εκδήλωση.



Τη Δευτέρα ανοίγει η αυλαία για τις πέντε εξεταστικές

Ανοίγει τη Δευτέρα στη Βουλή η αυλαία για τις πέντε εξεταστικές που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ με πρώτη την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, καθώς στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί η σχετική πρόταση του κυβερνώντος κόμματος.

Θα ακολουθήσει την Τετάρτη η συζήτηση για την υπόθεση της Siemens . Οι εργασίες και των δύο Εξεταστικών Επιτροπών θα γίνονται παράλληλα και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, αναμένεται να ολοκληρώσουν το έργο τους και να παραδώσουν τα πορίσματα τους μέσα σε έξι με επτά εβδομάδες.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος, μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο και ........

των πέντε Εξεταστικών Επιτροπών, καθώς θα συγκροτηθούν άλλες τρεις, που θα διερευνήσουν τις υποθέσεις των υποκλοπών, του Γερμανού και του Χρηματιστηρίου.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, από τα προβλήματα της οικονομίας, ο κ. Πετσάλνικος υπενθύμισε ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συμφωνήθηκε ομόφωνα, η πλήρης διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που συγκλόνισαν την Ελλάδα.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα γίνει η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος.

Επίσης, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η συζήτηση για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την οποία είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Την ερχόμενη Πέμπτη 28 του μηνός, θα συζητηθεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την Παρασκευή η επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ σχετικά με τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συμπαράσταση ΕΝΑΕ στους αγρότες

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους αγώνες των αγροτών που γίνονται, όπως αναφέρει, με στόχο τη διασφάλιση της οικονομικής τους επιβίωσης αλλά και των προοπτικών συνέχειας της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος.

Ζητά δε από την κυβέρνηση «να επέμβει αποφασιστικά, συμβάλλοντας, μέσω του διαλόγου, με τις πολιτικές της επιλογές στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των αγροτών που αποτελούν βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και καθοριστικό παράγοντα της κοινωνικής συνοχής».

Μεταξύ άλλων η ΕΝΑΕ τονίζεί ότι «σήμερα η αγροτική οικονομία ......

κυριολεκτικά αιμορραγεί και συρρικνώνεται. Το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και η απώλεια εισοδήματος σημαντική».

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», προσθέτει, «οι μεσάζοντες και τα καρτέλ χρόνια τώρα λυμαίνονται την παραγωγή, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη τα οποία εκτοξεύουν τις τιμές των προϊόντων σε βάρος των καταναλωτών και συμπιέζουν προς τα κάτω τα κέρδη των παραγωγών».

«Το αγροτικό πρόβλημα είναι εθνικό θέμα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «η ΕΝΑΕ ως αντιπροσωπευτικό όργανο των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων όλης της χώρας βρίσκεται κοντά στους αγρότες, θεωρεί τον αγώνα τους δίκαιο και τη σταδιακή δρομολόγηση των αιτημάτων τους μέσα από το διάλογο και τη διαβούλευση ως τη μόνη και ενδεδειγμένη λύση για τη επιβίωση της πρωτογενούς μας παραγωγής».

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 22ας Ιανουαρίου 2010

Ele22.jpg (675 KB) 8arr22.jpg (219 KB) foni22.jpg (291 KB) logos21.jpg (578 KB)