Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ερώτηση Νάντιας για την περιβαλοντική καταστροφή από τα λιόζουμα και τα κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων

Επίκαιρη ερώτηση στην βουλή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μεσσηνίας Κα Νάντια Γιαννακοπούλου για την περιβαλοντική καταστροφή από τα λιόζουμα και τα κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων.
Η Ερώτηση της Κας Γιαννακοπούλου έχει ως εξής:

Είναι γνωστό, ότι η κατανάλωση αγνού παρθένου ελαιόλαδου, προάγει την υγεία και την ευεξία μας. Ωστόσο, παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό οι συνέπειες στη φύση, από την επιστροφή των κατάλοιπων της επεξεργασίας του ελαιοκάρπου στη θάλασσα.

Η θάλασσα, τα ποτάμια και οι χείμαρροι μολύνονται και αποκτούν ένα χρώμα φαιό και εκπέμπουν δυσοσμία, λόγω της απόριψης των λιόζουμων στο φυσικό περιβάλλον. Ακόμη χειρότερα, ωστόσο, συντελείται μια σειρά από χημικές αντιδράσεις που αφαιρούν το οξυγόνο από το υδάτινο περιβάλλον. Αυτό, έχει ως συνέπεια το θάνατο των ψαριών από τη μια και την υπέρμετρη ανάπτυξη φυκιών που καταστρέφουν τη γύρω περιοχή, λόγω της σήψης που δημιουργούν.
Μάλιστα, οι συνέπειες στην Μεσσηνία είναι τέτοιες που ...........

ορισμένοι το ονομάζουν «ο μαύρος θάνατος της Μεσσηνίας».

Αυτήν την εποχή, λόγω της ελαιοκομικής περιόδου, το φαινόμενο έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις και έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων όλης της Μεσσηνίας.
Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα υγρά απόβλητα των τριφασικών ελαιοτριβείων καταλήγουν στη θάλασσα μέσω των αγωγών ομβρίων υδάτων, των ρυακιών και των ποταμών.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η Υπουργός,

1. Πότε και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος, όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας;

2. Σκοπεύει η κυβέρνηση και πότε να δώσει κίνητρα, προκειμένου τα τριφασικά ελαιοτριβεία να εκσυγχρονιστούν και να προωθήσει την εκμετάλευση των λιόζουμων για την παραγωγή φαρμάκων, λιπασμάτων, εδαφοβελτιωτικών, ζωοτροφών και κυρίως στερεών βιοκαυσίμων;

Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Συναντάται το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ με την Κ. Μπατζελή

Με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή συναντάται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 18.00, προκειμένου να συζητηθούν θέματα ευθύνης και αρμοδιότητας του υπουργείου της. Ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος απέστειλε υπόμνημα στην κ. Μπατζελή με τις θεματικές ενότητες της συζήτησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής: ........

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Αικατερίνη Μπατζελή

ΘΕΜΑ: Συνάντηση με Δ.Σ. Ε.Ν.Α.Ε. - Κατάθεση υπομνήματος θέσεων και προτάσεων.

Με την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την αποδοχή της πρότασής μας ως Προέδρου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.) να συναντηθούμε μαζί σας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Δευτέρα 11/01/2010 και ώρα 18.00, προκειμένου να συζητήσουμε θέματα ευθύνης και αρμοδιότητας του Υπουργείου σας.

Σας ενημερώνουμε εκ των προτέρων ότι οι άξονες οι οποίοι θα τεθούν από εμάς στη συνάντηση αυτή, στην οποία θα παρευρεθεί το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, περιλαμβάνουν θέματα τα οποία εγκαίρως θα κατατεθούν αναλυτικά και με σχετικό υπόμνημά μας το οποίο διαμορφώνουμε.

Επιγραμματικά δε, συμπυκνώνονται στις εξής θεματικές ενότητες:

1. Αρμοδιότητες και Διοικητική μεταρρύθμιση

Θέματα τα οποία σχετίζονται με την επί θύραις Διοικητική Μεταρρύθμιση και αφορούν αρμοδιότητες της υπό σύστασης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, πάνω σε ζητήματα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Αρμοδιότητες, οι οποίες αυτή τη στιγμή ανήκουν είτε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είτε στην αποκεντρωμένη Περιφέρεια (Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών όλης της χώρας), ή σε αποκεντρωμένες δομές, οι οποίες αναφέρονται απευθείας ή εποπτεύονται από το Υπουργείο σας.

2. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013

Θέματα που αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, βαίνει προς επαναδιαμόρφωση-τροποποίηση (ΟΠΑΑΧ, τοπικά προγράμματα LEADER, Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες, μεγάλα Εγγειοβελτιωτικά Έργα του ΥΠ.Α.Α.&Τ, Επενδύσεις στον μεταποιητικό τομέα, γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα, κ.α).

3. Αγροτική πολιτική και Ε.Ε.

Zητήματα που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την πολιτική στις Κοινές Οργανώσεις Αγοράς των αγροτικών προϊόντων, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Αγροτική οικονομία- Εισόδημα παραγωγού

Θέματα που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση στην αγροτική οικονομία, το εισόδημα του παραγωγού, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ.

5. Έλεγχοι τροφίμων

Θέματα που αφορούν τους ελέγχους για την ασφάλεια και την ποιότητα τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης και το θεσμικό ρόλο του ΕΦΕΤ, ως κατ΄ εξοχήν αρμοδίου φορέα.

Αυτό είναι το περίγραμμα των θεματικών ενοτήτων που θα τεθούν και που όπως και παραπάνω αναφέραμε, οι θέσεις μας εν εκτάσει, θα περιλαμβάνονται στο υπόμνημα το οποίο ήδη διαμορφώνεται και εγκαίρως θα σας αποσταλεί.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Δράκος


Επιταχύνει η ΕΑΣ Μεσσηνίας για την ψηφιοποίηση. Τα δικαιολογητικά.

Μέχρι τις 7 το βράδυ καθημερινά εκτός Κυριακής θα είναι ανοιχτά τα υποκαταστήματα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας προκειμένου να δέχονται παραγωγούς, για την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων τους. Τα αρμόδια συνεργεία της ΕΑΣ θα εργάζονται έως τις 10 το βράδυ προκειμένου να ολοκληρώσουν την ψηφιοποίηση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου (σήμερα η ΕΑΣ Μεσσηνίας βρίσκεται περίπου στο 50%).

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι: .........

1) Αποσπάσματα ελαιοκομικού και αμπελουργικού μητρώου.

2) Τοπογραφικά διαγράμματα αγροτεμαχίων (εάν υπάρχουν).

3) Αποσπάσματα κτηματολογίου (όπου υπάρχει).

Η ΕΑΣ ενημερώνει ότι δοθεί προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σημειώνεται ότι σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα των μικρών κτημάτων της Μάνης (μέχρι 300 τ.μ.), για τα οποία η ΕΑΣ αναμένει οδηγίες για το αν θα ψηφιοποιηθούν.

Από την ΠΑΣΕΓΕΣ

Ελαιοκομικό Μητρώο. Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων. Μέχρι 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν μεχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις - δηλώσεις καταχώρησης για νέα ελαιοτεμάχια ή τροποποίηση των ήδη υπαρχόντων καταχώρησης στο Ελαιοκομικό μητρώο.
Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν στις κατα τόπους διευθύνσεις Αγροτικής ανάπτυξης των Νομαρχιών.

Στο Ελαιοκομικό Μητρώο εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι καλλιεργητές ελιάς προκειμένου να εισπράττουν την ενιαία κοινοτική ενίσχυση και να μπορούν να συμμετέχουν και να ενισχύονται μέσω κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων (βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής, ποιοτικό παρακράτημα κ.α.).

Επίσης, η εγγραφή στο Ελαιοκομικό Μητρώο ......

είναι απαραίτητη για την είσπραξη αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, καθώς και για τη χορήγηση άδειας για πώληση ελαιολάδου και ελιών στις λαϊκές αγορές.
Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί που προέβησαν σε τροποποιήσεις κατά τα προηγούμενα έτη και δεν έχει προκύψει από τότε άλλη μεταβολή, δεν οφείλουν να προβούν σε κάποια ενέργεια.

Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν:

1.) Για νέα εγγραφή ελαιοπαραγωγού ή εγγραφή νέου ελαιοτεμαχίου:- Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας

- Φωτοτυπία τίτλων ιδιοκτησίας των νέων ελαιοτεμαχίων
- Φωτοτυπία του τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας
- Φωτοτυπία της 1ης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης
- Σε περίπτωση ενοικίασης, το θεωρημένο ιδιωτικό συμφωνητικό ενοικίασης (τουλάχιστον 4ετίας)
- Το τοπογραφικό σκαρίφημα με τις γεωγραφικές συντεταγμένες των κορυφών των τεμαχίων σε σύστημα ΕΓΣΑ – 87

2.) Για αλλαγές - διορθώσεις στοιχείων:

- Εφόσον ο ελαιοπαραγωγός επικαλείται κυριότητα, τίτλοι ιδιοκτησίας θεωρούνται: Τα συμβόλαια νομίμως μεταγραμμένα και το απόσπασμα του Εθνικού Κτηματολογίου
- Όταν υπάρχει εκμετάλλευση ελαιοκτήματος, τίτλος θεωρείται κάθε σύμβαση (μισθώσεως, δωρεάν παραχώρησης κ.α.). Αυτές οι συμβάσεις πρέπει να συνοδεύονται από τίτλους ιδιοκτησίας του ιδιοκτήτη
- Σε εξαιρετικές, μόνο, περιπτώσεις μπορεί να γίνει δεκτό αντί συμβολαίου, το πιστοποιητικό του Δημάρχου ή Προέδρου της Κοινότητας ή Ένορκη Βεβαίωση συνοδευόμενο από το θεωρημένο αντίγραφο Ε9 της αρμόδιας ΔΟΥ.

Ληστεία σε πρατήριο βενζίνης στην Κυπαρισσία

Σε χωριό του Δήμου Αυλώνα Μεσσηνίας, δύο άγνωστοι προχθές το βράδυ, φορώντας κουκούλες μπήκαν στο γραφείο πρατηρίου υγρών καυσίμων 29χρονου και με την απειλή όπλων του αφήρεσαν περίπου 4.000 ευρώ.

Οι δράστες στην συνέχεια πήραν και το ΙΧ επιβατικό .........

αυτοκίνητο του υπαλλήλου του πρατηρίου και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Προανάκριση ενεργεί το αστυνομικό τμήμα Κυπαρισσίας.

Από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η ΑΕΚ μοίρασε χαρά σε «κίτρινους» και «πράσινους»

Η ΑΕΚ απέδειξε ότι τα ντέρμπι είναι πάντα ντέρμπι, νικώντας τον Ολυμπιακό μέσα στο «Καραϊσκάκη» και ο Παναθηναϊκός έγινε αυτόματα το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, καθώς ξέφυγε πέντε βαθμούς από τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Η Ενωση -κόντρα σε όλα τα προγνωστικά- νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, σ' ένα ντέρμπι που τα είχε όλα εκτός αποβολών, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι και τα δύο γκολ των φιλοξενούμενων τα σημείωσε ο Νάτσο Σκόκο, ένας παίκτης δηλαδή που φέρεται να είναι στο μεταγραφικό στόχαστρο της πειραϊκής ομάδας...

Ο Ολυμπιακός, που αποχαιρέτησε το 2009 .........

με ήττα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και μπήκε στο 2010 με ήττα από την ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκη», για μεγάλα διαστήματα του αγώνα παρουσίασε πολύ χλομό πρόσωπο, κάτι που είναι πιθανό να μετρήσει ακόμα περισσότερο στο άσχημο κλίμα που υπάρχει ήδη στη διοίκηση για τον Ζίκο.

Ο Βραζιλιάνος τεχνικός και στο χθεσινό ντέρμπι είχε άστοχες επιλογές και δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο της ομάδας. Ο Ολυμπιακός, βέβαια, έχει ήδη προχωρήσει σε μια αλλαγή προπονητή εντός της σεζόν, ωστόσο έγκυρες πηγές έλεγαν χθες ότι η θέση του Ζίκο είναι ιδιαίτερα επισφαλής...

Οι Πειραιώτες κατάφεραν να προηγηθούν στο 26'. Υστερα από σέντρα του Γκαλέτι, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος σούταρε και η μπάλα πήγε στα δίχτυα. Ο Μήτρογλου μπήκε στην φάση, χωρίς να φαίνεται καθαρά αν βρίσκει την μπάλα ή όχι.

Αρχικά ο Καλόπουλος ακύρωσε το γκολ με υπόδειξη του βοηθού του, αλλά στη συνέχεια και μετά από διαβουλεύσεις μαζί του έδειξε τη σέντρα. Οι «κιτρινόμαυροι», όμως, δεν το έβαλαν κάτω και μέσα σε 13 λεπτά γύρισαν το παιχνίδι. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Νάτσο Σκόκο, ο οποίος στο 33' και σε σέντρα του Μαντούκα, έκανε το 1-1 με μονοκόμματο σουτ και στο 40' με φάουλ από πολύ μακριά και μετά από λάθος εκτίμηση του Νικοπολίδη, έκανε το 1-2.

Ανορθόδοξα

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός προσπάθησε με ανορθόδοξο τρόπο να πιέσει και η ΑΕΚ ήταν πιο επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις. Στο 87', πάντως, ο Τοροσίδης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως ο Καλόπουλος το ακύρωσε το γκολ ως φάουλ πάνω στον Καράμπελα. Ο Τοροσίδης φαίνεται να παίρνει καθαρά την κεφαλιά στην διεκδίκηση με τον Καράμπελα, ωστόσο ο Καλόπουλος σημείωσε επιθετικό φάουλ και το 1-2 δεν άλλαξε.

Στο 93' ο Τοροσίδης πάλι έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Αραμπατζής με εξαιρετική επέμβαση κράτησε τη μεγάλη νίκη της ομάδας του. Η ΑΕΚ ύστερα από καιρό μπήκε και πάλι στην πρώτη πεντάδα, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι ότι χάρισε μια χαρά στον απογοητευμένο κόσμο της.

Οι συνθέσεις

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζίκο): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Μπράβο, Μέλμπεργκ, Αβρ. Παπαδόπουλος, Μαρέσκα, Κατσικογιάννης, Όσκαρ, Γκαλέτι, Ντιόγο, Μήτρογλου

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Αραμπατζής, Αραούχο, Καράμπελας, Μαϊστόροβιτς, Ζεράλντο, Γιάχιτς, Καφές, Μαντούκα, Σκόκο, Τζεμπούρ, Μπλάνκο.

Από την Ναυτεμπορική

Όριο συνταξιοδότησης των μητέρων. Από το 2011 η αύξηση.

Τη μετάθεση κατά ένα χρόνο -από 1/1/2011 αντί για την 1/1/2010- της σταδιακής αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανηλίκων παιδιών, «προκειμένου το θέμα να εξετασθεί σε όλες του τις παραμέτρους», προτείνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Σημειώνεται πως η ισχύουσα μέχρι στιγμής .......

πρόβλεψη αύξανε σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από το 50ο έτος στο 55ο, για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων, από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Όχι» του ΣΥΝ στον Κ.Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Να μην στηρίξει τον Κάρολο Παπούλια και να αναζητήσει υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανάμεσα σε ιστορικές προσωπικότητες της Αριστεράς αποφάσισε o ΣΥΝ, παρά τις διαφωνίες της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Επίσης, είπε «όχι» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ αναζητά άνοιγμα προς τους Οικολόγους – Πράσινους.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, .......

την Πέμπτη, δεν ελήφθη απόφαση για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το θέμα του συνεδρίου πρέπει να συζητηθεί κατ' αρχήν σε περιφερειακές συσκέψεις του κόμματος και να ληφθεί απόφαση στα τέλη Ιανουαρίου σε συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας επικράτησαν υψηλοί τόνοι με τον Αλέξη Τσίπρα να διαφωνει με την Ανανεωτική Πτέρυγα, που έχει ταχθεί υπέρ της υποστήριξης του Κάρολου Παπούλια. Τελικά, επικράτησε κατά πλειοψηφία η άποψη να αναζητηθεί ιστορική προσωπικότητα της Αριστεράς.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου αποφασίστηκε η δημιουργία ενός διακριτού αυτοδιοικητικού πόλου που θα ενεργοποιήσει και θα εμπνεύσει τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΝ θα πάρει πρωτοβουλία για συνάντηση και συζήτηση με τους Οικολόγους Πράσινους.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη διαφωνία του για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τόσο στις μεγάλες πόλεις, όσο και με μια γενική πολιτική συνεργασία στην Αυτοδιοίκηση.

Αναφερόμενος στα προβλήματα μεταξύ ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε προβληματισμό, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι δυνατή η «ρευστοποίηση» του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, δήλωσε ότι το πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι η αποσυσπείρωση του κόμματος.

Από την πλευρά της Ανανεωτικής Πτέρυγας ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε τις θέσεις της, με τις οποίες προτείνει:

« 1. Να σταματήσει αμέσως η πορεία διάχυσης και διάλυσης του ΣΥΝ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Να επανεξεταστούν όσα μέτρα (π.χ. ενιαίο υποχρεωτικό μητρώο μελών) τροφοδοτούν αυτή την αρνητική δυναμική.

» 2. Αμεσες διαδικασίες ανασύνταξης και ενίσχυσης του ΣΥΝ ως στρατηγικής επιλογής 'μακράς πνοής'. Επαναβεβαίωση των ιδρυτικών φυσιογνωμικών του χαρακτηριστικών (δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό, ευρωπαϊκός προσανατολισμός, οικολογική εγρήγορση, εσωκομματική δημοκρατία). Ενίσχυση της αυτόνομης πολιτικής παρουσίας και δράσης του ΣΥΝ.

» 3. Επανασχεδιασμός και νέα πολιτική συμφωνία για την πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, με παράλληλο άνοιγμα στον οικολογικό και τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο.

» 4. Διεκδίκηση ισχυρής αιρετής περιφέρειας και ισχυρών, σε πόρους και αρμοδιότητες, δήμων. Αποκεντρωμένη ευέλικτη εκλογική τακτική στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς κεντρικές κομματικές συμφωνίες, με στόχο την ισχυροποίηση της παρουσίας μας στο θεσμό. Ειδικό άνοιγμα για κοινή παρουσία με τους Οικολόγους Πράσινους.

» 5. Εμβάθυνση της πολιτικής μας για 'αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση'. Αξιοποίηση, βελτίωση και εξειδίκευση του προγράμματος που εγκρίθηκε το Φεβρουάριο από το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ».

Από το in.gr

Διπλή πρωτοβουλία Σαμαρά για θέματα διαφάνειας και εκλογικού νόμου

Προ ημερησίας διατάξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς και την επιβολή συνθηκών διαφάνειας στη δημόσια ζωή, ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε θέσει το αίτημα αυτό στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, κατά την πρόσφατη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός το είχε αποδεχθεί.

Κεντρική ιδέα του κ. Σαμαρά είναι να ........

αποτελέσει η διαφάνεια το θέμα της πρώτης, προ ημερησίας διατάξεως, κοινοβουλευτικής συζήτησης του 2010.

Στη συνέχεια, να δημιουργηθεί μια ειδική, ευρεία διακομματική Επιτροπή, για να διερευνήσει όλες τις πτυχές και να προτείνει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, ως τη λήξη της τρέχουσας Συνόδου, τον Ιούνιο, και στη συνέχεια να τεθούν προς ψήφιση στο Σώμα.

Πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο

Ο κ. Σαμαράς ζητά επίσης διακομματική διαβούλευση από μηδενική βάση για τον εκλογικό νόμο, επικαλούμενος τη διάσταση απόψεων.

«Αποστέλλω σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων, με την οποία ζητώ να προηγηθεί διακομματική διαβούλευση πάνω στις αρχές που θέλουμε να διέπουν τον εκλογικό νόμο. Ώστε να καταγραφούν οι συμφωνίες εκεί που είναι δυνατές κι οι διαφωνίες εκεί που είναι αγεφύρωτες.

» Και στη συνέχεια να διαμορφωθεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάσει των αρχών επί των οποίων προκύπτει ευρύτερη συμφωνία. Ώστε να μη συγχέονται οι διαφωνίες επί τεχνικών λεπτομερειών, με τις διαφωνίες αρχών.»

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης, όπως για τη διαίρεση των μεγάλων περιφερειών, ωστόσο, «δεν μπορούμε να δεχθούμε, ούτε βουλευτές 'δύο ταχυτήτων', ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών.»

Από το in.gr

Πτώση του υδραργύρου το Σαββατοκύριακο.

Εξασθενούν σταδιακά οι άνεμοι σήμερα, Πέμπτη, ωστόσο οι τοπικές ομίχλες θα συνεχίζουν να περιορίζουν την ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες. Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες με τη μέγιστη να φτάνει και τους 21 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο προβλέπεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από τα δυτικά- βορειοδυτικά με σποραδικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις και νότιους ανέμους 9 Μποφόρ, που από το απόγευμα στρέφονται σε δυτικούς.

Όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, η ......

βουτιά του υδράργυρου θα συνεχιστεί και την Κυριακή με τους δυτικούς ανέμους να φτάνουν τα 8 Μποφόρ.

Τη Δευτέρα η ένταση των ανέμων στο Αιγαίο δεν θα ξεπερνά τα 7 Μποφόρ, ενώ αναμένονται πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα δυτικά, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, καθώς και λίγα χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά.

Από το in.gr

Διαψεύδονται τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ και κατάργηση του «14ου μισθού»

Να «ποσοτικοποιήσει» τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη δημοσιονομική εξυγίανση, ζήτησαν από την κυβέρνηση στελέχη της Κομισιόν που βρίσκονται στην Αθήνα για τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

«Μας ζήτησαν να υπάρξει ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων των δράσεων και να περιληφθούν στο ΠΣΑ», είπε στο Reuters στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ζήτησε ανωνυμία.

Τα κλιμάκια της Κομισιόν και της ΕΚΤ, ..........

που βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης για συζητήσεις με την κυβέρνηση για το ΠΣΑ, εστιάζουν την προσοχή τους στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της εξάωρης συζήτησης μεταξύ της ελληνικής και της κοινοτικής πλευράς, την Τετάρτη, έγιναν αναφορές για τα μέτρα που θα ληφθούν το 2010 και, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι κοινοτικοί παράγοντες πιέζουν για το όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «ποσοτικοποίηση» και εξειδίκευση του ΠΣΑ.

Η ελληνική πλευρά έδωσε στοιχεία για το νέο τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2012, έναν χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό στόχο.

Στο πρόγραμμα των επισκέψεων για τα κλιμάκια την Πέμπτη είναι τα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας, Αμυνας και Εργασίας.

Μετά τη συνεργασία με τα υπουργεία θα ακολουθήσει συνάντηση, το απόγευμα της Πέμπτης, με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα του ΠΣΑ.

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το Πρόγραμμα θα είναι έτοιμο και θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13-15 Ιανουαρίου.

Εν συνεχεία, θα παρουσιαστεί προφορικά από τον υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup και το Ecofin, στις 18-19 Ιανουαρίου.

Επίσης, θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής και θα σταλεί στο τέλος Ιανουαρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξεταστεί από την Ολομέλεια των Επιτρόπων στις 27 Ιανουαρίου.

Τέλος, στις 15 Φεβρουαρίου το ΠΣΑ θα συζητηθεί στο Ecofin.

Υπ.Οικονομίας: Διάψευση σεναρίων για ΦΠΑ και «14ο μισθό»

Τρίωρη συνάντηση είχε στο υπουργείο Οικονομίας η υπουργός Λούκα Κατσέλη με τα στελέχη της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, η συζήτηση αφορούσε τις εξής προτεραιότητες:

1) Την τόνωση των επενδύσεων. Οι κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν στοιχεία σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας στα θέματα αυτά, που κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο 7 δισ. ευρώ ετησίως.

2) Τη ρευστότητα στην αγορά, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Επίσης, οι κοινοτικοί ενημερώθηκαν για τα δύο σχέδια νόμου που αφορούν τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

3) Την εποπτεία των αγορών. Συζητήθηκε το θέμα της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας, τα υψηλά επιτόκια που δεσπόζουν στην ελληνική αγορά κ.λπ.

Σε ερωτήσεις που τέθηκαν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, έλεγαν ότι τα μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση θα αρχίζουν να αποδίδουν από το Μάιο-Ιούνιο, η ανάκαμψη θα αρχίσει να διαφαίνεται το β΄εξάμηνο του 2010 και η επιστροφή σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης θα γίνει το 2011.

Στέλεχος του υπουργείου είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει θέμα περικοπών του «14ου ή άλλου μισθού» και διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει σκέψη ή εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ.

Από το in.gr

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη Χώρα, όπου η οικονομική κρίση αρχίζει να επηρεάζει δυσμενώς τη ζωή των Ελλήνων και γράφονται επικριτικά σχόλια στο διεθνή τύπο για την Ελλάδα και τις ακολουθούμενες πολιτικές σε διάφορους τομείς όπως της οικονομίας ,δυστυχώς και στον τουριστικό τομέα τείνουν να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα και σοβαρές παρενέργειες λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην τοποθέτηση υπευθύνου στο τιμόνι του ΕΟΤ.

Αν αναλογισθούμε πως ο τουρισμός, αποτελεί το σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και τη «βαριά» βιομηχανία μας , δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για αυτή την ολιγωρία, οι επιπτώσεις της οποίας , ήδη αρχίζουν και διαφαίνονται και ειδικότερα:

Το μήνα Ιανουάριο , ως φαίνεται , η Χώρα μας ή δεν θα έχει παρουσία σε διεθνείς ........

τουριστικές εκθέσεις, ή ασθμαίνοντας, ίσως καταφέρει σε ορισμένες να συμμετάσχει.

Αυτό προέκυψε , επειδή όλους αυτούς τους μήνες, ύστερα από την κατάργηση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, δεν είχαν εκχωρηθεί οι νέες αρμοδιότητες στην Υφυπουργό κ.Άντζελα Γκερέκου, καθώς επίσης ήταν ακέφαλος ο Ε.Ο.Τ. και δεν υπήρχε κανένας υπεύθυνος, να εγκρίνει τις δαπάνες για τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις του εξωτερικού για το μήνα Ιανουάριο, να χαράξει έγκαιρα τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό.

Αποτέλεσμα, είναι να έχει χαθεί η παρουσία μας στη Νορβηγία -μία χώρα που στηρίζει δυναμικά τον τουρισμό μας- και να είναι υπό αμφισβήτηση η παρουσία μας, στην Ολλανδία, την Αυστρία και τη Γερμανία, καίτοι είχε ενοικιασθεί ο χώρος για τη χρήση του από την Ελλάδα.

Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα, που παρουσιάζεται αδύναμη και ανακόλουθη, όταν χώρες εκτός της Ευρωζώνης με πολύ αδύναμες οικονομίες έχουν κατορθώσει και έχουν μία αξιοπρεπή παρουσία, σε αντίθεση με μας, που εγκαταλείπουμε χωρίς την απαιτούμενη στήριξη και αυτούς που αποφάσισαν να επενδύσουν στη Χώρα μας. Πρέπει να γνωρίζεται πως στις τουριστικές εκθέσεις πλέον, δεν μετρώνται οι παρουσίες, αλλά οι απουσίες.

Οι ανταγωνίστριες Χώρες της Ελλάδας στον τουριστικό τομέα, θα δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο, με δυσάρεστα αποτελέσματα για τη Χώρα μας.
Οι παρενέργειες αυτής της ολιγωρίας, επηρεάζουν και τις 40 τουριστικές επενδύσεις που αναμένουν ειδικές γνωματεύσεις από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού προκειμένου να προωθηθούν στο υπουργείο Οικονομικών προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος έληξε στο τέλος του έτους.

Γενικά έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση στους επιχειρηματίες του κλάδου και από το ότι ο ΕΟΤ δεν έχει εγκρίνει ούτε την αιτηθείσα παράταση για την κατάθεση αιτήσεων λειτουργικής τακτοποίησης στα τουριστικά καταλύματα που δεν διαθέτουν το ειδικό σήμα λειτουργίας είτε γιατί αυτό δεν τους χορηγήθηκε εξαρχής, είτε γιατί έληξαν και δεν ανανεώθηκαν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά,είτε γιατί το χορηγηθέν σήμα δεν καλύπτει το σύνολο της υφιστάμενης εγκατάστασης του καταλύματος, λόγω πολεοδομικών παραβιάσεων.

Ελπίζω , έστω και καθυστερημένα, να δοθεί ιδιαίτερη βάση και προσοχή στην εικόνα της Χώρας μας στο εξωτερικό και στη στήριξη των επενδυτών, για να μην ζήσουμε στιγμές ολοκληρωτικής καταστροφής στον τουρισμό μας, την επερχόμενη περίοδο.

Καλαμάτα 3 Ιανουαρίου 2010

Αντωνία Μπούζα –Κωνσταντέλου
Νομ.Σύμβουλος –Πρόεδρος Νομ.Επιτρ.Τουριστικής Προβολής

Δυναμική παρουσία της Μεσσηνίας στα Harrods

Από τις 26 Δεκεμβρίου η προβολή της Ελλάδας, τη σημαντικότερη περίοδο του έτους στο Λονδίνο, στο διασημότερο πολυκατάστημα του κόσμου, τα Harrods, αποτελεί μία σημαντική διεθνή επιτυχία καθώς, ανταγωνιστικές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Τουρκία αποκλείστηκαν, διότι εξασφαλίστηκε ότι η παραπάνω προβολή της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί κατ`αποκλειστικότητα.

Η Ελλάδα δίνει το "παρών" σε μία περίοδο ........

όταν 3,5 εκατ. επισκέπτες επισκέπτονται το HARRODS λόγω εορτών και εκπτώσεων, αλλά και κατά την έναρξη της νέας δεκαετίας, για το έτος 2010, μία σημαδιακή χρονιά για την προαγωγή του κύρους της χώρας μας.

Η Νομαρχιακή επιτροπή Τουριστικής προβολής του Νομού Mεσσηνίας, η Costa Navarino καθώς και άλλοι οκτώ συνεκθέτες από την Ελλάδα προβάλλουν σε 12 κεντρικές βιτρίνες επί της Brompton Road τις ομορφιές της Χώρας μας καθώς και αρχαιολογικά μνημεία του τόπου μας.

Επιπλέον, δύο ακόμη "ζωντανές" εκθεσιακές βιτρίνες λειτουργούν με προσωπικό στην κύρια πρόσοψη του κτιρίου Harrods αναπαριστώντας παραδοσιακό ελληνικό σκηνικό και αρχαίο ελληνικό θέατρο.

Επίσης, στο περιοδικό που διανέμεται στο πολυκατάστημα , υπάρχει και καταχώρηση της Μεσσηνίας.

Σε μία περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει διεθνή κριτική και δύσκολες αποφάσεις, η προσπάθεια αυτή αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την προβολή του ελληνικού τουρισμού τη σημαντικότερη περίοδο του έτους, στην καρδιά του Λονδίνου, την περίοδο των εκπτώσεων, συνεισφέροντας στην ανάκαμψη του κύρους και της υπερηφάνειας μας.

Η προβολή της Ελλάδας στα Harrods θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιανουαρίου 2010.


Αντωνία Μπούζα –Κωνσταντέλου

Νομαρχιακή Σύμβουλος Πρόεδρος Ν.Ε.Τ.Π. Νομού Μεσσηνίας