Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Αυτοψία Tατούλη στο Λιμάνι της Κυπαρισσίας [ VIDEO ]

Αυτοψία στο λιμάνι της Κυπαρισσίας πραγματοποίησε σήμερα Κυριακή ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
Ο κ. Τατούλης .......

συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, και τον περιφερειακό Σύμβουλο Γιώργο Μπακούρο, επισκέφθηκαν το λιμάνι της Κυπαρισσίας προκειμένου να έχουν ιδίαν εικόνα από την καταστροφή τμήματος του προσήνεμου μώλου.
Τον Πέτρο Τατούλη και την Ντίνα Νικολάκου υποδέχτηκαν στο λιμάνι ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Σαμπαζιώτης και ο πρόεδρος των Αλιέων Τριφυλίας Κώστας Ροϊλός.

Επισκεπτόμενος το σημείο όπου έσπασε ο μαντρότοιχος του Προσήνεμου μώλου, ο κ. Τατούλης διαπίστωσε την ζημιά που προκλήθηκε στο σημείο.
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας μιλώντας με τον περιφερειάρχη είπε ότι το λιμάνι καταστράφηκε, και από εκεί και μετά τι μπορεί να γίνει ωστε να αποκατασταθεί η όλη ζημιά.
Σε δηλώσεις που παραχώρησε ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εναποθέσει στην Περιφέρεια τις ελπίδες της για την επίλυση του προβλήματος με την υποχώρηση τμήματος του μαντρότοιχου του προσήνεμου μώλου.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης φάνηκε διατεθειμένος να αποκατασταθεί η ζημιά και ανατέθηκε σε μελετητικό γραφείο η κατάρτιση μελέτης με όλα τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης σε περίπου 15 μέρες η μελέτη θα ολοκληρωθεί και η περιφέρεια θα αναζητήσει το αν και πως μπορεί να εντάξει το έργο σε κάποιο πρόγραμμα λέγοντας ωστόσο ότι ενδεχομένως φανεί δύσκολη η ένταξη του σε κάποιο πρόγραμμα.
Εκτίμησε δε, ότι το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς θα ανέλθει στο ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ερώτηση που του τέθηκε για το αν ο Δήμος και η περιφέρεια θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη για τις διαχρονικές ευθύνες των κατασκευαστών του έργου, απάντηση χωρόις περιστροφές ότι τόσο ο Δήμος όσο και η αιρετή περιφέρεια θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη για την κακή εκτέλεση του έργου, προκειμλένου να αποδοθούν ευθύνες.
Τόνισε δε οτι η αιρετή περιφέρεια δεν θα δεχτεί να στηθούν πουθενά λαϊκά δικαστήρια. Για την τρίτη φάση του λιμανιού, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είπε ότι δίνει προτεραιότητα στην αποκατάσταση αλλά και στην εκτέλεση της τρίτης φάσης που διαθέτει έτοιμη μελέτη υλοποίησης.

Δείτε το σχετικό Video από την επίσκεψη του περιφερειάρχη.



Το χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του BEST TV Καλαμάτας [ 6-4-2013 ]




Στους δήμους παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού ώς τα τέλη του 2013

Στους δήμους παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, με αντάλλαγμα να δίνεται στο κράτος (υπουργείο Οικονομικών) το 20% των ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση της δραστηριότητάς τους εκεί.

Η παραχώρηση, που θα ισχύει ως τις 31/12/2013, γίνεται ..........

αποκλειστικά για δραστηριότητες που αφορούν λουομένους ή την αναψυχή του κοινού (εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κ.λπ.). Εξαιρούνται από την παραχώρηση οι κοινόχρηστοι χώροι, των οποίων η διαχείριση ανήκει σε άλλους φορείς πλην του υπουργείου Οικονομικών (Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμούς Λιμένων, ΕΤΑΔΑΕ κ.ά.).

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στα 14 άρθρα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α' Βαθμού». Την απόφαση συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μέχρι την 30ή Ιουνίου 2013 θα πρέπει οι ΟΤΑ να έχουν ενημερώσει εγγράφως τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες για τη λήψη απόφασης σχετικά με την άσκηση των δραστηριοτήτων από τους ίδιους ή τις επιχειρήσεις τους, αλλά και για τις μεταβιβάσεις του δικαιώματος, είτε απευθείας είτε κατόπιν δημοπρασίας.

Η μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης από τους ΟΤΑ Α' βαθμού προς τρίτους διενεργείται με τη σύναψη έγγραφης σύμβασης μίσθωσης και αφού καταβληθεί εφάπαξ από τον μισθωτή τουλάχιστον το 30% του οφειλόμενου στον δήμο συνολικού μισθώματος.

Στις περιπτώσεις μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης χωρίς δημοπρασία, το μισθωτήριο συμβόλαιο συνυπογράφεται από εκπρόσωπο της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας ενώ ο μισθωτής οφείλει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή που να αντιστοιχεί στο 20% του συμφωνηθέντος μισθώματος.

Ορίζεται ότι οι δήμοι μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές κ.ά.) έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες προκειμένου αυτές να προβαίνουν στη λήψη μέτρων προστασίας.

Σε περίπτωση μεταβίβασης του δικαιώματος παραχώρησης της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων από ΟΤΑ Α' βαθμού σε επιχείρηση (υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρεία), αυτή καθίσταται συνυπεύθυνη.

Αντιδράσεις

Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν αντιδράσεις για κωλυσιεργία, αλλά και για προσπάθειες να είναι σφικτές οι ημερομηνίες, αν και απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες. Μάλιστα, υπήρξε καθυστέρηση στην υπογραφή της απόφασης από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η δυσαρέσκεια ήταν διάχυτη στην ΚΕΔΕ, ενώ είχε εκφρασθεί δημοσίως και από δημάρχους τουριστικών περιοχών της χώρας, ιδίως της νησιωτικής Ελλάδας, όταν αρχές Μαρτίου έμαθαν τα στενά χρονικά περιθώρια που έθετε η υπό έκδοση απόφαση.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 7ης Απριλίου 2013



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ βάζουν λουκέτο λόγω φόρων και ύφεσης και στη Μεσσηνία
Στα επίπεδα προ 2000 η κατανάλωση βενζίνης


Δέκα και πλέον χρόνια πίσω έχει γυρίσει η κατανάλωση καυσίμων .........

στην Καλαμάτα εξαιτίας της φορο-ακρίβειας και της ύφεσης στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που μας περιέγραψαν ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Γιώργος Καπερώνης αλλά και ο Δημήτρης Κατσαρός.

Σύμφωνα με τον πρώτο, από την περίοδο που ξεκίνησε η ύφεση μέχρι σήμερα η κατανάλωση βενζίνης έχει πέσει περισσότερο από 40%, ενώ για φέτος, σε σχέση με άλλες χρονιές, η πτώση στο πετρέλαιο θέρμανσης κυμάνθηκε από 70% έως και 80%.