Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ο χαιρετισμός της Νάντιας Γιαννακοπούλου στην παρουσίαση του σχεδίου για την Πελόπόννησο απο τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη

Φίλες και φίλοι,

Παρά την πρόθεση μου να βρεθώ σήμερα κοντά σας, ώστε με την παρουσία μου να δηλώσω για μία ακόμη φορά την ολόθερμη στήριξή μου στο συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος» με υποψήφιο περιφερειάρχη το γνωστό Αρκά πολιτικό Πέτρο Τατούλη, λόγοι σχετικοί με την προχωρημένη εγκυμοσύνη μου δεν καθιστούν εφικτή την παρουσία μου.

Ωστόσο, θα ήθελα με κάθε τρόπο να δηλώσω τη στήριξη μου σε αυτόν τον κοινό αγώνα για μια νέα σελίδα στην Πελοπόννησο.

Να δηλώσω τη στήριξή μου σε μια παράταξη που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και τη μεγάλη ευθύνη να διαχειριστεί την επόμενη των εκλογών τις τύχες της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μια συμπαράταξη, πρώτιστα πολιτική και ...............

μετέπειτα εκλογική με στόχους ουσιαστικούς και επίκαιρους.

Αναπτυξιακή πορεία, πιο ισχυρή φωνή των τοπικών κοινωνιών, προοπτική ευημερίας για τον τόπο.

Έναν τόπο, μια περιφέρεια, που πρέπει να προχωρήσει μέσα από συνολική προγραμματική προσέγγιση κατά τρόπο που να προωθείται η απόκτηση ενιαίας συνείδησης, από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, μέχρι την Αργολίδα, την Κορινθία και την Αρκαδία.

Πρέπει να προχωρήσει μέσω της διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών για κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις, τόσο στην έδρα της Περιφέρειας όσο και στο τελευταίο χωριό αυτής της ψαλιδισμένης γεωγραφικά αυτοδιοικητικής οντότητας, όπως δυστυχώς παρέμεινε μετά τον Καλλικράτη.

Βέβαια, η δική μου θέση, αλλά και άλλων αυτοδιοικητικών και πολιτικών στελεχών από όλη την Πελοπόννησο, ήταν και παραμένει να είναι ότι η Πελοπόννησος ως ενιαίος γεωγραφικός χώρος έπρεπε να είναι μία οντότητα, μια ενότητα, μία ενιαία περιφέρεια.

Ας είναι όμως…

Θα προχωρήσουμε δυνατά κι έτσι!

Φίλες και φίλοι, αυτές τις στιγμές, είναι περισσότερο επιτακτική η ορθή επιλογή για την Πελοπόννησο.

Η επιλογή του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον Πέτρο Τατούλη είναι μια προσωπική επιλογή του Προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέου.

Είναι μια επιλογή που προσδίδει προοπτική, αγωνιστικότητα, διεκδίκηση, επιλογή ενεργητικής παρέμβασης για την περιφέρεια Πελοποννήσου, επιλογή προόδου και προκοπής για τον τόπο μας.

Αγαπητέ Πέτρο, εύχομαι ολόθερμα καλό αγώνα και καλή επιτυχία σε εσένα και στο σύνολο του συνδυασμού μας!

Σε αυτόν τον αγώνα θα είμαι δίπλα σας και κοντά σας με όλες μου τις δυνάμεις!

Η ομιλία του υποψηφίου περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη στην παρουσίαση του σχεδίου Δράσης για την Πελοπόννησο στην Καλαμάτα

Φίλες και Φίλοι, Πελοποννήσιοι συμπολίτες μου,
Φίλες και Φίλοι συμπολίτες της Μεσσηνίας

Σας ευχαριστώ όλους, είμαστε εδώ όλοι μαζί, όλοι όσοι σηματοδοτούμε την «ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ». Θέλω να ευχαριστήσω εξαιρετικά τους αγαπητούς μου φίλους και διακεκριμένους επιστήμονες για τις εισηγήσεις τους, αλλά κυρίως για την πολύτιμη συμβολή τους στην κατάθεση αυτού εδώ του προγράμματος, που είναι ουσιαστικά ένα σχέδιο δράσης για την επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους επιστήμονες, και τεχνοκράτες και επαγγελματίες, που συνέβαλαν σε αυτό το σχέδιο. Διότι, όπως κι εσείς θα διαπιστώσετε, δεν πρόκειται για ένα τετριμμένο κείμενο, σαν κι αυτά που γράφουν επαγγελματίες του είδους, αλλά έχουμε αναλύσει σε βάθος τα προβλήματα, έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις, έχουμε κοστολογήσει και καταθέτουμε σήμερα ενώπιον σας συγκεκριμένες, ξεκάθαρες λύσεις και μάλιστα με χρονοδιαγράμματα.

Αυτή η ομάδα, σε συνδυασμό με τις τοπικές ...........

κοινωνίες και τους φορείς ήδη εργάζεται για την επόμενη ημέρα. Η προετοιμασία μας ουσιαστικά ξεκινάει με την κατάθεση αυτού εδώ του «σχεδίου Δράσης» για την Νέα Πελοπόννησο.
Συμπατριώτες μου και συμπατριώτισσες μου Μεσσήνιοι,
Όλοι μαζί σήμερα εδώ, μαζί με τους Λάκωνες συμπολίτες μας, τους Αργολιδείς, τους Κορινθίους, τους Αρκάδες συμπολίτες μας, όλοι οι Πελοποννήσιοι στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα: το μήνυμα της δημιουργικής σύνθεσης των πέντε νομών μας , της ισχυρής συστράτευσης των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας μας, της περιφερειακής αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας και της ευημερίας των οικογενειών μας.
Αυτή είναι η Νέα Πελοπόννησος. Αυτό το εγχείρημα αναλαμβάνουμε. Για αυτόν τον στόχο θα αγωνιστούμε. Και θα πετύχουμε.

Κυρίες και κύριοι,
Στις 7 Νοεμβρίου θα βιώσουμε μια πρωτόγνωρη εκλογική αναμέτρηση.
Πρωτόγνωρη γιατί αφορά ένα νέο θεσμό, τον «Καλλικράτη», κυρίως όμως γιατί γίνεται εν μέσω μιας κρίσης, που όμοια της δεν είχαμε γνωρίσει ποτέ ως χώρα μετά την μεταπολίτευση.
Μια κρίση που ξεσκέπασε την γύμνια του Πολιτικού μας συστήματος, που φανέρωσε όλες τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που για δεκαετίες κρύβαμε κάτω από το χαλί. Μια κρίση που μας φέρνει όλους μπροστά σε μια πολύ σκληρή πραγματικότητα.
Και από την άλλη, έχουμε έναν νέο θεσμό. Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι ο Καλλικράτης είναι μία μοναδική ευκαιρία που έχουμε ως κράτος να ανανήψουμε. Για πρώτη φορά, μας δίνεται η ουσιαστική ευκαιρία να χειριστούμε σε Περιφερειακό επίπεδο, τα προβλήματα μας, την καθημερινότητα μας, την οικονομία μας. Να αξιοποιήσουμε τους πόρους μας και να ωφεληθούμε από αυτό. Να πατήσουμε γερά πάνω στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Όποτε κι αν η χώρα εξέλθει από την κρίση, η Πελοπόννησος μπορεί να φύγει ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ μπροστά. Η Μεσσηνία μπορεί να φύγει από αύριο κιόλας μπροστά.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί κατηγορούν το προηγούμενο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης για αναποτελεσματικότητα και κακοδιαχείριση. Έχουν υπάρξει ωστόσο, και επιτυχημένοι αυτοδιοικητικοί λειτουργοί, οι οποίοι έχουν αφήσει συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο στον τόπο τους. Η μέχρι σήμερα δυσλειτουργία και παθογένεια της αυτοδιοίκησης εξηγείται σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αν προσεγγίσει κάποιος το ζήτημα με νηφαλιότητα. Κι αυτό διότι σε κάθε κοινωνική οργάνωση πρέπει να εμφανιστούν πρώτα τα εκφυλιστικά φαινόμενα , προκειμένου στη συνέχεια να δημιουργηθούν και τα αντισώματά τους. Πρώτα αποκεντρώνονται οι παθογένειες και μετά εμφανίζονται οι αρετές της αποκέντρωσης.
Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια Νέα Εποχή. Το πρώτο στάδιο του αυτοδιοικητικού εγχειρήματος έκλεισε τον κύκλο του. Σήμερα έχουμε πια δημιουργήσει τα αντισώματα για να καταπολεμήσουμε και τις τοπικές μας ασθένειες. Με απλά λόγια.
Ο Καλλικράτης δεν δημιουργεί μια άλλη αυτοδιοίκηση. Ο Καλλικράτης δεν δημιουργεί μια άλλη αυτοδιοίκηση, παρόμοια με αυτήν που έχουμε μέχρι σήμερα γνωρίσει. Ο «Καλλικράτης» δίνει την εξουσία στους πολίτες να δημιουργήσουν ένα νέο κράτος. Να θεραπεύσουν το παλιό και άρρωστο. Να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους. Να δώσουν προοπτική ευημερίας στον τόπο τους.

Φίλες και Φίλοι, για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία.
Έχουμε την Ευκαιρία και ταυτόχρονα έχουμε την ευθύνη. Την ευθύνη απέναντι στον τόπο μας. Kυρίως όμως την ευθύνη απέναντι στον Πολίτη.
Σήμερα που η κρίση ξεθώριασε τα πολιτικά κλισέ, που τα κομματικά παιχνίδια είναι παρωχημένα και αποκρουστικά, δημιουργήθηκε μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία. Πρωτοβουλία που βρήκε αφετηρία στους πολίτες/ και μετά εκφράστηκε πολιτικά. Και αυτό εγγυάται και την επιτυχία της.
Η «Νέα Πελοπόννησος» είναι ξεκάθαρα μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία. Είναι ανεξάρτητη γιατί πηγάζει από μια νέα αντισυμβατική κοινωνική συλλογικότητα . Είναι ανεξάρτητη γιατί απευθύνθηκε στον κάθε πολίτη, από όποιον χώρο κι αν προέρχεται. Είναι ανεξάρτητη γιατί δεν εμφορείται από μικροπολιτικές εξαρτήσεις και προσωπικές ιδιοτέλειες.

Κυρίως όμως είναι ανεξάρτητη γιατί δεν αποσκοπεί σε κομματικά οφέλη και δεν είναι υποτελής σε αυτά. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, να προκόψει ο τόπος μας. Να φτιάξουμε ένα πιο φωτεινό κι ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας.
Κάποιοι αρκούνται στο να δηλώνουν αυτοδιοικητικοί. Ξεχνώντας ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες μάχονταν ενάντια στον «Καλλικράτη» και συνεχίζουν να τον καταγγέλλουν με σφοδρότητα. Πώς είναι δυνατόν όταν δεν τον πιστεύουν, να τον υπηρετήσουν; Και πολύ περισσότερο πώς μπορεί να περιμένουμε από αυτούς αποτέλεσμα;
Τον δικό σας νομάρχη, τον κ. Δημήτρη Δράκο, τον γνωρίζετε καλύτερα εσείς από τον καθένα. Ζήσατε μαζί του 14 χρόνια. Η πορεία του τόπου σας, του οποίου εκείνος κρατούσε επί μακρόν το τιμόνι, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη δική σας καθημερινότητα. Είναι βαθιά συνδεδεμένη με την σημερινή κατάσταση του Νομού. Είναι δεμένη με τις επιχειρήσεις σας, τις δουλειές σας και το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στην τοπική οικονομία. Είστε ικανοποιημένοι απ’ αυτά;
Προσωπικά, σέβομαι τον κ. Δράκο και τον εκτιμώ ως πολιτικό μου αντίπαλο. Συμφωνώ με ορισμένες από τις θέσεις που βλέπω σήμερα να διατυπώνει για το μέλλον της Πελοποννήσου. Συμφωνώ και με τους υποστηρικτές του, όταν λένε ότι ο κ. Δράκος είναι μια «δοκιμασμένη επιλογή». Είναι πράγματι μια «δοκιμασμένη επιλογή». Συμφωνώ όμως και μαζί σας. Συμφωνώ όταν διαπιστώνετε ότι επί των ημερών του απερχόμενου νομάρχη λίγα πράγματα άλλαξαν στον τόπο σας, ότι τα αναγκαία έργα υποδομής έμειναν πολύ πίσω, ότι δύο βασικοί αναπτυξιακοί πνεύμονες , ο τουρισμός και η αγροτική ανάπτυξη, έμειναν χωρίς συγκροτημένο σχέδιο με σημαντικές ολιγωρίες και ανυπαρξία συγκεκριμένης στρατηγικής. Συμφωνώ μαζί σας όταν λέτε ότι ο κ. Δράκος έρχεται σήμερα να δεσμευτεί για όσα δεσμεύτηκε το 1999, το 2003 και το 2007, χωρίς ποτέ να υλοποιεί τα όσα διαχρονικά υποσχόταν. Θα μπορούσαμε, τέλος, όλοι να συμφωνήσουμε ότι θα ήταν υπαρκτή η …«Δυνατή Πελοπόννησος» του κ. Δράκου και όχι ευφάνταστο, πολιτικάντικο και ανούσιο σύνθημα, αν σήμερα βρισκόμασταν μπροστά σε μια… «Δυνατή Μεσσηνία». Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Και αυτό το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα εσείς, εσείς συμπατριώτες μου Μεσσήνιοι.

Πού είναι τα σύγχρονα οδικά δίκτυα που θα έβγαζαν την Μεσσηνία από την απομόνωση και θα της έδιναν καινούρια πνοή; Δεν θέλω να αναζητήσω τις καταλυτικές παρεμβάσεις του κ. Δράκου στους μεγάλους οδικούς άξονες, Ιόνια Οδό και Τρίπολη Καλαμάτα, αναφέρομαι απλά στους οδικούς άξονες Ριζόμυλο – Πύλο – Μεθώνη, τον Ρυζόμυλο Κορώνη και τον Ριζόμυλο Καλαμάτα που αποτελούν στόχους του Περιφερικού του προγράμματος όπως άλλωστε αποτελούσαν για τρεις τετραετίες και στόχο του Νομαρχιακού του Προγράμματος.
Πού είναι η μαχητικότητα και η διεκδίκηση για ένα καλύτερο μέλλον για τους αγρότες της Μεσσηνίας, όταν όλη η Ελλάδα έχει πάρει τίτλους ονομασία προέλευσης και ο πρώτος ελαιοκομικός νομός της χώρας, η Μεσσηνία, με τα 16 εκατ. ελαιόδεντρα και παραγωγή περίπου το 20% της εθνικής και με μια ποιότητα άριστη ζηλευτή από όλον τον κόσμο, δεν έχει καταφέρει να έχει ελαίολαδο ΠΟΠ; Τι έχει να δικαιολογηθεί ο απερχόμενος νομάρχης Μεσσηνίας που χάνονται εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα, ενισχύσεις και επιδοτήσεις, όπως για παράδειγμα το ποιοτικό παρακράτημα για το ελαιόλαδο; Πού είναι η αποτελεσματική συνδρομή των δήθεν ευαίσθητων για τον αγροτικό τομέα νομαρχιακών αρχών, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών ελαιολάδου, που επλήγησαν σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν το 2008 από τους παγετούς, δεν έλαβαν τις αποζημιώσεις που πήραν οι όμοροι νομοί, εξαιτίας κακών χειρισμών και ανεπάρκειας των νομαρχιακών αρχών; Τι έχει να πει ο κ. Δράκος, η ολιγωρία του οποίου, έφερε χιλιάδες αγρότες στο σημερινό αδιέξοδο; Εμείς λοιπόν λέμε: όταν θα γίνονται ζημιές θα είμαστε όλοι εδώ για να στηρίζουμε τις καλλιέργειες, τους παραγωγούς και το εισόδημά τους. Πού είναι ο σχεδιασμός και η ικανότητα στην υλοποίηση σύγχρονων πολιτικών όταν το πολύτιμο σύκο , τα κηπευτικά προιόντα και το εξαιρετικό κρασί της Μεσσηνίας παραμένουν χωρίς την αναγκαία προώθηση και χωρίς ενιαία πολιτική; Πώς τεκμαίρεται η αποτελεσματικότητα του κ. απερχόμενου νομάρχη, όταν απέτυχε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο αεροδρόμιο ή ένα λειτουργικό λιμάνι, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πύλες εισόδου για όλην την Πελοπόννησο; Γιατί θα μπορέσει τώρα να οριοθετήσει και να κατασκευάσει διαμετακομιστικό κέντρο που να υποστηρίζει την λειτουργία του λιμανιού της Καλαμάτας όταν δεν το έκανε για 14 χρόνια που είχε τη δυνατότητα. Γιατί θα μπορέσει τώρα να αναβαθμίσει το λιμάνι της Πύλου και τα αλιευτικά καταφύγια της Κορώνης, της Καρδαμύλης, του Πεταλιδίου, της Μαραθουπολης και της Φοινικούντας; Γιατί δεν το έκανε 14 χρόνια;

Πως άραγε δεσμεύεται στο πρόγραμμα του για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων και ενίσχυση του εκπαιδευτικού εξοπλισμού; Γνωρίζει αν έχει αντίστοιχη αρμοδιότητα η Νέα Περιφέρεια και γιατί δεν τα έκανε τα 14 χρόνια που ως Νομαρχία είχε την αρμοδιότητα;
Πού είναι η αναπτυξιακή πορεία που εξασφάλισαν οι αυτοδιοικητικές αρχές για τον τόπο σας, όταν η Μεσσηνία καταβυθίζεται αδικαιολόγητα στην ευρωπαική κατάταξη; Πώς έρχεται σήμερα να αντιγράψει ο κ. Δράκος παλιά του προγράμματα και να τα ανακυκλώσει ως θέσεις για το μέλλον, όταν το παρελθόν αποδεικνύει ότι τους στόχους αυτούς για 14 ολόκληρα χρόνια δεν τους υπηρέτησε;
Φίλες και Φίλοι η κατάθεση ενός προγράμματος στο οποίο αραδιάζουμε τα πάντα χωρίς Αρχή Μέση και Τέλος, χωρίς στρατηγική και προτεραιότητες αποτελεί κανόνα για τους επαγγελματίες επικοινωνιολόγους. Και είναι η εύκολη πρακτική για όσους δεν έχουν την ικανότητα και την τεχνογνωσία να συντάξουν κοστολογημένες και ρεαλιστικές προτάσεις που θα τους δεσμεύουν.
Είναι η πρακτική που μας έφτασε στην κρίση. Είναι η κεντρική αιτία του προβλήματος. Υποτιμά τον πολίτη και κυρίως είναι επικίνδυνη για το τόπο.
Αντί λοιπόν ο κ. Δράκος να παρουσιάζει τέτοια προγράμματα ας κάνει έναν απολογισμό και μας πει πόσα συνολικά χρήματα απορρόφησε η Νομαρχία Μεσσηνίας τα 14 χρόνια που ήταν Νομάρχης από Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Μεσσήνιοι συμπολίτες μου,
Η Μεσσηνία, ο τόπος σας, είναι ένας τόπος ευλογημένος. Είναι γεμάτος φυσικό πλούτο, φυσικές ομορφιές, πολιτισμό και δημιουργικούς ανθρώπους. Αυτό το παρόν δεν της αξίζει. Αυτό το παρόν δεν σας αξίζει. Αυτό το παρόν δεν αξίζει στην Πελοπόννησο. Πρέπει να βρούμε καινούριους δρόμους να ανοίξουμε ένα καινούριο μέλλον.

Εμείς, πιστεύουμε στις δυνατότητες της Νέας Περιφέρειας. Στη ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, πιστεύουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε/ αυτόνομη/ Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο τοπικής οικονομίας, ένα μοντέλο τοπικής ανάπτυξης, παράδειγμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Και αυτά δεν είναι μεγάλες κουβέντες. Είναι πρόταση που στηρίζεται σε ένα σαφές και συνεκτικό σχέδιο.
Το παρελθόν απέδειξε ότι οι αποσπασματικές και ευκαιριακές πολιτικές δεν βοήθησαν ούτε τον τόπο ούτε τους ανθρώπους του. Ζούμε στον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο που δίνει μεγάλες ευκαιρίες. Για να τις εκμεταλλευτούμε, ωστόσο, απαιτείται συγκροτημένο σχέδιο. Αν δεν αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας δίνονται αντί για ευκαιρίες θα βρεθούμε μπροστά σε κινδύνους και απειλές.

Εμείς, στη «Νέα Πελοπόννησο», εργαστήκαμε και συντάξαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που αποσκοπεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.
Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού μας είναι η ανάδειξη μιας δημιουργικής και εξωστρεφούς Πελοποννήσου. Οι πολίτες μας μοχθούν και αξίζουν έναν καλύτερο τόπο.
Η Πελοπόννησος ΜΠΟΡΕΙ να γίνει μια ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Με το νέο πλαίσιο του «Καλλικράτη», οι Περιφέρειες δεν έχουν πλέον υπηρεσιακή εξάρτηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας απευθείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες άντλησης πόρων. Και θα τις εξαντλήσουμε. Χρηματοδοτικά Εργαλεία που σήμερα δεν τα έχει αγγίξει καμιά Ελληνική Περιφέρεια θα αποτελέσουν πηγή άντλησης κεφαλαίων.

Ακούμε πολύ συχνά τελευταία, από διάφορους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς κύκλους, ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένας θεσμός «κολοβός» από τη στιγμή που δε συνοδεύεται από σημαντικούς πόρους. Εμείς δεν δεχόμαστε αυτή τη λογική. Πρώτον, διότι είμαστε ρεαλιστές και γνωρίζουμε ότι θα περάσουν χρόνια προτού το κεντρικό κράτος καταφέρει να χρηματοδοτήσει με παχυλά κονδύλια την περιφερειακή ανάπτυξη. Δεύτερον, επειδή δεν ήμασταν ποτέ λαϊκιστές, για να δημιουργούμε από σήμερα άλλοθι, στην αυριανή ανικανότητά μας να παράγουμε έργο. Πόσες φορές, άλλωστε, δεν έχουμε ακούσει όλοι ότι αυτά που δεν έγιναν, δεν έγιναν διότι δεν πήραμε χρήματα;
Τρίτον, επειδή εμείς στη Νέα Πελοπόννησο πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και λέμε ότι εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, να δημιουργήσουμε το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που θα φέρει επενδύσεις, να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια στις πράξεις της διοίκησης.
Τέταρτον, επειδή θα διεκδικήσουμε με δυνατή φωνή αυτά που μας αναλογούν από την κεντρική κυβέρνηση, συγκροτημένα ρεαλιστικά με ώριμες προτάσεις και όχι στη λογική του επαίτη αυτοδιοικητικού, που καθόλου δε συμβαδίζει με την έμφυτη υπερηφάνεια και την αυτόφωτη δημιουργικότητα των ανθρώπων της Πελοποννήσου.

Φίλες και Φίλοι
Σε αυτό το εγχείρημα σας θέλουμε συμμέτοχους. Την πρόταση μας για τη Νέα Πελοπόννησο την παρουσιάζουμε δημόσια. Κι αυτό είναι βασική πολιτική μας επιλογή. Θέλουμε να κριθούμε στη βάση μιας συγκεκριμένης πρότασης, που καταθέτουμε σήμερα ενώπιον σας, αλλά και μετά , την ώρα της δουλειάς, της υλοποίησης και του αποτελέσματος. Το σχέδιο δράσης που έχετε στα χέρια σας περιγράφει υποδομές και πολιτικές που έχουν κοστολογηθεί στο ποσό του 1.5 δις Ευρώ που μπορούν να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα δεκαετίας.
Στις Δημοκρατίες όλοι έχουμε το δικαίωμα να καταθέτουμε απόψεις. Ωστόσο, η φερεγγυότητα αυτών μας των απόψεων δεν μπορούν παρά να αξιολογηθούν στη βάση της προηγούμενης πορείας μας.
Αγαπώ τον Τόπο μου και φροντίζω γι’ αυτόν.
Κάποιοι μου αποδίδουν ως μομφή το γεγονός ότι ως βουλευτής και ως υπουργός νοιάστηκα υπερβολικά για την ιδιαίτερη πατρίδα μου , την Αρκαδία. Αυτό για εμένα δεν είναι μομφή. Είναι τίτλος τιμής. Και τεκμηριώνει το έργο που πέτυχα για τον τόπο και τους συμπολίτες μου.

Σήμερα ήρθε η ώρα της Περιφέρειας σήμερα ήρθε η ώρα της Πελοποννήσου. Με τον ίδιο τρόπο που υπηρέτησα την Αρκαδία, θα υπηρετήσω με ακόμη μεγαλύτερο πάθος αύριο την Μεσσηνία. Την Πελοπόννησο. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι θα είμαι ο Περιφερειάρχης όλης της Πελοποννήσου. Θα είμαι ο Περιφερειάρχης όλων των Πελοποννησίων πολιτών. Και θα το κάνω συγκροτημένα, με όραμα και συγκεκριμένες ενέργειες.
Η προσωπική μου πορεία εγγυάται την αλήθεια της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνω σήμερα για το μέλλον. Εγγυάται τη φερεγγυότητα του σχεδίου δράσης που σήμερα καταθέτουμε για τη Νέα Πελοπόννησο. Εγγυάται το αύριο. Ένα αύριο για εσάς συμπολίτες μου, που θα είναι απόλυτα ταυτισμένο με τη διαφάνεια στο σύνολο των αποφάσεων της διοίκησης, αλλά και προσωπική μου υπόσχεση η δυνατότητα ελέγχου και απρόσκοπτης πρόσβασης του κάθε πολίτη, του κάθε ενδιαφερόμενου, του κάθε εμπλεκόμενου φορέα,σε κάθε στάδιο υλοποίησης αυτών των πολιτικών. Διότι επιτέλους κανείς από εμάς δε δικαιούται εν κρυπτώ να διαχειρίζεται τον κόπο και τον πλούτο του ελληνικού λαού. Πολύ περισσότερο σήμερα που αυτός ο κόπος και αυτός ο πλούτος κατασπαταλήθηκε σε αδιέξοδες υποσχέσεις και καταστροφικές πολιτικές.
Πάντα πίστευα στην ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια, ως θεμέλιο του ίδιου του δημοκρατικού μας εγχειρήματος. Διαφάνεια στο σχεδιασμό. Διαφάνεια στον έλεγχο. Διαφάνεια μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
Αλλά και αποτελεσματικότητα. Χειροπιαστά αποτελέσματα. Μετρήσιμες πολιτικές.
Οι εποχές που αρκούσε ο καπάτσος πολιτικάντης πέρασαν ανεπιστρεπτί. Πέρασε ο καιρός για πολιτικές πατρωνίες. Αποδεικνύονται λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να επιβιώσουν με δεκανίκια, επιζητώντας προστάτες και υψηλή κομματική προστασία. Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι βαθιά πολιτικές. Δεν είναι όμως καθόλου κομματικές. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ να συνομιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, το αύριο των οικογενειών μας. Τα των κομμάτων, ας τα αφήσουμε στα κόμματα. Και τα κεντρικά προβλήματα, ας τα αφήσουμε να τα διαχειριστούν εκείνοι -σε όλα τα κόμματα- που τα δημιούργησαν.

Από τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική, μίλησα για τα πολιτικά μας κόμματα, που πρέπει να γίνουν ανοικτά και αξιοκρατικά, και όχι φέουδα της παρέας και των φίλων, αν θέλουν πράγματι να προσφέρουν στον τόπο υπηρεσίες. Μίλησα για την ανάγκη να πέσουν τα κομματικά αναχώματα μέσα στην ίδια την κοινωνία, προκειμένου να καλλιεργήσουμε την κοινωνική αλληλλεγγύη και την συνοχή, απαραίτητα στάδια για την ευόδωση κάθε μεγάλου στόχου. Ήμουν πολιτικός που απευθυνόμουν ανέκαθεν σε όλους τους πολίτες, από όποιον χώρο κι αυτοί αν προέρχονταν, και εκεί οφείλεται και η αγάπη που μου έχουν οι συμπατριώτες μου Αρκάδες. Δε δίστασα να συγκρουστώ για ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας όταν υπηρέτησα στο υπουργείο Πολιτισμού. Εδώ και είκοσι χρόνια μιλάω για την κρίση που σήμερα ζούμε, ως συνέπεια των στρεβλώσεων στην οικονομία, της κοινωνικής κρίσης, της κρίσης θεσμών και αξιών, μιας συνολικής κρίσης που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια να γεννιέται. Δεν δείλιασα να πω ότι υπήρξαν πολιτικοί με ονοματεπώνυμο που υπεξαίρεσαν τον πλούτο της χώρας και τον κόπο των Ελλήνων πολιτών. Το σύστημα όμως δεν αντέχει τις μεγάλες αλήθειες, που όλοι ωστόσο οι πολίτες γνωρίζουν καλά και συζητούν μεταξύ τους.

Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει καθαρές κουβέντες. Επιβάλει να πούμε την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι. Η αλήθεια είναι ότι την κρίση την έφεραν οι πολιτικές που ασκήθηκαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Την κρίση την έφερε ο υπέρμετρος δανεισμός και η κρατικοδίαιτη οικονομία. Την κρίση την έφερε η κομματική πατρωνία και το βαθύ κράτος που αυτή δημιούργησε. Την κρίση δεν την έφερε το μνημόνιο. Αυτό είναι ο οδυνηρή συνέπεια, που όλοι βιώνουμε, δεν είναι ούτε η λύση ούτε η πηγή του προβλήματος.
Για τη σημερινή κατάσταση οι ευθύνες βαραίνουν όλους εκείνους που σιώπησαν. Όλους εκείνους που ήθελαν να είναι αρεστοί στο σύστημα, χωρίς να είναι ωστόσο χρήσιμοι για το λαό και τον τόπο. Όλους εκείνους που δεν παρήγαγαν έργο και αποδείχθηκαν ανακόλουθοι σε κάθε τους δέσμευση. Όλους εκείνους που επιλέγουν να παίξουν με επικοινωνιακά τερτίπια και όχι με ουσιαστικά επιχειρήματα. Όλους εκείνους, τους μικρούς άρχοντες, τους μικρούς Δράκους, που με τη σιωπή και την ανοχή τους στην εκάστοτε εξουσία μπορεί να εξασφάλισαν επί μακρόν την πολιτική τους σταδιοδρομία, αλλά είναι εκείνοι που οδήγησαν στην πραγματικότητα τον τόπο στο μνημόνιο. Είμαι ξεκάθαρος. Το μνημόνιο είναι η οδυνηρή συνέπεια των δικών τους αναποτελεσματικών ιδιοτελών πολιτικών, της δικής τους επιλογής να μιλούν με ψέματα και όχι με αλήθειες, της δικής τους διαχρονικής σιωπής και αβουλίας. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και της δικής τους διαφθοράς.

Φίλες και φίλοι, είναι ψευτοδίλημμα που κάποιοι το χρησιμοποιούν ως σωσίβιο πολιτικής επιβίωσης. Για να καλύψουν τα δικά τους κενά και την γνωστή σε όλους προσωπική τους ανεπάρκεια.
Το «ναι ή όχι στο μνημόνιο» είναι ψευτοδίλημμα. Για να μην πω, απόπειρα πολιτικής απάτης. Για εμάς το δίλημμα είναι «ναι ή όχι σε ένα σύγχρονο κράτος»;
«Ναι ή όχι στη διοικητική μας ανασυγκρότηση»;
«Ναι ή όχι σε ένα μέλλον που θα το ορίζουμε εμείς ή ίδιοι και όχι κάποιοι άλλοι που για δεκαετίες μας ζημίωσαν»;
«Ναι ή όχι σε ένα καλύτερο μέλλον»;
Τελικά πού θέλουμε να πάμε «μπροστά ή πίσω»;
Οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια για τη «Νέα Πελοπόννησο» γνωρίζουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Και θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε. Στην προσπάθεια αυτή σας θέλουμε συμμέτοχους. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την υποστήριξή σας για να φτιάξουμε τη Νέα Πελοπόννησο, της αλληλεγγύης, της συνοχής και της δημιουργίας.

Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Η αλλαγή είναι πρώτα απ’ όλα η υπέρβαση. Υπέρβαση του εαυτού μας κατ’ αρχήν και υπέρβαση του συστήματος με την έννοια της συλλογικότητας δευτερευόντως. Αν η υπέρβαση δεν αποτελεί συνεχή διαδικασία, τότε πολύ εύκολα και ο μεγαλύτερος οραματιστής από εμάς καταλήγει σύντομα ο πιο συμβιβασμένος…
Ωστόσο, η όποια υπέρβαση έχει κόστος. Η όποια αλλαγή έχει κόστος. Έχει τίμημα. Το τίμημα για τους πολίτες είναι ότι πρέπει να πετάξουν από πάνω τους το βόλεμα της συνήθειας, να τολμήσουν, να εμπιστευθούν το καινούριο. Να αντιληφθούν ότι η ελπίδα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Το τίμημα για εμάς είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που καλούμαστε να εκφράσουμε πολιτικά. Είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που οφείλουμε να καταστήσουμε κυρίαρχη πολιτική πραγματικότητα. Και είναι η αδιαπραγμάτευτη πίστη μας σε έναν κώδικα άλλων πολιτικών αρχών και αξιών.
Αυτή είναι άλλωστε η πρόκληση και η ομορφιά του κοινού μας αγώνα.
Η δική μου θέση είναι σαφής. Ξεκάθαρη. Απόλυτα διάφανη. Είναι θέση που εκφράζεται με συνέπεια από την πρώτη μέρα που κατέβηκα στην πολιτική.
Ως πολιτικός ήμουν ασυμβίβαστος.
Ως υπουργός παρέμεινα ασυμβίβαστος.

Σήμερα, με όλη αυτή την εμπειρία εφόδιο θα παραμείνω ασυμβίβαστος, απέναντι στην διαφθορά ενάντια στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΨΕΜΑ! Και ταυτόχρονα δημιουργικός!
Η αντιπαράθεση οφείλει να γίνεται με πολιτικούς όρους στη βάση συγκεκριμένης πρότασης. Όχι με ύβρεις. Όχι με ειρωνείες. Όχι με χαμερπείς χαρακτηρισμούς, που εξαθλιώνουν την ήδη πληγωμένη μας δημοκρατία. Αυτές ακριβώς οι λογικές και αυτή η αισθητική δεν έχουν καμία θέση στο αύριο. Προσβάλλουν και κυρίως υποτιμούν τους πολίτες. Υπονομεύουν το δημόσιο ήθος. Και ακυρώνουν κάθε προσπάθεια για διάλογο και συνεννόηση. Απόλυτα απαραίτητη σήμερα για τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα του τόπου μας.

Εμείς μιλάμε αυστηρά πολιτικά. Το διακύβευμα πρέπει να είναι πεντακάθαρο στον Πολίτη.
Το διακύβευμα είναι: Μπορούμε να κάνουμε την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ μια ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ένα ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ παράδειγμα για την ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.
Αυτό είναι το διακύβευμα των περιφερειακών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Αυτό και κανένα άλλο.
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι λέμε μεγάλα λόγια. Όμως, εμείς εδώ αναπτύσσουμε μια άλλη, πρωτόγνωρη διαλεκτική. Εμείς, εσείς κι εγώ είμαστε ισότιμοι στις σχέσεις μας, είμαστε συμμέτοχοι στην πρόκληση, θα είμαστε μαζί στον αγώνα, θα ζήσουμε μαζί τα οφέλη, την προοπτική, την ευημερία και την ανάπτυξη. Θα φτιάξουμε μαζί το φωτεινότερο μέλλον μας.

Από εδώ σήμερα, στο κέντρο της Νέας Πελοποννήσου, απευθύνομαι σε όλους εσάς, Πελοποννήσιοι συμπολίτες μου, σε εσάς τους Μεσσήνιους, τους Λάκωνες, τους Αργολιδείς, τους Κορίνθιους, τους Αρκάδες
και σας καλώ
μαζί να βαδίσουμε στο δρόμο της δημιουργίας
μαζί να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση
μαζί να ζήσουμε το όνειρο
μαζί να καρπωθούμε το αποτέλεσμα
Και μαζί , όλοι μαζί , να κτίσουμε τη ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Η παρουσίαση του σχεδίου Δράσης για την Πελοπόννησο από τον Πέτρο Τατούλη στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Το Σχέδιο Δράσης του ανεξάρτητου συνδυασμού "Νέα Πελοπόννησος" παρουσίασε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, στην κατάμεστη από πολίτες της Μεσσηνία, αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου.

Εισηγήσεις για το Σχέδιο Δράσης και την εκπόνηση του παρουσίασαν οι:

- Λυκούργος Λιαρόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Διευθυντής Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήματος Νοσηλευτικής, Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Ντίνος Μακρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών "Δημόκριτος"
- Ανδρέας Κανάκης, πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας, γεωπόνος
- Σωτήρης Βαρελάς, υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιά στο Στρατηγικό σχεδιασμό για τον Τουρισμό, Επιστημονικός συνεργάτης προέδρου ΕΟΤ, Επικεφαλής τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης για τη "Νέα Πελοπόννησο"

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα του συνδυασμού και στο Σχέδιο Δράσης, το οποίο νωρίτερα παρουσίασαν και περιέγραψαν οι ομιλητές, υπογραμμίζοντας ότι "Αυτή η ομάδα, σε συνδυασμό με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς ήδη εργάζεται για την επόμενη ημέρα"

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου με την εφαρμογή του "Καλλικράτη" σε συνδυασμό με την κρίση στην οικονομία και το Πολιτικό σύστημα της χώρας. "Μια κρίση που ξεσκέπασε την γύμνια του Πολιτικού μας συστήματος, που φανέρωσε όλες τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που για δεκαετίες κρύβαμε κάτω από το χαλί. Μια κρίση που μας φέρνει όλους μπροστά σε μια πολύ σκληρή πραγματικότητα." ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Τατούλης και συνέχισε "Και από την άλλη, έχουμε έναν νέο θεσμό. Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι ο Καλλικράτης είναι μία μοναδική ευκαιρία που έχουμε ως κράτος να ανανήψουμε. Για πρώτη φορά, μας δίνεται η ουσιαστική ευκαιρία να χειριστούμε σε Περιφερειακό επίπεδο, τα προβλήματα μας, την καθημερινότητα μας, την οικονομία μας. Να αξιοποιήσουμε τους πόρους μας και να ωφεληθούμε από αυτό. Να πατήσουμε γερά πάνω στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Όποτε κι αν η χώρα εξέλθει από την κρίση, η Πελοπόννησος μπορεί να φύγει ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ μπροστά. Η Μεσσηνία μπορεί να φύγει από αύριο κιόλας μπροστά."

Με τη φράση "Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια Νέα Εποχή. Το πρώτο στάδιο του αυτοδιοικητικού εγχειρήματος έκλεισε τον κύκλο του. Σήμερα έχουμε πια δημιουργήσει τα αντισώματα για να καταπολεμήσουμε και τις τοπικές μας ασθένειες" ο υποψήφιος περιφερειάρχης στην συνέχεα της ομιλία του αναφέρθηκε στο προηγούμενο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης που κατηγορείται για αναποτελεσματικότητα και κακοδιαχείριση. "Σε κάθε κοινωνική οργάνωση πρέπει να εμφανιστούν πρώτα τα εκφυλιστικά φαινόμενα, προκειμένου στη συνέχεια να δημιουργηθούν και τα αντισώματά τους. Πρώτα αποκεντρώνονται οι παθογένειες και μετά εμφανίζονται οι αρετές της αποκέντρωσης" σημείωσε για να καταλήξει "Ο Καλλικράτης δεν δημιουργεί μια άλλη αυτοδιοίκηση. Ο Καλλικράτης δεν δημιουργεί μια άλλη αυτοδιοίκηση, παρόμοια με αυτήν που έχουμε μέχρι σήμερα γνωρίσει. Ο «Καλλικράτης» δίνει την εξουσία στους πολίτες να δημιουργήσουν ένα νέο κράτος. Να θεραπεύσουν το παλιό και άρρωστο. Να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους. Να δώσουν προοπτική ευημερίας στον τόπο τους."

Ο Πέτρος Τατούλης από την αρχή της ομιλία του περιέγραψε το χαρακτήρα του συνδυασμού: "Η «Νέα Πελοπόννησος» είναι ξεκάθαρα μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία. Είναι ανεξάρτητη γιατί πηγάζει από μια νέα αντισυμβατική κοινωνική συλλογικότητα . Είναι ανεξάρτητη γιατί απευθύνθηκε στον κάθε πολίτη, από όποιον χώρο κι αν προέρχεται. Είναι ανεξάρτητη γιατί δεν εμφορείται από μικροπολιτικές εξαρτήσεις και προσωπικές ιδιοτέλειες.
Κυρίως όμως είναι ανεξάρτητη γιατί δεν αποσκοπεί σε κομματικά οφέλη και δεν είναι υποτελής σε αυτά. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, να προκόψει ο τόπος μας. Να φτιάξουμε ένα πιο φωτεινό κι ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας"

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο κύριος Τατούλης περιέγραψε
το πολιτικό σκηνικό που την προκάλεσε και που τροφοδότησε την αναγκαιότητα δημιουργίας του συνδυασμού "Νέα Πελοπόννησος", ενώ έδωσε ξεκάθαρη απάντηση και για το μνημόνιο: "Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει καθαρές κουβέντες. Επιβάλει να πούμε την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι. Η αλήθεια είναι ότι την κρίση την έφεραν οι πολιτικές που ασκήθηκαν στην Χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Την κρίση την έφερε ο υπέρμετρος δανεισμός και η κρατικοδίαιτη οικονομία. Την κρίση την έφερε η κομματική πατρωνία και το βαθύ κράτος που αυτή δημιούργησε. Πάντως, την κρίση δεν την έφερε το μνημόνιο. Αυτό είναι η οδυνηρή συνέπεια, που όλοι βιώνουμε. Δεν είναι ούτε η λύση, ούτε η πηγή του προβλήματος. Σήμερα, ήλθε η ώρα να μιλήσουμε για το μέλλον. Διλήμματα που τίθενται ευκαιριακά, για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας, δεν είναι απλώς ανόητες σοφιστείες. Είναι επικίνδυνες παλαιοκομματικές πρακτικές, με τις οποίες διαχρονικά συγκρούστηκα. Και είναι πολύ πιο επικίνδυνες σήμερα σ’ αυτές τις συνθήκες. Είναι επικίνδυνες γιατί εθελοτυφλούν μπροστά στον κίνδυνο, μπροστά στο πρόβλημα. Αδιαφορούν για το κόστος μπροστά στην κομματική σκοπιμότητα. Αυτές οι πρακτικές όμως μας οδήγησαν εδώ. Αυτές τις πρακτικές πρέπει να αποβάλουμε."

Συνδέοντας την εφαρμογή των παραπάνω πολιτικών που εφαρμόστηκαν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Πέτρος Τατούλη αναφέρθηκε στον αντίπαλο του υποψήφιο, νυν Νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δημήτρη Δράκο:" Κάποιοι αρκούνται στο να δηλώνουν αυτοδιοικητικοί. Ξεχνώντας ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες μάχονταν ενάντια στον «Καλλικράτη» και συνεχίζουν να τον καταγγέλλουν με σφοδρότητα. Πώς είναι δυνατόν όταν δεν τον πιστεύουν, να τον υπηρετήσουν; Και πολύ περισσότερο πώς μπορεί να περιμένουμε από αυτούς αποτέλεσμα;" υπογράμμισε για την στρατηγική του αντιπάλου του προσθέτοντας "Τον δικό σας νομάρχη, τον κ. Δημήτρη Δράκο, τον γνωρίζετε καλύτερα εσείς από τον καθένα. Ζήσατε μαζί του 14 χρόνια. Η πορεία του τόπου σας, του οποίου εκείνος κρατούσε επί μακρόν το τιμόνι, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη δική σας καθημερινότητα. Είναι βαθιά συνδεδεμένη με το παρόν και το μέλλον όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα των παιδιών σας. Είναι δεμένη με τις επιχειρήσεις σας, τις δουλειές σας, το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στην οικονομία και την ανάπτυξη."

Ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε και στην προσωπικότητα του αντιπάλου του σημειώνοντας "Προσωπικά, σέβομαι τον κ. Δράκο και τον εκτιμώ ως πολιτικό μου αντίπαλο. Συμφωνώ με τον κ. Δράκο σε ορισμένες από τις θέσεις που βλέπω σήμερα να διατυπώνει για το μέλλον της Πελοποννήσου. Συμφωνώ και με τους υποστηρικτές του, όταν λένε ότι ο κ. Δράκος είναι μια «δοκιμασμένη επιλογή». Είναι πράγματι μια δοκιμασμένη επιλογή" υπογραμμίζοντας ωστόσο "Συμφωνώ όμως και μαζί σας. Συμφωνώ όταν διαπιστώνετε ότι επί των ημερών του απερχόμενου νομάρχη λίγα πράγματα άλλαξαν στον τόπο σας, ότι τα αναγκαία έργα υποδομής έμειναν πολύ πίσω, ότι δύο βασικοί αναπτυξιακοί πνεύμονες , ο τουρισμός και η αγροτική ανάπτυξη, έμειναν χωρίς συγκροτημένο σχέδιο με σημαντικές ολιγωρίες και ανυπαρξία συγκεκριμένης στρατηγικής. Συμφωνώ μαζί σας όταν λέτε ότι ο κ. Δράκος έρχεται σήμερα να δεσμευτεί για όσα δεσμεύτηκε το 1999, το 2003 και το 2007, χωρίς ποτέ να υλοποιεί τα όσα διαχρονικά υποσχόταν. Θα μπορούσαμε, τέλος, όλοι να συμφωνήσουμε ότι θα ήταν υπαρκτή και όχι ευφάνταστο, πολιτικάντικο και χωρίς καμία ουσία σύνθημα η «Δυνατή Πελοπόννησος» του κ. Δράκου, αν σήμερα βρισκόμασταν μπροστά σε μια «Δυνατή Μεσσηνία». Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Και αυτό το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα εσείς, εσείς συμπατριώτες μου Μεσσήνιοι."

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του ο Πέτρος Τατούλης έθεσε αρκετά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του Νομάρχη Μεσσηνίας μετά από 14 χρόνια παρουσίας του στην Νομαρχία Πελοποννήσου: "Πού είναι τα σύγχρονα οδικά δίκτυα που θα έβγαζαν την Μεσσηνία από την απομόνωση και θα της έδιναν καινούρια πνοή; Πού είναι η μαχητικότητα και η διεκδίκηση για ένα καλύτερο μέλλον για τους αγρότες της Μεσσηνίας, όταν όλη η Ελλάδα έχει πάρει ονομασία προέλευσης και ο πρώτος ελαιοκομικός νομός της χώρας, η Μεσσηνία, με τα 16 εκατ. Ελαιόδεντρα και παραγωγή περίπου το 20% της εθνικής και με μια ποιότητα άριστη ζηλευτή από όλον τον κόσμο, δεν έχει καταφέρει να έχει ελαίολαδο ΠΟΠ; Τι έχει να δικαιολογηθεί ο απερχόμενος νομάρχης Μεσσηνίας που χάνονται εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα, ενισχύσεις και επιδοτήσεις, όπως για παράδειγμα το ποιοτικό παρακράτημα για το ελαιόλαδο; Πού είναι η αποτελεσματική συνδρομή των δήθεν ευαίσθητων για τον αγροτικό τομέα νομαρχιακών αρχών, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών ελαιολάδου, που επλήγησαν σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν το 2008 από τους παγετούς, δεν έλαβαν τις αποζημιώσεις που πήραν οι όμοροι νομοί, εξαιτίας κακών χειρισμών και ανεπάρκειας των νομαρχιακών αρχών; Τι έχει να πει ο κ. Δράκος, η ολιγωρία του οποίου, έφερε χιλιάδες αγρότες στο σημερινό αδιέξοδο; Εμείς λοιπόν λέμε όταν θα γίνονται ζημιές θα είμαστε όλοι εδώ για να στηρίζουμε τις καλλιέργειες, τους παραγωγούς και το εισόδημά τους. Πού είναι ο σχεδιασμός και η ικανότητα στην υλοποίηση σύγχρονων πολιτικών όταν το πολύτιμο σύκο , τα κηπευτικά προιόντα και το αξιόλογο κρασί της Μεσσηνίας παραμένουν χωρίς την αναγκαία προώθηση και χωρίς ενιαία πολιτική; Πώς τεκμαίρεται η αποτελεσματικότητα του κ. απερχόμενου νομάρχη, όταν απέτυχε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο αεροδρόμιο ή ένα λειτουργικό λιμάνι, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πύλες εισόδου για όλην την Πελοπόννησο; Πού είναι η αναπτυξιακή πορεία που εξασφάλισαν οι αυτοδιοικητικές αρχές για τον τόπο σας, όταν η Μεσσηνία καταβυθίζεται αδικαιολόγητα στην ευρωπαική κατάταξη; Πώς έρχεται σήμερα να αντιγράψει ο κ. Δράκος παλιά του προγράμματα και να τα ανακυκλώσει ως θέσεις για το μέλλον, όταν το παρελθόν αποδεικνύει ότι τους στόχους αυτούς για 14 ολόκληρα χρόνια δεν τους υπηρέτησε;"

Μέσα σε έντονα χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους ο Πέτρος Τατούλης ξεκαθάρισε ότι: "Αυτό το παρόν δεν σας αξίζει. Αυτό το παρόν δεν αξίζει στην Πελοπόννησο. Πρέπει να βρούμε καινούριους δρόμους να ανοίξουμε ένα νέο μέλλον. Εμείς, πιστεύουμε στις δυνατότητες της Νέας Περιφέρειας. Στη ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, πιστεύουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτόνομη, Περιφερειακή Ανάπτυξη. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο τοπικής οικονομίας, ένα μοντέλο τοπικής ανάπτυξης, παράδειγμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και αυτά δεν είναι μεγάλες κουβέντες. Είναι πρόταση που στηρίζεται σε ένα σαφές και συνεκτικό σχέδιο."

Με τα λόγια αυτά ο Πέτρος Τατούλης έκανε την εισαγωγή της παρουσίασης του κεντρικού πυρήνα της στρατηγικής του συνδυασμού αλλά και των πηγών χρηματοδότησης που θα τροφοδοτήσουν την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης: "Το παρελθόν απέδειξε ότι οι αποσπασματικές και ευκαιριακές πολιτικές δεν βοήθησαν ούτε τον τόπο ούτε τους ανθρώπους του. Ζούμε στον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο που δίνει μεγάλες ευκαιρίες. Για να τις εκμεταλλευτούμε, ωστόσο, απαιτείται σημαντική τεχνογνωσία και συγκροτημένο σχέδιο. Αν δεν αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας δίνονται αντί για ευκαιρίες θα βρεθούμε μπροστά σε κινδύνους και απειλές. Εμείς, στη «Νέα Πελοπόννησο», εργαστήκαμε και συντάξαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που αποσκοπεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού μας είναι η ανάδειξη μιας δημιουργικής και εξωστρεφούς Πελοποννήσου. Οι πολίτες μας μοχθούν και αξίζουν έναν καλύτερο τόπο. Η Πελοπόννησος ΜΠΟΡΕΙ να γίνει μια ευρωπαϊκή περιφέρεια. Με το νέο πλαίσιο του «Καλλικράτη», οι Περιφέρειες δεν έχουν πλέον υπηρεσιακή εξάρτηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας απευθείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες άντλησης πόρων. Και θα τις εξαντλήσουμε. Χρηματοδοτικά Εργαλεία που σήμερα δεν τα έχει αγγίξει καμιά Ελληνική Περιφέρεια θα αποτελέσουν πηγή άντλησης κεφαλαίων."

Αναφερόμενος στα επιχειρήματα που κυκλοφορούν ως υπεκφυγές για την χρηματοδότηση του "Καλλικράτη" αλλά και γενικότερα τίθενται στο δημόσιο διάλογο ως άλλοθι για την επόμενη μέρα και την ανικανότητα υλοποίησης δεσμεύσεων και προγραμμάτων από προηγούμενες διοικήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Τατούλης εν μέσω χειροκροτημάτων: "Ακούμε πολύ συχνά τελευταία, από διάφορους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς κύκλους, ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένας θεσμός «κολοβός» από τη στιγμή που δε συνοδεύεται από σημαντικούς πόρους. Εμείς δεν δεχόμαστε αυτή τη λογική. Πρώτον, διότι είμαστε ρεαλιστές και γνωρίζουμε ότι θα περάσουν χρόνια προτού το κεντρικό κράτος καταφέρει να χρηματοδοτήσει με παχυλά κονδύλια την περιφερειακή ανάπτυξη. Δεύτερον, επειδή δεν ήμασταν ποτέ λαϊκιστές, για να δημιουργούμε από σήμερα άλλοθι, στην αυριανή ανικανότητά μας να παράγουμε έργο. Πόσες φορές, άλλωστε, δεν έχουμε ακούσει όλοι ότι αυτά που δεν έγιναν, δεν έγιναν διότι δεν πήραμε χρήματα; Τρίτον, επειδή εμείς στη Νέα Πελοπόννησο πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και λέμε ότι εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, να δημιουργήσουμε το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που θα φέρει επενδύσεις, να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια στις πράξεις της διοίκησης. Τέταρτον, επειδή θα διεκδικήσουμε με δυνατή φωνή αυτά που μας αναλογούν από την κεντρική κυβέρνηση, συγκροτημένα ρεαλιστικά με ώριμες προτάσεις και όχι στη λογική του επαίτη αυτοδιοικητικού, που καθόλου δε συμβαδίζει με την έμφυτη υπερηφάνεια και την αυτόφωτη δημιουργικότητα των ανθρώπων της Πελοποννήσου."

Με το τίτλο "Διαφάνεια μέχρι και το τελευταίο Ευρώ" ο Πέτρος Τατούλης έκανε μια συνοπτική περιγραφή των αξιών που διέπουν τον συνδυασμό "Νέα Πελοπόννησος" απορρίπτοντας τα δεκανίκια της κομματικής προστασίας και της πολιτικής πατρωνίας ως στοιχεία εφαρμογής του προγράμματος "Η προσωπική ιστορία του καθενός μας είναι γνωστή. Αυτή η ιστορία είναι για εμένα και η μεγάλη μου ευθύνη για το κοινό μας αύριο. Ένα αύριο για εσάς συμπολίτες μου, που θα είναι απόλυτα ταυτισμένο με τη διαφάνεια στο σύνολο των αποφάσεων της διοίκησης, αλλά και προσωπική μου υπόσχεση η δυνατότητα ελέγχου και απρόσκοπτης πρόσβασης του κάθε πολίτη, του κάθε ενδιαφερόμενου, του κάθε εμπλεκόμενου φορέα,σε κάθε στάδιο υλοποίησης αυτών των πολιτικών. Διότι επιτέλους κανείς από εμάς δε δικαιούται εν κρυπτώ να διαχειρίζεται τον κόπο και τον πλούτο του ελληνικού λαού. Πολύ περισσότερο σήμερα που αυτός ο κόπος και αυτός ο πλούτος κατασπαταλήθηκε σε αδιέξοδες υποσχέσεις και καταστροφικές πολιτικές. Πάντα πίστευα σε μια ισότιμη σχέση με τον Πολίτη. Πάντα πίστευα στην ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια, ως θεμέλιο του ίδιου του δημοκρατικού μας εγχειρήματος. Διαφάνεια στο σχεδιασμό. Διαφάνεια στον έλεγχο. Διαφάνεια μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Αλλά και αποτελεσματικότητα. Χειροπιαστά αποτελέσματα. Μετρήσιμες πολιτικές. Οι εποχές που αρκούσε ο καπάτσος πολιτικάντης πέρασαν ανεπιστρεπτί. Πέρασε ο καιρός για πολιτικές πατρωνίες. Αποδεικνύονται λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να επιβιώσουν με δεκανίκια, επιζητώντας προστάτες και υψηλή κομματική προστασία. Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι βαθιά πολιτικές. Δεν είναι όμως καθόλου κομματικές. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ να συνομιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, το αύριο των οικογενειών μας. Τα των κομμάτων, ας τα αφήσουμε στα κόμματα. Και τα κεντρικά προβλήματα, ας τα αφήσουμε να τα διαχειριστούν εκείνοι σε όλα τα κόμματα που τα δημιούργησαν."

Αναφερόμενος στα διλήμματα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου και την προσωπική του πορεία ο τέως Υφυπουργός Πολιτισμού και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, έκανε μια σύντομη αναφορά στην πορεία του και στις αρχές με τις οποίες πολιτεύτηκε 20 χρόνια θέτοντας τες ως εγγύηση για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τη δημιουργία της Νέας Πελοποννήσου. "Τα διλήμματα που σήμερα κάποιοι θέτουν ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και όσοι τα επικαλούνται, ως σωσίβια πρόσκαιρης πολιτικής επιβίωσης, προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους κενά και τη γνωστή σε όλους προσωπική τους ανεπάρκεια. Στις Δημοκρατίες όλοι έχουμε το δικαίωμα να καταθέτουμε απόψεις. Ωστόσο, η φερεγγυότητα αυτών μας των απόψεων δεν μπορούν παρά να αξιολογηθούν στη βάση της προηγούμενης πορείας μας. Προσωπικά επέλεξα πάντοτε το δύσκολο δρόμο της αλήθειας, έστω κι αν αυτή ήταν ενοχλητική και δυσάρεστη. Επέλεξα τη δύσκολη λύση της μετρήσιμης αποτελεσματικότητας και όχι τα μεγάλα λόγια. Προτίμησα να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου, παρά ευχάριστος για το σύστημα. Από τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική, μίλησα για τα πολιτικά μας κόμματα, που πρέπει να γίνουν ανοικτά και αξιοκρατικά, και όχι φέουδα της παρέας και των φίλων, αν θέλουν πράγματι να προσφέρουν στον τόπο υπηρεσίες. Μίλησα για την ανάγκη να πέσουν τα κομματικά αναχώματα μέσα στην ίδια την κοινωνία, προκειμένου να καλλιεργήσουμε την κοινωνική αλληλλεγγύη και την συνοχή, απαραίτητα στάδια για την ευόδωση κάθε μεγάλου στόχου. Ήμουν πολιτικός που απευθυνόμουν ανέκαθεν σε όλους τους πολίτες, από όποιον χώρο κι αυτοί αν προέρχονταν, και εκεί οφείλεται και η αγάπη που μου έχουν οι συμπατριώτες μου Αρκάδες. Δε δίστασα να συγκρουστώ για ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας όταν υπηρέτησα στο υπουργείο Πολιτισμού. Εδώ και είκοσι χρόνια μιλάω για την κρίση που σήμερα ζούμε, ως συνέπεια των στρεβλώσεων στην οικονομία, της κοινωνικής κρίσης, της κρίσης θεσμών και αξιών, μιας συνολικής κρίσης που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια να γεννιέται. Δεν δείλιασα να πω ότι υπήρξαν πολιτικοί με ονοματεπώνυμο που υπεξαίρεσαν τον πλούτο της χώρας και τον κόπο των Ελλήνων πολιτών. Το σύστημα όμως δεν αντέχει τις μεγάλες αλήθειες, που όλοι ωστόσο οι πολίτες γνωρίζουν καλά και συζητούν μεταξύ τους. Η προσωπική μου πορεία εγγυάται την αλήθεια της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνω σήμερα για το μέλλον. Εγγυάται τη φερεγγυότητα του σχεδίου δράσης που σήμερα καταθέτουμε για τη Νέα Πελοπόννησο. "

Χαρακτηρίζοντας ψευτοδίλημμα το «ναι ή όχι στο μνημόνιο» η ακόμα και απόπειρα πολιτικής απάτης, έθεσε το δίλημμα που η πρόταση του συνδυασμού "Νέα Πελοπόννησος" φέρνει με την ευρωστία του σχεδιασμού της και είναι το: «Ναι ή όχι σε ένα σύγχρονο κράτος»; «Ναι ή όχι στη διοικητική μας ανασυγκρότηση»; «Ναι ή όχι σε ένα μέλλον που θα το ορίζουμε εμείς ή ίδιοι και όχι κάποιοι άλλοι που για δεκαετίες μας ζημίωσαν»; «Ναι ή όχι σε ένα καλύτερο μέλλον»;

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε, εν μέσω χειροκροτημάτων, στις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στην Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο. "Για τη σημερινή κατάσταση οι ευθύνες βαραίνουν όλους εκείνους που σιώπησαν. Όλους εκείνους που ήθελαν να είναι αρεστοί στο σύστημα, καθόλου χρήσιμοι όμως για το λαό και τον τόπο. Όλους εκείνους που δεν παρήγαγαν έργο, παραβαίνοντας όλες εκείνες τις υποσχέσεις που ανέλαβαν. Όλους εκείνους που επιλέγουν να παίξουν με επικοινωνίστικα τερτίπια και όχι με ουσιαστικά επιχειρήματα. Όλους εκείνους, τους μικρούς άρχοντες, τους μικρούς Δράκους, που με τη σιωπή και την ανοχή τους στην εκάστοτε εξουσία μπορεί να εξασφάλισαν επί μακρόν την πολιτική τους σταδιοδρομία, αλλά είναι εκείνοι που οδήγησαν στην πραγματικότητα τον τόπο στο μνημόνιο. Είμαι ξεκάθαρος. Το μνημόνιο είναι το οδυνηρό αποτέλεσμα των δικών τους αναποτελεσματικών ιδιοτελών πολιτικών, της δικής τους επιλογής να μιλούν με ψέματα και όχι με αλήθειες, της δικής τους διαχρονικής σιωπής και αβουλίας. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και της δικής τους διαφθοράς"


"Τελικά πού θέλουμε να πάμε «μπροστά ή πίσω»;" προσέθεσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης καλώντας τους πολίτες σε συστράτευση μέσα από την υπέρβαση του συστήματος "Οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια για τη «Νέα Πελοπόννησο» γνωρίζουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Και θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε. Στην προσπάθεια αυτή σας θέλουμε συμμέτοχους. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την υποστήριξή σας για να φτιάξουμε τη Νέα Πελοπόννησο, της αλληλεγγύης, της συνοχής και της δημιουργίας. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Η αλλαγή είναι πρώτα απ’ όλα η υπέρβαση. Υπέρβαση του εαυτού μας κατ’ αρχήν και υπέρβαση του συστήματος με την έννοια της συλλογικότητας δευτερευόντως. Αν η υπέρβαση δεν αποτελεί συνεχή διαδικασία, τότε πολύ εύκολα και ο μεγαλύτερος οραματιστής από εμάς καταλήγει σύντομα ο πιο συμβιβασμένος… Ωστόσο, η όποια υπέρβαση έχει κόστος. Η όποια αλλαγή έχει κόστος. Έχει τίμημα. Το τίμημα για τους πολίτες είναι ότι πρέπει να πετάξουν από πάνω τους το βόλεμα της συνήθειας, να τολμήσουν, να εμπιστευθούν το καινούριο. Να αντιληφθούν ότι η ελπίδα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Το τίμημα για εμάς είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που καλούμαστε να εκφράσουμε πολιτικά. Είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που οφείλουμε να καταστήσουμε κυρίαρχη πολιτική πραγματικότητα. Και είναι η αδιαπραγμάτευτη πίστη μας σε έναν κώδικα άλλων πολιτικών αρχών και αξιών. Αυτή είναι άλλωστε η πρόκληση και η ομορφιά του κοινού μας αγώνα.
Η δική μου θέση είναι σαφής. Ξεκάθαρη. Απόλυτα διάφανη. Είναι θέση που εκφράζεται με συνέπεια από την πρώτη μέρα που κατέβηκα στην πολιτική".

Περιγράφοντας την πολική του στάση με τις φράσεις "Ως πολιτικός ήμουν ασυμβίβαστος. Ως υπουργός παρέμεινα ασυμβίβαστος" ο Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε το πλαίσιο της προσωπικής του πρακτικής απέναντι στη διαφθορά "Σήμερα, με όλη αυτή την εμπειρία εφόδιο θα παραμείνω ασυμβίβαστος, απέναντι στην διαφθορά ενάντια στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΨΕΜΑ! Και ταυτόχρονα δημιουργικός! Η αντιπαράθεση οφείλει να γίνεται με πολιτικούς όρους στη βάση συγκεκριμένης πρότασης. Όχι με ύβρεις. Όχι με ειρωνείες. Όχι με χαμερπείς χαρακτηρισμούς, που εξαθλιώνουν την ήδη πληγωμένη μας δημοκρατία. Αυτές ακριβώς οι λογικές και αυτή η αισθητική δεν έχουν καμία θέση στο αύριο. Προσβάλλουν και κυρίως υποτιμούν τους πολίτες. Υπονομεύουν το δημόσιο ήθος. Και ακυρώνουν κάθε προσπάθεια για διάλογο και συνεννόηση. Απόλυτα απαραίτητη σήμερα για τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα του τόπου μας."

Κλείνοντας, εν μέσω χειροκροτημάτων την ομιλία του, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης, επικεφαλής του Ανεξάρτητου συνδυασμού "Νέα Πελοπόννησος, Πέτρος Τατούλης έθεσε το διακύβευμα των εκλογών για το συνδυασμό με τη φράση στόχο και στρατηγική: "Μπορούμε να κάνουμε την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ μια ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ένα ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ παράδειγμα για την ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ." και κατέληξε "Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι λέμε μεγάλα λόγια. Όμως, εμείς εδώ αναπτύσσουμε μια άλλη, πρωτόγνωρη διαλεκτική. Εμείς, εσείς κι εγώ είμαστε ισότιμοι στις σχέσεις μας, είμαστε συμμέτοχοι στην πρόκληση, θα είμαστε μαζί στον αγώνα, θα ζήσουμε μαζί τα οφέλη, την προοπτική, την ευημερία και την ανάπτυξη. Θα φτιάξουμε μαζί το φωτεινότερο μέλλον μας."

Πέτρος Τατούλης. Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Το Σχέδιο Δράσης του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» θα παρουσιάσει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010 στις 8 μ.μ.

Εισηγήσεις για το Σχέδιο Δράσης και την εκπόνηση του θα παρουσιάσουν οι:

Λυκούργος Λιαρόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Διευθυντής Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήματος Νοσηλευτικής, Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ντίνος Μακρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών «Δημόκριτος»
Ανδρέας Κανάκης, πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας, γεωπόνος
Σωτήρης Βαρελάς, υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιά στο Στρατηγικό σχεδιασμό για τον Τουρισμό, Επιστημονικός συνεργάτης προέδρου ΕΟΤ, Επικεφαλής τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης για τη «Νέα Πελοπόννησο»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ από εδώ το σχέδιο δράσης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η ψηφοφορία κατέβηκε.

Η ψηφοφορία που είχαμε βάλει στο Φιλιατρά Νews κατέβηκε γιατί κάποιος με άγνωστο τρόπο κατάφερε να την αλλοιώσει εμφανίζοντας μέσα σε μισή ώρα τον Κουκούμη του ΚΚΕ να κοντεύει να ξεπεράσει τους πάντες.
Οχι ότι βρήκε τόσους ψηφοφόρους ξαφνικά ο Κουκούμης μέσα σε μισή ώρα αλλά, αμφιβάλουμε να θα πάρει πάνω απο 700 - 800 ψήφους σε όλη την Τριφυλία.
Αποδείχτηκε δε ότι καμία ψηφοφορία από αυτές που γίνονται σε σελίδες και blogs δεν είναι αξιόπιστες και ότι όλες μα όλες έχουν κενά. Αρα μην δίνετε καμία βάση σε ψηφοφορίες των σελίδων.
Προφανώς κάποιος με τρόπο άγνωστο ανανέωνε ........

συνεχώς την δυνατότητα να ψηφίζει. και ψήφισε πάνω από 90 φορές.
Τον ευχαριστούμε που μας βοήθησε στην προσπάθεια μας να αποδείξουμε την αναξιοπιστία αυτών των ψηφοφοριών.

Στο best απόψε οι τρείς υποψήφιοι Δήμαρχοι Τριφυλίας

Στον τηλεοπτικό σταθμό best θα εμφανιστούν απόψε στις 21:00 οι τρείς υποψήφιοι Δήμαρχοι Τριφυλίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Κώστας Κόλλιας και Σαράντος Κουκούμης.

Η συζήτηση με τον Θέμη Κανελλόπουλο και ..........

τους τρεις υποψηφίους αναμένεται ενδιαφέρουσα.
Συντονιστείτε στο Best απόψε στις 21:00.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ G MAIL

ΠΟΛΥ μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι κάτοχοι λογαριασμών gmail (google mail) καθώς χθες ελήφθη mail φαινομενικά από την Google στο οποίο ζητούσαν από τους χρήστες σε άπταιστα Ελληνικά να κάνουν ένα απλό login στον λογαριασμό τους προκειμένου να μην διαγραφεί.

Φυσικά το παρακάτω mail που θα ..........

διαβάσετε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, και είναι μια κλασική περίπτωση phishing ηλεκτρονικού ψαρέματος στοιχείων χρήστη.
Η επωνυμία του αποστολέα φαίνεται ως Gteam Greece με e-mail Greecekkgreekrider93@gmail.com

Στο τέλος του κειμένου, παραπέμπει σε έναν σύνδεσμο όπου η ίδια η Google έχει μπλοκάρει και προειδοποιεί για περίπτωση phishing.
Εσείς δεν χρειάζεται να πατήσετε τίποτα. Απλά διαγράψτε το e-mail και μην δώσετε καμία παραπέρα σημασία.

Το κείμενο που έχουν στο E-mail ηλεκτρονικού ψαρέματος στοιχείων είναι:

Aγαπητέ χρήστη:


Η Gmail Inc.© μετά από χιλιάδες αιτήσεις για νέους λογαριασμούς που δέχεται καθημερινά από χρηστες απ` όλο τον κόσμο, αποφάσισε να ξεκινήσει μια διαδικασία ανανέωσης των server της που θα έχει σαν αποτέλεσμα την παροχή ταχύτερης εξυπηρέτησης και μεγαλυτερου χώρου αποθήκευσης για κάθε χρηστη Η διαδικασία αυτή έχει ως πρώτο στόχο να εξαλείψει άχρηστους και απενεργοποιημένους λογαριασμούς που καταλαμβάνουν τεράστιο χώρο, επιβραδύνοντας την μεταφορά δεδομένων από και προς σε κάθε χρηστη. Λόγο της τεραστιας ανταλλαγής spam ακόμα και μεταξύ μη ενεργών λογαριασμών, καθίσταται αδύνατος ο διαχωρισμός των υποκινούμενων από bot λογαριαμών (zombie accounting) από τους πραγματικά ενεργούς λογαριαμούς των χρηστών, χωρίς την επαλήθευση της λειτουργικότητας αυτού από τους ιδιους χρηστες.


Διά τον λόγο αυτό οι χρηστες καλούνται να επαληθεύσουν την λειτουργικότητα του λογαριασμού τους με μια απλή επανασύνδεση στον λογαριασμό που επιθυμούν να επαληθεύσουν πατώντας στο ακόλουθο link:

Πατήστε εδώ για επαλήθευση!


Ευχαριστούμε για την κατανόηση!
Christina Terzaki
Gmail © Accounting


Η google ΠΟΤΕ δεν ζητά κάτι τέτοιο από τους χρήστες της. Ανάλογα mail που πιθανόν λάβετε στο μέλλον να ξέρετε ότι είναι κλασική περίπτωση ηλεκτρονικού ψαρέματος.

«Οχι» ΣτΕ στην αναστολή της επίταξης των μεταφορέων

Απέρριψε η Ολομέλεια της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας τις αιτήσεις Συνδικάτων και Σωματείων ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών αυτοκινήτων που ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Μεταφορών του περασμένου Ιουλίου με τις οποίες έγινε η επίταξη των βυτιοφόρων και φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με .........

πρόεδρο τον Παν. Πικραμμένο απέρριψε με τις υπ΄ αριθμ. αποφάσεις 1115-1116/2010 αποφάσεις της, απέρριψε τις αιτήσεις για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι «ανεξάρτητα από το κατά πόσον οι αιτούντες υφίστανται ή όχι από την εκτέλεση των επίμαχων αποφάσεων (Πρωθυπουργού και υπουργού Μεταφορών) τη βλάβη που ισχυρίζονται, πάντως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος συναπτόμενοι με την προστασία της δημόσιας υγείας, κωλύουν την αναστολή εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων».

Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων υποστηρίζουν ότι από την επίταξη των φορτηγών αυτοκινήτων και επιστράτευσή τους θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, η οποία συνίσταται στο σοβαρότατο οικονομικό κλονισμό των μεταφορικών επιχειρήσεών τους. Ακόμη, επισημαίνουν ότι λόγω της δέσμευσης των αυτοκινήτων δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις ανειλημμένες συμβατικές υποχρεώσεις προς τους εντολείς, ούτε να συνάψουν νέες συμβάσεις μεταφοράς, με συνέπειες την απώλεια εσόδων και την κατάπτωση σε βάρος των ποινικών ρητρών. Οι ιδιοκτήτες σημειώνουν ότι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στα τραπεζικά δάνεια που έχουν πάρει για την αγορά των φορτηγών.

Από την πλευρά του το υπουργείο Μεταφορών υποστηρίζει ότι καμία μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αυτοκινήτων επέρχεται, ούτε περιορίζεται η ελεύθερη χρήση ή μεταβίβαση τους. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι η επίταξη και η επιστράτευση υπαγορεύθηκε από σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην προστασία της υγείας όσων διαμένουν στην χώρα μας από τις επιπτώσεις της πανελλαδικής διακοπής των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, η οποία απειλούσε να στερήσει το σύνολο του πληθυσμού από καύσιμα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτη ανάγκης, καθώς και από την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣτΕ: Εισήγηση για απόρριψη των αιτήσεων αντισυνταγματικότητας του «Καλλικράτη»

Tην απόρριψη των αιτήσεων των Δήμων που ζητούν να κριθεί αντίθετος στις συνταγματικές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο «Καλλικράτης» (νόμος 3852/2010) με τον οποίο συνενώθηκαν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την χώρα εισήγηθηκαν δύο σύμβουλοι Επικρατείας.

Το θέμα συζητήθηκε στη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό την προεδρία του Π. Πικραμμένου και με την συμμετοχή πέντε αντιπροέδρων.

Οι δύο σύμβουλοι Επικρατείας, ..........

Ν. Μαρκουλάκης και Παναγιώτα Καρλή, ανέφεραν ότι «δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) οργανισμούς και η ανάθεση στους οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων Δήμων και Κοινοτήτων βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ’ αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος».

Οι συνενώσεις των Δήμων, κατά τους συμβούλους Επικρατείας, έγιναν με βάση δέσμη κριτηρίων που αντιστοιχούν στα κριτήρια του άρθρου 101 του Συντάγματος, αλλά και με βάση επιπλέον ειδικών κριτηρίων που εφαρμόστηκαν στο σύνολο των συνενώσεων σε όλη τη χώρα.

Αναφορικά με τις συνενώσεις των ορεινών Δήμων, που κατά κανόνα έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι δύο δικαστές ανέφεραν ότι δεν απαιτείται ειδική αιτιολόγηση της επιλογής του νομοθέτη σε σχέση με κάθε συνένωση των ΟΤΑ.

Κατά την ακροαματική διαδικασίας από έδρας ο Πικραμμένος ανέφερε ότι το ΣτΕ δεν ευθύνεται για την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης που έγινε προ καιρού και προσέθεσε ότι αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς δεν απέστειλε έγκαιρα τα σχετικά στοιχεία. Μάλιστα είπε ότι μόλις χθες στάλθηκαν στο ΣτΕ συμπληρωματικά στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι συνήγοροι των Δήμων ανέφεραν ότι σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές δεν τηρήθηκαν τα γεωοικονομικά κριτήρια στις συνενώσεις των Δήμων. Ορεινές, ημιορεινές και αστικές περιοχές συνενώθηκαν σε έναν Δήμο (όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν έγινε στο Νομό Γρεβενών) χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν τα κοινωνικά και τοπικά κριτήρια της κάθε περιοχής που συνενώνεται.

Ακόμη, οι νομικοί παραστάτες των Δήμων έκαναν λόγο για αντισυνταγματικότητα των συνενώσεων και ειδικά των ορεινών περιοχών καθώς δεν υπάρχουν τα κριτήρια που επιβάλλει ο συνταγματικός χάρτης της χώρας.

Ο δικηγόρος του Δημοσίου από την πλευρά του ανέφερε ότι σε περίπτωση κατά την οποία το ΣτΕ αποφασίσει αντίθετα από την θέση των δύο εισηγητών αυτό θα έχει ως συνέπεια την ακύρωση των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, ανεξάρτητα αν η δικαστική απόφαση εκδοθεί προ ή μετά τις δημοτικές εκλογές. Επίσης, είπε ότι πριν την υλοποίηση του Καλλικράτη ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε όλους τους νομούς της χώρας. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε και δύο φορές τον ίδιο νομό.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι οι συνενώσεις έγιναν χωρίς να διασπάται η εδαφική συνέχεια των ΟΤΑ, ενώ δεν έκρυψε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνενώσεις έγιναν για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 20ης Οκτωβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.