Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Και επισήμως υποψήφια η Ντόρα Μπακογιάννη

Την υποψηφιότητά της για την ηγεσία της ΝΔ ανακοίνωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, «με καθαρές θέσεις για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή και ισχυρή κεντροδεξιά και με ξεκάθαρη δέσμευση για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα χωρίς μηχανισμούς και αποκλεισμούς».

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως θα επιδιώξει της εκλογή της και από το Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και από τα μέλη του κόμματος, «με οποιαδήποτε αδιάβλητη καταστατική διαδικασία».

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως είναι ............

έτοιμη «να μπει μπροστά στον αγώνα για την αναγέννηση της ΝΔ», επισημαίνοντας πως γνωρίζει ότι «ο δρόμος δεν είναι εύκολος» αλλά εκφράζοντας παράλληλα την πίστη της «στις αστείρευτες δυνάμεις της μεγάλης παράταξης».

Συμπλήρωσε πως πρώτη προτεραιότητά της είναι η ενότητα του κόμματος, σημειώνοντας πως «ετούτη την κρίσιμη ώρα για την παράταξη δεν περισσεύει κανείς».

Η πρώην υπουργός σημείωσε ακόμη πως η ΝΔ πρέπει να κοιτάξει μπροστά, αναφέροντας πως «για να αλλάξουμε την Ελλάδα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Πρέπει να γίνουμε ένα πλειοψηφικό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα ολόκληρης της κεντροδεξιάς, ανοιχτό σε νέα ρεύματα σκέψης. Με νέα πρόσωπα, με φρέσκιες ιδέες και νέες αντιλήψεις, ώστε να κάνουμε το κόμμα μας ξανά ελκυστικό στους νέους ανθρώπους».

Πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν έχει ανάγκη νέας ιδεολογίας, «αυτή είναι ο σύγχρονος κοινωνικός φιλελευθερισμός».

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της τόνισε πως προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης, που θα υπερασπίζεται σθεναρά τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Παράλληλα -πρόσθεσε- οφείλουμε κυρίως να ξανακερδίσουμε το ηθικό πλεονέκτημα της ΝΔ. Στο σημείο αυτό δεσμεύτηκε «να καταθέσει η ΝΔ συγκεκριμένες προτάσεις και να αποδεχθεί οποιαδήποτε θέση κατοχυρώνει τη διαφάνεια στην πολιτική μας ζωή και την ηθική ακεραιότητα στο κόμμα μας, αλλά και σε όλο το πολιτικό σύστημα».

Στόχος είναι το σύγχρονο ανοικτό δημοκρατικό κόμμα, βούλησή μας να διευρύνουμε την πολιτκή μας απήχηση προς τα δεξιά και προς το κέντρο, αντίπαλός μας είναι μόνο ο λαϊκισμός, συνέχισε.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «όλοι εμείς μπορούμε να κάνουμε το κόμμα μας πιο αξιοκρατικό», ζήτησε εκλογή της ηγεσίας από τα μέλη, με συγκεκριμένη θητεία. Πρότεινε ακόμη ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών και των εκπροσώπων του κόμματος στην τοπική αυτοδιοίκηση από τη βάση.

Άννα Βίσση - Απο μακριά και αγαπημένοι

Άλλη μια ακόμα επιτυχία της Άννας Βίσση απο τον τελευταίο της δίσκο "Απαγορευμένο" έγινε video Clip.
Το "Απο μακριά και αγαπημένοι" είναι σε remix από τον Άλεξ Παπακωνσταντίνου.

Δείτε το Video Clip







Οι εκλογές από το 1974 μέχρι και σήμερα.

Αγαπητοί αναγνώστες.

Το Φιλιατρά news σας παρουσιάζει μια σειρα διαφανειών σε αρχείο Power Point και αφορούν τις Εθνικές εκλογές απο το 1974 μέχρι και σήμερα.
Κόμματα, ποσοστά και ο εκλογικός χάρτης των κάθε εκλογών.

Ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμο για ........

το αρχείο σας.

Την παρουσίαση μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ.

Μέτρα για την στήριξη της οικονομίας των πυρόπληκτων νομών ζητά το επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Επιστολή προς τον υπουργό οικονομικών Κο Παπακωνσταντίνου καθώς και τους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Κα Λούκα Κατσέλη και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κο Ανδρέα Λοβέρδο απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος Καραμπάτος.
Στην επιστολή αυτή προτείνουν τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας απο τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμμένα η επιστολή αναφέρει:


Τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών (Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας) ως θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της πολιτείας οφείλουν να μεταφέρουν στη νέα Κυβέρνηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις-μέλη τους συνεπεία των πυρκαγιών του 2007, οι οποίες καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα: την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.
Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον οφείλει η νέα κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την εξασφάλιση ρευστότητας των ΜμΕ και ΠμΕ.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση και για όσο διαρκεί η κρίση της οικονομίας, τα πρώτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών, είναι:

1. Παράταση κατά δύο έτη του χρόνου εξόφλησης των δανείων που δόθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 2007 στις επιχειρήσεις (αρ. απόφασης 2/54310/0025/13-9-2007) με ανάλογη προσαρμογή των εγγυήσεων του Δημοσίου.
2. Για την αναθέρμανση της οικονομίας και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων στους πυρόπληκτους νομούς θα πρέπει σε όσους προμηθευτές οφείλει το κράτος, να εγγυάται ισόποσα με τις οφειλές δάνεια μέσω των Τραπεζών τα οποία θα εξοφλούνται με την είσπραξη των απαιτήσεων των οφειλετών από το Δημόσιο.
3. Άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις τυποποιητικές - εξαγωγικές επιχειρήσεις.
4. Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.
5. Αποσύνδεση για όσο διαρκεί η κρίση των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών από την υποχρεωτική παρακράτηση ποσών λόγω οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία τόσο για ρυθμισμένες όσο και για αρρύθμιστες οφειλές.
6. Μείωση του προεξοφλητικού τόκου στα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε.
7. Διάθεση επιπλέον ποσών για παροχή εγγυήσεων μέσω δανείων ΤΕΜΠΜΕ, αύξηση των δικαιούμενων(σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας) και αναστολή καταβολών για ένα (1) χρόνο.
8. Εγγύηση του κράτους για αύξηση του ‘plafond’ που δίνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις μέσα από την προεξόφληση επιταγών πελατείας. Επαναφορά του ‘plafond’ των επιχειρήσεων στα προ της κρίσης επίπεδα. Επαναδιαμόρφωση των όρων ένταξης στον Τειρεσία Α.Ε. και επέκταση του χρόνου σφράγισης των επιταγών στις 30 ημέρες.
9. Ρυθμίσεις χωρίς προκαταβολή για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο και τους ΟΤΑ των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών για όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
10. Δημιουργία υπηρεσίας one stop shop στα Επιμελητήρια της χώρας για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας μεταξύ του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Επιμελητήρια πυρόπληκτων νομών
Αρκαδίας Πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρουκάς
Αχαΐας Πρόεδρος Κων/νος Αντζουλάτος
Εύβοιας Πρόεδρος Παναγιώτης Σίμωσης
Ηλείας Πρόεδρος Άγγελος Αγγελόπουλος
Λακωνίας Πρόεδρος Κων/νος Πανδής
Μεσσηνίας Πρόεδρος Γιώργος Καραμπάτος


Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας



1_2.jpg (156 KB) 2_19.jpg (129 KB)

ΝΔ: Νέα συνάντηση για κοινά αποδεκτή λύση

Εκ νέου συνάντηση με το Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αντώνη Σαμαρά θα έχει το απόγευμα στις 19.00 ο Δημήτρης Σιούφας, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ.

Όπως ανακοίνωσε, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Οργανωτική Επιτροπή τον εξουσιοδότησε να επικοινωνήσει με τα τέσσερα στελέχη και να εξετάσει την «εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης από τους ενδιαφερθέντες τόσο επί της ουσίας τόσο και επί της διαδικασίας».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ......

σημείωσε ότι η κ. Μπακογιάννη αρνήθηκε να παρευρεθεί στη συνάντηση, καθώς όπως του είπε «θα αποδεχτεί όποια λύση συμφωνηθεί, αρκεί η λύση να κατατείνει στην ενότητα του κόμματος».

Απών από τη συνάντηση θα είναι και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, καθώς θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης, ωστόσο σε επικοινωνία του με τον κ. Σιούφα ξεκαθάρισε ότι θα αποδεχθεί και εκείνος ό,τι συμφωνηθεί.

Αν εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην κατεύθυνση της συμμετοχής της βάσης του κόμματος στην εκλογή του νέου προέδρου, θα επικοινωνήσω με το πρόεδρο του κόμματος, ώστε να έχουμε νέες οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος», πρόσθεσε ο κ. Σιούφας.

Τέλος, τόνισε ότι «η ευθύνη της επιτροπής είναι η προπαρασκευή και η εποπτεία του συνεδρίου» και πρόσθεσεη ότι «έχει αυτή την συγκεκριμένη αποστολή και μόνο και δεν μπορεί να την υπερβεί γιατί θα δημιουργηθούν προβλήματα».

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΣΧΟΛΙΟ
Κάτι μου λέει ότι δεν θα τα βρουν πουθενά και θα ζητήσουν από τον Καραμανλή να παραμείνει πρόεδρος της Ν.Δ. ώστε να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης....

Μου βρωμάει στημένο το παιχνίδι. Μην πω ΚΑΡΑ-στημένο.

Αποσύρουν τον νόμο Πετραλιά για μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας

Στην κατάργηση του τελευταίου νόμου που ψήφισε η Ν.Δ., με τον οποίο αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 και μειώνονται οι συντάξεις, θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση.

Η «απόσυρση» του νόμου Πετραλιά θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με τις οποίες θα δοθεί το στίγμα της οικονομικής πολιτικής και των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, που θα κινούνται στη γραμμή των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ.

Από την κατάργηση των σχετικών διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου της Ν.Δ. εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και στα Ταμεία Τύπου.
Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό με .........

επιπλέον χρηματοδότηση των Ταμείων, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ασφυξίας στην οποία βρίσκονται και να μπορέσουν να καταβάλουν τις συντάξεις των επόμενων μηνών. Επίσης σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα αποσκοπούν στη συντόμευση του χρόνου απονομής των συντάξεων, στη σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης και στον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας.

Ποιες διατάξεις καταργούνται

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον νόμο Πετραλιά προβλέπει ότι θα καταργηθούν οι διατάξεις του που αφορούν τόσο τη μείωση των επικουρικών συντάξεων που φθάνει έως και 45% όσο και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων. Πρόκειται ειδικότερα για: 1. Τη μείωση στις επικουρικές συντάξεις που προβλέπεται να αρχίσει από το 2013. Στον νόμο Πετραλιά προβλέπεται ότι το ποσοστό της πλήρους μηνιαίας επικουρικής σύνταξης για τους ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31/12/92 και για χρόνο ασφάλισης 35 ετών, δεν θα μπορεί πλέον να υπερβαίνει το 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών. Ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη θα μπορεί να παρέχεται μόνο εάν το επιτρέπει σχετική αναλογιστική μελέτη του συγκεκριμένου επικουρικού Ταμείου. Προβλέπει επίσης ότι μεγαλύτερα ποσά επικουρικών συντάξεων που ήδη χορηγούνται θα αναπροσαρμοστούν εντός μιας οκταετίας, με αρχή την 1/1/2013, με ισόποση ετήσια μείωση. Εκτιμάται ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών οδηγεί σε μείωση της τάξης του 45% στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

2. Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπεται να αρχίσει επίσης από το 2013. Σύμφωνα με τον νόμο Πετραλιά αυξάνονται από 1/1/2013 σταδιακά κατά 2 συνολικά έτη τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω 35ετίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31/12/1992. Η αύξηση αυτή του ορίου ηλικίας αρχίζει από 1/1/2013 και γίνεται σταδιακά με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος, αρχής γενομένης από την προαναφερόμενη ημερομηνία, ούτως ώστε στην ολοκλήρωσή της το 2016 το όριο ηλικίας γενικά να είναι το 60ό, ενώ για όσους έχουν πραγματοποιήσει 7.500 ημέρες και εργάζονται στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα να είναι το 57ο για πλήρη σύνταξη και το 55ο για μειωμένη.

Επίσης προβλέπεται αύξηση, από 1/1/2013, σταδιακά του ορίου ηλικίας που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω 35ετίας όσων πρωτοασφαλίστηκαν από 1/1/1983 μέχρι 31/12/1992, καθώς και των ασφαλισμένων στον κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης). Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται ότι θα συντελείται σταδιακά, κατά ένα εξάμηνο κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής της, ο οποίος φτάνει για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη 10ετία μετά την έναρξη ισχύος εφαρμογής της ρύθμισης, δηλαδή το 2022.

Ακόμη αυξάνεται από 1/1/2013 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με 35 έτη ασφάλισης των γυναικών ασφαλισμένων στους Κλάδους Κύριας Ασφάλισης- Σύνταξης Αυτοαπασχολουμένων, κατά 6 μήνες κάθε έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών ασφαλισμένων του ΙΚΑΕΤΑΜ για λήψη πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης. Η αύξηση γίνεται σταδιακά, αρχής γενομένης από 1/1/2013, με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος και μέχρι το όριο ηλικίας να φτάσει το 60ό.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης

Θετικά θεωρεί τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δ. Δασκαλόπουλος.

Τα χαρακτήρισε έτσι σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής αποφοίτησης του τμήματος ΜΒΑ του Αμερικανικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης Ανατόλια, προσθέτοντας πάντως πως αναμένει τις καίριες αποφάσεις της κυβέρνησης για την οικονομία.

Ο κ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε .......

την έντονη ανησυχία του για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και υποστήριξε πως το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στην κατεύθυνση αυτή, επεσήμανε ότι ο κάθε πολίτης έχει χρέος να συμβάλει στο μερίδιο που του αναλογεί, ώστε να αλλάξουν κατεστημένες νοοτροπίες.

Κρίση ηθικής

Στην ομιλία του προς τους 30 αποφοίτους του Ανατόλια, χαρακτήρισε την οικονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα ως πρωτίστως κρίση ηθικής, αφού «στην προσπάθεια για γρήγορα και εύκολα κέρδη, χάθηκε η ηθική στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτησή τους».

Απευθυνόμενος προς τους μελλοντικούς επιχειρηματίες, είπε πως «τα χρήματα δεν είναι ο σκοπός, αλλά η επιβράβευση για την επίτευξη του στόχου», ενώ επεσήμανε ιδιαίτερα την κοινωνική διάσταση και ευθύνη που πρέπει να διακατέχει την κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μία εποχή που η αβεβαιότητα θα γίνει περισσότερο βέβαιη και το απίθανο πιο πιθανό να συμβεί», είπε.

Πηγή: Εθνος

Κεφαλογιάννης: Κυβέρνησες σαν μονάρχης

Με μια δήλωση - «βόμβα» στο «Εθνος» το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, ο πρώην υπουργός κ. Γ. Κεφαλογιάννης παρεμβαίνει σήμερα στις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.

Καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, που αφορούν ουσιαστικά την επανίδρυση της ΝΔ, περιγράφει με ευθύτητα τους λόγους της εκλογικής συντριβής του κόμματός του και παράλληλα σκιαγραφεί τα πολιτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η νέα ηγεσία.

Ο πολύπειρος πολιτικός, ο οποίος από τον Σεπτέμβρη του 2008 έκρουε τον κώδωνα του κίνδυνου στον τότε πρωθυπουργό ζητώντας κάθαρση στη ΝΔ, με τη σημερινή -και εν μέσω θύελλας- παρέμβασή του ........

απευθύνει σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα τον ρόλο της παράταξης της ΝΔ και τους ψηφοφόρους της. Συγκεκριμένα, ο κ. Ι. Κεφαλογιάννης:

Ζητεί ουσιαστικά την επανίδρυση της ΝΔ που θα φτάνει -όπως λέει- και στην αλλαγή του ονόματος, καθώς, όπως σημειώνει, «η παράταξη με τη σημερινή της μορφή έχει κλείσει τον κύκλο της».

Χρεώνει προσωπικά στον κ. Κ. Καραμανλή την εκλογική συντριβή. Τονίζει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ «λειτούργησε σαν μονάρχης τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα», ενώ για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τον τέως πρωθυπουργό τονίζει: «Κυβέρνησε με μια μικρή παρέα και απομόνωσε όλους εκείνους που από αγάπη προς την παράταξη και προς τον ίδιο τού έκρουαν τον κώδωνα του κίνδυνου, χρόνια πριν από τη συντριβή».

Δηλώνει ότι ο νέος αρχηγός του κόμματος «πρέπει να έχει "καθαρό πρόσωπο", να κινείται μακριά από μικροκομματικές επιλογές και να βάλει το "εμείς" πάνω από το "εγώ"».

ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ «ΕΜΕΙΣ» ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΓΩ»
Ο νέος ηγέτης πρέπει να έχει «καθαρό πρόσωπο»


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΝΔ "περνά" αυτές τις μέρες τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Από το 1974 που την ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η αιτία, προφανώς, είναι η εκλογική της συντριβή και το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό που είχε στην αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου.

Ο κυριότερος λόγος για την ήττα αυτή δεν είναι άλλος παρά ο τρόπος με τον οποίο ο Κ. Καραμανλής διαχειρίστηκε την εξουσία. Λειτούργησε σαν μονάρχης τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα.

Κυβέρνησε με μια μικρή παρέα και απομόνωσε όλους εκείνους που από αγάπη προς την παράταξη και προς τον ίδιο τού έκρουαν τον κώδωνα του κίνδυνου, χρόνια πριν από τη συντριβή. Η παρέα αυτή αντιμετώπιζε ως ανεπιθύμητους όσους μάταια -όπως αποδείχθηκε- προειδοποιούσαμε για τα λάθη, τις παραλείψεις, την αλαζονεία και για την απομάκρυνση από τις αρχές της παράταξης.

Προειδοποιούσαμε για την έλλειψη συντονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου, για την έλλειψη συμβούλων σε κάθε υπουργείο που θα παρακολουθούσαν την πορεία του κυβερνητικού έργου και θα ενημέρωναν τον πρόεδρο. Η ΝΔ συνετρίβη επειδή έχασε το ηθικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ. Επειδή όσοι βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης δεν άκουγαν τα μηνύματα των πολιτών και δεν εδέχοντο καν να συναντήσουν τους αγωνιούντες για την πορεία της κυβέρνησης.

Η πρόκληση

Σήμερα, η πρόκληση για τη φιλελεύθερη παράταξη, την παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών είναι μεγάλη. Καλείται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των εκατομμυρίων πολιτών που τη στήριξαν και τη στηρίζουν, στέλνοντας το μήνυμα της ανασύνταξης. Ενα δυνατό μήνυμα, ικανό να φέρει πίσω τους ψηφοφόρους της ΝΔ, που απομακρύνθηκαν επειδή ακριβώς δεν άντεξαν τον τρόπο με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου και η Ρηγίλλης διαχειρίζονταν μικρά και μεγάλα ζητήματα.

Τώρα θα πρέπει η ίδια η ΝΔ να δείξει ότι μπορεί να φέρει πίσω την ηθική στην πολιτική ζωή. Να σταθεί στον ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερασπίζοντας τις αρχές και τις αξίες της. Ο νέος ηγέτης που θα εκλεγεί μέσα από τις διαδικασίες που θα αποφασιστούν, όποιες κι αν είναι αυτές, πρέπει να έχει "καθαρό πρόσωπο". Να κινείται μακριά από μικροκομματικές επιλογές και να βάλει το "εμείς" πάνω από το "εγώ".

Να μιλήσει συγκεκριμένα για το όραμα που έχει για τη χώρα αλλά και για την παράταξη. Να έχει τη δύναμη να βάλει στο περιθώριο εκείνους που πλήγωσαν τους ψηφοφόρους μας και να τους κλείσει μια και καλή την πόρτα του κόμματος.Υπερβατική υποψηφιότητα αυτήν τη φορά δεν φαίνεται να υπάρχει. Η κατάσταση είναι δεδομένη και είναι ώρα οι υποψήφιοι να αφήσουν τη συζήτηση -μέσω των "παραθύρων" της τηλεόρασης- για τις διαδικασίες και να περάσουν στην πολιτική ουσία.

Οι ψηφοφόροι μας περιμένουν να δυναμώσει η φωνή της παράταξης και αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο όλοι ασχολούνται με μια ατέρμονη συζήτηση διαδικαστικού χαρακτήρα, που εξελίσσεται ερήμην της κοινωνίας.

Πώς θα πείσουμε

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να απευθυνθούμε -σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου- σε όλους τους νεοδημοκράτες που επί τόσα χρόνια κάποιοι τους αγνόησαν και τους εγκατέλειψαν. Μόνον έτσι θα τους πείσουμε ότι έχουν αποφασιστικό ρόλο και συμμετέχουν στα δρώμενα στο εσωτερικό της παράταξης, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν την ευθύνη για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Για τους νεοδημοκράτες δεν πρέπει να έχει πρώτιστη σημασία το πρόσωπο στην ηγεσία όσο η καθαρότητά του και η απόφασή του να ενεργοποιήσει τους οπαδούς της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να επανακτήσει το κόμμα μας τα ερείσματά του στην κοινωνία.

Η παράταξη περιμένει από τη νέα ηγεσία να διακρίνεται από απόλυτη και πλήρη καθαρότητα στη μέχρι σήμερα πορεία του και να εμπνεύσει ξανά τα στελέχη της για πραγματική ενότητα, συνοχή και αλληλεγγύη.

Μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας αυτής ηγεσίας πιστεύω ότι πρέπει να είναι η αλλαγή του ονόματος της παράταξης, η οποία με τη σημερινή της μορφή πιστεύω ότι έχει κλείσει τον κύκλο της. Η νέα ηγεσία με τη νέα ονομασία θα πρέπει αποτελέσει τη μεγάλη αφετηρία για την καταξίωση της παράταξης στην συνείδηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

ΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΘΑΡΣΗ
Καμπανάκι από το 2008


Από τον Σεπτέμβριο του 2008 ο κ. Ι. Κεφαλογιάννης, συνειδητοποιώντας λόγω της εμπειρίας του την κατάσταση, απηύθυνε έκκληση στον τότε πρωθυπουργό «να κάνει κάθαρση στη ΝΔ».

Την ημέρα της καταστροφικής -όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων- συνέντευξης του κ. Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ (7/9/2008) το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ και πρώην υπουργός, με δήλωση του στο «Εθνος της Κυριακής» ζητούσε πρωτοβουλίες. Δεν εισακούστηκε ποτέ. Ακόμη κι όταν ετέθη η συγκεκριμένη δήλωση ως ερώτημα στη συνέντευξη εκείνη, ο τότε πρωθυπουργός είπε για ακόμη μία φορά: «Εχω απαντήσει...». Η συνέχεια είναι γνωστή...

Πηγή: Εθνος

Γ. Παπανδρέου: Στους πολίτες οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Καλύτερη αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να αποδοθούν στους κατοίκους των περιοχών που τις φιλοξενούν, αλλά και σε όλους τους πολίτες, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στις Ολυμπιακές Eγκαταστάσεις Ελληνικού και Φαλήρου.

Συνοδευόμενος από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο και τον αρχιτέκτονα - πολεοδόμο, Χοσέπ Αθεμπίγιο, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε αρχικά το χώρο όπου βρίσκονταν τα γήπεδα μπέιζμπολ στο Ελληνικό και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις του κλειστού γηπέδου Τάε Κβο Ντο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα και να αξιοποιηθεί μια τεράστια .......

επένδυση του ελληνικού λαού, ώστε να απελευθερώσουμε την Αττική, να ανοίξουμε το θαλάσσιο μέτωπο και να διαμορφώσουμε χώρους αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και πρασίνου, χώρους όπου ο πολίτης να αισθάνεται καθημερινά ότι έχει αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής, η δυνατότητα συμμετοχής, ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού για όλους», δηλωσε ο κ. Παπανδρέου ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του και υπογράμμισε:

«Εχουμε τεράστιες δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά, ώστε όλα αυτά να αποδοθούν στους κατοίκους και σε όλο τον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά του, ο κ. Αθεμπίγιο σημείωσε ότι όλες οι πόλεις του κόσμου έχουν τα ίδια προβλήματα, όμως κάθε μια πρέπει να βρει ειδικές λύσεις. «Πολλοί πιστεύουν ότι είμαι εδώ, γιατί ίσως είναι δυνατό να εφαρμοστεί η εμπειρία μου της Βαρκελώνης. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί», ανέφερε ο κ. Ασεμπίγιο, επισημαίνοντας ότι οι λύσεις για τις ελληνικές πόλεις πρέπει να βρεθούν από Ελληνες, που έχουν πλήρη γνώση της χώρας τους.

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας είπε ότι βρίσκεται εδώ μόνο για να συμβουλέψει τον πρωθυπουργό και τους συμβούλους του, να ανταλλάξει ιδέες και να ακούσει, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ζούμε σε εποχή παγκοσμιοποίησης και όλες οι πόλεις (πέρα από τις εξειδικευμένες λύσεις) πρέπει να συμμετέχουν σε νέες τεχνολογίες και να λαμβάνουν μέρος σε έναν τρόπο οικοδόμησης, που υπαγορεύεται από αυτές τις τεχνολογίες. Πάνω σε αυτά τα σχέδια -συμπλήρωσε- εργάζεται και ο ίδιος στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις.

Αμέσως μετά την επίσκεψη στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του μετέβησαν στο Γαλάτσι, απ' όπου ο Ισπανός αρχιτέκτονας μπόρεσε να έχει μία πανοραμική αποψη του πολεοδομικού συγκροτήματός των Αθηνών.

ΣΥΝ: Οι εγκαταστάσεις να αποδοθούν για χρήση στην κοινωνία

«Πέντε χρόνια μετά τη "μεγάλη ιδέα" των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και η Αθήνα προσπαθεί να κλείσει τις πληγές από την επιδρομή των εργολαβικών συμφερόντων που συνεχίζεται έως σήμερα, παρατηρεί από την πλευρά του Συνασπισμός καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι επιλέγει να κάνει επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον ΣΥΝ οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Καλλιθέα και στο Π. Φάληρο πρέπει να αποδοθούν για χρήση στην κοινωνία μετά από λεπτομερή σχεδιασμό ως προς τις χρήσεις γης, αλλά και ως προς την κυκλοφορία με αξιοποίηση του τραμ δημιουργία συνεχούς πεζόδρομου ποδηλατοδρόμου και αποτροπή/απαγόρευση των εσωτερικών κινήσεων με ΙΧ αυτοκίνητο.

Επίσης, ο ΣΥΝ ζητεί «την κατάργηση των διά νόμου ρυθμίσεων που έγιναν με αποκλειστικό στόχο την απόδοση και εκμετάλλευσή των κτιρίων από ιδιώτες με αδιαφανείς και ανεξέλεγκτες ως προς το πολεοδομικό καθεστώς μακροχρόνιες μισθώσεις», ενώ επαναλαμβάνει τις θέσεις του για το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας (Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου σε όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου χωρίς καμιά πολεοδόμηση, χρήσεις γης συμβατές με το περιβάλλον στο Παράλιο Μέτωπο που θα επιτρέπουν το άνοιγμα της πόλης προς την θάλασσα, εφαρμογή του ΠΔ που απαγορεύει τα νυκτερινά κέντρα και άλλες εντατικές χρήσεις, έργα υποδομής που εκκρεμούν από το 2002 στο Φαληρικό Όρμο).

Πηγή: Ναυτεμπορική

Η απόσυρση ¨κόλλησε¨ στη γραφειοκρατία

Συναγερμός έχει σημάνει στην αγορά αυτοκινήτου καθώς το μέτρο της απόσυρσης φαίνεται πως έχει κολλήσει στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας ενώ από την άλλη μεριά η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας μπορεί να μειώσει τα κρατικά έσοδα, δημιουργώντας μια νέα «μαύρη» τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό με ότι και αν σημαίνει αυτό για το μέτρο!
Μάλιστα με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της στις 7 Οκτωβρίου το οποίο έχει δημοσιεύεται αποκλειστικά στην «Η», η Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος προειδοποιεί...

Εισαγωγείς και Εμπόρους πως οι Νομαρχιακές Υπηρεσίες Μεταφορών έχουν σοβαρές δυσκολίες και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των παραδιδόμενων από την ΕΔΟΕ πιστοποιητικών καταστροφής. Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι λόγοι για αυτή την καθυστέρηση προσδιορίζονται στην μη παραλαβή από τις υπηρεσίες μεταφορών της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και των ερμηνευτικών εγκυκλίων, στις δυσκολίες χρήσης του νέου μηχανογραφικού συστήματος όπως επίσης και στη διαδικασία.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι πως η ΕΔΟΕ έχει προς κατάθεση 7.211 πινακίδες και πιστοποιητικά (από το σύνολο 15.279 οχημάτων) και έχουν διεκπεραιωθεί μόνο 931! Ως διεκπεραίωση νοείται η κατάθεση πιστοποιητικού, πινακίδων και αδείας κυκλοφορίας και όχι η διαγραφή του οχήματος για την οποία δεν υπάρχει ένδειξη εκπλήρωσης.

Στη συνέχεια στο έγγραφο αναφέρετε χαρακτηριστικά πως εξαιτίας των δυσκολιών τα πιστοποιητικά καταστροφής είναι αδύνατον να παραδοθούν στους κατόχους εντός 8 ημερών όπως ορίζεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2082/2009. Επίσης ανάλογα θα καθυστερήσει και η έκδοση Μηχανογραφημένων Πράξεων Οριστικής Διαγραφής. Τέλος όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά πως για τους παραπάνω λόγους οι πελάτες θα αδυνατούν να παραλάβουν νέο όχημα εντός της παραπάνω προσθεσμίας καθώς η αγορά του πρέπει να έπεται της απόσυρσης του παλιού.

Πάντως, μέχρι την Παρασκευή περισσότερα από 20.000 παλαιά οχήματα είχαν οδηγηθεί στα κέντρα Ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς αυτοκινήτου πως η επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης θα αποτελέσει ανάσα ζωής για το περιβάλλον αλλά και για τον κλάδο του αυτοκινήτου.
Του Γιώργου Ανδρή






Ν.Δ. Σε εξέλιξη νέα συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής

Συνεδριάζει εκ νέου αυτήν την ώρα η Οργανωτική Επιτροπή της ΝΔ, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.

Χθες Κυριακή, η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, αποφάσισε ότι μόνο το Συνέδριο –που έχει ορισθεί για την 7η Νοεμβρίου- μπορεί να αποφασίσει για τη συμμετοχή της βάσης του κόμματος στην εκλογή προέδρου, επιβάλλοντας την αλλαγή του Καταστατικού.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων για την ηγεσία διαπιστώνονται συμπτώσεις, αλλά και ουσιώδεις αποκλίσεις σε βαθμό που τυχόν αγνόησή τους θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα σε σημείο που θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχεια και την προοπτική του όποιου νέου προέδρου.

Σήμερα το πρωί ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Αντώνης ..........

Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην υπουργό Άμυνας και βουλευτή Β' Αθήνας του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο συζήτησαν τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει της διαδοχής του κ. Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις θέσεις του για εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης παρενέβη στις διαδικασίες εκλογής προέδρου ,ε μια δήλωση - «βόμβα» στο «Εθνος».

Ο κ. Κεφαλογιάννης καταλογίζει την ευθύνη της εκλογικής συντριβής της ΝΔ προσωπικά στον Κώστα Καραμανλή, κατηγορώντας τον ότι «λειτούργησε σαν μονάρχης τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα», ενώ μεταξύ άλλων προτείνει ακόμα και την αλλαγή του ονόματος της παράταξης, η οποία -όπως υποστήριζει- με τη σημερινή της μορφή έχει κλείσει τον κύκλο της [Βλέπε άρθρο] .

Από την πλευρά του ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης επανέλαβε πως ζήτησε «ανοιχτές πόρτες, ανοικτό συνέδριο» υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να είμαστε ανοικτοί στην κοινωνία».

«Προέρχομαι από τη βάση, νοιάζομαι για τη βάση, αγωνιώ για τη βάση, έχω ματώσει γι’ αυτή τη βάση και κλαίω καθημερινά για τη βάση και τα μέλη της ΝΔ», σημείωσε. Καταλήγοντας, συμπλήρωσε: «Από κει και πέρα, το τι θα κάνω την επόμενη μέρα, αφήστε να το γνωρίζω εγώ».

Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 η πρώην υπουργός Απασχόλησης δήλωσε πως η κρίση που περνά η ΝΔ είναι και η βαθύτερη που είχε ποτέ, προσθέτοντας πως το μέλλον της παράταξης εξαρτάται από τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Πηγή: Ναυτεμπορική

«Εθνική ευθύνη η εγκατάσταση του Νετρίνο στην Πύλο»

Σχεδόν τρεις αιώνες μετά την ανακάλυψη του πρώτου τηλεσκοπίου, που βασιζόταν στο ορατό φως, η επιστήμη δρασκέλισε τα μονοπάτια του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και αναζητεί πλέον τα νετρίνα, τα ιδιαίτερα αυτά σωματίδια που ξεκινούν από τις εσχατιές του Σύμπαντος και φτάνουν στη Γη από όλες τις κατευθύνσεις.
Με τη βοήθειά τους οι αστρονόμοι φιλοδοξούν να εγκαταστήσουν ένα τεράστιο τηλεσκόπιο Νετρίνο στη Μεσόγειο, ένα ευρωπαϊκό εργαστήρι που θα ανοίξει νέα παράθυρα στο Σύμπαν και θα φέρει στο φως τα μυστικά της γέννησής του.
Ο καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και συγγραφέας, κ. Γιώργος Γραμματικάκης, ο οποίος...

έχει ασχοληθεί με το θέμα, μιλά στο «Εθνος» για την ελληνική διεκδίκηση να εγκατασταθεί το τηλεσκόπιο στη χώρα μας και για τον άγνωστο κόσμο που αναμένεται να μας αποκαλύψουν τα νετρίνα. Σχετική διάλεξη θα παραθέσει στο Ευγενίδειο Ιδρυμα, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στις 8 το απόγευμα...

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ρόββα



Ποια η ιδιαιτερότητα του τηλεσκοπίου Νετρίνο σε σχέση με τα τηλεσκόπια που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα;

Τα «κλασικά» τηλεσκόπια βασίζουν τη λειτουργία τους στο φως και γενικότερα στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που αδυνατούν όμως να ξεπεράσουν εμπόδια όπως η ατμόσφαιρα της Γης ή ένας πλανήτης. Αντίθετα, τα νετρίνα είναι πολύ διεισδυτικά, τίποτα δεν μπορεί να τα σταματήσει ή να αλλάξει την πορεία τους. Αυτή η μεγάλη αρετή είναι ταυτόχρονα και η δυσκολία τους.

Καθώς οι αλληλοεπιδράσεις τους με την ύλη είναι πολύ σπάνιες, απαιτούνται ευαίσθητοι ανιχνευτές και μεγάλοι όγκοι νερού για τον εντοπισμό και την ανάλυση των νετρίνων. Για να αποκόπτεται μάλιστα η ενοχλητική κοσμική ακτινοβολία, οι συσκευές ανίχνευσης των νετρίνων τοποθετούνται στα βάθη της θάλασσας ή σε ορυχεία. Είναι λοιπόν συναρπαστικό, αλλά θα «δούμε» τα αστέρια σε υπόγειες στοές και στο βάθος της θάλασσας!

Γιατί τελικά τα νετρίνα είναι ένας «παράδοξος αγγελιοφόρος του Σύμπαντος»; Με ποιον τρόπο μπορούν να ανοίξουν ένα παράθυρο στον άγνωστο κόσμο του;

Το νετρίνο είναι περίπου ένα «φαντασματικό» σωμάτιο: Δεν έχει ηλεκτρικό φορτίο, η μάζα του είναι απειροελάχιστη και επίσης είναι αφάνταστα διεισδυτικό. Ταξιδεύει ασταμάτητα, διαπερνά γαλαξίες και αστέρια, και έτσι δισεκατομμύρια νετρίνα φτάνουν κάθε στιγμή στη Γη από όλες τις κατευθύνσεις του ουρανού.

Ενώ όμως είναι περίπου ένα «τίποτα», το νετρίνο φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην δομή και του Σύμπαντος, και στα βίαια φαινόμενα -όπως οι μεγάλες εκρήξεις αστεριών- που χαρακτηρίζουν την εξέλιξή του. Είναι λοιπόν προφανές το ενδιαφέρον των επιστημόνων να «αποκωδικοποιηθούν» με τα τηλεσκόπια Νετρίνο οι πληροφορίες που μεταφέρει.

Σε ποια φάση βρίσκονται οι προσπάθειες εγκατάστασης τηλεσκοπίου Νετρίνο ενός κυβικού χιλιομέτρου στη Μεσόγειο;

Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να εγκαταστήσει στη Μεσόγειο ένα τεράστιο τηλεσκόπιο Νετρίνο, που θα περικλείει όγκο νερού ενός κυβικού χιλιομέτρου.

Τώρα μελετώνται από διεθνείς επιστημονικές επιτροπές οι τεχνικές λεπτομέρειες αλλά και η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας. Αν όλα πάνε κατ ευχήν, σε μία δεκαετία από τώρα ένα τηλεσκόπιο Νετρίνο θα κατοπτεύει το Σύμπαν από τα βάθη της Μεσογείου. Θα είναι μια σημαντική στιγμή για την επιστήμη και τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Η Πύλος είναι ένας βασικός διεκδικητής;

Χάρη στο «πρότυπο» τηλεσκόπιο Νετρίνο που βυθίστηκε πριν από μερικά χρόνια στη θάλασσα της Πύλου και σε βάθος 4.000 μέτρων, η Ελλάδα πρωτοπόρησε στην προσπάθεια ανίχνευσης των νετρίνων από το κοσμικό Διάστημα. Η επική, λοιπόν, προσπάθεια του καθηγητή Λεωνίδα Ρεσβάνη και των συνεργατών του έδωσε το δικαίωμα στη χώρα μας να διεκδικεί σήμερα, και με πολύ ισχυρά επιστημονικά επιχειρήματα, την εγκατάσταση στην Πύλο και του τεράστιου ευρωπαϊκού εργαστηρίου που σχεδιάζεται.

Η εθνική λοιπόν υπερηφάνεια δίδει τώρα τη θέση της στην εθνική ευθύνη. Χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις, σε πολιτικό αλλά και επιστημονικό επίπεδο, για να επιλεγεί η Πύλος -υπάρχουν κι άλλοι σοβαροί διεκδικητές- ως το σημείο εγκατάστασης του μεγάλου υποθαλάσσιου τηλεσκοπίου. Τούτο θα σημαίνει πολλά και σημαντικά για την ελληνική επιστήμη, αλλά και για την άλλη εκείνη «ανάπτυξη» που τόσο χρειάζεται ο τόπος.

ΝΕΑ ΒΗΜΑΤΑ
Οι μεγάλες εκπλήξεις που μας περιμένουν

Πόσα βήματα έχει κάνει η επιστήμη στην τεχνολογία των τηλεσκοπίων από το πρώτο τηλεσκόπιο που υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα;

Με αργά αλλά σταθερά βήματα τα τηλεσκόπια έχουν καλύψει σήμερα όλο σχεδόν το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα που μαθαίναμε στα σχολεία. Μέχρι όμως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα η αστρονομία είχε συγκεντρωθεί στο ορατό φως, που είναι ένα μικρό μόνο μέρος του. Καθώς όμως κατασκευάστηκαν τηλεσκόπια ικανά να ανιχνεύσουν ραδιοκύματα, ακτίνες Χ ή μικροκύματα, νέες και μεγάλες εκπλήξεις μάς περίμεναν: οι παλλόμενοι αστέρες, οι θερμοπυρηνικές εκρήξεις, η αρχέγονη ακτινοβολία μικροκυμάτων. Κάθε νέο «παράθυρο» στο Σύμπαν μάς αποκάλυπτε και ένα καινούργιο, συγκλονιστικό τοπίο του. Με την αστρονομία Νετρίνο θα εγκαταλείψουμε για πρώτη φορά το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Ποιος ξέρει, λοιπόν, τι θα δουν τα τεχνολογικά μας μάτια;

ΝΕΤΡΙΝΑ
Η κοινή καταγωγή με το αρχέγονο φως

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τελευταίο σας βιβλίο, που έχει τίτλο «Συνομιλίες με το φως». Στις σελίδες του το ίδιο το αρχέγονο φως αφηγείται τη Γένεση και την Εξέλιξη του Σύμπαντος. Εχουν κάποια σχέση τα νετρίνα με την «ακτινοβολία μικροκυμάτων», που ονομάζετε αρχέγονο φως, και επίσης φθάνει από το κοσμικό Διάστημα στη Γη;

Η «ακτινοβολία μικροκυμάτων» ανακαλύφθηκε το 1965 και η ανακάλυψή της πράγματι σφράγισε την κοσμολογία και την αστροφυσική. Διότι ξεκίνησε τη μακρά της πορεία από την ίδια τη Γένεση του Σύμπαντος, που όπως πιστεύουμε σήμερα οφείλεται σε μια αδιανόητη Μεγάλη Εκρηξη πριν από 14 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια. Γι αυτό και την ονόμασα «αρχέγονο φως». Τα νετρίνα, από την άλλη, είναι απειροελάχιστα σωματίδια και είδαμε ότι απαιτούν διαφορετικούς τρόπους για την ανίχνευσή τους. Ενας μεγάλος αριθμός τους πρέπει, ωστόσο, να υπήρξε επίσης μάρτυρας της Γενέσεως του Σύμπαντος. Εχουν λοιπόν κοινή «καταγωγή» με το αρχέγονο φως και είναι πολύτιμα για να καταλάβουμε πώς γεννήθηκε και εξελίχθηκε το Σύμπαν.
Πηγή:Εθνος



Ν.Δ. Νέα συνεδρίαση της επιτροπής συνεδρίου σήμερα.

Το συνέδριο θα αποφασίσει για τη συμμετοχή της βάσης στην εκλογή νέου προέδρου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής, όπου οι τέσσερις υποψήφιοι παρουσίασαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, αυτό σημαίνει ότι το συνέδριο, αφού συγκληθεί ως Σώμα, έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ακόμη και την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου και συμμετοχή της κομματικής βάσης.

Το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει και η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής, που καθορίστηκε να γίνει τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Η οργανωτική επιτροπή κατέληξε επίσης στις εξής αποφάσεις: ..........

1. Δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του προέδρου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος.

2. Οι υποψηφιότητες ανακοινώνονται με γραπτή δήλωση που κατατίθεται στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου το αργότερο ώς τις 8 το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου 2009. Για να γίνει και τυπικά δεκτή η υποψηφιότητα, πρέπει να υποβληθεί εκ νέου, το αργότερο ως τις 8 το βράδυ της 22ης Οκτωβρίου 2009, συνοδευόμενη από τις υπογραφές 50 συνέδρων. Κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα να υπογράψει μία μόνον υποψηφιότητα.

3. Ξεκινά άμεσα από τα αρμόδια όργανα του κόμματος η διαδικασία συγκρότησης καταλόγου συνέδρων, σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό.

«Επανίδρυση» ζητά ο Αντ.Σαμαράς

Την «επανίδρυση» της Νέας Δημοκρατίας ζητά με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο εκ των τεσσάρων διεκδικητών της προεδρίας της ΝΔ, αφού αναλύει τα αίτια της ήττας στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τονίζει πως επανίδρυση της ΝΔ σημαίνει «επιστροφή στην ιδεολογία μας» και «στροφή σ' ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος».

Ο κ. Σαμαράς τάσσεται υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση, λέγοντας πως «επανίδρυση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την έκφραση του συνόλου των μελών του κόμματος μέσα από τις κάλπες».

Οι προτάσεις και οι απουσίες

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του κόμματος, οι τέσσερις επίδοξοι «μνηστήρες» της ηγεσίας της ΝΔ παρουσίασαν τις προτάσεις τους και -σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο- η συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα.

Στη συνεδρίαση δεν μετείχαν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ο πρώτος προτείνει την εκλογή μεταβατικής ηγεσίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και διοργάνωση τακτικού συνεδρίου αργότερα, με την εκλογή προέδρου από τη βάση, ενώ ο δεύτερος, μέσω διαρροών, κατέστησε σαφές ότι «δεν θα συμμετάσχει σε μια διαδικασία κατώτερη των περιστάσεων», εννοώντας ότι στην Επιτροπή Συνεδρίου συμμετέχουν υποψήφιοι που δεν δηλώνουν ακόμα επισήμως ότι είναι υποψήφιοι, ενώ έκανε λόγο για «διαβουλεύσεις εσωτερικής κατανάλωσης».

Η Ντ.Μπακογιάννη κατέθεσε δύο προτάσεις: το συνέδριο του κόμματος να πραγματοποιηθεί κανονικά στις 7 Νοεμβρίου και να εκλέξει πρόεδρο, ο οποίος θα δεσμευτεί να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές από τη βάση του κόμματος. Ως δεύτερη λύση, προτείνει την άμεση σύγκληση της ΚΟ για την εκλογή προέδρου και γραμματέα και παράλληλα η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου να συνεχίσει τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού, σε τρεις μήνες και πάλι από τη βάση.

Ο Δημ.Αβραμόπουλος προτείνει η εκλογή προέδρου να γίνει από τη βάση σε τρεις εβδομάδες από το έκτακτο συνέδριο και αφού έχει προηγηθεί η εκλογή μεταβατικού προέδρου που δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ.

Τέλος, ο Αντ.Σαμαράς ζητά αλλαγή του καταστατικού, με το κλείσιμο του μονοήμερου συνεδρίου του κόμματος στις 7 Νοεμβρίου και να δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής ακόμα και σε μέλη ή φίλους της ΝΔ, οι οποίοι θα προσέλθουν την ημέρα του συνεδρίου.

Πηγή: in.gr

Αντώνης Σαμαράς: Καθολική ψηφοφορία με ανοιχτούς καταλόγους

Το συνέδριο πρέπει να αποφασίσει την καθολική ψηφοφορία με ανοιχτούς καταλόγους, δηλαδή την εκλογή του προέδρου από τη βάση, τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Αναφερόμενος στην οργανωτική επιτροπή συνεδρίου της ΝΔ, ο βουλευτής τονίζει ότι «σε τέτοιες δύσκολες ώρες πρέπει να είμαστε δίπλα στη βάση» και «δίνοντας στη βάση δικαίωμα ψήφου τη φέρνουμε πάλι δίπλα μας και δίνουμε κύρος και δύναμη στο νέο αρχηγό».

Σχολιάζοντας απόψεις που θέλουν την εκλογή αρχηγού, είτε από τους συνέδρους είτε από την κοινοβουλευτική ομάδα, ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να πάει σε «οποιοδήποτε γήπεδο», θεωρεί, ωστόσο, ότι αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από ό,τι ζητά η βάση της Νέας Δημοκρατίας.

«Καθολική ψηφοφορία από εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκράτες», προσθέτει.

Όσον αφορά στην ήττα της ΝΔ στις εκλογές, ..........

υπογραμμίζει ότι οι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν την παράταξη γιατί «υποστείλαμε τις σημαίες μας». Ενώ οι ιδέες μας κερδίζουν έδαφος παντού, εμείς μοιάζαμε να τις έχουμε εγκαταλείψει, αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Χάσαμε μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης του κόσμου τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ουσιαστικά διακηρύξαμε ότι η Αστυνομία “θα προπηλακίζεται αλλά δεν θα αντιδρά”. Χάσαμε την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης και μεγάλο πυρήνα των οπαδών της δικής μας παράταξης», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σαμαράς προτείνει άμεση επανίδρυση της ΝΔ, επιστροφή στην ιδεολογία της και στροφή σε ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Παπανδρέου: Νομός πράσινης ανάπτυξης η Ηλεία

Τη μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο νομό πράσινης ανάπτυξης που θα αποτελέσει το πρόκριμα για ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που είχε με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άμεσα το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής.

Στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση των .......

πυρόπληκτων περιοχών, και ειδικά για την Ολυμπία, πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Αθεμπίγιο, ο οποίος είναι παρών στην περιοδεία του πρωθυπουργού.

Κατά την περιοδεία του, ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από κλιμάκιο πέντε υπουργών.

Από την Αρχαία Ολυμπία, η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι η αποκατάσταση της Ηλείας αποτελεί προτεραιότητα.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή έκανε λόγο για αναγέννηση της γεωργίας, που «δεν θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη σωστή διαχείρισή τους».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι η περιοχή συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού, μεταξύ των οποίων απαιτούνται συνέργιες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα εποπτεύσει ο ίδιος την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, καθώς, επίσης, και ότι «δεν θα υποστούμε ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή», όπως εκείνη του 2007.

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς επίσης και η ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών.

Η ομιλία του πρωθυπουργού κου Παπανδρέου στην Αρχαία Ολυμπία

«Φίλες και φίλοι της Ολυμπίας, της Ηλείας, της Πελοποννήσου, το καλοκαίρι του 2007 η περιοχή σας έζησε μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες και φυσικές
καταστροφές της πρόσφατης ιστορίας μας. Μια πραγματική τραγωδία που συγκλόνισε όλη τη χώρα, όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας. Ο πόνος για τις άδικες απώλειες των συμπολιτών μας, είναι ανείπωτος. Η καταστροφή του περιβάλλοντος και των περιουσιών, πρωτοφανής. Και θυμάμαι καλά, ήμασταν μαζί τότε, η ανησυχία σας ήταν ότι μόλις φύγουν οι κάμερες, τα φώτα της δημοσιότητας από την περιοχή, η πολιτεία θα σας ξεχάσει. Δυστυχώς, ο φόβος σας ήταν δικαιολογημένος.

Φίλες και φίλοι, ξέρετε πως από την πρώτη στιγμή βρέθηκα κοντά σας. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια. Καταρτίσαμε αμέσως ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την περιοχή. Καταθέσαμε νομοσχέδιο στη Βουλή ακριβώς για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου, που δυστυχώς απορρίφθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση.

Βοηθήσαμε οικονομικά, παρ' ότι ήμασταν αντιπολίτευση, για την ασυγκρότηση της περιοχής. Οργανώσαμε διαγωνισμό για την ανάδειξη των καλύτερων προτάσεων διεθνώς, που θα βοηθήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ανασυγκρότηση αυτής της περιοχής.

Και όπως θυμάστε φίλες και φίλοι, είχα δεσμευτεί ότι η πρώτη μου επίσκεψη ως Πρωθυπουργός θα ήταν εδώ. Κάνω πράξη τη δέσμευσή μου, γιατί πιστεύω αυτά που λέω και για να υπενθυμίσω ότι η πολιτεία οφείλει να είναι εδώ κοντά σας και είναι εδώ κοντά σας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι και θα είναι δίπλα σας. Δεν θα σας ξεχάσει. Και αυτή ακριβώς είναι μια νέα σχέση που εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε, μια νέα σχέση μεταξύ του κράτους και του πολίτη, ώστε να μην αισθάνεται ο πολίτης ότι το κράτος είναι δυνάστης, είναι εχθρός, ή ότι ο ίδιος είναι επαίτης.

Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μαζί και μαζί θα δουλέψουμε, το κράτος από κοντά, η πολιτεία μαζί σας, για να φτιάξουμε τον τόπο, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ελπίδες της νέας γενιάς, και να διασφαλίσουμε τη σιγουριά και την ασφάλεια όλων.

Γνωρίζω ότι οι καθυστερήσεις και η έλλειψη σχεδιασμού μέχρι σήμερα σας έχουν απογοητεύσει. Όμως από τώρα και στο εξής, η κυβέρνηση ξεκινά εντατική και κοπιαστική δουλειά, όχι απλώς για να επουλώσει τα τραύματα που άφησε στην περιοχή ο Αύγουστος του 2007, αλλά και για την πλήρη ανασυγκρότηση της Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου που επλήγη από τις πυρκαγιές.

Μια καταστροφή σαν κι αυτή που ζήσατε εδώ το 2007, είναι για κάθε χώρα, για κάθε κοινωνία, μια πληγή που επουλώνεται δύσκολα. Οφείλουμε όμως να κάνουμε αυτή την καταστροφή ελπίδα. Πρώτον, με το να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα για τους λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή του 2007. Και έτσι να οργανώσουμε το κράτος, την πολιτεία, την Αυτοδιοίκηση και τον εθελοντισμό με το σωστό τρόπο, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος. Να αντιμετωπίζει πια το κράτος άμεσα και με επάρκεια κάθε παρόμοια φυσική καταστροφή. Θα αποκαταστήσουμε άμεσα την ασφάλεια και το αίσθημα προστασίας ανάμεσα σε όλους τους πολίτες.

Δεύτερον, έχουμε καθήκον να δώσουμε μια νέα ζωή στην περιοχή, με νέο
περιεχόμενο, όχι αποσπασματικά, όχι πελατειακά, αλλά με σχεδιασμό και με όραμα. Να απαντήσουμε στο ερώτημα πώς θέλουμε να αναπτύσσεται από εδώ και πέρα αυτή η περιοχή. Ποια θα είναι η ταυτότητα της περιοχής; Ποιο θα είναι το προϊόν και τα προϊόντα που θα παράγει σε 5-10-20 χρόνια; Πώς θέλουμε να αναπτύσσεται από εδώ και πέρα όλη η Ελλάδα;

Η ανασυγκρότηση της Ηλείας οφείλει να είναι το πρόκριμα για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η νέα Ολυμπία πρέπει να σηματοδοτήσει μια πιλοτική εφαρμογή για ένα πρότυπο ανάπτυξης για όλη τη χώρα, αυτό που λέμε «Πράσινη Ανάπτυξη», ιδιαίτερα μάλιστα για την περιφέρεια. Γιατί η τραγωδία οφείλει να γίνει ευκαιρία για να εφαρμόσουμε εδώ στην πράξη αυτό το μοντέλο, μέσα από την ανάδειξη και την αξιοποίηση όλου του φυσικού, όλου του πολιτιστικού πλούτου, αλλά βεβαίως και του ανθρώπινου πλούτου, επενδύοντας στον άνθρωπο, επενδύοντας στην καινοτομία, και στην παιδεία.

Η Ηλεία είναι μια περιοχή προικισμένη απλόχερα με όλους τους παραπάνω
παράγοντες. Με αγροτική παραγωγή που μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους στον τόπο τους και μέσα από την ποιότητα των προϊόντων να δημιουργήσει ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία. Με πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά που τα λόγια δεν επαρκούν για να την περιγράψουν.

Αυτή η ιστορία της περιοχής δημιούργησε το 2007 παγκόσμια συγκίνηση και
κινητοποίηση γύρω από το σύμβολο της Ολυμπίας. Σύμβολο αθλητισμού, πολιτισμού, αλλά και ειρήνης και εκεχειρίας. Πρέπει να κινητοποιήσουμε ξανά την παγκόσμια κοινή γνώμη και τους διεθνείς φορείς. Και αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, η διεθνής κοινότητα να ενδιαφερθεί ξανά και να συμβάλει στην επένδυση και στην ανασυγκρότηση αυτού του τόπου. Γι' αυτό και ζήτησα από έναν διάσημο αρχιτέκτονα, αυτόν ο οποίος άλλαξε την πόλη της Βαρκελώνης στην Ισπανία, να είναι κοντά μας σήμερα και είναι κοντά μας
ο κ. Josep Acebillo, ο οποίος θα συμβάλει και αυτός, μαζί με Έλληνες επιστήμονες και διεθνείς προσωπικότητες, προς αυτή την κατεύθυνση.

Είχαμε βέβαια και την κινητοποίηση ολόκληρου του Ελληνικού λαού, που έδωσε απλόχερα από το υστέρημά του για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της Ολυμπίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας, ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Φίλες και φίλοι, τώρα είναι η δική μας σειρά, η σειρά της Πολιτείας να δείξει
έμπρακτα το ενδιαφέρον της. Είναι ώρα οι δεσμεύσεις οι δικές μας να γίνουν
πράξη. Θα φέρουμε άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, μετά από την απαραίτητη διαβούλευση, το νομοσχέδιο το οποίο είχαμε παρουσιάσει, το πρόγραμμά μας το οποίο επίσης είχαμε παρουσιάσει το 2007 στον Πύργο, για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής.

Θα προχωρήσουμε στην εξειδικευμένη μελέτη για να καταστεί η Ολυμπία πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης, ένα πρότυπο που θα συμβάλει και στη δημιουργία παρόμοιων προτύπων για την ευρύτερη περιοχή. Με την ίδρυση μιας νέας Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης, που εκ των πραγμάτων θα έχει και διεθνές ενδιαφέρον, διότι θα είναι μια διεθνής Σχολή, που θα αναπτυχθεί και θα γίνει κάποια στιγμή ολοκληρωμένο Πανεπιστήμιο. Ένα διεθνές πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, που θα συμβάλει για την εκπαίδευση σε τομείς αθλητισμού και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και αγώνων. Και βεβαίως, με την ανάπτυξη του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε να καταστεί η Ολυμπία και η χώρα μας, όχι μόνο κέντρο του ολυμπισμού, αλλά και της ειρήνης, της εκεχειρίας, της συνεργασίας των λαών.

Όλα αυτά δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο από την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και με την κινητοποίηση όλων των τοπικών φορέων σε συνεργασία με σας, τον τοπικό πληθυσμό, τους δημότες, τους κατοίκους της περιοχής αλλά βεβαίως και τον Ελληνισμό της Διασποράς. Η μεγάλη κινητοποίηση και η συνεργασία είναι προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις ιδέες και να γίνουν πράξη, όπως βέβαια και να προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια και διεθνώς, που θα επενδύσουν σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης.

Φίλες και φίλοι, θέλω κλείνοντας να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για την
παρουσία και τη θερμή υποδοχή σας σήμερα εδώ. Μας δίνετε δύναμη και μου δίνετε δύναμη και αισιοδοξία σε μια δύσκολη αρχή, που νομίζω φέρνει ελπίδα στη χώρα. Ξέρετε ότι σηκώνουμε τα μανίκια για να δουλέψουμε, για να φτιάξουμε ένα κράτος ευνομούμενο, να αλλάξουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες, να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα, να βοηθήσουμε τον κάθε πολίτη, και τον αδύναμο, για να έχει την ασφάλεια και τη σιγουριά που χρειάζεται, αλλά βεβαίως και το παραγωγικό δυναμικό, ώστε να απελευθερωθεί, για να μπορεί να ενισχυθεί η χώρα στον τομέα της ανάπτυξης, και ειδικά η περιφέρεια.


Θέλω να ξέρετε ότι θα είμαι πάντα δίπλα σας. Και σας καλώ να γίνουμε όλοι
συνοδοιπόροι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάμε. Μαζί μπορούμε να
αλλάξουμε και την Ηλεία, μαζί μπορούμε να αλλάξουμε και την Ελλάδα. Να
δημιουργήσουμε μια πατρίδα που μπορεί να προστατεύει ό,τι καλύτερο έχει, να
αναδεικνύει ό,τι καλύτερο έχει, να αξιοποιεί ό,τι καλύτερο έχει. Και βεβαίως,
πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο. Πάντα πρώτα ο πολίτης. Σας ευχαριστώ θερμά».


Έντονες Βροχές στα Δυτικά σήμερα Δευτέρα 12.10.09‏

Βροχές στα Δυτικά και νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα. Πολύ ισχυροί νοτιάδες στα πελάγη από το απόγευμα και μετά.

Πιο αναλυτικά

Νεφώσεις σε ολόκληρη την χώρα αναμένουμε για αύριο Δευτέρα οι οποίες θα είναι αυξημένες στα Δυτικά όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πιό έντονα από τις απογευματινές ώρες και μετά. Στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα έχουμε αξιόλογα φαινόμενα παρα μόνο κάποιες πολύ τοπικές βροχές στην Μακεδονία τις απογευματινές ώρες. Τις πρωινές ώρες και πάλι η ορατότητα θα είναι περιορισμένη στα Κεντρικά και στα Βόρεια.

Άνεμοι.......

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες νοτιοδυτικές διευθύνσεις και θα φτάσουν τοπικά, και τα 7 Beaufort ενώ στο Βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν τα 5 Beaufort . Στο Ιονιο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και δεν θα ξεπεράσουν τα 6 Beaufort.

Θερμοκρασία

H θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα Βόρεια τους 26 βαθμούς στα Κεντρικά τους 28 στα Δυτικά τους 27 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 26 βαθμούς.

Πηγή: MeteoNews

Εφημερεύον Φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα.

Την εβδομάδα από 12 έως 18 Οκτωβρίου εφημερεύει το φαρμακείο:

Πηνελόπη Σεραφείμ

Tηλ: 2761 - 0 - 32102
Κιν. 698 - 1754204




Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 12ης Οκτωβρίου 2009

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για πλήρες μέγεθος

Ele12.jpg (693 KB) Foni12.jpg (295 KB)